ΓΡΑΦΕΙΑ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ (Π.Κ.Υ.Ε. 21/27-7-2005)ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ – Δ.Α. 34/2005 Δ.Α. που αφορά τους όρους αμοιβής και εργασίας του προσωπικού που απασχολείται με σχέση εξαρτημένης εργασίας, στα Γραφεία των Δικηγόρων μελών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά.
Στις 18 Ιουλίου 2005, ημέρα Δευτέρα και ώρα 9:30 π.μ. στα επί της οδού Πλ. Βικτωρίας αριθ. 7 – Αθήνα, γραφεία του ΟΜΕΔ, ο επιλεγείς με κοινή συμφωνία των μερών, σύμφωνα με το άρθρο 16 παρ. 4 του Ν. 1876/1990 και τον Κανονισμό Καταστάσεως Μεσολαβητών – Διαιτητών, Διαιτητής Ιωάννης Θ. Μαντούβαλος, μετά από πρόσκληση σύμφωνα με το νόμο, εξέτασα την υπόθεση των πιο κάτω αναφερομένων διαδίκων μερών, για την επίλυση της συλλογικής διαφοράς εργασίας, που δημιουργήθηκε μεταξύ αφενός της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (Ο.Ι.Υ.Ε.) και αφετέρου των Δικηγορικών Συλλόγων Αθηνών, Πειραιώς και Θεσσαλονίκης.
Η διαφορά αφορά τη σύναψη συλλογικής σύμβασης εργασίας ή την έκδοση διαιτητικής απόφασης που θα ρυθμίζει τους όρους αμοιβής και εργασίας του προσωπικού που απασχολείται με σχέση εξαρτημένης εργασίας στα Γραφεία των Δικηγόρων μελών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά.
Κατά τη συζήτηση της υπόθεσης που έλαβε χώρα στις 18-7-2005 στα γραφεία του ΟΜΕΔ παρέστησαν, νόμιμα εξουσιοδοτημένοι, οι κ.κ. Θάνος Βασιλόπουλος και Λία Φράγκου, Γεν. Γραμματέας και Ταμίας αντιστοίχως της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (Ο.Ι.Υ.Ε.) και ο κ. Θωμάς Καμενόπουλος, ως εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και μέλος του ΔΣ αυτού. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιώς και ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, αν και κλητεύθηκαν νομίμως, όπως προκύπτει από τις σχετικές εκθέσεις επιδόσεως, δεν παρέστησαν κατά την συζήτηση της υπόθεσης.

Οι νόμιμοι εκπρόσωποι των παρισταμένων μερών ανέπτυξαν τους ισχυρισμούς τους και ζήτησαν να γίνουν δεκτοί:

Ο Διαιτητής σύμφωνα με:

α) Τις διατάξεις του άρθρου 16 του Ν. 1876/1990.
β) Την με αριθμ. πρωτ. 1638/037/27-6-2005 αίτηση για προσφυγή στην Διαιτησία που υπεβλήθη στον ΟΜΕΔ από την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (Ο.Ι.Υ.Ε.), μετά την εμπρόθεσμη αποδοχή (αριθμ. πρωτ. 1566/17-6-2005) από την ως άνω συνδικαλιστική οργάνωση της υπ’ αριθμ. πρωτ. 1483/9-6-2005 πρόταση της Μεσολαβήτριας κ. Μαρίας Ντότσικα για επίλυση της συλλογικής διαφοράς, την μη αποδοχή της εν λόγω πρότασης εκ μέρους του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και την διαπιστωθείσα από την Μεσολαβήτρια άρνηση μεσολάβησης του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά και του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.
γ) Την υπ’ αριθμ. πρωτ. 1779/12-7-2005 πρόσκληση κοινής συνάντησης και ακρόασης των μερών, με σκοπό την έκδοση Διαιτητικής Αποφάσεως. Και
ΑΦΟΥ ΕΛΑΒΑ ΥΠΟΨΗ ΜΟΥ
α) Τα στοιχεία του φακέλου, τις θέσεις, τα επιχειρήματα, τις προτάσεις, αντιπροτάσεις των μερών και τα συνοδευτικά αυτών έγγραφα, όπως αναπτύχθηκαν προφορικά και διατυπώθηκαν εγγράφως κατά την διάρκεια των διαδικασιών μεσολάβησης και διαιτησίας.
β) Την αδυναμία σύγκλισης απόψεων μεταξύ των μερών κατά την κοινή συνάντηση, που έλαβε χώρα στις 18-7-2005, αλλά και την εκτίμηση, ότι για τα ποσοστά των αυξήσεων των βασικών μισθών, είναι εύλογο, σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως στην κρινόμενη υπόθεση, να λαμβάνονται υπόψη και οι αυξήσεις που χορηγούνται από την ΕΓΣΣΕ.
γ) Την εκτίμηση ότι πρέπει να υπάρξει αύξηση ορισμένων εκ των επί τη βάσει των ετών υπηρεσίας, προβλεπομένων, βασικών μισθών, έτσι ώστε να μην υπάρχει κλιμάκιο μισθολογικό, στο οποίο οι καταβαλλόμενοι βασικοί μισθοί να υπολείπονται των αντιστοίχων που προβλέπονται από την ΕΓΣΣΕ.
δ) Την από 16-12-2004 καταγγελία εκ μέρους της Ο.Ι.Υ.Ε. της σχετικά πρόσφατης, υπ’ αριθμ. 45/2004 (Πρ. Κατ. Υπουργείο Εργασίας 32/15-10-2004) διαιτητικής απόφασης, που ρυθμίζει τους όρους αμοιβής και εργασίας του προσωπικού που απασχολείται με σχέση εξαρτημένης εργασίας στα Γραφεία των Δικηγόρων μελών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά και την εκτίμηση ότι έκτοτε δεν υπήρξαν σημαντικές αλλαγές, που να δικαιολογούν μεγάλες αυξήσεις, καθώς και την προς τον ΟΜΕΔ υπ’ αριθμ. 10/5-1-2005 αίτηση της Ο.Ι.Υ.Ε. για παροχή υπηρεσιών μεσολάβησης.
ε) Την μη ύπαρξη στοιχείων που να αποδεικνύουν την οικονομική κατάσταση των Δικηγορικών Γραφείων που απασχολούν εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας.
στ) Τις γενικότερες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες της χώρας, το ύψος του πληθωρισμού και τις διαγραφόμενες προοπτικές του.
ζ) Τις αυξήσεις και τις γενικότερες ρυθμίσεις της ΕΓΣΣΕ για τα έτη 2004 – 2005, οι οποίες αφορούν στα ελάχιστα κατώτατα όρια μισθών και ημερομισθίων σε όλη την χώρα. Βάσει της ΕΓΣΣΕ 2004 – 2005, προβλέπονται για το 2005 αυξήσεις σε δύο δόσεις, ήτοι αύξηση 2,2% από 1-1-2005 και επιπλέον αύξηση 3,3% από 1-9-2005.
ΑΠΟΦΑΣΙΖΩ ΤΑ ΚΑΤΩΤΕΡΩ
Άρθρο 1
Πεδίο εφαρμογής
Με την παρούσα διαιτητική απόφαση ρυθμίζονται οι όροι αμοιβής και εργασίας του προσωπικού, που απασχολείται, με σχέση εξαρτημένης εργασίας, στα Γραφεία των Δικηγόρων μελών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιώς.
Άρθρο 2
Βασικοί μισθοί
Οι βασικοί μηνιαίοι μισθοί των εργαζομένων, που υπάγονται στην παρούσα ΔΑ αυξάνονται από 6-1-2005 και από 1-9-2005 και διαμορφώνονται σύμφωνα με τους συνημμένους πίνακες Α και Β, οι οποίοι αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της παρούσας.
Για τον καθορισμό των βασικών μηνιαίων μισθών λαμβάνεται υπόψη και η διανυθείσα πραγματική προϋπηρεσία σε οποιοδήποτε εργοδότη, σε όμοια ή συναφή καθήκοντα.
Η προϋπηρεσία αποδεικνύεται με υπεύθυνη δήλωση, συνοδευόμενη με τα απαραίτητα πιστοποιητικά εργασίας.
Άρθρο 3
Επιδόματα
Χορηγούνται τα παρακάτω επιδόματα, που υπολογίζονται στους βασικούς μηνιαίους μισθούς, των εκάστοτε μισθολογικών κλιμακίων.

α. Γάμου σε ποσοστό 10%. Το επίδομα γάμου χορηγείται στους έγγαμους εργαζόμενους και ακόμα στους χήρους/ρες, διαζευγμένους/νες και στους άγαμους γονείς, εφόσον αυτοί έχουν την επιμέλεια παιδιού ή παιδιών.
β. Οθόνης, σε ποσοστό 15%, για όσους χειρίζονται ηλεκτρονικούς υπολογιστές.
γ. Επιστημονικό, σε ποσοστό 18%, στους πτυχιούχους ΑΕΙ και σε ποσοστό 14% στους πτυχιούχους ΤΕΙ ή άλλης ισότιμης σχολής εσωτερικού ή εξωτερικού.
δ. Ξένης γλώσσας, σε ποσοστό 5%, σε όσους, κατά την εκτέλεση της εργασίας τους, κάνουν χρήση των γνώσεών τους, σε οποιαδήποτε ξένη γλώσσα. Η γνώση της ξένης γλώσσας αποδεικνύεται με την προσκόμιση τίτλου σπουδών, επιπέδου Proficiency ή αντίστοιχου. Δεν απαιτείται η προσκόμιση τέτοιου τίτλου προκειμένου για πτυχιούχους σχολών του εξωτερικού, μέσης, ανώτερης ή ανωτάτης εκπαίδευσης.
Άρθρο 4
Εφαρμογή όρων της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας
Διευκρινίζεται ότι στους εργαζόμενους, που υπάγονται στην ΔΑ, εφαρμόζονται όλες οι διατάξεις της εκάστοτε ισχύουσας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, που ρυθμίζουν θεσμικά θέματα.
Άρθρο 5
Αρχή ευνοϊκότερης ρύθμισης
1. Αποδοχές ανώτερες από αυτές που καθορίζει η παρούσα ΔΑ ή τυχόν ευνοϊκότερες ρυθμίσεις που προβλέπονται από Νόμους, Διατάγματα, Διαιτητικές ή Υπουργικές Αποφάσεις, ατομικές συμβάσεις εργασίας, εσωτερικούς κανονισμούς, έθιμα, Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, ως επίσης και από την ΕΓΣΣΕ δεν θίγονται από τις διατάξεις της παρούσας.
2. Κατά τα λοιπά εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις της υπ’ αριθμ. 45/ 2004 ΔΑ, καθώς και όλοι οι όροι των προηγούμενων συλλογικών ρυθμίσεων κατά το μέρος που δεν τροποποιούνται ή καταργούνται με την παρούσα διαιτητική απόφαση.
Άρθρο 6
Έναρξη ισχύος – Διάρκεια
Η ισχύς της παρούσας Διαιτητικής Απόφασης, με εξαίρεση τις ειδικότερες διακρίσεις αυτής, όπου ορίζεται ρητώς διαφορετική έναρξη ισχύος, αρχίζει από 6 Ιανουαρίου 2005, δηλ. από την επομένη της υποβολής της αίτησης για μεσολάβηση, σύμφωνα με το άρθρο 16 παρ. 3 του Ν. 1876/1990.