1. Εφαρμογή των διατάξεων της διαδοχικής ασφάλισης σε σχέση με τις προϋποθέσεις θεμελίωσης και κατοχύρωσης συντ/κου δικαιώματος με τις διατάξεις των νόμων 3863/10 και 4093/12. 2. Αντιμετώπιση πλασματικών χρόνων του άρθρου 40 του Ν. 3996/11 στις προϋποθέσεις αρμοδιότητας στην διαδοχική ασφάλισηΑθήνα 23 / 04 / 2013
Αριθ. Πρωτ.Σ22 / 6

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ
ΕΝΙΑΙΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΜΙΣΘΩΤΩΝ
ΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ. ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΑΡΟΧΩΝ
ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΔΟΧΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

Ταχ. Δ/νση: Αγ. Κων/νου 8 (10241)
Πληροφορίες :Μ. Σπυριδάκης
Αριθ. Τηλεφώνου:2105215280-1
FAX: 2105228747
e-mail : diefpar@ika.gr

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ : 27

ΘΕΜΑ : 1. ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΤΗΣ ΔΙΑΔΟΧΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΘΕΜΕΛΙΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗΣ ΣΥΝΤ/ΚΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ 3863/10 και 4093/12. 2. ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 40 ΤΟΥ Ν. 3996/11 ΣΤΙΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΔΟΧΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ.

ΣΧΕΤ : Tο Φ1500/οικ. 5443/77/21-2-2013 έγγραφο του τμήματος Διαδοχικής Ασφάλισης της Γεν. Γραμ. Κοιν. Ασφάλισης του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.

Μετά την δημοσίευση του Ν. 3863/2010 και των αλλαγών που επήλθαν στην νομοθεσία συνταξιοδότησης λόγω γήρατος του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, κυρίως λόγω της αύξησης των χρονικών προϋποθέσεων συνταξιοδότησης και των ορίων ηλικίας των ασφαλισμένων κατά το μεταβατικό διάστημα από 2011 – 2015 αλλά και μετά, προέκυψαν κατά την διαδικασία συνταξιοδότησης με τις διατάξεις περί διαδοχικής ασφάλισης, ερωτήματα σχετικά με την κατοχύρωση συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων με βάση τον νέο νόμο και σε σχέση με την συμπλήρωση των προϋποθέσεων αρμοδιότητας σε περιπτώσεις συνταξιοδότησης με διαδοχική ασφάλιση (άρθρο 14 του Ν. 1902/1990 όπως αντικ. από το άρθρο 5 του Ν. 3863/2010).

Τα ερωτήματα προέκυψαν κυρίως στις περιπτώσεις ασφαλισμένων με τελευταίο φορέα ασφάλισης άλλον εκτός του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, οι οποίοι επιθυμούν να συνταξιοδοτηθούν από το Ίδρυμα με την νομοθεσία του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, σε ηλικία μικρότερη των 60 ετών. Στις περιπτώσεις αυτές, επειδή αρκετοί οργανισμοί δεν προβλέπουν ηλικία συνταξιοδότησης κάτω των 60 ετών (οπότε και δεν διαβιβάζουν την περίπτωση στον προηγούμενο φορέα με τις περισσότερες ημέρες) και επειδή ως γνωστόν στην διαδοχική ασφάλιση η αίτηση για σύνταξη υποβάλλεται στον τελευταίο οργανισμό ασφάλισης, προκειμένου οι ασφαλισμένοι να συνταξιοδοτηθούν πριν το 60ο έτος της ηλικίας τους, επανέρχονται στην ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, για να συμπληρώσουν τις ελάχιστες προϋποθέσεις αρμοδιότητας (1000-300) επιδιώκοντας να συνταξιοδοτηθούν από αυτό.

Στις περιπτώσεις αυτές, προέκυψαν εύλογα ερωτήματα ως προς το κατά πόσον η συμπλήρωση των προϋποθέσεων αρμοδιότητας το έτος που επιτυγχάνεται, συμπαρασύρει και την κατοχύρωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος, δεδομένου και του μεταβατικού σταδίου που προβλέπει ο νόμος 3863/2010 και των διαφορετικών ηλικιών και χρονικών προϋποθέσεων για τα έτη από το 2011 – 2015 λαμβανομένων όμως υπόψη και των διατάξεων του νέου νόμου 4093/12 που εν τω μεταξύ δημοσιεύθηκε και οπωσδήποτε επηρεάζει συνταξιοδοτικά δικαιώματα, τα οποία μέχρι 31/12/2012, δεν έχουν κατοχυρωθεί.

Για τον σκοπό αυτό, η υπηρεσία μας, απευθύνθηκε με σειρά εγγράφων προς το αρμόδιο υπουργείο, αρχής γενομένης με το Γ23/28/22-9-2010 έγγραφό της, με το σχετικό δε έγγραφο, εδόθησαν οι κατευθυντήριες γραμμές , βάσει των οποίων θα κινηθεί η υπηρεσία μας, προκειμένου να δοθεί ορθή, σύννομη και δίκαιη λύση στο εν λόγω ζήτημα και στις αιτήσεις που ήδη εκκρεμούν σε πολλά Yποκαταστήματά μας ανά την Ελλάδα.

Α. Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΘΕΜΕΛΙΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΜΕ ΔΙΑΔΟΧΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ.

1. Θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω γήρατος, σημαίνει, ότι έχουν συμπληρωθεί ταυτόχρονα τόσο οι ελάχιστες απαιτούμενες χρονικές προϋποθέσεις όσο και η απαιτούμενη από την νομοθεσία ηλικία. Από την ημερομηνία αυτή και μετά, μπορεί να ασκηθεί το θεμελιωμένο δικαίωμα συνταξιοδότησης και να χορηγηθεί σύνταξη. Στην συνταξιοδότηση με διαδοχική ασφάλιση, την θεμελίωση εξετάζει ο αρμόδιος να απονείμει την σύνταξη οργανισμός σύμφωνα με την διαδικασία του άρθρου 5 του Ν. 3863/2010, προβαίνοντας σε ενοποίηση του χρόνου όλων των φορέων που συμμετέχουν.

2. Κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι, έχουν την δυνατότητα να συνταξιοδοτηθούν με τις προϋποθέσεις που ισχύουν κατά τον χρόνο που συμπληρώνουν:

α) είτε τις απαιτούμενες ημέρες συνταξιοδότησης, οπότε κατοχυρώνεται το δικαίωμα συνταξιοδότησης στο όριο ηλικίας και με τις ημέρες εργασίας που έχουν καθοριστεί για το συγκεκριμένο έτος

β) είτε την ηλικία – στις περιπτώσεις των γυναικών με 4500 ημέρες εργασίας στη μεικτή ασφάλιση για πλήρη ή μειωμένη σύνταξη – οπότε κατοχυρώνεται το δικαίωμα συνταξιοδότησης με το όριο ηλικίας που έχει καθοριστεί για το συγκεκριμένο έτος.

Με τις διατάξεις του άρθρου 10 του Ν. 3863/2010 και της υποπαραγράφου ΙΑ.4 παρ. 5 του Ν. 4093/2012, ορίζεται ότι « οι ασφαλισμένοι των φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, οι οποίοι μέχρι 31/12/2012 έχουν κατοχυρώσει ή κατοχυρώνουν τις κατ΄ έτος προβλεπόμενες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, όπως αυτές καθορίζονται στο άρθρο 10 του Ν. 3863/2010 (Α΄115) όπως ισχύει, ή από προγενέστερες γενικές ή άλλες διατάξεις, δύνανται να συνταξιοδοτηθούν με τις προϋποθέσεις του ορίου ηλικίας και του χρόνου ασφάλισης που κατά περίπτωση κατοχυρώνουν».

Η ανωτέρω ρύθμιση έγινε για να διαφυλαχτούν τα ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα κατά την σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας που διαμορφώθηκαν για τα έτη 2011 και 2012, όπως προκύπτει από τις διατάξεις του νόμου.

Η δυνατότητα να κατοχυρώνει ο ασφαλισμένος συνταξιοδοτικό δικαίωμα, αφορά τους ασφαλισμένους του κάθε φορέα που τελούν σε ασφαλιστική σχέση με αυτόν κατά την συγκεκριμένη περίοδο κατοχύρωσης των κατά περίπτωση προϋποθέσεων της νομοθεσίας του.

Συνεπώς, κρίσιμο στοιχείο για να κατοχυρώσει ο ασφαλισμένος τις κατ΄ έτος προϋποθέσεις, αποτελεί ο φορέας που κατά περίπτωση υπάγεται ο ασφαλισμένος, καθ όσον αναλόγως του φορέα που ασφαλίζεται, ζητούνται και εξετάζονται κατά περίπτωση, διαφορετικές προϋποθέσεις. Οι οριζόμενες κατ΄ έτος λοιπόν προϋποθέσεις, όπως διαμορφώνονται για τα έτη 2011 και 2012, εφ όσον συνυπάρχουν για τα έτη αυτά, οδηγούν στην κατοχύρωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

Στις περιπτώσεις λοιπόν κατά τις οποίες, ασφαλισμένοι που έχουν υπαχθεί στην ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και στην συνέχεια στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ, ενεργοποιούν εκ νέου την ασφάλισή τους στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ κατά τα έτη 2011 – 2012, δύνανται να κατοχυρώνουν τις κατά τα έτη αυτά οριζόμενες προϋποθέσεις της νομοθεσίας μας, εφ όσον πληρούν και τις κατά περίπτωση προϋποθέσεις για την κατοχύρωση που ορίζονται με τις διατάξεις του άρθρου 10 του Ν. 3863/2010 για τους ασφαλισμένους του Ιδρύματος .

Αποφασιστικό λοιπόν στοιχείο για την κατοχύρωση των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων στις περιπτώσεις συνταξιοδότησης με διαδοχική ασφάλιση από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ σαν τελευταίο φορέα, αποτελεί η στιγμή της επανασύνδεσης του ασφαλισμένου με το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, το έτος της εκ νέου ενεργοποίησης δηλαδή της ασφάλισής του στο Ίδρυμα χωρίς να απαιτείται για την κατοχύρωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος η συμπλήρωση των προϋποθέσεων αρμοδιότητας (1500-500 ή 1000-300). Η κατοχύρωση τέλος, δεν μπορεί να λειτουργεί αναδρομικά, με την έννοια της συμπλήρωσης των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης καθ όν χρόνο ο ασφαλισμένος ευρίσκεται σε ασφαλιστικό δεσμό με άλλο φορέα πλην του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Β. ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΣΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ ΜΕ ΔΙΑΔΟΧΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ – ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΗΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ

Οι περί διαδοχικής ασφάλισης διατάξεις, εφαρμόζονται μόνο όταν επέλθει ο ασφαλιστικός κίνδυνος (γήρας-αναπηρία-θάνατος) και εφ όσον ο ασφαλισμένος επικαλεσθεί αυτές και όχι πριν την επέλευση αυτού. Ο ασφαλιστικός κίνδυνος επέρχεται μόνο μία φορά και συντελείται, όταν ο ασφαλισμένος τελεί σε ασφαλιστική σχέση με τον τελευταίο οργανισμό.

Για να εξετασθεί η ασφαλιστική περίπτωση από τον τελευταίο οργανισμό, θα πρέπει:

1. Να επέλθει ο ασφαλιστικός κίνδυνος

2. Να υπάρχει η προϋπόθεση για την κρίση της αρμοδιότητας (συμπλήρωση 1500-500 ή 1000-300 ΗΑ).

3. Να γίνει συνυπολογισμός όλου του χρόνου διαδοχικής ασφάλισης και να ερευνηθεί αν πληρούνται οι προϋποθέσεις του αρμόδιου οργανισμού για την χορήγηση της σύνταξης.

Επομένως, κατά την επέλευση του ασφαλιστικού κινδύνου και εφ όσον εκφραστεί η βούληση του ασφαλισμένου για την εφαρμογή των διατάξεων της διαδοχικής ασφάλισης, με την υποβολή σχετικής αίτησης στον τελευταίο φορέα, δύναται να συνταξιοδοτηθεί με τις προϋποθέσεις του ορίου ηλικίας και του χρόνου ασφάλισης που κατά περίπτωση έχει κατοχυρώσει.

Με την υποβολή της αίτησης στον τελευταίο οργανισμό και με το ισχύον κατά την υποβολή της αίτησης δίκαιο, θα εξετάζεται κατ εφαρμογή των διατάξεων περί διαδοχικής ασφάλισης του άρθρου 5 του Ν. 3863/2010, εάν πληρείται η προϋπόθεση της επέλευσης του ασφαλιστικού κινδύνου, του ορίου ηλικίας δηλαδή για το γήρας, οι προϋποθέσεις για την κρίση της αρμοδιότητας πριν την διακοπή της ασφάλισης ή την υποβολή της αίτησης και στην συνέχεια οι προϋποθέσεις για την θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος, ήτοι το όριο ηλικίας και οι χρονικές προϋποθέσεις της νομοθεσίας για την απονομή της σύνταξης.

Γ. ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ

Η κατοχύρωση συντελείται με την εκ νέου ενεργοποίηση της ασφάλισης στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ κατά το έτος που αυτή πραγματοποιείται, ανεξάρτητα από των αριθμό των ημερών ασφάλισης και ανεξάρτητα από την συμπλήρωση των ελάχιστων προϋποθέσεων αρμοδιότητας στην διαδοχική ασφάλιση, υπό τον όρο να παραμείνει το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ τελευταίος φορέας ασφάλισης και να έχουν συμπληρωθεί κατά την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης οι ελάχιστες προϋποθέσεις αρμοδιότητας (1000-300).

Στις περιπτώσεις απονομής της σύνταξης από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ σαν προηγούμενος φορέας του τελευταίου, θα εξετάζεται με ολόκληρο τον χρόνο της διαδοχικής ασφάλισης εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις της νομοθεσίας του Ιδρύματος.

Δ. ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

1. Μητέρα ασφαλισμένη αρχικά στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ασφαλίζεται στη συνέχεια στον ΟΑΕΕ μέχρι το 2009, έχοντας ανήλικο τέκνο και 5500 ΗΑ.

Το 2011 εισέρχεται και πάλι στην ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ενώ το τέκνο εξακολουθεί να είναι ανήλικο.

Η ασφαλισμένη κατοχυρώνει συνταξιοδοτικό δικαίωμα σαν μητέρα ανηλίκου με τις προϋποθέσεις του Ν. 3863/2010 για το έτος 2011, δηλαδή για μειωμένη στο 52ο και πλήρη στο 57ο έτος της ηλικίας της.

2. Η ίδια ασφαλισμένη εισέρχεται και πάλι στην ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ το 2011 αλλά το τέκνο έχει ήδη ενηλικιωθεί το έτος 2010.

Η ασφαλισμένη, δεν κατοχυρώνει συντ/κό δικαίωμα σαν μητέρα ανηλίκου, διότι ελλείπει η απαραίτητη προϋπόθεση της ανηλικότητας του τέκνου κατά την στιγμή της κατοχύρωσης του δικαιώματος κατά τις διατάξεις του άρθρου 10 του Ν. 3863/2010.

3. Μητέρα ασφαλισμένη αρχικά στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ασφαλίζεται στην συνέχεια στον ΟΑΕΕ μέχρι το 2005, έχοντας ανήλικο τέκνο και 5500 ΗΑ.

Το 2009 εισέρχεται εκ νέου στην ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ενώ το τέκνο έχει ήδη ενηλικιωθεί.

Η ασφαλισμένη, κατοχυρώνει συνταξιοδοτικό δικαίωμα με τις προϋποθέσεις του άρθρου 144 του Ν. 3655/2008, δηλαδή 50ο έτος για μειωμένη και 55ο για πλήρη σύμφωνα και με τις οδηγίες της εγκύκλιο 77/10 του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

4. Αρχικά ασφαλισμένη στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ασφαλίζεται στην συνέχεια στον ΟΑΕΕ μέχρι το 2011, έχοντας συνολικά 4500 ΗΑ και ηλικία 55 ετών.

Το 2012, εισέρχεται και πάλι στην ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Η ασφαλισμένη, κατοχυρώνει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, με τις προϋποθέσεις του έτους 2012, δηλαδή στο 57ο έτος της ηλικίας της για μειωμένη σύνταξη, (εφ όσον έχει ανά 100 ημέρες ασφάλισης την τελευταία 5ετία πριν την αίτηση ή την συμπλήρωση του ορίου ηλικίας) για δε πλήρη στο 67ο (Ν. 4093/2012).

5. Η ίδια ασφαλισμένη, εισέρχεται και πάλι στην ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ το 2013.

Η ασφαλισμένη, κατοχυρώνει συντ/κό δικαίωμα για μεν μειωμένη σύνταξη στο 62ο, (εφ όσον έχει ανά 100 ημέρες ασφάλισης την τελευταία 5ετία πριν την αίτηση ή την συμπλήρωση του ορίου ηλικίας) για δε πλήρη στο 67ο έτος της ηλικίας της (Ν. 4093/2012).

6. Αρχικά ασφαλισμένη στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, έχει το 2010 τελευταίο φορέα ασφάλισης τον ΟΑΕΕ, ηλικία 54 ετών και 9000 ΗΑ συνολικά. Το 2011 εισέρχεται εκ νέου στην ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Η ασφαλισμένη κατοχυρώνει συνταξιοδοτικό δικαίωμα με τις προϋποθέσεις του 2011 αναγνώριση με εξαγορά πλασματικών ετών του Ν. 3863/10 προκειμένου να συμπληρώσει 10000 ΗΑ για να συνταξιοδοτηθεί με πλήρη μεν σύνταξη στο 58ο έτος της ηλικίας της με 10400 ΗΑ, για δε μειωμένη στο 56ο με τις ίδιες ημέρες.

7. Άνδρας ασφαλισμένος αρχικά στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, έχει το 2011 τελευταίο φορέα ασφάλισης τον ΟΑΕΕ και συνολικά 9500 ΗΑ.

Το 2012 εισέρχεται και πάλι στην ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Ο ασφαλισμένος κατοχυρώνει συνταξιοδοτικό δικαίωμα με τις προϋποθέσεις του έτους 2012 και αναγνώριση με εξαγορά πλασματικών προκειμένου να συμπληρώσει 10500 ΗΑ, για να συνταξιοδοτηθεί στο 59ο έτος της ηλικίας του με 11100 ΗΑ.

8. Ο ίδιος ασφαλισμένος, εισέρχεται εκ νέου στην ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ το 2013.

Ο ασφαλισμένος, εφ΄ όσον στο 62ο έτος της ηλικίας του έχει πραγματοποιήσει 40 έτη ασφάλισης (4093/2012) μαζί με πλασματικά, μπορεί να συνταξιοδοτηθεί με πλήρη σύνταξη, άλλως με μειωμένη στο 62ο έτος της ηλικίας του και πλήρη στο 67ο.

9. Αρχικά ασφαλισμένη στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, έχει το 2010 τελευταίο φορέα ασφάλισης τον ΟΑΕΕ, έχοντας πραγματοποιήσει 4500 ΗΑ συνολικά, εκ των οποίων 3600 στην ασφάλιση των βαρέων εκ των οποίων 1000 τα τελευταία 13 χρόνια.

Το 2011 εισέρχεται εκ νέου στην ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Η ασφαλισμένη, κατοχυρώνει συνταξιοδοτικό δικαίωμα με τις προϋποθέσεις του 2011 του Ν. 3863/2010, δηλαδή στο 56ο έτος της ηλικίας της με τις διατάξεις των βαρέων.

10. Αρχικά ασφαλισμένη στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ μέχρι το 2000, ασφαλίζεται στην συνέχεια στον ΟΑΕΕ από το 2001 μέχρι τον 6/2012. Τον 6/ 2008 εισέρχεται εκ νέου στην ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ μέχρι 31/12/2011 έχοντας παράλληλη ασφάλιση στους δύο φορείς και 5700 ΗΑ μέχρι την ενηλικίωση του τέκνου της το 2009, αφαιρουμένου του παραλλήλου χρόνου.

Η ασφαλισμένη, παρά το γεγονός της παράλληλης ασφάλισής της, θεωρείται ότι έχει κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα σαν μητέρα ανηλίκου τέκνου (50 μειωμένη – 55 πλήρης), διότι εισήλθε εκ νέου στην ασφάλιση του Ιδρύματος πριν τις 31/12/2010, ενώ κατά την ενηλικίωση του τέκνου, είχε συμπληρώσει 5500 ΗΑ και στους δύο φορείς. Απαραίτητη προϋπόθεση για την άσκηση του δικαιώματός της, είναι να κάνει το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και πάλι τελευταίο φορέα ασφάλισής της και να έχει τις ελάχιστες προϋποθέσεις αρμοδιότητας (1000-300), καθώς και το διάστημα του παράλληλου χρόνου ασφάλισης να παραμείνει στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ αφού βάσει αυτού κατοχυρώνεται το δικαίωμά της.

Εάν στο ίδιο παράδειγμα, η ασφαλισμένη εισέλθει εκ νέου στην ασφάλιση του Ιδρύματος το 2011 (αντί το 2008) και το τέκνο έχει ήδη ενηλικιωθεί από το 2009, η ασφαλισμένη, δεν κατοχυρώνει συνταξιοδοτικό δικαίωμα σαν μητέρα ανηλίκου τέκνου.

Ε. ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΕΚΚΡΕΜΩΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ

α) Αιτήσεις που βρίσκονται σε εκκρεμότητα σε οποιοδήποτε στάδιο της διοικητικής διαδικασίας θα κριθούν σύμφωνα με τα προαναφερθέντα, με έναρξη των οικονομικών αποτελεσμάτων από την ημερομηνία της αίτησης συνταξιοδότησης.

β) Περιπτώσεις που έχουν αντιμετωπιστεί διαφορετικά, και αφορούν συνταξιοδοτικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί, θα ανακληθούν και θα αποσταλούν στην Δνσή μας.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 40 ΤΟΥ Ν. 3996/11 ΣΤΙΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΔΟΧΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΓΕ Σ40/207/5.7.2012, οι πλασματικοί χρόνοι του άρθρου 40 του Ν. 3996/2011, συνυπολογίζονται στο τέλος του συνολικού χρόνου ασφάλισης. Με τον τρόπο αυτό, δεν επηρεάζεται ούτε η πριμοδότηση των βαρέων ούτε ο υπολογισμός της ασφαλιστικής κλάσης.

Κατ’ αναλογία, οι παραπάνω χρόνοι δεν λαμβάνονται υπόψη ούτε για την συμπλήρωση των προϋποθέσεων αρμοδιότητας στην διαδοχική ασφάλιση 1500-500 ή 1000-300 ημερών ασφάλισης σε πρώτη και δεύτερη φάση αντίστοιχα, με εξαίρεση την στρατιωτική υπηρεσία (Εγκ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ 52/2000) η οποία λαμβάνεται υπόψη μόνο για την συμπλήρωση των 1500 ή 1000 ημερών ασφάλισης για δε τις 300 της τελευταίας 5ετίας στις περιπτώσεις αναπηρίας και θανάτου μόνο αν συμπίπτει χρονικά.

Η παραπάνω θέση, πηγάζει και από την 408/95 γνωμοδότηση του ΝΣΚ που κοινοποιήθηκε στις υπηρεσίες μας με την Εγκύκλιο 67/1996, σύμφωνα με την οποία, οι χρόνοι επιδότησης λόγω ανεργίας ή ασθενείας ή συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας, υπολογίζονται μεν για την θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος αλλά όχι για την συμπλήρωση των προϋποθέσεων αρμοδιότητας στην διαδοχική ασφάλιση, διότι σύμφωνα με την παραπάνω γνωμοδότηση απαιτείται ενεργός ασφαλιστικός δεσμός καθ΄ όλο το διάστημα των 1500-500 ή 1000-300 ημερών με το Ίδρυμα.

Συνεπώς, ευνόητο είναι, ότι οι πλασματικοί χρόνοι του άρθρου 40 του Ν. 3996/2011, δεν θα λαμβάνονται υπόψη για την συμπλήρωση των προϋποθέσεων αρμοδιότητας στην διαδοχική ασφάλιση, με μοναδική εξαίρεση την στρατιωτική υπηρεσία σύμφωνα με τα παραπάνω.

H ΓΕΝΙΚH ΔΙΕΥΘΥNΤΡΙΑ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ ΓΔΟΝΤΑΚΗ