Ε.2067/2024
Παροχή οδηγιών για την απαλλαγή από δασμό και Φ.Π.Α. κατά την επανεισαγωγή εμπορευμάτων, κατόπιν οριστικής εξαγωγής αυτών
Αθήνα, 30 Οκτωβρίου 2024
Αριθ. Πρωτ.:Ε 2067/30-10-2024
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ & ΕΦΚ
1. Δ/ΝΣΗ ΕΦΚ & ΦΠΑ
ΤΜΗΜΑ Ε’ – Φ.Π.Α. ΕΙΣΑΓΩΓΩΝ-ΕΞΑΓΩΓΩΝ
2. Δ/ΝΣΗ ΔΑΣΜΟΛΟΓΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ, ΕΙΔΙΚΩΝ ΚΑΘΕΣΤΩΤΩΝ & ΑΠΑΛΛΑΓΩΝ
ΤΜΗΜΑ Γ’ – ΔΑΣΜΟΛΟΓΙΚΩΝ & ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΠΑΛΛΑΓΩΝ
Ταχ. Δ/νση : Πειραιώς 180
177 78 – Ταύρος
Πληροφορίες : Γ. Τούντα, Σ. Παπασπύρου
Τηλέφωνο : 213 141.0655-0709
E-Mail : vat-customs@aade.gr
ddtheka@aade.gr
Ε 2067/2024
ΘΕΜΑ: «Παροχή οδηγιών για την απαλλαγή από δασμό και Φ.Π.Α. κατά την επανεισαγωγή εμπορευμάτων, κατόπιν οριστικής εξαγωγής αυτών»
ΣΧΕΤ.: 1. Η με αρ. πρωτ. Π.6787/641/7.10.1986 Α.Υ.Ο. «Απαλλαγή από το φόρο προστιθέμενης αξίας αγαθών που επανεισάγονται στην ίδια κατάσταση στην οποία ήταν όταν είχαν εξαχθεί» (B’ 703)
2. Το άρθρο 203 του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013 για τη θέσπιση του ενωσιακού τελωνειακού κώδικα (L 269)
3. Το άρθρο 28 παρ.1 του Κώδικα ΦΠΑ (ν.5144/2024, Α’ 162)
ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΥ
Α) ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ
Εγκύκλιος παροχής οδηγιών για την απαλλαγή από τον δασμό και τον φόρο προστιθέμενης αξίας (Φ.Π.Α.) κατά την επανεισαγωγή εμπορευμάτων, κατόπιν οριστικής εξαγωγής αυτών.
Β) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ
Με την παρούσα εγκύκλιο παρέχονται διευκρινίσεις και οδηγίες για την απαλλαγή από το δασμό και το φόρο προστιθέμενης αξίας (Φ.Π.Α.) κατά την επανεισαγωγή εμπορευμάτων, μεταξύ των οποίων και επιβατικών οχημάτων, κατόπιν οριστικής εξαγωγής αυτών και τη διαμόρφωση της φορολογητέας αξίας κατά την επανεισαγωγή αυτών, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 203 του Ενωσιακού Τελωνειακού Κώδικα (Κανονισμός (ΕΕ) 952/2013) και το άρθρο 28 παρ.1 του Κώδικα ΦΠΑ (ν. 5144/2024, Α’ 162).
Γ) ΣΚΟΠΟΣ
Στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας απόφασης εμπίπτουν οι υπηρεσίες που υπάγονται στη Γενική Διεύθυνση Τελωνείων της ΑΑΔΕ, καθώς και οι συναλλασσόμενοι που πραγματοποιούν επανεισαγωγές εμπορευμάτων, κατόπιν οριστικής εξαγωγής αυτών.
1. Νομοθετικό πλαίσιο: εθνικές & ενωσιακές διατάξεις
Απαλλαγή από το δασμό
Στο άρθρο 203 του Ενωσιακού Τελωνειακού Κώδικα (Κανονισμός (ΕΕ) 952/2013) προβλέπεται η απαλλαγή από τον εισαγωγικό δασμό κατά την επανεισαγωγή μη ενωσιακών εμπορευμάτων τα οποία, αφού αρχικά εξήχθησαν από το τελωνειακό έδαφος της Ένωσης ως ενωσιακά εμπορεύματα, τίθενται σε ελεύθερη κυκλοφορία στο έδαφος αυτό, κατόπιν σχετικής αίτησης του ενδιαφερομένου (διασαφιστή) στις αρμόδιες τελωνειακές αρχές.
Προκειμένου τα επανεισαγόμενα εμπορεύματα να τύχουν της απαλλαγής του δασμού πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά τα ακόλουθα:
α) τα μη ενωσιακά εμπορεύματα που επανεισάγονται ήταν αρχικά και κατά τον χρόνο που εξήχθησαν από το τελωνειακό έδαφος της Ένωσης ενωσιακά και επανεισάγονται στο έδαφός της εντός χρονικού διαστήματος τριών (3) ετών από την ημερομηνία της αρχικής εξαγωγής τους,
β) τα εμπορεύματα επανεισάγονται στην κατάσταση στην οποία αρχικά εξήχθησαν,
γ) η πλήρωση των ανωτέρω προϋποθέσεων αποδεικνύεται με δικαιολογητικά (παραστατικά) που προσκομίζει ο ενδιαφερόμενος κατά την υποβολή διασάφησης θέσης των επανεισαγόμενων αγαθών σε ελεύθερη κυκλοφορία.
Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη απαλλαγή από τον δασμό ισχύει ακόμα και όταν τα επανεισαγόμενα εμπορεύματα αποτελούν ένα μέρος μόνο των εμπορευμάτων, τα οποία είχαν προηγουμένως εξαχθεί από το τελωνειακό έδαφος της Ένωσης.
Απαλλαγή από το φόρο προστιθέμενης αξίας
Σύμφωνα με το άρθρο 28 παρ.1 του Κώδικα ΦΠΑ (ν. 5144/2024, Α’ 162) απαλλάσσεται από τον φόρο προστιθέμενης αξίας η επανεισαγωγή αγαθών, όταν πραγματοποιείται από το ίδιο πρόσωπο που τα εξήγαγε και στην ίδια κατάσταση στην οποία ήταν, όταν αυτά είχαν εξαχθεί, εφόσον τυγχάνουν εφαρμογής τα οριζόμενα στο άρθρο 203 του Κανονισμού (ΕΕ) 952/2013 για την αντίστοιχη απαλλαγή από τον δασμό.
Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την απαλλαγή από τον Φ.Π.Α. είναι η ταύτιση του προσώπου που τα εξήγαγε και τα επανεισάγει (ανεξάρτητα από την υπαγωγή των προϊόντων σε καθεστώς επανεισαγωγής και την αντίστοιχη μεταχείριση όσον αφορά στον δασμό).
Επισημαίνεται ότι, προκειμένου να χορηγηθεί η απαλλαγή από το φόρο (Φ.Π.Α.), κάθε αίτημα επανεισαγωγής που υποβάλλεται στις αρμόδιες τελωνειακές αρχές πρέπει να αξιολογείται, κατά περίπτωση, ώστε να διαπιστώνεται η πλήρωση των προϋποθέσεων απαλλαγής από τον εισαγωγικό δασμό και το φόρο προστιθέμενης αξίας των εμπορευμάτων που επανεισάγονται στην Ε.Ε., κατόπιν οριστικής εξαγωγής αυτών.
2. Διαμόρφωση φορολογητέας αξίας κατά την επανεισαγωγή των αγαθών και τη συνακόλουθη απαλλαγή τους από τον Φ.Π.Α.
Σε συνέχεια των οριζομένων στο άρθρο 28 παρ.1 του Κώδικα Φ.Π.Α. (ν. 5144/2024, Α’ 162) περί απαλλαγής από τον φόρο προστιθέμενης αξίας της επανεισαγωγής αγαθών, επισημαίνεται ότι η εν λόγω απαλλαγή αφορά στη φορολογητέα αξία των επανεισαχθέντων εμπορευμάτων, όπως αυτή διαμορφώνεται με βάσει το άρθρο 25 του Κώδικα ΦΠΑ
Ως εκ τούτου στην περίπτωση της επανεισαγωγής εμπορευμάτων, κατόπιν οριστικής εξαγωγής αυτών, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις του άρθρου 28 του Κώδικα ΦΠΑ, η απαλλαγή από τον Φ.Π.Α., αφορά στο σύνολο της φορολογητέας αξίας και δεν τίθεται θέμα επιβολής Φ.Π.Α. σε επιμέρους διαμορφωτικά στοιχεία της αξίας αυτής, όπως των παρεπόμενων εξόδων (π.χ. ναύλου, υπηρεσίες εκφόρτωσης κ.λπ.).
3. Εφαρμογή διατάξεων επανεισαγωγής στα επιβατικά οχήματα και απαλλαγή από δασμό και Φ.Π.Α.
Όσον αφορά στην εφαρμογή των απαλλακτικών διατάξεων από τον δασμό και τον φόρο προστιθέμενης αξίας κατά την επανεισαγωγή επιβατικών οχημάτων, ισχύουν, σωρευτικά, οι όροι και οι προϋποθέσεις που ορίζονται ανωτέρω, ήτοι:
α) τα οχήματα να επανεισάγονται εντός τριών (3) ετών από την ημερομηνία της αρχικής εξαγωγής,
β) τα οχήματα να επανεισάγονται στην κατάσταση στην οποία αρχικά εξήχθησαν,
γ) να αποδεικνύεται η πλήρωση των ως άνω προϋποθέσεων με δικαιολογητικά που συνυποβάλει ο ενδιαφερόμενος κατά την υποβολή διασάφησης θέσης των επανεισαγόμενων οχημάτων σε ανάλωση στο τελωνείο εισαγωγής,
δ) εφόσον τυγχάνουν εφαρμογής οι διατάξεις για την απαλλαγή από τον δασμό, πλέον των ανωτέρω για την απαλλαγή από Φ.Π.Α., η επανεισαγωγή να πραγματοποιείται από το ίδιο πρόσωπο που τα εξήγαγε.
Προκειμένου να διαπιστωθεί και να μπορεί να αποδειχτεί, χωρίς καμιά αμφιβολία, ότι το όχημα που επανεισάγεται στην Ένωση είναι ακριβώς το ίδιο όχημα που αρχικά εξήχθη και στην ίδια κατάσταση, οι ελεγκτικές τελωνειακές αρχές θα πρέπει να λαμβάνουν υπ’ όψιν ότι:
→ Στοιχείο ταυτοποίησης του οχήματος αποτελεί ο αριθμός πλαισίου του (VIN number) που είναι μοναδικός για το κάθε όχημα, σε περίπτωση που δεν έχει παραποιηθεί ή αλλοιωθεί. Ο αριθμός πλαισίου επί του οχήματος θα πρέπει να είναι ταυτόσημος με αυτόν στη αρχική διασάφηση εξαγωγής και στα έγγραφα μεταφοράς του οχήματος.
→ Η μεταβολή του επιβατικού οχήματος από καινούριο (σύμφωνα με την περ. γ) της παρ. 4 του άρθρου 14 του Κώδικα ΦΠΑ) κατά την αρχική εξαγωγή, σε μεταχειρισμένο κατά την επανεισαγωγή, δεν αποτελεί ένδειξη για μεταβολή της κατάστασης του οχήματος.
→ Μολονότι η διαφοροποίηση της αξίας του οχήματος δεν αποτελεί στοιχείο για τον χαρακτηρισμό οχημάτων ως επανεισαγόμενων, η περίπτωση υψηλής αναπροσαρμογής της αξίας που δηλώθηκε κατά την εξαγωγή, σε σχέση με τη δηλωθείσα αξία κατά τη θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία, με συνέπεια την αναβάθμιση του οχήματος, αποτελεί ισχυρή ένδειξη ότι το όχημα δεν είναι ταυτόσημο.
→ Τυχόν εργασίες και επεξεργασίες που είναι απαραίτητες για την συντήρηση του οχήματος, χωρίς ουσιαστική μεταβολή στη φύση του, δεν αποτελούν ένδειξη μεταβολής της κατάστασης του οχήματος, εκτός κι αν πρόκειται για προσθήκη, βελτίωση ή μεταποίηση του οχήματος. Επιπλέον, εργασίες και επεξεργασίες για την επισκευή οχήματος δεν θεωρείται ότι επηρεάζουν την αρχική του κατάσταση, εφόσον η επισκευή ή η κακή κατάσταση του οχήματος οφείλεται σε γεγονός που συνέβη σε τρίτη χώρα.
Τέλος, επισημαίνεται, ότι όσον αφορά στην απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης επιβατικών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης, τυγχάνουν εφαρμογής τα οριζόμενα στην παρ. 7 του άρθρου 121 του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα (ν. 2960/2001, Α 265).
4. Κωδικοί ατέλειας κατά την υποβολή διασάφησης επανεισαγωγής και απαλλαγής από το Φ.Π.Α.
Κατά την ηλεκτρονική υποβολή της διασάφησης θέσης επανεισαγόμενων αγαθών σε ανάλωση, μέσω του υποσυστήματος εισαγωγών του πληροφοριακού συστήματος τελωνείων (icisnet), στην αρμόδια τελωνειακή αρχή από τον ενδιαφερόμενο και προκειμένου να τύχει της απαλλαγής πέραν των άλλων, από το φόρο προστιθέμενης αξίας, και προς τη διευκόλυνση του ελέγχου, συμπληρώνονται , κατά περίπτωση, στη διασάφηση οι ορθοί κωδικοί ατέλειας, ως ακολούθως:
→ M10 με περιγραφή «Επανεισαγόμενα εμπορεύματα άρθρου 28 Κώδικα Φ.Π.Α.: απαλλαγή από Φ.Π.Α. και λοιπούς φόρους»
→ Μ11 με περιγραφή «Επανεισαγόμενα επιβατικά αυτοκίνητα, απαλλαγή 100% από Φ.Π.Α. (άρθρο 28 Κώδικα ΦΠΑ) και 100% από τέλος ταξινόμησης (άρθρο 121 ν.2960)», αντί του κωδικού Μ10 που περιλαμβάνεται στο Παράρτημα 7 της με αριθ. Δ19 Α 5041357 ΕΞ2013/28.11.2013 εγκυκλίου, όταν η επανεισαγωγή αφορά σε επιβατικά αυτοκίνητα.
Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΑΑΔΕ
Γ. ΠΙΤΣΙΛΗΣ