Δελτίο αποστολής – Άρθρο 5 ν. 4093-2012Όταν ένα αγαθό πωλείται και είναι δύσκολη η άμεση έκδοση θεωρημένου τιμολογίου-δελτίου αποστολής τότε εκδίδεται θεωρημένο διπλότυπο δελτίο αποστολής και μετά και σε έναν μήνα από την παράδοση ή την αποστολή των αγαθών στον αγοραστή και πάντως μέσα στην ίδια διαχειριστική περίοδο του πωλητή, εκδίδεται το τιμολόγιο για την συγκεκριμένη πώληση. Δελτίο αποστολής εκδίδεται από τον υπόχρεο απεικόνισης συναλλαγών και όταν από το συνοδευτικό στοιχείο διακίνησης δεν προκύπτει επακριβώς το είδος και η ποσότητα των αγαθών που περιλαμβάνονται.

Δελτίο αποστολής εκδίδεται και σε κάθε περίπτωση αποστολής αγαθών σε τρίτους για οποιοδήποτε άλλο σκοπό (για δειγματισμό κτλ). Τα δελτία αποστολής των αντιπροσώπων εφόσον ο δειγματισμός γίνεται σε πελάτες επαρχιακών πόλεων, εκδίδεται μία φορά και διαρκεί μέχρι την επιστροφή τους. Για την συμμετοχή σε εμπορική έκθεση εκδίδεται ένα δελτίο αποστολής με τα στοιχεία της έκθεσης και ένα άλλο όταν επιστρέφουν. Τα πρωτότυπα αυτών των δελτίων αποστολής αρχειοθετούνται και φυλάσσονται όπως κανονικά και τα υπόλοιπα στοιχεία.

Επίσης στο δελτίο αποστολής αναγράφεται ο σκοπός της διακίνησης, το είδος, η μονάδα μέτρησης, η ποσότητα του κάθε είδους, το άθροισμα των ποσοτήτων των ειδών αριθμητικά και ολογράφως ανεξάρτητα αν για τον προσδιορισμό της ποσότητας κάθε είδους χρησιμοποιήθηκε η ίδια ή διαφορετική μονάδα μέτρησης (πχ 30 τεμάχια και 80 κιλά, σύνολο 110), η ημερομηνία και η ώρα παράδοσης ή έναρξης της αποστολής τους που σημειώνεται τουλάχιστον στο πρώτο αντίτυπο με την χρήση τετραψήφιου αριθμού, καθώς και ο αριθμός κυκλοφορίας του φορτηγού αυτοκινήτου ή του ονόματος του πλωτού μέσου.

Για την καθημερινή διακίνηση από τους τεχνικούς των εργαλείων που έχουν και τους χρειάζονται για επισκευές δεν χρειάζεται να εκδίδεται δελτίο αποστολής.

Όταν κατά την διακίνηση των αγαθών εκδίδεται δελτίο αποστολής δεν επιτρέπεται η έκδοση συνενωμένου δελτίου αποστολής.

Όταν κατά την διακίνηση αγαθών εκδίδεται δελτίο αποστολής δεν επιτρέπεται στη συνέχεια η έκδοση συνενωμένου δελτίου αποστολής με φορολογικό στοιχείο αξίας (πχ δεν επιτρέπεται μετά την έκδοση τιμολογίου πώλησης δελτίου αποστολής κτλ αλλά απλού μόνο τιμολογίου πώλησης) .

Όταν υπάρχει μεταφορά ζώων από τους τόπους παραλαβής μέχρι τους τόπους ζύγισης (σφαγεία), εκδίδεται δελτίο αποστολής όπου και αναγράφεται η ποσότητα κατά είδος σε τεμάχια και σε κιλά βάρους κατά προσέγγιση. Μετά την ζύγιση στα εκδιδόμενα τιμολόγια αναγράφεται η ποσότητα κατά είδος τόσο σε κιλά βάρους όσο και σε τεμάχια.

Μπορεί να συνοδεύει τα αγαθά κάθε στοιχείο αξίας που συνενώνεται με δελτίο αποστολής (όπως δελτίο αποστολής- τιμολόγιο, δελτίο αποσοτλής-εκκαθάριση, δελτίο αποστολής-απόδειξη λιανικής, δελτίο αποστολής -τιμολόγιο για παροχή υπηρεισών, δελτίο αποστολής- απόδειξη αυτοπαράδοσης κτλ).

Δεν εκδίδεται δελτίο αποστολής όταν πωλούνται αγαθά λιανικώς και παραδίνονται στον ιδιώτη στο κατάστημα ή όταν πρόκειται για δωρεάν παραδόσεις αγαθών σε ιδιώτες όταν αυτές γίνονται στο κατάστημα, οπότε εκδίδεται μόνο απόδειξη λιανικής πώλησης ή απόδειξη αυτοπαράδοσης αντίστοιχα.

Όταν αποστέλλονται αγαθά σε τρίτον κατά εντολή του πωλητή πελάτη, τότε το πρωτότυπο από το δελτίο αποστολής που εκδίδεται θα πρέπει να συνοδεύει τα αγαθά και ένα αντίγραφο με την ένδειξη «δεν αποτελεί συνοδευτικό μεταφοράς» στέλνεται στον πωλητή πελάτη. Πάνω στο δελτίο αποστολής αναγράφονται και τα στοιχεία του πωλητή πελάτη ενώ μέσα στον χώρο του Δελτίου αποστολής αναγράφεται ο τόπος που θα μετακινηθούν αυτά τα αγαθά. Με βάση το αντίγραφο του δελτίου αυτού, ο πωλητής πελάτης εκδίδει μέσα σε έναν μήνα το τιμολόγιο πώλησης, ενώ αυτός που στέλνει τα αγαθά με βάση το στέλεχος του δελτίου αποστολής εκδίδει προς τον πωλητή πελάτη πχ τιμολόγιο για την παροχή των υπηρεσιών του, που αφορούν την επεξεργασία που του έχει προσφέρει.

Σε περίπτωση που παραχωρείται η χρήση μηχανήματος δωρεάν, με σκοπό την πώληση αγαθών της επιχείρησης (δηλαδή χρησιδανεισμός), πολ 1184/95 η μεταφορά του μηχανήματος γίνεται με δελτίο αποστολής όπου αναγράφεται ο σκοπός της αποστολής. Το μηχάνημα αυτό θεωρείται πάγιο στοιχείο σε εγκαταστάσεις τρίτων.

Όταν παραδίδονται στον πελάτη δύο αγαθά για επίδειξη και τελική επιλογή του ενός εξ αυτών, για την παράδοση των αγαθών εκδίδεται δελτίο αποστολής με σημείωση «για δοκιμή και επιλογή ενός εξ αυτών». Για την επιστροφή του ενός αγαθού εκδίδεται δελτίο αποστολής ή αν δεν συνοδεύεται με δελτίο αποστολής εκδίδεται δελτίο αποστολής από αυτόν που το παραλαμβάνει, και για το άλλο αγαθό που αγοράζεται εκδίδεται απόδειξη λιανικής. Ο αριθμός του δελτίου αποστολής που εκδίδεται για την επιστροφή καθώς και ο αριθμός της απόδειξης λιανικής σημειώνονται πάνω στο αρχικό δελτίο αποστολής.

Για την παροχή φυσικού αέριου σε καταναλωτές επιτηδευματίες και μη, μέσω δικτύου, επιτρέπεται να εκδίδονται άλλα στοιχεία (πχ λογαριασμοί κτλ) αντί τιμολογίων, δελτίων αποστολής κτλ.

Στις περιπτώσεις που παραλαμβάνονται στις εγκαταστάσεις ασυνόδευτα εμπορεύματα ή πάγια από οποιονδήποτε τρίτον για αγορά, πώληση ή απλή διαμεσολάβηση για πώληση, φύλαξη, χρήση, ή για επεξεργασία, σύμφωνα με το άρθρο 5 ν. 4033/12 ΚΦΑΣ, εκδίδεται πάντα Δελτίο Αποστολής.

Όταν γίνεται διακίνηση από το κατάστημα του εξαγωγέα μέχρι το τελωνείο εκδίδεται ένα δελτίο αποστολής από τον εξαγωγέα και για τους εξαγωγείς εκδίδεται από το τελωνείο το δελτίο αποστολής (από το τελωνείο προς την επιχείρηση, εγγρ. Σ682/87 1068566/89). Στο δελτίο αυτό που εκδίδει ο εκτελωνιστής (ή η επιχείρηση) και το οποίο συνοδεύει τα αγαθά από το τελωνείο μέχρι τις εγκαταστάσεις της επιχείρησης ή κατ` εντολή της επιχείρησης σε εγκαταστάσεις τρίτων, αναγράφεται το είδος και η ποσότητα της συσκευασίας, καθώς και η ημερομηνία και ο αριθμός του παραστατικού που συνοδεύει τα αγαθά.

Όταν το δελτίο αποστολής εκδίδεται σε περισσότερα αντίτυπα από όσα ορίζονται από τον ΚΦΑΣ (για άλλους, οργανωτικούς λόγους) τότε στα επιπλέον αντίγραφα αναγράφεται με σφραγίδα ή εντύπως ο προσδιορισμός τους, και η ένδειξη «δεν αποτελεί συνοδευτικό μεταφοράς».

Όταν αποστέλλονται αυτοκίνητα στον αντιπρόσωπο προκειμένου να παραληφθούν αυτά από τους αγοραστές και όχι με σκοπό να περάσουν στους αντιπρόσωπους για φύλαξη, τότε εκδίδεται Δελτίο Αποστολής από τον πωλητή στο όνομα του αγοραστή με σαφή αναφορά ότι η παράδοση θα γίνει μέσω συγκεκριμένου αντιπροσώπου (διεύθυνση και στοιχεία) χωρίς να εκδοθεί κανένα στοιχείο από τον αντιπρόσωπο. Όταν όμως τα αποστελλόμενα πωληθέντα αυτοκίνητα πρόκειται να παραμείνουν για κάποιο χρονικό διάστημα στον αντιπρόσωπο τότε εκδίδεται το δελτίο αποστολής από τον πωλητή στο όνομα του αντιπροσώπου με αναγραφή πχ «για φύλαξη και παράδοση στον Ψ). Μετά κατά την παράδοση του αυτοκινήτου στον τελικό παραλήπτη του αγοραστή θα εκδοθεί Δελτίο Αποστολής από τον αντιπρόσωπο και η φωτοτυπία του θα αποσταλεί στον πωλητή.

Όταν γίνεται πώληση αγαθών μέσω ταχυδρομείου τότε εκδίδεται δελτίο αποστολής στο οποίο θα αναγράφεται συνολική κατά είδος ποσότητα των αγαθών που αποστέλλονται κάθε φορά και αριθμητικώς και ολογράφως. Επίσης θα αναγράφεται και το συγκεκριμένο υποκατάστημα του ΕΛΤΑ μέσω του οποίου γίνεται η αποστολή. Το πρωτότυπο από το δελτίο αποστολής θα συνοδεύει τα αγαθά μέχρι το ΕΛΤΑ και μετά θα επιστρέφεται στην επιχείρηση, όπου θα πρέπει να διατηρείται για 6 χρόνια από την λήξη της διαχειριστικής χρήσης την οποία και αφορά. Όταν όμως πωλούνται αγαθά χονδρικώς και διακινούνται μέσω ΕΛΤΑ τότε για κάθε πελάτη θα εκδίδεται τιμολόγιο δελτίο αποστολής και το πρωτότυπο θα τοποθετείται επάνω και όχι μέσα στο κάθε δέμα, διότι αποτελεί το νόμιμο συνοδευτικό στοιχείο μεταφορά του εμπορεύματος μέχρι τον παραλήπτη στον οποίον τελικά και παραδίδεται.

Όταν παραλαμβάνονται στις εγκαταστάσεις ασυνόδευτα εμπορεύματα ή πάγια από οποιονδήποτε τρίτο για αγορά, πώληση, απλή διαμεσολάβηση, για πώληση, αποθήκευση, φύλαξη, χρήση, ή επεξεργασία (όταν ο αποστολέας είναι υπόχρεος ή είναι αγρότης) εκδίδεται πάντα δελτίο αποστολής.

Δεν χρειάζεται να κοπεί δελτίο αποστολής στις εξής περιπτώσεις:

Άρθρο 5 παρ 8 ν. 4093 /12 ΚΦΑΣ

Όταν διακινούνται αγαθά που είναι ενσώματα είδη που δεν εμπεριέχουν δικαιώματα σε αυτά ή δεν έχουν εμπορευματική αξία για τον αποστολέα, τον παραλήπτη ή άλλον τρίτο και δεν προκύπτει από την διάθεση αυτών, αυτούσιων ή μη, έσοδο. Δηλαδή δεν εκδίδεται δελτίο αποστολής για την διακίνηση άχρηστων, ακατάλληλων, απαξιωμένων προϊόντων ή υπολειμμάτων, σε χώρους απόρριψης, χωματερές κτλ. Αντίθετα, εκδίδεται δελτίο αποστολής για την αποστολή προϊόντων προς ανακύκλωση, ή μεταπώληση για ανακύκλωση, εφόσον όμως υπάρχει καταβολή τιμήματος για αυτά.

Όταν μεταφέρονται: α) αυτούσια λατομικά προϊόντα από τις κατασκευαστικές επιχειρήσεις που τα παράγουν οι ίδιες, και επίσης β) για μεταλλεύματα από εργοτάξιο σε εργοτάξιο και από εργοτάξιο σε ξένους χώρους αποθήκευσης, επεξεργασίας και εκφόρτωσης, και γ) πέτρες, χαλίκια, αργιλόχωμα από επιχειρήσεις παραγωγής αδρανών υλικών, ασβέστη και τσιμέντου, από χώρους περισυλλογής ή εξόρυξης στους χώρους επεξεργασίας: Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν χρειάζεται να εκδοθεί δελτίο αποστολής.

Όταν διακινούνται λοιπά στοιχεία που εκδίδονται για πώληση αγαθών, που διατίθεται μέσω δικτύου και με συνεχή ροή (πχ πώληση φυσικού αέριου) τότε δεν εκδίδεται δελτίο αποστολής (άρθρο 6 ν 4093 /12ΚΦΑΣ.

Επίσης δεν χρειάζεται να εκδοθεί δελτίο αποστολής για την διακίνηση αναλώσιμων ειδών και ιατρικών μηχανημάτων που απαιτούνται για την παροχή κατ` οίκον ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, από κινητές μονάδες νοσηλείας.