798/20-02-2025
Σύσταση Ειδικής Γραμματείας Εναλλακτικής Επίλυσης Διαφορών

Αριθμ. 798/2025

(ΦΕΚ Β’ 741/20-02-2025)

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ-ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις:
α) Της παρ. 1 του άρθρου 42 και της περ. (δ) της παρ. 2 του άρθρου 35 του ν. 4622/2019 «Επιτελικό Κράτος: οργάνωση, λειτουργία και διαφάνεια της Κυβέρνησης, των κυβερνητικών οργάνων και της κεντρικής δημόσιας διοίκησης» (Α΄ 133),
β) του άρθρου 90 του Κώδικα νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα (π.δ. 63/2005, Α΄ 98), σε συνδυασμό με την περ. 22 του άρθρου 119 του ν. 4622/2019.

2. Το π.δ. 76/2023 «Διορισμός του Κυριάκου Μητσοτάκη του Κωνσταντίνου, Αρχηγού του Κόμματος της «Νέας Δημοκρατίας» (Ν.Δ.) ως Πρωθυπουργού» (Α΄ 129).

3. Το π.δ. 79/2023 «Διορισμός Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών» (Α΄ 131).

4. Την υπό στοιχεία 102928 ΕΞ 2023/10.7.2023 κοινή απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Οικονομικών «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στον Υφυπουργό Οικονομικών, Αθανάσιο Πετραλιά» (Β΄ 4441).

5. Το γεγονός ότι από την παρούσα απόφαση προκαλείται ετήσια δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, η οποία ανέρχεται στο ύψος των εκατόν είκοσι εννέα χιλιάδων ογδόντα τεσσάρων (129.084) ευρώ, θα καλυφθεί από τις εγγεγραμμένες πιστώσεις του τακτικού προϋπολογισμού του Υπουργείου Δικαιοσύνης τρέχοντος έτους και βρίσκεται εντός των ορίων του ισχύοντος Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2022-2025, σύμφωνα με την υπ’ αρ. 8054/11.2.2025 «Εισήγηση της παρ. 5 στοιχ. Ε’ του άρθρου 24 του ν. 4270/2014 για σχέδιο Κοινής Απόφασης με τίτλο “Σύσταση Ειδικής Γραμματείας για την Εναλλακτική Επίλυση Διαφορών”» της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

6. Την ιδιαίτερη εθνική και κυβερνητική σημασία της προώθησης της εναλλακτικής επίλυσης διαφορών, ως στρατηγικής επιλογής για την επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης, την ανάγκη αναμόρφωσης του σχετικού νομοθετικού πλαισίου και συστηματικής παρακολούθησης και εφαρμογής αυτού.

7. Το γεγονός ότι οι διατάξεις της παρούσας δεν αφορούν σε διοικητική διαδικασία για την οποία υπάρχει υποχρέωση καταχώρησης στο ΕΜΔΔ ΜΙΤΟΣ,

αποφασίζουμε:

Άρθρο 1
Σύσταση Ειδικής Γραμματείας Εναλλακτικής Επίλυσης Διαφορών στο Υπουργείο Δικαιοσύνης

1. Συνιστάται Ειδική Γραμματεία Εναλλακτικής Επίλυσης Διαφορών, υπαγόμενη απευθείας στον Υπουργό Δικαιοσύνης, προς τον σκοπό της αναμόρφωσης του νομοθετικού πλαισίου για τη διαμεσολάβηση, τη δικαστική μεσολάβηση, τη διαιτησία και κάθε άλλη διαδικασία εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών.

2. Στην Ειδική Γραμματεία της παρ. 1 συστήνονται οι ακόλουθες υπηρεσίες, επιπέδου Τμήματος, οι οποίες υπάγονται απευθείας στον Ειδικό Γραμματέα:
α. Μονάδα Οργάνωσης Διαμεσολάβησης και λοιπών Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών, με αντικείμενο την υποστήριξη της Κεντρικής Επιτροπής Διαμεσολάβησης και τη μέριμνα για τα ζητήματα των πιστοποιημένων διαμεσολαβητών και των διαιτητών.
β. Μονάδα Εξωστρέφειας και Διεθνών Πρακτικών, με αντικείμενο την αξιοποίηση της αντίστοιχης ευρωπαϊκής και διεθνούς εμπειρίας για τη διαμόρφωση κινήτρων εναλλακτικής επίλυσης διαφορών, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία και φορείς.

3. Της Ειδικής Γραμματείας προΐσταται με τριετή θητεία μετακλητός υπάλληλος, με βαθμό 2ο της κατηγορίας ειδικών θέσεων.

Άρθρο 2
Έναρξη ισχύος

Η ισχύς της παρούσας αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 20 Φεβρουαρίου 2025

Ο Πρωθυπουργός
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Οι Υπουργοί

Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΛΙΑΣ

Δικαιοσύνης
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΦΛΩΡΙΔΗΣ