2133.3/26880/10-04-2025
Καθορισμός όρων και προϋποθέσεων κίνησης και κυκλοφορίας καινοφανούς θαλάσσιου μέσου αναψυχής «Σκάφος ’’aerojet’’» για εκμίσθωση και για ατομική αναψυχή
Αριθμ. 2133.3/26880/2025
(ΦΕΚ Β’ 1832/14-04-2025)
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
Έχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις:
α. Της παρ. 3 του άρθρου 74 του ν. 4504/2017 «Δια βίου εκπαίδευση προσωπικού Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ενδυνάμωση της διαφάνειας και της αξιοκρατίας σε θέματα αρμοδιότητας Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ενίσχυση της κοινωνικής συμμετοχής στην ακτοπλοΐα, θέματα πολιτικού προσωπικού, συμπλήρωση διατάξεων για τα λιμενικά έργα και άλλες διατάξεις.» (Α’ 184),
β. του άρθρου 5 του ν. 4150/2013 «Ανασυγκρότηση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και άλλες διατάξεις» (Α’ 102),
γ. του άρθρου 2 του π.δ. 70/2015 «Ανασύσταση των Υπουργείων Πολιτισμού και Αθλητισμού, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ανασύσταση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και μετονομασία του σε Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Μετονομασία του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων σε Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, του Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού σε Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Μεταφορά Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας στο Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού» (Α’ 114),
δ. της περ. α) της παρ. 4 του άρθρου 16 του π.δ. 13/2018 «Οργανισμός Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής» (Α’ 26),
ε. του άρθρου 90 του Κώδικα νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα (π.δ. 63/2005, Α’ 98), όπως διατηρήθηκε σε ισχύ με την περ. 22 του άρθρου 119 του ν. 4622/2019 (Α’ 133) και
στ. του Γενικού Κανονισμού Λιμένων υπ’ αρ. 20, που εγκρίθηκε με την υπ’ αρ. 3131.1/03/99/06-4-1999 απόφαση του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας (Β’ 444), σε συνδυασμό με την υπ’ αρ. 2131.4/64444/2021/06-9-2021 κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Επικρατείας «Καθορισμός διαδικασίας, όρων και προϋποθέσεων, δικαιολογητικών, παραβόλου και κυρώσεων για την έγκριση δραστηριότητας εκμίσθωσης θαλάσσιων μέσων αναψυχής» (Β’ 4174).
2. Το π.δ. 27/2025 «Διορισμός Υπουργών, Αναπληρωτή Υπουργού, Υφυπουργών και Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης» (Α’ 44).
3. Το υπ’ αρ. 2133.8/12701/2025/19-02-2025 έγγραφο Γνωμοδοτικής Επιτροπής επί θεμάτων καινοφανών θαλασσίων μέσων αναψυχής.
4. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της παρούσας δεν προκαλείται οικονομική επιβάρυνση στον τακτικό προϋπολογισμό του Υ.ΝΑ.Ν.Π., σύμφωνα με το υπ’ αρ. 2811.8/ 18169/2025/12-3-2025 εισηγητικό σημείωμα Υ.ΝΑ.Ν.Π./ ΓΔΟΥ.
5. Το γεγονός ότι οι διατάξεις της παρούσας δεν αφορούν σε διοικητική διαδικασία για την οποία υπάρχει υποχρέωση καταχώρισης στο ΕΜΔΔ ΜΙΤΟΣ,
αποφασίζουμε:
Άρθρο 1
Ορισμός
«Σκάφος “aerojet’’»: Σύστημα αποτελούμενο από ημιτελές φουσκωτό σκάφος με πολυεστερική γάστρα, στο οποίο ενσωματώνεται ατομικό σκάφος (PWC), που συμπληρώνει την ημιτελή κατασκευή, αποτελώντας το μέσο πρόωσης αυτού. Το ολικό μήκος του σκάφους ’’aerojet’’, συμπεριλαμβανομένου του ατομικού σκάφους δεν υπερβαίνει τα έξι μέτρα.
Άρθρο 2
Σκοπός και πεδίο εφαρμογής
1. Σκοπός της απόφασης αυτής είναι ο καθορισμός των όρων και των προϋποθέσεων κίνησης και κυκλοφορίας του καινοφανούς θαλάσσιου μέσου αναψυχής του άρθρου 1, στο πλαίσιο εκμίσθωσης ή ατομικής αναψυχής.
2. Η απόφαση αυτή εφαρμόζεται στην περιφέρεια δικαιοδοσίας κάθε Λιμενικής Αρχής της χώρας, όπως αυτή καθορίζεται από τις ισχύουσες διατάξεις.
Άρθρο 3
Όροι και προϋποθέσεις κίνησης και κυκλοφορίας σκάφους ’’aerojet’’ – Απαγορεύσεις
1. H κυκλοφορία του θαλάσσιου μέσου του άρθρου 1 απαγορεύεται:
α) Όταν επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις,
β) σε βραχώδεις θαλάσσιες περιοχές και σε περιοχές με πολλά φύκη,
γ) πριν από την ανατολή και μετά τη δύση του ηλίου,
δ) εάν δεν διαθέτει σύστημα αυτόματης ακινητοποίησης (quick stop), για τη σβέση μηχανής, σε περίπτωση που ο χειριστής του πέσει στη θάλασσα,
ε) όταν παρουσιάζει βλάβες ή διακοπές λειτουργίας της μηχανής του,
στ) όταν φέρει εξωτερικές έλικες,
ζ) εφόσον οι επιβαίνοντες δε φέρουν ατομικό σωσίβιο,
η) σε περίπτωση εκμισθούμενου θαλάσσιου μέσου, σε θαλάσσιες περιοχές όπου δεν υπάρχει η δυνατότητα οπτικής επαφής και ελέγχου μισθωτή εκμισθωτή,
θ) όταν η μέγιστη ισχύς του ανέμου υπερβαίνει τα πέντε μποφόρ,
ι) σε βάθος νερού μικρότερο από εξήντα εκατοστά.
2. Η κυκλοφορία του θαλάσσιου μέσου του άρθρου 1 απαγορεύεται σε απόσταση μικρότερη των:
α) διακοσίων μέτρων από το εξωτερικό μέρος των πλωτών σημαντήρων του άρθρου 26 του Γενικού Κανονισμού Λιμένων υπ’ αρ. 20,
β) τριακοσίων μέτρων από το συνηθισμένο σημείο στο οποίο φθάνουν κολυμπώντας οι λουόμενοι, στις θαλάσσιες περιοχές που δεν σημαίνονται με πλωτούς σημαντήρες,
γ) πεντακοσίων μέτρων από την ακτογραμμή, στις περιοχές όπου δεν υπάρχουν λουόμενοι και με ταχύτητα μεγαλύτερη των πέντε κόμβων.
3. Σε περίπτωση εκμισθούμενου θαλάσσιου μέσου, ο εκμισθωτής διαθέτει σύστημα αυτόματης σβέσης (control panel) από απόσταση τουλάχιστον χιλίων μέτρων, για να το χρησιμοποιεί σε περίπτωση που διαπιστώνει ότι οι μισθωτές δημιουργούν κινδύνους, ιδίως για την ασφάλεια των λουόμενων και της ναυσιπλοΐας.
4. Απαγορεύεται ο χειρισμός του θαλάσσιου μέσου του άρθρου 1 από άτομα που δεν κατέχουν άδεια χειριστή ταχύπλοου σκάφους.
5. Η εκκίνηση και η επιστροφή του θαλάσσιου μέσου του άρθρου 1 επιτρέπεται από και προς τα ακόλουθα σημεία:
α) Την πλωτή εξέδρα του άρθρου 28 του Γενικού Κανονισμού Λιμένων υπ’ αρ. 20,
β) το ειδικό μπαλόνι σημείο πρόσδεσης/ρεμέτζο του άρθρου 28 του Γενικού Κανονισμού Λιμένων υπ’ αρ. 20,
γ) το αγκυροβολημένο πλοίο του άρθρου 29 του προαναφερόμενου Γενικού Κανονισμού Λιμένων υπ’ αρ. 20,
δ) οποιοδήποτε σημείο της θάλασσας που βρίσκεται σε απόσταση μεγαλύτερη από τα όρια της παρ. 2,
ε) τον δίαυλο του άρθρου 27 του Γενικού Κανονισμού Λιμένων υπ’ αρ. 20, με την ελάχιστη δυνατή ταχύτητα, ανάλογα με τον κατασκευαστικό τύπο του, με σκοπό την ασφάλεια των λουομένων, μέχρι του θαλάσσιου εκείνου σημείου, για το οποίο δεν συντρέχει περίπτωση εφαρμογής της παρ. 2.
6. Το μέγιστο βάρος επί του θαλάσσιου μέσου του άρθρου 1 είναι εξακόσια κιλά και επιτρέπεται να επιβαίνουν σε αυτό έως επτά άτομα (έξι άτομα και ο χειριστής του θαλάσσιου μέσου).
7. Τόσο ο χειρισμός του θαλάσσιου μέσου του άρθρου 1 όσο και η χρήση του απαγορεύεται από άτομα ηλικίας κάτω των δεκαοκτώ ετών, καθώς και από άτομα που δεν γνωρίζουν κολύμβηση. Ειδικά για άτομα μικρότερης από την προαναφερόμενη ηλικία, επιτρέπεται η χρήση εφόσον συνοδεύονται από ενήλικα, μετά από συγκατάθεση του ασκούντος την γονική μέριμνα ή την επιμέλεια αυτού, σύμφωνα με τον Α.Κ., ο οποίος βεβαιώνει ταυτόχρονα ότι ο ανήλικος γνωρίζει κολύμβηση.
8. Το θαλάσσιο μέσο του άρθρου 1 φέρει τα προβλεπόμενα για την κατηγορία του εφόδια, όπως σωστικά και πυροσβεστικά μέσα. Όλα τα εφόδια είναι πρόσφορα για άμεση χρήση. Στα εφόδια με ημερομηνία λήξης δεν έχει παρέλθει η ημερομηνία αυτή.
Άρθρο 4
Λοιπές διατάξεις
1. Στην περίπτωση εκμισθούμενου σκάφους «aerojet», οι όροι και οι προϋποθέσεις του άρθρου 3 αναγράφονται στην έγκριση εκμίσθωσης.
2. Κατά τα λοιπά, εφαρμόζονται οι διατάξεις του Γενικού Κανονισμού Λιμένων υπ’ αρ. 20 και της υπ’ αρ. 2131.4/ 64444/2021/06-9-2021 κοινής υπουργικής απόφασης.
Άρθρο 5
Έναρξη ισχύος
Η ισχύς της απόφασης αυτής αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Πειραιάς, 10 Απριλίου 2025
Ο Υπουργός
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΙΚΙΛΙΑΣ