ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΑ ΘΕΜΑΤΑ – ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ ΦΜΑΠΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

1Η ΕΝΟΤΗΤΑ :
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

1.- ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΩΝ, ΔΩΡΕΩΝ, ΓΟΝΙΚΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ, ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ

α) ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΩΝ ΔΩΡΕΩΝ – ΓΟΝΙΚΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ
Κάθε μεταβίβαση περιουσιακού στοιχείου που γίνεται αιτία θανάτου, δωρεάς ή γονικής παροχής υπόκειται σε φόρο. Υπόχρεος σε φόρο είναι ο κληρονόμος, ο δωρεοδόχος ή το τέκνο αντίστοιχα.

Η δήλωση φόρου κληρονομιάς υποβάλλεται μέσα σε προθεσμία 6 μηνών από το χρόνο θανάτου ή από το χρόνο δημοσίευσης της διαθήκης, στη Δ.Ο.Υ. του τόπου κατοικίας του κληρονομουμένου. Η δήλωση φόρου δωρεάς ή γονικής παροχής υποβάλλεται στη Δ.Ο.Υ. του τόπου κατοικίας του δωρητή ή γονέα.

Για πληροφορίες σχετικά με την υποβολή δηλώσεων φόρου κληρονομιών, δωρεών ή γονικών παροχών μπορείτε να απευθύνεστε στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.

β) ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
Σε κάθε μεταβίβαση ακινήτου με αντάλλαγμα ή σύσταση εμπραγμάτου δικαιώματος σε αυτό, επιβάλλεται φόρος και υπόχρεος για την καταβολή του είναι ο αγοραστής. Για μεταβιβάσεις ακινήτων που έχουν αποκτηθεί μετά την 1.1.2006, επιβάλλεται Φόρος Αυτομάτου Υπερτιμήματος για τον πωλητή και Τέλος Συναλλαγής για των αγοραστή.
Οι δηλώσεις φόρου μεταβίβασης, φόρου αυτόματου υπερτιμήματος και τέλους συναλλαγής, υποβάλλονται πριν την σύνταξη του συμβολαιογραφικού εγγράφου και ο φόρος καταβάλλεται εφάπαξ.

Για την απόκτηση πρώτης κατοικίας, την αγορά γεωργοκτηνοτροφικών εκτάσεων από αγρότες και άλλες περιπτώσεις μεταβίβασης ακινήτων, χορηγείται απαλλαγή από το φόρο κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις.

Για πληροφορίες σχετικά με τις απαλλαγές, καθώς και για οποιοδήποτε ερώτημα σχετικό με την υπαγωγή ή μη σε φόρο μεταβίβασης ακινήτων, μπορείτε να απευθύνεστε στη Δ.Ο.Υ. που ανήκει χωρικά το μεταβιβαζόμενο ακίνητο ή σε εκείνη που υποβάλλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος ο αγοραστής, εφόσον είναι δυσχερής η μετάβασή του στη Δ.Ο.Υ. του ακινήτου.

γ) ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΜΕΓΑΛΗΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ
Υπόχρεοι σε υποβολή δήλωσης φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας είναι:

1. Κάθε φυσικό πρόσωπο, ανεξάρτητα από την ιθαγένεια ή την κατοικία του, για την ακίνητη περιουσία του που αποτελείται από ακίνητα που βρίσκονται στην Ελλάδα την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους ή από εμπράγματα δικαιώματα σ΄ αυτά εκτός από υποθήκη, αν η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του υπερβαίνει το ποσό των 243.600 ευρώ για άγαμο και 487.200 ευρώ για έγγαμο.

2. Όλα τα νομικά πρόσωπα.
Κατ΄ εξαίρεση, τα νομικά πρόσωπα που έχουν υποβάλει μία τουλάχιστον φορά δήλωση Φ.Μ.Α.Π. και δεν έχουν στην κυριότητά τους ακίνητα ή εμπράγματα δικαιώματα σε αυτά, δεν υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης, εκτός αν μεταβληθεί η περιουσιακή τους κατάσταση.

Η δήλωση Φ.Μ.Α.Π. των νομικών προσώπων υποβάλλεται μέχρι και τις 3 Μαρτίου του οικείου έτους και ολοκληρώνεται σε 11 εργάσιμες ημέρες και ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του Α.Φ.Μ. του φορολογουμένου, με αρχή το ψηφίο 1 και συγκεκριμένα:
α) μέχρι 3 Μαρτίου, τα νομικά πρόσωπα των οποίων ο Α.Φ.Μ. λήγει στο ψηφίο 1.
β) μέχρι 7 Μαρτίου, τα νομικά πρόσωπα των οποίων ο Α.Φ.Μ. λήγει στο ψηφίο 2.
γ) μέχρι 8 Μαρτίου, τα νομικά πρόσωπα των οποίων ο Α.Φ.Μ. λήγει στο ψηφίο 3.
δ) μέχρι 9 Μαρτίου, τα νομικά πρόσωπα των οποίων ο Α.Φ.Μ. λήγει στο ψηφίο 4.
ε) μέχρι 10 Μαρτίου, τα νομικά πρόσωπα των οποίων ο Α.Φ.Μ. λήγει στο ψηφίο 5.
στ) μέχρι 13 Μαρτίου, τα νομικά πρόσωπα των οποίων ο Α.Φ.Μ. λήγει στο ψηφίο 6.
ζ) μέχρι 14 Μαρτίου, τα νομικά πρόσωπα των οποίων ο Α.Φ.Μ. λήγει στο ψηφίο 7.
η) μέχρι 15 Μαρτίου, τα νομικά πρόσωπα των οποίων ο Α.Φ.Μ. λήγει στο ψηφίο 8.
θ) μέχρι 16 Μαρτίου, τα νομικά πρόσωπα των οποίων ο Α.Φ.Μ. λήγει στο ψηφίο 9.
ι) μέχρι 17 Μαρτίου, τα νομικά πρόσωπα των οποίων ο Α.Φ.Μ. λήγει στο ψηφίο 10, 20, 30, 40, 50.
κ) μέχρι 20 Μαρτίου, τα νομικά πρόσωπα των οποίων ο Α.Φ.Μ. λήγει στο ψηφίο 60, 70, 80, 90 και 00
Η δήλωση Φ.Μ.Α.Π. των φυσικών προσώπων υποβάλλεται μέχρι και τις 2 Ιουνίου του οικείου έτους και ολοκληρώνεται σε έντεκα εργάσιμες ημέρες, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του Α.Φ.Μ. του φορολογουμένου, με αρχή το ψηφίο 1 και συγκεκριμένα:
α) μέχρι 2 Ιουνίου, τα φυσικά πρόσωπα των οποίων ο Α.Φ.Μ. λήγει στο ψηφίο 1.
β) μέχρι 5 Ιουνίου, τα φυσικά πρόσωπα των οποίων ο Α.Φ.Μ. λήγει στο ψηφίο 2.
γ) μέχρι 6 Ιουνίου, τα φυσικά πρόσωπα των οποίων ο Α.Φ.Μ. λήγει στο ψηφίο 3.
δ) μέχρι 7 Ιουνίου, τα φυσικά πρόσωπα των οποίων ο Α.Φ.Μ. λήγει στο ψηφίο 4.
ε) μέχρι 8 Ιουνίου, τα φυσικά πρόσωπα των οποίων ο Α.Φ.Μ. λήγει στο ψηφίο 5.
στ) μέχρι 9 Ιουνίου, τα φυσικά πρόσωπα των οποίων ο Α.Φ.Μ. λήγει στο ψηφίο 6.
ζ) μέχρι 13 Ιουνίου, τα φυσικά πρόσωπα των οποίων ο Α.Φ.Μ. λήγει στο ψηφίο 7.
η) μέχρι 14 Ιουνίου, τα φυσικά πρόσωπα των οποίων ο Α.Φ.Μ. λήγει στο ψηφίο 8.
θ) μέχρι 15 Ιουνίου, τα φυσικά πρόσωπα των οποίων ο Α.Φ.Μ. λήγει στο ψηφίο 9.
ι) μέχρι 16 Ιουνίου, τα φυσικά πρόσωπα των οποίων ο Α.Φ.Μ. λήγει στο ψηφίο 10, 20, 30, 40, 50.
κ) μέχρι 19 Ιουνίου, τα φυσικά πρόσωπα των οποίων ο Α.Φ.Μ. λήγει στο ψηφίο 60, 70, 80, 90 και 00.

Το ποσό φόρου που θα προκύψει από την εκκαθάριση της δήλωσης, καταβάλλεται σε τρεις ίσες διμηνιαίες άτοκες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη με την υποβολή της εμπρόθεσμης δήλωσης. Δήλωση, που υποβάλλεται χωρίς την καταβολή της πρώτης δόσης, θεωρείται απαράδεκτη και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα.

Για τον προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας των ακινήτων που θα περιληφθούν στη δήλωση του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας, εφαρμόζονται οι νέες αντικειμενικές τιμές, όπως αναπροσαρμόστηκαν και ισχύουν την 1η Ιανουαρίου 2006.

Επισημαίνεται ότι απαγορεύεται η σύνταξη συμβολαιογραφικού εγγράφου, με το οποίο μεταβιβάζεται με αντάλλαγμα ή χαριστική αιτία η κυριότητα ενός ακινήτου ή μεταβιβάζονται ή δημιουργούνται εμπράγματα δικαιώματα σ’ αυτό, χωρίς την προσκόμιση του πιστοποιητικού ή της υπεύθυνης δήλωσης του άρθρου 32 του ν. 2459/1997.

Τονίζεται ότι για τα νομικά πρόσωπα απαιτείται πάντοτε πιστοποιητικό του άρθρου 32 του ν.2459/1997.

Για περισσότερες πληροφορίες οι φορολογούμενοι μπορούν να απευθύνονται στην οικεία Δ. Ο. Υ., η οποία θα τους χορηγεί έντυπα των δηλώσεων Φ.Μ.Α.Π. καθώς και φυλλάδιο οδηγιών για τη συμπλήρωσή τους.

2.- ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΦΟΡΟΥ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ (Φ.Π.Α.)

α) Υποβολή περιοδικών δηλώσεων
Η περιοδική δήλωση υποβάλλεται υποχρεωτικά, για κάθε φορολογική περίοδο ανεξάρτητα αν το αποτέλεσμα είναι χρεωστικό, μηδενικό ή πιστωτικό.

β) Χρόνος υποβολής περιοδικών δηλώσεων
Οι περιοδικές δηλώσεις υποβάλλονται ως εξής:

α) Υποκείμενοι που τηρούν βιβλία Γ’ κατηγορίας του Κ.Β.Σ. κάθε μήνα και μέχρι την 26η του επόμενου μήνα υποχρεωτικά μέσω Internet (Taxisnet).

β) Υποκείμενοι που τηρούν βιβλία Α’ ή Β’ κατηγορίας του Κ.Β.Σ. κάθε τρίμηνο και μέχρι:
• την 20η του μήνα που ακολουθεί το τρίμηνο, εφόσον ο ΑΦΜ τους λήγει στο ψηφίο 1,2,
• την 21η του μήνα που ακολουθεί το τρίμηνο, εφόσον ο ΑΦΜ τους λήγει στο ψηφίο 3, 4, 5,
• την 22η του μήνα που ακολουθεί το τρίμηνο, εφόσον ο ΑΦΜ τους λήγει στο ψηφίο 6, 7, 8,
• την 23η του μήνα που ακολουθεί το τρίμηνο, εφόσον ο ΑΦΜ τους
• λήγει στο ψηφίο 9, 0.

Στην περίπτωση που μεσολαβούν αργίες οι προθεσμίες μετακυλίονται στις επόμενες εργάσιμες.
Οι υποκείμενοι που τηρούν βιβλία Α’ ή Β’ κατηγορίας του Κ.Β.Σ. μπορούν προαιρετικά να υποβάλλουν τις περιοδικές τους δηλώσεις μέσω Internet (Taxisnet) μέχρι την 26η του μήνα που ακολουθεί το τρίμηνο.

γ) Επισημάνσεις για την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων
Οι υποκείμενοι που υποβάλλουν υποχρεωτικά ή προαιρετικά τις δηλώσεις τους μέσω Internet (Taxisnet), προκειμένου να αποφεύγουν την δημιουργία προβλημάτων, προστριβών και προσαυξήσεων θα πρέπει μεταξύ των άλλων να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τα παρακάτω:
– να αποφεύγουν να στέλνουν τις δηλώσεις τους τις τελευταίες ημέρες της προθεσμίας.
– να δίνουν εντολή στην Τράπεζα για την καταβολή του ακριβούς χρεωστικού ποσού με το σωστό Α.Φ.Μ. και για την σωστή φορολογική περίοδο.
– να φροντίζουν να έχουν γράψει στην εντολή τους το ακριβές χρεωστικό ποσό της δήλωσης και να έχουν τουλάχιστον αυτό το ποσό ως υπόλοιπο του λογαριασμού τους στην Τράπεζα.
δ) Υποβολή Ανακεφαλαιωτικών Πινάκων Ενδοκοινοτικών συναλλαγών
Οι εμπρόθεσμοι αρχικοί Ανακεφαλαιωτικοί Πίνακες Ενδοκοινοτικών αποκτήσεων ή παραδόσεων υποβάλλονται ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ, μέσω του ειδικού δικτύου TAXISnet, έως την 26η του επομένου από τη λήξη του ημερολογιακού τριμήνου μέσα στο οποίο πραγματοποιήθηκαν οι συναλλαγές.
Οι εκπρόθεσμοι ή διορθωτικοί Πίνακες υποβάλλονται ΜΟΝΟ στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.
ε) Επιστροφή Φ.Π.Α. στους αγρότες
Οι αγρότες δικαιούνται επιστροφής Φ.Π.Α. με κατ’ αποκοπή συντελεστές ως εξής: 4% για τα προϊόντα αλιείας, τα δασικά και τις αγροτικές υπηρεσίες. 5% για τα προϊόντα φυτικής παραγωγής και 6% για τα προϊόντα ζωικής παραγωγής.
Η αίτηση επιστροφής υποβάλλεται από 1ης Μαρτίου μέχρι 31 Ιουλίου.
στ) Απόδοση Φ.Π.Α. από τους εκμεταλλευτές ΤΑΧΙ
Ο Φ.Π.Α. καταβάλλεται σε δύο ισόποσες δόσεις με την υποβολή έκτακτης δήλωσης Φ.Π.Α. στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.. Οι προθεσμίες καταβολής είναι 15 Ιουνίου και 15 Δεκεμβρίου κάθε έτους.

ζ) Απόδοση Φ.Π.Α. από τους αλιείς παράκτιας αλιείας
Οι αλιείς παράκτιας αλιείας καταβάλλουν κατ’ αποκοπή Φ.Π.Α. ετησίως, ανάλογα με το μήκος του σκάφους. Η καταβολή γίνεται με έκτακτη δήλωση σε 2 δόσεις μέχρι 20 Ιουνίου και 20 Δεκεμβρίου κάθε έτους.

3.- ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΩΔΙΚΑ ΒΙΒΛΙΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ (Κ.Β.Σ.)

Υποβολή φορολογικών στοιχείων για διασταύρωση. Μεταβολές στον τρόπο υποβολής των καταστάσεων πελατών προμηθευτών.

1.Σύμφωνα με τις διατάξεις της Α.Υ.Ο.Ο. ΠΟΛ. 1114/18.8.2005 (ΦΕΚ 1191/Β’/26.8.2005) oι υπόχρεοι σε υποβολή των καταστάσεων της περίπτωσης α της παραγράφου 1 του άρθρου 20 του π.δ. 186/1992 (Κ.Β.Σ.), για τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται από 1/1/2005 και εφεξής, υποχρεούνται να υποβάλλουν τις αρχικές εμπρόθεσμες καταστάσεις αποκλειστικά και μόνο με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου, στο δικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων (Γ.Γ.Π.Σ.) www.gsis.gr, ανεξάρτητα από την κατηγορία βιβλίων του Κ.Β.Σ. που τηρούν και ανεξάρτητα από τον τρόπο ενημέρωσής τους (μηχανογραφικά ή χειρόγραφα).

Η υποβολή των καταστάσεων πραγματοποιείται με την αποστολή ηλεκτρονικού αρχείου μέσω διαδικτύου (Internet) του οποίου η διαμόρφωση της δομής και των δεδομένων του είναι αυτή που ορίζεται από τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις. Οι καταστάσεις μπορούν να υποβάλλονται και μέσω των Κ.Ε.Π. προσκομιζόμενες σ’ αυτά σε χειρόγραφη έντυπη ή ηλεκτρομαγνητική μορφή.
Στην περίπτωση της χειρόγραφης έντυπης μορφής, ο συνολικός αριθμός εγγραφών (πελατών και προμηθευτών) δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις δέκα (10) καταχωρήσεις. Το ίδιο ισχύει και για τις καταστάσεις Πιστωτικών Υπολοίπων. Μετά την πληκτρολόγησή τους δημιουργείται αρχείο, το οποίο υποβάλλεται μέσω διαδικτύου (Internet).
Ο ανωτέρω περιορισμός των εγγραφών δεν αφορά τις καταστάσεις που υποβάλλονται προσκομιζόμενες σε ηλεκτρομαγνητική μορφή. Εξαιρετικά από τις 26/8/2005 και μετά οι συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών, προμηθευτών και πιστωτικών υπολοίπων του έτους 2004 (εμπρόθεσμες), υποβάλλονται με τις μεταβατικές διατάξεις του άρθρου 9 της ως άνω Απόφασης. Δηλαδή μέσω διαδικτύου ή μέσω των Κ.Ε.Π., προσκομιζόμενες σ΄ αυτά σε ηλεκτρομαγνητική μορφή (δισκέτα) ή σε χειρόγραφη έντυπη μορφή μέχρι 10 συνολικά καταχωρήσεις ή μέσω Δ.Ο.Υ. μόνο με ηλεκτρομαγνητικό μέσο (δισκέτα), ανεξαρτήτως κατηγορίας βιβλίων του Κ.Β.Σ. και ανεξάρτητα από τον τρόπο ενημέρωσής τους (μηχανογραφικά ή χειρόγραφα).

2.Ο εκμεταλλευτής αποθηκευτικού χώρου που τηρεί βιβλίο αποθήκευσης (άρθρο 10, παρ.5, περ. η), οι κλινικές ή τα θεραπευτήρια που τηρούν βιβλίο μεριδολογίου γιατρών (άρθρο 10, παρ. 5, περ. γ’) καθώς και οι εκμεταλλευτές τουριστικών λεωφορείων, υποβάλλουν αντί των αντιτύπων των παραπάνω βιβλίων και των δελτίων κίνησης, τριπλότυπες καταστάσεις αλφαβητικά των επιτηδευματιών αποθετών ή των γιατρών ή των αντισυμβαλλομένων επιτηδευματιών κατά περίπτωση, με βάση τα δεδομένα των βιβλίων αυτών ή των δελτίων κίνησης.

Όταν το «Βιβλίο αποθήκευσης» ή το βιβλίο «Μεριδολογίου γιατρών» τηρείται χειρόγραφα υποβάλλονται έντυπες καταστάσεις. Όταν τηρείται μηχανογραφικά υποβάλλονται τα δεδομένα με ηλεκτρομαγνητικά μέσα.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 2103610065 και 2103627090.

4.- ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΟΤΗΤΑΣ, ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΕΙΣ ΕΞΟΦΛΗΣΗΣ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΧΡΕΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ ΟΦΕΙΛΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ.

α) Διευκολύνσεις τμηματικής καταβολής. Ποιοι υπάγονται; Ποια είναι τα αρμόδια όργανα;
Οι οφειλέτες που δεν έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους (στις Δ.Ο.Υ) στις προθεσμίες που ορίζονται, μπορούν να υπαχθούν σε διευκόλυνση τμηματικής καταβολής αυτών, μετά την έκδοση απόφασης από το αρμόδιο όργανο που είναι:
α) Για βασικές οφειλές μέχρι ποσού 200.000 ευρώ, ο Προϊστάμενος της αρμόδιας Δ.Ο.Υ ή Τελωνείου,
β) Για βασικές οφειλές πάνω από 200.000 ευρώ και μέχρι του ποσού των 600.000 ευρώ, ο Προϊστάμενος της αρμόδιας Δ.Ο.Υ ή Τελωνείου, μετά από γνώμη του νόμιμου αναπληρωτή του και του Προϊσταμένου του Δικαστικού Τμήματος ή του αντίστοιχου γραφείου και
γ) Για βασικές οφειλές μεγαλύτερες των 600.000 ευρώ, ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών μετά από γνωμοδότηση της Επιτροπής Παροχής Διευκολύνσεων.
Για την έκδοση της απόφασης απαιτείται η υποβολή αιτήματος στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., καθώς και η πληρωμή σχετικού παραβόλου.

β) Από πού και πότε μπορεί να χορηγηθεί το Αποδεικτικό ενημερότητας χρεών προς το Δημόσιο; Ποιος ο χρόνος ισχύος του;

Το Αποδεικτικό Ενημερότητας χορηγείται κατόπιν αιτήσεως του ενδιαφερομένου ή του νομίμου εκπροσώπου του, γενικώς από οποιαδήποτε Δ.Ο.Υ, καθώς και από τη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων (Υπηρεσία ΑΦΕΝΕΤ) και τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών με παροχή τηλεομοιοτυπίας βεβαίωσης στους Πιστοποιημένους φορείς και ειδικώς μέσω internet. Επίσης τυπώνεται Αποδεικτικό Ενημερότητας στα εκκαθαριστικά σημειώματα φορολογίας εισοδήματος τρέχοντος έτους για τα φυσικά πρόσωπα.

Όποιος δεν είναι συνεπής με τις υποχρεώσεις του στο Δημόσιο απευθύνεται για το αποδεικτικό μόνο στη Δ.Ο.Υ. που υπάγεται.

γ) Αναστολή αναγκαστικών, δικαστικών και ποινικών μέτρων είσπραξης.

Για να ανασταλεί η διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης που επισπεύδεται σε βάρος οφειλετών του Δημοσίου (όπως έκδοση προγράμματος πλειστηριασμού κινητών και ακινήτων, έκδοση και εκτέλεση απόφασης προσωποκράτησης) καθώς και η ποινική διαδικασία για το αδίκημα της μη καταβολής χρεών, θα πρέπει ο οφειλέτης να είναι συνεπής σε διευκόλυνση τμηματικής καταβολής της οφειλής του, που χορηγείται από το αρμόδιο, ανάλογα με το ύψος αυτής, όργανο της Διοίκησης, κατόπιν υποβολής σχετικού αιτήματος.

δ) ʼρση κατασχέσεων, εξάλειψη υποθηκών, μεταφορά αυτών σε άλλα ακίνητα.
Αιτήματα άρσης κατασχέσεων και εξάλειψης υποθηκών ή μεταφοράς αυτών σε άλλα ακίνητα του οφειλέτη ή τρίτου, εξετάζονται ύστερα από υποβολή σχετικής αίτησης στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., η οποία διαβιβάζεται προς εξέταση στο αρμόδιο, κατά περίπτωση, όργανο της Διοίκησης.

Η αίτηση πρέπει να συνοδεύεται με τα απαιτούμενα, κατά περίπτωση στοιχεία, όπως πιστοποιητικά βαρών και μη διεκδίκησης των ακινήτων, εκθέσεις εκτίμησης της αξίας αυτών, τίτλους κτήσης των προσφερομένων προς δέσμευση ακινήτων, αντίγραφα μερίδας, βεβαίωση δασαρχείου, όταν πρόκειται για αγροτεμάχια, πρόταση του οφειλέτη, και ό,τι άλλο στοιχείο ζητηθεί.

ε) Πτωχοί οφειλέτες Εξωπτωχευτικός Συμβιβασμός
Οι πτωχοί οφειλέτες του Δημοσίου έχουν τη δυνατότητα ρύθμισης των πτωχευτικών τους χρεών με ευνοϊκούς όρους (καταβολή σε 60, κατ’ ανώτατο όριο, δόσεις και μερική, συνήθως, απαλλαγή από προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής) με τη διαδικασία του εξωπτωχευτικού ή φιλικού συμβιβασμού.

Για τη ρύθμιση αυτή ο ενδιαφερόμενος πρέπει να υποβάλει αίτηση στη Δ.Ο.Υ. που είναι βεβαιωμένα τα χρέη του και μαζί με αυτή τα εξής απολύτως απαραίτητα δικαιολογητικά:
α) Βεβαίωση της Εισαγγελίας της έδρας της επιχείρησης ότι δεν εκκρεμεί εναντίον του δίωξη για δολία χρεωκοπία,
β) Αντίγραφο Ποινικού Μητρώου «για γενική χρήση» από το οποίο να προκύπτει ότι δεν έχει καταδικαστεί για το αδίκημα της δολίας χρεωκοπίας,
γ) Βεβαίωση του Πρωτοδικείου της έδρας της επιχείρησης τμήμα πτωχεύσεων για την πορεία της πτώχευσης,
δ) Αντίγραφα φορολογικών του δηλώσεων των δύο τελευταίων ετών μαζί με το Ε9,
ε) Πιστοποιητικό από το Υποθηκοφυλακείο του τόπου διαμονής και καταγωγής για την ύπαρξη ή μη ακίνητης περιουσίας.

Για περισσότερες πληροφορίες θ’ απευθύνεστε στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.

5.- ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΑΡΙΘΜΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΗΤΡΩΟΥ (Α.Φ.Μ.), ΕΝΑΡΞΗΣ, ΜΕΤΑΒΟΛΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ.

α) ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΡΙΘΜΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΗΤΡΩΟΥ (Α.Φ.Μ.)
Για την απόδοση Α.Φ.Μ. τα φυσικά πρόσωπα υποβάλλουν το έντυπο «Δήλωση Απόδοσης Α.Φ.Μ. /Μεταβολής Ατομικών Στοιχείων» Μ1, επιδεικνύοντας την ταυτότητά τους ή σε περίπτωση αλλοδαπών το διαβατήριο. Αρμόδια Δ.Ο.Υ. απόδοσης Α.Φ.Μ. για τα φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες είναι η Δ.Ο.Υ. της κατοικίας τους.

β) ΕΝΑΡΞΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ
Φυσικά Πρόσωπα
Τα Φυσικά Πρόσωπα υποβάλλουν στη Δ.Ο.Υ. έδρας της επιχείρησής τους πριν από τη πραγματοποίηση οποιασδήποτε συναλλαγής στα πλαίσια άσκησης της δραστηριότητάς τους το έντυπο «Δήλωση Έναρξης/Μεταβολής Εργασιών Φυσικού Προσώπου» Μ2.
Οι αλλοδαποί υπήκοοι χωρών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης προσκομίζουν στη Δ.Ο.Υ. και άδεια διαμονής για εργασία διάρκειας τουλάχιστον ενός έτους.

Νομικά Πρόσωπα
Τα Νομικά Πρόσωπα υποβάλλουν στη Δ.Ο.Υ. έδρας τους εντός 30 ημερών από τη δημοσίευση της σύστασή τους το έντυπο «Δήλωση Έναρξης/Μεταβολής Εργασιών Μη Φυσικού Προσώπου» Μ3.

Με τα έντυπα Μ2 (Δήλωση Έναρξης/Μεταβολής Εργασιών Φυσικού Προσώπου) και Μ3 (Δήλωση Έναρξης/Μεταβολής Εργασιών Μη Φυσικού Προσώπου) υποχρεωτικά συνυποβάλλονται τα παρακάτω δικαιολογητικά :

-Τίτλος κυριότητας ή μισθωτήριο συμβόλαιο κ.λ.π.
-Βεβαίωση εγγραφής ή απαλλαγής από Ασφαλιστικό Φορέα
-Βεβαίωση ελέγχου της επωνυμίας και του διακριτικού τίτλου των φυσικών προσώπων από το οικείο Επιμελητήριο, όπου απαιτείται από σχετικές διατάξεις
-Συστατικό έγγραφο νομίμως δημοσιευμένο (προκειμένου για Νομικά Πρόσωπα)

γ) ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ
Τα Φυσικά και Νομικά Πρόσωπα για οποιαδήποτε μεταβολή των στοιχείων που δηλώνονται με την έναρξη εργασιών, υποχρεούνται να υποβάλλουν στη Δ.Ο.Υ. εντός 30 ημερών από την πραγματοποίηση της μεταβολής, τα έντυπα «Δήλωση Έναρξης/ Μεταβολής Εργασιών Φυσικού Προσώπου» Μ2 και «Δήλωση Έναρξης /Μεταβολής Εργασιών Μη Φυσικού Προσώπου» Μ3 αντίστοιχα.

δ) ΔΙΑΚΟΠΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ
Φυσικά Πρόσωπα
Τα Φυσικά Πρόσωπα υποχρεούνται να υποβάλλουν στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. εντός (10) ημερών από την οριστική παύση των εργασιών τους, το έντυπο «Δήλωση Διακοπής Εργασιών» Μ4.

Νομικά Πρόσωπα
Τα Νομικά Πρόσωπα υποχρεούνται να υποβάλλουν στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. το έντυπο «Δήλωση Διακοπής Εργασιών» Μ4, εντός 30 ημερών από τη δημοσίευση της λύσης τους.

Για περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινίσεις για το θέμα που σας ενδιαφέρει, μπορείτε να απευθυνθείτε στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.

6.- ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΕΛΩΝ ΧΑΡΤΟΣΗΜΟΥ ΚΑΙ ΤΕΛΩΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΜΟΤΟΣΙΚΛΕΤΩΝ

α) ΤΕΛΗ ΧΑΡΤΟΣΗΜΟΥ

1.- Τελευταία, καταργήθηκαν τα τέλη χαρτοσήμου για τις παρακάτω περιπτώσεις:
– Για τις αποδοχές από μίσθωση εργασίας και από σύμβαση έργου που δημιουργεί δεσμούς εξάρτησης.
– Για τις συντάξεις και ασφαλιστικές παροχές.
– Για τις αποζημιώσεις από εργατικό ατύχημα ή απόλυση.
– Για τις συναλλαγματικές και τα γραμμάτια σε διαταγή.
– Για τη βεβαίωση περί υποβολής δήλωσης έναρξης εργασιών ή μεταβολής εργασιών.
– Για τις αποζημιώσεις που καταβάλλονται από τις ασφαλιστικές εταιρείες
– Για τα δάνεια και τους τόκους που απορρέουν από αυτά, που χορηγεί ο ΟΕΚ στους δικαιούχους του.
– Για τα κέρδη των επιχειρήσεων που η διαχειριστική περίοδος αρχίζει από 1-1-2005

Επίσης έχει καταργηθεί το μεγαλύτερο μέρος των παγίων τελών χαρτοσήμου, καθώς και η αξία των υπεύθυνων δηλώσεων του Ν. 1599/1986, τα έντυπα των οποίων διατίθενται από τις δημόσιες αρχές στους ενδιαφερόμενους δωρεάν, για θέματα αρμοδιότητάς τους.
ʼλλα τέλη χαρτοσήμου που δεν εμπίπτουν στις ανωτέρω περιπτώσεις (όπως τα τέλη χαρτοσήμου των ενοικίων ακινήτων, των δανείων μεταξύ ιδιωτών ή εμπόρων, ασφαλίστρων σε ασφαλιστικές εταιρείες ή διαφόρων άλλων συμβάσεων) δεν έχουν καταργηθεί και εξακολουθούν να επιβάλλονται.

2.- Για τη χαρτοσήμανση εγγράφων και γενικότερα των συμβάσεων θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να απευθύνονται στις κατά τόπους Δ.Ο.Υ., προκειμένου να εξετασθεί το πραγματικό μέρος και να διαπιστωθεί εάν οφείλεται ή όχι τέλος χαρτοσήμου και το ύψος αυτού.

Β) ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΜΟΤΟΣΙΚΛΕΤΩΝ
1. Υπολογισμός

– Τα τέλη κυκλοφορίας είναι ετήσια και αδιαίρετα και οφείλονται για ολόκληρο το έτος, ανεξάρτητα από το χρονικό διάστημα κυκλοφορίας του οχήματος εντός του έτους.
– Το ύψος διαμορφώνεται ανάλογα με την κατηγορία και το μέγεθος του οχήματος (κυβικά εκατοστά, μικτό βάρος, θέσεις, κατά περίπτωση). Τα τέλη καταβάλλονται με την προμήθεια του ειδικού σήματος.
– Η προμήθεια του ειδικού σήματος τελών κυκλοφορίας θεωρείται εμπρόθεσμη, εφόσον πραγματοποιηθεί από 1ης Νοεμβρίου μέχρι 31 Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους.

2.- Ακινησία
Για να γίνει ακινησία του αυτοκινήτου ή της μοτοσικλέτας από φορολογικής πλευράς, προκειμένου να μην οφείλονται τέλη κυκλοφορίας, πρέπει να γίνει στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. για τη φορολογία εισοδήματος, κατάθεση των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας του οχήματος, πριν την έναρξη του έτους και το όχημα να παραμείνει σε ακινησία, σε ιδιωτικό κλειστό χώρο, για ολόκληρο το έτος.
Προϋπόθεση για την άρση της ακινησίας είναι η εξόφληση των τελών κυκλοφορίας του έτους, κατά το οποίο γίνεται η άρση.

3.- Μεταβίβαση
Η μεταβίβαση (από 1-4-2004) ολοκληρώνεται στην αρμόδια υπηρεσία Μεταφορών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, υπέρ της οποίας καταβάλλονται όλες οι προβλεπόμενες οικονομικές επιβαρύνσεις (τέλη αδείας, τέλη κυκλοφορίας), όπου στη συνέχεια εκδίδεται και η νέα άδεια κυκλοφορίας.
4.- Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να απευθύνεστε στα τηλέφωνα 210-3642570 και 210-3644781

2η ΕΝΟΤΗΤΑ:
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

1. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΑΤΕΛΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΠΙΒΑΤΙΚΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΑΠΟ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ.

Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, οι ανάπηροι Έλληνες πολίτες από 4 μέχρι 70 ετών που:
α) έχουν πλήρη παράλυση των κάτω ή άνω άκρων ή αμφοτερόπλευρο ακρωτηριασμό αυτών,

β) εμφανίζουν κινητική αναπηρία του ενός ή και των δύο κάτω άκρων με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω,

γ) εμφανίζουν κινητική αναπηρία του ενός ή και των δύο κάτω άκρων με συμμετοχή του ενός ή και των δύο άνω άκρων με ποσοστό αναπηρίας συνολικά 67% από τα οποία 40% τουλάχιστον στο ένα κάτω άκρο,

δ) έχουν ολική τύφλωση και στα δύο μάτια με ποσοστό αναπηρίας 100%,
ε) είναι νοητικά καθυστερημένοι με δείκτη νοημοσύνης κάτω του 40%,

στ) πάσχουν από αυτισμό,

ζ) πάσχουν από μεσογειακή αναιμία ή αιμορροφιλία,

η) πάσχουν από νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου,

μπορούν να παραλαμβάνουν ατελώς επιβατικό αυτοκίνητο, για προσωπική χρήση, εφόσον προσκομίσουν στην αρμόδια Τελωνειακή Αρχή, γνωμάτευση της Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής της Νομαρχίας του τόπου μονίμου κατοικίας τους.
Για να χορηγηθεί η ατέλεια, το παραλαμβανόμενο αυτοκίνητο πρέπει να είναι καινούργιο ή μεταχειρισμένο αντιρρυπαντικής τεχνολογίας και να έχει κυλινδρισμό κινητήρα μέχρι 1650 κυβικά εκατοστά.

Κατ’ εξαίρεση οι άνω των 18 ετών ανάπηροι που έχουν πλήρη παράλυση των κάτω άκρων ή αμφοτερόπλευρο ακρωτηριασμό αυτών με ποσοστό αναπηρίας 100% δικαιούνται μέχρι 2000 κυβικά εκατοστά.

Υπάρχει δυνατότητα παραλαβής επιβατικού αυτοκινήτου μεγαλύτερου κυβισμού με την καταβολή ποσοστού του αναλογούντος στα αυτοκίνητα αυτά τέλους ταξινόμησης ( 30% για τα πάνω από 1650 κ.εκ. και μέχρι 2000 κ.εκ. και 58% για τα πάνω από 2000 κ.εκ.).

Ο περιορισμός του ορίου της ηλικίας των 70 ετών, ισχύει μόνο όταν η άσκηση του σχετικού δικαιώματος γίνεται για πρώτη φορά και συνεπώς οι δικαιούχοι ανάπηροι πολίτες που έχουν ήδη παραλάβει επιβατικό αυτοκίνητο μπορούν να το αντικαταστήσουν με τις ίδιες διατάξεις για άλλους εκτός της κλοπής- λόγους, έστω και μετά τη συμπλήρωση του 70ου έτους της ηλικίας τους.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να απευθύνεστε στα τηλέφωνα: 210-32.20.784 και 210-32.45.521.

2. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΑΤΕΛΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΠΙΒΑΤΙΚΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΑΠΟ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ.

Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, οι πολύτεκνοι γονείς που έχουν τέσσερα (4) τουλάχιστον ανήλικα ή προστατευόμενα παιδιά, μπορούν να παραλαμβάνουν επιβατικό αυτοκίνητο μέχρι 2000 κυβικά εκατοστά με απαλλαγή από το προβλεπόμενο τέλος ταξινόμησης. Για αυτοκίνητα με κυλινδρισμό κινητήρα άνω των 2000 κυβικών εκατοστών η απαλλαγή περιορίζεται στο 50% του τέλους ταξινόμησης.

Το παραλαμβανόμενο αυτοκίνητο πρέπει να είναι αντιρρυπαντικής τεχνολογίας.
Το αυτοκίνητο αυτό πρέπει να χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνο για προσωπική και οικογενειακή χρήση των πολύτεκνων.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να απευθύνεστε στα τηλέφωνα: 210-32.20.784 και 210-32.45.521.

3. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΜΕΤΟΙΚΕΣΙΑ-ΑΤΕΛΕΙΕΣ

Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, τα φυσικά πρόσωπα(αλλοδαποί ή Έλληνες) που έχουν τη συνήθη κατοικία τους στο εξωτερικό κατά τα τελευταία δύο τουλάχιστον δωδεκάμηνα, δηλαδή έχουν τους προσωπικούς και επαγγελματικούς τους δεσμούς εκτός Ελλάδας , μπορούν να παραλάβουν ατελώς τα προσωπικά τους είδη(οικοσκευή και μέσα μεταφοράς) εφόσον μεταφέρουν πράγματι τη συνήθη κατοικία τους στην Ελλάδα.

Τα μέσα μεταφοράς πρέπει να βρίσκονται στην κυριότητα του δικαιούχου προσώπου και να έχουν χρησιμοποιηθεί από αυτό στον τόπο της προηγούμενης κατοικίας του τουλάχιστον έξι μήνες. Για τα επιβατικά αυτοκίνητα καταβάλλεται το 20% του αναλογούντος σ’ αυτά τέλους ταξινόμησης.

Για την ατελή παραλαβή των προσωπικών ειδών, χορηγείται πιστοποιητικό μετοικεσίας από την αρμόδια Προξενική Αρχή του τόπου διαμονής του μετοικούντος.
Η φοίτηση σε πανεπιστήμιο ή άλλη σχολή σε μια χώρα δεν σημαίνει ότι το πρόσωπο έχει μεταφέρει τη συνήθη κατοικία του στη χώρα αυτή.

Οι Έλληνες δημόσιοι υπάλληλοι, αξιωματικοί κ.λ.π., που μετατίθενται ή αποσπώνται στο εξωτερικό πάνω από δύο συνεχή χρόνια, δικαιούνται πιστοποιητικό μετοικεσίας για την ατελή εισαγωγή μόνο οικοσκευής και όχι επιβατικού οχήματος ιδιωτικής χρήσης.
Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται στα τηλέφωνα 210-3245552 και 210-3245587.

4. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ι.Χ. ΕΠΙΒΑΤΙΚΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ.

Τα φυσικά πρόσωπα που έχουν την συνήθη κατοικία τους στο εξωτερικό, δηλαδή έχουν τους προσωπικούς και επαγγελματικούς τους δεσμούς εκτός Ελλάδας και έρχονται προσωρινά στη χώρα μας, μπορούν να εισάγουν ιδιωτικής χρήσης επιβατικό αυτοκίνητο για προσωπική τους χρήση, με το καθεστώς της προσωρινής εισαγωγής, δηλαδή χωρίς την καταβολή των δασμοφορολογικών επιβαρύνσεων.

Η διάρκεια παραμονής του οχήματος ορίζεται στους έξι μήνες, συνεχείς ή όχι ανά δωδεκάμηνο.
Με τη λήξη των έξι μηνών, εφόσον το όχημα δεν επανεξάγεται πρέπει να ακινητοποιείται από την αρμόδια Τελωνειακή Αρχή για διάστημα έξι τουλάχιστον μηνών και όχι ανώτερο των είκοσι τεσσάρων.

Τα οχήματα που βρίσκονται σε τελωνειακή ακινητοποίηση, οποτεδήποτε και αν αποσφραγιστούν μετά το περιοριστικό εξάμηνο, παραδίδονται για κυκλοφορία με το ίδιο καθεστώς, εφόσον το δικαιούχο πρόσωπο κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο παρέμεινε στο εξωτερικό διαρκούσης της ακινητοποίησης επί 185 ημέρες τουλάχιστον.
Έλληνες με συνήθη κατοικία στην Ελλάδα που παραμένουν και εργάζονται στο εξωτερικό, έχουν δικαίωμα προσωρινής εισαγωγής επιβατικού αυτοκινήτου για έξι μήνες, συνεχείς ή όχι, ανά δωδεκάμηνο και με την υποχρέωση επανεξαγωγής μετά τη λήξη του εξαμήνου.

Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται στα τηλέφωνα: 210-4623963 και 210-3245552.

5. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΑΤΕΛΕΙΕΣ ΤΑΞΙΔΙΩΤΩΝ

Απαλλάσσονται από δασμούς και φόρους, τα είδη που φέρουν στις προσωπικές τους αποσκευές οι ταξιδιώτες από τρίτες χώρες, εφόσον η αξία τους δεν υπερβαίνει τα 175 ΕΥΡΩ.
Η ατέλεια περιορίζεται στα 90ΕΥΡΩ εφόσον πρόκειται για άτομα κάτω των 15 ετών και στα 15 ΕΥΡΩ, εφόσον πρόκειται για κατοίκους ή εργαζόμενους σε παραμεθόριες περιοχές ή προσωπικό μεταφορικών μέσων.
Επίσης παρέχεται απαλλαγή:
α)Για 200 τεμάχια τσιγάρα ή 100 σιγαρίλος ή 50 τεμάχια πούρα ή 250 γραμμάρια καπνό.
β)Για κοινά κρασιά 2 λίτρα και
γ)Για λοιπά οινοπνευματώδη 1 λίτρο
Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται στα τηλέφωνα: 210-3245552 και 210-3245587.