407523/27-12-2024
Ηλεκτρονική συνταγογράφηση κτηνιατρικών φαρμάκων
Αριθμ. 407523/2024
(ΦΕΚ Β’ 7607/31-12-2024)
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Έχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις:
α) Του άρθρου 18 του ν. 3698/2008 «Ρυθμίσεις θεμάτων κτηνοτροφίας και άλλες διατάξεις» (Α’ 198) και ειδικότερα της παρ. 3 του άρθρου αυτού,
β) του άρθρου 90 του Κώδικα νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα (π.δ. 63/2005, Α’ 98), το οποίο διατηρήθηκε σε ισχύ με την περ. 22 του άρθρου 119 του ν. 4622/2019 (Α’ 133),
γ) του ν. 4727/2020 «Ψηφιακή Διακυβέρνηση (Ενσωμάτωση στην Ελληνική Νομοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2016/2102 και της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1024) – Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες (Ενσωμάτωση στο Ελληνικό Δίκαιο της Οδηγίας (ΕΕ) 2018/1972) και άλλες διατάξεις» (Α’ 184),
δ) του ν. 4624/2019 «Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, μέτρα εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Απριλίου 2016 για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2016/680 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Απριλίου 2016 και άλλες διατάξεις» (Α’ 137).
2. Το π.δ. 97/2017 «Οργανισμός του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων» (Α’ 138).
3. Το π.δ. 32/2024 «Διορισμός Υπουργών και Υφυπουργών» (Α’ 91).
4. Την υπό στοιχεία 3981 ΕΞ 25-02-2020 απόφαση του Υπουργού Επικρατείας «Παροχή υπηρεσίας Αυθεντικοποίησης Χρηστών Οαυίή2.0 σε Πληροφοριακά Συστήματα Τρίτων Φορέων» (Β’ 762).
5. Την υπ’ αρ. 2211/345983/25.02.2020 απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Ορισμός Υπηρεσίας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Υπευθύνου Ψηφιακών Δράσεων, σύμφωνα με τα άρθρα 8 και 9 του ν. 4727/2020 (Α’ 184), στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων» (Β’ 5652).
6. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της παρούσας δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού,
αποφασίζουμε:
Άρθρο 1
Σκοπός-στόχος
1. Με την παρούσα απόφαση θεσπίζεται η λειτουργία πληροφοριακού συστήματος για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση των κτηνιατρικών φαρμάκων που προορίζονται για τα ζώα παραγωγής τροφίμων, και ειδικότερα τα θηλαστικά, τα πτηνά, τα ψάρια και τις μέλισσες. Σκοπός της παρούσας απόφασης είναι ο καθορισμός των λεπτομερειών λειτουργίας και εφαρμογής του εν λόγω συστήματος όσον αφορά την ψηφιακή έκδοση των κτηνιατρικών συνταγών και την εκτέλεση αυτών, τις υποχρεώσεις των κτηνιάτρων και των εμπόρων λιανικής πώλησης κτηνιατρικών φαρμάκων, καθώς και άλλων τεχνικών θεμάτων σχετικών με τη διάθεση και χρήση των κτηνιατρικών φαρμάκων και φαρμακούχων ζωοτροφών, σύμφωνα με τα άρθρα 17 έως και 23 του ν. 3698/2008 (Α’ 198). Το εν λόγω σύστημα θα συμβάλλει στη συλλογή δεδομένων των κτηνιατρικών φαρμάκων, μέσω των στοιχείων των συνταγών που εκδίδουν οι κτηνίατροι, και στην εξαγωγή στατιστικών σχετικά με τη χρήση των αντιμικροβιακών φαρμάκων στα ζώα, σύμφωνα με τους κανονισμούς (ΕΕ) 2019/6, (ΕΕ) 2021/578 και (ΕΕ) 2022/209.
2. Οι διατάξεις της παρούσας απόφασης δεν θίγουν αυστηρότερες απαιτήσεις της κείμενης νομοθεσίας για τη συνταγογράφηση των κτηνιατρικών φαρμακευτικών προϊόντων.
Άρθρο 2
Κτηνιατρική Συνταγή
1. Η έκδοση της κτηνιατρικής συνταγής, η οποία προ-βλέπεται στην παρ. 3 του άρθρου 18 του ν. 3698/2008 (Α’ 198), απαιτείται για τα κτηνιατρικά φαρμακευτικά προϊόντα, που προορίζονται για τα ζώα παραγωγής τροφίμων, και ειδικότερα τα θηλαστικά, τα πτηνά, τα ψάρια και τις μέλισσες.
2. Η ανωτέρω κτηνιατρική συνταγή εκδίδεται ηλεκτρονικά μέσω της ειδικής ψηφιακής υπηρεσίας της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr) «Ηλεκτρονική συνταγογράφηση κτηνιατρικών φαρμάκων».
3. Η ειδική κτηνιατρική συνταγή, όπου απαιτείται, για κτηνιατρικά φαρμακευτικά προϊόντα των οποίων η
χρήση τους προβλέπεται ρητώς στην κείμενη νομοθεσία, όπως ναρκωτικά ή ψυχοτρόπα φάρμακα, εκδίδεται σύμφωνα με την παρ. 2 ανωτέρω.
4. Η έκδοση κτηνιατρικής συνταγής, όπου απαιτείται, για κτηνιατρικά φαρμακευτικά προϊόντα των οποίων η χρήση προβλέπεται ρητώς στο πλαίσιο προγραμμάτων καταπολέμησης λοιμωδών και παρασιτικών νοσημάτων των ζώων που καταρτίζονται από τη Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τα οποία διατίθενται από τις κτηνιατρικές αρχές των περιφερειών και περιφερειακών ενοτήτων ή για τα οποία παρέχονται οικονομικές ενισχύσεις στους εκτροφείς που τα χρησιμοποιούν, πραγματοποιείται σύμφωνα με την παρ. 2 ανωτέρω.
5. Στην κτηνιατρική συνταγή αναγράφονται υποχρεωτικά τα στοιχεία που αναφέρονται στις περ. α), β), γ), δ) και ε) της παρ. 2 του άρθρου 18 του ν. 3698/2008, καθώς και τα στοιχεία του άρθρου 105 του κανονισμού (ΕΕ) 2019/6, σύμφωνα με τα παραρτήματα Ι, ΙΙ, ΙΙΙ και IV της παρούσας απόφασης.
6. Η κτηνιατρική συνταγή για τα αντιμικροβιακά φάρμακα, συμπεριλαμβανομένης της συνταγής για φαρμακούχο ζωοτροφή, ισχύει για πέντε (5) ημέρες από την ημερομηνία έκδοσής της.
7. Η κτηνιατρική συνταγή, που δεν περιέχει αντιμικροβιακά φάρμακα, συμπεριλαμβανομένης της συνταγής για φαρμακούχο ζωοτροφή, ισχύει για χρονική περίοδο τριών (3) εβδομάδων από την ημερομηνία έκδοσής της.
8. Η κτηνιατρική συνταγή για φαρμακούχο ζωοτροφή, απαγορεύεται να περιλαμβάνει πάνω από ένα κτηνιατρικό φάρμακο που περιέχει αντιμικροβιακές ουσίες.
9. α) Κατ’ εξαίρεση της παρ. 2, η κτηνιατρική συνταγή εγγράφεται στο βιβλιάριο κτηνιατρικών συνταγών της παρ. 4 του άρθρου 18 του του ν. 3698/2008, για τα είδη ζώων και για το χρονικό διάστημα σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 8 της παρούσας.
β) Το βιβλιάριο κτηνιατρικών συνταγών θεωρείται από τη Διεύθυνση/Τμήμα Κτηνιατρικής της περιφερειακής ενότητας στην οποία ο κτηνίατρος έχει την επαγγελματική του έδρα.
γ) Το βιβλιάριο κτηνιατρικών συνταγών έχει διαστάσεις τουλάχιστον 20 x 25 εκατοστά, περιέχει τουλάχιστον πενήντα (50) κτηνιατρικές συνταγές και φέρει ατομικό αριθμό, ο οποίος χορηγείται από τη Διεύθυνση/Τμήμα Κτηνιατρικής της περιφερειακής ενότητας που θεώρησε το βιβλιάριο. Η ως άνω κτηνιατρική υπηρεσία τηρεί αρχείο του ατομικού αριθμού βιβλιαρίου κάθε κτηνιάτρου και της ημερομηνίας θεώρησής του.
δ) Στην εσωτερική πλευρά του εξώφυλλου του βιβλιαρίου κτηνιατρικών συνταγών, η οποία φέρει θεώρηση και σφραγίδα της αρμόδιας κτηνιατρικής υπηρεσίας, αναγράφονται ο ατομικός αριθμός του βιβλιαρίου, το ονοματεπώνυμο, ο αριθμός άδειας άσκησης επαγγέλματος, ο αριθμός φορολογικού μητρώου (Α.Φ.Μ.), η αρμόδια Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (Δ.Ο.Υ.), η διεύθυνση και το τηλέφωνο του κτηνιάτρου που συνταγογραφεί.
ε) Κάθε συνταγή εκδίδεται σε τρία (3) αντίγραφα και φέρει τη φυσική υπογραφή του κτηνιάτρου, τον ατομικό αριθμό του βιβλιαρίου και αύξοντα αριθμό, που είναι ο ίδιος και για τα τρία αντίγραφα αυτής. Το πρώτο αντίγραφο της κτηνιατρικής συνταγής παραμένει στο αρχείο του κτηνιατρικού γραφείου παραγωγικών ζώων, του κτηνιατρείου/κλινικής ζώων, του καταστήματος κτηνιατρικών φαρμάκων ή του φαρμακείου που εκτέλεσε την συνταγή. Το δεύτερο αντίγραφο, μαζί με την απόδειξη ή το τιμολόγιο αγοράς των αντίστοιχων φαρμάκων, παραμένει στο επίσημο μητρώο φαρμακευτικής αγωγής της εκμετάλλευσης παραγωγικών ζώων. Το τρίτο αντίγραφο παραμένει στο αρχείο του κτηνιάτρου που εξέδωσε την συνταγή.
10. Οι κτηνιατρικές συνταγές που εκδίδονται σύμφωνα με το παρόν άρθρο τηρούνται στα προαναφερθέντα αρχεία της περ. ε) της παρ. 9 ή στα αρχεία του άρθρου 7 και παραμένουν στη διάθεση των αρμόδιων αρχών προς έλεγχο, επί πέντε (5) τουλάχιστον έτη.
Άρθρο 3
Δικαιούχοι έκδοσης κτηνιατρικής συνταγής για τα παραγωγικά ζώα
1. Δικαίωμα έκδοσης κτηνιατρικής συνταγής για τα παραγωγικά ζώα έχουν οι κτηνίατροι με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος από το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΓΕΩΤΕΕ), οι οποίοι, κατά περίπτωση:
α) Διαθέτουν άδεια ίδρυσης και λειτουργίας κτηνιατρικού γραφείου παραγωγικών ζώων,
β) διαθέτουν έγκριση λειτουργίας κτηνιατρείου ή έγκριση ίδρυσης και λειτουργίας κλινικής ζώων ή εργάζονται σε αυτά ως μισθωτοί,
γ) διαθέτουν δελτίο παροχής υπηρεσιών και επαγγελματική στέγη,
δ) εργάζονται σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, δημόσια ή ιδιωτικά ερευνητικά κέντρα και εργαστήρια, στα οποία περιθάλπονται ζώα ή διατηρούνται ζώα για επιστημονικούς ή εκπαιδευτικούς σκοπούς και είναι υπεύθυνοι για την κτηνιατρική συνταγογράφηση,
ε) εργάζονται σε κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, συνεταιριστικές οργανώσεις, συνεταιριστικές επιχειρήσεις και ομάδες κτηνοτρόφων παραγωγικών ζώων και εκδίδουν συνταγές για τα ζώα αυτά,
στ) εργάζονται σε κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, οι οποίες διαθέτουν εργαστήριο παρασκευής φαρμακούχων ζωοτροφών και έχουν λάβει τη σχετική έγκριση για την παρασκευή τους μόνον για τις ανάγκες της εκτροφής τους,
ζ) υπηρετούν στα Σώματα Ασφαλείας, για τα ζώα που τηρούνται υπό την ευθύνη τους.
2. Οι δημόσιοι κτηνίατροι των περιφερειών, των περιφερειακών ενοτήτων και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.), με απόφαση του οικείου Περιφερειάρχη ή Δημάρχου αντίστοιχα, υπό την προϋπόθεση ότι στη ζώνη ευθύνης τους περιλαμβάνονται δήμοι νησιωτικών, ορεινών ή μειονεκτικών περιοχών, ή περιοχών ιδιαίτερων γεωγραφικών συνθηκών, όπου οι ιδιώτες κτηνίατροι δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες περίθαλψης των ζώων, μπορούν να εκδίδουν συνταγές κτηνιατρικών φαρμάκων για τους δήμους αυτούς.
3. Δεν επιτρέπεται η έκδοση κτηνιατρικής συνταγής για τα παραγωγικά ζώα σε κτηνιάτρους οι οποίοι:
α) Εργάζονται σε επιχειρήσεις εμπορίας κτηνιατρικών φαρμακευτικών προϊόντων,
β) κατέχουν άδεια καταστήματος λιανικής ή χονδρικής πώλησης κτηνιατρικών φαρμακευτικών προϊόντων,
γ) συμμετέχουν σε επιχειρήσεις που έχουν αντικείμενο την παραγωγή, την εισαγωγή ή/και την εμπορία κτηνιατρικών φαρμακευτικών προϊόντων.
Άρθρο 4
Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση Κτηνιατρικών Φαρμάκων
1. Στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δημιουργείται πληροφοριακό σύστημα με την ονομασία «Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση Κτηνιατρικών Φαρμάκων» για την ηλεκτρονική καταχώριση και έκδοση, από τους κτηνιάτρους, των κτηνιατρικών συνταγών του άρθρου 2, καθώς και για την ηλεκτρονική εκτέλεση των συνταγών από τα νομίμως λειτουργούντα καταστήματα λιανικής πώλησης κτηνιατρικών φαρμάκων, τα φαρμακεία, τα κτηνιατρεία και κλινικές ζώων και τα κτηνιατρικά γραφεία παραγωγικών ζώων.
2. Το παραπάνω πληροφορικό σύστημα παρέχει την ψηφιακή υπηρεσία με τίτλο «Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση Κτηνιατρικών Φαρμάκων», η οποία λειτουργεί μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr – Ε.Ψ.Π.), και περιλαμβάνει την ηλεκτρονική έκδοση της κτηνιατρικής συνταγής, καθώς και την ηλεκτρονική εκτέλεση αυτής.
3. Η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠ.Α.Α.Τ.) είναι ο τεχνικός διαχειριστής του συστήματος, υπεύθυνη για:
α) Τον σχεδιασμό και τη λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος, τη διαλειτουργικότητά του, όπου απαιτείται, με εθνικά συστήματα και με διεθνείς βάσεις δεδομένων για τα φάρμακα, την οργάνωση της διαχειριστικής εφαρμογής, την ορθή λειτουργία των ψηφιακών υπηρεσιών και την τεχνική υποστήριξη, τη συντήρηση και την προστασία των δεδομένων, των υποδομών και των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών (Τ.Π.Ε.),
β) την τεχνική εποπτεία του συστήματος,
γ) τη διασφάλιση ποιότητας των δεδομένων που καταχωρίζονται στο σύστημα,
δ) τη μετάπτωση των ήδη καταχωρισμένων δεδομένων από άλλες βάσεις δεδομένων, που διατηρούν φορείς που διαχειρίζονται φάρμακα, στο σύστημα, όπου αυτό είναι τεχνικά εφικτό,
ε) την τήρηση αντιγράφων ασφαλείας (back up) των πληροφοριών που καταχωρίζονται στο σύστημα,
στ) την έκδοση εγχειριδίων και την παροχή τεχνικών οδηγιών σε ό,τι αφορά στη χρήση του συστήματος και των ψηφιακών εφαρμογών που λειτουργούν στο πλαίσιο αυτής, ζ) τη διαχείριση του γραφείου υποστήριξης (help desk), για τεχνικά ζητήματα που άπτονται της αρμοδιότητας της και τη διαβίβαση ερωτημάτων στην καθ’ ύλην αρμόδια υπηρεσία,
η) την επεξεργασία και την υποβολή των δεδομένων σχετικά με τις χρήσεις των αντιμικροβιακών φαρμάκων στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, σύμφωνα με τον κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμό (ΕΕ) 2021/578 και τον εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ)2022/209, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Προστασίας των Ζώων, Φαρμάκων και Κτηνιατρικών Εφαρμογών του Υπ.Α.Α.Τ.
4. Η Διεύθυνση Προστασίας των Ζώων, Φαρμάκων και Κτηνιατρικών Εφαρμογών της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του Υπ.Α.Α.Τ., ως κεντρική αρμόδια αρχή, είναι ο διαχειριστής του συστήματος, υπεύθυνη για:
α) Την εποπτεία εφαρμογής των διατάξεων της παρούσας,
β) την εποπτεία του συστήματος,
γ) την επεξεργασία και την εξαγωγή στατιστικών στοιχείων, καθώς και την υποβολή των δεδομένων χρήσεων των αντιμικροβιακών φαρμάκων στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, σύμφωνα με τον κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμό (ΕΕ) 2021/578 και τον εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ)2022/209, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπ.Α.Α.Τ.,
δ) τη σύνταξη και επικαιροποίηση των τεχνικών προδιαγραφών της ψηφιακής εφαρμογής, καθώς και τον έλεγχο καλής λειτουργίας αυτής, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπ.Α.Α.Τ.
Άρθρο 5
Χρήστες ψηφιακής υπηρεσίας
1. Χρήστες της ψηφιακής υπηρεσίας του άρθρου 4, με δικαίωμα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης δύνανται να είναι οι κτηνίατροι με δικαίωμα κτηνιατρικής συνταγογράφησης για τα παραγωγικά ζώα, σύμφωνα με το άρθρο 3.
2. Χρήστες της ψηφιακής υπηρεσίας του άρθρου 4, με δικαίωμα εκτέλεσης της κτηνιατρικής συνταγής δύνανται να είναι τα νομίμως λειτουργούντα:
α) Καταστήματα λιανικής πώλησης κτηνιατρικών φαρμάκων,
β) φαρμακεία,
γ) κτηνιατρεία/κλινικές ζώων για τα ζώα που περιθάλπουν ή παρακολουθούν, απαγορευομένης της εκτέλεσης συνταγής άλλου κτηνιάτρου σύμφωνα με την περ. γ’ της παρ. 2 του άρθρου 5 του ν. 2538/1997 (Α’ 242) όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 20 του ν. 3698/2008 (Α’ 198), δ) κτηνιατρικά γραφεία παραγωγικών ζώων για τα ζώα που περιθάλπουν ή παρακολουθούν, απαγορευομένης της εκτέλεσης συνταγής άλλου κτηνιάτρου σύμφωνα με την περ. γ’ της παρ. 2 του άρθρου 5 του ν. 2538/1997 (Α’ 242) όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 20 του ν. 3698/2008 (Α’ 198).
3. Οι κάτοχοι/υπεύθυνοι κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων παραγωγικών ζώων δύνανται να είναι χρήστες της ψηφιακής υπηρεσίας του άρθρου 4, με δικαίωμα πρόσβασης σε κτηνιατρικές συνταγές και σε μητρώα τα οποία αφορούν αποκλειστικά την εκμετάλλευση τους.
4. Οι κτηνιατρικές υπηρεσίες των περιφερειών και των περιφερειακών ενοτήτων δύνανται να είναι χρήστες της ψηφιακής υπηρεσίας του άρθρου 4, με δικαίωμα πρόσβασης σε κτηνιατρικές συνταγές και σε μητρώα τα οποία αφορούν αποκλειστικά σε επιχειρήσεις, όπως κτηνιατρεία, καθώς και σε κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις της περιοχής αρμοδιότητάς τους.
5. Οι χρήστες των παραγράφων 1 και 2 καταχωρίζουν δεδομένα ή εκτελούν επακριβώς τις κτηνιατρικές συνταγές.
6. Η αυθεντικοποίηση των δημοσίων υπαλλήλων γίνεται αποκλειστικά με τους κωδικούς Δημόσιας Διοίκησης σύμφωνα με τον ν. 4727/2020 (Α’ 184).
7. Η αυθεντικοποίηση των άλλων χρηστών (φυσικά και νομικά πρόσωπα) γίνεται αποκλειστικά με κωδικούς OAuth 2.0 (taxisnet).
Άρθρο 6
Διαδικασία ηλεκτρονικής συνταγογράφησης -έκδοση και εκτέλεση κτηνιατρικής συνταγής
1. Ο κτηνίατρος εισέρχεται στην ψηφιακή υπηρεσία του άρθρου 4, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr), με τη χρήση των κωδικών OAuth 2.0 (taxisnet).
2. Μετά την επιτυχή είσοδό του στην υπηρεσία, επιλέγει από το μενού την ενέργεια την οποία επιθυμεί να προχωρήσει. Παρέχεται η δυνατότητα να:
α) Τροποποιήσει ορισμένα στοιχεία από το προφίλ χρήστη, όπως ταχυδρομική διεύθυνση, τηλέφωνο και διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email),
β) να εκδώσει μια κτηνιατρική συνταγή,
γ) να εκτελέσει μια συνταγή εφόσον είναι κάτοχος άδειας κτηνιατρικού γραφείου παραγωγικών ζώων ή έγκρισης λειτουργίας κτηνιατρείου ή κτηνιατρικής κλινικής ή εργάζεται σε αυτά,
δ) να εισέλθει στο μητρώο κτηνιατρικών συνταγών του.
3. Κατά τη διαδικασία της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης παρέχεται προεπισκόπηση της συνταγής και δίνεται η δυνατότητα στον χρήστη να την οριστικοποιήσει ή να την ακυρώσει. Μόλις οριστικοποιηθεί η συνταγή εμφανίζονται τα στοιχεία της συνταγής καθώς και ο μοναδικός κωδικός ταυτοποίησης συνταγής, η χρονοσήμανση και ο κωδικός ταχείας απόκρισης (QR-Code), ο οποίος εκδίδεται αυτόματα από το σύστημα.
4. Ο κτηνίατρος έχει τη δυνατότητα να αποθηκεύσει τη συνταγή σε μορφότυπο φορητού εγγράφου (pdf) ή/ και να την εκτυπώσει.
5. Η ηλεκτρονική συνταγή αποστέλλεται, αυτόματα από το σύστημα, με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) ή και με σύντομο μήνυμα κειμένου κινητής τηλεφωνίας (sms), στον κάτοχο/υπεύθυνο της κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης παραγωγικών ζώων.
6. Ο κτηνίατρος μπορεί να προβεί σε άμεση εκτέλεση της συνταγής, σύμφωνα με την περ. γ της παρ. 2 ανωτέρω.
7. Επιτρέπεται η ακύρωση της συνταγής μόνο στην περίπτωση που δεν έχει εκτελεστεί.
8. Ο κάτοχος/υπεύθυνος των ζώων επιδεικνύει τη συνταγή ή τον μοναδικό κωδικό ταυτοποίησης στο σημείο λιανικής πώλησης κτηνιατρικών φαρμάκων (κατάστημα λιανικής πώλησης κτηνιατρικών φαρμάκων ή φαρμακείο).
9. Ο υπεύθυνος χρήστης του σημείου λιανικής πώλησης κτηνιατρικών φαρμάκων αναζητεί τη συνταγή στο σύστημα, συμπληρώνοντας τον κωδικό ταυτοποίησης ή σαρώνοντας το κωδικό ταχείας απόκρισης (QR-Code) της συνταγής, και την εκτελεί διαθέτοντας το κτηνιατρικό φάρμακο στον κάτοχο/υπεύθυνο των ζώων.
10. Το σημείο λιανικής πώλησης έχει πρόσβαση μόνο στις συνταγές που είναι σε ισχύ και δεν έχουν εκτελεστεί.
11. Η εκτέλεση της συνταγής καταγράφεται στο σύστημα και ο κάτοχος/υπεύθυνος των ζώων ενημερώνεται με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) ή και με σύντομο μήνυμα κειμένου κινητής τηλεφωνίας (sms).
Άρθρο 7
Μητρώα κτηνιατρικών συνταγών
1. Η ψηφιακή υπηρεσία του άρθρου 4 παρέχει τη δυνατότητα στους χρήστες να έχουν πρόσβαση, κατά περίπτωση, στα παρακάτω μητρώα:
α) Μητρώο κτηνιατρικών συνταγών για τους κτηνιάτρους:
Ο χρήστης μπορεί να ανατρέχει σε κτηνιατρικές συνταγές (εκτελεσμένες ή μη) που έχει εκδώσει τα τελευταία πέντε (5) έτη. Από τη λίστα συνταγών μπορεί να επιλέξει μία συνταγή, να δει όλα τα στοιχεία που την αφορούν και να αποθηκεύσει την συνταγή σε μορφότυπο φορητού εγγράφου (pdf).
β) Μητρώο κτηνιατρικών συνταγών για τα σημεία λιανικής πώλησης κτηνιατρικών φαρμάκων:
Ο χρήστης μπορεί να ανατρέχει σε κτηνιατρικές συνταγές που έχει εκτελέσει τα τελευταία 5 έτη. Από τη λίστα συνταγών μπορεί να επιλέξει μία συνταγή, να δει όλα τα στοιχεία που την αφορούν και να αποθηκεύσει τη συνταγή σε μορφότυπο φορητού εγγράφου (pdf).
γ) Μητρώο κτηνιατρικών συνταγών για τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις παραγωγικών ζώων:
Ο χρήστης μπορεί να ανατρέχει σε κτηνιατρικές συνταγές (εκτελεσμένες και μη) που έχουν εκδοθεί για τη συγκεκριμένη εκμετάλλευση τα τελευταία πέντε (5) έτη. Από τη λίστα συνταγών μπορεί να επιλέξει μία συνταγή, να δει όλα τα στοιχεία που την αφορούν και να αποθηκεύσει τη συνταγή σε μορφότυπο φορητού εγγράφου (pdf).
2. Οι κτηνιατρικές υπηρεσίες των περιφερειών και των περιφερειακών ενοτήτων δύνανται να έχουν πρόσβαση σε μητρώα κτηνιατρικών συνταγών τα οποία αφορούν αποκλειστικά σε επιχειρήσεις και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις της περιοχής αρμοδιότητάς τους.
3. Από την έναρξη εφαρμογής της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης τα παραπάνω ηλεκτρονικά μητρώα αντικαθιστούν, με την επιφύλαξη των μεταβατικών διατάξεων του άρθρου 8, τα φυσικά αρχεία κτηνιατρικών συνταγών της περ. ε) της παρ. 9 του άρθρου 2.
Άρθρο 8
Μεταβατικές διατάξεις
1. α) Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση κτηνιατρικών φαρμάκων εφαρμόζεται, με την επιφύλαξη της περ. β) κατωτέρω, στα βοοειδή, χοίρους, κοτόπουλα κρεοπαραγωγής, όρνιθες ωοπαραγωγής και στις γαλοπούλες από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της παρούσας απόφασης.
β) Για τα είδη ζώων της περ. α) ανωτέρω, οι χειρόγραφες κτηνιατρικές συνταγές οι οποίες φέρουν φυσική υπογραφή κτηνιάτρου, σύμφωνα με την παρ. 9 α) του άρθρου 2, εξακολουθούν να ισχύουν, σύμφωνα με τα παραρτήματα Ι, ΙΙ, ΙΙΙ και IV της παρούσας, για περίοδο μέχρι και έξι μηνών από την έναρξη ισχύος της. Στο διάστημα αυτό οι εν λόγω συνταγές έχουν ισοδύναμη ισχύ με τις κτηνιατρικές συνταγές που εκδίδονται ηλεκτρονικά σύμφωνα με το άρθρο 4.
2. Για τα άλλα είδη ζώων παραγωγής τροφίμων της παρ. 1 του άρθρου 2, πέραν αυτών της παρ. 1 α) του παρόντος άρθρου, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση κτηνιατρικών φαρμάκων εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2026. Μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2026, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση για αυτά τα είδη ζώων είναι προαιρετική και οι χειρόγραφες κτηνιατρικές συνταγές, οι οποίες φέρουν φυσική υπογραφή κτηνιάτρου, εξακολουθούν να ισχύουν, σύμφωνα με τα παραρτήματα Ι, ΙΙ, ΙΙΙ και IV της παρούσας απόφασης.
Άρθρο 9
Καταργούμενες διατάξεις
Από την έναρξη ισχύος της παρούσας καταργείται η υπ’ αρ. 314738/2009 απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Β’ 1835), με εξαίρεση τα παραρτήματα Ι και ΙΙ αυτής, τα οποία καταργούνται από την 1η Φεβρουαρίου 2025.
Άρθρο 10
Παραρτήματα
Τα παραρτήματα Ι, ΙΙ, ΙΙΙ και IV που ακολουθούν αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της παρούσας.
Άρθρο 11
Έναρξη ισχύος
Η ισχύς της παρούσας απόφασης αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Αθήνα, 27 Δεκεμβρίου 2024
Ο Υπουργός
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ
Ο Υφυπουργός
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΕΛΛΑΣ