740/08-01-2025
1η επικαιροποίηση εγκυκλίου – Επιχειρησιακό Πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς και πρόληψης της δημιουργίας νέων αδέσποτων ζώων συντροφιάς

Αθήνα, 8/1/2025
Α.Π.: 740

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ & ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ

Αριθμός Εγκυκλίου: 2

1η Επικαιροποίηση Εγκυκλίου
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΝΕΩΝ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ

ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΡΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ

(η παρούσα αντικαθιστά την εγκύκλιο 108588/Σ.1314/18.12.23)

Α. Εισαγωγή

Μεταξύ των καινοτομιών του νέου θεσμικού πλαισίου, που θέτει ο ν. 4830/2021 συγκαταλέγεται η υποχρέωση κάθε δήμου να συντάξει και να υλοποιήσει επιχειρησιακό πρόγραμμα περισυλλογής και διαχείρισης αδέσποτων ζώων με την παροχή της ευχέρειας συνεργασίας με φιλοζωικά σωματεία και φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που είναι καταχωρημένες στο σχετικό υπομητρώο του ΕΜΖΣ. Επίσης, ενισχύεται ο ρόλος της πενταμελούς Επιτροπής Παρακολούθησης του επιχειρησιακού προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς και πρόληψης δημιουργίας νέων αδέσποτων ζώων με συγκεκριμένες αρμοδιότητες1.

Σκοπός της παρούσας εγκυκλίου είναι να διευκολύνει το έργο των δήμων στην κατάρτιση των επιχειρησιακών προγραμμάτων τους, να παραθέσει το πλαίσιο των αρμοδιοτήτων, τις διοικητικές πράξεις, τις δυνατότητες και ευχέρειες που προβλέπει το θεσμικό πλαίσιο.

Ο δήμος είναι η αρμόδια αρχή για τη φροντίδα, την περισυλλογή, τη διενέργεια στείρωσης, καταγραφής, σήμανσης, καθώς και για την παροχή κτηνιατρικής περίθαλψης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, εντός των διοικητικών ορίων του οποίου αυτά διαβιούν.

Για την εκπλήρωση των ανωτέρω αρμοδιοτήτων, ο δήμος υποχρεούται να διαθέτει ολοκληρωμένο επιχειρησιακό πρόγραμμα διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς και πρόληψης δημιουργίας νέων το οποίο θα πρέπει να περιλαμβάνει, κατ’ ελάχιστον, σε δωδεκάμηνη βάση2 και υποχρεωτικά, δράσεις3 για:
(α) την περισυλλογή,
(β) την ηλεκτρονική σήμανση και την καταγραφή στο ΕΜΖΣ,
(γ) την παροχή κτηνιατρικής περίθαλψης,
(δ) τη στείρωση,
(ε) την εύρεση αναδόχου
(στ) τη φιλοξενία
(ζ) την υιοθεσία,
(η) τη μέριμνα και την παρακολούθηση των επανεντασσόμενων αδέσποτων ζώων σκύλων και γατών τα οποία έχουν εμβολιαστεί, στειρωθεί, σημανθεί ηλεκτρονικά και έχουν επανενταχθεί στο οικείο περιβάλλον, εντός των διοικητικών ορίων του δήμου στον οποίο περισυλλέχθηκαν.

Κάθε επιχειρησιακό πρόγραμμα συνοδεύεται από προϋπολογισμό των επιμέρους κονδυλίων που απαιτούνται για την υλοποίησή του καθώς και από συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης κάθε δράσης4.

Δεδομένου ότι η αναγκαιότητα διαχείρισης των αδέσποτων ζώων είναι διαρκής και ανελαστική, οι δήμοι οφείλουν να διασφαλίζουν, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, την αδιάλειπτη εφαρμογή των απαιτούμενων δράσεων στα πλαίσια την αρμοδιοτήτων τους. Για το σκοπό αυτό, απαιτείται να υπάρχει συνέχεια μεταξύ της λήξης του ισχύοντος, υπό εκτέλεση, επιχειρησιακού προγράμματος και της χρονικής έναρξης του επόμενου.

Αντίστοιχα, καθίσταται θεμελιώδης ο έγκαιρος προγραμματισμός για την εξασφάλιση των απαιτούμενων οικονομικών πόρων.

Η Ειδική Γραμματεία για την Προστασία Ζώων Συντροφιάς και το Τμήμα Προστασίας Ζώων Συντροφιάς της Διεύθυνσης Οργάνωσης και Λειτουργίας Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών είναι ιδίως αρμόδιοι για:
– τη μέριμνα, ώστε κάθε επιχειρησιακό πρόγραμμα διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς και πρόληψης δημιουργίας νέων αδέσποτων ζώων των δήμων, να περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον τις δράσεις που αναφέρονται στην ανωτέρω παράγραφο,
– την εποπτεία της εφαρμογής των επιχειρησιακών προγραμμάτων
– την παρακολούθηση της υλοποίησης των δράσεων σε σχέση με τους στόχους που έχει θέσει ο δήμος για κάθε μία από αυτές.

Πληροφορίες για τα επιχειρησιακά προγράμματα έτους 2025

Τα Επιχειρησιακά προγράμματα αρχής γενομένης από το έτος 2025, θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά, μέσω της διαδρομής: pet.gov.gr → Οδηγός υπηρεσιών Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς → Παρεχόμενες υπηρεσίες → Διαχείριση έργου τοπικής αυτοδιοίκησης.

Εκπαίδευση των υπαλλήλων-χρηστών των δήμων

Το πρώτο τετράμηνο του 2025 θα υλοποιηθούν, από το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης (ΙΝΕΠ) του Ε.Κ.Δ.Δ.Α., διήμερα εκπαιδευτικά σεμινάρια με τίτλο ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΧΡΗΣΤΩΝ ΟΤΑ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ, για την εξοικείωση των υπαλλήλων- χρηστών με τις εφαρμογές, τα υπομητρώα και τις ψηφιακές υπηρεσίες του ΕΜΖΣ, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής «Διαχείριση έργου τοπικής αυτοδιοίκησης».

Τα σεμινάρια θα είναι κλειστού τύπου, δηλαδή θα δίνεται συγκεκριμένος κατάλογος εκπαιδευόμενων στο ΙΝΕΠ, προκειμένου να διασφαλιστεί η εκπαίδευση τουλάχιστον ενός χρήστη -υπαλλήλου από κάθε δήμο της χώρας. Για τον λόγο αυτό θα κληθείτε, με έγγραφο που θα σας αποσταλεί σχετικά, να ορίσετε τον αρμόδιο υπάλληλο για την συμμετοχή στο διήμερο σεμινάριο.

Ο υπάλληλος του δήμου που θα οριστεί να παρακολουθήσει το διήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο θα πρέπει
• να είναι εξουσιοδοτημένος χρήστης του ΕΜΖΣ, δηλαδή να του έχουν ανατεθεί οι ρόλοι «ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΔΗΜΟΥ», «ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΔΗΜΟΥ», «Υπάλληλος Καταγραφής Καταφυγίου», με μέριμνα της Δ/νσης Ανθρωπίνου Δυναμικού βάσει του αριθμ. 50124/21-11-23 έγγραφου της Γ.Γ.Π.Σ.&Ψ., του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης
• να διαθέτει κωδικούς δημόσια διοίκησης και
• να είναι εγγεγραμμένος στην Ηλεκτρονική Υπηρεσία Συμμετοχής σε επιμορφωτικά Προγράμματα του ΕΚΔΔΑ, άλλως θα πρέπει, αμελλητί, να εγγραφούν άμεσα μέσω του συνδέσμου: https://online.ekdd.gr/OnlineWeb/index.isp·

Αναλυτικότερα στοιχεία και ο χρόνος διεξαγωγής του σεμιναρίου για το δήμο σας, θα σας αποσταλούν με το έγγραφο για τον ορισμό του υπάλληλου -χρήστη της υπηρεσία σας για, που θα συμμετέχει στο πρόγραμμα.

Ακολούθως, παρατίθενται:
– Οι διοικητικές πράξεις που ο δήμος οφείλει ή δύναται να εκδώσει, προκειμένου να ασκήσει αποτελεσματικά τις αρμοδιότητες, που αφορούν στην υλοποίηση του επιχειρησιακού του προγράμματος.
– Τα εργαλεία και μέσα που δύναται να χρησιμοποιήσει για την υλοποίηση του επιχειρησιακού.
– Η δομή, το περιεχόμενο και οι σχετικές απαιτήσεις σχεδιασμού για την κατάρτιση και την ηλεκτρονική υποβολή του επιχειρησιακού προγράμματος.

Β. Διοικητικές πράξεις

Προκειμένου οι δήμοι να ασκήσουν αποτελεσματικά τις αρμοδιότητες, που αφορούν στη διαχείριση αδέσποτων ζώων συντροφιάς και στην πρόληψη της δημιουργίας νέων αδέσποτων και να υλοποιήσουν το επιχειρησιακό τους πρόγραμμα, προβλέπεται η έκδοση των εξής διοικητικών πράξεων:

Διοικητικές Πράξεις

Συγκρότηση της Επιτροπής Παρακολούθησης του επιχειρησιακού προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς και πρόληψης δημιουργίας νέων της παρ.8 του άρθρου 10 του ν. 4830/2021
Υποχρεωτική
Συγκρότηση της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής της παρ.10 του άρθρου 10 του ν. 4830/2021
Υποχρεωτική
Τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Λειτουργίας
Υποχρεωτική
Ορισμός Υπευθύνου για θέματα Ζώων Συντροφιάς
Υποχρεωτική
Απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής του δήμου για τις περιοχές επανατοποθέτησης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς
Υποχρεωτική
Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου για παροχή κινήτρων για την σήμανση, τη στείρωση, την καταχώριση και την υιοθεσία σκύλων και γατών
Δυνητική
Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου για την εξειδίκευση των κατηγοριών των ευαίσθητων και ευπαθών ομάδων και τον καθορισμό εισοδηματικών ή άλλων κριτηρίων για τη δωρεάν σήμανση, καταγραφή στο ΕΜΖΣ, στείρωση και εμβολιασμό των ζώων συντροφιάς (γατών και σκύλων)
Δυνητική
Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου για την αύξηση του ποσού που επιβαρύνεται ο ιδιοκτήτης που παραδίδει ζώο συντροφιάς στον δήμο ή την μείωση του ποσού, ειδικά για ευπαθείς ομάδες
Δυνητική
Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου για τα περιφραγμένα πάρκα σκύλων
Υποχρεωτική στην περίπτωση που ο δήμος λειτουργεί πάρκο

Αναλυτικότερα, το σχετικό θεσμικό πλαίσιο ανά διοικητική πράξη παρατίθεται στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II. Θεσμικό πλαίσιο ανά διοικητική πράξη της παρούσας.

Γ. Εργαλεία και Μέσα για την υλοποίηση των επιχειρησιακών προγραμμάτων

Το θεσμικό πλαίσιο για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων και την υλοποίηση του επιχειρησιακού προγράμματος των δήμων, εκτός από την άσκηση των αρμοδιοτήτων μέσω των υπηρεσιών αυτών, δίνει μια σειρά επιπλέον εργαλείων και δυνατοτήτων:
• Συνεργασία με φιλοζωικά σωματεία και φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (έγγραφη συμφωνία)
• Σύναψη δημοσίων συμβάσεων, προγραμματικών συμβάσεων, συμβάσεων μίσθωσης έργου
• Εθελοντικό έργο
• Διαδημοτικοί σύνδεσμοι και διαδημοτικές συνεργασίες
• Άλλα θεσμικά και οικονομικά εργαλεία των δήμων για την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους

Αναλυτικότερα το σχετικό θεσμικό πλαίσιο παρατίθεται στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ III. Εργαλεία και Μέσα

Δ. Επιχειρησιακό Πρόγραμμα _Δομή – Περιεχόμενο – Απαιτήσεις και οδηγίες σχεδιασμού

Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς και πρόληψης δημιουργίας νέων που εκπονείται από τους δήμους συστήνεται να έχει την εξής δομή:
1. Βασικά στοιχεία επιχειρησιακού προγράμματος
2. Χαρακτηριστικά του δήμου
3. Δράσεις προγράμματος

Το περιεχόμενο και οι απαιτήσεις σχεδίασης ανά ενότητα έχουν ως εξής:
1. Βασικά στοιχεία προγράμματος
– Τίτλος προγράμματος
– Επιχειρησιακό έτος
– Ημερομηνία έναρξης – λήξης του προγράμματος
– Απόφαση δημοτικού συμβουλίου
– Ημερομηνία υποβολής
– Στοιχεία υπεύθυνου για θέματα ζώων συντροφιάς
– Αρμόδια οργανική μονάδα
– Στοιχεία προσωπικού, στοιχεία επικοινωνίας
– Περιγραφή προσφερόμενων υπηρεσιών
– Συνολικό κόστος προγράμματος

2. Χαρακτηριστικά του δήμου
Ενδεικτικά, και όχι εξαντλητικά, προτείνονται τα ακόλουθα για την περιγραφή της υφιστάμενης κατάστασης:
Γενικά χαρακτηριστικά του δήμου
– Έκταση, πληθυσμός
– Πληγείσες από φυσικές καταστροφές περιοχές (βάσει Υπουργικής Απόφασης)
– Ο,τιδήποτε άλλο κρίνει ο Δήμος ότι πρέπει να συμπεριληφθεί (πχ. γεωγραφικά χαρακτηριστικά του δήμου, κλπ.)
Ειδικά χαρακτηριστικά του δήμου που αφορούν στα ζώα συντροφιάς
Ενδεικτικά, δύναται να καταγραφούν τα ακόλουθα στοιχεία για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς του δήμου:
Πληθυσμιακά δεδομένα αδέσποτων ζώων
– Εκτιμώμενος αριθμός μη καταγεγραμμένων αδέσποτων σκύλων και γατών (αν υπάρχει εκτίμηση)
– Αριθμός σημασμένων και καταγεγραμμένων δεσποζόμενων σκύλων και γατών στο δήμο σήμερα
– Σύνολο αδέσποτων σκυλιών και γατών που φιλοξενούνται σε καταφύγια σήμερα
– Σύνολο αδέσποτων σκύλων και γατών που φιλοξενούνται σε ενδιαίτημα επί πληρωμή σήμερα
– Σύνολο αδέσποτων σκύλων και γατών που φιλοξενούνται σε ανάδοχο σήμερα
– Αριθμός καταγεγραμμένων αγελών αδέσποτων σκύλων
– Αριθμός καταγεγραμμένων αποικιών με γάτες Δεδομένα για υποδομές και εξοπλισμό:
– Καταφύγια και λοιπά ενδιαιτήματα επί πληρωμή (αριθμός και δυναμικότητα), που χρησιμοποιούνται από το δήμο για την προσωρινή φιλοξενία των ζώων
– Σημεία παροχής τροφής και νερού και κατανομή τους στο δήμο
– Περιφραγμένα πάρκα σκύλων, που λειτουργούν σήμερα Δεδομένα για όχληση προκαλούμενη από αδέσποτα ζώα συντροφιάς:
– Συνολικός αριθμός καταγγελιών που αφορούσαν σε αδέσποτα ζώα συντροφιάς το τελευταίο έτος
– Αριθμός επιθέσεων αδέσποτων σκύλων που έχουν επίσημα καταγραφεί το τελευταίο έτος
– Αριθμός τροχαίων ατυχημάτων που προκλήθηκαν από αδέσποτα ζώα συντροφιάς το τελευταίο έτος
Δεδομένα φιλοζωίας:
– Αριθμός εγκαταλείψεων σημασμένων και καταγεγραμμένων δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς το τελευταίο έτος
– Αριθμός ιδιοκτητών, που παρέδωσαν τα ζώα συντροφιάς τους στο δήμο το τελευταίο έτος
– Αριθμός καταγεγραμμένων περιστατικών κακοποίησης ζώων συντροφιάς και αριθμός ζώων συντροφιάς, που αφορούσε κάθε περιστατικό το τελευταίο έτος
Λοιπά δεδομένα:
– Υπάρχουν εντός της περιοχής χωρικής αρμοδιότητας του δήμου περιοχές χαρακτηρισμένες ως υψηλού κινδύνου για την εμφάνιση κρούσματος λύσσας;
– Εφαρμόστηκαν προγράμματα καταπολέμησης κουνουπιών;
– Αριθμός ποιμνιοστασίων
– Υπάρχουν εντός της περιοχής χωρικής αρμοδιότητας του δήμου περιοχές θήρας (περιγραφή); Οτιδήποτε άλλο κρίνει ο Δήμος ότι πρέπει να συμπεριληφθεί.

3. Δράσεις προγράμματος:
Ο προγραμματισμός δράσεων διαχείρισης αποτελεί το βασικό στοιχείο του επιχειρησιακού προγράμματος.
Οι δράσεις διαχείρισης θα πρέπει να αποτυπώνονται ξεχωριστά για κάθε είδος ζώου (σκύλος, γάτα) και έχουν ως ακολούθως:
• Περισυλλογή και επανατοποθέτηση
• Ηλεκτρονική σήμανση και καταγραφή στο ΕΜΖΣ
• Παροχή κτηνιατρικής περίθαλψης
• Στείρωση
• Φιλοξενία
Η φιλοξενία δύναται να είναι:
– Φιλοξενία σε ανάδοχο
– Φιλοξενία σε καταφύγιο5
– Φιλοξενία σε ενδιαίτημα επί πληρωμή
• Υιοθεσία
• Μέριμνα και παρακολούθηση των επανεντασσόμενων αδέσποτων ζώων Άλλες δράσεις, που προβλέπονται από το νόμο
• Διοργάνωση εκδηλώσεων και κτηνιατρικών δράσεων και για την προαγωγή της φιλοζωίας, (π.χ. σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 22 και παρ. 13 του άρθρου 4, ν. 4830/2021)
• Προγράμματα κατάρτισης, εκπαίδευσης, ενημέρωσης (π.χ. εδάφιο δ, παρ. 2 του άρθρου 3 του ν. 4830/2021)
• Διαχείριση νεκρών ζώων

Το θεσμικό πλαίσιο ανά δράση παρατίθεται στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IV. Θεσμικό πλαίσιο ανά δράση διαχείρισης

Το Επιχειρησιακό πρόγραμμα του δήμου, συνοδεύεται από προϋπολογισμό των επιμέρους κονδυλίων που απαιτούνται για την υλοποίησή του καθώς και από συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης κάθε δράσης6.

Για κάθε μία από τις ανωτέρω δράσεις θα πρέπει να αποτυπώνονται:
✓ οι στρατηγικοί και επιχειρησιακοί στόχοι της δράσης (βλ. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I. Στρατηγικοί και Επιχειρησιακοί στόχοι
✓ τα μέσα και τα εργαλεία για την υλοποίηση της συγκεκριμένης δράσης (αναλυτικότερα βλ. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ III. Εργαλεία και Μέσα)
✓ προϋπολογισμός
✓ οτιδήποτε άλλο κρίνει ο δήμος.

Την παρούσα εγκύκλιο μπορείτε να την αναζητήσετε στον ιστότοπο του Υπουργείου Εσωτερικών: www.ypes.gr στην διαδρομή και στον ειδικό ιστότοπο του «Προγράμματος ΔΙΑΥΓΕΙΑ» (ΑΔΑ:……..)

Τέλος, επισημαίνουμε ότι η παρούσα εγκύκλιος στοχεύει στην κατανόηση και υποβοήθηση των δήμων στην κατάρτιση και την υποβολή των επιχειρησιακών προγραμμάτων τους στο υποσύστημα «Διαχείρισης έργου τοπικής αυτοδιοίκησης» του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς, για το οποίο έχει σχεδιαστεί πρόγραμμα εκπαίδευσης από το ΙΝΕΠ (βλ. ΕΙΣΑΓΩΓΗ _ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ 2025).

Τα ερωτήματα τεχνικής και επιχειρησιακής φύσεως που αφορούν στο εν λόγω υποσύστημα του ΕΜΖΣ θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω της διαδρομής:
pet.gov.gr -— Οδηγός υπηρεσιών Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς → Παρεχόμενες υπηρεσίες → Διαχείριση έργου τοπικής αυτοδιοίκησης → Ψηφιακή Επικοινωνία

Ο ΕΙΔΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΧΡΥΣΑΚΗΣ

 

1 αιτιολογική έκθεση του ν. 4830/2021
2 παρ.1 του άρθρου 10 του ν. 4830/2021
3 παρ.1, παρ.3 και παρ. 5δ του άρθρου 10 του ν. 4830/2021
4 παρ.2α του άρθρου 3 του ν. 4830/2021
5 Όλα τα λειτουργούντα καταφύγια που φιλοξενούν προσωρινά ζώα συντροφιάς είτε διαθέτουν άδεια λειτουργίας είτε όχι, οφείλουν να καταχωριστούν στο Υπομητρώο Καταφυγίων Ζώων Συντροφιάς του ΕΜΖΣ, σύμφωνα με το αριθμ. 60082/22-8-24 έγγραφό μας. Επισημαίνεται ότι μέχρι τις 31.12.2025 όλα τα λειτουργούντα καταφύγια υποχρεούνται να αδειοδοτηθούν, σύμφωνα με τις προδιαγραφές των άρθρων 28 και 29 (παρ.3 του άρθρου 44 του ν. 5130/01.08.2024 (Α’ 127) όπως τροποποίησε την παρ.6 του άρθρου 46 του ν. 4830/2021),
6 παρ.2α του άρθρου 3 του ν. 4830/2021