NOMOΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 5138

Κύρωση της από 24 Μαΐου 2024 Συμφωνίας Τροποποίησης της από 2 Φεβρουαρίου 2018 «Σύμβασης Παραχώρησης αναφορικά με τη Χρήση και την Εκμετάλλευση Ορισμένων Χώρων και Περιουσιακών Στοιχείων εντός του Λιμένος Θεσσαλονίκης» μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της «Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης Α.Ε.».

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α’ ΚΥΡΩΣΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ

Άρθρο πρώτο Κύρωση Συμφωνίας

Άρθρο 1 Τροποποιήσεις Άρθρο 2 Κύρωση με νόμο Ισχύς ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β’ ΜΕΛΕΤΕΣ ΛΙΜΕΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΠΟΥ ΕΚΤΕΛΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ «ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Α.Ε.» Ή ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΗΣ

Άρθρο δεύτερο

Μελέτες λιμενικών έργων που εκτελούνται από την «Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης Α.Ε.» ή για λογαριασμό της Τροποποίηση παρ. 3 άρθρου 10 ν. 4522/2018.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ’ ΕΝΑΡΞΗ ΙΣΧΥΟΣ

Άρθρο τρίτο Έναρξη ισχύος

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α

Άρθρο πρώτο
Κύρωση Συμφωνίας
Κυρώνεται και αποκτά ισχύ νόμου η Συμφωνία Τροποποίησης της από 2 Φεβρουαρίου 2018 Σύμβασης παραχώρησης με τίτλο «Σύμβαση Παραχώρησης αναφορικά με τη Χρήση και την Εκμετάλλευση Ορισμένων Χώρων και Περιουσιακών Στοιχείων εντός του Λιμένος Θεσσαλονίκης» μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της «Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης Α.Ε.», η οποία κυρώθηκε με τον ν. 4522/2018 (Α’ 39), που υπεγράφη στις 24 Μαΐου 2024, μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου, εκπροσωπούμενου από τους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, και της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης Ανώνυμη Εταιρεία», η οποία έχει ως εξής:

Σημ.: για το κείμενο της συμφωνίας ανατρέξτε στο φεκ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β
ΜΕΛΕΤΕΣ ΛΙΜΕΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΠΟΥ ΕΚΤΕΛΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ «ΟΡΓΛΙΜΕΝΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Α.Ε.»Ή ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΗΣ

Άρθρο δεύτερο
Μελέτες λιμενικών έργων που εκτελούνται από την «Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης Α.Ε.» ή για λογαριασμό της Τροποποίηση παρ. 3 άρθρου 10 ν. 4522/2018
Στην παρ. 3 του άρθρου 10 του ν. 4522/2018 (Α’ 39), περί λιμενικών έργων, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) η φράση «έργα που αναλαμβάνονται από την «Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης Α.Ε.» ή για λογαριασμό της» αντικαθίσταται από τη φράση «κάθε έργο που εκτελείται από την «Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης Α.Ε.» ή για λογαριασμό της και περιλαμβάνεται στο «Αναπτυξιακό Πρόγραμμα και Μελέτη Διαχείρισης Λιμένα» (Master Plan),», β) προστίθενται νέα εδάφια, πέμπτο, έκτο και έβδομο, και η παρ. 3 διαμορφώνεται ως εξής:

«3. Οι οριστικές μελέτες σχετικά με κάθε έργο που εκτελείται από την «Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης Α.Ε.» (Ο.Λ.Θ. Α.Ε.) ή για λογαριασμό της και περιλαμβάνεται στο «Αναπτυξιακό Πρόγραμμα και Μελέτη Διαχείρισης Λιμένα» (Master Plan), λαμβάνουν τη διοικητική έγκριση της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Η εν λόγω έγκριση τεκμαίρεται ότι έχει χορηγηθεί εντός ενενήντα (90) ημερών από την ημερομηνία υποβολής της οριστικής μελέτης, συνοδευόμενης από πλήρη φάκελο δικαιολογητικών τεκμηρίωσης. Για τους σκοπούς της παρούσας παραγράφου 3, οριστική μελέτη που υποβάλλεται στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας τεκμαίρεται ότι συνοδεύεται από πλήρη φάκελο δικαιολογητικών τεκμηρίωσης, εφόσον υποβάλλεται μαζί με ενυπόγραφη δήλωση του Ανεξάρτητου Μηχανικού, όπως αυτός ορίζεται στη Σύμβαση Παραχώρησης, με την οποία και βεβαιώνεται ότι η μελέτη έχει ελεγχθεί από τον Ανεξάρτητο Μηχανικό, πληροί τις προδιαγραφές των άρθρων 7.6 και 7.7 της Σύμβασης Παραχώρησης και ο συνοδευτικός φάκελος είναι πλήρης. Εφόσον ζητηθεί από την «Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης Α.Ε.» και εντός πέντε (5) ημερών από το σχετικό αίτημα, η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας εκδίδει γραπτή Διαπιστωτική Πράξη για την πάροδο της προαναφερθείσας περιόδου των ενενήντα (90) ημερών, η οποία και επέχει θέση βεβαίωσης περί χορήγησης της έγκρισης αναφορικά με την υποβληθείσα οριστική μελέτη.

Στην ως άνω διαδικασία υπόκεινται και οι τροποποιήσεις των εγκεκριμένων οριστικών μελετών των έργων υποχρεωτικών επενδύσεων, καθώς και κάθε έργου που εκτελείται από την Ο.Λ.Θ. Α.Ε. ή για λογαριασμό της και περιλαμβάνεται στο «Αναπτυξιακό Πρόγραμμα και Μελέτη Διαχείρισης Λιμένα» (Master Plan), οι οποίες κρίνονται αναγκαίες από την Ο.Λ.Θ. Α.Ε., εντός της αντίστοιχης επενδυτικής περιόδου.

Ειδικά οι τροποποιήσεις των Υποχρεωτικών Επενδύσεων που υλοποιεί ο Ο.Λ.Θ. επιτρέπονται μόνο εφόσον:

α) δεν μειώνεται το αρχικό συμβατικό αντικείμενο του έργου,

β) δεν τροποποιούνται ουσιωδώς τα βασικά χαρακτηριστικά του έργου και

γ) δεν προκαλείται καθυστέρηση στην προγραμματισμένη συμβατική ολοκλήρωση του κατασκευαστικού έργου.

Όλες οι τροποποιήσεις των εγκεκριμένων οριστικών μελετών των Υποχρεωτικών Επενδύσεων, κατά τη διάρκεια του κατασκευαστικού έργου λαμβάνουν την έγκριση του Ανεξάρτητου Μηχανικού, καταγράφονται στη λίστα τροποποιήσεων εγκεκριμένης οριστικής μελέτης, όπως συντάσσεται από κοινού και συνυπογράφεται από την Ο.Λ.Θ. Α.Ε. και τον Ανεξάρτητο Μηχανικό πριν από τη διενέργεια της προσωρινής παραλαβής του έργου και διαβιβάζονται για ενημέρωση της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας μετά το πέρας της Προσωρινής Παραλαβής του Έργου».

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ
ΕΝΑΡΞΗ ΙΣΧΥΟΣ

Άρθρο τρίτο
Έναρξη ισχύος
Το παρόν τίθεται σε ισχύ από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως νόμου του Κράτους.

Αθήνα, 20 Σεπτεμβρίου 2024

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ

Οι Υπουργοί

Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Εξωτερικών

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ

Περιβάλλοντος και Ενέργειας Ανάπτυξης

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ

Ναυτιλίας και Δικαιοσύνης Νησιωτικής Πολιτικής

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΦΛΩΡΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους.

Αθήνα, 23 Σεπτεμβρίου 2024

Ο επί της Δικαιοσύνης Υπουργός

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΦΛΩΡΙΔΗΣ