Π.Δ. 10/2021
ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 10 ΦΕΚ Α 19/10.2.2021
Οργάνωση και λειτουργία της Διεύθυνσης Πρόληψης της Βίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Έχοντας υπόψη: 1. Τις διατάξεις: α. Του άρθρου 19 του ν. 4703/2020 «Δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και άλλες διατάξεις» (Α’ 131), β. Του άρθρου 90 του Κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα (άρθρο πρώτο του π.δ. 63/2005, Α’ 98), όπως διατηρήθηκε σε ισχύ με την παρ. 22 του άρθρου 119 του ν. 4622/2019 (Α’ 133).
2. Την υπό στοιχεία 8000/1/2020/112-η’/27.10.2020 Εισήγηση Προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών και Επιτελικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
3. Την υπ’ αρ. 2/2021 γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας, μετά από πρόταση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, αποφασίζουμε:
Άρθρο 1
Αποστολή Έδρα Εσωτερική Διάρθρωση
1. Η Διεύθυνση Πρόληψης Βίας συνιστά αυτοτελή Υπηρεσία, υπαγόμενη απευθείας στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, με έδρα το κεντρικό κτίριο των εγκαταστάσεων του Υπουργείου και αρμοδιότητα σε όλη την Επικράτεια.
2. Η αποστολή της Υπηρεσίας συνίσταται στο σχεδιασμό εθνικής στρατηγικής για την πρόληψη διαφόρων μορφών και εκφάνσεων βίας, όπως ιδίως η ριζοσπαστικοποίηση που οδηγεί στον βίαιο εξτρεμισμό, η ενδοοικογενειακή και η έμφυλη βία, η ενδοσχολική βία, ο σχολικός εκφοβισμός και η ρατσιστική βία. Οι βασικές εκφάνσεις της αποστολής της είναι ο προγραμματισμός σχετικών δράσεων, ο συντονισμός, η παροχή κατευθύνσεων και η συνεργασία, υποστήριξη και παρακολούθηση των φορέων και των Σωμάτων που υπάγονται στο Υπουργείο, καθώς και των λοιπών συναρμόδιων φορέων και οργανισμών για την υλοποίησή τους, ώστε να εξασφαλίζεται η μέγιστη δυνατή διακλαδικότητα και διαλειτουργικότητά τους.
3. Η Διεύθυνση Πρόληψης της Βίας διαρθρώνεται στα ακόλουθα Τμήματα:
α. Τμήμα Στρατηγικού Σχεδιασμού και Πολιτικής Πρόληψης
β. Τμήμα Μελετών και Ανάλυσης γ. Τμήμα Συντονισμού και Υλοποίησης Δράσεων δ. Τμήμα Επικοινωνίας, Δικτύωσης και Διεθνών Σχέσεων ε. Τμήμα Οργάνωσης και Διοικητικής Υποστήριξης.
Άρθρο 2
Αρμοδιότητες Τμήματος Στρατηγικού Σχεδιασμού και Πολιτικής Πρόληψης
Το Τμήμα Στρατηγικού Σχεδιασμού και Πολιτικής Πρόληψης είναι αρμόδιο για:
α. Την εκπόνηση της Εθνικής Στρατηγικής Πρόληψης της Βίας, καταρτίζοντας ειδικά πλάνα δράσης και καθορίζοντας επιμέρους στόχους και ειδικότερες δράσεις, καθώς και την παρακολούθηση για την υλοποίησή της, σε συνεργασία με τους λοιπούς συναρμόδιους φορείς, εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος.
β. Τη σύνταξη σχετικών εκθέσεων αξιολόγησης και απολογισμού των δραστηριοτήτων, σε συνεργασία με το Τμήμα Συντονισμού και Υλοποίησης Δράσεων.
γ. Την επικαιροποίηση της Εθνικής Στρατηγικής Πρόληψης της Βίας και των επιμέρους πλάνων δράσης.
δ. Την παρακολούθηση, αξιολόγηση και ανάλυση των φαινομένων βίας, σε συνεργασία με το Τμήμα Μελετών και Ανάλυσης της Διεύθυνσης Πρόληψης της Βίας και το Κεντρικό Συμβούλιο Πρόληψης Παραβατικότητας της παρ. 4 του άρθρου 16 του ν. 2713/1999 (Α’ 89) και την κατάρτιση προτάσεων ή την αξιολόγηση και επεξεργασία των υποβαλλόμενων από τους αρμόδιους φορείς προτάσεων, αναφορικά με τον σχεδιασμό και τη λήψη μέτρων, προς τον σκοπό εκπλήρωσης της αποστολής της Διεύθυνσης.
ε. Την εισήγηση στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, σε συνεργασία με τις Υπηρεσίες του Υπουργείου, επί θεμάτων χάραξης και εξειδίκευσης της πολιτικής πρόληψης φαινομένων βίας και την έκδοση οδηγιών και παροχή κατευθύνσεων στους αρμόδιους φορείς του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την υλοποίηση ειδικότερων δράσεων πρόληψης της βίας.
Άρθρο 3
Αρμοδιότητες Τμήματος Μελετών και Ανάλυσης
Το Τμήμα Μελετών και Ανάλυσης είναι αρμόδιο για: α. Τη συλλογή, επεξεργασία και ανάλυση στατιστικών
στοιχείων για την εξέλιξη της βίας. β. Την παρακολούθηση, μελέτη, αξιολόγηση και ανάλυση επιστημονικών δεδομένων και μελετών αναφορικά με τα αίτια γέννησης και αναπαραγωγής της βίας.
γ. Την αναγνώριση, ανάλυση και εκτίμηση των αναδυόμενων, μεταβαλλόμενων και εξελισσόμενων κινδύνων βίας, την καταγραφή αυτών και την ετήσια επικαιροποίηση του σχετικού αρχείου.
δ. Την ανάπτυξη, προσαρμογή και αξιοποίηση ειδικών εργαλείων εκτίμησης επικινδυνότητας, που αφορούν στην προστασία ιδίως των ευάλωτων ανθρώπων και κοινωνικών ομάδων από τις διάφορες μορφές βίας, με στόχο, σε συνεργασία με το Τμήμα Συντονισμού και Υλοποίησης Δράσεων, την έγκαιρη παρέμβαση και προληπτική δράση.
ε. Την κατάρτιση προτάσεων, σε συνεργασία με το Τμήμα Στρατηγικού Σχεδιασμού και Πολιτικής Πρόληψης, επί θεμάτων χάραξης και εξειδίκευσης της πολιτικής πρόληψης φαινομένων βίας.
Άρθρο 4
Αρμοδιότητες Τμήματος Συντονισμού και Υλοποίησης Δράσεων
Το Τμήμα Συντονισμού και Υλοποίησης Δράσεων είναι αρμόδιο για:
α. Τον συντονισμό των δράσεων όλων των φορέων και την αξιολόγηση της ωφελιμότητας και αποτελεσματικότητάς τους, προς τον σκοπό εκπλήρωσης της αποστολής της Διεύθυνσης.
β. Τη δοκιμή και αξιολόγηση καινοτομικών και τεχνολογικών εργαλείων για την πρόληψη της βίας και την εισήγηση στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη για την έγκριση προμήθειας και αξιοποίησή τους.
γ. Τον σχεδιασμό και την υλοποίηση δράσεων απεμπλοκής από τη βία και αποριζοσπαστικοποίησης, σε συνεργασία με το Τμήμα Στρατηγικού Σχεδιασμού και Πολιτικής Πρόληψης.
δ. Τον σχεδιασμό και την υλοποίηση δράσεων υποστήριξης και ενδυνάμωσης ευάλωτων στη βία ατόμων και ομάδων.
ε. Τον σχεδιασμό και την υλοποίηση, σε συνεργασία με το Τμήμα Στρατηγικού Σχεδιασμού και Πολιτικής Πρόληψης και τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, δράσεων προληπτικής αστυνόμευσης.
στ. Τη συνεργασία με τις Επιτροπές Περιφερειακής Συνεργασίας και Ασφάλειας (Ε.Π.Σ.Α.) του άρθρου 12 του ν. 4249/2014 (Α’ 73) και τα Τοπικά Συμβούλια Πρόληψης Παραβατικότητας (ΤΟ.Σ.Π.ΠΑ.) του άρθρου 16 του ν. 2713/1999.
Άρθρο 5
Αρμοδιότητες Τμήματος Επικοινωνίας, Δικτύωσης και Διεθνών Σχέσεων
Το Τμήμα Επικοινωνίας, Δικτύωσης και Διεθνών Σχέσεων είναι αρμόδιο για:
α. Τη συνεργασία με την ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα και τους ιδιωτικούς φορείς, καθώς και την υλοποίηση ερευνητικών προγραμμάτων και τη συμμετοχή σε αυτά.
β. Τον σχεδιασμό και την υλοποίηση δράσεων στρατηγικής επικοινωνίας για την αντιμετώπιση της ιδεολογίας της βίας και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της κοινωνίας, μέσω δράσεων που δίνουν έμφαση, μεταξύ άλλων, στην ενδυνάμωση της δημοκρατικής κουλτούρας, του σεβασμού στη διαφορετικότητα και της κοινωνικής ένταξης, σε συνεργασία με το Τμήμα Στρατηγικού Σχεδιασμού και Πολιτικής Πρόληψης και άλλους συναρμόδιους φορείς του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα.
γ. Την ανάπτυξη συνεργασιών και συνεργειών σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο επί θεμάτων πρόληψης βίας.
δ. Τη συνεργασία και τον συντονισμό με υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης επί θεμάτων πρόληψης της βίας.
ε. Την υλοποίηση δράσεων εκπαίδευσης, επικοινωνίας και ευαισθητοποίησης.
στ. Την εκπροσώπηση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της χώρας, σε διεθνή, περιφερειακά, ευρωπαϊκά ή άλλα φόρα, συνέδρια, συναντήσεις, ομάδες εργασίας και εκπαιδεύσεις επί θεμάτων που άπτονται της αποστολής της Διεύθυνσης, καθώς και την υποστήριξη εκπροσώπων άλλων δημοσίων φορέων, που συμμετέχουν σε αντίστοιχες δράσεις στο εξωτερικό.
Άρθρο 6
Αρμοδιότητες Τμήματος Οργάνωσης και Διοικητικής Υποστήριξης
Το Τμήμα Οργάνωσης και Διοικητικής Υποστήριξης είναι αρμόδιο για:
α. Τη γραμματειακή και διοικητική υποστήριξη των Τμημάτων της Διεύθυνσης, τη χρέωση, διεκπεραίωση και διακίνηση της αλληλογραφίας, καθώς και την τήρηση του αρχείου.
β. Τη στελέχωση των Τμημάτων της Διεύθυνσης και την παρακολούθηση των υπηρεσιακών μεταβολών, των αιτημάτων και των εν γένει θεμάτων του προσωπικού.
γ. Τη διεκπεραίωση θεμάτων μετακίνησης του προσωπικού εντός επικράτειας, καθώς και στο εξωτερικό.
δ. Τη μέριμνα για τη διαχείριση δαπανών πάσης φύσεως, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Εσωτερικών Λειτουργιών του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, που αφορούν τη Διεύθυνση Πρόληψης της Βίας, σύμφωνα με τις ισχύουσες κάθε φορά διατάξεις.
ε. Την παροχή νομικής υποστήριξης στα λοιπά Τμήματα της Διεύθυνσης Πρόληψης της Βίας επί θεμάτων αρμοδιότητάς τους και ιδίως επί θεμάτων νομολογίας, εκ της οποίας δύνανται να εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με την εξέλιξη της βίας.
στ. Τον εφοδιασμό με όλα τα απαραίτητα μέσα και υλικά και τη μέριμνα για την καλή λειτουργία, συντήρηση και ασφαλή φύλαξή τους.
ζ. Τη μέριμνα για την τήρηση και εφαρμογή του σχεδίου ασφάλειας, την καθαριότητα και την ευταξία των χώρων όπου στεγάζεται η Υπηρεσία.
Άρθρο 7
Προϊστάμενος Διεύθυνσης Πρόληψης Βίας
1. Ο/Η Προϊστάμενος της Διεύθυνσης είναι αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας, με βαθμό τουλάχιστον Αστυνομικού Υποδιευθυντή και, πάντως, ανώτερος ή τουλάχιστον αρχαιότερος από τους Προϊσταμένους των Τμημάτων, ο οποίος έχει την ευθύνη για τον συντονισμό και τη λειτουργία αυτής, καθώς και την επιτυχή εκπλήρωση της αποστολής της. Στο πλαίσιο αυτό ιδίως:
α. Διευθύνει, συντονίζει και εποπτεύει τις δράσεις των επιμέρους Τμημάτων της Διεύθυνσης, καθορίζει τις προτεραιότητες αυτής και παρέχει οδηγίες και κατευθύνσεις στο προσωπικό, με σκοπό την αποτελεσματική εκπλήρωση των καθηκόντων του.
β. Κατανέμει το προσωπικό, λαμβάνοντας υπόψη τα προσόντα, τις γνώσεις και δεξιότητές του, με γνώμονα την πληρέστερη κάλυψη των αναγκών των Τμημάτων της Διεύθυνσης.
γ. Αναλαμβάνει το συντονισμό της συνεργασίας, επικοινωνεί και συγκαλεί συσκέψεις, όταν το κρίνει αναγκαίο, με αρμόδιους φορείς και Υπηρεσίες του Υπουργείου, καθώς και με οποιαδήποτε άλλη αρμόδια Υπηρεσία ή Φορέα, στο πλαίσιο εκπλήρωσης της αποστολής της Διεύθυνσης.
δ. Μεριμνά για την εκπροσώπηση σε ομάδες εργασίας, επιτροπές, συνέδρια και κάθε είδους συναντήσεις που άπτονται του αντικειμένου της Διεύθυνσης.
ε. Αξιολογεί τους προϊσταμένους των Τμημάτων ή γνωματεύει επί των εκθέσεων αξιολόγησης που συντάσσονται από αυτούς, εφόσον οι αξιολογούμενοι προέρχονται από το ίδιο με αυτόν/αυτή Σώμα, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του οικείου Σώματος.
στ. Δύναται να αναθέτει σε υπαλλήλους της Διεύθυνσης συγκεκριμένα καθήκοντα, ανεξαρτήτως της αρμοδιότητας των Τμημάτων στα οποία υπάγονται, σε περίπτωση που με τον τρόπο αυτό διευκολύνεται ουσιωδώς η επιτυχής εκπλήρωση της αποστολής της.
ζ. Ασκεί κάθε άλλη αρμοδιότητα που του/της ανατίθεται από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, στο πλαίσιο εκπλήρωσης της αποστολής της Διεύθυνσης.
2. Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης, σε περίπτωση απουσίας ή κωλύματός του, αναπληρώνεται από τον ανώτερο κατά βαθμό ή αρχαιότερο ένστολο προϊστάμενο των Τμημάτων.
Άρθρο 8
Προϊστάμενοι Τμημάτων
Οι προϊστάμενοι των Τμημάτων είναι ανώτεροι αξιωματικοί των Σωμάτων του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και συντονίζουν, διευθύνουν και εποπτεύουν τις δράσεις του Τμήματός τους. Στο πλαίσιο αυτό:
α. Κατανέμουν τις επιμέρους εργασίες στο προσωπικό του Τμήματός τους, ανάλογα με τα ειδικότερα προσόντα και δεξιότητές του και παρέχουν τις αναγκαίες κατευθύνσεις και οδηγίες, με σκοπό την αποτελεσματική εκπλήρωση των καθηκόντων του.
β. Ενημερώνουν τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης για τα επιμέρους ζητήματα αρμοδιότητάς τους, για τα οποία κρίνουν αναγκαία την παρέμβαση, συντονισμό και παροχή κατευθύνσεων για τον περαιτέρω χειρισμό τους.
γ. Συνεργάζονται μεταξύ τους, καθώς και με τις Υπηρεσίες του Υπουργείου και οποιαδήποτε άλλη Υπηρεσία ή Φορέα, στο πλαίσιο εκπλήρωσης της αποστολής του Τμήματός τους, υπό τον συντονισμό του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης.
δ. Υποβάλλουν εισηγήσεις αναφορικά με τον τρόπο βελτίωσης υλοποίησης των εργασιών αρμοδιότητάς τους.
ε. Συντάσσουν τις εκθέσεις αξιολόγησης του προσωπικού που προέρχεται από το ίδιο με αυτούς σώμα, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του οικείου σώματος.
στ. Εκτελούν κάθε άλλο καθήκον που τους ανατίθεται από τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης.
Άρθρο 9
Στελέχωση
1. Η Διεύθυνση Πρόληψης της Βίας στελεχώνεται από ένστολο και πολιτικό προσωπικό, που αποσπάται από τις υπαγόμενες στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη Υπηρεσίες, ή εποπτευόμενους από αυτό φορείς, καθώς και από Υπηρεσίες του Δημοσίου, του ευρύτερου δημόσιου τομέα ή Ν.Π.Δ.Δ. κατά την έννοια των διατάξεων της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 2190/1994 (Α’ 28), όπως ισχύει.
2. Η απόσπαση διενεργείται με απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, για τα στελέχη του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ή με κοινή απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη και του αρμόδιου για θέματα προσωπικού, οργάνου του φορέα προέλευσης, για χρονικό διάστημα που προσδιορίζεται στην απόφαση. Βασικό κριτήριο επιλογής αποτελεί η εξειδίκευση και εμπειρία επί θεμάτων αρμοδιότητας της Διεύθυνσης.
Άρθρο 10
Θέσεις προσωπικού Διεύθυνσης Πρόληψης Βίας
1. Οι θέσεις του προσωπικού που δύναται να υπηρετεί στη Διεύθυνση Πρόληψης Βίας, ανέρχονται κατ’ ελάχιστο σε δεκαπέντε (15) και κατ’ ανώτατο όριο σε είκοσι έξι (26), μια εκ των οποίων αντιστοιχεί στον/στην Προϊστάμενο/η της Διεύθυνσης.
2. Η πλήρωση των θέσεων της προηγούμενης παραγράφου γίνεται σύμφωνα με το άρθρο 9.
Άρθρο 11
Συνεργασία με συναρμόδιους φορείς
1. Οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, είναι επιφορτισμένες με την υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής Πρόληψης της Βίας και των επιμέρους δράσεων που σχεδιάζονται από τη Διεύθυνση Πρόληψης της Βίας. Σε περίπτωση που το θεματικό αντικείμενο της εκάστοτε δράσης εμπίπτει στο πεδίο των αρμοδιοτήτων έτερων κρατικών φορέων, ή η αποτελεσματική υλοποίησή της απαιτεί τη συνεργασία και τη σύμπραξη περισσοτέρων του ενός φορέων, αυτοί οφείλουν να συνεργάζονται με τη Διεύθυνση Πρόληψης της Βίας, καθώς και με άλλες υπηρεσίες και φορείς. Προς τούτο, από κάθε φορέα που συμμετέχει στις δράσεις ορίζεται, με μέριμνα του οικείου Υπουργείου, εκπρόσωπος συντονιστής, ο οποίος αποτελεί το σημείο επαφής με τη Διεύθυνση Πρόληψης της Βίας και αναλαμβάνει τον συντονισμό των δράσεων που εκδηλώνονται από τις Υπηρεσίες του φορέα του.
2. Σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, η Εθνική Στρατηγική Πρόληψης της Βίας και οι επιμέρους δράσεις, που σχεδιάζονται από τη Διεύθυνση Πρόληψης της Βίας, υλοποιούνται, κατά περίπτωση, είτε αυτοτελώς από τη Διεύθυνση Πρόληψης της Βίας, είτε σε συνεργασία με τις οικείες αστυνομικές, δημοτικές και άλλες συναρμόδιες υπηρεσίες και φορείς, τις Επιτροπές Περιφερειακής Συνεργασίας και Ασφάλειας (Ε.Π.Σ.Α.) και τα Τοπικά Συμβούλια Πρόληψης Παραβατικότητας (ΤΟ.Σ.Π.ΠΑ.). Στην περίπτωση αυτή, οι δράσεις από μέρους των ΤΟ.Σ.Π.ΠΑ. και Ε.Π.Σ.Α. υλοποιούνται υπό τις επιστημονικές οδηγίες και κατευθύνσεις του Κεντρικού Συμβουλίου Πρόληψης Παραβατικότητας, το οποίο, εφεξής, λειτουργεί υπό την εποπτεία της Διεύθυνσης Πρόληψης της Βίας.
Άρθρο 12
Πειθαρχικός Έλεγχος Διαδικασία Αξιολόγησης Προσωπικού
1. Ο πειθαρχικός έλεγχος του ένστολου προσωπικού ασκείται από τους προερχόμενους από το ίδιο Σώμα ιεραρχικά προϊσταμένους του, σύμφωνα με το ισχύον για το κάθε Σώμα πειθαρχικό δίκαιο.
2. Οι εκθέσεις αξιολόγησης του ένστολου προσωπικού συντάσσονται από τον ανώτερο ή αρχαιότερο αξιωματικό του οικείου Σώματος, εντός της αυτής οργανικής μονάδας, επιπέδου Τμήματος και υπόκεινται σε γνωμάτευση από τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης ή τον κατά περίπτωση ανώτερο ή αρχαιότερο αξιωματικό αυτής, ακολουθώντας κατά τα λοιπά τη διαδικασία που προβλέπεται από τις διατάξεις των οικείων Σωμάτων. Σε περίπτωση μη ύπαρξης ανώτερου ή αρχαιότερου αξιωματικού του αντίστοιχου Σώματος, η διαδικασία της αξιολόγησης διενεργείται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις για την αξιολόγηση των αποσπασμένων εκτός του οικείου Σώματος.
3. Τα θέματα του πολιτικού προσωπικού υπάγονται στην αρμοδιότητα των οικείων υπηρεσιακών συμβουλίων. Για τον πειθαρχικό έλεγχο και την αξιολόγηση του πολιτικού προσωπικού εφαρμόζονται οι διατάξεις του ν. 3528/2007 (Α’ 26).
Άρθρο 13
Έναρξη ισχύος
Η ισχύς του παρόντος διατάγματος αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη αναθέτουμε τη δημοσίευση και εκτέλεση του παρόντος διατάγματος.
Αθήνα, 4 Φεβρουαρίου 2021
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ
Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη
ΜΙΧΑΗΛ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ