ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 42 Τεύχος A’ 74/20.05.2019

Οργανισμός του Ν.Π.Ι.Δ. με την επωνυμία «Διοικούσα Επιτροπή Ισλαμικού Τεμένους Αθηνών.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις του άρθρου 5 του ν. 3512/2006 (Α΄ 264) «Ισλαμικό Τέμενος Αθηνών και άλλες διατάξεις», όπως αντικαταστάθηκε με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 5 του ν. 4473/2017 (Α΄ 78) «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου σε θέματα παιδείας».

2. Τις διατάξεις του άρθρου 90 του Κώδικα που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του π.δ. 63/2005 (Α΄ 98) «Κωδικοποίηση της νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα».

3. Την Υ29/8-10-2015 (Β΄ 2168) απόφαση του Πρωθυπουργού «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Γεώργιο Χουλιαράκη».

4. Την αριθμ. Φ1/Γ/411/169587/Β1/11-10-2018 εισήγηση του άρθρου 24 του ν. 4270/2014 (Α΄ 143), του Προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων περί των οικονομικών επιπτώσεων του παρόντος σύμφωνα, με την οποία από τις κανονιστικές διατάξεις του παρόντος για το έτος 2019 προκαλείται δαπάνη 590.500, που αφορά α) στη μισθοδοσία Ιμάμη και β) στις δαπάνες λειτουργίας και συντήρησης Τεμένους και θα καλυφθεί από την επιχορήγηση του Ν.Π.Ι.Δ. από τις εγγεγραμμένες πιστώσεις του ΚΑΕ 2599 του ΕΦ 19-230 του τακτικού προϋπολογισμού του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Σε περίπτωση πλήρωσης του συνόλου των κενών οργανικών θέσεων του οργανισμού (41 θέσεις) το έτος 2019, προκαλείται δαπάνη συνολικού ύψους 681.000 ευρώ που αφορά αμοιβές έμμισθου προσωπικού, λοιπές αμοιβές, εργοδοτικές εισφορές και αποζημιώσεις μελών του διοικητικού συμβουλίου που θα καλυφθεί από την επιχορήγηση του Ν.Π.Ι.Δ. από τις εγγεγραμμένες πιστώσεις του ΚΑΕ 2599 του ΕΦ 19-230 του τακτικού προϋπολογισμού του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

5. Την αριθμ. Φ1/Γ/124/43658/Β1/20-03-2019 εισήγηση του άρθρου  24 του ν.  4270/2014 (Α΄  143), του Προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων σύμφωνα, με την οποία ότι η δαπάνη που θα προκληθεί για το τρέχον έτος θα βαρύνει τις πιστώσεις του ΛΑΕ 2310802897 του ΕΦ 1019-202-0000000 του τακτικού προϋπολογισμού του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και ανταποκρίνεται προς τις δεσμεύσεις και τους στόχους του εγκριθέντος και ισχύοντος Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Πολίτικης 2019-2022.

6. Την Β1/20-9-2018 (Α.Δ.Α.: 6ΘΜΡΟΞΤΒ-3Ρ8) γνώμη της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων, η οποία εκδόθηκε σε εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 2 παρ. 2 περ. γ(ββ) του ν. 4013/2011 (Α΄ 204).

7. Την αριθμ. 41/2019 γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας, με πρόταση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, του Υπουργού Οικονομικών και της Υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης,

αποφασίζουμε:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄

Άρθρο 1
Μορφή – Επωνυμία – Έδρα – Σφραγίδα

1. Η «Διοικούσα Επιτροπή Ισλαμικού Τεμένους Αθηνών», η οποία συστάθηκε με τις διατάξεις του ν. 3512/ 2006 (Α΄ 264) «Ισλαμικό Τέμενος Αθηνών και άλλες διατάξεις», ως εκάστοτε ισχύει, αποτελεί νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και διέπεται από τις διατάξεις του νόμου αυτού, του παρόντος οργανισμού, ως εκάστοτε ισχύουν, καθώς και από τις κανονιστικές πράξεις που εκδόθηκαν ή θα εκδοθούν σε εκτέλεση του νόμου αυτού.

2. Έδρα του Ν.Π.Ι.Δ. είναι ο Δήμος Αθηναίων. Εποπτεύεται από τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και δεν υπάγεται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

3. Η σφραγίδα του Ν.Π.Ι.Δ. είναι στρογγυλή, αποτελείται από το έμβλημα της «ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ» περιβαλλόμενο από τρεις (3) επάλληλους και ομόκεντρους κύκλους. Στον εξωτερικό κύκλο αναγράφονται οι λέξεις «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ», στον μεσαίο κύκλο αναγράφονται οι λέξεις «ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ – ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ» και στον εσωτερικό κύκλο οι λέξεις «ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΙΣΛΑΜΙΚΟΥ ΤΕΜΕΝΟΥΣ ΑΘΗΝΩΝ Ν.Π.Ι.Δ.».

4. Τα πάσης φύσεως έντυπα και έγγραφα του Ν.Π.Ι.Δ. φέρουν στην επικεφαλίδα τους το εθνόσημο και τις φράσεις «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ», «ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ» «Διοικούσα Επιτροπή Ισλαμικού Τεμένους Αθηνών» Ν.Π.Ι.Δ. στην επίσημη γλώσσα του Κράτους.

5. Για την αλληλογραφία του Ν.Π.Ι.Δ. εντός της Επικράτειας χρησιμοποιείται η επίσημη γλώσσα του Κράτους.

6. Για την αλληλογραφία του Ν.Π.Ι.Δ. με χώρες της αλλοδαπής χρησιμοποιείται η αγγλική, γαλλική ή γερμανική ή οποιαδήποτε άλλη γλώσσα, ανάλογα με τη χώρα ή τον φορέα προς τον οποίον απευθύνεται το Ν.Π.Ι.Δ.

7. Το Ν.Π.Ι.Δ. διαθέτει ιστότοπο, ο οποίος φέρει την προβλεπόμενη από το νόμο κατάληξη των δημόσιων υπηρεσιών του Κράτους (gov.gr). Η γλώσσα περιεχομένου του ιστότοπου είναι η επίσημη γλώσσα του Κράτους. Το Διοικητικό Συμβούλιο με απόφασή του μπορεί να καθορίσει παράλληλα και άλλες γλώσσες περιεχομένου.

8. Για λόγους συντομίας η «Διοικούσα Επιτροπή Ισλαμικού Τεμένους Αθηνών» Ν.Π.Ι.Δ. μπορεί να αναγράφεται και ως Δ.Ε.Ι.Τ.Α. Ν.Π.Ι.Δ.

Άρθρο 2
Σκοπός
Σκοπός του Ν.Π.Ι.Δ. «Διοικούσα Επιτροπή Ισλαμικού Τεμένους Αθηνών» είναι η διοίκηση, διαχείριση και συντήρηση του Ισλαμικού Τεμένους Αθηνών που έχει ανεγερθεί στα όρια του Δήμου Αθηναίων για την κάλυψη των θρησκευτικών αναγκών των μουσουλμάνων που διαβιούν στην Αττική.

Άρθρο 3
Όργανα διοίκησης
Η διοίκηση του Ν.Π.Ι.Δ. «Διοικούσα Επιτροπή Ισλαμικού Τεμένους Αθηνών» πραγματοποιείται από το Διοικητικό Συμβούλιο (Δ.Σ.), το οποίο αποτελείται από επτά (7) μέλη και διορίζεται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, με τριετή θητεία, με δυνατότητα ανανέωσης αυτής για μία ακόμη θητεία, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5 του ν. 3512/2006 (Α΄ 264), ως εκάστοτε ισχύουν. Με την ίδια απόφαση ορίζεται ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ.

Άρθρο 4
Αρχές λειτουργίας – Αυτοτέλεια

1. Η λειτουργία του Ν.Π.Ι.Δ. «Διοικούσα Επιτροπή Ισλαμικού Τεμένους Αθηνών» διέπεται από τις παρακάτω αρχές:

α) Αρχή της μη διάκρισης: Απαγορεύεται να γίνονται διακρίσεις σε βάρος μουσουλμάνων που διαβιούν στην Αττική και ασκούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα στο Τέμενος ή επισκεπτών του Τεμένους ή τρίτων σε σχέση με τους υπόλοιπους της ίδιας κατηγορίας με αυτούς, λόγω ηλικίας, φύλου, φυλής, θρησκεύματος κ.λπ.

β) Αρχή της διαφάνειας: Οι λειτουργικές, διαχειριστικές και οικονομικές διαδικασίες είναι διαφανείς και λαμβάνουν χώρα πάντα μέσα στο πλαίσιο των νομικών ρυθμίσεων της Πολιτείας, των κανονιστικών ρυθμίσεων για την εποπτεία του Τεμένους και του παρόντος Οργανισμού του Ν.Π.Ι.Δ.

γ) Αρχή της προστασίας της βιωσιμότητας: Οι λειτουργίες, η διαχείριση και οι διαδικασίες αποσκοπούν στη βιωσιμότητα του Ν.Π.Ι.Δ.

δ) Αρχή της εχεμύθειας: Οι διαδικασίες πρέπει να προστατεύουν τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των μουσουλμάνων που διαβιούν στην Αττική και ασκούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα στο Τέμενος και των επισκεπτών του Τεμένους.

2. Το Ν.Π.Ι.Δ. διαθέτει διοικητική αυτοτέλεια. Κάθε ζήτημα που άπτεται της υλοποίησης των σκοπών του, της άσκησης των αρμοδιοτήτων του και της εσωτερικής οργάνωσης και λειτουργίας του ανήκει στην αρμοδιότητα των οργάνων του.

3. Το Ν.Π.Ι.Δ. διαθέτει οικονομική αυτοτέλεια. Η διαχείριση της περιουσίας του, αλλά και των χρηματικών κεφαλαίων ή άλλων μέσων που διατίθενται σε αυτό, ανήκει στην αρμοδιότητα των οργάνων του, τα οποία αποφασίζουν σύμφωνα με τον παρόντα Οργανισμό.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄
Διοίκηση Οργάνωση

Άρθρο 5
Διοικητική και οργανωτική δομή
Το Ν.Π.Ι.Δ. με την επωνυμία «Διοικούσα Επιτροπή Ισλαμικού Τεμένους Αθηνών» διαρθρώνεται, σε μια (1) Διεύθυνση, την Διεύθυνση Διοικητικής και Οικονομικής Διαχείρισης, στην οποία υπάγονται τα έξης Τμήματα:

α) Τμήμα Θρησκευτικών Υποθέσεων. β) Τμήμα Διοικητικού και Γραμματειακής Υποστήριξης Διοικητικού Συμβουλίου. γ) Τμήμα Οικονομικής Διαχείρισης και Προμηθειών.

Άρθρο 6
Διεύθυνση Διοικητικής και Οικονομικής Διαχείρισης
Η Διεύθυνση Διοικητικής και Οικονομικής Διαχείρισης έχει τους έξης επιχειρησιακούς στόχους:

α) τον συντονισμό εφαρμογής των πολιτικών, συστημάτων και διαδικασιών που αποσκοπούν στην ορθολογική διοίκηση και διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού του Νομικού Προσώπου,

β) την παροχή γενικών υπηρεσιών διοικητικής υποστήριξης προς το Δ.Σ. και τις υπηρεσίες,

γ) την αποτελεσματική τήρηση των οικονομικών προγραμμάτων λειτουργίας του Νομικού Προσώπου,

δ) τη σωστή απεικόνιση των οικονομικών πράξεων και τη διαχείριση των εσόδων και δαπανών του,

ε) τη διασφάλιση και αξιοποίηση της περιουσίας του,

στ) την αποτελεσματική διενέργεια όλων των νόμιμων διαδικασιών που απαιτούνται για την προμήθεια υλικών, εξοπλισμού και υπηρεσιών του Νομικού Προσώπου,

ζ) τη συντήρηση και τη διατήρηση σε καλή κατάσταση των κάθε είδους κτιριακών και ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων του Νομικού Προσώπου,

η) την συμμετοχή στη σύνταξη της ετήσιας έκθεσης πεπραγμένων και προτάσεων για την βελτίωση του νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου λειτουργίας που υποβάλλει το Δ.Σ. στους Υπουργούς Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Οικονομικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Άρθρο 7
Τμήμα Θρησκευτικών Υποθέσεων

1. Το Τμήμα Θρησκευτικών Υποθέσεων είναι αρμόδιο για την οργανωμένη και συστηματική εξυπηρέτηση των μουσουλμάνων που διαβιούν στην Αττική, καθώς και των επισκεπτών του Ισλαμικού Τεμένους Αθηνών για την άσκηση των θρησκευτικών τους καθηκόντων σε αυτό.

2. Το Τμήμα Θρησκευτικών Υποθέσεων ειδικότερα είναι αρμόδιο για:

α) την έκδοση πιστοποιητικών ή δηλώσεων ιερολογιών με αστικές συνέπειες που τελούνται στο Ισλαμικό Τέμενος Αθηνών,

β) την τήρηση του ωραρίου λειτουργίας του Ισλαμικού Τεμένους Αθηνών κατά την διάρκεια τέλεσης της προσευχής και των μουσουλμανικών εορτών,

γ) τον συντονισμό των άμισθων θρησκευτικών επιτροπών συμβουλευτικού χαρακτήρα που συγκροτεί το Δ.Σ., για την καλύτερη λειτουργία του Ισλαμικού Τεμένους Αθηνών,

δ) τον συντονισμό των άμισθων ομάδων εθελοντών που συγκροτεί το Δ.Σ.,

ε) την τήρηση των προϋποθέσεων για την περιορισμένη κατ’ ιδίαν παραχώρηση του Ισλαμικού Τεμένους Αθηνών σε μουσουλμάνους που διαθέτουν άδεια ευκτηρίου οίκου μουσουλμάνων εντός της Αττικής ή σε θρησκευτικά νομικά πρόσωπα μουσουλμάνων που ιδρύθηκαν σύμφωνα με τις προβλέψεις του ν. 4301/2014 (Α΄ 223), ως εκάστοτε ισχύει, εδρεύουν στην Αττική και ενδιαφέρονται για τη χρήση του με σκοπό την ικανοποίηση των λατρευτικών τους αναγκών,

στ) τις διαδικασίες επιλογής και διορισμού Μουσουλμάνου Θρησκευτικού Λειτουργού (Ιμάμη) στο Ισλαμικό Τέμενος Αθηνών,

ζ) τις διαδικασίες αναπλήρωσης του Ιμάμη, όταν αυτός απουσιάζει ή αδυνατεί να ασκήσει τα καθήκοντά του, με κατάλληλο προς τούτο πρόσωπο,

η) τη διατήρηση της θρησκευτικής ειρήνης στο χώρο του Ισλαμικού Τεμένους Αθηνών,

θ) την άσκηση κάθε άλλης αρμοδιότητας που μπορεί να του ανατεθεί με απόφαση του Δ.Σ.

3. Το Τμήμα Θρησκευτικών Υποθέσεων τηρεί τα παρακάτω βιβλία:

α) Ευρετήριο καταχώρισης πράξεων Γάμου.

β) Βιβλίο καταχώρισης πρακτικών Γάμων.

γ) Βιβλίο καταχώρισης βεβαιώσεων τέλεσης Γάμου.

δ) Ευρετήριο καταχώρισης πράξεων ονοματοδοσίας.

ε) Βιβλίο καταχώρησης πρακτικών ονοματοδοσίας.

στ) Βιβλίο καταχώρησης βεβαιώσεων ονοματοδοσίας.

ζ) Ευρετήριο καταχώρησης πιστοποιητικών θρησκεύματος για τους μουσουλμάνους.

η) Βιβλίο καταχώρησης πιστοποιητικών θρησκεύματος για τους μουσουλμάνους.

θ) Βιβλίο καταχώρησης Μουσουλμανικών Θρησκευτικών Τελετών.

Άρθρο 8
Τμήμα Διοικητικού και Γραμματειακής Υποστήριξης Διοικητικού Συμβουλίου

1. Το Τμήμα Διοικητικού και Γραμματειακής Υποστήριξης Διοικητικού Συμβουλίου είναι αρμόδιο για:

α) την προώθηση και τη μέριμνα της διεκπεραίωσης των αποφάσεων και οδηγιών του Δ.Σ., κατά το μέρος που το αφορούν,

β) την αντιμετώπιση όλων των διοικητικών θεμάτων που αφορούν την υπηρεσία και την υπηρεσιακή κατάσταση του προσωπικού του Ν.Π.Ι.Δ.,

γ) την ευπρεπή παρουσίαση, ευταξία και καθαριότητα του Ισλαμικού Τεμένους Αθηνών,

δ) την ασφάλεια των εγκαταστάσεων του Ισλαμικού Τεμένους Αθηνών.

2. Το Τμήμα Διοικητικού και Γραμματειακής Υποστήριξης Διοικητικού Συμβουλίου διαρθρώνεται σε επιμέρους Γραφεία ως εξής:

α) Γραφείο Γραμματειακής Υποστήριξης Διοικητικού Συμβουλίου.

β) Γραφείο Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού.

γ) Γραφείο Πρωτοκόλλου – Γραμματείας.

3. Το Γραφείο Γραμματειακής Υποστήριξης Διοικητικού Συμβουλίου είναι αρμόδιο για: α) την αποτελεσματική γραμματειακή υποστήριξη των

συνεδριάσεων του Δ.Σ. και του Προέδρου του,

β) την τήρηση του βιβλίου πρακτικών συνεδριάσεων,

γ) την αποστολή της ημερήσιας διάταξης των συνεδριάσεων,

δ) την αποστολή στα μέλη του Δ.Σ. των εισηγήσεων των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης των συνεδριάσεών του,

ε) την επικύρωση των πρακτικών των συνεδριάσεων,

στ) την βιβλιοδεσία των επικυρωμένων πρακτικών των συνεδριάσεων,

ζ) την ηλεκτρονική τήρηση και καταγραφή των εργασιών και στοιχείων που αφορούν το Δ.Σ.,

η) την σύνταξη εισήγησης στο Πρόεδρο του Δ.Σ. για την συγκρότηση κάθε είδους συμβουλίων και επιτροπών,

θ) την επικοινωνία του Προέδρου και των μελών του Δ.Σ με το προσωπικό του Ν.Π.Ι.Δ. και τρίτους,

ι) τον προγραμματισμό των εκτός έδρας μετακινήσεων του Προέδρου και των μελών του Δ.Σ.,

ια) τη φιλοξενία των προσκεκλημένων του Ν.Π.Ι.Δ.,

ιβ) την οργάνωση και διεξαγωγή τελετών, εορτών, συνεδρίων, δεξιώσεων κ.λπ. σε συνεργασία με τα υπόλοιπα τμήματα,

ιγ) το σχεδιασμό, την εισήγηση και την υλοποίηση των προγραμμάτων δημοσίων σχέσεων του Ν.Π.Ι.Δ. και της επικοινωνίας του με άλλους φορείς,

ιδ) την παρακολούθηση, επισήμανση και συλλογή ειδήσεων και δημοσιευμάτων, τα οποία αφορούν αρμοδιότητες και δραστηριότητες του Ν.Π.Ι.Δ., τη δημιουργία αρχείου δημοσιευμάτων, καθώς και τη σχετική ενημέρωση του Δ.Σ. και των υπηρεσιακών μονάδων για θέματα που ανήκουν στις αρμοδιότητές τους,

ιε) την επικοινωνία και τις σχέσεις του Δ.Σ. με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τη πληροφόρησή τους για τις αρμοδιότητες και το έργο της, την οργάνωση συνεντεύξεων τύπου, καθώς και την κατάρτιση και διανομή δελτίων τύπου και ενημερωτικών φυλλαδίων,

ιστ) τη διαχείριση της ιστοσελίδας του Ν.Π.Ι.Δ.

4. Το Γραφείο Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού είναι αρμόδιο για:

α) την ενημέρωση της Διεύθυνσης Θρησκευτικής Διοίκησης του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων σε θέματα αρμοδιότητάς του,

β) την παρακολούθηση της οικείας νομοθεσίας και την τήρηση των πάσης φύσεως υποχρεώσεων του Ν.Π.Ι.Δ. προς δημόσιες υπηρεσίες,

γ) τον συντονισμό των διαδικασιών για την κάλυψη αναγκών σε ανθρώπινο δυναμικό κατά εκπαιδευτική βαθμίδα και ειδικότητα σε συνεργασία με τον Πρόεδρο του Δ.Σ., τον Διευθυντή και τους αρμόδιους Προϊσταμένους Τμημάτων,

δ) την εισήγηση για την έκδοση Π.Υ.Σ. για προσλήψεις προσωπικού με σύμβαση ορισμένου και αορίστου χρόνου, καθώς και για τις διαδικασίες έκδοσης των σχετικών προκηρύξεων,

ε) την κατάρτιση των συμβάσεων εργασίας του πάσης φύσεως προσωπικού του,

στ) την έγκριση υπερωριακής εργασίας, νυχτερινής εργασίας και εργασίας κατά τις Κυριακές και αργίες του προσωπικού,

ζ) τη διεξαγωγή όλων εκείνων των διαδικασιών που είναι απαραίτητες για τις μονιμοποιήσεις, απολύσεις, παραιτήσεις, αποχωρήσεις, τοποθετήσεις, μετακινήσεις, αποσπάσεις, μετατάξεις, πειθαρχικές υποθέσεις και χορηγήσεις πάσης φύσεως αδειών του προσωπικού,

η) την τήρηση της διαδικασίας έλεγχου παρουσίας του προσωπικού,

θ) τη λειτουργία του τηλεφωνικού κέντρου, ι) την έκδοση πιστοποιητικών υπηρεσιακών μεταβολών του προσωπικού και των πάσης φύσεως άλλων πιστοποιητικών και βεβαιώσεων αυτών,

ια) τον χειρισμό των θεμάτων που αφορούν στη συνταξιοδότηση του προσωπικού,

ιβ) τον χειρισμό των θεμάτων που σχετίζονται με την περίθαλψη του προσωπικού,

ιγ) την τήρηση των ατομικών υπηρεσιακών φακέλων και λοιπών στοιχείων του προσωπικού, καθώς και του Ιμάμη και των βοηθών αυτού,

ιδ) τη στελέχωση των υπηρεσιών του Ν.Π.Ι.Δ. με απόσπαση υπαλλήλων από το δημόσιο τομέα,

ιε) τη φύλαξη των κτιριακών εγκαταστάσεων του Ισλαμικού Τεμένους Αθηνών και των λοιπών κτιριακών εγκαταστάσεων,

ιστ) την εποπτεία και τον συντονισμό του βοηθητικού προσωπικού για τις εκτελούμενες απ’ αυτό εργασίες,

ιζ) την εποπτεία και τον συντονισμό του προσωπικού με σύμβαση ορισμένου χρόνου,

ιη) τη μετακίνηση εκτός έδρας, στην Ελλάδα ή στην αλλοδαπή, του προσωπικού,

ιθ) την επεξεργασία των στοιχείων της τηρούμενης βάσης δεδομένων για την αριθμητική σύνθεση και τις αριθμητικές μεταβολές του προσωπικού, τον προγραμματισμό των αναγκών σε ανθρώπινο δυναμικό και τη στελέχωση των υπηρεσιών του,

κ) την κατάρτιση, αξιολόγηση και επανασχεδιασμό των περιγραμμάτων των θέσεων εργασίας του προσωπικού,

κα) τον εντοπισμό των εκπαιδευτικών αναγκών του προσωπικού και την ανάπτυξη και εφαρμογή εκπαιδευτικών προγραμμάτων, σε συνάρτηση με τα περιγράμματα θέσεων εργασίας και σε συνεργασία με την Εισαγωγική Κατεύθυνση Μουσουλμανικών Σπουδών του Τμήματος Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης,

κβ) την εφαρμογή συστημάτων στοχοθεσίας και μεθόδων μέτρησης της αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας του προσωπικού και των υπηρεσιών του Ν.Π.Ι.Δ., την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των μετρήσεων και τη διατύπωση συγκεκριμένων προτάσεων για τη βελτίωση της λειτουργίας των υπηρεσιών,

κγ) την έγκαιρη έκδοση των εκθέσεων αξιολόγησης ουσιαστικών προσόντων όλων των υπαλλήλων,

κδ) τη διαχείριση των θεμάτων αξιολόγησης του προσωπικού και την παρακολούθηση εφαρμογής του οικείου συστήματος,

κε) την εξυπηρέτηση του κοινού και την επικοινωνία του με την, κατά περίπτωση, αρμόδια υπηρεσία,

κστ) την εποπτεία και την ορθή τήρηση των όρων ασφαλείας, υγιεινής και καλής λειτουργίας των χώρων εργασίας και του Τεμένους, καθώς επίσης και της ευπρεπούς παρουσίας και συμπεριφοράς του πάσης φύσεως προσωπικού κατά τις ώρες λειτουργίας του Ισλαμικού Τεμένους Αθηνών,

κζ) την οργάνωση βιβλιοθήκης και αρχείων πληροφοριακού υλικού,

κη) την έκδοση εγκυκλίων που ρυθμίζουν τα εσωτερικά λειτουργικά θέματα των υπηρεσιών, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Δ.Σ.,

κθ) την κατάρτιση της αναγγελίας πρόσληψης και αποχώρησης του κάθε είδους προσωπικού και την υποβολή της στο σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ»,

λα) τη σύνταξη των ετήσιων πινάκων προσωπικού και την υποβολή τους στο σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ»,

λβ) την άσκηση κάθε άλλης αρμοδιότητας που μπορεί να του ανατεθεί με απόφαση του Δ.Σ.

5. Το Γραφείο Πρωτοκόλλου – Γραμματείας είναι αρμόδιο για:

α) την τήρηση του γενικού πρωτοκόλλου εισερχομένων εξερχομένων,

β) την τήρηση του εμπιστευτικού πρωτοκόλλου,

γ) την τήρηση του απόρρητου πρωτοκόλλου,

δ) την ορθή διεκπεραίωση αυθημερόν της εισερχόμενης και εξερχόμενης αλληλογραφίας με ηλεκτρονικό ή άλλο τρόπο και της επικύρωσης των αντίγραφων αυτής, καθώς και κάθε άλλο αντίγραφο,

ε) την τήρηση του γενικού αρχείου και την καταστροφή του θεωρουμένου ως άχρηστου (για την καταστροφή του οποίου μεριμνά μετά την έγκριση του Δ.Σ.),

στ) την τήρηση του ηλεκτρονικού αρχείου των υπηρεσιών του Ν.Π.Ι.Δ.,

ζ) την παραλαβή και εν γένει διακίνηση της αλληλογραφίας, φυλλαδίων, ανακοινώσεων και εντύπων, που ενδιαφέρουν ή αφορούν το Τέμενος.

Άρθρο 9
Τμήμα Οικονομικής Διαχείρισης και Προμηθειών

1. Το Τμήμα Οικονομικής Διαχείρισης και Προμηθειών είναι αρμόδιο για:

α) την προώθηση και τη μέριμνα της διεκπεραίωσης των αποφάσεων και οδηγιών του Δ.Σ. κατά το μέρος που το αφορούν,

β) την ευθύνη της οικονομικής και λογιστικής διαχείρισης,

γ) την ευθύνη της πραγματοποίησης των πάσης φύσεως προμηθειών και εργασιών, έργων και μελετών,

δ) την ευθύνη της διαχείρισης των πάσης φύσεως εσόδων του Ν.Π.Ι.Δ., όπως αυτά περιλαμβάνονται στο άρθρο 58.

2. Το Τμήμα Οικονομικής Διαχείρισης και Προμηθειών διαρθρώνεται στα επιμέρους γραφεία ως εξής:

α) Γραφείο Λογιστηρίου και Οικονομικής Διαχείρισης.

β) Γραφείο Προϋπολογισμού.

γ) Γραφείο Μισθοδοσίας.

δ) Γραφείο Περιουσίας, Προμηθειών και Διαγωνισμών.

3. Το Γραφείο Λογιστηρίου και Οικονομικής Διαχείρισης είναι αρμόδιο για:

α) την τήρηση του συστήματος λογιστικής απεικόνισης των οικονομικών πράξεων και των σχετικών λογιστικών διαδικασιών, καθώς και των αντίστοιχων λογιστικών βιβλίων και στοιχείων που προβλέπονται,

β) την παραλαβή και συγκέντρωση των δικαιολογητικών δαπανών, τον έλεγχο νομιμότητας και πληρότητάς τους και την παράδοσή τους στον Διευθυντή για έγκρισή τους από το Δ.Σ.,

γ) τη φύλαξη των δικαιολογητικών της οικονομικής κίνησης, των παραστατικών και των λογιστικών εγγράφων όλων των διαχειρίσεων,

δ) τη σύνταξη και έκδοση των ετήσιων ή περιοδικών λογιστικών/οικονομικών καταστάσεων,

ε) τη διευκόλυνση του έργου των Ορκωτών Ελεγκτών, καθώς και κάθε Δημόσιας Αρχής,

στ) τη μέριμνα όλων των φορολογικών/φοροτεχνικών θεμάτων (σύνταξη και υποβολή των δηλώσεων σύμφωνα με την Φορολογική Νομοθεσία, κ.λπ.),

ζ) τη σύσταση, ενεργοποίηση και απόδοση της Πάγιας Προκαταβολής,

η) την τήρηση των διαδικασιών συναλλαγών με τις τράπεζες για την τοποθέτηση των χρηματικών διαθεσίμων και τη διενέργεια πληρωμών μέσω επιταγών,

θ) την τήρηση του Μητρώου Δεσμεύσεων, ι) τον έλεγχο της επάρκειας των πιστώσεων του προϋπολογισμού και της εισήγησης της διάθεση τους στα αρμόδια όργανα,

ια) την υλοποίηση των αποφάσεων του Δ.Σ. περί διάθεσης πίστωσης,

ιβ) τη σύνταξη ημερήσιας κατάστασης προσδιορισμού του χρηματικού υπόλοιπου του ταμείου του νομικού προσώπου,

ιγ) τη διασφάλιση των χρημάτων, των τιμαλφών και των αξιογράφων που φυλάσσονται στο ταμείο του νομικού προσώπου,

ιδ) την παρακολούθηση και τον έλεγχο της λογιστικής συμφωνίας ταμείου και τραπεζικών λογαριασμών,

ιε) την απόδοση κρατήσεων που γίνονται υπέρ τρίτων μέσα στις νόμιμες προθεσμίες,

ιστ) την ασφάλιση της ακίνητης περιουσίας του Ν.Π.Ι.Δ., των χρεογράφων, εγγυητικών επιστολών κ.λπ., ως και για τη φύλαξη των βιβλιαρίων καταθέσεων, των στελεχών επιταγών και κάθε άλλου στοιχείου,

ιζ) την παρακολούθηση και τη διεκπεραίωση κάθε εργασίας για την ολοκλήρωση της διαδικασίας είσπραξης επιχορηγήσεων, χρηματοδοτήσεων και πιστώσεων από την έγκριση μέχρι την κατάθεση στους τραπεζικούς λογαριασμούς του Ν.Π.Ι.Δ.,

ιη) την είσπραξη των πάσης φύσεως εσόδων, επιχορηγήσεων κ.λπ. και την κατάθεση αυτών στο λογαριασμό ταμειακής διαχείρισης που τηρείται στη τράπεζα,

ιθ) τον έλεγχο της τήρησης των περί ανάληψης υποχρεώσεων διατάξεων, την κατάρτιση σχεδίου απόφασης ανάληψης υποχρέωσης και την παροχή βεβαίωσης επί των σχεδίων των σχετικών πράξεων για την ύπαρξη της απαιτούμενης πίστωσης,

κ) την άσκηση κάθε άλλης αρμοδιότητας που μπορεί να του ανατεθεί με απόφαση του Δ.Σ.

4. Το Γραφείο Προϋπολογισμού είναι αρμόδιο για:

α) την παρακολούθηση εκτέλεσης του προϋπολογισμού και την έγκαιρη ενημέρωση του Προϊσταμένου του Τμήματος για την εξάντληση κάποιας πίστωσης,

β) την έγκαιρη υποβολή για έγκριση του προϋπολογισμού εσόδων – εξόδων στο Δ.Σ.,

γ) τη σύνταξη και έγκαιρη υποβολή για έγκριση του απολογισμού, του ισολογισμού και του ισοζυγίου πληρωμών και των αποτελεσμάτων χρήσης στο Δ.Σ.,

δ) την έγκαιρη αποστολή της απόφασης έγκρισης του προϋπολογισμού και του απολογισμού στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για την έγκρισή τους από τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων,

ε) τη σύνταξη και έγκαιρη υποβολή των δικαιολογητικών στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για την επιχορήγηση του Ν.Π.Ι.Δ. από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου,

στ) την εισήγηση για τη λήψη των μέτρων που απαιτούνται για την έγκαιρη χρηματοδότηση του Ν.Π.Ι.Δ. από Υπουργεία και λοιπούς κρατικούς φορείς, ως και την κίνηση των σχετικών διαδικασιών,

ζ) την εκκαθάριση και εντολή πληρωμής κάθε δαπάνης, την έκδοση τα σχετικά εντάλματα πληρωμών στο όνομα των δικαιούχων, την καταχώρησή τους στα λογιστικά βιβλία και τη διενέργεια των πληρωμών προς τους δικαιούχους, μετά από έλεγχο των δικαιολογητικών που απαιτούνται, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία,

η) τη φύλαξη των εξοφληθέντων ενταλμάτων και των εκδοθέντων γραμματίων,

θ) την τήρηση των διαδικασιών ορισμού ορκωτών λογιστών για τον έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων, παρέχοντας τις απαραίτητες πληροφορίες και βοήθεια προς αυτούς,

ι) τη σύνταξη εισήγησης για την αποδοχή των κάθε είδους επιχορηγήσεων, δωρεών, χρηματοδοτήσεων κ.λπ.,

ια) την παρακολούθηση και τον έλεγχο των τραπεζικών λογαριασμών,

ιβ) την είσπραξη των εσόδων και την παραλαβή των τιμαλφών, ξένων νομισμάτων και προσφορών σε είδος,

ιγ) την έκδοση διπλοτύπων γραμματίων εισπράξεως χρημάτων και παραλαβής τιμαλφών, ξένων νομισμάτων και προσφορών σε είδος,

ιδ) την τήρηση βιβλίου τιμαλφών, ξένων νομισμάτων και προσφορών σε είδος,

ιε) την άσκηση κάθε άλλης αρμοδιότητας που μπορεί να του ανατεθεί με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου.

5. Το Γραφείο Μισθοδοσίας είναι αρμόδιο για:

α) την συγκέντρωση των στοιχείων μεταβολών και των αντιστοίχων καταβληθεισών παροχών ή καταλογισθέντων ποσών προς το προσωπικό, που έχουν επίδραση στην διαμόρφωση των αμοιβών του,

β) την τήρηση και ενημέρωση των μηχανογραφικών αρχείων των στοιχείων του προσωπικού,

γ) την έκδοση πάσης φύσεως καταστάσεων αποδοχών, υπερωριών, πρόσθετων αμοιβών, αποζημιώσεων και την καταβολή τους στο προσωπικό,

δ) την έγκαιρη έκδοση των όλων των ειδικών καταστάσεων των διαφόρων ασφαλιστικών ταμείων για την απόδοση αυτών και την τήρηση των οικείων λογαριασμών,

ε) την έγκαιρη απόδοση του φόρου μισθωτών υπηρεσιών,

στ) την σύνταξη δηλώσεων οικονομικής φύσεως, που απευθύνονται προς το δημόσιο και προς άλλους φορείς,

η) την ανελλιπή ενημέρωση των ασφαλιστικών καρτελών του προσωπικού,

θ) την έκδοση και χορήγηση βεβαιώσεων φορολογικών αποδοχών του προσωπικού που υπηρέτησε με οποιαδήποτε σχέση εργασίας στο Ν.Π.Ι.Δ., καθώς και βεβαιώσεις και πιστοποιητικά που έχουν σχέση με τις αποδοχές του προσωπικού,

ι) την έκδοση πάσης φύσεως καταστάσεων αποζημιώσεων και την καταβολή τους στον Πρόεδρο και στα Μέλη του Δ.Σ.,

ια) την έκδοση πάσης φύσεως καταστάσεων αποδοχών και την καταβολή τους στον Θρησκευτικό Λειτουργό (Ιμάμη) του Ισλαμικού Τεμένους Αθηνών,

ιβ) την άσκηση κάθε άλλης αρμοδιότητας που μπορεί να του ανατεθεί με απόφαση του Δ.Σ.

6. Το Γραφείο Περιουσίας, Προμηθειών και Διαγωνισμών είναι αρμόδιο για:

α) τη διενέργεια της καταγραφής της ακίνητης και κινητής περιουσίας του Ν.Π.Ι.Δ.,

β) την τήρηση των αρχείων της ακίνητης περιουσίας σε φυσική μορφή (φάκελοι με στοιχεία περιγραφικά και ιδιοκτησιακά έγγραφα, κτηματολογίου κ.λπ.),

γ) την παρακολούθηση και διεκπεραίωση κάθε θέματος που αφορά στην παραλαβή, διαχείριση και γενικά διακίνηση κάθε είδους παγίου υλικού των υπηρεσιών του,

δ) τη διενέργεια κάθε φορά που απαιτείται και οπωσδήποτε στο τέλος κάθε χρήσης, της αποτίμησης των περιουσιακών στοιχείων,

ε) την τήρηση και ενημέρωση του μητρώου παγίων (μηχανήματα, οχήματα, συσκευές, εξοπλισμός κ.λπ.) και την παρακολούθηση της κατανομής των παγίων αυτών στις υπηρεσίες,

στ) την εκποίηση ή καταστροφή των πάσης φύσεως υλικών, τα οποία κρίνονται ακατάλληλα ή άχρηστα από επιτροπή που ορίζεται από το Δ.Σ. και η οποία συντάσσει πρωτόκολλο καταστροφής ή εκποιήσεως, στο οποίο αναγράφονται οι λόγοι για τους οποίους επιβάλλεται η καταστροφή ή η εκποίηση,

ζ) τη διεκπεραίωση κάθε εργασίας για την ολοκλήρωση της απόκτησης δωρεών, κληροδοσιών και τήρηση σχετικού αρχείου,

η) την παρακολούθηση των επερχόμενων μεταβολών στα περιουσιακά στοιχεία, τη διαφύλαξη των τίτλων ιδιοκτησίας ακινήτων, περιουσιακών στοιχείων, κινητών αξιών από κληροδοτήματα ή άλλες πηγές,

θ) τη μελέτη τρόπων αξιοποίησης της κινητής και ακίνητης περιουσίας του και την υποβολή σχετικών εισηγήσεων προς τον Πρόεδρο του Δ.Σ.,

ι) την εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Δ.Σ. (κατάρτιση συμβάσεων μισθώσεων, μέριμνα είσπραξης μισθωμάτων),

ια) την επιμέλεια της μίσθωσης κτιρίων για τη στέγαση των υπηρεσιών του, καθώς και της εκμίσθωσης των ακινήτων ιδιοκτησίας αυτού και την τήρηση έντυπου και ηλεκτρονικού αρχείου των σχετικών συμβάσεων,

ιβ) την εισήγηση προς το Δ.Σ. για την διενέργεια κάθε είδους διαγωνισμών (προμηθειών, εκποιήσεων, εκμισθώσεων, παροχής υπηρεσιών από τρίτους κ.λπ.),

ιγ) τη διενέργεια κάθε είδους διαγωνισμών (προμηθειών, εκποιήσεων, εκμισθώσεων, παροχής υπηρεσιών από τρίτους κ.λπ.), καθώς και τη διεκπεραίωση όλων των σχετικών με τους διαγωνισμούς διαδικασιών,

ιδ) την εισήγηση για τη συγκρότηση όλων των επιτροπών που απαιτούνται (διενέργειας διαγωνισμών, αξιολόγησης των προσφορών και παραλαβής των ειδών) στον Πρόεδρο και γενικά τη μέριμνα για όλα τα ζητήματα που αφορούν στην εκτέλεση κάθε προμήθειας ή υπηρεσίας από το στάδιο σύνταξης των τευχών διακήρυξης μέχρι και την οριστική παραλαβή της, σύμφωνα πάντοτε με τις ισχύουσες διατάξεις, τηρώντας όλα τα απαραίτητα πρακτικά και πρωτόκολλα,

ιε) τη διαφύλαξη των εγγυητικών επιστολών κάθε μορφής και τη μέριμνα επιστροφής τους, όταν εκλείψει ο λόγος κατάθεσής τους στην υπηρεσία,

ιστ) τη μέριμνα για την κατάρτιση συμβάσεων και κάθε είδους ιδιωτικών συμφωνητικών και παρακολούθηση της τήρησης των συμβατικών όρων τους, χάριν προστασίας των συμφερόντων του νομικού προσώπου,

ιζ) τη φροντίδα για τη λειτουργία της αποθήκης γραφικής ύλης, ειδών καθαριότητας και άλλων αναλώσιμων αγαθών, με τη σύνταξη πρωτοκόλλου εισαγωγής εξαγωγής,

ιθ) τη φύλαξη, συντήρηση και διακίνηση του υπάρχοντος πάσης φύσεως υλικού,

κ) την τήρηση του βιβλίου προμηθειών, κα) την τήρηση του βιβλίου κινητής και ακίνητης περιουσίας, κβ) την εν γένει τεχνική υποστήριξη των κτιριακών εγκαταστάσεων και του τεχνικού μηχανολογικού εξοπλισμού του κτιριακού συγκροτήματος του Ισλαμικού Τεμένους Αθηνών, αναφορικά με ανέγερση, επισκευή, συντήρηση, λειτουργία των πάσης φύσεως έργων, εγκαταστάσεων και εξοπλισμού του,

κγ) τη φροντίδα των αναγκαίων επισκευών και συντηρήσεων του κτιριακού συγκροτήματος του Ισλαμικού Τεμένους Αθηνών και των γύρω απ’ αυτό κοινόχρηστων χώρων και των λοιπών ιδιοκτησιών του αντίστοιχα,

κδ) την εκπόνηση μελετών κτιριακών έργων και εγκαταστάσεων για το συγκρότημα και τις λοιπές ιδιοκτησίες του νομικού προσώπου, καθώς και για τη συντήρηση και επισκευή τους,

κε) την εισήγηση προς το Δ.Σ. για την ανάθεση της εκπόνησης των μελετών αυτών,

κστ) την εισήγηση για την έγκριση των ανωτέρω μελετών,

κζ) την επίβλεψη για την εκτέλεση των έργων, κη) τη μέριμνα για τον προγραμματισμό και την εκτέλεση των αναγκαίων τεχνικών εργασιών, που αφορούν στην κατασκευή, επισκευή, συντήρηση των εγκαταστάσεων του κτιριακού συγκροτήματος του Ισλαμικού Τεμένους Αθηνών,

κθ) την τήρηση των αρχείων μελετών, σχεδίων, οικονομικών στοιχείων κ.λπ.,

λ) την τήρηση του κτηματολογίου, την φροντίδα της ανελλιπούς ενημέρωσής του και τη μέριμνα της περιοδικής αναφοράς στον Προϊστάμενο του Τμήματος των ανακυπτόντων σοβαρών θεμάτων και εκκρεμοτήτων προς λήψη αποφάσεων με σκοπό την επίλυσή τους.

Άρθρο 10
Αρμοδιότητες Διευθυντή

1. Ο Διευθυντής προΐσταται της Διεύθυνσης και των Τμημάτων του Ν.Π.Ι.Δ. και γενικά φέρει την ευθύνη του σχεδιασμού της εφαρμογής και της υποστήριξης όλων των οικονομικών, διαχειριστικών και διοικητικών συστημάτων, διαδικασιών και ενεργειών, οι οποίες είναι αναγκαίες για την απρόσκοπτη και εύρυθμη λειτουργία του Ν.Π.Ι.Δ. Ως αρμοδιότητες ειδικότερα ορίζονται το σύνολο των αρμοδιοτήτων των επιμέρους Τμημάτων του Ν.Π.Ι.Δ.

2. Ο Διευθυντής ειδικότερα ασκεί τις ακόλουθες αρμοδιότητες:

α) παρίσταται εφόσον προσκληθεί, στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. χωρίς δικαίωμα ψήφου και εισηγείται για κάθε θέμα που θα του ζητηθεί,

β) ασκεί όσες αρμοδιότητες του ανατίθενται ή του εκχωρούνται από το Δ.Σ.,

γ) συνεργάζεται με τον Πρόεδρο του Δ.Σ. για την σύνταξη των εισηγήσεων στο Δ.Σ. για τα θέματα που αφορούν στη διοίκηση, τη λειτουργία και την οικονομική και λογιστική διαχείριση του νομικού προσώπου,

δ) εποπτεύει, ελέγχει και συντονίζει τη λειτουργία των Τμημάτων και του προσωπικού τους,

ε) συνεργάζεται με τον Πρόεδρο του Δ.Σ. και τον Αντιπρόεδρο σε θέματα διοίκησης, διαχείρισης και κανονικής λειτουργίας των υπηρεσιών,

στ) αξιολογεί τους Προϊσταμένους των Τμημάτων και το προσωπικό, σύμφωνα με τον παρόντα οργανισμό,

ζ) ενημερώνει το Δ.Σ. για την εν γένει κατάσταση των υπηρεσιών, των στόχων, των επιδιώξεών τους και την πορεία του προϋπολογισμού,

η) υπογράφει τα πάσης φύσεως εξερχόμενα έγγραφα της αρμοδιότητάς του, αφού προηγουμένως ο προϊστάμενος του αρμόδιου τμήματος θέσει τη μονογραφή του σε αυτά,

θ) διαβιβάζει στον Πρόεδρο τα έγγραφα που κατά νόμο ή λόγω σημασίας χρειάζονται την υπογραφή του,

ι) διαβιβάζει στον Πρόεδρο τα πάσης φύσεως κοινοποιούμενα δικαστικά έγγραφα και εξώδικες δηλώσεις,

ια) είναι υπεύθυνος για τη χρηστή δημοσιονομική και διοικητική διαχείριση του Ν.Π.Ι.Δ.,

ιβ) μεριμνά για την κατάρτιση και την εκτέλεση του προϋπολογισμού και τη λογιστική αποτύπωση των δραστηριοτήτων του Ν.Π.Ι.Δ.,

ιγ) υποβάλλει κατ’ έτος στο Δ.Σ. τον προϋπολογισμό και απολογισμό του Ν.Π.Ι.Δ.,

ιδ) μεριμνά για την υποβολή του προϋπολογισμού, απολογισμού και λοιπών οικονομικών καταστάσεων στο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων προς έγκριση,

ιε) συντάσσει σε συνεργασία με τον Προϊστάμενο του οικείου Τμήματος τα Περιγράμματα Θέσεων Εργασίας (Π.Θ.Ε.) των υποκείμενων οργανικών μονάδων και τα υποβάλλει στον Πρόεδρο για την έγκριση τους από το Δ.Σ.

Άρθρο 11
Αρμοδιότητες Προϊσταμένων Τμήματος

1. Οι Προϊστάμενοι των Τμημάτων του Ν.Π.Ι.Δ προΐστανται των Τμημάτων τους και μεριμνούν για την εύρυθμη λειτουργία τους εξειδικεύοντας τους στόχους και τον προγραμματισμό της δράσης τους. Ως αρμοδιότητες ειδικότερα ορίζονται το σύνολο των αρμοδιοτήτων των επιμέρους Τμημάτων του Ν.Π.Ι.Δ.

2. Ο κάθε Προϊστάμενος Τμήματος ειδικότερα ασκεί τις ακόλουθες αρμοδιότητες:

α) αναθέτει στο διαθέσιμο προσωπικό τις αναφερόμενες στον παρόντα οργανισμό αρμοδιότητες του τμήματος,

β) υπογράφει τα πάσης φύσεως εξερχόμενα έγγραφα της αρμοδιότητάς του,

γ) ασκεί ακόμη όσες αρμοδιότητες του ανατίθενται ή του εκχωρούνται από τον Διευθυντή,

δ) εισηγείται για θέματα τις αρμοδιότητάς του στο Διευθυντή,

ε) ενημερώνει τον Διευθυντή για κάθε ζήτημα που προκύπτει από την άσκηση των αρμοδιοτήτων του τμήματος,

στ) παρακολουθεί, ελέγχει, εποπτεύει και αξιολογεί το πάσης φύσεως προσωπικό που εργάζεται στο τμήμα,

ζ) αξιολογεί το προσωπικό του τμήματος σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία,

η) εισηγείται στο Διευθυντή για ζητήματα σύστασης, τροποποίησης και κατάργησης θέσεων εργασίας και των σχετικών Περιγραμμάτων Θέσεων Εργασίας (Π.Θ.Ε.) του τμήματος.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄

Άρθρο 12
Αντικείμενο
Ο παρών οργανισμός καθορίζει τα θέματα προσωπικού, τα αναγκαία κριτήρια για την πρόσληψή του, τη διαδικασία πρόσληψης, την εν γένει υπηρεσιακή του κατάσταση, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του στα εργασιακά θέματα, τις εν γένει σχέσεις του με το Ν.Π.Ι.Δ., το πειθαρχικό δίκαιο, το σύστημα αξιολόγησης και κάθε άλλο συναφές ζήτημα.

Άρθρο 13
Πεδίο εφαρμογής

1. Στις διατάξεις του παρόντος υπάγεται: α) το τακτικό προσωπικό με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου, β) το έκτακτο προσωπικό με σύμβαση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου.

2. Στις διατάξεις του παρόντος δεν υπάγονται οι αποσπασθέντες, στο Ν.Π.Ι.Δ., δημόσιοι υπάλληλοι (μόνιμοι ή Ι.Δ.Α.Χ.), εκτός εάν ορίζεται άλλως.

Άρθρο 14
Προσωπικό Ν.Π.Ι.Δ.

1. Το προσωπικό του Ν.Π.Ι.Δ. διακρίνεται σε τακτικό και έκτακτο.

2. Τακτικό είναι το προσωπικό που υπηρετεί με σύμβαση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου και καλύπτει τις προβλεπόμενες από τον παρόντα οργανικές θέσεις. Το τακτικό προσωπικό είναι πλήρους απασχόλησης, προσλαμβάνεται με απόφαση του Δ.Σ.

3. Οι οργανικές θέσεις του τακτικού προσωπικού του Ν.Π.Ι.Δ. είναι είκοσι (20) και κατανέμονται κατά εκπαιδευτική βαθμίδα και ειδικότητα ως εξής:

α) Εκπαιδευτική βαθμίδα Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ):

αα) Ειδικότητα ΠΕ Διοικητικού: Θέσεις τέσσερις (4)

ββ) Ειδικότητα ΠΕ Οικονομικού: Θέσεις δύο (2)

γγ) Ειδικότητα ΠΕ Μεταφραστών Διερμηνέων: Θέση μία (1)

δδ) Ειδικότητα ΠΕ Μηχανικών: Θέση μία (1)

εε) Ειδικότητα ΠΕ Μουσουλμανικών Σπουδών: Θέση μία (1)

στστ) Ειδικότητα ΠΕ Νομικής: Θέση μία (1)

ζζ) Ειδικότητα ΠΕ Πληροφορικής: Θέση μία (1).

β) Εκπαιδευτική βαθμίδα Τεχνολογικής Εκπαίδευσης

(ΤΕ): αα) Ειδικότητα ΤΕ Διοικητικού Λογιστικού: Θέσεις δύο (2)

γ) Εκπαιδευτική βαθμίδα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ):

αα) Ειδικότητα ΔΕ Διοικητικών Γραμματέων: Θέσεις τρεις (3).

δ) Εκπαιδευτική βαθμίδα Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (ΥΕ):

αα) Ειδικότητα ΥΕ Γενικών Καθηκόντων: Θέσεις τέσσερις (4).

4.α) Έκτακτο είναι το προσωπικό που προσλαμβάνεται με απόφαση του Δ.Σ., κατόπιν προκήρυξης, με σύμβαση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου για κάλυψη εποχιακών ή περιοδικών ή άλλων πρόσκαιρων αναγκών. Στο Νομικό Πρόσωπο υφίστανται είκοσι (20) θέσεις έκτακτου προσωπικού με σύμβαση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου, διαφόρων ειδικοτήτων, για την αντιμετώπιση εποχικών ή άλλων περιοδικών ή πρόσκαιρων αναγκών.

β) Το έκτακτο προσωπικό προσλαμβάνεται για την αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών σε προσωπικό που δημιουργούνται στο Ισλαμικό Τέμενος Αθηνών λόγω της αθρόας προσέλευσης μουσουλμάνων πιστών για την άσκηση των λατρευτικών τους καθηκόντων στο Ισλαμικό Τέμενος Αθηνών κατά:

αα) τις ήμερες και περιόδους τέλεσης των μουσουλμανικών θρησκευτικών εορτών,

ββ) την διάρκεια των θερινών μηνών. Ειδικότερα η απασχόληση του έκτακτου προσωπικού αφορά, ενδεικτικά και όχι περιοριστικά, κυρίως την κάλυψη των παρακάτω αναγκών του Ισλαμικού Τεμένους Αθηνών:

αα) την περισυλλογή απορριμμάτων, τον καθαρισμό των χώρων περιμετρικά του κτιρίου και τον καθαρισμό των χώρων υγιεινής του Τεμένους Αθηνών (τουαλέτες και χώροι πλύσης ανδρών και γυναικών),

ββ) τον έλεγχο και την πληροφόρηση των πιστών κατά την προσέλευση και την αποχώρηση τους από το κτίριο,

γγ) την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης,

δδ) την υποστήριξη του μουσουλμάνου θρησκευτικού λειτουργού,

εε) την άμεση απομάκρυνση από τους κοινόχρηστους χώρους, περιμετρικά του κτιρίου, αντικειμένων και υλικών επικινδύνων για την ακεραιότητα και την υγεία των πιστών,

στστ) την αναπλήρωση του τακτικού προσωπικού στην περίπτωση μακροχρόνιας αδείας απουσίας,

ζζ) την υποστήριξη των ηλεκτρομηχανολογικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων του Τεμένους.

γ) Το έκτακτο προσωπικό του Ν.Π.Ι.Δ. περιλαμβάνει τις ειδικότητες του μεταφραστή, υπαλλήλων γενικών καθηκόντων, θεολόγων μουσουλμανικής θρησκείας, κηπουρού, προσωπικού καθαριότητας, προσωπικού φύλαξης και πληροφόρησης, νοσοκόμου, ηλεκτροτεχνίτη, υδραυλικού, ψυκτικού, και εργατών.

δ) Η διάρκεια της σύμβασης ορίζεται σε έως οκτώ (8) μήνες. Κατά τα λοιπά για τις συμβάσεις αυτές τηρούνται οι ρυθμίσεις του π.δ. 164/2004 (A΄ 134) ως εκάστοτε ισχύουν και ειδικότερα οι περιορισμοί των άρθρων 5, 6 και 7 του π.δ. περί χρονικών ορίων παράτασης των συναπτόμενων συμβάσεων εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου του έκτακτου προσωπικού.

Άρθρο 15
Γενικά προσόντα Κωλύματα διορισμού

1. Για να διοριστεί κάποιος τακτικός υπάλληλος πρέπει: α) να είναι Έλληνας πολίτης. Δικαιούνται να είναι υποψήφιοι και πολίτες των Κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενώσεως (ν. 2431/1996, Α΄ 175) με τους περιορισμούς του άρθρου 1 παρ. 1 αυτού.

Όσοι αποκτούν την ελληνική ιθαγένεια με πολιτογράφηση δεν μπορούν να διοριστούν ως υπάλληλοι πριν από τη συμπλήρωση ενός (1) έτους από την απόκτησή της, μέχρι την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων, εκτός εάν μέχρι την απόκτησή της ήταν υπήκοοι κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για τους ανωτέρω πολίτες απαιτείται η γνώση της Ελληνικής γλώσσας σε βαθμό επαρκή για την άσκηση των καθηκόντων του οικείου κλάδου, η οποία αποδεικνύεται με Πιστοποιητικό Ελληνομάθειας των κατωτέρω επιπέδων (ν. 4027/2011, άρθρο 9, Α΄ 233), που χορηγείται από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, τα οποία αντιστοιχίζονται με επίπεδα του Συμβουλίου της Ευρώπης:

αα) Α΄ ΕΠΙΠΕΔΟ/Α2 ΕΠΙΠΕΔΟ (Σ.Ε.): Για την εκπαιδευτική βαθμίδα Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (Υ.Ε.).

ββ) Β΄ ΕΠΙΠΕΔΟ/Β1 ΕΠΙΠΕΔΟ (Σ.Ε.): Για την εκπαιδευτική βαθμίδα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Δ.Ε.).

γγ) Γ΄ ΕΠΙΠΕΔΟ/Β2 ΕΠΙΠΕΔΟ (Σ.Ε.): Για την εκπαιδευτική βαθμίδα Πανεπιστημιακής (Π.Ε.) και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Τ.Ε.),

δδ) επίσης αποδεικνύεται με αντίστοιχο πιστοποιητικό του Σχολείου της Ελληνικής Γλώσσας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το οποίο χορηγείται ύστερα από σχετική εξέταση του υποψηφίου ή από άλλη σχολή ή σχολείο Ελληνικής Γλώσσας.

β) Να έχει την υγεία που απαιτείται για την εκτέλεση των καθηκόντων της θέσης που επιλέγει.

γ) Να μην έχει κώλυμα διορισμού κατά το χρόνο λήξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων, και κατά το χρόνο του διορισμού, ήτοι:

αα) να μην έχει καταδικαστεί για κακούργημα και σε οποιαδήποτε ποινή για κλοπή, υπεξαίρεση (κοινή ή στην υπηρεσία), απάτη, εκβίαση, πλαστογραφία, απιστία δικηγόρου, δωροδοκία, καταπίεση, απιστία περί την υπηρεσία, παράβαση καθήκοντος, καθ’ υποτροπή συκοφαντική δυσφήμηση, καθώς και για οποιοδήποτε έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή έγκλημα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής,

ββ) να μην είναι υπόδικος που έχει παραπεμφθεί με τελεσίδικο βούλευμα ή κατ’ άλλον νόμιμο τρόπο (ν. 4139/2013, άρθρο 43, Α΄ 74) για κακούργημα ή για πλημμέλημα της περίπτωσης α΄, έστω και αν το αδίκημα αυτό έχει παραγραφεί,

γγ) να μην έχει στερηθεί λόγω καταδίκης τα πολιτικά του δικαιώματα και για όσο χρόνο διαρκεί η στέρηση αυτή,

δδ) να μην τελεί υπό στερητική δικαστική συμπαράσταση (πλήρη ή μερική), υπό επικουρική δικαστική συμπαράσταση (πλήρη ή μερική) και υπό τις δύο αυτές καταστάσεις,

εε) να μην έχει απολυθεί από θέση δημόσιας υπηρεσίας ή Ο.Τ.Α. ή άλλου Νομικού Προσώπου του δημόσιου τομέα, λόγω επιβολής της πειθαρχικής ποινής της οριστικής παύσεως ή λόγω καταγγελίας της σύμβασης εργασίας για σπουδαίο λόγο, οφειλόμενο σε υπαιτιότητα του εργαζομένου, αν δεν παρέλθει πενταετία από την απόλυση.

δ) Οι άνδρες κατά το χρόνο διορισμού πρέπει να έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις ή να έχουν απαλλαγεί νόμιμα από αυτές. Ο ανυπότακτος και όποιος έχει καταδικαστεί τελεσίδικα για λιποταξία δεν μπορεί να διοριστεί. Όποιος έχει αναγνωριστεί ως αντιρρησίας συνείδησης και δεν έχει εκπληρώσει, σύμφωνα με τις ειδικές διατάξεις της στρατολογικής νομοθεσίας, άοπλη θητεία ή εναλλακτική πολιτική κοινωνική υπηρεσία, δεν επιτρέπεται να προσληφθεί.

ε) Να κατέχει τα απαραίτητα τυπικά προσόντα/ιδιότητες (π.χ. πτυχίο, τίτλο ξένης γλώσσας), όπως και τα απαιτούμενα πιστοποιητικά αναγνώρισης και ισοτιμίας των πτυχίων τους, εφόσον τα τελευταία αποκτήθηκαν στην αλλοδαπή, μέχρι την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής της αιτήσεως συμμετοχής.

2. Η αποκατάσταση και η χάρη χωρίς άρση των συνεπειών δεν αίρουν την ανικανότητα για διορισμό.

3. Κατώτατο όριο ηλικίας για την πρόσληψη τακτικού προσωπικού του Ν.Π.Ι.Δ. ορίζεται το 21ο έτος της ηλικίας για όλες τις κατηγορίες.

4. Για το έκτακτο προσωπικό του Ν.Π.Ι.Δ. κατώτατο όριο ηλικίας ορίζεται το 18ο έτος.

5. Για τη συμπλήρωση των προβλεπόμενων κατώτατων ορίων ηλικίας καθώς και του ανωτάτου ως ημέρα γέννησης θεωρείται η 1η Ιανουαρίου του έτους γέννησης για το κατώτατο και η 31η Δεκεμβρίου του αντίστοιχου έτους για το ανώτατο. Η ηλικία αποδεικνύεται από το δελτίο αστυνομικής ταυτότητας και σε περίπτωση αμφισβήτησης, από τη ληξιαρχική πράξη γέννησης που έχει συνταχθεί εντός ενενήντα (90) ημερών από τη γέννηση. Αν δεν υπάρχει τέτοια πράξη, η ηλικία αποδεικνύεται από τα μητρώα αρρένων για τους άνδρες και από το γενικό μητρώο δημοτών (δημοτολόγιο) για τις γυναίκες. Εάν υπάρχουν περισσότερες εγγραφές στο οικείο μητρώο, επικρατεί η πρώτη εγγραφή. Βεβαίωση της ηλικίας ή διόρθωση της εγγραφής με οποιοδήποτε άλλο τρόπο ουδέποτε λαμβάνεται υπόψη.

Άρθρο 16
Τυπικά προσόντα

1. Τα τυπικά προσόντα πρόσληψης στις οργανικές θέσεις (άρθρο 14) ορίζονται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, στην προκήρυξη της κάθε θέσης.

2. Τα ειδικότερα προσόντα κάθε θέσης είναι: α) για τις θέσεις ΠΕ Διοικητικού: Πτυχίο ή Δίπλωμα Βαλκανικών Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών ή Βαλκανικών Σπουδών ή Δημόσιας Διοίκησης με κατεύθυνση τη Δημόσια Διοίκηση ή Διαχείρισης Ανθρωπίνων Πόρων και Διοίκησης Πτυχίο ή Δίπλωμα Εισαγωγικής Κατεύθυνσης Μουσουλμανικών Σπουδών του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ή Κοινωνιολογίας ή Κοινωνικής Διοίκησης ή Κοινωνικής Πολιτικής ή Μεσογειακών Σπουδών με κατευθύνσεις:

α) Γλωσσολογίας Νοτιοανατολικής Μεσογείου είτε β) Διεθνών Σχέσεων και Οργανισμών ή Πολιτικής Επιστήμης ή Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης ή Πολιτικών Επιστημών ή Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σπουδών ή Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων ΑΕΙ της ημεδαπής ή ισότιμο τίτλο σχολών της αλλοδαπής, αντίστοιχης ειδικότητας,

β) για τις θέσεις ΠΕ Οικονομικού: Δημόσιας Διοίκησης με κατεύθυνση Δημόσιας Οικονομικής ή Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών ή Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής ή Λογιστικής Χρηματοοικονομικής και Ποσοτικής Ανάλυσης ή Οικονομικής Επιστήμης ή Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης ή Οικονομικών Επιστημών ή Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων ΑΕΙ της ημεδαπής, ή ισότιμο τίτλο σχολών της αλλοδαπής, αντίστοιχης ειδικότητας,

γ. για τις θέσεις ΠΕ Μεταφραστών Διερμηνέων: Πτυχίο ή Δίπλωμα μετάφρασης και διερμηνείας αγγλικής γλώσσας ή αραβικής γλώσσας ΑΕΙ της ημεδαπής, ή ισότιμο τίτλο σχολών της αλλοδαπής, αντίστοιχης ειδικότητας,

δ. για τις θέσεις ΠΕ Μηχανικού: Πτυχίο ή Δίπλωμα Πολιτικού Μηχανικού ΑΕΙ της ημεδαπής, ή ισότιμο τίτλο σχολών της αλλοδαπής, αντίστοιχης ειδικότητας,

ε. για τις θέσεις ΠΕ Μουσουλμανικών Σπουδών: Πτυχίο ή Δίπλωμα Εισαγωγικής Κατεύθυνσης Μουσουλμανικών Σπουδών του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ή ισότιμο τίτλο σχολών της αλλοδαπής, αντίστοιχης ειδικότητας,

στ) για τις θέσεις ΠΕ Νομικής: Πτυχίο ή Δίπλωμα Νομικής ΑΕΙ της ημεδαπής, ή ισότιμο τίτλο σχολών της αλλοδαπής, αντίστοιχης ειδικότητας,

ζ) για τις θέσεις ΠΕ Πληροφορικής: Πτυχίο ή Δίπλωμα Πληροφορικής ή Εφαρμοσμένης Πληροφορικής ή Εφαρμοσμένης Πληροφορικής με κατεύθυνση: i) Εφαρμοσμένης Πληροφορικής ή ii) Διοίκησης Τεχνολογίας ή Πληροφορικής και Τηλεματικής ή Επιστήμης Υπολογιστών ή Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών ή Επιστήμης και Τεχνολογίας Υπολογιστών ή Επιστήμης και Τεχνολογίας Τηλεπικοινωνιών ή Πληροφορικής με εφαρμογές στη Βιοϊατρική ή Διδακτικής της Τεχνολογίας και Ψηφιακών Συστημάτων ή Ψηφιακών Συστημάτων ή Επιστημών και Πολιτισμού Κατεύθυνση Η/Υ ή Μηχανικού Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής ή Μηχανικού Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών ή Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων ΑΕΙ της ημεδαπής, ή ισότιμο τίτλο σχολών της αλλοδαπής, αντίστοιχης ειδικότητας,

η) για τις θέσεις ΤΕ Διοικητικού Λογιστικού: Πτυχίο ή Δίπλωμα Διοίκησης Επιχειρήσεων ή Εμπορίας και Διαφήμισης ή Επιχειρηματικού Σχεδιασμού και Πληροφοριακών Συστημάτων ή Εφαρμογών Πληροφορικής στη Διοίκηση και στην Οικονομία ή Λογιστικής ή Χρηματοοικονομικής και Ασφαλιστικής ή Χρηματοοικονομικής και Ελεγκτικής ή Χρηματοοικονομικών Εφαρμογών ή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών – Επιχειρήσεων στις Ανατολικοευρωπαϊκές Χώρες ΤΕΙ ή το ομώνυμο πτυχίο ή δίπλωμα Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής (ΠΣΕ) ΤΕΙ της ημεδαπής ή ισότιμος τίτλος σχολών της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, αντίστοιχης ειδικότητας ή το ομώνυμο πτυχίο ΚΑΤΕΕ ή ισότιμος τίτλος σχολών της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, αντίστοιχης ειδικότητας,

θ) για τις θέσεις ΔΕ Διοικητικών Γραμματέων: Δίπλωμα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.) οποιασδήποτε ειδικότητας του τομέα Χρηματοπιστωτικών και Διοικητικών Υπηρεσιών (πρώην Οικονομίας και Διοίκησης) ή Πτυχίο Β΄ κύκλου Σπουδών Τεχνικού Επαγγελματικού Εκπαιδευτηρίου (ΤΕΕ), ανεξάρτητα από ειδικότητα ή Πτυχίο Α΄ κύκλου Σπουδών Τεχνικού Επαγγελματικού Εκπαιδευτηρίου (ΤΕΕ) οποιασδήποτε ειδικότητας του τομέα Οικονομίας και Διοίκησης ή Απολυτήριος τίτλος: Ενιαίου Λυκείου ή Ενιαίου Πολυκλαδικού Λυκείου, ανεξάρτητα από κλάδο ή ειδικότητα ή Τεχνικού Επαγγελματικού Λυκείου, ανεξάρτητα από ειδικότητα ή Λυκείου Γενικής Κατεύθυνσης ή άλλος ισότιμος και αντίστοιχος τίτλος σχολικής μονάδας της ημεδαπής ή της αλλοδαπής.

ι) Για τις θέσεις ΥΕ Γενικών Καθηκόντων: Απολυτήριος τίτλος Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (Απολυτήριος τίτλος Τριταξίου Γυμνασίου ή για όσους έχουν αποφοιτήσει μέχρι και το 1980 απολυτήριο Δημοτικού Σχολείου), ή ισοδύναμος απολυτήριος τίτλος κατώτερης Τεχνικής Σχολής του ν.δ. 580/1970 (Α΄ 139) ή απολυτήριος τίτλος Εργαστηρίων Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης του άρθρου 1 του ν. 2817/2000 (Α΄ 78) της ημεδαπής ή άλλος ισότιμος τίτλος της αλλοδαπής, αντίστοιχης ειδικότητας ή εμπειρία που ορίζονται με την προκήρυξη και αποδεικνύεται από σχετική βεβαίωση ή με συνέντευξη.

Εάν ο τίτλος έχει αποκτηθεί στην αλλοδαπή απαιτείται: α) πράξη αναγνώρισης από τον Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π., πρώην ΔΙ.Κ.Α.Τ.Σ.Α.) περί ισοτιμίας του τίτλου.

Σε περίπτωση που από την πράξη ή το πιστοποιητικό αναγνώρισης δεν προκύπτει το γνωστικό αντικείμενο, απαιτείται βεβαίωση από το εκπαιδευτικό ίδρυμα που χορήγησε τον τίτλο, η οποία να καθορίζει το γνωστικό αντικείμενο, καθώς και επίσημη μετάφρασή της,

β) για τίτλους Δευτεροβάθμιας μη Τεχνικής ή μη Επαγγελματικής Εκπαίδευσης απαιτείται βεβαίωση ισοτιμίας από την αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ή από τις κατά τόπους Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της ημεδαπής και για Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση αλλοδαπής, πράξη ισοτιμίας και κατάταξης της επιτροπής ισοτιμιών του Οργανισμού Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ο.Ε.Ε.Κ.) ή του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.) και βεβαίωση για την αντιστοιχία του βαθμού από την αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων σε εικοσάβαθμη κλίμακα,

γ) για τίτλους Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης, βεβαίωση ισοτιμίας από την αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ή από τις κατά τόπους Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της ημεδαπής.

3. Προσόντα για την πρόσληψη προσωπικού Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου ορίζονται κάθε φορά με απόφαση του Δ.Σ. κατά την προκήρυξη της θέσης.

Άρθρο 17
Διαδικασία πρόσληψης

1. Η πρόσληψη του τακτικού προσωπικού διενεργείται με προκήρυξη, η οποία εγκρίνεται με απόφαση του Δ.Σ. τηρουμένων των αρχών της διαφάνειας, της αξιοκρατίας και της ισότητας. Οι όροι, ο τρόπος, η διαδικασία επιλογής, καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια καθορίζονται στην προκήρυξη.

2. Πριν την έκδοση την σχετικής προκήρυξης απαιτείται προηγουμένως η έγκριση της Επιτροπής Π.Υ.Σ. 33/2006 (Α΄ 280), όπως ισχύει και η έκδοση απόφασης κατανομής του Υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης, σύμφωνα με τις διατάξεις των παρ. 20 και 21 του άρθρου 9 του ν. 4057/2012 (Α΄ 54), ως εκάστοτε ισχύουν.

3. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής κατά τα διαλαμβανόμενα στην προκήρυξη της παρ. 1 του παρόντος υπογράφεται σύμβαση εργασίας. Η σύμβαση εργασίας είναι έγγραφη και υπογράφεται και από τους δύο συμβαλλομένους, αφού ο επιλεγείς υποψήφιος προσκομίσει προηγουμένως όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που του ζητηθούν. Τις συμβάσεις εργασίας υπογράφει ο Πρόεδρος του Δ.Σ.

4. Στον προσλαμβανόμενο, με έγγραφο το οποίο επιδίδεται στον ίδιο ή αποστέλλεται στη κατοικία του με απόδειξη, ορίζεται προθεσμία είκοσι (20) ημερών για ανάληψη υπηρεσίας. Κατ’ εξαίρεση, η προθεσμία αυτή μπορεί να παραταθεί με απόφαση του Προέδρου έως δεκαπέντε (15) ημέρες, μόνο μία φορά, για εξαιρετικούς λόγους.

5. Η διαδικασία πρόσληψης διεκπεραιώνεται από το Γραφείο Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού. Κανείς προσλαμβανόμενος δεν αναλαμβάνει εργασία, προτού ολοκληρωθούν οι προβλεπόμενες τυπικές αυτές διαδικασίες. Κάθε προσλαμβανόμενος οφείλει, μαζί με την υπογραφή της σύμβασης εργασίας, να καταθέσει και δήλωση ότι έλαβε γνώση του παρόντος, ότι συμφωνεί και αποδέχεται το περιεχόμενό του.

6. Η απόφαση πρόσληψης ανακαλείται, εάν ο προσληφθείς δεν αποδέχθηκε την πρόσληψη ρητά ή σιωπηρά ή παραμέλησε υπαίτια τις προθεσμίες που ορίσθηκαν, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην παρ. 4 του παρόντος.

7. Για την ανάκληση παράνομης πρόσληψης έχουν εφαρμογή οι κείμενες διατάξεις.

Άρθρο 18
Δοκιμαστική Υπηρεσία
Το τακτικό προσωπικό Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου που προσλαμβάνεται, διανύει δύο (2) έτη δοκιμαστικής υπηρεσίας. Με την παρέλευση δυο (2) ετών, με απόφαση του Δ.Σ. και μετά από γνώμη του Διευθυντή και εισήγηση του Προέδρου καθίστανται τακτικοί υπάλληλοι, όσοι από τους υπαλλήλους κρίνονται κατάλληλοι. Η απόφαση του Δ.Σ. πρέπει να εκδοθεί μέσα σε δύο (2) μήνες από τη συμπλήρωση της δοκιμαστικής υπηρεσίας, άλλως ο υπάλληλος καθίσταται τακτικός.

Άρθρο 19
Ωράριο εργασίας Αργίες Υπερωριακή Εργασία

1. Ο χρόνος εργασίας των υπαλλήλων του Ν.Π.Ι.Δ. καθώς και των αποσπασθέντων δημοσίων υπαλλήλων (μονίμων ή Ι.Δ.Α.Χ.) είναι σαράντα (40) ώρες την εβδομάδα, η οποία περιλαμβάνει πέντε εργάσιμες ημέρες, από Δευτέρα έως Παρασκευή.

2. Το ωράριο εργασίας συναρτάται με το ωράριο λειτουργίας του Ισλαμικού Τεμένους Αθηνών, καθορίζεται δε με απόφαση του Δ.Σ. μέσα στα νόμιμα χρονικά πλαίσια εργασίας, είναι συνεχές ή διακεκομμένο ή κυλιόμενο και οι εργαζόμενοι οφείλουν να το τηρούν με ακρίβεια. Εφόσον εξαιρετικές υπηρεσιακές ανάγκες το επιβάλλουν, με απόφαση του Δ.Σ. η έναρξη και η λήξη του ωραρίου εργασίας μπορεί να ορίζεται διαφορετικά για μέρος του προσωπικού, στο οποίο πρέπει να ανακοινώνεται η εξαιρετική υπηρεσιακή ανάγκη.

3. Ημέρες αργίας και ημιαργίας είναι εκείνες που ισχύουν στο Δημόσιο Τομέα.

4. Η υπερωριακή απασχόληση ή η εργασία κατά τις εξαιρέσιμες ημέρες ή τις νυκτερινές ώρες, επιτρέπεται για την αντιμετώπιση αναγκών λειτουργίας του Ισλαμικού Τεμένους Αθηνών, μετά από έγγραφη απόφαση του Δ.Σ., η οποία καθορίζει την ανάγκη της υπερωριακής απασχόλησης, ή την απασχόληση σε μη εργάσιμες ημέρες ή τις νυχτερινές ώρες, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

Άρθρο 20
Επιλογή προσωπικού σε θέσεις ευθύνης Διαδικασία Κριτήρια Διάρκεια θητείας

1. Της Διεύθυνσης προΐστανται υπάλληλοι εκπαιδευτικής βαθμίδας ΠΕ και όλων των Τμημάτων του Ν.Π.Ι.Δ. προΐστανται υπάλληλοι εκπαιδευτικής βαθμίδας ΠΕ ή ΤΕ, οι οποίοι διαθέτουν τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της θέσης στην οποία τοποθετούνται. Για την θέση ευθύνης στο Τμήμα Θρησκευτικών Υποθέσεων προηγείται υπάλληλος κάτοχος πτυχίου Εισαγωγικής Κατεύθυνσης Μουσουλμανικών Σπουδών του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

2. Στη διαδικασία επιλογής υπαλλήλων σε θέσεις ευθύνης έχουν δικαίωμα συμμετοχής και οι υπηρετούντες μόνιμοι διοικητικοί υπάλληλοι ή οι υπηρετούντες υπάλληλοι Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου στη Γενική και στις Ειδικές Γραμματείες του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

3. Η θητεία σε θέσεις ευθύνης είναι τριετής και μπορεί να ανανεώνεται με απόφαση του Δ.Σ.

4. Η επιλογή και η τοποθέτηση σε θέσεις ευθύνης γίνεται με την ακόλουθη διαδικασία:

α) το Δ.Σ. τέσσερις (4) μήνες πριν από τη λήξη της θητείας των υπαλλήλων που κατέχουν θέσεις ευθύνης με απόφαση του καθορίζει τα προσόντα, τους όρους, το τρόπο και τη διαδικασία αξιολόγησης και επιλογής των υπαλλήλων σε θέσεις ευθύνης,

β) το οικείο Τμήμα τρεις (3) μήνες πριν από τη λήξη της θητείας των υπαλλήλων που κατέχουν θέσεις ευθύνης προκηρύσσει τις θέσεις προς πλήρωση, σύμφωνα με την περίπτ. α΄ και καλεί τους υπαλλήλους του Ν.Π.Ι.Δ. που έχουν τα τυπικά προσόντα και επιθυμούν να κριθούν, να υποβάλλουν αίτηση μέσα σε αποκλειστική προθεσμία δεκαπέντε (15) ημερολογιακών ημερών. Η προκήρυξη αποστέλλεται και στην οικεία Διεύθυνση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, η οποία με ευθύνη της ενημερώνει του υπάλληλους του Υπουργείου. Η προκήρυξη υπογράφεται από τον Πρόεδρο του Δ.Σ.,

γ) το οικείο Τμήμα καταρτίζει πίνακες με τους υποψηφίους, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην περίπτ. α΄ και εν συνεχεία διαβιβάζει, εντός δεκαπέντε (15) ημερών τους πίνακες με τους ατομικούς φακέλους των υποψηφίων στο Δ.Σ.,

δ) το Δ.Σ., σύμφωνα με τα οριζόμενα στην περίπτ. α΄, εντός του μηνός από την παραλαβή των σχετικών πινάκων αποφασίζει για την επιλογή των υπαλλήλων σε θέσεις ευθύνης.

5. Για την αξιολόγηση των υποψηφίων λαμβάνονται υπόψη τα παρακάτω ενδεικτικά αναφερόμενα κριτήρια:

α) τίτλοι σπουδών, β) προϋπηρεσία, γ) προϋπηρεσία σε θέση ευθύνης, δ) γνώση ξένων γλωσσών, ε) ετήσια έκθεση αξιολόγησης, στ) επαγγελματική εμπειρία, ζ) ικανότητες διοίκησης και ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού, η) ικανότητες σχεδιασμού, οργάνωσης, προγραμματισμού και ελέγχου, θ) προσωπικότητα, ι) προσαρμοστικότητα – ευελιξία. Τα κριτήρια των περιπτ. ζ΄ έως ι΄ διαπιστώνονται κατόπιν ειδικής συνέντευξης ενώπιον τριμελούς επιτροπής, η οποία συστήνεται από μέλη του Δ.Σ. και συγκροτείται με απόφασή του.

6. Οι αποφάσεις του Δ.Σ. πρέπει να είναι πλήρως και ειδικώς αιτιολογημένες.

7. Οι υπάλληλοι που επιλέγονται σε θέσεις ευθύνης ορίζονται και τοποθετούνται με απόφαση του Δ.Σ. Με απόφαση του Δ.Σ. μπορεί να ορίζονται και αναπληρωτές, σε όσες περιπτώσεις αυτό κρίνεται απαραίτητο.

8. Οι τοποθετούμενοι εξακολουθούν να ασκούν τα καθήκοντά τους στις θέσεις ευθύνης και μετά τη λήξη της θητείας τους, μέχρι την τοποθέτηση νέων.

9. Οι μόνιμοι διοικητικοί υπάλληλοι ή οι υπάλληλοι Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου που υπηρετούν στις Γενικές/Διοικητική και στις Τομεακές Γραμματείες του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και έχουν επιλεγεί ή επιλέγονται σε θέσεις ευθύνης στις υπηρεσίες του Ν.Π.Ι.Δ., με την τοποθέτησή τους, αποσπώνται αυτοδίκαια σε αυτό. Μετά τη λήξη ή τη διακοπή της θητείας τους, επανέρχονται στο Υπουργείο και στη θέση που κατείχαν. Για όσο διάστημα είναι αυτοδικαίως αποσπασμένοι, η θέση τους στο φορέα όπου υπηρετούσαν, εφόσον ήταν προϊστάμενοι οποιουδήποτε επιπέδου, καλύπτεται με τη διαδικασία του άρθρου 87 του ν. 3528/2007 (Α΄ 26) ως εκάστοτε ισχύει. Ο χρόνος της θητείας τους ως προϊσταμένων θεωρείται ότι έχει διανυθεί στην οργανική θέση τους ως Προϊστάμενοι Διεύθυνσης και συνεκτιμάται ως προσόν για την υπηρεσιακή εξέλιξή τους.

10. Κατά την πρώτη εφαρμογή του παρόντος, οι θέσεις ευθύνης μπορεί να καλύπτονται από μόνιμους διοικητικούς υπάλληλους ή υπάλληλους Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου που:

α) υπηρετούν στις Γενικές και στις Ειδικές Γραμματείες του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ή,

β) είναι αποσπασμένοι στο Ν.Π.Ι.Δ.

Άρθρο 21
Απαλλαγή προϊσταμένων και αναπληρωτών από τα καθήκοντα

1. Με απόφαση του Δ.Σ., ύστερα από εισήγηση του Προέδρου του είναι δυνατή η απαλλαγή του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης, των Προϊσταμένων Τμημάτων και των αναπληρωτών τους από τα καθήκοντά τους στις παρακάτω περιπτώσεις:

α) λόγω κατάργησης της θέσης,

β) αν καταδικαστεί τελεσιδίκως για τα αναφερόμενα στην περίπτωση αα΄ της παρ. γ΄ του άρθρου 15 αδικήματα,

γ) αν στερηθεί λόγω καταδίκης τα πολιτικά του δικαιώματα και για όσο χρόνο διαρκεί η στέρηση αυτή,

δ) αν υποβληθεί σε στερητική δικαστική συμπαράσταση (πλήρη ή μερική), σε επικουρική δικαστική συμπαράσταση (πλήρη ή μερική) ή το Δικαστήριο έχει αποφασίσει συνδυασμό των δύο προηγούμενων ρυθμίσεων,

ε) αν τεθεί σε διαθεσιμότητα ή αργία ή του επιβληθεί τελεσίδικα οποιαδήποτε πειθαρχική ποινή ανώτερη του προστίμου αποδοχών ενός (1) μηνός για οποιοδήποτε πειθαρχικό παράπτωμα μέχρι τη διαγραφή της ποινής κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 46.

2. Πριν την έκδοση της απόφασης απαλλαγής του Προϊσταμένου, καλείται αυτός προς ακρόαση στην συνεδρίαση του Δ.Σ. Ο Προϊστάμενος μπορεί να παρασταθεί ο ίδιος ή και με συνοδεία Δικηγόρου.

3. Μετά την απαλλαγή προϊσταμένου και μέχρι την τοποθέτηση νέου, καθήκοντα προϊσταμένου μέχρι τη λήξη της θητείας, ασκεί ο αναπληρωτής του ή σε απουσία αυτού, υπάλληλος που ορίζεται από τον Πρόεδρο του Δ.Σ., εφόσον κατέχει τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα.

4. Αν κενωθεί θέση Προϊσταμένου πριν τη λήξη της θητείας, επιλέγεται νέος, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 21.

5. Μέχρι την επιλογή και τοποθέτηση νέου Προϊσταμένου Διεύθυνσης, καθήκοντα ασκεί, με απόφαση του Προέδρου του Δ.Σ., ο αρχαιότερος των Προϊσταμένων Τμημάτων που έχει τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα

6. Μέχρι την επιλογή και τοποθέτηση νέου Προϊσταμένου Τμήματος, καθήκοντα ασκεί, με απόφαση του Προέδρου του Δ.Σ., ο αρχαιότερος των υπαλλήλων που έχει τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα.

Άρθρο 22
Καθήκοντα και υποχρεώσεις προσωπικού

1. Το προσωπικό του Ν.Π.Ι.Δ. έχει ενδεικτικά τα εξής καθήκοντα και υποχρεώσεις:

α) να παρέχει τις υπηρεσίες του στην έδρα του Ν.Π.Ι.Δ., ή στο κτίριο του Ισλαμικού Τεμένους Αθηνών ή όπου ασκούνται οι δραστηριότητες αυτού,

β) να τηρεί τους σχετικούς με τον Ν.Π.Ι.Δ. νόμους, διατάγματα, κανονισμούς, αποφάσεις του Δ.Σ. και του Προέδρου του, να υπακούει στις εντολές των ανωτέρων του και γενικά στις ειδικές εντολές και οδηγίες της υπηρεσίας,

γ) να φυλάσσει με επιμέλεια τα έγγραφα και γενικά τα στοιχεία που του παραδίδονται για την εκτέλεση της υπηρεσίας του,

δ) να εκτελεί τα καθήκοντά του σύμφωνα με τα περιγράμματα εργασίας. Σε περιπτώσεις επιτακτικών αναγκών του Ν.Π.Ι.Δ. που δεν μπορούν να καλυφθούν διαφορετικά, με απόφαση του Δ.Σ., επιτρέπεται να ανατίθενται στον υπάλληλο εργασίες συναφείς με την ειδικότητα ή τα καθήκοντά του ή για τις οποίες έχει την απαιτούμενη εμπειρία ή ειδίκευση,

ε) να τηρεί την επιβαλλόμενη εχεμύθεια για γεγονότα και πληροφορίες των οποίων λαμβάνει γνώση κατά την άσκηση των καθηκόντων του,

στ) να μην επιλαμβάνεται επιλύσεως ζητήματος, είτε ατομικά, είτε μετέχοντας σε συλλογικό όργανο, για το οποίο έχει πρόδηλο έννομο συμφέρον αυτός ή συγγενής του εξ αίματος ή αγχιστείας μέχρι και τετάρτου βαθμού,

ζ) να σέβεται τους συναδέλφους του και να συνεργάζεται μαζί τους,

η) να συμπεριφέρεται και να αντιμετωπίζει με ευπρέπεια και κατανόηση τους πολίτες μουσουλμανικού θρησκεύματος κατά την προσέλευσή τους στους χώρους στέγασης του Ν.Π.Ι.Δ., καθώς και κατά την διάρκεια άσκησης των θρησκευτικών τους υποχρεώσεων στο κτίριο του Ισλαμικού Τεμένους Αθηνών,

θ) να δείχνει τον απαιτούμενο σεβασμό κατά την διάρκεια τέλεσης των θρησκευτικών τελετών εντός του Ισλαμικού Τεμένους Αθηνών,

ι) να μην χρησιμοποιεί με οποιονδήποτε τρόπο αρχεία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, τα οποία τηρούνται από το Ν.Π.Ι.Δ. κατά τρόπο άκρως εμπιστευτικό, σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας,

ια) να τηρεί εχεμύθεια σχετικά με τα θέματα που σχετίζονται με την εργασία και τα καθήκοντά του, τόσο κατά τη διάρκεια της απασχόλησής του, όσο και μετά την τυχόν αποχώρησή του από αυτό.

2. Το προσωπικό του Ν.Π.Ι.Δ. οφείλει να: α) προσέρχεται έγκαιρα στον τόπο εργασίας του για την ανάληψη της εργασίας του, τηρώντας πιστά το εκάστοτε εφαρμοζόμενο ωράριο εργασίας,

β) ενημερώνει άμεσα τον προϊστάμενο του για το κώλυμα που καθιστά αδύνατη την προσέλευσή του στην εργασία και γενικά για κάθε γεγονός που δυσχεραίνει ή καθιστά αδύνατη την εκτέλεση των καθηκόντων του,

γ) εργάζεται κατά το καθορισμένο πρόγραμμα υπηρεσιών και το ωράριο εργασίας με τον πιο αποτελεσματικό και παραγωγικό τρόπο, αλλά και πέραν αυτού (υπερεργασία, υπερωρία), εφόσον οι υπηρεσιακές ανάγκες το απαιτούν και στο βαθμό και υπό τους όρους που αυτό προβλέπεται από τον παρόντα οργανισμό,

δ) μην απομακρύνεται και να μην απουσιάζει από τον τόπο εργασίας του κατά τη διάρκεια του ωραρίου του χωρίς την άδεια του προϊσταμένου του ή του αρμόδιου Διευθυντή,

ε) μην απασχολείται κατά τη διάρκεια του ωραρίου του με ασχολίες προσωπικές ή ξένες προς την εργασία του,

στ) αναγγέλλει αρμοδίως και χωρίς καθυστέρηση κάθε γεγονός ή ενέργεια που υποπίπτει στην αντίληψή του, το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει κίνδυνο είτε στους προσερχόμενους στο Ισλαμικό Τέμενος Αθηνών, είτε

στους εργαζόμενους, είτε στο ίδιο το Ισλαμικό Τέμενος Αθηνών και να αποφεύγει ή και να προλαμβάνει ότι θα ήταν δυνατό να δημιουργήσει πρόβλημα στην κανονική λειτουργία του Ισλαμικού Τεμένους Αθηνών,

ζ) τηρεί αυστηρά όλα τα καθορισμένα μέτρα ατομικής και συλλογικής προστασίας και ασφάλειας, με στόχο την ασφάλεια του ιδίου, των συναδέλφων του και των πολιτών,

η) τηρεί τους κανόνες προστασίας και ασφάλειας σε περίπτωση εισόδου επισκεπτών ή εξωτερικών συνεργατών στις εγκαταστάσεις του Ισλαμικού Τεμένους Αθηνών,

θ) υποβάλλεται στους προβλεπόμενους από τη νομοθεσία και τους καθοριζόμενους από τον ειδικό ιατρό εργασίας υγειονομικούς ελέγχους και να τηρεί τις διατάξεις περί υγιεινής και ασφάλειας που ισχύουν κάθε φορά για το χώρο εργασίας του και εξειδικεύονται με αποφάσεις και εγκυκλίους του Δ.Σ.,

ι) διασφαλίζει τη σωστή χρήση, λειτουργία και φύλαξη του εξοπλισμού, των εγκαταστάσεων, υλικών και λοιπών πόρων (περιουσιακών στοιχείων), τα οποία πρέπει να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνο για υπηρεσιακές ανάγκες, να φροντίζει για την τάξη και την καθαριότητα του χώρου εργασίας του και να αναφέρει ιεραρχικά κάθε απώλεια ή ζημιά, δυσλειτουργία ή βλάβη άμεσα,

ια) αναφέρει στα εντεταλμένα, από το Δ.Σ., άτομα και στον προϊστάμενό του κάθε γεγονός που υπέπεσε στην αντίληψή του και το οποίο προκάλεσε ή μπορεί να προκαλέσει ζημιά στο Ν.Π.Ι.Δ. και στο κτίριο του Ισλαμικού Τεμένους Αθηνών ή ατύχημα σε εργαζομένους ή επισκέπτες του,

ιβ) διαχειρίζεται με συνέπεια, τιμιότητα και ακεραιότητα όλα τα χρηματικά ποσά, επιταγές, κ.λπ. που θα περιέλθουν στην κατοχή ή τη διαχείρισή του, υπό την ιδιότητά του ως εργαζόμενου του Ν.Π.Ι.Δ. και, πάντως, να τηρεί απόλυτα το νόμο και την ηθική σε ζητήματα περιουσιακά, ιδιοκτησίας, κυριότητας κ.τ.λ.,

ιγ) μην προσπαθεί να εξασφαλίσει, εκμεταλλευόμενος άμεσα ή έμμεσα την ιδιότητά του ως εργαζόμενου ή της θέσης του, πλεονεκτήματα ή άλλες ωφέλειες, είτε για τον ίδιο προσωπικά είτε για τρίτους,

ιδ) αποφεύγει κάθε πράξη ή δραστηριότητα που οδηγεί σε χρήση μέσων, υποδομών, δεδομένων, προσβάσεων ή ανθρώπινου δυναμικού του Ν.Π.Ι.Δ., για ίδιον όφελος ή συνδεομένων με αυτόν τρίτων προσώπων ή που επηρεάζει, προς όφελος του ιδίου ή προς όφελος τρίτου φυσικού ή νομικού προσώπου, τις εν γένει υπηρεσιακές διαδικασίες του Ν.Π.Ι.Δ.,

ιε) υποβάλλει γραπτές αναφορές, εφόσον του ζητηθεί, και να καταθέτει με ειλικρίνεια στοιχεία και γεγονότα τα οποία γνωρίζει, λόγω της θέσης εργασίας του, όταν κληθεί από τους προϊσταμένους του ή τα αρμόδια όργανα του Ν.Π.Ι.Δ.,

ιστ) συμπεριφέρεται ευγενικά, πρόθυμα προς εξυπηρέτηση και προαγωγή των συμφερόντων του Ν.Π.Ι.Δ. και ιδιαίτερα στους προσερχόμενους σε αυτό και να επιδεικνύει πνεύμα συναδελφικής συνεργασίας. Η συμπεριφορά αυτή αφορά στις σχέσεις με ανωτέρους, υφισταμένους, συναδέλφους και γενικά κάθε τρίτο πρόσωπο που συναλλάσσεται ή έρχεται σε επικοινωνία με τις μονάδες του,

ιζ) διατηρεί σε καλή κατάσταση με επιμέλεια και τάξη τα οποιαδήποτε μέσα χρησιμοποιεί στην εργασία του, έντυπα ή ψηφιακά υπηρεσιακά έγγραφα και αρχεία,

ιη) μην χρησιμοποιεί τα σταθερά τηλέφωνα, το διαδίκτυο, τα φωτοτυπικά, εκτυπωτικά, τηλεομοιοτυπικά και λοιπά μηχανήματα για προσωπικούς σκοπούς,

ιθ) αναφέρει εγγράφως στο αρμόδιο τμήμα κάθε μεταβολή της προσωπικής και οικογενειακής του κατάστασης και της διεύθυνσης κατοικίας του, σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στο παρόντα οργανισμό,

κ) συμμετέχει στα προγράμματα κατάρτισης ή επιμόρφωσης που οργανώνει το Ν.Π.Ι.Δ., την παρακολούθηση των οποίων κρίνει απαραίτητη ο προϊστάμενος για τη βελτίωση της επαγγελματικής του απόδοσης,

κα) συμμετέχει σε επιτροπές και συμβούλια μετά από απόφαση του Δ.Σ.

3. Το προσωπικό είναι υπεύθυνο για την εκτέλεση των υπηρεσιακών του καθηκόντων και την νομιμότητα των ενεργειών του, σύμφωνα και με τα οριζόμενα στο άρθρο 25 του ν. 3528/2007 (Α΄ 26) ως εκάστοτε ισχύει.

4. Απαγορεύεται στους υπαλλήλους, χωρίς προηγούμενη έγγραφη άδεια του Δ.Σ., η ανάληψη πρόσθετων εργασιών ή έργων και η συμμετοχή σε όργανα διοίκησης ανώνυμων ή άλλων Εταιριών.

5. Κατόπιν αδείας του Δ.Σ. επιτρέπεται στους υπαλλήλους, η δημοσίευση άρθρων, εισηγήσεων και μελετών σχετικών με την λειτουργία του Ν.Π.Ι.Δ.

6. Δεν επιτρέπεται στους υπαλλήλους να δίνουν συνεντεύξεις σε Μ.Μ.Ε. της ημεδαπής ή της αλλοδαπής για θέματα που ανάγονται στη λειτουργία του Ν.Π.Ι.Δ. και του Τεμένους.

7. Το Ν.Π.Ι.Δ. παρέχει πλήρη νομική κάλυψη και αρωγή, στους τακτικούς υπαλλήλους, οι οποίοι εμφανίζονται ενώπιον αστυνομικών, εισαγγελικών και ανακριτικών ή δικαστικών αρχών ή άλλων Άρχων με οποιαδήποτε ιδιότητα, για υποθέσεις που έχουν σχέση με την εκτέλεση των καθηκόντων τους, ή εξουσιοδοτήθηκαν να χειριστούν και τα εκτέλεσαν, σύμφωνα με το νόμο, τον Οργανισμό και τις εντολές της διοίκησης.

8. Στο παρόν άρθρο εμπίπτουν οι αποσπασθέντες, στο Ν.Π.Ι.Δ., δημόσιοι υπάλληλοι (μόνιμοι ή Ι.Δ.Α.Χ.) σε εκείνες μόνο τις περιπτώσεις που δεν καλύπτονται από τις αντίστοιχες διατάξεις του ν. 3528/2007 (Α΄ 26) ως εκάστοτε ισχύει.

Άρθρο 23
Καθήκοντα και υποχρεώσεις προσωπικού που κατέχει θέσεις ευθύνης
Το προσωπικό που κατέχει θέση ευθύνης στο Ν.Π.Ι.Δ. έχει τα εξής καθήκοντα και υποχρεώσεις:

α) είναι υπεύθυνο για την κανονική και απρόσκοπτη εκτέλεση της εργασίας και την εκπλήρωση των καθηκόντων των υφισταμένων του, μέσα στα όρια δικαιοδοσίας που του έχουν ανατεθεί, αλλά και για να τηρεί απαρέγκλιτα τις υποχρεώσεις του ως εργαζόμενος,

β) συμμετέχει στις διαδικασίες προγραμματισμού, θέτοντας τους μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους της μονάδας, της οποίας προΐσταται,

γ) κατατοπίζει, καθοδηγεί και παρακινεί τους υφισταμένους του στο αντικείμενο εργασίας τους, καθώς και σε κάθε άλλο θέμα που σχετίζεται με αυτό και μεριμνά, ώστε οι υφιστάμενοι του να λαμβάνουν πάντα γνώση των ανακοινώσεων, αποφάσεων, εγκυκλίων και λοιπών εγγράφων,

δ) ελέγχει τους υφισταμένους του για την εφαρμογή των κανονισμών, διαδικασιών και οδηγιών κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των καθηκόντων τους,

ε) μεριμνά για τον έγκαιρο ορισμό και προετοιμασία των αναπληρωτών του, εφόσον προβλέπονται,

στ) συμπεριφέρεται με ευγένεια προς κάθε συνάδελφο, ανεξαρτήτως ιεραρχικής βαθμίδας, ενώ, ιδιαίτερα για τους υφισταμένους του, σέβεται την προσωπικότητα και την αξιοπρέπειά τους, καλλιεργεί θετικό εργασιακό κλίμα και εξασφαλίζει την υψηλή αποτελεσματικότητα στην εργασία τους,

ζ) καθοδηγεί, επιβλέπει, συμβουλεύει, ελέγχει και εκπαιδεύει τους υφισταμένους του ή εισηγείται την εκπαίδευσή τους, ώστε να εκτελούν εγκαίρως με ασφάλεια και με υψηλή ποιότητα τα καθήκοντά τους,

η) ελέγχει την τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας από τους υφισταμένους του,

θ) μεριμνά για τη διαρκή βελτίωση της παραγωγικότητας στον τομέα ευθύνης του,

ι) αναφέρει στα αρμόδια όργανα οποιοδήποτε παράπτωμα εργαζομένου χρήζει πειθαρχικής διερεύνησης. Ομοίως, επιβραβεύει τις ιδιαίτερες προσπάθειες ή επιτεύγματα των εργαζομένων και αναφέρει στην ιεραρχία για τυχόν ανταμοιβή τους,

ια) προωθεί ιεραρχικά κάθε αναφορά ή αίτηση υφισταμένου του που είναι πέραν των αρμοδιοτήτων του και μεριμνά για τη δίκαιη και έγκαιρη διευθέτηση των παραπόνων και προβλημάτων των υφισταμένων του,

ιβ) είναι δίκαιο, δεν κάνει διακρίσεις μεταξύ των υφισταμένων του, τους αξιολογεί αντικειμενικά, εφαρμόζει την αρχή της ίσης μεταχείρισης και εμπνέει με το παράδειγμά του.

Άρθρο 24
Καταλογισμοί

1. Το Ν.Π.Ι.Δ. είναι αποκλειστικά υπεύθυνο απέναντι των τρίτων για υλικές ζημιές, σωματικές βλάβες κατά τη διάρκεια του ωραρίου εργασίας ή και μετά και χρηματική ικανοποίηση για ηθική βλάβη ή ψυχική οδύνη, που προξενήθηκαν σε αυτούς από παράνομες πράξεις ή παραλείψεις του προσωπικού κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους. Το προσωπικό καμία αστική ευθύνη δεν έχει έναντι τρίτων, αλλά μόνο έναντι του Ν.Π.Ι.Δ.

2. Ο υπάλληλος ευθύνεται έναντι του Ν.Π.Ι.Δ. για κάθε θετική ζημιά την οποία προξένησε σε αυτό από δόλο ή βαρεία αμέλεια κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του. Ο υπάλληλος ευθύνεται επίσης για την αποζημίωση την οποία κατέβαλε το Ν.Π.Ι.Δ. σε τρίτους για παράνομες πράξεις ή παραλείψεις του κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του, εφόσον οφείλονται σε δόλο ή βαριά αμέλεια. Αν περισσότεροι υπάλληλοι προξένησαν από κοινού ζημιά στο Ν.Π.Ι.Δ. ευθύνονται εις ολόκληρο κατά τις διατάξεις του αστικού δικαίου.

3. Ο καταλογισμός της ζημίας και ο καθορισμός του ποσοστού αυτής που καταλογίζεται γίνονται με βάση το βαθμό της υπαιτιότητας του εργαζόμενου και των συνθηκών που μεσολάβησαν.

4. Αρμοδιότητα καταλογισμού έχουν ο Πρόεδρος και ο Διευθυντής για όλο το προσωπικό.

5. Αυτός, στον οποίο καταλογίστηκε η ζημία έχει δικαίωμα μέσα σε προθεσμία δέκα (10) ημερών από την κοινοποίηση σε αυτόν της σχετικής απόφασης, να ζητήσει με γραπτή αίτησή του την αναθεώρησή της από το Πρόεδρο, προσκομίζοντας και κάθε χρήσιμο για την προκείμενη περίπτωση στοιχεία. Η αίτηση υποβάλλεται ιεραρχικά μέσω του οργάνου που εξέδωσε την απόφαση καταλογισμού. Σε περίπτωση εκδόσεως της πράξεως καταλογισμού από τον Πρόεδρο την αρμοδιότητα της αναθεώρησης ασκεί το Δ.Σ.

6. Η απόφαση του Προέδρου ή του Δ.Σ. επί της αίτησης αναθεώρησης πρέπει να εκδοθεί το αργότερα μέσα σε δύο (2) μήνες από την υποβολή της αίτησης, διαφορετικά θεωρείται ότι η αίτηση έγινε σιωπηρά αποδεκτή.

7. Το ποσό που καταλογίσθηκε με τελεσίδικη απόφαση παρακρατείται τμηματικά σε μηνιαίες δόσεις, καθεμία από τις οποίες δεν μπορεί να υπερβεί το ένα δέκατο (1/10) των μηνιαίων αποδοχών του εργαζομένου.

8. Τα δικαίωμα για καταλογισμό δεν μπορεί να ασκηθεί μετά την παρέλευση ενός έτους, το οποίο αρχίζει, στη μεν περίπτωση άμεσης ζημίας του Ν.Π.Ι.Δ. από τότε που διαπιστώθηκε, στη δε περίπτωση καταβολής αποζημίωσης σε τρίτους, από τότε που την κατέβαλε το Ν.Π.Ι.Δ.

9. Η αξίωση του Ν.Π.Ι.Δ. για αποζημίωση έναντι υπαλλήλων του παραγράφεται σε δύο (2) έτη. Στην περίπτωση του πρώτου εδαφίου της παρ. 1, η διετία αρχίζει αφότου το Ν.Π.Ι.Δ. κατέβαλε την αποζημίωση και στην περίπτωση της παρ. 2, αφότου επήλθε η ζημιά.

Άρθρο 25
Καταβολή αποδοχών προσωπικού
Όλες οι αποδοχές του προσωπικού καταβάλλονται δεδουλευμένες μέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών, σύμφωνα με το άρθρο 12 της κοινή υπουργική απόφαση 2/37345/0004/2010 (Β΄ 784) όπως ισχύει, και στις προβλεπόμενες ημερομηνίες στο σύστημα πληρωμής.

Άρθρο 26
Όροι υγιεινής και ασφάλειας
Για τους όρους υγιεινής και ασφάλειας του χώρου εργασίας και για τον έλεγχο της τήρησης τους έχουν ανάλογη εφαρμογή οι διατάξεις περί υγιεινής και ασφάλειας ως εκάστοτε ισχύουν.

Άρθρο 27
Κανονική άδεια

1. Το προσωπικό δικαιούται κανονική άδεια με πλήρεις αποδοχές σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Η άδεια χορηγείται από τον Διευθυντή. Ειδικότερα, οι εργαζόμενοι οφείλουν να προγραμματίζουν την κανονική άδειά τους έγκαιρα, ώστε να την λαμβάνουν εντός του ημερολογιακού έτους.

2. Ο υπάλληλος από την έναρξη της εργασίας του και μέχρι τη συμπλήρωση δώδεκα (12) μηνών συνεχούς απασχόλησης, δικαιούται να λάβει δύο (2) ημέρες για κάθε μήνα υπηρεσίας και δεν μπορεί να υπερβεί συνολικά τον αριθμό των ημερών κανονικής άδειας που δικαιούται με τη συμπλήρωση ενός (1) έτους πραγματικής υπηρεσίας. Η αναλογία της άδειας, υπολογίζεται με βάση την ετήσια άδεια των είκοσι (20) ημερών, χωρίς να υπολογίζεται σε αυτές η ημέρα της εβδομάδας κατά την οποία δεν απασχολούνται οι υπάλληλοι λόγω πενθημέρου. Το Ν.Π.Ι.Δ. υποχρεούται μέχρι τη λήξη του πρώτου ημερολογιακού έτους, εντός του οποίου προσλήφθηκε ο υπάλληλος, να χορηγεί σε αυτόν την παραπάνω αναλογία κανονικής άδειας. Κατά το δεύτερο ημερολογιακό έτος και μέχρι την συμπλήρωση δώδεκα (12) μηνών συνεχούς απασχόλησης, ο τακτικός υπάλληλος δικαιούται ετήσια κανονική άδεια με αποδοχές, ανάλογα με το χρόνο απασχόλησής του στο Ν.Π.Ι.Δ. η οποία υπολογίζεται σύμφωνα με το πρώτο εδάφιο της παρούσας παραγράφου. Μετά τη συμπλήρωση δώδεκα (12) μηνών συνεχούς απασχόλησης ο τακτικός υπάλληλος δικαιούνται πλήρη άδεια. Ο χρόνος της κανονικής αυτής άδειας επαυξάνεται κατά μία (1) εργάσιμη ημέρα για κάθε έτος απασχόλησης επιπλέον του πρώτου και μέχρι τη συμπλήρωση του ανώτατου ορίου των είκοσι πέντε (25) εργάσιμων ημερών. Για καθένα από τα επόμενα ημερολογιακά έτη, ο τακτικός υπάλληλος δικαιούται από την 1η Ιανουαρίου έκαστου έτους την κανονική άδεια με αποδοχές, η οποία υπολογίζεται σύμφωνα με τα ανωτέρω.

3. Δεκαπέντε (15) ημέρες από την κανονική άδεια χορηγούνται υποχρεωτικά εφόσον το ζητήσει ο υπάλληλος μέσα στην περίοδο 15 Μαΐου 31 Οκτωβρίου.

4. Οι κανονικές άδειες μπορούν να χορηγούνται και τμηματικά λόγω υπηρεσιακών αναγκών ή με αίτηση του υπαλλήλου.

5. Η κανονική άδεια μπορεί να μη χορηγείται, να περιορίζεται ή να ανακαλείται, για να αντιμετωπιστούν συγκεκριμένες έκτακτες ανάγκες του Ν.Π.Ι.Δ. Ειδικά για την ανάκληση λαμβάνεται υποχρεωτικά υπόψη και η δυνατότητα του υπαλλήλου να επιστρέψει στην εργασία του, ενώ σε κάθε περίπτωση θα καταβάλλονται οι δαπάνες στις οποίες υποβλήθηκε ο υπάλληλος εξαιτίας της ανάκλησης, περιορισμού ή μη χορήγησης. Ανάκληση άδειας είναι δυνατή και μετά από αίτηση του εργαζόμενου, εφόσον εκτιμηθεί η σοβαρότητα των λόγων που ο εργαζόμενος επικαλείται και δεν δημιουργούνται προβλήματα στην εργασία.

6. Κατά την διάρκεια των μεγάλων μουσουλμανικών θρησκευτικών εορτών δεν χορηγείται στο προσωπικό κανονική άδεια.

7. Ο υπάλληλος που δε ζήτησε, με γραπτή αίτησή του, κανονική άδεια μέχρι την 31η Οκτωβρίου εκάστου έτους, καλείται να λάβει την άδειά του στο επόμενο δίμηνο μέχρι τη λήξη του έτους. Στην περίπτωση που ο υπάλληλος δεν ορίσει το χρόνο χορήγησης της αδείας του, –με την επιφύλαξη των παρ. 5 και 6 του άρθρου αυτού– ορίζει το χρόνο χορήγησης και με απόφαση του χορηγεί υποχρεωτικά την άδεια μέχρι τη λήξη του έτους.

8. Από το χρόνο της κανονικής άδειας αφαιρείται ο χρόνος κάθε αδικαιολόγητης απουσίας μέσα στο ίδιο ημερολογιακό έτος.

9. Η υπέρβαση του χρόνου άδειας, εάν δεν δικαιολογείται από σπουδαίο λόγο που αποδεικνύεται δεόντως με την προσκόμιση αποδεικτικού εγγράφου, συνιστά αυθαίρετη απουσία του εργαζομένου με όλες τις σχετικές συνέπειες. Σε κάθε περίπτωση όμως, ο εργαζόμενος οφείλει να ειδοποιήσει έγκαιρα και με βάση τη σχετική διαδικασία σχετικά με το λόγο και το χρόνο της καθυστέρησης επανόδου του. Αδικαιολόγητη παράλειψη ειδοποίησης συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα.

10. Για τους αποσπασθέντες, στο Ν.Π.Ι.Δ., δημόσιους υπάλληλους (μόνιμοι ή Ι.Δ.Α.Χ.) ισχύουν οι διατάξεις του ν. 3528/2007 (Α΄ 26) ως εκάστοτε ισχύουν.

Άρθρο 28
Λοιπές Άδειες – Ειδικές άδειες

1. Στους υπαλλήλους και στους αποσπασθέντες, στο Ν.Π.Ι.Δ., δημόσιους υπάλληλους (μόνιμοι ή Ι.Δ.Α.Χ.) χορηγούνται οι λοιπές άδειες των άρθρων 50 έως και 53 του ν. 3528/2007 (Α΄ 26) και οι ειδικές άδειες των άρθρων 58 έως και 60 του ιδίου νόμου ως εκάστοτε ισχύουν και με τις ίδιες προϋποθέσεις και διαδικασίες που χορηγούνται για τους δημόσιους υπαλλήλους.

2. Στους υπαλλήλους χορηγούνται τρεις (3) εργάσιμες ημέρες άδειας με αποδοχές λόγω πλασματαφαίρεσης.

3. Όλες οι άδειες του άρθρου αυτού χορηγούνται με μόνη απόφαση του Διευθυντή.

Άρθρο 29
Ασθένεια Λοιπές άδειες

1. Για την άδεια λόγω ασθενείας (και λοιπά ανυπαίτια κωλύματα της εργασίας) εφαρμόζεται η κείμενη νομοθεσία. Η άδεια ασθενείας χορηγείται με απόφαση του Διευθυντή.

2. Εάν ο εργαζόμενος δεν μπορεί λόγω ασθένειας να προσέλθει στην εργασία του, οφείλει να ενεργήσει ως εξής:

α) ειδοποιεί σε εύλογο χρονικό διάστημα και με τον πιο πρόσφορο διαθέσιμο τρόπο, τον άμεσο προϊστάμενο του και το Γραφείο Ανθρώπινου Δυναμικού και, σε περίπτωση απουσίας αυτού, τον αντικαταστάτη του σχετικά με την αδυναμία του αυτή, για τα αίτια και την πιθανή διάρκεια της απουσίας του,

β) κατά τη διάρκεια ασθένειας του, ο εργαζόμενος οφείλει να μην απουσιάζει από την κατοικία του, παρά μόνο εξαιτίας εντελώς απόλυτης ανάγκης ή μετά από ιατρική γνωμάτευση και να ενημερώνει στην περίπτωση αυτή άμεσα το Γραφείο Ανθρώπινου Δυναμικού, καθώς επίσης να παρέχει οποιαδήποτε σχετική πληροφορία για την εξέλιξη της υγείας του και τα πλήρη στοιχεία της διαμονής του για παροχή πληροφοριών υπηρεσιακής φύσης,

γ) την ημέρα επανόδου στην εργασία του, ο εργαζόμενος αποδεικνύει την ασθένεια του με την προσκόμιση ή αποστολή στο Γραφείο Ανθρώπινου Δυναμικού της πρωτότυπης βεβαίωσης του κύριου ασφαλιστικού του φορέα. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις (π.χ. αιφνίδια ασθένεια σε ημέρες αργιών, απεργιών) και μόνο για την πρώτη (1η) ημέρα ασθένειας ή μέχρι τη λήξη των εξαιρετικών συνθηκών γίνεται αποδεκτή πρωτότυπη βεβαίωση δημόσιου νοσοκομείου ή βεβαίωση του κύριου ασφαλιστικού του φορέα,

δ) εφόσον ο εργαζόμενος δεν προσκομίσει τα απαιτούμενα, κατά τα ανωτέρω, δικαιολογητικά το αργότερο εντός τριών (3) εργάσιμων ημερών από την ημέρα επανόδου του στην εργασία του, θεωρείται ότι απουσίασε αυθαίρετα και αδικαιολόγητα με τις συνέπειες που αυτό συνεπάγεται. Οι αδικαιολόγητες απουσίες θεωρούνται πειθαρχικό παράπτωμα,

ε) τις ίδιες παραπάνω υποχρεώσεις έχει και ο εργαζόμενος που αδυνατεί να εργασθεί λόγω εργατικού ατυχήματος.

3. Για τους αποσπασθέντες, στο Ν.Π.Ι.Δ., δημόσιους υπάλληλους (μόνιμοι ή Ι.Δ.Α.Χ.) ισχύουν οι διατάξεις του ν. 3528/2007 (Α΄ 26).

Άρθρο 30
Τοποθέτηση Προσωπικού
Ο υπάλληλος αμέσως μετά την πρόσληψή του, τοποθετείται με απόφαση του Δ.Σ. σε κενή οργανική θέση, λαμβανομένων υπόψη των τυπικών και ουσιαστικών προσόντων του.

Άρθρο 31
Μεταφορά σε θέση ειδικότητας ίδιας ή ανώτερης εκπαιδευτικής βαθμίδας

1. Μετά από αίτηση του ενδιαφερόμενου υπαλλήλου και εφόσον μετά από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της αίτησης για την πρόσληψή του έχει αποκτήσει τα τυπικά προσόντα του κλάδου ανώτερης εκπαιδευτικής βαθμίδας είναι δυνατή η μεταφορά του σε αυτήν, υπό την προϋπόθεση ότι διαθέτει ανάλογα με τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα και ότι υφίσταται κενή οργανική θέση.

2. Μετά από αίτηση του ενδιαφερόμενου υπαλλήλου και εφόσον αυτός διαθέτει τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα που απαιτούνται για άλλη ειδικότητα της ίδιας εκπαιδευτικής βαθμίδας είναι δυνατή η μεταφορά του στην νέα ειδικότητα εφόσον υφίσταται κενή οργανική θέση.

3. Η μεταφορά σε θέση ειδικότητας ίδιας ή ανώτερης εκπαιδευτικής βαθμίδας γίνεται με απόφαση του Δ.Σ., μετά από εισήγηση του Προέδρου του με τη σύμφωνη γνώμη του Διευθυντή.

4. Υπάλληλος ο οποίος είχε το απαιτούμενο για διορισμό σε ανώτερη εκπαιδευτική βαθμίδα τυπικό προσόν κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης διορισμού, δεν επιτρέπεται να μεταταχθεί σε θέση ανώτερης εκπαιδευτικής βαθμίδας πριν από τη συμπλήρωση οκταετίας από το διορισμό του.

5. Οι αιτήσεις για μεταφορά σε θέση ειδικότητας ίδιας ή ανώτερης εκπαιδευτικής βαθμίδας εξετάζονται κατά προτεραιότητα από ενδεχόμενες προσλήψεις.

6. Τυπικά και ουσιαστικά προσόντα νοούνται αυτά του άρθρου 16 του παρόντος.

Άρθρο 32
Αξιολόγηση προσωπικού κριτήρια

1. Η υπηρεσιακή δραστηριότητα των υπαλλήλων υπόκειται σε αξιολόγηση, η οποία αποβλέπει στην αντικειμενική και αμερόληπτη στάθμιση της επαγγελματικής ικανότητας και καταλληλότητας των υπαλλήλων σε σχέση με το αντικείμενο της εργασίας τους και τα καθήκοντα που ασκούν, βάσει των τυπικών και ουσιαστικών προσόντων. Το σύστημα αξιολόγησης του προσωπικού βασίζεται στις ακόλουθες αρχές: διαφάνεια, αντικειμενικότητα, αλληλοσεβασμός, δικαιοσύνη και ανάπτυξη των εργαζομένων.

2. Η αξιολόγηση δύναται να λαμβάνει χώρα: (α) Το πρώτο δίμηνο κάθε ημερολογιακού έτους για κάθε υπάλληλο. (β) Σε οιοδήποτε άλλο πρόσθετο χρονικό σημείο κρίνει το Δ.Σ. ότι απαιτείται για τη βελτίωση υπαλλήλου κάθε οργανωτικής μονάδας,

3. α) Αξιολογητές των υπαλλήλων είναι οι δύο ιεραρχικά προϊστάμενοί τους, ως αξιολογητής Α΄ και αξιολογητής Β΄, αντίστοιχα, κατά τη σειρά της οργανικής διάρθρωσης του Ν.Π.Ι.Δ. ενώ όπου δεν υπάρχει δεύτερος ιεραρχικά προϊστάμενος, την αξιολόγηση διενεργεί αποκλειστικά ο ένας.

β) Αξιολογητές των υπαλλήλων που κατέχουν θέσεις ευθύνης Προϊσταμένου Τμήματος είναι οι δύο ιεραρχικά προϊστάμενοί τους, ως αξιολογητής Α΄ νοείται ο Διευθυντής και αξιολογητής Β΄ νοείται ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Ο Διευθυντής αξιολογείται από τον Πρόεδρο του Δ.Σ.

4. Αντίγραφο της αξιολογικής έκθεσης του υπαλλήλου κοινοποιείται στο Δ.Σ.

5. Η ενημέρωση γίνεται μέσα σε τριάντα (30) ημερολογιακές ημέρες από την αξιολόγηση.

6. Μετά την αξιολόγηση, όλα τα στοιχεία και τα έγγραφα παραδίδονται στο Γραφείο Ανθρώπινου Δυναμικού προς αρχειοθέτηση και φύλαξη στον ατομικό φάκελο του αξιολογούμενου.

7. Ο κάθε υπάλληλος δικαιούται να ενημερώνεται επί της προσωπικής του αξιολόγησης.

8. Κριτήρια Αξιολόγησης Προσωπικού: α) για την αξιολόγηση λαμβάνεται υπόψη η γενικότερη δραστηριότητα του υπαλλήλου, η θεωρητική κατάρτιση, ειδικές γνώσεις του αντικειμένου εργασίας, η εμπειρία, το ενδιαφέρον, η δημιουργικότητα, η αποτελεσματικότητα στην άσκηση των καθηκόντων, η ποσοτική και ποιοτική απόδοση, οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει κατά την εκτέλεση της εργασίας, η ικανότητα που επιδεικνύει σε κάθε μορφή δράσης, η υιοθέτηση νέων μεθόδων εργασίας που προδήλως συντελούν στην αύξηση της παραγωγικότητας, η συμμετοχή σε ομάδες εργασίας για τη μελέτη θεμάτων που αφορούν ή ενδιαφέρουν το Ν.Π.Ι.Δ.,

β) ειδικότερα τα κριτήρια βάσει των οποίων κρίνεται το προσωπικό του Ν.Π.Ι.Δ., ορίζονται ως ακολούθως:

αα) Ήθος και συμπεριφορά. Κρίνεται η προθυμία και ικανότητα για αρμονική και αποτελεσματική συνεργασία με τους συναδέλφους του. Το συλλογικό πνεύμα και η διάθεση να συμμετέχει σε συλλογικές εργασίες και δραστηριότητες και να συμβάλλει ουσιαστικά σε αυτές. Η προθυμία εξυπηρέτησης των πολιτών που έρχονται σε επικοινωνία μαζί του και γενικά κάθε συναλλασσόμενου με την υπηρεσία. Η ευγένεια, η κατανόηση και η αυτοκυριαρχία στις σχέσεις και συνεργασίες του.

ββ) Απόδοση. Κρίνεται το έργο που έχει αποδώσει ποσοτικά και ποιοτικά ο κρινόμενος σε συνδυασμό με το ποσοστό συμμετοχής του στην επίτευξη των στόχων της οργανικής μονάδας στην οποία υπηρετεί.

γγ) Επαγγελματική ικανότητα. Κρίνεται η ενημερότητα πάνω στις απαραίτητες για τον τομέα εργασίας του κρινόμενου γνώσεις, η προσπάθεια για τη συνεχή βελτίωση των επαγγελματικών γνώσεων, η ικανότητα αφομοίωσης των γνώσεων που απαιτεί η άσκηση των καθηκόντων του, η επιστημονική και επαγγελματική κατάρτιση, η ικανότητα αποδοτικής χρησιμοποίησης της επαγγελματικής πείρας, η θετικότητα, η επινοητικότητα κατά την διεξαγωγή της υπηρεσίας και η αποτελεσματική αντιμετώπιση των υπηρεσιακών προβλημάτων. Η άνεση και αυτοπεποίθηση στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της εργασίας, καθώς επίσης και η ευχέρεια και η σταθερότητα στην εφαρμογή αποδοτικών μεθόδων εργασίας.

δδ) Αποφασιστικότητα πρωτοβουλία. Κρίνεται η αυθόρμητη και με την ίδια κρίση ενέργεια και λήψη των ενδεικνυόμενων μέτρων ή αποφάσεων, η εύστοχη αντιμετώπιση και διαχείριση των υποθέσεων, χωρίς ευθυνοφοβία, με πρωτότυπη σκέψη, διορατικότητα και δημιουργική φαντασία, η αναδοχή ευθυνών και η υποβολή προτάσεων για την παραγωγή αποδοτικότερου έργου και την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

εε) Οργάνωση Προγραμματισμός και Συντονισμός. Κρίνεται η ικανότητα οργάνωσης της ανατιθέμενης

εργασίας, κατά τρόπο συστηματικό και αποτελεσματικό, με προσαρμοστικότητα στις μεταβαλλόμενες συνθήκες και απαιτήσεις, με στόχο την αποφυγή γραφειοκρατικών και τυπολατρικών διαδικασιών και την αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας. Η ικανότητα να ιεραρχεί τις εργασιακές προτεραιότητες, ακόμα και χωρίς να του δίνονται συγκεκριμένες κάθε φορά οδηγίες από τους προϊσταμένους του, να καταμερίζει σωστά τις εργασίες, προγραμματίζοντας και ελέγχοντας συστηματικά την άρτια και εμπρόθεσμη εκτέλεση διεκπεραίωση των στόχων και των τρεχουσών εργασιών.

9. Κλίμακα βαθμολογίας (για υπαλλήλους και προϊσταμένους):

α) η κλίμακα των βαθμών ορίζεται από το 0 ως το 100. Κάθε επιμέρους κριτήριο αξιολόγησης από την κάθε κατηγορία κριτηρίων, βαθμολογείται από τον κάθε αξιολογητή (α΄ και β΄ αξιολογητή) με έναν ακέραιο βαθμό, από το 0 ως το 100. Ενδεικτικά η διαβάθμιση, αναλόγως της βαθμολογίας που λαμβάνει ο υπάλληλος και ο προϊστάμενος σε κάθε επιμέρους κριτήριο, είναι η εξής:

αα) 90-100: άριστος, ββ) 75-89: πολύ επαρκής, γγ) 60-74: επαρκής, δδ) 50-59: μερικώς επαρκής, εε) 40-49: μέτριος, στστ) 25-39: ανεπαρκής, ζζ) 0-24: ακατάλληλος για τη συγκεκριμένη θέση. β) σε περίπτωση που ο υπάλληλος ή ο προϊστάμενος

λάβει βαθμολογία μικρότερη από 60 έχει δικαίωμα άσκησης ένστασης στην Ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης,

γ) ο τελικός βαθμός της αξιολόγησης προκύπτει από το μέσο όρο των βαθμολογιών των δύο (2) αξιολογητών.

10. Αξιολόγηση των Προϊσταμένων από τους υφισταμένους:

α) με το σύστημα αξιολόγησης προβλέπεται ότι οι προϊστάμενοι αξιολογούνται και από τους υφισταμένους τους. Η εν λόγω αξιολόγηση πραγματοποιείται βάσει ανώνυμου ερωτηματολογίου,

β) το ερωτηματολόγιο αυτό περιλαμβάνει τα εξής κριτήρια:

αα) ικανότητα διοίκησης και διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού,ββ) ικανότητα αποτελεσματικής καθοδήγησης των υφισταμένων, υπηρεσιακές σχέσεις και συμπεριφορά,γγ) ικανότητα διαχείρισης κρίσεων, δδ) ανάληψη ευθύνης, εε) αποτελεσματικότητα.

γ) Κάθε κριτήριο βαθμολογείται ξεχωριστά, με ακέραιους βαθμούς και ομοίως με την παραπάνω κλίμακα της παρ. 9,

δ) οι αξιολογητές των προϊσταμένων οργανικών μονάδων κατά την αξιολόγηση των τελευταίων λαμβάνουν υπόψη και την αξιολόγηση αυτών από τους υφιστάμενους,

ε) ο Διευθυντής αξιολογείται από το σύνολο των υπαλλήλων της Διεύθυνσης,

στ) ο Προϊστάμενος Τμήματος αξιολογείται από τους υφισταμένους του, εφόσον αυτοί είναι τουλάχιστον τρεις (3).

11. Συμβουλευτική συνέντευξη:

α) πριν από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης ο άμεσα ιεραρχικά προϊστάμενος – αξιολογητής α΄, καλεί τον αξιολογούμενο υπάλληλο προκειμένου να συζητήσει μαζί του τρόπους βελτίωσης της απόδοσής του και καλύτερης αξιοποίησης και ανάπτυξης των ικανοτήτων του προς όφελος τόσο του ιδίου όσο και για τη λειτουργία γενικά και την απόδοση της οργανικής μονάδας, στην οποία υπηρετεί,

β) αν προταθούν από τον αξιολογητή μέτρα βελτίωσης, αυτά λαμβάνονται υπόψη υποχρεωτικά από τον αξιολογητή κατά την επόμενη περίοδο αξιολόγησης του υπαλλήλου,

γ) ο αξιολογητής οφείλει να σημειώσει στην έκθεση αξιολόγησης τα μέτρα που έλαβε ο ίδιος και η υπηρεσία, προκειμένου να βοηθήσουν τον υπάλληλο να βελτιώσει την απόδοσή του,

δ) αν παραλειφθεί η προαναφερόμενη υποχρέωση, η παράλειψη αυτή λαμβάνεται υποχρεωτικά υπόψη ως δυσμενές στοιχείο από τον προϊστάμενο του αξιολογητή κατά την αξιολόγηση του τελευταίου,

ε) σε περίπτωση αξιολόγησης του υπαλλήλου με μέσο όρο βαθμολογίας της έκθεσης μικρότερο του εξήντα (60) συμπληρώνονται υποχρεωτικά από τον αξιολογητή στο έντυπο αξιολόγησης τα μέτρα βελτίωσης που οφείλει να λάβει:

αα) ο αξιολογούμενος, ββ) ο προϊστάμενος που τον αξιολογεί, στο μέτρο των αρμοδιοτήτων του, γγ) η υπηρεσία,

στ) ο αξιολογούμενος έχει δικαίωμα να υποβάλει απευθείας στον αξιολογητή απόψεις αντιρρήσεις μέσα σε δύο (2) ημέρες από την πραγματοποίηση της συνέντευξης. Οι απόψεις αντιρρήσεις, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της έκθεσης αξιολόγησης του υπαλλήλου και λαμβάνονται υπόψη από τον αξιολογητή,

ζ) στο έντυπο αξιολόγησης σημειώνεται η ημερομηνία που διεξήχθη η συμβουλευτική συνέντευξη και υπογράφουν αμφότεροι ο αξιολογούμενος και ο αξιολογητής,

η) σε περίπτωση, κατά την οποία ο αξιολογούμενος ζήτησε προθεσμία για να υποβάλει τις απόψεις αντιρρήσεις του κατά τα ανωτέρω, τίθεται επισημείωση με την ανωτέρω προθεσμία και όταν υποβληθούν οι απόψεις αντιρρήσεις, αυτές αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της έκθεσης αξιολόγησης και λαμβάνονται υπόψη από τον αξιολογητή.

12. Ενστάσεις:

α) οι ενστάσεις των αξιολογούμενων ασκούνται ενώπιον της Ειδικής Επιτροπής Αξιολόγησης μέσα σε αποκλειστική προθεσμία επτά (7) εργάσιμων ημερών από τη γνωστοποίηση της έκθεσης στον υπάλληλο και υποβάλλονται στο οικείο Τμήμα τα οποία τις διαβιβάζει στην αρμόδια Ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης, στις παρακάτω περιπτώσεις:

αα) ένσταση διόρθωσης της έκθεσης με αίτημα τη διόρθωση της βαθμολογίας σε περίπτωση που η βαθμολογία ανάμεσα σε δύο κριτές σε ένα ή περισσότερα, ίδια προσόντα, διαφέρει κατά 19/100 τουλάχιστον,

ββ) ένσταση για βελτίωση της βαθμολογίας σε περίπτωση που ο κρινόμενος έχει βαθμολογηθεί σε δύο τουλάχιστον προσόντα από οποιονδήποτε κριτή με βαθμό 59/100 και κάτω,

γγ) ένσταση για βελτίωση της βαθμολογίας σε περίπτωση που ο κρινόμενος έχει βαθμολογηθεί σε επιμέρους κριτήριο από 0 έως 59 και ελλείπουν υποστηρικτικά στοιχεία της δυσμενούς βαθμολογίας,

δδ) ένσταση μεροληψίας κριτή με αίτημα την εξ ολοκλήρου διαγραφή της έκθεσης,

β) η Ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης:

αα) εξετάζει παραδεκτό και βάσιμο της ένστασης, ββ) οριστικοποιεί την Έκθεση ή διορθώνει την Έκθεση Αξιολόγησης με παράθεση πλήρους αιτιολογίας, γγ) αποφαίνεται εντός δύο (2) μηνών από την παραπομπή του ερωτήματος. Η Ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης, στο πλαίσιο άσκησης της αρμοδιότητάς της, δικαιούται να ζητήσει οποιεσδήποτε πρόσθετες διευκρινίσεις κρίνει απαραίτητες από τους αξιολογητές ή τον αξιολογούμενο και γενικώς να ενεργήσει για τη διακρίβωση των προβαλλόμενων ισχυρισμών.

13. Ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης: Έργο της Ειδικής Επιτροπής Αξιολόγησης αποτελεί: α. η εξέταση των ενστάσεων των αξιολογούμενων σε περίπτωση που ο μέσος όρος βαθμολογίας της Έκθεσης είναι μικρότερος του 59,

β. η εξέταση των ενστάσεων διόρθωσης της έκθεσης με αίτημα τη διόρθωση της βαθμολογίας σε περίπτωση που η βαθμολογία ανάμεσα σε δύο κριτές σε ένα ή περισσότερα, ίδια προσόντα, διαφέρει κατά 19/100 τουλάχιστον,

γ. η εξέταση της ειδικής αιτιολογίας, η οποία παρατίθεται υποχρεωτικά για βαθμολογία επιμέρους κριτηρίου κάτω του 60, κατόπιν άσκησης ένστασης των αξιολογούμενων,

δ. η εξέταση των ενστάσεων μεροληψίας κριτή με αίτημα την εξ ολοκλήρου διαγραφή της έκθεσης

14. Συγκρότηση Ειδικής Επιτροπής Αξιολόγησης: α) η Ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης συγκροτείται από τους: αα) Αντιπρόεδρο του Δ.Σ. ββ) Δυο (2) μέλη του Δ.Σ., β) η Ειδική Επιτροπή κατά τη συγκρότησή της ορίζει τον Πρόεδρο και τον Γραμματέα, γ) η θητεία των μελών της Ειδικής Επιτροπής Αξιολόγησης είναι διετής.

15. Τα φύλλα αξιολόγησης, ο τύπος, το περιεχόμενο,ο χρόνος και ο τρόπος σύνταξής τους και κάθε άλλη λεπτομέρεια καθορίζονται με απόφαση του Δ.Σ.

16. Η αξιολόγηση των αποσπασθέντων, στο Ν.Π.Ι.Δ. δημοσίων υπαλλήλων διενεργείται σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4412/2016 (Α΄ 147) ως εκάστοτε ισχύει.

17. Το προσωπικό με σύμβαση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου δεν αξιολογείται.

Άρθρο 33
Ηθικές και υλικές αμοιβές

1. Το Δ.Σ., μετά από πρόταση του Προέδρου και σύμφωνη γνώμη του Διευθυντή, μπορεί να απονέμει με απόφαση του, σε τακτικούς σε έκτακτους υπαλλήλους ή σε αποσπασμένους σε αυτό, ηθικές και υλικές αμοιβές για εξαιρετικές πράξεις ή για εξαίρετη επίδοση στην εκτέλεση της υπηρεσίας τους, για επωφελή συμβολή στο έργο του Ν.Π.Ι.Δ. ή για εργασίες που έχουν αναλάβει με δική τους πρωτοβουλία, σε πεδία σχετικά με τα αντικείμενα του Ν.Π.Ι.Δ.

2. Οι ηθικές και υλικές αμοιβές είναι: α) εύφημος μνεία, β) ευαρέσκεια, γ) έπαινος, δ) τιμητική άδεια. 3. Ως τιμητική διάκριση μπορεί να απονέμεται σε

υπάλληλο έγγραφη ευαρέσκεια για εξαιρετικές πράξεις προσφοράς υπέρ του κοινωνικού συνόλου καθώς και σε υπάλληλο που αποχωρεί από την υπηρεσία του μετά από ευδόκιμη άσκηση των καθηκόντων του.

4. Η απόφαση απονομής αμοιβών σε υπαλλήλους κοινοποιείται σε όλο το προσωπικό.

5. Η τιμητική άδεια δεν μπορεί να υπερβαίνει τον αριθμό των ημερών της κανονικής άδειας που δικαιούται ο υπάλληλος.

Άρθρο 34
Προσωπικό Μητρώο υπαλλήλου

1. Στο Ν.Π.Ι.Δ. τηρείται προσωπικό μητρώο των υπαλλήλων, στο οποίο περιλαμβάνονται όλα τα στοιχεία, τα οποία προσδιορίζουν την ατομική, οικογενειακή και υπηρεσιακή κατάσταση, σύμφωνα με όσα ορίζονται παρακάτω:

α) τα στοιχεία της ταυτότητας του υπαλλήλου και την οικογενειακή του κατάσταση,

β) τους τίτλους σπουδών ή άλλα τυπικά προσόντα, γ) αποφάσεις, έγγραφα ή άλλα στοιχεία που αναφέρονται στην υπηρεσιακή γενικά κατάσταση και δραστηριότητα του υπαλλήλου, στα οποία περιλαμβάνονται και οι εκθέσεις αξιολόγησης των ουσιαστικών προσόντων,

δ) κάθε άλλο στοιχείο που ο υπάλληλος καταθέτει στο Ν.Π.Ι.Δ. ζητώντας να περιληφθεί στο προσωπικό μητρώο του, εφόσον σχετίζεται με την εργασιακή του κατάσταση.

2. Τα στοιχεία των περιπτώσεων α΄ και β΄ της προηγούμενης παραγράφου υποβάλλονται από τον υπάλληλο κατά την πρόσληψή του, επί αποδείξει της υπηρεσίας εάν ζητηθεί από τον υπάλληλο.

3. Το αρμόδιο τμήμα αμέσως μετά την πρόσληψη του υπαλλήλου, συγκροτεί το προσωπικό μητρώο και είναι υπεύθυνο για την τήρηση, την ασφαλή φύλαξη και την ενημέρωσή του με όλα τα στοιχεία αυτού.

4. Για τα στοιχεία του προσωπικού μητρώου τηρείται η σχετική με την προστασία των προσωπικών δεδομένων νομοθεσία και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για άλλο σκοπό πέραν της εργασιακής κατάστασης και της εξέλιξης του υπαλλήλου εντός του Ν.Π.Ι.Δ.

5. Σε κάθε περίπτωση, με αίτηση που υποβάλλεται από τον ίδιο τον υπάλληλο, το Ν.Π.Ι.Δ. είναι υποχρεωμένο να του χορηγεί ακριβή αντίγραφα των εγγράφων που υπάρχουν στο προσωπικό του αρχείο.

Άρθρο 35
Ομάδες εργασίας

1. Με απόφαση του Δ.Σ. μπορεί να συγκροτούνται ομάδες εργασίας για τη μελέτη και επίλυση θεμάτων που αφορούν ή ενδιαφέρουν το Ν.Π.Ι.Δ.

2. Εκτός των υπηρεσιακών παραγόντων, στις ομάδες αυτές μπορεί να συμμετέχουν και εξειδικευμένα κατά περίπτωση άτομα εκτός του Ν.Π.Ι.Δ.

3. Τα συμπεράσματα ή τα πορίσματα των ομάδων εργασίας υποβάλλονται στον Πρόεδρο.

4. Στην απόφαση συγκρότησης των ομάδων εργασίας καθορίζονται μεταξύ των άλλων η διάρκεια των εργασιών, και οι απαραίτητες λεπτομέρειες για τη έγκαιρη και απρόσκοπτη διεκπεραίωση των εργασιών.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ΄
Πειθαρχική Διαδικασία

Άρθρο 36
Έννοια πειθαρχικού παραπτώματος Πειθαρχικά αδικήματα

1. Πειθαρχικό παράπτωμα αποτελεί κάθε υπαίτια παράβαση υπηρεσιακών καθηκόντων και υποχρεώσεων του προσωπικού του Ν.Π.Ι.Δ., καθώς και κάθε υπαίτια πράξη ή παράλειψη που αντίκειται στην υπηρεσιακή τάξη και πειθαρχία ή είναι επιζήμια στη δράση και στο κύρος του Ν.Π.Ι.Δ. Ο υπαίτιος τιμωρείται με τις διατάξεις του παρόντος Οργανισμού.

2. Η δίωξη και τιμωρία του πειθαρχικού παραπτώματος αποτελεί υπηρεσιακό καθήκον.

3. Πειθαρχικά παραπτώματα αποτελούν τα εξής: α) η απαίτηση ή η αποδοχή δώρων ή αμοιβών ή κάθε φύσης ωφελημάτων ή και ανάλογων υποσχέσεων από τους συναλλασσόμενους με το Ν.Π.Ι.Δ., από εν γένει επισκέπτες στο Ισλαμικό Τέμενος Αθηνών και από πρόσωπα των οποίων ο υπάλληλος διαχειρίζεται ή πρόκειται να διαχειριστεί υποθέσεις τους,

β) η χρησιμοποίηση της ιδιότητάς του ως υπαλλήλου του Ν.Π.Ι.Δ. ή πληροφοριών που κατέχει λόγω της υπηρεσίας ή της θέσης του, για εξυπηρέτηση συμφέροντος κάθε μορφής και φύσης του ιδίου ή τρίτου,

γ) η αδικαιολόγητη απουσία, η κατ’ εξακολούθηση βραδεία προσέλευση ή η πρόωρη αποχώρηση και η παράλειψη ενημέρωσης του προϊσταμένου που ελέγχει την τήρηση του ωραρίου,

δ) η αμέλεια και η πλημμελής ή μη έγκαιρη εκπλήρωση οφειλόμενης υπηρεσίας,

ε) η απείθεια στις εντολές ή τις οδηγίες των προϊσταμένων, περί τα υπηρεσιακά θέματα και της διοίκησης γενικότερα, καθώς και η άρνηση ή παρέκκλιση εκτέλεσης εργασίας,

στ) η παράβαση των αρχών της εχεμύθειας και της αμεροληψίας,

ζ) η απρεπής συμπεριφορά του υπαλλήλου προς τους προϊσταμένους του και τους συναδέλφους,

η) η αναξιοπρεπής ή ανάρμοστη διαγωγή εντός και εκτός υπηρεσίας, καθώς θίγεται το κύρος του Ν.Π.Ι.Δ.,

θ) η αναξιοπρεπής ή ανάρμοστη διαγωγή κατά την διάρκεια των ωρών λειτουργίας του Ισλαμικού Τεμένους Αθηνών και της τέλεσης Θρησκευτικών Τελετών,

ι) η φθορά λόγω ασυνήθιστης χρήσης, η εγκατάλειψη ή η παράνομη χρήση πράγματος το οποίο ανήκει στο Ν.Π.Ι.Δ.,

ια) η παράβαση καθήκοντος κατά τον ποινικό κώδικα ή άλλους ειδικούς ποινικούς νόμους,

ιβ) η αδικαιολόγητη άρνηση προσέλευσης για εξέταση ή κατάθεση ενώπιον υπηρεσιακού οργάνου που διενεργεί προανάκριση ή ανάκριση ή ενώπιον πειθαρχικού συμβουλίου,

ιγ) η προσβολή της θρησκευτικής ελευθερίας,

ιδ) η διατάραξη της θρησκευτικής ειρήνης,

ιετ) η επαγγελματική απασχόληση κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής άδειας με ή χωρίς αποδοχές,

ιστ) η σοβαρή απείθεια,

ιζ) η άρνηση σύμπραξης, συνεργασίας, χορήγησης στοιχείων ή εγγράφων κατά τη διεξαγωγή έρευνας, επιθεώρησης ή ελέγχου από τις αρμόδιες κάθε φορά Αρχές ή υπηρεσίες,

ιη) η παράβαση προσωπικού απορρήτου, ιδιαιτέρως δε του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, και η παροχή σε τρίτους από πρόθεση ή από αμέλεια των στοιχείων και κωδικών πρόσβασης στα κτίρια, τα πληροφοριακά συστήματα και τους πόρους του Ν.Π.Ι.Δ.,

ιθ) η παράλειψη ανάρτησης ή η πλημμελής ανάρτηση πράξεων που προβλέπονται από την παρ. 4 του άρθρου 2 του ν. 3861/2010 (Α΄ 112) ως εκάστοτε ισχύει, όπου αυτό απαιτείται, και η μη εφαρμογή των περί απλούστευσης των διαδικασιών και καταπολέμησης της γραφειοκρατίας διατάξεων,

κ) η κατάχρηση εξουσίας σε βάρος υφισταμένου,

κα) η παρενόχληση, ηθική, απλή και σεξουαλική του προσωπικού ή τρίτων που επισκέπτονται το κτίριο του Ισλαμικού Τεμένους Αθηνών,

κβ) πράξεις με τις οποίες εκδηλώνεται άρνηση αναγνώρισης του Συντάγματος ή έλλειψη αφοσίωσης στην Πατρίδα και τη Δημοκρατία,

κγ) η αδικαιολόγητα μη έγκαιρη σύνταξη ή η σύνταξη μεροληπτικής έκθεσης αξιολόγησης ή η σύνταξη έκθεσης με κρίσεις ή χαρακτηρισμούς που δεν εξειδικεύονται με αναφορά συγκεκριμένων στοιχείων,

κδ) η παραβίαση της αρχής της ισότητας, των ίσων ευκαιριών και της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών σε θέματα εργασίας και απασχόλησης,

κε) η σύναψη στενών κοινωνικών σχέσεων με πρόσωπα, με αφορμή το χειρισμό θεμάτων αρμοδιότητας του υπαλλήλου, από την αντιμετώπιση των οποίων εξαρτώνται ουσιώδη συμφέροντα των προσώπων αυτών,

κστ) η άμεση ή μέσω τρίτου προσώπου συμμετοχή σε δημοπρασία την οποία διενεργεί επιτροπή, μέλος της οποίας είναι ο υπάλληλος, ή σε περίπτωση υπαγωγής της επιτροπής στην αρχή στην οποία υπηρετεί ο υπάλληλος.

4. Η ύπαρξη αμετάκλητης δικαστικής απόφασης ποινικού δικαστηρίου ή αμετάκλητου βουλεύματος δεσμεύει το πειθαρχικό όργανο ως προς την ύπαρξη ή την ανυπαρξία των πραγματικών περιστατικών που στοιχειοθετούν την αντικειμενική υπόσταση πειθαρχικού παραπτώματος.

Άρθρο 37

1. Πειθαρχικές ποινές είναι:

α) έγγραφη επίπληξη,

β) πρόστιμο μέχρι τις αποδοχές ενός (1) μηνός,

γ) στέρηση δυο (2) μισθολογικών κλιμακίων,

δ) η στέρηση του δικαιώματος συμμετοχής σε διαδικασία επιλογής προϊσταμένου οργανικής μονάδας οποιουδήποτε επιπέδου από ένα (1) έως πέντε (5) έτη,

ε) η αφαίρεση της άσκησης των καθηκόντων προϊσταμένου οργανικής μονάδας οποιουδήποτε επιπέδου για τη θητεία ή το υπόλοιπό της.

στ) Η προσωρινή παύση από έναν (1) μέχρι τέσσερις (4) μήνες, με πλήρη στέρηση των αποδοχών.

ζ) Η οριστική παύση (απόλυση).

2. Οι πειθαρχικές ποινές επιμετρούνται ανάλογα με τη βαρύτητα και τη φύση του παραπτώματος, αφού ληφθούν υπόψη οι περιστάσεις και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες διαπράχθηκαν, καθώς και η προσωπικότητα και το ήθος του εγκαλούμενου. Για την ίδια πράξη ή παράλειψη, ανεξαρτήτως του εάν σε αυτήν συρρέουν τα στοιχεία περισσοτέρων πειθαρχικών παραπτωμάτων, επιβάλλεται μία και μόνον πειθαρχική ποινή. Η υποτροπή αποτελεί ιδιαίτερα επιβαρυντική περίπτωση για την επιμέτρηση της ποινής. Σε περίπτωση παραπτωμάτων ιδιαίτερης βαρύτητας, οι ποινές του προηγούμενου άρθρου είναι δυνατόν να επιβληθούν σωρευτικά.

3. Η ποινή της οριστικής παύσης (απόλυσης) επιβάλλεται μόνο για τα ακόλουθα παραπτώματα:

α) στην απαίτηση ή στην αποδοχή δώρων ή αμοιβών ή κάθε φύσης ωφελημάτων ή και ανάλογων υποσχέσεων από τους συναλλασσόμενους με το Ν.Π.Ι.Δ., από εν γένει επισκέπτες στο Ισλαμικό Τέμενος Αθηνών και από πρόσωπα των οποίων τις υποθέσεις διαχειρίζεται ή πρόκειται να διαχειριστεί ο υπάλληλος,

β) στην παράβαση των αρχών της εχεμύθειας και της αμεροληψίας,

γ) στην αναξιοπρεπή ή ανάρμοστη διαγωγή εντός και εκτός υπηρεσίας,

δ) στην αναξιοπρεπή ή ανάρμοστη διαγωγή κατά την διάρκεια των ωρών λειτουργίας του Ισλαμικού Τεμένους Αθηνών και της τέλεσης Θρησκευτικών Τελετών,

ε) στην παράβαση καθήκοντος κατά τον ποινικό κώδικα ή άλλους ειδικούς νόμους,

στ) στην προσβολή της θρησκευτικής ελευθερίας,

ζ) στη διατάραξη της θρησκευτικής ειρήνης,

η) στην εξαιρετικά σοβαρή απείθεια,

θ) στη κατάχρηση εξουσίας σε βάρος υφισταμένου,

ι) στην παρενόχληση, ηθική, απλή και σεξουαλική του προσωπικού ή τρίτων που επισκέπτονται το κτίριο του Ισλαμικού Τεμένους Αθηνών,

ια) στις πράξεις με τις οποίες εκδηλώνεται άρνηση αναγνώρισης του Συντάγματος ή έλλειψης αφοσίωσης στην Πατρίδα και τη Δημοκρατία,

ιβ) στην σύναψη στενών κοινωνικών σχέσεων με πρόσωπα, με αφορμή το χειρισμό θεμάτων αρμοδιότητας του υπαλλήλου από την αντιμετώπιση των οποίων εξαρτώνται ουσιώδη συμφέροντα των προσώπων αυτών,

ιγ) στην άμεση ή μέσω τρίτου προσώπου συμμετοχή σε δημοπρασία την οποία διενεργεί επιτροπή, μέλος της οποίας είναι ο υπάλληλος, ή κατά την υπαγωγή της επιτροπής αυτής, στην αρχή στην οποία ο υπάλληλος υπηρετεί,

ιδ) στην αδικαιολόγητη αποχή από την εκτέλεση των υπηρεσιακών καθηκόντων πέραν από είκοσι δύο (22) εργάσιμες ημέρες, συνεχώς ή διακεκομμένα, μέσα στο ίδιο ημερολογιακό έτος.

4. Για τα λοιπά παραπτώματα μπορεί να επιβληθεί οποιαδήποτε πειθαρχική ποινή.

5. Η χρονική διάρκεια της στέρησης αποδοχών υπολογίζεται κατά την κρίση του έχοντος δικαιοδοσία πειθαρχικού οργάνου, αναλόγως της βαρύτητας του πειθαρχικού παραπτώματος συνυπολογιζομένων των τυχόν ελαφρυντικών ή επιβαρυντικών περιστάσεων. Κατά το χρόνο της προσωρινής παύσης ο υπάλληλος απέχει από κάθε υπηρεσία. Ο χρόνος της προσωρινής παύσης δεν θεωρείται χρόνος πραγματικής υπηρεσίας.

6. Το πρόστιμο υπολογίζεται στις αποδοχές του υπαλλήλου κατά το χρόνο έκδοσης της πρωτοβάθμιας πειθαρχικής απόφασης. Όταν είναι ίσο ή κατώτερο από το ένα τέταρτο (1/4) των αποδοχών του, παρακρατείται εφάπαξ από τις αποδοχές του πρώτου μήνα μετά την τελεσίδικη απόφαση, ενώ, όταν είναι μεγαλύτερο, παρακρατείται σε μηνιαίες δόσεις, που καθορίζονται με την ίδια απόφαση και σε ποσό όχι ανώτερο από το ένα τέταρτο (1/4) των αποδοχών του.

7. Η ηθική αυτουργία ή η συνέργεια σε πράξη ή παράλειψη που τιμωρείται πειθαρχικά αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα που μπορεί να επισύρει την ίδια ποινή του αυτουργού.

8. Απαγορεύεται δεύτερη δίωξη για το ίδιο πειθαρχικό παράπτωμα για το οποίο έχει ήδη ασκηθεί δίωξη. Για το ίδιο πειθαρχικό παράπτωμα επιβάλλεται μία μόνο πειθαρχική ποινή. Με την ίδια πειθαρχική απόφαση επιβάλλεται μία μόνο ποινή.

Άρθρο 38
Διαδικασία ενώπιον του Προέδρου του Δ.Σ.

1. Η πειθαρχική εξουσία σε πρώτο βαθμό ασκείται από τον Πρόεδρο και σε δεύτερο βαθμό από το Δ.Σ.

2. Ο Πρόεδρος είναι αρμόδιος να δέχεται καταγγελίες για τέλεση πειθαρχικού παραπτώματος από οποιοδήποτε μέλος του τακτικού ή έκτακτου προσωπικού, καθώς και από κάθε τρίτο που δικαιολογεί έννομο συμφέρον. Οι καταγγελίες είναι υποχρεωτικά επώνυμες, διαφορετικά τίθενται από τον Πρόεδρο στο αρχείο χωρίς περαιτέρω έρευνα. Οι καταγγελίες αφορούν συγκεκριμένη πράξη ή παράλειψη ή περισσότερες πράξεις ή παραλείψεις και είναι δυνατόν να στρέφονται και κατ’ αγνώστου.

3. Ο Πρόεδρος διερευνά τις καταγγελίες που υποβάλλονται παραδεκτώς, τηρώντας την απαραίτητη εχεμύθεια και σεβόμενος το τεκμήριο αθωότητας του τυχόν φερόμενου ως δράστη του παραπτώματος.

4. Ο Πρόεδρος διερευνά αυτεπαγγέλτως και κάθε υπόνοια τέλεσης πειθαρχικού παραπτώματος που υποπίπτει στην αντίληψή του, ανεξαρτήτως ύπαρξης σχετικής καταγγελίας. Κατά τη διερεύνηση των καταγγελιών ο Πρόεδρος είναι δυνατόν να επικουρείται από μέλος του Δ.Σ. ή από προϊστάμενο του Ν.Π.Ι.Δ., όπως ειδικότερα ορίζεται με απόφασή του. Με την ίδια απόφαση ορίζεται υποχρεωτικά γραμματέας, εκ του προσωπικού τακτικού ή αποσπασμένου για την τήρηση των πρακτικών της διαδικασίας. Τα πρόσωπα που τον επικουρούν υπέχουν υποχρέωση εχεμύθειας για κάθε πληροφορία που αφορά το υπό διερεύνηση πειθαρχικό παράπτωμα.

5. Το τακτικό, έκτακτο ή αποσπασμένο προσωπικό, καθώς και ο Μουσουλμάνος Θρησκευτικός Λειτουργός (Ιμάμης) υποχρεούνται να παρέχουν κάθε πληροφορία που γνωρίζουν και σχετίζεται με την τέλεση του υπό διερεύνηση παραπτώματος, εφόσον τους ζητηθεί.

6. Η διερεύνηση της υπόθεσης δεν μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από δεκαπέντε (15) ημέρες από τη λήψη της καταγγελίας. Εφόσον από τη διερεύνηση της καταγγελίας ή της υπόνοιας τέλεσης πειθαρχικού παραπτώματος προκύπτει η τέλεσή του από συγκεκριμένο υπάλληλο, ο τελευταίος καλείται, επί ποινή ακυρότητας, εγγράφως από τον Πρόεδρο να λάβει εντός τριών (3) εργάσιμων ημερών γνώση του φακέλου και να εκθέσει τις απόψεις του (απολογία). Στην κλήση του προηγούμενου εδαφίου αναγράφεται υποχρεωτικά η πράξη ή παράλειψη για την οποία διώκεται, το άρθρο του Οργανισμού που την προβλέπει ως πειθαρχικό παράπτωμα και η προβλεπόμενη ποινή. Στην περίπτωση που είναι αδύνατη η επίδοση της κλήσης σε απολογία προσωπικά στον υπάλληλο, κοινοποιείται στη διεύθυνση της κατοικίας του που έχει δηλώσει και στην περίπτωση που ο τόπος διαμονής του είναι άγνωστος, η κλήση σε απολογία θυροκολλείται στο κατάστημα της υπηρεσίας που υπηρετεί. Στην περίπτωση που από τη διερεύνηση προκύπτει η τέλεση πειθαρχικού παραπτώματος όχι όμως και ο δράστης του, η υπόθεση τίθεται σε ειδικό αρχείο (αγνώστων δραστών) και ανασύρεται αν μέχρι την παραγραφή του πειθαρχικού παραπτώματος προκύψουν νέα στοιχεία για την ταυτότητα του δράστη. Αν από τη διερεύνηση δεν προκύπτει η τέλεση παραπτώματος ή αν το παράπτωμα έχει παραγραφεί, σύμφωνα με το άρθρο 46, η υπόθεση τίθεται στο αρχείο και ο φάκελος κλείνει. Στην περίπτωση του προηγούμενου εδαφίου, αν διαπιστωθεί το παντελώς αβάσιμο ή ψευδές της καταγγελίας, ο Πρόεδρος καλεί αυτόν που την υπέβαλε, εντός τριών (3) εργάσιμων ημερών από τη θέση της υπόθεσης στο αρχείο, σε απολογία, εκτός εάν η καταγγελία αφορά περιστατικό ηθικής, απλής ή σεξουαλικής παρενόχλησης, οπότε και ο καταγγέλλων καλείται σε απολογία μόνο όταν η καταγγελία αποδεικνύεται σκοπίμως κακόβουλη και ψευδής.

7. Ο υπάλληλος που διώκεται πειθαρχικά, σύμφωνα με την προηγούμενη παράγραφο, δικαιούται, αφού λάβει γνώση του φακέλου, είτε να απολογηθεί αμέσως στον Πρόεδρο είτε να λάβει από αυτόν προθεσμία, η οποία δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη από πέντε (5) εργάσιμες ημέρες. Αν ο υπάλληλος δεν εμφανιστεί εντός της προθεσμίας του δεύτερου εδαφίου της προηγούμενης παραγράφου, αν και κλήθηκε, ή δεν εμφανιστεί εντός της προθεσμίας του προηγούμενου εδαφίου, η διαδικασία συνεχίζεται κανονικά. Ο υπάλληλος δικαιούται να παρουσιαστεί αυτοπροσώπως ή μετά δικηγόρου και εκθέτει τις απόψεις του εγγράφως, καταθέτοντας σχετικό υπόμνημα, και, εφόσον το επιθυμεί, τις αναπτύσσει και προφορικά ενώπιον του Προέδρου. Στην τελευταία περίπτωση τηρούνται πρακτικά, όπως ορίζεται με απόφαση του Προέδρου.

8. Ο Πρόεδρος αποφασίζει για την επιβολή ή μη της προβλεπόμενης πειθαρχικής ποινής και κοινοποιεί την αιτιολογημένη απόφασή του στον υπάλληλο. Σε περίπτωση επιβολής πειθαρχικής ποινής γίνεται ρητή μνεία της δυνατότητας του υπαλλήλου να προσφύγει ενώπιον του Δ.Σ. εντός της προθεσμίας της πρώτης παραγράφου του επόμενου άρθρου. Με την επιφύλαξη του δικαιώματος του Ν.Π.Ι.Δ. να καταγγείλει τη σύμβαση εργασίας του υπαιτίου ανεξαρτήτως ή παράλληλα με την πειθαρχική διαδικασία, η εκτέλεση της ποινής αναστέλλεται κατά τη διάρκεια της προθεσμίας του προηγούμενου εδαφίου και μέχρι την κοινοποίηση στον υπάλληλο που διώκεται πειθαρχικά της απόφασης του Δ.Σ.

Άρθρο 39
Διαδικασία ενώπιον του Δ.Σ.

1. Ο υπάλληλος σε βάρος του οποίου επιβλήθηκε η πειθαρχική ποινή δικαιούται να προσφύγει εντός πέντε (5) εργάσιμων ημερών από την κοινοποίηση της απόφασης του Προέδρου ενώπιον του Δ.Σ.

2. Το Δ.Σ. συγκροτείται ως δευτεροβάθμιο πειθαρχικό όργανο ύστερα από πρόσκληση του Αντιπροέδρου. Ο τελευταίος συγκαλεί το Δ.Σ. ως πειθαρχικό όργανο, διορίζει ως εισηγητή ένα μέλος του και καλεί, επί ποινή ακυρότητας της απόφασής του, τον υπάλληλο να παρευρεθεί στη συνεδρίαση. Πρόσκληση κοινοποιείται και στο σωματείο υπαλλήλων του Ν.Π.Ι.Δ. το οποίο δικαιούται να ορίσει ως εκπρόσωπό του μέλος του τακτικού προσωπικού του Ν.Π.Ι.Δ. το οποίο παρευρίσκεται στη συνεδρίαση με δικαίωμα γνώμης. Ο υπάλληλος που διώκεται πειθαρχικά έχει δικαίωμα να αρνηθεί την παρουσία του εκπροσώπου του σωματείου. Στην περίπτωση του τελευταίου εδαφίου, ο εκπρόσωπος του σωματείου των υπαλλήλων δεν παρίσταται. Όταν ο Αντιπρόεδρος έχει ασκήσει την πειθαρχική εξουσία σε πρώτο βαθμό υποκαθιστώντας τον ελλείποντα, απουσιάζοντα ή κωλυόμενο Πρόεδρο, το Δ.Σ. συγκροτείται ως δευτεροβάθμιο πειθαρχικό όργανο ύστερα από πρόσκληση του ενός μέλους του Δ.Σ. που έχει οριστεί με απόφαση του Δ.Σ. για τον σκοπό αυτό.

3. Ο Πρόεδρος ή ο Αντιπρόεδρος υποχρεούται να διαβιβάσει τον φάκελο στον εισηγητή και να υποβάλει δήλωση εξαίρεσης, η οποία γίνεται υποχρεωτικά δεκτή από το Δ.Σ.

4. Αν κατά τη συνεδρίαση διαπιστωθεί έλλειψη απαρτίας, το Δ.Σ. συγκαλείται, εκ νέου σε συνεδρίαση, η οποία πραγματοποιείται εντός των επόμενων σαράντα οκτώ (48) ωρών. Κατά τη συνεδρίαση αυτή, υπάρχει απαρτία αν μετέχουν σ’ αυτή τουλάχιστον το ένα τρίτο (1/3) των μελών του Δ.Σ. και πάντως όχι λιγότερα από τρία (3) μέλη. Αν και πάλι δεν σχηματιστεί απαρτία, το Δ.Σ. συνεχίζει να συγκαλείται, μέχρι να επιτευχθεί η απαρτία του προηγούμενου εδαφίου.

5. Η απουσία του υπάλληλου που κλήθηκε νομίμως δεν παρακωλύει τη συνέχιση της διαδικασίας. Το Δ.Σ. μπορεί να αναβάλει τη συνεδρίασή του για μια μόνο φορά, αποκλειστικά και μόνον εφόσον ο υπάλληλος ή ο νομίμως εξουσιοδοτημένος από αυτόν εκπρόσωπός του επικαλεστεί και αποδείξει την συνδρομή στο πρόσωπό του περιστατικών ανωτέρας βίας.

6. Η, καθ’ οποιαδήποτε λόγο, απουσία του εκπρόσωπου του σωματείου των υπαλλήλων δεν παρακωλύει τη συνέχιση της διαδικασίας.

7. Ο εισηγητής συντάσσει σχετική έκθεση, την οποία κοινοποιεί στον Αντιπρόεδρο ή στο μέλος Δ.Σ., σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 2 του παρόντος, και η οποία βρίσκεται στη διάθεση του υπαλλήλου και του σωματείου των υπαλλήλων στη Γραμματεία του Δ.Σ. είκοσι τέσσερις (24) τουλάχιστον ώρες πριν από την πρώτη συνεδρίαση. Τη συζήτηση διευθύνει ο Αντιπρόεδρος ή το μέλος του Δ.Σ., σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 2 του παρόντος, ο οποίος δίνει τον λόγο πρώτα στον εισηγητή, και, αν αυτός ελλείπει, απουσιάζει ή κωλύεται, διαβάζει ο ίδιος την εισήγησή του. Στη συνέχεια δίνει τον λόγο στον εκπρόσωπο του σωματείου των υπαλλήλων, εφόσον παρίσταται, και εν τέλει στον διωκόμενο πειθαρχικά υπάλληλο, ο οποίος εκθέτει τις απόψεις του. Ο υπάλληλος δικαιούται να παρίσταται ενώπιον του Δ.Σ. διά ή μετά δικηγόρου, σύμφωνα με τον Κώδικα Δικηγόρων, όπως ισχύει κάθε φορά, και να εκθέτει τις απόψεις του εγγράφως ή προφορικώς.

Άρθρο 40
Σχέση πειθαρχικής προς ποινική δίκη

1. Η πειθαρχική διαδικασία είναι αυτοτελής και ανεξάρτητη από κάθε άλλη δίκη και δεν αναστέλλεται από την ύπαρξή της. Το Δ.Σ. με αιτιολογημένη απόφαση μπορεί να αναστείλει την πειθαρχική δίκη. Η απόφαση του Δ.Σ. για αναστολή της πειθαρχικής δίκης είναι ελεύθερα ανακλητή.

2. Αν εκδοθεί αμετάκλητη καταδικαστική απόφαση ποινικού δικαστηρίου μετά την έκδοση αθωωτικής πειθαρχικής απόφασης, η πειθαρχική δίωξη επαναλαμβάνεται αν δικαιολογείται η ποινή της οριστικής παύσης. Αν εκδοθεί τελεσίδικη αθωωτική απόφαση ποινικού δικαστηρίου, η πειθαρχική δίκη επαναλαμβάνεται στην περίπτωση που εκδόθηκε καταδικαστική πειθαρχική απόφαση με την οποία επιβλήθηκε οποιαδήποτε ποινή εκτός της ποινής της οριστικής παύσης και ο υπάλληλος απαλλάσσεται από την πειθαρχική ποινή και του επιστρέφονται δε οι τυχόν παρακρατηθείσες αποδοχές.

3. Στην περίπτωση που το Δ.Σ. έχει αποφασίσει την οριστική παύση του υπαλλήλου και μεταγενέστερα εκδοθεί αμετάκλητη αθωωτική δικαστική απόφαση, η υπόθεση υποχρεωτικά επανακρίνεται από το ίδιο, με αίτηση του ενδιαφερόμενου, που μπορεί να αποφασίσει την επάνοδό του στην Υπηρεσία. Η αίτηση αυτή υποβάλλεται μέσα σε ένα (1) χρόνο από τότε που η αθωωτική ποινική απόφαση έγινε αμετάκλητη. Ο εκτός υπηρεσίας χρόνος λογίζεται ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας για κάθε συνέπεια, χωρίς δικαίωμα λήψης αναδρομικών αποδοχών.

Άρθρο 41
Πειθαρχική απόφαση

1. Το πειθαρχικό όργανο εκτιμά κατά την κρίση του τα αποδεικτικά στοιχεία και εκδίδει απόφαση η οποία πρέπει να είναι αιτιολογημένη.

2. Η πειθαρχική απόφαση διατυπώνεται εγγράφως.

3. Στην απόφαση μνημονεύεται:

α) ο τόπος και ο χρόνος έκδοσής της,

β) το ονοματεπώνυμο και η ιδιότητα των μελών του συλλογικού πειθαρχικού οργάνου,

γ) το ονοματεπώνυμο και η ιδιότητα του κρινόμενου,

δ) τα πραγματικά περιστατικά και τα στοιχεία που συνιστούν την αντικειμενική και υποκειμενική υπόσταση του πειθαρχικού παραπτώματος, προσδιορισμένα κατά τόπο και χρόνο,

ε) η υποβολή ή όχι απολογίας,

στ) η αιτιολογία της απόφασης,

ζ) η απαλλαγή του κρινόμενου ή η ποινή που του επιβάλλεται,

η) η τυχόν γνώμη της μειοψηφίας. Η παράλειψη των στοιχείων που αναφέρονται στα εδάφια α, β και γ, εκτός του ονοματεπώνυμου, δεν συνεπάγεται ακυρότητα της απόφασης, εφόσον αυτά προκύπτουν από το φάκελο της απόφασης.

4. Η πειθαρχική απόφαση κοινοποιείται, εντός δεκαπέντε (15) ημερών από την έκδοσή της στο Δ.Σ., στον ενδιαφερόμενο και στο οικείο Τμήμα, το οποίο μετά την τελεσιδικία της την καταχωρεί στον ατομικό υπηρεσιακό φάκελο του υπαλλήλου. Με την ως άνω κοινοποίηση υποχρεωτικά γνωστοποιείται στον ενδιαφερόμενο το δικαίωμα και η προθεσμία άσκησης τυχόν προσφυγής στο δευτεροβάθμιο πειθαρχικό όργανο.

Άρθρο 42
Παραγραφή πειθαρχικών αδικημάτων Διαγραφή πειθαρχικών ποινών

1. Τα πειθαρχικά παραπτώματα παραγράφονται μετά πέντε (5) έτη από την ημέρα που διαπράχτηκαν. Τα πειθαρχικά παραπτώματα των περιπτώσεων α΄, β΄, ια΄, ιγ,΄ ιδ΄, ιζ΄, ιστ΄, κ΄, κα΄, κβ΄, κγ΄, κε και κστ΄ της παρ. 2 του άρθρου 36 παραγράφονται μετά επτά (7) έτη. Κατ’ εξαίρεση για το πειθαρχικό παράπτωμα της περίπτωσης α΄ της παρ. 2 του άρθρου 36, η παραγραφή αρχίζει από την ημερομηνία που ο αρμόδιος πειθαρχικώς προϊστάμενος έλαβε γνώση της τέλεσης της πράξης.

2. Πειθαρχικό παράπτωμα το οποίο αποτελεί και ποινικό αδίκημα δεν παραγράφεται πριν παραγραφεί το ποινικό αδίκημα. Για τα παραπτώματα αυτά οι πράξεις της ποινικής διαδικασίας διακόπτουν την παραγραφή του πειθαρχικού παραπτώματος.

3. Η κλήση σε απολογία ή η παραπομπή στο πειθαρχικό συμβούλιο διακόπτουν την παραγραφή. Στις περιπτώσεις αυτές ο συνολικός χρόνος παραγραφής ως την έκδοση της πρωτοβάθμιας πειθαρχικής απόφασης δεν μπορεί να υπερβεί τα επτά (7) έτη και προκειμένου για τα παραπτώματα των περιπτώσεων α΄, β΄, ια΄, ιγ,΄ ιδ΄, ιζ΄, ιστ΄, κ΄, κα΄, κβ΄, κγ΄, κε και κστ΄ της παρ. 2 του άρθρου 36, τα δέκα (10) έτη.

4. Η παραγραφή του πειθαρχικού παραπτώματος διακόπτεται επίσης από την τέλεση νέου πειθαρχικού παραπτώματος, το οποίο αποσκοπεί στην απόκρυψη ή την παρεμπόδιση της πειθαρχικής δίωξης του πρώτου. Στην περίπτωση αυτή το πρώτο παράπτωμα παραγράφεται, όταν παραγραφεί το δεύτερο, εφόσον η παραγραφή του δεύτερου συντελείται σε χρόνο μεταγενέστερο της παραγραφής του πρώτου.

5. Δεν παραγράφεται το πειθαρχικό παράπτωμα για το οποίο εκδόθηκε πειθαρχική απόφαση που επιβάλλει πειθαρχική ποινή σε πρώτο βαθμό.

6. Όταν η παραγραφή διακόπτεται, ο χρόνος της παραγραφής αρχίζει να μετρά εξαρχής.

7. Πειθαρχικό παράπτωμα που έχει παραγραφεί μπορεί να ληφθεί υπόψη κατά την επιμέτρηση της ποινής άλλου πειθαρχικού παραπτώματος, το οποίο διαπράχθηκε πριν συμπληρωθεί ο χρόνος παραγραφής του πρώτου.

8. Οι πειθαρχικές ποινές που έχουν επιβληθεί διαγράφονται και όλα τα σχετικά στοιχεία αποσύρονται από το προσωπικό μητρώο του υπαλλήλου και δεν λαμβάνονται υπόψη για το υπότροπο του υπαλλήλου ως εξής:

α) Η ποινή της έγγραφης επίπληξης μετά από δύο (2) έτη.

β) Η ποινή του προστίμου μέχρι αποδοχών ενός μηνός μετά από τρία (3) έτη,

γ) οι λοιπές ποινές, εκτός από τις ποινές της οριστικής και προσωρινής παύσης, μετά από δέκα (10) έτη, εφόσον κατά το αντίστοιχο χρονικό διάστημα ο υπάλληλος δεν τιμωρήθηκε με άλλη ποινή. Ο χρόνος της διαγραφής υπολογίζεται από την εκτέλεση της πειθαρχικής ποινής

9. Ποινή δεν διαγράφεται, αν πριν συμπληρωθεί ο χρόνος διαγραφής της ο υπάλληλος τιμωρηθεί με οποιαδήποτε ποινή.

10. Οι ποινές που διαγράφονται δεν αποτελούν στοιχεία κρίσης του υπαλλήλου.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε΄

Άρθρο 43
Λύση της σχέσης εργασίας

1. Η σχέση εργασίας του προσωπικού με σύμβαση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου λύεται με:

α) το θάνατο του υπαλλήλου,

β) την αποδοχή της καταγγελίας της σύμβασης εργασίας εκ μέρους του υπαλλήλου (παραίτηση),

γ) την αποχώρηση του υπαλλήλου λόγω συνταξιοδότησης ή ορίου ηλικίας,

δ) την καταγγελία της σύμβασης εργασίας από το Ν.Π.Ι.Δ.

2. Η σύμβαση εργασίας του έκτακτου προσωπικού με σύμβαση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου ή έργου λύεται με:

α) τη λήξη του χρόνου διάρκειας της, β) για σπουδαίο λόγο.

3. Η αδικαιολόγητη αποχή από την εργασία για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των πέντε (5) ημερών συνιστά σπουδαίο λόγο.

Άρθρο 44
Παραίτηση υπαλλήλου

1. Ο υπάλληλος του Ν.Π.Ι.Δ. δικαιούται να παραιτηθεί. Η παραίτηση πρέπει να είναι ρητή, χωρίς όρο ή αίρεση ή προθεσμία και υποβάλλεται εγγράφως προς το Δ.Σ. Η υπαλληλική σχέση λύεται μόνο μετά την έγγραφη κοινοποίηση της αποδοχής της παραίτησης από τον Πρόεδρο, η οποία πρέπει να γίνει υποχρεωτικά μέσα σε ένα μήνα από την υποβολή της παραίτησης.

2. Εντός της προθεσμίας του ενός μηνός της παρ. 1 του παρόντος άρθρου, ο Πρόεδρος, μπορεί να δηλώσει εγγράφως προς τον υπάλληλο που υπέβαλε την παραίτηση ότι αναβάλλει την αποδοχή της μέχρι τρεις μήνες, για λόγους υπηρεσιακής ανάγκης και μέχρι τέσσερις μήνες σε περίπτωση που ο υπάλληλος ασκεί διαχειριστικά καθήκοντα.

3. Η παραίτηση θεωρείται ότι έγινε αυτοδικαίως δεκτή με την πάροδο ενός μηνός από την υποβολή της και στις περιπτώσεις της παρ. 2 μετά την πάροδο των προβλεπομένων προθεσμιών.

4. Ο υπάλληλος μπορεί να ανακαλέσει την παραίτησή του μέχρι την αποδοχή της.

5. Η παραίτηση θεωρείται ότι δεν υποβλήθηκε, εάν κατά την υποβολή της εκκρεμούσε ποινική δίκη για κακούργημα ή πλημμέλημα ή πειθαρχική δίωξη ενώπιον του Πειθαρχικού Συμβουλίου ή ποινική δίκη ή πειθαρχική δίωξη που άρχισε πριν την αποδοχή της.

Άρθρο 45
Καταγγελία της σύμβασης εργασίας από το Ν.Π.Ι.Δ.

1. Η σύμβαση εργασίας μπορεί να καταγγελθεί από το Ν.Π.Ι.Δ. οποτεδήποτε για σπουδαίο λόγο.

2. Σπουδαίο λόγο αποτελούν ιδίως: α) η αδικαιολόγητη αποχή από την εκτέλεση των καθηκόντων για είκοσι δύο (22) τουλάχιστον εν συνεχεία ημέρες,

β) η παραβίαση απορρήτων του Ν.Π.Ι.Δ. εφόσον δεν γίνεται προς προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος,

γ) η σοβαρή απείθεια στις νόμιμες εντολές των προϊσταμένων,

δ) η διάπραξη μέσα σε ένα έτος (1) από τότε που έχει τελεστεί παράπτωμα που τιμωρήθηκε τουλάχιστον με την ποινή του προστίμου ίσου με τις αποδοχές ενός (1) μήνα, άλλου παραπτώματος που μπορεί να επισύρει την ίδια ή μεγαλύτερη ποινή,

ε) η αναξιοπρεπής ή η ανάρμοστη διαγωγή κατά την διάρκεια των ωρών λειτουργίας του Τεμένους και της τέλεσης Θρησκευτικών Τελετών,

στ) η προσβολή της θρησκευτικής ελευθερίας, ζ) η διατάραξη της θρησκευτικής ειρήνης, η) η κατάχρηση εξουσίας σε βάρος υφισταμένου,

θ) η παρενόχληση, ηθική, απλή και σεξουαλική,

ι) πράξεις με τις οποίες εκδηλώνεται άρνηση αναγνώρισης του Συντάγματος ή έλλειψη αφοσίωσης στην Πατρίδα και τη Δημοκρατία.

3. Η καταγγελία της σύμβασης εργασίας, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου αυτού, γίνεται με απόφαση του Δ.Σ.

4. Η λύση της σύμβασης εργασίας επέρχεται από την ανακοίνωση της απόφασης στον υπάλληλο.

Άρθρο 46
Απόλυση

1. Οι τακτικοί υπάλληλοι του Ν.Π.Ι.Δ. απολύονται μόνο:

α) όταν τους επιβληθεί η πειθαρχική ποινή της οριστικής παύσης, β) για σωματική ή πνευματική ανικανότητα, γ) για αναίτια υπηρεσιακή ανεπάρκεια, δ) λόγω καταγγελίας της σύμβασης εργασίας από το Ν.Π.Ι.Δ., σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 45.

2. Η λύση της υπαλληλικής σχέσης λόγω επιβολής της οριστικής παύσης, γίνεται με απόφαση του Προέδρου του Δ.Σ. που εκδίδεται μέσα σε δέκα (10) ημέρες από την έκδοση της τελεσίδικης απόφασης του αρμόδιου οργάνου.

3. Ο τακτικός υπάλληλος μπορεί να απολυθεί λόγω σωματικής ή πνευματικής ανικανότητας με απόφαση του Δ.Σ. και σύμφωνη γνώμη της οικείας Υγειονομικής Επιτροπής. Κατά της απόφασης του Δ.Σ. και κατά της γνωμάτευσης της οικείας Υγειονομικής Επιτροπής που απαγγέλλει την απαλλαγή του υπαλλήλου από την υπηρεσία λόγω σωματικής ή πνευματικής ανικανότητας, δικαιούται ο ενδιαφερόμενος να ασκήσει ένσταση μέσα σε ανατρεπτική ημερομηνία δέκα (10) ημερών από της κοινοποίησης σε αυτόν της απόφασης. Επί της ενστάσεως αποφαίνεται η αρμόδια Επιτροπή που προβλέπεται από τον οικείο ασφαλιστικό φορέα. Η υποβολή ένστασης αναστέλλει την εκτέλεση της απόφασης του Δ.Σ.

4. Η λύση της υπαλληλικής σχέσης τακτικού υπαλλήλου, ο οποίος εκτελεί ανεπαρκώς τα καθήκοντά του με υπαιτιότητά του, γίνεται με απόφαση του Δ.Σ. που εκδίδεται μετά από έγγραφη κλήση του υπαλλήλου να παράσχει εγγράφως ή προφορικώς τις αναγκαίες διευκρινήσεις.

5. Σε περίπτωση κατάργησης κλάδου ή θέσης, το Ν.Π.Ι.Δ. υποχρεούται να εξασφαλίσει την συνέχιση της εργασίας των εργαζομένων που θίγονται. Σε περίπτωση που ο εργαζόμενος αποποιείται τη διευθέτηση που προτείνει το Ν.Π.Ι.Δ., τότε λύεται η σύμβασή του. Πριν από την έκδοση της απόφασης απόλυσης διερευνώνται όλες οι περιπτώσεις μετάταξης του υπαλλήλου σε άλλη υπηρεσία, μετά από αίτηση του υπαλλήλου και σύμφωνα με τις γενικότερες διατάξεις περί κινητικότητας.

6. Οι τακτικοί υπάλληλοι συνταξιοδοτούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του οικείου ασφαλιστικού φορέα.

7. Το Ν.Π.Ι.Δ. καταβάλλει στους απολυόμενους τακτικούς υπαλλήλους των περιπτώσεων β΄ και γ΄ της παρ. 1 του παρόντος άρθρου αποζημίωση σύμφωνα με τις κείμενες εργατικές διατάξεις, ως εκάστοτε ισχύουν. Την αυτή αποζημίωση δικαιούνται και οι καθ’ οιονδήποτε τρόπο αποχωρούντες τακτικοί υπάλληλοι από το Ν.Π.Ι.Δ. και συνταξιοδοτούμενοι σύμφωνα με τις διατάξεις του οικείου ασφαλιστικού φορέα ως εκάστοτε ισχύουν.

8. Η αποζημίωση της προηγούμενης παραγράφου καταβάλλεται στον ή στην σύζυγο και τα παιδιά του τακτικού υπαλλήλου που απεβίωσε, σύμφωνα με τις ισχύουσες κάθε φορά διατάξεις.

Άρθρο 47
Έκπτωση

1. Ο υπάλληλος εκπίπτει αυτοδίκαια από την υπηρεσία αν καταδικάστηκε με αμετάκλητη απόφαση, σε κάθειρξη ή ποινή φυλάκισης ανώτερη του ενός (1) έτους, η οποία συνεπάγεται τις αποστερήσεις των άρθρων 59-61 του Ποινικού Κώδικα.

2. Η έκπτωση επέρχεται μόλις η καταδικαστική απόφαση καταστεί αμετάκλητη.

3. Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. εκδίδει διαπιστωτική πράξη για την έκπτωση.

4. Ο υπάλληλος που εξέπεσε δεν μπορεί να επανέλθει στην υπηρεσία του Ν.Π.Ι.Δ.

Άρθρο 48
Αποζημίωση

1. Στους απολυόμενους υπαλλήλους καταβάλλεται αποζημίωση, εφόσον προβλέπεται καταβολή της από τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας και σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ορίζουν οι διατάξεις αυτές.

2. Το πάσης φύσεως έκτακτο προσωπικό του Ν.Π.Ι.Δ. που προσλαμβάνεται με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου αποχωρεί από τον Οργανισμό με τη λήξη του χρόνου για τον οποίον προσλήφθηκε, δίχως αποζημίωση για την αιτία αυτή και χωρίς καμία διαδικασία.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤ’
Ειδικές Διατάξεις

Άρθρο 49
Διαθεσιμότητα

1. Ο υπάλληλος τίθεται σε διαθεσιμότητα λόγω ασθένειας.

2. Η πράξη θέσης του υπαλλήλου σε διαθεσιμότητα και η πράξη επαναφοράς του στην υπηρεσία, εκδίδονται από τον Πρόεδρο του Δ.Σ. μετά από απόφαση του Δ.Σ.

3. Ο υπάλληλος του Ν.Π.Ι.Δ. τίθεται αυτεπάγγελτα ή μετά από αίτησή του σε διαθεσιμότητα που παρατείνεται πέρα από το χρόνο αναρρωτικής άδειας απουσίας που ορίζεται από τις σχετικές διατάξεις, εφόσον κρίνεται ιάσιμη από την οικεία υγειονομική αρχή.

4. Η διαθεσιμότητα αρχίζει μετά από τη λήξη της αναρρωτικής άδειας και δεν μπορεί να υπερβεί το ένα (1) έτος. Για τα δυσίατα νοσήματα η διαθεσιμότητα μπορεί να παραταθεί μέχρι δύο (2) έτη.

5. Η αρμόδια υγειονομική επιτροπή αποφασίζει υποχρεωτικά μέσα στο τελευταίο μήνα της διαθεσιμότητας, αν ο υπάλληλος είναι ικανός ή όχι να αναλάβει αμέσως τα καθήκοντά του. Αν η επιτροπή γνωματεύσει αρνητικά ο υπάλληλος απολύεται ύστερα από απόφαση του Δ.Σ. Δεν απολύεται ο υπάλληλος, αν η ανικανότητά του επιτρέπει την άσκηση άλλων καθηκόντων.

6. Ύστερα από αίτηση του υπαλλήλου ή αυτεπάγγελτα μπορεί αυτός να παραπεμφθεί για εξέταση στην αρμόδια υγειονομική επιτροπή και πριν από τη λήξη της διαθεσιμότητας. Σε περίπτωση αρνητικής γνωμάτευσης η διαθεσιμότητα διατηρείται μέχρι τη λήξη του χρόνου αυτής.

7. Ο υπάλληλος θεωρείται ότι τελεί σε ενεργό υπηρεσία από την επομένη της ημερομηνίας λήξης της διαθεσιμότητας, εφόσον επανήλθε και τέθηκε στη διάθεση της υπηρεσίας. Ο υπάλληλος δεν μπορεί να επανέλθει στα καθήκοντά του πριν εκδοθεί η γνωμάτευση της προηγούμενης παραγράφου.

8. Η θέση σε διαθεσιμότητα συνεπάγεται την παύση κάθε παρεπόμενου λειτουργήματος που ασκεί ο υπάλληλος στο Ν.Π.Ι.Δ.

Άρθρο 50
Αργία

1. Με απόφαση του Δ.Σ., μετά από εισήγηση του Προέδρου του και γνώμη του Διευθυντή ο υπάλληλος μπορεί να τεθεί σε αργία:

α) αν υπάρχει εκκρεμής κατ’ αυτού ποινική δίωξη για πλημμέλημα ή κακούργημα ή πειθαρχική δίωξη,

β) όταν αυτό επιβάλλεται για τη διαφύλαξη των συμφερόντων του Ν.Π.Ι.Δ. και ιδιαίτερα στην περίπτωση που υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για άτακτη διαχείριση ή δωροληψία, καθώς και στις περιπτώσεις προσβολής των θρησκευτικών πεποιθήσεων των επισκεπτών του Ισλαμικού Τεμένους Αθηνών ή της αναξιοπρεπούς και ανάρμοστης συμπεριφοράς κατά την διάρκεια λειτουργίας του Ισλαμικού Τεμένους Αθηνών.

2. Η αργία μπορεί να διαρκέσει το πολύ ένα (1) έτος. Παράταση του χρόνου αργίας πέραν του έτους και μέχρι εκδόσεως της αμετάκλητης ποινικής ή πειθαρχικής απόφασης, επιτρέπεται αν υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις ότι ο υπάλληλος τέλεσε πράξη με την οποία επήλθε βλάβη των συμφερόντων του Ν.Π.Ι.Δ. Η παράταση αποφασίζεται από το Δ.Σ. Σε περίπτωση αθώωσης του υπαλλήλου, με απόφαση του Δ.Σ. δύναται να καταβάλλονται οι αποδοχές που στερήθηκε ο υπάλληλος.

Άρθρο 51
Θέση εκτός υπηρεσίας

1. Εφόσον υπάρχουν σοβαρές υπόνοιες ότι ο υπάλληλος διέπραξε σοβαρό πειθαρχικό παράπτωμα και διακυβεύεται το συμφέρον της υπηρεσίας, πριν κινηθεί η πειθαρχική διαδικασία, είναι δυνατό με απόφαση του Δ.Σ. του Ν.Π.Ι.Δ και με αποκλειστικό σκοπό τη διευκόλυνση συλλογής των αποδείξεων, να τεθεί εκτός υπηρεσίας ο υπάλληλος για τον οποίο υπάρχουν υπόνοιες. Ο υπάλληλος επανέρχεται αυτοδίκαια στη θέση του, εάν δεν εγερθεί, εντός δεκαημέρου, η πειθαρχική διαδικασία ή η διαδικασία για τη θέση σε αργία.

2. Η διάρκεια της εκτός υπηρεσίας θέση του υπαλλήλου δεν μπορεί να υπερβεί το μήνα. Κατά τη διάρκεια της θέσης εκτός υπηρεσίας του υπαλλήλου, σύμφωνα με την προηγούμενη παράγραφο, υποχρεούται να απέχει από την άσκηση των κύριων και παρεπόμενων καθηκόντων του και υπάγεται στους περιορισμούς του κανονισμού αυτού.

Άρθρο 52
Αποσπάσεις υπαλλήλων του Δημόσιου Τομέα στο Ν.Π.Ι.Δ.

1. Στις συνιστώμενες θέσεις προσωπικού του Ν.Π.Ι.Δ. μπορούν να αποσπώνται μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι ή υπάλληλοι με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου του δημοσίου τομέα, με κοινή απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και του εποπτεύοντος τον φορέα προέλευσης του αποσπώμενου υπαλλήλου Υπουργού, κατά παρέκκλιση από τις κείμενες διατάξεις χωρίς χρονικό περιορισμό.

2. Το Διοικητικό Συμβούλιο με απόφαση του καθορίζει τα προσόντα, τους όρους, το τρόπο και τη διαδικασία απόσπασης δημοσίων υπαλλήλων στο Ν.Π.Ι.Δ.

3. Το οικείο Τμήμα προκηρύσσει τις θέσεις προς απόσπαση σύμφωνα με την απόφαση της προηγούμενης παραγράφου και καλεί τους υπαλλήλους του Δημόσιου Τομέα που έχουν τα τυπικά προσόντα και επιθυμούν να αποσπαστούν, να υποβάλλουν αίτηση μέσα σε αποκλειστική προθεσμία δεκαπέντε (15) ημερολογιακών ημερών. Η προκήρυξη αποστέλλεται σε όλα τα Υπουργεία, Ν.Π.Δ.Δ., Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και ΟΤΑ Α΄, Β΄ Βαθμού και στην οικεία Διεύθυνση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, η οποία με ευθύνη της ενημερώνει του υπάλληλους του Υπουργείου. Η προκήρυξη υπογράφεται από τον Πρόεδρο του Δ.Σ.

4. Το οικείο τμήμα καταρτίζει πίνακες με τους υποψηφίους προς απόσπαση σύμφωνα με την απόφαση του εδαφίου (α) και εν συνεχεία διαβιβάζει, εντός δεκαπέντε (15) ημερών, τους πίνακες των υποψηφίων στο Δ.Σ.

5. Το Δ.Σ., σε διάστημα ενός μήνα από την παραλαβή των σχετικών πινάκων, αποφασίζει για την επιλογή των υπαλλήλων προς απόσπαση. Το Δ.Σ. πριν την έκδοση της ως άνω απόφασης, διατηρεί το δικαίωμα της κλήσης των υπαλλήλων σε συζήτηση.

6. Η ως άνω απόφαση με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά αποστέλλεται στην Διεύθυνση Θρησκευτικής Διοίκησης για την έκδοση της προβλεπομένης απόφασης απόσπασης.

7. Ο χρόνος υπηρεσίας που διανύεται στο Ν.Π.Ι.Δ. θεωρείται ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας στην οργανική θέση τους, για όλες τις έννομες συνέπειες.

8. Η απόσπαση μπορεί να διακόπτεται οποτεδήποτε, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 5 του ν. 3512/2006 (Α΄ 264), όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 5 παρ. 2 του ν. 4473/2017 (Α΄ 78), ως εκάστοτε ισχύει.

Άρθρο 53
Γενικές Αρχές Οικονομικής και Λογιστικής Διαχείρισης
Η Οικονομική και Λογιστική Διαχείριση, ο έλεγχος και η εντολή πληρωμής σε βάρος των πόρων και υπέρ δικαιούχων ενεργούνται σύμφωνα με τον παρόντα οργανισμό και τον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (Κ.Β.Σ.), ως εκάστοτε ισχύει, χωρίς καμία αναφορά ή περιορισμό από τις διατάξεις που διέπουν τη διάθεση, κατανομή και ανάλωση των πιστώσεων του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ακόμη και κατά.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ζ’
Οικονομική και Λογιστική Διαχείριση

Άρθρο 54
Περιουσία – Πόροι

1. Το Ισλαμικό Τέμενος Αθηνών και η παραχωρηθείσα, σύμφωνα με το άρθρο 3 του ν. 3512/2006 (Α΄ 264), εδαφική έκταση ανήκουν κατά κυριότητα στον παραχωρήσαντα τη χρήση.

2. Η διοίκηση και διαχείριση των πόρων του Ν.Π.Ι.Δ. ασκείται από το Δ.Σ.

3. Διατάκτης των δαπανών του Ν.Π.Ι.Δ. είναι ο Πρόεδρός του.

4. Με απόφαση του Προέδρου είναι δυνατή η παροχή εξουσιοδότησης σε άλλα όργανά του να υπογράφουν «με εντολή Προέδρου» έγγραφα ή άλλες πράξεις διαχείρισης.

5. Οι πόροι του Ν.Π.Ι.Δ. είναι ιδίως: α) τακτικοί, που προέρχονται από επιχορηγήσεις από

τον κρατικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για την κάλυψη της μισθοδοσίας του προσωπικού του Ν.Π.Ι.Δ., της αποζημίωσης των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και των δαπανών λειτουργίας και συντήρησης του Ισλαμικού Τεμένους Αθηνών,

β) έκτακτοι, της περ. β΄ της παρ. 2 του άρθρου 4 του ν. 3512/2006 (Α΄ 264) ως εκάστοτε ισχύει.

6. Οι εισπράξεις των εσόδων διενεργούνται μέσω της Τράπεζας, στην οποία έχει συσταθεί ο ειδικός έντοκος λογαριασμός του Ν.Π.Ι.Δ. Οι εισπράξεις, για κάθε μία από τις οποίες εκδίδεται σχετικό γραμμάτιο είσπραξης, καταχωρίζονται ως έσοδα του Ν.Π.Ι.Δ. στα οικεία βιβλία, με βάση τις έγγραφες αναγγελίες της τράπεζας που διενήργησε την είσπραξη.

7. Ο Διευθυντής του Ν.Π.Ι.Δ. επιμελείται και ο Προϊστάμενος του οικείου Τμήματος μεριμνά για την είσπραξη και παρακολούθηση των εσόδων. Επιπρόσθετα, ανά μήνα, ο Προϊστάμενος του οικείου Τμήματος ενημερώνει σχετικά τον Διευθυντή και τον Πρόεδρο του Ν.Π.Ι.Δ.

Άρθρο 55
Συνεργασία με τραπεζικούς οργανισμούς ημεδαπής

1. Το Ν.Π.Ι.Δ. τηρεί σε τραπεζικά ιδρύματα εγκατεστημένα στην Ελλάδα, λογαριασμούς όψεως και ταμιευτηρίου. Στους λογαριασμούς αυτούς κατατίθενται οι πάσης φύσεως πόροι (άρθρο 54) και από αυτόν καταβάλλονται οι πάσης φύσεως πληρωμές.

2. Οι λογαριασμοί αυτοί ανοίγονται από τον Πρόεδρο μετά από απόφαση του Δ.Σ., η οποία μνημονεύει το/τα τραπεζικό/ά ίδρυμα/τα.

3. Με απόφαση του Δ.Σ. εγκρίνονται οι συμβάσεις συνεργασίας του Ν.Π.Ι.Δ. με τα Τραπεζικά Ιδρύματα.

4. Στις συμβάσεις που καταρτίζονται με τα τραπεζικά ιδρύματα για τους λογαριασμούς όψεως προβλέπονται μεταξύ άλλων ότι το τραπεζικό ίδρυμα:

α) ενημερώνει το Ν.Π.Ι.Δ. εντός εύλογου χρόνου από την κατάθεση ποσού. Η ενημέρωση περιλαμβάνει το ποσό, την ημερομηνία κατάθεσης, την αιτιολογία και το όνομα του καταθέτη,

β) λαμβάνει από το αρμόδιο Τμήμα εντολές πληρωμών για κάθε είδους δαπάνη του Ν.Π.Ι.Δ.,

γ) ελέγχει για τη νομιμότητα των καταβολών και των εισπράξεων, σύμφωνα με όσα διέπουν τις τραπεζικές συναλλαγές,

δ) διεκπεραιώνει την εντολή πληρωμών, εφόσον κρίνει ότι όλα είναι σύμφωνα με τους κανόνες που διέπουν τις τραπεζικές συναλλαγές,

ε) ενημερώνει το αρμόδιο τμήμα εντός εύλογου χρόνου για την καταβολή ποσού αναφέροντας το ποσό, την ημερομηνία καταβολής, την αιτιολογία και το όνομα του δικαιούχου.

Άρθρο 56
Διαδικασία προσδιορισμού οικονομικών αποτελεσμάτων

1. Το οικονομικό έτος είναι η χρονική περίοδος που περιλαμβάνει τις διαχειριστικές, διοικητικές και λογιστικές πράξεις και τα γεγονότα τα οποία σχετίζονται με τη διαχείριση των εσόδων και εξόδων καθώς και των περιουσιακών γενικά στοιχείων του Ν.Π.Ι.Δ.

2. Το οικονομικό έτος ταυτίζεται με το ημερολογιακό έτος.

3. Το οικονομικό έτος μπορεί να παραταθεί για δύο μήνες.

4. Οι πράξεις του ισολογισμού καθώς και το κλείσιμο αυτού περατώνονται εντός δυο (2) μηνών από τη λήξη του προηγούμενου οικονομικού έτους.

5. Ως προς τις διαδικασίες προσδιορισμού των οικονομικών αποτελεσμάτων εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, όπως ισχύει, καθώς και οι γενικοί κανόνες της Λογιστικής και Ελεγκτικής Επιστήμης.

Άρθρο 57
Βιβλία και στοιχεία

1. Το Ν.Π.Ι.Δ. τηρεί υποχρεωτικά τα παρακάτω γενικά βιβλία:

α) Βιβλίο Παγίων (κινητής και ακίνητης περιουσίας).

β) Βιβλίο ευεργετών και δωρητών.

γ) Βιβλίο δωρεών, τιμαλφών και ξένων νομισμάτων.

δ) Βιβλίο προσωπικού.

2. Το Ν.Π.Ι.Δ. τηρεί υποχρεωτικά τα παρακάτω λογιστικά βιβλία και στοιχεία:

α) Βιβλίο απογραφών και ισολογισμών, στο οποίο καταχωρούνται οι απογραφές, η ανάλυση του απολογισμού της διαχείρισης και ο πίνακας τιμαλφών και ξένων νομισμάτων καθώς και οι προβλεπόμενες οικονομικές καταστάσεις.

β) Γενικό και Αναλυτικό Ημερολόγιο.

γ) Γενικό και Αναλυτικό Καθολικό.

δ) Ισοζύγιο Γενικό και Αναλυτικό.

ε) Στελέχη αριθμημένων διπλοτύπων αποδείξεων και γραμματειών είσπραξης, καθώς και ενταλμάτων πληρωμής.

στ) Βιβλίο επιταγών και εντολών μεταφοράς και καταχώρησης εντολών πληρωμής.

ζ) Ημερολόγιο εγγραφών και ισολογισμού.

η) Κάθε άλλο βιβλίο και στοιχείο που το Δ.Σ. θα κρίνει ότι είναι απαραίτητο για την οικονομική διαχείριση και την εν γένει εύρυθμη λειτουργία.

3. Η θεώρηση των βιβλίων, στοιχείων και καταστάσεων που αναφέρονται στο άρθρο αυτό γίνεται κατά περίπτωση από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. ή από τον Πρόεδρο.

4. Δημιουργείται μηχανογραφικό σύστημα πληροφορικής βάσει ειδικών κατά περίπτωση προγραμμάτων, για την κατάρτιση και εκτέλεση του ισολογισμού και του προϋπολογισμού.

Άρθρο 58
Έννοια και περιεχόμενο Προϋπολογισμού

1. Με τον προϋπολογισμό προσδιορίζονται τα έσοδα και καθορίζονται τα όρια των εξόδων πιστώσεων του Ν.Π.Ι.Δ., και οι κινήσεις κεφαλαίων για κάθε οικονομικό έτος.

2. Ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει τα προβλεπόμενα έσοδα και έξοδα του Ν.Π.Ι.Δ. σύμφωνα με αποφάσεις του Δ.Σ.

3. Τα έσοδα και έξοδα του Ν.Π.Ι.Δ. εγγράφονται στον προϋπολογισμό και ταξινομούνται κατά είδος, ομάδες και κατηγορίες, ανάλογα με την αιτία και τη φύση τους.

4. Τα έσοδα και έξοδα του Ν.Π.Ι.Δ. προσδιορίζονται για κάθε οικονομικό έτος με τον προϋπολογισμό, ο οποίος περιλαμβάνει:

α) Στο σκέλος των εσόδων του: αα) το τακτικό και έκτακτο αποθεματικό, ββ) τις ετήσιες επιχορηγήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων,  γγ) τα έσοδα που περιλαμβάνονται στην περίπτ. β΄ της παρ. 5 του άρθρου 54.

β) Στο σκέλος των εξόδων του: αα) τις δαπάνες εκμετάλλευσης και διαχείρισης κινητής και ακίνητης περιουσίας του Ν.Π.Ι.Δ., ββ) τις δαπάνες μισθοδοσίας του προσωπικού, γγ) τις δαπάνες λειτουργίας και συντήρησης, δδ) τις λοιπές δαπάνες.

Άρθρο 59
Κατάρτιση και έγκριση προϋπολογισμού

1. Ο προϋπολογισμός κάθε οικονομικού έτους καταρτίζεται κατόπιν σχετικών εισηγήσεων του αρμόδιου τμήματος πριν από την έναρξη του οικονομικού έτους και υποβάλλεται για έγκριση στο Δ.Σ. το μήνα Δεκέμβριο, συνοδευόμενος από την Εισηγητική Έκθεση που περιέχει ανάλυση και αιτιολόγηση των επί μέρους κονδυλίων των προβλεπομένων εσόδων και εξόδων και περιλαμβάνει:

α) τις ανάγκες των υπηρεσιών του Ν.Π.Ι.Δ σε σχέση με τα έσοδα, τα περιουσιακά στοιχεία και το ύψος των διαθεσίμων του,

β) τα αποτελέσματα των προηγουμένων οικονομικών διαχειρίσεων, όπως αυτά προκύπτουν από τους απολογισμούς και τις οικονομικές καταστάσεις που συντάσσονται αρμοδίως, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις,

γ) τα καταρτιζόμενα σχέδια δράσεως για την επίτευξη των σκοπών του Ν.Π.Ι.Δ.

2. Ο προϋπολογισμός με την εισηγητική έκθεση και τις οικονομικές καταστάσεις και την απόφαση του Δ.Σ., υποβάλλονται προς έγκριση από τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων εντός του μηνός Δεκεμβρίου.

3. Με την απόφαση του Δ.Σ., που αφορά την έγκριση του προϋπολογισμού, επιτρέπεται:

α) να διορθωθούν αθροιστικά λάθη,

β) να εγγραφούν συγκεκριμένα έσοδα που προβλέπονται από το νόμο, εφόσον δεν έχουν εγγραφεί και να αυξομειωθούν εφόσον έχουν υπολογιστεί με τρόπο λανθασμένο,

γ) να αυξομειωθούν δαπάνες, που έχουν υπολογιστεί με τρόπο λανθασμένο.

Άρθρο 60
Έσοδα – Έξοδα

1. Έσοδα του προϋπολογισμού είναι τα ποσά που βεβαιώνονται κατά κωδικό αριθμό στη διάρκεια του οικονομικού έτους, στο οποίο αναφέρεται ο προϋπολογισμός, ανεξάρτητα από τη χρονική περίοδο που προέρχονται, καθώς επίσης και τα έσοδα των προηγουμένων οικονομικών ετών που δεν έχουν εισπραχτεί.

2. Τα έσοδα του Ν.Π.Ι.Δ. είναι αυτά που περιλαμβάνονται στο άρθρο 54.

3. Τα έξοδα του Ν.Π.Ι.Δ. αφορούν ιδίως: α) την πληρωμή ενοικίων και κοινοχρήστων ακινήτων ή κινητών που μισθώνει το Ν.Π.Ι.Δ. με κοινή ή χρηματοδοτική μίσθωση, καθώς και την ασφάλιση κτιρίων, επίπλων κ.λπ.,

β) την κάλυψη των κάθε είδους λειτουργικών εξόδων (προμήθεια γραφικής ύλης, φωτισμός, θέρμανση, τηλεπικοινωνιακά και ταχυδρομικά έξοδα, λοιπές προμήθειες αναλώσιμων υλικών κ.λπ.),

γ) την επέκταση υφιστάμενων κτιρίων και εγκαταστάσεων,

δ) την εκπαίδευση και επιμόρφωση του προσωπικού,

ε) την επισκευή και συντήρηση κτιρίων, εγκαταστάσεων, επίπλων, μηχανημάτων, οργάνων και σκευών,

στ) την εκπόνηση μελετών, πραγματοποίηση ερευνών και την λήψη (παροχή) κάθε είδους υπηρεσιών από τρίτους,

ζ) την προμήθεια ηλεκτρονικού εξοπλισμού και λογισμικού, καθώς και την προσαρμογή, αναβάθμιση, βελτίωση και επέκταση αυτών,

η) την προμήθεια επίπλων, σκευών και λοιπών ειδών εξοπλισμού,

θ) την έκδοση εντύπων,

ι) τη δημοσίευση ανακοινώσεων σε έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, ια) τις δαπάνες έκτος έδρας κίνησης στην ημεδαπή και αλλοδαπή,

ιβ) Τις δαπάνες φιλοξενίας,

ιγ) την διοργάνωση εκδηλώσεων, συνεδρίων και λοιπών προωθητικών ενεργειών που έχουν σχέση με τον σκοπό του Ν.Π.Ι.Δ.,

ιδ) τις υπηρεσίες επικοινωνίας και προβολής του Τεμένους στην ημεδαπή και αλλοδαπή,

ιε) τις συνδέσεις και συνδρομές σε τράπεζες πληροφοριών, καθώς και τις εισφορές σε διεθνείς οργανισμούς στους οποίους συμμετέχει,

ιστ) τις φορολογικές και ασφαλιστικές κρατήσεις ή κρατήσεις υπέρ τρίτων,

ιστ) τις υπηρεσίες νομικής υποστήριξης, ιη) τις υπηρεσίες τεχνικού συμβούλου,

ιθ) τις υπηρεσίες φύλαξης

κ) τις υπηρεσίες καθαριότητας, κα) κάθε άλλη δαπάνη που προβλέπεται από διάταξη νόμου ή εξυπηρετεί και προάγει τους σκοπούς του Ν.Π.Ι.Δ., όπως αυτές προβλέπονται στον αντίστοιχο προϋπολογισμό εξόδων του.

Άρθρο 61
Αποθεματικά

1. Αποθεματικά είναι ειδικές πιστώσεις που προβλέπονται στον προϋπολογισμό και χρησιμοποιούνται αποκλειστικά:

α) για την αναπλήρωση των πιστώσεων που αποδεικνύονται ανεπαρκείς,

β) για την αντιμετώπιση εκτάκτων και επειγουσών δαπανών που δεν έχουν προβλεφθεί στον προϋπολογισμό,

γ) την κάλυψη δαπανών μισθοδοσίας του προσωπικού με σύμβαση ορισμένου χρόνου ή έργου που θα προσληφθεί από το Ν.Π.Ι.Δ. κατά την διάρκεια του οικονομικού έτους.

2. Στο προϋπολογισμό αναγράφονται πιστώσεις με τίτλο:

α) Τακτικό Αποθεματικό, που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για συμπλήρωση των πιστώσεων, που δεν επαρκούν και την κάλυψη δαπανών μισθοδοσίας του προσωπικού με σύμβαση ορισμένου χρόνου ή έργου που θα προσληφθεί από το Ν.Π.Ι.Δ. κατά την διάρκεια του οικονομικού έτους.

β) Έκτακτο Αποθεματικό, που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την κάλυψη εκτάκτων δαπανών, που δεν ήταν δυνατόν να προβλεφθούν κατά τη σύνταξη του προϋπολογισμού.

Άρθρο 62
Αναμόρφωση Προϋπολογισμού

1. Κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης του προϋπολογισμού επιτρέπεται η αναμόρφωση αυτού μετά από σχετική εισήγηση του οικείου τμήματος, στην οποία επισυνάπτονται τα κατάλληλα παραστατικά και στοιχεία προς τεκμηρίωση της ανάγκης αναμόρφωσης:

α) με αύξηση των πιστώσεων και ταυτόχρονα ισόποση μείωση του τακτικού αποθεματικού,

β) με εγγραφή νέων πιστώσεων και ταυτόχρονα ισόποση μείωση του έκτακτου αποθεματικού,

γ) με τον περιορισμό άλλων πιστώσεων.

2. Η ανωτέρω αναμόρφωση ενεργείται με αποφάσεις του Δ.Σ. και εγκρίνεται από τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

3. Σε περίπτωση εξάντλησης των πιστώσεων των αποθεματικών, είναι δυνατή η εγγραφή νέων πιστώσεων με τη διαδικασία της προηγούμενης παραγράφου, με ισόποση μείωση του προβλεπόμενου πλεονάσματος.

Άρθρο 63
Διαδικασία εκκαθάρισης

Η διαδικασία της πραγματοποίησης δαπανών του προϋπολογισμού του Ν.Π.Ι.Δ. από το οικείο τμήμα ακολουθεί τα παρακάτω στάδια:

1. Ανάληψη υποχρέωσης για την πραγματοποίηση της δαπάνης:

Ανάληψη Υποχρέωσης (ή Ανάληψη Δαπάνης) είναι η πράξη με την οποία γεννάται η βεβαιώνεται υποχρέωση του Ν.Π.Ι.Δ. έναντι τρίτων. Πριν από κάθε ενέργεια για την εκτέλεση οποιασδήποτε δαπάνης, απαιτείται σχετική απόφαση ανάληψης υποχρέωσης του Προέδρου ή του οργάνου που έχει εξουσιοδοτηθεί με την οποία και εγκρίνεται η πραγματοποίηση της δαπάνης.

2. Εκκαθάριση της δαπάνης: α) οι δαπάνες του Ν.Π.Ι.Δ. ελέγχονται και εκκαθαρίζονται από το οικείο τμήμα βάσει νομίμων δικαιολογητικών, τα οποία αποδεικνύουν την απαίτηση κατά του Ν.Π.Ι.Δ.,

β) όταν κατά τον έλεγχο των προβλεπόμενων δικαιολογητικών διαπιστώνονται θεραπεύσιμες ελλείψεις, ζητούνται αυτά προς συμπλήρωση από την αρμόδια υπηρεσία,

γ) τον έλεγχο ακολουθεί πράξη εκκαθάρισης, η οποία εμφανίζει ολογράφως και αριθμητικώς το εκκαθαριζόμενο χρηματικό ποσό. Η πράξη εκκαθάρισης μονογράφεται από τα υπηρεσιακά όργανα που συμπράττουν στον έλεγχο των δικαιολογητικών, υπογράφεται δε από τον προϊστάμενο του οικείου τμήματος που εκκαθαρίζει τη δαπάνη,

δ) επί ενιαίας εκκαθάρισης περισσότερων απαιτήσεων ενός ή περισσότερων δικαιούχων επισυνάπτεται στα δικαιολογητικά και συγκεντρωτική κατάσταση των επιμέρους ποσών. Στην κατάσταση αυτή συντάσσεται η προβλεπόμενη πράξη εκκαθάρισης της δαπάνης,

ε) τα δικαιολογητικά των δαπανών πρέπει να είναι πρωτότυπα και χωρίς αλλοιώσεις. Σε περίπτωση διόρθωσης επί της πράξεως εκκαθάρισης της δαπάνης, οι διορθωτέοι αριθμοί ή οι διορθωτέες λέξεις διαγράφονται με μία μόνη ερυθρά γραμμή, η δε αναγραφή του ορθού γίνεται με παραπομπή ή με παρεγγραφή. Οι διορθώσεις αυτές μονογράφονται από τον υπάλληλο που εκκαθαρίζει τη δαπάνη.

3. Χρηματικό ένταλμα πληρωμής:

α) οι εκκαθαριζόμενες από το οικείο τμήμα δαπάνες πληρώνονται, βάσει χρηματικών ενταλμάτων (Χ.Ε.), σε βάρος της οικείας πίστωσης του προϋπολογισμού και πάντοτε εντός των προβλέψεων αυτού και των εκάστοτε υπολοίπων του λογαριασμού ταμειακής διαχείρισης του Ν.Π.Ι.Δ.,

β) στα εν λόγω Χ.Ε. αναγράφονται: αα) ο αύξων αριθμός του εντάλματος, ββ) το οικονομικό έτος, γγ) ο τίτλος του Ν.Π.Ι.Δ., δδ) ο κωδικός αριθμός του εξόδου στον οποίο καταλογίζεται η δαπάνη, εε) ο αύξων αριθμός της απόφασης ανάληψης υποχρέωσης για την εκτέλεση της δαπάνης, στστ) το πληρωτέο ποσό ολογράφως και αριθμητικώς, ζζ) το ονοματεπώνυμο του δικαιούχου, ο αριθμός φορολογικού μητρώου αυτού και κάθε άλλο στοιχείο προσδιοριστικό της ταυτότητάς του, προκειμένου δε περί νομικού προσώπου, ο ακριβής τίτλος και η έδρα του,ηη) πλήρης αιτιολογία της πληρωμής και ο αριθμός του τιμολογίου ή ισοδύναμου εγγράφου,θθ) το καθαρό πληρωτέο στον δικαιούχο ποσό και οι τυχόν υπέρ του δημοσίου και τρίτων κρατήσεις,ιι) ο τόπος και ο χρόνος έκδοσης και ιαια) ο τίτλος της θέσεως και το ονοματεπώνυμο των αρμόδιων οργάνων που υπογράφουν,

γ) στα χρηματικά εντάλματα προπληρωμής, εκτός από τα ανωτέρω στοιχεία, αναγράφεται και η προθεσμία απόδοσης λογαριασμού,

δ) στα τιμολόγια ή αποδείξεις των πιστωτών, επί των οποίων στηρίζεται η έκδοση του Χ.Ε., σημειώνεται με ειδική σφραγίδα ο αριθμός αυτού,

ε) τα Χ.Ε. συντάσσονται σε τρία αντίτυπα. Από αυτά το πρώτο φέρει την ένδειξη «ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ», το δεύτερο «ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ» και το τρίτο «ΣΤΕΛΕΧΟΣ». Στο αντίγραφο και το στέλεχος του Χ.Ε., υπό την ένδειξη «συνημμένο», σημειώνονται περιληπτικά τα δικαιολογητικά που στηρίζουν την έκδοσή του,

στ) στα Χ.Ε. δεν επιτρέπονται προσθήκες, αλλοιώσεις, διαγραφές και παρεγγραφές,

ζ) επί κοινών και ομοειδών απαιτήσεων περισσότερων δικαιούχων και μόνο για δαπάνες που εξοφλούνται μέσω τράπεζας επιτρέπεται η έκδοση ενός μόνο Χ.Ε. Στην περίπτωση αυτή, στο πρωτότυπο του εντάλματος και στο αντίγραφό του επισυνάπτεται ονομαστική κατάσταση των δικαιούχων, που περιλαμβάνει σε ιδιαίτερες στήλες όλα τα προσδιοριστικά της ταυτότητας κάθε δικαιούχου στοιχεία, την αιτία της πληρωμής, το ποσό της απαίτησης, τις τυχόν αναλογούσες σ’ αυτούς κρατήσεις υπέρ του δημοσίου και τρίτων, το μετά την αφαίρεση των κρατήσεων απομένον ποσό και τα αθροίσματα των ποσών κάθε στήλης. Στην κατάσταση αυτή συντάσσεται η πράξη εκκαθάρισης,

η) επιτρέπεται η έκδοση Χ.Ε. βάσει δικαιολογητικών συνημμένων σε άλλο Χ.Ε. Στην περίπτωση αυτή, επί του αντιγράφου και του στελέχους αυτού, γίνεται σημείωση παραπομπής στο Χ.Ε., στο οποίο έχουν επισυναφθεί τα δικαιολογητικά,

θ) τα Χ.Ε. μονογράφονται και υπογράφονται από τα αρμόδια όργανα. Έπειτα αριθμούνται κατά σειρά καταχώρησης στο ημερολόγιο χρηματικών ενταλμάτων και καταχωρούνται στα οικεία βιβλία.

4. Τρόπος πληρωμής των δαπανών: α) όλες οι δαπάνες πληρώνονται με εντολές πληρωμής

ή επιταγές και σε βάρος του τηρούμενου τραπεζικού λογαριασμού. Η πληρωμή των οφειλών γίνεται με εντολή μεταφοράς σε πίστωση λογαριασμού των δικαιούχων που τηρούνται σε πιστωτικό ίδρυμα ή τράπεζα,

β) οι επιταγές και οι εντολές μεταφοράς υπογράφονται από τον Πρόεδρο ή τον Αντιπρόεδρο, τηρουμένων κάθε φορά των ισχυουσών διατάξεων περί ασυμβίβαστων καθηκόντων.

5. Εξόφληση Χρηματικών Ενταλμάτων:

α) μετά την έκδοση του Χ.Ε. και εφόσον συγκεντρωθούν τα απαιτούμενα για την εξόφληση του τίτλου πληρωμής δικαιολογητικά, δίνεται από το οικείο τμήμα εντολή μεταφοράς προς την τράπεζα, στην οποία τηρείται ο λογαριασμός του Ν.Π.Ι.Δ., με πίστωση του δηλωθέντος τραπεζικού λογαριασμού του δικαιούχου και χρέωση του τηρούμενου λογαριασμού,

β) επί του εξοφλούμενου τίτλου αναγράφεται ότι αυτός εξοφλήθηκε με εντολή μεταφοράς, σημειώνεται ο αύξων αριθμός και η ημερομηνία της, καθώς και ο αριθμός της σχετικής απόδειξης της τράπεζας για την εκτέλεση της εντολής μεταφοράς,

γ) όταν οι πληρωμές ενεργούνται με εντολές μεταφοράς, δεν απαιτείται η προσκόμιση δικαιολογητικών νομιμοποίησης ούτε εξοφλητική απόδειξη του δικαιούχου. Η απόδειξη εκτέλεσης της εντολής μεταφοράς ή χρέωσης του λογαριασμού του Ν.Π.Ι.Δ. με πίστωση του δικαιούχου αποτελεί στην εν λόγω περίπτωση δικαιολογητικό της γενόμενης πληρωμής,

δ) οι επί των Χ.Ε. αναγραφόμενες κρατήσεις πληρώνονται με επιταγές ή εντολές μεταφοράς, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις,

ε) ο έλεγχος προς διαπίστωση της συμφωνίας αντιγράφων των λογαριασμών προς τις αντίστοιχες εγγραφές στο βιβλίο ημερολογίου και στο βιβλίο επιταγών και εντολών μεταφοράς ενεργείται από υπάλληλο του Ν.Π.Ι.Δ., οριζόμενο κάθε φορά από τον Πρόεδρο,

στ) τα Χ.Ε. που παραμένουν ανεξόφλητα εν όλω ή εν μέρει μέχρι της λήξεως του οικονομικού έτους, ακυρώνονται για το ποσό που παραμένουν ανεξόφλητα, οι δε υποχρεώσεις, στις οποίες αυτά αναφέρονται, μεταφέρονται ως έξοδα του επόμενου οικονομικού έτους. Η ακύρωση ενεργείται με πράξη του Προέδρου, πάνω στο πρωτότυπο του χρηματικού εντάλματος και καταχωρείται με ερυθρά γραφή στα οικεία βιβλία,

ζ) το οικείο τμήμα στην περίπτωση που ο δικαιούχος λήπτης (φυσικό ή νομικό πρόσωπο) έχει την έδρα του στην αλλοδαπή, η πληρωμή της δαπάνης γίνεται κατόπιν έκδοσης εντολής πληρωμής στο τραπεζικό ίδρυμα που διατηρεί λογαριασμό το Ν.Π.Ι.Δ. σύμφωνα με τις εκάστοτε διατάξεις που ισχύουν για τις διατραπεζικές μεταφορές ποσών στο εξωτερικό.

Άρθρο 64
Παραστατικά Διαχειρίσεως

1. Για κάθε μεταβολή ή κίνηση της περιουσιακής κατάστασης, εκδίδεται σχετικό παραστατικό. Τα παραστατικά αυτά εκδίδονται είτε από το οικείο τμήμα είτε από τους συναλλασσόμενους με αυτό σε έντυπη ή σε ηλεκτρονική μορφή. Τα παραστατικά αναφέρουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την ασφαλή ταυτοποίηση κάθε μίας συναλλαγής ή γεγονότος.

2. Οι εγγραφές στα λογιστικά βιβλία στηρίζονται στα παραστατικά του παρόντος.

3. Όταν οι εισπράξεις των εσόδων ενεργούνται μέσω τράπεζας, άλλων πιστωτικών ιδρυμάτων, δημοσίων ταμείων, επιχειρήσεων ή άλλων Ν.Π.Δ.Δ. ή Ν.Π.Ι.Δ., αποδεικτικό πληρωμής για τον καταβάλλοντα αποτελεί το δελτίο κατάθεσης του νομικού προσώπου στο οποίο έγινε η κατάθεση.

4. Τα παραστατικά δαπανών εκδίδονται και υπογράφονται από τον προϊστάμενο του οικείου τμήματος, τον Διευθυντή και τον Πρόεδρο και σφραγίζονται με την σφραγίδα του Ν.Π.Ι.Δ.

Άρθρο 65
Προπληρωμές

1. Για την αντιμετώπιση δαπανών, η πληρωμή των οποίων λόγω της φύσης τους δεν μπορεί να αναβληθεί μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξόφλησης τους, επιτρέπεται, μετά από αιτιολογημένη απόφαση του Δ.Σ., να εκδίδονται χρηματικά εντάλματα προπληρωμής (Χ.Ε.Π.) στο όνομα υπαλλήλου του Ν.Π.Ι.Δ.

2. Με τις αποφάσεις, αυτές καθορίζονται: α. το ύψος του Χ.Ε.Π. β. Οι κωδικοί πιστώσεων, σε βάρος των οποίων επιτρέπεται η έκδοση Χ.Ε.Π. και γ. το όνομα του υπαλλήλου που ορίζεται υπόλογος Χ.Ε.Π. και η ημερομηνία απόδοσης του Χ.Ε.Π.

3. Για τους περιορισμούς έκδοσης Χ.Ε.Π., τις υποχρεώσεις και τις ευθύνες υπολόγων Χ.Ε.Π., την απόδοση λογαριασμού, τα ειδικότερα θέματα που αφορούν στην ανάληψη υποχρεώσεων, καθώς και για οποιοδήποτε άλλο ζήτημα οικονομικής διαχείρισης του Ν.Π.Ι.Δ., που δεν ρυθμίζεται με τον παρόντα Οργανισμό, εφαρμόζονται αναλόγως, οι διατάξεις περί Δημοσίου Λογιστικού, ως εκάστοτε ισχύουν, και των κανονιστικών αυτού αποφάσεων.

Άρθρο 66
Κατάρτιση Απολογισμού Εσόδων και Εξόδων

1. Το αρμόδιο τμήμα του Ν.Π.Ι.Δ. μέσα στο 1ο δίμηνο κάθε οικονομικού έτους καταρτίζει τον απολογισμό εσόδων και εξόδων του προηγούμενου οικονομικού έτους.

2. Ο απολογισμός εσόδων και εξόδων κάθε οικονομικού έτους απεικονίζει τα αποτελέσματα της εκτέλεσης του προϋπολογισμού του αντίστοιχου οικονομικού έτους. Ειδικότερα εμφανίζει κατά στήλες και με την ίδια σειρά των λογαριασμών του προϋπολογισμού:

α) τα αρχικά προϋπολογισθέντα έσοδα και έξοδα,

β) τις συμπληρώσεις και τροποποιήσεις που έγιναν μεταγενέστερα εντός του έτους,

γ) τα πραγματοποιηθέντα έσοδα και έξοδα,

δ) τα επί πλέον ή επί έλαττον πραγματοποιηθέντα έσοδα και έξοδα,

ε) το πλεόνασμα ή έλλειμμα και την ποσοστιαία αναλογία αυτού επί των προϋπολογισθέντων.

3. Ο απολογισμός υποβάλλεται μέχρι το τέλος Μαρτίου του επόμενου οικονομικού έτους συνοδευόμενος από αναλυτική έκθεση για να εγκριθεί από το Δ.Σ.

4. Η απόφαση έγκρισης του Δ.Σ. με τον απολογισμό και την εισηγητική έκθεση υποβάλλονται στον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων προς έγκριση.

Άρθρο 67
Απογραφή

1. Στο τέλος της διαχειριστικής περιόδου και μέσα στις προθεσμίες κατάρτισης του ισολογισμού το Ν.Π.Ι.Δ. προβαίνει σε λεπτομερή καταμέτρηση, καταγραφή και αποτίμηση στο βιβλίο απογραφών και ισολογισμών όλων των στοιχείων της περιουσίας του, τα οποία υπάρχουν την τελευταία ημέρα της διαχειριστικής περιόδου.

2. Στην έννοια του όρου περιουσία περιλαμβάνονται:

α) το σύνολο των στοιχείων του ενεργητικού του Ν.Π.Ι.Δ. τα οποία έχουν σχέση με την άσκηση των δραστηριοτήτων του, όπως είναι τα πάγια περιουσιακά στοιχεία (ακίνητα, μηχανήματα), απαιτήσεις, καταθέσεις, τιμαλφή κ.λπ.,

β) το σύνολο των στοιχείων του παθητικού, όπως είναι οι υποχρεώσεις, εντάλματα πληρωμής κ.λπ.,

γ) το σύνολο των στοιχείων της καθαρής περιουσίας, όπως είναι το κεφάλαιο και τα αποθεματικά.

3. Η κατάρτιση της απογραφής περιλαμβάνει δύο στάδια ενέργειας:

α) την ποσοτική καταμέτρηση και καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων,

β) την αποτίμηση της αξίας αυτής.

4. Για κάθε πάγιο περιουσιακό στοιχείο αναγράφονται στο βιβλίο απογραφών τουλάχιστον:

α) η αξία κτίσης ή το κόστος ιδιοκατασκευής του, προσαυξημένο με τις δαπάνες επεκτάσεων ή προσθηκών και βελτιώσεων, β) οι αποσβέσεις του, γ) η αναπόσβεστη αξία του.

5. Σε περίπτωση ολοσχερούς απόσβεσης πάγιου περιουσιακού στοιχείου διατηρείται στην απογραφή αναπόσβεστη αξία ενός λεπτού (0,01) €, όταν το περιουσιακό αυτό στοιχείο εξακολουθεί να παραμένει στην κυριότητα του Ν.Π.Ι.Δ.

6. Για τα έπιπλα και λοιπό εξοπλισμό μπορεί να αναγράφεται στο βιβλίο απογραφών, κατά συντελεστή αποσβέσεων, το συνολικό ποσό της αξίας κτίσης τους, οι αποσβέσεις και η αναπόσβεστη αξία του.

7. Για τα λοιπά περιουσιακά στοιχεία, όπως τιμαλφή, ξένα χαρτονομίσματα κ.λπ. τα οποία παρακολουθούνται με περιληπτικούς γενικούς λογαριασμούς, μπορεί να καταχωρούνται στο βιβλίο απογραφών τα υπόλοιπα μόνο των οικείων λογαριασμών, εφόσον καταχωρείται ανάλυση κάθε λογαριασμού σε καταστάσεις και σε ισοζύγια. Ειδικότερα για τα ανωτέρω καταχωρείται για κάθε είδος η ποσότητα, η αξία κτίσης και η τρέχουσα αξία.

Άρθρο 68
Αποτίμηση στοιχείων

1. Τα ποσά των ετησίων οικονομικών καταστάσεων πρέπει να προκύπτουν από ποσά που έχουν αποτιμηθεί, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4308/2014 «Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα» (Α΄ 251), ως εκάστοτε ισχύουν.

2. Η αποτίμηση γίνεται με βάση τις έξης γενικές αρχές:

α) οι μέθοδοι αποτίμησης εφαρμόζονται πάγια, χωρίς μεταβολές από χρήση σε χρήση,

β) οι απαραίτητες αποσβέσεις και προβλέψεις λογίζονται ανεξάρτητα από το αν κατά τη χρήση προκύπτει καθαρό κέρδος ή ζημιά,

γ) τα έσοδα και τα έξοδα που αφορούν στη χρήση λογίζονται σε αυτή ανεξάρτητα από το χρόνο της είσπραξης ή της πληρωμής τους,

δ) τα περιουσιακά στοιχεία των λογαριασμών του ενεργητικού και του παθητικού αποτιμώνται χωριστά και όπως ορίζεται στις επόμενες παραγράφους,

ε) τα ποσά ανοίγματος των λογαριασμών της χρήσης συμφωνούν απόλυτα με τον ισολογισμό κλεισίματος της προηγούμενης χρήσης.

2. Τα ενσώματα πάγια περιουσιακά στοιχεία αποτιμώνται στην αξία της τιμής κτίσης ή του κόστους κατασκευής τους. Η αξία αυτή προσαυξάνεται με τις δαπάνες προσθηκών ή επεκτάσεων και βελτιώσεων και μειώνεται με τις αποσβέσεις που προβλέπονται.

3. Τιμή κτίσης είναι η τιμολογιακή αξία αγοράς.

4. Τα έξοδα κτίσης των ακινήτων, όπως είναι οι φόροι μεταβίβασης, τα συμβολαιογραφικά και μεσιτικά έξοδα και αμοιβές μελετητών και δικηγόρων δεν περιλαμβάνονται στην τιμή κτήσης των στοιχείων αυτών.

5. Η απόσβεση του κάθε στοιχείου ενεργείται συστηματικά και ομοιόμορφα μέσα στις χρήσεις της πιθανολογούμενης διάρκειας λειτουργικής χρησιμοποίησης του και σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις.

Άρθρο 69
Αποσβέσεις

1. Στα πάγια περιουσιακά στοιχεία του Ν.Π.Ι.Δ. ενεργούνται κατά τη σύνταξη του ισολογισμού αποσβέσεις που υπολογίζονται σε ποσοστά επί τοις εκατό στην αξία των παγίων περιουσιακών στοιχείων κατά το χρόνο κτήσης τους ή στην αξία κόστους κατασκευής προσαυξανόμενη με τις επεκτάσεις, προσθήκες και βελτιώσεις. Σε περίπτωση αναπροσαρμογής τους η αξία κτίσης τους θεωρείται προσαρμοζόμενη.

2. Δεν επιτρέπεται απόσβεση των γηπέδων και οικοπέδων.

3. Οι αποσβέσεις είναι υποχρεωτικές, υπολογίζονται και για τα πάγια που είναι εκτός λειτουργίας.

4. Οι ενεργούμενες αποσβέσεις δεν μπορεί να υπερβούν την αξία κτήσης ή την προσαρμοζόμενη αξία του αποσβεστέου στοιχείου.

5. Οι αποσβέσεις ενεργούνται κατά τη μέθοδο της σταθεράς απόσβεσης.

6. Οι αποσβέσεις υπολογίζονται με τους συντελεστές που προβλέπονται από τη νομοθεσία που ισχύει κάθε φορά.

7. Τα ολοσχερώς αποσβεσμένα πάγια στοιχεία, που βρίσκονται στην κατοχή του Ν.Π.Ι.Δ., εμφανίζονται λογιστικά με την αναπόσβεστη αξία του ενός λεπτού (0,01)

Άρθρο 70
Κατάρτιση Οικονομικών Καταστάσεων

1. Το οικείο τμήμα του Ν.Π.Ι.Δ. μέσα στο πρώτο δίμηνο κάθε οικονομικού έτους καταρτίζει τις οικονομικές καταστάσεις του προηγούμενου οικονομικού έτους.

2. Μέχρι τέλος Φεβρουαρίου του επομένου οικονομικού έτους, οι οικονομικές καταστάσεις συνοδευόμενες από εισηγητικές εκθέσεις υποβάλλονται για έγκριση στο Δ.Σ.

3. Οι ετήσιες οικονομικές καταστάσεις για να εγκριθούν από το Δ.Σ. πρέπει να έχουν υπογραφεί από το διευθυντή και από τους προϊστάμενους των τμημάτων.

4. Οι οικονομικές καταστάσεις υποβάλλονται ενιαίες και υπογράφονται από τα αρμόδια όργανα κατά το χρόνο σύνταξης τους.

5. Μετά την έγκριση τους από το Δ.Σ., διενεργείται οικονομικός έλεγχος εντός τετραμήνου από ορκωτό λογιστή.

6. Οι οικονομικές καταστάσεις καταχωρούνται στο βιβλίο απογραφών και ισολογισμών του Ν.Π.Ι.Δ.

7. Η κατάσταση ισολογισμού μαζί με την κατάσταση του λογαριασμού αποτελεσμάτων χρήσεων δημοσιεύονται σε μια πολιτική και μια οικονομική εφημερίδα και αναρτώνται στο διαδίκτυο.

8. Στις οικονομικές καταστάσεις περιλαμβάνονται υποχρεωτικά τουλάχιστον τα στοιχεία των υποδειγμάτων που αναφέρονται στο γενικό λογιστικό σχέδιο.

9. Πράξεις που επηρεάζουν τα αποτελέσματα της χρήσης ή αναφέρονται σε αυτή ή άπτονται με οποιοδήποτε τρόπο του ισολογισμού της λογίζονται ως ημερολογιακές πράξεις ισολογισμού μετά τη λήξη της χρήσης και εντός της προθεσμίας κλεισίματος του ισολογισμού, εφόσον τα στοιχεία αυτών των πράξεων περιέρχονται στο Ν.Π.Ι.Δ.

10. Αντίγραφα της κατάστασης ισολογισμού και της κατάστασης του λογαριασμού αποτελεσμάτων χρήσεων υποβάλλονται στον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, στην Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών και στην Διεύθυνση Θρησκευτικής Διοίκησης του ιδίου Υπουργείου.

Άρθρο 71
Είδη Οικονομικών Καταστάσεων

1. Οι οικονομικές καταστάσεις είναι πίνακες, στους οποίους εμφανίζονται τα στοιχεία του ισολογισμού και ορισμένων άλλων λογαριασμών του Ν.Π.Ι.Δ. Οι οικονομικές καταστάσεις είναι οι εξής:

α) Η κατάσταση του ισολογισμού.

β) Η κατάσταση του λογαριασμού αποτελεσμάτων χρήσης.

γ) Το προσάρτημα του ισολογισμού και των αποτελεσμάτων χρήσης.

2. Το περιεχόμενο των ανωτέρω οικονομικών καταστάσεων καθορίζεται σύμφωνα με το ελληνικό λογιστικό πρότυπο

Άρθρο 72
Έλεγχος οικονομικών καταστάσεων

1. Ο έλεγχος των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων και στοιχείων γίνεται από ορκωτό ελεγκτή. Ο ορκωτός ελεγκτής είναι φυσικό πρόσωπο που διαθέτει τη σχετική διαπίστευση του ορκωτού ελεγκτή. Μπορεί να ανήκει σε εταιρία ορκωτών ελεγκτών ή να είναι ανεξάρτητος επαγγελματίας.

2. Ο ορκωτός ελεγκτής διορίζεται κάθε χρόνο από το Δ.Σ. Ο διορισμός γίνεται στην αρχή κάθε ετήσιας χρήσης. Οι δαπάνες έλεγχου βαρύνουν το Ν.Π.Ι.Δ.

3. Ο ορκωτός ελεγκτής ελέγχει την αρτιότητα των οικονομικών καταστάσεων και τη συμβατότητά τους με τις σχετικές απαιτήσεις της νομοθεσίας σχετικά με την λογιστική απεικόνιση. Μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου και μέχρι την 30ή Απριλίου κάθε έτους συντάσσει την έκθεσή του και αναφέρει τα πορίσματά του. Η έκθεση παρουσιάζεται στο Δ.Σ. από τον ίδιο τον ορκωτό ελεγκτή.

4. Στην έκθεση που υποβάλλει ο ορκωτός ελεγκτής θα περιλαμβάνονται παρατηρήσεις που αφορούν στη λειτουργία του Ν.Π.Ι.Δ. ανεξάρτητα από το αν αυτές αφορούν αυστηρά θέματα λογιστικής απεικόνισης ή και άλλες λειτουργίες του Ν.Π.Ι.Δ., οι οποίες μπορεί να επηρεάζουν και τα λογιστικά του μεγέθη.

5. Η έκθεση του ορκωτού λογιστή υποβάλλεται και στον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

6. Οι Υπουργοί Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και Οικονομικών μπορούν να ζητήσουν οποτεδήποτε έκτακτους ελέγχους της οικονομικής διαχείρισης του Ν.Π.Ι.Δ.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Η΄
Δημόσιες Συμβάσεις προμηθειών, γενικών υπηρεσιών, εκπόνησης μελετών και παροχής τεχνικών και λοιπών συναφών επιστημονικών υπηρεσιών

Άρθρο 73
Πεδίο εφαρμογής

1. Οι κάθε είδους συμβάσεις προμηθειών, υπηρεσιών, εκπόνησης μελετών και παροχής τεχνικών και λοιπών συναφών επιστημονικών υπηρεσιών με προϋπολογισμό κάτω των ορίων του άρθρου 5 του ν. 4412/2016 (Α΄ 147), ως εκάστοτε ισχύουν, ρυθμίζονται από τα άρθρα 74 έως και 113 του παρόντος.

2. Οι κάθε είδους συμβάσεις προμηθειών, υπηρεσιών και εκπόνησης μελετών και παροχής τεχνικών και λοιπών συναφών επιστημονικών υπηρεσιών ρυθμίζονται από το ν. 4412/2016 (Α΄ 147), ως εκάστοτε ισχύει, εφόσον ο προϋπολογισμός τους είναι ίσος ή ανώτερος των ορίων του άρθρου 5 του νόμου αυτού, ως εκάστοτε ισχύουν.

3. Οι κάθε είδους συμβάσεις εκτέλεσης έργων, ανεξαρτήτως εκτιμώμενης αξίας ρυθμίζονται από το ν. 4412/2016 (Α΄ 147) ως εκάστοτε ισχύει.

4. Για οποιοδήποτε θέμα δε ρυθμίζεται ρητά από τα άρθρα 74-113 του παρόντος ισχύουν οι διατάξεις του ν. 4412/2016 (Α΄ 147) ως εκάστοτε ισχύει και οι κατ’ εξουσιοδότηση αυτού κανονιστικές αποφάσεις.

Άρθρο 74
Ετήσιο πρόγραμμα
Ετήσιο πρόγραμμα

Οι προμήθειες, οι προς παροχή υπηρεσίες, η εκτέλεση έργων και η εκπόνηση μελετών και παροχής τεχνικών και λοιπών συναφών επιστημονικών υπηρεσιών του Ν.Π.Ι.Δ. εντάσσονται σε συνολικό ετήσιο πρόγραμμα, το οποίο εγκρίνεται με απόφαση του Δ.Σ. και εγγράφεται στον προϋπολογισμό του.

ΥΠΟΚΕΦΑΛΑΙΟ Η1
ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΑΝΑΘΕΣΗΣ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΠΛΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΕΡΓΩΝ

Άρθρο 75
Ορισμοί
Για τους σκοπούς του παρόντος έχει χρησιμοποιηθεί ενιαία ορολογία για τις παρακάτω λέξεις ή φράσεις:

«Αναθέτουσα Αρχή»: Διοικούσα Επιτροπή Ισλαμικού Τεμένους Αθηνών.

«Υπηρεσίες»: νοείται η παροχή πάσης φύσεως υπηρεσιών στο Ν.Π.Ι.Δ. από νομικά ή φυσικά πρόσωπα που αποτελούν αντικείμενο μισθώσεως, όπως οι ασφαλίσεις, οι εκτελωνισμοί, οι εργασίες επιθεώρησης και ελέγχου εξοπλισμού, οι μεταφορές προσωπικού και υλικών, οι συμβάσεις συντήρησης μηχανημάτων, οι υπηρεσίες συντήρησης και επισκευής των κτιριακών εγκαταστάσεων του Ν.Π.Ι.Δ., οι υπηρεσίες χερσαίων μεταφορών, οι τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες, οι υπηρεσίες συμβούλων, οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, οι υπηρεσίες πληροφορικής/έρευνας και ανάπτυξης/λογιστικής/έρευνας αγοράς/παροχής συμβουλών διοίκησης και μετάφρασης, οι υπηρεσίες καθαρισμού και ασφάλειας κτιρίων, οι υπηρεσίες συντήρησης κήπων, οι υπηρεσίες κάθε είδους δημοσιεύσεων, εκδόσεων και εκτυπώσεων, οι υπηρεσίες αποκομιδής απορριμμάτων και ακαθάρτων, οι υπηρεσίες εκπαίδευσης του προσωπικού, οι υπηρεσίες δημοσίων σχέσεων κ.λπ.

«Μελέτη»: είναι το αποτέλεσμα συστηματικής και αναλυτικής επιστημονικής και τεχνικής εργασίας και έρευνας σε συγκεκριμένο απλό ή σύνθετο γνωστικό αντικείμενο, που αποβλέπει ιδίως στην παραγωγή έργου ή στην επέμβαση σε έργο ή αφορά στο σχεδιασμό και την απεικόνιση έργου ή παραγωγικής διαδικασίας ή σε μεθόδους ανάπτυξης και σχεδιασμού που εκτελείται στις κτιριακές εγκαταστάσεις του Ν.Π.Ι.Δ., του Ισλαμικού Τεμένους Αθηνών καθώς και του αύλειου χώρου αυτών. Η μελέτη έχει την έκταση και το βάθος που απαιτείται με τη σύμβαση, απεικονίζεται δε και παραδίδεται στον αναθέτοντα φορέα με συγκεκριμένη συμφωνημένη μορφή.

«Συνοπτικός διαγωνισμός»: νοείται η απλοποιημένη διαδικασία ανάθεσης στο πλαίσιο της οποίας κάθε ενδιαφερόμενος οικονομικός φορέας μπορεί να υποβάλει προσφορά, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 103.

«Απευθείας ανάθεση»: νοείται η διαδικασία ανάθεσης, χωρίς εκ των προτέρων δημοσιότητα, στο πλαίσιο της οποίας το Ν.Π.Ι.Δ. αναθέτει σε οικονομικό φορέα της επιλογής του κατόπιν έρευνας αγοράς και διαβούλευσης με έναν ή περισσότερους οικονομικούς φορείς σύμφωνα με τα οριζόμενα στα άρθρα 104 και 105.

«Οικονομικός φορέας»: νοείται κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή ένωση αυτών των προσώπων συμπεριλαμβανομένων των προσωρινών συμπράξεων επιχειρήσεων που προσφέρει στο Ν.Π.Ι.Δ. εκπόνηση μελέτης, προμήθεια υλικών ή παροχή υπηρεσιών.

«Προσφέρων»: νοείται ο οικονομικός φορέας, ο οποίος υποβάλλει προσφορά.

«Υποψήφιος»: νοείται οικονομικός φορέας που έχει ζητήσει να του αποσταλεί ή έχει λάβει πρόσκληση συμμετοχής σε κλειστή διαδικασία, σε ανταγωνιστική διαδικασία με διαπραγμάτευση, σε διαδικασία με διαπραγμάτευση χωρίς προηγούμενη δημοσίευση.

«Ανάδοχος» ή «Εργολήπτης» ή «Μελετητής» ή «Προμηθευτής» ή «Πάροχος Υπηρεσιών» νοείται ο οικονομικός φορέας στον οποίο έχει ανατεθεί από το Ν.Π.Ι.Δ. με σύμβαση, η κατασκευή έργου ή η μελέτη έργου ή η προμήθεια αγαθών ή η παροχή υπηρεσιών αντίστοιχα.

«Σύμβαση»: νοείται η έγγραφη συμφωνία ανάμεσα στο Ν.Π.Ι.Δ. και τον «Ανάδοχο» ή τον «Εργολήπτη» ή τον «Μελετητή» ή τον «Προμηθευτή» ή τον «Πάροχο Υπηρεσιών».

«Συμφωνία πλαίσιο» νοείται μία συμφωνία που συνάπτεται μεταξύ του Ν.Π.Ι.Δ. και ενός ή περισσοτέρων οικονομικών φορέων, η οποία αποσκοπεί στον καθορισμό των όρων που διέπουν τις συμβάσεις που πρόκειται να συναφθούν κατά τη διάρκεια συγκεκριμένης περιόδου, ιδίως όσον αφορά στις τιμές και, όπου ενδείκνυται, τις προβλεπόμενες ποσότητες.

«Έγγραφο διαδικασίας σύναψης της σύμβασης» ή «έγγραφο της σύμβασης» νοείται κάθε έγγραφο το οποίο παρέχει ή στο οποίο παραπέμπει το Ν.Π.Ι.Δ. με σκοπό να περιγράψει ή να προσδιορίσει στοιχεία της σύμβασης ή της διαδικασίας ανάθεσης, των τεχνικών προδιαγραφών, του περιγραφικού εγγράφου, των προτεινόμενων όρων της σύμβασης, των υποδειγμάτων για την προσκόμιση των εγγράφων από τους υποψηφίους και τους προσφέροντες, των πληροφοριών σχετικά με τις γενικές και ειδικές υποχρεώσεις και τυχόν πρόσθετων εγγράφων. Επίσης, στην έννοια αυτή περιλαμβάνονται και η διακήρυξη ή η πρόσκληση σε διαπραγμάτευση στις οποίες αναφέρονται όλοι οι ειδικοί και γενικοί όροι σύναψης και εκτέλεσης της σύμβασης, το Ενιαίο Ευρωπαϊκό Έγγραφο Σύμβασης (ΕΕΕΣ), οι συμπληρωματικές πληροφορίες που παρέχει η αναθέτουσα αρχή, το σχέδιο της σύμβασης μετά των παραρτημάτων αυτής και η τεχνική συγγραφή υποχρεώσεων που περιλαμβάνει και τις εφαρμοστέες τεχνικές προδιαγραφές,

22) ως «κύκλος ζωής» νοούνται όλα τα διαδοχικά και/ή διασυνδεδεμένα στάδια, συμπεριλαμβανομένων της έρευνας και της ανάπτυξης, που θα πραγματοποιηθούν, της παραγωγής, της εμπορίας και των όρων της, της μεταφοράς, της χρήσης και της συντήρησης, καθ’ όλη τη διάρκεια ύπαρξης ενός προϊόντος ή της παροχής μιας υπηρεσίας, από την απόκτηση των πρώτων υλών ή την παραγωγή των πόρων μέχρι την απόρριψη, την εκκαθάριση και το τέλος της υπηρεσίας ή χρήσης.

Άρθρο 76
Διαδικασίες

1. Το Ν.Π.Ι.Δ. επιλέγει τους αναδόχους οικονομικούς φορείς των συμβάσεων του για προμήθειες υλικών, παροχή υπηρεσιών, εκπόνηση μελετών και παροχής τεχνικών και λοιπών συναφών επιστημονικών υπηρεσιών με προηγούμενη Προκήρυξη Διαγωνισμού, χρησιμοποιώντας, κατά περίπτωση, μία από τις ακόλουθες διαδικασίες:

α) την ανοικτή διαδικασία, β) την κλειστή διαδικασία, γ) το συνοπτικό διαγωνισμό, δ) την ανταγωνιστική διαδικασία με διαπραγμάτευση. 2. Η ανταγωνιστική διαδικασία με διαπραγμάτευση χρησιμοποιείται στις ακόλουθες περιπτώσεις: α) όσον αφορά αγαθά ή υπηρεσίες, που πληρούν ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα κριτήρια: αα) αν οι ανάγκες του Ν.Π.Ι.Δ. δεν είναι δυνατόν να ικανοποιηθούν χωρίς προσαρμογή των άμεσα διαθέσιμων λύσεων,

ββ) αν περιλαμβάνουν σχεδιασμό ή καινοτόμες λύσεις, γγ) αν η σύμβαση δεν είναι δυνατόν να ανατεθεί χωρίς προηγούμενες διαπραγματεύσεις λόγω ειδικών περιστάσεων που σχετίζονται με τη φύση, την πολυπλοκότητα ή τη νομική ή χρηματοοικονομική οργάνωση ή λόγω των κινδύνων που συνδέονται με τους ανωτέρω παράγοντες,

δδ) αν οι τεχνικές προδιαγραφές δεν είναι δυνατόν να προκαθοριστούν με επαρκή ακρίβεια από την αναθέτουσα αρχή με αναφορά σε πρότυπο, ευρωπαϊκή τεχνική αξιολόγηση, κοινή τεχνική προδιαγραφή ή τεχνικό πλαίσιο αναφοράς κατά την έννοια των παρ. 2 έως 5 του Παραρτήματος VII του Προσαρτήματος Α΄ του ν 4412/2016 (Α΄ 147),

β) όσον αφορά αγαθά ή υπηρεσίες για τα οποία, έπειτα από ανοικτή ή κλειστή διαδικασία, υποβάλλονται μόνο μη κανονικές ή απαράδεκτες προσφορές.

Στις περιπτώσεις αυτές, το Ν.Π.Ι.Δ. δεν απαιτείται να δημοσιεύει προκήρυξη σύμβασης, εφόσον στη διαδικασία περιλαμβάνουν όλους τους προσφέροντες οι οποίοι πληρούν τα κριτήρια ποιοτικής επιλογής και οι οποίοι, κατά την προηγηθείσα ανοικτή ή κλειστή διαδικασία, υπέβαλαν προσφορές σύμφωνες προς τις τυπικές απαιτήσεις της διαδικασίας σύναψης σύμβασης, και μόνον αυτούς.

3. Το Ν.Π.Ι.Δ. μπορεί, στις ειδικές περιπτώσεις και περιστάσεις που αναφέρονται ρητά στον παρόντα οργανισμό να επιλέξει τους αναδόχους οικονομικούς φορείς των συμβάσεων του για προμήθειες υλικών, παροχή υπηρεσιών, εκπόνηση μελετών και παροχή τεχνικών και λοιπών συναφών επιστημονικών υπηρεσιών χωρίς προηγούμενη προκήρυξη διαγωνισμού χρησιμοποιώντας, κατά περίπτωση μία από τις ακόλουθες διαδικασίες:

α) την απευθείας ανάθεση, β) την διαπραγμάτευση χωρίς προηγούμενη δημοσίευση.

4. Οι διαδικασίες της παρ.  2α (απευθείας ανάθεση) εφαρμόζεται για τις προμήθειες υλικών, παροχής υπηρεσιών και εκπόνησης μελετών όταν το ύψος του προϋπολογισμού δαπάνης εμπίπτει στο κλιμάκιο 2 του άρθρου 77 του παρόντος.

5. Οι διαδικασίες της παρ. 2β (διαπραγμάτευση χωρίς προηγούμενη προκήρυξη) εφαρμόζονται στις ακόλουθες περιπτώσεις:

α) εάν, ύστερα από ανοικτή ή κλειστή διαδικασία είτε δεν υποβλήθηκε καμία προσφορά ή αίτηση συμμετοχής είτε καμία από τις υποβληθείσες προσφορές ή αιτήσεις συμμετοχής δεν είναι κατάλληλη, εφόσον δεν έχουν τροποποιηθεί ουσιωδώς οι αρχικοί όροι της σύμβασης και με την προϋπόθεση ότι διαβιβάζεται σχετική έκθεση στην Επιτροπή μετά από αίτημά της.

Μη κατάλληλη θεωρείται μία προσφορά όταν είναι άσχετη με τη σύμβαση και αδυνατεί προδήλως, χωρίς να τροποποιηθεί ουσιαστικά, να ανταποκριθεί στις ανάγκες και τις απαιτήσεις της αναθέτουσας αρχής, όπως προσδιορίζονται στα έγγραφα της σύμβασης.

Μη κατάλληλη θεωρείται μία αίτηση συμμετοχής όταν στο πρόσωπο του οικονομικού φορέα συντρέχει υποχρεωτικός ή δυνητικός λόγος αποκλεισμού ή όταν αυτός δεν πληροί τα κριτήρια ποιοτικής επιλογής που έχει θέσει το Ν.Π.Ι.Δ.,

β) εάν τα αγαθά ή οι υπηρεσίες μπορούν να παρασχεθούν μόνον από έναν συγκεκριμένο οικονομικό φορέα για οποιονδήποτε από τους κατωτέρω λόγους:

αα) στόχος της σύμβασης είναι η δημιουργία ή απόκτηση μοναδικού έργου τέχνης ή καλλιτεχνικής εκδήλωσης,

ββ) απουσία ανταγωνισμού για τεχνικούς λόγους, γγ) προστασία αποκλειστικών δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας.

Οι εξαιρέσεις που ορίζονται στις υποπεριπτώσεις ββ΄ και γγ΄ εφαρμόζονται μόνο εάν δεν υπάρχει εύλογη εναλλακτική λύση ή υποκατάστατο και η απουσία ανταγωνισμού δεν είναι αποτέλεσμα τεχνητού περιορισμού των παραμέτρων της σύμβασης,

γ) στο μέτρο που είναι απολύτως απαραίτητο, εάν λόγω κατεπείγουσας ανάγκης, οφειλόμενης σε γεγονότα απρόβλεπτα για την αναθέτουσα αρχή, δεν είναι δυνατή η τήρηση των προθεσμιών που προβλέπονται για τις ανοικτές, κλειστές ή ανταγωνιστικές διαδικασίες με διαπραγμάτευση. Οι περιστάσεις που επικαλούνται οι αναθέτουσες αρχές για την αιτιολόγηση της κατεπείγουσας ανάγκης δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να απορρέουν από δική τους ευθύνη,

δ) η διαδικασία με διαπραγμάτευση χωρίς προηγούμενη δημοσίευση μπορεί να χρησιμοποιείται για δημόσιες συμβάσεις προμηθειών και υπηρεσιών για την αγορά αγαθών ή υπηρεσιών υπό ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους είτε από προμηθευτή που παύει οριστικά τις εμπορικές του δραστηριότητες είτε από τον εκκαθαριστή διαδικασίας αφερεγγυότητας, δικαστικού συμβιβασμού ή ανάλογης διαδικασίας που προβλέπεται σε διάταξη νόμου,

ε) η διαδικασία με διαπραγμάτευση χωρίς προηγούμενη δημοσίευση μπορεί να χρησιμοποιείται για δημόσιες συμβάσεις προμηθειών:

αα) όταν τα σχετικά προϊόντα κατασκευάζονται αποκλειστικά για σκοπούς έρευνας, πειραματισμού, μελέτης ή ανάπτυξης· ωστόσο, οι συμβάσεις που ανατίθενται δυνάμει της παρούσας περίπτωσης δεν περιλαμβάνουν την παραγωγή ποσοτήτων ικανών να εξασφαλίζουν την εμπορική βιωσιμότητα του προϊόντος ή την απόσβεση των δαπανών έρευνας και ανάπτυξης,

ββ) για συμπληρωματικές παραδόσεις που πραγματοποιούνται από τον αρχικό προμηθευτή και προορίζονται είτε για τη μερική αντικατάσταση αγαθών ή εγκαταστάσεων είτε για επέκταση υφιστάμενων αγαθών ή εγκαταστάσεων, εφόσον η αλλαγή προμηθευτή θα υποχρέωνε την αναθέτουσα αρχή να αποκτά αγαθά με διαφορετικά τεχνικά χαρακτηριστικά τα οποία θα προκαλούσαν ασυμβατότητα ή δυσανάλογες τεχνικές δυσχέρειες στη χρήση και τη συντήρηση η διάρκεια αυτών των συμβάσεων, καθώς και των επαναλαμβανόμενων συμβάσεων, δεν υπερβαίνει κατά κανόνα τα τρία έτη,

γγ) εάν πρόκειται για αγαθά που είναι εισηγμένα και αγοράζονται σε χρηματιστήριο εμπορευμάτων.

στ) Η διαδικασία με διαπραγμάτευση χωρίς προηγούμενη δημοσίευση μπορεί να χρησιμοποιείται για δημόσιες συμβάσεις υπηρεσιών όταν η σχετική σύμβαση έπεται διαγωνισμού μελετών που έχει διοργανωθεί, σύμφωνα με τα άρθρα του παρόντος και πρέπει, σύμφωνα με τους κανόνες που προβλέπονται στο διαγωνισμό μελετών, να ανατεθεί στον νικητή ή σε έναν από τους νικητές του διαγωνισμού αυτού.

Στην τελευταία αυτή περίπτωση, όλοι οι νικητές του διαγωνισμού πρέπει να καλούνται να συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις.

ζ) Η διαδικασία με διαπραγμάτευση χωρίς προηγούμενη δημοσίευση μπορεί να χρησιμοποιείται για υπηρεσίες που συνίστανται στην επανάληψη παρόμοιων υπηρεσιών που ανατέθηκαν στον οικονομικό φορέα ανάδοχο της αρχικής σύμβασης από το Ν.Π.Ι.Δ., υπό την προϋπόθεση ότι αυτές οι υπηρεσίες είναι σύμφωνα με μία βασική μελέτη και ότι αυτή η μελέτη αποτέλεσε αντικείμενο αρχικής σύμβασης, η οποία έχει συναφθεί κατόπιν ανοικτής ή κλειστής διαδικασίας. Στη βασική μελέτη αναγράφεται η έκταση πιθανών συμπληρωματικών υπηρεσιών και οι όροι ανάθεσής τους. Η δυνατότητα προσφυγής σε αυτή τη διαδικασία πρέπει να επισημαίνεται ήδη κατά την πρώτη προκήρυξη διαγωνισμού και το συνολικό προβλεπόμενο ποσό για τη συνέχιση των υπηρεσιών λαμβάνεται υπόψη από την αναθέτουσα αρχή για τον υπολογισμό της εκτιμώμενης αξίας της σύμβασης. Προσφυγή στη διαδικασία αυτή επιτρέπεται μόνο εντός τριετίας μετά τη σύναψη της αρχικής σύμβασης.

6. Στις περιπτώσεις διαπραγμάτευσης χωρίς δημοσίευση προκήρυξης το Ν.Π.Ι.Δ. δύναται να απευθύνεται σε έναν ή περισσότερους οικονομικούς φορείς της επιλογής του κάνοντας χρήση του Μητρώου του άρθρου 107 του παρόντος, εκτός εάν η χρήση του ως άνω Μητρώου δεν είναι εφικτή.

7. Το Δ.Σ. με αιτιολογημένη απόφασή του δύναται να προβαίνει στην διαπραγμάτευση χωρίς δημοσίευση προκήρυξης για την ανάθεση προμήθειας αγαθών που έχουν σχέση με την τέλεση θρησκευτικών τελετών εντός του Τεμένους, ιδίως την προμήθεια των χαλιών προσευχής, του Κορανίου και των λοιπών Θρησκευτικών ισλαμικών βιβλίων, καθώς και για την ανάθεση συμβάσεων με αντικείμενο την εσωτερική ή εξωτερική διαμόρφωση του κτιρίου του Ισλαμικού Τεμένους Αθηνών με έργα ισλαμικής τέχνης, εφόσον η προϋπολογιζόμενη δαπάνη των συμβάσεων αυτών είναι ίση ή κάτω του ανώτατου ορίου του κλιμακίου 5 του άρθρου 77 του παρόντος.

8. Το Ν.Π.Ι.Δ. έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει προμήθειες υλικών και υπηρεσιών και εκπόνησης μελετών μέσω Συμφωνίας Πλαισίου, Δυναμικών Συστημάτων Αγορών και Ηλεκτρονικών Πλειστηριασμών, ακολουθώντας οποιαδήποτε διαδικασία σύμφωνα με τα οριζόμενα σε επόμενα άρθρα του παρόντος.

Άρθρο 77
Όρια διαδικασιών

1. Από άποψη ύψους προϋπολογισμού δαπάνης, οι προμήθειες υλικών, υπηρεσιών, εκπόνησης μελετών και παροχής τεχνικών και λοιπών συναφών επιστημονικών υπηρεσιών κατατάσσονται σε κλιμάκια (1, 2, 3, 4, 5) τα όρια των οποίων, καθορίζονται ως κατωτέρω:

α) κλιμάκιο 1: έως 1.000 ευρώ, β) κλιμάκιο 2: από 1.000,01 έως 20.000 ευρώ, γ) κλιμάκιο 3: από 20.000,01 έως 60.000 ευρώ, δ) κλιμάκιο 4: από 60.000,01 έως 220.000 ευρώ, ε) κλιμάκιο 5: από 60.000,01 έως 749.000 ευρώ για κοινωνικές και άλλες ειδικές υπηρεσίες, που αναφέρονται στο άρθρο 107 του ν. 4412/2016 (Α΄ 147), ως εκάστοτε ισχύει, και στο Παράρτημα XIV του Προσαρτήματος Α΄ του ίδιου νόμου.

2. Το ανώτατο όριο του κλιμακίου 4 αναπροσαρμόζεται σύμφωνα με τις σχετικές Οδηγίες και Κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

3. Στο κλιμάκιο 1 εντάσσονται οι προμήθειες υλικών και η παροχή υπηρεσιών που έχουν σχέση με την καθημερινή λειτουργία του Ν.Π.Ι.Δ. και πραγματοποιούνται με απευθείας ανάθεση και χωρίς τη χρήση του Μητρώου μετά από απλό αίτημα έγκρισης δαπάνης, το οποίο εγκρίνεται από τον Πρόεδρο του Δ.Σ. Στο αίτημα θα πρέπει να τεκμηριώνεται η αναγκαιότητα της δαπάνης.

4. Σε κάθε ένα από τα υπόλοιπα κλιμάκια μπορεί να εντάσσονται οι διαδικασίες του άρθρου 76 ως εξής:

α) κλιμάκιο 2: Απ’ Ευθείας Ανάθεση, β) κλιμάκιο 3: Συνοπτικός Διαγωνισμός σύμφωνα με τη διαδικασία που ορίζεται στο άρθρο 103, γ) κλιμάκια 4 και 5: Ανοικτή ή κλειστή διαδικασία, ή ανταγωνιστική διαδικασία με διαπραγμάτευση, ή διαδικασία με διαπραγμάτευση χωρίς δημοσίευση προκήρυξης, υπό τις προϋποθέσεις του άρθρου 76.

5. Με απόφαση του Δ.Σ. μπορεί να εντάσσονται η ανοικτή ή κλειστή διαδικασία ή ανταγωνιστική διαδικασία με διαπραγμάτευση, ή διαδικασία με διαπραγμάτευση χωρίς δημοσίευση προκήρυξης στα κλιμάκια 2 και 3.

6. Ο υπολογισμός της εκτιμώμενης αξίας μιας σύμβασης προμήθειας υλικών, υπηρεσιών και εκπόνησης μελετών που συνάπτει το Ν.Π.Ι.Δ. εκτιμάται κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 6 του ν. 4412/2016 (Α΄ 147), ως εκάστοτε ισχύουν.

7. Το Δ.Σ. με απόφασή του καθορίζει τα ποσά μέχρι τα οποία τα όργανα του Ν.Π.Ι.Δ. θα αποφασίζουν για την κατάρτιση των συμβάσεων και επιλέγει την κατάλληλη διαδικασία με βάση την εκτιμώμενη αξίας της σύμβασης.

Άρθρο 78
Αρχές Συμμετοχή στις διαδικασίες

1. Το Ν.Π.Ι.Δ. αντιμετωπίζει τους οικονομικούς φορείς ισότιμα και χωρίς διακρίσεις και ενεργεί με διαφάνεια, τηρώντας την αρχή της αναλογικότητας, της αμοιβαίας αναγνώρισης, της προστασίας του δημόσιου συμφέροντος, της προστασίας των δικαιωμάτων των ιδιωτών, της ελευθερίας του ανταγωνισμού και της προστασίας του περιβάλλοντος και της αειφόρου ανάπτυξης.

2. Το Ν.Π.Ι.Δ. λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα ώστε να διασφαλίζεται η αποτελεσματικότητα των διαδικασιών σύναψης συμβάσεων και η χρηστή δημοσιονομική διαχείριση των διατιθεμένων από αυτό των κρατικών επιχορηγήσεων.

3. Κατά την εκτέλεση των συμβάσεων, οι οικονομικοί φορείς τηρούν τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από τις διατάξεις της περιβαλλοντικής, κοινωνικοασφαλιστικής και εργατικής νομοθεσίας, που έχουν θεσπισθεί με το δίκαιο της Ένωσης, το εθνικό δίκαιο, συλλογικές συμβάσεις ή διεθνείς διατάξεις περιβαλλοντικού, κοινωνικού και εργατικού δικαίου. Η τήρηση των εν λόγω υποχρεώσεων ελέγχεται και βεβαιώνεται από τα όργανα που επιβλέπουν την εκτέλεση των δημοσίων συμβάσεων και τις αρμόδιες δημόσιες αρχές και υπηρεσίες που ενεργούν εντός των ορίων της ευθύνης και της αρμοδιότητάς τους.

4. Η υποχρέωση της προηγούμενης παραγράφου επισημαίνεται στα έγγραφα της σύμβασης ή αποτελεί όρο της σύμβασης.

5. Η αθέτηση της υποχρέωσης της παρ. 3 συνιστά σοβαρό επαγγελματικό παράπτωμα του οικονομικού φορέα κατά την έννοια της περ. θ΄ της παρ. 4 του άρθρου 88. Ειδικά, κατά τη διαδικασία σύναψης δημόσιας σύμβασης παροχής υπηρεσιών καθαρισμού ή/και φύλαξης, ως σοβαρό επαγγελματικό παράπτωμα νοούνται ιδίως τα προβλεπόμενα στο δεύτερο εδάφιο της περ. γ΄ της παρ. 2 του άρθρου 68 του ν. 3863/2010 (Α΄ 115), ως εκάστοτε ισχύει.

6. Προϋπόθεση συμμετοχής οικονομικού φορέα στις διαδικασίες του άρθρου 76 είναι να διαθέτει σε ικανοποιητικό βαθμό ποιοτικά, οικονομικά και τεχνικά κριτήρια, τα οποία το Ν.Π.Ι.Δ. καθορίζει κατά την κρίση του. Τα κριτήρια αυτά, καθώς και ο τρόπος απόδειξης της εκπλήρωσής τους από τους οικονομικούς φορείς, αναφέρονται συγκεκριμένα στη προκήρυξη.

Άρθρο 79
Δημοσιότητα διαδικασιών

1. Τηρούνται οι παρακάτω κανόνες δημοσιότητας:

α) στην ανοικτή ή στη κλειστή διαδικασία ή στην ανταγωνιστική διαδικασία με διαπραγμάτευση, ή στη διαδικασία με διαπραγμάτευση χωρίς δημοσίευση προκήρυξης που εντάσσεται στο κλιμάκιο 4 και 5 ή και στα κλιμάκια 2 και 3 του άρθρου 77, το οικείο τμήμα μεριμνά για:

αα) τη δημοσίευση προκήρυξης σε δύο (2) εφημερίδες πανελλαδικής κυκλοφορίας, μια εκ των οποίων είναι οικονομική,

ββ) την ανάρτηση της προκήρυξης σε εμφανές μέρος της έδρας του Ν.Π.Ι.Δ. και του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων,

γγ) την ανάρτηση της προκήρυξης στην ιστοσελίδα του Ν.Π.Ι.Δ. και του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων,

δδ) τη διάθεση των εγγράφων της σύμβασης σε κάθε ενδιαφερόμενο οικονομικό φορέα από την τελευταία ημερομηνία δημοσίευσης της προκήρυξης,

β) στον συνοπτικό διαγωνισμό, το οικείο τμήμα μεριμνά για:

αα) τη δημοσίευση της απλοποιημένης προκήρυξης σε δύο 2 εφημερίδες πανελλαδικής κυκλοφορίας, μια εκ των οποίων είναι οικονομική,

ββ) την ανάρτηση της απλοποιημένης προκήρυξης σε εμφανές μέρος της έδρας του Ν.Π.Ι.Δ.,

γγ) την ανάρτηση της απλοποιημένης προκήρυξης στην ιστοσελίδα του Ν.Π.Ι.Δ. και την αποστολή της στο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, προκειμένου να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του,

δδ) τη διάθεση των εγγράφων της σύμβασης του συνοπτικού διαγωνισμού σε κάθε ενδιαφερόμενο οικονομικό φορέα από την τελευταία ημερομηνία δημοσίευσης της απλοποιημένης προκήρυξης.

2. Τα έξοδα δημοσίευσης βαρύνουν το Ν.Π.Ι.Δ.

Άρθρο 80
Προθεσμίες διαδικασιών

1. Στην ανοικτή διαδικασία η ελάχιστη προθεσμία παραλαβής των προσφορών ανέρχεται σε δεκαπέντε (15) ήμερες από την ημερομηνία της τελευταίας δημοσίευσης της προκήρυξης.

2. Στην κλειστή διαδικασία και στην ανταγωνιστική διαδικασία με διαπραγμάτευση η ελαχίστη προθεσμία παραλαβής α) των αιτήσεων συμμετοχής ανέρχεται σε δεκαπέντε (15) ήμερες από την ημερομηνία δημοσίευσης της τελευταίας δημοσίευσης της προκήρυξης και β) των προσφορών των οικονομικών φορέων που έχουν προεπιλέγει σε δέκα (10) ημέρες από την ημερομηνία αποστολής της πρόσκλησης υποβολής προσφοράς προς αυτούς.

3. Στον συνοπτικό διαγωνισμό η ελαχίστη προθεσμία παραλαβής των προσφορών ανέρχεται σε έξι (6) ήμερες από την ημερομηνία της τελευταίας δημοσίευσης της απλοποιημένης προκήρυξης.

Άρθρο 81
Τεχνικές προδιαγραφές

1. Τεχνικές Προδιαγραφές είναι οι τεχνικές απαιτήσεις που καθορίζουν τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά ενός έργου, υλικού ή μιας υπηρεσίας προκειμένου αυτά να προσδιορισθούν αντικειμενικά έτσι ώστε:

α) να ανταποκρίνονται στη χρήση για την οποία προορίζονται από το Ν.Π.Ι.Δ.,

β) να δημιουργείται η αντικειμενική βάση για την πιο ικανοποιητική για το Ν.Π.Ι.Δ., τελική επιλογή,

γ) να μη δημιουργούνται αδικαιολόγητα εμπόδια για τη συμμετοχή των υποψηφίων.

2. Στη προκήρυξη και στη σύμβαση περιέχονται οι τεχνικές προδιαγραφές.

3. Οι τεχνικές προδιαγραφές πρέπει να είναι σαφώς διατυπωμένες και πλήρως κατανοητές από όλους τους ενδιαφερόμενους.

4. Οι τεχνικές προδιαγραφές καταρτίζονται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 54 του ν. 4412/2016 (Α΄ 147) ως εκάστοτε ισχύει, με την επιφύλαξη των συμβατών με αυτό υποχρεωτικών εθνικών τεχνικών κανόνων, από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Ν.Π.Ι.Δ. και εγκρίνονται με απόφαση του Δ.Σ.

Άρθρο 82
Κριτήρια ανάθεσης συμβάσεων

1. Τα κριτήρια με βάση τα οποία γίνεται η ανάθεση των συμβάσεων μεταξύ των προσφορών εκείνων που κρίθηκαν τεχνικά και οικονομικά αποδεκτές, είναι:

α) είτε εφόσον η σύμβαση ανατίθεται στην πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά που περιλαμβάνει τη βέλτιστη σχέση ποιότητας τιμής κατά την κρίση του Ν.Π.Ι.Δ., διάφορα κριτήρια που συνδέονται με το αντικείμενο της συγκεκριμένης σύμβασης, όπως ενδεικτικά η ποιότητα, η τιμή, η τεχνική αξία, ο λειτουργικός χαρακτήρας, τα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά, το κόστος λειτουργίας, το κόστος σε όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής, η αποδοτικότητα, η εξυπηρέτηση μετά την πώληση και η τεχνική συνδρομή, η ημερομηνία παράδοσης και η προθεσμία παράδοσης ή εκτέλεσης,

β) είτε αποκλειστικά η χαμηλότερη τιμή. 2. Όταν η σύμβαση ανατίθεται στην πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά το Ν.Π.Ι.Δ. διευκρινίζει στην προκήρυξη ή στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος τη σχετική στάθμιση που προσδίδει σε καθένα από τα επιλεγέντα κριτήρια για τον προσδιορισμό της πλέον συμφέρουσας από οικονομική άποψη προσφοράς. Η στάθμιση αυτή μπορεί να εκφράζεται με την πρόβλεψη μιας κλίμακας με κατάλληλο εύρος.

3. Το άθροισμα των σχετικών συντελεστών βαρύτητας των ομάδων κριτηρίων αξιολόγησης ανέρχεται σε κάθε περίπτωση σε 100. Η βαθμολόγηση και κατάταξη των προσφορών γίνεται, σύμφωνα με τον τύπο:

U = σ1.K1 +σ2.Κ2+…+σν .Κν όπου: «σν» είναι ο συντελεστής βαρύτητας του κριτηρίου

ανάθεσης Κν και ισχύει σ1+σ2+…σν=1. Κάθε κριτήριο αξιολόγησης βαθμολογείται αυτόνομα με βάση τα στοιχεία της προσφοράς. Η βαθμολόγηση πρέπει να είναι πλήρως και ειδικά αιτιολογημένη και να περιλαμβάνει υποχρεωτικά, εκτός από τη βαθμολογία, και την λεκτική διατύπωση της κρίσης ανά κριτήριο. Προσωρινός ανάδοχος αναδεικνύεται εκείνος του οποίου η προσφορά έχει συγκεντρώσει το μεγαλύτερο αριθμό στο U.

4. Στις διαδικασίες σύναψης σύμβασης εκπόνησης μελετών οι οικονομικές προσφορές βαθμολογούνται σε εκατονταβάθμια κλίμακα και η βαθμολογία ΒΟΠι της κάθε οικονομικής προσφοράς ΟΠι ισούται με το προσφερόμενο ποσοστό έκπτωσης ως εξής:

ΒΟΠι=100χ(1-ΟΠι/ΠΑ), όπου ΠΑ: είναι η προεκτιμώμενη αμοιβή.

5. Στις διαδικασίες σύναψης συμβάσεων προμηθειών και παροχής υπηρεσιών, η βαθμολογία κάθε κριτηρίου αξιολόγησης κυμαίνεται από 100 έως 120 βαθμούς. Η βαθμολογία είναι 100 βαθμοί για τις περιπτώσεις που ικανοποιούνται ακριβώς όλοι οι όροι των τεχνικών προδιαγραφών. Η βαθμολογία αυτή αυξάνεται έως 120 βαθμούς όταν υπερκαλύπτονται οι τεχνικές προδιαγραφές. Η συνολική βαθμολογία όπως προκύπτει από τον τύπο της παρ. 3 κυμαίνεται από 100 έως 120 βαθμούς. Όταν η πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά δεν προσδιορίζεται αποκλειστικά βάσει της τιμής και οι οικονομικοί φορείς έχουν υποχρέωση υποβολής οικονομικών προσφορών τότε πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά είναι εκείνη που παρουσιάζει το μικρότερο λόγο της συγκριτικής τιμής της προσφοράς προς τη βαθμολογία της. Συγκριτική τιμή προσφοράς είναι η τιμή που υπολογίζεται λαμβάνοντας υπόψη την τιμή της προσφοράς και, εφόσον προβλέπεται από τη διακήρυξη, το κόστος. Η αναθέτουσα αρχή καθορίζει με σαφήνεια στη διακήρυξη τον ακριβή τρόπο υπολογισμού της συγκριτικής τιμής προσφοράς (π.χ. με μαθηματικό τύπο).

6. Οποιοδήποτε θέμα δε ρυθμίζεται ρητά από το παρόν άρθρο εφαρμόζεται το άρθρο 86 του ν. 4412/2016 (Α΄ 147), ως εκάστοτε ισχύει.

Άρθρο 83
Οικονομική Προσφορά

1. Η οικονομική προσφορά (προσφερόμενη τιμή) δίδεται σε ευρώ.

2. Στις διαδικασίες σύναψης σύμβασης μελετών, οι συμμετέχοντες υποβάλουν έντυπο οικονομικής προσφοράς στο οποίο αναγράφουν την προσφερόμενη τιμή ανά κατηγορία μελέτης και τη συνολική τιμή για την εκτέλεση της. Η οικονομική προσφορά συντίθεται για κάθε επί μέρους κατηγορία μελέτης, και περιλαμβάνει, εκτός από τις αμοιβές για την εκπόνηση των μελετών, τις αμοιβές για τον προγραμματισμό, την επίβλεψη και την αξιολόγηση των αναγκαίων ερευνητικών εργασιών πάσης φύσεως, καθώς επίσης και των εργασιών/μελετών.

3. Στις διαδικασίες σύναψης σύμβασης προμηθειών και παροχής υπηρεσιών, συμμετέχοντες υποβάλουν έντυπο οικονομικής προσφοράς στο οποίο αναγράφουν τη τιμή του προς προμήθεια υλικού ή της παρεχόμενης υπηρεσίας ανά μονάδα, όπως καθορίζεται στη προκήρυξη. Στην τιμή περιλαμβάνονται οι υπέρ τρίτων κρατήσεις, ως και κάθε άλλη επιβάρυνση, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, μη συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α., για παράδοση του υλικού ή της παρεχόμενης υπηρεσίας στον τόπο και με τον τρόπο που προβλέπεται.

4. Για οποιοδήποτε θέμα δε ρυθμίζεται ρητά από το παρόν άρθρο εφαρμόζεται το άρθρο 95 του ν. 4412/2016 (Α΄ 147) ως εκάστοτε ισχύει.

Άρθρο 84
Κατακύρωση – Σύναψη Σύμβασης

1. Κάθε διαδικασία ολοκληρώνεται με την απόφαση του Δ.Σ. για κατακύρωση της σύμβασης στον οικονομικό φορέα που κρίθηκε ανάδοχος και ο οποίος καλείται να υπογράψει τη σχετική σύμβαση.

2. Σε περίπτωση πλειόνων αναδόχων λόγω ισοτιμίας ή ισοδυναμίας προσφορών:

α) στις προμήθειες η ανάθεση γίνεται με κατανομή των ποσοτήτων του αντικειμένου της σύμβασης μεταξύ των αναδόχων, εφόσον το αποδεχτούν όλοι, διαφορετικά η ανάθεση γίνεται σ’ έναν από τους ανάδοχους, μετά από κλήρωση, η οποία διενεργείται παρουσία τους,

β) στις μελέτες και τις υπηρεσίες, η ανάθεση γίνεται σε έναν από τους ανάδοχους, μετά από κλήρωση, η οποία διενεργείται παρουσία τους.

Οι λεπτομέρειες εφαρμογής της παρούσας παραγράφου θα εξειδικεύονται με τη διακήρυξη του διαγωνισμού.

3. Οι επιτροπές των παρ. 1 και 2 του άρθρου 110 του παρόντος, με αιτιολογημένη εισήγησή τους προς το Δ.Σ., μπορούν να προτείνουν την κατακύρωση της σύμβασης για ολόκληρη ή μεγαλύτερη ή μικρότερη ποσότητα κατά ποσοστό στα εκατό, που θα καθορίζεται στα έγγραφα της σύμβασης. Το ποσοστό αυτό δεν μπορεί να υπερβαίνει το 30% για διαγωνισμούς προϋπολογισθείσας αξίας μέχρι 100.000 ευρώ περιλαμβανομένου Φ.Π.Α. και το 15% για διαγωνισμούς προϋπολογισθείσας αξίας από 100.001 ευρώ και άνω περιλαμβανομένου Φ.Π.Α. στην περίπτωση της μεγαλύτερης ποσότητας ή το 50% στην περίπτωση μικρότερης ποσότητας. Για κατακύρωση μέρους της ποσότητας κάτω του καθοριζόμενου από τα έγγραφα της σύμβασης ποσοστού, απαιτείται προηγούμενη αποδοχή από τον προμηθευτή.

4. Το Δ.Σ. κοινοποιεί αμέσως την απόφαση κατακύρωσης στον προσωρινό ανάδοχο με κάθε πρόσφορο τρόπο, όπως με τηλεομοιοτυπία, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο κ.λπ., επί αποδείξει και τον καλεί να προσέλθει για την υπογραφή του συμφωνητικού, θέτοντάς του προθεσμία που δε μπορεί να υπερβαίνει τις είκοσι (20) ημέρες από την κοινοποίηση σχετικής έγγραφης πρόσκλησης.

5. Εάν ο ανάδοχος δεν προσέλθει να υπογράψει το συμφωνητικό, μέσα στην προθεσμία που ορίζεται στην ειδική πρόκληση, απορρίπτεται η προσφορά του, καταπίπτει υπέρ της αναθέτουσας αρχής η εγγύηση συμμετοχής του και η κατακύρωση γίνεται στον προσφέροντα που υπέβαλε την αμέσως επόμενη πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά. Αν κανένας από τους προσφέροντες δεν προσέλθει για την υπογραφή του συμφωνητικού, η διαδικασία ανάθεσης ματαιώνεται.

6. Η Σύμβαση καταρτίζεται σύμφωνα με τους όρους της προκήρυξης, την προσφορά του αναδόχου και σύμφωνα με την απόφαση κατακύρωσης.

Η σύμβαση περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον, τα παρακάτω στοιχεία:

α) τα πρόσωπα των συμβαλλομένων και των εκπροσώπων τους,β) την περιγραφή του αντικείμενου της σύμβασης, γ) την αξία, δ) τον τόπο, τον τρόπο και τον χρόνο παράδοσης των αγαθών ή της παροχής της υπηρεσίας, ε) τις τεχνικές προδιαγραφές, στ) τις προβλεπόμενες εγγυήσεις, ζ) τις προβλεπόμενες ρήτρες, η) τον τρόπο πληρωμής.

7. Οι συμβάσεις συντάσσονται στην ελληνική γλώσσα.

Στις περιπτώσεις μειοδοτών αλλοδαπών οίκων μπορεί να συντάσσονται παράλληλα και στην αγγλική γλώσσα, με το ελληνικό κείμενο να υπερισχύει.

8. Η υπογραφή των συμβάσεων γίνεται από το Πρόεδρο του Δ.Σ.

9. Το Δ.Σ. μπορεί, με αιτιολογημένη απόφαση του, και αζημίως για αυτό, να ματαιώσει οιονδήποτε διαγωνισμό σε κάθε στάδιο της διαδικασίας, για τους παρακάτω ενδεικτικούς λόγους:

α) εφόσον η διαδικασία απέβη άγονη είτε λόγω μη υποβολής προσφοράς είτε λόγω απόρριψης όλων των προσφορών ή αιτήσεων ή αποκλεισμού όλων των προσφερόντων ή συμμετεχόντων, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος βιβλίου και τα έγγραφα της σύμβασης,

β) στην περίπτωση της παρ. 5,

γ) λόγω παράτυπης διεξαγωγής της διαδικασίας ανάθεσης,

δ) αν οι οικονομικές και τεχνικές παράμετροι που σχετίζονται με τη διαδικασία ανάθεσης άλλαξαν ουσιωδώς και η εκτέλεση του συμβατικού αντικειμένου δεν ενδιαφέρει πλέον την αναθέτουσα αρχή ή τον φορέα για τον οποίο προορίζεται το υπό ανάθεση αντικείμενο,

ε) αν λόγω ανωτέρας βίας, δεν είναι δυνατή η κανονική εκτέλεση της σύμβασης,

στ) αν η επιλεγείσα προσφορά κριθεί ως μη συμφέρουσα από οικονομική άποψη,

ζ) για άλλους επιτακτικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος, ιδίως δημόσιας υγείας ή προστασίας του περιβάλλοντος.

Αν διαπιστωθούν σφάλματα ή παραλείψεις σε οποιοδήποτε στάδιο της διαδικασίας ανάθεσης, το Ν.Π.Ι.Δ. μπορεί, μετά από γνώμη των επίτροπων των παρ. 1 και 2 του άρθρου 110 του παρόντος, να ακυρώσει μερικώς τη διαδικασία ή να αναμορφώσει ανάλογα το αποτέλεσμα της ή να αποφασίσει την επανάληψη της από το σημείο που εμφιλοχώρησε το σφάλμα ή η παράλειψη.

10. Όταν συντρέχουν οι λόγοι για τη ματαίωση της διαδικασίας που αναφέρονται στην παρ. 9, το Ν.Π.Ι.Δ. ακυρώνει τη διαδικασία σύναψης σύμβασης για ολόκληρο το αντικείμενο της σύμβασης ή, αν οι λόγοι αυτοί συνδέονται με τμήμα της σύμβασης, για το εν λόγω τμήμα, εφόσον επιτρέπεται η κατάθεση τέτοιων προσφορών.

11. Το Ν.Π.Ι.Δ. διατηρεί, επίσης, το δικαίωμα, μετά από γνώμη των επίτροπων των παρ. 1 και 2 του άρθρου 110 του παρόντος, να αποφασίσει, παράλληλα με τη ματαίωση της διαδικασίας σύναψης, και την επανάληψη οποιασδήποτε φάσης της διαδικασίας σύναψης, με τροποποίηση ή μη των όρων της ή την προσφυγή στη διαδικασία των άρθρων 100 ή 105, εφόσον, στην τελευταία αυτή περίπτωση, πληρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις των άρθρων αυτών.

Άρθρο 85
Εγγυήσεις
Το Ν.Π.Ι.Δ. ζήτα από τους προσφέροντες να παράσχουν, κατά περίπτωση, τα οριζόμενα στο άρθρο 72 του ν. 4412/2016 (Α΄ 147), ως εκάστοτε ισχύει, είδη εγγυήσεων.

Άρθρο 86
Υλοποίηση Συμβάσεων

1. Ο ανάδοχος υλοποιεί τη σύμβαση σύμφωνα με τους όρους που περιλαμβάνονται σ’ αυτή, και είναι υπεύθυνος για την τήρηση της ισχύουσας νομοθεσίας.

Ο ανάδοχος κατά την εκτέλεση της σύμβασης έχει, ιδίως, την υποχρέωση για την τήρηση των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας, των διατάξεων και κανονισμών για την πρόληψη ατυχημάτων στο προσωπικό του ή στο προσωπικό του Ν.Π.Ι.Δ. ή σε οποιονδήποτε τρίτο, για τη λήψη μέτρων προς αποφυγή ζημιών σε εγκαταστάσεις του Ν.Π.Ι.Δ. ή και τρίτων, καθώς και για τη λήψη μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος.

2. Η υλοποίηση κάθε σύμβασης, παρακολουθείται και ελέγχεται από το Ν.Π.Ι.Δ. μέσω των αρμοδίων οργάνων της, οι ειδικότερες αρμοδιότητες και καθήκοντα των οποίων καθορίζονται στη σύμβαση.

Η παρακολούθηση αυτή δεν αναιρεί ούτε μειώνει τις ευθύνες του αναδόχου κατά την ανωτέρω παρ. 1.

3. Ποινικές ρήτρες επιβάλλονται στον ανάδοχο για υπέρβαση προθεσμιών με υπαιτιότητά του, αποκλίσεις από εγγυημένα μεγέθη, και γενικά παραβίαση από αυτόν κάθε άλλου, προβλεπόμενου από τη σύμβαση, όρου ή υποχρέωσής του.

4. Ο τρόπος προσδιορισμού και επιβολής των ποινικών ρητρών και τα εκάστοτε μέγιστα όρια αυτών, σε σχέση με το συμβατικό τίμημα, καθορίζονται στην προκήρυξη και τη σύμβαση.

5. Αναπροσαρμογές των συμβατικών τιμημάτων είναι δυνατές, εφόσον τούτο επιβάλλεται από το χαρακτήρα της σύμβασης, με την προϋπόθεση ότι τούτο θα αναφέρεται στην προκήρυξη με σαφή καθορισμό του τρόπου αναπροσαρμογής.

6. Στη σύμβαση προβλέπονται διαδικασίες επίλυσης διαφωνιών και εξέτασης αιτημάτων ή απαιτήσεων του αναδόχου. Επίσης στη σύμβαση καθορίζονται:

α) οι όροι και προϋποθέσεις λύσης της σύμβασης με υπαιτιότητα του Ν.Π.Ι.Δ. ή του αναδόχου, καθώς και οι τυχόν αποζημιώσεις,

β) οι διαδικασίες έκπτωσης του αναδόχου σε περίπτωση μη τήρησης των συμβατικών του υποχρεώσεων.

7. Οι συμβάσεις που συνάπτει το Ν.Π.Ι.Δ. μπορούν να τροποποιούνται χωρίς νέα διαδικασία σύναψης σύμβασης κατ’ ανάλογη εφαρμογή του άρθρου 132 του ν. 4412/2016 (Α΄ 147) ως εκάστοτε ισχύει.

Άρθρο 87
Εχεμύθεια

1. Όλες οι πληροφορίες που έχουν σχέση με τα στοιχεία των φακέλων των προσφορών και των συμβάσεων του Ν.Π.Ι.Δ. θεωρούνται εμπιστευτικές, και κοινοποιούνται μόνο εφόσον δεν είναι ανεπίδεκτες επιδείξεως βάσει της κείμενης Νομοθεσίας και Νομολογίας, και κατόπιν υποβολής σχετικού αιτήματος από έχοντα έννομο συμφέρον προς τούτο.

2. Εξωϋπηρεσιακή χρήση ή γνωστοποίηση των ανωτέρω στοιχείων επιτρέπεται μόνο μετά από έγκριση του Δ.Σ.

3. Ο χρόνος διατήρησης των στοιχείων των συμβάσεων καθορίζεται από τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις του ν. 4412/2016 (Α΄ 147), με ελάχιστο τα τέσσερα (4) χρόνια από τη σύναψη της σύμβασης.

Άρθρο 88
Αποκλεισμός οικονομικών φορέων

1. Το Ν.Π.Ι.Δ. διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει με απόφαση του Δ.Σ. του προσωρινά ή οριστικά από τις διαδικασίες επιλογής οικονομικό φορέα, ο οποίος κηρύχθηκε έκπτωτος ή δεν έχει την απαιτούμενη αξιοπιστία ή δεν έχει επιδείξει στο παρελθόν ενδεδειγμένη συναλλακτική συμπεριφορά έναντι του.

2. Το Ν.Π.Ι.Δ. αποκλείει με απόφαση του Δ.Σ. έναν οικονομικό φορέα από τη συμμετοχή σε διαδικασία σύναψης σύμβασης όταν αποδεικνύει, με την επαλήθευση που προβλέπεται στα άρθρα 79 έως 81 του ν. 4481/2016 (Α΄ 147) ως εκάστοτε ισχύουν ή είναι γνωστό στο Ν.Π.Ι.Δ. με άλλο τρόπο, ότι υπάρχει εις βάρος του αμετάκλητη καταδικαστική απόφαση για έναν από τους ακόλουθους λόγους:

α) συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, όπως αυτή ορίζεται στο άρθρο 2 της απόφασης πλαίσιο 2008/841/ ΔΕΥ του Συμβουλίου της 24ης Οκτωβρίου 2008, για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος (ΕΕ L 300 της 11-11-2008, σ. 42),

β) δωροδοκία, όπως ορίζεται στο άρθρο 3 της σύμβασης περί της καταπολέμησης της διαφθοράς στην οποία ενέχονται υπάλληλοι των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων ή των κρατών μελών της Ένωσης (EE C 195 της 25-6-1997, σ. 1) και στην παρ. 1 του άρθρου 2 της απόφασης πλαίσιο 2003/568/ΔΕΥ του Συμβουλίου της 22ας Ιουλίου 2003, για την καταπολέμηση της δωροδοκίας στον ιδιωτικό τομέα (EE L 192 της 31-7-2003, σ. 54), καθώς και όπως ορίζεται στην κείμενη νομοθεσία ή στο εθνικό δίκαιο του οικονομικού φορέα,

γ) απάτη, κατά την έννοια του άρθρου 1 της σύμβασης σχετικά με την προστασία των οικονομικών συμφερόντων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (EE C 316 της 27-11-1995, σ. 48), η οποία κυρώθηκε με το ν. 2803/2000 (A΄ 48),

δ) τρομοκρατικά εγκλήματα ή εγκλήματα συνδεόμενα με τρομοκρατικές δραστηριότητες, όπως ορίζονται, αντιστοίχως, στα άρθρα 1 και 3 της απόφασης πλαίσιο 2002/475/ΔΕΥ του Συμβουλίου της 13ης Ιουνίου 2002, για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας (EE L 164 της 22-6-2002, σ. 3) ή ηθική αυτουργία ή συνεργεία ή απόπειρα διάπραξης εγκλήματος, όπως ορίζονται στο άρθρο 4 αυτής,

ε) νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ή χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, όπως αυτές ορίζονται στο άρθρο 1 της Οδηγίας 2005/60/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 26ης Οκτωβρίου 2005, σχετικά με την πρόληψη της χρησιμοποίησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας (EE L 309 της 25-11-2005, σ. 15), η οποία ενσωματώθηκε στην εθνική νομοθεσία με το ν. 3691/2008 (A΄ 166),

στ) παιδική εργασία και άλλες μορφές εμπορίας ανθρώπων, όπως ορίζονται στο άρθρο  2 της Οδηγίας 2011/36/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 5ης Απριλίου 2011, για την πρόληψη και την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και για την προστασία των θυμάτων της, καθώς και για την αντικατάσταση της απόφασης πλαίσιο 2002/629/ΔΕΥ του Συμβουλίου (ΕΕ L 101 της 15-4-2011, σ. 1), η οποία ενσωματώθηκε στην εθνική νομοθεσία με το ν. 4198/2013 (A΄ 215).

Η υποχρέωση αποκλεισμού οικονομικού φορέα εφαρμόζεται επίσης, όταν το πρόσωπο εις βάρος του οποίου εκδόθηκε αμετάκλητη καταδικαστική απόφαση είναι μέλος του διοικητικού, διευθυντικού ή εποπτικού οργάνου του εν λόγω οικονομικού φορέα ή έχει εξουσία εκπροσώπησης, λήψης αποφάσεων ή ελέγχου σε αυτό. Η υποχρέωση του προηγούμενου εδαφίου αφορά:

αα) στις περιπτώσεις εταιρειών περιορισμένης ευθύνης (Ε.Π.Ε.), ιδιωτικών κεφαλαιουχικών εταιρειών (Ι.Κ.Ε.) και προσωπικών εταιρειών (Ο.Ε. και Ε.Ε.), τους διαχειριστές,

ββ) στις περιπτώσεις ανωνύμων εταιρειών (Α.Ε.), τον διευθύνοντα σύμβουλο, καθώς και όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου,

γγ) στις περιπτώσεις των συνεταιρισμών τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

3. Αποκλείεται, με απόφαση του Δ.Σ., από τη συμμετοχή σε διαδικασία σύναψης σύμβασης οποιοσδήποτε οικονομικός φορέας, εάν το Ν.Π.Ι.Δ.:

α) γνωρίζει ότι οικονομικός φορέας έχει αθετήσει τις υποχρεώσεις του όσον αφορά την καταβολή φόρων ή εισφορών κοινωνικής ασφάλισης και αυτό έχει διαπιστωθεί από δικαστική ή διοικητική απόφαση με τελεσίδικη και δεσμευτική ισχύ, σύμφωνα με διατάξεις της χώρας όπου είναι εγκατεστημένος ή την εθνική νομοθεσία ή/και

β) μπορεί να αποδείξει με τα κατάλληλα μέσα ότι ο οικονομικός φορέας έχει αθετήσει τις υποχρεώσεις του όσον αφορά την καταβολή φόρων ή εισφορών κοινωνικής ασφάλισης,

γ) γνωρίζει ή μπορεί να αποδείξει με τα κατάλληλα μέσα ότι έχουν επιβληθεί σε βάρος του οικονομικού φορέα, μέσα σε χρονικό διάστημα δύο (2) ετών πριν από την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής προσφοράς ή αίτησης συμμετοχής:

αα) τρεις (3) πράξεις επιβολής προστίμου από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας που χαρακτηρίζονται, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση 2063/Δ1632/2011 (Β΄ 266), όπως εκάστοτε ισχύει, ως «υψηλής» ή «πολύ υψηλής» σοβαρότητας, οι οποίες προκύπτουν αθροιστικά από τρεις (3) διενεργηθέντες ελέγχους, ή

ββ) δύο (2) πράξεις επιβολής προστίμου από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας που αφορούν στην αδήλωτη εργασία, οι οποίες προκύπτουν αθροιστικά από δύο (2) διενεργηθέντες ελέγχους.

Οι υπό αα΄ και ββ΄ κυρώσεις πρέπει να έχουν αποκτήσει τελεσίδικη και δεσμευτική ισχύ. Ο λόγος αποκλεισμού δεν εφαρμόζεται όταν η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης, χωρίς Φ.Π.Α., είναι ίση ή κατώτερη από το ποσό των είκοσι χιλιάδων (20.000) ευρώ. Αν ο οικονομικός φορέας είναι Έλληνας πολίτης ή έχει την εγκατάσταση του στην Ελλάδα, οι υποχρεώσεις του που αφορούν τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης καλύπτουν τόσο την κύρια όσο και την επικουρική ασφάλιση.

Η παρούσα παράγραφος παύει να εφαρμόζεται όταν ο οικονομικός φορέας εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του είτε καταβάλλοντας τους φόρους ή τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης που οφείλει, συμπεριλαμβανομένων, κατά περίπτωση, των δεδουλευμένων τόκων ή των προστίμων, είτε υπαγόμενος σε δεσμευτικό διακανονισμό για την καταβολή τους.

4. Το Ν.Π.Ι.Δ., με απόφαση του Δ.Σ., μπορεί να αποκλείει από τη συμμετοχή σε διαδικασία σύναψης δημόσιας σύμβασης οποιονδήποτε οικονομικό φορέα σε οποιαδήποτε από τις ακόλουθες καταστάσεις:

α) εάν κατά την εκτέλεση των δημόσιων συμβάσεων, οι οικονομικοί φορείς δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από τις διατάξεις της περιβαλλοντικής, κοινωνικοασφαλιστικής και εργατικής νομοθεσίας, που έχουν θεσπισθεί σύμφωνα με το δίκαιο της Ένωσης, το εθνικό δίκαιο, συλλογικές συμβάσεις ή διεθνείς διατάξεις περιβαλλοντικού, κοινωνικού και εργατικού δικαίου,

β) εάν ο οικονομικός φορέας τελεί υπό πτώχευση ή έχει υπαχθεί σε διαδικασία εξυγίανσης ή ειδικής εκκαθάρισης ή τελεί υπό αναγκαστική διαχείριση από εκκαθαριστή ή από το δικαστήριο ή έχει υπαχθεί σε διαδικασία πτωχευτικού συμβιβασμού ή έχει αναστείλει τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες ή βρίσκεται σε οποιαδήποτε ανάλογη κατάσταση προκύπτουσα από αντίστοιχη διαδικασία, προβλεπόμενη στην κείμενη νομοθεσία,

γ) εάν ο οικονομικός φορέας συνήψε συμφωνίες με άλλους οικονομικούς φορείς με στόχο τη στρέβλωση του ανταγωνισμού,

δ) εάν μία κατάσταση σύγκρουσης συμφερόντων, σύμφωνα με το άρθρο 89, δεν μπορεί να θεραπευθεί αποτελεσματικά με άλλα, λιγότερο παρεμβατικά, μέσα,

ε) εάν μία κατάσταση στρέβλωσης του ανταγωνισμού από την πρότερη συμμετοχή των οικονομικών φορέων κατά την προετοιμασία της διαδικασίας σύναψης σύμβασης, δεν μπορεί να θεραπευθεί με άλλα, λιγότερο παρεμβατικά, μέσα,

στ) εάν ο οικονομικός φορέας έχει επιδείξει σοβαρή ή επαναλαμβανόμενη πλημμέλεια κατά την εκτέλεση ουσιώδους απαίτησης στο πλαίσιο προηγούμενης δημόσιας σύμβασης, προηγούμενης σύμβασης με αναθέτοντα φορέα ή προηγούμενης σύμβασης παραχώρησης που είχε ως αποτέλεσμα την πρόωρη καταγγελία της προηγούμενης σύμβασης, αποζημιώσεις ή άλλες παρόμοιες κυρώσεις,

ζ) εάν ο οικονομικός φορέας έχει κριθεί ένοχος σοβαρών ψευδών δηλώσεων κατά την παροχή των πληροφοριών που απαιτούνται για την εξακρίβωση της απουσίας των λόγων αποκλεισμού ή την πλήρωση των κριτηρίων επιλογής, έχει αποκρύψει τις πληροφορίες αυτές ή δεν είναι σε θέση να προσκομίσει τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την συμμετοχή του σε διαδικασία,

η) εάν ο οικονομικός φορέας επιχειρεί να επηρεάσει με αθέμιτο τρόπο τη διαδικασία λήψης αποφάσεων του Ν.Π.Ι.Δ., να αποκτήσει εμπιστευτικές πληροφορίες που ενδέχεται να του αποφέρουν αθέμιτο πλεονέκτημα στη διαδικασία σύναψης σύμβασης ή να παράσχει εξ αμελείας παραπλανητικές πληροφορίες που ενδέχεται να επηρεάσουν ουσιωδώς τις αποφάσεις που αφορούν τον αποκλεισμό, την επιλογή ή την ανάθεση.

θ) Εάν ο οικονομικός φορέας έχει διαπράξει σοβαρό επαγγελματικό παράπτωμα, το οποίο θέτει εν αμφιβόλω την ακεραιότητά του.

5. Κατά παρέκκλιση από τα οριζόμενα στην περίπτωση β΄ της παρ. 4, το Ν.Π.Ι.Δ. μπορεί να μην αποκλείει έναν οικονομικό φορέα, ο οποίος βρίσκεται σε μια εκ των καταστάσεων που αναφέρονται στην παραπάνω περίπτωση, υπό την προϋπόθεση ότι η αναθέτουσα αρχή θα αποδείξει ότι ο εν λόγω φορέας είναι σε θέση να εκτελέσει τη σύμβαση, λαμβάνοντας υπόψη τις ισχύουσες διατάξεις και τα μέτρα για τη συνέχιση της επιχειρηματικής του λειτουργίας.

6. Η απόφαση του Δ.Σ. του Ν.Π.Ι.Δ. περί αποκλεισμού γνωστοποιείται εγγράφως με εξώδικη δήλωση ή με συστημένη επιστολή στον οικονομικό φορέα από το αρμόδιο τμήμα. Ο οικονομικός φορέας έχει το δικαίωμα να υποβάλει σχετική ένσταση εντός πέντε (5) ήμερων προσκομίζοντας στοιχεία που αποδεικνύουν ότι δεν εμπίπτει στους λόγους αποκλεισμού των προηγούμενων παραγράφων. Η ένσταση εξετάζεται από το Δ.Σ. του Ν.Π.Ι.Δ. και εάν τα στοιχεία κριθούν επαρκή, ο εν λόγω οικονομικός φορέας δεν αποκλείεται από τη διαδικασία σύναψης σύμβασης.

7. Αν στο πλαίσιο διαδικασίας σύναψης μιας σύμβασης το Ν.Π.Ι.Δ. διαπιστώσει ότι συντρέχει στο πρόσωπο ενός οικονομικού φορέα ένας από τους λόγους αποκλεισμού των παρ. 2, 3γ και 4 του παρόντος και ο οικονομικός φορέας δεν λάβει τα μέτρα για να αποδείξει την αξιοπιστία του, όπως αυτά ορίζονται στην παρ. 6 του παρόντος τότε το Ν.Π.Ι.Δ. με αιτιολογημένη του εισήγηση στο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων αιτείται την εκκίνηση των διαδικασιών για την εφαρμογή του άρθρου 74 του ν. 4412/2016 (Α΄ 147) ως εκάστοτε ισχύει.

8. Οποιοσδήποτε οικονομικός φορέας εμπίπτει σε μια από τις καταστάσεις που αναφέρονται στις παρ. 2, 3γ και 4 του παρόντος μπορεί να προσκομίζει στοιχεία προκειμένου να αποδείξει ότι τα μέτρα που έλαβε επαρκούν για να αποδείξουν την αξιοπιστία του, παρότι συντρέχει ο σχετικός λόγος αποκλεισμού. Εάν τα στοιχεία κριθούν επαρκή, ο εν λόγω οικονομικός φορέας δεν αποκλείεται από τη διαδικασία σύναψης σύμβασης. Για τον σκοπό αυτόν, ο οικονομικός φορέας αποδεικνύει ότι έχει καταβάλει ή έχει δεσμευθεί να καταβάλει αποζημίωση για τυχόν ζημίες που προκλήθηκαν από το ποινικό αδίκημα ή το παράπτωμα, ότι έχει διευκρινίσει τα γεγονότα και τις περιστάσεις με ολοκληρωμένο τρόπο, μέσω ενεργού συνεργασίας με τις ερευνητικές αρχές, και έχει λάβει συγκεκριμένα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα, καθώς και μέτρα σε επίπεδο προσωπικού κατάλληλα για την αποφυγή περαιτέρω ποινικών αδικημάτων ή παραπτωμάτων. Τα μέτρα που λαμβάνονται από τους οικονομικούς φορείς αξιολογούνται σε συνάρτηση με τη σοβαρότητα και τις ιδιαίτερες περιστάσεις του ποινικού αδικήματος ή του παραπτώματος. Αν τα μέτρα κριθούν ανεπαρκή, γνωστοποιείται στον οικονομικό φορέα το σκεπτικό της απόφασης αυτής. Οικονομικός φορέας που έχει αποκλειστεί, με τελεσίδικη απόφαση, από τη συμμετοχή σε διαδικασίες σύναψης σύμβασης ή ανάθεσης παραχώρησης δεν μπορεί να κάνει χρήση της δυνατότητας που παρέχεται βάσει της παρούσας παραγράφου κατά την περίοδο του αποκλεισμού που ορίζεται στην εν λόγω απόφαση στο κράτος μέλος στο οποίο ισχύει η απόφαση.

Άρθρο 89

1. Το Ν.Π.Ι.Δ. λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα, για την αποτελεσματική πρόληψη, τον εντοπισμό και την επανόρθωση συγκρούσεων συμφερόντων που προκύπτουν κατά τη διεξαγωγή διαδικασιών σύναψης σύμβασης, συμπεριλαμβανομένου του σχεδιασμού και της προετοιμασίας της διαδικασίας, καθώς και της κατάρτισης των εγγράφων της σύμβασης, ούτως ώστε να αποφεύγονται τυχόν στρεβλώσεις του ανταγωνισμού και να διασφαλίζεται η ίση μεταχείριση όλων των οικονομικών φορέων.

2. Κατάσταση σύγκρουσης συμφερόντων συντρέχει, ιδίως, όταν τα πρόσωπα της παρ. 3, έχουν, άμεσα ή έμμεσα, χρηματοοικονομικό, οικονομικό ή άλλο προσωπικό συμφέρον, κατά τα ειδικότερα προβλεπόμενα στην παρ. 4, το οποίο θα μπορούσε να εκληφθεί ως στοιχείο που θίγει την αμεροληψία και την ανεξαρτησία τους στο πλαίσιο της διαδικασίας σύναψης της σύμβασης.

3. Η σύγκρουση συμφερόντων αφορά ιδίως: α) τα μέλη του προσωπικού του Ν.Π.Ι.Δ. ή/και του Μουσουλμάνου Θρησκευτικού Λειτουργού, ή/και των Βοηθών αυτού,

β) τα μέλη του Δ.Σ. ή/και γ) τους συζύγους και συγγενείς εξ αίματος ή εξ αγχιστείας, κατ’ ευθεία μεν γραμμή απεριορίστως, εκ πλαγίου δε έως και τέταρτου βαθμού των προσώπων των περιπτώσεων α΄ και β΄, τα οποία:

αα) εμπλέκονται στη διεξαγωγή της διαδικασίας σύναψης σύμβασης, συμπεριλαμβανομένου του σχεδιασμού και της προετοιμασίας της διαδικασίας, καθώς και στην κατάρτιση των εγγράφων της σύμβασης ή/και

ββ) μπορούν να επηρεάσουν την έκβασή της. 4. Ως «συμφέροντα» νοούνται προσωπικά, οικογενειακά, οικονομικά, πολιτικά ή άλλα κοινά συμφέροντα με τους υποψηφίους ή προσφέροντες ή με τους υπεργολάβους αυτών ή με οποιοδήποτε μέλος υποψήφιας/ προσφέρουσας ένωσης οικονομικών φορέων, συμπεριλαμβανομένων και αντικρουόμενων επαγγελματικών συμφερόντων, όπως ιδίως:

α) Η συμμετοχή προσώπου της παρ. 3 στα όργανα διοίκησης ή διαχείρισης ενός οικονομικού φορέα, όταν ο εν λόγω οικονομικός φορέας συμμετέχει στη διαδικασία σύναψης δημόσιας σύμβασης που διενεργεί η αναθέτουσα αρχή.

β) Η κατοχή από πρόσωπο των περιπτώσεων α΄ ή/ και β΄ της παρ. 3, ποσοστού άνω του 0,5% των μετοχών, εταιρικών μεριδίων ή άλλης φύσης δικαιωμάτων επί του κεφαλαίου οικονομικού φορέα που συμμετέχει στη διαδικασία σύναψης δημόσιας σύμβασης, εφόσον η κατοχή του ανωτέρω ποσοστού επιτρέπει τη συμμετοχή στη διαχείριση του φορέα αυτού.

γ) Η ύπαρξη, κατά τη χρονική περίοδο που έχει ως αφετηρία δώδεκα (12) μήνες πριν από την έναρξη της διαδικασίας σύναψης της σύμβασης και λήξη την ημέρα σύναψης αυτής, συμβατικού δεσμού που αφορά είτε στην παροχή εξηρτημένης εργασίας είτε στην εκτέλεση έργου ή παροχή υπηρεσιών ή προμήθεια αγαθών μεταξύ ενός προσώπου των περιπτώσεων α΄ ή/και β΄ της παρ. 3, με οικονομικό φορέα, που συμμετέχει στη διαδικασία σύναψης δημόσιας σύμβασης.

5. Τα πρόσωπα που αναφέρονται στις περιπτώσεις α΄ και β΄ της παρ. 3 υποχρεούνται να γνωστοποιήσουν εγγράφως στο Ν.Π.Ι.Δ. τυχόν σύγκρουση συμφερόντων των ιδίων ή των συγγενικών τους προσώπων, υπό την έννοια της περίπτωσης γ΄ της παρ. 3, σε σχέση με οποιονδήποτε υποψήφιο ή προσφέροντα, από τη στιγμή που λαμβάνουν γνώση της εν λόγω σύγκρουσης, προκειμένου η αναθέτουσα αρχή να είναι σε θέση να προβεί σε διορθωτικές ενέργειες, κατά τα οριζόμενα στην παρ. 6. Παράλληλα, τα πρόσωπα αυτά οφείλουν να απέχουν από κάθε ενέργεια σχετική με τη διενέργεια της διαδικασίας σύναψης.

6. Το Δ.Σ. του Ν.Π.Ι.Δ. αποφαίνεται αιτιολογημένα επί της συνδρομής ή μη κατάστασης σύγκρουσης συμφερόντων. Αν το Δ.Σ. αποφανθεί ότι συντρέχει κατάσταση σύγκρουσης συμφερόντων τότε λαμβάνει αμελλητί τα κατάλληλα μέτρα, προς διασφάλιση της ίσης μεταχείρισης των διαγωνιζομένων και προς αποφυγή στρεβλώσεων του ανταγωνισμού, στα οποία μπορεί να συμπεριλαμβάνεται η εξαίρεση του συγκεκριμένου προσώπου από οποιαδήποτε συμμετοχή στη σχετική διαδικασία σύναψης δημόσιας σύμβασης.

7. Εάν μια σύγκρουση συμφερόντων είναι αδύνατον να αρθεί με άλλον τρόπο, ο υποψήφιος ή προσφέρων, ο οποίος σχετίζεται με αυτή, αποκλείεται από τη διαδικασία.

Άρθρο 90
Συγκρότηση και τήρηση φακέλου σύμβασης

1. Το Ν.Π.Ι.Δ. καταγράφει την πρόοδο της διεξαγωγής όλων των διαδικασιών σύναψης σύμβασης.

2. Το Ν.Π.Ι.Δ. για την υλοποίηση της παρ. 1 συντάσσει και σε ηλεκτρονική μορφή τον «Φάκελο Σύμβασης».

3. Ο «Φάκελος Σύμβασης» συμπληρώνεται και επικαιροποιείται σε όλα τα επιμέρους στάδια σύναψης της σύμβασης και περιλαμβάνει τα αναφερόμενα στις διατάξεις του ν. 4412/2016 (Α΄ 147) ως εκάστοτε ισχύει.

ΥΠΟΚΕΦΑΛΑΙΟ Η2
ΣΤΑΔΙΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΚΑΤΟΠΙΝ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗΣ

Α.ΑΝΟΙΚΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Άρθρο 91
Προκήρυξη

1. Για την επιλογή οικονομικών φορέων με ανοικτή διαδικασία εκδίδεται Προκήρυξη εγκεκριμένη από το Δ.Σ. του Ν.Π.Ι.Δ.

2. Οι όροι της προκήρυξης πρέπει να είναι σαφείς και πλήρεις.

3. Η προκήρυξη περιλαμβάνει (κατ’ ελάχιστον) τα ακόλουθα στοιχεία:

α) Το είδος του διαγωνισμού. β) Την πρόσκληση. γ) Τους όρους και τις οδηγίες του διαγωνισμού. δ) Τους ειδικούς όρους της σύμβασης, εφόσον κρίνεται αναγκαίο. ε) Τους γενικούς όρους της σύμβασης. στ) Τις τεχνικές προδιαγραφές και σχέδια (εφόσον απαιτούνται). ζ) Τις ασφαλίσεις (εφόσον απαιτούνται).

η) Τα παραρτήματα:

αα) Σχέδιο συμφωνητικού σύμβασης. ββ) Εγγυητικές επιστολές. γγ) Υπεύθυνες δηλώσεις.

θ) Τα έντυπα οικονομικών ή και τεχνικών στοιχείων προσφορών.

ι) Κάθε άλλο στοιχείο που ορίζει το Δ.Σ. του Ν.Π.Ι.Δ. με απόφασή του.

4. Όταν οι όροι και οδηγίες του διαγωνισμού διαχωρίζονται σε ειδικούς και γενικούς, οι «ειδικοί όροι» υπερισχύουν των αντίστοιχων «γενικών όρων» σε περίπτωση σύγκρουσής τους. Το ίδιο ισχύει και για τους ειδικούς και γενικούς όρους σύμβασης.

5. Η προκήρυξη συντάσσεται στην ελληνική γλώσσα με δυνατότητα αγγλικής μετάφρασης, όταν κρίνεται σκόπιμο. Σε περίπτωση διαφορών μεταξύ ελληνικού και αγγλικού κειμένου υπερισχύει το ελληνικό κείμενο.

6. Για κάθε τροποποίηση της προκήρυξης αποφασίζει το ίδιο όργανο που είχε εγκρίνει την αρχική και λαμβάνεται επαρκής δημοσιότητα και ενδεχομένως, σε περίπτωση ουσιώδους τροποποίησης, παράταση προθεσμίας παραλαβής προσφορών αιτήσεων συμμετοχής.

Άρθρο 92
Υποβολή προσφορών – Χρόνος ισχύος

1. Στην προκήρυξη καθορίζονται ρητά ο τόπος, η καταληκτική ημερομηνία και η ώρα λήξης υποβολής των προσφορών.

2. Οι προσφορές υποβάλλονται στην αρμόδια υπηρεσία με κάποιον από τους ακόλουθους τρόπους, όπως ειδικότερα ορίζεται στην προκήρυξη:

α) παράδοση της προσφοράς από τον ίδιο τον προσφέροντα ή νόμιμο εκπρόσωπό του,

β) αποστολή της προσφοράς ταχυδρομικώς επί αποδείξει ή με εταιρεία ταχυμεταφορών,

γ) με ηλεκτρονικό μέσο, εφόσον αυτό προβλέπεται στη προκήρυξη.

Οι οικονομικοί φορείς είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι να υποβάλουν τις προσφορές τους εντός της καθορισμένης προθεσμίας, ανεξάρτητα από τον τρόπο υποβολής. Οι εκπρόθεσμες προσφορές δεν αποσφραγίζονται και δε λαμβάνονται υπόψη, ενώ οι προσφέροντες ειδοποιούνται εγγράφως από την υπηρεσία για την παραλαβή του φακέλου προσφοράς μέσα σε καθορισμένο χρονικό διάστημα. Ομοίως δε γίνεται δεκτή υποβολή προσφοράς από οικονομικούς φορείς, οι οποίοι έχουν αποκλεισθεί από τις συμβάσεις του Ν.Π.Ι.Δ. για το χρονικό διάστημα που ισχύει ο αποκλεισμός.

3. Οι προσφορές πρέπει να περιλαμβάνουν όλα τα στοιχεία που καθορίζονται στην προκήρυξη, και να υποβάλλονται μέσα σε κλειστό φάκελο με την ένδειξη ΦΑΚΕΛΟΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ, ο οποίος περιέχει κατά κανόνα τρεις (3) άλλους σφραγισμένους φακέλους με τα διακριτικά Α, Β και Γ,

α) ο ΦΑΚΕΛΟΣ Α περιέχει τα νομιμοποιητικά στοιχεία του προσφέροντος και άλλα απαιτούμενα στοιχεία, όπως αυτά καθορίζονται στη προκήρυξη,

β) ο ΦΑΚΕΛΟΣ Β περιέχει την «τεχνική προσφορά», και άλλα απαιτούμενα τεχνικά

γ) ο ΦΑΚΕΛΟΣ Γ περιέχει την «οικονομική προσφορά», όπως αυτή καθορίζεται στη προκήρυξη.

4. Η γλώσσα στην οποία συντάσσονται οι προσφορές είναι η προβλεπόμενη στη προκήρυξη.

5. Οι προσφορές υποβάλλονται σε ένα (1) πρωτότυπο και σε όσα όμοια αντίγραφα προβλέπονται στη προκήρυξη. Όλες οι σελίδες του πρωτοτύπου φέρουν την υπογραφή του προσφέροντα ή νόμιμα εξουσιοδοτημένου εκπροσώπου του. Σε περίπτωση διαφορών μεταξύ πρωτοτύπου και αντιγράφου υπερισχύει το πρωτότυπο της προσφοράς.

6. Οι προσφορές, κατά την παραλαβή τους καταχωρίζονται στο πρωτόκολλο της υπηρεσίας. Σε κάθε φάκελο προσφοράς σημειώνεται ο αριθμός πρωτοκόλλου και η ημερομηνία και ώρα παραλαβής.

7. Προσφορά που ορίζει χρόνο ισχύος μικρότερο από αυτόν που προβλέπεται στα έγγραφα της σύμβασης απορρίπτεται ως απαράδεκτη.

8. Σε περίπτωση αιτήματος για παράταση της ισχύος της προσφοράς, σύμφωνα με την περίπτωση α ΄ της παρ. 1 του άρθρου 72 του ν. 4412/2016 (Α΄ 147), ως εκάστοτε ισχύει, για τους οικονομικούς φορείς που αποδέχθηκαν την παράταση πριν τη λήξη ισχύος των προσφορών τους, οι προσφορές ισχύουν και τους δεσμεύουν για το επιπλέον αυτό χρονικό διάστημα.

9. Στις διαδικασίες σύναψης δημόσιας σύμβασης μελετών και παροχής τεχνικών και λοιπών συναφών επιστημονικών υπηρεσιών, οι προσφορές ισχύουν και δεσμεύουν τους οικονομικούς φορείς για χρονικό διάστημα που ορίζεται στα έγγραφα της σύμβασης και ανέρχεται κατ’ ελάχιστον σε έξι (6) μήνες, μέσα στο οποίο πρέπει να συναφθεί η σύμβαση. Όταν στο διαγωνισμό υποβάλλονται και τεχνικές προσφορές, ο χρόνος ισχύος των προσφορών ανέρχεται κατ’ ελάχιστον σε δέκα (10) μήνες.

Ειδικότερα, στους διαγωνισμούς που υπόκεινται στον προσυμβατικό έλεγχο νομιμότητας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο ως άνω χρόνος ισχύος των προσφορών προσαυξάνεται κατά τρεις (3) επιπλέον μήνες, αντίστοιχα.

10. Στις διαδικασίες σύναψης δημόσιας σύμβασης προμηθειών και παροχής γενικών υπηρεσιών, οι προσφορές ισχύουν και δεσμεύουν τους οικονομικούς φορείς για διάστημα που ορίζεται στα έγγραφα της σύμβασης και δεν μπορεί να υπερβαίνει τους δώδεκα (12) μήνες από την επόμενη της διενέργειας της διαδικασίας ανάθεσης. Η παράταση της ισχύος της προσφοράς μπορεί να λαμβάνει χώρα κατ’ ανώτατο όριο για χρονικό διάστημα ίσο με την προβλεπόμενη από τα έγγραφα της σύμβασης αρχική διάρκεια ισχύος της προσφοράς. Μετά τη λήξη και του παραπάνω ανώτατου ορίου χρόνου παράτασης ισχύος της προσφοράς, τα αποτελέσματα της διαδικασίας ανάθεσης ματαιώνονται, εκτός αν η αναθέτουσα αρχή κρίνει, κατά περίπτωση, αιτιολογημένα, ότι η συνέχιση της διαδικασίας εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, οπότε οι οικονομικοί φορείς που συμμετέχουν στη διαδικασία μπορούν να επιλέξουν είτε να παρατείνουν την προσφορά τους, εφόσον τους ζητηθεί πριν την πάροδο του ανωτέρω ανώτατου ορίου παράτασης της προσφοράς τους είτε όχι. Στην τελευταία περίπτωση, η διαδικασία συνεχίζεται με όσους παρέτειναν τις προσφορές τους και αποκλείονται οι λοιποί οικονομικοί φορείς.

Άρθρο 93
Αποσφράγιση Προσφορών

1. Η επιτροπή διενέργειας και αξιολόγησης αποτελεσμάτων διαγωνισμού προβαίνει στην έναρξη της διαδικασίας αποσφράγισης των προσφορών την ημερομηνία και ώρα που ορίζεται στη προκήρυξη. Η αποσφράγιση διενεργείται δημόσια, παρουσία των προσφερόντων/ συμμετεχόντων ή των νομίμως εξουσιοδοτημένων εκπροσώπων τους, οι οποίοι λαμβάνουν γνώση των λοιπών συμμετεχόντων στη διαδικασία και των στοιχείων που υποβλήθηκαν από αυτούς, όπως ειδικότερα ορίζεται στη προκήρυξη.

2. Τα επιμέρους στάδια έχουν ως εξής:

α) Αποσφραγίζεται ο κυρίως φάκελος προσφοράς,ο ΦΑΚΕΛΟΣ Α των δικαιολογητικών συμμετοχής, καθώς και ο ΦΑΚΕΛΟΣ Β της τεχνικής προσφοράς, εφόσον προβλέπεται η υποβολή της στα έγγραφα της σύμβασης, μονογράφονται δε και σφραγίζονται όλα τα δικαιολογητικά που υποβάλλονται κατά το στάδιο αυτό και η τεχνική προσφορά, ανά φύλλο. Η επιτροπή διενέργειας και αξιολόγησης αποτελεσμάτων διαγωνισμού καταχωρεί όσους υπέβαλαν προσφορές, καθώς και τα υποβληθέντα αυτών δικαιολογητικά και τα αποτελέσματα του ελέγχου αυτών σε πρακτικό, το οποίο υπογράφεται από τα μέλη του οργάνου. Οι ΦΑΚΕΛΟΙ Γ των οικονομικών προσφορών δεν αποσφραγίζονται, αλλά μονογράφονται και σφραγίζονται από το παραπάνω όργανο και τοποθετούνται σε ένα νέο φάκελο ο οποίος επίσης σφραγίζεται και υπογράφεται από το ίδιο όργανο και φυλάσσεται, προκειμένου να αποσφραγισθεί την ημερομηνία και ώρα που ορίζεται από τα έγγραφα της σύμβασης ή την πρόσκληση.

β) Στη συνέχεια η επιτροπή διενέργειας και αξιολόγησης αποτελεσμάτων διαγωνισμού προβαίνει στον έλεγχο των δικαιολογητικών συμμετοχής και στην αξιολόγηση της τεχνικής προσφοράς, σύμφωνα με τους όρους της προκήρυξης, και συντάσσει πρακτικό για την απόρριψη:

α) όσων δεν προσκόμισαν πλήρη φάκελο δικαιολογητικών,

β) των τεχνικών προσφορών που δεν γίνονται αποδεκτές,

γ) την αποδοχή ή/και βαθμολόγηση των τεχνικών προσφορών με βάση το κριτήριο ανάθεσης.

γ) Οι κατά τα ανωτέρω σφραγισμένοι φάκελοι με τα οικονομικά στοιχεία των προσφορών, μετά την ολοκλήρωση του έλεγχου και της αξιολόγησης των λοιπών στοιχείων των προσφορών, αποσφραγίζονται κατά την ημερομηνία και ώρα που ορίζεται στη προκήρυξη ή την ειδική πρόσκληση και ακολουθεί σχετική ανακοίνωση τιμών. Για όσες προσφορές δεν κρίθηκαν αποδεκτές κατά το προηγούμενο ως άνω στάδιο οι ΦΑΚΕΛΟΙ Γ των οικονομικών προσφορών δεν αποσφραγίζονται, αλλά επιστρέφονται.

3. Τα αποτελέσματα κάθε σταδίου επικυρώνονται με απόφαση του Δ.Σ., η οποία κοινοποιείται με επιμέλεια αυτούς στους προσφέροντες ή στους συμμετέχοντες. Ειδικά για τις συμβάσεις με εκτιμώμενη αξία έως εξήντα χιλιάδες (60.000) ευρώ πλέον Φ.Π.Α. εκδίδεται μία απόφαση, κατά τα ανωτέρω, ανεξαρτήτως του κριτηρίου ανάθεσης. Για τις συμβάσεις με κριτήριο ανάθεσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά βάσει τιμής εκδίδεται μια απόφαση, με την οποία επικυρώνονται τα αποτελέσματα όλων των σταδίων της παρ. 2.

4. Εναλλακτικές προσφορές αξιολογούνται με τον τρόπο που καθορίζεται στην προκήρυξη, εφόσον αυτή προβλέπει τη δυνατότητα υποβολής τους, και πληρούν τις απαιτήσεις που καθορίζονται σε αυτή.

Άρθρο 94
Συμπλήρωση – αποσαφήνιση πληροφοριών και δικαιολογητικών

1. Κατά τη διαδικασία αξιολόγησης των προσφορών η επιτροπή διενέργειας και αξιολόγησης αποτελεσμάτων διαγωνισμού μπορεί να καλεί εγγράφως τους προσφέροντες ή τους υποψηφίους να διευκρινίζουν ή να συμπληρώνουν τα έγγραφα ή δικαιολογητικά που έχουν υποβάλει, μέσα σε εύλογη προθεσμία, η οποία δεν μπορεί να είναι μικρότερη από πέντε (5) ημέρες από την ημερομηνία κοινοποίησης σε αυτούς της σχετικής πρόσκλησης. Οποιαδήποτε διευκρίνιση ή συμπλήρωση που υποβάλλεται από τους προσφέροντες ή υποψηφίους, χωρίς να έχει ζητηθεί από την αναθέτουσα αρχή, δεν λαμβάνεται υπόψη.

2. Η πιο πάνω διευκρίνιση ή η συμπλήρωση αφορά μόνο τις ασάφειες, επουσιώδεις πλημμέλειες ή πρόδηλα τυπικά σφάλματα που επιδέχονται διόρθωση ή συμπλήρωση, ιδίως δε παράλειψη μονογραφών, διακεκομμένη αρίθμηση, ελαττώματα συσκευασίας και σήμανσης του φακέλου και των υποφακέλων των προσφορών ή αιτήσεων συμμετοχής, λεκτικές και φραστικές αποκλίσεις των εγγράφων της προσφοράς από την ορολογία των εγγράφων της σύμβασης, που δεν επιφέρουν έννομες συνέπειες ως προς το περιεχόμενο τους, ελλείψεις ως προς τα νομιμοποιητικά στοιχεία, πλημμελής σήμανση αντιγράφων που εκδίδονται, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 1 του ν. 4250/2014 (A΄ 74), μεταφράσεων και λοιπών πιστοποιητικών ή βεβαιώσεων, διαφοροποίηση της δομής των εγγράφων της προσφοράς από τα υποδείγματα, υποχρεωτικά ή μη, που θεσπίζονται με νόμο, κανονιστικές πράξεις ή τα έγγραφα της σύμβασης. Η συμπλήρωση ή η διευκρίνιση, κατά το πρώτο εδάφιο, δεν επιτρέπεται να έχει ως συνέπεια μεταγενέστερη αντικατάσταση ή υποβολή εγγράφων σε συμμόρφωση με τους όρους της Προκήρυξης, αλλά μόνο τη διευκρίνιση ή συμπλήρωση, ακόμη και με νέα έγγραφα, εγγράφων ή δικαιολογητικών που έχουν ήδη υποβληθεί.

3. Η διευκρίνιση ή η συμπλήρωση δεν πρέπει να εισάγει διακρίσεις, άνιση μεταχείριση των οικονομικών φορέων ή να έχει ως συνέπεια ευνοϊκή μεταχείριση συγκεκριμένου οικονομικού φορέα στη διαδικασία ανάθεσης.

4. Η επιτροπή διενέργειας και αξιολόγησης αποτελεσμάτων διαγωνισμού μπορεί να καλεί εγγράφως τους προσφέροντες να διευκρινίσουν μέσα σε εύλογη προθεσμία, η οποία δεν μπορεί να είναι μικρότερη από πέντε (5) ημέρες από την ημερομηνία κοινοποίησης της σχετικής πρόσκλησης, το περιεχόμενο της τεχνικής ή οικονομικής προσφοράς που έχουν υποβάλει, αν περιέχει ασάφειες ή ατέλειες ήσσονος σημασίας, επουσιώδεις παραλείψεις ή πρόδηλα τυπικά ή υπολογιστικά σφάλματα που η αναθέτουσα αρχή κρίνει ότι μπορεί να θεραπευθούν. Η διευκρίνιση αυτή δεν πρέπει να έχει ως αποτέλεσμα την ουσιώδη αλλοίωση της προσφοράς και δεν πρέπει να προσδίδει αθέμιτο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στη συγκεκριμένη προσφορά σε σχέση με τις λοιπές.

5. Η παροχή της δυνατότητας διευκρινίσεων στον προσφέροντα ή υποψήφιο, σύμφωνα με τις παρ. 1 έως 4, είναι υποχρεωτική, αν επίκειται αποκλεισμός του από τη διαδικασία, λόγω ασαφειών των δικαιολογητικών και εγγράφων της προσφοράς.

Άρθρο 95
Ενστάσεις

1. Για συμβάσεις με εκτιμώμενη αξία έως και του ανώτατου ορίου του κλιμάκιου 5 του άρθρου 77, χωρεί ένσταση κατά εκτελεστής πράξης ή παράλειψης του Ν.Π.Ι.Δ. Η ένσταση υποβάλλεται εγγράφως στο Ν.Π.Ι.Δ.

2. Τα χρονικά διαστήματα υποβολής ενστάσεων καθορίζονται στην προκήρυξη του διαγωνισμού και σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να είναι μικρότερη των πέντε (5) ημερών από την ημερομηνία κοινοποίησης της απόφασης, από το αρμόδιο Όργανο, για την κάθε φάση του διαγωνισμού. Η ένσταση κατά της διακήρυξης υποβάλλεται σε προθεσμία που εκτείνεται μέχρι το ήμισυ του χρονικού διαστήματος από τη δημοσίευση της μέχρι την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προσφορών. Για τον υπολογισμό της προθεσμίας αυτής συνυπολογίζονται και οι ημερομηνίες της δημοσίευσης και της υποβολής των προσφορών.

3. Επί των ενστάσεων αποφασίζει το Δ.Σ., ύστερα από εισήγηση της επιτροπής διενέργειας και αξιολόγησης αποτελεσμάτων διαγωνισμού, μέσα σε πέντε (5) ημέρες από την ημερομηνία υποβολής της ένστασης. Στην περίπτωση της ένστασης κατά της διακήρυξης το Δ.Σ. αποφασίζει σε κάθε περίπτωση πριν την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προσφορών. Με την άπρακτη πάροδο των ανωτέρω προθεσμιών τεκμαίρεται η απόρριψη της ένστασης.

Άρθρο 96
Επικοινωνία με οικονομικούς φορείς

1. Κάθε επικοινωνία και ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ της επιτροπής διενέργειας και αξιολόγησης αποτελεσμάτων διαγωνισμού και οικονομικών φορέων μπορεί, κατ’ επιλογή, να πραγματοποιείται ταχυδρομικώς, με φαξ, με ηλεκτρονικά μέσα, ή με συνδυασμό των μέσων αυτών.

2. Τα επιλεγόμενα μέσα επικοινωνίας πρέπει να είναι γενικώς προσιτά και συνεπώς δεν μπορούν να έχουν ως αποτέλεσμα τον περιορισμό της πρόσβασης των οικονομικών φορέων στη διαδικασία ανάθεσης. Η επικοινωνία, η ανταλλαγή και η αποθήκευση πληροφοριών πραγματοποιούνται κατά τρόπο που να διασφαλίζεται η ακεραιότητα των δεδομένων και το απόρρητο των αιτήσεων συμμετοχής και των προσφορών, ώστε η επιτροπή διενέργειας και αξιολόγησης αποτελεσμάτων διαγωνισμού να εξετάζει το περιεχόμενο των αιτήσεων συμμετοχής και των προσφορών μόνο μετά τη λήξη της προβλεπόμενης προθεσμίας για την υποβολή τους. Τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται για τις επικοινωνίες με ηλεκτρονικά μέσα, καθώς και τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους, πρέπει να μη δημιουργούν διακρίσεις και να είναι γενικώς προσιτά στο κοινό και συμβατά σε σχέση με τις γενικώς χρησιμοποιούμενες τεχνολογίες των πληροφοριών και των επικοινωνιών.

Β. ΚΛΕΙΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Άρθρο 97
Προκήρυξη

1. Η κλειστή διαδικασία επιλογής οικονομικών φορέων με προηγούμενη προκήρυξη διενεργείται σε δυο στάδια. Στο πρώτο στάδιο, κάθε ενδιαφερόμενος οικονομικός φορέας μπορεί να υποβάλει αίτηση συμμετοχής στη διαδικασία. Στο δεύτερο στάδιο υποβάλλουν προσφορά μόνον οι επιλεγέντες υποψήφιοι.

2. Για την επιλογή οικονομικών φορέων με κλειστή διαδικασία εκδίδεται προκήρυξη εγκεκριμένη από το Δ.Σ. του Ν.Π.Ι.Δ.

3. Η προκήρυξη περιλαμβάνει ιδίως τα εξής: α) Το είδος του διαγωνισμού. β) Την πρόσκληση συμμετοχής. γ) Τους όρους και τις οδηγίες του διαγωνισμού. δ) Τους ειδικούς όρους της σύμβασης, εφόσον κρίνεται αναγκαίο. ε) Τους γενικούς όρους της σύμβασης. στ) Τις τεχνικές προδιαγραφές και (εφόσον απαιτούνται) σχέδια. ζ) Τις ασφαλίσεις (εφόσον απαιτούνται). η) Τα κριτήρια προεπιλογής. θ) Το κριτήριο ανάθεσης. ι) Τα Παραρτήματα: αα) Σχέδιο Συμφωνητικού Σύμβασης. ββ) Εγγυητικές Επιστολές. γγ) Υπεύθυνες δηλώσεις. ια) Τα έντυπα οικονομικών ή και τεχνικών στοιχείωνπροσφορών. ιβ) Κάθε άλλο στοιχείο που το Δ.Σ. του Ν.Π.Ι.Δ. με απόφαση του ορίζει.

4. Όταν οι όροι και οδηγίες του διαγωνισμού διαχωρίζονται σε ειδικούς και γενικούς, οι «ειδικοί όροι» υπερισχύουν των αντίστοιχων «γενικών όρων» σε περίπτωση σύγκρουσής τους. Το ίδιο ισχύει και για τους ειδικούς και γενικούς όρους σύμβασης.

5. Η προκήρυξη συντάσσεται στην ελληνική γλώσσα με δυνατότητα αγγλικής μετάφρασης, όταν κρίνεται σκόπιμο. Σε περίπτωση διαφορών μεταξύ ελληνικού και αγγλικού κειμένου υπερισχύει το ελληνικό κείμενο.

6. Για κάθε τροποποίηση της προκήρυξης εκδίδεται συμπλήρωμα αυτής, το οποίο εγκρίνεται από το ίδιο όργανο που είχε εγκρίνει την αρχική.

Άρθρο 98
Αιτήσεις Συμμετοχής

1. Οι αιτήσεις υποβάλλονται και πρωτοκολλούνται στην αρμόδια υπηρεσία του Ν.Π.Ι.Δ. σε κλειστό φάκελο με την ένδειξη «ΦΑΚΕΛΟΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ», ο οποίος περιέχει δικαιολογητικά και στοιχεία καθοριζόμενα στην προκήρυξη. Η υποβολή μπορεί να γίνει με κάποιον από τους ακόλουθους τρόπους:

α) παράδοση του φακέλου δικαιολογητικών συμμετοχής στην υπηρεσία από τον ίδιο τον υποψήφιο οικονομικό φορέα ή το νόμιμο εκπρόσωπό του,

β) αποστολή του φακέλου δικαιολογητικών συμμετοχής ταχυδρομικώς επί αποδείξει, ή με εταιρεία ταχυμεταφορών,

γ) με ηλεκτρονικό μέσο, εφόσον τούτο προβλέπεται στην προκήρυξη.

2. Ανεξάρτητα από τον τρόπο υποβολής τους, οι αιτήσεις φάκελοι δικαιολογητικών συμμετοχής υποβάλλονται εντός της καθορισμένης στην προκήρυξη προθεσμίας, με αποκλειστική ευθύνη των υποψηφίων οικονομικών φορέων.

3. Οι εκπρόθεσμοι φάκελοι δικαιολογητικών συμμετοχής δεν αποσφραγίζονται και δε λαμβάνονται υπόψη, οι οικονομικοί δε φορείς που τους υπέβαλαν ειδοποιούνται εγγράφως για την παραλαβή τους μέσα σε καθορισμένο χρονικό διάστημα.

4. Ομοίως δεν αποσφραγίζονται και δε λαμβάνονται υπόψη φάκελοι δικαιολογητικών συμμετοχής οικονομικών φορέων αποκλειομένων από τις συμβάσεις του Ν.Π.Ι.Δ.

Άρθρο 99
Επιλογή Προσφερόντων Λοιπά Στάδια Διαδικασίας

1. Η επιτροπή διενέργειας και αξιολόγησης αποτελεσμάτων διαγωνισμού κατά το πρώτο στάδιο προβαίνει στην έναρξη της διαδικασίας αποσφράγισης των φακέλων δικαιολογητικών συμμετοχής την ημερομηνία και ώρα που ορίζεται στη προκήρυξη. Η αποσφράγιση διενεργείται δημόσια, παρουσία των προσφερόντων/ συμμετεχόντων ή των νομίμως εξουσιοδοτημένων εκπροσώπων τους, οι οποίοι λαμβάνουν γνώση των λοιπών συμμετεχόντων στη διαδικασία και των στοιχείων που υποβλήθηκαν από αυτούς, όπως ειδικότερα ορίζεται στη προκήρυξη. Η αποσφράγιση διενεργείται δημόσια.

2. Μετά την αποσφράγιση του φακέλου των φακέλων δικαιολογητικών συμμετοχής, η επιτροπή διενέργειας και αξιολόγησης αποτελεσμάτων διαγωνισμού προβαίνει στην καταχώριση των υποψηφίων, στον έλεγχο των δικαιολογητικών που υπέβαλαν, καθώς και στην αξιολόγηση των αιτήσεων συμμετοχής των υποψηφίων, βάσει των κριτηρίων προεπιλογής που καθορίζονται στη προκήρυξη.

3. Στη συνέχεια το Ν.Π.Ι.Δ. προσκαλεί ταυτόχρονα και γραπτώς τους επιλεγέντες υποψηφίους να υποβάλουν τις προσφορές τους υποψηφίους που προεπιλέγησαν για υποβολή προσφορών. Η πρόσκληση περιλαμβάνει τουλάχιστον:

α) παραπομπή στη δημοσιευθείσα προκήρυξη διαγωνισμού,

β) την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας παραλαβής των προσφορών (τεχνικών και οικονομικών), τη διεύθυνση στην οποία πρέπει να διαβιβασθούν οι προσφορές και τη γλώσσα ή τις γλώσσες στις οποίες πρέπει να συνταχθούν,

γ) ένδειξη των οποιωνδήποτε τυχόν εγγράφων που πρέπει να επισυναφθούν και προβλέπονται στην προκήρυξη,

ε) τη σχετική στάθμιση των κριτηρίων ανάθεσης της σύμβασης ή, εφόσον συντρέχει περίπτωση, τη φθίνουσα σειρά σπουδαιότητας των εν λόγω κριτηρίων που χρησιμοποιούνται προκειμένου να καθορισθεί η πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά, εάν δεν περιλαμβάνονται στην προκήρυξη.

4. Η επιτροπή διενέργειας και αξιολόγησης αποτελεσμάτων διαγωνισμού κατά το δεύτερο στάδιο:

α) Αποσφραγίζει τον κυρίως φάκελο προσφοράς, το ΦΑΚΕΛΟ Α των δικαιολογητικών συμμετοχής, καθώς και το ΦΑΚΕΛΟ Β της τεχνικής προσφοράς, εφόσον προβλέπεται η υποβολή της στα έγγραφα της σύμβασης, μονογράφονται δε και σφραγίζονται όλα τα δικαιολογητικά που υποβάλλονται κατά το στάδιο αυτό και η τεχνική προσφορά, ανά φύλλο. Η επιτροπή διενέργειας και αξιολόγησης αποτελεσμάτων διαγωνισμού καταχωρεί όσους υπέβαλαν προσφορές καθώς και τα υποβληθέντα αυτών δικαιολογητικά και τα αποτελέσματα του ελέγχου αυτών σε πρακτικό, το οποίο υπογράφεται από τα μέλη του οργάνου. Οι ΦΑΚΕΛΟΙ Γ των οικονομικών προσφορών δεν αποσφραγίζονται, αλλά μονογράφονται και σφραγίζονται από το παραπάνω όργανο και τοποθετούνται σε ένα νέο φάκελο, ο οποίος επίσης σφραγίζεται και υπογράφεται από το ίδιο όργανο και φυλάσσεται, προκειμένου να αποσφραγισθεί την ημερομηνία και ώρα που ορίζεται από τα έγγραφα της σύμβασης ή την πρόσκληση.

β) Στη συνέχεια η επιτροπή διενέργειας και αξιολόγησης αποτελεσμάτων διαγωνισμού προβαίνει στην αξιολόγηση της τεχνικής προσφοράς, σύμφωνα με τους όρους της προκήρυξης, και συντάσσει πρακτικό για την απόρριψη των τεχνικών προσφορών που δε γίνονται αποδεκτές και την αποδοχή ή/και βαθμολόγηση των τεχνικών προσφορών με βάση το κριτήριο ανάθεσης.

γ) Οι κατά τα ανωτέρω σφραγισμένοι φάκελοι με τα οικονομικά στοιχεία των προσφορών, μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των λοιπών στοιχείων των προσφορών, αποσφραγίζονται κατά την ημερομηνία και ώρα που ορίζεται στη προκήρυξη ή την ειδική πρόσκληση και ακολουθεί σχετική ανακοίνωση τιμών. Για όσες προσφορές δε κρίθηκαν αποδεκτές κατά τα προηγούμενα ως άνω στάδια α και β΄ οι ΦΑΚΕΛΟΙ Γ των οικονομικών προσφορών δεν αποσφραγίζονται, αλλά επιστρέφονται.

5. Τα αποτελέσματα κάθε σταδίου επικυρώνονται με απόφαση του Δ.Σ., η οποία κοινοποιείται με επιμέλεια αυτής στους προσφέροντες ή στους συμμετέχοντες. Ειδικά για τις συμβάσεις με εκτιμώμενη αξία έως εξήντα χιλιάδες (60.000) ευρώ, πλέον Φ.Π.Α., εκδίδεται μία απόφαση, κατά τα ανωτέρω, ανεξαρτήτως του κριτηρίου ανάθεσης. Για τις συμβάσεις με κριτήριο ανάθεσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά βάσει τιμής εκδίδεται μια απόφαση, με την οποία επικυρώνονται τα αποτελέσματα όλων των σταδίων της παρ. 4.

6. Εναλλακτικές προσφορές αξιολογούνται με τον τρόπο που καθορίζεται στην προκήρυξη, εφόσον η προκήρυξη προβλέπει τη δυνατότητα υποβολής τους και πληρούν τις απαιτήσεις που καθορίζονται σε αυτής.

7. Το Ν.Π.Ι.Δ. στη κλειστή διαδικασία μπορεί να περιορίζει τον αριθμό των πληρούντων τα κριτήρια επιλογής υποψηφίων, οι οποίοι θα προσκληθούν να υποβάλουν προσφορά ή να συμμετάσχουν στον διάλογο, υπό τον όρο ότι υπάρχει, σύμφωνα με την επόμενη παράγραφο, ο ελάχιστος αριθμός υποψηφίων που πληρούν τα κριτήρια.

8. Το Ν.Π.Ι.Δ. προσδιορίζει, στην προκήρυξη σύμβασης ή στην πρόσκληση επιβεβαίωσης ενδιαφέροντος, αντικειμενικά και χωρίς διακρίσεις κανόνες ή κριτήρια τα οποία προτίθενται να χρησιμοποιήσουν, τον ελάχιστο αριθμό υποψηφίων που σκοπεύουν να καλέσουν και, όπου ενδείκνυται, το μέγιστο αριθμό αυτών.

9. Ο ελάχιστος αριθμός υποψηφίων είναι πέντε. Σε κάθε περίπτωση, ο αριθμός των υποψηφίων που καλούνται πρέπει να είναι επαρκής, ώστε να εξασφαλίζεται πραγματικός ανταγωνισμός.

10. Το Ν.Π.Ι.Δ. καλεί αριθμό υποψηφίων τουλάχιστον ίσο προς τον ελάχιστο αριθμό υποψηφίων. Στην περίπτωση όμως, όπου ο αριθμός των υποψηφίων που πληρούν τα κριτήρια προεπιλογής είναι μικρότερος από τον ελάχιστο αριθμό, το Ν.Π.Ι.Δ. μπορεί να συνεχίζει τη διαδικασία, καλώντας τους υποψηφίους που διαθέτουν τις απαιτούμενες ικανότητες. Στο πλαίσιο της ίδιας διαδικασίας, το Ν.Π.Ι.Δ. δεν περιλαμβάνει άλλους οικονομικούς φορείς που δεν υπέβαλαν αίτηση συμμετοχής ή υποψηφίους που δεν πληρούν τις απαιτούμενες ικανότητες.

11. Κατά τα λοιπά ισχύουν τα άρθρα 94, 95 και 96.

Γ. ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΜΕ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ

Άρθρο 100
Προκήρυξη

1. Στην ανταγωνιστική διαδικασία με διαπραγμάτευση οποιοσδήποτε οικονομικός φορέας μπορεί να υποβάλει αίτηση συμμετοχής στο πλαίσιο προκήρυξης διαγωνισμού, παρέχοντας τις πληροφορίες για την ποιοτική επιλογή που ζητούνται από την αναθέτουσα αρχή.

2. Η προκήρυξη περιλαμβάνει ιδίως τα εξής:

α) Το αντικείμενο της σύμβασης, περιγράφοντας τις ανάγκες του Ν.Π.Ι.Δ. και τα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για τα αγαθά ή τις υπηρεσίες της σύμβασης.

β) Τα κριτήρια ανάθεσης της σύμβασης.

γ) Ποια στοιχεία της περιγραφής ορίζουν τις ελάχιστες

απαιτήσεις που πρέπει να πληρούν όλες οι προσφορές.

δ) Τους ειδικούς όρους της σύμβασης, εφόσον κρίνεται αναγκαίο.

ε) Τους γενικούς όρους της σύμβασης.

στ) Τις τεχνικές προδιαγραφές και σχέδια (εφόσον απαιτούνται).

ζ) Τις ασφαλίσεις (εφόσον απαιτούνται). η) Τα κριτήρια προεπιλογής.

θ) Το κριτήριο ανάθεσης.

ι) Τα παραρτήματα: αα) Σχέδιο Συμφωνητικού Σύμβασης. ββ) Εγγυητικές Επιστολές. γγ) Υπεύθυνες δηλώσεις. δδ) Όρων και Οδηγιών Διαπραγμάτευσης.

ια) Τα έντυπα οικονομικών ή και τεχνικών στοιχείων προσφορών.

ιβ) Κάθε άλλο στοιχείο που το Δ.Σ. του Ν.Π.Ι.Δ. με απόφαση του ορίζει.

3. Όταν οι όροι και οδηγίες του διαγωνισμού διαχωρίζονται σε ειδικούς και γενικούς, οι «ειδικοί όροι» υπερισχύουν των αντίστοιχων «γενικών όρων» σε περίπτωση σύγκρουσής τους. Το ίδιο ισχύει και για τους ειδικούς και γενικούς όρους σύμβασης.

4. Η προκήρυξη συντάσσεται στην ελληνική γλώσσα με δυνατότητα αγγλικής μετάφρασης, όταν κρίνεται σκόπιμο. Σε περίπτωση διαφορών μεταξύ ελληνικού και αγγλικού κειμένου υπερισχύει το ελληνικό κείμενο.

5. Για κάθε τροποποίηση της προκήρυξης εκδίδεται συμπλήρωμα αυτής, το οποίο εγκρίνεται από το ίδιο όργανο που είχε εγκρίνει την αρχική.

Άρθρο 101
Αιτήσεις Συμμετοχής

1. Οι αιτήσεις με τους φακέλους δικαιολογητικών συμμετοχής υποβάλλονται και πρωτοκολλούνται στην αρμόδια υπηρεσία, σύμφωνα με την προκήρυξη. Η υποβολή των αιτήσεων φακέλων δικαιολογητικών συμμετοχής μπορεί να γίνει με κάποιον από τους ακόλουθους τρόπους, όπως ορίζεται ειδικότερα στην πρόσκληση συμμετοχής:

α) παράδοση του φακέλου από τον ίδιο τον υποψήφιο οικονομικό φορέα ή το νόμιμο εκπρόσωπό του,

β) αποστολή του φακέλου ταχυδρομικώς επί αποδείξει, ή με εταιρεία ταχυμεταφορών,

γ) με ηλεκτρονικό μέσο, εφόσον τούτο προβλέπεται στην πρόσκληση συμμετοχής.

2. Ανεξάρτητα από τον τρόπο υποβολής τους οι φάκελοι δικαιολογητικών συμμετοχής πρέπει να υποβάλλονται εντός της καθορισμένης στην πρόσκληση συμμετοχής προθεσμίας με αποκλειστική ευθύνη των οικονομικών φορέων.

3. Οι εκπρόθεσμοι φάκελοι δικαιολογητικών συμμετοχής δεν αποσφραγίζονται και δε λαμβάνονται υπόψη, και οι δε οικονομικοί φορείς που τους υπέβαλαν ειδοποιούνται εγγράφως για την παραλαβή τους μέσα σε καθορισμένο χρονικό διάστημα.

4. Ομοίως δεν αποσφραγίζονται και δε λαμβάνονται υπόψη φάκελοι δικαιολογητικών συμμετοχής οικονομικών φορέων αποκλειομένων από τις συμβάσεις του Ν.Π.Ι.Δ.

Άρθρο 102
Διεξαγωγή της Διαδικασίας

1. Η διεξαγωγή της διαδικασίας επιλογής οικονομικώνφορέων με διαπραγματεύσεις, διενεργείται από την επιτροπή διαπραγματεύσεων του άρθρου 110.

2. Η επιτροπή διαπραγματεύσεων διαπραγματεύεται με τους προσφέροντες για κάθε ενότητα (τεχνικό μέρος, οικονομικό μέρος) σε διαδοχικές φάσεις – στάδια, σύμφωνα με ρητές προβλέψεις της διακήρυξης.

3. Σε όλα τα στάδια της διαδικασίας, από την υποβολή των αιτήσεων – φακέλων δικαιολογητικών συμμετοχή μέχρι το πέρας των διαπραγματεύσεων, οι ενδιαφερόμενοι οικονομικοί φορείς δικαιούνται να παρευρίσκονται σε κάθε αποσφράγιση φακέλου και να ενημερώνονται από την επιτροπή διαπραγματεύσεων για τα αποτελέσματα της εξέτασης των φακέλων και των προσφορών τους. Ειδικότερα, οι αποκλειόμενοι από τα επόμενα στάδια της διαδικασίας ενημερώνονται εγγράφως για τους λόγους του αποκλεισμού τους.

4. Οι διαπραγματεύσεις και η εν γένει διαδικασία διεξάγεται με αυστηρή τήρηση της αρχής της ίσης μεταχείρισης, χωρίς κανενός είδους διάκριση έναντι των οικονομικών φορέων.

5. Στα πλαίσια αυτά, εκτός των άλλων: α) δεν παρέχονται πληροφορίες που ευνοούν ορισμένους προσφέροντες ή, γενικά, προκαλούν διακρίσεις, β) δεν αποκαλύπτονται σε άλλους προσφέροντες προτεινόμενες λύσεις ή εμπιστευτικές πληροφορίες από κάποιο προσφέροντα χωρίς τη γραπτή συγκατάθεσή του.

6. Προσφορές οικονομικών φορέων, οι οποίοι δεν έχουν επιλεγεί ως προσφέροντες, δεν αποσφραγίζονται, δε λαμβάνονται υπόψη και επιστρέφονται σε αυτούς που τις υπέβαλαν.

7. Για τυχόν παράταση των προθεσμιών υποβολής προσφορών στα διάφορα στάδια της διαδικασίας ή και για αναβολή για κάποιο διάστημα, το Ν.Π.Ι.Δ. ειδοποιεί γραπτά τους προσφέροντες.

8. Κατά τα λοιπά ισχύουν αναλογικά τα άρθρα 94, 95, 96 και 99.

Δ. ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ

Άρθρο 103
Συνοπτικός Διαγωνισμός

1. Για την διενέργεια συνοπτικού διαγωνισμού το Ν.Π.Ι.Δ. δημοσιεύει απλοποιημένη προκήρυξη. Επιπρόσθετα, μπορεί να προσκαλέσει επιπλέον και συγκεκριμένους οικονομικούς φορείς, τρεις (3) τουλάχιστον, εφόσον δραστηριοποιούνται τόσοι στη σχετική αγορά.

2. Σε ό,τι αφορά στην απλοποιημένη προκήρυξη, στη αποσφράγιση των δικαιολογητικών και των τεχνικών και οικονομικών προσφορών, στην αξιολόγηση, στις ενστάσεις, στην κατακύρωση, στην επικοινωνία με τους συμμετέχοντες, στις αντιπροσφορές, στις εναλλακτικές προσφορές και στα διαδικαστικά θέματα, εφαρμόζονται αναλογικά τα προβλεπόμενα στα άρθρα 91 επ. περί ανοικτής διαδικασίας.

3. Η υποβολή μιας προσφοράς δεν αποτελεί κώλυμα για τη συνέχιση του συνοπτικού διαγωνισμού και την ανάθεση της σύμβασης.

ΥΠΟΚΕΦΑΛΑΙΟ Η3
ΣΤΑΔΙΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΑΝΕΥ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗΣ

Άρθρο 104
Απευθείας Ανάθεση

1. Η απευθείας ανάθεση διενεργείται από το αρμόδιο τμήμα του Ν.Π.Ι.Δ., χωρίς να απαιτείται η συγκρότηση επιτροπής για τον σκοπό αυτό.

2. Η αξιολόγηση της υποβληθείσας προσφοράς και η ανάθεση της σύμβασης γίνεται με απόφαση του Δ.Σ. του Ν.Π.Ι.Δ.

3. Η απόφαση ανάθεσης υπογράφεται από τον Πρόεδρο του Δ.Σ. και περιέχει κατ’ ελάχιστο:

α) τα πρόσωπα των συμβαλλομένων και τους εκπροσώπους αυτών,

β) την περιγραφή του αντικείμενου της σύμβασης,

γ) την αξία της,

δ) κάθε άλλη πληροφορία που το Ν.Π.Ι.Δ. κρίνει απαραίτητη.

4. Ο οικονομικός φορέας που υποβάλλει προσφορά επιλέγεται κατόπιν δημόσιας κλήρωσης από το μητρώο προεπιλεγέντων οικονομικών φορέων του άρθρου 107 που τηρείται στο Ν.Π.Ι.Δ.

5. Μέχρι την δημιουργία του μητρώου προεπιλεγέντων οικονομικών φορέων του άρθρου 107 ο οικονομικός φορέας που υποβάλλει προσφορά επιλέγεται κατόπιν έρευνας αγοράς από το αρμόδιο τμήμα του Ν.Π.Ι.Δ.

Άρθρο 105
Διαπραγμάτευση χωρίς προηγούμενη δημοσίευση

1. Η διαπραγμάτευση χωρίς προηγούμενη δημοσίευση διενεργείται από την επιτροπή διαπραγμάτευσης του άρθρου 110.

2. Η διαδικασία της διαπραγμάτευσης ορίζεται με απόφαση του Δ.Σ.

3. Η αξιολόγηση της υποβληθείσας προσφοράς και η ανάθεση της σύμβασης γίνεται με απόφαση του Δ.Σ.

4. Η απόφαση ανάθεσης υπογράφεται από τον Πρόεδρο του Δ.Σ. και περιέχει κατ’ ελάχιστο:

α) τα πρόσωπα των συμβαλλομένων και τους εκπροσώπους τους,

β) την περιγραφή του αντικείμενου της σύμβασης,

γ) την αξία της,

δ) κάθε άλλη πληροφορία που το Ν.Π.Ι.Δ. κρίνει απαραίτητη.

5. Ο οικονομικός φορέας που καλείται στην διαπραγμάτευση επιλέγεται κατόπιν δημόσιας κλήρωσης από το μητρώο προεπιλεγέντων οικονομικών φορέων του άρθρου 107 που τηρείται στο Ν.Π.Ι.Δ, εφόσον η χρήση του μητρώου εφικτή.

6. Μέχρι την δημιουργία του μητρώου προεπιλεγέντων οικονομικών φορέων του άρθρου 107 ο οικονομικός φορέας που καλείται στην διαπραγμάτευση επιλέγεται κατόπιν έρευνας αγοράς από το αρμόδιο Τμήμα του Ν.Π.Ι.Δ.

ΥΠΟΚΕΦΑΛΑΙΟ Η4
ΕΙΔΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ

Άρθρο 106
Συμφωνία Πλαίσιο

1. «Συμφωνία Πλαίσιο» είναι η συμφωνία μεταξύ του Ν.Π.Ι.Δ. και ενός ή περισσότερων οικονομικών φορέων για συγκεκριμένες μελέτες, προμήθειες ή υπηρεσίες, με την οποία καθορίζονται οι όροι που διέπουν τις συμβάσεις που πρόκειται να συναφθούν κατά τη διάρκεια συγκεκριμένης περιόδου για τις εν λόγω μελέτες, προμήθειες ή υπηρεσίες, ιδίως όσον αφορά τις τιμές και, κατά περίπτωση, τις προβλεπόμενες ποσότητες.

2. Για την επιλογή των οικονομικών φορέων για κάθε συμφωνία – πλαίσιο εφαρμόζονται τα αναφερόμενα στο άρθρο 76.

3. Οι συμβάσεις με βάση συμφωνία – πλαίσιο, που έχει συναφθεί με οικονομικούς φορείς επιλεγέντες μετά από προηγούμενη προκήρυξη διαγωνισμού σύμφωνα με τα προηγούμενα άρθρα, μπορούν να συνάπτονται χωρίς προηγούμενη προκήρυξη διαγωνισμού, εφόσον καθορίζονται όλοι οι όροι στη συμφωνία πλαίσιο.

4. Η διάρκεια μιας συμφωνίας πλαίσιο δεν υπερβαίνει τα τέσσερα έτη, εκτός εξαιρετικών περιπτώσεων, δεόντως δικαιολογημένων, ιδίως λόγω του αντικειμένου της συμφωνίας πλαίσιο. Οι συμφωνίες πλαίσιο οι οποίες συνάπτονται για χρονικό διάστημα μικρότερο των τεσσάρων ετών μπορεί να παραταθούν χωρίς όμως αυτές να υπερβούν το ανώτατο διάστημα των τεσσάρων ετών του προηγούμενου εδαφίου, εφόσον υπάρχει η σχετική πρόβλεψη παράτασης στα έγγραφα της σύμβασης. Η διάρκεια εκτέλεσης των επιμέρους συμβάσεων, που συνάπτονται εντός του χρόνου υλοποίησης της συμφωνίας πλαίσιο, μπορεί να υπερβαίνουν το χρόνο λήξης της συμφωνίας πλαίσιο.

5. Οποιοδήποτε θέμα δε ρυθμίζεται ρητά από το παρόν άρθρο εφαρμόζεται το άρθρο 39 του ν. 4412/2016, ως εκάστοτε ισχύει.

Άρθρο 107
Σύστημα Προεπιλογής Οικονομικών Φορέων

1. Το Ν.Π.Ι.Δ. μπορεί να συνάπτει συμβάσεις με προεπιλεγέντες οικονομικούς φορείς, οι οποίοι περιλαμβάνονται σε μητρώο προεπιλεγέντων οικονομικών φορέων. Το μητρώο καταρτίζεται από το Ν.Π.Ι.Δ. ανά υλικό, υπηρεσία, μελέτη ή κατηγορίες αυτών.

2. Για την κατάρτιση κάθε μητρώου συντάσσεται και δημοσιεύεται σχετική προκήρυξη, στην οποία γίνεται σαφής αναφορά του προϊόντος, υπηρεσίας, μελέτης ή των κατηγοριών αυτών, για τα οποία θεσπίζεται το εν λόγω μητρώο, των προϋποθέσεων εγγραφής ή της διαδικασίας αξιολόγησης των ενδιαφερομένων οικονομικών φορέων, καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια.

3. Η διαδικασία αξιολόγησης των ενδιαφερομένων οικονομικών φορέων για την ένταξή τους στα αντίστοιχα μητρώα είναι δυνατό να περιλαμβάνει διάφορα στάδια. Οι επιλεγέντες οικονομικοί φορείς, μετά τη διενέργεια προεπιλογής, εντάσσονται στο μητρώο.

4. Η προκήρυξη εγκρίνεται από το Δ.Σ. 5. Το Ν.Π.Ι.Δ. με εσωτερικές του ρυθμίσεις, κατόπιν σχετικών αποφάσεων των αρμόδιων υπηρεσιακών και διοικητικών της οργάνων, καθορίζει κάθε στοιχείο και διαδικασία που είναι απαραίτητα για την εύρυθμη εφαρμογή του Συστήματος Προεπιλογής, σύμφωνα με τις ανάγκες του.

6. Η διαχείριση των μητρώων γίνεται με βάση αντικειμενικά και διαφανή κριτήρια και κανόνες που ορίζονται με απόφαση του Δ.Σ. και μπορούν να αναπροσαρμόζονται, όταν παρίσταται ανάγκη.

Άρθρο 108
Δυναμικά Συστήματα Αγορών

1. Το Ν.Π.Ι.Δ. μπορεί να χρησιμοποιεί δυναμικά συστήματα αγορών για την ανάθεση συμβάσεων με αντικείμενο την απόκτηση κοινά χρησιμοποιούμενων ειδών  (υλικών και υπηρεσιών), τα οποία προσφέρονται ευρέως στην αγορά και διαθέτουν χαρακτηριστικά που καλύπτουν τις ανάγκες του.

2. Στο πλαίσιο των συστημάτων αυτών χρησιμοποιούνται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσα, τόσο για την επικοινωνία, όσο και για την υποβολή δικαιολογητικών, προσφορών κ.τ.λ. Επιπλέον, τόσο για την ένταξη στα συστήματα αυτά, όσο και για την επιλογή των αναδόχων και την ανάθεση των σχετικών συμβάσεων ακολουθείται η ανοικτή διαδικασία.

3. Για τη δημιουργία ενός δυναμικού συστήματος αγορών, που αφορά στην απόκτηση συγκεκριμένου είδους ή ομάδας παρεμφερών ειδών, το Ν.Π.Ι.Δ., δημοσιεύει προκήρυξη διαγωνισμού για την ένταξη οικονομικών φορέων σ’ αυτό, με την οποία καλούνται όλοι οι ενδιαφερόμενοι οικονομικοί φορείς να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής, και οποιοδήποτε επιπλέον στοιχείο απαιτείται για να ενταχθούν στο σύστημα.

4. Στην προκήρυξη γίνεται ρητή αναφορά στα κριτήρια ανάθεσης των συμβάσεων που πρόκειται να συναφθούν στα πλαίσια του συγκεκριμένου συστήματος. Στη προκήρυξη, επίσης, διευκρινίζεται, μεταξύ άλλων, η φύση των προβλεπόμενων ειδών, στα οποία αναφέρεται το σύστημα καθώς και όλες οι απαραίτητες πληροφορίες που αφορούν σ’ αυτό, ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός που θα χρησιμοποιηθεί και οι τεχνικές διευθετήσεις και προδιαγραφές της σύνδεσης.

5. Δεκτοί στο σύστημα γίνονται οι οικονομικοί φορείς οι οποίοι πληρούν τα κριτήρια επιλογής και έχουν υποβάλει αίτηση συμμετοχής, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην προκήρυξη.

6. Το κατά τα ανωτέρω δημιουργούμενο δυναμικό σύστημα αγορών ισχύει για διάστημα μέχρι τεσσάρων (4) ετών, διάρκεια η οποία μπορεί να παραταθεί για εξαιρετικές περιπτώσεις ειδικώς αιτιολογημένες.

7. Καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος ενός δυναμικού συστήματος αγορών:

α) προσφέρεται στους ενδιαφερόμενους οικονομικούς φορείς ελεύθερη, άμεση και πλήρης πρόσβαση με ηλεκτρονικά μέσα στα τεύχη της οικείας διακήρυξης και σε κάθε συμπληρωματικό έγγραφο,

β) κάθε οικονομικός φορέας που έχει ενταχθεί στο σύστημα μπορεί να βελτιώνει την ήδη υποβληθείσα ενδεικτική προσφορά του, υπό την προϋπόθεση ότι αυτή εξακολουθεί να συνάδει με τις απαιτήσεις της διακήρυξης,

γ) ο κατάλογος των ενταγμένων στο σύστημα είναι ανοικτός.

8. Στο πλαίσιο αυτό, κάθε ενδιαφερόμενος οικονομικός φορέας μπορεί να ενταχθεί στο σύστημα. Για το σκοπό αυτό οφείλει να υποβάλει και οποιοδήποτε επιπλέον στοιχείο απαιτείται από την προκήρυξη, και η σχετική αξιολόγηση διενεργείται εντός το αργότερο δεκαπέντε (15) ημερών από την ημερομηνία υποβολής. Η προθεσμία αυτή μπορεί να παραταθεί, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 33 του ν. 4412/2016 (Α΄ 147), ως εκάστοτε ισχύει, εφόσον δεν έχει ξεκινήσει διαδικασία ανάθεσης συγκεκριμένης σύμβασης στα πλαίσια του συστήματος.

9. Το Ν.Π.Ι.Δ. ενημερώνει το συντομότερο δυνατό τον υποψήφιο σχετικά με την αποδοχή του ή μη στο σύστημα.

10. Για την επιλογή του αναδόχου της σύμβασης το Ν.Π.Ι.Δ απευθύνεται σε όλους τους ενταγμένους στον κατά τα ανωτέρω συμπληρωμένο κατάλογο των συμμετεχόντων στο σύστημα για υποβολή προσφορών.

11. Η σύμβαση ανατίθεται, τελικά, στον προσφέροντα, του οποίου η προσφορά υπερίσχυσε, σύμφωνα με τα κριτήρια ανάθεσης.

12. Οποιοδήποτε θέμα δε ρυθμίζεται ρητά από το παρόν άρθρο εφαρμόζεται το άρθρο 33 του ν. 4412/2016 (Α΄ 147), ως εκάστοτε ισχύει.

Άρθρο 109
Ηλεκτρονικοί Πλειστηριασμοί

1. Το Ν.Π.Ι.Δ. σε όλες τις διαδικασίες επιλογής οικονομικών φορέων με προηγούμενη προκήρυξη διαγωνισμού ή κατά τη διαδικασία για τη σύναψη σύμβασης στο πλαίσιο ενός δυναμικού συστήματος αγορών, εφόσον οι προδιαγραφές μπορούν να καθοριστούν με ακρίβεια, δύναται να αποφασίζει, πριν την ανάθεση της σύμβασης, τη διεξαγωγή ηλεκτρονικού πλειστηριασμού, με την προϋπόθεση ότι τούτο αναφέρεται στην οικεία προκήρυξη.

2. Ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός αφορά:

α) είτε μόνο τις τιμές, εφόσον ως κριτήριο ανάθεσης της σύμβασης έχει τεθεί αποκλειστικά η χαμηλότερη τιμή,

Β) είτε τις τιμές ή/και τις αξίες άλλων στοιχείων των προσφορών, εφόσον ως κριτήριο ανάθεσης της σύμβασης έχει τεθεί η πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά.

3. Στην περίπτωση αυτή, τα στοιχεία των προσφορών, οι αξίες των οποίων θα αποτελέσουν αντικείμενο του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού, πρέπει να είναι προσδιορίσιμα ποσοτικά, εκφραζόμενα σε απόλυτους αριθμούς ή ποσοστά, με τρόπο καθορισμένο στη προκήρυξη.

4. Το Ν.Π.Ι.Δ. πριν την έναρξη του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού, διενεργεί αρχικά μια πλήρη αξιολόγηση των προσφορών, σύμφωνα με το επιλεγμένο κριτήριο ανάθεσης. Στη συνέχεια, όλοι οι προσφέροντες που έχουν υποβάλει αποδεκτές προσφορές καλούνται ταυτόχρονα, με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων, να υποβάλουν νέες τιμές ή/και νέες αξίες των στοιχείων των προσφορών τους. Στην εν λόγω πρόσκληση αναφέρεται, εκτός των άλλων, ο μαθηματικός τύπος, βάσει του οποίου καθορίζεται κατά τον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό η αυτόματη κατάταξη σε συνάρτηση με τις νέες υποβαλλόμενες τιμές ή/και τις νέες αξίες.

Κατά τη διάρκεια κάθε φάσης του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού γνωστοποιούνται αμέσως σε όλους τους προσφέροντες οι πληροφορίες εκείνες, οι οποίες κατ’ ελάχιστον τους παρέχουν τη δυνατότητα να γνωρίζουν, ανά πάσα στιγμή, την αντίστοιχη κατάταξή τους.

5. Η αναλυτική διαδικασία και όλες οι λεπτομέρειες εφαρμογής των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, περιλαμβανομένων των ενδεδειγμένων μέτρων, που λαμβάνονται για την τεκμηρίωση της διεξαγωγής της όλης διαδικασίας, καθορίζονται με εσωτερικές ρυθμίσεις του Ν.Π.Ι.Δ., σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και τίθενται υπόψη των ενδιαφερόμενων οικονομικών φορέων μέσω της οικείας προκήρυξης.

ΥΠΟΚΕΦΑΛΑΙΟ Η5
Λοιπά θέματα

Άρθρο 110
Επιτροπές

1. Η επιτροπή διενεργείας και αξιολόγησης διαγωνισμού είναι τριμελής. Με απόφαση του Δ.Σ. συγκροτείται η επιτροπή, στην οποία μετέχει ο Διευθυντής του Ν.Π.Ι.Δ., ο Προϊστάμενος του Τμήματος Οικονομικής Διαχείρισης και Προμηθειών και ένας υπάλληλος του Τμήματος αυτού.

Έργο της επιτροπής διενεργείας και αξιολόγησης διαγωνισμού είναι:

α) η επεξεργασία των στοιχείων των προσφορών, β) η αξιολόγησή τους, γ) ο καθορισμός της σειράς κατάταξης των τεχνικά και

οικονομικά αποδεκτών προσφορών με βάση το κριτήριο ανάθεσης που προβλέπεται στην προκήρυξη,

δ) η εισήγηση επί των ενστάσεων που τυχόν υποβληθούν,

ε) η σύνταξη πρακτικού με την τελική αξιολόγηση των προσφορών και τις προτάσεις της και η υποβολή της στην αρμόδια υπηρεσία και τυχόν συναρμόδιες υπηρεσίες για περαιτέρω προώθηση και έγκριση.

2. Η επιτροπή διαπραγματεύσεων είναι τριμελής. Με απόφαση του Δ.Σ. συγκροτείται η επιτροπή, στην οποία μετέχει ο Διευθυντής του Ν.Π.Ι.Δ. ο Προϊστάμενος του Τμήματος Οικονομικής Διαχείρισης και Προμηθειών και ένας υπάλληλος του Τμήματος αυτού.

Έργο της επιτροπής διαπραγματεύσεων είναι: α) η αποσφράγιση των εμπρόθεσμων φακέλων συμμετοχής σε τόπο, ημερομηνία και ώρα που αναφέρεται στην πρόσκληση συμμετοχής, η εξέταση και έλεγχος του περιεχομένου τους και η επιλογή των προσφερόντων, μεταξύ των υποψηφίων, σύμφωνα με τα κριτήρια της πρόσκλησης συμμετοχής,

β. η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της επιλογής των προσφερόντων με τα κύρια τεχνικά και οικονομικά τους στοιχεία, και η γραπτή ενημέρωση των απορριφθέντων υποψηφίων,

γ. η διαμόρφωση του καταλόγου των προσφερόντων, μετά και την εκδίκαση τυχόν ενστάσεων, και η γραπτή πρόσκληση προς αυτούς ταυτόχρονα για την υποβολή προσφορών,

δ. η διαπραγμάτευση με τους προσφέροντες όλων των διαπραγματεύσιμων θεμάτων, σε όλα τα στάδια της διαδικασίας,

ε. η σύνταξη πρακτικού με την τελική αξιολόγηση των προσφορών και τις προτάσεις της, και η υποβολή της στην αρμόδια υπηρεσία και τυχόν συναρμόδιες υπηρεσίες για περαιτέρω προώθηση και έγκριση.

3. Η επιτροπή παραλαβής είναι τριμελής. Με απόφαση του Δ.Σ. συγκροτείται η επιτροπή, στην οποία μετέχουν υπάλληλοι του Ν.Π.Ι.Δ.

Έργο της επιτροπής παραλαβής είναι η ποιοτική και ποσοτική παραλαβή των υλικών ή της παρασχεθείσας υπηρεσίας και η έκδοση σχετικής βεβαίωσης.

4. Στην επιτροπή παραλαβής δεν μπορεί να συμμετέχουν μέλη που συμμετείχαν στην επιτροπή διενέργειας και αξιολόγησης του διαγωνισμού ή/και στην επιτροπή διαπραγματεύσεων.

5. Κατά την πρώτη εφαρμογή του παρόντος και μέχρι την στελέχωση του Ν.Π.Ι.Δ. με προσωπικό, εφαρμόζεται το άρθρο 221 του ν. 4412/2016 (Α΄ 147), ως εκάστοτε ισχύει.

Άρθρο 111
Ανάθεση συμβάσεων φύλαξης και ασφάλειας

1. Το Ν.Π.Ι.Δ. μπορεί να αναθέσει εν όλω ή εν μέρει τα παρακάτω:

α) την φύλαξη και ασφάλεια των εγκαταστάσεων του Ν.Π.Ι.Δ., του Τεμένους και του περιβάλλοντος χώρου ευθύνης του,

β) κάθε άλλη προμήθεια ή υπηρεσία ή μελέτη που έχει σχέση με την φύλαξη και ασφάλεια των εγκαταστάσεων του Ν.Π.Ι.Δ., του Τεμένους και του περιβάλλοντος χώρου ευθύνης του, η οποία έχει προβλεφθεί στο προϋπολογισμό του με τις διαδικασίες της απευθείας ανάθεσης ή του συνοπτικού διαγωνισμού, εφόσον το ύψος της προϋπολογιζόμενης δαπάνης είναι κάτω των ορίων του κλιμάκιου 5 του άρθρου 77.

2. Η εφαρμογή της παρ. 1 ισχύει με την προϋπόθεση ότι το Δ.Σ. κρίνει με αιτιολογημένη απόφασή του ότι η προστασία των ουσιωδών συμφερόντων ασφαλείας του Ν.Π.Ι.Δ. δεν μπορεί να διασφαλιστεί με λιγότερο δραστικά μέτρα, όπως η επιβολή απαιτήσεων για την προστασία του εμπιστευτικού χαρακτήρα των πληροφοριών που το Ν.Π.Ι.Δ. καθιστά διαθέσιμες σε μία διαδικασία ανάθεσης σύμβασης ή θα υποχρέωνε το Ν.Π.Ι.Δ. να παράσχει πληροφορίες, η δημοσιοποίηση των οποίων, θα θεωρηθεί αντίθετη με τα ουσιώδη συμφέροντα ασφαλείας του.

3. Ενδεικτικά και όχι περιοριστικά δραστικά μέτρα προστασίας των συμφερόντων ασφαλείας του Ν.Π.Ι.Δ. μπορεί να είναι:

α) δέσμευση εκ μέρους του προσφέροντος ότι θα διασφαλίσει δεόντως την εμπιστευτικότητα των διαβαθμισμένων πληροφοριών που έχει στην κατοχή του ή που θα υποπέσουν στην αντίληψή του κατά τη διάρκεια της σύμβασης και μετά τον τερματισμό ή την ολοκλήρωση της σύμβασης,

β) επαρκείς πληροφορίες σχετικά με τον προσφέροντα που έχει ήδη ορισθεί, οι οποίες θα επιτρέπουν στο Ν.Π.Ι.Δ. να διαπιστώσει αν διαθέτει τις απαιτούμενες δυνατότητες, προκειμένου να προστατευθεί δεόντως η εμπιστευτικότητα των διαβαθμισμένων πληροφοριών, στις οποίες έχει πρόσβαση ή τις οποίες θα κληθεί να παράσχει.

Άρθρο 112
Μισθώσεις Εκμισθώσεις Αγορές Εκποιήσεις Ακινήτων

1. Για τη μίσθωση εκμίσθωση ακινήτων από το Ν.Π.Ι.Δ. εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις του π.δ. 715/1979, «Περί τρόπου ενεργείας υπό των Ν.Π.Δ.Δ., προμηθειών, μισθώσεων και εκμισθώσεων εν γένει, αγορών ή εκποιήσεων ακινήτων, εκποιήσεων κινητών πραγμάτων ως και εκτελέσεως εργασιών» (Α΄ 212), ως εκάστοτε ισχύουν.

2. Επιτρέπεται η μέχρι τριών (3) ετών μίσθωση με απευθείας συμφωνία μίσθωσης, χωρίς διαγωνισμό, ύστερα από ειδικά αιτιολογημένη απόφαση του Δ.Σ. σε επείγουσες ή εξαιρετικές περιπτώσεις ή αν έγινε δύο φορές διαγωνισμός και απέβη χωρίς αποτέλεσμα ή κρίθηκε ασύμφορος, τηρουμένων αναλόγως των διατάξεων του άρθρου 27 του π.δ. 715/1979 (Α΄ 212), ως εκάστοτε ισχύει.

3. Οι διατάξεις των άρθρων 50 έως 64 του π.δ. 715/1979 (Α΄ 212), ως εκάστοτε ισχύουν, εφαρμόζονται αναλόγως για αγορά, εκποίηση, αντιπαροχή και ανταλλαγή ακινήτων από το Ν.Π.Ι.Δ.

Άρθρο 113
Εκποιήσεις τιμαλφών
Ως τιμαλφή θεωρούνται κινητά πράγματα από πολύτιμα μέταλλα ή λίθους ή από άλλο υλικό ιδιαίτερης υλικής ή καλλιτεχνικής ή και ιστορικής αξίας, τα οποία έχουν περιέλθει στο Ν.Π.Ι.Δ. από δωρεά εν ζωή ή δωρεά αιτία θανάτου ή διαθήκη, ως αφιέρωμα, από μουσουλμάνους για την εκδήλωση της πίστης τους.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Θ΄
Λοιπές– Μεταβατικές Διατάξεις

Άρθρο 114
Μουσουλμάνος Θρησκευτικός Λειτουργός (Ιμάμης)

1. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων τοποθετείται Μουσουλμάνος Θρησκευτικός Λειτουργός (Ιμάμης) στο Ισλαμικό Τέμενος Αθηνών, μετά από εισήγηση του Δ.Σ., με θητεία δύο ετών, που μπορεί να ανανεωθεί.

2. Το Δ.Σ., τέσσερις (4) μήνες πριν από τη λήξη της θητείας του Μουσουλμάνου Θρησκευτικού Λειτουργού (Ιμάμη), προβαίνει στην έκδοση πρόσκλησης ενδιαφέροντος προς τους μουσουλμάνους που διαβιούν στην Αττική για την υποβολή αίτησης ενδιαφέροντος.

3. Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος περιλαμβάνει ιδίως:

α) τα τυπικά και τα ουσιαστικά προσόντα της θέσης του Μουσουλμάνου Θρησκευτικού Λειτουργού (Ιμάμη),

β) τα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν τα προσόντα του υποψήφιου,

γ) τον τρόπο και τη διαδικασία αξιολόγησης.

4. Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος λαμβάνει την προσήκουσα δημοσιότητα.

5. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων συστήνεται άμισθη Επιτροπή με έργο την κατάθεση στο Δ.Σ., εντός πέντε (5) ημερών, έκθεσης ως προς την θρησκευτική κατάρτιση των υποψηφίων. Η επιτροπή απαρτίζεται από μουσουλμάνους που διαθέτουν κατάλληλες θεολογικές γνώσεις.

6. Το οικείο τμήμα καταρτίζει πίνακες με τους υποψηφίους σύμφωνα με την πρόσκληση της παρ. 2 και εν συνεχεία διαβιβάζει άμεσα στην Επιτροπή της παρ. 5 και στο Δ.Σ. τους πίνακες με τα δικαιολογητικά που υπέβαλλαν οι υποψήφιοι.

7. Το Δ.Σ. σε ειδική συνεδρίαση εντός πέντε (5) ημερών από την παραλαβή του πίνακα και της έκθεσης της Επιτροπής της παρ. 5, συντάσσει την προβλεπόμενη από το άρθρο 6 του ν. 3512/2006 (Α΄ 264) εισήγηση για την επιλογή του Μουσουλμάνου Θρησκευτικού λειτουργού (Ιμάμη) και την διαβιβάζει στην οικεία Διεύθυνση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, προκειμένου να εκδοθεί η απόφαση της παρ. 1 από τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

8. Αρμοδιότητες, α) οι αρμοδιότητες και τα καθήκοντα του Μουσουλμάνου Θρησκευτικού Λειτουργού (Ιμάμη) περιορίζονται στην ευθύνη για την πραγματοποίηση των προσευχών, των θρησκευτικών τελετών και της εσωτερικής λειτουργίας του Τεμένους, έτσι ώστε να διευκολύνεται η ικανοποίηση των λατρευτικών αναγκών των μουσουλμάνων που διαβιούν στην Αττική,

β) εκτελεί τα θρησκευτικά του καθήκοντα κάνοντας χρήση της ιερής γλώσσας του Κορανίου και της ελληνικής,

γ) κατά τα λοιπά ασκεί τα ανωτέρω καθήκοντα και προσφέρει τις υπηρεσίες του προς τις οργανωμένες μουσουλμανικές κοινότητες που διαβιούν στην Αττική, στις οποίες έχει παραχωρηθεί το Τέμενος για κατ’ ιδίαν περιορισμένη χρήση, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην παρ. 4β του άρθρου 5 του ν. 3512/2006, ως εκάστοτε ισχύει, εφόσον τούτο ζητηθεί από αυτές.

9. Παύση και αντικατάσταση: α) με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, μπορεί να λήξει, αζημίως, η θητεία του Μουσουλμάνου Θρησκευτικού Λειτουργού (Ιμάμη) οποτεδήποτε,

β) μέχρι την τοποθέτηση νέου, σύμφωνα με την διαδικασία του παρόντος άρθρου, καθήκοντα ασκεί ένας εκ των βοηθών του.

Άρθρο 115
Λοιπά

1. Οι υπάλληλοι του Ν.Π.Ι.Δ. κατά την πρόσληψή τους δηλώνουν ότι έχουν πλήρη και σαφή γνώση των διατάξεων του παρόντος οργανισμού και ότι τον αποδέχονται ανεπιφύλακτα.

2. Για τα θέματα που δε ρυθμίζονται από τις διατάξεις του παρόντος εφαρμόζονται αναλόγως οι κείμενες διατάξεις.

3. Κάθε υπάλληλος λαμβάνει επικυρωμένο αντίγραφο του οργανισμού.

Άρθρο 116
Στέγαση – Εξοπλισμός

1. Το Δ.Σ. και οι υπηρεσίες του Ν.Π.Ι.Δ. μπορεί να στεγαστούν σε κατάλληλο δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο.

2. Ο υλικοτεχνικός εξοπλισμός που είναι αναγκαίος για τη λειτουργία του Ν.Π.Ι.Δ. και του Ισλαμικού Τεμένους Αθηνών καθορίζεται με απόφαση του Δ.Σ.

Άρθρο 117
Διάλυση του Ν.Π.Ι.Δ. «Διοικούσα Επιτροπή Ισλαμικού Τεμένους» Τύχη Περιουσίας

1. Σε περίπτωση διάλυσης του Ν.Π.Ι.Δ., για οποιοδήποτε λόγο, η εκκαθάριση εκτελείται από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

2. Σε περίπτωση διάλυσης του Ν.Π.Ι.Δ. η κινητή και ακίνητη περιουσία του περιέρχεται στο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Άρθρο 118
Μεταβατικές διατάξεις

1. Μέχρι την εύρεση του κατάλληλου χώρου, όπου θα στεγαστούν οι υπηρεσίες του Ν.Π.Ι.Δ., ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων με απόφασή του παραχωρεί προσωρινά δυο (2) γραφεία στο κτίριο που στεγάζονται κάθε φορά οι υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και τον αναγκαίο υλικοτεχνικό εξοπλισμό για τις ανάγκες λειτουργίας των δυο (2) γραφείων.

2. Μέχρι την πρόσληψη προσωπικού ή την απόσπαση δημοσίων υπαλλήλων στο Ν.Π.Ι.Δ. ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων με απόφασή του διαθέτει προσωρινά το αναγκαίο για τη λειτουργία του Ν.Π.Ι.Δ. προσωπικό που υπηρετεί στις Γενικές/Διοικητική ή Τομεακές Γραμματείες του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

3. Μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών επιλογής υπαλλήλων στις θέσεις ευθύνης οι αναφερόμενες στον παρόντα οργανισμό αρμοδιότητές τους ασκούνται από τον Πρόεδρο του Δ.Σ.

Άρθρο 119
Έναρξη ισχύος
Η ισχύς του παρόντος αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Στον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων αναθέτουμε τη δημοσίευση και εκτέλεση του παρόντος διατάγματος .

Αθήνα, 8 Μαΐου 2019

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ Β. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

Οι Υπουργοί

Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Οικονομικών

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ

Αναπληρωτής Υπουργός Διοικητικής Οικονομικών Ανασυγκρότησης

ΜΑΡΙΑ-ΕΛΙΖΑ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΟΥΛΙΑΡΑΚΗΣ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ