NOMOΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 4597 Τεύχος Α’ 35/28.02.2019

Για την κύρωση των Συμβάσεων Παραχώρησης που έχουν συναφθεί μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και των Οργανισμών Λιμένος Α.Ε. Διατάξεις για τη λειτουργία του συστήματος λιμενικής διακυβέρνησης και άλλες διατάξεις.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

ΜΕΡΟΣ Α΄
ΚΥΡΩΣΗ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ

Άρθρο 1
Κύρωση Συμβάσεων Παραχώρησης
Κυρώνονται και αποκτούν ισχύ τυπικού νόμου, από κοινού με τα προσαρτήματα αυτών, οι συμβάσεις παραχώρησης που έχουν συναφθεί μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και των κατωτέρω αναφερόμενων Οργανισμών Λιμένων Α.Ε.:

Α. Η από 21.3.2003 Σύμβαση Παραχώρησης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης Ανώνυμη Εταιρεία, το περιεχόμενο της οποίας έχει κατά λέξη ως εξής:

(Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Σύμβασης και τα συναπτόμενα Παραρτήματα).

Β. Η από 19.11.2002 Σύμβαση Παραχώρησης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του Οργανισμού Λιμένος Βόλου Ανώνυμη Εταιρεία, το περιεχόμενο της οποίας έχει κατά λέξη ως εξής:

(Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Σύμβασης και τα συναπτόμενα Παραρτήματα)

Γ. Η από 20.5.2003 Σύμβαση Παραχώρησης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του Οργανισμού Λιμένος Ελευσίνας Ανώνυμη Εταιρεία, το περιεχόμενο της οποίας έχει κατά λέξη ως εξής:

(Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Σύμβασης και τα συναπτόμενα Παραρτήματα)

Δ. Η από 3.2.2002 Σύμβαση Παραχώρησης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας Ανώνυμη Εταιρεία, το περιεχόμενο της οποίας έχει κατά λέξη ως εξής:

(Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Σύμβασης και τα συναπτόμενα Παραρτήματα)

Ε. Η από 30.1.2003 Σύμβαση Παραχώρησης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου Ανώνυμη Εταιρεία, το περιεχόμενο της οποίας έχει κατά λέξη ως εξής:

(Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Σύμβασης και τα συναπτόμενα Παραρτήματα)

ΣΤ. Η από 15.1.2003 Σύμβαση Παραχώρησης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του Οργανισμού Λιμένος Καβάλας Ανώνυμη Εταιρεία, καθώς και η από 31.1.2019 Πρόσθετη Πράξη αριθμ. Νο 1 μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του Οργανισμού Λιμένος Καβάλας Α.Ε., το περιεχόμενο των οποίων έχει κατά λέξη ως εξής:

(Ακολουθούν το πλήρες κείμενο της Σύμβασης και της Πρόσθετης Πράξης καθώς και τα συναπτόμενα Παραρτήματα)

Ζ. Η από 4.2.2003 Σύμβαση Παραχώρησης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας Ανώνυμη Εταιρεία, καθώς και η από 14.2.2019 Πρόσθετη Πράξη Νο 1 μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας Α.Ε., ως εξής:

(Ακολουθούν το πλήρες κείμενο της Σύμβασης και Πρόσθετης Πράξης, καθώς και τα συναπτόμενα Παραρτήματα)

Η. Η από 30.12.2002 Σύμβαση Παραχώρησης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του Οργανισμού Λιμένος Λαυρίου Ανώνυμη Εταιρεία, το περιεχόμενο της οποίας έχει κατά λέξη ως εξής:

(Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Σύμβασης και τα συναπτόμενα Παραρτήματα)

Θ. Η από 12.12.2002 Σύμβαση Παραχώρησης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του Οργανισμού Λιμένος Πάτρας Ανώνυμη Εταιρεία, καθώς και η από 12.1.2018 Πρόσθετη Πράξη μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του Οργανισμού Λιμένος Πάτρας Α.Ε., το περιεχόμενο των οποίων έχει κατά λέξη ως εξής:

(Ακολουθούν το πλήρες κείμενο της Σύμβασης και της Πρόσθετης Πράξης καθώς και τα συναπτόμενα Παραρτήματα)

Ι. Η από 18.3.2003 Σύμβαση Παραχώρησης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του Οργανισμού Λιμένος Ραφήνας Ανώνυμη Εταιρεία, το περιεχόμενο της οποίας έχει κατά λέξη ως εξής:

(Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Σύμβασης και τα συναπτόμενα Παραρτήματα)

Άρθρο 2

1. Το αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης και εκμετάλλευσης των γηπέδων, κτιρίων και εγκαταστάσεων της Χερσαίας Λιμενικής Ζώνης που παραχωρήθηκε από το Ελληνικό Δημόσιο στους Οργανισμούς Λιμένος Α.Ε., βάσει των Συμβάσεων Κύριας Παραχώρησης που κυρώνονται με το άρθρο 1 του παρόντος, περιλαμβάνει τη χρήση και εκμετάλλευση για σκοπούς που σχετίζονται με την παροχή λιμενικών υπηρεσιών και εξυπηρετήσεων, καθώς και την υποπαραχώρηση του ίδιου δικαιώματος ή μέρους αυτού προς τρίτους, με την επιφύλαξη της παραγράφου 2.

2. Μεταβιβάζεται και περιέρχεται, χωρίς αντάλλαγμα, στην Ανώνυμη Εταιρεία με την επωνυμία «Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε.» (Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ.) το δικαίωμα υποπαραχώρησης σε τρίτους, μέσω συμβάσεων υπό-παραχώρησης συγκεκριμένων επιχειρησιακών μονάδων ή/ και λιμενικών λειτουργιών και υπηρεσιών των λιμενικών και άλλων εγκαταστάσεων, όπως αυτές προσδιορίζονται, με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου, με βάση τις διαδικασίες του και σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 4, στην περιοχή αρμοδιότητας των Οργανισμών Λιμένος Α.Ε. Αλεξανδρούπολης, Βόλου, Ελευσίνας, Ηγουμενίτσας, Ηρακλείου, Καβάλας, Κέρκυρας, Λαυρίου, Πάτρας και Ραφήνας.

3. Μέχρι τη σύναψη των συμβάσεων υποπαραχώρησης της παραγράφου 2, τα δικαιώματα χρήσης, διοίκησης, συνήθους διαχείρισης και εκμετάλλευσης των ανωτέρω λιμένων συνεχίζουν να ασκούνται από τους οικείους Οργανισμούς Λιμένος Α.Ε. που τα ασκούν, με εξαίρεση το δικαίωμα υποπαραχώρησής τους σε τρίτους, που περιέρχεται στο Ταμείο.

4. Μετά την κύρωση, σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 3, των συμβάσεων υπο-παραχώρησης που συνάπτει το Ταμείο, τα δικαιώματα χρήσης, διοίκησης, συνήθους διαχείρισης και εκμετάλλευσης των λοιπών επιχειρησιακών μονάδων ή/ και λιμενικών λειτουργιών και υπηρεσιών των λιμενικών και άλλων εγκαταστάσεων που δεν έχουν υπο-παραχωρηθεί, ασκούνται από τους οικείους Οργανισμούς Λιμένος Α.Ε., σύμφωνα με την παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου.

5. Η υπο-παραχώρηση προς τρίτους υπόκειται στον περιορισμό της χρονικής διάρκειας της Κύριας Σύμβασης Παραχώρησης.

6. Στις συμβάσεις υπο-παραχώρησης της παραγράφου 2 περιλαμβάνεται όρος για τις αρμοδιότητες του οικείου Οργανισμού Λιμένος Α.Ε. αναφορικά με την παρακολούθηση της εύρυθμης λειτουργίας του λιμένα.

Άρθρο 3

1. Οι συμβάσεις υποπαραχώρησης της παραγράφου 2 του άρθρου 2 συνάπτονται μεταξύ του υποπαραχωρησιούχου επενδυτή, του οικείου Οργανισμού Λιμένος Α.Ε., νόμιμα εκπροσωπουμένου ως κυρίως παραχωρησιούχου, και του Ταμείου, νομίμως εκπροσωπουμένου. Ο οικείος Οργανισμός Λιμένος Α.Ε. οφείλει, μέσα σε αποκλειστική προθεσμία τριάντα (30) ημερολογιακών ημερών από την ημερομηνία έγκρισής της από το Ελεγκτικό Συνέδριο, σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 9 του ν. 3986/2011 (Α΄ 152), να υπογράψει τη σχετική σύμβαση υποπαραχώρησης. Μετά την παρέλευση της ανωτέρω προθεσμίας, η υπογραφή της Διοίκησης του οικείου Οργανισμού Λιμένος Α.Ε. στις συμβάσεις υποπαραχώρησης του άρθρου 2 υποκαθίσταται από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων του Οργανισμού Λιμένος Α.Ε. Το Ελληνικό Δημόσιο, εκπροσωπούμενο από τους Υπουργούς Οικονομικών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, συμβάλλεται ως εγγυητής υπέρ του Οργανισμού Λιμένος για την εκτέλεση των όρων των συμβάσεων υποπαραχώρησης. Στην περίπτωση σύναψης σύμβασης υπο-παραχώρησης συνδυασμένων λιμενικών δραστηριοτήτων σε διαφορετικούς λιμένες, συμβάλλονται όλοι οι παραχωρησιούχοι Οργανισμοί Λιμένος Α.Ε.

2. Οι συμβάσεις υποπαραχώρησης του άρθρου 2, μετά τη σύναψή τους, κυρώνονται με νόμο.

3. Στις συμβάσεις υποπαραχώρησης του άρθρου 2 εφαρμόζονται τα άρθρα 108 και 112, πλην του δεύτερου εδαφίου της περίπτωσης β΄ της παραγράφου 1, καθώς και τα άρθρα 113, 114 και 124 του ν. 4389/2016 (Α΄ 94).

4. Οι υπό σύναψη συμβάσεις υποπαραχώρησης υπόκεινται στον προσυμβατικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 9 του ν. 3986/2011.

Άρθρο 4

1. Σε κάθε σύμβαση υπο-παραχώρησης του άρθρου 2,πέραν και ανεξαρτήτως του προβλεπόμενου οικονομικού ανταλλάγματος, επιβάλλεται στον υποπαραχωρησιούχο αντισταθμιστικό/ ανταποδοτικό τέλος υπέρ του οικείου Οργανισμού Λιμένος Α.Ε., το οποίο δεν μπορεί να υπερβαίνει το πέντε τοις εκατό (5%) των ετήσιων ακαθάριστων εσόδων του υπο-παραχωρησιούχου. Το ακριβές ύψος του αντισταθμιστικού/ανταποδοτικού τέλους προσδιορίζεται, με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, πριν από την έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας του Ταμείου. Το τέλος αυτό επιβάλλεται επιπλέον και ανεξάρτητα από το συνολικό οικονομικό αντάλλαγμα της παραχώρησης που καταβάλλει ο υποαραχωρησιούχος.

2. Κατ’ εξαίρεση, το ύψος του αντισταθμιστικού/ ανταποδοτικού τέλους που καθορίζεται με την απόφαση του δεύτερου εδαφίου της παραγράφου 1 μπορεί να υπερβαίνει το πέντε τοις εκατό (5%) των ετήσιων ακαθάριστων εισπράξεων του υποπαραχωρησιούχου, αν με αντικειμενικό τρόπο τεκμηριώνεται ότι διακυβεύεται η βιωσιμότητα του οικείου Οργανισμού Λιμένος Α.Ε. Η κοινή απόφαση των Υπουργών του δεύτερου εδαφίου της παραγράφου 1 εκδίδεται δεκαπέντε (15) ημέρες, μετά από σχετική εισήγηση του διοικητικού συμβουλίου του οικείου Οργανισμού Α.Ε. περί του προτεινόμενου ύψους του αντισταθμιστικού/ ανταποδοτικού τέλους, βάσει μελέτης βιωσιμότητας χρηματοοικονομικού συμβούλου, ο οποίος προσλαμβάνεται από τη διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Α.Ε. και με τη σύμφωνη γνώμη του Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ..

3. Το Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ., ύστερα από διαβούλευση με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και τη διοίκηση κάθε Οργανισμού Λιμένος που δεν υπερβαίνει το διάστημα των τριάντα (30) ημερολογιακών ημερών από την επομένη της αποστολής σχετικής γραπτής πρόσκλησης του Ταμείου, αποφασίζει για την οριστικοποίηση του αντικειμένου της αξιοποίησης. Η εν λόγω οριστικοποίηση γίνεται μέσω σύμβασης υπο-παραχώρησης του δικαιώματος εκμετάλλευσης συγκεκριμένων ή/ και συνδυασμένων (στην ίδια υπο-παραχώρηση) επιχειρησιακών μονάδων ή/ και λιμενικών λειτουργιών και υπηρεσιών των λιμενικών και άλλων εγκαταστάσεων για κάθε λιμένα ή, εφόσον συντρέχει περίπτωση, για περισσότερους λιμένες.

4. α. Το Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ., με βάση τον ν. 3986/2011 και αποκλειστικά για την αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων και περιουσιακής φύσης δικαιωμάτων που έχουν περιέλθει στην περιουσία του, σύμφωνα με το άρθρο 2 του παρόντος, διεξάγει τις διαγωνιστικές διαδικασίες για την επιλογή του προτιμώμενου επενδυτή, τον αναδεικνύει ως υπο-παραχωρησιούχο και εισπράττει το οικονομικό αντάλλαγμα της υπο-παραχώρησης, το οποίο διατίθεται αποκλειστικά για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους.

β. Η τεχνική παρακολούθηση της εκτέλεσης των επενδύσεων ανατίθεται σε ανεξάρτητο μηχανικό, τον οποίο επιλέγει ο υπο-παραχωρησιούχος, μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας. Ο ανεξάρτητος μηχανικός αμείβεται από τον υπο-παραχωρησιούχο.

γ. Η Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων (Ρ.Α.Λ.) ασκεί κάθε άλλη αρμοδιότητα που είναι συναφής με τις συμβάσεις που συνάπτονται, σύμφωνα με τον παρόντα νόμο και δεν έχει ρητά απονεμηθεί σε άλλον φορέα.

5. Δεν θίγονται οι διατάξεις του άρθρου 27 του ν. 827/1978 (Α΄ 194), του άρθρου 120 του ν. 2533/1997 (Α΄ 228) και του άρθρου 17 του π.δ. 86/1979 (Α΄ 17), καθώς και οι κανονιστικές πράξεις που έχουν εκδοθεί κατ’ εξουσιοδότηση αυτών.

Άρθρο 5
Ρυθμίσεις Οργανισμών Λιμένος Α.Ε. για τον ηλεκτροφωτισμό, την αποκομιδή απορριμμάτων και το εργασιακό καθεστώς σε περιοχές δικαιοδοσίας τους Αυξημένο Αντισταθμιστικό τέλος

1. α) Οι Οργανισμοί Λιμένος Α.Ε. των οποίων οι Συμβάσεις Παραχώρησης κυρώνονται διά του παρόντος έχουν την αποκλειστική ευθύνη και υποχρέωση να μεριμνούν με δικές τους δαπάνες για τον ηλεκτροφωτισμό όλων των περιοχών που απολαμβάνουν δημόσιας πρόσβασης, καθώς και για την αποκομιδή των απορριμμάτων και των λυμάτων εντός κάθε έκτασης που περιλαμβάνεται στα Παραχωρούμενα Στοιχεία μέσα στον λιμένα. Ουδείς δήμος έχει αρμοδιότητα να επιβάλει ανταποδοτικά τέλη ή φόρο ηλεκτροδοτούμενων εκτάσεων αναφορικά με τους χώρους που περιλαμβάνονται στα Παραχωρούμενα Στοιχεία, σύμφωνα είτε με το άρθρο 10 του ν. 1080/1980 (Α΄246), είτε με την παράγραφο 12 του άρθρου 25 για το ενιαίο ανταποδοτικό τέλος καθαριότητας και φωτισμού, είτε με την παρ. 14 του ν. 1828/1989 (Α΄ 2) για πιθανά ανταποδοτικά τέλη είτε με την παρ. 2 του άρθρου 82 του π.δ. 30/1996 (Α΄ 21) είτε με τα άρθρα 83 παρ. 1 και 225 παρ. 5 του ν. 3463/2006 (Α΄ 114) είτε κατ’ επίκληση άλλης διάταξης.

β) Οι Οργανισμοί Λιμένος Α.Ε. που δεν συμμορφώνονται με την περίπτωση α΄, υποχρεούνται να αποδέχονται την παροχή των αντίστοιχων υπηρεσιών από τον οικείο δήμο και δεν καταλαμβάνονται από το δεύτερο εδάφιο της περίπτωσης α΄.

2. Το ποσοστό ύψους δύο τοις εκατό (2%) επί του συνόλου των ενοποιημένων ετήσιων εσόδων των Οργανισμών Λιμένος Α.Ε. της οικείας χρήσης, εξαιρουμένων των εκτάκτων εσόδων, των προηγούμενων χρήσεων και των εσόδων από χρηματοοικονομική διαχείριση, που ορίζεται ως αντάλλαγμα της παραχώρησης στο δεύτερο εδάφιο του άρθρου 5.2 κάθε Σύμβασης Παραχώρησης που κυρώνεται με τον παρόντα νόμο, αντικαθίσταται με ποσοστό ύψους τρεισήμισυ τοις εκατό (3,5%), διατηρούμενης της ίδιας βάσης υπολογισμού.

3. Με αφετηρία το έτος 2019, το αργότερο έως την 30ή Σεπτεμβρίου κάθε ημερολογιακού έτους κατά τη διάρκεια ισχύος των κυρουμένων διά του παρόντος, Συμβάσεων Παραχώρησης, το Ελληνικό Δημόσιο:

α) αποδίδει στους οικείους δήμους έκτακτο αντισταθμιστικό τέλος, το οποίο αντιστοιχεί συνολικά σε ποσοστό υπολογιζόμενο επί του συνόλου όλων των ποσών, εξαιρουμένων των προσαυξήσεων, ποινικών ρητρών και φόρων, που πράγματι εισέπραξε από τους Οργανισμούς Λιμένος Α.Ε. δυνάμει των Συμβάσεων Παραχώρησης αναφορικά με το προηγούμενο κάθε φορά ημερολογιακό έτος,

β) δικαιούται να αρνηθεί την απόδοση οποιουδήποτε εκ των παραπάνω ποσών σε όποιο δήμο δεν συμμορφώνεται με τις διατάξεις της παραγράφου 1. Το ακριβές ποσοστό της περίπτωσης α΄, καθώς και λοιπά ζητήματα για την εφαρμογή της παραγράφου 3 καθορίζονται, με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Οικονομικών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

4. Οι Γενικοί Κανονισμοί Προσωπικού και οι Κανονισμοί Εσωτερικής Οργάνωσης και Λειτουργίας (Κ.Ε.Ο.Λ.) των Οργανισμών Λιμένος Α.Ε. των οποίων οι Συμβάσεις Κύριας Παραχώρησης με το Ελληνικό Δημόσιο κυρώνονται δυνάμει του παρόντος, διατηρούνται σε ισχύ και μετά τη σύναψη των συμβάσεων υπο-παραχώρησης του άρθρου 2.

Άρθρο 6
Ρύθμιση χρεώσεων στους Οργανισμούς Λιμένος Α.Ε. από τη Δ.Ε.Η. και απόδοση στους δήμους ποσών που αφορούν σε δημοτικά τέλη που δεν οφείλονται από τους Οργανισμούς Λιμένος Α.Ε.

1. Κάθε είδους φόροι, τέλη και εισφορές σε βάρος των ανωνύμων εταιρειών Οργανισμών Λιμένος Α.Ε. του ν. 2932/2001 (Α΄ 145) και του ν. 2688/1999, ανεξαρτήτως της μετοχικής τους σύνθεσης, υπέρ των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δεν συνεισπράττονται με βάση την παρ. 1 του άρθρου 43 του ν. 3979/2011 (Α΄ 138).

2. Τυχόν ποσά που αντιστοιχούν στους ανωτέρω φόρους, τέλη και εισφορές και εμφαίνονται ως ανείσπρακτα σε ήδη εκδοθέντες λογαριασμούς κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων τυχόν πρόσθετων φορέων, προσαυξήσεων, προστίμων και τόκων, αφαιρούνται με αντιλογισμό από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας εντός ενενήντα (90) ημερών από την έναρξη ισχύος του παρόντος και πιστώνονται αποκλειστικά προς εξόφληση οφειλών από κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.

3. Αν δεν διενεργείται ο ως άνω αντιλογισμός από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας εντός της προθεσμίας της παραγράφου 2, οι Οργανισμοί Λιμένος Α.Ε. προβαίνουν στο σχετικό αντιλογισμό και σε ταυτόχρονη εκκαθάριση των λογαριασμών μονομερώς, με δήλωσή τους, κοινοποιούμενη νομίμως προς τον εκάστοτε προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας.

Άρθρο 7
Σύναψη συμβάσεων έργου μεταξύ Οργανισμών Λιμένος Α.Ε. και υπο-παραχωρησιούχων
Είναι δυνατή, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης, η σύναψη συμβάσεων έργου μεταξύ των Οργανισμών Λιμένος Α.Ε και των υπο-παραχωρησιούχων με τους οποίους συνάπτονται οι συμβάσεις υπo-παραχώρησης του άρθρου 2 του παρόντος, για την παροχή από τους ίδιους τους Οργανισμούς Λιμένος λιμενικών υπηρεσιών και δραστηριοτήτων στις επιχειρησιακές μονάδες και εγκαταστάσεις που υπο-παραχωρούνται. Οι συμβάσεις έργου του προηγούμενου εδαφίου συνάπτονται, ύστερα από απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του οικείου Οργανισμού Λιμένος Α.Ε., με την οποία εγκρίνεται και το περιεχόμενο κάθε σύμβασης. Οι λιμενικές υπηρεσίες που παρέχονται στον υπο-παραχωρησιούχο από τον Οργανισμό Λιμένος Α.Ε., σε εκτέλεση των όρων της σύμβασης έργου παροχής υπηρεσιών, παρέχονται αποκλειστικά και μόνον από το πάσης φύσεως προσωπικό του οικείου Οργανισμού Λιμένα.

ΜΕΡΟΣ Β΄
ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄
ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΛΙΜΕΝΩΝ, ΛΙΜΕΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ

Άρθρο 8
Τροποποιήσεις του π.δ. 749/1977

Στο π.δ. 749/1977 (Α΄ 246) επέρχονται οι εξής τροποποιήσεις:

1. Η παράγραφος 1 του άρθρου 1 αντικαθίσταται ως εξής:

«1. Με απόφαση των Υπουργών Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής εκδίδεται η προκήρυξη εξετάσεων για την πρόσληψη πλοηγών και δημοσιεύεται εξήντα (60) τουλάχιστον ημέρες πριν από την ημερομηνία διενέργειας του διαγωνισμού σε δύο (2) καθημερινές εφημερίδες του νομού Αττικής και δύο (2) τουλάχιστον φορές σε καθεμία από αυτές».

2. Η παράγραφος 1 του άρθρου 2 αντικαθίσταται ως εξής:

«1. Προκειμένου υποψήφιος να συμμετέχει στις εξετάσεις, υποβάλλει εμπρόθεσμα στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής αίτηση, στην οποία μπορεί να δηλώνει μέχρι δύο (2) από τις θέσεις που προκηρύσσονται, με σειρά προτεραιότητας. Μαζί με την αίτηση συνυποβάλλονται και τα εξής δικαιολογητικά:

α) ευκρινές φωτοαντίγραφο των δύο (2) όψεων του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας ή των αντίστοιχων σελίδων του διαβατηρίου ή των δύο (2) όψεων της άδειας οδήγησης ή των αντίστοιχων σελίδων του βιβλιαρίου υγείας,

β) ευκρινές φωτοαντίγραφο του απαιτούμενου αποδεικτικού ναυτικής ικανότητας (Α.Ν.Ι.),

γ) μηχανογραφικό πίνακα θαλάσσιας υπηρεσίας και ευκρινές φωτοαντίγραφο του ναυτικού φυλλαδίου και ειδικότερα των σελίδων με τα στοιχεία του ναυτικού, καθώς και των σελίδων που αποδεικνύουν θαλάσσια υπηρεσία, αν αυτή δεν καταγράφεται στο μηχανογραφικό πίνακα,

δ) δύο (2) φωτογραφίες, ε) μία (1) υπεύθυνη δήλωση του υποψηφίου για μη επιβολή σε αυτόν ποινικών και πειθαρχικών κυρώσεων, λόγω παραβάσεων του Ποινικού και Πειθαρχικού Κώδικα Εμπορικού Δικαίου».

3. Η παράγραφος 1 του άρθρου 3 αντικαθίσταται ως εξής:

«1. Ο έλεγχος των αιτήσεων συμμετοχής με τα δικαιολογητικά, που επισυνάπτονται σε αυτές διενεργείται από τη Διεύθυνση Διοικητικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, από κοινού, με την αρμόδια:

α) για την έκδοση του πίνακα θαλάσσιας υπηρεσίας Διεύθυνση Ναυτικής Εργασίας και

β) την αρμόδια για την έκδοση βεβαίωσης για τη θαλάσσια υπηρεσία Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ναυτικών».

4. Στο άρθρο 5 προστίθεται παράγραφος 3 ως εξής: «3. Αν η εξέταση των μαθημάτων διεξάγεται προφορικά, γίνεται οπτικοακουστική ψηφιακή αποτύπωση της εξέτασης, ύστερα από προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του υποψηφίου».

5. Το άρθρο 6 αντικαθίσταται ως εξής:

«Άρθρο 6

Εξεταστική Επιτροπή

1. Με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής συγκροτείται τριμελής επιτροπή για τη διεξαγωγή των εξετάσεων, που αποτελείται από:

α) τον προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ως Πρόεδρο, με τον νόμιμο αναπληρωτή του,

β) τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Διοικητικών Υπηρεσιών, ως μέλος, με τον νόμιμο αναπληρωτή του,

γ) τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Πλοηγικής Υπηρεσίας, ως μέλος, με τον νόμιμο αναπληρωτή του.

2. Ορίζονται δύο (2) ειδικοί εξεταστές και ένας (1) αναβαθμολογητής για τις γραπτές εξετάσεις, με τους νόμιμους αναπληρωτές τους, ανά εξεταζόμενο μάθημα.

3. Χρέη γραμματέα της επιτροπής ανατίθενται σε μόνιμο ή με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου υπάλληλο του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με τον αναπληρωτή του».

6. Το άρθρο 8 αντικαθίσταται ως εξής:

«Άρθρο 8

1. Οι υποψήφιοι εξετάζονται στα εξής μαθήματα: α) ελληνικά, γραπτώς, β) πλοηγία, γραπτώς και πρακτικώς, γ) αγγλικά, γραπτώς και προφορικώς, δ) κανόνες δικαίου, γραπτώς. 2. Η εξεταστέα ύλη καθενός από τα ανωτέρω μαθήματα, καθώς και ο διατιθέμενος χρόνος για την εξέταση των υποψηφίων καθορίζεται ως εξής:

α) Μάθημα 1ο ΕΛΛΗΝΙΚΑ: αα) Έκθεση επί θέματος ναυτικού. ββ) Επιλέγονται θέματα που είναι κατάλληλα, ώστε να ελέγχεται και να διαπιστώνεται η εκφραστική ικανότητα ανάπτυξης εννοιών, η δυνατότητα καλής σύνταξης και η ορθογραφία τους.

γγ) Η βαθμολόγηση είναι ενιαία, αφού ληφθεί υπόψη η απόδοση του υποψηφίου σε όλους τους προαναφερόμενους τομείς.

Σε περίπτωση ανάπτυξης θέματος σαφώς διαφορετικού από αυτό που έχει δοθεί, το γραπτό βαθμολογείται με μηδέν (0), ανεξαρτήτως των λοιπών τυχόν θετικών του στοιχείων.

δδ) Διάρκεια εξέτασης: δύο (2) ώρες, με έναρξη το τέλος υπαγόρευσης του θέματος.

β) Μάθημα 2ο ΠΛΟΗΓΙΑ: αα) Έλικες πηδάλια διατάξεις ελίκων και πηδαλίων – ενέργεια αυτών πλευρικοί έλικες και άλλα συστήματα ώσεως στροφή επιτάχυνση και επιβράδυνση παράγοντες που επηρεάζουν τους χειρισμούς (βύθισμα διαγωγή κλίση ταχύτητα άνεμος ρεύματα αβαθή ύδατα υδροδυναμικές δυνάμεις στροφή σε περιορισμένο χώρο αγκυροβολία και προσδέσεις παραβολή πρυμνοδέτηση στροφή επ’ άγκυρα πρόσδεση σε ναύδετα (οι αναφερόμενοι χειρισμοί με ή χωρίς ρυμουλκά) άπαρση πρυμνοδετημένου πλοίου άπαρση παραβεβλημένου (σε όλες τις περιπτώσεις καιρικών συνθηκών ή και ρευμάτων, εμφόρτου ή αφόρτου του πλοίου) εμπλοκή άγκυρας κατά την άπαρση, ευθέτηση πόντιση αγκυρών όλες οι μέθοδοι ρυμούλκησης διάπλους διαύλων ποταμών χειρισμοί δεξαμενισμού, αποδεξαμενισμού χειρισμοί μεγάλου εκτοπίσματος πλοίων διαδικασίες έκτακτης ανάγκης έρευνα και διάσωση. Λεπτομερής γνώση του Διεθνούς Κανονισμού προς αποφυγή σύγκρουσης στη θάλασσα (Δ.Κ.Α.Σ.) BMS BRM BTM ECDIS.

ββ) Διάρκεια εξέτασης: δύο (2) ώρες γραπτώς, μετά το πέρας της εκφώνησης των θεμάτων και μία (1) ώρα πρακτικής άσκησης στο Κ.Ε.Σ.Ε.Ν.

γ) Μάθημα 3ο ΑΓΓΛΙΚΑ: αα) Ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών: Η κάθε ερώτηση εμπεριέχει τέσσερις (4) απαντήσεις από τις οποίες η μία (1) είναι η ορθή, επί συνόλου πενήντα (50) ερωτήσεων γενικών αγγλικών.

ββ) Διάρκεια εξέτασης: μία (1) ώρα γραπτώς, με έναρξη από την παράδοση των εντύπων.

γγ) Κατά την προφορική εξέταση, ελέγχεται και διαπιστώνεται η ευχέρεια του εξεταζόμενου σε διάλεξη επί ναυτικού θέματος, καθώς και οι γνώσεις του σε ναυτικούς όρους, με διάρκεια εξέτασης κάθε υποψήφιου δέκα (10) λεπτά της ώρας.

δ) Μάθημα 4ο ΚΑΝΟΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟΥ: αα) Κώδικας Δημοσίου Ναυτικού Δικαίου: αστυνομία λιμένων και παράλιων, διοικητική αστυνομία, κανονισμοί λιμένων, κυρώσεις παραβάσεις, παράβαση κανονισμού για αποφυγή σύγκρουσης απόπλους πλοίου, χωρίς έλεγχο της λιμενικής αρχής.

ββ) Κανονισμός Λιμένα Πειραιά: ελευθεροκοινωνία πλοίων είσπλους και έκπλους σηματοφορικοί σταθμοί, αγκυροβολία, πρυμνοδέτηση μεθόρμιση, δεξαμενισμοί πλοία που μεταφέρουν εύφλεκτες και εκρηκτικές ύλες ρυμουλκά και ρυμουλκήσεις, έκρηξη πυρκαγιάς στο λιμάνι, ειδικές διατάξεις κίνησης πλοίων στις νησίδες Φλεβών Ψυττάλειας Αγ. Γεωργίου (Λοιμοκαθαρτηρίου), Ορμίσκου Αφροδίτης, όρμου Φαλήρου, καθώς και διέλευσης διαύλου Π. Ναυστάθμου Σαλαμίνας, περί πρόληψης της ρύπανσης της θάλασσας με πετρέλαιο.

γγ) Πλοήγηση: έννοια του πλοηγού, προσόντα πλοηγού και δοκιμασία, πρόσληψη πλοηγού, προαγωγή πλοηγού, υποχρεωτικότητα της πλοήγησης, έναρξη και λήξη της πλοήγησης, αντικείμενο της πλοήγησης, πλοηγικά δικαιώματα, ευθύνη από την πλοήγηση έναντι πλοιοκτήτη και έναντι τρίτου, υποχρεώσεις πλοηγού και πλοιάρχου κατά την πλοήγηση, ευθύνη από την πλοήγηση, θέματα περί πλοηγικής υπηρεσίας, περί σύγκρουσης πλοίων, επιθαλάσσια αρωγή απαιτήσεων, ρυμούλκηση, αστυνομία λιμένων και παραλιών, ποινικές και πειθαρχικές διατάξεις [άρθρα 202-271 ν.δ. 187/1973 (Κ.Δ.Ν.Δ., Α΄ 261)], ν. 3142/1955 (Α΄ 43) και συναφείς διατάξεις, υπαλληλικός κώδικας, προϋποθέσεις διορισμού, υποχρεώσεις περιορισμοί κωλύματα αστική ευθύνη, δικαιώματα, υπηρεσιακές μεταβολές, πειθαρχικό δίκαιο, λύση υπαλληλικής σχέσης, συλλογικά όργανα.

δδ) Υγειονομικός Κανονισμός [α.ν. 340/1936 (Α΄ 512)]: γενικά περί Υγειονομικού Κανονισμού Λιμένων-ελευθεροκοινωνία, ναυτιλιακή δήλωση υγείας, άνοδος οργάνων επί μη ελευθεροκοινωνήσαντος πλοίου, αποβίβαση προσβεβλημένου ατόμου, υγειονομεία λιμένων, καθήκοντα υγειονόμων, πλοίο αρνούμενο να υπαχθεί στις επιβαλλόμενες υποχρεώσεις, υγειονομικά μέτρα κατά τον απόπλου πλοίου, σε περίπτωση επιδημίας στο λιμένα απόπλου.

Η εξέταση του εν λόγω μαθήματος είναι γραπτή. Διάρκεια εξέτασης: δύο (2) ώρες και τριάντα (30) λεπτά, μετά την εκφώνηση των θεμάτων».

7. Η παράγραφος 5 του άρθρου 8 (πρώην 9), όπως το άρθρο αυτό αναριθμήθηκε με το άρθρο 82 παρ. 1 του ν. 4504/2017 (Α΄ 184), αντικαθίσταται ως εξής:

«5. Τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής επιβλέπουν τους υποψηφίους καθόλη τη διάρκεια της εξέτασης».

8. Η παράγραφος 13 του άρθρου 8 (πρώην 9), όπως το άρθρο αυτό αναριθμήθηκε με το άρθρο 82 παρ. 1 του ν. 4504/2017, αντικαθίσταται ως εξής:

«13. Η γραπτή δοκιμασία διενεργείται από κοινού για όλους τους υποψηφίους σε χαρτί που χορηγείται από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και φέρει τη σφραγίδα του, καθώς και σε τεμάχιο αδιαφανούς χαρτιού με το οποίο επικαλύπτεται το ονοματεπώνυμο του υποψηφίου και από τις δύο πλευρές».

9. Η παράγραφος 14 του άρθρου 8 (πρώην 9), όπως το άρθρο αυτό αναριθμήθηκε με το άρθρο 82 παρ. 1 του ν. 4504/2017, αντικαθίσταται ως εξής:

«14. Τριάντα (30) λεπτά πριν από την έναρξη της γραπτής εξέτασης, η εξεταστική επιτροπή καταρτίζει, σε συνεδρίασή της, δύο (2) θέματα ίσης βαθμολογικής αξίας, καθένα από τα οποία μπορεί να αποτελείται από περισσότερα ερωτήματα. Οι εξεταζόμενοι υποχρεούνται να επεξεργάζονται ή να αναπτύσσουν και τα δύο (2) θέματα».

10. Στο άρθρο 9 (πρώην 10), όπως αναριθμήθηκε με το άρθρο 82 παρ. 1 του ν. 4504/2017, προστίθεται παράγραφος 4 ως εξής:

«4. Αν υπάρχουν περισσότεροι επιτυχόντες από τις θέσεις που έχουν προκηρυχθεί, αυτοί θεωρούνται επιλαχόντες. Αν δεν πληρωθούν όλες οι προκηρυχθείσες θέσεις από τους επιτυχόντες, οι τελευταίοι διαγράφονται από τον πίνακα επιτυχόντων, με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Στην περίπτωση του προηγούμενου εδαφίου, για να πληρωθούν οι κενές θέσεις που έχουν προκηρυχθεί, καλούνται οι επιλαχόντες μέσα σε τριάντα (30) ημέρες από την έκδοση των νέων πινάκων επιτυχόντων, ώστε να προσέλθουν για διορισμό, σύμφωνα με τη σειρά επιτυχίας τους».

11. Το άρθρο 11 (πρώην 12), όπως αναριθμήθηκε με το άρθρο 82 παρ. 1 του ν. 4504/2017, αντικαθίσταται ως εξής:

«α. Ένσταση για ουσιαστικές παραβάσεις του τρόπου διεξαγωγής των εξετάσεων υποβάλλεται εγγράφως απευθείας στην εξεταστική επιτροπή, μέσα σε είκοσι τέσσερις (24) ώρες από τη λήξη της εξέτασης του μαθήματος για το οποίο υποβάλλεται ένσταση.

β. Κατά της βαθμολογίας της επιτροπής επιτρέπεται η υποβολή ένστασης, καθώς και η επανεξέταση μαθήματος».

12. Η παράγραφος 2 του άρθρου 2, η παράγραφος 2 του άρθρου 3, η παράγραφος 6 του άρθρου 9 και το άρθρο 13 καταργούνται.

Άρθρο 9
Τροποποίηση του ν. 4504/2017
Η παρ. 2 του άρθρου 104 του ν. 4504/2017 (Α΄ 184) αντικαθίσταται ως εξής:

«2. Τα Συμβούλια Χρηστών Λιμένων απαρτίζονται από το Διευθύνοντα Σύμβουλο κάθε Οργανισμού Λιμένος Α.Ε., ως Πρόεδρο ή από νόμιμα εξουσιοδοτημένο από αυτόν πρόσωπο που ασκεί καθήκοντα Προέδρου, καθώς και τα εξής μέλη με τους νόμιμους αναπληρωτές τους, που υποδεικνύονται από τους αντίστοιχους φορείς, ύστερα από σχετική πρόσκληση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής:

α. έναν (1) εκπρόσωπο της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού (Π.Ε.Π.Ε.Ν.),

β. έναν (1) εκπρόσωπο του οικείου δήμου,

γ. έναν (1) εκπρόσωπο της οικείας περιφέρειας,

δ. έναν (1) εκπρόσωπο των ναυτικών πρακτόρων,

ε. έναν (1) εκπρόσωπο των τουριστικών πρακτόρων,

στ. έναν (1) εκπρόσωπο των φορτοεκφορτωτών,

ζ. έναν (1) εκπρόσωπο των εργαζομένων στον αντίστοιχο Οργανισμό Λιμένος Α.Ε.,

η. έναν (1) εκπρόσωπο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (Σ.Ε.Ε.Ν.),

θ. έναν (1) εκπρόσωπο του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδας,

ι. έναν (1) εκπρόσωπο από το οικείο Εμπορικό Επιμελητήριο,

ια. έναν (1) εκπρόσωπο της ΕΣΑμεΑ».

ιβ. έναν (1) εκπρόσωπο της Ενώσεως Εφοπλιστών Ελλάδος» και

ιγ. έναν (1) εκπρόσωπο της Ένωσης Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων (Ε.Ε.Ν.Μ.Α.)».

Άρθρο 10
Τροποποιήσεις του ν. 4256/2014
Στον ν. 4256/2014 (Α΄ 92) επέρχονται οι εξής τροποποιήσεις:

1. Στην περίπτωση α΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 4 προστίθεται υποπερίπτωση δδ΄ ως εξής:

«δδ) Για τον υπολογισμό του ελάχιστου αριθμού ημερών ναύλωσης των επαγγελματικών πλοίων αναψυχής, η διάρκεια της σύμβασης ολικής ναύλωσης μετατρέπεται σε ώρες, χωρίς να υπολογίζεται η τυχούσα υπολειπόμενη διάρκεια σε λεπτά. Αθροίζεται η διάρκεια των ωρών των συμβάσεων και το αποτέλεσμα του αθροίσματος μετατρέπεται σε ημέρες διαιρούμενο διά είκοσι τέσσερα (24). Αν το πηλίκο της διαίρεσης είναι δεκαδικός αριθμός, στρογγυλοποιείται στον πλησιέστερο ακέραιο, ενώ το ήμισυ στον αμέσως επόμενο ακέραιο. Ο ακέραιος αριθμός που προκύπτει αποτελεί το σύνολο των ημερών ναύλωσης του επαγγελματικού πλοίου αναψυχής. Έναρξη ισχύος της παρούσας ορίζεται η 1.11.2018».

2. Η περίπτωση ε΄ της παραγράφου 8 του άρθρου 15 αντικαθίσταται ως εξής:

«ε. Μέχρι την έναρξη λειτουργίας του Μητρώου του άρθρου 2, διατηρείται σε ισχύ η απόφαση του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας με αριθμ. 3342/2/2005 (Β΄ 169) κατά το μέρος που ορίζει τον τύπο της άδειας επαγγελματικού πλοίου αναψυχής και τον κατάλογο των αποδεκτών για κοινοποίηση και εσωτερική διανομή. Μέχρι την έναρξη ισχύος της κοινής υπουργικής απόφασης της περίπτωσης β΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 7, διατηρείται σε ισχύ η απόφαση του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας 3342/3/2003 (Β΄ 1111)».

3. Η περίπτωση α΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 8 αντικαθίσταται ως εξής:

«α. Πλοία αναψυχής με ολικό μήκος μέχρι και είκοσι τέσσερα (24) μέτρα επιτρέπεται να εκναυλώνονται, χωρίς να υπηρετεί σε αυτά πλοίαρχος και πλήρωμα. Τη διακυβέρνηση των πλοίων αναψυχής του προηγούμενου εδαφίου αναλαμβάνει κυβερνήτης, ο οποίος προσλαμβάνεται από τον εκναυλωτή και θεωρείται προστηθείς αυτού. Ο κυβερνήτης του προηγούμενου εδαφίου οφείλει να διαθέτει τα προσόντα, που ορίζονται στην απόφαση του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας 3342/02/2004 (Β΄ 478), όπως οι παράγραφοι 2 και 3 του άρθρου μόνου της απόφασης αυτής αντικαταστάθηκαν με την όμοια 3342/13/2004 (Β΄ 1330)».

4. Από την έναρξη ισχύος του παρόντος, επιτρέπεται στον Οίκο Ναύτου να αναθέτει, μετά από απόφαση του Διοικητικού του Συμβουλίου την εκτέλεση του έργου φύλαξης των κτιριακών του εγκαταστάσεων σε Ιδιωτικές Επιχειρήσεις Παροχής Υπηρεσιών Ασφαλείας ή σε προσωπικό ασφαλείας του άρθρου 19 του ν. 1339/1983 (Α΄ 35).

5. Το άρθρο 39 αντικαθίσταται αναδρομικώς από την έναρξη ισχύος του ν. 4256/2014, ως εξής:

«Άρθρο 39 Καταργούμενες διατάξεις

Από την έναρξη ισχύος των διατάξεων του παρόντος νόμου καταργούνται τα άρθρα 1 έως 14 του ν. 2743/1999 (Α΄ 211), εκτός της παραγράφου 2 του άρθρου 8 και της παραγράφου 6 του άρθρου 9, η οποία αναριθμήθηκε σε 5 με την παράγραφο 16 του άρθρου 40 και η παρ. 2 του άρθρου 42 του ν. 3182/2003 (Α΄ 220), το άρθρο 64 του ν. 3842/2010 (Α΄ 58), η περίπτωση ιγ΄ της παρ. 4 του άρθρου 17 του ν. 3833/2010 (Α΄ 40), το εδάφιο στ΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 4 και το άρθρο 8 του ν. 2575/1998 (Α΄ 23)».

6. Καταργούνται αναδρομικώς από την έναρξη ισχύος του ν. 4256/2014 τα άρθρα 17 έως 22 και οι παράγραφοι 2, 3 και 4 του άρθρου 23 του νόμου αυτού.

Άρθρο 11
Τροποποίηση της παρ. 22 του άρθρου 6 του ν. 2160/1993
Στην παρ. 22 του άρθρου 6 του ν. 2160/1993 (Α΄ 118) το τελευταίο εδάφιο αντικαθίσταται ως εξής:

«Ειδικότερα στις παραμεθόριες περιοχές, απαραίτητη προϋπόθεση για την εφαρμογή της παρούσας, αποτελεί η σύμφωνη γνώμη του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού και του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, αντί για τη σύμφωνη γνώμη της οικείας Λιμενικής Αρχής,».

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄
ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Άρθρο 12
Επέκταση αρμοδιοτήτων της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής

1. Η άσκηση των αρμοδιοτήτων της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, που προβλέπονται στην παρ. 2 του άρθρου 68 του π.δ. 13/2018 (Α΄ 26), επεκτείνεται σε όλα τα νησιά της Ελληνικής Επικράτειας, πλην των νήσων Εύβοιας και Λευκάδας.

2. Το άρθρο 1 του π.δ. 1/1986 (Α΄ 1) καταργείται.

Άρθρο 13
Μεταφορά πόσιμου νερού σε νησιά

1. Η μεταφορά και παράδοση πόσιμου νερού σε νησιά μπορεί να πραγματοποιείται από πλοία του Πολεμικού Ναυτικού επ’ ωφελεία της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

2. Η δαπάνη βαρύνει το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Η χρέωση πραγματοποιείται, ύστερα από κοστολόγηση από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού.

3. Δαπάνες από μεταφορά πόσιμου νερού υδροφόρων πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού για έκτακτες ανάγκες επ’ ωφελεία της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής που πραγματοποιήθηκαν από το έτος 2010 μέχρι και τη δημοσίευση του παρόντος θεωρούνται νόμιμες και βαρύνουν το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄
ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Άρθρο 14
Τροποποιήσεις του ν. 2638/1998
Στον ν. 2638/1998 (Α΄ 204) επέρχονται οι εξής τροποποιήσεις:

1. Η παράγραφος 3 του άρθρου 1 αντικαθίσταται ως εξής:

«3. Το πτυχίο πλοιάρχου ή μηχανικού που χορηγείται από τις Α.Ε.Ν. αντίστοιχα, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των σπουδών, αποτελεί το απαραίτητο μοναδικό ακαδημαϊκό τυπικό προσόν εξέλιξης του κατόχου του μέχρι την απόκτηση του διπλώματος εμπορικού ναυτικού Α΄ τάξης κατά την παράγραφο 2, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία».

2. Στην περίπτωση ζ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 2 και στην παράγραφο 2 του άρθρου 2, αντικαθίστανται, αντιστοίχως, η λέξη «Πανεπιστήμια» από τις λέξεις «Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.)» και η λέξη «Πανεπιστημίων» από το αρκτικόλεξο «Α.Ε.Ι.».

3. Οι περιπτώσεις η΄ και ι΄ της παρ. 5 του άρθρου 6 του ν. 2638/1998 καταργούνται.

4. Η παράγραφος 1 του άρθρου 7 αντικαθίσταται ως εξής:

«1. Τα όργανα διοίκησης της Σχολής είναι το Εκπαιδευτικό Συμβούλιο, ο Διευθυντής της Σχολής, ο Αναπληρωτής Διευθυντής της Σχολής, η Συνέλευση Τομέα, οι Υπεύθυνοι των Τομέων και οι Υπεύθυνοι των Εργαστηρίων».

5. Η περίπτωση δ΄ της παραγράφου 4 του άρθρου 7 αντικαθίσταται ως εξής:

«δ) Προΐσταται της Σχολής, του Ε.Π. και του Ε.Τ.Π. της Σχολής».

6. Η περίπτωση η΄ της παραγράφου 4 του άρθρου 7 καταργείται.

7. Η παράγραφος 2 του άρθρου 8 αντικαθίσταται ως εξής:

«2. Ο Διευθυντής της Σχολής είναι τακτικό μέλος του Ε.Π. της Σχολής και ορίζεται για τριετή θητεία, με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ύστερα από πρόταση του Εκπαιδευτικού Συμβουλίου της Σχολής. Υποψηφιότητα μπορεί να θέτουν καθηγητές ή αναπληρωτές καθηγητές ειδικότητας πλοιάρχου για τη Σχολή Πλοιάρχων και ειδικότητας μηχανικού για τη Σχολή Μηχανικών, και, αν δεν υπάρχουν καθηγητές ή αναπληρωτές καθηγητές, επίκουροι καθηγητές των αντίστοιχων ειδικοτήτων. Αν δεν υπάρχουν καθηγητές των ανωτέρω ειδικοτήτων ή αναπληρωτές ή επίκουροι, υποψηφιότητα μπορεί να θέτουν καθηγητές ή αναπληρωτές καθηγητές και ελλείψει αυτών και επίκουροι καθηγητές άλλων ειδικοτήτων. Αν δεν υπάρχουν υποψηφιότητες ή αν παρέλθει η προθεσμία που έχει θέσει ο Υπουργός, ο ορισμός του Διευθυντή γίνεται, με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Μέλη Ε.Π. που έχουν οριστεί διευθυντές Σχολής για δύο (2) συνεχόμενες θητείες δεν μπορούν να προτείνονται στη θέση αυτή στην αμέσως επόμενη θητεία, εκτός αν στη Σχολή υπηρετεί μόνο ένα (1) τακτικό μέλος Ε.Π».

8. Η παράγραφος Δ3 του άρθρου 15 αντικαθίσταται ως εξής:

«3. Τα μέλη του Ε.Π. των Α.Ε.Ν. μπορεί να απασχολούνται εκτός υπηρεσίας σε εφαρμογές του επιστημονικού τους κλάδου, με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 28 του ν. 4354/2015 (Α΄ 176), οι οποίες είναι συμβατές με τα εκπαιδευτικά τους καθήκοντα και την επιστημονική τους εξειδίκευση, ως εξής:

α) να αμείβονται από χρηματοδοτούμενα έργα που διαχειρίζονται φορείς του δημόσιου τομέα,

β) να αμείβονται από δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας,

γ) να ασκούν με ή χωρίς αμοιβή, καθώς και με αποζημίωση κατ’ αποκοπήν, κάθε είδους έργο ή δραστηριότητα, πλην εκείνων που προσδίδουν την εμπορική ιδιότητα. Σε κάθε περίπτωση, μπορεί να μετέχουν με οποιαδήποτε ιδιότητα σε εταιρείες τεχνολογικής βάσης έντασης γνώσης που προβλέπονται από το άρθρο 23 του ν. 2741/1999 (Α΄ 199),

δ) να συμμετέχουν ως έμμισθα μέλη σε δύο (2) κατ’ ανώτατο όριο επιτροπές και επιστημονικά ή διοικητικά συμβούλια του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, στις οποίες προβλέπεται υποχρεωτικά η συμμετοχή καθηγητών,

ε) να κατέχουν τις θέσεις ειδικού συμβούλου ή ειδικού συνεργάτη ή ειδικού επιστημονικού προσωπικού του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής,

στ) να διδάσκουν σε A.E.I., σε δημόσιες σχολές, σε δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (I.E.Κ.) και Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Κ.Ε.Κ.),

ζ) να ασκούν ελευθέριο επάγγελμα, η) άδεια για την εκτός υπηρεσίας απασχόληση χο-

ρηγείται για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα από τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ύστερα από αίτηση του ενδιαφερόμενου μέλους Ε.Π. και τη

σύμφωνη γνώμη του Εκπαιδευτικού Συμβουλίου της Σχολής στην οποία υπηρετεί».

9. Στο άρθρο 15 προστίθεται παράγραφος Δ4 ως εξής: «4. Στα μέλη του Ε.Π. των Α.Ε.Ν. απαγορεύεται να: α) απασχολούνται ως σύμβουλοι ή με διοικητικό ή διδακτικό έργο ή να συμμετέχουν με οποιαδήποτε σχέση και χρονική διάρκεια σε ιδιωτικό φορέα παροχής εκπαιδευτικών υπηρεσιών, που δεν υπάγεται στο δημόσιο τομέα,

β) ιδρύουν ή να συμμετέχουν με οποιαδήποτε σχέση ή ιδιότητα σε επιχειρήσεις ή εταιρείες ή κοινοπραξίες ή κερδοσκοπικά νομικά πρόσωπα, στα οποία ανατίθεται η εκπόνηση μελετών ή προγραμμάτων ή η εκτέλεση συγκεκριμένου έργου ή η προμήθεια υλικού ή η παροχή υπηρεσιών από την οικεία ή άλλη Α.Ε.Ν.,

γ) κατέχουν αμειβόμενη θέση ως μέλη σε περισσότερες από δύο επιτροπές ή Δ.Σ. του δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα,

δ) κατέχουν άλλη πλην της Α.Ε.Ν. μόνιμη οργανική θέση στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, όπως αυτός προσδιορίζεται στην παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 2190/1994 (Α΄ 28). Οι κατέχοντες τέτοια θέση υποχρεούνται, μέσα σε δύο (2) μήνες από την έναρξη ισχύος του παρόντος να επιλέξουν αν θα διατηρήσουν τη θέση μέλους Ε.Π. Α.Ε.Ν. ή τη θέση του Δημοσίου».

10. Η παράγραφος 1 του άρθρου 16 αντικαθίσταται ως εξής:

«1. Κάθε μέλος του Ε.Π. δικαιούται να λαμβάνει εκπαιδευτική ή επιστημονική άδεια, με σκοπό τον εμπλουτισμό και την ανανέωση των γνώσεων και της εμπειρίας του, που επιτυγχάνεται, ιδίως με:

α) την απασχόληση σε εκπαιδευτικά ιδρύματα και σε χώρους εργασίας, στο εσωτερικό ή το εξωτερικό, στους οποίους γίνεται εφαρμογή μεθόδων και γνώσεων που αφορούν τη ναυτιλία,

β) τη συμμετοχή του σε δραστηριότητες εκπαιδευτικού ιδρύματος ή άλλου σχετικού επιστημονικού φορέα της χώρας ή του εξωτερικού, με συναφή με το επιστημονικό του αντικείμενο απασχόληση,

γ) τη συμμετοχή του σε επιστημονικά ή άλλα σχετικά με τη ναυτιλία συνέδρια, εκπαιδευτικές ή μορφωτικές ανταλλαγές ή παρουσίαση σεμιναρίων σε άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα,

δ) τη φοίτησή του σε εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας ή του εξωτερικού για την απόκτηση μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών ή διδακτορικού διπλώματος,

ε) τη ναυτολόγησή του σε πλοίο, όσον αφορά στα μέλη του Ε.Π. ναυτικών μαθημάτων».

11. Η παράγραφος 2 του άρθρου 16 αντικαθίσταται ως εξής:

«2. α) Η εκπαιδευτική ή επιστημονική άδεια που δικαιούνται τα μέλη του Ε.Π. των Α.Ε.Ν. ανέρχεται σε ένα (1) έτος για κάθε έξι (6) έτη υπηρεσίας ή έξι (6) μήνες για κάθε τρία (3) έτη υπηρεσίας ή δύο (2) μήνες ανά έτος. Ειδικά για τα μέλη του Ε.Π. ναυτικών μαθημάτων, τα έξοδα μετάβασης και επιστροφής βαρύνουν το Κεφάλαιο Ναυτικής Εκπαίδευσης. Η επιλογή, η εξεύρεση ιδρύματος ή φορέα ή η ναυτολόγηση σε πλοίο γίνεται με ευθύνη του ενδιαφερομένου.

β) Κατ’ εξαίρεση, η διάρκεια της εκπαιδευτικής άδειας για φοίτηση σε A.E.I. για απόκτηση τίτλων μεταπτυχιακών ή διδακτορικών σπουδών ισούται με τη διάρκεια του μεταπτυχιακού ή διδακτορικού προγράμματος σπουδών και μπορεί να παραταθεί μέχρι το μισό της αρχικής διάρκειας.

γ) Μετά τη λήξη της εκπαιδευτικής ή επιστημονικής άδειας των προηγούμενων περιπτώσεων, ο εκπαιδευτικός υποχρεούται να υπηρετήσει στη Σχολή για διπλάσιο χρονικό διάστημα. Διαφορετικά, ο εκπαιδευτικός καταβάλλει στο Δημόσιο, κατά τις διατάξεις του δημόσιου λογιστικού, ποσό ίσο με τις αποδοχές του χρόνου που υποχρεούται να υπηρετήσει».

12. Οι παράγραφοι 3 και 4 και η περίπτωση α΄ της παραγράφου 5 του άρθρου 16 καταργούνται.

13. Η παράγραφος 8 του άρθρου 16 αντικαθίσταται ως εξής:

«8. Αυτός που τελεί σε εκπαιδευτική ή επιστημονική άδεια υποχρεούται, σε τακτά χρονικά διαστήματα, που ορίζονται από την απόφαση με την οποία χορηγείται η άδεια, να υποβάλει αναφορά προς το Εκπαιδευτικό Συμβούλιο της Σχολής που υπηρετεί, σχετικά με την αξιοποίησή της, και με στοιχεία της πορείας των σπουδών ή της απασχόλησής του. Αν δεν υποβάλει αναφορά ή αν δεν προκύπτει πρόοδος, η άδεια ανακαλείται με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ύστερα από εισήγηση του Εκπαιδευτικού Συμβουλίου της Σχολής που υπηρετεί».

14. Η παράγραφος 12 του άρθρου 16 αντικαθίσταται ως εξής:

«12. Η εκπαιδευτική άδεια χορηγείται με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ύστερα από αίτηση του ενδιαφερομένου και εισήγηση του Εκπαιδευτικού Συμβουλίου της Σχολής στην οποία υπηρετεί».

15. Η παράγραφος 1 του άρθρου 20 αντικαθίσταται ως εξής:

«1. Οι σπουδές περιλαμβάνουν έξι (6) διδακτικά εξάμηνα, δύο (2) εξάμηνα πρακτικής άσκησης επί πλοίου και την εκπόνηση πτυχιακής εργασίας. Προκειμένου να καταστεί δυνατή η εκτέλεση συμφωνιών συνεργασίας ή ανταλλαγών μεταξύ Α.Ε.Ν. και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της ημεδαπής ή της αλλοδαπής σε αντικείμενα ενδιαφέροντος της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας ή και για τις ανάγκες ένταξης σε διεθνή εκπαιδευτικά προγράμματα, το πρόγραμμα σπουδών των Α.Ε.Ν., οργανώνεται με βάση το ευρωπαϊκό σύστημα μεταφοράς και συσσώρευσης πιστωτικών μονάδων. Κάθε διδακτικό εξάμηνο περιλαμβάνει εκπαιδευτικές δραστηριότητες που αντιστοιχούν σε τριάντα (30) πιστωτικές μονάδες. Με απόφαση των Υπουργών Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ορίζονται οι πιστωτικές μονάδες που αντιστοιχούν σε κάθε μάθημα. Κάθε εξάμηνο πρακτικής άσκησης επί πλοίου αντιστοιχεί σε είκοσι (20) πιστωτικές μονάδες. Η πτυχιακή εργασία αντιστοιχεί σε είκοσι (20) πιστωτικές μονάδες».

16. Στην παράγραφο 2 του άρθρου 22: α) στο δεύτερο εδάφιο, η ημερομηνία «5η Ιουλίου» αντικαθίσταται από την ημερομηνία «9η Ιουλίου»,

β) το τρίτο εδάφιο αντικαθίσταται ως εξής: «Τα εξάμηνα πρακτικής άσκησης επί του πλοίου πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους».

17. Στην περίπτωση β΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 23 η φράση «εισηγείται στο Σ.Ν.Ε. το Συμβούλιο της Α.Ε.Ν., ύστερα από πρόταση της οικείας Σχολής ή Σχολών» αντικαθίσταται από τη φράση «αποφασίζει το Συμβούλιο της Α.Ε.Ν., ύστερα από πρόταση του Εκπαιδευτικού Συμβουλίου της οικείας Σχολής ή Σχολών».

18. Στην παράγραφο 3 του άρθρου 23: α) στο πρώτο εδάφιο οι λέξεις «με απόφαση του Υπουργού» αντικαθίσταται από τις λέξεις «με απόφαση του Συμβουλίου Α.Ε.Ν., ύστερα από έγκριση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής»,

β) στο δεύτερο εδάφιο, οι λέξεις «με έγκριση του Υπουργού» αντικαθίσταται από τις λέξεις «με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής».

Άρθρο 15
Τροποποιήσεις του ν. 3450/2006
Στον ν. 3450/2006 (Α΄ 64) επέρχονται οι εξής τροποποιήσεις:

1. Η παράγραφος 1 του άρθρου 8 αντικαθίσταται ως εξής:

«1. Τα μέλη της κατηγορίας του Ειδικού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.ΔΙ.Π.) επιτελούν εργαστηριακό εφαρμοσμένο διδακτικό έργο, το οποίο συνίσταται, κατά κύριο λόγο, στη διεξαγωγή εργαστηριακών ασκήσεων, καθώς, επίσης, και στη διεξαγωγή πρακτικών ασκήσεων στα πεδία εφαρμογής των οικείων επιστημών. Στα μέλη Ε.ΔΙ.Π. μπορεί να ανατίθεται διδακτικό έργο, διδασκαλία και επίβλεψη πτυχιακών ή άλλων εργασιών, υπό την εποπτεία των καθηγητών της Σχολής, με απόφαση του Εκπαιδευτικού Συμβουλίου της Σχολής που ανήκουν».

2. Η παράγραφος 3 του άρθρου 8 αντικαθίσταται ως εξής:

«3. Τα προσόντα που απαιτούνται για την κάλυψη της θέσης Ε.ΔΙ.Π. που προκηρύσσεται είναι:

α) πτυχίο A.E.I. ή Α.Ε.Ν., β) πενταετής επαγγελματική ή εκπαιδευτική προϋπηρεσία στην ειδικότητα μετά τη λήψη του πτυχίου, γ) μεταπτυχιακός ή διδακτορικός τίτλος σπουδών συναφής με την ειδικότητα».

3. Η παράγραφος 4 του άρθρου 8 αντικαθίσταται ως εξής: «4. Η επιστημονική δραστηριότητα, το συγγραφικό έργο και η καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας συνεκτιμώνται».

4. Στο άρθρο 8 προστίθεται παράγραφος 6 ως εξής: «6. α) Μέλη Ε.ΔΙ.Π. που υπηρετούν στις Α.Ε.Ν., κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, διατηρούν τη θέση τους. β) Μέλη Ε.Τ.Π. που υπηρετούν στις Α.Ε.Ν., κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, μπορεί να υποβάλουν, μέσα σε τρεις (3) μήνες από την έναρξη ισχύος του παρόντος, αίτηση και να μετατρέπουν τη θέση τους σε θέση Ε.ΔΙ.Π., εφόσον κατέχουν τα προσόντα της παραγράφου 3. Για το λόγο αυτό, με απόφαση των Υπουργών Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ειδικό πενταμελές Εκλεκτορικό Σώμα,στο οποίο μετέχουν δύο (2) καθηγητές ή αναπληρωτές καθηγητές ή επίκουροι καθηγητές A.E.I. αντίστοιχης ή συγγενούς ειδικότητας προς τη θέση που, κατά περίπτωση, πρόκειται να μετατραπεί και πληρωθεί, με τους αναπληρωτές τους, δύο (2) καθηγητές ή αναπληρωτές καθηγητές ή επίκουροι καθηγητές Α.Ε.Ν. και ένα (1) μέλος Ε.ΔΙ.Π. Α.Ε.Ι., με τους αναπληρωτές τους. Με την ίδια απόφαση, ορίζεται και ο πρόεδρος αυτού του εκλεκτορικού σώματος, με τον αναπληρωτή του».

5. Η παράγραφος 8 του άρθρου 11 καταργείται.

Άρθρο 16
Ρυθμίσεις Κ.Ε.Σ.Ε.Ν./Π.-Μ. Μακεδονίας

1. Τα Κέντρα Επιμόρφωσης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού Πλοιάρχων και Μηχανικών Μακεδονίας (Κ.Ε.Σ.Ε.Ν./Π.-Μ. Μακεδονίας) της παρ. 1 του άρθρου 137 του ν. 4504/2017 λειτουργούν με ανάλογη εφαρμογή του ν.δ. 1383/1973 (Α΄ 94), του π.δ. 307/1973 (Α΄251) και της απόφασης του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού 2231.3-1/422/2015 (Β΄ 1969).

2. Μέχρι την πλήρωση των οργανικών θέσεων του εκπαιδευτικού προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (Ι.Δ.Α.Χ.) και τη συγκρότηση και λειτουργία των αρμοδίων συλλογικών οργάνων των Κέντρων Επιμόρφωσης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού (Κ.Ε.Σ.Ε.Ν.) Μακεδονίας:

α) Η διαδικασία πλήρωσης οργανικών θέσεων εκπαιδευτικού προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, προωθείται ύστερα από εισήγηση του Διευθυντή Σπουδών του Κέντρου στον Διοικητή με το αναγκαίο ανά αριθμό και ειδικότητα εκπαιδευτικό προσωπικό και πρόταση του τελευταίου στον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

β) Η έγκριση έκδοσης προκήρυξης και η πρόσληψη εκπαιδευτικού προσωπικού με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (Ι.Δ.Ο.Χ.) και ωριαία αντιμισθία, γίνεται με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ύστερα από εισήγηση του Διευθυντή Σπουδών στον Διοικητή με το αναγκαίο ωρομίσθιο εκπαιδευτικό προσωπικού ανά αριθμό και ειδικότητα και πρόταση του τελευταίου στον Υπουργό.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ΄
ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΛΙΜΕΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

Άρθρο 17
Τροποποιήσεις του π.δ. 31/2018
Στο π.δ. 31/2018 (Α΄ 61) επέρχονται οι εξής τροποποιήσεις:

1. Η παράγραφος 5 του άρθρου 2 αντικαθίσταται ως εξής:

«5. Εφόσον, από τον έλεγχο των παραπάνω δικαιολογητικών, διαπιστώνεται ότι πληρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις, η Λιμενική Αρχή αποστέλλει στον ενδιαφερόμενο, μέσα σε προθεσμία πενήντα (50) ημερών από την ημερομηνία της αναγγελίας, ταχυδρομικά ή με άλλο πρόσφορο τρόπο, με ευθύνη της Υπηρεσίας, βεβαίωση συνδρομής νόμιμων προϋποθέσεων για την ίδρυση και την λειτουργία σχολής ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης.

Αν δεν αποσταλεί η βεβαίωση του προηγούμενου εδαφίου, η δραστηριότητα ασκείται κανονικά, αν δεν εκδοθεί απόφαση απαγόρευσής της».

2. Στην υποπερίπτωση 14 της περίπτωσης β΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 5 προστίθεται δεύτερο εδάφιο ως εξής:

«Καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (Μέθοδος ΚΑΡ.Π.Α.)»

3. Το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 3 του άρθρου 5 αντικαθίσταται ως εξής:

«Οι εξετάσεις διενεργούνται από λιμενικές αρχές, μία (1) τουλάχιστον φορά το μήνα, κατά τους μήνες Απρίλιο έως και Ιούνιο και κατά τους μήνες Σεπτέμβριο έως και Οκτώβριο».

4. Η περίπτωση β΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 6 αντικαθίσταται ως εξής:

«β) έναν (1) εκπρόσωπο ειδικότητας φυσικής αγωγής της αρμόδιας Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, ο οποίος ορίζεται με τον αναπληρωτή του».

5. Η περίπτωση α΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 6 καταργείται.

6. Το άρθρο 8 αντικαθίσταται ως εξής: «Υποχρέωση ναυαγοσωστικής κάλυψης έχουν όσοι διοργανώνουν κάθε είδους ναυταθλητικούς και κολυμβητικούς αγώνες, πλην εκείνων των αθλητικών συναντήσεων των οποίων η διεξαγωγή αδειοδοτείται σύμφωνα με τον ν. 2725/1999 (Α΄ 121), ψυχαγωγικές, πολιτιστικές, μουσικές και κοινωνικές εκδηλώσεις στον αιγιαλό ή στην παραλία ή σε ζώνη λιμένα ή σε θαλάσσια περιοχή. Στην περίπτωση αυτή, η ύπαρξη του βάθρου, που προβλέπεται στο άρθρο 9, δεν είναι υποχρεωτική. Ο διοργανωτής οφείλει να αναθέτει τη ναυαγοσωστική κάλυψη σε λειτουργούσα σχολή ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης, η οποία είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για την πλήρη ναυαγοσωστική κάλυψη των προαναφερόμενων εκδηλώσεων».

Άρθρο 18
Τροποποίηση του Γενικού Κανονισμού Λιμένος με αριθ. 20

1. Στο άρθρο 36 του Γενικού Κανονισμού Λιμένος με αριθ. 20 (Β΄ 444/26.4.1999), του οποίου η τροποποίηση εγκρίθηκε με το άρθρο πρώτο της 2133.1/ 39328/2018/23.5.2018 απόφασης του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (Β΄ 1929), προστίθεται νέα παράγραφος 3, ως εξής:

«3. Επιτρέπεται από την έναρξη ισχύος του παρόντος και για τρία (3) έτη η άπαξ μεταβίβαση της άδειας θαλάσσιων μέσων αναψυχής από γονέα σε τέκνο, σε περίπτωση μεταβίβασης εν ζωή ή αιτία θανάτου χωρίς τον περιορισμό της ελάχιστης απόστασης των τριακοσίων (300) μέτρων, αν έχει εκδοθεί επ’ ονόματί του σχετική άδεια, χωρίς να συντρέχει ο περιορισμός της παραγράφου 3 του άρθρου 22 του Γενικού Κανονισμού με αριθ. 20. Προϋπόθεση για τη μεταβίβαση του πρώτου εδαφίου είναι να συντρέχουν στο πρόσωπο του τέκνου τα προσόντα που ορίζονται στο άρθρο 23 του Γενικού Κανονισμού Λιμένα με αριθ. 20».

2. Η ισχύς της παραγράφου 1 αρχίζει 30.5.2018.

Άρθρο 19
Καθιέρωση Ημέρας Πρόληψης Θαλάσσιων Ατυχημάτων και Πνιγμών
Καθιερώνεται η 11η Μαΐου ως ημέρα Πρόληψης Θαλάσσιων Ατυχημάτων και Πνιγμών.

Άρθρο 20
Διαγραφή μικρών σκαφών Αντικατάσταση νομιμοποιητικών εγγράφων εκδοθέντων από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

1. Οι ιδιοκτήτες μικρών σκαφών τα οποία υπέστησαν καταστροφή ή αχρηστεύτηκαν, εξαιτίας των πυρκαγιών που έπληξαν περιοχές της Περιφέρειας Αττικής στις 23 και 24 Ιουλίου 2018, μπορεί να υποβάλουν αίτηση διαγραφής αυτών από τα Βιβλία Εγγραφής Μικρών Σκαφών, χωρίς την προσκόμιση των δικαιολογητικών που προβλέπονται στο Γενικό Κανονισμό Λιμένων αριθ. 23 (Β΄ 231/2000), και χωρίς την καταβολή οποιουδήποτε τέλους.

2. Η αίτηση υποβάλλεται σε οποιαδήποτε Λιμενική Αρχή της Χώρας και μνημονεύει το λόγο, εκ των αναφερόμενων στην παράγραφο 1, για τον οποίο ζητείται η οριστική διαγραφή του σκάφους. Με την αίτηση συνυποβάλλεται μόνο βεβαίωση του οικείου δήμου, από την οποία προκύπτει η μόνιμη κατοικία του αιτούντος σε περιοχή που επλήγη από τις πυρκαγιές της παραγράφου 1 ή πιστοποιείται ότι, στην περιοχή αυτή ο αιτών αποδεδειγμένα ασκεί μόνιμη ή πρόσκαιρη εργασιακή ή επαγγελματική απασχόληση. Αν δεν συντρέχει περίπτωση του προηγούμενου εδαφίου, υποβάλλεται βεβαίωση της ασφαλιστικής εταιρείας στην οποία είναι ασφαλισμένο το σκάφος, σχετικά με την ολοσχερή καταστροφή ή αχρήστευσή του λόγω των πυρκαγιών της παραγράφου 1, ύστερα από διενέργεια πραγματογνωμοσύνης. Τα νομιμοποιητικά έγγραφα του σκάφους παραδίδονται μαζί με την αίτηση, εφόσον υπάρχουν, διαφορετικά προσκομίζεται υπεύθυνη δήλωση του αιτούντος περί απώλειάς τους. Αίτηση διαγραφής μπορεί να υποβάλουν και συγγενείς πρώτου βαθμού, η συγγένεια των οποίων αποδεικνύεται με πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, και, σε κάθε περίπτωση, οι κληρονόμοι μετά τη δήλωση αποδοχής της κληρονομίας για τα κληρονομηθέντα σκάφη.

3. Στον αιτούντα χορηγείται πιστοποιητικό διαγραφής με ημερομηνία αυτή κατά την οποία συνέβη το γεγονός, εξαιτίας του οποίου καταστράφηκε ή αχρηστεύθηκε το σκάφος του.

4. Στα πρόσωπα τα οποία προκαλούν την οριστική διαγραφή σκάφους βάσει δήλωσης αποδεδειγμένα ψευδών στοιχείων επιβάλλεται, πλέον των σχετικών ποινικών κυρώσεων περί ψευδούς δηλώσεως, διοικητικό πρόστιμο υπέρ του Δημοσίου ύψους χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ, το οποίο εισπράττεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.δ. 356/1974 (Α΄ 90). Το σκάφος κατάσχεται, περιέρχεται στην κυριότητα του Δημοσίου και εκποιείται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Α.Α.Δ.Ε. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής καθορίζεται κάθε θέμα σχετικό με την εφαρμογή της παρούσας παραγράφου.

5. Οι ιδιοκτήτες μικρών σκαφών, των οποίων τα νομιμοποιητικά έγγραφα υπέστησαν καταστροφή ή αχρηστεύτηκαν εξαιτίας των πυρκαγιών που έπληξαν περιοχές της Περιφέρειας Αττικής στις 23 και 24 Ιουλίου 2018, μπορεί να υποβάλουν αίτηση αντικατάστασης αυτών, χωρίς την προσκόμιση των δικαιολογητικών που προβλέπονται στο Γενικό Κανονισμό Λιμένων αριθ. 23 και στο Γενικό Κανονισμό Λιμένων αριθμ. 50 (Β΄1151/2013), καθώς και χωρίς την καταβολή οποιουδήποτε τέλους. Με τον όρο «νομιμοποιητικά έγγραφα», νοούνται τα πιστοποιητικά που εκδίδονται από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Ενδεικτικά, αναφέρονται η άδεια εκτέλεσης πλόων, το πιστοποιητικό κυριότητας και η άδεια χειριστή ταχύπλοου σκάφους.

6. Η αίτηση υποβάλλεται σε οποιαδήποτε Λιμενική Αρχή της χώρας και μνημονεύει τον λόγο, εκ των αναφερόμενων στην παράγραφο 5, για τον οποίο ζητείται η αντικατάσταση των νομιμοποιητικών εγγράφων. Με την αίτηση, συνυποβάλλεται βεβαίωση του οικείου δήμου, από την οποία προκύπτει η μόνιμη κατοικία του αιτούντος σε περιοχή που επλήγη από τις πυρκαγιές της παραγράφου 1 ή πιστοποιείται ότι, στην περιοχή αυτή ο αιτών αποδεδειγμένα ασκεί μόνιμη ή πρόσκαιρη εργασιακή ή επαγγελματική απασχόληση, καθώς και υπεύθυνη δήλωση του αιτούντος για την απώλειά τους. Αίτηση αντικατάστασης μπορεί να υποβάλουν και συγγενείς πρώτου βαθμού, η συγγένεια των οποίων αποδεικνύεται με πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, και, σε κάθε περίπτωση, οι κληρονόμοι μετά τη δήλωση αποδοχής της κληρονομίας για τα κληρονομηθέντα σκάφη.

7. Οι διατάξεις των παραγράφων 5 και 6 του παρόντος ισχύουν κατ’ αναλογία για πάσης φύσης άδειες, πιστοποιητικά και λοιπά ναυτιλιακά έγγραφα που εκδίδονται από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και καταστράφηκαν κατά τις πυρκαγιές της παραγράφου 1 του παρόντος.

8. Στα πρόσωπα τα οποία προκαλούν την αντικατάσταση νομιμοποιητικών εγγράφων βάσει δήλωσης αποδεδειγμένα ψευδών στοιχείων επιβάλλεται, πλέον των σχετικών ποινικών κυρώσεων περί ψευδούς δηλώσεως, διοικητικό πρόστιμο υπέρ του Δημοσίου ύψους χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ, το οποίο εισπράττεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Α.Α.Δ.Ε. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής καθορίζεται κάθε θέμα σχετικό με την εφαρμογή της παρούσας παραγράφου.

9. Καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτημάτων έκδοσης ή/και επανέκδοσης των νομιμοποιητικών εγγράφων, σύμφωνα με όσα ορίζονται στις παραγράφους 1 έως 8, τίθεται η 23η.7.2019.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε΄
ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Άρθρο 21
Τροποποιήσεις του Κώδικα Δημοσίου Ναυτικού Δικαίου
Στον Κώδικα Δημοσίου Ναυτικού Δικαίου, που κυρώθηκε με το ν.δ. 187/1973 (Α΄ 261), επέρχονται οι εξής τροποποιήσεις:

1. Στο άρθρο 47 προστίθεται παράγραφος 3 ως εξής: «3. Με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία ανασύστασης απωλεσθέντων ναυτολογίων. Πλοίαρχοι, πλοιοκτήτες, εφοπλιστές, διαχειριστές και πράκτορες πλοίων υποχρεούνται σε συμμόρφωση με τις διατάξεις της απόφασης που εκδίδεται κατ’ εξουσιοδότηση της διάταξης του προηγούμενου εδαφίου. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης στις διατάξεις της απόφασης αυτής, επιβάλλεται, ανεξαρτήτως αν συντρέχει ποινική ή πειθαρχική δίωξη, πρόστιμο σύμφωνα με το άρθρο 45, οι διατάξεις του οποίου ισχύουν και για την άσκηση προσφυγής».

2. Μετά το άρθρο 100, προστίθεται άρθρο 100Α ως εξής:

«Άρθρο 100Α Επέκταση προστασίας αποδοχών ναυτικών

Οι διατάξεις του άρθρου 7 του Κανονισμού για την εφαρμογή απαιτήσεων της Σύμβασης Ναυτικής Εργασίας, 2006, της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, ο οποίος εγκρίθηκε με την 3522.2/08/2013 απόφαση των Υπουργών Υγείας και Ναυτιλίας και Αιγαίου (Β΄ 1671), εφαρμόζονται και σε ναυτικούς πλοίων κατά την έννοια του άρθρου 3 του παρόντος, με εξαίρεση τα πλοία δημόσιας ιδιοκτησίας που δεν ασκούν εμπορική δραστηριότητα. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης προς τις διατάξεις αυτές, επιβάλλεται, ανεξαρτήτως αν συντρέχει ποινική ή πειθαρχική δίωξη, πρόστιμο, σύμφωνα με το άρθρο 45, οι διατάξεις του οποίου ισχύουν και για την άσκηση προσφυγής».

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤ΄
ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΗΣ

Άρθρο 22
Ευεργετική διάταξη για τα τέκνα αποβιώσαντος στελέχους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και τη σύζυγό του

1. Παρέχεται δικαίωμα εισαγωγής στις Παραγωγικές Σχολές του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής (Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.), σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 79 του ν. 4504/2017 (Α΄ 184), και καθ’ υπέρβαση του εκάστοτε συνολικού αριθμού των εισακτέων, στα δύο (2) τέκνα του Υποπλοιάρχου Λ.Σ. Παπαδόπουλου Κυριάκου του Σταύρου (Α.Μ.: 3221), ο οποίος απεβίωσε ευρισκόμενος στην ενεργό Υπηρεσία και του απονεμήθηκε από την προηγούμενη του θανάτου του, ο αμέσως επόμενος βαθμός του Πλωτάρχη Λ.Σ., εφόσον αυτά κατέχουν τίτλο σπουδών που τους επιτρέπει τη συμμετοχή σε εξετάσεις σε πανελλαδικό επίπεδο για την εισαγωγή στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) της Χώρας.

2. Με απόφαση των Υπουργών Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, καθορίζονται τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την εφαρμογή του παρόντος άρθρου.

3. Με απόφαση των Υπουργών Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, διορίζεται στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής σε προσωποπαγή θέση ΠΕ Νομικών, η Ιγνατία Τικέλλη του Λάμπρου, σύζυγος του θανόντος Υποπλοίαρχου Λ.Σ. Παπαδόπουλου Κυριάκου του Σταύρου (Α.Μ.: 3221).

Άρθρο 23
Αξιοποίηση εκ μέρους των Παραγωγικών Σχολών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. της δυνατότητας εισαγωγής χωρίς νέα εξέταση Πανελλαδικών Εξετάσεων
Το πρώτο εδάφιο της παρ. 33 του άρθρου 39 του ν. 4186/2013 (Α΄ 193) αντικαθίσταται ως εξής:

«Οι κάτοχοι απολυτηρίου οποιουδήποτε τύπου Λυκείου που παρέχει πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, οι οποίοι επιθυμούν να διεκδικήσουν την εισαγωγή τους σε Τμήμα, Σχολή ή Εισαγωγική Κατεύθυνση των Πανεπιστημίων, Τ.Ε.Ι., Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.ΠΑΙΤ.Ε.), Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.Τ.Ε.), Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Σ.Ε.Ι.), Ανωτέρων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (Α.Σ.Σ.Υ.), Σχολών της Αστυνομικής και Πυροσβεστικής Ακαδημίας, της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού (Α.Ε.Ν.), καθώς και των Σχολών Δοκίμων Σημαιοφόρων Λ.Σ. και Λιμενοφυλάκων, εφόσον έχουν συμμετάσχει στις Πανελλαδικές Εξετάσεις των ημερήσιων Γενικών Λυκείων (ΓΕ.Λ.) ή ημερήσιων Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑ.Λ.), μπορεί να μετέχουν για την εισαγωγή τους στο δέκα τοις εκατό (10%) των θέσεων εισακτέων κάθε Τμήματος, Σχολής ή Εισαγωγικής Κατεύθυνσης, χωρίς νέα εξέταση, με βάση τη βαθμολογία της τελευταίας εξέτασής τους στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, στα ειδικά μαθήματα και στις πρακτικές δοκιμασίες για την πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση».

Άρθρο 24

1. Κατ’ εξαίρεση και έως την εισαγωγή στην Παραγωγική Σχολή Δοκίμων Σημαιοφόρων Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής (Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.) της πρώτης εκπαιδευτικής σειράς που πρόκειται να εισαχθεί με το σύστημα των Πανελλαδικών Εξετάσεων, δύναται να προκηρυχθεί με απόφαση του Αρχηγού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. διαγωνισμός, με εφαρμογή του συστήματος μοριοδότησης των υποψηφίων, προκειμένου να καλυφθούν κενές οργανικές θέσεις Αξιωματικών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. που προέρχονται από την οικεία Παραγωγική Σχολή, στο πλαίσιο αντιμετώπισης επιτακτικών υπηρεσιακών αναγκών.

2. α) Οι κενές οργανικές θέσεις των Αξιωματικών Λ.Σ.ΕΛ.ΑΚΤ., για την πλήρωση των οποίων προκηρύσσεται διαγωνισμός, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 1, καταλαμβάνονται από υποψηφίους:

(αα) κατόχους πτυχίου Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.) του Πανεπιστημιακού Τομέα της ημεδαπής ή ισότιμων και αντίστοιχων της αλλοδαπής,

(ββ) κατόχους πτυχίου Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.) του Τεχνολογικού Τομέα της ημεδαπής ή ισότιμων και αντίστοιχων της αλλοδαπής,

(γγ) κατόχους πτυχίου Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού/ Πλοιάρχων με θαλάσσια υπηρεσία τουλάχιστον έξι (6) μηνών μετά την απόκτηση διπλώματος Γ΄ τάξης του Εμπορικού Ναυτικού και

(δδ) κατόχους πτυχίου Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού/Μηχανικών με θαλάσσια υπηρεσία τουλάχιστον έξι (6) μηνών μετά την απόκτηση διπλώματος Γ΄ τάξης του Εμπορικού Ναυτικού.

Με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, καθορίζονται τα ποσοστά των θέσεων επί του συνολικού αριθμού προκηρυσσόμενων θέσεων που καλύπτονται από τις προαναφερθείσες κατηγορίες υποψηφίων, ανάλογα με τις υπηρεσιακές ανάγκες.

β) Ο αριθμός των κενών θέσεων που προκύπτει, εξαιτίας μη προσέλευσης ή αποτυχίας των υποψηφίων μίας από τις παραπάνω κατηγορίες, συμπληρώνεται, με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, από υποψήφιους των άλλων κατηγοριών, ανάλογα με τις υπηρεσιακές ανάγκες.

γ) Επιπρόσθετα, οι υποψήφιοι πρέπει να είναι Έλληνες πολίτες και ηλικίας έως είκοσι εννέα (29) ετών, όριο που θεωρείται ότι, συμπληρώνεται κατά την 31η Δεκεμβρίου του έτους λήξης της προθεσμίας υποβολής της αίτησης συμμετοχής. Επιπλέον, πρέπει να διαθέτουν τουλάχιστον καλή γνώση μιας (1) εκ των περιλαμβανομένων στην απόφαση της παραγράφου 3 ξένης γλώσσας και ως προς τους άνδρες υποψηφίους να έχουν εκπληρώσει ή να εκπληρώνουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις ή να βρίσκονται νόμιμα εκτός στρατεύματος.

3. Με την απόφαση του τελευταίου εδαφίου της περίπτωσης α΄ της παραγράφου 2, καθορίζονται:

α) η διαδικασία επιλογής των υποψηφίων, με εφαρμογή συστήματος μοριοδότησης,

β) οι Σχολές και τα Τμήματα των Σχολών Α.Ε.Ι. του Πανεπιστημιακού και του Τεχνολογικού τομέα, των οποίων οι πτυχιούχοι δικαιούνται να συμμετέχουν στο διαγωνισμό, ανάλογα με τις υπηρεσιακές ανάγκες,

γ) τα λοιπά προσόντα των υποψηφίων, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, τα περί καθορισμού των μορίων, της άσκησης ενστάσεων ενώπιον του Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (Α.Σ.Ε.Π.), της υψομέτρησης και του απαιτούμενου ελάχιστου ορίου ύψους, των ιατρικών εξετάσεων προς διαπίστωση της υγειονομικής καταλληλότητας των υποψηφίων, η οποία κρίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του π.δ. 11/2014 (Α΄ 17), των αθλητικών και ψυχοτεχνικών δοκιμασιών, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα που αναφέρεται στην επιλογή και την κατάταξη αυτών,

δ) τα θέματα που αφορούν στις Επιτροπές του διαγωνισμού, οι οποίες συγκροτούνται με απόφαση του Αρχηγού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και στις οποίες συμμετέχει υποχρεωτικά και Σύμβουλος-Εκπρόσωπος του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (Α.Σ.Ε.Π.).

4. Ο τελικός πίνακας επιτυχόντων Δοκίμων Σημαιοφόρων Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. που εισάγονται στη Σχολή θεωρείται από τον Αρχηγό Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και οι επιτυχόντες κατατάσσονται στη Σχολή με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, και φοιτούν σε αυτή σύμφωνα με τις διατάξεις του βασιλικού διατάγματος της 19ης.8.1958 (Α΄124), ως είχε τροποποιηθεί και ίσχυε πριν από την έναρξη ισχύος του π.δ. 75/2018 (Α΄ 145). Κατά τη διάρκεια της φοίτησης στη Σχολή, οι Δόκιμοι Σημαιοφόροι Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. αμείβονται σύμφωνα με τις ισχύουσες κάθε φορά διατάξεις.

5. α) Για την κάλυψη των κενών θέσεων, που προκύπτουν πριν από την κατάταξη των επιτυχόντων στη Σχολή λόγω υποβολής γραπτής παραίτησης των επιτυχόντων ή αδικαιολόγητης μη παρουσίασης επιτυχόντων κατά το πρώτο δεκαήμερο από την ορισθείσα ημερομηνία κατάταξης ή έλλειψης κατά τον έλεγχο των δικαιολογητικών, έστω και ενός προσόντος επιτυχόντος, καλούνται να καταταγούν οι επιλαχόντες της αντίστοιχης κατηγορίας, σύμφωνα με τη σειρά επιτυχίας τους, αφού προηγουμένως με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής διαγραφούν όσοι παραιτήθηκαν, δεν παρουσιάστηκαν αδικαιολόγητα ή δεν είχαν όλα τα νόμιμα προσόντα για εισαγωγή στη Σχολή.

β) Για την κάλυψη των κενών θέσεων που προκύπτουν μετά την κατάταξη των επιτυχόντων στη Σχολή, λόγω υποβολής γραπτής παραίτησης καταταγέντων κατά το πρώτο δεκαήμερο από την ορισθείσα ημερομηνία κατάταξης, διαπίστωσης στέρησης έστω και ενός προσόντος καταταγέντος ή απόλυσης Δοκίμου για οποιονδήποτε λόγο από τη Σχολή, καλούνται μέσα σε τριάντα (30) ημέρες από την ημερομηνία κατάταξης να καταταγούν οι επιλαχόντες της αντίστοιχης κατηγορίας, σύμφωνα με τη σειρά επιτυχίας τους, αφού προηγουμένως, με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, διαγραφούν όσοι παραιτήθηκαν, έπαυσαν να έχουν τα νόμιμα προσόντα ή απολύθηκαν από τη Σχολή.

6. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται, μετά από πρόταση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ονομάζονται Σημαιοφόροι Λ.Σ., οι ευδοκίμως αποφοιτώντες από τη Σχολή και αναλαμβάνουν υποχρέωση παραμονής έξι (6) ετών από την ημερομηνία ονομασίας τους.

7.α) Οι εν ενεργεία μόνιμοι Ανθυπασπιστές, Υπαξιωματικοί Λ.Σ. και Λιμενοφύλακες, σε περίπτωση προκήρυξης διαγωνισμού κατάταξης στη Σχολή Δόκιμων Σημαιοφόρων Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος, μπορεί να συμμετέχουν σε αυτόν, εφόσον κατέχουν τα προβλεπόμενα προσόντα, εκτός από αυτό του ορίου ηλικίας που ορίζεται το τριακοστό (30ο) έτος της ηλικίας τους.

β) Οι βαθμοφόροι του Λ.Σ. που εισάγονται ως Δόκιμοι στη Σχολή Δόκιμων Σημαιοφόρων Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και από υπαιτιότητά τους δεν ονομάζονται Σημαιοφόροι Λ.Σ., θεωρείται ότι, συνεχίζουν να φέρουν τον βαθμό που κατείχαν πριν από την είσοδό τους στη Σχολή και, εφόσον δεν επιβληθεί σε αυτούς η καταστατική πειθαρχική ποινή της απόταξης ή δεν αποβληθούν από τη Σχολή για λόγους πειθαρχίας ή υγείας, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, παραμένουν στο Σώμα. Οι βαθμοφόροι αυτοί εξελίσσονται, χωρίς να προσμετράται ο χρόνος φοίτησής τους στη Σχολή Δόκιμων Σημαιοφόρων Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ως χρόνος για τη συμπλήρωση των γενικών τυπικών προς προαγωγή προσόντων τους ή της ανειλημμένης υποχρέωσης ελάχιστου χρόνου παραμονής τους στο Σώμα.

8. Οι υποψήφιοι για τη Σχολή Δοκίμων Σημαιοφόρων Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., εφόσον διαθέτουν τα απαιτούμενα προσόντα και προϋποθέσεις, μπορεί να εντάσσονται, ύστερα από δήλωσή τους, σε μία από τις παρακάτω ειδικές κατηγορίες και ως εξής:

α) Ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%) του συνόλου των θέσεων που προκηρύσσονται σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος, καταλαμβάνονται από τους παρακάτω υποψηφίους, σύμφωνα με τη σειρά επιτυχίας τους στο διαγωνισμό και ανεξαρτήτως κατηγοριών:

αα) Πολύτεκνους και τα τέκνα τους. ββ) Τα τέκνα των αναπήρων και θυμάτων πολέμου,καθώς και των αναπήρων ή θυμάτων ειρηνικής περιόδου του προσωπικού του Λ.Σ., που είναι στην ενέργεια ή έχει συνταξιοδοτηθεί για τον λόγο αυτόν.

γγ) Τα τέκνα των αναγνωρισμένων ως αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

β) Ποσοστό τέσσερα τοις εκατό (4%) του συνόλου των θέσεων που προκηρύσσονται, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος καταλαμβάνονται από γονείς τριών (3) τέκνων και τέκνα τους, σύμφωνα με τη σειρά επιτυχίας τους στο διαγωνισμό και ανεξαρτήτως κατηγοριών.

γ) Κατά τον καθορισμό του αριθμού που αντιστοιχεί στα ποσοστά των περιπτώσεων α΄ και β΄ της παρούσας δεν λαμβάνονται υπόψη τα κλασματικά υπόλοιπα. Σε περίπτωση που ο αριθμός των υποψηφίων σε κάθε μία εκ των αναφερομένων στην παρούσα ειδικών κατηγοριών δεν επαρκεί για την κάλυψη των θέσεων που αντιστοιχούν στα ποσοστά της παρούσας, τότε οι κενές θέσεις δεν συμπληρώνονται από υποψηφίους άλλης ειδικής κατηγορίας αλλά από υποψηφίους που δεν υπάγονται στις ειδικές κατηγορίες σύμφωνα με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

9. Δικαίωμα κατάταξης στη Σχολή Δοκίμων Σημαιοφόρων Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., σε περίπτωση προκήρυξης διαγωνισμού σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος, έχει ένα (1) τέκνο αποβιώσαντος στρατιωτικού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας ή εξαιτίας αυτής, εφόσον ο γονέας του (σύζυγος αποβιώσαντος) δεν άσκησε το σχετικό δικαίωμά του για κατάταξη στη Σχολή Δοκίμων Λιμενοφυλάκων και υπό την προϋπόθεση ότι διαθέτει τα προβλεπόμενα από τις διατάξεις του παρόντος προσόντα και είναι ηλικίας έως και τριάντα (30) ετών. Το οριζόμενο στην παρούσα όριο ηλικίας θεωρείται ότι συμπληρώνεται κατά την 31η Δεκεμβρίου του έτους λήξης της προθεσμίας υποβολής της αίτησης συμμετοχής. Στην ίδια ρύθμιση και με τις ίδιες προϋποθέσεις υπάγεται ένα (1) τέκνο στρατιωτικών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. που καθίστανται ανάπηροι, συνεπεία τραυματισμού ή ασθένειας σε ποσοστό άνω του εξήντα επτά τοις εκατό (67%) κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας και ένεκα αυτής. Η συνδρομή των προϋποθέσεων και των αιτίων της αναπηρίας στρατιωτικού Λ.Σ. προκύπτει από πόρισμα Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης. Η αναπηρία διαπιστώνεται από την Ανώτατη Ναυτικού Υγειονομική Επιτροπή (Α.Ν.Υ.Ε.).

10. Για την υποβολή αίτησης, μετά δικαιολογητικών, συμμετοχής σε διαγωνισμό κατάταξης δοκίμων Σημαιοφόρων Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος, απαιτείται επιπλέον η προσκόμιση παραβόλου ύψους δέκα (10) ευρώ. Τα ποσά που προκύπτουν από την καταβολή των εν λόγω παραβόλων αποτελούν έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού. Το ποσό του παραβόλου μπορεί να αναπροσαρμόζεται, με απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Άρθρο 25
Μεταβατική ρύθμιση κάλυψης κενών οργανικών θέσεων Λιμενοφυλάκων Λ.Σ.-ΕΛ. ΑΚΤ., μέχρι και την εισαγωγή στην Παραγωγική Σχολή Δοκίμων Λιμενοφυλάκων Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. με το σύστημα των Πανελλαδικών Εξετάσεων

1. Κατ’ εξαίρεση και έως την εισαγωγή στην Παραγωγική Σχολή Δοκίμων Λιμενοφυλάκων της πρώτης εκπαιδευτικής σειράς που πρόκειται να εισαχθεί με το σύστημα των Πανελλαδικών Εξετάσεων, μπορεί να προκηρύσσεται με απόφαση του Αρχηγού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. διαγωνισμός, με εφαρμογή του συστήματος μοριοδότησης των υποψηφίων, προκειμένου να καλυφθούν κενές οργανικές θέσεις Λιμενοφυλάκων, στο πλαίσιο αντιμετώπισης επιτακτικών υπηρεσιακών αναγκών.

2. Οι υποψήφιοι για κατάταξη Δόκιμοι Λιμενοφύλακες πρέπει να είναι Έλληνες πολίτες, κάτοχοι απολυτήριου τίτλου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της ημεδαπής ή ισότιμου και αντίστοιχου τίτλου της αλλοδαπής και ηλικίας έως είκοσι εννέα (29) ετών, όριο που θεωρείται ότι συμπληρώνεται κατά την 31η Δεκεμβρίου του έτους λήξης της προθεσμίας υποβολής της αίτησης συμμετοχής. Επιπλέον, πρέπει να διαθέτουν τουλάχιστον καλή γνώση μιας (1) εκ των περιλαμβανόμενων στην απόφαση της παραγράφου 3 ξένης γλώσσας. Για τους άνδρες υποψηφίους απαιτείται η εκπλήρωση των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων.

3. Με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, καθορίζονται:

α) η διαδικασία επιλογής των υποψηφίων, με εφαρμογή συστήματος μοριοδότησης,

β) οι ειδικότητες κατηγορίες υποψηφίων, το ποσοστό των θέσεων επί του συνολικού αριθμού προκηρυσσόμενων θέσεων που καλύπτεται από κάθε ειδικότητα κατηγορία, τα γενικά και ειδικότερα προσόντα των υποψηφίων, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, το ελάχιστο όριο του γενικού βαθμού απολυτήριου τίτλου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για τη συμμετοχή υποψηφίου ανά ειδικότητα κατηγορία, τα περί καθορισμού των μορίων, της άσκησης ενστάσεων ενώπιον του Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (Α.Σ.Ε.Π.), της υψομέτρησης και του απαιτούμενου ελάχιστου ορίου ύψους, των ιατρικών εξετάσεων προς διαπίστωση της υγειονομικής καταλληλότητας των υποψηφίων, η οποία κρίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του π.δ. 11/2014 (Α΄ 17) για τη σωματική ικανότητα υποψηφίων των Σχολών των Μονίμων Υπαξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού, των αθλητικών και ψυχοτεχνικών δοκιμασιών, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα που αναφέρεται στην επιλογή και την κατάταξη αυτών,

γ) ο τρόπος συμπλήρωσης των ποσοστών κάθε ειδικότητας κατηγορίας, όταν αυτά δεν καλύπτονται από τους υποψήφιους αυτής είτε λόγω μη προσέλευσης είτε λόγω αποτυχίας τους, ανάλογα με τις υπηρεσιακές ανάγκες,

δ) τα θέματα που αφορούν στις Επιτροπές του διαγωνισμού, οι οποίες συγκροτούνται με απόφαση του Αρχηγού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και στις οποίες συμμετέχει υποχρεωτικά και σύμβουλος-εκπρόσωπος του Α.Σ.Ε.Π.

4. Ο τελικός πίνακας επιτυχόντων δοκίμων Λιμενοφυλάκων που εισάγονται στη Σχολή θεωρείται από τον Αρχηγό Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και οι επιτυχόντες κατατάσσονται στη Σχολή με απόφαση του Αρχηγού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και φοιτούν σε αυτή σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.δ. 530/1970 (Α΄ 100) και του Κανονισμού Σχολής Λιμενοφυλάκων αριθ. 67 (Β΄ 2148/2009), όπως είχαν τροποποιηθεί και ίσχυαν πριν από την έναρξη ισχύος του π.δ. 76/2018 (Α΄ 146).

5. α) Για την κάλυψη των κενών θέσεων που προκύπτουν πριν από την κατάταξη των επιτυχόντων στη Σχολή, ύστερα από υποβολή γραπτής παραίτησης, αδικαιολόγητης μη παρουσίασης των επιτυχόντων κατά το πρώτο δεκαήμερο από την ορισθείσα ημερομηνία κατάταξης ή έλλειψης κατά τον έλεγχο των δικαιολογητικών, έστω και ενός προσόντος επιτυχόντος, καλούνται να καταταγούν οι επιλαχόντες της αντίστοιχης ειδικότητας κατηγορίας, σύμφωνα με τη σειρά επιτυχίας τους, αφού προηγουμένως, με απόφαση του Αρχηγού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., διαγραφούν όσοι παραιτήθηκαν ή δεν παρουσιάστηκαν αδικαιολόγητα και όσοι διαπιστώθηκε ότι δεν κατείχαν τα νόμιμα προσόντα για εισαγωγή στη Σχολή.

β) Για την κάλυψη των κενών θέσεων που προκύπτουν μετά την κατάταξη των επιτυχόντων στη Σχολή, ύστερα από υποβολή γραπτής παραίτησης καταταγέντων, διαπίστωσης έλλειψης έστω και ενός (1) προσόντος καταταγέντος ή απόλυσης δοκίμου για οποιονδήποτε λόγο από τη Σχολή, καλούνται εντός τριάντα (30) ημερών από την ημερομηνία έναρξης των μαθημάτων να καταταγούν οι επιλαχόντες της αντίστοιχης ειδικότητας κατηγορίας, σύμφωνα με τη σειρά επιτυχίας τους, αφού προηγουμένως, με απόφαση του Αρχηγού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., διαγραφούν όσοι παραιτήθηκαν και όσοι έπαυσαν να έχουν τα νόμιμα προσόντα ή απολύθηκαν από τη Σχολή.

6. Οι ευδοκίμως αποφοιτώντες από τη Σχολή ονομάζονται Λιμενοφύλακες με απόφαση του Αρχηγού Λ.Σ.-ΕΛ. ΑΚΤ., η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

7. Οι υποψήφιοι για τη Σχολή Δοκίμων Λιμενοφυλάκων, εφόσον διαθέτουν τα απαιτούμενα προσόντα και προϋποθέσεις, μπορεί να εντάσσονται, κατόπιν δήλωσής τους, σε μία από τις παρακάτω ειδικές κατηγορίες και ως ακολούθως:

α) Ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%) του συνόλου των θέσεων που προκηρύσσονται σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος, καταλαμβάνονται από τους παρακάτω υποψηφίους, σύμφωνα με τη σειρά επιτυχίας τους στο διαγωνισμό και ανεξαρτήτως ειδικοτήτων/ κατηγοριών:

(αα) Πολύτεκνους και τα τέκνα τους. (ββ) Τα τέκνα των αναπήρων και θυμάτων πολέμου,καθώς και των αναπήρων ή θυμάτων ειρηνικής περιόδου του προσωπικού του Λ.Σ., που είναι εν ενεργεία ή έχει συνταξιοδοτηθεί για τον λόγο αυτόν.

(γγ) Τα τέκνα των αναγνωρισμένων ως αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

β) Ποσοστό τέσσερα τοις εκατό (4%) του συνόλου των θέσεων που προκηρύσσονται σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος καταλαμβάνονται από γονείς τριών (3) τέκνων και τέκνα τους, σύμφωνα με τη σειρά επιτυχίας τους στον διαγωνισμό και ανεξαρτήτως ειδικοτήτων/ κατηγοριών.

γ) Κατά τον καθορισμό του αριθμού που αντιστοιχεί στα ποσοστά των περιπτώσεων α΄ και β΄ της παρούσας δεν λαμβάνονται υπόψη τα κλασματικά υπόλοιπα. Σε περίπτωση που ο αριθμός των υποψηφίων σε κάθε μία εκ των αναφερομένων στην παρούσα ειδικών κατηγοριών δεν επαρκεί για την κάλυψη των θέσεων που αντιστοιχούν στα ποσοστά της παρούσας, οι κενές θέσεις δεν συμπληρώνονται από υποψηφίους άλλης ειδικής κατηγορίας αλλά από υποψηφίους που δεν υπάγονται στις ειδικές κατηγορίες σύμφωνα με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

8. Οι διατελούντες σε χηρεία σύζυγοι του προσωπικού του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. που απεβίωσε κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας ή εξαιτίας της υπηρεσίας, μπορεί ύστερα από αιτήσή τους να κατατάσσονται σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος, ως Δόκιμοι στη Σχολή Λιμενοφυλάκων, καθ’ υπέρβαση του αριθμού των εισακτέων, εφόσον έχουν στη ζωή ένα (1) τουλάχιστον ανήλικο τέκνο, είναι κάτοχοι απολυτήριου τίτλου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της ημεδαπής, ή ισότιμου και αντίστοιχου τίτλου της αλλοδαπής και δεν έχουν υπερβεί το τριακοστό πέμπτο (35ο) έτος της ηλικίας τους. Ομοίως, δικαίωμα κατάταξης στη Σχολή Λιμενοφυλάκων, σε περίπτωση προκήρυξης διαγωνισμού σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος, έχει ένα (1) τέκνο αποβιώσαντος στρατιωτικού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας ή εξαιτίας αυτής, εφόσον ο γονέας του (σύζυγος αποβιώσαντος) δεν άσκησε το αναφερόμενο στο προηγούμενο εδάφιο δικαίωμά του και υπό την προϋπόθεση ότι διαθέτει τα προβλεπόμενα από τις διατάξεις του παρόντος προσόντα, πλην της βαθμολογίας απολυτήριου τίτλου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και είναι ηλικίας έως και τριάντα (30) ετών. Τα οριζόμενα στην παρούσα όρια ηλικίας θεωρείται ότι συμπληρώνονται κατά την 31η Δεκεμβρίου του έτους λήξης της προθεσμίας υποβολής της αίτησης συμμετοχής. Στην ίδια ρύθμιση και με τις ίδιες προϋποθέσεις υπάγονται και οι σύζυγοι, άντρες και γυναίκες, ή ένα τέκνο (1) στρατιωτικών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. που καθίστανται ανάπηροι συνεπεία τραυματισμού ή ασθένειας σε ποσοστό άνω του εξήντα επτά τοις εκατό (67%) κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας και ένεκα αυτής. Η συνδρομή των προϋποθέσεων και των αιτίων της αναπηρίας στρατιωτικού Λ.Σ. προκύπτει από πόρισμα Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης. Η αναπηρία διαπιστώνεται από την Α.Ν.Υ.Ε.

9. Ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%) του συνόλου των θέσεων που προκηρύσσονται σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος καταλαμβάνεται από υποψηφίους, που έχουν συμμετάσχει ενεργά σε επιχειρήσεις, που συντονίζονται από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ή και τις Λιμενικές Αρχές της Χώρας, πλην Υπαλλήλων Λιμένος, για διάσωση κινδυνευόντων ατόμων στη θάλασσα ή στους χερσαίους χώρους αρμοδιότητας του Λ.Σ., εκθέτοντας αποδεδειγμένα τη ζωή τους σε κίνδυνο, με την προϋπόθεση ότι διαθέτουν τα προβλεπόμενα από τις διατάξεις του παρόντος προσόντα, πλην του αναστήματος και του βαθμού απολυτηρίου. Η συνδρομή των προαναφερόμενων προϋποθέσεων, οι οποίες πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά, προκύπτει από πόρισμα Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης. Εάν ο αριθμός των υποψηφίων είναι μεγαλύτερος του παραπάνω ποσοστού λαμβάνεται υπόψη για την επιλογή, κατά σειρά προτεραιότητας, ο βαθμός του απολυτηρίου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σε περίπτωση δε ισοβαθμίας διενεργείται κλήρωση μεταξύ των υποψηφίων.

10. Για την υποβολή αίτησης, μετά δικαιολογητικών, συμμετοχής σε διαγωνισμό κατάταξης δοκίμων Λιμενοφυλάκων σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου, απαιτείται επιπλέον η προσκόμιση παραβόλου ύψους δέκα (10) ευρώ. Τα ποσά που προκύπτουν από την καταβολή των εν λόγω παραβόλων αποτελούν έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού. Το ποσό του παραβόλου μπορεί να αναπροσαρμόζεται, με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Άρθρο 26
Επέκταση αρμοδιοτήτων Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής
Στην παρ. 1 του άρθρου 5 του ν. 4150/2013 (Α΄ 102) προστίθενται εδάφια δεύτερο, τρίτο, τέταρτο και πέμπτο ως εξής:

«Οι αρμοδιότητες του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ασκούνται και στον αιγιαλό και την παραλία, όπως οι έννοιες των όρων αυτών καθορίζονται στο άρθρο 1 του ν. 2971/2001 (Α΄285), με την επιφύλαξη των άρθρων 4 και 5 του ν.δ. 444/1970 (Α΄ 39), οι οποίες εφαρμόζονται αναλόγως και στον αιγιαλό και την παραλία. Για τον έλεγχο της τροχαίας κίνησης και την εφαρμογή των διατάξεων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ.) στον αιγιαλό και την παραλία εφαρμόζεται αναλόγως το πρώτο εδάφιο της περίπτωσης α΄ της παρ. 3 του άρθρου 2 του ν. 2575/1998 (Α΄ 23). Εφόσον τα ανωτέρω όργανα του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. διαπιστώσουν παραβάσεις του ν. 2971/2001, ιδίως δε αυθαίρετες επεμβάσεις και καταλήψεις των κοινοχρήστων χώρων του αιγιαλού και της παραλίας, υποχρεούνται να ενημερώνουν αμελλητί την αρμόδια κατά χωρική αρμοδιότητα Κτηματική Υπηρεσία, προκειμένου να λάβει όλα τα προβλεπόμενα από την κείμενη νομοθεσία μέτρα για την προστασία τους.

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Οικονομικών, Υποδομών και Μεταφορών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, καθορίζεται η διαδικασία βεβαίωσης και επιβολής των διοικητικών προστίμων, η διαδικασία και οι δαπάνες της είσπραξης, η διαδικασία της απόδοσης και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την εφαρμογή της διάταξης του προηγούμενου εδαφίου».

Άρθρο 27
Τροποποιήσεις του ν. 1940/1991
Στο άρθρο 2 του ν. 1940/1991 (Α΄ 40) επέρχονται οι εξής τροποποιήσεις:

1. Η παράγραφος 8 αντικαθίσταται ως εξής: «8. Στο επιχειρησιακό προσωπικό της Μ.Υ.Α./Λ.Σ. χορηγείται ένα (1) από τα επιδόματα κινδύνου υποβρύχιου καταστροφέα ή Ανιχνευτή Εξουδετερωτή Βομβών και Εκρηκτικών Μηχανισμών (Πυροτεχνουργών) και Συνοδών Σκύλων Ανίχνευσης Εκρηκτικών Υλών, με την εξαίρεση του επιχειρησιακού προσωπικού που υπηρετεί στην Ομάδα Ειδικών Επεμβάσεων και στην Ομάδα Ειδικών Καταδύσεων, στο οποίο χορηγούνται δύο (2) από τα επιδόματα κινδύνου, και συγκεκριμένα το επίδομα του υποβρύχιου καταστροφέα και το επίδομα πτώσεως αλεξιπτωτιστών. Τα επιδόματα που παρέχονται στα στελέχη της Μ.Υ.Α./ Λ.Σ. εξακολουθούν να καταβάλλονται, σύμφωνα με τις ισχύουσες για αυτά διατάξεις και στο ύψος που έχουν διαμορφωθεί κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος. Το ύψος, οι δικαιούχοι, οι όροι και οι προϋποθέσεις χορήγησης των ως άνω επιδομάτων κινδύνου καθορίζονται με σχετική τροποποίηση της απόφασης των Υπουργών Οικονομικών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής αριθμ. 2822.10/20519/2018 «Καθορισμός ύψους, δικαιούχων, όρων και προϋποθέσεων χορήγησης επιδομάτων κινδύνου και ειδικών αποζημιώσεων που καταβάλλονται σε κατηγορίες προσωπικού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.» (Β΄ 1056). Η απόφαση του προηγούμενου εδαφίου εκδίδεται εντός αποκλειστικής προθεσμίας ενός (1) έτους από την ημερομηνία έναρξης ισχύος των διατάξεων του παρόντος».

2. Η παράγραφος 9 αντικαθίσταται ως εξής: «9. Το επιχειρησιακό προσωπικό της Μ.Υ.Α./Λ.Σ. δεν διατίθεται, δεν αποσπάται και δεν απομακρύνεται με οποιονδήποτε τρόπο από τη δύναμη της Μονάδας πριν παρέλθουν δέκα (10) έτη από την ένταξή του σε αυτήν. Εξαίρεση αποτελούν η στελέχωση του Συντονιστικού Ειδικών Δράσεων (Σ.Ε.Δ.) και οι περιπτώσεις που προβλέπονται στον Κανονισμό Εσωτερικής Οργάνωσης και Λειτουργίας της Μ.Υ.Α./Λ.Σ.».

Άρθρο 28
Δυνατότητα εκτέλεσης εσωτερικών πλόων από φορτηγά πλοία με διεθνή πιστοποιητικά
Διεθνή πιστοποιητικά των φορτηγών πλοίων υπό ελληνική σημαία, σύμφωνα με το άρθρο 1 του β.δ. 542/1968 (Α΄ 181), γίνονται αποδεκτά για την εκτέλεση πλόων μεταξύ λιμένων εσωτερικού, εφόσον τα πλοία αυτά συμμορφώνονται πλήρως με τις εφαρμοστέες διατάξεις της νομοθεσίας περί ναυτικής ασφάλειας και πρόληψης ρύπανσης του θαλάσσιου περιβάλλοντος που αφορούν σε πλόες μεταξύ των λιμένων της Ελλάδας και της αλλοδαπής.

Σε κάθε περίπτωση, τα θέματα για το προσωπικό των ανωτέρω πλοίων, συμπεριλαμβανομένων των απαιτήσεων ενδιαίτησης των ναυτικών, ρυθμίζονται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία που εφαρμόζεται ανάλογα με την οικεία κατηγορία πλόων που εκτελεί το πλοίο.

Άρθρο 29
Επέκταση εφαρμογής της παρ. 1 του άρθρου 39 του π.δ. 81/2012
Οι διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 39 του π.δ. 81/2012 (Α΄ 139) μπορεί να εφαρμόζονται και στους ανώτατους αξιωματικούς οι οποίοι αποστρατεύτηκαν κατά τις τακτικές κρίσεις και οι οποίοι δεν διατήρησαν τον επί τιμή τίτλο της θέσης τους, εφόσον κατά το έτος της αποστρατείας τους έπασχαν από σοβαρή ασθένεια για την οποία είχε εκδοθεί γνωμάτευση της Ανώτατης Υγειονομικής Επιτροπής του Πολεμικού Ναυτικού, ανεξάρτητα από τον χρόνο που υπηρέτησαν στην οργανική θέση του βαθμού που κατείχαν κατά την αποστρατεία τους. Για τον σκοπό αυτόν, εκδίδεται απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Άρθρο 30
Είσπραξη απαιτήσεων και εσόδων του Οίκου Ναύτου
Βεβαιούνται και εισπράττονται από το Τμήμα Ταμείου του Οίκου Ναύτου σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.δ. 356/1974 κάθε είδους απαιτήσεις και έσοδα του Οίκου Ναύτου, από όποια αιτία κι αν πηγάζουν.

Άρθρο 31
Τροποποίηση άρθρου 248 του ν. 4555/2018
Η παρ. 8 του άρθρου 248 του ν. 4555/2018 (Α΄ 133) αντικαθίσταται ως εξής:

«Οι δαπάνες των οργανικών μονάδων της παραγράφου 2 που αποτελούν περιφερειακές Διευθύνσεις Ιθαγένειας του Υπουργείου Εσωτερικών και ειδικότερα:

α. οι δαπάνες παγίου χαρακτήρα,

β. οι λειτουργικές δαπάνες που προκαλούνται από τη χρήση των κτιρίων και των υποδομών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, στα οποία στεγάζονται οι περιφερειακές Διευθύνσεις Ιθαγένειας και

γ. οι δαπάνες προμηθειών και υπηρεσιών που εξασφαλίζουν την εύρυθμη λειτουργία τους, βαρύνουν τις εγκεκριμένες πιστώσεις προϋπολογισμού εξόδων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, με μεταφορά ποσοστού επί των ανωτέρω δαπανών, υπολογιζόμενο αναλογικά με βάση τον αριθμό των υπαλλήλων και τις παραμέτρους κατάρτισης των κτιριολογικών προγραμμάτων του Υπουργείου Οικονομικών, απολογιστικά δύο (2) φορές ετησίως, από τον εγκεκριμένο προϋπολογισμό εξόδων του Υπουργείου Εσωτερικών.

Το παρόν άρθρο έχει ισχύ από 1.1.2019».

Άρθρο 32
Ρυθμίσεις θεμάτων αλιείας

1. Το β.δ. 666/1966 (Α’160) τροποποιείται ως εξής:

α) Στο άρθρο 2 του β.δ. 666/1966 προστίθενται παράγραφοι 2 και 3 ως εξής: «2. Οι επαγγελματικές άδειες της παραγράφου 1 χορηγούνται και ανανεώνονται σε σκάφη τα οποία φέρουν μόνο την ελληνική σημαία.

3. Οι επαγγελματικές άδειες της παραγράφου 1, εφόσον είναι σε ισχύ, ανακαλούνται οριστικά και αμετάκλητα από την καθ’ ύλην αρμόδια Αρχή (Τμήμα Αλιείας της οικίας Περιφερειακής Ενότητας), σε περίπτωση που το αλιευτικό σκάφος με ελληνική σημαία, φέρει και σημαία έτερου κράτους».

β) Η παρ. 1 του άρθρου 5 του β.δ. 666/1966 αντικαθίσταται ως εξής:

«1. Οι άδειες που χορηγούνται σύμφωνα με το άρθρο 1, ανανεώνονται ανά διετία κατά το τελευταίο τρίμηνο του δευτέρου έτους της ισχύος τους, από τις αρμόδιες Αρχές που προβλέπονται στο άρθρο 3, εφόσον κατά τη διετή περίοδο ισχύος τους και μέχρι την έναρξη του τριμήνου οι αλιείς έχουν ανταποκριθεί στην υποχρέωσή τους για υποβολή στοιχείων της δραστηριότητάς τους σχετικά με την αλιεία, τα αλιευθέντα είδη και τη συνολική παραγωγή, σύμφωνα με το άρθρο 4 της 2287/40083/7.4.2015 (Β΄ 695) απόφασης. Η Γενική Διεύθυνση Αλιείας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ενημερώνει, πριν από την 1η Οκτωβρίου εκάστου έτους, τις αρμόδιες αρχές για τα υπόχρεα αλιευτικά σκάφη που εκπλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους και μπορούν να ανανεώσουν την ισχύ της άδειάς τους».

2. Η παρ. 5 του άρθρου 14 του ν.δ. 420/1970 (Α΄ 27) αντικαθίσταται ως εξής:

«5. Όσοι έχουν υποβάλει εμπρόθεσμα την προβλεπόμενη από την παράγραφος 1 του άρθρου 14 προσφυγή κατά αποφάσεων επιβολής διοικητικών κυρώσεων του άρθρου 11 του παρόντος, η οποία δεν έχει συζητηθεί έως την έναρξη ισχύος της παρούσας διάταξης, δύναται να υποβάλουν αίτηση, μέσα σε αποκλειστική προθεσμία έξι (6) μηνών από την έναρξη ισχύος της παρούσας και να ζητήσουν τη μη εξέταση της/των προσφυγής/ών τους και τη ρύθμιση των σε βάρος τους κυρώσεων, ως ακολούθως:

α) Η διοικητική κύρωση της αφαίρεσης ατομικής άδειας κυβερνήτη αλιευτικού σκάφους, η οποία επιβλήθηκε με απόφαση που εκδόθηκε μέχρι την 31.12.2014 διαγράφεται, εφόσον έχει καταβληθεί από τον κυβερνήτη ή τον πλοιοκτήτη το επιβληθέν χρηματικό πρόστιμο ή το οφειλόμενο ποσό του χρηματικού προστίμου έχει υπαχθεί από τον πλοιοκτήτη σε ρύθμιση, η οποία τηρείται.

β) Η διοικητική κύρωση της αφαίρεσης άδειας επαγγελματικού αλιευτικού σκάφους, η οποία επιβλήθηκε με απόφαση που εκδόθηκε μέχρι την 31.12.2014, εφόσον έχει καταβληθεί από τον πλοιοκτήτη το επιβληθέν χρηματικό πρόστιμο ή το οφειλόμενο ποσό του χρηματικού προστίμου έχει υπαχθεί από τον πλοιοκτήτη σε ρύθμιση, η οποία τηρείται, τροποποιείται και οι ημέρες αφαίρεσης άδειας σκάφους μετατρέπονται σε χρηματικό πρόστιμο, ανάλογα με το αλιευτικό εργαλείο με το οποίο τελέσθηκε η παράβαση ως εξής:

αα) για παράβαση με «μηχανότρατα» ή για παράβαση διατάξεων για την αλιεία μεγάλων πελαγικών ειδών, κάθε ημέρα αφαίρεσης άδειας σκάφους μετατρέπεται σε χρηματικό πρόστιμο εξήντα (60) ευρώ,

ββ) για παράβαση με «γρι — γρι», κάθε ημέρα αφαίρεσης άδειας σκάφους μετατρέπεται σε χρηματικό πρόστιμο σαράντα (40) ευρώ,

γγ) για παράβαση με «βιντζότρατα», κάθε ημέρα αφαίρεσης άδειας σκάφους μετατρέπεται σε χρηματικό πρόστιμο τριάντα (30) ευρώ,

δδ) για παράβαση με λοιπά εργαλεία, κάθε ημέρα αφαίρεσης άδειας σκάφους μετατρέπεται σε χρηματικό πρόστιμο είκοσι (20) ευρώ.

Για τα ως άνω χρηματικά πρόστιμα εφαρμόζεται κλιμακούμενη μείωση σε ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%) κατ’ έτος, με έτος έναρξης εφαρμογής της μείωσης το έτος 2014, έως και το μηδενισμό τους το έτος 2005.

Τα παραπάνω χρηματικά πρόστιμα μπορεί να καταβάλλονται τμηματικά μέχρι και σε είκοσι τέσσερις (24) ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

γ) Η διοικητική κύρωση της αφαίρεσης άδειας επαγγελματικού αλιευτικού σκάφους που επιβλήθηκε με απόφαση που εκδόθηκε μέχρι την 31.12.2004 διαγράφεται, εφόσον έχει καταβληθεί από τον κυβερνήτη ή τον πλοιοκτήτη το επιβληθέν χρηματικό πρόστιμο ή το οφειλόμενο ποσό του χρηματικού προστίμου έχει υπαχθεί από τον πλοιοκτήτη σε ρύθμιση, η οποία τηρείται.

δ) Η διοικητική κύρωση της αφαίρεσης ατομικής άδειας κυβερνήτη επαγγελματικού αλιευτικού σκάφους, η οποία επιβλήθηκε με απόφαση που εκδόθηκε από την 1.1.2015 μέχρι την έναρξη ισχύος της παρούσας διάταξης διαγράφεται, εφόσον έχει καταβληθεί από τον κυβερνήτη ή τον πλοιοκτήτη το επιβληθέν χρηματικό πρόστιμο ή το οφειλόμενο ποσό του χρηματικού προστίμου έχει υπαχθεί από τον πλοιοκτήτη σε ρύθμιση, η οποία τηρείται.

ε) Η διοικητική κύρωση της αφαίρεσης άδειας επαγγελματικού αλιευτικού σκάφους, η οποία επιβλήθηκε με απόφαση που εκδόθηκε από την 1.1.2015 μέχρι την έναρξη ισχύος της παρούσας διάταξης, εφόσον έχει καταβληθεί από τον πλοιοκτήτη το επιβληθέν χρηματικό πρόστιμο ή το οφειλόμενο ποσό του χρηματικού προστίμου έχει υπαχθεί από τον πλοιοκτήτη σε ρύθμιση, η οποία τηρείται, τροποποιείται και διαγράφονται οι μισές ημέρες αφαίρεσης άδειας σκάφους, ενώ οι υπόλοιπες μετατρέπονται σε χρηματικό πρόστιμο, ανάλογα με το αλιευτικό εργαλείο με το οποίο τελέσθηκε η παράβαση ως εξής:

αα) για παράβαση με «μηχανότρατα» ή για παράβαση διατάξεων για την αλιεία μεγάλων πελαγικών ειδών, κάθε ημέρα αφαίρεσης άδειας σκάφους μετατρέπεται σε χρηματικό πρόστιμο εξήντα (60) ευρώ,

ββ) για παράβαση με «γρι γρι», κάθε ημέρα αφαίρεσης άδειας σκάφους μετατρέπεται σε χρηματικό πρόστιμο σαράντα (40) ευρώ,

γγ) για παράβαση με «βιντζότρατα», κάθε ημέρα αφαίρεσης άδειας σκάφους μετατρέπεται σε χρηματικό πρόστιμο τριάντα (30) ευρώ,

δδ) για παράβαση με λοιπά εργαλεία, κάθε ημέρα αφαίρεσης άδειας σκάφους μετατρέπεται σε χρηματικό πρόστιμο είκοσι (20) ευρώ,

Τα παραπάνω χρηματικά πρόστιμα μπορεί να καταβάλλονται τμηματικά μέχρι και σε είκοσι τέσσερις (24) μηνιαίες ισόποσες δόσεις».

3. Οι διατάξεις των περιπτώσεων δ΄ και ε΄ της παραγράφου 5 εφαρμόζονται μόνο για τις τέσσερις (4) πρώτες κατά χρονολογική σειρά, κατ’ έτος, διοικητικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί για το αλιευτικό σκάφος στον πλοιοκτήτη και τον κυβερνήτη, ανεξάρτητα αν πρόκειται για τον ίδιο ή διαφορετικό πλοιοκτήτη ή/και κυβερνήτη.

4. Η παράγραφος 5 δεν εφαρμόζεται για διοικητικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί για αλιεία με δυναμίτιδα και λοιπές εκρηκτικές, τοξικές και άλλες ουσίες, σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 4 του παρόντος.

5. Με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθορίζονται οι αρμόδιες υπηρεσίες, η διοικητική διαδικασία, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και κάθε άλλη αναγκαία ρύθμιση για την εφαρμογή των παραγράφων 5 και 6.

6. Τα πρόστιμα της παραγράφου 5 βεβαιώνονται ως δημόσια έσοδα, εισπράττονται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (Κ.Ε.Δ.Ε.) και αποτελούν έσοδα του Ταμείου Γεωργίας και Κτηνοτροφίας.

Άρθρο 33
Ρυθμίσεις θεμάτων δακοκτονίας – ΟΠΕΚΕΠΕ

1. Η παρ. 1 του άρθρου 44 του ν. 4325/2015 (Α΄ 47) αντικαθίσταται ως εξής:

«1. Για το έτος 2019 η οικονομική επιτροπή κάθε Περιφέρειας της Χώρας, μπορεί, κατ’ εξαίρεση και για λόγους δημοσίου συμφέροντος, να αναθέσει την εκτέλεση του προγράμματος δακοκτονίας, για το οποίο έχουν δημοσιευτεί αλλά δεν έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικοί διαγωνισμοί, στους προσωρινούς μειοδότες, έως την ολοκλήρωση των διαγωνισμών με την υπογραφή των οικείων συμβάσεων. Οι δαπάνες για την εκτέλεση των παρεχόμενων υπηρεσιών, από την έναρξη των εργασιών δακοκτονίας μέχρι τη σύναψη των οικείων συμβάσεων, εκκαθαρίζονται και πληρώνονται νόμιμα, εφόσον ο οικείος Περιφερειάρχης: α) βεβαιώνει με σχετική πράξη του την εκτέλεση της υπηρεσίας και β) το ύψος της σχετικής δαπάνης είναι σύμφωνο με τους όρους και το περιεχόμενο της οικείας διακήρυξης ψεκασμών και παγιδοθεσίας δακοκτονίας».

2. Η αριθμ. 31 αρμοδιότητα του β΄ «Υποτομέα Γεωργίας» του Τομέα Β΄ «Γεωργία Κτηνοτροφία Αλιεία» της παρ. II του άρθρου 186 του ν. 3852/2010 (Α΄ 87) αντικαθίσταται ως εξής:

«31. Η κατάρτιση, ο συντονισμός, η εποπτεία και ο έλεγχος των προγραμμάτων, υποχρεωτικών ή συλλογικών καταπολεμήσεων, όπως η καταπολέμηση του δάκου, αρουραίων, ακρίδων. Κατ’ εξαίρεση, για το πρόγραμμα καταπολέμησης του δάκου, η προμήθεια υλικών δακοκτονίας διενεργείται από τη Διεύθυνση Προμηθειών Διαχείρισης Υλικού και Υποδομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μετά από εισήγηση της Διεύθυνσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής. Η Διεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εισηγείται προς τη Διεύθυνση Οικονομικής και Αναπτυξιακής Πολιτικής του Υπουργείου Εσωτερικών, αναφορικά με το ύψος των δαπανών προμήθειας υλικών δακοκτονίας, προκειμένου να γίνεται μεταφορά της αντίστοιχης πίστωσης στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από τους αποδιδόμενους στις Περιφέρειες πόρους του άρθρου 260 του ν. 3852/2010».

3. Το άρθρο 43 του ν. 4384/2016 (Α΄ 78) αντικαθίσταται ως εξής:

«Άρθρο 43 Η Μεικτή Επιτροπή Νομικής και Νομοτεχνικής Υποστήριξης που έχει συσταθεί και συγκροτηθεί στον Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων, Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) με τις διατάξεις του άρθρου 17 παρ. 3 του ν. 2637/1998 (Α΄ 200) και των κανονιστικών πράξεων που έχουν εκδοθεί κατ’ εξουσιοδότηση αυτού, για την παροχή στον ΟΠΕΚΕΠΕ νομικής και νομοτεχνικής συνδρομής, συνεδριάζει τέσσερις (4) τουλάχιστον φορές το μήνα εκτός του κανονικού ωραρίου εργασίας, εκτός του χρόνου που καλύπτεται από υπερωριακή απασχόληση και μετά τη λήξη του νομίμου ωραρίου λειτουργίας των υπηρεσιών.

Η αποζημίωση του Προέδρου, των μελών, του γραμματέα και των, ανά συνεδρίαση, εισηγητών καταβάλλεται σε βάρος των πιστώσεων του προϋπολογισμού του ΟΠΕΚΕΠΕ ή, αν συντρέχει περίπτωση, της Πράξης με τίτλο: «Κάλυψη δαπανών Υποστηρικτικής Δομής στον ΟΠΕΚΕΠΕ για το ΠΑΑ 2014-2020», που έχει ενταχθεί στο Μέτρο 20 «Τεχνική βοήθεια κρατών μελών» του ΠΑΑ 2014 2020 και στο ΠΔΕ 2017, ΣΑΕ 082/1, μειωμένη στα κατά μήνα ανώτατα όρια αποζημίωσης του τρίτου και του τέταρτου εδαφίου της παρ. 2 του άρθρου 21 του ν. 4354/2015 (Α΄ 176) με τους όρους του πέμπτου και έκτου εδαφίου της ίδιας παραγράφου, μη εφαρμοζομένου του δευτέρου εδαφίου της ίδιας διάταξης.

Οι καταβληθείσες αποζημιώσεις στο πλαίσιο λειτουργίας της Επιτροπής σύμφωνα με το άρθρο 17 του ν. 2637/1998 (Α΄ 200), όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 25 του ν. 4039/2012 (Α΄ 15) και συμπληρώθηκε με το άρθρο 43 του ν. 4384/2016, θεωρούνται νόμιμες».

Άρθρο 34
Στο άρθρο 38 του ν. 4223/2013 (Α΄ 287) επέρχονται οι εξής τροποποιήσεις:

α) Στο πρώτο εδάφιο της παραγράφου 1 μετά τη φράση «ή κατέστησαν απαιτητά» προστίθεται η φράση «, καθώς και των οφειλόμενων προς τρίτους που προκύπτουν από πράξεις της παρ. 1 του άρθρου 79 του ν. 5960/1933 (Α΄ 401)».

β) Στο τρίτο εδάφιο της παραγράφου 1 μετά τη φράση «ανεξαρτήτως του χρόνου βεβαίωσης αυτών,» προστίθεται η φράση «ή οφειλών προς τρίτους, από πράξεις της παρ. 1 του άρθρου 79 του ν. 5960/1933».

Άρθρο 35
Τροποποίηση άρθρου 25 του ν. 4464/1965

1. Το άρθρο 25 του ν. 4464/1965 (Α΄ 72) και ο τίτλος αυτού αντικαθίστανται ως εξής:

«Άρθρο 25 Νομική Υπηρεσία Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων

«1. Η νομική εν γένει υπηρεσία του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων (Τ.Π.Δ.) διενεργείται από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Στο Τ.Π.Δ. λειτουργεί Γραφείο Νομικού Συμβούλου, σύμφωνα με τις περί Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (Ν.Σ.Κ.) διατάξεις και στελεχώνεται από έναν (1) Νομικό Σύμβουλο, δύο (2) Παρέδρους και δύο (2) Δικαστικούς Πληρεξουσίους.

2. Οι οργανικές θέσεις των Παρέδρων του Ν.Σ.Κ. αυξάνονται κατά μία (1) και των δικαστικών πληρεξουσίων κατά μία (1).

3. Του Γραφείου προΐσταται Νομικός Σύμβουλος του Ν.Σ.Κ., ο οποίος έχει τη γενική εποπτεία του Γραφείου, την επιμέλεια για την ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία του και τη διεκπεραίωση των πάσης φύσεως υποθέσεων αρμοδιότητάς του.

4. Η νομική εκπροσώπηση του Τ.Π.Δ. ενώπιον όλων των δικαστηρίων, ελληνικών και αλλοδαπών και διαιτητικών, καθώς και ενώπιον κάθε άλλης δικαστικής ή διοικητικής αρχής, διενεργείται είτε από τα μέλη του Ν.Σ.Κ., είτε από δικηγόρους, στους οποίους κατανέμονται οι υποθέσεις με έγγραφη εντολή του Προϊσταμένου του Γραφείου Νομικού Συμβούλου, επέχουσα θέση πληρεξουσίου.

5. Τα μέλη του Ν.Σ.Κ επικουρούνται στο έργο τους από δικηγόρους με έμμισθη εντολή κατά τον Οργανισμό του. Για την πρόσληψη αυτών εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 43 του ν. 4194/2013 (Α΄ 208).

6.α. Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου (Δ.Σ.) του Τ.Π.Δ., κατόπιν σχετικής πρότασης του Προϊσταμένου του Γραφείου Νομικού Συμβούλου, μπορεί να ανατίθεται η εκπροσώπηση του Τ.Π.Δ. ενώπιον οποιουδήποτε βαθμού δικαστηρίου της Ελλάδας ή της αλλοδαπής και ενώπιον κάθε άλλης δικαστικής ή διοικητικής αρχής και για συγκεκριμένη υπόθεση, σε δικηγόρο ή δικηγόρους, αν αυτό επιβάλλεται από το φόρτο των υποθέσεων, εξαιτίας του οποίου τα μέλη του Γραφείου Νομικού Συμβούλου ή οι δικηγόροι με έμμισθη εντολή δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν. Στην περίπτωση αυτή, οι δικηγόροι του Τ.Π.Δ. του προηγούμενου εδαφίου έχουν την υποχρέωση να συνεργάζονται με τους λειτουργούς του Ν.Σ.Κ.

β. Η αμοιβή των δικηγόρων της περίπτωσης α΄ καθορίζεται αποκλειστικά με έγγραφη συμφωνία μεταξύ του Τ.Π.Δ. και του δικηγόρου, της οποίας το περιεχόμενο έχει εγκριθεί ενιαία για όλη την Επικράτεια από το Δ.Σ. του Τ.Π.Δ. ή/και από τα εξουσιοδοτημένα από αυτό όργανα και είναι αντίστοιχη με την εκάστοτε οριζόμενη αμοιβή για τους δικηγόρους του Δημοσίου.

γ. Επιτρέπεται η αντικατάσταση του δικηγόρου της περίπτωσης α΄ όταν συντρέχει σπουδαίος λόγος. Ανανέωση της εντολής προς τον ίδιο δικηγόρο επιτρέπεται αν έχει εκπληρώσει αυτός με επάρκεια τα καθήκοντά του. Η αντικατάσταση ή η μη ανανέωση της εντολής δεν δημιουργεί υπέρ του δικηγόρου οποιοδήποτε δικαίωμα προς αποζημίωση, πλην της αξίωσης για καταβολή της οφειλόμενης, κατά τα οριζόμενα στην περίπτωση β΄, αμοιβής για τις, μέχρι την κοινοποίηση σε αυτόν της σχετικής πράξης, ενέργειές του στις υποθέσεις που του είχαν ανατεθεί.

7. Τα ερωτήματα της Διοίκησης του Τ.Π.Δ. υποβάλλονται, σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις περί Ν.Σ.Κ. και υπογράφονται από τον Πρόεδρο του Δ.Σ. του Τ.Π.Δ. Οι επ’ αυτών γνωμοδοτήσεις καθίστανται υποχρεωτικές για τη Διοίκηση, μόνο μετά την έγγραφη αποδοχή τους από τον Πρόεδρο του Δ.Σ.

8. Η διάταξη της παρ. 2 του άρθρου 20 του ν. 3086/2002 (Α΄ 324) ισχύει και για τους δικηγόρους που εκπροσωπούν το Τ.Π.Δ., για κάθε παράστασή τους ως πληρεξουσίων του Ταμείου αυτού.

9. Στο Γραφείο Ν.Σ.Κ. λειτουργεί Τριμελής Επιτροπή, η οποία γνωμοδοτεί κατά τις διατάξεις περί Ν.Σ.Κ. Κατ’ εξαίρεση, η Τριμελής Επιτροπή αποφαίνεται με σχετική πράξη, που χρονολογείται και υπογράφεται από τα μέλη που τη συγκροτούν, χωρίς να ακολουθείται η διαδικασία εισήγησης και πρακτικού, πέραν των περιπτώσεων της περίπτωση β΄ της παρ. 1 του άρθρου 6 του ν. 3086/2002 και για τη μη άσκηση ενδίκων μέσων επί υποθέσεων του ν. 3869/2010 (Α΄ 130)».

2. Οι δαπάνες που αφορούν αναθέσεις υποθέσεων του Τ.Π.Δ. σε δικηγόρους, εξωτερικούς συνεργάτες, και πραγματοποιήθηκαν μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος, θεωρούνται σύννομες.

3. Από την έναρξη ισχύος του παρόντος, καταργείται κάθε άλλη γενική ή ειδική διάταξη που είναι αντίθετη ή που ρυθμίζει με τρόπο διαφορετικό τα θέματα που ρυθμίζονται με το παρόν.

Άρθρο 36
Τροποποίηση διατάξεων του ν. 4549/2018

1. Η παρ. 1 του άρθρου 102 του ν. 4549/2018 (Α΄ 105) αντικαθίσταται ως εξής:

«1. Το Ελληνικό Δημόσιο ελευθερώνεται της παρασχεθείσας εγγύησής του, αν από υπαιτιότητα του δανειστή ή πιστωτή δεν συνέτρεχαν ή εκ των υστέρων εξέλιπαν οι προϋποθέσεις χορήγησης της εγγύησης. »

2. Στο τέλος του δευτέρου εδαφίου του άρθρου 103 του ν. 4549/2018, μετά τις λέξεις «συμφωνία ρύθμισης», προστίθεται φράση ως εξής: «και δεν απαιτείται εισήγηση ή άλλη ενέργεια των συλλογικών οργάνων που προβλέπονται στα άρθρα 97 και 98 του παρόντος».

Άρθρο 37
Τροποποίηση του άρθρου 6 του ν. 4281/2014

1. Στο τέλος της παρ. 1 του άρθρου 6 του ν. 4281/2014 (Α΄ 160), προστίθενται δύο εδάφια ως εξής:

«Κατ’ εξαίρεση, επιχορηγήσεις που λαμβάνουν οι ΟΚΑ σύμφωνα με το πρώτο εδάφιο, δύναται να χρησιμοποιούνται και για την αποπληρωμή εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, εφόσον έχουν παρέλθει ενενήντα (90) ημέρες από την ημερομηνία υποβολής τους και δεν έχει εκδοθεί οριστική απόφαση συνταξιοδότησης. Η διάταξη του προηγούμενου εδαφίου εφαρμόζεται και για τις επιχορηγήσεις που έχουν λάβει οι ΟΚΑ, δυνάμει της 2/57103/ΔΠΓΚ/23.6.2016 (Β΄ 1932) απόφασης του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών».

2. Στο τέλος του άρθρου 6 του ν. 4281/2014 προστίθεται παράγραφος 3 ως εξής:

«3. Παρατείνονται από τη λήξη τους μέχρι 31 Μαρτίου 2019 οι προθεσμίες της υποπαραγράφου 10 της παραγράφου Β.3 του Μέρους Β΄ της υπ’ αριθμ. 2/57103/ ΔΠΓΚ/23.6.2016 (Β΄ 1932) απόφασης του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών και της παραγράφου Γ.9 της υπ’ αριθμ. 2/3872/ΔΠΓΚ/13.1.2017 (Β΄ 54) κοινής απόφασης των Υπουργών Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Οικονομικών».

3. Η ισχύς της παραγράφου 2 αρχίζει την 21.8.2018 για τις προθεσμίες που έληγαν την 20.8.2018, την 1.9.2018 για τις προθεσμίες που έληγαν την 31.8.2018 και την 1.1.2019 για τις προθεσμίες που έληγαν την 31.12.2018.

Άρθρο 38
Τροποποίηση του άρθρου 18 του ν. 4354/2015

1. Το τρίτο εδάφιο της παρ. 9 του άρθρου 18 του ν. 4354/2015 (Α΄ 176), όπως το άρθρο αυτό αντικαταστάθηκε με το άρθρο 396 του ν. 4512/2018 (Α΄ 5), αντικαθίσταται, από τότε που ίσχυσε, ως εξής:

«Επί τη βάσει των ανωτέρω οδηγιών η Επιτροπή οφείλει να ολοκληρώσει το έργο που περιγράφεται στην περίπτωση γ΄ της παραγράφου 2 και να υποβάλει τελική γνωμοδότηση στους συναρμόδιους Υπουργούς έως την 31.10.2019».

2. Το δεύτερο εδάφιο της παρ. 10 του άρθρου 18 του ν. 4354/2015, όπως το άρθρο αυτό αντικαταστάθηκε με το άρθρο 396 του ν. 4512/2018, αντικαθίσταται, από τότε που ίσχυσε, ως εξής:

«Η απόφαση εκδίδεται εντός δύο (2) μηνών από την υποβολή της τελικής γνωμοδότησης της Επιτροπής της παράγραφος 1».

3. Η παρ. 12 του άρθρου 18 του ν. 4354/2015, όπως το άρθρο αυτό αντικαταστάθηκε με το άρθρο 396 του ν. 4512/2018, αντικαθίσταται από τότε που ίσχυσε ως εξής:

«12. Μέχρι την έκδοση της απόφασης της παραγράφου 10, το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας εξακολουθεί να καταβάλλεται στους ίδιους δικαιούχους, στο ίδιο ύψος και με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που ίσχυαν κατά την έναρξη ισχύος των διατάξεων του παρόντος».

Άρθρο 39
Μετά την παρ. 23 του άρθρου 2 του ν.  2621/1998 (Α΄ 136), προστίθεται παράγραφος 23α ως εξής: «23α) Στις εξαιρέσεις της παρ. 8 του άρθρου 6 του ν. 2527/1997 (Α΄ 206) και της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου 33/2006 (Α΄ 280), περιλαμβάνονται και οι συμβάσεις μίσθωσης έργου της Κοινωνίας της Πληροφορίας Α.Ε. (ΚΤΠ ΑΕ) φυσικών προσώπων, που απασχολούνται στην υποστήριξη εκτέλεσης έργων πληροφορικής, επικοινωνίας και νέων τεχνολογιών που υλοποιεί για τη δημόσια διοίκηση, στα πλαίσια της Εθνικής Στρατηγικής Ψηφιακής Πολιτικής, χρηματοδοτούμενα είτε από διεθνείς ή Ευρωπαϊκούς πόρους είτε από το εθνικό ή το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Για τη σύναψη των συμβάσεων μίσθωσης έργου απαιτείται απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας με την οποία καθορίζεται ο αριθμός των προσώπων που θα απασχοληθούν σε κάθε έργο που υλοποιεί η εταιρεία, η διάρκεια της σύμβασης, η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει τη χρονική διάρκεια του έργου, στο οποίο απασχολούνται και η αμοιβή τους, με μνεία ότι, το αντικείμενο της σύμβασης ανάγεται σε εξειδικευμένη υποστήριξη των έργων που υλοποιεί η εταιρεία για τη δημόσια διοίκηση. Με την ίδια απόφαση καθορίζονται οι τυχόν αναγκαίοι όροι και κάθε λεπτομέρεια σχετικά με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των προσώπων αυτών. Οι ανωτέρω συμβάσεις μίσθωσης έργου δεν καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες της εταιρείας και σε καμία περίπτωση δεν υποκρύπτουν σύμβαση εξαρτημένης εργασίας. Η επιλογή των προσώπων που θα εκτελέσουν το έργο με αντίστοιχη σύμβαση γίνεται από την εταιρεία, μετά από δημοσίευση σχετικής πρόσκλησης ενδιαφέροντος με κριτήρια επιλογής που θα καθορίζονται κάθε φορά με απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, ανάλογα με τις προκύπτουσες ανάγκες υποστήριξης των έργων που υλοποιεί».

Άρθρο 40

1. Επιχορηγήσεις, χρηματοδοτήσεις και επιδοτήσεις σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα, που καταβλήθηκαν από την Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε. (ΚΤΠ ΑΕ) ως Ενδιάμεσο Φορέα Διαχείρισης, στο πλαίσιο δράσεων κρατικών ενισχύσεων του ΕΠ Ψηφιακή Σύγκλιση του ΕΣΠΑ 2007-2013 από εθνικούς πόρους ή πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναζητούνται από το εποπτεύον την ΚΤΠ ΑΕ Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, εφόσον διαπιστωθεί από τα κατά περίπτωση αρμόδια όργανα ότι, έχουν καταβληθεί αχρεωστήτως ή παρανόμως. Τα ποσά που αναζητούνται για την αιτία αυτή βεβαιώνονται ως έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού και εισπράττονται, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων. Αρμόδια για τη σύνταξη των σχετικών πράξεων και την επίδοση, κοινοποίηση ή διαβίβαση αυτών μετά την υπογραφή τους από τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, καθώς και τη δημοσίευση, όταν απαιτείται, είναι η ΚΤΠ ΑΕ. Με απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης, Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και Οικονομικών καθορίζονται η διαδικασία είσπραξης των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών, τα όργανα έκδοσης των καταλογιστικών πράξεων, ο τρόπος βεβαίωσης του αχρεωστήτως καταβληθέντος ποσού και απόδοσης ή επιστροφής αυτού, η διαδικασία και η προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων, το έντοκο ή μη της επιστροφής του ποσού, το ύφος του επιτοκίου, η χρονική αφετηρία υπολογισμού των τόκων, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα. Η διάταξη της παρούσας παραγράφου εφαρμόζεται και για τα ποσά που έχουν καταβληθεί από την ΚΤΠ ΑΕ μέχρι την έναρξη ισχύος της.

2. Οι αποφάσεις δημοσιονομικής διόρθωσης για πράξεις που χρηματοδοτήθηκαν στο πλαίσιο της δράσης «Ενίσχυση ξενοδοχειακών και Τουριστικών καταλυμάτων για τη δημιουργία διαδικτυακών τόπων προβολής και συστημάτων ηλεκτρονικών κρατήσεων (digi-lodge)», οι οποίες εκδόθηκαν από το αρμόδιο, σύμφωνα με το τρίτο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 53 του ν. 4314/2014 (Α΄ 265), όπως αυτό προστέθηκε με την παρ. 4 του άρθρου 72 του ν. 4443/2016 (Α΄ 232), όργανο, ανακαλούνται. Για τις περιπτώσεις του προηγούμενου εδαφίου εφαρμόζεται η διαδικασία αναζήτησης αχρεωστήτως ή παρανόμως καταβληθέντων ποσών της παραγράφου 1.

Άρθρο 41
Η προθεσμία της παρ. 1 του άρθρου 62 του ν. 4313/2014 (Α΄ 261), παρατείνεται από τη λήξη της έως τις 30.6.2019.

Άρθρο 42
Στην περίπτωση β΄ της παρ. 1 του άρθρου 32 του ν. 4339/2015 (Α΄ 133) διαγράφονται οι λέξεις «από εποπτευόμενο από αυτή νομικό πρόσωπο».

Άρθρο 43
Στην παρ. 1 του άρθρου 5 του ν. 4053/2012 (Α΄ 44) προστίθεται εδάφιο κζ΄, ως εξής: «κζ. Εκδίδει Κανονισμό, σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 1 έως και 6 του Κανονισμού (ΕΕ) 2018/644 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 18ης Απριλίου 2018 και επιβάλει τις κυρώσεις του άρθρου 17 του παρόντος νόμου».

Άρθρο 44
Προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα

1. Το πρώτο εδάφιο του στοιχείου 5.1 της υποπαραγράφου ΙΔ.1 της παρ. ΙΔ του άρθρου πρώτου του ν.  4152/2013 (Α΄  107) αντικαθίσταται, με ισχύ από 1.2.2019, ως εξής:

«5.1. Οι καθαρές αμοιβές των ωφελουμένων ορίζονται ίσες με το 1/25 του καθαρού ποσού του εκάστοτε νόμιμου κατώτατου μηνιαίου μισθού ημερησίως και όχι ανώτερες από το καθαρό ποσό του εκάστοτε νόμιμου κατώτατου μηνιαίου μισθού μηνιαίως. Σε περίπτωση βραδινής απασχόλησης, χορηγείται προσαύξηση είκοσι πέντε τοις εκατό (25%)».

2. Το προτελευταίο εδάφιο του στοιχείου 1.1. της υποπαραγράφου ΙΔ.1 της παρ. ΙΔ του άρθρου πρώτου του ν. 4152/2013 αντικαθίσταται ως εξής:

«Επιτρέπεται η επέκταση της διάρκειας των ανωτέρω προγραμμάτων στα οποία οι ωφελούμενοι απασχολούνται: α) για την αντιπυρική προστασία των δασικών οικοσυστημάτων της χώρας και β) για τη λειτουργία οργανωμένων εγκαταστάσεων προσφύγων και μεταναστών, όπως χώρων υποδοχής ή/και ταυτοποίησης, δομών προσωρινής φιλοξενίας ή/και προσωρινής υποδοχής προσφύγων και μεταναστών, με χρηματοδότηση της επιπλέον δαπάνης είτε από τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ είτε από άλλους εθνικούς πόρους είτε από άλλους πόρους».

Άρθρο 45

1. Το άρθρο 108 του ν. 4389/2016 (Α΄ 94) τροποποιείται ως εξής:

α) Στο πρώτο εδάφιο της παραγράφου 1, μετά τη λέξη «συστήματος», προστίθεται η φράση «και συνδεδεμένων σε αυτό εγκαταστάσεων».

β) Στην παράγραφο 2 προστίθενται εδάφια τρίτο έως όγδοο ως εξής:

«Για τα μέλη της Ρ.Α.Λ. ισχύουν αναλογικά τα εδάφια τέταρτο και πέμπτο της παρ. 2 του άρθρου 1 του ν. 3094/2003 (Α΄ 10) και η παρ. 5Α του άρθρου 3 του ν. 3051/2002 (Α΄ 220). Το ασφαλιστικό καθεστώς των μελών της Ρ.Α.Λ. ρυθμίζεται, σύμφωνα με την παρ. 8 του άρθρου 3 του ν. 3051/2002. Το άρθρο 18 του ν. 3728/2008 (Α΄ 258) εφαρμόζεται αναλόγως για τα μέλη της Ρ.Α.Λ., τακτικά και αναπληρωματικά, και για το προσωπικό αυτής, όταν δρουν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και των καθηκόντων τους, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου. Η δικαστική υπεράσπιση και νομική υποστήριξη των μελών της Ρ.Α.Λ. και του προσωπικού που υπηρετεί σε αυτή με οποιαδήποτε έννομη σχέση, όταν ενάγονται ή κατηγορούνται για πράξεις ή παραλείψεις που ανάγονται αποκλειστικά στην εκπλήρωση των καθηκόντων τους, μπορεί να ανατίθεται, εφόσον οι ανωτέρω το επιθυμούν, σε εξωτερικό δικηγόρο που ορίζεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ρ.Α.Λ., με εξαίρεση τις πράξεις ή παραλήψεις οι οποίες στρέφονται κατά της ιδίας. Στην ίδια απόφαση προσδιορίζεται το ύψος της σχετικής δαπάνης που καλύπτεται από την Ρ.Α.Λ. Το ενδιαφερόμενο μέλος της Ρ.Α.Λ. ή ο υπηρετών στο προσωπικό της μπορεί διαζευκτικά να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες άλλου δικηγόρου της επιλογής τους. Το μέλος ή ο υπάλληλος, ο οποίος καταδικάζεται αμετάκλητα, είναι υποχρεωμένος να επιστρέφει στην Ρ.Α.Λ. το σύνολο της δαπάνης που αυτή έχει καταβάλει για τη δικαστική υπεράσπισή του. Η ρύθμιση αυτή ισχύει και για τα μέλη της Ρ.Α.Λ., των οποίων έληξε η θητεία, καθώς και για το προσωπικό, το οποίο αποχώρησε από την Αρχή».

2. Η παρ. 10 του άρθρου 109 του ν. 4389/2016 τροποποιείται ως εξής:

α) στο πρώτο εδάφιο, πριν τη φράση «μετά τη λήξη της θητείας τους», προστίθεται η φράση «για τρία (3) έτη».

β) στο τέλος του τρίτου εδαφίου διαγράφεται η φράση «ή επί των οποίων είχαν συμμετάσχει στη λήψη απόφασης κατά τη διάρκεια της θητείας τους».

3. Στην παρ. 4 του άρθρου 110 του ν. 4389/2016, μετά τη λέξη «Συμβουλίου», προστίθεται η φράση «και σε περίπτωση παραίτησης μέλους».

4. Η παρ. 1 του άρθρου 112 του ν. 4389/2016 αντικαθίσταται ως εξής:

«1. Η Ρ.Α.Λ. έχει την αρμοδιότητα έκδοσης κανονιστικών πράξεων και δεσμευτικών οδηγιών, εγκυκλίων, προτύπων, υποδειγμάτων, κατευθυντήριων γραμμών, ανακοινώσεων, κωδίκων δεοντολογίας και χαρτών υποχρεώσεων και καλών πρακτικών, καθώς και κάθε άλλης απαραίτητης πράξης, ιδίως, για τη ρύθμιση θεμάτων που αφορούν:

α) Στην οικονομική ρύθμιση, απλούστευση, στη διαφάνεια και στη συμβατότητα των τελών, χρεώσεων και κυρώσεων των λιμενικών υπηρεσιών και των ζητημάτων πρόσβασης επί όλων των ελληνικών λιμένων και επί των συνδεόμενων με αυτούς εγκαταστάσεων, σύμφωνα με την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία περί ανταγωνισμού και παροχής λιμενικών υπηρεσιών και χρηματοοικονομικής διαφάνειας.

β) Στην τυποποίηση της διαδικασίας αριθμητικού προσδιορισμού και υπολογισμού, επιβολής και είσπραξης ποινικών ρητρών ή άλλων συμβατικών αξιώσεων που προβλέπονται στις Συμβάσεις Παραχώρησης, καθώς και στην τυποποίηση της διαδικασίας διατύπωσης και κρίσης των αντιρρήσεων των ενδιαφερομένων κατά των αποφάσεων επιβολής.

Ρητά ορίζεται ότι, τα σχετικά εισπραττόμενα από τη Ρ.Α.Λ. ποσά, καθώς και τα ποσά που προκύπτουν από αποφάσεις επιβολής προστίμων, αποδίδονται στον Κρατικό Προϋπολογισμό και δεν προσαυξάνουν τον προϋπολογισμό της Ρ.Α.Λ.

γ) Στην άσκηση των λοιπών ρυθμιστικών και άλλων αρμοδιοτήτων της, συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης Κανονισμού Ακροάσεων προσώπων και επιχειρήσεων».

Άρθρο 46
Τροποποιήσεις άρθρων 113,114,124 και 132 του ν. 4389/2016

1. Η παρ. 1 του άρθρου 113 του ν. 4389/2016 αντικαθίσταται ως εξής:

«1. Η Ρ.Α.Λ. έχει την αρμοδιότητα να λαμβάνει ρυθμιστικά μέτρα, ανάλογα με τον επιδιωκόμενο σκοπό, για:

α) την παρακολούθηση και εφαρμογή των όρων και διατάξεων των Συμβάσεων Παραχώρησης στους λιμένες, ιδίως σε ό,τι αφορά την τήρηση των κανόνων ανταγωνισμού, του συμφωνημένου επιπέδου εξυπηρέτησης και τη συμμόρφωση προς τους χρηματοοικονομικούς στόχους,

β) την τήρηση των υποχρεώσεων των δημόσιων και ιδιωτικών φορέων του εθνικού λιμενικού συστήματος λιμένων στο πλαίσιο της σχετικής κείμενης εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ιδίως σε σχέση με δημόσιες συμβάσεις, Συμβάσεις Παραχώρησης και τους κανόνες ανταγωνισμού και του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 2017/352 (L57/1),

γ) τη ρύθμιση, εποπτεία και συμμόρφωση με την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, συμπεριλαμβανομένου του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 2017/352: αα) επί των τελών και χρεώσεων λιμενικών υποδομών και υπηρεσιών, ββ) επί της υποχρέωσης παροχής δημόσιας υπηρεσίας και πρόσβασης στο λιμενικό τομέα και τις αγορές λιμενικών υπηρεσιών, ιδίως σύμφωνα με τις Συμβάσεις Παραχώρησης και τη νομοθεσία περί ανταγωνισμού, συμβάσεων και λιμενικών υπηρεσιών, γγ) επί αναληφθεισών δεσμεύσεων για τα ανωτέρω θέματα,

δ) τη διαμεσολάβηση και επίλυση διαφορών ενδιαφερομένων μερών μεταξύ χρηστών και φορέων διαχείρισης, τη διαιτησία, σύμφωνα με Κανονισμό που εκδίδει η Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων, τη διαχείριση παραπόνων και καταγγελιών, και τη λήψη δεσμευτικών αποφάσεων επί αυτών σε εύλογο χρονικό διάστημα, σε κάθε θέμα αρμοδιότητάς της,

ε) την υποστήριξη προς τις αρμόδιες αρχές για την κατάρτιση προδιαγραφών δημοσίων συμβάσεων, όπως παραχωρήσεις χερσαίας ζώνης και συναφή ζητήματα και των σχετικών ανανεώσεων που προτείνονται από το φορέα διαχείρισης, την παρακολούθηση της εφαρμογής των όρων των δημοσίων συμβάσεων, προς εξασφάλιση

ιδίως της τήρησης του συμφωνημένου επιπέδου εξυπηρέτησης, με προσδιορισμό των επιπέδων απόδοσης, επενδύσεων, δημιουργίας θέσεων απασχόλησης και της συμμόρφωσης με τους χρηματοοικονομικούς στόχους,

στ) τη συνεργασία με την Επιτροπή Ανταγωνισμού για την εξασφάλιση της πιστής εφαρμογής της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας στον κλάδο, την αποτροπή κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης, εναρμονισμένων πρακτικών, εξοντωτικής τιμολόγησης και άλλων πρακτικών που στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό. Οι διατάξεις του παρόντος νόμου δεν θίγουν αρμοδιότητες της Επιτροπής Ανταγωνισμού που της απονέμονται από την κείμενη νομοθεσία».

2. α) Η περίπτωση δ΄ της παρ. 2 του άρθρου 113 αντικαθίσταται ως εξής:

«δ) τον έλεγχο συμβατότητας, αναλογικότητας σε σχέση με την παρεχόμενη υπηρεσία και λήψη των αναγκαίων ρυθμιστικών μέτρων επί της μεθοδολογίας και του καθορισμού των τελών λιμενικών υπηρεσιών και των τελών λιμενικών υποδομών, τη γνωμοδότηση κατόπιν σχετικού ερωτήματος του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής επί ειδικών θεμάτων λιμένων περιλαμβανομένων και μέτρων για την ανάπτυξη και εκσυγχρονισμό του εθνικού λιμενικού συστήματος,».

β) Στο πρώτο εδάφιο της υποπερίπτωσης δδ΄ της περίπτωσης ε΄ της παραγράφου 2 αντικαθίσταται η λέξη «πολιτειακό» από τη φράση «άλλο αρμόδιο».

3. Στην παράγραφο 5 πριν τις λέξεις «προσωρινών μέτρων», προστίθεται η λέξη «έκτακτων».

4. Στο πρώτο εδάφιο της παραγράφου 6 πριν τις λέξεις «προσωρινών μέτρων», προστίθεται η λέξη «έκτακτων».

5. Στην παράγραφο 7 πριν τις λέξεις «προσωρινά μέτρα», προστίθεται η λέξη «έκτακτα».

6. Προστίθενται νέες παράγραφοι 8 και 9 ως εξής: «8. Σε περίπτωση άρνησης, δυστροπίας ή καθυστέρησης εφαρμογής των αποφάσεων, δεσμευτικών οδηγιών και λοιπών ρυθμιστικών μέτρων από επιχειρήσεις ή ενώσεις επιχειρήσεων, Διευθυντές και υπαλλήλους τους, όπως και ιδιώτες ή νομικά πρόσωπα δημόσιου και ιδιωτικού δικαίου, η Ρ.Α.Λ. μπορεί να επιβάλει πρόσθετα ρυθμιστικά μέτρα και, ακολούθως, τις προβλεπόμενες από την παράγραφο 5 του άρθρου 114 κυρώσεις. Σε περιπτώσεις επανειλημμένης μη συμμόρφωσης, η Ρ.Α.Λ. μπορεί να ζητήσει πειθαρχική δίωξη.

9. Η Ρ.Α.Λ. μπορεί να υποβάλει παρατηρήσεις είτε γραπτά, με δική της πρωτοβουλία, είτε προφορικά με την άδεια του αρμόδιου δικαιοδοτικού οργάνου, για θέματα εφαρμογής των άρθρων 112, 113 και 114 του παρόντος και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί λιμενικών υπηρεσιών. Στην περίπτωση προφορικής διατύπωσης γνώμης, τη Ρ.Α.Λ. εκπροσωπεί ο Πρόεδρος ή κατόπιν εξουσιοδότησης του Προέδρου, ο Αντιπρόεδρος ή μέλος της Αρχής ή ο Γενικός Διευθυντής ή μέλος του προσωπικού της Γενικής Διεύθυνσης. Η Ρ.Α.Λ. μπορεί να ζητεί, από το κατά περίπτωση αρμόδιο δικαστήριο, κάθε έγγραφο που κρίνεται αναγκαίο, για τη διατύπωση της γνώμης της κατά τα προηγούμενα εδάφια».

7. Το άρθρο 114 του ν. 4389/2016 τροποποιείται ως εξής:

α) Η παράγραφος 1 αντικαθίσταται ως εξής: «1. Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο έχει το δικαίωμα να καταγγέλλει ενώπιον της Ρ.Α.Λ. παραβάσεις για κάθε θέμα αρμοδιότητάς της. Η Ρ.Α.Λ. επιλαμβάνεται και επί καταγγελιών για θέματα αφορώντα τις ελάχιστες απαιτήσεις παροχής λιμενικών υπηρεσιών και τον περιορισμό στον αριθμό των παροχών αυτών. Με απόφαση της Ρ.Α.Λ. καθορίζονται ο τύπος, το περιεχόμενο, τα διαδικαστικά αποτελέσματα, καθώς και ο τρόπος υποβολής και καταχώρισης των καταγγελιών του προηγούμενου εδαφίου. Η Ρ.Α.Λ. αξιολογεί αν τα στοιχεία και οι ισχυρισμοί που τίθενται υπόψη της από τον καταγγέλλοντα συνιστούν ενδείξεις παράβασης. Αν από την αξιολόγηση αυτή δεν προκύπτουν ενδείξεις παράβασης των εν λόγω άρθρων, η καταγγελία λογίζεται ως προφανώς αβάσιμη και τίθεται στο αρχείο. Τα υπό διερεύνηση νομικά και φυσικά πρόσωπα μπορεί να προτείνουν ενώπιον της Ρ.Α.Λ. δεσμεύσεις, οι οποίες συνεκτιμούνται, αξιολογούνται και μπορεί να επικυρώνονται με απόφαση της Ρ.Α.Λ. Οι καταγγελίες αξιολογούνται το συντομότερο δυνατό και πάντως μετά την πάροδο πέντε (5) μηνών από την υποβολή τους στη Ρ.Α.Λ. Οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι υπάλληλοι νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, οι εργαζόμενοι σε δημόσιες επιχειρήσεις ή επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και οι εντεταλμένοι προσωρινά την άσκηση δημόσιας υπηρεσίας οφείλουν να ανακοινώνουν, χωρίς υπαίτια καθυστέρηση, στη Ρ.Α.Λ., ό,τι περιέρχεται στη γνώση τους με οποιονδήποτε τρόπο και σχετίζεται με θέματα αρμοδιότητάς της».

β) Η παράγραφος 3 αντικαθίσταται ως εξής: «3. Όταν είναι αναγκαίο για την άσκηση των αρμοδιοτήτων της Ρ.Α.Λ. που ορίζονται στον παρόντα νόμο, ο Πρόεδρος της Ρ.Α.Λ. ή ο εξουσιοδοτημένος από αυτόν Αντιπρόεδρος, μπορεί να ζητά με έγγραφο κάθε διαβάθμισης πληροφορίες από επιχειρήσεις, ενώσεις επιχειρήσεων ή άλλα φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή δημόσιες ή άλλες αρχές. Στο έγγραφο αναφέρονται οι διατάξεις του νόμου, οι οποίες θεμελιώνουν το αίτημα, ο σκοπός της αίτησης, η προθεσμία που τάσσεται για την παροχή των πληροφοριών, η οποία δεν μπορεί να είναι μικρότερη των πέντε (5) εργασίμων ημερών. Εκείνοι, στους οποίους απευθύνεται το έγγραφο υποχρεούνται σε άμεση, πλήρη και ακριβή παροχή των πληροφοριών που ζητούνται. Δεν υπέχουν υποχρέωση παροχής πληροφοριών τα πρόσωπα που εξετάζονται σε ποινικές δίκες. Με τα οριζόμενα στην παρούσα παράγραφο, δεν θίγονται οι διατάξεις περί τραπεζικού απορρήτου για τα πιστωτικά ιδρύματα. Τα μέλη και στελέχη της Ρ.Α.Λ. υποχρεούνται σε τήρηση της εμπιστευτικότητας στοιχείων τα οποία χαρακτηρίστηκαν ως τέτοια και ετέθησαν υπόψη τους».

γ) Στο πρώτο εδάφιο της παραγράφου 5, αντικαθίσταται η φράση «δεκαπέντε χιλιάδες (15.000) ευρώ με ανώτατο όριο το 1% του κύκλου εργασιών» από τη φράση «από πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ, έως και 1% του κύκλου εργασιών»..

8. Η παρ. 1 του άρθρου 124 του ν. 4389/2016 αντικαθίσταται ως εξής:

«1. Για την άσκηση των αρμοδιοτήτων της, η Ρ.Α.Λ. εισπράττει τέλος, το οποίο επιβάλλεται και εισπράττεται ετησίως με απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής επί των φορέων διοίκησης και εκμετάλλευσης λιμένων. Το ύψος του τέλους δεν μπορεί να είναι ανώτερο από 0,3% των ετήσιων μεικτών εσόδων των Οργανισμών Λιμένων Α.Ε., καθώς και των καθολικών ή ειδικών διαδόχων τους και από το 0,2% των λοιπών φορέων διοίκησης και εκμετάλλευσης λιμένων, όπως ορίζονται στην κοινή υπουργική απόφαση 8111/41/2009 (Β΄ 412), συμπεριλαμβανομένων των Δημοτικών και Κρατικών Λιμενικών Ταμείων και Γραφείων και των καθολικών ή ειδικών διαδόχων τους, καθώς και των πάσης φύσης δημόσιων και ιδιωτικών φορέων εκμετάλλευσης λιμένων ανεξαρτήτως ιδιοκτησιακού καθεστώτος και υποπαραχωρησιούχων αυτών, εξυπηρετούντων πλοίων, αλιευτικών σκαφών και σκαφών αναψυχής, συμπεριλαμβανομένων ιδιωτικών λιμενικών εγκαταστάσεων και ιδιωτικών τερματικών εξυπηρέτησης ιδίας επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Το ύψος του τέλους καταβαλλομένου από ιδιωτικές λιμενικές εγκαταστάσεις και ιδιωτικά τερματικά που προορίζονται να εξυπηρετούν την ιδία επιχειρηματική δραστηριότητα και δεν είναι ευχερής η αποτίμηση των ετήσιων μεικτών εσόδων από τη λιμενική δραστηριότητα, μπορεί να υπολογίζεται αναλογικά, με βάση υπολογισμού άλλο μέγεθος, αντίστοιχο προς το 0,2% των ετήσιων μεικτών εσόδων εμπορικού λιμένα από παροχή λιμενικών υπηρεσιών, όπως ο αριθμός και η χωρητικότητα σε Κ.Ο.Χ. πλοίων που καταπλέουν σε αυτά σε ετήσια βάση, με χρήση κατάλληλου συντελεστή.

Με απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ρυθμίζονται το ύψος του τέλους, θέματα διαδικασίας είσπραξης και απόδοσης του τέλους αυτού και των προστίμων, που επιβάλλονται από την Αρχή, μετά από εισήγηση της Ρ.Α.Λ.».

9. α) Στην παρ. 3 του άρθρου 132 του ν. 4389/2016, πριν τη φράση «κάθε άλλη αρμοδιότητα», προστίθεται η λέξη «και».

β) Το δεύτερο εδάφιο της παρ. 4 του άρθρου 132 του ν. 4389/2016 αντικαθίσταται ως εξής:

«Η άσκηση όλων των αρμοδιοτήτων που απονέμονται στη Ρ.Α.Λ. με τις διατάξεις των άρθρων 112 και 113 του παρόντος νόμου τελεί υπό την επιφύλαξη ειδικότερων διατάξεων Συμβάσεων Παραχώρησης ή των νόμων που έχουν κυρωθεί έως και τη δημοσίευση του παρόντος νόμου».

Άρθρο 47
Εναρμόνιση συστήματος κυρώσεων της Ρ.Α.Λ. με τον Κανονισμό (ΕΕ) αριθμ. 2017/352
Προστίθεται άρθρο 113Α στον ν. 4389/2016 ως εξής:

«Άρθρο 113Α Η Ρ.Α.Λ., πέραν των μέτρων που προβλέπονται στα άρθρα 113 και 114 του ν. 4389/2016, επιβάλλει κυρώσεις για παραβάσεις των διατάξεων του Κανονισμού (ΕΕ) αριθμ. 2017/352.

Με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, μετά από εισήγηση της Ρ.Α.Λ., καθορίζεται το σύστημα κυρώσεων του προηγούμενου εδαφίου, τα πρόστιμα που επιβάλλει ανάλογα με την παράβαση,καθώς και η διαδικασία επιβολής, εκτέλεσης και είσπραξης των προστίμων αυτών».

Άρθρο 48
Τροποποιήσεις του άρθρου 105 του ν. 4504/2017
Το άρθρο 105 του ν. 4504/2017 (Α΄ 184) τροποποιείται ως εξής:

«Άρθρο 105

1. Στο πρώτο εδάφιο της παραγράφου 16, η φράση «ύστερα από σύμφωνη γνώμη της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων» αντικαθίσταται από τη φράση «μετά από σύμφωνη γνώμη της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων».

2. Στην παράγραφο 28, η φράση «Εντός τριών (3) μηνών από τη θέση σε ισχύ του παρόντος άρθρου, η Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Συμβάσεων εκδίδει τις πρότυπες προσκλήσεις των παραγράφων 8 και 10Α» αντικαθίσταται από τη φράση «Εντός τριών (3) μηνών από τη θέση σε ισχύ του παρόντος άρθρου, η Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων εκδίδει τις πρότυπες προσκλήσεις των παραγράφων 8 και 10Α».

3. Στην παράγραφο 27: α) στο εδάφιο πρώτο, πριν τη φράση «τα οριζόμενα»,προστίθεται η λέξη «αναλογικά», β) στο εδάφιο δεύτερο, πριν τη φράση «τα οριζόμενα»,προστίθεται η λέξη «αναλογικά»».

Άρθρο 49
Συλλογικές Συμβάσεις Ναυτικής Εργασίας
Η αληθής έννοια της παρ. 1 του άρθρου 5 του α.ν. 3276/1944 (A΄ 24, αναδημ. Α΄172/1945) είναι ότι η απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με την οποία κυρώνεται συλλογική σύμβαση ναυτικής εργασίας σύμφωνα με τον ανωτέρω νόμο ισχύει αναδρομικά από την έναρξη ισχύος που ορίζεται στην οικεία συλλογική σύμβαση, ανεξαρτήτως του χρόνου σύναψης ή/ και κύρωσής της από τον Υπουργό.

Άρθρο 50
Προσθήκη άρθρου 100Α στο ν.δ. 187/1973
Μετά το άρθρο 100 του ν.δ. 187/1973 (Α΄ 261), προστίθεται άρθρο 100Α ως εξής:

«Άρθρο 100Α Σε δικαιούχους ναυτικούς που εργάζονται με σχέση ναυτικής εργασίας σε πλοία, κατά την έννοια του άρθρου 3 του παρόντος, με εξαίρεση τα πλοία δημόσιας ιδιοκτησίας που δεν ασκούν εμπορική δραστηριότητα, καταβάλλονται από τον πλοιοκτήτη ή τον διαχειριστή ή τον εφοπλιστή, επιδόματα εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα για μεν τα Χριστούγεννα έως την 21η Δεκεμβρίου, για δε το Πάσχα έως τη Μεγάλη Τετάρτη εκάστου έτους, εφόσον δεν ορίζεται διαφορετικά στη Συλλογική Σύμβαση Ναυτικής Εργασίας που έχει εφαρμογή. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης προς τις διατάξεις αυτές, επιβάλλεται, ανεξαρτήτως αν συντρέχει ποινική ή πειθαρχική δίωξη, πρόστιμο ύψους χιλίων (1.000) ευρώ για κάθε ναυτικό που δεν έχει λάβει επίδομα εορτών από την αρμόδια Λιμενική ή Προξενική Αρχή. Τα εν λόγω πρόστιμα περιέρχονται στο Δημόσιο, εισπραττόμενα κατά τις διατάξεις περί είσπραξης δημοσίων εσόδων. Κατά της απόφασης επιβολής προστίμου, επιτρέπεται προσφυγή, εντός μηνός από την κοινοποίησή της, ενώπιον του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Η προσφυγή δεν αναστέλλει την εκτέλεση της απόφασης».

Άρθρο 51
Τροποποίηση του άρθρου 67 του ν. 4331/2015
Η παρ. 3 του άρθρου 67 του ν. 4331/2015 (Α΄ 69) αντικαθίσταται ως εξής:

«3. Οι απαιτήσεις των εργαζομένων, οι οποίες επιδικάστηκαν με τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις, αναγγέλλονται στον Οργανισμό μέχρι 31.12.2022. Μετά την πάροδο δέκα (10) ημερών από την αναγγελία, ο Οργανισμός συντάσσει και αναρτά πίνακα απαιτήσεων που του έχουν αναγγελθεί. Οι δικαιούχοι έχουν δικαίωμα ένστασης κατά του πίνακα κατάταξης εντός πέντε (5) εργασίμων ημερών από την ανάρτηση του πίνακα. Οι ενστάσεις εξετάζονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Οργανισμού, οι οποίες καλούνται να αποφανθούν εγγράφως και αιτιολογημένα εντός πέντε (5) εργασίμων ημερών, από την υποβολή των ενστάσεων. Στη συνέχεια, συντάσσεται και αναρτάται οριστικός πίνακας απαιτήσεων. Η καταβολή ξεκινάει και ολοκληρώνεται την τελευταία εβδομάδα του ίδιου μήνα από την ανάρτηση του τελικού πίνακα. Οι απαιτήσεις ικανοποιούνται συμμέτρως, ανάλογα με το μέγεθος της κάθε απαίτησης».

Άρθρο 52
Αντικατάσταση του άρθρου 106 του ν. 4504/2017

1. Το άρθρο 106 του ν. 4504/2017 (Α΄ 184) αντικαθίσταται ως εξής:

«Άρθρο 106

Μετασχηματισμός του Κλάδου Ελέγχου Πλοίων και των Τοπικών Κλιμακίων Ελέγχου Πλοίων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

1. Από την 1.7.2019, υπό την επιφύλαξη της παραγράφου 5, τα καθήκοντα και οι αρμοδιότητες που ανατίθενται στους εξουσιοδοτημένους από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής οργανισμούς (νηογνώμονες), όπως καθορίζονται κάθε φορά στην προβλεπόμενη από την παρ. 1 του άρθρου 39 του ν.δ. 187/1973 (Α΄ 261), απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, παύουν να ασκούνται από τον Κλάδο Ελέγχου Πλοίων (Κ.Ε.Π.), ενώ εξακολουθούν να ασκούνται από τα Τοπικά Κλιμάκια Ελέγχου Πλοίων (Τ.Κ.Ε.Π.) ή από τους εξουσιοδοτημένους οργανισμούς (νηογνώμονες) της παρούσας, σύμφωνα με την εκάστοτε ισχύουσα διμερή συμφωνία μεταξύ εκάστου εξ αυτών και του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Από το πεδίο αρμοδιοτήτων του προηγούμενου εδαφίου εξαιρούνται:

α) Ο έλεγχος των ναυτιλιακών εταιρειών στον τομέα ασφαλούς διαχείρισης, σύμφωνα με τον Διεθνή Κώδικα Ασφαλούς Διαχείρισης (ISM Code) και τον Κανονισμό

αριθμ. 336/2006/ΕΚ, και η έκδοση των σχετικών εγγράφων συμμόρφωσης,

β) ο έλεγχος των πλοίων στον τομέα ασφαλούς διαχείρισης, στο πλαίσιο του Διεθνούς Κώδικα Ασφαλούς Διαχείρισης (ISM Code) και του Κανονισμού αριθμ. 336/2006/ΕΚ, και η έκδοση των σχετικών πιστοποιητικών ασφαλούς διαχείρισης,

γ) η επιθεώρηση των πλοίων, σύμφωνα με τη Διεθνή Σύμβαση Ναυτικής Εργασίας (MLC, 2006), και η έκδοση των σχετικών πιστοποιητικών,

δ) ο έλεγχος των πλοίων, ο έλεγχος της αξιολόγησης, η έγκριση των σχεδίων ασφάλειας, σύμφωνα με τον Διεθνή Κώδικα Ασφάλειας Πλοίων και Λιμενικών Εγκαταστάσεων (ISPS Code) και τον Κανονισμό αριθμ. 725/2004/ΕΚ, και η έκδοση των σχετικών πιστοποιητικών.

2. Τα πιστοποιητικά που εκδίδονται από τον Κ.Ε.Π. πριν την 1.7.2019 εξακολουθούν να ισχύουν μέχρι την ημερομηνία λήξης τους ή την προβλεπόμενη θεώρησή τους. Πιστοποιητικά στα οποία δεν ορίζεται ημερομηνία λήξης ισχύουν μετά την 1.7.2019, εφόσον πληρούνται οι όροι και προϋποθέσεις έκδοσής τους. Υπό την επιφύλαξη της παραγράφου 5, τα Τ.Κ.Ε.Π. και οι εξουσιοδοτημένοι από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής οργανισμοί (νηογνώμονες) εκδίδουν εκ νέου τα παραπάνω πιστοποιητικά που εμπίπτουν στο πεδίο αρμοδιότητάς τους για τα οποία υφίσταται υποχρέωση θεώρησής τους μετά την 1.7.2019. Η εκ νέου έκδοση πιστοποιητικών γίνεται βάσει των σε ισχύ πιστοποιητικών που έχουν εκδοθεί από τον Κ.Ε.Π., με τη διενέργεια της προβλεπόμενης ετήσιας, περιοδικής ή ενδιάμεσης κατά περίπτωση επιθεώρησης. Επί των πιστοποιητικών του προηγούμενου εδαφίου διατηρείται η υφιστάμενη ημερομηνία λήξης τους και καταχωρούνται επί αυτών τυχόν προηγούμενες θεωρήσεις με βάση τα στοιχεία που αναγράφονται σε αυτές.

3. Οι Λιμενικές Αρχές μέσω των Τ.Κ.Ε.Π. προβαίνουν από την 1.7.2019 και μετά σε κάθε αναγκαία ενέργεια που αφορά στη διαπίστωση ισχύος των πιστοποιητικών της παραγράφου 2.

4. Ο Κ.Ε.Π. ελέγχει τους εξουσιοδοτημένους οργανισμούς και τα Τ.Κ.Ε.Π. αναφορικά με το έργο που διενεργούν, όπως αυτό καθορίζεται στην παράγραφο 1. Εντός δύο (2) μηνών από τη θέση σε ισχύ του παρόντος, εκδίδεται απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με την οποία καθορίζεται και ρυθμίζεται το ύψος των επιβαλλόμενων τελών για τις υπηρεσίες του προηγούμενου εδαφίου, καθώς και η διαδικασία είσπραξης αυτών.

5. Οι Λιμενικές Αρχές μέσω των Τ.Κ.Ε.Π. ασκούν, από την ημερομηνία θέσης σε ισχύ της απόφασης της παραγράφου 6, τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητες που αναφέρονται στις παραγράφους 1 και 2, εκτός αυτών που περιλαμβάνονται στις εξαιρέσεις της ως άνω παραγράφου 1, ενώ δύναται να διενεργούν έκτακτες επιθεωρήσεις σε πλοία υπό ελληνική σημαία. Από την 1.7.2019 και μετά, όλες οι εγκρίσεις υλικού και εξοπλισμού αρμοδιότητας Κ.Ε.Π. παρέχονται μόνον από τους εξουσιοδοτημένους από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής οργανισμούς (νηογνώμονες).

6. Με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, καθορίζονται τα ελάχιστα απαιτούμενα προσόντα και η διαδικασία εκπαίδευσης και πιστοποίησης των επιθεωρητών και ελεγκτών τους ανά τομέα επιθεώρησης και ελέγχου που διενεργούν, η διαδικασία για τη διενέργεια επιθεωρήσεων και ελέγχων πλοίων, το είδος και το εύρος της ευθύνης των επιθεωρητών και ελεγκτών πλοίων, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα για τη λειτουργία, στελέχωση και έλεγχο του έργου των Τ.Κ.Ε.Π.».

2. Από την ημερομηνία θέσης σε ισχύ της απόφασης της παρ. 6 του άρθρου 106 του ν. 4504/2017, καταργείται το π.δ. 345/2000 (A΄ 298).

3. Οι διατάξεις της παραγράφου 1 εφαρμόζονται από την 1.2.2019.

Άρθρο 53
Η παράγραφος 6.4 του άρθρου 109 του ν. 4504/2017 το οποίο αντικατέστησε το Κεφάλαιο 6 της παραγράφου 1 του άρθρου πρώτου της υπουργικής απόφασης 4113.297/01/2012 (B΄ 334), αντικαθίσταται ως εξής:

«6.4. Η Αρχή διαπιστώνει ότι τα ανατεθέντα στον εξουσιοδοτημένο οργανισμό καθήκοντα εκτελούνται αποτελεσματικά, διενεργώντας απρογραμμάτιστες επιθεωρήσεις και καθετοποιημένους ελέγχους (VCAs) σε πιστοποιούμενα από τον εξουσιοδοτημένο οργανισμό πλοία, που αποσκοπούν στον έλεγχο των πλοίων του στόλου της σημαίας της και εκτελούνται από την Αρχή, καθώς και από επιθεωρητές, όπως αυτοί ορίζονται στην περίπτωση η΄ της παρ. 1 του άρθρου 2 του π.δ. 16/2011 (Α΄ 36). Εκπρόσωπος του εξουσιοδοτημένου οργανισμού καλείται να παρίσταται, εφόσον ο χρόνος και οι περιστάσεις το επιτρέπουν. Ο πλοίαρχος και ο εξουσιοδοτημένος οργανισμός, εφόσον πρόκειται για επιθεωρήσεις σε πλοία, παραλαμβάνουν κατάλογο παρατηρήσεων. Ο πλοίαρχος αναφέρει στον εξουσιοδοτημένο οργανισμό, σχετικά με την αποκατάσταση των παρατηρήσεων εκείνων που σχετίζονται με την εξουσιοδότηση του οργανισμού εντός της χρονικής προθεσμίας που καθορίσθηκε. Ο εξουσιοδοτημένος οργανισμός διαπιστώνει την αποκατάσταση των παρατηρήσεων ή τον βαθμό αποκατάστασης αυτών, σε περίπτωση μη πλήρους αποκατάστασης, και αναφέρει σχετικά στην Αρχή, η οποία προβαίνει στη διενέργεια ελέγχου προς διαπίστωση των ανωτέρω, συμπεριλαμβανομένης της περίπτωσης απαγόρευσης απόπλου».

Άρθρο 54
Έναρξη ισχύος
Η ισχύς του παρόντος αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στις επιμέρους διατάξεις του.

Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως νόμου του Κράτους.

Αθήνα, 28 Φεβρουαρίου 2019

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ Β. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

Οι Υπουργοί

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομίας Αναπληρωτής Υπουργός και Ανάπτυξης Εσωτερικών Οικονομίας και Ανάπτυξης

ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΧΑΡΙΤΣΗΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΠΙΤΣΙΟΡΛΑΣ

Υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Οικονομίας και Ανάπτυξης Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης

ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΠΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΚΡΕΤΣΟΣ

Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας, Έρευνας Εθνικής Άμυνας Εθνικής Άμυνας και Θρησκευμάτων

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ

Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Προστασίας του Πολίτη

ΕΥΤΥΧΙΑ ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΟΛΓΑ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ

Δικαιοσύνης, Διαφάνειας Αναπληρωτής Υπουργός και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Οικονομικών Οικονομικών

ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΟΥΛΙΑΡΑΚΗΣ

Υφυπουργός Οικονομικών Υγείας Διοικητικής Ανασυγκρότησης

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΑΝΑΤΣΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ ΜΑΡΙΑ-ΕΛΙΖΑ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας Περιβάλλοντος και Ενέργειας Υποδομών και Μεταφορών και Νησιωτικής Πολιτικής

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΠΙΡΤΖΗΣ ΦΩΤΙΟΣ-ΦΑΝΟΥΡΙΟΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ

Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Νησιωτικής Πολιτικής και Τροφίμων

ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΡΑΧΩΒΙΤΗΣ

Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους.

Αθήνα, 28 Φεβρουαρίου 2019

Ο επί της Δικαιοσύνης Υπουργός

ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ