ΠΟΛ 1268/2011
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αθήνα, 30/12/2011
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Π OΛ. 1268
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ & ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ
14η Δ/ΝΣΗ ΦΠΑ – ΤΜΗΜΑ Α΄
ΘΕΜΑ: Απαλλαγή από το ΦΠΑ της παράδοσης αγαθών και παροχής υπηρεσιών που πραγματοποιούνται στα πλαίσια των ρυθμίσεων των διπλωματικών και προξενικών σχέσεων και για τις ανάγκες των αναγνωρισμένων από την Ελλάδα διεθνών και ευρωπαϊκών οργανισμών ή των μελών του προσωπικού τους.
ΑΠΟΦΑΣΗ
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Έχοντας υπόψη:
1. Τις κατωτέρω διατάξεις του Κώδικα ΦΠΑ (Ν. 2859/00), όπως ισχύουν:
α) της παραγράφου 3 του άρθρου 11.
β) των υποπεριπτώσεων αα), ββ) και δδ) της περίπτωσης στ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 27.
γ) της παραγράφου 2 του άρθρου 27.
2. Τις διατάξεις του άρθρου 151 της οδηγίας αριθ. 2006/112/ΕΚ του Συμβουλίου σχετικά με το κοινό σύστημα του φόρου προστιθεμένης αξίας, όπως ισχύει,
3. Τις διατάξεις του άρθρου 51 και του Παραρτήματος II του εκτελεστικού κανονισμού 282/2011/Εε του Συμβουλίου.
4. Τις διατάξεις των κατωτέρω Αποφάσεων του Υπουργού Οικονομικών:
α) ΑΥΟ Π. 7089/703/22.10.86 (ΦΕΚ Β΄784/1986).
β) ΑΥΟ Π. 890/391/ΠΟΛ. 39/29.1.88 (ΦΕΚ Β΄107/1988).
γ) ΑΥΟ ΠΟΛ. 1285/1994 (ΦΕΚ Β΄ 15/1995), όπως τροποποιήθηκε με την ΑΥΟ ΠΟΛ. 1080/1997 (ΦΕΚ 216 B΄/20.3.97).
δ) ΑΥΟ 1026731/2487/ΠΟΛ 1068/17.2.1993 (ΦΕΚ Β΄205/93). η) ΑΥΟ 1030249/895/ΠΟΛ. 1066/20.2.89 (ΦΕΚ Β΄ 219/89).
5. Την ανάγκη εξορθολογισμού της διαδικασίας χορήγησης των απαλλαγών από ΦΠΑ που προβλέπονται από τις υφιστάμενες διατάξεις στα πλαίσια των ρυθμίσεων των διπλωματικών και προξενικών σχέσεων, καθώς και για τους διεθνείς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς.
6. Την αριθ. Υ. 25/06.12.2011 (ΦΕΚ 2792/Β/08.12.2011) απόφαση του Πρωθυπουργού περί καθορισμού αρμοδιοτήτων των Αναπληρωτών Υπουργών Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη και Παντελή Οικονόμου,
7. Το γεγονός ότι η απόφαση αυτή δεν συνεπάγεται δαπάνη για τον προϋπολογισμό του κράτους, δεδομένου ότι θεσπίζει διαδικασία εφαρμογής διατάξεων του Κώδικα ΦΠΑ.
Αποφασίζουμε
Άρθρο 1
Δικαιούχα της απαλλαγής πρόσωπα
1. Δικαιούχα απαλλαγής, από το Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ), πρόσωπα, σύμφωνα με τις διατάξεις των εδαφίων αα), ββ) και δδ) της περίπτωσης στ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 27 του Κώδικα ΦΠΑ (Ν. 2859/2000) είναι, υπό τις προϋποθέσεις του άρθρου 3:
α) Οι διπλωματικές αποστολές και οι προξενικές αρχές, καθώς και οι διπλωματικοί και προξενικοί υπάλληλοι, και το αλλοδαπό διοικητικό και τεχνικό προσωπικό των διπλωματικών και προξενικών αρχών.
β) Οι αναγνωρισμένοι από την Ελλάδα διεθνείς οργανισμοί και τα μέλη του προσωπικού τους.
γ) Η Ευρωπαϊκή Κοινότητα, η Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ατομικής Ενέργειας, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων καθώς και οι ευρωπαϊκοί οργανισμοί που έχουν συσταθεί από τις Κοινότητες.
δ) Οι διεθνείς και ευρωπαϊκοί οργανισμοί που είναι εγκατεστημένοι στην Ελλάδα και το προσωπικό τους, καθώς και τα εγκαταστημένα στην Ελλάδα Γραφεία των διεθνών και ευρωπαϊκών οργανισμών και το προσωπικό τους.
2. Η απαλλαγή αυτή παρέχεται υπό τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία που ορίζονται στα επόμενα άρθρα.
Άρθρο 2
Απαλλασσόμενες πράξεις
Απαλλάσσεται από το φόρο προστιθέμενης αξίας:
α) Η παράδοση αγαθών και η παροχή υπηρεσιών που πραγματοποιούνται προς τα δικαιούχα πρόσωπα του προηγούμενου άρθρου που είναι εγκατεστημένα ή υπηρετούν στην Ελλάδα, από υποκείμενους στο φόρο εγκατεστημένους στην Ελλάδα.
β) Η παράδοση αγαθών και η παροχή υπηρεσιών που πραγματοποιούνται προς τα δικαιούχα πρόσωπα που είναι εγκατεστημένα ή υπηρετούν στην Ελλάδα, από υποκείμενους στο φόρο εγκατεστημένους σε άλλο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
γ) Η παράδοση αγαθών και η παροχή υπηρεσιών που πραγματοποιούνται προς τα δικαιούχα πρόσωπα, τα οποία είναι εγκατεστημένα ή υπηρετούν σε άλλο κράτος -μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από υποκείμενους στο φόρο εγκατεστημένους στην Ελλάδα.
Άρθρο 3
Όροι και προϋποθέσεις απαλλαγής
Η απαλλαγή του προηγούμενου άρθρου χορηγείται με τους παρακάτω όρους και προϋποθέσεις:
α) Οι διπλωματικές και προξενικές αποστολές, καθώς και οι διπλωματικοί και προξενικοί υπάλληλοι και το αλλοδαπό διοικητικό και τεχνικό προσωπικό απαλλάσσονται υπό τον όρο της αμοιβαιότητας.
β) Οι διεθνείς οργανισμοί και το προσωπικό τους απαλλάσσονται εφόσον τούτο προβλέπεται από τις ιδρυτικές τους συμβάσεις, τις συμφωνίες για τα προνόμια και τις ασυλίες τους, ή τις συμφωνίες για την εγκατάστασή τους στην Ελλάδα, υπό τις προϋποθέσεις και μέσα στα όρια που προβλέπονται από αυτές.
γ) Η Ευρωπαϊκή Κοινότητα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων καθώς και οι ευρωπαϊκοί οργανισμοί που έχουν συσταθεί από τις Κοινότητες απαλλάσσονται, σύμφωνα με το Πρωτόκολλο σχετικά με τα προνόμια και τις ασυλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις συμφωνίες για την εφαρμογή του ή τις συμφωνίες για την έδρα τους, υπό τις προϋποθέσεις και μέσα στα όρια που προβλέπονται από τα κείμενα αυτά. Απαλλάσσεται επίσης το προσωπικό τους, εφόσον τούτο προβλέπεται από τις ως άνω συμφωνίες, υπό τις προϋποθέσεις και μέσα στα όρια που αυτές θέτουν.
δ) Τα εγκατεστημένα στην Ελλάδα Γραφεία των διεθνών και ευρωπαϊκών οργανισμών απαλλάσσονται, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στα ανωτέρω σημεία β) και γ), κατά περίπτωση.
ε) Υπό την επιφύλαξη αντίθετης πρόβλεψης στις διεθνείς συμφωνίες που αναφέρονται στα σημεία β), γ) και δ), τα αγαθά που αγοράζουν ή οι υπηρεσίες που δέχονται τα δικαιούχα της απαλλαγής πρόσωπα πρέπει να προορίζονται αποκλειστικά για την κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών των διπλωματικών αποστολών, των προξενικών αρχών ή των διεθνών και ευρωπαϊκών οργανισμών και των Γραφείων τους ή για κάλυψη των προσωπικών αναγκών των μελών του προσωπικού τους, στην περίπτωση που δικαιούνται απαλλαγής κατά την παρούσα.
στ) Τα ως άνω αγαθά και υπηρεσίες πρέπει να είναι σε λογικές ποσότητες ώστε να καλύπτουν πραγματικές ανάγκες.
ζ) Τα ως άνω μέλη του προσωπικού των διπλωματικών αποστολών και προξενικών αρχών και τα μέλη του προσωπικού των διεθνών και ευρωπαϊκών οργανισμών και των γραφείων τους που υπηρετούν στην Ελλάδα, δικαιούνται της απαλλαγής μόνο εφόσον είναι κάτοχοι ταυτότητας που εκδίδεται από το Υπουργείο Εξωτερικών με τις ενδείξεις D, CC, Α, CE, και IO.
η) Ελάχιστο όριο, για απαλλαγή από το ΦΠΑ, ορίζεται το ποσό των διακοσίων πενήντα ευρώ (250 ευρώ), χωρίς ΦΠΑ, ανά συναλλαγή, εκτός από τα εγκατεστημένα σε άλλα κράτη μέλη δικαιούχα πρόσωπα, για τα οποία οι όροι και προϋποθέσεις απαλλαγής καθορίζονται από το κράτος μέλος εγκατάστασής τους.
Άρθρο 4
Διαδικασία απαλλαγής για τα δικαιούχα πρόσωπα τα οποία είναι εγκατεστημένα ή υπηρετούν στην Ελλάδα για αγορές αγαθών και λήψεις υπηρεσιών από υποκείμενους στο φόρο εγκατεστημένους στην Ελλάδα
1. Τα εγκατεστημένα στην Ελλάδα δικαιούχα της απαλλαγής πρόσωπα, για αγορές αγαθών ή λήψη υπηρεσιών από εγκατεστημένους στην Ελλάδα υποκείμενους στο φόρο, πριν την πραγματοποίηση της συγκεκριμένης συναλλαγής, υποβάλλουν στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών (Δ/νση Εθιμοτυπίας-Ζαλοκώστα 3, 106 71, Αθήνα), αίτηση εις διπλούν με αναλυτική αναγραφή των αγαθών και υπηρεσιών που πρόκειται να λάβουν, βεβαιωμένη κατά περίπτωση από την Υπηρεσία τους.
2. Το Υπουργείο Εξωτερικών εφόσον εγκρίνει τη συγκεκριμένη αγορά με απαλλαγή από το φόρο, βεβαιώνει το δικαίωμα αυτό, αναγράφοντας τη σχετική διάταξη του νόμου επί της αίτησης και επιστρέφει στο δικαιούχο πρόσωπο το θεωρημένο αντίτυπο της αίτησης αυτής, προκειμένου να προσκομιστεί στον προμηθευτή.
3. Ο πωλητής των αγαθών ή ο παρέχων τις υπηρεσίες εκδίδει το φορολογικό στοιχείο χωρίς ΦΠΑ, αναγράφοντας την ένδειξη «Απαλλαγή βάσει AYO ΠΟΛ. 1268/2011», επισυνάπτοντας σ΄ αυτό το ανωτέρω θεωρημένο αντίτυπο το οποίο αποτελεί το δικαιολογητικό απαλλαγής.
4. Στην περίπτωση που το φορολογικό στοιχείο έχει εκδοθεί πριν από την έγκριση απαλλαγής, εκδίδεται πιστωτικό τιμολόγιο μόνο για το ΦΠΑ και επιστρέφεται ο ΦΠΑ στον αγοραστή. Στο πιστωτικό αυτό τιμολόγιο αναγράφεται η ένδειξη «επιστροφή ΦΠΑ λόγω απαλλαγής βάσει AYO ΠΟΛ. 1268/2011» και επισυνάπτεται σ΄ αυτό η έγκριση απαλλαγής της αρμόδιας αρχής, ως δικαιολογητικό. Η επιστροφή του φόρου αποδεικνύεται είτε με έμβασμα σε τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου, ή με υπογραφή του δικαιούχου προσώπου ότι έλαβε το συγκεκριμένο ποσό, αναφέροντας τον αριθμό της ταυτότητας του Υπουργείου Εξωτερικών.
Άρθρο 5
Διαδικασία απαλλαγής για τα δικαιούχα πρόσωπα τα οποία είναι εγκατεστημένα ή υπηρετούν στην Ελλάδα για αγορές αγαθών και λήψεις υπηρεσιών από υποκείμενους στο φόρο εγκατεστημένους σε άλλο κράτος-μέλος
1. Τα εγκατεστημένα στην Ελλάδα δικαιούχα της απαλλαγής πρόσωπα, μετά την αγορά αγαθών και υπηρεσιών από εγκατεστημένους σε άλλο κράτος μέλος της Ε.Ε. υποκείμενους στο φόρο, υποβάλλουν εις διπλούν, στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών (Δ/νση Εθιμοτυπίας-Ζαλοκώστα 3, 106 71, Αθήνα), το ειδικό κοινοτικό έντυπο «Πιστοποιητικό απαλλαγής από τον ΦΠΑ και/ή τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης», υπόδειγμα του οποίου στην ελληνική γλώσσα επισυνάπτεται στην παρούσα, και της οποίας αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα. Με το έντυπο αυτό προσκομίζεται και το σχετικό φορολογικό στοιχείο. Σε περίπτωση αγαθών τα οποία δεν μπορούν να μεταφερθούν στις προσωπικές αποσκευές του, ο αγοραστής υποχρεούται μαζί με το κοινοτικό έντυπο απαλλαγής να προσκομίσει αντίγραφο φορτωτικών εγγράφων από τα οποία προκύπτει η μεταφορά τους στην Ελλάδα.
2. Το Υπουργείο Εξωτερικών εφόσον εγκρίνει τη συγκεκριμένη αγορά με απαλλαγή από το φόρο, βεβαιώνει το δικαίωμα αυτό, υπογράφοντας στη σχετική ένδειξη και επιστρέφει στο δικαιούχο πρόσωπο το θεωρημένο αντίτυπο της αίτησης αυτής, προκειμένου να προσκομιστεί στον προμηθευτή, ο οποίος θα επιστρέψει το ΦΠΑ στον αγοραστή.
Άρθρο 6
Διαδικασία απαλλαγής για τα δικαιούχα πρόσωπα τα οποία είναι εγκατεστημένα ή υπηρετούν σε άλλα Κράτη – Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αγορές αγαθών και λήψεις υπηρεσιών από υποκείμενους στο φόρο εγκατεστημένους στην Ελλάδα
1. Τα εγκατεστημένα σε άλλο κράτος μέλος δικαιούχα της απαλλαγής πρόσωπα, μετά την αγορά αγαθών και υπηρεσιών από εγκατεστημένους στην Ελλάδα υποκείμενους στο φόρο, μπορούν να προσκομίσουν στους υποκείμενους αυτούς το συνημμένο «Πιστοποιητικό απαλλαγής από τον ΦΠΑ και/ή τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης», θεωρημένο από την κατά περίπτωση αρμόδια υπηρεσία του κράτους μέλους εγκατάστασής τους, εντός τριών μηνών από την πραγματοποίηση της συναλλαγής.
2. Ο πωλητής των αγαθών ή ο παρέχων τις υπηρεσίες που είναι εγκατεστημένος στην Ελλάδα, ο οποίος έχει ήδη εκδώσει το φορολογικό στοιχείο με ΦΠΑ, εκδίδει πιστωτικό τιμολόγιο, μόνο για το ΦΠΑ και επιστρέφει τον ΦΠΑ στον αγοραστή. Στο πιστωτικό αυτό τιμολόγιο αναγράφεται η ένδειξη «επιστροφή ΦΠΑ, λόγω απαλλαγής βάσει AYO ΠΟΛ. 1268/2011» επισυνάπτοντας σ΄ αυτό το θεωρημένο αντίτυπο του κοινοτικού εντύπου απαλλαγής, ως δικαιολογητικό. Σε περίπτωση αγαθών τα οποία δεν μπορούν να μεταφερθούν στις προσωπικές αποσκευές του, ο αγοραστής υποχρεούται μαζί με το θεωρημένο κοινοτικό έντυπο απαλλαγής να προσκομίσει αντίγραφο φορτωτικών εγγράφων από τα οποία προκύπτει η μεταφορά τους στο κράτος μέλος εγκατάστασης του αγοραστή, το οποίο επίσης αποτελεί απαραίτητο δικαιολογητικό για την έκδοση του πιστωτικού τιμολογίου και επισυνάπτεται σ΄ αυτό. Η επιστροφή του φόρου αποδεικνύεται είτε με έμβασμα σε τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου, ή με υπογραφή του δικαιούχου προσώπου ότι έλαβε το συγκεκριμένο ποσό, αναφέροντας τον αριθμό του διαβατηρίου του ή άλλου εγγράφου ταυτοποίησής του.
Άρθρο 7
Απαλλαγή στην παροχή υπηρεσιών τηλεπικοινωνιακής εξυπηρέτησης, διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και αερίου
1. Η απαλλαγή στις υπηρεσίες τηλεπικοινωνιακής εξυπηρέτησης μέσω σταθερής ή κινητής τηλεφωνίας, παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και αερίου παρέχεται μόνο εφόσον πραγματοποιούνται μέσω συνδέσεων ή μετρητών, που έχουν δηλωθεί στην αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Εξωτερικών, και χωρίς την εφαρμογή του ορίου που προβλέπεται στο άρθρο 3. Η δήλωση αυτή πραγματοποιείται με την προσκόμιση των συμβολαίων που υπογράφονται ή του λογαριασμού που εκδίδεται.
2. Η αρμόδια Δ/νση του Υπουργείου Εξωτερικών ενημερώνει τις επιχειρήσεις παροχής των ανωτέρω υπηρεσιών και αγαθών, για την έκδοση των συγκεκριμένων λογαριασμών χωρίς ΦΠΑ. Σε περίπτωση παύσης του δικαιώματος απαλλαγής, η Δ/νση αυτή ενημερώνει σχετικά τις επιχειρήσεις.
Άρθρο 8
Καταργούμενες διατάξεις
Από την έναρξη εφαρμογής της παρούσας καταργούνται οι κατωτέρω αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών και εγκύκλιες διαταγές:
α) ΑΥΟ Π. 7089/703/22.10.86 (ΦΕΚ Β΄784/1986),
β) ΑΥΟ Π. 890/391/ΠΟΛ.39/1988 (ΦΕΚ Β΄107/1988),
γ) ΑΥΟ ΠΟΛ. 1285/1994 (ΦΕΚ Β΄15/1995),
δ) ΑΥΟ ΠΟΛ.1080/1997 (ΦΕΚ Β΄216/1997),
ε) ΑΥΟ ΠΟΛ. 1068/1993 (ΦΕΚ Β΄205/93),
στ) ΑΥΟ ΠΟΛ. 1066/89 (ΦΕΚ Β΄219/89),
ε) ΕΔΥΟ ΠΟΛ.1152/1.6.2001.
Άρθρο 9
Έναρξη ισχύος
Η απόφαση αυτή, που ισχύει από 1.1.2012, να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.
Επεξηγηματικές σημειώσεις
1. Για τον υποκείμενο και/ή τον εγκεκριμένο αποθηκευτή, το παρόν πιστοποιητικό χρησιμεύει ως δικαιολογητικό φορολογικής απαλλαγής για παραδόσεις αγαθών και παροχές υπηρεσιών ή αποστολές αγαθών προς τους δικαιούχους απαλλαγής οργανισμούς και ιδιώτες, που αναφέρονται στο άρθρο 151 της οδηγίας 2006/112/ΕΚ και στο άρθρο 13 της οδηγίας 2008/118/ΕΚ. Κατά συνέπεια, πρέπει να εκδίδεται ένα πιστοποιητικό για κάθε υποκείμενο/αποθηκευτή. Ο υποκείμενος/αποθηκευτής υποχρεούται να φυλάττει το πιστοποιητικό στα βιβλία του σύμφωνα με τη νομοθεσία που εφαρμόζεται στο κράτος μέλος του.
2. α) Το χρησιμοποιούμενο χαρτί πρέπει να είναι σύμφωνο με τις προδιαγραφές που ορίζονται στην Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων C 164 της 1.7.1989, σ. 3.
Το χαρτί πρέπει να είναι λευκό για όλα τα αντίτυπα και το μέγεθός του πρέπει να είναι 210 x 297 χιλιοστά, με μέγιστη απόκλιση 5 χιλιοστά λιγότερο ή 8 χιλιοστά περισσότερο ως προς το μήκος.
Προκειμένου για απαλλαγή από ειδικούς φόρους κατανάλωσης το πιστοποιητικό απαλλαγής συντάσσεται σε δύο αντίτυπα:
– ένα αντίτυπο φυλάσσεται από τον αποστολέα,
– ένα αντίτυπο συνοδεύει την κίνηση των αγαθών που υπόκεινται σε ειδικό φόρο κατανάλωσης.
β) Στο σημείο 5.Β ο χώρος που δεν χρησιμοποιείται πρέπει να διαγράφεται ώστε να είναι αδύνατη οποιαδήποτε προσθήκη.
γ) Το έγγραφο πρέπει να συμπληρώνεται ευανάγνωστα και κατά τρόπο ώστε τα αναγραφόμενα να είναι ανεξίτηλα. Δεν πρέπει να υπάρχουν σβησίματα ή διαγραφές. Το έγγραφο αυτό πρέπει να συμπληρώνεται σε γλώσσα που αναγνωρίζεται από το κράτος μέλος υποδοχής.
δ) Εάν η περιγραφή των αγαθών και/ή των υπηρεσιών (σημείο 5.Β του πιστοποιητικού) παραπέμπει σε δελτίο παραγγελίας συνταγμένο σε γλώσσα που δεν αναγνωρίζεται από το κράτος μέλος υποδοχής, ο δικαιούχος απαλλαγής οργανισμός/ιδιώτης οφείλει να επισυνάπτει μετάφρασή του.
ε) Εξάλλου, εάν το πιστοποιητικό είναι συνταγμένο σε γλώσσα που δεν αναγνωρίζεται από το κράτος μέλος του υποκειμένου/αποθηκευτή, ο δικαιούχος απαλλαγής οργανισμός/ιδιώτης οφείλει να επισυνάπτει μετάφραση των πληροφοριών σχετικά με τα αγαθά και τις υπηρεσίες που περιγράφονται στο σημείο 5.Β.
στ) Ως αναγνωρισμένη γλώσσα νοείται μια από τις γλώσσες που χρησιμοποιούνται επισήμως στο ενδιαφερόμενο κράτος μέλος ή κάθε άλλη επίσημη γλώσσα της Ένωσης, την οποία το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος δηλώνει ότι μπορεί να χρησιμοποιείται για τον σκοπό αυτό.
3. Με την προβλεπόμενη δήλωσή του στο σημείο 3 του πιστοποιητικού, ο δικαιούχος απαλλαγής οργανισμός/ιδιώτης παρέχει τις πληροφορίες που είναι αναγκαίες για την εξέταση της αίτησης απαλλαγής στο κράτος μέλος υποδοχής.
4. Με τη θεώρησή του στο σημείο 4 του πιστοποιητικού, ο οργανισμός επιβεβαιώνει την ακρίβεια των πληροφοριών που περιέχονται στα σημεία 1 και 3.α) του εγγράφου και πιστοποιεί ότι ο δικαιούχος απαλλαγής ιδιώτης είναι μέλος του προσωπικού του.
5. α) Η παραπομπή στο δελτίο παραγγελίας (σημείο 5 .Β του πιστοποιητικού) πρέπει να αναφέρει τουλάχιστον την ημερομηνία και τον αριθμό της παραγγελίας. Το δελτίο παραγγελίας πρέπει να περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία που αναφέρονται στο σημείο 5 του πιστοποιητικού. Εάν το πιστοποιητικό πρέπει να φέρει σφραγίδα της αρμόδιας αρχής του κράτους μέλους υποδοχής, το δελτίο παραγγελίας πρέπει επίσης να φέρει σφραγίδα.
β) Η αναγραφή του αριθμού μητρώου ειδικών φόρων κατανάλωσης, όπως αυτός ορίζεται στο άρθρο 22 παράγραφος 2 στοιχείο α) του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2073/2004 του Συμβουλίου, της 16ης Νοεμβρίου 2004, για τη διοικητική συνεργασία στον τομέα των ειδικών φόρων κατανάλωσης είναι προαιρετική. Ο αριθμός φορολογικού μητρώου ΦΠΑ ή ο αριθμός φορολογικής εγγραφής είναι υποχρεωτικός.
γ) Τα νομίσματα πρέπει να αναφέρονται με κωδικό αποτελούμενο από τρία γράμματα σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο ISO 4127 του Διεθνούς Οργανισμού Τυποποίησης^).
6. Το γνήσιο της προαναφερόμενης δήλωσης του δικαιούχου απαλλαγής οργανισμού/ιδιώτη πρέπει να βεβαιώνεται στο σημείο 6 με σφραγίδα της αρμόδιας αρχής του κράτους μέλους υποδοχής. Η αρμόδια αρχή μπορεί να θέσει ως όρο, για την εκ μέρους της έγκριση, τη συγκατάθεση άλλης αρχής του ίδιου κράτους μέλους. Η εξασφάλιση της συγκατάθεσης αυτής επαφίεται στην αρμόδια φορολογική αρχή.
7. Για την απλούστευση της διαδικασίας, η αρμόδια αρχή μπορεί να εξαιρέσει το δικαιούχο απαλλαγής οργανισμό από την υποχρέωση να ζητά επίθεση σφραγίδας σε περίπτωση απαλλαγής για επίσημη χρήση. Ο δικαιούχος οργανισμός πρέπει να αναφέρει την εξαίρεση αυτή στο σημείο 7 του πιστοποιητικού.
(1) Ενδεικτικά, ορισμένοι χρησιμοποιούμενοι σήμερα κωδικοί νομισμάτων είναι: EUR (ευρώ), BGN (βουλγαρικό λεβ), CZK (τσεχική κορόνα), DKK (δανική κορόνα), GBP (λίρα στερλίνα), HUF (ουγγρικό φιορίνι), LTL (λιθουανικό λίτας), PLN (πολωνικό ζλότι), RON (ρουμανικό λέου), SEK (σουηδική κορόνα), USD (δολλάριο ΗΠΑ).
ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ
Ο Αναπληρωτής Υπουργός
Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ
Παντελής Οικονόμου