ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 75 ΦΕΚ Α΄145/7.8.2018
Οργάνωση και λειτουργία της Σχολής Δοκίμων Σημαιοφόρων Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής και ένταξη αυτής στην ανώτατη βαθμίδα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Έχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις: α) Του άρθρου 79 του ν. 4504/2017 «Διά βίου εκπαίδευση προσωπικού Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ενδυνάμωση της διαφάνειας και της αξιοκρατίας σε θέματα αρμοδιότητας Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ενίσχυση της κοινωνικής συμμετοχής στην ακτοπλοΐα, θέματα πολιτικού προσωπικού, συμπλήρωση διατάξεων για τα λιμενικά έργα και άλλες διατάξεις» (Α΄ 184), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 20 του ν. 4532/2018 «Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2015/1794 και άλλες διατάξεις» (Α΄ 63),
β) του άρθρου 90 του «Κώδικα νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα», που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του π.δ. 63/2005 (Α΄ 98),
γ) της αριθμ. Υ29/15 «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Γεώργιο Χουλιαράκη» (Β΄ 2168).
2. Το αριθμ. 2811.8/39140/2018/24-05-2018 εισηγητικό σημείωμα της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
3. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις του παρόντος προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, ύψους τριακοσίων είκοσι χιλιάδων ευρώ (320.000,00 ευρώ) περίπου για το έτος λειτουργίας 2019 της Σχολής Δοκίμων Σημαιοφόρων Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., εξακοσίων χιλιάδων ευρώ (600.000,00 ευρώ) περίπου για το έτος 2020, εννιακοσίων ογδόντα χιλιάδων ευρώ (980.000,00 ευρώ) περίπου για το έτος 2021 και για καθένα από τα επόμενα έτη δαπάνη ύψους ενός εκατομμυρίου τριακοσίων εβδομήντα χιλιάδων ευρώ (1.370.000,00 ευρώ) περίπου. Οι δαπάνες αυτές θα προβλέπονται, τόσο για τα έτη 2019-2021 όσο και για καθένα από τα επόμενα έτη, στις πιστώσεις αντίστοιχων Κωδικών Αριθμών Εξόδων του Ειδικού Φορέα 41-140 «Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής» του τακτικού προϋπολογισμού του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και θα καλύπτονται με μεταφορά πιστώσεων στον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας / Γενικό Επιτελείο Ναυτικού (ΚΑΕ 0436, 1421, 0517, 0700, 1311). Η προκαλούμενη δαπάνη στοιχεί προς τις δεσμεύσεις και τους στόχους του εγκριθέντος Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019-2022.
4. Την αριθμ. Δ116/2018/29-06-2018 γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας, με πρόταση των Υπουργών Εθνικής Άμυνας, Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Οικονομικών, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών,
αποφασίζουμε:
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄
Γενικές Διατάξεις
Άρθρο 1
Σχολή Δοκίμων Σημαιοφόρων Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής
1. Η Σχολή Δοκίμων Σημαιοφόρων Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής (Σ.Δ.Σ.Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.) είναι εκπαιδευτικό ίδρυμα του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής, ισότιμο με τα ιδρύματα του πανεπιστημιακού τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης, το οποίο οργανώνεται και λειτουργεί σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και τον παρόντα οργανισμό.
2. Η εκπαιδευτική της οργάνωση και λειτουργία ρυθμίζεται από τον παρόντα οργανισμό και από την κείμενη νομοθεσία.
3. Η φοίτηση στη Σ.Δ.Σ.Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. είναι τετραετής.
4. Κατά το πρώτο έτος εφαρμογής των διατάξεων του παρόντος εισάγονται στη Σ.Δ.Σ.Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. μόνο ιδιώτες.
Άρθρο 2
Εισαγωγή στη Σχολή Δοκίμων Σημαιοφόρων Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής
1. Η εισαγωγή σπουδαστών στη Σχολή Δοκίμων Σημαιοφόρων Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής (Σ.Δ.Σ.Λ.Σ. ΕΛ.ΑΚΤ.) γίνεται με το σύστημα των εισαγωγικών εξετάσεων σε πανελλαδικό επίπεδο, σύμφωνα με τις ισχύουσες κάθε φορά διατάξεις.
2. Ο αριθμός των εισακτέων στη Σχολή Δοκίμων Σημαιοφόρων Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής καθορίζεται, κατ’ έτος, με κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, μετά από εισήγηση του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής και του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, αφού ληφθούν υπόψη τόσο οι κενές οργανικές θέσεις που υπάρχουν κατά την προκήρυξη των εξετάσεων όσο και εκείνες που πρόκειται να κενωθούν μέχρι το τέλος του επόμενου της έναρξης της εκπαιδευτικής περιόδου έτους, σε συνδυασμό με τις υφιστάμενες ανάγκες του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής και τις διαθέσιμες υποδομές της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων.
3. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ρυθμίζονται τα ποσοστά ανά κατηγορία των υποψηφίων, το ποσοστό των προερχομένων υποχρεωτικά ισάριθμα ανά κατηγορία από τους εν ενεργεία μόνιμους Ανθυπασπιστές, Υπαξιωματικούς Λ.Σ ΕΛ.ΑΚΤ. και Λιμενοφύλακες που εισάγονται στη Σχολή Δοκίμων Σημαιοφόρων Λ.Σ., τα προσόντα, οι ειδικές κατηγορίες υποψηφίων, οι προϋποθέσεις πρόσληψης και κατάταξης που πρέπει να πληρούν οι υποψήφιοι, οι απαιτούμενες πρακτικές δοκιμασίες και κάθε άλλο σχετικό θέμα. Ο διαγωνισμός για την εισαγωγή σπουδαστών στη Σχολή Δοκίμων Σημαιοφόρων Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. προκηρύσσεται με απόφαση του Αρχηγού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.
Άρθρο 3
Σκοπός λειτουργίας
Σκοπός λειτουργίας της Σ.Δ.Σ.Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. είναι να παρέχει στο Λ.Σ. ΕΛ.ΑΚΤ. μόνιμους Αξιωματικούς, με κατάλληλη εκπαίδευση και αγωγή για την κάλυψη των αναγκών του, να παράγει γνώση και να προάγει την έρευνα περί την λιμενική, ναυτική, ναυτιλιακή επιστήμη και τεχνολογία και να υποστηρίζει το επιχειρησιακό έργο του Λ.Σ. ΕΛ.ΑΚΤ., με τα μέσα και το προσωπικό που διαθέτει.
Άρθρο 4
Αποστολή Σχολής Δοκίμων Σημαιοφόρων Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.
Η αποστολή της Σχολής Δοκίμων Σημαιοφόρων Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής είναι:
α. Να παράγει και να μεταδίδει τη γνώση στους σπουδαστές της, με την έρευνα και τη διδασκαλία της λιμενικής, ναυτικής, ναυτιλιακής επιστήμης και τεχνολογίας καθώς και των συναφών θεωρητικών, θετικών και εφαρμοσμένων επιστημών και να παρέχει υποστήριξη στην ελληνική εμπορική ναυτιλία,
β. να αναπτύσσει τις στρατιωτικές και αστυνομικές αρετές και τη στρατιωτική και αστυνομική αγωγή, ώστε να διαμορφώνει Αξιωματικούς του Λ.Σ. ΕΛ.ΑΚΤ. με στρατιωτική και αστυνομική συνείδηση, μόρφωση ανώτατου επιπέδου, καθώς και κοινωνική, πολιτιστική και πολιτική παιδεία και αγωγή, παρέχοντας τους τα εφόδια για να καταστούν ικανοί ηγέτες με άρτια επαγγελματική και επιστημονική κατάρτιση,
γ. να οργανώνει Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) και Ερευνητικά Προγράμματα σε θέματα Λιμενικής, Ναυτικής, Ναυτιλιακής Επιστήμης και Τεχνολογίας, σε συνεργασία με Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της ημεδαπής, σύμφωνα με τις διαδικασίες και προϋποθέσεις που καθορίζονται στις κείμενες διατάξεις.
Άρθρο 5
Είδη Εκπαίδευσης Αγωγή
1. Στη Σ.Δ.Σ.Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. παρέχεται ακαδημαϊκή και στρατιωτική, αστυνομική εκπαίδευση.
Επιπλέον, για τις κατευθύνσεις Κυβερνητών Λ.Σ. ΕΛ.ΑΚΤ. και Μηχανικών Λ.Σ. ΕΛ.ΑΚΤ. παρέχεται πρακτική εκπαίδευση, προσαρμοσμένη στις απαιτήσεις του Λ.Σ. ΕΛ.ΑΚΤ.
α. Η ακαδημαϊκή εκπαίδευση αφορά στην επιστημονική γνώση των αντικειμένων των θετικών, εφαρμοσμένων, τεχνολογικών, κοινωνικών, ανθρωπιστικών και θεωρητικών επιστημών, οι οποίες διδάσκονται στη Σχολή και στην οποία υπάγονται όλα τα μαθήματα επιστημονικού χαρακτήρα τα οποία υποστηρίζουν γνωστικά τη θεωρητική και πρακτική στρατιωτική -αστυνομική και λιμενική εκπαίδευση.
β. Η στρατιωτική και αστυνομική εκπαίδευση αφορά στις θεωρητικές, τεχνικές και πρακτικές γνώσεις και δεξιότητες, καθώς και στην πρακτική εξάσκηση και εφαρμογή της στρατιωτικής και αστυνομικής επιστήμης και τεχνολογίας στο οικείο επιχειρησιακό περιβάλλον.
γ. Η λιμενική, ναυτική και ναυτιλιακή εκπαίδευση αφορά στις θεωρητικές, τεχνικές και πρακτικές γνώσεις και δεξιότητες, καθώς και στην πρακτική εξάσκηση και εφαρμογή της λιμενικής, ναυτικής, ναυτιλιακής επιστήμης και τεχνολογίας στο οικείο επιχειρησιακό περιβάλλον που αφορούν και στην υποστήριξη της Ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας.
2. Στη Σ.Δ.Σ.Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. καλλιεργείται αδιαλείπτως η στρατιωτική και αστυνομική αγωγή, ως απαραίτητο στοιχείο της ιδιότητας του Λιμενικού.
3. Στη Σ.Δ.Σ.Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. δύνανται να οργανώνονται και να λειτουργούν Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) σε θέματα Λιμενικής, Ναυτικής, Ναυτιλιακής επιστήμης και τεχνολογίας και σε γνωστικά αντικείμενα σχετικά με τις εκπαιδευτικές, ερευνητικές και λειτουργικές ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και της Εθνικής Άμυνας της χώρας, σε συνεργασία με Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της ημεδαπής, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
4. Η Σ.Δ.Σ.Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., πέραν των ανωτέρω, δύναται: α. Να διοργανώνει επιμορφωτικά σεμινάρια, β. να εκπαιδεύει, από κοινού με άλλα ισότιμα ιδρύματα του εσωτερικού και εξωτερικού, σπουδαστές ή Αξιωματικούς σε κοινά προγράμματα προπτυχιακών ή μεταπτυχιακών σπουδών και έρευνας, σε γνωστικά αντικείμενα λιμενικού, ναυτικού και ναυτιλιακού ενδιαφέροντος,
γ. να ανταλλάσσει σπουδαστές με ισότιμα ιδρύματα της ημεδαπής ή της αλλοδαπής και Διδακτικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό με Α.Σ.Ε.Ι. ή Α.Ε.Ι. της αλλοδαπής στο πλαίσιο εκπαιδευτικών προγραμμάτων της παρεχόμενης στρατιωτικής, αστυνομικής, ακαδημαϊκής και λιμενικής, ναυτικής, ναυτιλιακής εκπαίδευσης και επιμορφωτικών σεμιναρίων,
δ. να συνεργάζεται με Α.Ε.Ι., με ερευνητικά κέντρα και διεθνείς οργανισμούς σε θέματα έρευνας, στο πλαίσιο των διπλωματικών και ερευνητικών εργασιών, των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών και εφαρμοσμένης έρευνας αστυνομικού χαρακτήρα λιμενικής καθώς και ναυτικής και ναυτιλιακής επιστήμης.
5. Μέρος της εκπαίδευσης μπορεί να πραγματοποιείται σε υπηρεσίες του Λ.Σ. ΕΛ.ΑΚΤ. και συναφείς με το έργο του υπηρεσίες, σε σκάφη του Λ.Σ. ΕΛ.ΑΚΤ., Πολεμικά πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, και σε ομόλογες σχολές της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, κατόπιν έγκρισης του Αρχηγού Λ.Σ. ΕΛ.ΑΚΤ. και του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Ναυτικού όσον αφορά σε Πολεμικά Πλοία και Υπηρεσίες του Πολεμικού Ναυτικού.
Άρθρο 6
Υπαγωγή Έδρα
1. Η εποπτεία στη Σ.Δ.Σ.Λ.Σ. ΕΛ.ΑΚΤ., σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και τον παρόντα οργανισμό, ασκείται από τους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας (Υ.ΕΘ.Α.) και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (Υ.ΝΑ.Ν.Π.), δια του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (Γ.Ε.Ν.) και του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής (Λ.Σ.-ΕΛ. ΑΚΤ.) αντίστοιχα.
2. Η Σ.Δ.Σ.Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εδρεύει στις εγκαταστάσεις της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων (Σ.Ν.Δ.) στον Πειραιά.
3. Η υλοποίηση της εκπαίδευσης είναι δυνατόν να πραγματοποιείται επ’ ωφελεία της Σ.Δ.Σ.Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και σε άλλες μονάδες του Λ.Σ. ΕΛ.ΑΚΤ.
Άρθρο 7
Αργίες Ημέρα Σχολής
Τα διαλαμβανόμενα για τις αργίες και την ημέρα Σχολής που αναφέρονται στο οργανισμό της Σ.Ν.Δ. ισχύουν και για τη Σ.Δ.Σ.Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄
Οργάνωση -Διοίκηση Σχολής
Άρθρο 8
Συγκρότηση
1. Η Σχολή Δοκίμων Σημαιοφόρων Λ.Σ. ΕΛ.ΑΚΤ. συγκροτείται από:
α. Τον Διοικητή. β. Τον Υποδιοικητή. γ. Το Επιτελείο. δ. Τις Τάξεις των Δοκίμων Σημαιοφόρων Λ.Σ. ΕΛ.ΑΚΤ.
2. Το Επιτελείο διαρθρώνεται ως ακολούθως: α. Διεύθυνση Σπουδών. β. Τμήμα Διοίκησης Δοκίμων Σημαιοφόρων Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. γ. Τμήμα Εσωτερικών Λειτουργιών. δ. Διαχείριση Χρηματικού Υλικού.
3. Οι τάξεις των Δοκίμων Σημαιοφόρων Λ.Σ. ΕΛ.ΑΚΤ έχουν ως εξής: α. Ιη Τάξη (α΄ ακαδημαϊκό έτος), β. ΙΙη Τάξη (β΄ ακαδημαϊκό έτος), γ. ΙΙΙη Τάξη (γ΄ ακαδημαϊκό έτος), δ. ΙVη Τάξη (δ΄ ακαδημαϊκό έτος).
4. Στη Σ.Δ.Σ.Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. λειτουργεί και το Εκπαιδευτικό Συμβούλιο σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 15 του παρόντος.
Άρθρο 9
Διοικητής της Σχολής
1. Διοικητής της Σ.Δ.Σ.Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. είναι ο Διοικητής της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων και έχει ιδίως τα ακόλουθα καθήκοντα:
α. Ασκεί τη Διοίκηση της Σ.Δ.Σ.Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και μεριμνά για την άρτια εκπαίδευση των Δοκίμων,
β. είναι υπεύθυνος έναντι του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού και του Αρχηγείου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., για την επίτευξη του ανωτέρω επιδιωκομένου σκοπού,
γ. διαπιστώνει την εκπαιδευτική ικανότητα του διδακτικού προσωπικού και υποβάλλει προτάσεις για την αντικατάσταση ή απόλυση των υστερούντων,
δ. ενεργεί σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία για την προκήρυξη θέσεων διδακτικού προσωπικού και διαπιστώνει την εκπαιδευτική ικανότητα και επάρκεια του διδακτικού προσωπικού, ενώ ταυτόχρονα υποβάλλει προτάσεις για την αντικατάσταση ή απόλυση των διδασκόντων,
ε. τοποθετεί στα Τμήματα της Σχολής το μετατιθέμενο ή τοποθετούμενο σε αυτή στρατιωτικό ή πολιτικό προσωπικό.
2. Τον Διοικητή, απόντα ή κωλυόμενο, αναπληρώνει ο Υποδιοικητής της Σχολής.
Άρθρο 10
Υποδιοικητής της Σχολής
Υποδιοικητής της Σχολής είναι ο Υποδιοικητής της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων. Είναι άμεσος βοηθός του Διοικητή σε θέματα σχετικά με τη διοίκηση και την εκπαίδευση. Ειδικότερα έχει τις εξής αρμοδιότητες:
α. Είναι υπεύθυνος έναντι του Διοικητή της Σχολής για την εύρυθμη και παραγωγική εκπαίδευση των Δοκίμων,
β. επιβλέπει την εφαρμογή του προγράμματος εκπαίδευσης και παρακολουθεί τη συμπεριφορά και την επίδοση των εκπαιδευομένων,
γ. επιβλέπει την τάξη και πειθαρχία και παρακολουθεί αν εφαρμόζονται οι διατάξεις των κανονισμών και οι διαταγές του Διοικητή,
δ. εισηγείται την έκδοση των αναγκαίων διαταγών σχετικά με την εκπαίδευση και επιβλέπει την εκτέλεση τους, σύμφωνα με τις οδηγίες του Διοικητή,
ε. παρίσταται σε όσο το δυνατό περισσότερες παραδόσεις μαθημάτων, εφαρμογές και ασκήσεις, για να σχηματίζει προσωπική αντίληψη σχετικά με την πρόοδο και απόδοση του διδακτικού προσωπικού,
στ. επιβλέπει την κανονική καταχώριση της βαθμολογίας των Δοκίμων στα βιβλία βαθμολογίας, την εξαγωγή των αποτελεσμάτων των εξετάσεων και τη σύνταξη των πινάκων επιτυχόντων και αποτυχόντων,
ζ. διατυπώνει, στο τέλος κάθε ακαδημαϊκού έτους, τη γνώμη του στο Διοικητή της Σχολής για την απόδοση και ικανότητα του διδακτικού προσωπικού και των Αξιωματικών της Σχολής,
η. ελέγχει τα υπηρεσιακά βιβλία της Σχολής, σύμφωνα με τις διαταγές του Διοικητή.
Άρθρο 11
Διεύθυνση Σπουδών
1. Η Διεύθυνση Σπουδών διαρθρώνεται εσωτερικά ως εξής:
α. Γραφείο Εκπαίδευσης. β. Γραφείο Υποστήριξης.
2. Το Γραφείο Εκπαίδευσης έχει τις εξής αρμοδιότητες: α. Παρακολουθεί την πιστή εφαρμογή του προγράμματος εκπαίδευσης. β. Καταρτίζει, σε συνεργασία με τους διδάσκοντες καθηγητές, τα θέματα, τα οποία θα αποτελέσουν αντικείμενο ατομικής ή ομαδικής εργασίας των Δοκίμων Σημαιοφόρων.
γ. Καταρτίζει τα ωρολόγια προγράμματα και τα προγράμματα των εξετάσεων και μεριμνά για την προπαρασκευή, οργάνωση και κανονική διεξαγωγή αυτών.
δ. Συντάσσει το ετήσιο πρόγραμμα διαλέξεων γενικής μόρφωσης και επισκέψεων για τους Δοκίμους Σημαιοφόρους και μεριμνά για την επιλογή κατάλληλων ομιλητών.
ε. Ενεργεί για την έγκαιρη υποβολή προτάσεων για το περιεχόμενο της εκπαίδευσης και το διδακτικό προσωπικό της Σχολής.
στ. Ενεργεί, σε συνεργασία με τον Τμηματάρχη Διοίκησης Δοκίμων Σημαιοφόρων Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., για την υλοποίηση των έκτακτων εκπαιδευτικών προγραμμάτων των Δοκίμων αυτών και την άρτια διεξαγωγή των εξαμηνιαίων εξετάσεών τους.
ζ. Συντάσσει τον απολογισμό της εκπαίδευσης. η. Παρακολουθεί την έγκαιρη προσέλευση και αποχώρηση των διδασκόντων καθηγητών με υπηρεσιακά αυτοκίνητα, σε συνεργασία με το Γραφείο Κίνησης.
θ. Φυλάττει τα βιβλία βαθμολογίας των Δοκίμων. ι. Εισηγείται την προμήθεια των αναγκαίων συγγραμμάτων και βιβλίων καθώς και του κατάλληλου εκπαιδευτικού υλικού.
ια. Χειρίζεται θέματα που σχετίζονται με τη λειτουργία του Εκπαιδευτικού Συμβουλίου, όπως αυτά προσδιορίζονται στις οικείες διατάξεις.
3. Το Γραφείο Υποστήριξης έχει τις εξής αρμοδιότητες: α. Μεριμνά για την καλαίσθητη εκτύπωση διατριβών,μελετών, σχεδίων και λοιπών εργασιών που ανατίθενται στους Δοκίμους.
β. Επιμελείται την εκτύπωση των πτυχίων που απονέμονται στους Δοκίμους Σημαιοφόρους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.
γ. Προετοιμάζει τα μέσα και υλικά για τις εξετάσεις της Σχολής Δοκίμων Σημαιοφόρων Λ.Σ. -ΕΛ.ΑΚΤ.
δ. Αναπαράγει διαλέξεις και σημειώσεις των διδασκόντων καθηγητών και διεκπεραιώνει κάθε άλλη εργασία που του ανατίθεται από την Διεύθυνση Σπουδών.
ε. Μεριμνά για την καλή συντήρηση, αξιοποίηση και αποδοτική χρησιμοποίηση των οπτικοακουστικών μέσων.
στ. Παρακολουθεί την εξέλιξη της επιστήμης στο χώρο των οπτικοακουστικών και λοιπών μέσων και εισηγείται τον εφοδιασμό της Σχολής με αυτά.
ζ. Φυλάσσει το πάσης φύσεως εκπαιδευτικό υλικό.
4. Στην Διεύθυνση Σπουδών δύναται να τοποθετούνται Αξιωματικοί μέχρι και το βαθμό του Αρχιπλοιάρχου, νεώτεροι του εκάστοτε Υποδιοικητή, πτυχιούχοι Α.Ε.Ι. ή ισοτίμων σχολών, ή κάτοχοι ειδικών γνώσεων, οι οποίοι παράλληλα με τα λοιπά καθήκοντα τους, που αφορούν κυρίως τη μελέτη της βελτίωσης του εκπαιδευτικού προγράμματος, αλλά και του εν γένει εκπαιδευτικού συστήματος, δύναται να απασχολούνται και ως διδακτικό προσωπικό για τη διδασκαλία του αντικειμένου της γνώσης τους.
Άρθρο 12
Τμήμα Διοίκησης Δοκίμων Σημαιοφόρων Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.
1. Το Τμήμα Διοίκησης Δοκίμων Σημαιοφόρων Λ.Σ.ΕΛ.ΑΚΤ. είναι αρμόδιο:
α. Για την επαγγελματική κατάρτιση και τη γενικότερη ηθική, αστυνομική και στρατιωτική διαπαιδαγώγηση των εκπαιδευομένων.
β. Για την κανονική εφαρμογή των προγραμμάτων εκπαίδευσης, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Σπουδών.
2. Στο Τμήμα Διοίκησης Δοκίμων Σημαιοφόρων Λ.Σ.ΕΛ.ΑΚΤ. συνιστάται και λειτουργεί Γραφείο Γραμματείας, αποστολή του οποίου είναι η γραμματειακή εξυπηρέτηση και η διοικητική γενικά υποστήριξη του Τμήματος, σύμφωνα και με τις οδηγίες του Τμηματάρχη του. Το γραφείο αυτό στελεχώνεται από προσωπικό του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Προϊστάμενος του γραφείου τοποθετείται βαθμοφόρος του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.
Άρθρο 13
Τμήμα Εσωτερικών Λειτουργιών
1. Το Τμήμα Εσωτερικών Λειτουργιών διαρθρώνεται εσωτερικά ως εξής:
α. Γραφείο Προσωπικού. β. Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων.
2. Το Γραφείο Προσωπικού έχει τις εξής αρμοδιότητες: α. Χειρίζεται τα θέματα και τις υποθέσεις του προσωπικού, διεξάγει τη σχετική αλληλογραφία και τηρεί το αρχείο,
β. φροντίζει για τη διάταξη των τακτικών και έκτακτων υπηρεσιών του προσωπικού της Σχολής, σε συνεργασία με τις αντίστοιχες υπηρεσίες της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων,
γ. μεριμνά για τη διακίνηση της αλληλογραφίας,
δ. μεριμνά για την εξασφάλιση των βοηθητικών λειτουργιών της Σχολής, σε συνεργασία και με το Τμήμα Διαχείρισης Χρηματικού Υλικού και τις αντίστοιχες Υπηρεσίες της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων.
3. Το Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων έχει τις εξής αρμοδιότητες:
α. Συνεπικουρεί το προσωπικό της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων να οργανώνει τις διάφορες εκδηλώσεις της Σχολής Δοκίμων Σημαιοφόρων Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. όπως ορκωμοσία δοκίμων, εορτή προστάτη του Σώματος, εορτές Πάσχα, σύμφωνα με τις οδηγίες και εντολές του Διοικητή της Σχολής, σε συνεργασία με τον Τμηματάρχη του Τμήματος Διοίκησης Δοκίμων Σημαιοφόρων,
β. μεριμνά για την εκτύπωση των προσκλήσεων των διαφόρων εορταστικών εκδηλώσεων της Σχολής και την αποστολή τους στα προσκαλούμενα πρόσωπα, σε συνεργασία με το προσωπικό της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων,
γ. μεριμνά για τη φωτογραφική, κινηματογραφική ή βιντεοσκοπική κάλυψη των κάθε μορφής εκδηλώσεων της Σχολής, σε συνεργασία με το Γραφείο Υποστήριξης, και τηρεί αρχείο φωτογραφιών, κασετών και ταινιών,
δ. χειρίζεται θέματα που έχουν σχέση με την προβολή του έργου της Σχολής, μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης.
Άρθρο 14
Διαχείριση Χρηματικού Υλικού
1. Η Διαχείριση Χρηματικού Υλικού διαρθρώνεται εσωτερικά ως εξής:
α. Γραφείο Χρηματικού. β. Γραφείο Υλικού.
2. Το Γραφείο Χρηματικού έχει τις εξής αρμοδιότητες: α. Μεριμνά για θέματα οικονομικής φύσεως που αφορούν στο μόνιμο προσωπικό της Σχολής, και την αποζημίωση του διδακτικού προσωπικού,
β. διαχειρίζεται θέματα δαπανών της Σ.Δ.Σ.Λ.Σ.-ΕΛ. ΑΚΤ.
3. Το Γραφείο Υλικού έχει τις εξής αρμοδιότητες: α. μεριμνά για θέματα προμηθειών και κατανομής εφοδίων και υλικών του προσωπικού στο Επιτελείο και στους Δοκίμους Σημαιοφόρους ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ.,
β. μεριμνά για θέματα προμηθειών, καλής λειτουργίας, συντήρησης και ασφαλούς φύλαξης όλων των απαραίτητων μέσων, μηχανημάτων, εξοπλισμού και υλικών που απαιτούνται για τις ανάγκες της Σχολής.
Άρθρο 15
Εκπαιδευτικό Συμβούλιο
1. Το Εκπαιδευτικό Συμβούλιο απαρτίζεται από τον Διοικητή της Σχολής, τον Διευθυντή Σπουδών, τον Τμηματάρχη του Τμήματος Διοίκησης Δοκίμων Σημαιοφόρων, έναν (1) ανώτερο Αξιωματικό της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης του Αρχηγείου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ και τρία (3) μέλη από το καθηγητικό προσωπικό. Καθήκοντα Προέδρου του Συμβουλίου εκτελεί ο Διοικητής της Σχολής. Ως γραμματέας του Συμβουλίου, χωρίς ψήφο, ορίζεται κατώτερος Αξιωματικός.
2. Τα μέλη του Εκπαιδευτικού Συμβουλίου ορίζονται με διαταγή του Διοικητή της Σχολής, για ένα (1) εκπαιδευτικό έτος και αντικαθίστανται, μόνο σε περίπτωση μετάθεσης, μακροχρονίου κωλύματος, απαλλαγής από τα καθήκοντα τους ή ένεκα σοβαρού υπηρεσιακού λόγου. Με την ίδια διαταγή, ορίζονται ισάριθμα αναπληρωματικά μέλη, ισόβαθμα ή με την ίδια ιδιότητα. Ως μέλη δύναται να ορισθούν και Αξιωματικοί του Αρχηγείου Λ.Σ. ΕΛ.ΑΚΤ. ή της Σ.Ν.Δ., εφόσον οι Αξιωματικοί της Σχολής Δοκίμων Σημαιοφόρων Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. δεν επαρκούν.
3. Το Εκπαιδευτικό Συμβούλιο συγκαλείται με διαταγή του προέδρου, βρίσκεται σε απαρτία όταν είναι παρόντα πέντε (5) τουλάχιστον από τα μέλη του και έχει αρμοδιότητα υποβολής προτάσεων για:
α. Την κατάρτιση και την τροποποίηση ή τη βελτίωση του εκπαιδευτικού προγράμματος. Ειδικότερα, καθορίζει το σκοπό, το στόχο, τη διαδικασία, τη βιβλιογραφία και γενικά τη μεθοδολογία διδασκαλίας κάθε μαθήματος,
β. τις αδυναμίες εφαρμογής του προγράμματος εκπαίδευσης, την τυχόν ανεπάρκεια του διδακτικού προσωπικού, την καταλληλότητα των βιβλίων ή άλλων μέσων που προτείνονται ως εκπαιδευτικά βοηθήματα, τη συγγραφή των εκπαιδευτικών βιβλίων ή άλλων εκπαιδευτικών βοηθημάτων από προσωπικό του Λ.Σ.-ΕΛ. ΑΚΤ. ή ιδιώτες, καθώς και την αναμόρφωση και προσαρμογή των εκπαιδευτικών βιβλίων και βοηθημάτων στις ανάγκες της εκπαίδευσης, ύστερα από εισήγηση ενός από τα μέλη του,
γ. τη γνωμοδότηση σε οποιοδήποτε ζήτημα αναφερόμενο στη βελτίωση της εκπαίδευσης που τίθεται υπόψη του αρμοδίως.
4. Το εκπαιδευτικό Συμβούλιο μπορεί να ζητά πληροφορίες για θέματα της αρμοδιότητάς του και να δέχεται προτάσεις ή υποδείξεις των καθηγητών σε θέματα εκπαίδευσης.
5. Τα μέλη του Εκπαιδευτικού Συμβουλίου παρίστανται κατά τις γενικές συνελεύσεις του διδακτικού προσωπικού της Σχολής.
6. Οι προτάσεις και γνωμοδοτήσεις του Συμβουλίου καταχωρίζονται σε πρακτικό, αντίγραφο του οποίου υποβάλλεται ιεραρχικά στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης Προσωπικού Λ.Σ. ΕΛ.ΑΚΤ. του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
Άρθρο 16
Διευθυντής Σπουδών Τμηματάρχες Τμημάτων Επιτελείου
1. Ο Διευθυντής Σπουδών είναι υπεύθυνος έναντι του Αρχηγείου Λ.Σ.ΕΛ.ΑΚΤ. ως προς την επίτευξη του επιδιωκόμενου στόχου της εκπαίδευσης.
2. Οι Τμηματάρχες των Τμημάτων του Επιτελείου έχουν τις εξής αρμοδιότητες:
α. Είναι άμεσοι βοηθοί του Διοικητή της Σχολής.
β. Ευθύνονται για την εκτέλεση των αρμοδιοτήτων
και καθηκόντων του Τμήματος τους και έχουν εξουσία διεύθυνσης, εποπτείας και ελέγχου του προσωπικού του Τμήματός τους.
γ. Συντονίζουν τη λειτουργία των Γραφείων του Τμήματός τους.
Άρθρο 17
Τμηματάρχης Τμήματος Διοίκησης Δοκίμων Σημαιοφόρων Λ.Σ.-Ε.ΑΚΤ.
Ο Τμηματάρχης Τμήματος Διοίκησης Δοκίμων Σημαιοφόρων Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. έχει τα εξής καθήκοντα και υποχρεώσεις:
α. Είναι υπεύθυνος έναντι του Διοικητή της Σχολής για την ευπρέπεια, καθαριότητα και τάξη στους χώρους των θαλάμων (κοιτώνων), μαγειρείων, εστιατορίων και λοιπών χρησιμοποιούμενων από του Δοκίμους εγκαταστάσεων της Σχολής, ως και για τη συντήρηση αυτών, συνεργαζόμενος προς τούτο με το Επιτελείο της Σ.Ν.Δ.,
β. εισηγείται τη λήψη μέτρων για ζητήματα διοικητικής μέριμνας των Δοκίμων,
γ. παρευρίσκεται σε όσο το δυνατόν περισσότερες παραδόσεις πρακτικών μαθημάτων και ασκήσεων, για να σχηματίζει προσωπική αντίληψη για την πρόοδο των Δοκίμων και ενημερώνει επί των διαπιστώσεων του τον Υποδιοικητή της Σχολής,
δ. ενημερώνεται από τους Επιτηρητές των Τάξεων για τα συμβάντα του 24ώρου και αναφέρει σχετικά στον Υποδιοικητή της Σχολής,
ε. επισημαίνει τα παρουσιαζόμενα κατά την εκπαίδευση προβλήματα και εισηγείται τρόπους θεραπείας τους,
στ. συνεργάζεται με το αντίστοιχο προσωπικό της Σ.Ν.Δ. για τη κατάρτιση του προγράμματος συσσιτίου των Δοκίμων και επιβλέπει την εκτέλεση αυτού, σύμφωνα και με τις εντολές και οδηγίες του Διοικητή,
ζ. ενεργεί τακτικές επιθεωρήσεις σε όλους τους χρησιμοποιούμενους από τους Δοκίμους χώρους της Σχολής,
η. εκφέρει τη γνώμη του επί των αιτήσεων και αναφορών που υποβάλλονται προς τη Διοίκηση της Σχολής από τους Δοκίμους,
θ. αποφαίνεται επί των αιτημάτων απομάκρυνσης των Δοκίμων από την Αττική, σύμφωνα με τις οδηγίες και εντολές του Διοικητή της Σχολής,
ι. ελέγχει την κανονική τήρηση και ενημέρωση των βαθμολογιών και των βιβλίων και καταστάσεων, που υποχρεούται να τηρεί η κάθε Τάξη,
ια. τηρεί στο γραφείο του το γενικό πρόγραμμα εκπαίδευσης των Δοκίμων καθώς και τα ωρολόγια προγράμματα, ώστε να δύναται να ελέγχει την κανονική εφαρμογή αυτών,
ιβ. εκτελεί κάθε άλλη υπηρεσία, που του ανατίθεται με διαταγή του Διοικητή της Σχολής.
Άρθρο 18
Επιτηρητής Τάξεως
Ο Επιτηρητής Τάξεως έχει τα εξής καθήκοντα και υποχρεώσεις:
α. Ορίζει τις θέσεις των Δοκίμων στους θαλάμους, στα διδακτήριο και στο εστιατόριο.
β. Παρευρίσκεται, όταν κρίνεται σκόπιμο, στις συντάξεις της Σχολής και αναφέρει στον Τμηματάρχη του Τμήματος Διοίκησης Δοκίμων Σημαιοφόρων Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.
γ. Παρίσταται, εκ περιτροπής, στο γεύμα των Δοκίμων επιβλέποντας την τάξη και ησυχία.
δ. Ενεργεί την καθημερινή και εβδομαδιαία επιθεώρηση των Δοκίμων, των κοιτώνων και των διδακτηρίων της Τάξεώς του.
ε. Επιμελείται όλα τα ζητήματα διοικητικής μέριμνας της Τάξεώς του.
στ. Είναι υπεύθυνος για την ηθική, επαγγελματική και κοινωνική αγωγή των Δοκίμων, καθώς και για την εκπαίδευση αυτών στις ασκήσεις πυκνής τάξης και άλλα πρακτικά μαθήματα.
ζ. Παρακολουθεί την εκπαίδευση των Δοκίμων και αναφέρει στο Τμηματάρχη του Τμήματος Δοκίμων Σημαιοφόρων Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. κάθε αναφυόμενο πρόβλημα κατά την εφαρμογή του προγράμματος εκπαίδευσης.
η. Είναι υπεύθυνος για την πειθαρχία, την τάξη και το κανονικό της στολής των Δοκίμων καθώς και την καθαριότητα και ευπρέπεια των κτιριακών εγκαταστάσεων της Τάξεώς του.
θ. Καθορίζει τις εσωτερικές υπηρεσίες της Τάξεώς του και επιβλέπει την εύρυθμη και κανονική διεξαγωγή αυτών.
ι. Αποφαίνεται ή εισηγείται την έγκριση ή απόρριψη των διαφόρων αιτημάτων των Δοκίμων της Τάξεώς του.
ια. Επιβλέπει την προετοιμασία των απαραίτητων εργασιών κατά τις τακτικές και έκτακτες εξετάσεις των Δοκίμων της Τάξεώς του.
ιβ. Παρίσταται κατά τις τακτικές και έκτακτες εξετάσεις των Δοκίμων και λαμβάνει μέριμνα για την αυστηρή επιτήρηση αυτών.
ιγ. Βαθμολογεί τα προσόντα των Δοκίμων της Τάξεώς του.
ιδ. Εκτελεί κάθε άλλο καθήκον, που του ανατίθεται με διαταγή του Τμηματάρχη του Τμήματος Διοίκησης Δοκίμων Σημαιοφόρων.
ιε. Τηρεί το βιβλίο βαθμολογίας των Δοκίμων της Τάξεώς του.
Άρθρο 19
Βαθμοί διοικούντων
1. Ο Διευθυντής Σπουδών είναι Ανώτατος Αξιωματικός ή Πλοίαρχος, νεώτερος του Υποδιοικητή και αρχαιότερος των Τμηματαρχών όλων των υπολοίπων Τμημάτων.
2. Οι Τμηματάρχες των λοιπών Τμημάτων του Επιτελείου είναι Ανώτεροι Αξιωματικοί.
3. Οι Επιτηρητές των Τάξεων είναι Πλωτάρχες ή Υποπλοίαρχοι.
4. Οι Προϊστάμενοι των Γραφείων είναι Κατώτεροι Αξιωματικοί.
5. Σε περίπτωση απουσίας ή κωλύματος οι διοικούντες αναπληρώνονται από τον κατά βαθμό ανώτερο ή αρχαιότερο υφιστάμενό τους.
Άρθρο 20
Αξιολόγηση προσωπικού
1. Οι εκθέσεις αξιολόγησης του Διευθυντή Σπουδών της Σ.Δ.Σ.Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. συντάσσονται από τον Προϊστάμενο του Κλάδου Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και γνωματεύει ο αρμόδιος Υπαρχηγός.
2. Οι εκθέσεις αξιολόγησης του λοιπού προσωπικού της Σ.Δ.Σ.Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. συντάσσονται από τους Τμηματάρχες των Τμημάτων και γνωματεύει ο Διευθυντής Σπουδών.
Άρθρο 21
Πιστοποίηση και αξιολόγηση εκπαιδευτών
1. Ως Επιτηρητές Τάξεων τοποθετούνται κατά προτεραιότητα Αξιωματικοί που έχουν αποφοιτήσει ευδόκιμα από Σχολείο Κατάρτισης Εκπαιδευτών και να έχουν πιστοποιηθεί από την επιτροπή της παραγράφου 2.
2. Συνιστάται επιτροπή πιστοποίησης εκπαιδευτών, η οποία αποτελείται από τον Διευθυντή Προσωπικού ως πρόεδρο, καθώς και τον Διευθυντή Σπουδών και τον Τμηματάρχη του Τμήματος Διοίκησης Δοκίμων Σημαιοφόρων, ως μέλη. Έργο της επιτροπής είναι η πιστοποίηση της καταλληλότητας ως Εκπαιδευτών των Επιτηρητών, που πρόκειται να υπηρετήσουν στη Σ.Δ.Σ.Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Για την παροχή της πιστοποίησης, λαμβάνεται υπόψη η γενική κατάσταση της υγείας και η αντοχή των υποψηφίων κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας τους, η αποχή από αυτή για λόγους υγείας, η τυχόν αξιολόγησή τους με γενικό χαρακτηρισμό «εξαίρετο» και με επί μέρους βαθμολογίες που δεν είναι δυσμενείς για τον κατεχόμενο βαθμό κατά τα τρία (3) τελευταία έτη, ο ζήλος και το ενδιαφέρον για το εκπαιδευτικό έργο, η πειθαρχία και γενικά η επαγγελματική κατάρτιση και η εγκυκλοπαιδική μόρφωση, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ατομικού τους φακέλου. Η επιτροπή συντάσσει σχετικό πρακτικό και υποβάλλει τις προτάσεις της δια της Διεύθυνσης Προσωπικού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. στον Αρχηγό Λ.Σ.-ΕΛ. ΑΚΤ., προκειμένου να αποφασίσει για τη μετάθεσή τους το αρμόδιο κατά περίπτωση συμβούλιο μεταθέσεων. Οι μετατιθέμενοι στη Σ.Δ.Σ.Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. για άσκηση καθηκόντων Επιτηρητών Τάξεων μετεκπαιδεύονται σε σχολεία κατάρτισης εκπαιδευτών. Όσοι δεν αποφοιτούν ευδόκιμα μετατίθενται υποχρεωτικά, σύμφωνα με τον κανονισμό μεταθέσεων.
3. Το δεύτερο δεκαήμερο του μηνός Μαΐου κάθε έτους η επιτροπή αξιολογεί τους Επιτηρητές Τάξεων και υποβάλλει πρόταση, μέσω του Διευθυντή Σπουδών προς τη Διεύθυνση Προσωπικού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. για την τυχόν μετακίνησή τους. Η ως άνω αξιολόγηση και πρόταση της Επιτροπής για τους Αξιωματικούς αυτούς μπορεί να γίνεται και εκτάκτως, όταν κρίνεται αναγκαία η άμεση μετακίνηση του Αξιωματικού για υπηρεσιακούς λόγους.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄
Άρθρο 22
Γενική διάταξη
Για την εκπαίδευση και το διδακτικό και εκπαιδευόμενο προσωπικό της Σ.Δ.Σ.Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εφαρμόζονται οι διατάξεις του Κανονισμού Εκπαίδευσης (Κ.Ε.) της Σ.Δ.Σ.Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.
Άρθρο 23
Κανονισμός εκπαίδευσης
1. Ο Κανονισμός Εκπαίδευσης (Κ.Ε.) ρυθμίζει λεπτομερώς την οργάνωση και το πρόγραμμα σπουδών των Δοκίμων Σημαιοφόρων Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.
2. Ο Κ.Ε. περιλαμβάνει κυρίως: α. Τις εκπαιδευτικές περιόδους. β. Τα μαθήματα που διδάσκονται οι Δόκιμοι Σημαιοφόροι Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. καθ’ όλη τη διάρκεια φοίτησής τους στη Σ.Δ.Σ.Λ.Σ. ΕΛ.ΑΚΤ.
γ. Τη διδακτέα ύλη κάθε μαθήματος θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης.
δ. Το συνολικό αριθμό ωρών διδασκαλίας κάθε μαθήματος και τον τρόπο διενέργειας των εξετάσεων.
ε. Τους εκπαιδευτικούς πλόες και τους θερινούς εκπαιδευτικούς πλόες.
στ. Την εξειδικευμένη επαγγελματική κατάρτιση.
ζ. Το είδος και την έκταση της επιτελικής μελέτης εργασίας.
3. Ο Κ.Ε. υποβάλλεται σε τρία (03) αντίτυπα από τη Σ.Δ.Σ.Λ.Σ. ΕΛ.ΑΚΤ. στο Γ.Ε.Ν., το οποίο επιφέρει τις κατά κρίση του αναγκαίες τροποποιήσεις και, στη συνέχεια, υπογράφεται κοινή εγκριτική απόφαση των Αρχηγών Γ.Ε.Ν. και Λ.Σ. ΕΛ.ΑΚΤ. Το ένα αντίτυπο του Κ.Ε. αφότου εγκριθεί παραμένει στο Γ.Ε.Ν., το δεύτερο διαβιβάζεται στο Αρχηγείο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και το τρίτο επιστρέφεται στη Σχολή.
4. Οι σελίδες των αντιτύπων είναι σε ηλεκτρονική μορφή, αριθμημένες και μονογράφονται από τους Αρχηγούς Γ.Ε.Ν. και Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και δεν επιτρέπεται εκ των υστέρων να γίνει οποιαδήποτε προσθήκη ή διόρθωση.
5. α. Πρωτοβουλία αντικατάστασης ή τροποποίησης του ισχύοντος Κ.Ε. μπορεί να προκαλείται είτε από την ίδια τη Σ.Δ.Σ.Λ.Σ. ΕΛ.ΑΚΤ. είτε από το Αρχηγείο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.
β. Τροποποιήσεις ή προσθήκες μπορεί να γίνονται στον ισχύοντα Κ.Ε. με αντικαταστάσεις ολόκληρων των σχετικών σελίδων, οι οποίες λαμβάνουν τους αριθμούς των παλαιών. Εάν οι νέες σελίδες είναι περισσότερες των παλαιών γίνεται χρήση γραμμάτων σε συνδυασμό με τους αριθμούς σελίδων, με τέτοιο τρόπο, ώστε η γενική αρίθμηση να μη μεταβληθεί.
6. Όλες οι εγκριτικές ή τροποποιητικές αποφάσεις του Κ.Ε. τηρούνται από τη Σ.Δ.Σ.Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. σε ειδικό αρχείο.
Άρθρο 24
Διδακτικό προσωπικό
1. Η διδασκαλία των μαθημάτων που περιγράφονται στον Κ.Ε. γίνεται από διδακτικό προσωπικό, το οποίο μπορεί να αποτελείται από μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, καθηγητικό προσωπικό Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης (Α.Ε.Ι.-Τ.Ε.Ι. ή Α.Σ.Ε.Ι.) της ημεδαπής ή της αλλοδαπής γενικά, καθηγητές Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού (Α.Ε.Ν.), από δικαστικούς λειτουργούς, από εν ενεργεία στελέχη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ή στελέχη Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, ιδιώτες επιστήμονες, τεχνικούς και καθηγητές ξένων γλωσσών. Η πρακτική και ειδική εκπαίδευση των Δοκίμων γίνεται με καθοδήγηση από κατάλληλο εκπαιδευτικό προσωπικό.
2. Ο διορισμός του διδακτικού προσωπικού στη Σ.Δ.Σ.Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. γίνεται, με απόφαση του Υπουργού Άμυνας, ύστερα από πρόταση των Αρχηγών του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής κατά την έναρξη της εκπαιδευτικής περιόδου. Με την ίδια απόφαση ορίζονται και αναπληρωματικοί καθηγητές. Σε κάθε καθηγητή μπορεί να ανατίθεται η διδασκαλία ενός ή περισσότερων μαθημάτων.
3. Για το διορισμό του διδακτικού προσωπικού απαραίτητη προϋπόθεση είναι η κατοχή τίτλου σπουδών ελληνικού ή ισότιμου αναγνωρισμένου αλλοδαπού Πανεπιστημίου που να ανταποκρίνεται στο γνωστικό αντικείμενο των μαθημάτων που διδάσκονται στη Σχολή. Επιπρόσθετα, συνεκτιμάται η κατοχή μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών και διδακτορικού διπλώματος ελληνικού ή ισότιμου αλλοδαπού αναγνωρισμένου Πανεπιστημίου, η υπηρεσιακή επαγγελματική εμπειρία, η διδακτική ικανότητα και εμπειρία καθώς και η συγγραφή εργασιών και συγγραμμάτων σχετικών με το διδασκόμενο αντικείμενο.
4. Για το διορισμό καθηγητικού προσωπικού Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης (Α.Ε.Ι.-Τ.Ε.Ι. ή Α.Σ.Ε.Ι.) της ημεδαπής ή της αλλοδαπής και Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) απαραίτητη είναι η κατοχή διδακτορικού διπλώματος και η συνάφεια του εν γένει ερευνητικού, επιστημονικού ή καλλιτεχνικού έργου των υποψηφίων με το γνωστικό αντικείμενο της προς πλήρωση θέσης. Η προϋπόθεση κατοχής διδακτορικού διπλώματος για κατάληψη θέσης καθηγητή δεν ισχύει προκειμένου περί γνωστικού αντικειμένου εξαιρετικής και αδιαμφισβήτητης ιδιαιτερότητας, για τα οποία δεν είναι δυνατή ή συνήθης, η εκπόνηση διδακτορικής διατριβής κατά τους κανόνες της οικείας τέχνης ή επιστήμης (lege artis). Στην περίπτωση του προηγούμενου εδαφίου, προϋπόθεση για την επιλογή αποτελεί το αναγνωρισμένο έργο με βραβεύσεις σε εθνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς, η συμμετοχή σε εθνικές και διεθνείς εκθέσεις και γενικώς η εθνική και διεθνής αναγνώριση του έργου.
5. Το διδακτικό προσωπικό της Σ.Δ.Σ.Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. δύναται να συμπληρώνεται με Αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων, του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ, και των Σωμάτων Ασφαλείας, εν ενεργεία ή εν αποστρατεία ή με ιδιώτες.
6. Για το διορισμό εν ενεργεία Αξιωματικών Λ.Σ.-ΕΛ. ΑΚΤ. ως διδακτικό προσωπικό δύναται να λαμβάνονται υπόψη τα εξής:
α. Η κατοχή πτυχίου Πανεπιστημίου, συμπεριλαμβανομένου και του μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου, σχετικού με το διδασκόμενο μάθημα.
β. Η υπηρεσιακή επαγγελματική εμπειρία, η διδακτική ικανότητα καθώς και η συγγραφή εργασιών και συγγραμμάτων σχετικών με το διδασκόμενο αντικείμενο.
γ. Ο χαρακτηρισμός ως «εξαίρετος» κατά τα τελευταία τρία (3) έτη, η ευμενής κρίση από τα αρμόδια Συμβούλια κατά την τελευταία κρίση και η ανυπαρξία πειθαρχικών παραπτωμάτων και ποινικών καταδικών.
δ. Η παρακολούθηση σεμιναρίων σχετικών με την εκπαίδευση εκπαιδευτών ενηλίκων αναγνωρισμένου Οργανισμού ή η αποφοίτηση από Τμήμα Επαγγελματικής Μετεκπαίδευσης Επιτελών ή αντίστοιχου επιπέδου, αναγνωρισμένη Σχολή ή Σχολείο.
7. Τα εν ενεργεία στελέχη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και τα στελέχη Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας δικαιούνται της αποζημίωσης διδασκαλίας ανεξάρτητα του ωραρίου στο οποίο αυτή παρέχεται.
8. Για το διορισμό εν αποστρατεία λιμενικών, αστυνομικών και εν γένει στρατιωτικών ως διδακτικό προσωπικό απαιτείται να έχουν αποστρατευθεί ως «ευδοκίμως τερματίσαντες» τη σταδιοδρομία τους και να διαθέτουν διδακτική ικανότητα και επαγγελματική εμπειρία στο διδασκόμενο μάθημα σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην παρ. 6. Το διδακτικό προσωπικό εν συντάξει στελεχών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. υπόκειται στις διατάξεις περί αμοιβής ή μη που αφορούν στους συνταξιούχους.
9. Το διδακτικό προσωπικό που δεν προέρχεται από στελέχη του Λ.Σ.ΕΛ.ΑΚΤ, στελέχη Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας πρέπει να έχει την ελληνική ιθαγένεια ή ιθαγένεια κράτους μέλους της Ε.Ε. και να μην έχει στερηθεί τα πολιτικά του δικαιώματα.
10. Για το διορισμό ιδιωτών ως διδακτικό προσωπικό πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα αναφερόμενα στις περιπ. α, β και δ της παρ. 6 και να μην υπάρχει καταδίκη σε τέλεση κάποιου αδικήματος.
11. Όλο το ως άνω αναφερόμενο διδακτικό προσωπικό αξιολογείται στο τέλος κάθε ακαδημαϊκού εξαμήνου από Επιτροπή που αποτελείται από Αξιωματικούς και ορίζεται με απόφαση του Αρχηγού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., στην οποία καθορίζονται η συγκρότηση και το έργο της, λαμβανομένων υπόψη των προτάσεων διαπιστώσεων του Διοικητή της Σ.Δ.Σ.Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., σύμφωνα με τα έντυπα αξιολόγησης διδακτικού προσωπικού που συμπληρώνονται από τους εκπαιδευόμενους μετά τη λήξη των τακτικών γραπτών εξετάσεων. Ο τύπος και το περιεχόμενο του εντύπου αξιολόγησης καθορίζεται με διαταγή του Διοικητή της Σ.Δ.Σ.Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. κατόπιν εισήγησης της Διεύθυνσης Σπουδών.
12. Η παύση μελών του διδακτικού προσωπικού είναι δυνατή, εάν προκύπτουν σοβαροί λόγοι, των οποίων η ύπαρξη βεβαιώνεται με απόφαση των αρμόδιων οργάνων της Σ.Δ.Σ.Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και στη συνέχεια εκδίδεται διαταγή από το Γ.Ε.Ν., η οποία διαβιβάζεται στο Αρχηγείο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Επίσης, δύναται να εφαρμόζονται οι αντίστοιχες διατάξεις του οργανισμού της Σ.Ν.Δ. για το διδακτικό προσωπικό.
13. Κατά τη διάρκεια του Θερινού Εκπαιδευτικό Πλου (Θ.Ε.Π.) με εμπορικό πλοίο, τα προβλεπόμενα από τον Κ.Ε. μαθήματα διδάσκονται από τους συνοδεύοντες τους Δοκίμους Σημαιοφόρους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., Αξιωματικούς και από τους Αξιωματικούς Εμπορικού Ναυτικού που υπηρετούν στο πλοίο, οι οποίοι διορίζονται με ωριαία αντιμισθία με απόφαση του Αρχηγού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Η εξέταση των μαθημάτων ορίζεται στον Κ.Ε.
14. Κατά την περίοδο της εξειδικευμένης επαγγελματικής κατάρτισης, τα μαθήματα που προβλέπονται στον Κ.Ε. διδάσκονται από διδακτικό προσωπικό που υποδεικνύεται από το Αρχηγείο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ και υπηρετεί σε υπηρεσίες του Αρχηγείου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ή του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Ο διορισμός και η αποζημίωση αυτού καθώς και κάθε θέμα σχετικό με τις λεπτομέρειες διεξαγωγής της περιόδου εξειδικευμένης επαγγελματικής κατάρτισης καθορίζονται, με απόφαση του Αρχηγού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ..
15. Αν κατά τη θερινή περίοδο δεν πραγματοποιηθεί θερινός εκπαιδευτικός πλους, εξακολουθεί να παρέχεται στους Δοκίμους Σημαιοφόρους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εξειδικευμένη επαγγελματική κατάρτιση.
16. Το εκπαιδευτικό προσωπικό οφείλει: α. να διδάσκει την ύλη που καθορίζεται από το γενικό και αναλυτικό πρόγραμμα της Σ.Δ.Σ.Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., β. να χρησιμοποιεί τα οπτικοακουστικά μέσα της Σχολής, όταν τούτο κρίνεται αναγκαίο για την καλύτερη ανάπτυξη του μαθήματος,
γ. να καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την προαγωγή της εκπαίδευσης και να εισηγείται αρμοδίως τη λήψη των αναγκαίων μέτρων,
δ. να εξασφαλίζει την τάξη και την πειθαρχία στο διδακτήριο, κατά την ώρα της διδασκαλίας, και για κάθε παρεκτροπή Δοκίμου να ενημερώνει τον Διευθυντή Σπουδών,
ε. να ειδοποιεί έγκαιρα τη Σχολή σε περίπτωση κωλύματος,
στ. να ενημερώνει τον Διευθυντή Σπουδών σχετικά με την πρόοδο των Δοκίμων και να εισηγείται την αντικατάσταση, τροποποίηση και αναθεώρηση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, με σκοπό την προσαρμογή αυτών στις εξελίξεις της επιστήμης,
ζ. να συμμετέχει στη Γενική Συνέλευση του διδακτικού προσωπικού που συνέρχεται τακτικά κάθε τρίμηνο και έκτακτα όταν συντρέχει ειδικός λόγος, στην οποία παρίστανται τα μέλη του Εκπαιδευτικού Συμβουλίου, ο Διευθυντής Εκπαίδευσης Προσωπικού Λ.Σ. ΕΛ.ΑΚΤ. και ο Διοικητής της Σχολής. Η ημερομηνία και ο χώρος συνεδρίασης ορίζονται κάθε φορά με διαταγή του Διοικητή της Σχολής.
Άρθρο 25
Εκπαιδευτικό προσωπικό με Σύμβαση (Ε.Π.Σ.) και ωρομίσθιο εκπαιδευτικό προσωπικό
1. Η παροχή του διδακτικού εκπαιδευτικού έργου μπορεί να συμπληρώνεται από Ειδικό Προσωπικό με Σύμβαση, (Ε.Π.Σ.) το οποίο προσκαλείται ή προσλαμβάνεται για τον σκοπό αυτό, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις περί συμβάσεων. Το Ε.Π.Σ. διακρίνεται στις παρακάτω κατηγορίες:
α. Επισκεπτών Καθηγητών, οι οποίοι είναι Καθηγητές ή Αναπληρωτές Καθηγητές ή Επίκουροι Καθηγητές Α.Ε.Ι.Τ.Ε.Ι. ή Α.Σ.Ε.Ι. της ημεδαπής ή της αλλοδαπής ή καθηγητές άλλων εκπαιδευτικών και ερευνητικών ιδρυμάτων ή Α.Ε.Ν. της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, αντίστοιχων προσόντων, με ετήσια σύμβαση.
β. Διδασκόντων, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, κατά τα προβλεπόμενα στην κείμενη νομοθεσία, όπως εκάστοτε ισχύει.
γ. Ειδικών Επιστημόνων, οι οποίοι είναι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος, με ετήσια σύμβαση.
2. Αρμόδιο όργανο για την εκλογή και επιλογή του Ε.Π.Σ. είναι το Εκπαιδευτικό Συμβούλιο.
3. Η εκλογή και επιλογή του Ε.Π.Σ. πραγματοποιείται, κατόπιν προκήρυξης από τον Διοικητή της Σχολής στην οποία καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις πρόσληψης.
4. Η πρόσληψη των διδασκόντων βάσει των κείμενων διατάξεων και των Ειδικών Επιστημόνων γίνεται με απόφαση του Υπουργού Άμυνας ύστερα από πρόταση των Αρχηγών Π.Ν. και Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.
5. Οι Ειδικοί Επιστήμονες και οι Διδάσκοντες βάσει των κείμενων διατάξεων προσλαμβάνονται με πλήρη ή μερική απασχόληση και ασκούν το έργο τους στο πλαίσιο των αποφάσεων του Εκπαιδευτικού Συμβουλίου.
6. Τα καθήκοντα και οι υποχρεώσεις των Ειδικών Επιστημόνων και των Διδασκόντων, πέραν των προβλεπομένων από την ισχύουσα νομοθεσία, καθορίζονται με αποφάσεις του Εκπαιδευτικού Συμβουλίου της Σχολής, καθώς και με τις συμβάσεις που συνάπτουν με τη Σχολή. Μεταξύ των συνεπειών στις οποίες υπόκεινται οι ανωτέρω, εάν διαπιστωθεί ότι δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους, είναι η μη ανανέωση της πρόσληψης τους ή και η μονομερής από πλευράς Σχολής καταγγελία της σύμβασής τους.
7. Το εκπαιδευτικό και διδακτικό προσωπικό του παρόντος άρθρου και του άρθρου 24 προσλαμβάνεται είτε με σύμβαση, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις περί συμβάσεων, είτε με ωριαία αντιμισθία.
8. Το διδακτικό προσωπικό που διορίζεται ως ωρομίσθιο αμείβεται για κάθε ώρα διδασκαλίας ή διεξαγωγής γραπτών εξετάσεων με ωριαία αποζημίωση που καθορίζεται με την αριθμ. Φ.840/2/8277/Σ.82/18 (71 Β΄) κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών «Καθορισμός αποζημιώσεων προσωπικού που διδάσκει στις Στρατιωτικές Σχολές και τα Κέντρα Εκπαίδευσης των Ενόπλων Δυνάμεων».
9. Στις περιπτώσεις που δεν επαρκεί το προβλεπόμενο Διδακτικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό, ή που απουσιάζουν μέλη αυτού, ή που δεν έχουν πληρωθεί προβλεπόμενες θέσεις προσωπικού, με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας που προκαλείται κατόπιν εισήγησης των Αρχηγών ΓΕΝ και Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. διορίζονται με ωριαία αντιμισθία στελέχη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. που διαθέτουν τα προσόντα περί διδακτικού προσωπικού.
Άρθρο 26
Πιστωτικές μονάδες
1. Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης στη Σ.Δ.Σ.Λ.Σ.-ΕΛ. ΑΚΤ., οι Δόκιμοι συγκεντρώνουν πιστωτικές μονάδες, κατά τα οριζόμενα στο ν. 3374/2005 (Α΄ 189).
2. Το σύστημα πιστωτικών μονάδων αφορά στο σύνολο των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων της Σ.Δ.Σ.Λ.Σ.ΕΛ.ΑΚΤ., που πρέπει να ολοκληρώσει ο Δόκιμος Σημαιοφόρος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., προκειμένου να επιτύχει τους αντικειμενικούς στόχους του προγράμματος σπουδών, αποκτώντας τις κατάλληλες γνώσεις, ικανότητες και δεξιότητες.
3. Αρμόδιο όργανο για τον καθορισμό και την έγκριση του συστήματος πιστωτικών μονάδων της Σχολής είναι το Εκπαιδευτικό Συμβούλιο.
4. Η πιστωτική μονάδα εκφράζει το φόρτο εργασίας που απαιτείται για την ολοκλήρωση των στόχων του Προγράμματος Σπουδών από κάθε Δόκιμο. Ο φόρτος εργασίας περιλαμβάνει τον χρόνο που απαιτείται για την ολοκλήρωση όλων των προγραμματισμένων δραστηριοτήτων εκπαίδευσης της Σχολής, όπως η παρακολούθηση παραδόσεων, σεμιναρίων, η ανεξάρτητη μελέτη, η προετοιμασία εργασιών, τα εργαστήρια, η συμμετοχή στις εξετάσεις, η εκπόνηση της επιτελικής μελέτης, η προετοιμασία και πρακτική εξάσκηση στο επιχειρησιακό περιβάλλον.
Άρθρο 27
Εκπαιδευόμενο προσωπικό
1. Το εκπαιδευόμενο προσωπικό της Σ.Δ.Σ.Λ.Σ.-ΕΛ. ΑΚΤ. αποτελούν οι Δόκιμοι Σημαιοφόροι Λ.Σ.ΕΛ.ΑΚΤ., οι οποίοι διακρίνονται σε πρωτοετείς, δευτεροετείς, τριτοετείς και τεταρτοετείς.
2. Οι Δόκιμοι Σημαιοφόροι Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. διαμένουν και σιτίζονται εντός της Σχολής.
Άρθρο 28
Εξετάσεις Διάκριση Διαδικασία
1. Οι Δόκιμοι υποβάλλονται, στα βαθμολογούμενα μαθήματα, στις ακόλουθες εξετάσεις:
α. Έκτακτες εξετάσεις (προφορικές ή γραπτές, ατομική ή ομαδική εργασία).
β. Τακτικές γραπτές εξετάσεις για κάθε εξάμηνο.
Ειδικά για το μάθημα της Οπλοτεχνικής, οι Δόκιμοι υποβάλλονται σε ειδική εξέταση, σύμφωνα με τον Κ.Ε.
2. Οι έκτακτες εξετάσεις ενεργούνται μία (1) τουλάχιστον φορά ανά εξάμηνο, σε ώρα διδασκαλίας του μαθήματος και στη διδαχθείσα κατά την αμέσως προηγούμενη διδασκαλία του μαθήματος ύλη, που περιλαμβάνεται στα χορηγηθέντα βοηθήματα. Ο καθηγητής δύναται να συμπεριλάβει ύλη περισσοτέρων διδασκαλιών στην εξέταση. Στην περίπτωση όμως αυτή, ορίζει συγκεκριμένο χρόνο εξέτασης και ενημερώνει τη Σχολή και τους Δοκίμους για το χρόνο εξέτασης και την εξεταστέα ύλη. Το χρόνο και τη μορφή της εξέτασης (έκτακτη γραπτή ή προφορική εξέταση ή ανάθεση ατομικής ή ομαδικής εργασίας) καθώς και τον τρόπο βαθμολογίας καθορίζει ο καθηγητής. Στην περίπτωση έκτακτης γραπτής εξέτασης, ο καθηγητής ενημερώνει τη Σχολή, κατά την είσοδο του στην αίθουσα διδασκαλίας, για να διατεθούν οι απαιτούμενες κόλλες διαγωνισμού και οι απαραίτητοι Αξιωματικοί επιτήρησης των Δοκίμων. Η προφορική βαθμολογία παραδίνεται στη Σχολή και ανακοινώνεται στους Δοκίμους τουλάχιστον δέκα (10) εργάσιμες ημέρες πριν την έναρξη των τακτικών γραπτών εξετάσεων.
3. Δόκιμος που κωλύεται κατά το χρόνο διεξαγωγής έκτακτων εξετάσεων (γραπτών ή προφορικών), εξετάζεται προφορικά ή γραπτά, σε ύλη και χρόνο που καθορίζονται από τον καθηγητή, μέχρι την ημερομηνία διεξαγωγής της τακτικής εξέτασης του μαθήματος στο οποίο δε βαθμολογήθηκε.
4. Οι τακτικές γραπτές εξετάσεις διενεργούνται στο τέλος του τακτικού προγράμματος κάθε εξαμήνου. Ο ακριβής χρόνος διενέργειας των εξετάσεων προσδιορίζεται με το γενικό αναλυτικό πρόγραμμα. Κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, διακόπτεται η διδασκαλία των μαθημάτων και ο χρόνος διατίθεται για μελέτη. Στις εξετάσεις του κάθε εξαμήνου περιλαμβάνεται η ύλη που διδάχθηκε κατά τη διάρκεια αυτού. Ο αριθμός των ημερών των εξετάσεων δεν δύναται να υπερβαίνει τον αριθμό των εξεταζομένων μαθημάτων.
5. Ο καθηγητής, για τις τακτικές γραπτές εξετάσεις, καταρτίζει πέντε (5) έως δέκα (10) θέματα διαγωνισμού από τη διδαχθείσα ύλη. Αν κάποιο μάθημα διδάσκεται από περισσότερους του ενός καθηγητές, τότε τα θέματα καταρτίζονται από κοινού. Για την επιλογή του θέματος εξέτασης, κληρώνεται ένα (1) από το σύνολο των θεμάτων, στο οποίο διαγωνίζονται οι Δόκιμοι και η βαθμολόγηση γίνεται μόνο από τον καθηγητή που το δίδαξε. Κάθε θέμα διαγωνισμού κλείνεται μέσα σε φάκελο του ιδίου χρώματος, σχήματος και μεγέθους, χωρίς οποιαδήποτε εξωτερική ένδειξη, και από το σύνολο αυτών, σε μια αίθουσα διαγωνισμού, γίνεται από διαγωνιζόμενο κλήρωση ενός (1) θέματος, στο οποίο διαγωνίζονται οι Δόκιμοι. Το θέμα δύναται να περιέχει περισσότερες από μία ερωτήσεις, θεωρητικού ή πρακτικού και θεωρητικού ζητήματος (ερωτήματος). Κατ’ εξαίρεση στα θέματα του ποινικού κώδικα, της ποινικής δικονομίας και του στρατιωτικού ποινικού κώδικα περιέχονται υποχρεωτικά θεωρητικό και πρακτικό ζήτημα (ερώτημα). Οι Δόκιμοι απαντούν σε όλα τα ερωτήματα του θέματος.
6. Η χρονική διάρκεια του διαγωνισμού στις τακτικές γραπτές εξετάσεις είναι δίωρη και αρχίζει από την ώρα λήξης της υπαγόρευσης του θέματος. Το θέμα υπαγορεύεται στους Δοκίμους από τον καθηγητή ή από Αξιωματικό της Σχολής. Μετά τη συμπλήρωση του χρόνου διαγωνισμού, τα γραπτά παραλαμβάνονται από τον επιτηρητή στην κατάσταση που βρίσκονται κατά το χρόνο ολοκλήρωσης της εξέτασης. Οι κόλλες των διαγωνισμών φέρουν τη σφραγίδα της Σ.Δ.Σ.Λ.Σ. ΕΛ.-ΑΚΤ. και μονογραφή του Υποδιοικητή, κατά τις τακτικές δε γραπτές εξετάσεις φέρουν και αδιαφανές επικάλυμμα για την κάλυψη των στοιχείων ταυτότητας των διαγωνιζομένων.
7. Τα γραπτά παραλαμβάνονται από τον καθηγητή, με απόδειξη, βαθμολογούνται στην πρώτη σελίδα ολογράφως και αριθμητικώς και υπογράφονται. Η βαθμολογία γίνεται σε ακέραιους αριθμούς από μηδέν μέχρι εκατό (0-100) που ορίζεται ως κλίμακα βαθμολογίας. Βάση επιτυχίας θεωρείται ο βαθμός πενήντα (50).
8. Η βαθμολογία των μαθημάτων κάθε εξαμήνου είναι αυτοτελής.
9. Ύλη μαθήματος, που για οποιοδήποτε λόγο δεν διδάχθηκε κατά το ένα εξάμηνο, δύναται να αποτελέσει αντικείμενο διδασκαλίας κατά το επόμενο εξάμηνο, εφόσον το μάθημα εξακολουθεί να διδάσκεται.
10. Η συμμετοχή των Δοκίμων στις έκτακτες ή τακτικές εξετάσεις είναι υποχρεωτική. Η άρνηση συμμετοχής στην εξέταση, έστω και ενός (1) μαθήματος έχει ως συνέπεια το μηδενισμό του Δοκίμου στο μάθημα αυτό και αποτελεί σοβαρό πειθαρχικό παράπτωμα και λόγο αποβολής από τη Σχολή.
11. Δόκιμος που καταλαμβάνεται να συνεννοείται με άλλο διαγωνιζόμενο, να συμβουλεύεται κείμενα ή σημειώσεις σχετικές με το εξεταζόμενο μάθημα ή να μετέρχεται οποιονδήποτε άλλο τρόπο, προκειμένου να αντιγράψει, αποβάλλεται από την αίθουσα διαγωνισμού από τον Αξιωματικό επιτηρητή και το γραπτό του μηδενίζεται από τον καθηγητή. Στις περιπτώσεις αυτές, συντάσσεται σχετική πράξη επάνω στο γραπτό, η οποία υπογράφεται από τον Αξιωματικό που διαπίστωσε το γεγονός. Ο καθηγητής μπορεί, επίσης, να μειώνει σημαντικά τη βαθμολογία του γραπτού ή και να μηδενίζει αυτό, αν φέρει χαρακτηριστικά σημεία για την επισήμανση της ταυτότητας του Δοκίμου. Η εφαρμογή της διάταξης αυτής εναπόκειται στην κρίση του καθηγητή, ύστερα από εκτίμηση των πραγματικών περιστατικών. Τις ίδιες συνέπειες έχει και ο διαγωνιζόμενος που παρέχει στοιχεία σε άλλον για αντιγραφή.
12. Τα σχετικά με την επιτήρηση των Δοκίμων θέματα ή τυχόν άλλες λεπτομέρειες, σχετικές με τις εξετάσεις, ρυθμίζονται με διαταγή του Διοικητή της Σχολής.
13. Κατά τις γραπτές εξετάσεις η χρήση κωδίκων νομικών κειμένων επιτρέπεται, μόνο ύστερα από έγκριση του καθηγητή.
Άρθρο 29
Κωλύματα καθηγητών και Δοκίμων κατά τις εξετάσεις
1. Εάν ο καθηγητής αδυνατεί να προσέλθει για τη διενέργεια της εξέτασης του μαθήματος που διδάσκει, αναπληρώνεται από άλλο καθηγητή με διαταγή του Διοικητή της Σχολής και εφόσον το κώλυμα προβλέπεται να διαρκέσει πέραν του χρόνου διενέργειας των διαγωνισμών. Σε αντίθετη περίπτωση, αναβάλλεται η εξέταση του μαθήματος για άλλη ημέρα εντός του χρονικού διαστήματος των διαγωνιστικών διαδικασιών.
2. Δόκιμοι που αδυνατούν, λόγω νομίμου κωλύματος, να λάβουν μέρος στις εξετάσεις σε ένα (1) ή περισσότερα μαθήματα εξετάζονται ως εξής:
α. Οι κωλυόμενοι στις προφορικές ή έκτακτες εξετάσεις, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 4 του άρθρου 32.
β. Οι κωλυόμενοι στις τακτικές εξετάσεις του πρώτου εξαμήνου κάθε έτους, μετά την άρση του κωλύματος, σε εύλογο χρόνο οριζόμενο από το Διοικητή της Σχολής, μετά το πέρας των διαγωνισμών ή και κατά το διάστημα διεξαγωγής αυτών.
γ. Οι κωλυόμενοι κατά τις τακτικές εξετάσεις του δευτέρου εξαμήνου των Α΄, Β΄, Γ΄ ετών μέχρι και σε πέντε (5) μαθήματα εξετάζονται, μετά το πέρας των εξετάσεων, αν αυτό είναι δυνατό. Σε αντίθετη περίπτωση ή αν κωλύονται σε περισσότερα από πέντε (5) μαθήματα εξετάζονται το πρώτο 15νθήμερο του μηνός Σεπτεμβρίου ή αν συνεχίζεται το κώλυμα, μετά την άρση αυτού και με πρόγραμμα που καταρτίζεται από τη Σχολή.
δ. Οι κωλυόμενοι κατά τις τακτικές εξετάσεις δευτέρου εξαμήνου του Δ’ έτους σε ένα (1) ή περισσότερα μαθήματα εξετάζονται, μετά την άρση του κωλύματος, σύμφωνα με πρόγραμμα που καταρτίζεται από τη Σχολή.
Άρθρο 30
Προσδιορισμός επίδοσης Δοκίμων
Θέματα σχετικά με τον προσδιορισμό της επίδοσης των Δοκίμων Σημαιοφόρων καθορίζονται στον Κ.Ε.
Άρθρο 31
Βαθμολογία ατομικών, στρατιωτικών, ναυτικών προσόντων
1. Για την εκτίμηση των ατομικών, στρατιωτικών και ναυτικών προσόντων λαμβάνονται υπόψη για κάθε Δόκιμο η επιδειχθείσα εν γένει διαγωγή, το ήθος του, η ειλικρίνεια, η πειθαρχία, η ευσυνειδησία, η εχεμύθεια, η αξιοπρέπεια, το αίσθημα ευθύνης, η ψυχραιμία, το θάρρος γνώμης, η αποφασιστικότητα, η νοημοσύνη, η προσήλωση στα εθνικά ιδεώδη, η υγεία, η φυσική κατάσταση, η παράσταση και η ικανότητα στην κολύμβηση, η αντοχή στη ναυτία και γενικά η ναυτοσύνη του.
2. Τα προσόντα βαθμολογούνται στο τέλος της εκάστοτε εκπαιδευτικής περιόδου από Επιτροπή που αποτελείται από τον Επιτηρητή της εκάστοτε τάξης, τον Τμηματάρχη του Τμήματος Διοίκησης Δοκίμων Σημαιοφόρων Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και τον Υποδιοικητή της Σχολής. Ο τρόπος βαθμολόγησης των προσόντων ρυθμίζεται επακριβώς με ημερήσια διαταγή του Διοικητή, λαμβάνοντας υπόψη και τα διαλαμβανόμενα στον Κ.Ε.
Άρθρο 32
Αποτελέσματα εκπαίδευσης
1. Επιτυχών θεωρείται: α. Δόκιμος που συγκεντρώνει τη βάση βαθμολογίας σε κάθε ένα από τα εξεταζόμενα μαθήματα, όπως ορίζεται στον Κ.Ε.
β. Δόκιμος που δε συγκεντρώνει μεν τη βάση βαθμολογίας σε ένα (1) μάθημα κάθε εξάμηνο, συγκεντρώνει όμως βαθμολογία ίση με το άθροισμα των βάσεων του συνόλου των μαθημάτων.
2. Αποτυχών θεωρείται: α. Δόκιμος που δε συγκεντρώνει τη βάση βαθμολογίας σε τρία (3) μαθήματα κάθε εξάμηνο, β. Δόκιμος που δε συγκεντρώνει τη βάση βαθμολογίας σε ένα (1) μάθημα και βαθμολογία ίση με το άθροισμα των βάσεων του συνόλου των μαθημάτων κάθε εξάμηνο.
3. Επανεξεταστέος θεωρείται ο Δόκιμος που δε συγκεντρώνει τη βάση βαθμολογίας σε δύο (2) μαθήματα κάθε εξάμηνο, συγκεντρώνει όμως βαθμολογία ίση με το άθροισμα των βάσεων του συνόλου των μαθημάτων.
4. Η επανεξέταση γίνεται ως εξής: α. Των Δοκίμων όλων των τάξεων για το πρώτο εξάμηνο κάθε έτους, μέσα σε ένα (1) μήνα από τη λήξη του εξαμήνου.
β. Των Δοκίμων Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξεων για το δεύτερο εξάμηνο, το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου.
γ. Των Δοκίμων Δ΄ τάξης, ομοίως για το δεύτερο εξάμηνο, μέσα σε ένα (1) μήνα από το τέλος των εξετάσεων του εξαμήνου.
5. Δόκιμος που κατά την επανεξέταση δε συγκεντρώνει τη βάση βαθμολογίας σε κάθε ένα από τα επανεξεταζόμενα μαθήματα κατά μέσο όρο, με τον υπάρχοντα ήδη βαθμό του εξαμήνου, θεωρείται αποτυχών και απορρίπτεται. Αν όμως συγκεντρώνει βάση βαθμολογίας σε ένα (1) από τα δύο (2) αυτά μαθήματα και βαθμολογία ίση με το άθροισμα των βάσεων του συνόλου των μαθημάτων, θεωρείται επιτυχών.
6. Δόκιμος που απορρίπτεται επαναλαμβάνει τη φοίτηση στο ίδιο εξάμηνο. Η συνολική, όμως, διάρκεια της φοίτησης στη Σχολή δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη από οκτώ (8) εξάμηνα για τους προερχόμενους από το Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. και τα δέκα (10) για τους προερχόμενους από ιδιώτες. Με την ευδόκιμη αποφοίτηση του από τη Σχολή, ο Δόκιμος εντάσσεται στην εκπαιδευτική σειρά με την οποία αποφοιτά.
7. Ο Δόκιμος της προηγούμενης παραγράφου, για το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την επανάληψη της φοίτησης, τίθεται στη διάθεση της Σχολής, με διαταγή της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Προσωπικού Λ.Σ.-ΕΛ. ΑΚΤ. του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και εκτελεί εσωτερική υπηρεσία βοηθού Αξιωματικού υπηρεσίας, καθώς και γραφικές εργασίες.
8. α. Δόκιμος που δεν παρακολουθεί την εκπαίδευση για λόγους υγείας, συνέχεια ή διακεκομμένα, το ίδιο εκπαιδευτικό έτος, για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του ενός εβδόμου (1/7) των πραγματικών εργασίμων ημερών και των δύο (2) εξαμήνων, όπως καθορίζονται στο ετήσιο πρόγραμμα εκπαίδευσης, δεν προάγεται στο επόμενο εκπαιδευτικό έτος αν φοιτά στο Α΄, Β΄ ή Γ έτος σπουδών, ενώ δεν αποφοιτά από τη Σχολή αν φοιτά στο Δ’ έτος σπουδών και επαναλαμβάνει τη φοίτηση του εξαμήνου ή των εξαμήνων που απώλεσε, χωρίς να θεωρείται ότι απορρίπτεται. Με την ευδόκιμη αποφοίτηση του από τη Σχολή, εντάσσεται στην εκπαιδευτική σειρά με την οποία αποφοιτά. Αν, όμως, πρόκειται για Δόκιμο που τραυματίστηκε κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας και ένεκα αυτής, με την ευδόκιμη αποφοίτηση του από τη Σχολή, εντάσσεται στην επετηρίδα της εκπαιδευτικής σειράς με την οποία κατατάχθηκε. Το προηγούμενο εδάφιο έχει εφαρμογή και στην περίπτωση που το ανωτέρω χρονικό διάστημα οφείλεται κατά ένα μέρος σε απουσία λόγω τραυματισμού κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας και ένεκα αυτής και κατά ένα μέρος σε λόγους υγείας κατά τα αναφερόμενα στο πρώτο εδάφιο.
β. Δόκιμος γυναίκα που δεν παρακολουθεί την εκπαίδευση λόγω κυοφορίας (άδεια μητρότητας), συνέχεια ή διακεκομμένα, το ίδιο εκπαιδευτικό έτος για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του ενός τρίτου (1/3) των πραγματικών εργασίμων ημερών και των δύο (2) εξαμήνων, όπως καθορίζονται στο ετήσιο πρόγραμμα εκπαίδευσης, δεν προάγεται στο επόμενο εκπαιδευτικό έτος αν φοιτά στο Α΄, Β΄ ή Γ΄ έτος σπουδών, ενώ δεν αποφοιτά από τη Σχολή αν φοιτά στο Δ’ έτος και επαναλαμβάνει τη φοίτηση του εξαμήνου ή των εξαμήνων που απώλεσε, χωρίς να θεωρείται ότι απορρίπτεται. Με την ευδόκιμη αποφοίτηση της από τη Σχολή, εντάσσεται στην επετηρίδα της εκπαιδευτικής σειράς με την οποία κατατάχθηκε. Το προηγούμενο εδάφιο έχει εφαρμογή και στην περίπτωση που το ανωτέρω χρονικό διάστημα οφείλεται κατά ένα μέρος σε απουσία λόγω κυοφορίας και κατά ένα μέρος σε λόγους υγείας κατά τα αναφερόμενα στην περίπτωση α΄.
γ. Δόκιμος που δεν παρακολουθεί την εκπαίδευση, συνέχεια ή διακεκομμένα, το ίδιο εκπαιδευτικό έτος για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του ενός εβδόμου (1/7) των πραγματικών εργασίμων ημερών και των δύο (2) εξαμήνων, όπως καθορίζονται στο ετήσιο πρόγραμμα εκπαίδευσης, λόγω λήψης του μέτρου της διαθεσιμότητας, δεν προάγεται στο επόμενο εκπαιδευτικό έτος αν φοιτά στο Α΄, Β΄ ή Γ έτος σπουδών, ενώ δεν αποφοιτά από τη Σχολή αν φοιτά στο Δ΄ έτος. Μετά την ολοκλήρωση της πειθαρχικής διαδικασίας και εφόσον δεν του επιβληθεί η πειθαρχική ποινή της αποβολής από τη Σχολή, επαναλαμβάνει τη φοίτησή του εξαμήνου ή των εξαμήνων που απώλεσε, χωρίς να θεωρείται ότι απορρίπτεται. Με την ευδόκιμη αποφοίτησή του από τη Σχολή, εντάσσεται στην επετηρίδα της εκπαιδευτικής σειράς με την οποία κατατάχθηκε. Το προηγούμενο εδάφιο έχει εφαρμογή και στην περίπτωση που το ανωτέρω χρονικό διάστημα οφείλεται κατά ένα μέρος σε απουσία λόγω διαθεσιμότητας και κατά ένα μέρος σε λόγους υγείας κατά τα αναφερόμενα στην περίπτωση α΄.
δ. Ο περιορισμός της παρ. 6 ως προς τη συνολική διάρκεια φοίτησης στη Σχολή δεν ισχύει για τους Δοκίμους των περιπτ. α΄, β΄ και γ΄.
9. Δόκιμοι, που δεν προάγονται από έτος σε έτος σπουδών για οποιοδήποτε λόγο, τάσσονται στη σειρά αρχαιότητας τελευταίοι στην τάξη και μεταξύ τους διατηρούν την αρχαιότητα, την οποία είχαν στο προηγούμενο έτος.
Επίσης, Δόκιμος που δεν προάγεται από έτος σε έτος σπουδών, επειδή συμπλήρωσε το ανώτατο χρονικό όριο απουσιών του πρώτου εδαφίου της παρ. 8, λόγω τραυματισμού του που επήλθε κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας και ένεκα ταύτης, μετά την ευδόκιμη αποφοίτησή του από τη Σχολή, εντάσσεται στην επετηρίδα της εκπαιδευτικής του σειράς και η σειρά αρχαιότητάς του καθορίζεται με βάση το βαθμό αποφοίτησής του από τη Σχολή. Το προηγούμενο εδάφιο εφαρμόζεται, έστω και αν οι ημέρες απουσίας καλύπτουν μέρος του χρονικού διαστήματος του πρώτου εδαφίου της παρ. 8.
10. Δόκιμος που συμπληρώνει το ανώτατο χρονικό όριο κωλύματος, για λόγους υγείας, πριν από τη λήξη του εκπαιδευτικού έτους, δύναται, εφόσον επιθυμεί, να παρακολουθήσει το υπόλοιπο πρόγραμμα εκπαίδευσης του έτους του, χωρίς να υποβάλλεται σε εξετάσεις, διαφορετικά διατίθεται στο επιτελείο της Σχολής, με διαταγή του Διοικητή αυτής, μέχρι το χρόνο λήξης του εκπαιδευτικού έτους, και εκτελεί υπηρεσία κατά τα ειδικότερα οριζόμενα στην παρ. 7.
11. Οι παρ. 1 έως και 6 τελούν υπό την επιφύλαξη όσων προβλέπονται για τους επιτυχόντες, αποτυχόντες και επανεξεταστέους Δοκίμους.
12. Η ένταξη στην επετηρίδα της εκπαιδευτικής σειράς κατάταξης κατά τα οριζόμενα στο τρίτο εδάφιο της περίπτ. α’ της παρ. 8 καθώς και στις περιπτ. β’ και γ’ της ίδιας παραγράφου, γίνεται υπό τον όρο ότι δεν συντρέχει στο πρόσωπο του ενδιαφερόμενου Δοκίμου άλλος λόγος απώλειας έτους σπουδών. Αν συντρέχει τέτοιος λόγος, ο Δόκιμος δεν εντάσσεται στην επετηρίδα της εκπαιδευτικής σειράς της κατάταξης του και το απολεσθέν έτος συνυπολογίζεται για τον προσδιορισμό της εκπαιδευτικής σειράς στην οποία τελικώς εντάσσεται.
Άρθρο 33
Παρακολούθηση εκπαίδευσης Συνέπειες
1. Η παρακολούθηση της εκπαίδευσης είναι υποχρεωτική για τους Δοκίμους, εφόσον δε συντρέχει νόμιμο κώλυμα. Η συστηματική μη παρακολούθηση της εκπαίδευσης ή η αδικαιολόγητη απουσία Δοκίμου από την εκπαίδευση, συνεχώς ή διακεκομμένα, πλέον των πέντε (5) ημερών, αποτελεί λόγο οριστικής αποβολής του από τη Σχολή, ενώ η αδικαιολόγητη απουσία επί χρόνο μέχρι πέντε (5) ημερών αποτελεί σοβαρό πειθαρχικό παράπτωμα.
2. Η άρνηση συμμετοχής στην εξέταση, έστω και ενός (1) μαθήματος στις τακτικές ή έκτακτες εξετάσεις των εξαμήνων συνεπάγεται την επανάληψη της φοίτησης στο ίδιο εξάμηνο, με την επιφύλαξη της παρ. 10 του άρθρου 32 του παρόντος.
Άρθρο 34
Κατανομή δοκίμων σε ειδικότητες
1. Οι Δόκιμοι Σημαιοφόροι Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. κατά τα δύο (2) πρώτα έτη εκπαιδεύονται ενιαία σε γνωστικά αντικείμενα αρμοδιότητας Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ενώ από το τρίτο (3ο) έτος κατανέμονται σε ειδικότητες Κυβερνητών Λ.Σ.-ΕΛ. ΑΚΤ. και Μηχανικών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.
2. Ο αριθμός των θέσεων ανά ειδικότητες προσδιορίζεται το μήνα Απρίλιο κάθε έτους από τη Διεύθυνση Προσωπικού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. κατόπιν σχετικού αιτήματος του Διοικητή της Σχολής.
3. Οι θέσεις ανά ειδικότητα κοινοποιούνται, από τον Τμηματάρχη του Τμήματος Διοίκησης Δοκίμων Σημαιοφόρων Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., στο σύνολο των Δοκίμων που φοιτούν στο δεύτερο (2ο) έτος, οι οποίοι με την ανακοίνωση και της βαθμολογίας του Δ΄ ακαδημαϊκού εξαμήνου δηλώνουν ειδικότητα.
4. Η κατανομή των Δοκίμων σε ειδικότητες πραγματοποιείται από το Εκπαιδευτικό Συμβούλιο, με γνώμονα τη συνολική βαθμολογία των Δοκίμων έως και το Δ’ ακαδημαϊκό εξάμηνο και την ειδικότητα που έχει δηλώσει ο κάθε Δόκιμος. Σε περίπτωση ισοβαθμίας, διενεργείται κλήρωση.
Άρθρο 35
Πίνακες αποτελεσμάτων Ονομασία
1. Η Σ.Δ.Σ.Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., μετά το πέρας των εξετάσεων κάθε εξαμήνου καταρτίζει σε δύο (2) αντίτυπα πίνακες επιτυχόντων και αποτυχόντων, κατά σειρά επιτυχίας, τους οποίους υποβάλλει στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης Προσωπικού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, για κύρωση από τον Αρχηγό Λ.Σ.ΕΛ.ΑΚΤ. και στη Διοίκηση της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων για κύρωση από τον Αρχηγό ΓΕΝ.
2. Μετά την κύρωση των πινάκων του δευτέρου εξαμήνου ενεργούνται τα ακόλουθα:
α. Για τους επιτυχόντες Δοκίμους του Δ’ έτους σπουδών, κινείται η διαδικασία έκδοσης προεδρικού διατάγματος ονομασίας αυτών σε Σημαιοφόρους Λ.Σ ΕΛ.ΑΚΤ. Ως ημερομηνία ονομασίας ορίζεται η ημερομηνία ορκωμοσίας.
β. Για τους επιτυχόντες Δοκίμους των Α΄, Β΄ και Γ΄ ετών, η Διεύθυνση Εκπαίδευσης Προσωπικού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής εκδίδει διαταγή προαγωγής τους στα Β΄, Γ και Δ’ έτη σπουδών, αντίστοιχα. Τη διαταγή υπογράφει ο αρμόδιος Υπαρχηγός.
γ. Για τους αποτυχόντες Δοκίμους και των τεσσάρων (4) ετών μέχρι δύο (2) εξάμηνα, η Διεύθυνση Εκπαίδευσης Προσωπικού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής εκδίδει διαταγή επανάληψης των μαθημάτων στα ίδια εξάμηνα που απορρίφθηκαν, ενώ για τους αποτυχόντες σε περισσότερα από δύο (2) εξάμηνα καθόλη τη διάρκεια φοίτησης στη Σχολή, προκαλεί απόφαση του αρμόδιου Υπαρχηγού με την οποία αποπέμπονται από τη Σχολή, σύμφωνα με όσα ορίζονται στο παρόν.
Άρθρο 36
Ενστάσεις
1. Ένσταση κατά του κύρους εξέτασης μαθήματος δικαιούται να υποβάλει κάθε διαγωνιζόμενος στη Σχολή, κατά τη διάρκεια εξέτασης του μαθήματος και μέχρι παράδοσης του γραπτού του, εφόσον η ένσταση αναφέρεται σε παράβαση διατάξεων που διέπουν τη διενέργεια εξετάσεων.
2. Η ένσταση μαζί με σχετική έκθεση του Υποδιοικητή της Σχολής και το αντίγραφο του πρακτικού της εξέτασης του μαθήματος υποβάλλεται αμέσως στον αρμόδιο Υπαρχηγό, ο οποίος αποφαίνεται επί αυτής μέσα σε πέντε (5) ημέρες.
3. Αν η ένσταση γίνει δεκτή, επαναλαμβάνεται η εξέταση του μαθήματος και επισύρονται οι προβλεπόμενες από τις οικείες διατάξεις πειθαρχικές κυρώσεις.
Άρθρο 37
Αναβαθμολογήσεις
Με μέριμνα της Διεύθυνσης Σπουδών κοινοποιείται στους Δοκίμους αντίγραφο του πρωτοκόλλου βαθμολογίας. Οι Δόκιμοι Σημαιοφόροι έχουν δικαίωμα υποβολής γραπτής ένστασης στη Διεύθυνση Σπουδών, για αναβαθμολόγηση του γραπτού τους εντός δύο (2) εργάσιμων ημερών από την κοινοποίηση του πρωτοκόλλου βαθμολογίας. Η επανεξέταση διενεργείται από τριμελή επιτροπή που ορίζει ο Διοικητής της Σχολής και η οποία αποτελείται από τον Υποδιοικητή, τον εξεταστή και ένα διδάσκοντα του ιδίου ή συναφούς γνωστικού αντικειμένου. Σε περίπτωση νέας βαθμολογίας συντάσσεται αμέσως πρωτόκολλο αναβαθμολόγησης.
Άρθρο 38
Φύλαξη Καταστροφή γραπτών
Τα γραπτά φυλάσσονται από τη Σχολή και η καταστροφή αυτών γίνεται από Επιτροπή, η οποία συντάσσει και σχετικό πρακτικό, ένα (1) έτος μετά την αποφοίτηση των Δοκίμων. Σε περίπτωση δικαστικής αμφισβήτησης τα γραπτά διατηρούνται, μέχρις ότου εκδοθεί αμετάκλητη απόφαση.
Άρθρο 39
Προμήθεια εκπαιδευτικών βοηθημάτων
Οι Δόκιμοι Σημαιοφόροι εφοδιάζονται με τα απαραίτητα εκπαιδευτικά βιβλία και γραφική ύλη που απαιτείται για την εκπαίδευση τους, με δαπάνη του δημοσίου.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ΄
Παρουσίαση στη Σχολή Ορκωμοσία
Άρθρο 40
Παρουσίαση στη Σχολή Προπαίδευση Ορκωμοσία
Για τα θέματα σχετικά με την παρουσίαση-κατάταξη, προπαίδευση και ορκωμοσία των επιτυχόντων στη Σχολή ισχύουν αναλογικά τα προβλεπόμενα στον εκάστοτε ισχύοντα οργανισμό της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων.
Άρθρο 41
Αρχαιότητα Δοκίμων Σημαιοφόρων Λ.Σ.ΕΛ.ΑΚΤ.
1. Η σειρά αρχαιότητας των πρωτοετών και των προερχομένων εκ του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. δευτεροετών δοκίμων καθορίζεται με βάση τη βαθμολογία και τη σειρά επιτυχίας κατά τις εισιτήριες εξετάσεις. Σε περίπτωση ισοβαθμίας, μεταξύ προερχομένων από διαφορετικά πεδία, ακολουθείται η σειρά των πεδίων, όπως αυτά αναφέρονται στο μηχανογραφικό δελτίο. Στο Β΄ έτος, οι προερχόμενοι από το Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. προηγούνται αυτών που προέρχονται από ιδιώτες.
2. Η σειρά αρχαιότητας των εξ ιδιωτών προερχομένων δευτεροετών, με την επιφύλαξη των διατάξεων της παρ. 1, καθορίζεται με βάση την ετήσια επίδοσή τους κατά το προηγούμενο έτος.
3. Η σειρά αρχαιότητας των τριτοετών και τεταρτοετών Δοκίμων εξάγεται με βάση το μέσο όρο των ετήσιων επιδόσεων τους κατά τα προηγούμενα έτη σπουδών.
4. Η σειρά αποφοίτησης των Δοκίμων, η οποία αποτελεί και τη μεταξύ τους σειρά αρχαιότητας στην επετηρίδα, καθορίζεται με βάση τις ετήσιες επιδόσεις τους κατά τα έτη φοίτησης τους στη Σχολή, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Ε. και του παρόντος.
5. Οι τεταρτοετείς Δόκιμοι συγκροτούν τη διοικούσα τάξη. Από τη διοικούσα τάξη προέρχονται οι βαθμοφόροι όλων των Δοκίμων, κατά σειρά αρχαιότητας, ως εξής:
α. Ο αρχαιότερος Έλληνας Δόκιμος Σημαιοφόρος της τετάρτης τάξης, ονομάζεται Αρχηγός Δοκίμων Σημαιοφόρων και φέρει το βαθμό του Αρχικελευστή. Ο δεύτερος αρχαιότερος Έλληνας Δόκιμος Σημαιοφόρος της τετάρτης τάξης, ονομάζεται Υπαρχηγός Δοκίμων Σημαιοφόρων και φέρει το βαθμό του Επικελευστή. Οι επόμενοι αυτών αρχαιότεροι σε γενική σειρά Δόκιμοι Σημαιοφόροι της τετάρτης τάξης φέρουν το βαθμό του Κελευστή και ονομάζονται Τμηματάρχες μέρους του αριθμού των υπό στελέχωση Διοικητικών Τμημάτων στα οποία κατανέμεται το σύνολο των Ναυτικών Δοκίμων και Δοκίμων Σημαιοφόρων ΛΣ. ΕΛ.ΑΚΤ. Τα Τμήματα αυτά καθορίζονται με Διαταγή Διοικητού.
β. Ο μέγιστος αριθμός των βαθμοφόρων Δοκίμων Σημαιοφόρων καθορίζεται ανάλογα με τον συνολικό αριθμό σπουδαστών της Σ.Ν.Δ. και της Σ.Δ.Σ.Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.
6. Ο πρώτος, σε αρχαιότητα, Δόκιμος κάθε διοικούμενης τάξης είναι ο Αρχηγός αυτής. Ο Αρχηγός φέρει στη στολή του ιδιαίτερο διακριτικά σημείο.
7. Οι Δόκιμοι της διοικούσας τάξης έχουν αυξημένη ευθύνη για την τήρηση των διατάξεων του παρόντος και μπορούν να βεβαιώνουν πειθαρχικά παραπτώματα των Δοκίμων των άλλων τάξεων.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε΄
Θέματα πειθαρχίας, αδειών, απόλυσης, παραίτησης
Άρθρο 42
Πειθαρχικές ποινές
Για τα θέματα σχετικά με τις πειθαρχικές ποινές και το πειθαρχικό δίκαιο που διέπει τους Δοκίμους Σημαιοφόρους ισχύουν αναλογικά τα προβλεπόμενα στον εκάστοτε ισχύοντα Οργανισμό της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων.
Άρθρο 43
Διοικητική Οργάνωση Ναυτικών Δοκίμων και Δοκίμων Σημαιοφόρων
Η αρχαιότητα μεταξύ των Ναυτικών Δοκίμων και Δοκίμων Σημαιοφόρων της ίδιας τάξης, ρυθμίζεται με παρεμβολή των Δοκίμων Σημαιοφόρων στη σειρά των Ναυτικών Δοκίμων. Πρώτος κατά σειρά αρχαιότητας, τάσσεται ο αρχαιότερος Ναυτικός Δόκιμος, δεύτερος κατ΄ αρχαιότητα τάσσεται ο αρχαιότερος Δόκιμος Σημαιοφόρος, οι δε λοιποί Δόκιμοι Σημαιοφόροι παρεμβάλλονται κατά ίσα διαστήματα, μεταξύ των Ναυτικών Δοκίμων της ιδίας τάξης και κατ’ αναλογία του συνολικού αριθμού κάθε τάξης, ώστε ο τελευταίος της τάξης, στη γενική σειρά αρχαιότητας, να είναι ο τελευταίος των Δοκίμων Σημαιοφόρων.
Άρθρο 44
Λόγοι αποβολής από τη Σχολή Συνέπειες
1. Οι λόγοι που επισύρουν την ποινή της αποβολής των Δοκίμων Σημαιοφόρων από τη Σ.Δ.Σ.Λ.Σ. -ΕΛ.ΑΚΤ. είναι οι ακόλουθοι:
α. Άρνηση παρακολούθησης της εκπαίδευσης ή αδικαιολόγητη απουσία από τη θεωρητική εκπαίδευση πέραν των πέντε (5) ημερών. Απουσία περισσότερο από το ήμισυ της διάρκειας του θερινού εκπαιδευτικού πλου ή περισσότερο από τα 4/10 του συνολικού αριθμού εργάσιμων ημερών κατά την εξειδικευμένη επαγγελματική κατάρτιση.
β. Άρνηση συμμετοχής στις εξετάσεις (προφορικές ή έκτακτες γραπτές ασκήσεις ή τακτικές γραπτές) ή αδικαιολόγητη απουσία από αυτές, έστω και σε ένα (1) μάθημα.
γ. Εφόσον συντρέχουν οι λόγοι απόρριψης που αναφέρονται στο παρόν διάταγμα για το ανώτατο όριο φοίτησης τους στη Σχολή.
δ. Αμετάκλητη καταδίκη του Δοκίμου σε φυλάκιση τουλάχιστον τριών (3) μηνών για οποιοδήποτε εκ δόλου τελούμενο έγκλημα.
ε. Αποτυχία στο μάθημα της Οπλοτεχνικής.
στ. Βαθμολογία κάτω της βάσης στα ατομικά ναυτικά στρατιωτικά προσόντα.
ζ. Βαθμολογία μικρότερη από το κατώτερο όριο της βάσης επιτυχίας.
2. Επίσης, οι Δόκιμοι Σημαιοφόροι αποβάλλονται από τη Σχολή για τα εξής παραπτώματα: α. Για ασυμβίβαστη με την ιδιότητα και αξιοπρέπεια του Δοκίμου Σημαιοφόρου συμπεριφορά. β. Για συρροή πειθαρχικών παραπτωμάτων, για τα οποία επιβλήθηκαν πειθαρχικές ποινές και τα οποία αποδεικνύουν το αδιόρθωτο της διαγωγής του Δοκίμου.
3. Οι αποβαλλόμενοι από τη Σχολή Δόκιμοι δεν επιτρέπεται να εισαχθούν πάλι σε αυτή. Δόκιμος που αποβάλλεται από τη Σχολή επανέρχεται στην προ της εισόδου του κατάσταση, χωρίς να έχει δικαίωμα συμμετοχής εκ νέου σε εισιτήριες εξετάσεις. Εάν πριν από την είσοδο του στη Σχολή ήταν ιδιώτης, επανέρχεται στον ιδιωτικό βίο.
4. Δόκιμος Σημαιοφόρος που έχει αποτύχει απολύεται από τη Σ.Δ.Σ.Λ.Σ. ΕΛ.ΑΚΤ. με κοινή απόφαση των Αρχηγών Γ.Ε.Ν. καιΛ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., μετά από πρόταση του Διοικητή της Σχολής. Με αντίστοιχη απόφαση, αποβάλλεται από τη Σχολή Δόκιμος, εφόσον συντρέχουν οι πιο πάνω αναφερόμενοι λόγοι.
Άρθρο 45
Παραίτηση
Για την παραίτηση των Δοκίμων Σημαιοφόρων Λ.Σ.ΕΛ.ΑΚΤ. εφαρμόζονται αντίστοιχα οι ρυθμίσεις του Οργανισμού της Σ.Ν.Δ. όπως αυτός ισχύει κάθε φορά. Η αποδοχή της παραίτησης γίνεται με κοινή απόφαση των Αρχηγών Γ.Ε.Ν. και Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και εκδίδεται εντός δέκα (10) ημερών από την υποβολή της.
Άρθρο 46
Ηθικές αμοιβές
1. Στους Δοκίμους Σημαιοφόρους που επιτυγχάνουν υψηλούς βαθμούς επίδοσης στην εκπαίδευση ή επιδεικνύουν ιδιαίτερη επιμέλεια και ζήλο στους άλλους τομείς της σχολικής τους δραστηριότητας, είναι δυνατό να απονέμονται από το Διοικητή της Σχολής Αξιωματικών οι εξής τιμητικές διακρίσεις:
α. Διαμνημόνευση. β. Απονομή διπλώματος. γ. Απονομή εμβλήματος. δ. Τιμητική άδεια μέχρι πέντε (5) ημέρες.
2. Ο τρόπος απονομής των διακρίσεων αυτών καθορίζεται, με διαταγή του Διοικητή της Σχολής.
Άρθρο 47
Άδειες Δοκίμων Ελεύθερη έξοδος
1. Στους Δοκίμους χορηγούνται οι εξής άδειες: α. Άδεια εορτών Χριστουγέννων, από τη λήξη των πρωινών μαθημάτων της 22ας Δεκεμβρίου μέχρι και την 6η Ιανουαρίου.
β. Άδεια εορτών Πάσχα, από τη λήξη των πρωινών μαθημάτων της Μεγάλης Τετάρτης μέχρι και την Τετάρτη της Διακαινησίμου.
γ. Άδεια θερινών διακοπών είκοσι (20) ημερών. δ. Βραχεία άδεια έως επτά (7) ημερών κατ’ έτος, συνολικά ή τμηματικά, σε περιπτώσεις σοβαρής ανάγκης. ε. Διανυκτέρευση ή ολιγόωρη, μέχρι τρεις (3) ώρες,άδεια απουσίας από την εκπαίδευση, για την αντιμετώπιση έκτακτης ανάγκης.
στ. Τιμητική άδεια μέχρι πέντε (5) ημέρες, σύμφωνα με το προηγούμενο άρθρο.
2. Για τις αναρρωτικές άδειες, τις υποχρεώσεις κατά τη διάνυση της αδείας και την παράταση των διανυομένων αδειών δύναται να εφαρμόζονται οι γενικές διατάξεις που διέπουν τα θέματα αυτά για το προσωπικό Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.
3. Ο Διοικητής της Σχολής δύναται να ανακαλεί από την άδεια τον απαιτούμενο αριθμό Δοκίμων ή και όλους τους Δοκίμους για εκπλήρωση υποχρεώσεων έναντι της Σχολής στις διάφορες εορταστικές εκδηλώσεις.
4. Με έγκριση του αρμόδιου Υπαρχηγού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. μετά από πρόταση του Διοικητή της Σχολής, δύναται να χορηγείται μέρος ή ολόκληρη η άδεια των περιπτ. α’, β΄, γ΄ και δ΄ της παρ. 1 του παρόντος άρθρου για το εξωτερικό.
5. Η χορήγηση των αδειών εγκρίνεται από τον Διοικητή της Σχολής. Τα φύλλα πορείας υπογράφονται από τον Τμηματάρχη του Τμήματος Εσωτερικών Λειτουργιών.
6. Η ελεύθερη έξοδος εκ της Σχολής των Δοκίμων Σημαιοφόρων καθορίζεται με διαταγή του Διοικητή.
7. Οι Δόκιμοι Σημαιοφόροι απαγορεύεται να απομακρύνονται από την έδρα της Σχολής, χωρίς άδεια του Διοικητή αυτής.
8. Διανυκτέρευση και ολιγόωρη άδεια απουσίας, για την αντιμετώπιση έκτακτης ανάγκης, χορηγείται από τον Διοικητή της Σχολής.
Άρθρο 48
Συμπεριφορά των Δοκίμων Σημαιοφόρων εντός και εκτός Σχολής
1. Οι Δόκιμοι Σημαιοφόροι υποχρεούνται να σέβονται τους ανωτέρους τους και να απονέμουν προς αυτούς τον οφειλόμενο χαιρετισμό.
2. Στο χώρο της Σχολής, εφόσον οι Δόκιμοι είναι ασκεπείς, ο χαιρετισμός απονέμεται με τη στροφή του μετώπου προς τα πρόσωπα της προηγούμενης παραγράφου και τη λήψη της στάσης της προσοχής με τρόπο ζωηρό και κόσμιο.
3. Οι Δόκιμοι Σημαιοφόροι, παρουσιαζόμενοι σε ανωτέρους τους, έχουν υποχρέωση να λαμβάνουν κατά τρόπο ζωηρό και κόσμιο τη στάση προσοχής και στη συνέχεια, αφού αναφέρουν την ιδιότητά τους και το ονοματεπώνυμό τους, εκθέτουν το αίτημα τους.
4. Στους Δοκίμους Σημαιοφόρους δεν επιτρέπεται: α. Να κάθονται ή να περιφέρονται κατά τα διαλείμματα στα προαύλια, στους χορτοτάπητες ή σε οποιοδήποτε άλλο χώρο της Σχολής, εκτός από αυτούς που έχουν διαμορφωθεί για το σκοπό αυτό,
β. να αναγιγνώσκουν στα διδακτήριο, στους θαλάμους, στο εστιατόριο καθώς και στους άλλους χώρους άσκησης και εκπαίδευσης βιβλία, εφημερίδες, περιοδικά ή άλλα έντυπα, τα οποία δεν σχετίζονται προς τα διδασκόμενα μαθήματα,
γ. να διατηρούν στα διδακτήριο, θαλάμους ή άλλους χώρους, είδη ή αντικείμενα, εκτός αυτών που καθορίζονται στις κανονιστικές διατάξεις και τις διαταγές της υπηρεσίας,
δ. να εισάγουν, κατέχουν και λειτουργούν για ψυχαγωγία, σε οποιοδήποτε χώρο της Σχολής ραδιόφωνα, συσκευές καταγραφής ήχου ή εικόνας ή άλλα παρεμφερή είδη,
ε. να χρησιμοποιούν κινητό τηλέφωνο στα διδακτήριο, στους θαλάμους, στο εστιατόριο καθώς και στους άλλους χώρους άσκησης και εκπαίδευσης,
στ. να θορυβούν με οποιονδήποτε τρόπο στους διαδρόμους ή στο προαύλιο, προς αποφυγή διατάραξης της ησυχίας και εργασίας των απασχολουμένων στα γραφεία, αλλά και της διδασκαλίας,
ζ. να καπνίζουν μέσα στα διδακτήριο, στην αίθουσα ψυχαγωγίας, στους διαδρόμους των γραφείων, στα γραφεία και σε λοιπούς κλειστούς χώρους της Σχολής.
Άρθρο 49
Ονομασία Σημαιοφόρων Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ
1. Οι αποφοιτήσαντες επιτυχώς από τη Σ.Δ.Σ.Λ.Σ.-ΕΛ. ΑΚΤ. ονομάζονται Σημαιοφόροι Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται κατόπιν πρότασης του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, και εγγράφονται στα μόνιμα στελέχη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., σύμφωνα με τη σειρά επιτυχίας τους.
2. Οι νέοι Σημαιοφόροι Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. δίνουν τον προβλεπόμενο όρκο σε επίσημη τελετή που πραγματοποιείται στη Σ.Ν.Δ. σε ημέρα και ώρα που ορίζεται από τα Υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
3. Οι νέοι Σημαιοφόροι Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., με την αποφοίτηση τους παραλαμβάνουν πτυχίο με το έμβλημα της Σχολής και ξίφος.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤ΄
Διάφορα θέματα
Άρθρο 50
Εκπαιδευτικοί Πλόες Εκπαιδευτικές Επισκέψεις
Τα σχετικά με τους εκπαιδευτικούς πλόες (θερινούς χειμερινούς) και τις εκπαιδευτικές επισκέψεις ρυθμίζονται στον Κ.Ε.
Άρθρο 51
Δελτία ταυτότητας
1. Οι Δόκιμοι με την είσοδο τους στη Σχολή εφοδιάζονται με δελτίο ταυτότητας Δοκίμου και παραδίδουν τα παλαιά Α.Δ.Τ. που κατείχαν.
2. Με την έξοδο τους και με μέριμνα της Σχολής, εφοδιάζονται με νέα δελτία του βαθμού τους και παραδίδουν αυτά του Δοκίμου.
3. Τα παραδιδόμενα δελτία ταυτότητας και στις δύο περιπτώσεις καταστρέφονται, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις.
Άρθρο 52
Απασχόληση Δοκίμων εκτός Σχολής
1. Οι Δόκιμοι Σημαιοφόροι συμμετέχουν ως συγκροτημένα τμήματα με την καθορισμένη στολή, σε παρελάσεις, αγήματα απόδοσης τιμών και παρίστανται ως αντιπροσωπεία σε τελετές, διαλέξεις και εορτές.
2. Οι Δόκιμοι τίθενται σε επιφυλακή ή διατίθενται σε μέτρα τάξεως, μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, κατόπιν διαταγής του Αρχηγού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Στην περίπτωση αυτή όμως, τίθενται πάντοτε υπό τις διαταγές Αξιωματικού.
Άρθρο 53
Σημαία Έμβλημα Σχολής
Η Σχολή φέρει και χρησιμοποιεί, κατά τις κείμενες διατάξεις, τη σημαία και το έμβλημα της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων.
Άρθρο 54
Στολή Ιματισμός
1. Οι στολές, τα εξαρτήματα αυτών και τα διακριτικά των Δοκίμων Σημαιοφόρων Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. καθορίζονται από τις διατάξεις του αριθμ. 87/2017 Κανονισμού Στολών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. (Β΄ 3987) όπως ισχύει κάθε φορά.
2. Ο εφοδιασμός των Δοκίμων Σημαιοφόρων με ιματισμό γίνεται με μέριμνα της Σ.Ν.Δ. σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.
Άρθρο 55
Μεταβατικές διατάξεις
1. Οι διατάξεις του παρόντος εφαρμόζονται με την κατάταξη της πρώτης σειράς Δοκίμων στη Σχολή Σημαιοφόρων Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. μετά την ημερομηνία έναρξης της ισχύος του παρόντος, με την προϋπόθεση να έχουν εισαχθεί με το σύστημα των εισαγωγικών εξετάσεων σε πανελλαδικό επίπεδο.
2. Ο χρόνος φοίτησης των Δοκίμων Σημαιοφόρων Λ.Σ.ΕΛ.ΑΚΤ. στη Σχολή Δοκίμων Σημαιοφόρων Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. λογίζεται ως πραγματικός χρόνος υπηρεσίας αλλά δεν λογίζεται ως χρόνος για την προαγωγή τους στον επόμενο βαθμό.
3. Αν κατά τον χρόνο δημοσίευσης του παρόντος φοιτούν Δόκιμοι Σημαιοφόροι Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. στη Σ.Δ.Σ.Λ.Σ.ΕΛ.ΑΚΤ. εφαρμόζονται οι προϊσχύουσες διατάξεις μέχρι και την αποφοίτηση τους.
Άρθρο 56
Καταργούμενες διατάξεις
Από τη δημοσίευση του παρόντος καταργείται, το από 2.8.1958 β.δ «Περί Σχολής Δοκίμων Σημαιοφόρων Λιμενικών» (Α΄ 124), όπως τροποποιήθηκε μεταγενέστερα με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 55.
Άρθρο 57
Ρύθμιση λεπτομερειών
Λεπτομέρειες και θέματα δευτερεύουσας σημασίας, που προκύπτουν κατά την εφαρμογή του διατάγματος και δεν αναφέρονται σε αυτό ή στον Κ.Ε., ρυθμίζονται με διαταγές του Διοικητή της Σχολής.
Άρθρο 58
Τελικές διατάξεις
Σε περίπτωση που στον παρόντα οργανισμό δεν υπάρχει ρύθμιση για κάποιο ζήτημα που σχετίζεται με τη Σ.Δ.Σ.Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και αφορά στην εκπαίδευση των Δοκίμων Σημαιοφόρων Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εφαρμόζονται αναλογικά, εφόσον είναι εφικτό, οι αντίστοιχες διατάξεις του Οργανισμού της Σ.Ν.Δ., όπως αυτές ισχύουν κάθε φορά.
Άρθρο 59
Έναρξη ισχύος
Η ισχύς του παρόντος διατάγματος αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Στους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και Οικονομικών αναθέτουμε τη δημοσίευση και εκτέλεση του παρόντος.
Αθήνα, 3 Αυγούστου 2018
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ Β. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ
Οι Υπουργοί
Παιδείας, Έρευνας και Εθνικής Άμυνας Θρησκευμάτων
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ
Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Οικονομικών
ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΟΥΛΙΑΡΑΚΗΣ
Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ