Νόμος 40 ΦΕΚ Α΄90/13.5.1975
Περί λήψεως μέτρων εξοικονομήσεως ενεργείας.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Ψηφισάμενοι ομοφώνως μετά της Βουλής, απεφασίσαμε

Άρθρον 1

1. Διά Πράξεων του Υπουργικού Συμβουλίου, δημοσιευομένων διά της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως, δύναται να αποφασίζηται εκάστοτε η λήψις μέτρων υποχρεωτικής και αμέσου εφαρμογής, ισχυόντων γενικώς ή εφ` ωρισμένων κατά κατηγορίας και περιοχάς περιπτώσεων, προς εξοικονόμησιν ενεργείας.

2. Τα περί ων η προηγουμένη παράγραφος μέτρα δύναται να αφορούν εις την εξοικονόμησιν:
α) ηλεκτρικής ενεργείας, διά της επιβολής παντός είδους περιορισμών ή κινήτρων εις την κατανάλωσιν ηλεκτρικού ρεύματος, περιλαμβανομένων τού καθορισμού ορίων καταναλώσεως, του διαφορισμού των τιμολογίων αναλόγως αυτής, της επιβολής περιορισμών εις τον φωτισμόν των προθηκών φωτεινών επιγραφών, κτιρίων εν γένει, οδών, πλατειών και λοιπών κοινοχρήστων χώρων, ως και του χρόνου ενάρξεως και πέρατος της λειτουργίας των πάσης φύσεως καταστημάτων, επιχειρήσεων και ηλεκτρονικών συγκοινωνιακών μέσων.
β) Υγρών καυσίμων διά της απαγορεύσεως της αποκρύψεως ή αποταμιεύσεως ή της χρήσεως τοιούτων προς ωρισμένον σκοπόν, του περιορισμού της διαθέσεως αυτών, ως και της μειώσεως καταναλώσεως υπό εργοστασίων, εργαστηρίων, ηλεκτρικών εγκαταστάσεων, καταστημάτων, εν γένει, γραφείων και πάσης φύσεως επιχειρήσεων, οικιών, δημοτικών και κοινοτικών καταστημάτων, ιδρυμάτων, ως και των αυτοκινήτων και οχημάτων παντός είδους και πάσης κατηγορίας, θεσπιζομένων προς τούτο καταλλήλων οιασδήποτε μορφής περιορισμών.

3. Διά των ως άνω Πράξεων του Υπουργικού Συμβουλίου δύναται εις ειδικάς περιπτώσεις να προβλέπωνται εξαιρέσεις εκ της εφαρμογής αυτών.

4. Διά κοινών αποφάσεων του Υπουργού Συντονισμού και του Προγραμματισμού και των κατά περίπτωσιν αρμοδίων Υπουργών, δημοσιευομένων διά της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως, ρυθμίζεται πάσα αναγκαία λεπτομέρεια εφαρμογής των κατά τας προηγουμένας παραγράφους εκδιδομένων Πράξεων του Υπουργικού Συμβουλίου.

5. Ο Υπουργός Βιομηχανίας δύναται, δι` αποφάσεών του, να εκδίδη Κανονισμούς χρησιμοποιήσεως ενεργείας παρά Βιομηχανικών και Βιοτεχνικών Επιχειρήσεων επί τω τέλει εξοικονομήσεως αυτής ή ενεργειακών πόρων. Διά των Κανονισμών τούτων ρυθμίζονται πάσης φύσεως θέματα εν σχέσει προς τας ενδεδειγμένας εγκαταστάσεις, τον τρόπον, χρόνον και όρους λειτουργίας αυτών ως και την συντήρησιν και τον έλεγχον λειτουργίας αυτών.

Άρθρον 2

1. Η παράβασις των διατάξεων των κατά το προηγούμενον έρθρον εκδιδομένων Πράξεων του Υπουργικού Συμβουλίου, τιμωρείται διά χρηματικής ποινής χιλίων (1.000) έως ενός εκατομ. (1.000.000) δραχμών, αναλόγως των περιπτώσεων του είδους και της εκτάσεως της παραβάσεως και του μεγέθους τούτων, επιφυλασσομένης και της εφαρμογής πάσης κειμένης διατάξεως, δι ης προβλέπεται η επιβολή βαρυτέρας ποινής διά τυχόν συρρέοντα άλλα αδικήματα. Αι διατάξεις του προηγουμένου εδαφίου εφαρμόζονται και επί των κατά τας παραγράφους 4 και 5 του άρθρου 1 του παρόντος εκδιδομένων υπουργικών αποφάσεων.

2. Τα περί ων η προηγουμένη παράγραφος του παρόντος άρθρου αδικήματα διώκονται αυτεπαγγέλτως, αρμόδιοι δε προς βεβαίωσιν τούτων καθίστανται και αι οικείαι Αστυνομικαί ή οιαιδήποτε έτεραι αρμόδιαι κατά περίπτωσιν Αρχαί.

Άρθρον 3

1. Πάσα κατ` υποτροπήν, συντελουμένη εντός του αυτού εξαμήνου παράβασις των εν εδαφίω α` της παραγράφου 2 του άρθρου 1 του παρόντος διατάξεων, βεβαιωθείσα δι` αμετακλήτου καταδικαστικής αποφάσεως κατά το άρθρον 2, λογίζεται ως αθέτησις ανειλημμένης έναντι της Δημοσίας Επιχειρήσεως Ηλεκτρισμού συμβατικής υποχρεώσεως του οικείου καταναλωτού και δύναται να συνεπάγεται την υπό της ως άνω Επιχειρήσεως διακοπήν, κατά την κρίσιν αυτής, της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος μέχρις επτά ημερών.

2.Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 112 του Ν. 614/1977 (Α` 167).

3. Αι οικείαι εισαγγελικαί αρχαί υποχρεούνται όπως γνωστοποιούν αμελλητί εις τας προς επιβολήν των κατά το παρόν άρθρον κυρώσεων αρμοδίας κατά τόπον Υπηρεσίας πάσαν κατά το άρθρον 2 αμετάκλητον καταδίκην, συναποστέλλουσαι και αντίγραφον των πρακτικών της δίκης.

Άρθρον 4
Κυρούται και κτάται ισχύν νόμου η υπ` αριθ. 59/29.3.75 (1) Πράξις του Υπουργικού Συμβουλίου “περί εισαγωγής της θερινής ώρας”, έχουσα ως ακολούθως:
Πράξις υπ` αριθ. 59, της 29ης Μαρτίου 1975.
Περί εισαγωγής της θερινής ώρας.
ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΝ
(υπό πλήρη σύνθεσιν)
Λαβόν υπ` όψιν εισήγησιν του Υπουργού Βιομηχανίας επί της ανάγκης εισαγωγής της θερινής ώρας επί τω τέλει εξοικονομήσεως ηλεκτρικής ενεργείας, αποφασίζει:
Εγκρίνει την εισαγωγήν της θερινής ώρας καθ` άπασαν της Επικράτειαν από της 00.00 ώρας της Κυριακής 13 Απριλίου 1975. Από της ώρας αυτής, δέον όπως οι δείκται των ωρολογίων προωθηθούν κατά μίαν ώραν, μέχρι της 01.00 ώρας της Κυριακής της 26ης Οκτωβρίου 1975, ότε οι δείκται των ωρολογίων δέον όπως επαναχθούν εις την 24.00 ώραν.
Η παρούσα δημοσιευθήτω διά της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως και κυρωθήσεται νομοθετικώς μερίμνη του Υπουργού Βιομηχανίας.

Άρθρον 5
Η ισχύς του παρόντος άρχεται από της δημοσιεύσεως αυτού διά της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως.

Εν Αθήναις τη 1 Μαΐου 1975

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΜΧΑΗΛ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ