Νόμος 49 ΦΕΚ Α΄118/18.6.1975
Περί τροποποιήσεως και συμπληρώσεως του Ν.Δ.1369/1973 “περί μετατροπής της Ελληνικής Τραπέζης Βιομηχανικής Αναπτύξεως εις ΑνώνυμονΤραπεζικήνΕταιρείαν” και τινων άλλων διατάξεων.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Ψηφισάμενοι ομοφώνως μετά της Βουλής, απεφασίσαμε

Άρθρον 1
Η παράγραφος 1 του άρθρου 7 του Ν.Δ. 1369/1973 (1) αντικαθίσταται ως ακολούθως:
“1. Το κεφάλαιον της Τραπέζης δύναται να αυξηθή δι` αποφάσεως της Γενικής Συνελεύσεως αυτής, καθοριζούσης τους όρους της αυξήσεως, εγκρινομένης διά Προεδρικού Διατάγματος εκδιδομένου τη προτάσει των Υπουργών Συντονισμού και Προγραμματισμού, Οικονομικών και Βιομηχανίας”.

Άρθρον 2

1. Η παράγραφος 1 του άρθρου 21 του αυτού ως άνω Νομοθετικού Διατάγματος αντικαθίσταται ως ακολούθως:
“1. Η Γενική διαχείρισις και διοίκησις των υποθέσεων της Τραπέζης ασκείται υπό του Διοικητικού Συμβουλίου, αποτελουμένου:
α) Εκ του Διοικητού της Τραπέζης, ως Προέδρου.
β) Εκ δέκα Υποδιοικητών αυτής.
γ) Εκ δέκα Συμβούλων”.

2. Η παράγραφος 3 του άρθρου 21 του αυτού ως άνω Νομοθετικού Διατάγματος αντικαθίσταται ως ακολούθως:
“3. Το ΔιοικητικόνΣυμβούλιον δύναται εν τω πλαισίω των εκδιδομένων υπ` αυτού κανονισμών, να αναθέτη ενάσκησιν μέρους των εξουσιών του εις τον Διοικητήν και μετά σύμφωνονγνώμην τούτου εις τινά των Υποδιοικητών ή και εις αμφοτέρας. Ομοίως το ΔιοικητικόνΣυμβούλιον δύναται προτάσει του Διοικητού να αναθέτη αρμοδιότητας, δεσμευούσας την Τράπεζαν, εις υπαλλήλους αυτής”.

3. Εις το τέλος της παραγράφου 4 του άρθρου 21 του αυτού ως άνω Νομοθετικού Διατάγματος προστίθεται η ακόλουθος διάταξις:
“Τηρουμένων των διατάξεων του Καταστατικού τούτου το ΔιοικητικόνΣυμβούλιον αποφασίζει περί του τρόπου της διεξαγωγής των εργασιών του και δύναται να συγκροτή εκ των μελών του Επιτροπάς προς μελέτην θεμάτων ανατιθεμένων αυταίς υπό τούτου”.

4. Η παράγραφος 6 του άρθρου 21 του αυτού ως άνω Νομοθετικού Διατάγματος αντικαθίσταται ως ακολούθως:
“6. Εν περιπτώσει απουσίας, κωλύματος, παραιτήσεως, λήξεως της θητείας, παύσεως ή θανάτου μέλους ή μελών του, τούτο ευρίσκεται εν απαρτία και συνεδριάζει εγκύρως, εφ` όσον ο αριθμός των παρόντων αυτοπροσώπως μελών του δεν είναι ελάσσων των επτά”.

Άρθρον 3

1. Η παράγραφος 1 του άρθρου 22 του αυτού ως άνω Νομοθετικού Διατάγματος αντικαθίσταται ως ακολούθως:
“1. Ο Διοικητής είναι το ανώτατονεκτελεστικόνόργανον της Τραπέζης, ην εκπροσωπεί δικαστικώς και εξωδικώς. Ο Διοικητής είναι και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, υπό την ιδιότητά του δε ταύτην προδρεύει των συνεδριάσεων αυτού και συγκεντροίαπάσας τας αρμοδιότητας του Προέδρου και του Διευθύνοντος Συμβούλου Ανωνύμου Εταιρείας. Ούτος δύναται δι` αποφάσεως αυτού να αναθέτη μέρος των αρμοδιοτήτων του ή και την εκπροσώπησιν της Τραπέζης εις τινα των Υποδιοικητών ή μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου ή τινα εκ των υπαλλήλων και δικηγόρων της Τραπέζης, εξουσιοδοτών τούτους διά πληρεξουσίου συμβολαιογραφικού εγγράφου”.

2. Η παράγραφος 2 του άρθρου 22 του αυτού ως άνω Νομοθετικού Διατάγματος αντικαθίσταται ως ακολούθως:
“2. Τον Διοικητήν απόντα, κωλυόνενον ή μη υπάρχοντα, αναπληροί καθ` όλην την έκτασιν των αρμοδιοτήτων του ο αρχαιότερος των Υποδιοικητών και εν περιπτώσει ταυτοχρόνου διορισμού ο πρώτος κατά σειράν διορισμού, απόντος δε, κωλυομένου ή μη υπάρχοντος τούτου ο έτερος”.

3. Η παράγραφος 4 του άρθρου 22 του αυτού ως άνω Νομοθετικού Διατάγματος αντικαθίσταται ως ακολούθως:
“4. Ο Διοικητής και οι Υποδιοικηταί λαμβάνουν τας αντιστοίχους εκάστοτε μηνιαίας αποδοχάς του Διοικητού και Υποδιοικητού της Τραπέζης της Ελλάδος”.

Άρθρον 4
Η παράγραφος 1 του άρθρου 23 του αυτού ως άνω Νομοθετικού διατάγματος αντικαθίσταται ως ακολούθως:
“1. α) Ο Διοικητής και οι Υποδιοικηταί της Τραπέζης διορίζονται επί τριετεί θητεία διά κοινής αποφάσεως του Πρωθυπουργού και των Υπουργών Συντονισμού και Προγραμματισμού, Οικονομικών και Βιομηχανίας.
β) Ο Υπουργός Συντονισμού και Προγραμματισμού καθορίζει τα κατά το άρθρον 4 του παρόντος γενικά πλαίσια της ακολουθητέας υπό της ΕΤΒΑ Α.Ε. πολιτικής επενδύσεων, τηρουμένων των περί Νομισματικής Επιτροπής διατάξεων, ο δε Υπουργός Βιομηχανίας παρακολουθεί και ελέγχει την εφαρμογήν της πολιτικής ταύτης, διατηρουμένων πάντοτε της αυτοτελείας και πρωτοβουλίας της Τραπέζης και της κατά τους κανόνας της ιδιωτικής οικονομίας λειτουργίας της και επιδιώξεως των σκοπών της.
γ) Ο Υπουργός Εμπορίου ασκεί την επί της ΕΤΒΑ Α.Ε. ως Ανωνύμου Εταιρείας εποπτείαν κατά τας ισχυούσας περί των Ανωνύμων Εταιρειών διατάξεις”.

Άρθρον 5
Το άρθρον 24 του Ν.Δ. 1369/1973 αντικαθίσταται ως ακολούθως:
“Ο Διοικητής, οι Υποδιοικηταί και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Τραπέζης, δύναται να εκλέγωνται μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου Ανωνύμων Εταιρειών, εις τας οποίας η Τράπεζα έχει μετοχικόν ενδιαφέρον ή ετέρων Εταιρειών ελεγχομένων υπό του Κράτους”.

Άρθρον 6
Η ισχύς του παρόντος άρχεται από της δημοσιεύσεώς του διά της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως.

Εν Αθήναις τη 12 Ιουνίου 1975

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΜΧΑΗΛ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ