Νόμος 97 ΦΕΚ Α΄160/1.8.1975
Περί εντάξεως των προσωρινών δημοτικών και κοινοτικών εισπρακτόρων.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Ψηφισάμενοι ομοφώνως μετά της Βουλής, απεφασίσαμε

Άρθρον 1

1. Οι, κατά την έναρξιν της ισχύος του παρόντος υπηρετούντες ως προσωρινοί δημοτικοί και κοινοτικοί εισπράκτορες, συμπληρώσαντες μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1974 τριετή υπηρεσίαν, εντάσσονται εις τας κατά το άρθρον 2 του παρόντος συνιστωμέναςτακτικάς θέσεις των οργανισμών τοπικής αυτοδιοικήσεως ως ακολούθως:
α) Οι ασχολούμενοι με την είσπραξιν των εσόδων ωρισμένου δήμου ή ωρισμένης κοινότητος εις τον οικείονοργανισμόν τοπικής αυτοδιοικήσεως.
β) Οι ασχολούμενοι με την είσπραξιν των εσόδων πλειόνων δήμων και κοινοτήτων εις τον πολυπληθέστερονδήμον,και
γ) Οι ασχολούμενοι με την είσπραξιν των εσόδων πλειόνων κοινοτήτων εις την πολυπληθεστέραν κοινότητα, ης το προσωπικόν υπάγεται εις τας διατάξεις του Α` βιβλίου του Ν.Δ. 1140/1972 “περί κώδικος καταστάσεως δημοτικών και κοινοτικών υπαλλήλων”.

2. Οι από 1ης Ιανουαρίου 1975 και εφεξής συμπληρώσαντες ή συμπληρούντες τριετή υπηρεσίαν προσωρινοί εισπράκτορες εντάσσονται κατά τας διατάξεις του παρόντος.

3. Διά την κατά τας διατάξεις των παραγράφων 1 και 2 του παρόντος άρθρου συμπλήρωσιν της τριετίας υπολογίζεται και άπασα η καθ` οιονδήποτε τρόπον επί σχέσει δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου προσφερθείσα προς το Δημόσιον, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοικήσεως προϋπηρεσία εφ` όσον αύτη έχει διανυθή μετά των τυπικών προσόντων της εις ην η ένταξις θέσεως. Ειδικώς διά τον υπολογισμόν της διανυθείσης επί σχέσει ιδιωτικού δικαίου προϋπηρεσίας, δέον όπως αύτη αναγνωρίζηται απαραιτήτως ως συντάξιμος υπό της οικείας περί των υπαλλήλων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοικήσεως Νομοθεσίας.

Άρθρον 2

1. Εντός εξαμήνου από της ενάρξεως της ισχύος του παρόντος, οι οικείοι Οργανισμοί ων το προσωπικόν υπάγεται εις τας διατάξεις του Α` βιβλίου του Ν.Δ. 1140/1972, κατόπιν προσκλήσεως του Νομάρχου, υποχρεούνται να προσέλθουν εις την τροποποίησιν του οργανισμού εσωτερικής υπηρεσίας των και να συμπεριλάβουν εις αυτούς αναλόγως ενιαίας επί βαθμοίς 10ω-6ω θέσεις Κλάδου Β1 προς ένταξιν των κατά το άρθρον 1 του παρόντος υπηρετούντων ήδη προσωρινών εισπρακτόρων. Οι μη κεκτημένοι απολυτήριον Γυμνασίου εξελίσσονται μέχρι του 7ου βαθμού.

2. Η ένταξις ενεργείται, ανεξαρτήτως ηλικίας, επί τη βάσει των τυπικών και ουσιαστικών προσόντων κατόπιν αιτήσεως του ενδιαφερομένου υποβαλομένης εντός εξαμήνου από της ενάρξεως ισχύος του παρόντος διά τους συμπληρώσαντας κατά την έναρξιν αυτού τριετή υπηρεσίαν, άλλως από της συμπληρώσεως τοιαύτης υπηρεσίας, δι` αποφάσεως του αρμοδίου προς διορισμόν οργάνου, εγκρινομένης υπό του νομάρχου κατόπιν συμφώνου γνώμης των οικείων κατά τα άρθρα 63 και 64 του Ν.Δ. 1140/1972 υπηρεσιακών συμβουλίων και δημοσιευομένης διά της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως.

3. Η ένταξις γίνεται εις τον εισαγωγικόνβαθμόν της θέσεως, δύναται όμως να γίνη και εις ανώτερον τούτου, εφ` όσον ο εντασσόμενος έχει χρόνον υπηρεσίας ίσον προς τον απαιτούμενον κατά τας οικείας περί προαγωγών διατάξεις διά την μέχρι του ανωτέρω τούτου βαθμού προαγωγικήν εξέλιξίν του. Ο τυχών πλεονάζων χρόνος μετά την κατά τα ανωτέρω ένταξιν λογίζεται ως διανυθείς εις τον εις ον ενταχθήσεται έκαστος, βαθμόν. Η κατά την παράγραφον 3 του άρθρου 1 του παρόντος προϋπηρεσία υπολογίζεται διά την κατά τα ανωτέρω ένταξιν.

4. Οι ούτως εντασσόμενοι τίθεται εις το αριστερόν των υπηρετούντων ομοιοβάθμων των και δεν δύνανται να κριθούν διά τον 5ον βαθμόν πριν ή αποκτήσουν δικαίωμα κρίσεως διά τον βαθμόν τούτον και οι κατά τον χρόνον της εντάξεως αυτών υπηρετούντες τακτικοί υπάλληλοι του οικείου Κλάδου. Η μεταξύ των, επί τω αυτώ βαθμώ, εντασσομένων σειρά αρχαιότητος καθορίζεται υπό του οικείου ως άνω υπηρεσιακού συμβουλίου επί τη βάσει του χρόνου της υπολογιζομένης προς ένταξιν υπηρεσίας αυτών.

5. Η απαιτουμένη δαπάνη διά την καταβολήν των αποδοχών και των συναφών εισφορών εις ασφαλιστικούς οργανισμούς των ενταχθησομένων προσωρινών εισπρακτόρων κατανέμεται δι` αποφάσεως του νομάρχου εις βάρος των δήμων και κοινοτήτων, ων την είσπραξιν των εσόδων έχουν αναλάβει οι ενταχθησόμενοι εισπράκτορες, αναλόγως των ετησίως πραγματοποιουμένων εσόδων.

Άρθρον 3
Προσωρινός εισπράκτωρ ασχολούμενος με την είσπραξιν εσόδων πλειόνων κοινοτήτων, ων το προσωπικόν δεν υπάγεται εις τας διατάξεις του Α` βιβλίου του Ν.Δ. 1140/1972, καθίσταται υπάλληλος της πολυπληθεστέρας κοινότητος, η δε υπηρεσιακή αυτού κατάστασιςδιέπεται υπό των περί των υπαλλήλων των εν λόγω κοινοτήτων ισχυουσών εκάστοτε διατάξεων.

Άρθρον 4
Επί παντός θέματος υπηρεσιακής καταστάσεως των εισπρακτόρων των ασχολουμένων με την είσπραξιν των εσόδων πλειόνων δήμων ή κοινοτήτων, τας κατά τας κειμένας διατάξεις αρμοδιότητας του δημάρχου ή του προέδρου της κοινότητος και του κοινοτικού συμβουλίου ασκεί ο νομάρχης, αποφασίζων πάντοτε κατόπιν συμφώνου γνωμοδοτήσεως του κατά το άρθρ. 63 του Ν.Δ. 1140/1972 υπηρεσιακού συμβουλίου.

Άρθρον 5
Η ισχύς του παρόντος άρχεται από της δημοσιεύσεώς του διά της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως.

Ο παρών νόμος ψηφισθείς υπό της Βουλής και παρ` Ημών σήμερον κυρωθείς, δημοσιευθήτω διά της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως και εκτελεσθήτω ως Νόμος του Κράτους.

Εν Αθήναις τη 28 Ιουλίου 1975

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Δ. ΤΣΑΤΣΟΣ