Νόμος 101 ΦΕΚ Α΄164/6.8.1975
Περί συμπληρώσεως του Ν.Δ. 136/1946 “περί κυρώσεως, τροποποιήσεως και συμπληρώσεως του από 10/11.5.1946 Ν.Δ. “περί Αγορανομικού Κώδικος”και αντικαταστάσεως του άρθρου 7 του Ν.Δ. 218/1973 “περί τροποποιήσεως και <ΠΕΡΙΛΗΨΗ-ΝΟΜΟΘ-6>: συμπληρώσεως ενίων διατάξεων του Ν.Δ.136/1946 κ.λ.π.”.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Ψηφισάμενοι ομοφώνως μετά της Βουλής, απεφασίσαμε

Άρθρον 1
Μετά το άρθρον 57 του Ν.Δ. 136/1946 προστίθεται άρθρον ύπό τον αριθμόν “57α”, έχον ως ακολούθως:
“Άρθρον 57α.
1. Εν περιπτώσει καταδίκης καταστάσης τελεσιδίκου, επί τινι των εν τω παρόντι Ν.Διατάγματι προβλεπομένων αδικημάτων νοθείας τροφίμων και εν γένει ειδών βιωτικών αναγκών προωρισμένων προς εμπορίαν, περί ων το άρθρον 31, δύναται ο Υπουργός Εμπορίου, δι` αποφάσεώς του εκδιδομένης μετά γνώμην της αρμοδίας Αγορανομικής Επιτροπής και εκτελουμένης υπό των οικείων Αστυνομικών Αρχών να διατάσση, αναλόγως των συνθηκών υφ` ας ετελέσθη το αδίκημα και των εκ τούτου συνεπειών διά το κοινόν, την απαγόρευσιν της πωλήσεως υπό του καταδικασθέντος του είδους εφ` ου διεπιστώθη η νοθεία ή και αυτής ταύτης της λειτουργίας της επιχειρήσεως (Εμπορικού καταστήματος, Βιομηχανίας, Βιοτεχνίας), ήτις διενήργησε την νοθείαν και επί χρόνον ουχί μείζονα των τριάκοντα ημερών.
2. Η κατά την προηγουμένην παράγραφον αρμοδιότης ασκείται εις την εκτός της τέως Διοικήσεως Πρωτευούσης Περιφέρειαν υπό του αρμοδίου κατά περίπτωσιν Νομάρχου. 3. Αι κατά το παρόν άρθρον αποφάσεις του Υπουργού ή του Νομάρχου δημοσιεύονται εν περιλήψει εις δύο το πολύ εφημερίδας της έδρας του καταστήματος, δαπάναις του καταδικασθέντος, ή, εν ελλείψει αυτόθι ημερησίων εφημερίδων, εις τας εν τη Πρωτευούση του Νομού εκδιδομένας τοιαύτας, μερίμνη του Υπουργού ή του οικείου Νομάρχου.

Άρθρον 2
Το διά του άρθρου 1 του Ν.Δ. 3013/1954 “περί τροποποιήσεως και καταργήσεως διατάξεών τινων του Ν.Δ. 2606/1953 και τροποποιήσεως του άρθρου 52 του Ν.Δ. 136/1946 “περί Αγορανομικού Κώδικος” προστεθέν εις το άρθρον 1 του Ν.Δ. 2606/1953 και αντικατασταθέν διά του άρθρου 7 του Ν.Δ. 218/1973 τέταρτον εδάφιον αντικαθίσταται και αύθις ως ακολούθως: Εάν η δειγματοληψία επί ευαλλοιώτων τροφίμων και ποτών, διενεργήται εις χείρας τρίτου κατόχου ή εάν ο κύριος του δειγματιζομένου είδους δηλώση ότι ηγόρασε τούτο παρ` άλλου τινός, η αρμοδία χημική υπηρεσία, εις περίπτωσιν μη κανονικότητος του δείγματος, προβαίνει πάντοτε αυτεπαγγέλτως εις εξέτασιν του δευτέρου δείγματος, έστω και αν ακόμη ο κάτοχος του εξ ου ελήφθη το δείγμα είδους, δηλώση εν τω πρωτοκόλλω της δειγματοληψίας ότι δεν επιθυμεί την άσκησιν εφέσεως ή παραλείψη ένεκα οιουδήποτε λόγου την υποβολήν σχετικής δηλώσεως. Εν η περιπτώσει, ο εξ ου λαμβάνεται το δείγμα δηλώση εν τω πρωτοκόλλω δειγματοληψίας, ότι επιθυμεί την κατ` έφεσιν εξέτασιν τούτου παρουσία ιδιώτου χημικού, αύτη ενεργείται κατά την δήλωσίν του.

Άρθρον 3
Η ισχύς του παρόντος άρχεται από της δημοσιεύσεώς του διά της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως.

Ο παρών νόμος ψηφισθείς υπό της Βουλής και παρ΄ Ημών σήμερον κυρωθείς, δημοσιευθήτω διά της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως και εκτελεσθήτω ως νόμος του Κράτους.

Εν Αθήναις τη 1 Αυγούστου 1975

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Δ. ΤΣΑΤΣΟΣ