Νόμος 165 ΦΕΚ Α΄199/20.9.1975
Περί συμπληρώσεως της περί Ταμείων Προνοίας Δικηγόρων νομοθεσίας, καταργήσεως του Ταμείου Προνοίας Δικηγόρων `Αρτης και προσθήκης ετέρων τινών διατάξεων.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Ψηφισάμενοι ομοφώνως μετά της Βουλής, απεφασίσαμε

Άρθρον 1

1. Δικηγόρος μετατεθείς ή μετατιθέμενος παρ` ετέρω Δικαστηρίω, ως και διορισθείς ή διοριζόμενος ως Συμβολαιογράφος, εξερχόμενος εφεξής της ενεργού υπηρεσίας, μετά 25ετή ασφάλισιν εις το Ταμείον Νομικών, εξ ης 20ετή πραγματικήν τοιαύτην, εκ της ασκήσεως του Δικηγορικού Λειτουργήματος ή λόγω αναπηρίας, διαπιστουμένης κατά τας διατάξεις του ιδίου Ταμείου, δικαιούνται εφ` άπαξ βοηθήματος εξ απάντων των Ταμείων Προνοίας Δικηγόρων, εις α διετέλεσε διαδοχικώς ησφαλισμένος, κατά το ως άνω διάστημα και υπό της προϋπόθεσιν ότι ησφαλίσθη επί πενταετίαν τουλάχιστον παρ` εκάστω εκ τούτων. Αι διατάξεις του προηγουμένου εδαφίου υπό τας εν αυτώ προϋποθέσεις έχουν εφαρμογήν και διά τους ήδη εξελθόντας εφ` όσον δεν κατέλαβον κατά τον από 21.4.1967 μέχρι 23.7.1974 χρόνον έμμισθον θέσιν παρά τω Δημοσίω ή ΝΠΔΔ. Εις περίπτωσιν θανάτου το δικαίωμα τούτο μεταβιβάζεται εις τα μέλη οικογενείας του.

2. Του εφ` άπαξ βοηθήματος, του νομίμως παρεχομένου κατά τον χρόνον της ενάρξεως της ισχύος του παρόντος, δικαιούνται εκ του Ταμείου Προνοίας Δικηγόρων Αθηνών και οι Δικηγόροι Αθηνών οι εξελθόντες της ενεργού υπηρεσίας κατά το χρονικόν διάστημα από 21.4.1967 μέχρι 31.12.1972 και μη τυχόντες εφ` άπαξ, εφ` όσον κέκτηνται 25ετή χρόνον δικηγορικής υπηρεσίας και δεν κατέλαβον κατά τον χρόνον από 21.4.1967 μέχρι 23.7.1974 έμμισθον θέσιν παρά τω Δημοσίω ή Ν.Π.Δ.Δ.

Άρθρον 2

1. `Εκαστον Ταμείον Προνοίας υποχρεούται να καταβάλη εις τον Θεμελιούντα, συμφώνως προς τας διατάξεις του προηγουμένου άρθρου, δικαίωμα, εφ` άπαξ παροχής, δικηγόρον ή συμβολαιογράφον ή εις τα μέλη της οικογενείας του, ποσόν εφ` άπαξ βοηθήματος ανάλογον προς τα έτη της παρ` αυτώ συμμετοχής τούτου, εφαρμοζομένης κατά τα λοιπά της νομοθεσίας εκάστου Ταμείου, της ισχυσάσης ή ισχυούσης κατά τον χρόνον εξόδου εκάστου ησφαλισμένου εκ του Δικηγορικού Λειτουργήματος.

2. Χρόνος ασφαλίσεως, δι` ον εγένετο επιστροφή εισφορών ή χορήγησις εφ` άπαξ παροχής, ως και χρόνος ασφαλίσεως όστις ανεγνωρίσθη εις έτερον Ταμείον Προνοίας και απετέλεσε προϋπόθεσιν απονομής ηυξημένου εφ` άπαξ βοηθήματος, δεν λαμβάνεται υπ` όψιν διά την εφαρμογήν του παρόντος.

3. Κατά τον εκάστοτε προσδιορισμον του ποσού του εφ` άπαξ βοηθήματος συνεκτιμώνται πλέον των εσόδων και η εν γένει περιουσιακή κατάστασις των Ταμείων Προνοίας Δικηγόρων.

Άρθρον 3

1. Το διά του από 3.12.1937 Β.Δ/τος συσταθέν Ταμείον Προνοίας Δικηγόρων `Αρτης καταργείται. Η περιουσία του καταργουμένου Ταμείου, εκκαθαρίζεται υπό του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου, τα δε στοιχεία του ενεργητικού ταύτης περιέρχονται αυτοδικαίως δυνάμει του παρόντος εις τον Δικηγορικόν Σύλλογον `Αρτης.

2. Η αληθής έννοια της παραγράφου 2 του άρθρου 1 του Α.Ν. 87/1936 είναι ότι, η βάσει ταύτης παρεχομένη εξουσιοδότησις, περιλαμβάνει και ρυθμίσεις επιβολής εισφορών εις ποσοστά επί των αμοιβών των μελών του Ταμείου ως εκ της ιδιότητος των ως Νομικών Συμβούλων παρά Νομικοίς Προσώποις Δημοσίου Δικαίου και εν γένει οργανισμοίς, ανωνύμοις εταιρείαις ή προσωπικαίς εταιρείαις κυρουμένου αφ`ης ίσχυσε το από 16/ 26 Σεπτεμβρίου 1949 Β.Δ. “περί κυρώσεως του καταστατικού του Ταμείου Προνοίας Δικηγόρων Αγρινίου” ως προς τας εισφοράς ταύτας.

3. α. Του προσηυξημένου ποσού, εφ` άπαξ βοηθήματος του καθορισθησομένου βάσει της από 10.4.1975 προτάσεως της Γενικής Συνελεύσεως των μελών του Ταμείου Προνοίας του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, δικαιωθήσονται και όσοι εξήλθον από 1.10.1974 και εφεξής ή ήθελον εξέλθει από τούδε και εφεξής του δικηγορικού λειτουργήματος και κέκτηνται τας προϋποθέσεις θεμελιώσεως δικαιώματος απολήψεως εφ` άπαξ βοηθήματος.
β. Του αυτού προσηυξημένου εφ` άπαξ βοηθήματος δικαιωθήσονται και όσοι εκ των ησφαλισμένων του άνω Ταμείου Προνοίας εξήλθον προ της 1.10.1974 καί δεν έλαβον το βοήθημά των συνεπεία αμφισβητήσεων τούτου, αρθεισών υπέρ των ησφαλισμένων εν συνεχεία μετά την 1.1.1975.

Άρθρον 4

1. Αι ισχύουσαι διά το Ταμείον Νομικών διατάξεις αι αφορώσαι το δικαίωμα εξαγοράς του απαιτουμένου χρόνου προς απόκτησιν δικαιώματος συντάξεως παρ` αυτώ των Δικηγόρων βουλευτών έχουν ανάλογον εφαρμογήν διά τα Ταμεία Προνοίας Δικηγόρων Αθηνών και του Κλάδου Επικουρικής Ασφαλίσεως Δικηγόρων διά την θεμελίωσιν δικαιώματος απολήψεως των αντιστοίχων παροχών εξ αυτών.

2. Η ισχύς του υπ` αριθμ. 513/1975 Π.Δ/τος ανατρέχει από 1.7.1975 ως προς τους νοσηλευθέντας ή νοσηλευομένους ασθενείς των εν γένει Ασφαλιστικών Οργανισμών και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου.

Άρθρον 5
Η ισχύς του παρόντος νόμου άρχεται από της πρώτης του μηνός του μεθεπομένου της δημοσιεύσεώς του διά της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως.

Ο παρών νόμος ψηφισθείς υπό της Βουλής και παρ΄ Ημών σήμερον κυρωθείς, δημοσιευθήτω διά της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως και εκτελεσθήτω ως νόμος του Κράτους.

Εν Αθήναις τη 11 Σεπτεμβρίου 1975

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Δ. ΤΣΑΤΣΟΣ