Νόμος 177 ΦΕΚ Α΄205/27.9.1975
Περί αντικαταστάσεως και συμπληρώσεως διατάξεών τινων του Νομοθετικού Διατάγματος 86/1969 “περί Δασικού Κώδικος”.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Ψηφισάμενοι ομοφώνως μετά της Βουλής, απεφασίσαμε

Άρθρον 1
Εις το άρθρον 80 του Ν.Δ. 86/1969, ως αντικατεστάθη διά του άρθρου 6 του Ν.Δ. 996/1971 προστίθενται παράγραφοι 5, 6 και 7 έχουσαι ούτω:
“5. Διά Π.Δ. εκδιδομένου προτάσει του Υπουργού Γεωργίας, δύναται να απαγορεύηται καθ` άπασαν την επικράτειαν η συλλογή αποφυών φυτών, βοτανολογικού υλικού, η σύλληψις αγρίων ζώων και η εξαγωγή εκ της χώρας τούτων, ως και η διεξαγωγή ερεύνης επί της αγρίας πανίδος και αυτοφυούς χλωρίδος άνευ αδείας της υπό του Υπουργού Γεωργίας, ειδικώς εξουσιοδοτουμένης Δασικής Αρχής.
6. Διά Προεδρικών Διαταγμάτων, εκδιδομένων προτάσει του Υπουργού Γεωργίας, καθορίζεται η διαδικασία συντονισμού και ελέγχου των καθ` άπασαν την χώραν διεξαγομένων βοτανολογικών και ζωολογικών ερευνών επί της αγρίας πανίδος και αυτοφυούς χλωρίδος, ως και οι όροι και προϋποθέσεις διεξαγωγής τούτων.
7. Δι` αποφάσεως του Υπουργού Γεωργίας συνιστάται Γνωμοδοτική Επιτροπή αποτελουμένη εξ εφτά μελών ως κάτωθι:
α) Εκ του Γενικού Διευθυντού Δασών ως Προέδρου.
β) Εκ τριών υπαλλήλων της Γενικής Διευθύνσεως Δασών επί βαθμώ 4ω-2ω.
γ) Εκ τριών Καθηγητών ή Υφηγητών των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Εν απουσία ή κωλύματι του Προέδρου, προεδρεύει ο νόμιμος αναπληρωτής αυτού. `Εργον της Επιτροπής είναι η γνωμοδότησις επί των εν παραγράφω 6 του παρόντος άρθρου θεμάτων οσάκις τίθενται υπ` όψιν αυτής. Γραμματεύς της Επιτροπής μετά του Αναπληρωτού του, ορίζεται υπάλληλος της Γενικής Διευθύνσεως Δασών. Εις τον Πρόεδρον τα μέλη και τον Γραμματέα της Επιτροπής, καταβάλλονται μόνον οδοιπορικά έξοδα κατά τας εκάστοτε ισχυούσας διατάξεις”.

Άρθρον 2
Αι παράγραφοι 2, 3 και 4 του άρθρου 252 αντικαθίσταται ως εξής:
“2. Πας κάτοχος κυνηγετικού, κατά την έννοιαν του άρθρου 1, παράγρ. 1β του Ν.Δ. 542/1970, όπλου, υποχρεούται όπως, εντός τριμήνου από της ενάρξεως ισχύος του παρόντος, εφοδιασθή υπό της οικείας Δασικής Αρχής διά δελτίου κατοχής κυνηγετικού όπλου. Την υποχρέωσιν ταύτην έχουν και οι εφεξής αποκτώντες κυνηγετικά όπλα, οίτινες υποχρεούνται όπως, εντός τριμήνου από της κτήσεως του όπλου, εφοδιάζωνται διά του ως άνω δελτίου. Της υποχρεώσεως ταύτης εξαιρούνται οι οπλουργοί και οι έμποροι όπλων. Δι` αποφάσεως του Υπουργού Γεωργίας, δημοσιευομένης διά της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως, καθορίζονται αι λεπτομέρειαι της εκδόσεως του ως άνω δελτίου. Εν περιπτώσει μη εμπροθέσμου εκδόσεως του δελτίου κατοχής, υπαιτιότητι του ενδιαφερομένου, επιβάλλεται υπό της Δασικής Αρχής και πρόστιμον, υπέρ του Κεντρικού Ταμείου Γεωργίας, Κτηνοτροφίας και Δασών, (Κεφάλαιον Θήρας), ούτινος το ύψος καθορίζεται δ` αποφάσεως του Υπουργού Γεωργίας, όπερ δεν δύναται να είναι κατώτερον των 1.000 δρχ. ουδέ ανώτερον των 10.000 δρχ.”.
“3. Κατά πάσαν περίπτωσιν μεταφοράς κινηγετικού όπλου δι` οχημάτων παντός είδους, πλοίων κλπ. ή εντός κατωκημένων περιοχών, το κυνηγετικόνόπλον δέον να είναι κενόν φυσιγγίων και να φέρεται υποχρεωτικώς εντός θήκης, λελυμένον. Τα εντός των οικιών φυλαττόμενα όπλα, δέον όπως τηρούνται κενά φυσιγγίων”.
“4. Δύναται ο Υπουργός Γεωργίας, όταν απαγορεύεται η θήρα, να επιβάλη δι` αποφάσεώς του, την σφράγισιν των κυνηγετικών όπλων. Εν συνδρομή τεχνικών ή άλλων ειδικών λόγων, ρητώς εν τη αποφάσει του αναφερομένων, δύναται να εξαιρή της υποχρεώσεως ταύτης ωρισμένας της Επικρατείας περιοχάς”.

Άρθρον 3
Το άρθρον 253 αντικαθίσταται ως ακολούθως:
“Άρθρον 253
Εκτροφεία θηραμάτων – Καταφύγια θηραμάτων – Ελεγχόμεναικυνηγετικαίπεριοχαί.
Δι` αποφάσεων του Υπουργού Γεωργίας δημοσιευομένων διά της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως, δύναται, διά την προστασίαν και διάσωσιν του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας εν γένει, καθώς επίσης και προς τον σκοπόν της διατηρήσεως, αναπτύξεως και εκμεταλλεύσεως του θηραματικού πλούτου και της αγρίας πανίδος εν γένει, να ιδρύωνται
α) Εκτροφεία Θηραμάτων,
β) Καταφύγια Θηραμάτων και
γ) ΕλεγχόμεναιΚυνηγετικαίπεριοχαί, επί ωρισμένων, σαφώς προσδιοριζομένων διά της αποφάσεως αυτού, εδαφικών εκτάσεων, απαγορευομένης απολύτως της εντός αυτών θήρας ή επιτρεπομένης ταύτης υπό ωρισμένας προϋποθέσεις κατά τα εν άρθρω 254 του παρόντος ειδικώτερον οριζόμενα.

Άρθρον 4
Το άρθρον 254 αντικαθίσταται ως ακολούθως:
“Άρθρον 254
`Ιδρυσις και Λειτουργία Εκτροφείων Θηραμάτων – Καταφυγίων Θηραμάτων – Ελεγχομένων Κυνηγετικών Περιοχών.
1. Δι` εποφάσεως του Υπουργού Γεωργίας δύναται να ιδρύωνται μέχρις εξήκοντα (60) εκτροφεία θηραμάτων, επί σκοπώ αναπαραγωγής και αυξήσεως των ενδημικών θηραμάτων ή εισαγωγής ξενικών τοιούτων, προς εμπλουτισμόν άλλων περιοχών δι` αυτών. Διά της αυτής αποφάσεως καθορίζονται αι εν εκάστωεκτελεστέαι διά την εκπλήρωσιν του ως άνω σκοπού εργασίαι. Διά την συντήρησιν και λειτουργίαν των εκτροφείων δύναται να προσλαμβάνωνται, δι` επιλογής, κατά τας κειμένας διατάξεις, αναλόγως των αναγκών εις έως δύο φύλακες κατά εκτροφείον, επί σχέσει εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, αμειβόμενοι εις βάρος των πιστώσεων του Κεντρικού Ταμείου Γεωργίας, Κτηνοτροφίας και Δασών (Κεφάλαιον Θήρας). Οι φύλακες εκτροφείων εξομοιούνται ως προς τα προσόντα, αποδοχάς, δικαιώματα και καθήκοντα προς τους φύλακας θήρας.
2. Δι` ομοίας αποφάσεως επιτρέπεται η ίδρυσις εκτροφείων θηραμάτων επί μη δημοσίων εκτάσεων υπό ιδιωτών ή νομικών προσώπων δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, προς τον σκοπόν της αναπαραγωγής των θηραμάτων, είτε προς εμπορίαν (κρέατος, δέρματος, πτερών, κεράτων κλπ.) είτε προς εμπλουτισμόν μη δημοσίων εκτάσεων διά θηραμάτων μη επιβλαβών, εφ` όσον η λειτουργία τούτων δεν αντίκειται προς τας ισχυούσας περί δημοσίας υγείας διατάξεις. Διά Προεδρικού Διατάγματος ρυθμίζονται αι προϋποθέσεις ιδρύσεως των εν λόγω εκτροφείων ως και λοιπαίλεπτομέρειαι λειτουργίας τούτων.
3. Διά κοινής αποφάσεως των Υπουργών Γεωργίας και Οικονομικών επιτρέπεται:
α) Η αγορά άνευ δημοπρασίας υπό του Δημοσίου, εκτάσεων ως και ερημονήσων, ένθα διαβιούν αίγαγροι ή έτερα ευγενή θηράματα, προς δημιουργίαν εντός τούτων εκτροφείων ή προς ίδρυσιν σταθμών παρακολουθήσεως και δακτυλιώσεως αποδημητικών πτηνών.
β) Η αναγκαστική απαλλοτρίωσις κτημάτων οιασδήποτε φύσεως, κειμένων εντός των εκτάσεων, περί ων το άρθρον 253, προς πραγμάτωσιν του εν αυτώ σκοπού, του σκοπού τούτου καθοριζομένου διά του παρόντος, ως δημοσίας ωφελείας.

4. Απαγορεύεται η, επί σκοπώ θήρας, παραβίασις των ορίων εκτροφείων, ως και ο φόνος ή οιαδήποτε βλάβη εκτρεφομένων θηραμάτων.
5. Δι` αποφάσεως του Υπουργού Γεωργίας, δύναται να ιδρύωνται μόνιμα καταφύγια θηραμάτων επί εκτάσεως ουχί μικροτέρας των πέντε χιλιάδων (5.000) στρεμμάτων προκειμένου περί δασών, δέκα χιλιάδων (10.000) στρεμμάτων προκειμένου περί μερικώς δασοσκεπτών εκτάσεων, χιλίων (1.000) στρεμμάτων προκειμένου περί πεδινών και πεντακοσίων (500) στρεμμάτων προκειμένου περί ελωδών εκτάσεων. Τα καταφύγια τούτα, δέον να πληρούν τας προϋποθέσεις προς κάλυψιν των βασικών αναγκών του θηράματος, εις ότι αφορά εις την ησυχίαν, τροφήν και ύδωρ. Δι` ομοίας αποφάσεως καθορίζονται, αι απαιτούμεναιτεχνικαίεργασίαι και τα μέτρα, αφ` ενός μεν προς βελτίωσιν και συμπλήρωσιν της βλαστήσεως, αφ` ετέρου δε προς τροποποίησιν και προσαρμογήν του περιβάλλοντος προς το αρμόζον τοιούτον δι` έκαστον διαβιούν θήραμα.
6. Αι διατάξεις της ανωτέρω παραγράφου δεν ισχύουν προκειμένου περί ερημονήσων. Επί τούτων και εφ` όσον αύται είναι εκτάσεως άνω των 500 στρεμμάτων ιδρύονται καταφύγια θηραμάτων αναλόγως των αναγκών.
7. Η δίωξις εντός των καταφυγίων των επιβλαβών θηραμάτων ενεργείται παρά των δασικών οργάνων ή των φυλάκων θήρας, δι` ειδικών συνεργείων. Επιτρέπεται η σύλληψις θηράματος δι` επιστημονικούς σκοπούς ή η μεταφορά τούτων προς εμπλουτισμόν άλλης περιοχής, κατόπιν αποφάσεως του Υπουργού Γεωργίας.
8. Απαγορεύεται η θήρα παντός θηράματος εντός καταφυγίων θηραμάτων.
9. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, που εκδίδεται ύστερα από γνώμη του Τεχνικού Συμβουλίου Δασών, μπορεί να χαρακτηρίζονται ως συνεχείς ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές, εκτάσεις, ανεξαρτήτως ιδιοκτησίας, όχι μικρότερες των δύο χιλιάδων πεντακοσίων (2.500) στρεμμάτων εντός του χώρου της ηπειρωτικής Ελλάδας και πεντακοσίων (500) τουλάχιστον στρεμμάτων στη νησιωτική Ελλάδα. Πριν από την έκδοση της απόφασης αυτής συντάσσεται πλήρης μελέτη των απαιτούμενων τεχνικών έργων και βελτίωσης του φυσικού περιβάλλοντος του βιότοπου. Απαραίτητη προϋπόθεση για την ανανέωση της άδειας λειτουργίας και την ισχύ της σχετικής απόφασης των ως άνω ελεγχόμενων κυνηγετικών περιοχών είναι η υποβολή ανά τριετία μελέτης βοσκοϊκανότητας από την οποία να προκύπτει η μη μεταβολή του φυσικού περιβάλλοντος του βιότοπου. Διοικητικές πράξεις που έχουν εκδοθεί στο παρελθόν από την αρμόδια αρχή για τις οποίες πληρούται το τεκμήριο επιφανείας εκτάσεως κατά το προηγούμενο εδάφιο θεωρούνται νομίμως εκδοθείσες.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 29 του Ν.2040/1992 (Α 70), αντικαταστάθηκε με το άρθρο 12 Ν.4164/2013,ΦΕΚ Α 156/9.7.2013.
10. Εντός των ελεγχομένων κυνηγετικών περιοχών επιτρέπεται η θήρα κατά παρέκκλισιν των διατάξεων του παρόντος υπό όρους, προϋποθέσεις, πρόσθετα τέλη και διατυπώσεις, καθοριζομένας διά Προεδρικού Διατάγματος εκδιδομένου προτάσει του Υπουργού Γεωργίας. Διά του αυτού Προεδρικού Διατάγματος καθορίζεται ο τρόπος διοικήσεως, διαχειρίσεως, λειτουργίας, οργανώσεως, προστασίας, φυλάξεως, κυκλοφορίας, οι οικονομικοί πόροι της ελεγχομένηςκυνηγετικής περιοχής, ο τρόπος διαθέσεως των εσόδων αυτής, ο αριθμός του αναγκαιούντος προσωπικού, ως και πάσα εν γένει λεπτομέρεια αφορώσα την αρτίανλειτουργίαν αυτής.
11. Τα πάσης φύσεως έσοδα τα προερχόμενα εκ της θηραματικής εκμεταλλεύσεως των ελεγχομένων κυνηγετικών περιοχών περιέρχονται εις το ΚεντρικόνΤαμείον Γεωργίας, Κτηνοτροφίας και Δασών, (Κεφάλαιον Θήρας).
12. Οι ιδιοκτήται των εντός της ελεγχομένης κυνηγετικής περιοχής εκτάσεων δικαιούνται μερίσματος εκ των καθαρών εσόδων ταύτης, ο προσδιορισμός, η διαδικασία και ο τρόπος καταβολής του οποίου καθορίζεται δι` αποφάσεως του Υπουργού Γεωργίας.
13. Δύναται ο Υπουργός Γεωργίας, δι` αποφάσεώς του, εκδιδομένης μετά γνώμην του Τεχνικού Συμβουλίου Δασών να χαρακτηρίζη και μη δημοσίας εκτάσεις, ως κυνηγετικάςπεριοχάς, επί τη αιτήσει των ιδιοκτητών αυτών και υπό τας προϋποθέσεις του παρόντος άρθρου. Εν αυταίς παρέχεται το δικαίωμα εκμεταλλεύσεως της θήρας εις τους ιδιοκτήτας των, εφ` όσον ούτοι προβούν εις την ίδρυσιν ιδιωτικών εκτροφείων εμπλουτισμού των εκτάσεων τούτων και συντάξουν, δι` ιδιωτών δασολόγων, δαπάναις των, ειδικάςμελέτας ή πίνακας διαχειρίσεως του θηραματικού πλούτου, εγκρινομένας υπό του Υπουργείου Γεωργίας. Οι ιδιοκτήται των εκτάσεων τούτων δικαιούνται εις είσπραξιν δικαιώματος παρά των νομίμως εφωδιασμένων δι` αδείας θήρας κυνηγών. Το δικαίωμα τούτο καθορίζεται διά της αυτής αποφάσεως του Υπουργού Γεωργίας.
14. Εις τας, εντός των ελεγχομένων κυνηγετικών περιοχών, ιδιοκτήτους εκτάσεις, τη συναινέσει των ιδιοκτητών, δύνανται να ενεργούνται φυτεύσεις και έτεραι συναφείς εργασίαιαποβλέπουσαι εις την βελτίωσιν του βιοτόπου και του περιβάλλοντος εν γένει δαπάναις της Ελεγχομένης Κυνηγετικής Περιοχής, εν γένει, δαπάναις της Ελεγχομένης Κυνηγετικής Περιοχής, ρυθμιζόμεναι διά Προεδρικού Διατάγματος.
15. Το αναγκαίον διά την διοίκησιν, λειτουργίαν, διαχείρισιν και φύλαξιν της Ελεγχομένης Κυνηγετικής Περιοχής, προσωπικόν, δύναται να τοποθετήται εκ του μονίμου υπηρετούντος (δασολόγων, δασικών, διοικητικών) υπό του Υπουργού Γεωργίας ή διά προσλήψεως μέχρι τριών (3) δασολογικών, τασσάρων (4) δασοκόμων, πέντε (5) υπαλλήλων λογιστών και διοικητικών και εντός (1) φύλακος θήρας ανά 10.000 στρέμματα κυνηγετικής περιοχής, επί σχέσει εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Αι αποδοχαί εν γένει του εκτάκτου προσωπικού βαρύνουν τας πιστώσεις του προϋπολογισμού του Κ.Τ.Γ.Κ. και Δασών.
16. Απαγορεύεται η άσκησις θήρας εντός των ελεγχομένων κυνηγετικών περιοχών, κατά παράβασιν των διατάξεων του παρόντος και των βάσει αυτού εκδοθησομένων Προεδρικών Διαταγμάτων.

Άρθρον 5
Η παράγραφος 5 του άρθρου 255 αντικαθίσταται ως ακολούθως:
“5. Απαγορεύεται η, κατά την νύκτα, εν υπαίθρω ελευθέρα ή υπό επιτήρησιν κυκλοφορία κυνηγετικών κυνών, ως και η κατά την ημέραν ελευθέρα κυκλοφορία τούτων, όταν και όπου απαγορεύεται η θήρα. Κυνηγετικοί κύνες, περιπλανώμενοι εν υπαίθρω κατά την απαγορευμένηνπερίοδον θήρας ή κατά την νύκτα ή δυνάμενοι να προκαλέσουν φθοράς εις την αγρίαν πανίδα συλλαμβάνονται και εν ανάγκη εξοντώνονται. Ομοίως χαρακτηρίζονται ως αδέσποτα ζώα και εξοντώνονται διά παντός μέσου πάντες οι ελευθέρως εν υπαίθρω κατά πάσαν εποχήνκυκλοφορούντες εις τας ελεγχομέναςκυνηγετικάςπεριοχάς, τα μόνιμα καταφύγια θηραμάτων και εκτροφεία μη κυνηγετικοί κύνες, παντός είδους, ως και γαλαί”.

Άρθρον 6

1. Αι περιπτώσεις γ και δ της παρ. 2 του άρθρου 256, αντικαθίστανται ως κάτωθι:
“γ. Εντός καλλιεργουμένων εκτάσεων ή οπωρώνων από της ανθοφορίας μέχρι και της συγκομιδής των καρπών”.
“δ. Εντός περιφραγμένων διά συνεχούς αδιαπεράστου και ανυπερβλήτου από άνθρωπονφράχτου παντός είδους, ύψους τουλάχιστον ενός και ημίσεος του μέτρου (1,50) ιδιοκτήτων εκτάσεων”.

2. Το εδάφιον ε της παρ. 2 του άρθρου 256 καταργείται.

3. Εις το άρθρον 256 προστίθενται παράγραφος 5 έχουσα ούτω:
“5. Απαγορεύεται η τοποθέτησις απαγορευτικών της θήρας πινακίδων, άνευ προηγουμένης εγγράφου εγκρίσεως της οικείας Δασικής Αρχής”.

Άρθρον 7

1. Η περίπτωσις γ` της παραγράφου 2 του άρθρου 258 αντικαθίσταται ως ακολούθως:
“γ. Η αγοραπωλησία καθ` όλον το έτος του λαγωού και της πέρδικος, πλην των, κατόπιν αδείας της Δασικής Αρχής διατιθεμένων πλεονασμάτων των εκτροφείων ως και θηραμάτων εκ των ελεγχομένων κυνηγετικών περιοχών”.

2. Η περίπτωσις β της παραγράφου 3 του άρθρου 258 αντικαθίσταται ως ακολούθως:
“β. Η θήρα δι` ενέδρας παρά τας πηγάς (καρτέρι) ή διά παρακολουθήσεως των ιχνών επί της χιόνος, ως και η χρησιμοποίησις βοηθού φέροντος όπλον, άνευ αδείας θήρας”.

3. Εις το άρθρον 258 προστίθεται παράγραφος 5 έχουσα ούτω:
“5. Αι δασικαί αρχαί δύνανται να εκδίδουν απαγορευτικάς διατάξεις θήρας, μόνον κατόπιν αποφάσεων του Υπουργού Γεωργίας, δημοσιευομένων διά της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως προς ρύθμισιν θεμάτων αφορώντων την προστασίαν, διοίκησιν και διαχείρισιν του θηραματικού πλούτου και της ασκήσεως της θήρας εν γένει”.

Άρθρον 8
Αι παράγραφοι 2 και 3 του άρθρου 261 του Ν.Δ. 86/1969 ως αύται αντικατεστάθησαν υπό του Ν.Δ. 996/1971, αντικαθίστανται ως ακολούθως:
“2. Η κυνηγετική περίοδος, καθ` ην γενικώς επιτρέπεται η θήρα άρχεται:
α) Του λαγωού, από 15ης Σεπτεμβρίου και λήγει την 10ην Ιανουαρίου.
β) Της ορεινής πέρδικος από 15ης Σεπτεμβρίου και λήγει την 30ήν Νοεμβρίου.
γ) Της πεδινής πέρδικος από 1ης Οκτωβρίου και λήγει την 30ήν Νοεμβρίου.
δ) Των λοιπών θηραμάτων, εξαιρέσει της περιπτώσεως της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου από 15ης Σεπτεμβρίου και λήγει την 10ην Μαρτίου.
“3. Επιτρέπεται από 20ής Αυγούστου η θήρα τρυγόνων, δενδροβίων (αετομάχου συκοφάγου) και λοιπών περιστεροειδών, των ορτύγων μετά κυνός, ως και λοιπών επιβλαβών θηραμάτων, εις περιοχάς όπου υπάρχουν περάσματα, καθοριζόμενα δι` αποφάσεως του Υπουργού Γεωργίας τη προτάσει των Δασικών Αρχών”.

Άρθρον 9
Η παράγραφος 1 του άρθρου 264 αντικαθίσταται ως ακολούθως:
“1. `Αδεια θήρας δεν χορηγείται εις τους καταδικασθέντας:
α) Επί κακουργήματι εις οιανδήποτε ποινήν ή επί πλημμελήματι, δι` ο επεβλήθηστέρησις των πολιτικών δικαιωμάτων.
β) Επί ζωοκλοπή, ζωοκτονία, παρανόμω οπλοφορία, παρανόμω κατοχή όπλου και παραβάσει των διατάξεων περί θήρας.
γ) Επί εμπρησμώ ανθρωποκτονία εξ αμελείας και φθορά ξένης ιδιοκτησίας, εφ` όσον η τέλεσις των αδικημάτων τούτων συνδέεται προς την άσκησιν της θήρας και προς την προστασίαν των δασών. Προκειμένου περί καταδικασθέντος μεν διά παράβασιν των διατάξεων περί θήρας, δύναται να εγκριθή η χορήγησις αδείας θήρας υπό του Νομάρχου, μετά γνώμην της αρμοδίας Δασικής Αρχής, μετά πάροδον δύο (2) ετών από της εκτίσεως της ποινής, περί καταδικασθέντος δε εις βαθμόν πλημμελήματος επί παραβάσεων, περί ων αι παράγραφοι α, β, και γ του παρόντος, δύναται να εγκριθή η χορήγησις αδείας θήρας υπό του Νομάρχου μετά γνώμην της αρμοδίας Δασικής Αρχής μετά πάροδον πέντε (5) ετών από της εκτίσεως της ποινής”.

Άρθρον 10
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 79 παρ. 1 περ. β) του Ν. 998/1979, ΦΕΚ Α 289.

Άρθρον 11

1. Αι παράγραφοι 4 και 6 του άρθρου 266 αντικαθίστανται ως ακολούθως:
“4. Εις εκάστην περιφέρειαν Διευθύνσεως Δασών άνευ Δασαρχείων, ή Νομοδασαρχείου ή Δασαρχείου, δύναται να αναγνωρισθούν υπό του Υπουργού Γεωργίας, ως συνεργαζόμενοι κυνηγετικοί σύλλογοι:
α) Μέχρι δύο (2) Κυνηγετικοί Σύλλογοι επί συνολικού αριθμού κυνηγών μελών αυτών, από 500 έως 1000.
β) Μέχρι τρείς (3) Κυνηγετικοί Σύλλογοι επί συνολικού αριθμού κυνηγών – μελών αυτών από 1001 έως 2000.
γ) Μέχρι τέσσαρες (4) Κυνηγετικοί Σύλλογοι επί συνολικού αριθμού κυνηγών μελών – αυτών από 2001 έως 3000.
δ) Μέχρι πέντε (5) Κυνηγετικοί Σύλλογοι επί συνολικού αριθμού κυνηγών – μελών αυτών, από 3001 και άνω.
ε) Εις την περιφέρειαν του Νομού Αττικής, λόγω του μεγάλου αριθμού των κυνηγών, δύναται να αναγνωρισθούν έως δέκα πέντε (15) Κυνηγετικοί Σύλλογοι. Αι έδραι και περιφέρειαι εκάστου των Κυνηγετικών Συλλόγων του Νομού Αττικής ορίζονται δι` αποφάσεως του Υπουργού Γεωργίας.
στ) Εις την έδραν εκάστης επαρχίας ανεξαρτήτως αποστάσεως και αριθμού μελών κυνηγών.
ζ) Εις την έδραν εκάστης των, ως ανωτέρω κατονομαζομένων Δασικών Αρχών, πλην του Νομού Αττικής, δεν επιτρέπεται να αναγνωρισθούν, ως συνεργαζόμενοι Κυνηγετικοί Σύλλογοι πλείονες του ενός, ανεξαρτήτως του αριθμού κυνηγών.
η) Απαγορεύεται η αναγνώρισις εις την αυτήν πόλιν, κωμόπολιν ή χωρίονπλειόνων του ενός Κυνηγετικών Συλλόγων. Ομοίως απαγορεύεται η αναγνώρισιςπλειόνων Κυνηγετικών Συλλόγων εις απόστασινμικροτέραν των είκοσι πέντε (25) χιλιομέτρων εκ της έδρας του Δασαρχείου, εκτός εάν, εν τη τελευταία περιπτώσει ο αριθμός των κυνηγών υπερβαίνη τους τριακοσίους (300). Εξαιρούνται αι περιοχαί των νήσων της χώρας.
θ) Η έδρα και η περιφέρεια εκάστου, κατά τα ανωτέρω αναγνωρι- ζομένου Κυνηγετικού Συλλόγου, καθορίζεται δι` αποφάσεως του Υπουργού Γεωργίας, βάσει του αριθμού των κυνηγών, της χιλιομετρικής αποστάσεως από της έδρας της Δασικής Αρχής, των συγκοινωνιακών συνθηκών, ως και εις έδρας Δασονομείων ή Δασικών Τμημάτων.
ι) `Εκαστος κυνηγός υποχρεούται να είναι μέλος του Κυνηγετικού Συλλόγου της περιφερείας της μονίμου κατοικίας του. Εν περιπτώσει μετοικήσεώς του επιτρέπεται η εις τον οικείονκυνηγετικόνσύλλογον μεταγραφή αυτού”.
“6. Ιδρύεται με έδραν τας Αθήνας Κυνηγετική Συνομοσπονδία, εις ην υποχρεωτικώς υπάγονται άπασαι αι ΚυνηγετικαίΟμοσπονδίαι. Οι Πρόεδροι των Ομοσπονδιών αυτοδικαίως μετέχουν ως μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου αυτής, το οποίον είναι δωδεκαμελές και συμπληρούται δε ως προς τα λοιπά μέλη αυτού κατά τα εν τω καταστατικώ αυτής οριζόμενα”.

2. Η παράγραφος δ του άρθρου 260 αντικαθίσταται ως ακολούθως:
“δ) Της Στερεάς Ελλάδος μετά των νήσων Ευβοίας Λευκάδος, Σκύρου, Αιγίνης, Κυκλάδων, Σαλαμίνος, Κυθήρων, `Υδρας, Σπετσών και Πόρου, ως και των μικροτέρων της περιφερείας των, με έδραν τας Αθήνας. Εις το άρθρον 260 προστίθεται παράγραφος ζ, έχουσα ως ακολούθως:
“ζ. Της Θεσσαλίας μετά των νήσων Σποράδων με έδραν την Λάρισαν.

Άρθρον 12

1. Η παράγραφος 1 του άρθρου 287, αντικαθίσταται ως κάτωθι:
“1. Οι παραβαίνοντες τας διατάξεις των παραγράφων 3 και 4 του άρθρου 252, τιμωρούνται διά κρατήσεως και διά στερήσεως της αδείας θήρας επί εν έτος”.

2. Εις την παράγραφον 3 του άρθρου 287 προστίθεται περίπτωσις ε` έχουσα ούτω:
“ε. Οι παραβαίνοντες τας διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 252”.

3. Η παράγραφος 8 του άρθρου 287 αντικαθίσταται ως ακολούθως:
“8. Οι εκ προθέσεως παραβαίνοντες τας διατάξεις του πρώτου και δευτέρου εδαφίου της παραγράφου 2 του άρθρου 252, τιμωρούνται διά φυλακίσεως μέχρις ενός έτους ή διά χρηματικής ποινής”.

4. Εις το άρθρον 287 του Ν.Δ. 86/1969 ως τούτο συνεπληρώθη υπό του άρθρου 16 του Ν.Δ. 996/1971, προστίθενται παράγραφοι 19, 20 και 21, έχουσαι ούτω:
“19. `Οσοι δεν σφραγίζουν τα κυνηγετικά των όπλα συμφώνως προς την εν παραγράφω 4 του άρθρου 252 απόφασιν του Υπουργού Γεωργίας αλλά εμπροθέσμως και εντός 15 ημερών από της λήξεως της αναφερομένης εν αυτή προθεσμίας, τιμωρούνται διοικητικώς διά ποινής του προστίμου καθοριζομένης διά της αυτής αποφάσεως, από δραχμών 1000 κατ` ελάχιστον μέχρι δραχμών 10.000 κατ` ανώτατονόριον υπέρ του Κεντρικού Ταμείου Γεωργίας, Κτηνοτροφίας και Δασών (Κεφάλαιον Θήρας). Το πρόστιμον τούτο καταβάλλεται κατά την έκδοσιν της αδείας. Μετά την πάροδον των ως άνω 15 ημερών οι παραλείψαντες την σφράγισιν ως και οι αποσφραγίζοντες τα κυνηγετικά των όπλα τιμωρούνται διά του ως άνω προστίμου και προσέτι και ποινικώς, στερούνται δε αδείας θήρας δι` εν κυνηγετικόν έτος, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος της δίκης”.
“20. Οι παραβαίνοντες τας διατάξεις της παραγράφου 5 του άρθρου 80 του Ν.Δ. 86/1969 τιμωρούνται διά φυλακίσεως μέχρι δύο ετών και διά χρηματικής ποινής ουχί κατωτέρας των δέκα χιλιάδων δραχμών”.
“21. Διά παραβάσεις αίτινες λαμβάνουν χώραν εντός των ελεγχομένων κυνηγετικών περιοχών ισχύουν τα κάτωθι:
α) Διά κρατήσεως ή προστίμου ή δι` αμφοτέρων των ποινών τούτων τιμωρούνται: αα) Η διάβασις παντός, κυνηγού ή μη, δι` όπλου, διά μέσου των κυνηγετικών περιοχών άνευ αδείας της Δασικής Αρχής. Η διάβασις επιτρέπεται μόνον εφ` όσον τα όπλα είναι λελυμένα και εντός θήκης.
ββ) Η κυκλοφορία των οχημάτων, διά ταχύτητος μεγαλυτέρας των ενδείξεων των ειδικών πινακίδων, η χρήσις παρά τούτων ηχητικών οργάνων και συσκευών, εκτυφλωτικών φώτων και προβολέων.
γγ) Η κατασκήνωσις παντός ατόμου άνευ αδείας της αρμοδίας Δασικής Αρχής.
δδ) Η εισαγωγή ή διέλευσις ποιμνίων ή ζώων άνευ αδείας των Κτηνιατρικών Αρχών ως και αι πτηνοτροφικαί εγκαταστάσεις άνευ αδείας των Δασικών Αρχών και άνευ υγειονομικού ελέγχου.
εε) Η ολοκληρωτική δέσμευσις της ροής των υδάτων, κατά την κατασκευήν αρδευτικού δικτύου ή διευθέτησιν χειμάρρων ή ετέρων έργων.
β) Διά φυλακίσεως μέχρι δύο (2) ετών ή διά χρηματικής ποινής ή δι` αμφοτέρων των ποινών τούτων τιμωρούνται:
αα) Διά θήρευσιν εξ αποστάσεως μεγαλυτέρας των τεσσαράκοντα (40) μέτρων, πλην των ευγενών θηραμάτων.
ββ) Διά θήραν μη ανεπτυγμένων θηραμάτων, διά σύλληψιν παντός είδους θηράματος, καταστροφήν ή διατάραξιν φωλεών, συλλογήν ωών, μόλυνσινποτιστρών και διατάραξιν της πανίδος εν γένει.
γγ) Διά παράβασις της παραγράφου 16 του άρθρου 254.
γ) Τυχόν έτεραι παραβάσεις εντός των ελεγχομένων κυνηγετικών περιοχών τιμωρούνται κατά τας γενικά διατάξεις του παρόντος.

Άρθρον 13
Αι διατάξεις του Β.Δ. 134/1973 ισχύουν μέχρις εκδόσεως των υπό του παρόντος νόμου προβλεπομένων Προεδρικών Διαταγμάτων.

Άρθρον 14
Η ισχύς του παρόντος άρχεται από της δημοσιεύσεώς του διά της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως.

Ο παρών νόμος ψηφισθείς υπό της Βουλής και παρ΄ Ημών σήμερον κυρωθείς, δημοσιευθήτω διά της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως και εκτελεσθήτω ως νόμος του Κράτους.

Εν Αθήναις τη 22 Σεπτεμβρίου 1975

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Δ. ΤΣΑΤΣΟΣ