Νόμος 178 ΦΕΚ Α΄204/26.9.1975
Περί ρυθμίσεως θεμάτων τινων του προσωπικού του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Ψηφισάμενοι ομοφώνως μετά της Βουλής, απεφασίσαμε

Άρθρον 1
Διά Προεδρικού Διατάγματος εφ` άπαξ εκδιδομένου προτάσει των Υπουργών Προεδρίας Κυβερνήσεως και Οικονομικών μέχρις 28.2.1976.
α) επεκτείνεται η εφαρμογή των διατάξεων του από 23/24.12.1955 Β.Δ/τος “περί εφαρμογής του Υπαλληλικού Κώδικος επί των υπαλλήλων των Ν.Π.Δ.Δ.” ως αύται συμπληρωθείσαι και τροποποιηθείσαι ισχύουν και επί του προσωπικού του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού.
β) Ρυθμίζονται αι προς εφαρμογήν του άνω διατάγματος επί του προσωπικού του Ε.Ο.Τ. αναγκαίαι παρεκκλίσεις όσον αφορά εις
ι) τον κατά Κυριακάςεισαγωγικόνβαθμόν,
ιι) τα διά τον διορισμόν εις εκάστην Κατηγορίαν απαιτούμενα προσόντα,
ιιι) την σύνθεσιν των υπηρεσιακών συμβουλίων και
ιυ) τον κατ` επιλογήν και άνευ περιορισμού ορίου ηλικίας διορισμόν υπαλλήλων επί θητεία και επί σχέσει ιδιωτικού δικαίου.
γ) Καταρτίζεται ο διέπων το προσωπικόν του Ε.Ο.Τ. Κανονισμός.

Άρθρον 2
Διά του κατά τα άνω Κανονισμού καθορίζονται:
1. Η σύνθεσις του προσωπικού του Ε.Ο.Τ.:
α) εκ μονίμων υπαλλήλων,
β) εξ υπαλλήλων επί θητεία,
γ) εξ υπαλλήλων και εργατοτεχνικών, προσλαμβανομένων επί σχέσει εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.
2. Η διάρθρωσις των Υπηρεσιών του Ε.Ο.Τ., η κατά Κατηγορίας, Κλάδους και βαθμούς διάκρισις του προσωπικού, επιτρεπομένης και της επί θητεία προσλήψεως προσωπικού, ο αριθμός των οργανικών θέσεων και τα τυπικά και ειδικά προσόντα του τακτικού επί θητεία και σχέσει εργασίας ιδιωτικού δικαίου προσλαμβανομένου υπαλληλικού και εργατοτεχνικού προσωπικού.
3. α) Τα της επανεντάξεως, μετά σύμφωνονγνώμην του αρμοδίου Υπηρεσιακού Συμβουλίου, των κατά την δημοσίευσιν του παρόντος νόμου υπηρετούντων τακτικών υπαλλήλων εις οργανικάς θέσεις. Κατά την επανένταξιν ουδείς δύναται να ενταχθή εις κατώτερον του ον κατά την δημοσίευσιν του παρόντος κατέχει βαθμόν, ουδέ εις ανώτερον του επομένου του κατά τον χρόνον επανεντάξεως κατεχομένου ή εν πάση περιπτώσειανώτερον του 2ου βαθμού.
β) Τα της εντάξεως, τη αιτήσει των και μετά σύμφωνονγνώμην του αρμοδίου Υπηρεσιακού Συμβουλίου, των κατά την δημοσίευσιν του παρόντος νόμου υπηρετούντων πάσης φύσεως επί θητεία ή επί σχέσει εργασίας ιδιωτικού δικαίου υπαλλήλων και εργατοτεχνιτών εις υπό του Κανονισμού συσταθησομέναςοργανικάς θέσεις, της εντάξεως ταύτης μη δυναμένης να γίνη εν πάση περιπτώσει εις βαθμόνανώτερον του 4ου, δι` υπαλλήλους της Α` Κατηγορίας, 6ου δι` υπαλλήλους της Β` Κατηγορίας και 8ου δι` υπαλλήλους της Γ` Κατηγορίας. Οι ούτως εντασσόμενοι τίθενται εις το αριστερόν των εις τον αυτόν βαθμόνεπανεντασσομένων κατά το προηγούμενον εδάφιον τακτικών υπαλλήλων οι δε μη εντασσόμενοι παραμένουν μέχρι λήξεως της θητείας των.
γ) Τα της εντάξεως, μετά σύμφωνονγνώμην του αρμοδίου Υπηρεσιακού Συμβουλίου, των κατά τας διατάξεις του Ν.Δ. 76/1974 “περί επαναφοράς απολυθέντων ή εξαναγκασθέντων εις παραίτησιν υπαλλήλων, αποκαταστάσεως υποβιβασθέντων και ρυθμίσεως συναφών θεμάτων” επαναφερθέντων υπαλλήλων” εις υπό του Κανονισμού συσταθησομέναςοργανικάς θέσεις μέχρι και του 4ου βαθμού. Οι κατά τας διατάξεις του Ν.Δ. 76/1974 επανελθόντες υπάλληλοι εις θέσεις αντιστοιχούντας εις τον 3ον και 2ον βαθμόν εντάσσονται, ανεξαρτήτως τυπικών προσόντων, εις ισοβάθμους υπό του Κανονισμού συσταθησομέναςοργανικάς θέσεις εις ας παραμένουν μέχρις ου οι κατά τα προηγούμενα εδάφια α` και β` επανεντασσόμενοι και εντασσόμενοι θέλουν αποκτήσει τας διά προαγωγής προϋποθέσεις πληρώσεως των άνω θέσεων, ας και θέλουν καταλαμβάνει, των κατεχόντων ταύτας υπαλλήλων Ν.Δ. 76/1974 παραμενόντων ως υπεραρίθμων μέχρις της καθ` οιονδήποτε τρόπον λύσεως της υπαλληλικής των σχέσεως. δ) Κατά την κατά τα προηγούμενα εδάφια α, β και γ, επανένταξιν και ένταξιν δέον να λαμβάνηται υπ` όψιν υπό του αρμοδίου Υπηρεσιακού Συμβουλίου:
αα) Ο εισαγωγικός βαθμός της εις ην, κατά τον χρόνον κρίσεως ανήκει ο κρινόμενος υπάλληλος, Κατηγορίας.
ββ) Ο συνολικός χρόνος πραγματικής υπηρεσίας παρά τω Ε.Ο.Τ., τω Δημοσίω και ΝομικοίςΠροσώποις Δημοσίου Δικαίου ως και παρά Τραπέζαις, δημοσίαιςεπιχειρήσεσι και Ο.Τ.Ε.
γγ) Τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, ιδία δε αι τυχόν υφιστάμεναι υπηρεσιακαί εκθέσεις.
δδ) Η κατά το από 21.4.1967 μέχρις 23.7.1974 διάστημα αδικαιολόγητος παράλειψις κατά τας προαγωγάς υπαλλήλων της αυτής σειράς ή η στέρησις του δικαιώματος προαγωγής συνεπεία πειθαρχικής ποινής επιβληθείσηςαποδεδειγμένως διά αντίθεσιν προς το καθεστώς.
ε) Ο μετά την κατά τα άνω επανένταξιν ή ένταξιν πλεονάζων τυχόν χρόνος, λογίζεται ως διανυθείς εις τον εις ον ενταχθήσεται έκαστος βαθμόν υπολογιζόμενος διά την εις τον επόμενονβαθμόνπροαγωγήν του.

Άρθρον 3
Δια Π. Διαταγμάτων εκδιδομένων προτάσει των Υπουργών Προεδρίας της Κυβερνήσεως και Οικονομικών, μετά γνώμην του Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Ο.Τ., καθορίζονται τα εις τον Γεν. Γραμματέα και το προσωπικόν του Ε.Ο.Τ. παρεχόμενα επιδόματα και γενικώς αι πάσης φύσεως πρόσθετοι απολαβαί του προσωπικού του Ε.Ο.Τ. Διά κοινών αποφάσεων των αυτών Υπουργών καθορίζεται η διά την εκτός έδρας μετακίνησινπαρεχομένη ημερήσια αποζημίωσις, καθώς και η αποζημίωσις διά την υπερωριακήνεργασίαν των μελών και του συνεργείου του Εποπτικού Συμβουλίου του Ε.Ο.Τ.

Άρθρον 4

1. Από της δημοσιεύσεως του παρόντος νόμου:
α) Θεωρείται λήξασα η θητεία πάντων των από 21.4.1967 μέχρι της 23ης Ιουλίου 1974 διορισθέντων υπαλλήλων του Ε.Ο.Τ. και κατεχόντων βαθμόν 3ον ή ανώτερον. Οι κατά το ως άνω διάστημα απ` ευθείας διορισθέντες εις τους βαθμούς 5ον ή 4ον δύνανται να ενταχθούν κατά τας διατάξεις του εδ. β` παράγρ. 3 του άρθρου 2 του παρόντος, οι δε μη εντασσόμενοι παραμένουν, μετατρεπομένης της σχέσεώς των εις σχέσιν ιδιωτικού δικαίου ισοχρόνου προς το υπόλοιπον της θητείας των διαρκείας. Αι αποδοχαί των επί σχέσει ιδιωτικού δικαίου παραμενόντων καθορίζονται εφεξής βάσει των διατάξεων του Ν.Δ. 1198/1972 “περί του τρόπου ρυθμίσεως των όρων αμοιβής και εργασίας του επί σχέσει εργασίας ιδιωτικού δικαίου προσωπικού του Δημοσίου, των ΟΤΑ και Ν.Π.Δ.Δ. και τροποποιήσεως διατάξεων της περί συλλογικών συμβάσεων εργασίας νομοθεσίας”. Τυχόν λαμβανόμεναι παρ` αυτών ανώτεραιτακτικαίαποδοχαί διατηρούνται μέχρι καλύψεως της διαφοράς ταύτης διά των κατά τας διατάξεις του άνω νομοθετικού διατάγματος προσαυξήσεων.
β) Θεωρείται λελυμένη η εργασιακή σχέσις ιδιωτικού δικαίου των κατά τας διατάξεις της παραγρ. 1 του άρθρου 4 του Ν.Δ. 169/1969 “περί τακτοποιήσεις των εκτάκτων υπαλλήλων των Δημοσίων Υπηρεσιών και Ν.Π.Δ.Δ.” διατηρηθέντων μετά την δημοσίευσιν του νομοθετικού τούτου διατάγματος διοικητικών υπαλλήλων, εφ` όσον έχουν προσληφθή επί βαθμολογική αντιστοιχία 3ου και ανωτέρου βαθμού ή μισθώαντιστοίχω προς τον μισθόν του 3ου και ανωτέρου βαθμού, μετά την 20ήν Απριλίου 1967.
γ) Επιτρέπεται, μετά σύμφωνονγνώμην του υπηρεσιακού συμβουλίου, η κατά τας περί καταγγελίας συμβάσεων αορίστου χρόνου διατάξεις λύσις της εργασιακής σχέσεως των επί σχέσει εργασίας ιδιωτικού δικαίου υπαλλήλων επί μισθολογική αντιστοιχία 4ου βαθμού και κατωτέρων των διατηρηθέντων δυνάμει των διατάξεων του Ν.Δ. 169/1969 “περί τακτοποιήσεως εκτάκτων υπαλλήλων των Δημοσίων Υπηρεσιών και των Ν.Π.Δ.Δ.” άνευ των περιορισμών της διατάξεως της παραγρ. 1 του άρθρου 4 του νομοθετικού τούτου διατάγματος, εφ` όσον προσελήφθησαν μετά την 20ήν Απριλίου 1967.

2. Εις άπαντας τους κατά τας διατάξεις της προηγουμένης παραγράφου, εδάφ. α, β, γ, απομακρυνομένους υπαλλήλους καταβάλλεται η υπό του Ν. 2112/1920 οριζομένηαποζημίωσις.

Άρθρον 5
Αι κατά την δημοσίευσιν του παρόντος νόμου κεναί θέσεις επί θητεία βαθμού 6ου μέχρι και 2ου δύνανται να πληρούνται διά διορισμού εις αυτάς προσώπων επιλεγομένων δι` αποφάσεως του Γενικού Γραμματέως μετά γνώμην του Δ.Σ. του Ε.Ο.Τ. εγκρινομένης υπό του Υπουργού Προεδρίας της Κυβερνήσεως. Οι ανωτέρω προσλαμβανόμενοι, επί διετή κατ` ανώτατονόριον θητεία, δεν δύνανται να υπερβαίνουν το 10% του συνόλου των οργανικών θέσεων του Κανονισμού.

Άρθρον 6
Οι υπηρετούντες κατά την δημοσίευσιν του παρόντος εις τας μονάδας αυτεπιστασίας προσληφθέντες διά τας ανάγκας αυτών θεωρούνται από της προσλήψεώς των προσωπικόν της εις ην υπηρέτησαν ή υπηρετούν μονάδος συμφώνως τω εδαφίω 6 της παραγρ. 3 του άρθρου 2 του Ν.Δ. 4109/1960 της τοιαύτης υπηρεσίας μη υπολογιζομένης ως υπηρεσίας παρά τω Ε.Ο.Τ.

Άρθρον 7
Η ισχύς του παρόντος Νόμου άρχεται από της δημοσιεύσεώς του διά της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως, πλην των άρθρων 1 και 2 άτινα τίθενται εν ισχύι από της δημοσιεύσεως διά της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως του εν προοιμίω του άρθρου του παρόντος προβλεπομένου Προεδρικού Διατάγματος.

Ο παρών νόμος ψηφισθείς υπό της Βουλής και παρ΄ Ημών σήμερον κυρωθείς, δημοσιευθήτω διά της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως και εκτελεσθήτω ως νόμος του Κράτους.

Εν Αθήναις τη 22 Σεπτεμβρίου 1975

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Δ. ΤΣΑΤΣΟΣ