Νόμος 232 ΦΕΚ Α΄279/9.12.1975
Περί επιμορφώσεως δημοσίων υπαλλήλων.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Ψηφισάμενοι ομοφώνως μετά της Βουλής, απεφασίσαμε

ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ Α΄
Γενικαί διατάξεις.

Άρθρον 1
Ορισμοί.

1. Η επιμόρφωσις των δημοσίων υπαλλήλων περιλαμβάνει την εισαγωγικήνεκπαίδευσιν, την μετεκπαίδευσιν και την ενημέρωσιν αυτών.

2. Εισαγωγική εκπαίδευσις είναι η επιμόρφωσις των νεοδιοριζομένων δημοσίων υπαλλήλων προς τον σκοπόν της προσαρμογής τούτων προς τας συνθήκας της Δημοσίας Διοικήσεως και της αποκτήσεως των αναγκαίων γενικών και ειδικών γνώσεων προς άσκησιν των καθηκόντων των ως υπαλλήλων της Δημοσίας Διοικήσεως.

3. Μετεκπαίδευσις είναι η επιμόρφωσις των δημοσίων υπαλλήλων προς τον σκοπόν της βελτιώσεως της αποδοτικότητος του έργου αυτών ή της καταλλήλου προπαρασκευής των προς κατάληψιν ανωτέρων θέσεων.

4. Ενημέρωσις είναι η επιμόρφωσις των δημοσίων υπαλλήλων προς τον σκοπόν της αναπροσαρμογής και ανανεώσεως των γνώσεων των ανωτέρω και ανωτάτων διά υπαλλήλων επί των συγχρόνων προβλημάτων και εξελίξεων της Δημοσίας Διοικήσεως.

Άρθρον 2
`Εκτασις εφαρμογής.

1. Αι διατάξεις του παρόντος νόμου έχουν εφαρμογή:
α) Επί πάντων των πολιτικών διοικητικών υπαλλήλων του κράτους, συμπεριλαμβανομένων και των υπαλλήλων αρμοδιότητος Υπουργείου Εξωτερικών, του προσωπικού της Αγροφυλακής, του πολιτικού προσωπικού των στρατιωτικών υπηρεσιών, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Λιμενικού Σώματος.
β) Επί των υπαλλήλων των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, της Γραμματείας των Δικαστηρίων, ως και του προσωπικού της Βουλής. γ) Επί του επί συμβάσει προσωπικού του αναφερομένου εις τα προηγούμενα εδάφια.

2. Δεν υπάγεται εις τον παρόντα νόμον το κύριονπροσωπικόν του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, το στρατιωτικόνπροσωπικόν του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης, το στρατιωτικώςωργανωμένονπροσωπικόν των Σωμάτων Ασφαλείας (Χωροφυλακής, Αστυνομίας Πόλεων και Πυροσβεστικής Υπηρεσίας) και του Λιμενικού Σώματος, ως και οι εκπαιδευτικοί πάσης βαθμίδος αρμοδιότητος Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

3. Εις προγράμματα επιμορφώσεως, οργανούμενα, κατά τας διατάξεις του παρόντος νόμου, εν τη ημεδαπή, δύναται, κατ` εξαίρεσιν, να συμμετέχουν
α) εκπαιδευτικοί πάσης βαθμίδος αρμοδιότητος Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, φυλαττομένων των διατάξεων του νόμου 186/ 1975 “περί του Κέντρου Εκπαιδευτικών Μελετών και Επιμορφώσεως και διατάξεών τινων του προσωπικού της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων”,
β) στρατιωτικοί ως και
γ) το στρατιωτικώςωργανωμένονπροσωπικόν των Σωμάτων Ασφαλείας και του Λιμενικού Σώματος. Ωσαύτως, εις ειδικάς ή εκτάκτους περιστάσεις, δύναται να οργανούνται προγράμματα επιμορφώσεως αποκλειστικώς διά τους εν λόγω υπαλλήλους, κατά τα, διά των εν παρ. 1 του άρθρου 5 του παρόντος νόμου αποφάσεων καθοριζόμενα. Οι ως άνω υπάλληλοι των περιπτώσεων β` και γ` δεν υπάγονται εις τας διατάξεις των άρθρων 17 και 18 του παρόντος νόμου.

4. Οπου εις τον παρόντα λόγον απαντάται ο όρος “υπάλληλος”, διά τούτου νοούνται άπαντες οι εις την παρ. 1 του παρόντος άρθρου, αναφερόμενοι υπάλληλοι, εκτός των ρητών προβλεπομένωνειδικωτέρων ρυθμίσεων.

5. Οπου εις τον παρόντα νόμον απαντάται ο όρος “ν.π.δ.δ.” διά τούτου νοούνται και οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοικήσεως.

Άρθρον 3
Αντικείμενον και μορφαί επιμορφώσεως.

1. Η επιμόρφωσις αναφέρεται:
α) Εις θέματα οργανώσεως και λειτουργίας της δημοσίας διοικήσεως,
β) εις θέματα προσιδιάζοντα, κατά περίπτωσιν, προς τα ειδικώτερα καθήκοντα των υπαλλήλων,
γ) εις την εκμάθησιν ξένων γλωσσών.

2. Η επιμόρφωσις αναλόγως της κατηγορίας, του κλάδου και του βαθμού των υπαλλήλων, ως και του σκοπού εις ον αποβλέπει, παρέχεται υπό τας ακολούθους μορφάς:
α) Γενικοί κύκλοι σπουδών, θεωρητικής και πρακτικής ενημερώσεως και προσαρμογής των υπαλλήλων.
β) Ειδικοί κύκλοι σπουδών, θεωρητικής και πρακτικής καταρτίσεως, προς κάλυψιν ειδικών αναγκών της δημοσίας διοικήσεως.
γ) Κύκλοι, πρακτικής ασκήσεως, προς εξοικείωσιν των υπαλλήλων εις ωρισμέναςδιοικητικάς διαδικασίας.

3. Οι ως άνω κύκλοι δύναται να οργανούνται, είτε κεχωρισμένως, είτε εν συνδυασμώ.

Άρθρον 4
Είδη προγραμμάτων.

1. Η επιμόρφωσις παρέχεται διά προγραμμάτων, εκτελουμένων, είτε εις την ημεδαπήν, είτε εις την αλλοδαπήν.

2. Τα ως άνω προγράμματα διακρίνονται εις τοιαύτα:
α) Νεοδιοριζομένων.
β) Υπαλλήλων προς βελτίωσιν της αποδοτικότητος του έργου αυτών.
γ) Στελεχών προς απόκτησιν τυπικού προσόντος διά την κατάληψιν ανωτέρων θέσεων.
δ) Εξειδικεύσεως εις θέματα επιστημονικά ή διοικητικής πρακτικής.
ε) Ενημερώσεως υπαλλήλων.
στ) Ενημερώσεως στελεχών, και
ζ) Εκμαθήσεως ξένων γλωσσών.

3. Τα ως άνω προγράμματα χαρακτηρίζονται ως:
α) Διυπουργικά, εφ` όσον περιλαμβάνουν θέματα ενδιαφέροντα πλείονα Υπουργεία ή εποπτευόμενα υπό τούτων ν.π.δ.δ. ή το σύνολον της δημοσίας διοικήσεως.
β) Υπουργικά, εφ` όσον περιλαμβάνουν ειδικά θέματα αναφερόμενα εις τας αρμοδιότητας ενός Υπουργείου και των εποπτευομένων υπό τούτου ν.π.δ.δ. Εις τα προγράμματα ταύτα δύναται να συμμετέχουν υπάλληλοι και ετέρων Υπουργείων ή ν.π.δ.δ.

4. Η επιμόρφωσις δύναται να παρέχηται και διά της οργανώσεως:
α) αυτοτελών διαλέξεων,
β) σεμιναρίων και
γ) συνεδρίων.

5. Εν συνεργασία μετά του Υπουργείου Εξωτερικών, δύναται να οργανούνται προγράμματα επιμορφώσεως αλλοδαπών δημοσίων υπαλλήλων. Τα προγράμματα ταύτα διακρίνονται κατά περιεχόμενον συμφώνως προς τα, εν παρ. 2 του παρόντος άρθρου ειδικώτερον καθοριζόμενα.

6. Εις τα προγράμματα του παρόντος άρθρου επιτρέπεται, όπως τούτο κρίνεται αναγκαίον, και η χρησιμοποίησις ειδικών διερμηνέων.

Άρθρον 5
Αρμοδιότης.

1. Τα των προγραμμάτων ημεδαπής του προηγουμένου άρθρου ρυθμίζονται, μερίμνη της Γενικής Διευθύνσεως Δημοσίας Διοικήσεως (ΓΔΔΔ): α) Δι` αποφάσεων του Υπουργού Προεδρίας της Κυβερνήσεως, εφ` όσον πρόκειται περί προγραμμάτων διυπουργικού χαρακτήρος. β) Διά κοινών αποφάσεων του Υπουργού Προεδρίας της Κυβερνήσεως και των καθ` ύλην αρμοδίων Υπουργών, εφ` όσον πρόκειται περί υπουργικών προγραμμάτων. γ) Διά κοινών αποφάσεων των Υπουργών Προεδρίας της Κυβερνήσεως και Εξωτερικών, εφ` όσον πρόκειται περί προγραμμάτων επιμορφώσεως αλλοδαπών δημοσίων υπαλλήλων.

2. Τα των προγραμμάτων αλλοδαπής ρυθμίζονται:
α) Δι` αποφάσεων του Υπουργού Συντονισμού και Προγραμματισμού, κατά τας διατάξεις του Ν.Δ. 2473/1953 “περί ιδρύσεως Ελληνικού Κέντρου Παραγωγικότητος και ρυθμίσεως θεμάτων Τεχνικής Βοηθείας”, εφ` όσον πρόκειται περί αποστολών εις εκτέλεσιν προγραμμάτων Τεχνικής Βοηθείας.
β) Δι` αποφάσεων των κατά τας κειμένας διατάξεις αρμοδίων Υπουργών, εφ` όσον πρόκειται περί προγραμμάτων ξένων Κυβερνήσεων ή Οργανισμών εσωτερικού ή εξωτερικού, τηρουμένων, εν πάση περιπτώσει, εν ισχύϊ των περί εκπαιδευτικών αδειών διατάξεων του Ν. 1811/1951 “περί Κώδικος καταστάσεως δημοσίων διοικητικών υπαλλήλων”, ως ούτος ετροποποιήθη και συνεπληρώθημεταγενεστέρως και διά του παρόντος.
γ) Δι` αποφάσεων του Υπουργού Προεδρίας της Κυβερνήσεως, εφ` όσον πρόκειται περί προγραμμάτων οργανουμένων, μερίμνη της Γενικής Διευθύνσεως Δημοσίας Διοικήσεως, κατά τας διατάξεις των άρθρων 22-23 του παρόντος νόμου. 3. Ουδείς υπάλληλος αποστέλλεται εις αλλοδαπήν προς μετεκπαίδευσιν ή ενημέρωσιν επί θεμάτων οργανώσεως και λειτουργίας της δημοσίας διοικήσεως, άνευ προηγουμένης εγκρίσεως του, επί των θεμάτων τούτων, αρμοδίου Υπουργού Προεδρίας της Κυβερνήσεως.

ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ Β΄
Σχολή Επιμορφώσεως Δημοσίων Υπαλλήλων.

Άρθρον 6
`Ιδρυσις-Αποστολή.

1. Ιδρύεται Σχολή Επιμορφώσεως Δημοσίων Υπαλλήλων (Σ.Ε.Δ.Υ.), ήτις αποτελεί ιδίαν οργανικήν μονάδα της Γενικής Διευθύνσεως Δημοσίας Διοικήσεως του Υπουργείου Προεδρίας της Κυβερνήσεως, εις επίπεδον Υπηρεσίας, ης προίσταταιυπάλληλος επί βαθμώ Αναπληρωτού Γενικού Διευθυντού.

2. Αποστολή της Σχολής είναι:
α) Η κατά το άρθρον 1 εισαγωγική εκπαίδευσις και ενημέρωσις, πλην των περιπτώσεων καθ` ας το έργον τούτο αναλαμβάνεται υπό των κατά το άρθρον 12 Κλαδικών Σχολών.
β) Η μετεκπαίδευσις υπαλλήλων εις διυπουργικού χαρακτήρος θέματα και η κατά το Κεφάλαιον Ε` μετεκπαίδευσις διοικητικών στελεχών.
γ) Η επιμόρωσις αλλοδαπών δημοσίων υπαλλήλων.

3. Η ως άνω αποστολή πραγματοποιείται διά της εκτελέσεως των, κατά τας διατάξεις του παρόντος νόμου, ανατιθεμένων εις την Σχολήν προγραμμάτων.

Άρθρον 7
Εκπαιδευτικόν Συμβούλιον.

1. Παρά τη Σχολή Επιμορφώσεως Δημοσίων Υπαλλήλων συνιστάται ΕκπαιδευτικόνΣυμβούλιον, αρμόδιον ίνα:
α. Γνωμοδοτή επί των υπό του Υπουργού Προεδρίας της Κυβερνήσεως εισαγομένων εκπαιδευτικών θεμάτων αφορώντων εις την Σχολής Επιμορφώσεως Δημοσίων Υπαλλήλων.
β. Μελετά τη αιτήσει του Υπουργού Προεδρίας της Κυβερνήσεως ή αυτεπάγγελτος, της αυτής φύσεως προς τα της προηγουμένης περιπτώσεως α` θέματα επί τω σκοπώ υποβοηθήσεως του έργου της Σχολής Επιμορφώσεως Δημοσίων Υπαλλήλων.

2. `Απαντα τα θέματα τα αναφερόμενα εις την μορφήν, την διδακτέαν ύλην, το διδακτικόνπροσωπικόν τας εκαιδευτικάς μεθόδους και την χρονικήνδιάρκειαν των προγραμμάτων επιμορφώσεως των άρθρων 19 και 21 του παρόντος νόμου, εισάγονται, υποχρεωτικώς, εις το Συμβούλιον προς γνωμοδότησιν. Η γνωμοδότησις αύτη είναι σύμφωνος.

3. Το Συμβούλιον είναι πενταμελές, συγκροτούμενον εκ
α) τριών ανωτέρων τουλάχιστον δικαστικών λειτουργών εν ενεργεία ή μη ή ειδικών επιστημόνων,
β) ενός ανωτάτου ή ανωτέρου δημοσίου υπαλλήλου και
γ) ενός ανωτάτου ή ανωτέρου εν ενεργεία δημοσίου υπαλλήλου, μέλους της ΑΔΕΔΥ, υποδεικνυομένου παρ` αυτής, ούτινος, η θητεία ορίζεται ενιαυσία.

4. Ως εισηγηταί διά τα εν παρ. 1α θέματα, παρίστανται ανώτεροι υπάλληλοι της Γενικής Διευθύνσεως Δημοσίας Διοικήσεως, οριζόμενοι, κατά περίπτωσιν, υπό του Προϊσταμένου αυτής. Οι εισηγηταί των εν παρ. 1β θεμάτων ορίζονται υπό του Προέδρου του Συμβουλίου.

5. Χρέη γραμματέως του Συμβουλίου εκτελεί υπάλληλος της Σχολής Επιμορφώσεως Δημοσίων Υπαλλήλων. Εις το Συμβούλιον δύναται να καλούνται και να παρίστανται πρόσωπα δυνάμενα, ως εκ της υπηρεσιακής ή επιστημονικής των καταρτίσεως και εμπειρίας, να συμβάλλουν εις την επιτυχή διεξαγωγήν των εργασιών τουτου.

6. Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Συμβουλίου ως και ο γραμματεύς αυτού μετά των αναπληρωτών των ορίζονται, επί διετεί θητεία, δι` αποφάσεως του Υπουργού Προεδρίας της Κυβερνήσεως.

7. Τα της λειτουργίας και πάσα εν γένει διά την εκπλήρωσιν του έργου του ως άνω Συμβουλίου λεπτομέρεια καθορίζονται δι` αποφάσεως του Υπουργού Προεδρίας της Κυβερνήσεως, δημοσιευομένης διά της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως.

8. Εις τον Πρόεδρον, τα μέλη, τους εισηγητάς, τον γραμματέα, ως και τα τυχόν, κατά τα εν παρ. 5 συμμετέχοντα των συνεδριάσεων του Συμβουλίου πρόσωπα καταβάλλεται αποζημίωσιςοριζομένη διά κοινής αποφάσεως των Υπουργών Προεδρίας της Κυβερνήσεως και Οικονομικών.

Άρθρον 8
Επιτροπαί διενεργείας εξετάσεων.

1. Παρά τη Σχολή Επιμορφώσεως Δημοσίων Υπαλλήλων λειτουργούν:
α) Επιτροπαί διενεργείας εισιτηρίων εξετάσεων ή επιλογής υποψηφίων διά τα, κατά τας διατάξεις του παρόντος νόμου, εκτελούμενα υπό της Σχολής προγράμματα επιμορφώσεως.
β) Επιτροπαί διενεργείας περιοδικών και τελικών εξετάσεων εις τα προγράμματα της προηγουμένης περιπτώσεως.

2. Η συγκρότησις και τα αφορώντα εις την λειτουργίαν των εν τη προηγουμένη παραγράφω επιτροπών θέματα καθορίζονται διά των, εν παρ. 4 του άρθρου 11 του παρόντος νόμου, αποφάσεων, η δε σύνθεσις τούτων καθορίζεται εκάστοτε διά των, εις τας περιπτώσεις α` και γ` της παραγράφου 1 του άρθρου 5 του παρόντος νόμου, προβλεπομένων αποφάσεων.

Άρθρον 9
Διδακτικόν Προσωπικόν.

1. Ως διδακτικόν προσωπικόν της Σχολής ορίζονται
α) δημόσιοι λειτουργοί ή υπάλληλοι, υπάλληλοι νομικών προσώπων δημσίου δικαίου,
β) διδακτικόν προσωπικόν ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων,
γ) επιστημονικόν προσωπικόν Κέντρων Ερευνών, Οργανισμών και Τραπεζών,
δ) πρόσωπα έχοντα ειδικάς γνώσεις περί τα εν τη Σχολή διδασκόμενα μαθήματα.

2. Διά των, εν άρθρω 5 παρ. 1 του παρόντος νόμου, αποφάσεων καθορίζεται εκάστοτε το κατά πρόγραμμα επιμορφώσεως διδακτικόν προσωπικόν ως και τυχόν βοηθητικόν διδακτικόν προσωπικόν.

Άρθρον 10
Σπουδασταί.
Ο αριθμός των εκάστοτε φοιτώντων την Σχολήν και τα ειδικώτερα προσόντα τούτων καθορίζονται, αναλόγως του είδους των προγραμμάτων, είτε δι` αποφάσεων του Υπουργού Προεδρίας της Κυβερνήσεως, είτε διά κοινών αποφάσεων του Υπουργού Προεδρίας της Κυβερνήσεως και του καθ` ύλην αρμοδίου Υπουργού, κατά τας διακρίσεις του άρθρου 5.

Άρθρον 11
Εξουσιοδοτήσεις.

1. Διά Π.Δ/των, εκδιδομένων προτάσει των Υπουργών Προεδρίας της Κυβερνήσεως και Οικονομικών και κατά τροποποίησιν έτι των κειμένων διατάξεων:
α) Καθορίζονται η οργανωτική διάρθρωσις της Σχολής και η ένταξις ταύτης εις το οργανωτικόν σχήμα της Γενικής Διευθύνσεως Δημοσίας Διοικήσεως, η εις προσωπικόνσύνθεσις των υπηρεσιακών μονάδων ταύτης, ως και αι αρμοδιότητες τούτων.
β) Ρυθμίζοναι τα θέματα της μεταφοράς των θέσεων κατά Κατηγορίας και Κλάδους, του κατά το άρθρον 35 καταργουμένου Κέντρου Μετεκπαιδεύσεως Οργάνων Δημοσίας Διοικήσεως, εις την Σχολήν.
γ) Δύναται να συνιστώνται νέοι κλάδοι και θέσεις ή να ανυψούνται βαθμολογικώς ήδη υφιστάμενοι θέσεις του επί πάση κατηγορίας βαθμών, ειδικότητι και οιαδήποτε σχέσει προσωπικού της Σχολής αναλόγως της ανάγκης διευρύνσεως του έργου ταύτης. Οι ως άνω κλάδοι και θέσεις προστίθενται εις τας υφισταμένας ήδη παρά τη Γενική Διευθύνσεις Δημοσίας Διοικήσεως.
δ) Ρυθμίζεται παν θέμα συναφές προς την ένταξιν των υπηρετούντων υπαλλήλων εις κλάδους το πρώτον συνιστωμένους, απαγορευομένης πάντως της, επ` ευκαιρία ταύτης, μεταβολής της, εκ της αρχαιότητος εν τω βαθμώ, προκυπτούσης σειράς.
ε) Δύναται να καθορίζωνται τα ειδικά τυπικά προσόντα κατά κλάδους θέσεις, ως και ο κλάδος και ο βαθμός των θέσεων προϊσταμένων οργανικών μονάδων και τα της αναπληρώσεως τούτων. στ) Ρυθμίζονται τα της πειθαρχικής δικαιοδοσίας του Προϊσταμένου της Σχολής επί των εν αυτή φοιτώντων.
ζ) Ρυθμίζονται τα της συνεργασίας της Σχολής μετά της Διευθύνσεως Εκπαιδεύσεως της Γενικής Διευθύνσεως Δημοσίας Διοικήσεως και μετά των, εν άρθρω 12 του παρόντος νόμου, Υπηρεσιών Εκπαιδεύσεως και Κλαδικών Σχολών.
η) Ρυθμίζεται πάσα άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

2. Ο χρόνος ενάρξεως λειτουργίας της Σχολής καθορίζεται δι` αποφάσεως του Υπουργού Προεδρίας της Κυβερνήσεως.

3. Διά Προεδρικού Διατάγματος, εκδιδομένου προτάσει των Υπουργών Προεδρίας Κυβερνήσεως και Οικονομικών, δύναται να καθορίζωνται οι Κλάδοι της Σχολής διά το προσωπικόν των οποίων θα ισχύη το μισθολόγιον, το προβλεπόμενον εκάστοτε διά τους Τεχνικούς υπαλλήλους του Υπουργείου Δημοσίων `Εργων.

4. Δι` αποφάσεων του Υπουργού Προεδρίας της Κυβερνήσεως, δημοσιευομένων διά της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως, ρυθμίζονται τα του κανονισμού εσωτερικής λειτουργίας της Σχολής.

ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ Γ΄

Άρθρον 12
Κλαδικαί Σχολαί και Υπηρεσίαι Εκπαιδεύσεως. Σύστασις.

1. Παρ` εκάστω Υπουργείω ή αυτοτελεί Δημοσία Υπηρεσία δύναται διά Π. Διαταγμάτων, εκδιδομένων προτάσει των Υπουργών Προεδρίας της Κυβερνήσεως, Οικονομικών και του αρμοδίου Υπουργού, να συνιστώνται:
α) Υπηρεσία Εκπαιδεύσεως, σκοπός της οποίας είναι η εν συνεργασία μετά της Γενικής Διευθύνσεως Δημοσίας Διοικήσεως ρύθμισις των αφορώντων εις τα της επιμορφώσεως των υπαλλήλων του συγκεκριμένου Υπουργείου ή αυτοτελούς Δημοσίας Υπηρεσίας θεμάτων, η οργάνωσις των υπουργικού χαρακτήρος προγραμμάτων επιμορφώσεως των εν λόγω υπαλλήλων και εκτέλεσις τούτων, ελλείψει Κλαδικής Σχολής.
β) Κλαδική Σχολή, η αποστολή της οποίας συνίσταται εις την εκτέλεσιν των, κατά τους όρους του παρόντος νόμους, καταρτιζομένων υπουργικών προγραμμάτων επαγγελματικής επιμορφώσεως, υπό την εποπτείαν της, εν τη προηγουμένη περιπτώσει καθ` Υπουργείον Υπηρεσίας.

2. Παρ` εκάστη Κλαδική Σχολή δύναται να συνιστώνται:
α) ΕκπαιδευτικόνΣυμβούλιον, αρμόδιον ίνα γνωμοδοτή επί εκπαιδευτικών θεμάτων, αφορώντων εις την οικείαν Κλαδικήν Σχολήν. Ως εισηγηταί του Συμβουλίου παρίστανται ανώτεροι υπάλληλοι της Υπηρεσίας Εκπαιδεύσεως ή της Σχολής, χρέη δε γραμματέως εκτελεί υπάλληλος της Σχολής, οριζόμενος υπό του Προέδρου του Συμβουλίου. Εις τον Προέδρον, τα μέλη, τους εισηγητάς και τον Γραμματεία του Συμβουλίου καταβάλλεται αποζημίωσις κατά τα, υπό της παρ. 7 του άρθρου 7 του παρόντος νόμου, καθοριζόμενα.
β) Επιτροπαί διενεργείας εισιτηρίων εξετάσεων ή επιλογής υποψηφίων διά τα, κατά τας διατάξεις του παρόντος νόμου, εκτελούμενα υφ` εκάστης Σχολής προγράμματα επιμορφώσεως.
γ) Επιτροπαί διενεργείας περιοδικών και τελικών εξετάσεων εις τα προγράμματα της προηγουμένης περιπτώσεως.

3. Η σύστασις και η συγκρότησις των υπό της προηγουμένης παραγράφου προβλεπομένων Εκπαιδευτικού Συμβουλίου και Επιτροπών καθορίζονται δι` αποφάσεων του αρμοδίου Υπουργού, δημοσιευομένων διά της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως.

4. Η σύνθεσις των Επιτροπών καθορίζεται εκάστοτε διά των, υπό της παρόντος νόμου, προβλεπομένων αποφάσεων, τα αφορώντα δε εις την λειτουργία αυτών θέματα καθορίζονται διά των εν παραγρ. 2 του άρθρου 13, αποφάσεων.

5. Υπηρεσίαι της παρ. 1 α` του παρόντος άρθρου δύναται να συνιστώνται και παρά νομικοίςπροσώποις δημοσίου δικαίου.

Άρθρον 13
Διάρθρωσις.

1. Διά των, κατά το προηγούμεν ονάρθρον Π.Δ/των, ειδικώτερον:
α) Καθορίζονται η οργανωτική διάρθρωσις των, καθ` Υπουργείον ή αυτοτελή Δημοσίαν Υπηρεσίαν, Υπηρεσιών Εκπαιδεύσεως και Κλαδικών Σχολών και η ένταξις τούτων, εις το οργανωτικόν σχήμα του οικείου Υπουργείου ή αυτοτελούς Δημοσίας Υπηρεσίας, η εις προσωπικόν σύνθεσις και αι αρμοδιότητες τούτων.
β) Συνιστώνται τυχόν απαιτούμεναινέαι θέσεις αναλόγως της εκτάσεως των αρμοδιοτήτων των, εν τη προηγουμένη περιπτώσει, υπηρεσιακών μονάδων. Αι θέσεις αύται προστίθεται εις υφισταμένους ήδη κλάδους.
γ) Ρυθμίζονται τα της συνεργασίας των εν λόγω Υπηρεσιών και Σχολών μετά των παρά τη Γενική Διευθύνσεις Δημοσίας Διοικήσεως αντιστοίχων Υπηρεσιών.
δ) Ρυθμίζονται τα της πειθαρχικής δικαιοδοσίας του προϊσταμένου εκάστης Κλαδικής Σχολής επί των εν αυτή φοιτώντων υπαλλήλων.
ε) Ρυθμίζεται πάσα άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

2. Διά κοινών αποφάσεων του Υπουργού Προεδρίας της Κυβερνήσεως και του εις ον υπάγεται η Κλαδική Σχολή Υπουργού, δημοσιευομένων διά της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως, ρυθμίζονται τα του κανονισμού εσωτερικής λειτουργίας της Σχολής.

3. Αι κατά το προηγούμενονάρθρον Κλαδικοί Σχολαί και Υπηρεσίαι Εκπαιδεύσεως χρησιμοποιούν διδακτικόνπροσωπικόν, διά τα υπ` αυτών οργανούμενα προγράμματα επιμορφώσεως, των εν άρθρω 9 του παρόντος νόμου κατηγοριών.

4. Αι υφιστάμεναι, εις τα Υπουργεία ή τας αυτοτελείς Δημοσίας Υπηρεσίας, Υπηρεσίαι Εκπαιδεύσεως και ΚλαδικαίΣχολαί διατηρούν την μέχρι τούδε οργάνωσιν και αρμοδιότητος, επιπροσθέτως δε ασκούν τας διά του παρόντος νόμου καθοριζομένας. Αύται δύναται, είτε να συνιστώνται εξ υπαρχής, κατά τας διατάξεις των άρθρων 12 και 13, είτε να αναδιΆρθρούνται, κατά τας διατάξεις της παρ. 1 του παρόντος άρθρου, επιτρεπομένης της συστάσεως νέων θέσεων ή της βαθμολογικής ανυψώσεως ήδη υφισταμένων θέσεων αναλόγως της εκτάσεως των αρμοδιοτήτων των Υπηρεσιών τούτων η της ανάγκης διευρύνσεως του έργου αυτών. Αι θέσεις αύται κατανέμονται κατά τα, εν τη περιπτώσει β` της παρ. 1 του παρόντος άρθρου, οριζόμενα.

Άρθρον 14
Πλήρωσις θέσεων.
Οι Προϊστάμενοι των συνιστωμένων Υπηρεσιών και Σχολών, ορίζονται, εξ υπαλλήλων Α` Κατηγορίας κεκτημένων τίτλου σχετικής μετεκπαιδεύσεως, δι` αποφάσεων του οικείου Υπουργού, δι` ων ορίζεται και το αναγκαίον προς επάνδρωσιν αυτών λοιπόν προσωπικόν, επιλεγόμενον εκ των παρά τω Υπουργείω υπηρετούντων υπαλλήλων, εκ των οποίων οι της Α` Κατηγορίας δέον να έχουν τύχει ειδικής μετεκπαιδεύσεως επί σχετικών θεμάτων.

ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ Δ΄
Εκτέλεσις προγραμμάτων επιμορφώσεως.

Άρθρον 15

1. Η εκτέλεσις των προγραμμάτων επιμορφώσεως ανατίθεται διά των εν άρθρω 5 αποφάσεων, εις:
α) Την Σχολήν Επιμορφώσεως Δημοσίων Υπαλλήλων, προκειμένου περί των εν άρθρω 4 προγραμμάτων και
β) τας καθ` Υπουργείον Υπηρεσίας Εκπαιδεύσεως ή Κλαδικάς Σχολάς, προκειμένου ειδικώς περί ων εν άρθρω 4 παρ. 3β προγραμμάτων.

2. Διά κοινών αποφάσεων του Υπουργού Προεδρίας της Κυβερνήσεως και των κατά περίπτωσιν αρμοδίων Υπουργών, δύναται η οργάνωσις και εκτέλεσις ή μόνον η εκτέλεσις ειδικών προγραμμάτων επομορφώσεως, να ανατίθεται, εν όλω ή εν μέρει, εις πάσης φύσεως εξειδικευμένους φορείς δημοσίου ιδιωτικού χαρακτήρος, και ιδία εις Υπηρεσίας, Σχολάς, Κέντρα, Οργανισμούς, Ιδρύματα Σωματεία, Φροντιστήρια, Εταιρείας και Φυσικά Πρόσωπα, αναλόγως του αντικειμένου και της φύσεως του προγράμματος επιμορφώσεως ή της κατηγορίας των εκπαιδευομένων υπαλλήλων. Εφ` όσον οι κατά τα ως άνω φορείς δεν υπάγονται εις την αρμοδιότητα ή δεν τελούν υπό την εποπτείαν των κατά το προηγουμένον εδάφιον συναρμοδίων Υπουργών, η εν λόγω ανάθεσις πραγματοποιείται δι` αποφάσεως του Υπουργού Προεδρίας της Κυβερνήσεως. Η ανάθεσις της οργανώσεως και εκτελέσεως ή μόνον της εκτελέσεως των προγραμμάτων, επιμορφώσεως γίνεται διά συμβάσεως, συναπτομένης μεταξύ του Υπουργού Προεδρίας της Κυβερνήσεως και των κατ` ιδίαν φορέων, εφ` όσον ούτοι δεν είναι κρατικαίυπηρεσίαι. Διά της αυτής ή ομοίας συμβάσεως δύναται να καθορίζεται και τυχόν αποζημίωσις διά την πραγματοποίησιν των ως άνω προγραμμάτων.

3. Διά των, εν παρ. 1 και 2 του παρόντος άρθρου αποφάσεων καθορίζονται τα Υπουργεία ή τα ν.π.δ.δ., των οποίων οι υπάλληλοι μετέχουν εις τα εκπαιδευτικά προγράμματα, ο κλάδος και ο αριθμός των εκπαιδευομένων υπαλλήλων, τα της μορφής του περιεχομένου, των τυχόν απαιτουμένων κατευθύνσεων, της διαρκείας και του τρόπου εκτελέσεως των προγραμμάτων επιμορφώσεως, τα της επιλογής, του καθορισμού των απαιτουμένων τυπικών και ουσιαστικών προσόντων, ως και τα της εκτιμήσεως των προσόντων των προς επιμόρφωσιν υπαλλήλων, τα του διδακτικού προσωπικού, τα των μεθόδων διδασκαλίας, τα του τρόπου διενεργείας των εξετάσεων-εισιτηρίων, περιοδικών και τελικών – τα των υποχρεώσεων των παρακολουθούντων τα προγράμματα επιμορφώσεως, τα των κυρώσεων εν περιπτώσει αθετήσεων των υποχρεώσεών των, τα της εκτιμήσεως της επιδόσεώς των, τα των απαιτουμένων δαπανών, ως και πάσα άλλη λεπτομέρεια αφορώσα εις την επιτυχή οργάνωσιν και εκτέλεσιν των προγραμμάτων επιμορφώσεως.

4. Προκειμένου περί των προγραμμάτων επιμορφώσεως των άρθρων 19 και 21 του παρόντος νόμου, αι εν παρ. 1α του άρθρου 5 αποφάσεις εκδίδονται μετά σύμφωνονγνώμην του Εκπαιδευτικού Συμβουλίου της Σχολής κατά τα εν άρθρω 7 παρ. 2 οριζόμενα.

Άρθρον 16
Υποχρεώσεις υπαλλήλων-Αξιοποίησις των κτωμένων γνώσεων.

1. Η επιμόρφωσις παρέχεται δωρεάν, οι συμμετέχοντες δε εις τα σχετικά προγράμματα υπάλληλοι υποχρεούνται εις ανελλιπή παρακολούθησιν τούτων, της φοιτήσεώς των ταύτης θεωρουμένης ως διατεταγμένης υπηρεσίας. Προς τούτο, κατά τον χρόνον της επιμορφώσεως, οι υπάλληλοι απαλλάσονται, εν όλω ή εν μέρει, της ασκήσεως των κυρίων αυτών καθηκόντων, κατά τα διά των εν τω προηγουμένωάρθρω αποφάσεων ειδικωτέρον, καθοριζόμενα.

2. Η συμμετοχή των υπαλλήλων εις προγράμματα εκμαθήσεως ξένων γλωσσών, οργανούμενα εις εργασίμους ή μη ώρας είναι υποχρεωτική μεν, οσάκις η γνώσις της ξένης γλώσσης επιβάλλεται εξ υπηρεσιακών του υπαλλήλου κατεχομένης θέσεως, προαιρετική δε διά πάντας τους λοιπούς υπαλλήλους.

3. Η τυχόν εις το εξωτερικόν επιμόρφωσις δύναται, προτάσει της Γενικής Διευθύσεως Δημοσίας Διοικήσεως, να ολοκληρούνται διά πρακτικής ασκήσεως των εκπαιδευθέντων υπαλλήλων επί του αντικειμένου της ειδικότητός των, εν Ελλάδι. Προς τούτο, οι εν λόγω υπάλληλοι, άμα τη επιστροφή των εκ του εξωτερικού, αποσπώνται, κατά τα, δι` αποφάσεων του Υπουργού Προεδρίας της Κυβερνήσεως και των αρμοδίων Υπουργών, καθοριζόμενα, αναλόγως του αντικειμένου της εκπαιδεύσεώς των, εις αντίστοιχονΥπηρεσίαν, επί χρονικόν διάστημα μη δυνάμενον να υπερβή το έτος. Αι εκθέσεις υπηρεσιακής ικανότητος των, κατά τας διατάξεις της παρούσης παραγράφον, εν αποσπάσει υπαλλήλων, συντάσσονται υπό των Προϊσταμένων των Υπηρεσιών παρ` αις ούτοι τελούν εν αποσπάσει.

4. Δι` αποφάσεων του Υπουργού Προεδρίας της Κυβερνήσεως, δημοσιευομένων διά της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως, καθορίζονται τα της φοιτήσεως εν γένει των υπαλλήλων εις τα πάσης φύσεως προγράμματα επιμορφώσεως ημεδαπής και τα του τρόπου εκτιμήσεως της επιδόσεως τούτων, κατά τον χρόνον της επιμορφώσεώς των.

5. Διά Προεδρικών Διαταγμάτων, εκδιδομένων προτάσει του Υπουργού Προεδρίας της Κυβερνήσεως καθορίζονται αι υποχρεώσεις των, εις τα προγράμματα επιμορφώσεως, φοιτώντων υπαλλήλων, ως και αι επιβαλλόμεναι διοικητικαί κυρώσεις διά την παράβασιν των υποχρεώσεων τούτων. Αι κυρώσεις αύται ανεξάρτητοι των πειθαρχικών κυρώσεων, αίτινες καταλογίζονται κατά τας οικείας διατάξεις, περιλαμβάνουν την αποβολήν του υπαλλήλου εκ των μαθημάτων του οικείου προγράμματος επιμορφώσεως, ως και τον καταλογισμόν εις βάρος αυτού της εκ της ατελούς παρακολουθήσεως ή της αδικαιολογήτου απουσίας του προκληθείσης εις το Δημόσιον ζημίας, υπολογιζομένηςποσοστιαίως επί των δαπανών του προγράμματος τούτου. Αι διατάξεις του άρθρου 90 του Ν. 1811/1951 ως και του Ν.Δ. 2473/1953, αι αφορώσαι εις τας επιβαλλομένας κυρώσεως δι` αθέτησιν των υποχρεώσεων των εις το εξωτερικόν μετεκπαιδευομένων υπαλλήλων, διατηρούνται εν ισχύι.

6. Εις τους επιτυχώς αποφοιτώντας εκ των προγραμμάτων επιμορφώσεως ημεδαπής χορηγείται, κατά τα, δι` αποφάσεων του Υπουργού Προεδρίας της Κυβερνήσεως, οριζόμενα, σχετικόν πιστοποιητικόν, όπερ εκτός της εν παρ. 5 του άρθρου 19 του παρόντος νόμου ειδικωτέρας ρυθμίσεως, συνεκτιμάται μετά των λοιπών ουσιαστικών και τυπικών προσόντων του υπαλλήλου διά την μονιμοποίησιν ή την προαγωγικήν τούτου εξέλιξιν.

7. Εις τους αποφοιτώντας εκ προγραμμάτων επιμορφώσεως αλλοδαπής το τυχόν χορηγούμενον πιστοποιητικόν ετιτυχούς φοιτήσεως συνικτιμάται κατά τα, εν τη προηγουμένη παραγράφω οριζόμενα. 8. Διά την προσφορωτέροναξιοποίησιν των εκ της επιμορφώσεως εν τη ημεδαπή ή εν τη αλλοδαπή κτωμένων γνώσεων υπό των υπαλλήλων, ούτοι, τοποθετούνται υποχρεωτικώς, εντός των υφισταμένων υπηρεσιακών αναγκών, εις αναλόγους προς τον βαθμόν, κλάδον και αντικείμενον της επιμορφώσεώς των θέσεις της εις ην ανήκουν Υπηρεσίας.

Άρθρον 17
Μετακινήσεις εκπαιδευομένων υπαλλήλων.

1. Επί προγραμμάτων επιμορφώσεων πραγματοποιουμένων εν τη ημεδαπή οι μετακινούμενοι εκτός της έδρας της παρ` η υπηρετούν Υπηρεσίας, ίνα φοιτήσουν εις τα ως άνω προγράμματα δικαιούνται, πέραν του μισθού των, και των, κατά τας κειμένας διατάξεις, καταβαλλομένων εξόδων μεταβάσεων και επιστροφής, ως και ημερησίας εκτός έδρας αποζημιώσεως μη δυναμένης να υπερβή τας τέσσαρας (4) ημέρας.

2. Οι κατά την προηγουμένηνπαράγραφον μετακινούμενοι υπάλληλοι δικαιούνται επιδόματος μετακινουμένων προς επιμόρφωσιν, κατά τα, δι` αποφάσεων των Υπουργών Προεδρίας της Κυβερνήσες και Οικονομικών, δημοσιευομένων διά της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως, καθοριζόμενα.

3. Τα προγράμματα της προηγουμένης παραγράφου είναι τα υποχρεωτικού χαρακτήρος, διά την φοίτησιν εις τα οποία απαιτείται πλήρης απαλλαγή των υπαλλήλων εκ της ασκήσεως των κυρίων αυτών καθηκόντων.

4. Ωσαύτως οι φοιτώντες εις τα σχετικά προγράμματα και μετακινούμενοι εκτός της έδρας της Υπηρεσίας ή της Σχολής παρά τη οποία εκτελούνται ταύτα, προς πραγματοποίησιν εκπαιδευτικών επισκέψεων ή επί τόπου άσκησιν επί ειδικών θεμάτων, εφ` όσον περιλαμβάνουν διανυκτέρευσιν ή παραμονήν εκτός έδρας επί πλείοντος ημέρας, δικαιούνται μόνον του ως άνω επιδόματος, εάν η μετάβασις και η επιστροφή πραγματοποιήταιδαπάναις της Γενικής Διευθύνσεως Δημοσίας Διοικήσεως, άλλως δικαιούνται και των εξόδων τούτων.

5. Εν ουδεμία περιπτώσει ο αυτός υπάλληλος δικαιούνται διπλούν επιδόματος διά το αυτό πρόγραμμα επιμορφώσεως, ανεξαρτήτως των λόγων, οίτινεςπροεκάλεσαν την μετακίνησιν.

6. Αι σχετικαί πιστώσεις εγγράφονται, διά μεν τας εν παρ. 1 και 4 του παρόντος άρθρου εκτός έδρας μετακινήσεις και την ημερησίαν εκτός έδρας αποζημίωσιν εις τον προϋπολογισμόν του εις ο οι εκπαιδευόμενοι υπάλληλοι ανήκουν Υπουργείου ή ν.π.δ.δ., διά δε την καταβολήν του επιδόματος μετακινουμένων προς επιμόρφωσιν εις τον προϋπολογισμόν του Υπουργείου Προεδρίας της Κυβερνήσεως και υπό ιδίους διά την ΓενικήνΔιεύθυνσιν Δημοσίας Διοικήσεως κωδικούς αριθμούς, δι` απάσας τας Υπηρεσίας, οι υπάλληλοι των οποίων υπάγονται εις τας διατάξεις του παρόντος νόμου.

7. Αι κατά τας κειμένας διατάξεις ενεργούμεναι μεταθέσεις, αποσπάσεις και μετακινήσεις, προκειμένου περί των φοιτώντων εις προγράμματα επιμορφώσεως υπαλλήλων, κατά τας διατάξεις του παρόντος νόμου πραγματοποιούνται μετά το πέρας των εις α ούτοι φοιτούν προγραμμάτων, υπό την επιφύλαξιν των υπό των διατάξεων της παρ. 8 του προηγουμένου άρθρου οριζομένων.

Άρθρον 18
Ειδικόν επίδομα επιμορφώσεως.

1. Εις τους μετέχοντας προγραμμάτων επιμορφώσεως, πραγματοποιούμενων εν τη ημεδαπή, υπαλλήλους δύναται να καταβάλλεται ειδικόν επίδομα επιμορφώσεως κατά τα δι` αποφάσεων των Υπουργών Προεδρίας της Κυβερνήσεως και Οικονομικών, δημοσιευομένων διά της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως, καθοριζόμενα.

2. Τα προγράμματα της προηγουμένης παραγράφου είναι τα κατά την παρ. 3 του Άρθρου 17 του παρόντος νόμου καθοριζόμενα.

3. Αι σχετικαί πιστώσεις εγγράφονται εις τον προϋπολογισμόν του Υπουργείου Προεδρίας της Κυβερνήσεως και υπό ιδίους διά την ΓενικήνΔιεύθυνσιν Δημοσίας Διοικήσεως κωδικούς αριθμούς δι` απάσας τας Υπηρεσίας οι υπάλληλοι των οποίων υπάγονται εις τας διατάξεις του παρόντος νόμου.

ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ Ε΄
Μετεκπαίδευσις διοικητικών στελεχών.

Άρθρον 19
Υπόχρεοι προς μετεκπαίδευσιν.

1. Αι διατάξεις του παρόντος κεφαλαίου αφορούν εις τους υπαλλήλους των διοικητικών εν γένει κλάδων Α` Κατηγορίας των δημοσίων υπηρεσιών, δύναται δε να τίθενται εις εφαρμογήν σταδιακώς, κατά κλάδους οριζομένους δι` αποφάσεων του Υπουργού Προεδρίας της Κυβερνήσεως, δημοσιευομένων διά της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως, επί τη βάσει των δυνατοτήτων της Σχολής Επιμορφώσεως Δημοσίων Υπαλλήλων.

2. Από της δημοσιεύσεως του παρόντος νόμου, οι υπάλληλοι των κατά την προηγουμένηνπαράγραφον οριζόμενων κλάδων, προαγόμενοι εις τον 5ον βαθμόν, φοιτούν, υποχρεωτικώς, εις ειδικόν πρόγραμμα μετεκπαιδεύσεως διοικητικών στελεχών, κατά τα, διά των εν παρ. 1 του άρθρου 5 του παρόντος νόμου αποφάσεων, καθοριζόμενα. Ουδείς εκ των υπαλλήλων τούτων κρίνεται διά τον 3ον βαθμόν, εάν δεν έχη επιτυχώς αποφοιτήσει εκ του εν λόγω προγράμματος. Οι κατά τα ως άνω υπόχρεοι κατά κλάδον υπάλληλοι δύναται τη αιτήσει των να αποστερούνται όμως της δυνατότητος κτήσεως του, εν τη προηγουμένω εδαφίω του παρόντος άρθρου, τυπικού προσόντος.

3. Εις το πρόγραμμα της προηγουμένης παραγράφου δύναται, ωσαύτως, να φοιτούν και οι επί 6ω βαθμώ υπάλληλοι, οι περιλαμβανόμενοι εις τους πίνακας προακτέων, κατά την σειράν της εν αυτοίς εγγραφής των και μέχρι του αριθμού των κατά τον χρόνον της ισχύος των ως άνω πινάκων κενών ή κενουμένων θέσεων 5ου βαθμού, εφ` όσον υπάρχει δυνατότης εκ του αριθμού των εκάστοτε επιλεγομένων προς φοίτησινυποχρέων υπαλλήλων 5ου ή 4ου βαθμού.

4. Τα οικεία Υπουργεία υποχρεούνται, ίνα μεριμνήσουν, ώστε οι εν λόγω υπάλληλοι να έχουν αποφοιτήσει εκ του προγράμματος, το αργότερον μέχρι της ημερομηνίας, καθ` ην ούτοι αποκτούν δικαίωμα εγγραφής των εις τον, υπό των κειμένων διατάξεων, προβλεπόμενον πίνακα αρχαιότητος των, προς προαγωγήν εις τον 3ον βαθμόνκρινομένω.

5. Εις τους επιτυχώς αποφοιτώντας εκ του, κατά την παρ. 2, προγράμματος, χορηγείται ειδικόν πιστοποιητικόν, όπερ αποτελεί τυπικόν προσόν κρίσεως των υπαλλήλων κατά τας προαγωγάς εις τον 3ον βαθμόν.

Άρθρον 20
Επιλογή μετεκπαιδευομένων.

1. Ο αριθμός των κατ` έτος καλουμένων προς φοίτησιν εις το πρόγραμμα υπαλλήλων εξ εκάστου κλάδου των Υπουργείων ορίζεται δι` αποφάσεως του Υπουργού Προεδρίας της Κυβερνήσεως επί τη βάσει του αριθμού των κατά την επομένηνπαράγραφον καθ` Υπουργείονυποχρέων υπαλλήλων και των εις εκπαιδευτικά μέσα δυνατοτήτων της Σχολής Επιμορφώσεως Δημοσίων Υπαλλήλων.

2. Η Υπηρεσία Εκπαιδεύσεως εκάστου Υπουργείου, εν συνεργασία μετά της αρμοδίας Υπηρεσίας Διοικητικού, καταρτίζει εντός του πρώτου δεκαημέρου του μηνός Ιουλίου εκάστου έτους πίνακα, κατά κλάδον των διά το έτος τούτο υποχρέων προς φοίτησιν εις το πρόγραμμα. Εις τους εν λόγω πίνακας περιλαμβάνονται, κατά προτεραιότητα, οι μέχρι τέλους του μηνός Ιουνίου προαγόμενοι εις τον 5ον βαθμόν, εφ` όσον δε είναι δυνατόν εν του κατά το προηγούμενον εδάφιον οριζομένου αριθμού, εν συνδυασμώ και προς τα εν παρ. 3 του άρθρου 19 οριζόμενα και υπάλληλοι επί 6ω βαθμώ. Οι λοιποί ως και οι μετά την ημερομηνίαν ταύτην προαγόμενοι εις τον βαθμόν τούτον περιλαμβάνονται εις τους πίνακας των υποχρέων προς φοίτησιν του επομένου έτους.

3. Η σειρά φοιτήσεως εις το πρόγραμμα των εξ εκάστου κλάδου υποχρέων υπαλλήλων καθορίζεται, κατ` έτος, δι` αποφάσεων, του καθ` ύλην αρμοδίου Υπουργού, κατά τα, εν παρ. 4 του άρθρου 19 και της παρ. 2 του παρόντος άρθρου ειδικώτερον, οριζόμενα.

Άρθρον 21
Μη υπόχρεοι προς φοίτησιν.
Οι μέχρι της δημοσιεύσεως του παρόντος νόμου προαχθέντες εις τους 5ον και 4ον βαθμούς υπάλληλοι δεν υπέχουν υποχρέωσιν, ίνα φοιτήσουν εις το εν παρ. 2 του άρθρου 19 πρόγραμμα. Ούτοι φοιτούν εις ειδικόν πρόγραμμα επιμορφώσεως τμηματαρχών επί διοικητικών και επιτελικών θεμάτων, διαρκείας τριών τουλάχιστον μηνών, κατά τα, διά των εν παρ. 1α του άρθρου 5 του παρόντος νόμου αποφάσεων, καθοριζόμενα. Της φοιτήσεως ταύτης εξαιρούνται οι τμηματάρχαι οι φοιτήσαντες ήδη εις πρόγραμμα της αυτής φύσεως. Οι μετεκπαιδευθέντες εν τη αλλοδαπή υπάλληλοι εις θέματα Δημοσίας Διοικήσεως επί χρονικόν διάστημα μείζον των τριών μηνών απαλλάσονται, τόσον της εν άρθρω 19 υποχρεώσεως, όσον και της διά του παρόντος άρθρου καθιερουμένης.

ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ ΣΤ΄
Υποτροφίαι-Αδειαι.

Άρθρον 22
Υποτροφίαι αλλοδαπής.

1. Η χορήγησις υποτροφιών εις μονίμους δημοσίους υπαλλήλους προς επιμόρφωσιν αυτών εν τη αλλοδαπή εν τω πλαισίω των προγραμμάτων της παρ. 2γ του άρθρου 5 του παρόντος νόμου, ανήκει εις την αρμοδιότητα της Γενικής Διευθύνσεως Δημοσίας Διοικήσεως του Υπουργείου Προεδρίας της Κυβερνήσεως.

2. Εις τους κατά τα ως άνω τυχόντας υποτροφίας υπαλλήλους χορηγείται εκπαιδευτική άδεια, δι` ίσον προς τον της υποτροφίας χρόνον, διά κοινής αποφάσεως του Υπουργού Προεδρίας, της Κυβερνήσεως και του αρμοδίου Υπουργού, κατά τα, εν παρ. 2, 3 και 4 του άρθρου 29 του παρόντος νόμου, καθοριζόμενα.

3. Η οργάνωσις των προγραμμάτων της παρ. 1 του παρόντος άρθρου, το ύψος των ως άνω υποτροφιών και αι λοιπαί προϋποθέσεις παροχής τούτων, ως και πάσα άλλη αναγκαία λεπτομέρεια διά την εφαρμογήν των διά των εν παρ. 2γ του άρθρου 5 του παρόντος νόνου, αποφάσεων του Υπουργού Προεδρίας της Κυβερνήσεως.

4. Μεταξύ των κατά τα ως άνω υποτρόφων και του Υπουργού Προεδρίας της Κυβερνήσεως, ως εκπροσώπου του Ελληνικού Δημοσίου συνάπτονται σχετικαί συμβάσεις διαλαμβάνουσαι και τας έναντι του Ελληνικού Δημοσίου αναλαμβανομένας υπ` αυτών υποχρεώσεις.

Άρθρον 23
Υποτροφίαι ημεδαπής.

1. Η Γενική Διεύθυνσις Δημοσίας Διοικήσεως του Υπουργείου Προεδρίας της Κυβερνήσεως δύναται να χορηγή υποτροφίας εις αλλοδαπούς δημοσίους υπαλλήλους συμμετέχοντας εις προγράμματα επιμορφώσεως κατά τας διατάξεις των άρθρων 4 παρ. 5 και 5 παρ. 1γ του παρόντος νόμου.

2. Το ύψος κα αι λοιπαί προϋποθέσεις παροχής των υποτροφιών της προηγουμένης παραγράφου, ως και πάσα άλλη αναγκαία λεπτομέρεια, καθορίζονται, διά των, εν παρ. 1γ του άρθρου 5 του παρόντος νόμου, αποφάσεων.

Άρθρον 24
Υποτροφίαι ΙΚΥ εις δημοσίους υπαλλήλους.
Αι υποτροφίαι του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ), προς επιμόρφωσιν μονίμων υπαλλήλων εν τη αλλοδαπή παρέχονται μόνον κατόπιν επιτυχίας εις ειδικόνδιαγωνισμόν, προκηρυσσόμενον μετ` έγκρισιν του Υπουργού Προεδρίας της Κυβερνήσεως. Προκειμένου περί εκπαιδευτικών λειτουργών, η έγκρισις παρέχεται υπό του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Προς τούτο το ΙΚΥ γνωστοποιεί εγκαίρως, κατ` έτος, εις τα Υπουργεία Προεδρίας της Κυβερνήσεως και Εθν. Παιδείας και Θρησκευμάτων, αντιστοίχως τον αριθμόν των δυναμένων να παρασχεθούν, κατά περίπτωσιν, υποτροφιών.

Άρθρον 25
Υποτροφίαι ΙΚΥ εις ιδιώτας.

1. Εις τους κατά το προηγούμενον άρθρον διαγωνισμούς δύναται να μετέχουν και ιδιώται έχοντες:
α) Το υπό της προκηρύξεως οριζόμενον πτυχίον ανωτάτης σχολής και
β) τα νόμιμα προσόντα διορισμού εις δημοσίαν θέσιν.

2. Εφ` όσον οι μετέχοντες εις τον διαγωνισμόνιδιώται επιτύχουν εντός του προκαθωρισμένου διά τον διαγωνισμόν αριθμού υποτρόφων, καθίστανται υπότροφοι του ΙΚΥ διά την παρακολούθησιν επί διετίαν τουλάχιστον, των δι` ας προεκηρύχθη ο διαγωνισμός ανωτάτων σπουδών και την απόκτησιν του υπό του προγράμματος προβλεπομένου τίτλου σπουδών.

3. Οι κατά το παρόν άρθρον υπότροφοι, μετά την απόκτησιν του κατά την προηγουμένηνπαράγραφον τίτλου, διορίζονται εις διφυλασσομένας προς τούτο κενάς θέσεις της δημοσίας υπηρεσίας, υπέχουν δε υποχρέωσιν να υπηρετήσουν εις θέσεις του οικείου κλάδου επί επταετίαν. Το Υπουργείον και ο υπαλληλικός κλάδος, εις ον έκαστος θέλει διορισθή, καθορίζονται διά της προκηρύξεως του διαγωνισμού.

4 . Ο διορισμός ενεργείται εις τον αμέσως ανώτερον του εισαγωγικού βαθμόν.

5. Εις περίπτωσιν αθετήσεως της κατά την παράγραφον 3 υποχρεώσεως, διά της μη αποδοχής υπό του υποτρόφου του διορισμού:
α) Τα λόγω της υποτροφίας καταβληθέντα ποσά επιστρέφονται εις το Δημόσιον εντός τριμήνου, εφαρμοζομένων, εις περίπτωσιν αρνήσεως του υποχρέου, των διατάξεων περί εισπράξεως δημοσίων εσόδων.
β) Ο αθετήσας κωλύεται επί πενταετίαν να διορισθή εφ` οιαδήποτε σχέσει, εις ετέραν θέσιν του Δημοσίου δικαίου, των Τραπεζών Ελλάδος, Εθνικής Αγροτικής, Κτηματικής Βιομηχανικής Αναπτύξεως, των Δημοσιων Επιχειρήσεων ή Επιχειρήσεων κοινής ωφελείας ή ιδρυμάτων επιχορηγουμένων υπό του Κράτους.

6. Εις περίπτωσιν μη εκπληρώσεως της κατά την παράγραφον 3 επταετούς υποχρεώσεως, εφαρμόζονται αι, εν τη προηγουμένη παραγράφω, προβλεπόμεναι κυρώσεις.

Άρθρον 26
Υποχρεωτική διάθεσις εσόδων ΙΚΥ δι` υποτροφίας.
Διά κοινών αποφάσεων των Υπουργών Προεδρίας της Κυβερνήσεως και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, δύναται να ορίζηται ελάχιστον ποσοστόν των εσόδων του ΙΚΥ, όπερ θα διατίθεται, υποχρεωτικώς, δι` υποτροφίας κατά τα άρθρα 24 και 25.

Άρθρον 27
Καθορισμός λεπτομερειών.
Διά Π. Δ/των, εκδιδομένων προτάσει των Υπουργών Προεδρίας της Κυβερνήσεως και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, ορίζονται αι προς εκτέλεσιν των διατάξεων των άρθρων 24 και 25 του παρόντος νόμου αναγκαίαι τυχόν λεπτομέρειαι.

Άρθρον 28
Κανονικαί άδειαι.

1. Εις μονίμους υπαλλήλους, μετέχοντας εις διαγωνισμούς, είτε διά την λήψιν υποτροφίας, ειτε διά την επιλογήν των προς φοίτησιν εις κύκλους μεταπτυχιακών σπουδών, κατά τας διατάξεις του παρόντος νόμου, χορηγείται, υποχρεωτικώς, κανονική απουσίας άδεια μετά πλήρων αποδοχών, δι` ίσον προς τον της διαρκείας του διαγωνισμού χρόνον, συμπεριλαμβανομένων των τυχόν απαιτουμένων ημερών μεταβάσεως τούτων εις τον τόπον διεξαγωγής του διαγωνισμού και επιστροφής των εις την έδραν της παρ` η υπηρετούν Υπηρεσίας.

2. Η κατά τα ως άνω κανονική άδεια δεν δύναται να υπερβή, εν συνόλω, το δεκαήμερον και χορηγείται πέραν της, κατά τας διατάξεις του άρθρου 75 του Ν. 1811/1951, οριζομένης τοιαύτης αδείας εντός του αυτού έτους.

Άρθρον 29
Εκπαιδευτικαί άδειαι.

1. Εις μονίμους υπαλλήλους, εγγραφομένους προς φοίτησιν εις κύκλους μεταπτυχιακών σπουδών, οργανουμένους υπό ανωτάτων σχολών εν τη ημεδαπή, δύναται να παρέχηται, μετά σύμφωνονγνώμην του υπηρεσιακού συμβουλίου, εκπαιδευτική άδεια δι` ίσον προς τον της φοιτήσεως χρόνον, πάντως δε ουχί πέραν των δύο ετών.

2. Εις τους επί εκπαιδευτική άδεια εν τη ημεδαπή ή αποστελλομένους εις την αλλοδαπήν μονίμους υπαλλήλους παρέχονται πλήρεις αι αποδοχαί. Εις τούτους δύναται, μετά σύμφωνονγνώμην του υπηρεσιακού συμβουλίου, να παρέχωνται, διαρκούσης της αδείας των, αποδοχαίηυξημέναι μέχρι του διπλασίου.

3. Αι αποφάσεις των, κατά τας κείμενας διατάξεις, αρμοδίων διά την χορήγησιν εκπαιδευτικών αδειών, Υπουργών, προκειμένου περί υπαλλήλων αποστελλομένων εις την αλλοδαπήν προς μετεκπαίδευσιν επί θεμάτων οργανώσεως και λειτουργίας της δημοσίας διοικήσεως, προσυπογράφονται και υπό του Υπουργού Προεδρίας της Κυβερνήσεως.

4. Αι διατάξεις του άρθρου 91 του Ν. 1811/1951 διατηρούνται, κατά τα λοιπά, εν ισχύϊ.

ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ Ζ΄
Τελικαί και μεταβατικαί διατάξεις.

Άρθρον 30
Κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος.

1. Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 31 περ. α) του Ν. 1400/1983, ΦΕΚ Α 156.

2. Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 31 περ. α) του Ν. 1400/1983, ΦΕΚ Α 156.

3. Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 31 περ. α) του Ν. 1400/1983, ΦΕΚ Α 156.

4. Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 31 περ. α) του Ν. 1400/1983, ΦΕΚ Α 156.

5. Εις υπαλλήλους κατόχους διδακτορικού διπλώματος ανωτάτης σχολής της ημεδαπής ή ισοτίμου αλλοδαπής καταβάλλεται ως ειδικόνεπιστημονικόν επίδομα το διπλάσιον του εν αρθρ. 45 του Ν. 22/1975 προβλεπομένου ειδικού προσωρινού μηνιαίου επιδόματος. Του ως άνω επιδόματος δικαιούνται άπαντες οι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος, ανεξαρτήτως εάν λαμβάνουν ή όχι το υπό της παρ. 4 του άρθρου 4 του Ν.Δ. 4548/1966 “περί του ενιαίου μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων ως ετροποποιήθη υπό του άρθρου 8 του Α.Ν. 274/1968 περί των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων κλπ προβλεπόμενον επίδομα.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 5 παρ. 1 του Ν. 978/1978 (Α` 234).

6. Αι διατάξεις της προηγουμένης παραγράφου εφαρμόζονται επί των, εις τας περιπτώσεις α` και β` της παρ. 1 του άρθρου 2 του παρόντος νόμου, αναφερομένων υπαλλήλων, συμπεριλαμβανομένων και των εκπαιδευτικών δημοσίας δημοτικής και μέσης εκπαιδεύσεως, ως και των εκπαιδευτικών της δημοσίας κατωτέρας και μέσης επαγγελματικής και τεχνικής εκπαιδεύσεως.

Άρθρον 31
Εκπαιδευτικά βοηθήματα και μεταφραστικαί εργασίαι.

1. Δι` αποφάσεων του Υπουργού Προεδρίας της Κυβερνήσεως δύναται να ανατίθεται εις τους εν παρ. 2 του άρθρου 15 του παρόντος νόμου, προβλεπομένους φορείς, η εκπόνησις συγγραμμάτων και βοηθημάτων, ως και μεταφράσεων, από την ξένην εις την Ελληνικήν γλώσσαν και τανάπαλιν, αφορώντων εις την επιμόρφωσιν των δημοσίων υπαλλήλων και κρινομένων ως απαραιτήτων διά τον τομέα τούτον.

2. Η κατά την προηγουμένηνπαράγραφον, ανάθεσις γίνεται διά συμβάσεων, συναπτομένων μεταξύ του Υπουργού Προεδρίας της Κυβερνήσεως και των κατ` ιδίαν φορέων, εν αις δύναται να καθορίζηται και αποζημίωσις διά την πραγματοποίησιν των ως άνω εργασιών.

Άρθρον 32
Δαπάναι.

1. Αι απαιτούμεναι πιστώσεις διά την αντιμετώπισιν των, εν τη εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος νόμου, αναγκαιουσών πάσης φύσεως δαπανών, ως αμοιβών διδακτικού προσωπικού, επιδόματος μετακινουμένων προς επιμόρφωσιν, ειδικού επιδόματος επιμορφώσεως, αποζημιώσεων των συμμετεχόντων εις εκπαιδευτικά συμβούλια, των εισηγητών και των γραμματέων των συμβουλίων τούτων, λειτουργίας εν γένει της Σχολής Επιμορφώσεως Δημοσίων Υπαλλήλων, προμήθειας των αναγκαίων συγγραμμάτων ή άλλων βοηθημάτων, καταβολής συνδρομών εις περιοδικάς και άλλας εν γένει εκδόσεις, προμηθείας γραφικής ύλης και μηχανικού εξοπλισμού, αμοιβών των κατά τας διατάξεις του άρθρου 15 παρ. 2 Σχολών ή Κέντρων ή Ιδρυμάτων και λοιπών φορέων, υποτροφιών εις εκτέλεσιν των διατάξεων των άρθρων 22-23 του παρόντος νόμου, αποζημιώσεων διά εκπόνησιν συγγραμμάτων και βοηθημάτων, διά μεταφράσεις και διερμηνείας ως και πάσης ετέρας απαιτουμένης δαπάνης, εγγράφονται εις τον προϋπολογισμόν του Υπουργείου Προεδρίας της Κυβερνήσεως και υπό ιδίους διά την ΓενικήνΔιεύθυνσιν Δημοσίας Διοικήσεως κωδικούς αριθμούς, δι` απάσας τας Υπηρεσίας, οι υπάλληλοι των οποίων υπάγονται εις τας διατάξεις του παρόντος νόμου, καταργουμένης πάσης αντιθέτου διατάξεως, εξαιρέσει των δαπανών δι` αποστολάς εις αλλοδαπήν των περιπτώσεων α` και β` της παρ. 2 του άρθρου 5 του παρόντος νόμου, περί ων ισχύουν αι κείμεναι διατάξεις.

2. Διά κοινών αποφάσεων των Υπουργών Συντονισμού και Προγραμματισμού και Προεδρίας της Κυβερνήσεως δύναται να διατίθενται πιστώσεις εκ του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων προς αντιμετώπισιν των, εκ της εφαρμογής, των διατάξεων του παρόντος νόμου, δαπανών.

3. Η αποζημίωσις του πάσης φύσεως διδακτικού προσωπικού και ο τρόπος καταβολής αυτής καθορίζεται διά κοινών αποφάσεων των Υπουργών Προεδρίας της Κυβερνήσεως και Οικονομικών. Μέχρι της εκδόσεως των εν λόγω αποφάσεων ισχύουν αι προ της δημοσιεύσεως του παρόντος νόμου εκδοθείσαιτοιαύται αποφάσεις.

Άρθρον 33
Κατανομή αρμοδιοτήτων.
Αι, διά του παρόντος νόμου, ανατιθέμεναι νέαι αρμοδιότητες εις την ΓενικήνΔιεύθυνσιν Δημοσίας Διοικήσεως του Υπουργείου Προεδρίας της Κυβερνήσεως, κατανέμονται εις τας οργανικάς αυτής μονάδας διά Προεδρικού Διατάγματος εκδίδομένου, προτάσει του Υπουργού Προεδρίας της Κυβερνήσεως.

Άρθρον 34
Μεταβατικαί Διατάξεις

1. Αι διατάξεις των άρθρων 17, 18 και 29 παρ. 1 έχουν εφαρμογήν επί προγραμμάτων επιμορφώσεως περί των οποίων αι εν άρθρω 5 αποφάσεις εκδίδονται μετά την έναρξιν ισχύος του παρόντος νόμου.

2. Η χορήγησις υποτροφιών κατά τα άρθρα 24 και 25 άρχεται από του επομένου της δημοσιεύσεως του παρόντος νόμου έτους.

Άρθρον 35
Καταργούμεναι διατάξεις.

1. Από της ενάρξεως ισχύος του παρόντος νόμου καταργούνται:
α) Ο Α.Ν. 340/1968 “περί μέτρων βελτιώσεως της αποδοτικότητος των Δημοσίων Υπηρεσιών και ΝΠΔΔ”, πλην των διατάξεων των άρθρων 6 παρ. 2 και 7 παρ. 1α αυτού. Αι διατάξεις των άρθρων 13 παρ. 4 και 14 του παρόντος νόμου έχουν εφαρμογήν και επί των εν άρθρω 7 παρ. 1α του καταργουμένου νόμου Υπηρεσιών.
β) Το Ν.Δ. 67/1973 “περί τροποποιήσεως και συμπληρώσεως των διατάξεων του Α.Ν. 340/1968 κλπ.”

2. Από της ενάρξεως λειτουργίας της Σχολής Επιμορφώσεως Δημοσίων Υπαλλήλων καταργείται το Β.Δ.323/1969 “περί οργανώσεως και λειτουργίας του Κέντρου Μετεκπαιδεύσεως Οργάνων Δημοσίας Διοικήσεως”.

Άρθρον 36
Εναρξις ισχύος Νόμου.
Η ισχύς του παρόντος νόμου άρχεται από της δημοσιεύσεως αυτού διά της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως.

Ο παρών νόμος ψηφισθείς υπό της Βουλής και παρ΄ Ημών σήμερον κυρωθείς, δημοσιευθήτω διά της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως και εκτελεσθήτω ως νόμος του Κράτους.

Εν Αθήναις τη 6 Δεκεμβρίου 1975

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Δ. ΤΣΑΤΣΟΣ