Νόμος 241 ΦΕΚ Α΄290/24.12.1975
Περί του συνταξιοδοτικού δικαιώματος του τακτικού προσωπικού του Ταμείου Ασφαλίσεως Εργατών Τύπου Αθηνών.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Ψηφισάμενοι ομοφώνως μετά της Βουλής, απεφασίσαμε

Άρθρον 1

1. Οι τακτικοί υπάλληλοι του Ταμείου Ασφαλίσεως Εργατών Τύπου Αθηνών αποκαλουμένου εν τοις επομένοις χάριν συντομίας “Ταμείον” και αι οικογένειαι τούτων δικαιούνται συντάξεως εξ αυτού, υφ` ους όρους αποκτούν το δικαίωμα τούτο και οι τακτικοί υπάλληλοι του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων και αι οικογένειαι αυτών εκ του Ιδρύματος τούτου.

2. Αι διατάξεις του Ν. 3163/1955 “περί συνταξιοδοτήσεως του Προσωπικού του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων”, ως αύται εκάστοτε ισχύουν, εφαρμόζονται αναλόγως και επί των περί ων η προηγουμένη παράγραφος προσώπων, πλην αν άλλως ορίζηται δια του παρόντος.

Άρθρον 2

1. Υπηρεσίαι παρέχουσαι δικαίωμα εις σύνταξιν είναι η παρά τω Ταμείω παρασχεθείσα εν ιδιότητι τακτικού υπαλλήλου τοιαύτη.

2. Αιτήσει του υπαλλήλου λογίζεται ως συντάξιμος υπηρεσία, προσμετρουμένη εις την κατά την προηγουμένην παράγραφον τοιαύτην:
α) Η υφ` οιανδήποτε νομικήνσχέσινπρογενεστέρα υπηρεσία αυτού εις το Ταμείον τούτο ή εις ετέρους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφαλίσεως.
β) Πάσα προγενεστέρα υπηρεσία ως Δημοσίου Πολιτικού υπαλλήλου υφ` ους όρους αναγνωρίζεται αύτη ως συντάξιμος και δια τους Δημοσίους υπαλλήλους.
γ) Η προγενεστέρα εις τας ενόπλους δυνάμεις, τα Σώματα Ασφαλείας και το Λιμενικόν Σώμα υπηρεσία, υπολογιζόμενη και αποδεικνυομένη κατά τας περί πολιτικών συντάξεων διατάξεις.
δ) Η εις Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου υπηρεσία ως τακτικού ή εκτάκτου υπαλλήλου.

3. Το δικαίωμα της αναγνωρίσεως των κατά την προηγουμένηνπαράγραφον προϋπηρεσιών δύναται να ασκήση ο υπάλληλος και προ της συμπληρώσεως πενταετούς υπηρεσίας τακτικού υπαλλήλου εν τω Ταμείω, εφ` όσον ούτος συνεπλήρωσε δεκαετή τουλάχιστον παρ` αυτώ συνεχή υπηρεσίαν εκτάκτου ή επί συμβάσει υπαλλήλου και εν συνεχεία διωρίσθη ή εμονιμοποιήθη ως τακτικός υπάλληλος.

4. Εν ουδεμιά περιπτώσει ο αναγνωριζόμενος ως συντάξιμος χρόνος υπηρεσίας των εν τη παραγράφω 2 του παρόντος άρθρου προϋπηρεσιών δύναται να είναι ανώτερος του εν τω Ταμείω διανυθέντος υπό του υπαλλήλου υφ` οιανδήποτε νομικήνσχέσιν χρόνου υπηρεσίας.

Άρθρον 3

1. Η απονομή των κατά τον παρόντα Νόμον συντάξεων ως και η αναγνώρισις προϋπηρεσιών ως συνταξίμων ενεργείται δι`αποφάσεως του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου εις ο ανήκει και η κρίσις περί της απορίας όπου απαιτείται αύτη δια την θεμελίωσιν του δικαιώματος.

2. Κατά της αποφάσεως του Διοικητικού Συμβουλίου περί απονομής ή μη συντάξεως επιτρέπεται η κατά τας διατάξεις του Ν. 3163/1955, ως ούτος ετροποιήθη και συνεπληρώθη, άσκησις των εν αυτώ προβλεπομένων ενδίκων μέσων υπό παντός έχοντος έννομον συμφέρον.

Άρθρον 4

1. Η διαπίστωσις νόσου ή σωματικής βλάβης εξ ων γεννάται το εις σύνταξιν δικαίωμα και η σχέσις ταύτης προς την υπηρεσίαν ως και ο καθορισμός του ποσοστού της ανικανότητος ενεργείται υπό της Πρωτοβαθμίου Υγειονομικής Επιτροπής του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

2. Την κατά τα ανωτέρω γνωμάτευσιν δύναται και ο αιτών την σύνταξιν υπάλληλος και το Ταμείον να προσβάλλουν εντός προθεσμίας ενός μηνός από της κοινοποιήσεως αυτής ενώπιον της Δευτεροβαθμίου Υγειονομικής Επιτροπής της Ι.Κ.Α.

3. Αι γνωματεύσεις των Υγειονομικών Επιτροπών, είναι υποχρεωτικαί δια το ΔιοικητικόνΣυμβούλιονεφ`όσον είναι ομόφωνοι.

Άρθρον 5
Δεν αναγνωρίζεται ως συντάξιμος ο χρόνος οιασδήποτε προϋπηρεσίας αν αύτη εχρησίμευσεν ή θέλει χρησιμοποιηθή κατά νόμον προς απόκτησιν δικαιώματος συντάξεως ή άλλης παροχής εκ του Δημοσίου Ταμείου ή εκ του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων ή εξ οιουδήποτε Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου ή Ασφαλιστικού Οργανισμού ή αν δια τον χρόνον τούτον κατεβλήθη εις τον υπάλληλον κατά την απομάκρυνσίν του εφ` άπαξ αποζημίωσις ή χρηματική παροχή.

Άρθρον 6
Η αναγνώρισις των περί ων η παράγραφος 2 του άρθρου 2 του παρόντος προϋπηρεσιών γίνεται δια καταβολής εισφοράς υπέρ του Ταμείου συνισταμένης εις ο ποσοστόν καθορίζεται αύτη υπό του άρθρου 3 του Ν.Δ. 4277/1962 εξ ης εκπίπτεται η τυχόν καταβληθείσα εισφορά εις τον κλάδον συντάξεων του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων ή ετέρου Οργανισμού κυρίας Ασφαλίσεως δια το χρονικόν διάστημα μέχρι της ενάρξεως της ισχύος της υπ`αριθ. 1031/1958 Πράξεως του Υπουργικού Συμβουλίου κυρωθείσης δια του υπ`αριθ. 4242/1962 Ν.Δ. (άρθρ. 36).

Άρθρον 7
Οι εξερχόμενοι της υπηρεσίας υπάλληλοι του Ταμείου δικαιούνται όπως κατά την έξοδον των εκ της υπηρεσίας επιλέξουν αντί της εφαρμογής των διατάξεων του παρόντος, την εφαρμογήν των διατάξεων των ισχυουσών δια τους ησφαλισμένους του Ταμείου, εφ`όσον πληρούν τας απαιτουμέναςνομίμους προϋποθέσεις.

Άρθρον 8
Η ισχύς του παρόντος άρχεται από της πρώτης του μεθεπομένου της δημοσιεύσεως του μηνός δια της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως.

Ο παρών νόμος ψηφισθείς υπό της Βουλής και παρ΄ Ημών σήμερον κυρωθείς, δημοσιευθήτω διά της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως και εκτελεσθήτω ως νόμος του Κράτους.

Εν Αθήναις τη 22 Δεκεμβρίου 1975

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Δ. ΤΣΑΤΣΟΣ