Νόμος 613 ΦΕΚ Α΄166/15.6.1977
Περί τροποποιήσεως των άρθρων 5 και 6 του Ν.Δ. 4561/1966 “περί ιδρύσεως εν Θεσσαλονίκη Ινστιτούτου Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων” και του άρθρου 3 του Ν.Δ. 32/1968 “περί τροποποιήσεως και συμπληρώσεως του Ν. Δ/τος 4561/1966 “περί ιδρύσεως εν Θεσσαλονίκη Ινστιτούτου Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων” και άλλων τινών διατάξεων.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Ψηφισάμενοι ομοφώνως μετά της Βουλής, απεφασίσαμεν

Άρθρον 1
Το άρθρον 5 του Ν.Δ. 4561/1966 “περί ιδρύσεως εν Θεσσαλονίκη Ινστιτούτου Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων” αντικαθίσταται ως εξής:

“Άρθρον 5

Πόροι του Ινστιτούτου είναι:

α) Ετησία επιχορήγησις του Κράτους εκ δραχ. ενός εκατομμυρίου (1.000.000) εγγραφομένη κατ` έτος εις τον Προϋπολογισμόν του Υπουργείου Δικαιοσύνης, καταβάλλεται εις το Ινστιτούτον άμα τη ενάρξει του οικονομικού έτους και δυναμένη να αυξομειούται τη εισηγήσει των Υπουργών Δικαιοσύνης και Οικονομικών, δι` αποφάσεως του Υπουργού Συμβουλίου, δημοσιευομένης δια της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως.

β) Τα έσοδα εκ των υπ` αυτού παρεχομένων επιστημονικών πληροφοριών.

γ) Τα έσοδα εκ της πωλήσεως των δημοσιευμάτων αυτού.

δ) Αι προς το Ινστιτούτονχορηγίαι, δωρεαί και κληροδοτήματα.

ε) Αι πρόσοδοι της περιουσίας του Ινστιτούτου”.

Άρθρον 2
Το άρθρον 6 του Ν.Δ. 4561/1966 “περί ιδρύσεως εν Θεσσαλονίκη Ινστιτούτου Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων”, αντικαθίσταται ως εξής:

“Άρθρον 6.

Ανακηρύσσονται χορηγοί του Ινστιτούτου και ως τοιούτοι αναγράφονται εις τα δημοσιεύματα αυτού, τα ημεδαπά ή αλλοδαπά Πανεπιστήμια και λοιπά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και γενικώς τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, άτινα παρέχουν εις το Ινστιτούτονετησίανχορηγίαν τουλάχιστον δραχ. πεντήκοντα χιλιάδων (50.000), αποκτώντα συγχρόνως το δικαίωμα της δωρεάν χρησιμοποιήσεως των υπό του Ινστιτούτου παρεχομένων υπηρεσιών”.

Άρθρον 3
Το άρθρον 3 του Ν.Δ. 32/1968 “περί τροποποιήσεως και συμπληρώσεως του Ν.Δ. 4561/1966 “περί ιδρύσεως εν Θεσσαλονίκη Ινστιτούτου Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων”, αντικαθίσταται ως εξής:
“Άρθρον 3.
“Το άρθρον 4 του Ν.Δ. 4561/1966 αντικαθίσταται ως ακολούθως:
1. Το ΔιοικητικόνΣυμβούλιον του Ινστιτούτου απαρτίζεται:
α) Εκ του Εισαγγελέως Εφετών θεσσαλονίκης, ως Προέδρου, αναπληρουμένου νομίμως.
β) Εκ του Προέδρου της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, ως Αντιπροέδρου, αναπληρουμένου υπό του Αντιπροέδρου αυτής.
γ) Εκ του Διευθυντού του Σπουδαστηρίου Εμπορικού Δικαίου της Σχολής Νομικών και Οικονομικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, αναπληρουμένου νομίμως.
δ) Εκ του Διευθυντού του Σπουδαστηρίου Ποινικού Δικαίου του αυτού Πανεπιστημίου, αναπληρουμένου νομίμως.
στ) Εκ του Διευθυντού του Σπουδαστηρίου Δημοσίου Δικαίου του αυτού Πανεπιστημίου, αναπληρουμένου νομίμως.
ζ) Εκ του Διευθυντού Πολιτικών Υποθέσεων του Υπουργείου Βορείου Ελλάδος, αναπληρουμένου νομίμως.
η) Εκ του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, αναπληρουμένου υπό του Αντιπροέδρου αυτού.
θ) Εκ του Διευθυντού Οικονομικών Υπηρεσιών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, αναπληρουμένου νομίμως.
ι) Εκ του Διευθυντού του Ινστιτούτου, ως εισηγητού άνευ ψήφου.
2. Το ΔιοικητικόνΣυμβούλιον:
α) Παρακολουθεί την υπό επιστημονικής και διοικητικής πλευράς λειτουργίαν του Ινστιτούτου, καταρτίζει, συμπληροί ή τροποποιεί τον κανονισμόν αυτού, όστις εγκρίνεται κατά τα εν άρθρω 7 του Ν.Δ. 4561/1966, ως τούτο ετροποποιήθη δια του άρθρου 4 του Ν.Δ. 32/1968.
β) Διαχειρίζεται και διαθέτει συμφώνως
1) Τω Κανονισμώ του Ινστιτούτου και
2) τω Προϋπολογισμώ αυτού, τους πόρους και την περιουσίαν του Ινστιτούτου. Αι σχετικαί αποφάσεις του Συμβουλίου εκτελούνται υπό του Διευθυντού ή του αναπληρωτού του.
γ) Συντάσσει τον ετήσιονπροϋπολογισμόν και απολογισμόν του Ινστιτούτου, και υποβάλλει τούτους προς έγκρισιν εις τους Υπουργούς Εξωτερικών, Δικαιοσύνης και Οικονομικών.
Το Οικονομικόν έτος άρχεται την 1ην Ιανουαρίου εκάστου ημερολογιακού έτους και λήγει την 31ην Δεκεμβρίου του αυτού έτους.
3. Το ΔιοικητικόνΣυμβούλιον συνέρχεται άπαξ κατά μήνα ή και οσάκις παρίσταται ανάγκη, συγκαλούμενον υπό του Προέδρου ή υπό του Αντιπροέδρου. Το Συμβούλιον ευρίσκεται εν απαρτία όταν παρίστανται τουλάχιστον 5 μέλη αυτού, αι δε αποφάσεις αυτού λαμβάνονται κατά πλειοψηφίαν των παρόντων, εν ισοψηφία επικρατούσης της ψήφου του Προέδρου.
4. Χρέη γραμματέως του Διοικητικού Συμβουλίου εκτελεί εις εκ των προϊσταμένων των Τμημάτων του Ινστιτούτου, οριζόμενος υπό του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου.

Άρθρον 4
Αι κατά την δημοσίευσιν του παρόντος υφιστάμεναι κεναί θέσεις Εμμίσθων Παρέδρων παρά Πρωτοδικείοις και Εισαγγελίαις Πρωτοδικών, πέραν των δι` ας προεκηρύχθη ο διαγωνισμός της 19 Ιανουαρίου 1977, θέσεων, ως και αι κενούμεναι μέχρι 15 Ιουλίου 1977 θέσεις, δύνανται να πληρώνται δια διορισμού εκ των επιλαχόντων εις τον ως άνω διαγωνισμόν και κατά την σειράν της επιτυχίας αυτών.

Άρθρον 5

1. Δι ` αποφάσεως του Υπουργού της Δικαιοσύνης επιτρέπεται η προκήρυξις εξετάσεων υποψηφίων Δικηγόρων ενεργηθησομένων εν Αθήναις κατά τας κειμένας διατάξεις εις έκτακτον εξεταστικήν περίοδον του έτους 1977.

2. Δικαίωμα συμμετοχής εις τας εν λόγω εξετάσεις έχουν οι κεκτημένοι μέχρι της προτεραίας της ενάρξεως των εξετάσεων τα νόμιμα προς τούτο προσόντα.

Άρθρον 6
Η παράγραφος Δ` του άρθρου 34 του Ν. 294/1976 “περί ρυθμίσεως θεμάτων τινών της Νομοθεσίας περί Δικαστικών Υπαλλήλων και άλλων τινών διατάξεων”, αντικαθίσταται, αφ` ης ίσχυσεν, ως ακολούθως:
“Δ. Γραμματείς Πρωτοδικώ Β` τάξεως έχοντες είκοσιν ενός ετών συνολικήνδημοσίανυπηρεσίαν, εξ ης οκταετή εις τον βαθμόν του δικαστικού γραμματέως Α` τάξεως και του γραμματέως πρωτοδικών Β` τάξεως, προκειμένου δε περί πτυχιούχων οι έχοντες δεκαπενταετή συνολικήνυπηρεσίαν ή δεκαετή επί πτυχίω εξ ης εξαετή εις τον βαθμόν του γραμματέως Πρωτοδικών Β` τάξεως και του δικαστικού γραμματέως Α` τάξεως, δύνανται να προάγωνται εις τον βαθμόν του γραμματέως πρωτοδικών Α` τάξεως, ανεξαρτήτως χρόνου υπηρεσίας εις τον κατεχόμενονβαθμόν. Ούτοι δεν δύνανται να κριθούν προ προαγωγήν εις τον βαθμόν του γραμματέως Εφετών Β` τάξεως πρίν ή αποκτήσουν δικαίωμα κρίσεως δια τον βαθμόν τούτον και οι κατά την δημοσίευσιν του παρόντος αρχαιότεροί των”.

Άρθρον 7
Η παρ. 3 του άρθρου 13 του Ν. Δ/τος 908/1971 “περί μονίμου νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής παρά τω Υπουργείω Δικαιοσύνης” λαμβάνουσα αριθμόν 2 αντικαθίσταται ως εξής:
“2. Η εις έκαστον των μελών και τους γραμματείς των Επιτροπών καταβαλλομένη αποζημίωσις, περί ης η παρ. 1, ορίζεται δια κοινής αποφάσεως των Υπουργών Δικαιοσύνης και Οικονομικών είτε κατ` αποκοπήν είτε κατά συνεδρίασιν, δι` ωρισμένον αριθμόν συνεδριάσεων κατά μήνα”.

Άρθρον 8
Δια Π. Διατάγματος, εκδιδομένου κατόπιν προτάσεως του Υπουργού της Δικαιοσύνης, δύνανται να καθορίζωνται, και κατά τροποποίησιν των ισχυουσών διατάξεων,
α) τα της προκηρύξεως του διαγωνισμού πληρώσεως κενών θέσεων εισηγητω του Συμβουλίου της Επικρατείας,
β) τα τυπικά προσόντα συμμετοχής εις τον διαγωνισμόν,
γ) τα της λόγίας αυτού, ως και παν άλλο σχετικόν με τον διαγωνισμόν θέμα,
δ) τα του διορισμού των επιτυχόντων εις τον διαγωνισμόν,
ε) τα της ασκήσεως εις το Συμβούλιον της Επικρατείας των υποψηφίων εις τον διαγωνισμόν προς πλήρωσιν θέσεων εισηγητών, και
στ) τα της εκπαιδευτικής αδείας απουσίας εις την αλλοδαπήν εισηγητών και παρέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Άρθρον 9
Η ισχύς του παρόντος νόμου άρχεται από 1ης Ιανουαρίου 1977, πλην των άρθρων 4 έως και 8 των οποίων η ισχύς άρχεται από της δημοσιεύσεως αυτού δια της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως.

Ο παρών νόμος ψηφισθείς υπό της Βουλής και παρ΄ Ημών σήμερον κυρωθείς, δημοσιευθήτω διά της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως και εκτελεσθήτω ως νόμος του Κράτους.

Εν Αθήναις τη 13 Ιουνίου 1977

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Δ. ΤΣΑΤΣΟΣ