Νόμος 672 ΦΕΚ Α΄235/27.8.1977
Περί τροποποιήσεως και συμπληρώσεως του Ν.Δ. 530/1970 “περί Λιμενοφυλάκων και ετέρων διατάξεων”.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Ψηφισάμενοι ομοφώνως μετά της Βουλής, απεφασίσαμεν
Άρθρον 1
Η παράγραφος 8 του άρθρου 1 του Ν.Δ. 530/1970 αντικαθίσταται ως εξής: “8. Η εις το Λιμενικόν Σώμα υπηρεσία των Λιμενοφυλάκων από της εθελουσίας κατατάξεως αυτών ως Δοκίμων είναι στρατιωτική υπηρεσία”.
Άρθρον 2
Η παράγραφος 9 του άρθρου 2 του Ν.Δ. 530/1970 αντικαθίσταται ως εξής: “9. Οι το πρώτον κατασσόμενοι ως Δόκιμοι Λιμενοφύλακες αναλαμβάνουν υποχρέωσιν τριετούς εθελουσίας υπηρεσίας εις το Λιμενικόν Σώμα, αρχομένην από της εισόδου των εις την Σχολήν Λιμενοφυλάκων μη δυνάμενοι να παραιτηθούν προ της παρελεύσεως ταύτης”.
Άρθρον 3
Η παράγραφος 1 του Άρθρου 3 του Ν.Δ. 530/1970 αντικαθίσταται ως εξής:
“1. Οι εισερχόμενοι εις την Σχολήν Λιμενοφυλάκων ονομάζονται Δόκιμοι Λιμενοφύλακες. Από της κατατάξεώς των υποβάλλονται εις την Σχολήν εις ειδικήνεκπαίδευσιν επί αστυνομικών ναυτικοτεχνικών και στρατιωτικών θεμάτων. Οι επιτυχώς εκ της Σχολής ταύτης αποφοιτούντες ονομάζονται Λιμενοφύλακες δι` αποφάσεως του Αρχηγού Λιμενικού Σώματος, δημοσιευομένης διά της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως και εγγράφονται εις την επετηρίδα των Λιμενοφυλάκων κατά σειράν αρχαιότητος καθοριζομένην εκ της σειράς επιτυχίας αυτών κατά την ευδόκιμον αποφοίτησίν των. Διά της αυτής αποφάσεως οι αποτυχόντες απολύονται”.
Άρθρον 4
Η παράγραφος 3 του άρθρου 5 του Ν.Δ. 530/1970 αντικαθίσταται ως εξής:
“3. Δόκιμοι Λιμενοφύλακες ή Λιμενοφύλακες εισελθόντες και φοιτήσαντες εις την Σχολήν Δοκίμων Υπαξιωματικών Λιμενικού Σώματος και μη ονομασθέντες δι` οιονδήποτε λόγον Υπαξιωματικοί Λ.Σ., παραμένουν εις το Σώμα ως Λιμενοφύλακες”.
Άρθρον 5
Το άρθρον 8 του Ν.Δ. 530/1970 αντικαθίσταται ως εξής:
“Άρθρον 8.
Διαδικασία απολύσεως
1. Οι λιμενοφύλακες απολύονται: α. Κατόπιν αιτήσεώς των, οποτεδήποτε μετά την συμπλήρωσιν της τριετούς εθελουσίας υπηρεσίας αυτών εις το Λιμενικόν Σώμα. β. Λόγω ακαταλληλότητος διά μόνιμονπαραμονήν εις το Λ.Σ. κατά την διαδικασίαν των παραγράφων 2 και 3, του παρόντος άρθρου.
2. Η απόλυσις εις την περίπτωσιν β` της προηγουμένης παραγράφου ενεργείται ως ακολούθως:
Μετά την λήξιν της τριετούς εθελουσίας υπηρεσίας εις το Λιμενικόν Σώμα των Λιμενοφυλάκων υποβάλλεται εις το Αρχηγείον Λ.Σ. ητιολογημένηπρότασις υπό των προϊσταμένων των Υπηρεσιών ένθα υπηρετούν, περί της καταλληλότητος ή μη τούτων προς μόνιμονπαραμονήν. Η πρότασις εισάγεται εις ΠρωτοβάθμιονΣυμβούλιον Κρίσεως το οποίον συντίθεται εξ ενός Πλοιάρχου Λ.Σ. ως Προέδρου και δύο Αντιπλοιάρχων Λ.Σ. ως μελών. Χρέη Γραμματέως εκτελεί κατώτερος Αξιωματικός Λ.Σ. Το Συμβούλιονεκτιμών τα φύλλα ποιότητος των κρινομένων ως και πάντα τα υπάρχοντα εις τους ατομικούς των φακέλλους στοιχεία, αποφαίνεται ητιολογημένως περί απολύσεως ή μη κρινομένων. Η απόφασις του Συμβουλίου τούτου ήτις είναι κατά πάσαν περίπτωσιν υποχρεωτική διά τον Αρχηγόν Λ.Σ., κοινοποιείται εις τους εκ τούτων απολυομένους. Οι απολυόμενοι εντός δεκαημέρου ανατρεπτικής προθεσμίας από της κοινοποιήσεως της αποφάσεως δικαιούνται προσφυγής ιεραρχικώς υποβαλλομένης, ενώπιον Δευτεροβαθμίου Συμβουλίου Κρίσεως. Παρερχομένης απράκτου της προθεσμίας ταύτης η περί απολύσεως απόφασις του Πρωτοβαθμίου Συμβουλίου εκτελείται κατά τας κειμένας διατάξεις.
3. Το κατά την προηγουμένηνπαράγραφονΔευτεροβάθμιονΣυμβούλιον Κρίσεως συντίθεται επί του Προϊσταμένου της Υπηρεσίας Διοικήσεως εφ` όσον είναι ανώτατος Αξιωματικός άλλως του Υπαρχηγού Λ.Σ. ως Προέδρου και εκ δύο Πλοιάρχων Λ.Σ. ως μέλων αρχαιοτέρων του Προέδρου του Πρωτοβαθμίου Συμβουλίου. Γραμματεύς ορίζεται ο Τμηματάρχης Προσωπικού. Τούτο κρίνει και αποφασίζει κατά την ενώπιον του Πρωτοβαθμίου Συμβουλίου τηρουμένηνδιαδικασίαν, αι δε αποφάσεις τούτου εκτελούνται υποχρεωτικώς υπό του Αρχηγού Λ.Σ.
4. Τα ως άνω Συμβούλια συγκροτούνται δι` αποφάσεως του Αρχηγού Λ.Σ εις ην καθορίζονται και τα αναπληρωματικά αυτών μέλη.
5. Λιμενοφύλακες των οποίων ήθελε αποφασισθή η κατά τ` ανωτέρω απόλυσις καθ` ον χρόνον διανύουν αναρρωτικήνάδειαν, παραπέμπονται εις την ΑνωτάτηνΝαυτικήνΥγειονομικήνΕπιτροπήν (ΑΝΥΕ) προς κρίσιν της καταστάσεως της υγείας των, ότε εάν μεν κριθούν ανίκανοι διά το Λιμενικόν Σώμα, απολύονται βάσει της γνωματεύσεως της ΑΝΥΕ, εάν δε κριθούν ικανοί, απολύονται ως ακατάλληλοι βάσει της αποφάσεως του Πρωτοβαθμίου ή Δευτεροβαθμίου Συβμολίου. Προκειμένου περί νοσηλευομένου εις νοσοκομείονΛιμενοφύλακος καθ` ου εξεδόθηαπόφασις απολύσεως, αύτη εκτελείται μετά την έξοδον του εξ αυτού”.
Άρθρον 6
Αι παράγραφοι 2 και 3 του άρθρου 9 του Ν.Δ. 530/1970 αντικαθίστανται ως εξής: “2. Λιμενοφύλακες διανύοντες την τριετή εθελουσίαν υπηρεσίας εις το Λ.Σ. και πάσχοντες εκ νοσήματος ή τραύματος παραπέμπονται εις την ΑΝΥΕ μετά προηγουμένηννοσηλείαν εν τω ΝαυτικώΝοσοκομείω και γνωμάτευσιν του Διευθυντού τούτου. Η ΑΝΥΕ εξετάζουσα και κρίνουσα τους παραπεμπομένους κατά τας εκάστοτε ισχυούσας διατάξεις, περί εξετάσεως της σωματικής ικανότητος των Υπαξιωματικών Λ.Σ., χορηγεί εις αυτούς αναρρωτικάς αδείας διαρκείας μέχρι τεσσάρων μηνών μετά την λήξιν των οποίων παραπέμπονται εκ νέου εις την αυτήν Επιτροπήν, ήτιςεπανεξετάζουσα τούτους κρίνει οριστικώς αν είναι κατάλληλοι ή μη διά το Λιμενικόν Σώμα. Λιμενοφύλακες πάσχοντες εξ οιουδήποτε νοσήματος ή τραύματος συνεπεία του οποίου εντός μιάς διετίας εκωλύθησαν εις την εκπλήρωσιν των καθηκόντων των επί εξ (6) συνολικώς μήνας είτε κατά συνέχειαν είτε κατά χρονικά διαστήματα, εις α περιλαμβάνονται νοσηλείαι και αναρρωτικαίάδειαιχορηγηθείσαι δια το νόσημα τούτο, ή τραύμα και εξακολουθούν να κωλύωνται, παραπέμπονται εις την ΑΝΥΕ, εις ην αποστέλλονται τα δικαιολογητικά της κατά τ` ανωτέρω αποχής εκ των καθηκόντων των μετά γνωματεύσεως, του εκτελούντος την υγειονομικήνυπηρεσίαν της μονάδος των ιατρού, αναγραφούσης την φύσιν του νοσήματος ή τραύματος και βεβαιούσης ότι εξακολουθούν να κωλύωνται εκ του λόγου τούτου εις την άσκησιν των καθηκόντων των. Η ΑΝΥΕ εξετάζει και κρίνει ως καθορίζεται εις το προηγούμενον εδάφιον. Κατά των αποφάσεων της ΑΝΥΕ επιτρέπεται προσφυγή ενώπιον της Αναθεωρητικής ΑΝΥΕ εντός διμήνου από της κοινοποιήσεώς των εις τους ενδιαφερομένους.
3. Λιμενοφύλακες διανύσαντες την τριετήνεθελουσίανυπηρεσίαν αυτών εις το Λ.Σ. και πάσχοντες εξ οιουδήποτε νοσήματος ή τραύματος παραπέμπονται εις την ΑΝΥΕ και κρίνονται ως προς την ικανότητα αυτών ως και οι μόνιμοι Υπαξιωματικοί Λιμενικού Σώματος. Διά την χορήγησιν αναρρωτικής αδείας εκδίδεται σχετική απόφασις του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος”.
Άρθρον 7
Το άρθρον 10 του Ν.Δ. 530/1970 αντικαθίσταται ως εξής:
“Άρθρον 10.
Αναστολή απολύσεως Λιμενοφυλάκων
1. Ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας κατόπιν προτάσεως του Αρχηγού Λ.Σ. δύναται δι` αποφάσεώς του ν` αναστείλη την απόλυσιν των υποβαλόντων αίτησιν απολύσεως εις περίπτωσιν εμπολέμου καταστάσεως ή επιστρατεύσεως ή ένεκα εξωτερικών κινδύνων ή σοβαράς διαταράξεως ή εκδήλου απειλής της τάξεως ή της ασφαλείας της Χώρας εξ εσωτερικών κινδύνων και εφ` όσον χρόνον υφίστανται οι λόγοι ούτοι.
2. Λιμενοφύλακες κρινόμενοι ως αποστρατευτέοι ή αποτακτέοι βάσει γνωματεύσεως Πειθαρχικού Συμβουλίου απολύονται.
3. Αι αποφάσεις απολύσεως των Λιμενοφυλάκων δημοσιεύονται περιληπτικώς δια της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως”.
Άρθρον 8
Εξαιρέσεις εντοπιότητας
Δι` αποφάσεως του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας εκδιδομένης μετά πρότασιν του Αρχηγού Λ.Σ. δύναται να εξαιρήται των εκάστοτε ισχυουσών περί εντοπιότητας διατάξεων το προσωπικόν των μη ασκουσών αστυνομικά καθήκοντα περιφερειακών Υπηρεσιών του ΥΕΝ.
Άρθρον 9
Μεταβολή αρχαιότητος
Η αρχαιότης των Λιμενοφυλάκων μεταβάλλεται συνεπεία: 1. Προαγωγής κατά τας διατάξεις του επομένου άρθρου και 2. Προαγωγής επ` ανδραγαθία.
Άρθρον 10
Προαγωγαί
1. Οι Λιμενοφύλακες προάγονται, κατόπιν αποφάσεως του Συμβουλίου Κρίσεως Υπαξιωματικών ως ακολούθως:
α. Εις τον βαθμόν του Κελευστού Λ.Σ. μετά συμπλήρωσιν πραγματική υπηρεσίας εις το Σώμα δέκα (10) ετών.
β. Στο βαθμό του επικελευστή ύστερα από συμπλήρωση πραγματικής υπηρεσίας τεσσάρων ετών στο βαθμό του κελευστή.
γ. Στο βαθμό του αρχικελευστή ύστερα από συμπλήρωση πραγματικής υπηρεσίας τεσσάρων ετών στο βαθμό του επικελευστή.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 1 του Ν. 1801/1988 (Α 171).
#####
2. Αι θέσεις των κατά τας διατάξεις του παρόντος άρθρου προαγομένων λογίζονται ενιαίοι μετά των θέσεων των Λιμενοφυλάκων, εγγραφομένων τούτων εις ιδίαν επετηρίδα.
3. Λιμενοφύλακες προαγόμενοι κατά τας διατάξεις του παρόντος άρθρου ή επ` ανδραγαθία, εκτελούν καθήκοντα Υπαξιωματικού και Λιμενοφύλακοςαναλόγως των υπηρεσιακών αναγκών. Ούτοι θεωρούνται νεώτεροι των εκ της Παραγωγικής Σχολής Υπαξιωματικών προερχομένων ομοιοβάθμων των.
4. Τα της διαδικασίας υποβολής των προτάσεων και λοιπαίλεπτομέρειαι εφαρμογής του παρόντος άρθρου ρυθμίζονται δι` αποφάσεως του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας.
Άρθρον 11
Προαγωγαί απολυομένων
Οι μη προερχόμενοι εκ της Σχολής Δοκίμων Υπαξιωματικών του Λ.Σ. Κελευσταί, Επικελευσταί και Αρχικελευσταί, καταλαμβανόμενοι υπό του ορίου ηλικίας, εφ` όσον κριθούν προακτέοι υπό του αρμοδίου Συμβουλίου, προάγονται ένα μήνα προ της καταλήψεώς των υπό του ορίου ηλικίας εις τον αμέσως επόμενονβαθμόν, οι δε Αρχικελευσταί εις τον βαθμόν του Ανθυπασπιστού του Λ.Σ., τιθέμενοι εκτός οργανικών θέσεων. Οι ούτω προαγόμενοι αποστρατεύονται μετά παρέλευσιν μηνός από της προαγωγής των.
Άρθρον 12
Επικουρική Ασφάλισις
Οι Λιμενοφύλακες από της προαγωγής των εις τον βαθμόν του Κελευστού Λ.Σ. κατά τας διατάξεις του παρόντος Νόμου καθίστανται αυτοδικαίως μέτοχοι των Μετοχικού Ταμείου Ναυτικού (ΜΤΝ) και Ταμείου Αλληλοβοηθείας Ναυτικού (ΤΑΝ) κατά τας περί αυτών κειμένας διατάξεις.
Άρθρον 13
Ιδρυσις Λιμενικών Αρχών
1. Διά Π.Δ. εκδιδομένων προτάσει του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας μετά πρότασιν του Αρχηγού Λ.Σ. δύναται να ιδρύωνται, καταργώνται και μετατάσσωνται Κεντρικά Λιμεναρχεία, Λιμεναρχεία, Υπολιμεναρχεία και Λιμενικά Τμήματα εις τον λιμένα της έδρας ή της περιφερείας των Κεντρικών Λιμεναρχείων, Λιμεναρχείων και Υπολιμεναρχείων.
2. Η ίδρυση, ο καθορισμός της περιοχής δικαιοδοσίας και των αρμοδιοτήτων και η κατάργηση λιμενικών σταθμών γίνεται με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.2 του άρθρου 11 του Ν.2329/1995 (Α 172)
Άρθρον 14
1. Οι δυνάμει του Ν.Δ. 31/1973 “περί των Επικούρων Αξιωματικών του Λιμενικού Σώματος Ραδιοτηλεγραφητών υπηρετούντων εις την παρά τω Υπουργείω Ναυτιλίας, Μεταφορών και Επικοινωνιών, τομεύς Ναυτιλίας, Υπηρεσίαν ΝΑΤΟ” καταταγέντες Αξιωματικοί ΛΣ (ΕΥ) εντάσσονται εις την κατηγορίαν των Αξιωματικών των διεπομένων υπό των διατάξεων του άρθρου 23 του Νόμου 4473/1965 “περί ελέγχου της Ναυσιπλοίας, Επιθεωρήσεως Εμπορικών Πλοίων και άλλων τινών διατάξεων” και εξελίσσονται μέχρι και του βαθμού του Πλωτάρχου ΛΣ (ΕΥ).
2. Ούτοι προάγονται εις τον τελευταίονεξελικτικόνβαθμόν άμα τη συμπληρώσει δέκα πέντε (15) ετών πραγματικής στρατιωτικής εις το ΛΣ υπηρεσίας.
Άρθρον 15
Σημ.: όπως το άρθρο 15 όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 26 του Ν. 773/1978 αντικαταστάθηκε ως άνω με το άρθρο 16 του Ν. 1045/1980 (ΦΕΚ Α 95)
1. Δια τα έτη 1980, 1981 και 1982 Ανθυποπλοίαρχοι Λιμενικού Σώματος Ειδικών Υπηρεσιών συμπληρούντες τριακονταδιετή (32) συνολικήν πραγματικήν στρατιωτικήν υπηρεσίαν, εξ ης τετραετή (4) τοιαύτην εις τους βαθμούς του Ανθυποπλοιάρχου και Σημαιοφόρον Λιμενικού Σώματος Ειδικών Υπηρεσιών και κρινόμενοι προακτέοι υπό των οικείων Συμβουλίων, προάγονται εις τον βαθμόν του Υποπλοιάρχου Λιμενικού Σώματος Ειδικών Υπηρεσιών τιθέμενοι εκτός οργανικών θέσεων.
2. Οι τυχόν παραλειφθέντες προαγόμενοι επανακτούν την αρχαιότητά των τιθέμενοι εις το δεξιόν των κατά τ` ανωτέρω προαχθησομένων.
Άρθρον 16
Ανθυπασπισταί Λ.Σ. άμα τη συμπληρώσει εικοσιοκταετούς (28) πραγματικής στρατιωτικής εν τω Λιμενικώ Σώματι υπηρεσίας, προάγονται ανεξαρτήτως υπάρξεως κενών οργανικών θέσεων εις τον αμέσως επόμενονβαθμόν άνευ διαταράξεως της υφισταμένης σειράς αρχαιότητος και υπό τας προϋποθέσεις του άρθρου 7 του Ν.Δ. 649/70 “περί ιεραρχίας, προαγωγών και αποστρατείας Ανθυπασπιστών Χωροφυλακής και των τούτοις αντιστοιχούντων του Λιμενικού Σώματος, της Αστυνομίας Πόλεων και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας”.
Άρθρον 17
1. Οριον ηλικίας των Πλωταρχών ΛΣ Ειδικών Υπηρεσιών ορίζεται το 57ον έτος, των δε Ανθυπασπιστών ΛΣ το 54ον έτος.
2. Ανθυπασπισταί ΛΣ καταληφθέντες υπό του ορίου ηλικίας από της 31ης Δεκεμβρίου 1975 και εντεύθεν και παραμείναντες εις την ενεργόνυπηρεσίαν ως έφεδροι εκ μονίμων αποκαθίστανται.
Άρθρον 18
Καταργούμεναι Διατάξεις
Από της ισχύος του παρόντος καταργούνται αι κάτωθι διατάξεις:
1. Η παρ. 4 του άρθρου 11 του Ν.Δ. 530/1970 (ΦΕΚ 100/Α`/1970)”.
2. Αι παρ. 6 και 11 του άρθρου 14 του Ν.Δ. της 27 Μαϊου/1 Ιουνίου 1927 (ΦΕΚ 104/Α/1927) “περί διοικήσεως του Εμπορικού Ναυτικού”.
3. Η παράγραφος 3 του άρθρου 5 του Α.Ν. 20/30 Οκτωμβρίου 1935 (ΦΕΚ 502/Α`/35) “περί τροποποιήσεως και συμπληρώσεως των “περί διοικήσεως του Εμπορικού Ναυτικού διατάξεων”.
4. Το άρθρον 4 του νόμου 1952/1944 (ΦΕΚ 240Α`/1944 “περί τροποποιήσεως και συμπληρώσεως των “περί προσόντων προαγωγής Λιμενικών Αξιωματικών και Υπαξιωματικών ισχυουσών διατάξεων και προσθήκης συναφών τοιούτων”.
5. Η παράγραφος 1 του άρθρου 1 του Ν.Δ. 2504/1953 (ΦΕΚ 208Α`/1953 “περί συστάσεως Λιμενικών Τμημάτων εν ταις περιφερείαις της δικαιοδοσίας των Κεντρικών Λιμεναρχείων”. 6. Από της ισχύος του παρόντος καταργείται το Ν.Δ. 31/1973.
Άρθρον 19
Η ισχύς του παρόντος άρχεται από της δημοσιεύσεώς του διά της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως.
Ο παρών νόμος ψηφισθείς υπό της Βουλής και παρ΄ Ημών σήμερον κυρωθείς, δημοσιευθήτω διά της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως και εκτελεσθήτω ως νόμος του Κράτους.
Εν Αθήναις τη 26 Αυγούστου 1977
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Δ. ΤΣΑΤΣΟΣ