ΠΡΟΣΟΧΗ!! Έχει καταργηθεί από την 27/01/2012 με την Παρ.1 Άρθρο 52 ΝΟΜΟΣ 4036/2012

Νόμος 721 ΦΕΚ Α΄298/7.10.1977
Περί εγκρίσεως κυκλοφορίας και ελέγχου των γεωργικών φαρμάκων, ως και ρυθμίσεως συναφών θεμάτων.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Ψηφισάμενοι ομοφώνως μετά της Βουλής, απεφασίσαμεν

Άρθρον 1
Ορισμοί
Διά την εφαρμογήν των διατάξεων του παρόντος νόμου οι ακόλουθοι όροι έχουν την έναντι εκάστου προσδιοριζομένην έννοιαν:
α) Φυτόν ή φυτά: Τα ζώντα είδη του φυτικού βασιλείου και τα ζώντα μέρη αυτών, συμπεριλαμβανομένων των νωπών καρπών και των σπόρων, ως και των μη μεταποιημένων προϊόντων φυτικής προελεύσεως ή των εχόντων υποστή απλήν κατεργασίαν, ήτοι άλεσιν, συμπίεσιν, ξήρανσιν, ζύμωσιν και πρίσιν.
β) Εχθροί και ασθένειαι: Πας ζωϊκός ή φυτικός ή προκαρυωτικός οργανισμός και ιός, δυνάμενος αμέσως ή εμμέσως να προκαλέση αλλοίωσιν ή βλάβην των φυτών, προσέτι δε και πάσαν μη μεταδοτικήν νόσον των φυτών.
γ) Καταπολέμησις εχθρού ή ασθενείας: Το σύνολον των ενεργειών προς πρόληψιν, καταστροφήν, ελάττωσιν ή απομάκρυνσιν του περί ου πρόκειται εχθρού ή ασθενείας.
δ) Φυτοπροστατευτικά προϊόντα είναι οι δραστικές ουσίες και τα σκευάσματα, τα οποία περιέχουν μία ή περισσότερες δραστικές ουσίες με τη μορφή με την οποία προσφέρονται στο χρήστη και προορίζονται:
– να προστατεύουν τα φυτά ή τα φυτικά προϊόντα από κάθε είδους επιβλαβείς οργανισμούς ή να προλαμβάνουν τη δράση τους, εφόσον οι ουσίες ή τα σκευάσματα αυτά δεν ορίζονται διαφορετικά παρακάτω,
– να επηρεάζουν τις βιολογικές διεργασίες των φωτών (π.χ. ρυθμιστές αύξησης), εκτός αν πρόκειται για θρεπτικές ουσίες,
– να διατητούν τα φυτικά προϊόντα, εκτός αν πρόκειται για ουσίες ή προϊόντα που υπόκεινται σε ειδικές διατάξεις σχετικά με τα συντηρητικά.
– να καταστρέφουν τα ανεπιθύμητα φυτά.
– να καταστρέφουν μέρη των φωτών, να επιβραδύνουν ή να εμποδίζουν την ανεπιθύμητη ανάπτυξη φυτών.
ε) Δρων συστατικόν: Η χημικώς καθαρά ή η βιομηχανικώς παραγομένη τεχνικώς καθαρά ουσία του γεωργικού φαρμάκου η δρώσα εναντίον των εχθρών και ασθενειών των φυτών ή η αυξάνουσα την αποτελεσματικότητα αυτού ή η ενισχύουσα την αντοχήν των φυτών έναντι των εχθρών και ασθενειών αυτών. στ) Βοηθητικαί ουσίαι: Τα μη δρώντα αμέσως εναντίον των εχθρών και ασθενειών των φυτών συστατικά του γεωργικού φαρμάκου, τα οποία όμως είναι απολύτως απαραίτητα ίνα δρών τι συστατικόν χημικώς ή τεχνικώς καθαρόν τοιούτον, αποκτήση τας εις την πράξιν αναγκαίας ή σκοπίμους διά γεωργικόν φάρμακον ιδιότητας.
ζ) Νοθευμένον γεωργικόν φάρμακον: Το φάρμακον : αα) του οποίου η περιεκτικότης εις δρώντα συστατικά και βοηθητικάς ουσίας, ως και αι φυσικαί αυτού σταθεραί και ιδιότητες αφίστανται των της ηγγυημένης συνθέσεως και ββ) του οποίου το περιεχόμενον της ετικέττας αφίσταται του εγκριθέντος τοιούτου.
η) Σκεύασμα ή παρασκεύασμα : Το μίγμα χημικώς ή τεχνικώς καθαρού δρώντος συστατικού ή συστατικών μετά βοηθητικών ουσιών υπό την αυτήν πάντοτε σύνθεσιν και σύστασιν έτοιμον προς χρήσιν ως έχει ή μεθ` απλήν αραίωσιν.
θ) Ιδιοσκεύασμα : Το παρσκεύασμα το φέρον ονομασίαν μη σαφώς δηλωτικήν της συνθέσεώς του και αποτελούσαν προστατευόμενον σήμα του παρασκευαστού αυτού, έχον την αυτήν πάντοτε σύνθεσιν, σύστασιν και εξωτερικήν εμφάνισιν, έτοιμον προς χρήσιν αυτουσίως ή μεθ` απλήν αραίωσιν.
ι) Ηγγυημένη σύνθεσις: Η δηλωτέα κατά βάρος ή κατ` όγκον εκατοστιαία αναλογία εκάστου των δρώντων συστατικών και της μορφής αυτών και η συνολικά κατά βάρος αναλογία των βοηθητικών ουσιών, ως και αι δηλωτέαι φυσικαί ιδιότητες και σταθεραί του γεωργικού φαρμάκου.
ια) Επίσημος ανάλυσις: Η υπό των διά του παρόντος νόμου και των δυνάμει αυτού εκδιδομένων διαταγμάτων ή υπουργικών αποφάσεων οριζομένων ιδρυμάτων ή εργαστηρίων, εκτελουμένη ανάλυσις γεωργικού φαρμάκου προς επαλήθευσιν της ηγγυημένης συνθέσεως αυτού.
ιβ) Συσκευασία: Το εκ παντοειδούς υλικού άμεσον ή έμμεσον περίβλημα εντός του οποίου περιέχεται το γεωργικόν φάρμακον.
ιγ) Υπόλειμμα γεωργικού φαρμάκου: Η μετά την εφαρμογήν του γεωργικού φαρμάκου παραμένουσα επί ή εντός του φυτού του φερομένου προς κατανάλωσιν, ποσότης δρώντος συστατικού ή και των επιβλαβών προϊόντων αποικοδομήσεώς του και γενικώς χημικής μετατροπής αυτού.
ιδ) Ελεγχος γεωργικού φαρμάκου: Η παρ` αρμοδίου οργάνου επαλήθευσις της δηλώσεως του παρασκευαστού γεωργικού φαρμάκου περί της αποτελεσματικότητος τούτου εναντίον εχθρών και ασθενειών των φυτών, της μη επιβλαβούς δράσεως τούτου επί των φυτών και του οικοσυστήματος, της ηγγυημένης συνθέσεώς του, των χημικών, φυσικών και τοξικολογικών εκείνων ιδιοτήτων του, αι οποίαι επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα, την σταθερότητα, την ασφαλή διατήρησιν και χρήσιν του γεωργικού φαρμάκου, ως και περί των υπολειμμάτων αυτού.
ιε) Βιολογικός έλεγχος: Η ειδικωτέρα επαλήθευσις εις ότι αφορά την ως άνω αποτελεσματικότητα και την μη επιβλαβή δράσιν του γεωργικού φαρμάκου επί των φυτών.
ιστ) Οικοσύστημα: Οι διά την ανταλλαγήν της ύλης και ενεργείας αλληλοεπίδρώντες, εις μίαν συνεχή ανακύκλησιν, αβιοτικοί (έδαφος, αήρ, ύδωρ) και βιοτικοί παράγοντες (πανίς, χλωρίς).
ζ) Εγκρισις κυκλοφορίας: Η άδεια του Υπουργού Γεωργίας δυνάμει της οποίας το πληρούν τας διατάξεις του παρόντος γεωργικόν φάρμακον δύναται να κυκλοφορή προς χρήσιν.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.2 του άρθρου 1 του Ν. 2538/1997 (Α 242)

Άρθρον 2
Εγκρισις κυκλοφορίας γεωργικών φαρμάκων

1. Απαγορεύεται η κατοχή, παρασκευή προς εμπορίαν, εμπορία, εισαγωγή, διάθεσις καθ` οιονδήποτε τρόπον, έστω και δωρεάν, ανταλλαγή, μεταφορά και διαφήμισις εντός της Χώρας γεωργικού φαρμάκου, εφ` οσον διά το φάρμακον τούτο δεν εχορηγήθη έγκρισις κυκλοφορίας.

2. Η έγκρισις κυκλοφορίας χορηγείται δι` αποφάσεως του Υπουργού Γεωργίας, εκδιδομένης μετά σύμφωνον γνώμην του κατ` άρθρον 18 του παρόντος Ανωτάτου Συμβουλίου Γεωργικών Φαρμάκων (Α.ΣΥ.ΓΕ.Φ.)

3. Δι` έκαστον γεωργικόν φάρμακον παρέχεται ιδία έγκρισις κυκλοφορίας.

4. Κυκλοφορούντα ήδη γεωργικά φάρμακα, διά τα οποία εζητήθη έγκρισις κυκλοφορίας, εξακολουθούν να κυκλοφορούν, ως εκυκλοφόρουν κατά τον χρόνον υποβολής της σχετικής αιτήσεως, μέχρι χορηγήσεως της εγκρίσεως ή απορρίψεως της αιτήσεως.

Άρθρον 3
Αίτησις δι` έγκρισιν κυκλοφορίας

1. Διά την χορήγησιν της κατά το προηγούμενον άρθρον εγκρίσεως κυκλοφορίας, υποβάλλεται αίτησις εις την Δ/νσιν Προστασίας Φυτών του Υπουργείου Γεωργίας υπό του παρασκευαστού διά τα εις την χώραν παραγόμενα γεωργικά φάρμακα ή του ειδικώς εξουσιοδοτουμένου αντιπροσώπου διά τα αλλοδαπής προελεύσεως.

2. Η αίτησις περιλαμβάνει τα φυτά ή το φυτόν και τους εχθρούς ή τας ασθενείας αυτών ή γενικώς το πεδίον εφαρμογής διά το οποίον ζητείται η έγκρισις κυκλοφορίας, την δόσιν ή τας δόσεις δι` ων επιτυγχάνεται το επιδιωκόμενον αποτέλεσμα και τον τρόπον εφαρμογής του γεωργικού φαρμάκου και συνοδεύεται υπό των επομένων δικαιολογητικών:
α) Διπλοτύπου καταθέσεως παραβόλου, περί ου το άρθρον 27 του παρόντος.
β) Δηλώσεως, εις διπλούν, περιλαμβανούσης τα ακόλουθα:
αα) Το ονοματεπώνυμον και την διεύθυνσιν του παρασκευάζοντος το γεωργικόν φάρμακον, ως και τον εμπορικόν τίτλον της επιχειρήσεως και το σήμα ταύτης, εφ` όσον υπάρχει.
ββ) Το ονοματεπώνυμον και την διεύθυνσιν του αιτούντος την έγκρισιν κυκλοφορίας.
γγ) Την εμπορικήν ονομασίαν του γεωργικού φαρμάκου προκειμένου περί ιδιοσκευάσματος ή την χημικήν ονομασίαν αυτού, προκειμένου περί παρασκευάσματος.
δδ) Την κοινήν ονομασίαν του χημικώς ή τεχνικώς καθαρού δρώντος συστατικού, εφ` όσον υπάρχει.
εε) Την ηγγυημένην σύνθεσιν του γεωργικού φαρμάκου.
στστ) Περιγραφήν του είδους και υλικού της συσκευασίας, υπό την οποίαν πρόκειται να κυκλοφορήση ή κυκλοφορεί το γεωργικόν φάρμακον.

3.Προκειμένου περί γεωργικών φαρμάκων διά πρώτην φοράν κυκλοφορούντων, η αίτησις συνοδεύεται, πλην των εις την προηγουμένην παράγραφον αναφερομένων, και υπό των ακολούθων, εις διπλούν, στοιχείων:
α) Την δόσιν ή τας δόσεις διά τας οποίας αιτείται να γίνη ο βιολογικός έλεγχος.
β) Στοιχεία επί των ενδεχομένων φυτοτοξικών και λοιπών επί των φυτών παρενεργειών του γεωργικού φαρμάκου.
γ) Στοιχεία διά την συνδυαστικότητα του γεωργικού φαρμάκου με έτερα, εφ` οσον υπάρχουν.
δ) Στοιχεία επί της μελισσοτοξικότητος του γεωργικού φαρμάκου, των παρενεργειών τούτου επί των λοιπών ωφελίμων εντόμων και της εξ αυτού ενδεχομένης ρυπάνσεως του οικοσυστήματος.
ε) Πλήρη κατά το δυνατόν στοιχεία επί των υπολειμμάτων επί και εντός των φυτών και περιγραφήν ή μνείαν βιβλιογραφικών παραπομπών της εφαρμοζομένης μεθόδου διά τον προσδιορισμόν αυτών.
στ) Περιγραφήν ή βιβλιογραφικάς περικοπάς περί της μεθόδου (χημικής, φυσικής ή βιοδοκιμής) της εφαρμοζομένης διά τον έλεγχον της ηγγυημένης συνθέσεως του γεωργικού φαρμάκου.
ζ) Παν στοιχείον αναφερόμενον εις τας χημικάς και φυσικάς ιδιότητας του δρώντος συστατικού και την σταθερότητα τούτων υπό διάφόρους συνθήκας.
η) Παν τοξικολογικόν διάθέσιμον στοιχείον επί της οξείας, ημιχρονίας και χρονίας τοξικότητος διά διαφόρων οδών, ως και ετέρων επίκινδύνων παρενεργειών, ήτοι τερατογονιών, γενετικών μεταλλαγών, καρκινογόνου δράσεως και άλλων.
θ) Περιγραφήν ή μνείαν της μεθόδου δι` ης είναι δυνατή ή μετατροπή των δρώντων συστατικών εις ακινδύνους διά τα θερμόαιμα και το οικοσύστημα ενώσεις.
ι) Βιβλιογραφικάς περικοπάς εφ` όσον υπάρχουν, σχετικάς με την εν γένει τοξικήν συμπεριφοράν του γεωργικού φαρμάκου και την έναντι των εχθρών και ασθενειών των φυτών αποτελεσματικότητα αυτού.
ια) Αντίγραφον της εγκρίσεως κυκλοφορίας του γεωργικού φαρμάκου εις την χώραν παρασκευής του ή εις άλλας χώρας, εφ` όσον υπάρχει.
ιβ) Περιγραφήν του ορθού χειρισμού και των προφυλάξεων του γεωργικού φαρμάκου.
ιγ) Αντίτυπον εις τετραπλούν του επί της συσκευασίας ή της επ`αυτής ετικέττας κειμένου, περί ου η παρ. 1 του άρθρου 22 του παρόντος.

4. Τα τοξικολογικά, χημικά και φυσικά στοιχεία τα αφορώντα εις το δρων συστατικόν και αναγκαία διά την έγκρισιν κυκλοφορίας γεωργικού φαρμάκου, θα προέρχωνται απαραιτήτως παρά του παρασκευάζοντος το δρων συστατικόν το περιεχόμενον εις το συγκεκριμένον γεωργικόν φάρμακον του οποίου ζητείται η έγκρισις κυκλοφορίας και ουχί παρ` άλλου παρασκευαστού του δρώντος συστατικού. Τούτο βεβαιούται παρά του προμηθευτού του δρώντος συστατικού.

Άρθρον 4
Ελεγχος υπό του Μπενακείου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου

1. Το αρμόδιο όργανο για τον εργαστηριακό έλεγχο, κατά τις διατάξεις του νόμου αυτού και του ν. 2147/1952 (ΦΕΚ 155Α), ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας, ύστερα από γνώμη του Α.ΣΥ.ΓΕ.Φ..

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.1 του άρθρου 28 του Ν.1845/1989 (ΦΕΚ Α 102)

2. Η Διεύθυνση Προστασίας Φυτών του Υπουργείου Γεωργίας διαβιβάζει αντίγραφα των στοιχείων των παραγράφων 2 και 3 του προηγούμενου άρθρου στο αρμόδιο όργανο για τον εργαστηριακό έλεγχο. Το όργανο αυτό ειδοποιεί τον ενδιαφερόμενο μέσα σε ένα μήνα από τη λήψη των στοιχείων για τον αριθμό και την ποσότητα των δειγμάτων του γεωργικού φαρμάκου, που είναι αναγκαία για τον έλεγχο.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.1 του άρθρου 28 του Ν.1845/1989 (ΦΕΚ Α 102)

3. Τον εν συνεχεία διενεργούμενον επί φυτού ή φυτών βιολογικόν έλεγχον δύναται να παρακολουθήση ο υποβαλών αίτησιν εγκρίσεως κυκλοφορίας γεωργικού φαρμάκου ή εξουσιοδοτημένος αντιπρόσωπος αυτού.

Άρθρον 5
Διάκρισις εγκρίσεως κυκλοφορίας

1. Η εν άρθρω 2 έγκρισις κυκλοφορίας γεωργικού φαρμάκου διακρίνεται εις προσωρινήν και οριστικήν.

2. Η διάρκεια της προσωρινής εγκρίσεως κυκλοφορίας είναι διετής, της δε οριστικής πενταετής, του υπολογισμού γινομένου από της ημέρας της εκδόσεως της εγκρίσεως μέχρι και της 31ης Δεκεμβρίου του δεύτερου ή του πέμπτου, αντιστοίχως, από της εκδόσεως έτους.

3. Οριστική έγκρισις κυκλοφορίας άνευ ελέγχου, χορηγείται:
α) Εντός εξ μηνών από της ισχύος του παρόντος, εις γεωργικά φάρμακα, των οποίων η αποτελεσματικότης είναι από πενταετίας τουλάχιστον γνωστή εις την επίστήμην και επιβεβαιωμένη εις την πράξιν, βάσει των φυσικών και χημικών ιδιοτήτων και σταθερών αυτών χωρίς την διενέργειαν βιολογικού ελέγχου.
β) Εντός έτους από της ισχύος του παρόντος, εις γεωργικά φάρμακα, τα οποία επί μίαν τουλάχιστον τριετίαν προ της ισχύος του παρόντος εχουν εισαχθή ή παραχθή εις την χώραν και έχουν χρησιμοποιηθή ευρέως, τα δε αποτελέσματα της χρήσεως αυτών εις την πραξιν υπήρξαν ικανοποιητικά.

4. α) Για τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα που περιέχουν δραστικές ουσίες που δεν έχουν ακόμη εγκριθεί για τις καλλιέργειες της χώρας μας, ενώ έχει ήδη χορηγηθεί τέτοια έγκριση, προσωρινή ή οριστική, σε δύο (2) τουλάχιστον Κράτη – Μέλη της Ευρωπαικής Ενωσης (Ε.Ε.), εκ των οποίων το ένα είναι μεσογειακό, ή κατά την παράγραφο 1 του άρθρου 2 του παρόντος νόμου έγκριση κυκλοφορίας αυτών χορηγείται ως προσωρινή, διάρκειας τεσσάρων (4) ετών από το Γενικό Διευθυντή Φυτικής Παραγωγής του Υπουργείου Γεωργίας, κατά παρέκκλιση των διατάξεων της παραγράφου 2 του άρθρου 2, της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου και νόμου αυτού.
β) Για τη χορήγηση της κατά την προηγούμενη περίπτωση α` έγκρισης κυκλοφορίας υποβάλλεται στη Διευθυνση προστασίας Φυτικής Παραγωγής του Υπουργείου Γεωργίας αίτηση που συνοδεύεται από αντίγραφα των εγκρίσεων κυκλοφορίας του φυτοπροστατευτικού προϊόντος που έχουν χορηγηθεί από τα Κράτη – Μέλη της προηγούμενης περίπτωσης, καθώς και από διπλότυπο καταθέσεως ειδικού παραβόλου ύψους ενός εκατομμυρίου (1.000.000) δραχμών επιπλέον αυτού που ορίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθου 27 παρ. 1 περίπτωση α` υποπεριπτ. γγ` και εε`, υπέρ του Κρατικού Προϋπολογισμού, εφαρμοζομένων ανάλογα και των διατάξεων των παραγράφων 1, 2 και 3 του άρθρου 3 του παρόντος νόμου όσον αφορά την υποβολή της αίτησης και τα συνοδευόμενα με αυτή δικαιολογητικά.
γ) Η κατά την περίπτωση α` έγκριση κυκλοφορίας χορηγείται το αργότερο εντός τεσσάρων (4) μηνών από την υποβολή της αίτησης της προηγούμενης περίπτωσης β`.
Τυχόν άρνηση χορήγησης της έγκρισης θα πρέπει να αιτιολογείται με στοιχεία που να αποδεικνύουν, κατά περίπτωση, ότι ο εγκεκριμένος τρόπος χρήσης στις χώρες όπου έχει εγκριθεί το προϊόν, εφαρμοζόμενος στην Ελλάδα, δεν είναι εξίσου ασφαλής για το χρήστη και τον καταναλωτή.
Η μη έγκαιρη διαβίβαση προς το Γενικό Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Φυτικής Παραγωγής της αίτησης για τη χορήγηση της έγκρισης, ή μη κατά το προηγούμενο εδάφιο αιτιολόγηση για την άρνηση χορήγησης της και μη χορήγηση της προσωρινής έγκρισης μέσα στην προθεσμία του προηγούμενου εδαφίου αποτελούν πειθαρχικό αδίκημα των υπευθύνων υπαλλήλων που τιμωρείται σύμφωνα με τις διατάξεις του π.δ/τος 611/1977 “Υπαλληλικός Κώδιξ.
δ) Η προσωρινή έγκριση κυκλοφορίας ενός προϊόντος είναι δυνατόν να ανακληθεί, εφόσον συντρέχει περίπτωση από τις αναφερόμενες στα άρθρα 6 και 9 του παρόντος νόμου. Προ της λήξεως της προσωρινής έγκρισης κυκλοφορίας, το προϊόν εξετάζεται με μέριμνα της υπηρεσίας για τη χορήγηση οριστικής έγκρισης κυκλοφορίας, με εφαρμογή των κειμένων διατάξεων ως προς τα δικαιολογητικά που θα κληθεί να καταθέσει ο ενδιαφερόμενος μαζί με τη σχετική αίτηση.
Εάν δεν υποβληθούν η αίτηση και τα δικαιολογητικά, όταν ζητηθούν από την υπηρεσία, αίρεται και η προσωρινή έγκριση.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.2α του άρθρου 1 του Ν. 2538/1997 (Α 242)

5. Η αίτησις διά την έγκρισιν κυκλοφορίας των κατά τας παραγράφους 3 και 4 του παρόντος άρθρου γεωργικών φαρμάκων υποβάλλεται υπό του ενδιαφερομένου εντός τριών (3) μηνών από της ενάρξεως ισχύος του παρόντος.

6. Επί εκπροθέσμως υποβληθείσης αιτήσεως δι` έγκρισιν κυκλοφορίας των κατά τας παραγράφους 3 περ. β` και 4 του παρόντος άρθρου γεωργικών φαρμάκων, η έγκρισις χορηγείται εντός έτους από της υποβολής της αιτήσεως.

7. Ο Υπουργός Γεωργίας δύναται δι` αποφάσεώς του, μετά γνωμοδότησιν του Α.ΣΥ.ΓΕ.Φ., να παρατείνη δι` εν εισέτι εξάμηνον τον χρόνον, εντός του οποίου χορηγείται η έγκρισις κυκλοφορίας, περί ης αι παρ. 3, περίπτ. β` και παρ. 4 του παρόντος.

8. Από της ισχύος του παρόντος και εφεξής οριστική έγκρισις κυκλοφορίας κατόπιν ελέγχου διενεργουμένου κατά την τεχνικήν και τας μεθόδους τας καθοριζομένας υπό του Α.ΣΥ.ΓΕ.Φ., χορηγείται μετά εν έτος και ουχί περαν των τριών ετών από της υποβολής της αιτήσεως υπό του ενδιάφερομένου, περί εγκρίσεως κυκλοφορίας εις γεωργικά φάρμακα εισαχθησόμενα ή παραχθησόμενα εν τη χώρα.

9. Προσωρινή έγκρισις κυκλοφορίας δύναται προ της λήξεως της να μεταρέπεται, κατόπιν αιτήσεως του ενδιαφερομένου, εις οριστικήν ή να ανακαλήται, εφ` οσον συντρέχει περίπτωσις εκ των εις τα άρθρα 6 και 9 του παρόντος αναφερομένων. Η αίτησις μετατροπής της προσωρινής εγκρίσεως εις οριστικήν υποβάλλεται κατά τας διατάξεις του άρθρου 3 του παρόντος, άνευ άλλων δικαιολογητικών, πλην της καταθέσεως του εις το άρθρον 27 του παρόντος οριζομένου παραβόλου.

10. Προ της λήξεως της η οριστική έγκρισις κυκλοφορίας δύναται να ανανεωθή, υπό τον αυτόν αριθμόν εγκρίσεως κυκλοφορίας και διά το αυτό χρονικόν διάστημα, εφ` όσον ουδεμία αλλαγή εγένετο εις την εμπορικήν ονομασίαν και την ηγγυημένην σύνθεσιν, κατόπιν αιτήσεως ανανεώσεως υποβαλλομένης κατά τας διατάξεις του άρθρου 3 του παρόντος άνευ δικαιολογητικών, πλην της καταθέσεως του εις το άρθρον 27 οριζομένου παραβόλου.

11. Δύναται να χορηγηθή, κατόπιν αιτήσεως του ενδιάφερομένου, νέα εγκρισις κυκλοφορίας εγκεκριμένου ήδη γεωργικού φαρμάκου υπό νέαν ονομασίαν, εφ` οσον νομίμως απηγορεύθη εκ των υστέρων η χρήσις της ονομασίας διά την οποίαν είχε χορηγηθή η έγκρισις κυκλοφορίας. Διά την περίπτωσιν ταύτην δεν απαιτείται νέος έλεγχος του εν λόγω γεωργικού φαρμάκου.

Άρθρον 5α
Οδηγίες χρήσεως σχετικές με την αποτελεσματική δράση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων

1. Την αστική ευθύνη για την ακρίβεια των οδηγιών χρήσεως ως προς την αποτελεσματικότητα της δράσης ενός φυτοπροστατευτικού προϊόντος φέρει ο κάτοχος της προσωρινής ή οριστικής έγκρισης κυκλοφορίας.

2. Οι οδηγίες αυτές οφείλουν να περιλαμβάνουν με σαφήνεια και ακρίβεια τη μείζονα χρήση από πλευράς δασολογίας, συχνότητας εφαρμογών, χρόνου τελευταίας εφαρμογής προ της συγκομιδής, καθώς και κάθε άλλης παραμέτρου που απαιτείται για την αποτελεσματική δράση του φυτοπροστατευτικού προϊόντος υπό τις δυσμενέστερες συνθήκες και αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της αιτήσεως για την προσωρινή ή την οριστική έγκριση κυκλοφορίας.

3. Ο κάτοχος προσωρινής ή οριστικής έγκρισης κυκλοφορίας οφείλει να παρακολουθεί και να επιβεβαιώνει την ισχύ των οδηγιών της παραγράφου 1 του παρόντος, ώστε να εξασφαλίζεται η αποτελεσματική δράση του φυτοπροστατευτικού προϊόντος.

4. Με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθορίζεται ο τρόπος και ο χρόνος σύνταξης και κατάθεσης των οδηγιών της παραγράφου 1 του παρόντος, ο τρόπος για την επιβεβαίωση ή την αναθεώρηση τους για ορισμένες περιοχές της χώρας ή για το σύνολο της επικράτειας, καθώς και τα μέτρα που λαμβάνονται σε περιπτώσεις αμφισβήτησης της ορθότητάς τους.
Σημ.: όπως το άρθρο 5α προστέθηκε με την παρ.2β του άρθρου 1 του Ν.2538/1997 (Α 242)

Άρθρον 6
Ετεραι περιπτώσεις αρνήσεως εγκρίσεως κυκλοφορίας.
Ο Υπουργός Γεωργίας, μετά σύμφωνον γνώμην του Α.Σ.Υ.ΓΕ.Φ., απορρίπτει προσέτι την περί εγκρίσεως κυκλοφορίας γεωργικού φαρμάκου αίτησιν, εφ` όσον:
α) Η εμπορική ονομασία τούτου ή η ονομασία του εν γένει τείνει να εξαπατήση ή παραπλανήση τον αγοραστήν σχετικώς προς την ηγγυημένην σύνθεσιν του ή προς τας ουσίας εκ των οποίων αποτελείται το γεωργικόν φάρμακον.
β) Η ηγγυημένη σύνθεσις τούτου είναι περίπου η ιδία προς έτερον γεωργικόν φάρμακον, δι` ο εχορηγήθη έγκρισις κυκλοφορίας εις τον αυτόν αιτήσαντα.
γ) Το υλικόν ή το είδος συσκευασίας δύναται να επιδράση δυσμενώς επί της αποτελεσματικότητος του γεωργικού φαρμάκου.

Άρθρον 7
Μητρώον εγκρίσεων
Παρά τη Διευθύνσει Προστασίας Φυτών του Υπουργείου Γεωργίας τηρείται Ειδικόν Μητρώον, εις ο καταχωρούνται αι χορηγούμεναι εγκρίσεις κυκλοφορίας. Εκάστη εξ αυτών λαμβάνει χρονολογίαν και αριθμόν, όστις αποτελεί τον “αριθμόν εγκρίσεως κυκλοφορίας” του γεωργικού φαρμάκου.

Άρθρον 8
Διεύρυνσις εγκρίσεως

1. Διά γεωργικά φάρμακα τυχόντα εγκρίσεως κυκλοφορίας δύναται να ζητηθή διεύρυνσις της εγκρίσεως κυκλοφορίας τούτων διά χρήσιν εις έτερα φυτά ή εχθρούς και ασθενείας ή έτερον πεδίον εφαρμογής ως και ετέρας δόσεις πέραν των περιλαμβανομένων εις την χορηγηθείσαν έγκρισιν κυκλοφορίας.

2. Μετά της αιτήσεως υποβάλλονται τα κάτωθι δικαιολογητικά:
α) Στοιχεία εις διπλούν, περί των αιτουμένων νέων χρήσεων, αφορωσών εις τα φυτά, τους εχθρούς και ασθενείας, τας χρησιμοποιουμένας δόσεις και τας ενδεχομένας φυτοτοξικάς και λοιπάς επί των φυτών παρενεργείας.
β) Στοιχεία, εις διπλούν, περί των υπολειμμάτων του γεωργικού φαρμάκου επί ή εντός των ιστών φυτών.
γ) Αντίγραφον εις διπλούν, της εγκρίσεως κυκλοφορίας του γεωργικού φαρμάκου εις την χώραν παρασκευής τούτου ή εις άλλας χώρας, διά τας αιτουμένας νέας χρήσεις, εφ` οσον υπάρχει.
δ) Αντίτυπον εις τετραπλούν, του κειμένου, περί ου η παρ. 1 του άρθρου 22 του παρόντος.
ε) Διπλότυπον καταθέσεως του εις το άρθρον 27 οριζομένου παραβόλου.

3. Διά την χορήγησιν της εν τη παραγράφω 1 αιτουμένης εγκρίσεως, απαιτείται η διενέργεια ελέγχου του γεωργικού φαρμάκου.

Άρθρον 9
Ανάκλησις.
Ο Υπουργός Γεωργίας, δύναται, μετά σύμφωνον γνώμην του Α.ΣΥ.ΓΕ.Φ., να ανακαλή την χορηγηθείσαν έγκρισιν κυκλοφορίας γεωργικού φαρμάκου, εφ`όσον διαπιστωθή λόγος, ο οποίος θα εδικαιολόγει την αρνησιν εγκρίσεως κυκλοφορίας.

Άρθρον 10
Κοινοποίησις – Ενστάσεις

1. Πασα απόφασις του Υπουργού Γεωργίας αναφερομένη εις έγκρισιν ή άρνησιν εγκρίσεως κυκλοφορίας ή μετατροπήν, ανανέωσιν, επέκτασιν ή ανάκλησιν χορηγηθείσης εγκρίσεως κυκλοφορίας, κοινοποιείται εις τον ενδιαφερόμενον διά συστημένης επιστολής εντός μηνός από της εκδόσεως αυτής.

2. Ο ενδιάφερόμενος δύναται εντός τεσσαράκοντα πέντε (45) ημερών από της εις αυτόν κοινοποιήσεως της κατά την προηγουμένην παράγραφον αποφάσεως, να ζητήση την αναθεώρησιν ταύτης δι` αιτήσεώς του κατατιθεμένης εις τον Υπουργόν Γεωργίας, η οποία διαβιβάζεται διά της Διευθύνσεως Προστασίας Φυτών εις το Α.ΣΥ.ΓΕ.Φ., όπερ αποφαίνεται εντός μηνός από της εις αυτό περιελεύσεως της αιτήσεως και εν συνεχεία αποφασίζει ο Υπουργός Γεωργίας.

3. Την αίτησιν δύναται ο ενδιαφερόμενος να υποστηρίξη αυτοπροσώπως ή και δι` εξουσιοδοτημένου αντιπροσώπου του.

Άρθρον 11
Δημοσιεύσεις

1. Εντός του πρώτου τριμήνου εκάστου έτους δημοσιεύονται διά της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως ο τίτλος και αι τεχνικαί προδιάγραφαί των γεωργικών φαρμάκων τα οποία έτυχον εγκρίσεως κυκλοφορίας κατά το προηγούμενον έτος, μετά σχετικών λεπτομερειών των εγκριτικών πινάκων.

2. Ο Υπουργός Γεωργίας δύναται να γνωστοποιή διά παντός προσφόρου μέσου τα αποτελέσματα των, εις εκτέλεσιν του παρόντος, γενομένων αναλύσεων και εξετάσεων, ως και πάσαν άλλην σχετικήν χρήσιμον πληροφορίαν.

Άρθρον 12
Αδεια εισαγωγής

1. Η Αδεια εισαγωγής γεωργικού φαρμάκου χορηγείται υπό της Διευθύνσεως Προστασίας Φυτών, κατόπιν αιτήσεως υπό του ενδιάφερομένου, μετά της οποίας συνυποβάλλονται τιμολόγια ή προτιμολόγια, ως και διπλότυπον καταθέσεως του εις το άρθρον 27 οριζομένου παραβόλου.

2. Μετά διετίαν από της ισχύος του παρόντος η έγκρισις κυκλοφορίας εισαγομένου γεωργικού φαρμάκου, είναι απαραίτητον δικαιολογητικόν διά την άδειαν εισαγωγής τούτου, ο αριθμός της οποίας αναφέρεται εις την εν παρ. 1 αίτησιν αδείας εισαγωγής.

3. Οπoιoς εισάγει από τρίτες χώρες ή διακινεί μέσο της Ευρωπαϊκής ένωσης φυτοπροστατευτικά προϊόντα υποχρεούται να υποβάλει εντός του πρώτου διμήνου κάθε έτους επικυρωμένα αντίγραφα παραστατικών εισαγωγής ή διακίνησης..,
Σημ.: όπως η παρ.3 προστέθηκε με την παρ.1 άρθρ.33 Ν.3147/2003,ΦΕΚ Α 135/5.6.2003.

Άρθρον 13
Διαφήμιση
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.3 του άρθρου 1 του Ν.2538/1997 (Α 242)

1. Απαγορεύεται η Διαφήμιση φυτοπροστατευτικών προϊόντων από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (Μ.Μ.Ε.). Κατ` εξαίρεση επιτρέπεται η Διαφήμιση αυτών σε επιστημονικά περιοδικά και βιβλία αγροτικού περιεχομένου, εφόσον η Διαφήμιση αφορά φυτοπροστατευτικά προϊόντα για τα οποία έχει χορηγηθεί έγκριση κυκλοφορίας και περιέχουν στοιχεία που δεν αφίστανται των περιλαμβανομένων στην έγκριση κυκλοφορίας.
Κατ` εξαίρεση, υπό τις προϋποθέσεις του προηγούμενου εδαφίου, επιτρέπεται η Διαφήμιση των προϊόντων που χρησιμοποιούνται για τους σκοπούς της περίπτωσης 1) του άρθρου 30 του παρόντος νόμου και από όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (Μ.Μ.Ε.).
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 8 Ν.2732/1999 ΦΕΚ Α 154/30.7.1999.

2. Στη Διαφήμιση του δευτέρου εδαφίου της προηγούμενης παραγράφου, απαγορεύεται η χρησιμοποίηση επίσημων εγγράφων, βεβαιώσεων ή πιστοποιήσεων.

3. Σε περίπτωση μη τήρησης των διατάξεων των προηγούμενων παραγράφων υπεύθυνος είναι εκείνος στον οποίο χορηγήθηκε η έγκριση κυκλοφορίας.

Άρθρον 14
Εξουσιοδοτικαί διατάξεις
Δι` αποφάσεων του Υπουργού Γεωργίας, εκδιδομένων μετά σύμφωνον γνώμην του Α.ΣΥ.ΓΕ.Φ. και δημοσιευομένων διά της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως, δύναται να καθορίζωνται, πλέον των εις τον παρόντα νόμον προβλεπομένων περιπτώσεων τα κάτωθι:
α) Τι δύναται να θεωρηθή ως εχθρός ή ασθένεια των φυτών.
β) Ο τύπος, των κατά τας διατάξεις του παρόντος, αιτήσεων εγκρίσεως κυκλοφορίας.
γ) Ποία γεωργικά φάρμακα δύνανται ή δεν δύνανται να πωλώνται δι` ωρισμένον σκοπόν.
δ) Αι ουσίαι αι οποίαι δύνανται να θεωρηθούν ως γεωργικά φάρμακα, καθώς και η εκατοστιαία αναλογία ή καθαρότης αυτών ή και αμφότερα, ως και αι φυσικαί αυτών ιδιότητες, βάσει των οποίων δύνανται να πωλώνται τα γεωργικά φάρμακα.
ε) Ποία γεωργικά φάρμακα είναι γενικώς επιβλαβή εις τα φυτά, τα θερμόαιμα ζώα, τα ωφέλιμα έντομα και ιδιαιτέρως τας μελίσσας, ως και το οικοσύστημα εν γένει, έστω και εάν χρησιμοποιώνται συμφώνως προς τας οδηγίας.
στ) ΠεριΟρισμοί εις την κυκλοφορίαν, κατοχήν ή χρήσιν γεωργικών φαρμάκων επιβλαβών εις τον άνθρωπον, τα ζώα και το οικοσύστημα εν γένει.
ζ) Ποία γεωργικά φάρμακα πρέπει να φέρουν επί της ετικέττας την λέξιν “δηλητήριον” και το σχετικόν σύμβολον, ως και ετέρας σχετικάς λέξεις ή φράσεις ή γενικώς ενδείξεις.
η) Η κατάταξις των γεωργικών φαρμάκων εις κατηγορίας, αναλόγως της από του στόματος, δέρματος, αναπνοής κλπ. τοξικότητος των.
θ) Ποία εκ των υπό μορφήν κόνεως διατιθεμένων γεωργικών φαρμάκων πρέπει να χρωματίζωνται διά να πωληθούν, διανεμηθούν ή εισαχθούν.
ι) Η ονομασία των ουσιών εκ των οποίων είναι παρεσκευασμένα τα γεωργικά φάρμακα, προς τον σκοπόν της απλοποιήσεως και του εναρμονισμού της χρήσεως των ονομασιών εν γένει με την υπό του παρόντος οριζομένην ηγγυημένην σύνθεσιν αυτών.
ια) Τα ανεκτά όροια διαφορών μεταξύ των επί της ετικέττας αναγραφομένων ή εγγράφως εις τον αγοραστήν χορηγουμένων ενδείξεων της ηγγυημένης συνθέσεως και του δελτίου της επισήμου αναλύσεως.
ιβ) Η τεχνική και αι χρησιμοποιητέαι μέθοδοι διά τον έλεγχον των γεωργικών φαρμάκων.
ιγ) Η ελαχίστη ή μεγίστη εκατοστιαία αναλογία των δρώντων συστατικών και βοηθητικών ουσιών αι οποίαι επιτρέπεται να περιέχωνται εις τα γεωργικά φάρμακα.
ιδ) Αι διαστάσεις, το είδος και το χρώμα των ετικεττών αίτινες θα χρησιμοποιώνται κατά τας διατάξεις του παρόντος, αι διαστάσεις και το είδος των επί της ετικέττας ή των μέσων συσκευασίας εντύπων ενδείξεων, ως και το είδος και υλικόν της συσκευασίας.
ιε) Αι κατά το άρθρον 26 του παρόντος θεωρούμεναι πρώται ύλαι διά παρασκευήν γεωργικών φαρμάκων, ως και αι προδιαγραφαί αυτών. ιστ) Αι μέθοδοι προσδιορισμού των υπολειμμάτων των γεωργικών φαρμάκων.
ιζ) Τα επιτρεπόμενα όρια υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών προϊόντων στα προς κατανάλωση ή εξαγωγή προοριζόμενα προϊόντα φυτικής και ζωικής προέλευσης.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 8 Ν.2732/1999 ΦΕΚ Α 154/30.7.1999.
ιη) Το χρονικόν διάστημα όπερ δέον να παρεμβάλλεται μεταξύ της τελευταίας επεμβάσεως και της συγκομιδής του φυτού.
ιθ) Ο τρόπος λήψεως επίσήμων δειγμάτων διά τον υπό των διατάξεων του παρόντος οριζόμενον έλεγχον των γεωργικών φαρμάκων.
κ) Η υποχρέωσις προσκομίσεως των απαιτουμένων συμπληρωματικών τοξικολογικών στοιχείων εγκεκριμένου γεωργικού φαρμάκου προκειμένου να διαταχθή η εκ νέου μελέτη και αξιολόγησις αυτών, εάν επίσημα ή και βιβλιογραφικά δεδομένα επί της τοξικολογίας του, δικαιολογούν τούτο.
κα) Η λήψις των αναγκαίων μέτρων προς προστασίαν, εκ της χρησιμοποιήσεως των γεωργικών φαρμάκων, των ωφελίμων εντόμων και δη των μελισσών και του οικοσυστήματος.
κβ) Η λήψις παντός άλλου μέτρου, το οποίον κρίνεται αναγκαίον διά την αποτελεσματικήν εφαρμογήν των περί ελέγχου των γεωργικών φαρμάκων διατάξεων του παρόντος. κγ) Ετερα συμπληρωματικά δικαιολογητικά κατά την υποβολήν της αιτήσεως δι` έγκρισιν κυκλοφορίας γεωργικού φαρμάκου.
κδ) Ο προσδιορισμός της έννοιας του όρου παρασκευαστής φυτοπροστατευτικών προϊόντων.
κε) Η διαδικασία επαναχορήγησης των εγκρίσεων κυκλοφορίας φυτοπροστατευτικών προϊόντων, λόγω αλλαγής της επωνυμίας του κατόχου της έγκρισης κυκλοφορίας που προέρχεται από μετονομασία ή πώληση ή συγχώνευση εταιρειών, καθώς και τα απαιτούμενα για την επαναχόρηγηση δικαιολογητικά.”
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.4 του άρθρου 1 του Ν. 2538/1997 (Α 242)
κστ) Η καταχώρηση των δραστικών ουσιών στον πίνακα των εγκεκριμένων δραστικών ουσιών φυτοπροστατευτικών προϊόντων, οι πληροφορίες που πρέπει να περιέχονται στο φάκελο που υποβάλλεται για να καταχωρηθεί μια δραστική ουσία στον πίνακα των εγκεκριμένων δραστικών ουσιών, οι πληροφορίες που πρέπει να περιέχονται στον φάκελο για να εγκριθεί ένα φυτοπροστατευτικό προϊόν, οι φράσεις R, φράσεις κινδύνου που φέρουν οι συσκευασίες των φυτοπροσατευτικών προϊόντων, οι φράσεις S, φράσεις για τον ασφαλή χειρισμό των φυτοπροστατευτικών προϊόντων, οι ενιαίες αρχές για την αξιολόγηση και την έγκριση φυτοπροστατευτικών προϊόντων και οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν τα κέντρα ή ιδρύματα που διεξάγουν δοκιμές φυτοπροστατευτικών προϊόντων”.
Σημ.: όπως η περ.κστ`προστέθηκε με το άρθρο 8 Ν.2732/1999 ΦΕΚ Α 154/30.7.1999.

κζ) Με κοινές αποφάσεις των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης καθορίζονται τα αναγκαία συμπληρωματικά, οργανωτικά και εκτελεστικά μέτρα για την εκτέλεση των διατάξεων των κανονισμών και αποφάσεων των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και οι αναγκαίες κανονιστικές και διοικητικές διατάξεις για τη μεταφορά των οδηγιών των ιδίων ως άνω οργάνων για τα βιοκτόνα προϊόντα. Στις κανονιστικές αυτές πράξεις περιλαμβάνεται ο ορισμός αρμόδιων αρχών, ο καθορισμός αρμοδιοτήτων και διοικητικών διαδικασιών, καθώς και η θέσπιση διοικητικών κυρώσεων.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 45 παρ.1.α. Ν.4235/2014,ΦΕΚ Α 32/11.2.2014.
κη) Με κοινή απόφαση των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις έγκρισης των βιοκτονων προϊόντων της περίπτωσης ε` του άρθρου 26 του ν. 721/1977 (Α` 298).»
κθ) Με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις της επαγγελματικής χρήσης των βιοκτόνων προϊόντων, αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Σημ.: όπως η περ.κθ` προστέθηκε με το άρθρο 45 παρ.1β Ν.4235/2014,ΦΕΚ Α 32/11.2.2014.
Σημ.: όπως οι περίπτωσεις κζ΄και κη` πρστέθηκαν με το άρθρο 51 παρ.2 Ν.4036/2012,ΦΕΚ Α 8/27.1.2012.

Άρθρον 15
Οργανα ελέγχου

1. Αρμόδιαι υπηρεσίαι διά τον έλεγχον της εφαρμογής των διατάξεων του παρόντος, ορίζονται αι κατά Νομούς Διευθύνσεις Γεωργίας.

2. Αρμόδιαι υπηρεσίαι διά την κατά τας διατάξεις του παρόντος λήψιν δειγμάτων προς ανάλυσιν είναι, αι κατά Νομούς Διευθύνσεις Γεωργίας, το Μ.Φ.Ι., τα Τμήματα Φυτοφαρμάκων των Ινστιτούτων Προστασίας Φυτών των Κέντρων Γεωργικής Ερεύνης, οι Σταθμοί Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου, ως και αι υπηρεσίαι Αγορανομίας των Υπουργείων Εμπορίου και Δημοσίας Τάξεως, διά των παρ` αυταίς οργάνων.

3. Τα κατά την προηγουμένην παράγραφον όργανα δύνανται να εισέρχωνται ελευθέρως εις οιονδήποτε χώρον ή τόπον προς λήψιν δειγμάτων των εις αυτό ευρισκομένων, συσκευασμένων ή μη, γεωργικών φαρμάκων, είτε ταύτα κατέχονται υπό του ιδιοκτήτου, είτε υπό τρίτου.

4. Τα ως άνω ισχύουν και προκειμένου περί δειγματοληψίας διά τον προσδιορισμόν υπολειμμάτων γεωργικών φαρμάκων επί των φυτών.

Άρθρον 16
Αναδιάρθρωσις Μ.Φ.Ι. Αρμοδιότητες

1. Συνιστάται εις το Μ.Φ.Ι. ειδικόν Τμήμα Ελέγχου Γεωργικών Φαρμάκων εις την αρμοδιότητα του οποίου ανήκει ο χημικός, βιολογικός και τοξικολογικός έλεγχος των γεωργικών φαρμάκων, καθώς επίσης ο έλεγχος των υπολειμμάτων αυτών.

2. Δι` αποφάσεως του Υπουργού Γεωργίας, μετά γνώμην της Διοικούσης επίτροπής του Μ.Φ.Ι. δημοσιευομένης διά της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως, το, κατά την προηγουμένην παράγραφον, Τμήμα διΆρθρούται εις Εργαστήρια, μεταξύ των οποίων δέον να περιλαμβάνεται και Εργαστήριον Υπολειμμάτων Γεωργικών Φαρμάκων και καθορίζονται αι ειδικώτεραι αρμοδιότητες αυτού.

3. Η απαιτουμένη δαπάνη διά την εις προσωπικόν κάλυψιν των αναγκών του Ειδικού Τμήματος Ελέγχου Γεωργικών Φαρμάκων και τον εξοπλισμόν αυτού, αντιμετωπίζεται εκ πιστώσεων του Μ.Φ.Ι., αυξανομένης προς τούτο της επιχορηγήσεως του υπό του Υπουργείου Γεωργίας κατά τρία εκατομμύρια (3.000.000) διά το οικονομικόν έτος 1977, από του πέρατος του οποίου και εφεξής αι ως άνω δαπάναι και αι λειτουργικαί τοιαύται του Τμήματος τούτου, αντιμετωπίζονται εκ πιστώσεων του Μ.Φ.Ι. επιχορηγουμένου προς τούτο υπό του Κ.Τ.Γ.Κ. και Δασών εις τον προϋπολογισμόν του οποίου εγγράφεται, κατά τα κεκανονισμένα, σχετική πίστωσις κατόπιν ητιολογημένης προτάσεως της Διοικούσης επιτροπής του Μ.Φ.Ι.

4. Διά την πραγματοποίησιν των σκοπών του Ειδικού Τμήματος Ελέγχου Γεωργικών Φαρμάκων συνεργάζονται υποχρεωτικώς μετά τούτου τα λοιπά Τμήματα του Μ.Φ.Ι. και τα Τμήματα Φυτοφαρμάκων των Ινστιτούτων Προστασίας Φυτών των Κέντρων Γεωργικής Ερεύνης και οι Σταθμοί Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου. Το εν λόγω Τμήμα δύναται να συνεργάζεται μεθ` αρμοδίων Εργαστηρίων Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, Υπηρεσιών και Ιδρυμάτων του Δημοσίου ή Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, ως και Ιδρυμάτων και Οργανισμών ιδιωτικού δικαίου εποπτευομένων υπό του Ελληνικού Δημοσίου.

5. Με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας, ύστερα από γνώμη του Α.ΣΥ.ΓΕ.Φ., μπορεί να ανατίθενται οι εργαστηριακοί έλεγχοι, κατά τις διατάξεις του παρόντος και του ν. 2147/1952 σε νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου της ημεδαπής ή αλλοδαπής. Με την ίδια απόφαση καθορίζονται οι όροι, προϋποθέσεις και οι αναγκαίες λεπτομέρειες για την εφαρμογή της διάταξης αυτής.
Σημ.: όπως ηπαρ.5 προστέθηκε με την παρ.3 του άρθρου 28 του Ν.1845/1989 (ΦΕΚ Α 102)

Άρθρον 17
Αναδιάρθρωσις Δ/νσεως Προστασίας Φυτών

1. Συνιστάται παρά τη Δ/νσει Προστασίας Φυτών του Υπουργείου Γεωργίας Τμήμα Ελέγχου και Εγκρίσεως Κυκλοφορίας Γεωργικών Φαρμάκων, εις την αρμοδιότητα του οποίου ανήκουν όλα τα θέματα τα σχετικά με την έγκρισιν κυκλοφορίας των γεωργικών φαρμάκων και συντονισμόν των συναφών εργασιών.

2. Το υπό του άρθρου 25 παρ. 2 περ. στ` του Προεδρικού Διατάγματος 433/1977 “περί οργανισμού του Υπουργείου Γεωργίας” προβλεπόμενον Τμήμα Γεωργικών Φαρμάκων μετονομάζεται εις Τμήμα Εμπορίας-Κοστολογήσεως και Προμηθειών Γεωργικών Φαρμάκων εις την αρμοδιότητα του οποίου ανήκουν τα θέματα τα σχέσιν έχοντα με την εμπορίαν, την κοστολόγησιν, τας προμηθείας, υπό του Δημοσίου, των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και της ΑΤΕ των γεωργικών φαρμάκων, καθώς και τας κοστολογήσεις των φαρμάκων των Εταιριών των Φυσικών και Νομικών Προσωπων.

3. Δι` αποφάσεως του Υπουργού Γεωργίας δημοσιευομένης διά της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως καθορίζονται αι ειδικώτεραι αρμοδιότητες των κατά τας προηγουμένας παραγράφους τμημάτων, ως και η διάρθρωσις αυτών εις γραφεία.

Άρθρον 18
Α.ΣΥ.ΓΕ.Φ.

1. Συνιστάται παρά τω Υπουργείω Γεωργίας Ανώτατον Συμβούλιον Γεωργικών Φαρμάκων (Α.ΣΥ.ΓΕ.Φ.) ως γνωμοδοτικόν όργανον του Υπουργού Γεωργίας διά την εφαρμογήν και εκτέλεσιν των περί ελέγχου των γεωργικών φαρμάκων ισχυουσών διατάξεων.

2. Το Α.ΣΥ.ΓΕ.Φ., συγκροτούμενον δι` αποφάσεως του Υπουργού Γεωργίας, συντίθεται:
α) Εκ του Γενικού Διευθυντού της Γενικής Διευθύνσεως Γεωργικής Παραγωγής του Υπουργείου Γεωργίας, ως Προέδρου, αναπληρουμένου υπο του νομίμου αναπληρωτού του.
β) Εκ δύο μελών, μετά των αναπληρωτών των, εχόντων ειδικότητα επί των γεωργικών φαρμάκων και οριζομένων υπό της Ανωτάτης Γεωπονικής Σχολής Αθηνών εκ των τακτικών ή εκτάκτων ή επικουρικών Καθηγητών ή Υφηγητών ή επιμελητών των εδρών Χημείας, Γεωργικής Χημείας, Εντομολογίας και Φυτοπαθολογίας αυτής.
γ) Εκ δύο τακτικών Καθηγητών της Τοξικολογίας και της Χημείας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Αθηνών, αναπληρουμένων υπό των εκτάκτων ή επικουρικών Καθηγητών ή Υφηγητών ή επιμελητών της ιδίας έδρας, οριζομένων υπό της οικείας Σχολής.
δ) Εξ ενός ειδικού επιστήμονος του Γενικού Χημείου του Κράτους οριζομένου μετά του αναπληρωτού του υπό του Γενικού Διευθυντού του Γενικού Χημείου του Κράτους.
ε) Εκ του Προϊσταμένου της Διευθύνσεως Προστασίας Φυτών του Υπουργείου Γεωργίας, αναπληρουμένου υπό του νομίμου αναπληρωτού τούτου.
στ) Εκ του Προϊσταμένου της Διευθύνσεως Δημοσίας Υγείας του Υπουργείου Κοινωνικών Υπηρεσιών, αναπληρουμένου υπό του νομίμου αναπληρωτού τούτου.
ζ) Εξ ενός Γεωπόνου ειδικού εις τα γεωργικά φάρμακα οριζομένου παρά του Γεωτεχνικού επιμελητηρίου Ελλάδος, μετά του αναπληρωτού του.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 28 παρ. 4α του Ν. 1845/1989 (Α 102), καταργήθηκαν διά του άρθρου 32 παρ. 20 του Ν. 2040/1992 (Α 70).

3. Εισηγητές του Συμβουλίου ορίζονται κατά περίπτωση οι προϊστάμενοι των τμημάτων Ελέγχου και Εγκρίσεως Κυκλοφορίας Γεωργικών Φαρμάκων και Εμπορίας – Κοστολόγησης και Προμηθειών Γεωργικών Φαρμάκων της Διεύθυνσης Προστασίας Φυτών, που αναπληρώνονται από το νόμιμο αναπληρωτή τους.
Ο πρόεδρος μπορεί να ορίσει και μέλος του Συμβουλίου για ειδικότερη μελέτη και εισήγηση συζητούμενου θέματος.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.4 του άρθρου 28 του Ν.1845/1989 (ΦΕΚ Α 102)

4. Χρέη Γραμματέως εκτελεί εις των υπαλλήλων, της Διευθύνσεως Προστασίας Φυτών οριζόμενος υπό του Υπουργείου Γεωργίας.

5. Ο Πρόεδρος δύναται να καλή, όπως εκθέτουν τας γνώμας των ενώπιον του Συμβουλίου, εκπρόσωπον του Πανελληνίου Συλλόγου Βιομηχάνων Εισαγωγέων Γεωργοχημικών, οριζόμενον μετά του αναπληρωτού του υπ` αυτού, εκπροσώπους των Βιομηχανικών Οίκων γεωργικών φαρμάκων της ημεδαπής η αλλοδαπής, ως και εκπροσώπους των οργανώσεων των παρασκευαστών, αντιπροσώπων, εισαγωγέων και εμπόρων γεωργικών φαρμάκων και πάντα δυνάμενον να έχη γνώμην επί των θεμάτων της αρμοδιότητος τούτου.

6. Το Συμβούλιον επίλαμβάνεται, πλην των υπό του παρόντος νόμου προβλεπομένων περιπτώσεων, παντός σχετικού με τα γεωργικά φάρμακα θέματος το οποίον παραπέμπει εις τούτο ο Υπουργός Γεωργίας.

7. Το Συμβούλιον υποχρεούται όπως μεριμνά διά την έγκαιρον έκδοσιν της γνωμοδοτήσεως αυτού, προς έκδοσιν των υπό του παροντος προβλεπομένων Προεδρ. Διαταγμάτων και υπουργικών αποφάσεων, οσάκις απαιτείται αύτη.

8. Διά Προεδρικού Διατάγματος θέλουν ρυθμισθή αι λεπτομέρειαι της λειτουργίας του Συμβουλίου.

9. Εις τον Πρόεδρον, τα Μέλη, τους Εισηγητάς και τον Γραμματέα του Συμβουλίου καταβάλλεται αποζημίωσις, οριζομένη διά κοινής αποφάσεως των Υπουργών Οικονομικών και Γεωργίας, εις βάρος των πιστώσεων του Κ.Τ.Γ.Κ. και Δασών.

Άρθρον 19
Επάνδρωσις συνιστωμένων Τμημάτων

1. Το εν άρθρω 16 Ειδικόν Τμήμα Ελέγχου Γεωργικών Φαρμάκων επανδρούται κατά τα εκάστοτε ισχύοντα περί επανδρώσεως του Μ.Φ.Ι., παρά τω οποίω συνιστώνται δυνάμει του παρόντος τριάκοντα δύο (32) θέσεις μονίμου προσωπικού ως οργανικαί του ανωτέρω Τμήματος, διακρινόμεναι κατά Κλάδους και βαθμούς ως έπεται: α) Κλάδος ΑΤ Φυτοφαρμακολόγων: Ο Κλάδος ΑΤ Φυτοφαρμακολόγων περιλαμβάνει δώδεκα (12) θέσεις διακρινομένας κατά βαθμούς ως εξής: Επί βαθμοίς 3ω-2ω θέσεις 1. Επί βαθμοίς 7ω-4ω θέσεις 11. Προσόντα διορισμού εις τον εισαγωγικόν βαθμόν 7ον ορίζονται πτυχίον Ανωτάτης Γεωπονικής Σχολής της ημεδαπής, ή ισότιμον πτυχίον αντιστοίχων Σχολών της αλλοδαπής, Χημικού ημεδαπού Πανεπίστημίου ή ισότιμον τοιούτον αντιστοίχου Πανεπιστημιακής Σχολής της αλλοδαπής, Ιατρικής Σχολής ημεδαπού Πανεπιστημίου ή ισότιμον πτυχίον Σχολών της αλλοδαπής. Πέραν των ανωτέρω κατ` ειδικότητα γενικών προσόντων διορισμού, απαιτούνται ως πρόσθετα ειδικά προσόντα, καλή γνώσις μιας των γλωσσών Αγγλικής, Γαλλικής, Γερμανικής και Ιταλικής, δεόντως διαπιστουμένη, και ειδίκευσις εις θέματα εντομολογίας ή φυτοπαθολογίας ή γεωργικών φαρμάκων, κτηθείσα δι` ετησίας τουλάχιστον επιτυχούς μετεκπαιδεύσεως εις ειδικά Ιδρύματα ημεδαπής ή αλλοδαπής ή τριετής τουλάχιστον προϋπηρεσία εις Ιδρύματα της ημεδαπής των ως άνω ειδικοτήτων. Ως πρόσθετον τυπικόν προσόν διορισμού εις τον δεύτερον εισαγωγικόν βαθμόν 6ον ορίζεται διδακτορικόν δίπλωμα επί θέματος αμέσως σχετικού με τα γεωργικά φάρμακα κατόπιν διετούς τουλάχιστον μεταπτυχιακής εξειδικεύσεως εις Πανεπιστήμια ή Ανωτάτας Σχολάς της ημεδαπής ή αλλοδαπής ή πτυχίον Χημικού Μηχανικού του του Ε.Μ.Π. ή ισότιμον τοιούτον άλλης Ανωτάτης Σχολής της αλλοδαπής και τα εις το τρίτον εδάφιον ειδικά προσόντα. β) Κλάδος ΑΡ επίστημονικών Βοηθών: Ο Κλάδος ΑΡ επίστημονικών Βοηθών περιλαμβάνει τέσσαρας (4) θέσεις διακρινομένας κατά βαθμούς ως εξής: Επί βαθμοίς 5ω-4ω θέσεις 1. Επί βαθμοίς 9ω-6ω θέσεις 3. Προσόν διορισμού εις τον εισαγωγικόν βαθμόν 9ον ορίζεται πτυχίον Τμήματος συναφούς με αναλύσεις χημικών και τοξικολογικών ουσιών της Ανωτέρας Σχολής Παραϊατρικών Επαγγελμάτων των Κ.Α.Τ.Ε. γ) Κλάδος ΜΕ Βοηθών Εργαστηρίων : Ο Κλάδος ΜΕ Βοηθών Εργαστηρίων περιλαμβάνει δέκα εξ (16) θέσεις διακρινομένας κατά βαθμούς ως εξής: Επί βαθμοίς 5ω-4ω θέσεις 2. Επί βαθμοίς 10-6ω θέσεις 14. Προσόν διορισμού εις τον εισαγωγικόν βαθμόν 10ον ορίζεται απολυτήριον εξαταξίου Γυμνασίου ή Λυκείου ή άλλου ισοτίμου Σχολείου και πτυχίον Μέσων Δημοσίων ή ανεγνωρισμένων υπό του Κράτους Σχολών Χημικών ή Παρασκευαστών Χημικών Εργαστηρίων ή παρεμφερούς Σχολής Παρασκευαστών ή εργαστηριακή πείρα πέντε τουλάχιστον ετών.

2. Το διά του άρθρου 17 συνιστώμενον Τμήμα Ελέγχου και Εγκρίσεως Γεωργικών Φαρμάκων επανδρούται δι` υπαλλήλων του Υπουργείου Γεωργίας. Οι εις το Τμήμα τούτο τοποθετούμενοι υπάλληλοι του Κλάδου ΑΤ1 Γεωπονικού, δέον να κέκτηνται τα εις το τρίτον εδάφιον της περιπτ. α` της παρ. 1 διαλαμβανόμενα ειδικά προσόντα.

3. Προϊστάμενοι των εν παραγράφοις 1 και 2 Τμημάτων τοποθετούνται υπάλληλοι, αντιστοίχως, των Κλάδων ΑΤ Φυτοφαρμακολόγων του Μ.Φ.Ι. και ΑΤ1 Γεωπονικού του Υπουργείου Γεωργίας επί βαθμοίς 4ω-2ω.

Άρθρον 20
Γεωπονικόν Προσωπικόν Κ.Ε.Ε.Φ. Αρχείον και όργανα αυτού.

1. Μεταφέρονται εκ του Κρατικού Εργαστηρίου Ελέγχου Φαρμάκων (Κ.Ε.Ε.Φ.) εις το Υπουργείον Γεωργίας πέντε (5) θέσεις του Κλάδου ΑΤ6 Γεωπονικού επί βαθμοίς 7ω-4ω προστιθέμεναι εις τας ήδη υφισταμένας οργανικάς θέσεις του Κλάδου ΑΤ1 Γεωπονικού αυτού. Ούτοι τοποθετούνται κατά προτίμησιν εις το Τμήμα Ελέγχου και Εγκρίσεως Κυκλοφορίας Γεωργικών Φαρμάκων.

2. Το ήδη υπηρετούν εις το Κ.Ε.Ε.Φ. μόνιμον γεωπονικόν προσωπικόν κατατάσσεται αυτοδικαίως, από της ισχύος του παρόντος, με την υφ` ην υπηρετεί σχέσιν και βαθμόν εις ομοιοβάθμους θέσεις του Κλάδου ΑΤ1 Γεωπονικού του Υπουργείου Γεωργίας, καθοριζομενης της σειράς αρχαιότητος αυτών μεταξύ των ομοιοβάθμων των, βάσει του διανυθέντος εις τον εις ον κατέχουν βαθμόν χρόνου υπηρεσίας αυτών. Εν περιπτώσει συμπτώσεως του χρόνου υπηρεσίας των κατατασσομένων και υπηρετούντων η σειρά αρχαιότητος καθορίζεται υπό του Υπηρεσιακού Συμβουλίου.

3. Ο παρά τω Κ.Ε.Ε.Φ. συνολικός χρόνος υπηρεσίας των κατά τ` ανωτέρω κατατασσομένων υπαλλήλων λογίζεται ως πραγματική δημοσία υπηρεσία διά πασαν συνέπειαν.

4. Οι ούτω κατατασσόμενοι υποχρεούνται όπως εμφανισθούν εντός διμήνου από της ισχύος του παρόντος εις την Υπηρεσίαν Διοικήσεως του Υπουργείου Γεωργίας προς ανάληψιν των καθηκόντων αυτών, συντασσομένου προς τούτο σχετικού πρακτικού. Οι μη εμφανιζομενοι εντός της ως άνω προθεσμίας θεωρούνται απολυθέντες άνευ άλλης διατυπώσεως.

5. Οι κατατασσόμενοι δύνανται να ζητήσουν, εντός τριμήνου από της κατατάξεώς των, την εις το Ταμείον Αρωγής Υπαλλήλων Υπουργείου Γεωργίας επικουρικήν ασφάλισιν αυτών, αναδρομικώς από του διορισμού των εις το Κ.Ε.Ε.Φ., μεταφερομένων εις το Ταμείον τούτο των γενομένων κρατήσεων των υπέρ του Ταμείου Αρωγής Υπαλλήλων Υπουργείου Κοινων. Υπηρεσιών.

6. Η τύχη των εις το αρχείον του Κ.Ε.Ε.Φ. υπαρχόντων πάσης φύσεως στοιχείων αφορώντων εις τα γεωργικά εν γένει φάρμακα (εγκρίσεις κυκλοφορίας, αναλύσεις, Δημοσιεύσεις κλπ.), των επιστημονικών συγγραμμάτων και οργάνων του Κ.Ε.Ε.Φ. των αποκλειστικώς χρησιμοποιουμένων διά τα γεωργικά φάρμακα θέλει ρυθμισθή διά κοινής αποφάσεως των Υπουργών Γεωργίας και Κοινωνικών Υπηρεσιών.

Άρθρον 21
Φυτά, φέροντα υπολείμματα γεωργικού φαρμάκου

1. Απαγορεύεται η κατοχή, η εμπορία, η διάθεσις, καθ` οιονδήποτε τρόπον, έστω και δωρεάν, η ανταλλαγή, η εισαγωγή, η εξαγωγή και η διαφήμισις φυτών φερόντων επί ή εντός αυτών υπολείμματα γεωργικού φαρμάκου πέραν του ανωτάτου επιτρεπομένου ορίου του καθοριζομένου υπό του Υπουργού Γεωργίας.

2. Φυτά φέροντα επί ή εντός αυτών υπολείμματα γεωργικού φαρμάκου πέραν του ανωτάτου επιτρεπομένου ορίου, κατάσχονται και καταστρέφονται ή μεταποιούνται εφ` οσον η μεταποίησις καθιστά ταύτα ακίνδυνα, δαπάναις του κατόχου των.

3. Η διαδικασία κατασχέσεως και ο τρόπος και τα μέσα της καταστροφής ή μεταποιήσεως των φυτών καθορίζονται διά Προεδρικού Διατάγματος, εκδιδομένου προτάσει των Υπουργών Δικαιοσύνης και Γεωργίας.

4. Πας αγοραστής ή εξαγωγεύς φυτών δικαιούται να αιτήση τον προσδιορισμόν των επί ή εντός τούτων υπολειμμάτων γεωργικών φαρμάκων. Τα προς τον σκοπόν τούτον δείγματα λαμβάνονται υπό των κατά το άρθρον 15 προβλεπομένων οργάνων και αποστέλλονται εις το Μπενάκειον Φυτοπαθολογικόν Ινστιτούτον προς ανάλυσιν, συνοδευόμενα υπό πρωτοκόλλου δειγματοληψίας και υπό διπλοτύπου καταθέσεως του κατά το άρθρον 27 οριζομένου παραβόλου.

5. Δι` αποφάσεως του Υπουργού Γεωργίας, μετά σύμφωνον γνώμην του Α.ΣΥ.ΓΕ.Φ., καθορίζονται τα του τρόπου λήψεως και αποστολής προς ανάλυσιν εις το Μπενάκειον Φυτοπαθολογικόν Ινστιτούτον των εν παρ. 4 δειγμάτων, οι χώροι και τόποι λήψεως τούτων, ως και ο τύπος του πρωτοκόλλου δι` ου συνοδεύονται ταύτα.

6. Τα κατά το άρθρον 15 του παρόντος αρμόδια διά την δειγματοληψίαν όργανα προβαίνουν και αυτεπαγγέλτως εις λήψιν δειγμάτων διά προσδιορισμόν υπολειμμάτων γεωργικών φαρμάκων. Εις τας περιπτώσεις ταύτας η ανάλυσις ενεργείται ατελώς. Το αποτέλεσμα της αναλύσεως ταύτης δεν δύναται να χρησιμοποιηθή ως αποδεικτικόν στοιχείον παρ` ιδιωτών.

7. Τα αποτελέσματα της αναλύσεως γνωστοποιούνται εις τον ενδιαφερόμενον, όστις δικαιούται να υποβάλη αίτησιν αναθεωρήσεως ενώπιον της διενεργησάσης την δειγματοληψίαν Αρχής. Δι` αποφάσεως του Υπουργού Γεωργίας καθορίζονται αι σχετικαί διαδικαστικαί λεπτομέρειαι. Μη υποβληθείσης εντός του καθορισθησομένου χρόνου της ως άνω αιτήσεως, το αποτέλεσμα της αναλύσεως θεωρείται οριστικόν και τελεσίδικον.

Άρθρον 22
Σήμανσις

1. Απαγορεύεται η πώλησις, η κυκλοφορία, η έκθεσις, η διαφήμισις, η κατοχή και παντοειδής διάθεσις εν τη χώρα γεωργικού φαρμάκου, έστω και εάν τούτο έτυχεν εγκρίσεως κυκλοφορίας, εφ` όσον η συσκευασία η περιέχουσα το γεωργικόν φάρμακον ή η ετικέττα, η στερεώς επικολλημένη επ` αυτής, δεν φέρει με χαρακτήρας εντύπους, ως ούτοι καθορίζονται δι` αποφάσεων του Υπουργού Γεωργίας, ή διά σφραγίδος τεθέντα, τα επόμενα στοιχεία:
α) Το ονοματεπώνυμον και την διεύθυνσιν του παρασκευαστού και του εις ον εχορηγήθη η έγκρισις κυκλοφορίας.
β) Την εμπορικήν ονομασίαν του γεωργικού φαρμάκου και το σήμα της επιχειρήσεως, εφ` οσον υπάρχει.
γ) Την κοινήν ονομασίαν του γεωργικού φαρμάκου, εφ` όσον υπάρχει.
δ) Την ηγγυημένην σύνθεσιν.
ε) Τον αριθμόν και την ημερομηνίαν εγκρίσεως κυκλοφορίας.
στ) Την λέξιν “δηλητήριον” και το σχετικόν σύμβολον, εάν το γεωργικόν φάρμακον περιέχη διά τον άνθρωπον ή τα ζώα εις αισθητόν βαθμόν επιβλαβή συστατικά, ως και ετέρας σχετικάς λέξεις ή φράσεις ή γενικώς ενδείξεις, καθοριζομένας δι` αποφάσεως του Υπουργού Γεωργίας, αναλόγως του βαθμού τοξικότητος του γεωργικού φαρμάκου.
ζ) Το αντίδοτον του δηλητηρίου εφ` όσον υπάρχει, ως και τον τρόπον χρήσεως τούτου.
η) Τας πρώτας βοηθείας εις περίπτωσιν δηλητηριάσεως.
θ) Την ημερομηνία παρασκευής και την ημερομηνία λήξης, όπως ορίζεται με την έγκριση κυκλοφορίας κάθε φαρμάκου.
Σημ.: όπως η περ.θ` αντικαταστάθηκε με την παρ.5 του άρθρου 1 του Ν.2538/1997 (Α 242)
ι) Το καθαρόν βάρος του γεωργικού φαρμάκου εις χιλιόγραμμα ή γραμμάρια ή τον όγκον του εις λίτρα ή κυβικά εκατοστά.
ια) Το φάσμα δράσεως και τας οδηγίας χρήσεως, με μνείαν των περιπτώσεων δι` ας δεν ενδείκνυται η χρήσις.
ιβ) Το χρονικόν διάστημα όπερ δέον να παρεμβάλλεται μεταξύ της τελευταίας επεμβάσεως και της συγκομιδής του φυτού.
ιγ) Ενδείξεις επί της μελισσοτοξικότητος του γεωργικού φαρμάκου.
ιδ) Τας προφυλάξεις τας οποίας πρέπει να λαμβάνουν οι χρησιμοποιούντες το γεωργικόν φάρμακον.
ιε) Τας προφυλάξεις αι οποίαι δέον να λαμβάνωνται διά την ασφαλή διαφύλαξιν του γεωργικού φαρμάκου και την καταστροφήν των κενών μέσων συσκευασίας τούτου.

2. Απαγορεύεται η αναγραφή του αριθμού και της ημερομηνίας εγκρίσεως κυκλοφορίας επί της συσκευασίας ή επί της στερεώς επίκολλημένης επί ταύτης ετικέττας, διά τα έχοντα λάβει έγκρισιν κυκλοφορίας γεωργικά φάρμακα, προ της παρελεύσεως διετίας από της ισχύος του παρόντος.

3. Το οριστικόν κείμενον το φερόμενον επί της συσκευασίας του γεωργικού φαρμάκου ή της ετικέττας, κατά την παρ. 1 του παρόντος άρθρου, καθορίζεται εις την παρεχομένην έγκρισιν κυκλοφορίας εκάστου γεωργικού φαρμάκου.

4. Διά Προεδρικού Διατάγματος εκδοθησομένου εντός έτους από της δημοσιεύσεως του παρόντος, θα καθορισθή ο τρόπος αναγραφής της τιμής της λιανικής πωλήσεως επί των πωλουμένων γεωργικών φαρμάκων.

Άρθρον 23
Εξακρίβωσις ηγγυημένης συνθέσεως γεωργικού φαρμάκου

1. Πας αγοραστής γεωργικού φαρμάκου δύναται να ζητήση την εξακρίβωσιν της ηγγυημένης συνθέσεως τούτου, δι` επισήμου αναλύσεως. Τα προς τον σκοπόν τούτον δείγματα λαμβάνονται συμφώνως προς τον δι` αποφάσεως του Υπουργού Γεωργίας καθοριζόμενον τρόπον και αποστέλλονται εις το Μπενάκειον Φυτοπαθολογικόν Ινστιτούτον. Εκαστον δείγμα συνοδεύεται υπό πρωτοκόλλου δειγματοληψίας, ο τύπος του οποίου καθορίζεται δι` αποφάσεως του Υπουργού Γεωργίας, και υπό διπλοτύπου καταθέσεως του εις το άρθρον 27 του παρόντος οριζομένου παραβόλου.

2. Το δελτίον της επισήμου αναλύσεως του γεωργικού φαρμάκου αποτελεί αποδεικτικόν στοιχείον των αποτελεσμάτων του ελέγχου τούτου και κοινοποιείται εις τον ενδιαφερόμενον εν αντιγράφω.

3. Ο ενδιαφερόμενος δύναται εντος τριάκοντα ημερών από της κοινοποιήσεως αυτώ του αντιγράφου του δελτίου της επισήμου αναλύσεως να αμφισβητήση την ακρίβειαν ταύτης δι` εγγράφου αιτήσεως αναθεωρήσεως του προς το Υπουργείον Γεωργίας (Δ/νσιν Προστασίας Φυτών) ζητών την ενέργειαν δευτέρας αναλύσεως, προκαταβάλλων διά την δευτέραν ταύτην ανάλυσιν το εις το άρθρον 27 του παρόντος οριζόμενον Παράβολον, όπερ επιστρέφεται αυτώ, εάν η δευτέρα ανάλυσις αποδείξη βασίμους τους εν τη αιτήσει αναθεωρήσεως ισχυρισμούς. Τα του τρόπου ενεργείας της δευτέρας ταύτης αναλύσεως, κατά την διενέργειαν της οποίας δύναται να παρίσταται και ιδιώτης χημικός διοριζόμενος παρά του ενδιαφερομένου, ως και του διενεργήσαντος την ανάλυσιν εργαστηρίου, καθορίζονται δι` αποφάσεως του Υπουργού Γεωργίας.

4. Μη υποβληθείσης της ως άνω αιτήσεως αναθεωρήσεως εντός του ως άνω καθοριζομένου χρόνου, τα εν τω δελτίω της πρώτης επίσήμου αναλύσεως στοιχεία θεωρούνται οριστικά και τελεσίδικα. Τα στοιχεία της δευτέρας επισήμου αναλύσεως αποτελούν οριστικήν και τελεσίδικον διά την ηγγυημένην σύνθεσιν γεωργικού φαρμάκου απόδειξιν.

5. Τα κατά την παρ. 2 του άρθρου 15 του παρόντος αρμόδιά διά την δειγματοληψίαν όργανα, προβαίνουν και αυτεπαγγέλτως εις λήψιν δειγμάτων γεωργικών φαρμάκων. Εις τας περιπτώσεις ταύτας η ανάλυσις ενεργείται ατελώς υπό του Μ.Φ.Ι. Το αποτέλεσμα της αναλύσεως ταύτης δεν δύναται να χρησιμοποιηθή ως αποδεικτικόν στοιχείον παρ` ιδιωτών.

Άρθρον 24
Υποχρεώσεις βιομηχανιών και βιοτεχνιών

1. Αι βιομηχανίαι και βιοτεχνίαι παρασκευής ή συσκευασίας γεωργικών φαρμάκων υποχρεούνται όπως εντός εξ (6) μηνών από της ισχύος του παρόντος γνωστοποιήσουν εις την Διεύθυνσιν Προστασίας Φυτών:
α) Τα είδη των παρ` αυτών παρασκευαζομένων ή σεσκευαζομένων γεωργικών φαρμάκων και κατά τρόπον γενικόν την μέθοδον και τα μέσα παρασκευής ή συσκευασίας αυτών.
β) Τας ποσότητας των παρ`αυτών παρασκευαζομένων ή συσκευαζομένων γεωργικών φαρμάκων.
γ) Τον τρόπον και τας συνθήκας αποθηκεύσεως γεωργικών φαρμάκων και των προς παρασκευήν αυτών αναγκαιούντων δρώντων συστατικών.

2. Εφ` όσον αι βιομηχανίαι ή βιοτεχνίαι παρασκευάζουν ή συσκευάζουν ιδιοσκευάσματα Οίκων του Εξωτερικού, υποχρεούνται όπως καταθέσουν εις την Δ/νσιν Προστασίας Φυτών Υπουργείου Γεωργίας άδειαν του εν λόγω Οίκου, περί του χορηγουμένου αυτοίς δικαιώματος παρασκευής ή συσκευασίας του περί ου πρόκειται γεωργικού φαρμάκου.

3. Αι κατά τας προηγουμένας παραγράφους υποχρεώσεις των βιομηχανιών και βιοτεχνιών παρασκευής ή συσκευασίας γεωργικών φαρμάκων υφίστανται και διά παν παρασκευασθησόμενον ή συσκευασθησόμενον νέον είδος γεωργικού φαρμάκου, άμα τη ενάρξει της παρασκευής ή συσκευασίας αυτού.

4. Εις τας κατά τας προηγουμένας παραγράφους υποχρεώσεις υπόκεινται και αι ιδρυθησόμεναι βιομηχανίαι και βιοτεχνίαι παρασκευής ή συσκευασίας γεωργικών φαρμάκων, εντός έτους από της ενάρξεως της λειτουργίας των. Ομοίως υποχρεούνται όπως γνωστοποιήσουν εντός μηνός την έναρξιν της λειτουργίας των εις την Διεύθυνσιν Προστασίας Φυτών.

5. Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με την περ.α` του άρθρου 42 του Ν.1845/1989 (ΦΕΚ Α 102)

6.Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με την περ.α` του άρθρου 42 του Ν.1845/1989 (ΦΕΚ Α 102)

7.Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με την περ.α` του άρθρου 42 του Ν.1845/1989 (ΦΕΚ Α 102)

8. Τα στοιχεία περί ων αι προηγούμεναι παράγραφοι του παρόντος άρθρου, θεωρούνται υπηρεσιακά απόρρητα. Οστις αποκαλύπτει εις μη αρμόδιον πρόσωπον βιομηχανικόν, τεχνικόν ή εμπορικόν απόρρητον, τουοποίου έλαβε γνώσιν συνεπεία της ιδιότητος του ως επιφορτισμένου με οιανδήποτε εργασίαν σχετικήν με την εφαρμογήν του παρόντος, τιμωρείται με φυλάκισιν μέχρις ενός έτους ή και με χρηματικήν ποινήν μέχρι 100.000 δραχμών. Η δίωξις ασκείται κατόπιν εγκλήσεως του υποστάντος την ζημίαν, συνεπεία της αποκαλύψεως του απορρήτου, ή του αντιπροσώπου αυτού ειδικώς εξουσιοδοτημένου προκειμένου περί Οίκου του εξωτερικού.

Άρθρον 25
Πρόγραμμα εισαγωγών γεωργικών φαρμάκων

1. Το Υπουργείον Γεωργίας καθορίζει το πρόγραμμα εισαγωγών των γεωργικων φαρμάκων της Αγροτικής Τραπέζης Ελλάδος και λοιπών Οργανισμών εποπτευομένων υπό του Κράτους.

2. Εις την επιτροπήν Προμηθειών της Αγροτικής Τραπέζης της Ελλάδος μετέχει και εκπρόσωπος της Διευθύνσεως Προστασίας Φυτών του Υπουργείου Γεωργίας, οριζόμενος μετά του αναπληρωτού του υπό του Υπουργού Γεωργίας, οσάκις πρόκειται περί προμηθειών ή παρασκευής γεωργικών φαρμάκων είτε διά λογαριασμόν του Δημοσίου, είτε διά λογαριασμόν της Αγροτικής Τραπέζης της Ελλάδος.

Άρθρον 26
Εξαιρέσεις
Των διατάξεων του παρόντος εξαιρούνται:
α) Μετά σύμφωνον γνώμην του Α.ΣΥ.ΓΕ.Φ. :
αα) Η εισαγωγή ή πώλησις γεωργικών φαρμάκων προοριζομένων ως πρώτων υλών διά την παρασκευήν άλλων γεωργικών φαρμάκων. Διά την εισαγωγήν πρώτων υλών απαιτείται ειδική άδεια του Υπουργείου Γεωργίας. Ουσία εισαχθείσα ή πωληθείσα ως πρώτη ύλη απαγορεύεται να κυκλοφορήση ή να διαφημισθή ως γεωργικόν φάρμακον. Εν εναντία περιπτώσει θεωρείται ως γεωργικόν φάρμακον κυκλοφορούν άνευ εγκρίσεως κυκλοφορίας.
ββ) Αι ουσίαι αίτινες, καίτοι δύνανται να θεωρηθούν ως γεωργικά φάρμακα, προορίζονται διά σκοπούς άλλους εκτός των υπό του παρόντος προβλεπομένων.
γγ) Εκτακτοι περιπτώσεις, μη προβλεπόμεναι υπό του παρόντος, δι` ας ήθελεν αποφασίσει ο Υπουργός Γεωργίας.
β) Γεωργικά φάρμακα παρασκευαζόμενα μόνον δι` εξαγωγήν, του τοιούτου αναγραφομένου ρητώς επί της συσκευασίας.
γ) Αναγκαίαι ποσότητες γεωργικών φαρμάκων, εισαγόμεναι εκ του εξωτερικού και προοριζόμεναι ως δείγματα, κατατεθησόμενα διά τον έλεγχον γεωργικού φαρμάκου ή διά κατατοπιστικάς δοκιμάς, παρά ενδιαφερομένου, ευθύνη τούτου. Η εισαγωγή τούτων επιτρέπεται δι` απλής αδείας του Υπουργειου Γεωργίας, αφού γνωστοποιηθούν εις την Δ/νσιν Προστασίας Φυτών τα υπάρχοντα τοξικολογικά και βιολογικά δεδόμενα των γεωργικών τούτων φαρμάκων.
δ) Μικραί ποσότητες γεωργικών φαρμάκων και δρώντων συστατικών εισαγομένων εκ του εξωτερικού και προοριζομένων δι` ερεύνης υπό αρμοδίων Κρατικών Ιδρυμάτων.
ε) Τα βιοκτόνα προϊόντα που ανήκουν στους τύπους προϊόντων 14 και 18 σύμφωνα με το άρθρο 26 παρ. 2 του π.δ. 205/2001 (Α` 160) όπως ισχύει ως προς τους όρους και τις προϋποθέσεις έγκρισης τους.
Σημ.: όπως η περίπτωση ε΄πρστέθηκε με το άρθρο 51 παρ.1 Ν.4036/2012,ΦΕΚ Α 8/27.1.2012.

Άρθρον 27
Εσοδα – Παράβολα
Σημ.: όπως το άρθρο 27 αντικαταστάθηκε με την παρ.6 του άρθρου 1 του Ν.2538/1997 (Α 242)

1. α) Υπέρ του Κεντρικού Ταμείου Γεωργίας Κτηνοτροφίας και Δασών καταβάλλεται Παράβολο στις ακόλουθες περιπτώσεις:
αα) Για τον έλεγχο των στοιχείων των φακέλων προκειμένου μια δραστική ουσία να εγκριθεί σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, η οποία αφορά τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα και βιοκτόνα.
ββ) Για τη χορήγηση έγκρισης κυκλοφορίας σκευασμάτων με δραστικές ουσίες που έχουν εγκριθεί σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, η οποία αφορά τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα.
γγ) Για την έγκριση προσωρινής διάθεσης στην αγορά σκευασμάτων που περιέχουν δραστική ουσία που δεν προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία, η οποία αφορά τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα.
δδ) Για τη διάθεση στην αγορά φυτοπροστατευτικών προϊόντων για περιορισμένη και ελεγχόμενη χρήση σε ειδικές περιπτώσεις, κατά παρέκκλιση των διατάξεων της κείμενης νομοθεσίας, η οποία αφορά τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα.
εε) Για την ανανέωση, διεύρυνση, έγκριση κυκλοφορίας σκευασμάτων φυτοπροστατευτικών προϊόντων με δραστικές ουσίες που κυκλοφορούσαν στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης μέχρι 26 Ιουλίου 1993 και δεν έχουν ακόμα εγκριθεί σύμφωνα με τον παρόντα νόμο, καθώς και την ανανέωση, διεύρυνση, έγκριση κυκλοφορίας βιοκτόνων.
στστ) Για την τροποποίηση έγκρισης κυκλοφορίας φυτοπροστατευτικών προϊόντων που έχει χορηγηθεί ως προς τον κατασκευαστή, τον αντιπρόσωπο, το εργοστάσιο παρασκευής, το είδος, το μέγεθος και το υλικό συσκευασίας και ως προς τις βοηθητικές ουσίες.
ζζ) Για τη διενέργεια εργαστηριακών ελέγχων βιολογικού, χημικού, τοξικολογικού, υπολειμμάτων) σκευασμάτων φυτοπροστατευτικών προϊόντων.
ηη) Για τον πειραματισμό με σκοπό την έρευνα και ανάπτυξη φυτοπροστατευτικών προϊόντων.
θθ) Για την άδεια εισαγωγής φυτοπροστατευτικών προϊόντων από τρίτες χώρες.
ιι) Για τον έλεγχο και την έγγραφη μιας βιομηχανίας ή βιοτεχνίας στο μητρώο αναγνωρισμένων βιομηχανιών και βιοτεχνιών παρασκευής – συσκευασίας φυτοπροστατευτικών προϊόντων.
ιαια) Για τον έλεγχο και την αναγνώριση πειραματικής μονάδας ή πειραματικού σταθμού ορθής πειραματικής πρακτικής αποτελεσματικότητας (Ο.Π.Π.Α.).
ιβιβ) Για τη διενέργεια της ζητούμενης από ιδιώτες επίσημης ανάλυσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων στα αρμόδια εργαστήρια.
ιγιγ) Για τη διενέργεια της ζητούμενης από ιδιώτες επίσησμης ανάλυσης υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών προϊόντων σε γεωργικά προϊόντα στα αρμόδια εργαστήρια.
ιδιδ) Για την κατ` ένσταση του ενδιαφερόμενου διενέργεια δεύτερης επίσημης ανάλυσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων ή υπολειμμάτων. Στην περίπτωση αυτή το Παράβολο επιστρέφεται αν η δεύτερη ανάλυση αποδείξει βάσιμους τους αναφερόμενους στην ένσταση ισχυρισμούς.
ιειε) Για τον έλεγχο υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών προϊόντων στα εισαγόμενα γεωργικά προϊόντα από τρίτες χώρες.
ιστιστ) Για τη χορήγηση άδειας εμπορίας ή αποθήκευσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων.
ιζιζ) Για την αναγγελία έναρξης της επαγγελματικής χρήσης των βιοκτόνων προϊόντων αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ως και για την ανανέωση και τροποποίηση αυτής.
β) Υπέρ του ίδιου Ταμείου καταβαλλονται και τα έσοδα από τις Διοικητικές κυρώσεις και τους ελέγχους αρμοδιότητας της Διεύθυνσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής καθώς και κάθε άλλος πόρος, μη κατανομαζόμενος ρητώς στον παράγοντα νόμο ο οποίος προέρχεται από δραστηριότητες της Διεύθυνσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής.

Σημ.: όπως η περίπτωση ιζιζ` αντικαταστάθηκε  με το άρθρο 45 παρ.2 Ν.4235/2014, ΦΕΚ Α 32/11.2.2014.

2. Το ύψος των παραβόλων της προηγούμενης παραγράφου, το οποίο μπορεί, για τις υποπεριπτώσεις αα`, ββ`, εε`, στστ`, ζζ` και ηη` της περίπτωσης α` της παραγράφου 1, να είναι διαφορετικό κατά αντικείμενο και περίπτωση, ορίζεται με αποφάσεις του Υπουργού Γεωργίας, που δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

3. Οι αιτήσεις για τους ελέγχους και τις εγκρίσεις που αναφέρονται στις δραστηριότητες της παραγράφου 1 προκειμένου να εξεταστούν πρέπει απαραίτητα να συνοδεύονται από το ανάλογο Παράβολο.

4. Με απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Γεωργίας καθορίζεται η αμοιβή :
α) Των μελών, εισηγητών και γραμματέων του Ανώτατου Συμβουλίου Γεωργικών Φαρμάκων (Α.ΣΥ.ΓΕ.Φ.).
β) Των εμπειρογνωμόνων και των υπηρεσιακών παραγόντων που μετέχουν στην αξιολόγηση φυτοπροστατευτικών προϊόντων, όταν η Ελλάδα αναλαμβάνει τέτοια καθήκοντα ως εισηγήτρια χώρα ή όταν τους ανατίθεται εισήγηση επί γενικού ή ειδικού θέματος σε κοινοτικό επίπεδο ή γενικότερα, όταν αναλαμβάνουν ως εισηγητές επί παντός θέματος αρμοδιότητας ελέγχου και έγκρισης κυκλοφορίας φυτοπροστατευτικών προϊόντων.
Σημ.: όπως η παρ.4 προστέθηκε με το άρθρο 8 Ν.2732/1999 ΦΕΚ Α 154/30.7.1999.

Άρθρον 28
Αναδιάρθρωσις θέσεων Κλάδων ΑΤ του Κ.Τ.Γ.Κ. και Δασών

1. Αι υφιστάμεναι εις το Κεντρικόν Ταμείον Γεωργίας, Κτηνοτροφίας και Δασών τακτικαί θέσεις προσωπικού των Κλάδων ΑΤ1 Διοικητικού και ΑΤ2 Λογιστικού ενοποιούνται εις συνιστώμενον δυνάμει του παρόντος Κλάδον ΑΤ1 Διοικητικόν, διΆρθρούμεναι κατά βαθμούς ως έπεται: Μία (1) θέσις επί βαθμοίς 3ω-2ω. Τέσσαρες (4) θέσεις επί βαθμοίς 5ω-4ω Δέκα (10) θέσεις επί βαθμοίς 8ω-6ω.

2. Η ως άνω επί βαθμοίς 3ω-2ω θέσις πληρούται, κατά την πρώτην εφαρμογήν του παρόντος, δι` εντάξεως μέχρι και του 2ου βαθμού υπαλλήλου του διά της προηγουμένης παραγράφου συνιστωμένου Κλάδου ΑΤ1 Διοικητικού κατόπιν κρίσεως του οικείου Υπηρεσιακού Συμβουλίου απάντων των συμπληρωσάντων τριετίαν εις τον 4ον βαθμόν υπαλλήλων του Κλάδου τούτου, βάσει των τυπικών και ουσιαστικών προσόντων αυτών.

3. Ο πέραν του απαιτουμένου διά την μέχρι και του 2ου βαθμού ένταξιν χρόνος υπηρεσίας του ενταχθησομένου υπαλλήλου λογίζεται διά πάσαν συνέπειαν ως διανυθείς εις τον εις ον η ένταξις βαθμόν.

4. Αι υφιστάμεναι εις το Κ.Τ.Γ.Κ. και Δασών μία (1) θέσις του Κλάδου ΑΡ1 Διοικητικού και μία (1) θέσις του Κλάδου ΑΡ2 Λογιστικού, αμφότεραι επί βαθμώ 4ω, ορίζονται προσωριναί και καταργούνται αυτοδικαίως άμα τη καθ` οιονδήποτε τρόπον εξόδω εκ της υπηρεσίας των ήδη κατεχόντων ταύτας, τη αντιστοίχω αυξήσει των επί βαθμοίς 5ω-4ω θέσεων του διά της παραγρ. 1 συνιστωμένου Κλάδου ΑΤ1 Διοικητικού.

5. Αι διατάξεις του Νόμου 433/1976 “περί των δαπανών κινήσεως των τακτικών υπαλλήλων του Υπουργείου Γεωργίας”, εφαρμόζονται και επί των τακτικών υπαλλήλων του Οργανισμού Βάμβακος.

Άρθρον 29
Χρήσις γεωργικών φαρμάκων
Οι χρησιμοποιούντες γεωργικά φάρμακα υποχρεούνται να τηρούν τα επί της συσκευασίας ή της επ` αυτής ετικέττας αναγραφόμενα όσον αφορά εις τον τρόπον χρησιμοποιήσεώς των, το χρονικόν διάστημα μεταξύ τελευταίας εφαρμογής και συγκομιδής, την προστασίαν του οικοσυστήματος, ιδιαιτέρως δε την προστασίαν των μελισσών, ως και την φύλαξιν των γεωργικων φαρμάκων.

Άρθρον 30
Οι διατάξεις του παρόντος νόμου εφαρμόζονται και για προϊόντα που χρησιμοποιούνται:
1) για την καταπολέμηση επιβλαβών ή ενοχλητικών για τον άνθρωπο Άρθροπόδων εν γένει ή τρωκτικών των αποθηκών και των κατοικημένων χώρων.
2) για την καταπολέμηση όφεων και σκορπιών,
3) για ελκυστικά ή αποθετικά των εντόμων, των πτηνών και άλλων ζώων, καθώς και ουσίες που επηρεάζουν ποικιλοτρόπως τη συμπεριφορά ή τη φυσιολογία αυτών.
4) για την προστασία από μύκητες των συσκευαζομένων οπωροκηπευτικών, απλά ή μείγματα μετά κηρών και απορρυπαντικών ουσιών,
5) για την προστασία ακατέργαστης ή κατεργασμένης ξυλείας από έντομα και μύκητες, απλά ή μείγματα μετά στιλβωτικών ή ανταναφλεκτικών προσμίξεων
6) για τον περιορισμό της διαπνοής των φυτών και αποφυγή της συρρικνώσεως των καρπών.
7) για τον περιορισμό της υγρασίας στα θερμοκήπια,
8) για την καταπολέμηση εντόμων και μυκήτων σε αντικείμενα και έργα τέχνης, όπως εικόνες και ξυλόγλυπτα εκκλησιών, εκθέματα μουσείων και βιβλία,
9) για βοηθητικές ουσίες, διαλύτες και στερεά έκδοχα, τα οποία χρησιμιποιούνται για την παρασκευή φυτοπροστατευτικών προϊόντων.
Σημ.: όπως το άρθρο 30 αντικαταστάθηκε με την παρ.5α του άρθρου 1 του Ν.2538/1997 (Α 242)

Άρθρον 31
Ποινικές κυρώσεις
Σημ.: όπως το άρθρο 31 αντικαταστάθηκε με την παρ.7 του άρθρου 1 του Ν.2538/1997 (Α 242)

1. Οι παραβάτες της διατάξεως της παρ. 1 του άρθρου 2 του παρόντος τιμωρούνται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός (1) έτους.

2. Σε περιπτώσεις διαπίστωσεις νοθευμένων φυτοπροστατευτικών προϊόντων ή μη εγκεκριμένης συσκευασίας, ο κάτοχος της έγκρισης κυκλοφορίας και ο υποσκευαστής τιμωρούνται με φυλάκιση από τρείς (3) μήνες μέχρι ένα (1) έτος.

3. Οσοι κατέχουν φυτοπροστατευτικά προϊόντα πέρα από την ημερομηνία λήξης αυτών που αναγράφεται στη συσκευασία ή την ετικέτα, υποχρεούνται να υποβάλλουν μέσα σε ένα (1) μήνα από την ημερομηνία λήξης αυτών υπεύθυνη σήλωση του ν. 1599/1986 στην αρμόδια υπηρεσία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης για το είδος και την ποσότητα των προϊόντων της κατηγορίας αυτής που κατέχουν και το είδος της συσκευασίας αυτών, προκειμένου να κινηθεί η περαιτέρω διαδικασία καταστροφής τους.

4. Από τις διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου εξαιρούνται οι αγρότες που κατέχουν φυτοπροστατευτικά προϊόντα της ίδιας ως άνω κατηγορίας, οι οποίοι υποχρεούνται μέσα στην προθεσμία της προηγούμενης παραγράφου να παραδώσουν στην ως άνω υπηρεσία τις κατεχόμενες ποσότητες. Για την παράδοση συντάσσεται πρωτόκολλο παράδοσης και παραλαβής, στο οποίο περιγράφονται το είδος και οι ποσότητες που παραδίδονται, καθώς και το είδος της συσκευασίας αυτών.

5. Τα καταστήματα λιανικής πώλησης γεωργικών φαρμάκων δύνανται να μην παραλαμβάνουν από τους προμηθευτές τους ή και να επιστρέφουν σ`αυτούς γεωργικά φάρμακα, τα οποία κατά το χρόνο παραλαβής τους έχουν διάρκεια διάθεσης μικρότερη του εξαμήνου της αναγραφόμενης επί της συσκευασίας.

6. Οποιος κατέχει, εμπορέυεται, εισάγει, διακινεί, διαθέτει κατά οποιονδήποτε τρόπο, έστω και δωρεάν, ανταλλάσσει, μεταφέρει φυτοπροστατευτικά προϊόντα πέραν της αναγραφόμενης επί της συσκευασίας ή της ετικέτας ημερομηνίας λήξης, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός (1) έτους, εφόσον έχει παρέλθει η προθεσμία του ενός (1) μηνός από την ημερομηνία λήξης αυτών, εξαιρουμένων των αγροτών που κατέχουν φυτοπροστατευτικά προϊόντα της παρούσας παραγράφου, οι οποίοι τιμωρούνται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι (6) μηνών.

7. Τα έξοδα συγκέντρωσης, μεταφοράς και κατασροφής των εν λόγω προϊόντων των παραγράφων 3 και 4 επιβαρύνουν τους παρασκευαστές, συσκευαστές, αντιπροσώπους, εμπόρους ή εισαγωγείς, στην περίπτωση που οι ίδιοι είναι και κατοχοί τους.

8. Οπου και όταν δεν προβλέπεται από άλλες διατάξεις, εκδίδεται απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Εργων και γεωργίας, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, με την οποία καθορίζεται η διαδικασία και ο τρόπος δέσμευσης, συγκέντρωσης, μεταφοράς και καταστροφής των φυτοπροστατευτικών προϊόντων των οποίων έχει απαγορευθεί η κυκλοφορία, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

9. Οι παραβάτες του άρθρου 13 του παρόντος τιμωρούνται ως ακολούθως: α) του πρώτου εδαφίου της παραγράφου 1 με φυλάκιση μέχρι ενός (1) έτους και β) του δεύτερου εδαφίου της παραγράφου 1 και της παραγράφου 2 με φυλάκιση μέχρι έξι (6) μήνες.

10. Οι παραβάτες των διατάξεων τςη αριθ. 329327/2.3.1994 απόφασης του Υπουργού Γεωργίας (ΦΕΚ 169 Β`) τιμωρούνται με φυλάκιση έξι (6) μηνών έως δύο (2) ετών για κάθε παράβαση. Σε περίπτωση αμέλειας τιμωρούνται με φυλάκιση μέχρι ένα (1) έτος.

11. Οποιος αρνείται ή παρακωλύει ή κωλυσιεργεί τη διενέργεια των ελέγχων από τα εξουσιοδοτημένα ελεγκτικά όργανα στα φυτοπροστατευτικά προϊόντα ή φυτά ή φυτικά προϊόντα για τον προσδιορισμό των υπολειμμάτων ή αρνείται την παροχή πληροφοριών ή παρέχει ψευδείς πληροφορίες τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι (6) μήνες.

12. Οποιος χρησιμοποιεί φυτοπροστατευτικά προϊόντα χωρίς να τηρεί τα επί της συσκευασίας αναγραφόμενα, όσον αφορά τον τρόπο χρήσης τους, το χρονικό διάστημα μεταξύ της τελευταίας εφαρμογής και της συγκομιδής και την προστασία του οικοσυστήματος, τιμωρείται με φυλάκιση από έναν (1) έως έξι (6) μήνες.

13. Οποιος αποθηκεύει φυτοπροστατευτικά προϊόντα και δεν εξασφαλίζει την ασφαλή φύλαξή τους τιμωρείται με φυλάκιση από έναν (1) έως έξι (6) μήνες.

14. Οποιος εφαρμόζει καταπολεμήσεις εντόμων και τρωκτικών σε κατοικημένους χώρους χωρίς τη νόμιμη άδεια τιμωρείται με φυλάκιση από έναν (1) έως έξι (6) μήνες.

15. Οποιος κατέχει νόμιμη άδεια καταπολέμησης εντόμων και τρωκτικών σε κατοικημένους χώρους τιμωρείται με φυλάκιση από έναν (1) έως τρείς (3) μήνες, αν:
α) χρησιμοποιεί μη εγκεκριμένα σκευάσματα για το σκοπό αυτόν,
β) δεν λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα ώστε να είναι ασφαλής η εφαρμογή των καταπολεμήσεων αυτών.

16. Σε περίπτωση διαφήμησης φυτοπροστευτικών προϊόντων χωρίς έγκριση κυκλοφορίας με άλλα μέσα ενημέρωσης, εκτός από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, παρέχεται το δικαίωμα σε οποίονδήποτε έχει έννομο συμφέρον να προσφύγει στα πολιτικά δικαστήρια με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων με αίτημα τη διακοπή της της Διαφήμισης.

Άρθρον 32
Διοικητικές κυρώσεις
Σημ.: όπως το νέο άρθρο 32 προστέθηκε με την παρ.9 του άρθρου 1 του Ν.2538/1997 (Α 242)

1. Οι παραβάτες των διατάξεων του άρθρου 2 παρ. 1 του παρόντος νόμου τιμωρούνται με πρόστιμο από ένα τριακόσια (300) έως τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ, τα δε φυτοπροστατευτικά προϊόντα κατάσχονται και/ή:
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την ΥΑ 308975 (ΦΕΚ Β 1416/26.9.2006)
α) επανεξάγονται στη χώρα προέλευσης προκειμένου για χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης (Ε.Ε.) ή επιστρέφονται στο Κράτος – Μέλος αποστολής προκειμένου για χώρες της Ε.Ε.
β) καταστρέφονται.
Οι δαπάνες βαρύνουν αποκλειστικά τον κάτοχο των κατασχεθέντων φυτοπροστατευτικών προϊόντων.
Σε περίπτωση Διαφήμισης φυτοπροστατευτικών προϊόντων για τα οποία δεν έχει χορηγηθεί έγκριση κυκλοφορίας, ο κάτοχος αυτών στερείται για περίοδο δύο (2) ετών και του δικαιώματος έγκρισης κυκλοφορίας του συγκεκριμένου σκευάσματος.

2. Αν διαπιστωθεί νοθευμένο φυτοπροστατευτικό προϊόν ή μη εγκεκριμένη συσκευασία σε φυτοπροστατευτικό προϊόν που έχει έγκριση κυκλοφορίας, επιβάλλεται πρόστιμο από χίλια (1.000) έως τριάντα χι λιάδες (30.000) ευρώ στο κάτοχο της έγκρισης κυκλοφορίας και τον υποσυσκευαστή του φυτοπροστατευτικού προϊόντος και αφαιρείται η έγκριση κυκλοφορίας του φυτοπροστατευτικού προϊόντος για ένα (1) έτος. Η ακατάλληλη παρτίδα του φυτοπροστατευτικού προϊόντος ή, αν δεν είναι δυνατόν να διαπιστωθεί αυτή, το σύνολο της ποσότητας που κυκλοφορεί στη χώρα κατάσχεται και:
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την ΥΑ 308975 (ΦΕΚ Β 1416/26.9.2006)
α) επανεξετάζεται στη χώρα προέλευσης προκειμένου για χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης ή αποστέλλεται στο Κράτος – Μέλος προέλευσης για χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης ή καταστρέφεται όταν πρόκειται για νοθεία στην εγγυημένη σύνθεση,
β) διορθώνεται η Σήμανση ή επανασυσκευάζεται, όταν πρόκειται για τη συσκευασία.
Οι δαπάνες βαρύνουν τον κάτοχο της έγκρισης κυκλοφορίας των φυτοπροστατευτικών προϊόντων ή όποιον διακινεί τα εν λόγω προϊόντα. Σε περίπτωση υποτροπής των παραβάσεων της παρούσας παραγράφου, τα όρια του προστίμου διπλασιάζονται και αίρεται οριστικά η έγκριση κυκλοφορίας.

3. Οποιος, κατέχει, εμπορεύεται, εισάγει, διακινεί διαθέτει κατά οποιονδήποτε τρόπο, έστω και δωρεάν, ανταλλάσσει, μεταφέρει φυτοπροστατευτικά προϊόντα πέραν της αναγραφόμενης ημερομηνίας λήξης επί της συσκευασίας ή της ετικέτας, τιμωρείται με πρόστιμο από τριακόσια (300) έως τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ και τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα κατάσχονται και καταστρέφονται, εφόσον έχει παρέλθει η προθεσμία του ενός (1)
μηνός.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την ΥΑ 308975 (ΦΕΚ Β 1416/26.9.2006)
Οι δαπάνες καταστροφής βαρύνουν αποκλειστικά τον κάτοχο των φυτοπροστατευτικών προϊόντων και τον κάτοχο της εγκρισης κυκλοφορίας.

4. Η διαδικασία κατάσχεσης, καταστροφής ή προώθησης στη χώρα προέλευσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων των παραγράφων 1, 2 και 3 καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

5. Οι παραβάτες του άρθου 13 του παρόντος νόμου τιμωρούνται ως ακολούθως:
α) του πρώτου εδαφίου της παραγράφου 1 με πρόστιμο από “τριακόσια (300)έως δέκα πέντε χιλιάδες (15.000) ευρώ” και
β) δεύτερου εδαφίου της παραγράφου 1 και της 2 με πρόστιμο από τριακόσια (300) έως πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την ΥΑ 308975 (ΦΕΚ Β 1416/26.9.2006)

6. Οποιος εισάγει φυτικά προϊόντα που φέρουν υπολείμματα φυτοπροστατευτικών προϊόντων ανώτερα από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια τιμωρείται με πρόστιμο από τριακόσια (300) έως πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ και φυτικά προϊόντα κατάσχονται. Τα κατασχεθέντα προϊόντα καταστρέφονται ή μεταποιούνται, εφόσον η μεταποίηση τα καθιστά ακίνδυνα στους καταναλωτές.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την ΥΑ 308975 (ΦΕΚ Β 1416/26.9.2006)
Τα παραγόμενα ή διακινούμενα φυτικά προϊόντα που φέρουν υπολείμματα φυτοπροστατευτικών προϊόντων ανώτερα από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια κατάσχονται. Τα κατασχεθέντα προϊόντα καταστρέφονται ή μεταποιούνται, εφόσον η μεταποίηση τα καθιστά ακίνδυνα στους καταναλωτές.
Οι δαπάνες καταστροφής ή μεταποίησης των φυτικών προϊόντων της παρούσας παραγράφου βαρύνουν εξ ολοκλήρου τον κάτοχο των φυτικών προϊόντων.

7. Η διαδικασία κατάσχεσης ή καταστροφής των φυτικών προϊόντων που φέρουν υπολείμματα φυτοπροστατευτικών προϊόντος ανώτερα από τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια καθορίζεται με απόφαση των Υπουργών Γεωργίας και Δημόσιας Τάξης, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

8. Οποιος αρνείται ή παρακωλύει ή κωλυσιεργεί τη διενέργεια των ελέγχων από τα εξουσιοδοτημένα ελεγκτικά όργανα στα φυτοπροστατευτικά προϊόντα ή φυτά ή φυτικά προϊόντα για τον προσδιορισμό των υπολειμμάτων ή αρνείται την παροχή πληροφοριών ή παρέχει ψευδείς πληροφορίες τιμωρείται με πρόστιμο από τριακόσια (300) έως δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την ΥΑ 308975 (ΦΕΚ Β 1416/26.9.2006)

9. Οι παραβάτες των διατάξεων της αριθ. 329327/2.3.1994 απόφασης του Υπουργού Γεωργίας (ΦΕΚ 169 Α`) τιμωρούνται με:
α) Πρόστιμο από χίλια (1.000) έως δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ για κάθε παράβαση.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την ΥΑ 308975 (ΦΕΚ Β 1416/26.9.2006)
β) Προσωρινή διακοπή παρασκευής και συσκευασίας μέχρι να διορθωθούν οι διαπιστωμένες παραβάσεις ή οι ελλείψεις τμήματος ή τμημάτων ή του συνόλου της επιχείρησης. Η διαδικασία διακοπής και επαναλειτουργίας της επιχείρησης καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας.

10. Όποιος χρησιμοποιεί φυτοπροστατευτικά προϊόντα χωρίς να τηρεί τα επί της συσκευασίας αναγραφόμενα όσον αφορά τον τρόπο χρήσης τους, το χρονικό διάστημα μεταξύ της τελευταίας εφαρμογής και της συγκομιδής και την προστασία του οικοσυστήματος, τιμωρείται με πρόστιμο από τριακόσια (300) έως τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την ΥΑ 308975 (ΦΕΚ Β 1416/26.9.2006)

11. Όποιος αποθηκεύει φυτοπροστατευτικά προϊόντα και δεν εξασφαλίζει την ασφαλή φύλαξη τους τιμωρείται με πρόστιμο από “τριακόσια (300) έως δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την ΥΑ 308975 (ΦΕΚ Β 1416/26.9.2006)

12. Όποιος εφαρμόζει καταπολεμήσεις εντόμων και τρωκτικών σε κατοικημένους χώρους χωρίς τη νόμιμη άδεια τιμωρείται με πρόστιμο από τριακόσια (300) έως δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ και στερείται για περίοδο δύο (2) ετών του δικαιώματος απόκτησης άδειας.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την ΥΑ 308975 (ΦΕΚ Β 1416/26.9.2006)

13. Όποιος κατέχει νόμιμη άδεια να εφαρμόζει καταπολεμήσεις εντόμων και τρωκτικών σε κατοικημένους χώρους τιμωρείται με πρόστιμο από τριακόσια (300) έως δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ και αφαιρείται ή άδεια από τρείς (3) έως έξι (6) μήνες, αν:
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την ΥΑ 308975 (ΦΕΚ Β 1416/26.9.2006)
α) χρησιμοποιεί μη εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα για το σκοπό αυτόν,
β) δεν λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα ώστε να είναι ασφαλής η εφαρμογή των καταπολεμήσεων αυτών.

14. Για την επιμέτρηση των διοικητικών κυρώσεων του παρόντος άρθρου λαμβάνεται υπόψη η σοβαρότητα της παράβασης ως προς τους κινδύνους και την ακαταλληλότητα του φυτοπροστατευτικού προϊόντος, η διάρκειά της, καθώς και η περίπτωση υποτροπής.

15. Τα διοικητικά μέτρα του παρόντος άρθρου επιβάλλονται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Γεωργίας, πλην της περίπτωσης της αφαίρεσης της έγκρισης κυκλοφορίας της παραγράφου 2 που ενεργείται με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας.

16. Σε περίπτωση που ο κάτοχος των κατασχεθέντων φυτοπροστατευτικών προϊόντων ή φυτικών προϊόντων αρνείται να τα καταστρέψει ή να τα επανεξάγει ή ή να τα προωθήσει στη χώρα αποστολής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι εργασίες αυτές πραγματοποιούνται από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες και οι διαδικασίες καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Γεωργίας και Δημόσιας Τάξης. Οι δαπάνες καταλογίζονται σε βάρος του κατόχου των δεσμευθέντων φυτοπροστατευτικών προϊόντων ή φυτικών προϊόντων και εισπράττονται με τη διαδικασία περί εισπράττονται με τη διαδικασία περί εισπράξεως δημοσίων εσόδων.

Άρθρον 33
Ειδική προστασία
Κατά της απόφασης επιβολής του προστίμου ο βαρυνόμενος από αυτήν έχει δικαίωμα άσκησης προσφυγής ενώπιον του αρμόδιου διοικητικού πρωτοδικείου μέσα σε προθεσμία τριάντα (30) ημερών, η οποία αρχίζει από την επόμενη ημέρα που του επιδόθηκε η απόφαση. Η άσκηση της προσφυγής δεν αναστέλλει την εκτέλεση της προσβαλλόμενης απόφασης, μπορεί όμως, με απόφαση του προέδρου του διοικητικού πρωτοδικείου στο οποίο εκκρεμεί η προσφυγή, να ανασταλεί, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 2 του ν. 820/1978 (ΦΕΚ 174 Α`), όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 27 του ν. 1406/1983 (ΦΕΚ 182 Α`), εν μέρει ή στο σύνολο ή εκτέλεση της εν λόγω απόφασης, αν εξαιτίας σφαλμάτων της πιθανολογείται μερική ή ολική ευδοκίμηση της προσφυγής ή διαπιστώνεται, από συγκεκριμένα στοιχεία, αδυναμία καταβολής από τον αιτούντα.
Σημ.: όπως το νέο άρθρο 33 προστέθηκε με την παρ.9 του άρθρου 1 του Ν. 2538/1997 (Α 242)

Άρθρον 34
Ελεγχοι – Παροχή στοιχείων
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.9 του άρθρου 1 του Ν. 2538/1997 (Α 242)

1. Η αρμόδια κατά περίπτωση ελεγκτική αρχή του Υπουργείου Γεωργίας δικαιούται να συλλέγει πληροφορίες για θέματα αρμοδιότητάς της απευθύνοντας έγγραφα προς τις επιχειρήσεις, ενώσεις επιχειρήσεων ή άλλα φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή δημόσιες ή άλλες αρχές, οι οποίες υποχρεούνται σε άμεση, πλήρη και ακριβή παροχή των ζητούμενων πληροφοριών. Στο έγγραφο πρέπει να αναφέρονται οι διατάξεις που θεμελιώνουν το άιτημα, η τασσόμενη προθεσμία για την παροχή των πληροφοριών, η οποία δεν μπορεί να είναι βραχύτερη των δέκα (10) ημερών, και οι προβλεπόμενες κυρώσεις σε περίπτωση μη συμμόρφωσης προς την υποχρέωση παροχής πληροφοριών.

2. Για τη διαπίστωση παραβάσεων αρμοδιότητάς τους, οι ελεγκτικές αρχές του Υπουργείου Γεωργίας μπορεί:
α) να ελέγχουν τα βιβλία εισαγωγής και παραγωγής φυτοπροστατευτικών προϊόντων και να λαμβάνουν αντίγραφα ή αποσπάσματα αυτών,
β) να ενεργούν ελέγχους στις εγκαταστάσεις και τους λοιπούς χώρους των επιχειρήσεων.

3. Για τους ανωτέρω ελέγχους συντάσσεται πρακτικό από τους διενεργήσαντες αυτούς, αντίγραφο του οποίου κοινοποιείται και στις ελεγχόμενες επιχειρήσεις.

4. Η εντολή ελέγχου παρέχεται εγγράφως από τον Προϊστάμενο της αρμόδιας αρχής του Υπουργείου Γεωργίας και περιέχει το αντικείμενο του ελέγχου και τις συνέπειες παρεμπόδισης της εισόδου για έλεγχο σε εγκαταστάσεις, αποθήκες και άλλους χώρους.

Άρθρον 35
Υποχρέωση εχεμύθειας
Με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 37 παρ. 2 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, υπάλληλοι της αρμόδιας αρχής του Υπουργείου Γεωργίας, λαμβάνοντες ως εκ της υπηρεσιακής τους ενασχόλησης γνώση απόρρητων στοιχείων των επιχειρήσεων ή ενώσεων επιχειρήσεων ή άλλων φυσικών ή νομικών προσώπων που δεν έχουν σχέση με την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος νόμου, υποχρεούνται να τηρούν γι` αυτά εχεμύθεια. Οι παραβαίνοντες με την υποχρέωση αυτή:
α) διώκονται πειθαρχικά και η παράβαση της υποχρέωσής τους αυτής συνιστά βαρύ πειθαρχικό παράπτωμα,
β) τιμωρούνται σύμφωνα με το άρθρο 252 του Ποινικού Κώδικα, καθώς και με χρηματική ποινή από πεντακόσιες χιλιάδες (500.000) έως ένα εκατομμύριο (1.000.000) δραχμές.
Σημ.: όπως το νέο άρθρο 35 προστέθηκε με την παρ.9 του άρθρου 1 του Ν. 2538/1997 (Α 242)

Άρθρον 36
Υπεύθυνα πρόσωπα στα οποία επιβάλλονται οι κυρώσεις
Σημ.: όπως προστέθηκε με την παρ.9 του άρθρου 1 του Ν. 2538/1997 (Α 242)

1. Υπεύθυνοι κατά των οποίων ασκείται η ποινική δίωξη και επιβάλλονται οι ποινές που προβλέπονται στα άρθρα 31 και 32 είναι στις προσωπικές επιχειρήσεις οι επιχειρηματίες, στις ομόρρυθμες εταιρίες οι ομόρρυθμοι εταίροι, στις εταιρίες περιορισμένης ευθύνης οι διαχιριστές και στους συνεταιρισμούς και τις ανώνυμες εταιρίες ο ορισθείς υπεύθυνος ή σε περίπτωση που δεν έχει ορισθεί υπεύθυνος τα μέλη του οργάνου δοίκησής του.

2. Αν τα φυσικά πρόσωπα της παραγράφου 1 αρνούνται να καταβάλουν τα διοικητικά πρόστιμα που τους έχουν επιβληθεί, κατά τις διατάξεις του άρθρου 32 του παρόντος νόμου, το αρμόδιο δικαστήριο επιβάλλει κατ` αυτών για κάθε παράβαση προσωπική κράτηση έως ένα (1) έτος.

Άρθρον 37
Επιδόσεις αποφάσεων και πρακτικών ελέγχων
Σημ.: όπως προστέθηκε  με την παρ.9 του άρθρου 1 του Ν. 2538/1997 (Α 242)

1. Για όλες τις Επιδόσεις αποφάσεων και πρακτικών ελέγχων εφαρμόζονται κατ` αναλογία οι διατάξεις για τις επιδόσεις των άρθρων 56 και 67 του Κώδικα Φορολογικής Δικονομίας.

2. Οι παραβάσεις γνωστοποιούνται από τις υπηρεσίες που διενεργούν τους ελέγχους εγγράφως στον υποπέσαντα στην παράβαση, ο οποίος καλείται μέσα σε προθεσμία (15) ημερών από τη γνωστοποίηση να υποβάλει στην ελέγχουσα υπηρεσία έγγραφο υπόμνημα με τις θέσεις του ή τις αντιρρήσεις του για την παράβαση που διαπιστώθηκε. Το σχετικό έγγραφο επιδίδεται με απόδειξη στον υποπέσαντα στην παράβαση.

3. Μετά παρέλευση της ανωτέρω προθεσμίας και ανεξάρτητα αν ο υποπέσας στην παράβαση υπέβαλε υπόμνημα ή όχι, η ελέγχουσα αρχή διαβιβάζει όλα τα σχετικά με την παράβαση στοιχεία στη Διεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής.

4. Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Γεωργίας επιβάλλει τα διοικητικά μέτρα με βάση τα υποβληθέντα στοιχεία.

Άρθρον 38
Αναπροσαρμογή προστίμων και παραβόλων – Είσπραξη προστίμων
Σημ.: όπως προστέθηκε  με την παρ.9 του άρθρου 1 του Ν. 2538/1997 (Α 242)

1. Τα πρόστιμα και τα παράβολα των άρθρων 27 και 32 του παρόντος νόμου μπορεί να αναπροσαρμόζονται με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Η πρώτη αναπροσαρμογή δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί πριν την παρέλευση διετίας από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου.

2. Τα πρόστιμα από τις Διοικητικές κυρώσεις που επιβάλλονται από τις διατάξεις του παρόντος νόμου βεβαιώνονται ως δημόσια έσοδα και εισπράττονται κατά τον Κώδικα Εισπράξεως Δημοσίων Εσόδων (Κ.Ε.Δ.Ε.)και κατατίθενται στο Κεντρικό Ταμείο Γεωργίας, Κτηνοτροφίας και Δασών. Για την κίνηση της διαδικασίας βεβαίωσης μεριμνά η Διεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής.

Άρθρον 39
Μεταβατικαί διατάξεις
Τα βάσει των διατάξεων του Ν. 2147/1952 εκδοθέντα μέχρι της ισχύος του παρόντος διατάγματα ή αποφάσεις παραμένουν εν ισχύι μέχρις εκδόσεως των υπό του παρόντος προβλεπομένων διαταγμάτων ή αποφάσεων, ρυθμιζόντων αντίστοιχα θέματα.
Σημ.: όπως αναριθμήθηκε  με την παρ.10 του άρθρου 1 του Ν.2538/1997 (Α 242)

Άρθρον 40
Καταργούμεναι διατάξεις
Καταργούνται: α) Εκ του Νόμου 2147/1952, τα άρθρα 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 38 ως τούτο ετροποποιήθη διά του Ν.Δ. 759/1970, 39, 40, 41 και 42. β) Αι εις τα Εντομοκτόνα και φυτοφάρμακα αναφερόμεναι διατάξεις του Ν.Δ. 97/1973. γ) Η εν εδαφίω στ` του άρθρου 37 του Β.Δ. 4/1961 διάταξις η αναφερομένη εις τον έλεγχον των φυτοφαρμάκωνν.
Σημ.: όπως αναριθμήθηκε με την παρ.10 του άρθρου 1 του Ν.2538/1997 (Α΄ 242)

Άρθρον 41
Εναρξις ισχύος
Η ισχύς του παρόντος άρχεται από της δημοσιεύσεως του διά της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως, πλην των διατάξεων των άρθρων 2, 3, 5, 6, 8, 9, 10, 11, 15, 21, 22, 23, 24, 26, 29 και 30, η ισχύς των οποίων άρχεται εξ μήνας βραδύτερον.
Σημ.: όπως αναριθμήθηκε  με την παρ.10 του άρθρου 1 του Ν.2538/1997 (Α 242)

Ο παρών νόμος ψηφισθείς υπό της Βουλής και παρ΄ Ημών σήμερον κυρωθείς, δημοσιευθήτω διά της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως και εκτελεσθήτω ως νόμος του Κράτους.

Εν Αθήναις τη 06 Οκτωβρίου 1977

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Δ. ΤΣΑΤΣΟΣ