Νόμος 844 ΦΕΚ Α΄227/21.12.1978
Περί κυρώσεως της εν Λονδίνω την 7ην Ιουνίου 1968 υπογραφείσης Ευρωπαϊκής Συμβάσεως “περί καταργήσεως της επικυρώσεως των εγγράφων συνταχθέντων υπό των διπλωματικών ή Προξενικών Πρακτόρων”.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Ψηφισάμενοι ομοφώνως μετά της Βουλής, απεφασίσαμεν:

Άρθρον πρώτον
Κυρούται και έχει ισχύν Νόμου η εν Λονδίνω την 7ην Ιουνίου 1968 υπογραφείσα Ευρωπαϊκή Σύμβασις “περί καταργήσεως της επικυρώσεως των εγγράφων συνταχθέντων υπό των διπλωματικών ή Προξενικών Πρακτόρων”, της οποίας το κείμενον εν πρωτοτύπω εις την Γαλλικήν γλώσσαν και εν μεταφράσει εις την Ελληνικήν έχει ως έπεται :
Ευρωπαϊκή Σύμβασις “περί καταργήσεως της επικυρώσεως των εγγράφων συνταχθέντων υπό των διπλωματικών η προξενικών πρακτόρων”.
Τα Κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης τα υπογράψαντα την παρούσανΣύμβασιν.
Εχοντα υπ` όψει ότι σκοπός του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι η πραγματοποίησιςστενωτέραςενότητος μεταξύ των μελών του.
Εχοντα υπ` όψει ότι αι σχέσεις μεταξύ των Κρατών μελών ως και μεταξύ των διπλωματών ή προξενικών πρακτόρων των στηρίζονται επί μάλλον και μάλλον επί της αμοιβαίας εμπιστοσύνης.
Εχοντα υπ` όψει ότι η κατάργησις της επικυρώσεως τείνει εις την ενίσχυσιν των δεσμών μεταξύ των Κρατών μελών δια της παροχής της δυνατότητος χρησιμοποιήσεως των ξένων εγγράφων κατά τον αυτόν τρόπον ως τα έγγραφα τα προερχόμενα εκ των εθνικών αρχών. Πεποιθότα περί της ανάγκης καταργήσεως της απαιτήσεως της επικυρώσεως των εγγράφων των συντασσομένων υπό των διπλωματικών ή προξενικών πρακτόρων των. Συνεφώνησαν επί των ακολούθων :
Άρθρον 1.
Η επικύρωσις, κατά την έννοιαν της παρούσης Συμβάσεως δεν καλύπτει ει μη την διατύπωσιν, δι` ης βεβαιούται το γνήσιον της επί εγγράφου τινός τιθεμένης υπογραφής, την ιδιότητα υφ` ην ο υπογράφων το έγγραφον ενήργησε και, συντρεχούσης περιπτώσεως, την αναγνώρισιν της σφραγίδος ή του χαρτοσήμου, άτινα φέρει τοιούτον έγγραφον.
Άρθρον 2.
1. Η παρούσα Σύμβασις εφαρμόζεται εις τα έγγραφα τα συνταχθέντα υπό των διπλωματικών ή προξενικών πρακτόρων ενός Συμβαλλομένου Μέρους, υπό την επίσημον ιδιότητά των και εκτελούντων τα καθήκοντά των επί του εδάφους παντός Κράτους και άτινα δέον να προσαχθούν.
α) Εις το έδαφος ετέρου Συμβαλλομένου Μέρους ή
β) ενώπιον των διπλωματικών ή προξενικών πρακτόρων ετέρου Συμβαλλομένου Μέρους, ασκούντων τα καθήκοντά των έπι του εδάφους ετέρου Κράτους, όπερ δεν είναι μέρος εις την παρούσανΣύμβασιν.
2. Η παρούσα Σύμβασις εφαρμόζεται επίσης εις τας επισήμους βεβαιώσεις, εις τας αναφερομένας εις τας καταχωρίσεις εγγράφων, τας θεωρήσεις δια βεβαίωσιν χρονολογίας, της πιστοποιήσεως υπογραφής τεθημένων υπό των διπλωματικών ή προξενικών πρακτόρων και επί ετέρων εγγράφων πλην των προβλεπομένων εις την προηγουμένηνπαράγραφον.
Άρθρον 3.
`Εκαστον των Συμβαλλομένων Μερών απαλλάσσει της επικυρώσεως τα έγγραφα εις α εφαρμόζεται η παρούσα Σύμβασις.
Άρθρον 4.
1. `Εκαστον των Συμβαλλομένων Μερών θα λάβη τα αναγκαία μέτρα προς αποφυγήν υπό των αρχών του της επικυρώσεως εις τας περιπτώσεις δι` ας η παρούσα Σύμβασις προβλέπει την κατάργησιν ταύτης.
2. `Εκαστον των Συμβαλλομένων Μερών θα εξασφαλίζη οσάκις τούτο είναι αναγκαίον, την βεβαίωσιν περί της προελεύσεως των εγγράφων εις α εφαρμόζεται η παρούσα Σύμβασις. Η βεβαίωσις αύτη δεν θα συνεπάγεται την πληρωμήν οιουδήποτε τέλους ή εξόδων και δέον να ενεργήται το ταχύτερον δυνατόν.
Άρθρον 5.
Η παρούσα Σύμβασις θα υπερισχύη, εις τας σχέσεις μεταξύ των Συμβαλλομένων Μερών, των διατάξεων των συμβάσεων ή συμφωνιών, αίτινες υποβάλλουν ή θα υποβάλλουν εις επικύρωσιν το γνήσιον της υπογραφής των διπλωματικών ή προξενικών πρακτόρων, την ιδιότητα υφ` ην ο υπογράφων το έγγραφον ενήργησε και, συντρεχούσης περιπτώσεως, την αναγνώρισιν της σφραγίδος ή του χαρτοσήμου άτινα φέρει τοιούτον έγγραφον.
Άρθρον 6.
1. Η παρούσα Σύμβασις θα είναι ανοικτή προς υπογραφήν υπό των Κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, θέλει επικυρωθή ή γίνει αποδεκτή. Τα όργανα επικυρώσεως ή αποδοχής θέλωσικστατεθή παρά τη Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου της Ευρώπης.
2. Η Σύμβασις θέλει τεθή εν Ισχύι τρεις μήνας μετά την ημερομηνίαν της καταθέσεως του τρίτου οργάνου επικυρώσεως ή αποδοχής.
3. Η Σύμβασις θέλει τεθή εν ισχύι ως προς παν υπογράφον Κράτος όπερ θα ακυρώση ή αποδεχθή ταύτην μεταγενεστέρως, τρεις μήνας μετά την ημερομηνίαν της καταθέσεως του εγγράφου επικυρώσεως ή αποδοχής.
Άρθρον 7.
1, Μετά την θέσιν εν ισχύι της παρούσης Συμβάσεως, η Επιτροπή των Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης δύναται να καλέση παν Κράτος μη μέλος του Συμβουλίου όπως προσχωρήση εις την παρούσανΣύμβασιν.
2. Η προσχώρησις θα πραγματοποιήται δια της καταθέσεως παρά τω Γενικώ Γραμματεί του Συμβουλίου της Ευρώπης του οργάνου προσχωρήσεως, όπερ θέλει ισχύσει τρεις μήνας μετά την ημερομηνίαν της καταθέσεώς του.
Άρθρον 8.
1. Παν Συμβαλλόμενον Μέρος δύναται, κατά την υπογραφήν ή κατά την κατάθεσιν του οργάνου επικυρώσεως, αποδοχής ή προσχωρήσεως να προσδιορίση το έδαφος ή τα εδάφη εφ` ων θα εφαρμόζεται η παρούσα Σύμβασις.
2. Παν Συμβαλλόμενον Μέρος δύναται, κατά την κατάθεσιν του οργάνου επικυρώσεως αποδοχής ή προσχωρήσεως ή ανά πάσαν στιγμήν μεταγενεστέρως, να επεκτείνη την εφαρμογήν της παρούσης Συμβάσεως, διά δηλώσεως απευθυνομένης προς τον Γενικόν Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης, εις παν έτερον έδαφος προσδιοριζόμενον εν τη δηλώσει και ου εξασφαλίζει τας εξωτερικάς σχέσεις ή δι` ο είναι εξουσιοδοτημένον να συμβάλλεται.
3. Πάσα δήλωσις γενομένη, δυνάμει της προηγουμένης παραγράφου δύναται να αποσυρθή ως προς παν έδαφος προσδιοριζόμενον εν τη δηλώσει συμφώνως προς τους όρους τους προβλεπομένους υπό του άρθρου 9.
Άρθρον 9.
1. Η παρούσα Σύμβασις θα παραμείνη εν Ισχύι άνευ περιορισμού ως προς την διάρκειαν.
2. Παν Συμβαλλόμενον Μέρος δύναται, ως προς αυτό, να καταγγείλη την παρούσανΣύμβασιν δια γνωστοποιήσεως απευθυνομένης προς τον Γενικόν Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης.
3. Η καταγγελία θέλει ισχύσει εξ μήνας μετά την ημερομηνίαν της λήψεως της γνωστοποιήσεως υπό του Γενικού Γραμματέως.
Άρθρον 10.
Ο Γενικός Γραμματεύς του Συμβουλίου της Ευρώπης θα γνωστοποιή εις τα Κράτη Μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης και εις παν Κράτος προσχωρήσαν εις την παρούσανΣύμβασιν
α) Πάσαν υπογραφήν.
β) Την κατάθεσιν παντός οργάνον επικυρώσεως αποδοχής ή προσχωρήσεως.
γ) Πάσαν ημερομηνίαν θέσεως εν ισχύι της παρούσης Συμβάσεως.
δ) Πάσαν δήλωσινληφθείσαν κατ` εφαρμογήν των διατάξεων του άρθρου 8.
ε) Πάσαν γνωστοποίησινληφθείσαν κατ` εφαρμογήν των διατάξεων του άρθρου 9 και την ημερομηνίαν καθ` ην θέλει ισχύσει η καταγγελία.
Εις πίστωσιν των ανωτέρω, οι υπογεγραμμένοι δεόντως προς τούτο εξουσιοδοτημένοι, υπέγραψαν την παρούσανΣύμβασιν.
Εγένετο εν Λονδίνω την 7 Ιουνίου 1968, εις την γαλλικήν και την αγγλικήν, αμφοτέρων των κειμένων όντων εξ ίσου αυθεντικών εις εν και μόνον αντίτυπον, όπερ θέλει κατατεθή εις τα αρχεία του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης θέλει διαβιβάσει κεκυρωμένα αντίγραφα εις πάντας τους υπογράφοντας και προσχωρούντας.

Άρθρον δεύτερον
Η Ισχύς του παρόντος άρχεται από της δημοσιεύσεώς του δια της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως.

Ο παρών νόμος ψηφισθείς υπό της Βουλής και παρ΄ Ημών σήμερον κυρωθείς, δημοσιευθήτω δια της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως και εκτελεσθήτω ως νόμος του Κράτους.

Εν Αθήναις τη 18 Δεκεμβρίου 1978

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Δ. ΤΣΑΤΣΟΣ