Νόμος 885 ΦΕΚ Α΄61/24.3.1979
Περί κυρώσεως της εις Δαμασκόν την 24ην Φεβρουαρίου 1977 υπογραφείσης, μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Συριακής Αραβικής Δημοκρατίας Μορφωτικής Συμφωνίας.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Ψηφισάμενοι ομοφώνως μετά της Βουλής, απεφασίσαμεν:
Άρθρον πρώτον
Κυρούται και ισχύν νόμου η εις Δαμασκόν την 24ην Φεβρουαρίου 1977 υπογραφείσα, μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Συριακής Αραβικής Δημοκρατίας, Μομφωτική Συμφωνία της οποίας το κείμενον εις πρωτότυπον εις την Γαλλικήν και Ελληνικήν γλώσσαν έχει ως ακολούθως:
Μορφωτική συμφμνία μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Συριακής Αραβικής Δημοκρατίας.
Η Κυβέρνησις της Ελληνικής Δημοκρατίας και η Κυβέρνησις της Συριακής Αραβικής Δημοκρατίας επιθυμούσαι να ανανεώσουν τας σχέσεις των αι οποίαι υπήρξαν τόσον σημαντικαί και καρποφόροι διά τον παγκόσμιον πολιτισμόν, να συσφίγξουν τους δεσμούς φιλίας οι οποίοι υφίστανται μεταξύ των δύο χωρών και να διευκολύνουν την συνεργασίαν των επί του εκπαιδευτικού, μορφωτικού, επιστημονικού, τεχνικού και καλλιτεχνικού τομέως.
Απεφάσισαν να συνάψουν την συμφωνίαν ταύτην και συνεχώνησαν ως ακολούθως:
Άρθρον 1
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΙΣ
1. Τα δύο Συμβαλλόμενα Μέρη θα προβούν, διά της επισήμου οδού, εις την επ` αμοιβαιότητι ανταλλαγήν υποτροφιών διά σπουδάς, μετεκπαίδευσιν και επιστημονικήν έρευναν. `Εκαστον Μέρος θα εξασφαλίση εις τους υποτρόφους του άλλου κατά το δυνατόν τα μέσα δια την πραγματοποίησιν των σπουδών και ερευνών των συμφώνως προς τους ισχύοντας νόμους και κανονισμούς.
2. Τα δύο Συμβαλλόμενα Μέρη θα ενθαρρύνουν την ανταλλαγήν καθηγητών Πανεπιστημίου, επιστημονικών ερευνητών και τεχνικών μεταξύ των δύο χωρών.
3. Τα δύο Συμβαλλόμενα Μέρη θα συμπεριλάβουν εις τα αντίστοιχα σχολικά των προγράμματα στοιχεία επαρκή διά να παράσχουν εις τους σπουδαστάς εκάστης χώρας ακριβή εικόνα της ιστορίας και γεωγραφίας της άλλης χώρας.
4. Τα δύο Συμβαλλόμενα Μέρη θα μελετήσουν τους αναγκαίους όρους διά την αναγνώρισιν της ισοτιμίας των πτυχίων σπουδών Μέσης και Ανωτάτης Εκπαιδεύσεως και των επιστημονικών τίτλων που χορηγούνται υφ` ενός εκάστου Μέρους συμφώνως προς τους ισχύοντας νόμους και κανονισμούς αυτού.
Άρθρον 2
ΜΟΡΦΩΣΙΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΗ
1. `Εκαστον Συμβαλλόμενον Μέρος θα μεριμνήση διά την θέσιν εν λειτουργία ενός μορφωτικού κέντρου εις την χώραν του ετέρου Μέρους.
Το Κέντρον τούτο θα ασκή όλας τας μορφωτικάς δραστηριότητας συμφώνως προς τους ισχύοντας νόμους και κανονισμούς της χώρας όπου ευρίσκεται.
2. Τα δύο Συμβαλλόμενα Μέρη θα ενθαρρύνουν:
α) την συνεργασίαν μεταξύ των μορφωτικών, καλλιτεχνικών και αθλητικών οργανισμών των δύο χωρών,
β) την συνεργασίαν και τας ανταλλαγάς μεταξύ των ενώσεων των συγγραφέων και των καλλιτεχνών των δύο χωρών.
γ) τας πρωτοβουλίας εκδοτών των δύο χωρών διά τας εκδόσεις λογοτεχνικών και πνευματικών έργων μεταφρασμένων εκ της ελληνικής εις την αραβικήν και αντιστρόφως, λαμβανομένης υπ` όψιν της σπουδαιότητος αυτών και της προβλεπομένης χρησιμότητός των.
δ) την ανταλλαγήν μεταξύ των εθνικών βιβλιοθηκών των δύο χωρών, βιβλίων και περιοδικών εκδόσεων εις τον μορφωτικόν τομέα,
ε) την ανταλλαγήν επιστημονικών, μορφωτικών και καλλιτεχνικών εκθέσεων,
στ) την ανταλλαγήν κινηματογραφικών ταινιών μορφωτικού και καλλιτεχνικού περιεχομένου ως και ταινιών ντοκυμανταίρ,
ζ) την συμμετοχήν των αντιπροσώπων των εις διεθνείς διαγωνισμούς και άλλας διεθνείς μορφωτικάς και καλλιτεχνικάς εκδηλώσεις ωργανουμένας υπό του ετέρου Μέρους,
η) την καθιέρωσιν συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδος και της Συρίας εις τον αρχαιολογικόν τομέα, αι μεθοδεύσεις αυτής της συνεργασίας θ` αποτελέσουν αντικείμενον ανταλλαγής απόψεων μεταξύ της Διευθύνσεως Αρχαιοτήτων εν Ελλάδι και της Γενικής Διευθύνσεως Αρχαιοτήτων και Μουσείων εν Συρία.
Άρθρον 3
Τα δύο Συμβαλλόμενα Μέρη εκφράζουν την επιθυμίαν των να ενθαρρύνουν και να ενισχύσουν την συνεργασίαν των όσον αφορά εις την ανταλλαγήν πληροφοριών και εμπειρίας διά την διαμόρφωσιν και την άσκησιν της επιστημονικής και τεχνολογικής πολιτικής Δηλούν επίσης ότι θα ενθαρρύνουν και αναπτύξουν την επιστημονικήν και τεχνολογικήν συνεργασίαν μεταξύ των δύο χωρών λαμβανομένων υπ` όψιν των δυνατοτήτων αι οποίαι υφίστανται αντιστοίχως.
Άρθρον 4
ΡΑΔΙΟ – ΤΗΛΕΟΡΑΣΙΣ
Τα δύο Συμβαλλόμενα Μέρη θα ενθαρρύνουν την συνεργασίαν μεταξύ των οργανισμών της ραδιοφωνίας, της τηλεοράσεως, του τύπου και των πρακτορείων πληροφοριών των αντιστοίχων χωρών των. ΔΙΑΦΟΡΑ
Άρθρον 5
1. Προς τον σκοπόν της εφαρμογής της παρούσης Συμφωνίας θα συγκροτηθή Μικτή Ελληνοσυριακή Επιτροπή. Η Επιτροπή αύτη θα συνέρχεται εν ολομελεία ανά δύο έτη εναλλάξ εν Ελλάδι και εν Συρία διά να προβαίνη εις την εκπόνησιν των εκτελεστών προγραμμάτων ως και των οικονομικών όρων αυτών.
2. Η άσκησις των δραστηριοτήτων εντός των πλαισίων των εκτελεστικών προγραμμάτων εκπονουμένων υπό της Μικτής Επιτροπής θα λαμβάνη χώραν διά της διπλωματικής οδού.
3. `Απασαι αι ανταλλαγαί αι προβλεπόμεναι υπό της παρούσης Συμφωνίας θα πραγματοποιούνται επί τη βάσει του σεβασμού της αρχής της αμοιβαιότητος.
Άρθρον 6
Η παρούσα Συμφωνία θα τεθή εν ισχύι από της ημερομηνίας της ανταλλαγής των οργάνων επικυρώσεως. Θα παραμείνη εν ισχύι επί τέσσαρα έτη, και θα ανανεούται διά σιωπηράς παρατάσεως, διά νέας περιόδους τεσσάρων ετών, εάν το εν εκ των δύο Μερών δεν γνωστοποιήση εγγράφως την καταγγελίαν του εις το έτερον Μέρος εξ μήνας προ της ημερομηνίας της εκπνοής εκάστης περιόδου ισχύος της Συμφωνίας.
Εγένετο εν Δαμασκώ την 24ην Φεβουαρίου 1977 εις δύο πρωτότυπα εις την Ελληνικήν, Αραβικήν και Γαλλικήν γλώσσαν, του Γαλλικού κειμένου λαμβανομένου ως βάσεως εν περιπτώσει διαφορών περί την ερμηνείαν
Άρθρον δεύτερον
Τα διά την εφαρμογήν της παρούσης Συμφωνίας συντασσόμενα υπό της, υπό του άρθρου 5 αυτής προβλεπομένης Μικτής Ελληνο – Συριακής Επιτροπής Πρακτικά, εγκρίνονται διά κοινής Πράξεως των αρμοδίων Υπουργών Προεδρίας, Εξωτερικών, Πολιτισμού και Επιστημών, Εθνικής Παιδείας και θρησκευμάτων και Βιομηχανίας και Ενεργείας.
Άρθρον τρίτον
Η ισχύς του παρόντος Νόμου άρχεται από της δημοσιεύσεώς του εις την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Ο παρών νόμος ψηφισθείς υπό της Βουλής και παρ΄ Ημών σήμερον κυρωθείς, δημοσιευθήτω δια της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως και εκτελεσθήτω ως νόμος του Κράτους.
Εν Αθήναις τη 23 Μαρτίου 1979
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Δ. ΤΣΑΤΣΟΣ
Εθεωρήθη και ετέθη η μεγάλη του Κράτους σφραγίς