Νόμος 916 ΦΕΚ Α΄113/21.5.1979
Περί διαλύσεως της Διεθνούς Οικονομικής Επιτροπής και τηρήσεως πρωτοτύπων συμβάσεων τινων δανείων.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Ψηφισάμενοι ομοφώνως μετά της Βουλής, απεφασίσαμεν:
΄Αρθρον 1
1. Κυρούνται και έχουν ισχύν νόμων αι επιστολαί αι ανταλλαγείσαι μεταξύ των Κυβερνήσεων της Ελλάδος, αφ` ενός, της Μ. Βρεταννίας (18 Μαίου 1978) και Γαλλίας (19 Μαίου 1978) αφ` ετέρου περί αποχωρήσεως των ξένων τούτων Κυβερνήσεων εκ της Διεθνούς Οικονομικής Επιτροπής της προβλεπομένης υπό του άρθρου 1 του Νόμου ΒΦΙΘ/1898 “περί διεθνούς ελέγχου”, ως ετροποποιήθη υπό της παραγράφου 1 του άρθρου 1 του Νόμου 2683/1921 “περί τροποποιήσεως διατάξεών τινων του Νόμου ΒΦΙΘ/1898 “περί διεθνούς ελέγχου”.
2. Τα κείμενα των άνω επιστολών εις το πρωτότυπον εις την Αγγλικήν και την Γαλλικήν γλώσσαν και εις μετάφρασιν εις την Ελληνικήν έχουν ως ακολούθως :
Υπουργείον Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας Λονδίνον
Εξοχώτατε.
Εχω την τιμήν ν` αναφερθώ εις τας συζητήσεις αι οποίαι έλαβον χώραν προσφάτως μεταξύ εκπροσώπων της Κυβερνήσεως του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρεταννίας και Βορείου Ιρλανδίας και της Κυβερνήσεως της Ελληνικής Δημοκρατίας αναφορικώς προς την σνμμετοχήν του Ηνωμένου Βασιλείου εις την εν Ελλάδι Διεθνή Οικονομικήν Επιτροπήν.
2. Συμφώνως προς τας συζητήσεις ταύτας, έχω την τιμήν να προτείνω τα ακόλουθα:
(α) Η Κυβέρνησις του Ηνωμένου Βασιλείου θα παραιτηθή του πλεονεκτήματος των διατάξεων των θεσπισθεισών υπέρ αυτής υπό του Ελληνικού Νόμου περί Ελέγχου της 26 Φεβρουαρίου/10 Μαρτίου 1898, ο οποίος εψηφίσθη συμφώνως προς την προκαταρκτικήν πράξιν περί ειρήνης την υπογραφείσαν εν Κωνσταντινουπόλει την 6/18 Σεπτεμβρίου 1897 μετά την εν σχεδίω υπογραφήν της υπό του Ηνωμένου Βασιλείου, ως ετροποποιήθη εν συνεχεία υπό του Ελληνικού Νόμου της 10 Αυγούστου 1921.
(β) Η Κυβέρνησις του Ηνωμένου Βασιλείου θ` αποχωρήση όθεν από την Διεθνή Οίκονομικήν Επιτροπήν και θα παραιτηθή όλων των δικαιωμάτων και υποχρεώσεών της αναφορικώς προς ταύτην.
(γ) Η Κυβέρνησις της Ελληνικής Δημοκρατίας θ` αναλάβη την ευθύνην όλων των αξιώσεων, οιασδήποτε προελεύσεως, των αναφερομένων αμέσως ή εμμέσως εις την Βρεταννικήν συμμετοχήν εις την Διεθνή Οικονομικήν Επιτροπήν ή εις υποχρεώσεις αφορώσας εις την Βρεταννικήν συμμετοχήν.
3. Εάν αι ανωτέρω προτάσεις είναι αποδεκταί υπό της Κυβερνήσεως της Ελληνικής Δημοκρατίας, έχω την τιμήν να προτείνω όπως η παρούσα επιστολή ομού μετά της σχετικής απαντήσεως της Εξοχότητός σας αποτελέσουν συμφωνίαν μεταξύ των δυο Κυβερνήσεων, η οποία θα τεθή εις ισχύν κατά την χρονολογίαν της απαντήσεώς σας.
Εντολή Υπουργού ΤΙΜΟΤΗΥ DΑUΝΤ 18 Μαίου 1978
Ελληνική Πρεσβεία 1α ΗΟLLΑΝD ΡΑRΚ LΟΝDΟΝ, W. 11 18 Μαίου 1978
Εξοχώτατε,
Εχω την τιμήν να γνωρίσω λήψιν της υπό σημερινήν χρονολογίαν επιστολής της Εξοχότητός σας, η οποία έχει ως ακολούθως: “Εξοχώτατε, Εχω την τιμήν ν` αναφερθώ εις τας συζητήσεις αι οποίαι έλαβον χώραν προσφάτως μεταξύ εκπροσώπων της Κυβερνήσεως του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρεταννίας και Βορείου Ιρλανδίας και της Κυβερνήσεως της Ελληνικής Δημοκρατίας αναφορικώς προς την συμμετοχήν του Ηνωμένου Βασιλείου εις την εν Ελλάδι Διεθνή Οικονομκήν Επιτροπήν.
2. Συμφώνως προς τας συζητήσεις ταύτας, έχω την τιμήν να πρστείνω τα ακόλουθα : (α) Η κυβέρνησις του Ηνωμένου Βασιλείου θα παραιτηθή του πλεονεκτήματος των διατάξεων των θεσπισθεισών υπέρ αυτής υπό του Ελληνικού Νόμου περί Ελέγχου της 26 Φεβρουαρίου/10 Μαρτίου 1898, ο οποίος εψηφίσθη συμφώνως προς την προκαταρκτικήν πράξιν περί ειρήνης την υπογραφείσαν εν Κωνσταντινουπόλει την 6/18 Σεπτεμβρίου 1897 μετά την εν σχεδίω υπογραφήν της υπό του Ηνωμένου Βασιλείου, ως ετροποποιήθη εν συνεχεία υπό του Ελληνικού Νόμου της 10 Αυγούστου 1921.
(β) Η Κυβέρνησις του Ηνωμένου Βασιλείου θ` αποχωρήση όθεν απο την Διεθνή Οικονομικήν Επιτροπήν και θα παραιτηθή όλων των δικαιωμάτων και υποχρεώσεών της αναφορικώς προς αυτήν.
(γ) Η Κυβέρνησις της Ελληνικής Δημεκρατίας θ` αναλάβη την ευθύνην όλων των αξιώσεων, οιασδήποτε προελεύσεως, των αναφερομένων αμέσως ή εμμέσως εις την Βρεταννικήν συμμετοχήν εις την Διεθνή Οικονομικήν Επιτροπήν ή εις υποχρεώσεις αφορώσας εις την Βρεταννικήν συμμετοχήν.
3. Εάν αι ανωτέρω προτάσεις είναι αποδεκταί υπό της Κυβερνήσεως της Ελληνικής Δημοκρατίας, έχω την τιμήν να προτείνω όπως η παρούσα επιστολή ομού μετά της σχετικής απαντήσεως της Εξοχότητός σας αποτελέσουν συμφωνίαν μεταξύ των δυο Κυβερνήσεων, η οποία θα τεθή εις ισχύν κατά την χρονολογίαν της απαντήσεώς σας. Εις απάντησιν έχω την τιμήν να σας πληροφορήσω, ότι τα ανωτέρω είναι αποδεκτά παρά της Κυβερνήσεως της Ελληνικής Δημοκρατίας και ότι η επιστολή σας και η παρούσα απάντησις αποτελούν συμφωνίαν μεταξύ των δυο Κυβερνήσεών μας, η οποία τίθεται εις ισχύν σήμερον.
Σταύρος Γ. Ρούσος
Υπουργός Εξωτερικών Παρίσιοι, 19 Μαίου 1978
Κύριε Πρέσβυ,
1. Εν συνεχεία των συζητήσεων αι οποίαι έλαβον χώραν μεταξύ των δυο κυβερνήσεων μας επί του θέματος της συμμετοχής της Γαλλίας εις την εν Ελλάδι Διεθνή Οικονομικήν Επιτροπήν, έχω την τιμήν να σας γνωρίσω τα ακόλουθα:
2. α) Η Γαλλική κυβέρνησις δηλοί ότι παραιτείται των διατάξεων των θεσπισθεισών υπέρ αυτής υπό του Ελληνικού Νόμου της 26 Φεβρουαρίου/10 Μαρτίου 1898 και του Νόμου της 10 Αυγούστου 1921, οι οποίοι εψηφίσθησαν εις εκτέλεσιν της υπογραφείσης εν Κων- σταντινουπόλει την 6/18 Σεπτεμβρίου 1897 προκαταρκτικής πράξεως περί ειρήνης, το σχέδιον της οποίας είχεν εγκριθή παρ` αυτής.
β) Η Γαλλική Κυβέρνησις αποχωρεί όθεν της Διεθνούς Οικονομικής Επιτροπής και παραιτείται όλων των δικαιωμάτων και υποχρεώσεών της αναφορικώς προς ταύτην.
γ) Η Κυβέρνησις της Ελληνικής Δημοκρατίας αναλαμβάνει την ευθύνην πάσης αξιώσεως, οιασδήποτε προελεύσεως, αναφερομένης αμέσως ή` εμμέσως εις την Γαλλικήν συμυετοχήν εις την Διεθνή Οικονομικήν Επιτροπήν και εις τας υποχρεώσεις τας αφορώσας εις την τοιαύτην συμμετοχήν.
3. Εαν αι προτάσεις αύται είναι αποδεκταί υπό της Κυβερνήσεώς σας, έχω την τιμήν να σας προτείνω, όπως η παρούσα επιστολή και η εξ ονόματος της Κυβερνήσεως της Ελληνικής Δημοκρατίας απάντησις της Εξο- χότητός σας αποτελέσουν συμφωνίαν μεταξύ των Κυβερνήσεών μας, η οποία θα τεθή εις ισχύν κατά την χρονολογίαν της τοιαύτης απαντήσεως.
ΙSABELLE RENOUARD
Αυτού Εξοχότητα Κύριον Παπαιωάννου Πρέσβυν της Ελλάδος εν Παρισίοις Ελληνική Πρεσβεία Παρίσιοι, 19 Μαίου 1978 Κυρία Σύμβουλε,
Εχω την τιμήν να γνωρίσω λήψιν της υπό σημερινήν χρονολογίαν επιστολής σας, η οποία έχει ως ακολούθως :
1.”Εν συνεχεία των συζητήσεων αι οποίαι έλαβον χώραν μεταξύ των δυο Κυβερνήσεών μας επί του θέματος της συμμετοχής της Γαλλίας εις την εν Ελλάδι Διεθνή Οικονομικήν Επιτροπήν, έχω την τιμήν να σας γνωρίσω τα ακόλουθα :
2. α) Η Γαλλική Κυβέρνησις δηλοί ότι παραιτείται των διατάξεων των θεσπισθεισών υπέρ αυτής υπό του Ελληνικού Νόμου της 26 Φεβρουαρίου/10 Μαρτίου 1898 και του Νόμου της 10 Αυγούστου 1921, οι οποίοι εψηφίσθησαν εις εκτέλεσιν της υπογραφείσης εν Κωνσταντινουπόλει την 6/18 Σεπτεμβρίου 1897 προκαταρκτικής πράξεως περί ειρήνης, το σχέδιον της οποίας είχεν εγκριθή παρ` αυτής.
β) Η Γαλλική Κυβέρνησις αποχωρεί όθεν της Διεθνούς Οικονομικής Επιτροπής και παραιτείται όλων των δικαιωμάτων και υποχρεώσεών της αναφορικώς προς ταύτην.
γ) Η Κυβέρνησις της Ελληνικής Δημοκρατίας αναλαμβάνει την ευθύνην πάσης αξιώσεως, οιασδήποτε προελεύσεως. αναφερομένης αμέσως ή εμμέσως εις την Γαλλικήν συμμετοχήν εις την Διεθνή Οικονομικήν Επιτροπήν και εις τας υποχρεώσεις τας αφορώσας εις την τοιαύτην συμμετοχήν.
3. Εάν αι προτάσεις αύται είναι αποδεκταί υπό της Κυβερνήσεώς σας, έχω την τιμήν να σας προτείνω, όπως η παρούσα επιστολή και η εξ ονόματος της Κυβερνήσεως της Ελληνικής Δημοκρατίας απάντησις της Εξοχότητός σας αποτελέσουν συμφωνίαν μεταξύ των Κυβερνήσεών μας, η οποία θα τεθή εις ισχύν κατά την χρονολογίαν της τοιαύτης απαντήσεως”.
Δοθέντος ότι αι προτάσεις σας είναι αποδεκταί υπό της Ελληνικής Κυβερνήσεως, η επιστολή σας και η παρούσα απάντησις αποτελούν συμφωνίαν μεταξύ των δυο Κυβερνήσεων, η οποία τίθεται εις ισχύν απο σήμερον.
Δημήτριος Παπαϊωάννου Πρέσβυς
Κυρίαν ΙΒΑΒΕLLΑ RENOUARD Εκπρόσωπον της Υποδιευθύνσεως υποθέοεων Νοτίου Ευρώπης Υπουργείου Εξωτερικών
΄Αρθρον 2
Δια της αποχωρήσεως και των Κυβερνήσεων της Μ. Βρεταννίας και Γαλλίας εν συνεχεία της μετά τον δεύτερέν παγκόσμιον πόλεμον αποχωρήσεως της Ιταλίας, η Διεθνής Οικονομική Επιτροπή θεωρείται διαλυθείσα από της 19ης Μαίου 1978, υπεισέρχεται δε εις τα δικαιώματα και τας υποχρεώσεις αυτής το Ελληνικόν Δημόσιον.
΄Αρθρον 3
1. Οι υπάλληλοι της Διεθνούς Οικονομικής Επιτροπής διορίζονται εις υφισταμένας κενάς οργανικάς θέσεις του Δημοσιονομικού Κλάδου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους εφ` όσον κέκτηνται, τα υπό των διατάξεων του Κώδικος καταστάσεως των δημοσίων διοικητικών υπαλλήλων προβλεπόμευα τυπικά προσόντα εξαιρέσει του ανωτάτου ορίου ηλικίας του προβλεπομένου δια διορισμόν εις Δημοσίαν θέσιν. Εαν δεν υπάρχουν κεναί θέσεις, ούτοι καταλαμβάνουν αντιστοίχους προσωρινάς οργανικάς θέσεις, συνιστωμένας δια του παρόντος, αίτινες καταργούνται άμα τη περαιτέρω προαγωγή ή τη οπωσδήποτε αποχωρήσει αυτών εκ της υπηρεσίας.
2. Ο κατά την παράγραφον 1 διορισμός ενεργείται επί τη αιτήσει των ενδιαφερομένων, υποβαλλομένη εις το Γενικόν Λογιστήριον του Κράτους εντός μηνός από της ενάρξεως ισχύς του παρόντος, μετά γνώμην του αρμοδίου Υπηρεσιακού Συμβουλίου.
3. Οι διοριζόμενοι εντάσσονται εις αντίστοιχον βαθμόν προς την εις την Διεθνή Οικονομικήν Επιτροπήν διαβάθμισίν των του οικείου κλάδου του οποίου κέκτηνται τα υπό του Π.Δ. 636/1977 “περί διαρθρώσεως του Υπουργείου Οικονομικών και Οργανισμού των Υπηρεσιών αυτού” προβλεπόμενα τυπικά προσόντα.
4. Η σειρά αρχαιότητος των εντασσομένων υπαλλήλων καθορίζεται δι` αποφάσεως του Υπηρεσιακού Συμβουλίου επί τη βάσει του συνολικού χρόνου υπηρεσίας εν τω κατεχομένω βαθμώ. Ως εν τω βαθμώ χρόνος των εντασσομένων υπαλλήλων θεωρείται ο χρόνος της εν τη Διεθνή Οικονομική Επιτροπή διαβαθμίσεώς των.
5. Οι κατά την παράγραφον 1 υπάλληλοι λαμβάνουν μέχρι του διορισμού των τας αποδοχάς τας οποίας ελάμβανον προ της διαλύσεως της Διεθνούς Οικονομικής Επιτροπής.
6. Ο χρόνος υπηρεσίας εις την διαλυθείσαν Διεθνή Οικονομικήν Επιτροπήν των κατά τας διατάξεις του παρόντος διοριζομένων υπαλλήλων λογίζεται δια πάσαν συνέπειαν ως χρόνος πραγματικής δημοσίας υπηρεσίας.
7. Οι κατά την παράγραφον 1 διοριζόμενοι υπάλληλοι διέπονται, από της ενάρξεως ισχύος του παρόντος, ως προς την εν γένει κατάστασιν και θέσιν των, υπό των διατάξεων του Κώδικος καταστάσεως των δημοσίων διοικητικών υπαλλήλων εξαιρέσει των συμπληρωσάντων τριακονταπενταετή υπηρεσίαν εις την διαλυθείσαν Διεθνή Οικονομικήν Επιτροπήν, οίτινες απολύονται αυτοδικαίως συνταξιοδοτούμενοι συμφώνως προς τας περί αυτών ισχυούσας κατά την δημοσίευσιν του παρόντος διατάξεις.
΄Αρθρον 4
Τα πρωτότυπα συμβάσεων δανείων του Δημοσίου, των οποίων η εξυπηρέτησις ενεργείται εις βάρος πιστώσεων εγγραφομένων εις τον προϋπολογισμόν του Υπουργείου Οικονομικών, τηρούνται παρά τη Διευ- θύνσει Δημοσίου Χρέους του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, ανεξαρτήτως συμπράξεως του Υπουργού των Οικονομικών κατά την συνομολόγησιν των συμ-βάσεων τούτων.
΄Αρθρον 5
Η ισχύς του παρόντος νόμου άρχεται από της δημοσιεύσεώς του δια της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως.
Ο παρών νόμος ψηφισθείς υπό της Βουλής και παρ΄ Ημών σήμερον κυρωθείς, δημοσιευθήτω δια της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως και εκτελεσθήτω ως νόμος του Κράτους.
Εν Αθήναις τη 22 Μαΐου 1979
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Δ. ΤΣΑΤΣΟΣ
Εθεωρήθη και ετέθη η μεγάλη του Κράτους σφραγίς