Νόμος 1026 ΦΕΚ Α΄48/26.2.1980
Περί των Οδοντιατρικών Συλλόγων, της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας (Ε.Ο.Ο.), ως και λοιπών συναφών διατάξεων.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Ψηφισάμενοι ομοφώνως μετά της Βουλής, απεφασίσαμεν:

ΜΕΡΟΣ 1ον
ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ

ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ Α΄
ΓΕΝΙΚΑΙ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρον 1
Εργον του Οδοντιάτρου
Εργον του Οδοντιάτρου είναι η πρόληψις, η διάγνωσις και η θεραπεία των ανωμαλιών και παθήσεων των οδόντων, του στόματος, των γνάθων και των παρακειμένων ιστών.

Άρθρον 2
Σύστασις

1. Οι εις την περιφέρειαν εκάστου Νομού ασκούντες νομίμως το επάγγελμα αυτών οδοντίατροι αποτελούν οδοντιατρικόν Σύλλογον.
Οι Οδοντιατρικοί Σύλλογοι είναι Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, εδρεύουν εν τη έδρα του Νομού και λαμβάνουν εξ αυτού την επωνυμίαν των.

2. Εις τον αυτόν Νόμον δεν δύνανται να συσταθούν πλείονες του ενός Οδοντιατρικοί Σύλλογοι.

3. Διά Π.Δ/τος, εκδιδομένου προτάσει του Υπουργού Κοινωνικών Υπηρεσιών, δύνανται να υπαχθούν οι εις περιοχήν τινα Νομού ή και ολόκληρον Νομόν, επαγγελματικώς εγκατεστημένοι οδοντίατροι, εις τον Οδοντιατρικόν Σύλλογον ομόρου Νομού, εφ` όσον ο αριθμός των μελών αυτών είναι τοσούτον μικρός, ώστε δεν επαρκεί διά την συγκρότησιν των καταστατικών οργάνων του ή συντρέχουν έτεροι λόγοι και ιδία συγκοινωνιακοί, επιβάλλοντες τούτο.

4. Το Διοικητικόν Συμβούλιον του Οδοντιατρικού Συλλόγου δύναται δι` αποφάσεώς του, εγκρινομένης υπό της κατά το άρθρον 35 του παρόντος Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας (Ε.Ο.Ο.) και κυρουμένης υπό του Υπουργού Κοινωνικών Υπηρεσιών, να ορίζει αντιπροσωπείας εκ μελών αυτού κατά πολεις εν τω Νομώ και να καθορίζει τα του τρόπου λειτουργίας και τα έργα τούτων.

Άρθρον 3
Σκοποί και υποχρεώσεις

1. Σκοποί των Οδοντιατρικών Συλλόγων είναι:
α) Η μέριμνα διά την διατήρησιν της αξιοπρεπείας του Σώματος των Οδοντιάτρων.
β) Η δημιουργία συναδελφικού πνεύματος μεταξύ των μελών των.
γ) Η εποπτεία διά την πιστήν τήρησιν των Νόμων και των κανονισμών των αφορώντων εις τας υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των οδοντιάτρων, ως και η επαλήθευσις των χρησιμοποιουμένων υπό των μελών αυτών διαφορών τίτλων σπουδών.
δ) Η επιστημονική προαγωγή των μελών αυτών.
ε) Η συμβολή εις την προστασίαν της υγείας του Ελληνικού Λαού.
στ) Η μελέτη των υγειονομικών συνθηκών του Νόμου εις τον οποίον εδρεύει ο Σύλλογος, η παρακολούθησις των λαμβανομένων μέτρων και η υποβολή εις το Υπουργείον Κοινωνικών Υπηρεσιών και εις την Ελληνικήν Οδοντιατρικήν Ομοσπονδίαν προτάσεων, εισηγήσεων και γνωμών αφορώσων εις τα μέτρα ταύτα, ως και εις την εν γένει υγειονομικήν νομοθεσίαν.
ζ) Η υποστήριξις των επαγγελματικών συμφερόντων των μελών των.

2. Οι Οδοντιατρικοί Σύλλογοι οφείλουν να παρέχουν την συνδρομήν των εις τας Δημοσίας Αρχάς επί παντός ζητήματος ενδιαφέροντος την Δημοσίαν Υγείαν και το οδοντιατρικόν επάγγελμα.

3. Αι Δημόσιαι Αρχαί συμπαρίστανται εις τους Οδοντιατρικούς Συλλόγους και εις την Ελληνικήν Οδοντιατρικήν Ομοσπονδίαν και παρέχουν πάσαν δυνατήν ενίσχυσιν, ως και πάσαν πληροφορίαν αναγκαίαν διά την εκπλήρωσιν των σκοπών αυτών.

Άρθρον 4
Μέλη

1. Μέλη των Οδοντιατρικών Συλλόγων είναι υποχρεωτικώς πάντες οι εν τη περιφερεία αυτών επαγγελματικώς εγκατεστημένοι και καθ` οιονδήποτε τρόπον ασκούντες το επάγγελμα του οδοντιάτρου, κατά τας διατάξεις του Α.Ν. 1565/1939 “περί κώδικος ασκήσεως του Ιατρικού Επαγγέλματος”, ως ούτος εκάστοτε ισχύει.

2. Οδοντίατροι μόνιμοι Δημόσιοι πολιτικοί ή στρατιωτικοί υπάλληλοι, εις του οποίους απαγορεύεται διά νόμου η ιδιωτική άσκησις του επαγγέλματος, δύνανται να είναι μέλη του οικείου Οδοντιατρικού Συλλόγου, δεν δύνανται όμως να εκλέγωνται μέλη του Διοικητικού ή Πειθαρχικού Συμβουλίου αυτού.

3. Ουδείς οδοντίατρος δύναται να είναι μέλος δύο Οδοντιατρικών Συλλόγων συγχρόνως.

4. Αλλοδαποί, δικαιουμένοι κατά τας κειμένας διατάξεις εις άσκησιν της Οδοντιατρικής εν Ελλάδι, είναι υποχρεωτικώς μέλη των οικείων Οδοντιατρικών Συλλόγων, έχοντες τας αυτάς μετά των λοιπών μελών υποχρεώσεις. Ούτοι δεν έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, εκτός αν πρόκειται περί ομογενών.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 6 του Ν. 1425/1984 (ΦΕΚ Α 30).

5. Οδοντίατροι βουλευτές, στους οποίους απαγορεύεται η άσκηση οδοντιατρικού επαγγέλματος, μπορούν να παραμείνουν μέλη του Οδοντιατρικού Συλλόγου στον οποίο ήταν εγγεγραμμένοι μέχρι την απόκτηση της βουλευτικής ιδιότητας, δεν έχουν όμως το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι.
Σημ.: όπως η παρ.5 προστέθηκε με το άρθρο 38 παρ.1 Ν.3418/2005,ΦΕΚ Α 287/28.11.2005

Άρθρον 5
Ετήσια εισφορά των μελών.

1. Τα μέλη του Οδοντιατρικού Συλλόγου υποχρεούνται σε ετήσια εισφορά προς το Σύλλογο, η οποία καθορίζεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου κάθε Συλλόγου, κατ` έτος, και γνωστοποιείται στην Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία. Η απόφαση λαμβάνεται το μήνα Δεκέμβριο και ισχύει για το επόμενο έτος.
Σημ.: όπως η παρ.1 αντικαταστάθηκε με το άρθρο 38 παρ.2 Ν.3418/2005, ΦΕΚ Α 287/28.11.2005

2. Η κατά την προηγούμενην παράγραφον εισφορά καταβάλλεται ολόκληρος εντός του πρώτου 3μήνου εκάστου έτους. Ο μη εμποθέσμως καταβαλών την εισφοράν αυτού, υποχρεούται εις την καταβολήν προσαυξήσεως 3% δι` έκαστον μήνα καθυστερήσεως και μέχρις εξ μηνών κατ` ανώτατον όριον.
Εις περίπτωσιν αδικαιολογήτου καθυστερήσεως καταβολής της εισφοράς πέραν των 6 μηνών, ο οφειλέτης παραπέμπεται υποχρεωτικώς τη εισηγήσει του Ταμίου και επιμελεία του Δ.Σ. εις το Πειθαρχικόν Συμβούλιο και τιμωρείται διά προστίμου μέχρι του διπλασίου του οφειλομένου ποσού, μετά των νομίμων προσαυξήσεων, επιφυλαττομένης της διατάξεως της παραγρ. 2 του άρθρου του παρόντος.

3. Οι Οδοντιατρικοί Σύλλογοι δικαιούνται όπως εισπράττουν παρά των νέων μελών αυτών, τέλος εγγραφείς εις τα Μητρώα των. Το τέλος εγγραφής είναι ίσον προς την μηνιαίαν εισφοράν του οδοντιάτρου προς το Τ.Σ.Α.Υ.
Εν περιπτώσει μετεγγραφής, ο μετεγγραφόμενος υποχρεούται να καταβάλλη την ετησίαν εφ` άπαξ εισφοράν του εις τον Σύλλογον εκ του οποίου μετεγγραφεται, εις δε τον Σύλλογον μετεγγραφής του μόνον το τέλος εγγραφής. Μετεγγραφή δεν επιτρέπεται προ της καταβολής των ως άνω ποσών.

Άρθρον 6
Μητρώα

1. Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος τηρεί μητρώον των μελών αυτού. Εις περίπτωσιν συστάσεως νέου Συλλόγου ούτος υποχρεούται να υποβάλη ακριβές αντίγραφον τούτου εις την Διεύθυνσιν ή το Τμήμα Κοινωνικών Υπηρεσιών της οικείας Νομαρχίας και εις την Ε.Ο.Ο.
Τα μητρώα των Συλλόγων ενημερούνται διά των επερχομένων μεταβολών, μερίμνη του Προέδρου και του Γραμματέως αυτών, αντίγραφα δε τούτων υποβάλλονται εις την Διεύθυνσιν ή το Τμήμα Κοινωνικών Υπηρεσιών της οικείας Νομαρχίας και εις την Ε.Ο.Ο.

2. Εις το μητρώον του Οδοντιατρικού Συλλόγου εγγράφεται ο οδοντίατρος εντός εντός δύο μηνών από της κοινοποιήσεως εις αυτόν της αδείας ασκήσεως του επαγγέλματος του, κατόπιν αιτήσεώς του εις την οποίαν αναγράφει την διεύθυνσιν της κατοικίας και του ιατρείου του.

3. Η αίτησις δέον να συνοδεύεται υπό κεκυρωμένου αντιγράφου του πτυχίου του, της αδείας ασκήσεως επαγγέλματος, υπευθύνου δηλώσεως αυτού κατά το Ν.Δ. 105/1969 “περί ατομικής ευθύνης του αιτούντος ή βεβαιούντος” ότι δεν υπάγεται εις τας περιπτώσεις των άρθρων, 5, 6 και 7 του Α.Ν. 1565/1939, ως ούτος εκάστοτε ισχύει, και βεβαιώσεως περί εγγραφής του εις το Τ.Σ.Α.Υ.

4. Προ της εγγραφής εις τον οικείον Οδοντιατρικόν Σύλλογον, απαγορεύεται η υπό του οδοντιάτρου άσκησις του επαγγέλματός του.

Άρθρον 7
Δήλωσις ασκήσεως επαγγέλματος.

1. Παν μέλος του Οδοντιατρικού Συλλόγου υποχρεούται όπως καθ` έκαστον έτον και μέχρι τέλους Μαρτίου υποβάλλη εις τον Σύλλογον:
α) Δήλωσιν περιέχουσαν τα εξής στοιχεία: όνομα, επώνυμον, όνομα πατρός και μητρός, τόπον και έτος γεννήσεως, ιθαγένειαν, διεύθυνσιν κατοικίας και ιατρείου, ειδικότητα, τυχόν μετεκπαίδευσιν εις ημεδαπήν ή αλλοδαπήν, διδακτορικόν ή έτερον δίπλωμα, γνώσιν ξένων γλωσσών και δημοσίευσιν μελετών.
β) Υπεύθυνον δήλωσιν του Ν.Δ. 105/1969, ότι ασκεί το λειτούργημα του οδοντιάτρου, διατηρών ίδιον ιατρείον ή κλινικήν ή από κοινού μετ` άλλου οδοντιάτρου, ούτινος δέον να αναφέρει το ονοματεπώνυμον, ως και αν παρέχη τας υπηρεσίας του εις φυσικόν ή νομικόν πρόσωπον επί παγία αντιμισθία ή κατ` αποκοπήν ή επί επισκέψει, δηλών και το ονοματεπώνυμον ή επωνυμίαν φυσικού ή νομικού προσώπου, την διεύθυνσιν αυτού και το ποσόν της αντιμισθίας ή αμοιβής κατ` επίσκεψιν, ως επίσεις αν λαμβάνει σύνταξιν και το ποσόν αυτής, ως και υπεύθυνον δήλωσιν του Ν.Δ. 105/1969, ότι ο δηλών δεν υπάγεται εις τι των υπό των άρθρων 5, 6 και 7 του Α.Ν. 1565/1939, ως ούτος εκάστοτε ισχύει, ή του άρθρου 4 του παρόντος, αναφερομένων κωλυμάτων και ασυμβιβάστων. Η δήλωσις είναι απαράδεκτος εφ` όσον δεν συνοδεύεται υπό αντιγράφου εφ` απλού της αποδείξεως περί καταβολής της υπέρ του Οδοντιατρικού Συλλόγου ετησίας εισφοράς.

2. Το Διοικητικόν Συμβούλιον εκάστου Οδοντιατρικού Συλλόγου, δι` ητιολογημένης αποφάσεώς του, υποχρεούται να διαγράψει εκ του Μητρόου, όσους εκ των οδοντιάτρων δεν υπέβαλον την κατά την προηγουμένην παράγραφον δήλωσιν, εντός 15 ημερών από της προς τούτους απευθυνομένης σχετικής υπομνήσεως. Η υπόμνησις αύτη επιδίδεται διά δικαστικού επιμελητού εντός του δευτέρου εξαμήνου του έτους. Ο ούτω διαγραφόμενος οδοντίατρος δύναται επί της υποβολής των ως άνω δηλώσεων, να επανεγγραφή, καταβάλλων το διά την εγγραφήν απαιτούμενον ποσόν καιτας τυχόν καθυστερουμένας εισφοράς, υπολογιζομένης βάσει της ισχυούσης κατά τον χρόνον της καταβολής των, αιτησίας εισφοράς.

Άρθρον 8
Δελτίον ταυτότητος

1. Εις τον υποβάλλοντα τας κατά το προηγούμενον άρθρον δηλώσεις χορηγείται κατ` έτος δελτίον ταυτότητος οδοντιάτρου, ισχύον μέχρι τέλους Μαρτίου του επομενου έτους, ως και πάσα βεβαίωσις χρησιμεύουσα εις την άσκησιν του λειτουργήματός του.
Το Δελτίον υπογράφεται υπό του Προέδρου και του Γραμματέως του Συλλόγου και του κατόχου και σφραγίζεται διά της σφραγίδος του Συλλόγου, αποτελεί δε απαραίτητον στοιχείον διά την εξόφλησιν παντός χρηματικού εντάλματος, εκδιδομένου επ` ονόματι αυτού υπό Οργανισμών και Ταμείων.

2. Οι αλλάσσοντες επαγγελματικήν διεύθυνσιν και οι απουσιάζοντες εκ της περιφερείας του Οδοντιατρικού Συλλόγου, του οποίου είναι μέλη πλέον του 6μήνου, υποχρεούνται να υποβάλλουν έγγραφον δήλωσιν εις τον Σύλλογον, γνωρίζοντες άμα και τον χρόνον απουσίας, τον τόπον και την διεύθυνσιν διαμονής των. Η μη υποβολή της ως άνω δηλώσεως, αποτελεί πειθαρχικόν παράπτωμα, του Διοικητικού Συμβουλίου υποχρεουμένου, όπως παραπέμψη τον παραλείψαντα εις Πειθαρχικόν Συμβούλιον.

Άρθρον 9
Αλληλογραφία

1. Οι Οδοντιατρικοί Σύλλογοι αλληλογραφούν απ` ευθείας με όλας τας Αρχάς. Προκειμένου περί γενικής φύσεως θεμάτων, ούτοι γνωστοποιούν υποχρεωτικώς πάσαν ενέργειαν αυτών εις την Ε.Ο.Ο. Τα έγγραφα του Συλλόγου υπογράφονται υπό του προέδρου και του Γραμματέως, σφραγίζονται διά της σφραγίδος του Οδοντιατρικού Συλλόγου και καταχωρούνται εις ίδιον πρωτόκολλον.

2. Η σφραγίς του Οδοντιατρικού Συλλόγου αποτελείται εκ τριών υπαλλήλων και ομοκέντρων κύκλων ο εξωτερικός των οποίων έχει διάμετρον 0,004 του μέτρου, εις το κέντρον αυτών φέρεται το έμβλημα της Ελληνικής Δημοκρατίας, πέριξ αυτού κυκλοτερώς εν τω μεσαίω κύκλω και εις το άνω μέρος αναγράφονται αι λέξεις “Υπουργείον Κοινωνικών Υπηρεσιών” εις το κάτω μέρος η επωνυμία του Οδοντιατρικού Συλλόγου και εις τον εξωτερικόν κύκλον αι λέξεις “ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ”.

Άρθρον 10
Οργανα Διοικήσεως.
Οργανα Διοικήσεως του Οδοντριατρικού Συλλόγου είναι η Γενική Συνέλευσις τών μελών αυτού και το Διοικητικόν Συμβούλιον.

ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ Β΄
ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ

Άρθρον 11
Αρμοδιότης.
Η Γενική Συνέλευσις του Οδοντιατρικού Συλλόγου αποφασίζει επί παντός θέματος, αναγομένου εις τους σκοπούς αυτού και ιδία εκλέγει τα μέλη του Διοικητικού και Πειθαρχικού Συμβουλίου, όπου υφίσταται τοιούτον, τα μέλη της Εξελεγκτικής Επιτροπής και τους εκπροσώπους του Συλλόγου διά την Ε.Ο.Ο. και εγκρίνει τον ετήσιον προϋπολογισμόν και απολογισμόν αυτού, ως και τους εσωτερικούς κανονισμούς λειτουργίας αυτού, του Διοικητικού Συμβουλίου και του υπαλληνικού προσωπικού.

Άρθρον 12
Χρόνος Συνελεύσεως
Η Γενική Συνέλευσις συνέρχεται τακτικώς εντός τριμήνου από της λήξεως εκάστου έτους, εκτάκτως δέ συγκαλείται υπό του Διοικητικού Συμβουλίου ή επί τη εγγράφω αιτήσει μελών του Συλλόγου, αναγραφούση τα συζητηθέντα θέματα. Την τοιαύτην αίτησιν δέον να υποβάλη αριθμός μελών πλέον του 1/3 διά τους Συλλόγους τους έχοντας έως 50 μέλη, του 1/4 διά τους έχοντας έως 100 μέλη, του 1/6 διά τους έχοντας έως 250 μέλη, του 1/8 διά τους έχοντας έως 500 μέλη και του 1/100 διά τους έχοντας άνω των 500 μελών. Η μη συμμετοχή εις την Γενικήν Συνέλευσιν των υποβαλόντων την ως άνω αίτησιν μελών αποτελεί πειθαρχικόν παράπτωμα, διωκόμενον αυτεπαγγέλτως.

Άρθρον 13
Πρόσκλησις μελών.

1. Τα μέλη των Οδοντιατρικών Συλλόγων καλούνται εις την Γενικήν Συνέλευσιν υπό του Προέδρου διά προσωπικών προσκλήσεων και διά γενικής προσκλήσεως δημοσιευομένης εις μίαν ή δύο ημερησίας ή εν ελλείψει τούτων εβδομαδιαίας τοπικάς εφημερίδας και τοιχοκολλουμένης εις το κατάστημα του Συλλόγου.
Αι προσωπικαί προσκλήσεις αποστέλλλονται ατομικώς εις τα μέλη, αι δε γενικαί δημοσιεύονται και τοιχοκολλώνται 15 τουλάχιστον ημέτας προ της ημέρας της συνεδριάσεως.

2. Εις τας προσκλήσεις ορίζεται ο τόπος και ο χρόνος της συνεδριάσεως και τα προς συζήτησιν θέματα.
Τα προσερχόμενα εις την συνεδριάσιν μέλη υπογράφουν εις ίδιον κατάλογον ή εις ειδικόν βιβλίον, προς βεβαίωσιν της απαρτίας.

Άρθρον 14
Απαρτία

1. Η Γενική Συνέλευσις ευρίσκεται εν απαρτία, παρισταμένων εις Συλλόγους μέχρι 100, εχόντων δικαίωμα ψηφου μελών του ημισέως πλέον ενός, εις Συλλόγους μέχρι 500 μελών του 1/3, εις Συλλόγους μέχρι 1000 μελών του 1/4 και εις Συλλόγους άνω των 1000 μελών του 1/5 των μελών αυτής.

2. Εις περίπτωσιν μη επιτεύξεως απαρτίας, η Γενική Συνέλευσις επαναλαμβάνεται μετά επτά (7) ημέρας, οπότε θεωρείται αύτη τελούσα εν απαρτία, εάν παρίσταται το ήμισυ τουλάχιστον του κατά την πρώτην παράγραφον οριζομένου διά την απαρτίαν αριθμού μελών.

3. Εις περίπτωσιν μη επιτεύξεως απαρτίας και κατά την δευτέραν συνεδρίασιν, τα παριστάμενα μέλη, ανεξαρτήτως αριθμού, λαμβάνουν απόφασιν διά τα θέματα της ημερησίας διατάξεως, τα αφορώντα εις τρεχούσας λειτουργικάς ανάγκας του Συλλόγου και ιδία διά την ψήφισιν του απολογισμού και του προϋπολογισμού και την έγκρισιν της εκθέσεως της Εξελεγκτικής Επιτροπής.

4. Αι διατάξεις των παρ. 2 και 3 του παρόντος άρθρου, δέον όπως μνημονεύωνται εις τας προσκλήσεις και εις τα πρακτικά.

5. Των συνεδριάσεων της Γενικής Συνελεύσεως προεδρεύει ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Οδοντιατρικού Συλλόγου και εν κωλύματι τούτου ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου.

Άρθρον 15
Δικαίωμα ψήφου

1. Δικαίωμα ψήφου έχουν οι εφωδιαμένοι με το κατά το άρθρον 8 χορηγούμενον δελτίον ταυτότητος.
Οι δι` οιονδήποτε λόγον στερούμενοι τούτου, δύνανται να εκπληρώσουν τας προς τον Σύλλογον ταμειακάς υποχρεώσεις των κατά την διάρκειαν της Ψηφοφορίας και να ψηφοφορήσουν εν συνεχεία βάσει σχετικής βεβαιώσεως του Ταμείου του Συλλογου. Κατ` εξαίρεσιν εις τους άνω των 500 μελών Συλλόγους, η εκπλήρωσις των υποχρεώσεων είναι δυνατή μόνον μέχρι της προτεραίας της Γενικής Συνελεύσεως.

2. Η συμμετοχή των μελών των Οδοντιατρικών Συλλόγων εις τας Γενικάς Συνελεύσεις είναι υποχρεωτική. Η αδικαιολόγητος μη προσέλευσις τούτων αποτελεί πειθαρχικόν παράπτωμα, διωκόμενον αυτεπαγγέλτως και τιμωρούμενον διά προστίμου μέχρι 5.000 δραχμών, εν επαναλήψει δε, διά προστίμου μέχρι 10.000 δραχμών, περιερχομένων εις τον Σύλλογον.
Τα χρηματικά ταύτα ποσά δύνανται να αναπροσαρμόζωνται δι` αποφάσεως του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου, εγκρινομένης υπό του οικείου Νομάρχου και προκειμένου περί της Ε.Ο.Ο. υπό του Υπουργού Κοινωνικών Υπηρεσιών.

Άρθρον 16
Λήψις αποφάσεων

1. Αι αποφάσεις της Συνελεύσεως εξαιρέσει των αφορωσών εις αρχαιρεσίας, λαμβάνονται κατ` απόλυτον πλειοψηφίαν των παρόντων μελών αυτής.

2. Η ψηφοφορία εις τας Γενικάς Συνελεύσεις των Οδοντιατρικών Συλλόγων λαο τξς Ε.Ο.Ο. γίνεται
α) δι` ανατάσεως της χειρός,
β) δι` ονομαστικής κλήσεως εάν ζητήση τούτο δι` εγγράφου αιτήσεως το 1/4 των παρόντων μελών και
γ) διά μυστικής διά ψηφοδελτίου ψηφοφορίας, οσάκις πρόκειται περί εκλογής προσώπων ή προσωπικών ζητημάτων, ή εάν ζηρήση τούτο δι` εγγράφου αιτήσεως το 1/3 των παρόντων μελών.

ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ Γ΄
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΝ

Άρθρον 17
Σύνθεση
Το Διοικητικό Συμβούλιο κάθε Οδοντιατρικού Συλλόγου απαρτίζεται από τον πρόεδρο, τον αντιπρόεδρο, το γραμματέα, τον ταμία και ένα μεν σύμβουλο, εφόσον ο αριθμός των μελών δεν υπερβαίνει τα 50, τρεις συμβούλους εφόσον ο αριθμός των μελών δεν υπερβαίνει τα 300, επτά συμβούλους εφόσον ο αριθμός των μελών δεν υπερβαίνει τα 1000 και εννέα συμβούλους εφόσον ο αριθμός των μελών είναι πάνω από 1000″.
Σημ.: όπως το άρθρο 17 αντικαταστάθηκε με το άρθρο 6 του Ν. 1425/1984 (ΦΕΚ Α 30).

Άρθρον 18
Αρμοδιότης
Το Διοικητικον Συμβούλιον διοικεί τον Σύλλογον και διαχειρίζεται τους πόρους αυτού, εκτελεί τας αποφάσεις της Γενικής Συνελέυσεως και αποφασίζει επί παντός θέματος, ανατιθεμένου αυτώ υπό της Γενικής Συνελεύσεως.

Άρθρον 19
Σύγκλισις

1. Το Διοικητικό Συμβούλιο συγκαλείται από τον Πρόεδρό του. Ο Πρόεδρος υποχρεούται να συγκαλέσει το Συμβούλιο εντός δεκαπέντε (15) ημερών, εφόσον αυτό ζητηθεί εγγράφως από δύο μέλη του επί πενταμελών Συμβουλίων, τρία μέλη επί επταμελών, πέντε μέλη επί ενδεκαμελών και έξι μέλη επί δεκατριαμελών Συμβουλίων.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 38 παρ.3 Ν.3418/2005, ΦΕΚ Α 287/28.11.2005

2. Το Διοικητικόν Συμβούλιον ευρίσκεται εν απαρτία όταν ο αριθμός των παρισταμένων είναι μεγαλύτερος των απόντων. Αι αποφάσεις λαμβάνονται κατά πλειοψηφίαν, επί δε ισοψηφίας, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται, Εάν υπάρξη και πάλιν ισοψηφία, υπερισχύει η ψήφος του Προέδρου.
Αι αποφάσεις λαμβάνονται διά μυστικής ψηφοφορίας, οσάκις πρόκειται περί προσώπικών ζητημάτων ή οσάκις ορίζει τούτο ο εσωτερικός κανονισμός.

3. Περί των συνεδριάσεων τηρούνται εν ιδίω βιβλίω πρακτικά, υπογραφόμενα υπό των παρισταμένων μελών, εις τα οποία καταχωρούνται αι αποφάσεις και επί τη αιτήσει μέλους τινός αι μειοψηφούσαι γνώμαι ή προτάσεις.

4. Τα Δ.Σ. των Οδοντιατρικών Συλλόγων οφείλουν να συμμορφούνται προς τας αποφάσεις, τας λαμβανομένας υπό της Γενικής Συνελεύσεως και του Δ.Σ. της Ε.Ο.Ο. και να εκτελούν τας εντολάς αυτών.

5. Ο επί πέντε συνεχείς συνεδριάσεις αποσχών αδικαιολογήτως των συνεδριάσεως του Διοικητικού Συμβουλίου, παραπέμπεται υπ` αυτού εις την Γενικήν Συνέλευσιν, η οποία δύναται να κηρύξη έκπτωτον τούτον.

Άρθρον 20
Χρόνον εκλογής.

1. Η εκλογή των μελών του Διοικητικού και Πειθαρχικού Συμβουλίου και της Εξελεγκτικής Επιτροπής, ως και των εκπροσώπων του Συλλόγου εις την Ε.Ο.Ο. ενεργείται ανά τριετίαν κατά μήνα Μάρτιον και εις ημέραν Κυριακήν οριζομένην υπό του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου, δι` αποφάσεως αυτού λαμβανομένης προ τριάκοντα (30) τουλάχιστον ημερών.

2. Τα μέλη του Συλλόγου καλούνται δι` ατομικών προσκλήσεων αποστελλομένων προς ταύτα 20 τουλάχιστον ημέρας προ της εκλογής.
Εις τας προσκλήσεις σημειούται η ημέρα της ψηφοφορίας, η ώρα ενάρξεως και λήξεως αυτής, το κατάστημα της ψηφοφορίας και ο αριθμός των προς εκλογήν μελών του Διοικητικού και Πειθαρχικού Συμβουλίου, των εκπροσώπων του Συλλόγου εις την Ε.Ο.Ο. και των μελών της Εξελεγκτικής Επιτροπής.

Άρθρον 21
Εφορευτική Επιτροπή.

1. Την εκλογήν ενεργεί Εφορευτική Επιτροπή αποτελουμένη εκ τριών μελών οριζομένων προ 10 ημερών υπό του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου, μετ` ισαρίθμων αναπληρωματικών αυτών, διά κληρώσεως μεταξύ των μη υποβαλλόντων υποψηφιότητα μελών της Γενικής Συνελεύσεως και ενός υπαλλήλου της οικείας Νομαρχίας, οριζομένου υπό του οικείου Νομάρχου. Της Εφορευτικής Επιτροπής προεδρεύει ο αρχαιότερος των οδοντιάτρων.

2. Η Εφορευτική Επιτροπή αποφασίζει κατά πλειοψηφίαν, επί των κατά την εκλογήν υποβαλλομένων ενστάσεων, ως και επί παντός προκύπτοντος κατ` αυτήν ζητήματος. Εν ισοψηφία υπερισχύει η ψήφος του Προέδρου.

3. Μετά την λήξιν της ψηφοφορίας ενεργείται η διαλογή και κατ` αυτήν δύναται να παρίσταται ανά εις εκπρόσωπος εξ εκάστου συνδιασμού.
Τα ψηφοδέλτια αριθμούνται και μονογραφονται υπό του Προέδρου της Εφορευτικής Επιτροπής, συντάσσομένου πίνακος, εν τω οποίω αναγράφονται τα ονόματα των υποψηφίων και αντιστοίχως ο αριθμός των ψήφων, ους έλαβεν έκαστος.

Άρθρον 22
Δικαίωμα εκλέγεσθαι. Ανακήρυξις υποψηφίων.

1. Δικαίωμα εκλογής ως μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, της Εξελεγκτικής Επιτροπής και των εκπροσώπων της Ε.Ο.Ο. έχουν άπαντα τα μέλη του Συλλόγου, επιφυλασσομένων των διατάξεων του άρθρου 4, παρ. 2 και 4.

2. Αι αιτήσεις των υποψηφίων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, της Εξελεκτικής Επιτροπής και εκπροσώπων του Συλλόγου εις την Ε.Ο.Ο. υποβάλλονται δεκα πέντε (15) τουλάχιστον ημέρας προ της εκλογής.

3. Η αίτησις είναι απαράδεκτος, εφ` όσον δεν συνοδεύεται υπό βεβαιώσεως του Συλλόγου περι της εις αυτόν εγγραφής και του εφοδιασμού διά δελτίου ταυτότητος του υποψηφίου.

4. Εντός τριών ημερών από της εκπνοής της προς υποβολήν αιτήσεως υποψηφιότητος προθεσμίας, το Διοικητικός Συμβούλιον ανακηρύσσει τους υποψηφίους υφ` ων υπεβλήθησαν κανονικαί αιτήσεις, κατ` αλφαβητικήν σειράν του επωνύμου αυτών. Η περί ανακηρύξεως των υποψηφίων απόφασις του Διοικητικού Συμβουλίου τοιχοκολλάται εις το κατάστημα του Συλλόγου επτά (7) τουλάχιστον ημέρας προ της εκλογής και παραμένει ανηρτημένη μέχρι αυτής.

Άρθρον 23
Συνδυασμοί υποψηφίων.

1. Εις τας εκλογάς των Συλλογων οι οποίοι αριθμούν άνω των 30 μελών, οι υποψήφιοι μετέχουν υποχρεωτικώς εις συνδιασμούς.

2. Τα ονόματα των υποψηφίων εκάστου συνδιασμού αναγράφονται κατ` αλφαβητικήν σειράν εις εν ψηφοδέλτιον διά το Διοικητικόν Συμβούλιον και την Εξελεγκτικήν Επιτροπήν και εις έτερον διά τους εκπροσώπους του Συλλόγου εις την Ε.Ο.Ο. Ο αριθμος των υποψηφίων εκάστου συνδιασμού δεν δύναται να υπερβή τον αριθμόν των εκλεγομένων.

3. Εις περίπτωσιν υπάρξεως ενός μόνον συνδιασμού ο εν τω ψηφοδελτίω αριθμος των υποψηφίων δύναται να υπερβή τον αριθμον των εκλεγομένων μέχρι του ημισέως τούτου.

Άρθρον 24
Ψηφοφορίαι

1. Η εκλογή γίνεται διά μυστικής ψηφοφορίας. Η υπέρ των υποψηφίων προτίμησις εκφράζεται διά σταυρού σημειομένου διά μολύβδιδος, μελανής ή κυανής αποχρώσεως, παραπλεύρως του ονόματος του υποψηφίου.
Απαγορεύονται επί ποινή ακυρότητος του ψηφοδελτίου αι επ`αυτού διαγραφαί και προσθήκαι ονομάτων υποψηφίων εξ άλλων συνδυασμών.

2. Η εκλογή των οργάνων των Συλλόγων γίνεται κατά το σύστημα της απλής αναλογικής. Οι έδρες του Διοικητικού Συμβουλίου, της Εξελεγκτικής επιτροπής και ο αριθμός των αντιπροσώπων για την Ε.Ο.Ο. κατανέμονται μεταξύ των υποψηφιοτήτων σε πλήρες παραταξιακό ψηφοδέλτιο και των ανεξαρτήτων ατομικών υποψηφιοτήτων σε παραταξιακό ψηφοδέλτιο, ανάλογα με την εκλογική τους δύναμη. Προς τούτο το σύνολο των έγκυρων ψηφοδελτίων διαιρείται δια του αριθμού των εδρών του Διοικητικού Συμβουλίου ή της Εξελεγκτικής Επιτροπής ή δια του αριθμού των εκλεγόμενων αντιπροσώπων. Το πηλίκο της διαιρέσεως, παραλειπομένου του κλάσματος, αποτελεί το εκλογικό μετρο, κάθε δε συνδυασμός καταλαμβάνει τόσες έδρες και εκλέγει τόσους υποψηφίους, όσες φορές το εκλογικό μέτρο χωρεί στον αριθμό των έγκυρων ψηφοδελτίων, τα οποία έλαβε.
Εάν από την πρώτη κατανομή παρέμειναν αδιάθετες έδρες, τότε για την πλήρωσή τους ακολουθεί δεύτερη κατανομή που γίνεται με τη χρησιμοποίηση των υπολοίπων που έχουν οι συνδυασμοί που μετείχαν στην πρώτη κατανομή και των ψηφοδελτίων που συγκέντρωσαν οι συνδυασμοί και οι μεμονωμένοι υποψήφιοι που δεν πήραν έδρα από την πρώτη κατανομή. Για το λόγο αυτόν αθροίζονται όλα αυτά και το άθροισμά τους διαιρείται με τον αριθμό των αδιάθετων εδρών. Το πηλίκο δίνει το νέο εκλογικό μέτρο και όσες φορές χωράει τούτο στο σύνολο των υπολοίπων κάθε συνδυασμού, τόσες έδρες δίνονται σ` αυτόν. Στη δεύτερη κατανομή συμμετέχουν όλοι οι συνδυασμοί και οι μεμονωμένοι υποψήφιοι που δεν έχουν εκλεγεί από την πρώτη κατανομή. Αν και μετά τη δεύτερη κατανομή παρέμειναν αδιάθετες έδρες ή κανείς συνδυασμός ή μεμονωμένος υποψήφιος δεν πάρει έδρα, γίνεται τρίτη κατανομή. Σ` αυτή παίρνουν μέρος όλοι οι συνδυασμοί ανεξάρτητα από το αν πήραν ή όχι έδρα και μεμονωμένοι υποψήφιοι που δεν έχουν εκλεγεί. Την αδιάθετη ή αδιάθετες έδρες παίρνουν οι συνδυασμοί ή μεμονωμένοι υποψήφιοι, των οποίων ο αριθμός των υπολοίπων ψηφοδελτίων για τους συνδυασμούς από το σύνολο ψηφοδελτίων για μεμονωμένους είναι πιο κοντά στο μέτρο της πρώτης κατανομής με τη σειρά, μέχρι να διατεθεί και η τελευταία έδρα.
Σε περίπτωση ισοδυναμίας διενεργείται κλήρωση.
Σημ.: όπως η παρ. 2 του άρθρου 24 αντικαταστάθηκε  με το άρθρο 6 του Ν. 1425/1984 (ΦΕΚ Α 30).

3. Μεμονωμένος υποψήφιος που έλαβε αριθμό ψήφων ίσο με το εκλογικό μέτρο ή μεγαλύτερο από αυτό εκλέγεται μόνος αυτός.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 6 του Ν. 1425/1984 (ΦΕΚ Α 30).

4. Συνδυασμός, ο οποίος περιλαμβάνει λιγότερους υποψήφιους από τις έδρες που ανήκουν, λαμβάνει τόσες έδρες όσοι και οι υποψήφιοί του. Τα τυχόν υπόλοιπα των α και β περιπτώσεων δεν λαμβάνουν μέρος στην παραπέρα κατανομή των εδρών.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 6 του Ν. 1425/1984 (ΦΕΚ Α 30).

5. Εις τας εκλογάς των Συλλόγων οι οποίοι έχουν εγγεγραμένα μέχρι 30 μέλη, μετέχουν μεμονομένοι υποψήφιοι ανεξαρτήτως βαθμού , δι`ενός ενιαίου ψηφοδελτίου και εκλέγονται οι λαβόντες κατά σειράν τους περισσοτέρους σταυρούς προτιμήσεως.

6. Οι εκπρόσωποι εκάστου Συλλόγου εις την Ε.Ο.Ο. εκλέγονται κατ`αναλογίαν των ψήφων τας οποίας λαμβάνει έκαστος συνδυασμός. Την τυχόν υπολειπόμενην θέσιν καταλαμβάνει ο έχων το μεγαλύτερον υπόλοιπον ψήφων συνδυασμός. Εν ισοψηφία διενεργείται κλήρωσις ως ανωτέρω.

Άρθρον 25
Εκλογή κατά τμήματα.

1. Εις Οδοντιατρικούς Συλλόγους αριθμούντος πλέον 500 μελών, η εκλογή των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων της Εξελεγκτικής Επιτροπής, ως και των εκπροσώπων αυτών διά την Ε.Ο.Ο., ενεργείται κατά τμήματα εντός της περιφερείας αυτών. Εις έκαστον τμήμα ψηφίζουν μέχρι 500 οδοντίατροι.

2. Η Εκλογή εις τους Συλλόγους τούτους διενεργείται επί δύο συνεχείς ημέρας, μερίμνη δε του Διοικητικού Συμβουλίου του οικείου Συλλόγου λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα διά την εξασφάλισιν του αδιαβλήτου αυτής.

3. Ως εκλογικά τμήματα δύνανται να ορίζωνται δι`αποφάσεως του οικείου Νομάρχου, μετά πρότασιν του Οδοντιατρικού Συλλόγου δημόσια κτίρια, ως και έτερα οικήματα κατάλληλα προς τον σκοπόν τούτον. Διά της αυτής αποφάσεως κατανέμονται οι ψηφίζοντες εις έκαστον τμήμα προσδιοριζόμενοι εκ του αρχικού ψηφίου του επωνύμου των, ως και η διάρκεια της ψηφοφορίας.
Η ανωτέρω απόφασις του Νομάρχου, γνωστοποιείται προς τα μέλη του Οδοντιατρικού Συλλόγου διά του τύπου και δι`αναρτήσεως σχετικής ανακοινώσεως εις τα γραφεία του Οδοντιατρικού Συλλόγου, δέκα (10) τουλάχιστον ημέρας προ των εκλογών.
Εις έκαστον εκλογικόν τμήμα συγκροτείται ιδία εφορευτική επιτροπή συμφώνως προς τας διατάξεις του άρθρου 21 του παρόντος, εις δε την έδραν του Συλλόγου Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, απαρτιζομένη εξ ενός Πρωτοδίκου ή Ειρηνοδίκου ως Προέδρου, ενός υπαλλήλου της Νομαρχίας και τριών μελών του Οδοντιατρικού Συλλόγου.

4.Αι εφορευτικαί Επιτροπαί των τμημάτων, μετά το πέρας της ψηφοφορίας και την διαλογήν των ψηφοδελτίων, διαβιβάζουν τα αποτελέσματα αυτής μετά των σχετικών πρακτικών και των ψηφοδελτίων, ως και τας τυχόν υποβληθείσας κατά του αποτελέσματος και τας τυχόν υποβληθείσας κατά του αποτελέσματος ενστάσεις εις την Κεντρικήν Εφορευτικήν Επιτροπήν, ήτις και αποφαίνεται επί τούτων.

5. Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, μετ` έλεγχον και επαλήθευσιν των αποτελεσμάτων, προβαίνει εις την ανακήρυξιν των εκλεγομένων, διά της συντάξεως σχετικού πρακτικού, εμφαίνοντος τα τελικά αποτελέσματα της εκλογής.

Άρθρον 26
Ενστάσεις
Ενστάσεις κατά του κύρους της εκλογικής διαδικασίας εκδικάζονται σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 267 έως και 272 του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας (ν. 2717/ 1999, ΦΕΚ 97 Α΄).
Σημ.: όπως Το άρθρο 26 αντικαταστάθηκε με το άρθρο 38 παρ.4 Ν.3418/2005, ΦΕΚ Α 287/28.11.2005

Άρθρον 27
Εκλογή Προεδρείου

1.Ο λαβών τις περισσότερες ψήφους από τα εκλεγέντα μέλη του Δ.Σ. καλεί, εντός οκτώ (8) ημερών, όλους τους εκλεγέντες συμβούλους, για εκλογή κατά σειρά Προέδρου, Αντιπροέδρου, Γραμματέα και Ταμία, ανεξαρτήτως υποβολής ενστάσεων κατά της εκλογικής διαδικασίας. Για την εκλογή απαιτείται η παρουσία των τριών τετάρτων, τουλάχιστον, των εκλεγέντων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, θεωρείται δε εκλεγείς αυτός που συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία αυτών.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 38 παρ.5 Ν.3418/2005,ΦΕΚ Α 287/28.11.2005

2. Αν δεν υπάρχει απαρτία, όπως προβλέπεται ανωτέρω, η συνεδρίαση επαναλαμβάνεται την ίδια ημέρα και ώρα της επόμενης εβδομάδας και απαιτείται η ίδια απαρτία. Αν και πάλι δεν υπάρχει απαρτία, η συνεδρίαση επαναλαμβάνεται την ίδια ημέρα και ώρα της επόμενης εβδομάδας και απαιτείται η παρουσία του μισού πλέον ενός τουλάχιστον των εκλεγέντων μελών.
Εν ισοψηφία διενεργείται κλήρωσις μεταξύ των ισοψηφισθέντων εκλεγομένου του κληρουμένου. Η εκλογή του ως άνω Προεδρείου ενεργείται διά μυστικής ψηφοφορίας.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 38 παρ.5 Ν.3418/2005,ΦΕΚ Α 287/28.11.2005

3. Εντός οκτώ (8) ημερών από της καταρτίσεως εις Σώμα του Διοικητικού Συμβουλίου, υποβάλλεται εις την Ε.Ο.Ο. και την Νομαρχίαν η σύνθεσις του Διοικητικού Συμβουλίου.

Άρθρον 28
Καθήκοντα Προέδρου.

1. Ο Πρόεδρος τού Διοικητικού Συμβουλίου διευθύνει τας συνεδριάσεις της Γεν. Συνελεύσεως και του Δ.Σ. και εκπροσωπεί τον Σύλλογον ενώπιον πάσης δικαστικής ή άλλης αρχής και παντός τρίτου.

2. Τον Πρόεδρον απόντα, κωλυόμενον ή ελλείποντα, αναπληροί ο Αντιπρόεδρος και τούτον κωλυόμενον ο αρχαιότερος κατά την άσκησιν του επαγγέλματος εκ των μελών του Δ.Σ.

Άρθρον 29
Καθήκοντα Γραμματέως.
Ο Γραμματεύς επιμελείται της συντάξεως των εγγράφων και των πρακτικών των συνεδριάσαεων της Γεν. Συνελεύσεως άτινα υπογράφονται υπό τε του Προέδρου και αυτού, επιμελείται ομοίως της τηρήσεως του μητρώου των μελών και των διά την υπηρεσίαν του Συλλόγου χρησίμων βιβλίων, πλήν των του Ταμείου. Εν περιπτώσει κωλύματος, ο Γραμματεύς αναπληρούται υπό του ειδικού Γραμματέως συμβούλου, οριζομένου υπό του Δ.Σ. εακ των μελών του.

Άρθρον 30
Καθήκοντα Ταμείου

1. Ο Ταμίας επιμελείται της διαχειρήσεως της περιουσίαςτου Συλλόγου ως και της εισπράξεως των εισφορών των μελών και των άλλων πόρων του Συλλόγου, τηρεί βιβλίον απογραφής της περιουσίας του Συλλόγου και τα τακτικά βιβλία εσόδων και εξόδων ων οφείλει να υποβάλη κατάστασιν, οσάκις ζητήθη, προς τε την Γεν. Συνέλευσιν και το Συμβούλιον, υποχρεούμενος εις ακριβή απολογισμόν κατά το τέλος εκάστου οικονομικού έτους.

2. Πάσα είσπραξις επ` ονόματι του Οδοντιατρικού Συλλόγου ενεργείται υπό του εντεταλμένου υπαλλήλου του Συλλόγου υπό την εποπτείαν του Συμβούλου Ταμίου.

3. Τα βιβλία αριθμούνται και μονογράφονται υπό του Προέδρου του Συλλόγου.

4. Πάσα πληρωμή ενεργείται κατόπιν εγγράφου εντολής του Προέδρου και του Γραμματέως, τηρουμένων των λοιπών κειμένων διατάξεων.

5. Εν περιπτώσει κωλύματος ο Ταμίας αναπληρούται υπό άλλου μέλους του Δ.Σ., οριζομένου υπό του Διοικητικού Συμβουλίου. Οσάκις τα εισπραττόμενα υπερβαίνουσι κατά μήνα τα συνηθή μηνιαία έξοδα του Συλλόγου, ο Ταμίας υποχρεούται, όπως καταθέτη ταύτα εις την Τράπεζαν της Ελλάδος ή εις μίαν εκ των Ελλάδι αναγνωρισμένων Τραπεζών, καθοριζομένην υπό του Διοικητικού Συμβουλίου κατά τα ειδικώτερον υπό του Κανονισμού του Συλλόγου ορισθησόμενα.

Άρθρον 31
Απολογισμός πεπραγμένων
Ο κατά την τακτικήν Γεν. Συνέλευσιν του Συλλόγου αναγιγνωσκόμενος απολογισμός πεπραγμένων του απερχομένου Διοικ. Συμβουλίου υποβάλλεται εις την Ε.Ο.Ο. και κοινοποιείται εις την Νομαρχίαν. Ενημερωτικόν σημείωμα περί των εργασιών του Συλλόγου υποβάλλεται, επιμελεία του Προέδρου, καθ` έκαστον έτος εις την Ε.Ο.Ο.

Άρθρον 32
Ετήσια εισφορά
Τα μέλη του Οδοντιατρικού Συλλόγου υποχρεούνται στην καταβολή ετήσιας εισφοράς προς την Ε.Ο.Ο., το ύψος της οποίας καθορίζεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ε.Ο.Ο. κατ` έτος. Η απόφαση λαμβάνεται το μήνα Νοέμβριο, γνωστοποιείται στους Συλλόγους και ισχύει για το επόμενο έτος. Η εισφορά καταβάλλεται στον οικείο Σύλλογο εντός του πρώτου τριμήνου κάθε έτους και αποδίδεται στην Ε.Ο.Ο. μέχρι το τέλος Απριλίου, με επιμέλεια του Προέδρου και του Γραμματέα κάθε Συλλόγου. Αν δεν καταβληθεί εμπροθέσμως η εισφορά, ισχύουν αναλογικά τα προβλεπόμενα στην παράγραφο 2 του άρθρου 5 του νόμου αυτού. Στην περίπτωση αυτή, οι εισφορές καταβάλλονται από τον οικείο Σύλλογο στην Ε.Ο.Ο., εντός μηνός από την είσπραξή τους.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 38 παρ.6 Ν.3418/2005,ΦΕΚ Α 287/28.11.2005

ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ Δ΄
ΕΞΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Άρθρον 33
Εκλογή

1. Κατά τας αρχαιρεσίας των Οδοντιατρικών Συλλόγων προς ανάδειξιν Διοικητικών Συμβουλίων και εκπροσώπων εις την Ε.Ο.Ο. η Συνέλευσις εκλέγει ταυτοχρόνως την Εξελεγκτικήν Επιτροπήν, αποτελουμένην εκ τριών μελών, μετ` ισαρίθμων αναπληρωματικών αυτών. Η εκλογή γίνεται με κοινό ψηφοδέλτιο με τους υποψηφίους του Διοικητικού Συμβουλίου.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 38 παρ.7 Ν.3418/2005,ΦΕΚ Α 287/28.11.2005

2. Η Εξελεγκτική Επιτροπή ειδοποιούμένη υπό του Προέδρου του Οδοντιατρικού Συλλόγου μετά τας αρχαιρεσίας, συνέρχεται εν τοις γραφείοις του Συλλόγου και εκλέγει τον Πρόεδρον εκ των μελών αυτής κατά την διαδικασίαν του άρθρου 27 του παρόντος.

Άρθρον 34
Αρμοδιότης

1. Η Εξελεγκτική Επιτροπή καθίσταται αρμοδία διά τον έλεγχον των βιβλίων και της εν γένει οικονομικής διαχειρίσεως του Διοικητικού Συμβουλίου και υποβάλλει έκθεσιν αυτής εις τον Πρόεδρον του Οδοντιατρικού Συλλόγου 15 ημέρας τουλάχιστον προ της Συνελεύσεως, προς την οποίαν λογοδοτεί το Διοικητικόν Συμβούλιον.
Η έκθεσις αναγιγνώσκεται ενώπιον της Συνελεύσεως.

2. Ο Πρόεδρος συγκαλεί εκτάκτως της Εξελεγκτικήν Επιτροπήν διά τον έλεγχον της οικονομικής διαχειρήσεως του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου, οσάκις κρίνει τούτο αναγκαίον, συντάσσων σχετικήν έκθεσιν απευθυνομένην προς την Συνέλευσιν.

ΜΕΡΟΣ 2ον
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ Α΄
ΓΕΝΙΚΑΙ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρον 35
Σύστασις, αρμοδιότης.

1. Ο Πανελλήνιος Οδοντιατρικός Σύλλογος (Π. Ο.Σ.), μετονομάζεται εις “Ελληνικήν Οδοντιατρικήν Ομοσπονδίαν” (Ε.Ο.Ο.).

2. Η Ε.Ο.Ο. είναι το κεντρικόν συντονιστικόν όργανον και η εποπτεύουσα οργάνωσις απάντων των Οδοντιάτρων και των Οδοντριατρικών Συλλόγων της Χώρας, αποτελεί δε νομικόν πρόσωπον Δημοσίου Δικαίου εδρεύον εν Αθήναις.
Η Ε.Ο.Ο. συντονίζει τας επί γενικών θεμάτων ενεργείας των Οδοντιατρίκών Συλλόγων.
Εποπτεύει την τήρησιν των κανόνων της οδοντιατρικής δεοντολογίας και την προαγωγήν των ηθών και εθίμων του Οδοντιατρικού επαγγέλματος.
Γνωματεύει επί σχεδίων Νόμων και Προεδρικών Διαταγμάτων σχετικών με την δημοσίαν υγείαν και ιδία την στοματικήν τοιαύτην επί των οποίων ήθελε ζητηθή η γνώμη αυτής υπό του Υπουργού Κοινωνικών Υπηρεσιών.
Παρακολουθεί την ανάπτυξιν και την εξέλεγξιν της Οδοντιατρικής επιστήμης καί εκφράζει γνώμην επί θεμάτων οδοντιατρικής εκπαιδεύσεως, μεταπτυχιακής επιμορφώσεως και επιστημονικής και επαγγελματικής ενημερώσεως των Οδοντιάτρων.
Μελετά υγειονομικά οδοντιατρικά θέματα και οργανώνει επιστημονικά οδοντιατρικά συνέδρια.
Εκδίδει περιοδικόν Δελτίον προς πληρεστέραν επιστημονικήν και επαγγελματικήν ενημέρωσιν τών οδοντιάτρων και επικοινωνίαν μετά των Οδοντιατρικών Συλλόγων.
Υποστηρίζει επαγγελματικά συμφέροντα των οδοντιάτρων της Χώρας, εναρμονίζουσα ταύτα με τα συμφέροντα του κοινωνικού συνόλου.
Αναπτύσσει τας σχέσεις της με την Διεθνή Οδοντιατρικήν Ομοσπονδίαν, τας Ομοσπονδίας των Χωρών της Ευρωπαϊκής Κοινότητος καί των άλλων Χωρών.

Άρθρον 36
Οργανα Διοικήσεως
Όργανα της Ε.Ο.Ο. είναι η Γενική Συνέλευσις των μελών αυτής καί το Διοικητικόν Συμβούλιον.

Άρθρον 37
Σφραγίς

1.Η σφραγίς της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας αποτελείται εκ τριών υπαλλήλων καί ομοκέντρων κύκλων, ο εξωτερικός των οποίων έχει διάμετρον 0,04 του μέτρου, εις το κέντρον αυτών φέρεται το έμβλημα της Ελληνικής Δημοκρατίας, πέριξ αυτού κυκλοτερώς εν τω μεσαίω κύκλω και εις το άνω μέρος αναγράφονται αι λέξεις ” Υπουργείον Κοινωνικών Υπηρεσιών”, εις το κάτω μέρος αι λέξεις ” Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία” και εις τον εξωτερικόν κύκλον αι λέξεις “ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ”.

2. Η Ε.Ο.Ο. αλληλογραφεί απ` ευθείας προς όλας τας Αρχάς.
Τα έγγραφα υπογράφονται υπό του Προέδρου και του Γενικού Γραμματέως και σφραγίζονται δια της σφαγίδος της Ε.Ο.Ο.

ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ Β΄
ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ

Άρθρον 38
Σύνθεση
Η Γενική Συνέλευση της Ε.Ο.Ο. αποτελείται: α) Από τους προέδρους των Οδοντιατρικών Συλλόγων της χώρας ή τους νόμιμους αναπληρωτές τους,
β) από τα μέλη του Δ.Σ. της Ε.Ο.Ο. και
γ) από εκπροσώπους που εκλέγονται από τις Γενικές Συνελεύσεις των Οδοντιατρικών Συλλόγων, με βάση τον αριθμό των μελών καθενός κατά την ακόλουθη αναλογία:
α) Σύλλογοι αριθμούντες έως 30 μέλη ουδένα εκπρόσωπο εκλέγουν.
β) Σύλλογοι αριθμούντες από 31- 100 μέλη εκλέγουν έναν (1) εκπρόσωπο.
γ) Σύλλογοι αριθμούντες 101- 200 μέλη εκλέγουν δύο (2) εκπροσώπους.
δ) Σύλλογοι αριθμούντες από 201 μέλη και άνω εκλέγουν έναν (1) εκπρόσωπο ανά 150 μέλη.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 6 του Ν. 1425/1984 (ΦΕΚ Α 30).

Άρθρον 39
Σύγκλησις Γενικής Συνελεύσεως

1. Η Γενική Συνέλευσις συγκαλείται και συνεδριάζει τακτικώς μεν εντός του πρώτου τετραμήνου εκάστου έτους, εκτάκτως δε οσάκις αποφασίζει τούτο το Διοικητικόν Συμβούλιον της Ε.Ο.Ο. ή επί τη εγγράφω αιτήσει του 1/4 του όλου αριθμού των Οδοντιατρικών Συλλόγων της Χώρας, αναγραφούσης τους λόγους της συγκολήσεως και τα συζητητέα θέματα.

2. Η τακτική Γενική Συνέλευσις της Ε.Ο.Ο. δι` αρχαιρεσίας συγκαλείται ανά τριετίαν και εντός του Α` τετραμήνου του επομένου των αρχαιρεσίων των τοπικών Συλλόγων έτους.

3. Αι προσκήσεις δια τας τακτικάς συνεδριάσεις της Γενικής Συνελεύσεως της Ε.Ο.Ο. αποστέλλονται προ τα μέλη ένα μήνα τουλάχιστον προ της ημέρας της συνεδριάσεως. Κατά τα λοιπά ισχύουν κατ` αναλογίαν αι διατάξεις του άρθρου 13 του παρόντος.

4. Η δι` αρχαιρεσίας συγκαλουμένη Γενική Συνέλευσις ευρίσκεται εν απαρτία, όταν παρίστανται τα 3/5 των μελών αυτής. Εν περιπτώσει μη επιτεύξεως απαρτίας, η Συνέλευσις επαναλαμβάνεται μετά ένα μήνα και ευρίσκεται εν απαρτία, όταν παριστάται το ήμισυ πλέον ενός των μελών αυτής. Εν περιπτώσει μη επιτεύξεως και πάλιν απαρτίας, επαναλαβάνεται μετά ένα μηνα και ευρίσκεται εν απαρτία οσαδήποτε μέλη και αν είναι παρόντα.

5. Την έναρξιν των εργασιών κηρύσσει ο Πρόεδρος του απερχομένου Δ.Σ. της Ε.Ο.Ο., ο οποίος διευθύνει την συζήτησιν μέχρι πέρατος του Διοκητικού και οικονομικού απολογισμού.

6. Η εις τας Γενικάς Συνελεύσεις της Ε.Ο.Ο. συμμετοχή των μελών αυτής τυγχάνει υποχρεωτική. Η αδικαιολόγητος απουσία θεωρείται πειθαρχικόν παράπτωμα, τιμωρούμενον δι` αποφάσεως του Δ.Σ. της Ε.Ο.Ο., δια της ποινής της επιπλήξεως. Εις περίπτωσιν επαναλήψεως της απουσίας, το Δ.Σ. της Ε.Ο.Ο. παραπέμπει τον απουσιάζονται εις το Ανώτατον Πειθαρχικόν Συμβούλιον Οδοντιάτρων (Α.Π.Σ.Ο.) της Ε.Ο.Ο., βάσει των διατάξεωςν περί Πειθαρχικών Συμβουλίων του παρόντος.

Άρθρον 40
Αρμοδιότης
Η Γενική Συνέλευσις της Ε.Ο.Ο. αποφασίζει περί : Α) της εκλογής των ένδεκα αιρετών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, β) της ψηφίσεως του Εσωτερικού Κανονισμού της Ε.Ο.Ο., Γ) της ψηφίσεως του Προϋπολογισμού και της εγκρίσεως του Διοικητικού και οικονομικού απολογισμού, δ) περί παντός ζητήματος, αναγομένου εις τους σκοπούς της Ε.Ο.Ο. και τιθεμένου υπο του 1/3 τουλάχιστον των μελών της Γ.Σ. ή του Δ.Σ.

Άρθρον 41
Απαρτία. Λήψις αποφάσεων.

1. Η Γενική Συνέλευσις της Ε.Ο.Ο., εξαιρέσει των αρχαιρεσίων, ευρίσκεται εν απαρτία παρισταμένου του ημίσεος πλέον ενός των μελών αυτής. Λαμβάνει δε αποφάσεις κατ` απόλυτον πλειοψηφίαν των παρόντων μελών αυτής. Επί ισοψηφίας η πρότασις έρχεται εις νέαν ψηφοφορίαν και επί νέας ισοψηφίας υπερισχύει η ψήφος του Προέδρου της Συνελεύσεως.

2. Εις περίπτωσιν μη επιτεύξεως απαρτίας, η Συνέλευσις συνέρχεται άνευ άλλης προσκλήσεως μετά 24 ώρας, κατά την αυτήν ώραν και εν ιδίω τόπω και λαμβάνει αποφάσεις κατά πλειοψηφίαν των παρόντων μελών αυτής.

3. Η ψηφοφορία γίνεται δι` ανατάσεως της χειρός ή δι` ονομαστικής κλήσεως αν ζητήσουν τούτο εγγράφως πέντε μέλη. Προκειμένου περί εκλογής προσώπων η ψηφοφορία είναι μυστική.

4. Των συνεδριάσεων της Γεν. Συνελεύσεως της Ε. Ο.Ο. προεδρεύει ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ε.Ο.Ο.

5. Περί των συνεδριάσεων τηρείται πρακτικόν εν ιδιω βιβλίω. Τα πρακτικά υπογράφονται υπό του Προέδρου και του Γεν. Γραμματέως.

ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ Γ΄
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΝ

Άρθρον 42
Σύνθεση, εκλογή
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Ο.Ο. αποτελείται από δεκαπέντε μέλη. Σ` αυτά περιλαμβάνονται οι πρόεδροι των Οδοντιατρικών Συλλόγων Αττικής, Πειραιώς και Θεσσαλονίκης. Από τα υπόλοιπα δώδεκα, τα οκτώ προ- έρχονται υποχρεωτικά και κατ` αναλογία των ψήφων τις οποίες έλαβε κάθε συνδυασμός από τους Συλλόγους της τέως Διοικήσεως Πρωτευούσης, τα δε υπόλοιπα τέσσερα από τους επαρχιακούς Συλλόγους εφ` όσον υπάρχουν υποψήφιοι, άλλως συμπληρώνεται ο αριθμός υποψηφίων με υποψηφίους της τέως Διοικήσεως Πρωτευούσης. Για την εκλογή των δώδεκα μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Ε.Ο.Ο. εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις του άρθρου 24 παρ. 1- 4 του παρόντος.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 6 του Ν. 1425/1983 (ΦΕΚ Α 30).

Άρθρον 43
Εφορευτική Επιτροπή
Την εκλογήν του Διοικητικού Συμβουλίου της Ε.Ο.Ο. ενεργεί Εφορευτικής Επιτροπή Συγκροτημένην επιμελεία του αποεχομένου Διοικητικού Συμβουλίου και αποτελουμένη εξ ενός Πρωτοδίκου οριζομένου υπό του Προϊσταμένου του Πρωτοδικείου ως Προέδρου, ενός υπαλλήλου του Υπουργείου Κοιν. Υπηρεσιών επι βαθμώ 5ω τουλάχιστον, οριζομένου υπο του Υπουργού και τριών οδοντιάτρων εκλεγομένων δια κλήρου μεταξύ των μη υποψηφίων μελών της Γενικής Συνελεύσεως.
Εις την Εφορευτικήν Επιτροπήν μετέχει άνευ ψήφου ο Γενικός Γραμματεύς του απερχομένου Δ.Σ. της Ε.Ο.Ο.

Άρθρον 44
Εξελεγκτική Επιτροπή
Τα μέλη της Γενικής Συνελεύσεως εκλέγουν ταυτοχρόνως με την εκλογήν του Δ.Σ. της Ε.Ο.Ο. δια κοινού ψηφοδελτίου, τρία τακτικά και ισάριθμα αναπληρωματικά μέλη της Εξελεγκτικής Επιτροπής, δια θέσεως σταυρού προτιμήσεως, παραπλεύρως του ονόματος των υποψηφίων.
Ενστάσεις κατά του κύρους της εκλογικής διαδικασίας εκδικάζονται σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 267 έως και 272 του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας.

#####

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 38 παρ.6 Ν.3418/2005,ΦΕΚ Α 287/28.11.2005

Άρθρον 45
Εκλογή Προέδρου

1. Μετά το πέρας των εργασιών της δι` αρχαιρεσίας πραγματοποιηθείσης Γενικής Συνελεύσεως συνέρχονται υπό την Προεδρίαν του Προέδρου του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αττικής, τα μέλη του Δ.Σ. της Ε.Ο.Ο. και εκλέγουν μεταξύ των δι` απολύτου πλειοψηφίας το Προεδρείον, ήτοι Πρόεδροι Α` και Β` Αντιπροέδρους, Γεν. Γραμματέα, Ταμίαν και ειδικόν Γραμματέα. Δια την εκλογήν απαιτείται η παρουσία των τριών τετάρτων τουλάχιστον των εκλεγέντων μελών του Δ.Σ.

2. Αν δεν υπάρχει απαρτία, όπως προβλέπεται ανωτέρω, η συνεδρίαση επαναλαμβάνεται την ίδια ημέρα και ώρα της επόμενης εβδομάδας και απαιτείται η ίδια απαρτία. Αν και πάλι δεν υπάρχει απαρτία, η συνεδρίαση επαναλαμβάνεται την ίδια ημέρα και ώρα της επόμενης εβδομάδας και απαιτείται η παρουσία του μισού πλέον ενός τουλάχιστον των εκλεγέντων μελών.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 38 παρ.9 Ν.3418/2005,ΦΕΚ Α 287/28.11.2005

Άρθρον 46
Σύγκλησις Διοικητικού Συμβουλίου.
Το Διοικητικόν Συμβούλιον συγκαλείται υπό του Προέδρου αυτού εις τακτικάς συνεδρίασεις, οριζομένας υπ` αυτού, και εις εκτάκτους, οσάκις παρίσταται ανάγκη, ή εφ` όσον ζητηθή τούτο δι` εγγράφου αιτήσεως υπό τρίων μελών αυτού. Εις την τελευταίαν ταύτην περίτωσιν, ο Πρόεδρος υποχρεούται όπως συγκαλέση το Δ.Σ. της Ε.Ο.Ο. εντός οκτώ ημερών.
Το Δ.Σ. ευρίσκεται εν απαρτία παρισταμένων οκτώ τουλάχιστον εκ των μελών αυτού, λαμβάνει δε αποφάσεις δια πλειοψηφίας των παρόντων, τηρούν πρακτικά των συνεδριών αυτού. Εν ισοψηφία, η πρότασις απορρίπτεται.

Άρθρον 47
Αρμοδιότης Διοικητικού Συμβουλίου
Το Δ.Σ. διοικεί την Ε.Ο.Ο. και διαχειρίζεται την περιουσίαν αυτής, εκτελεί τας αποφάσεις της Γεν. Συνελεύσεως.

Άρθρον 48
Καθήκοντα Προέδρου του Δ.Σ.

1. Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ε.Ο.Ο. δεν δύνανται να είναι συγχρόνως και Πρόεδρος Οδοντιατρικού τινός Συλλόγου. Εφ` όσον ο εκλεγείς Πρόεδρος της Ε.Ο.Ο. τυγχάνει Πρόεδρος Οδοντιατρικής τινός Συλλόγου, επιλέγει εντός 3 ημερών από της εκλογής του το αξίωμα το οποίον επιθυμεί να διατηρήση. Εάν η προθεσμία αυτή παρέλθη άπρακτος, θεωρείται ως παραιτηθείς του αξιώματος του Προέδρου του Οδοντιατρικού Συλλόγου.

2. Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ε.Ο.Ο. διευθύνει τας συνεδριάσεις του Δ.Σ. και εκπροσωπεί την Ε.Ο.Ο. ενώπιον πάσης δικαστικής ή άλλης αρχής και παντός τρίτου.

3. Τον Πρόεδρος απόντα ή ελλείποντα ή κωλυόμενον αναπληροί ο πρώτος Αντιπρόεδρος και τούτον ο δεύτερος Αντιπρόεδρος, τούτους δε κωλυομένους έτερον μέλος του Συμβουλίου, οριζόμενον δι` αποφάσεως του Δ.Σ.

Άρθρον 49
Καθήκοντα Γεν. Γραμματέως και Ταμίου του Δ.Σ.

1. Ο γενικός Γραμματεύς έχει την εποπτείαν και ευθύνην της αλληλογραφίας και της ομαλής λειτουργίας των γραφείων της Ε.Ο.Ο. και της τηρήσεως των πρακτικών των Γεν. Συνελεύσεων και του Διοικητικού Συμβουλίου.

2. Δια τα καθήκοντα του Ταμίου εφαρμόζονται αναλόγως αι διατάξεις του άρθρου 30.

Άρθρον 50
Αναστολή αποφάσεων Οδοντιατρικών Συλλόγων.

1. Το Δ.Σ. της Ε.Ο.Ο. δύνανται, δι` αποφάσεως του, ν` αναστείλη απόφασιν ή ενέργειαν Οδοντιατρικού τινός Συλλόγου, εφ` όσον κρίνει ότι αντίκειται αύτη εις τους σκοπούς των Οδοντιατρικών Συλλόγων Κατά της αποφάσεως ταύτης της Ε.Ο.Ο δύνανται ν` ασκηθή προσφυγή του Συλλόγου ενώπιον της πρώτης συνερχομένης Γενικής Συνελεύσεως. Η μη λήψις αποφάσεως αναστολής.

2. Εις επειγούσας περιστάσεις το Δ.Σ. της Ε.Ο.Ο. αποφασίζει όπως ερωτηθούν επί τινός θέματος εγγράφως οι Πρόεδροι των Οδοντιατρικών Συλλόγων. Ούτοι υποχρεούνται όπως απαντήσουν σχετικώς εντός 3 ημερών το αργότερον από της λήψεως του εγγράφου.
Η σχετική απόφασις λαμβάνεται δια των 3/5 των αποσταλεισών απαντήσεων και κοινοποιείται υποχρεωτικώς εις πάντας τους Προέδρους.

ΜΕΡΟΣ 3ον
ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ

ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ Α΄
ΓΕΝΙΚΑΙ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρον 51
1. Δικαίωμα εκλογής ως Προέδρων των Πειθαρχικών Συμβουλίων έχουν τα μέλη των Οδοντιατρικών Συλλόγων που ασκούν δέκα τουλάχιστον χρόνια το επάγγελμα. Δικαίωμα εκλογής ως μελών αυτών έχουν τα μέλη των Συλλόγων τούτων που ασκούν πέντε τουλάχιστον χρόνια το επάγγελμα”.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 6 του Ν. 1425/1984 (ΦΕΚ Α 30).

Άρθρον 52
Ποιναί

1. Οι επιβαλλόμενες από το Π.Σ. ποινές είναι: α) έγγραφη επίπληξη, β) πρόστιμο, γ) προσωρινή παύση εξασκήσεως του οδοντιατρικού επαγγέλματος, από δεκαπέντε (15) ημέρες έως έξι (6) μήνες και δ) οριστική παύση εξασκήσεως οδοντιατρικού επαγγέλματος.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 38 παρ.10 Ν.3418/2005, ΦΕΚ Α 287/28.11.2005

2. Το πρόστιμον περιέχεται εις τους οικείους Οδοντιατρικούς Συλλόγους.

3. Η ποινή της οριστικής παύσης ασκήσεως του οδοντιατρικού επαγγέλματος μπορεί να επιβληθεί εάν ο οδοντίατρος:
α) τιμωρηθεί, εντός τριετίας, από το Πειθαρχικό Συμβούλιο με δύο τουλάχιστον πειθαρχικές ποινές προσωρινής παύσης εξασκήσεως οδοντιατρικού επαγγέλματος,
β) καταδικάσθηκε με αμετάκλητη απόφαση ποινικού δικαστηρίου για κακούργημα,
γ) καταδικάσθηκε με δύο τουλάχιστον αμετάκλητες αποφάσεις ποινικού δικαστηρίου για πλημμέλημα κατά την άσκηση ή με αφορμή την άσκηση του επαγγέλματός του.
Σημ.: όπως η παρ.3 προστέθηκε με το άρθρο 38 παρ.11 Ν.3418/2005,ΦΕΚ Α 287/28.11.2005

Άρθρον 53
Παραγραφή παραπτωμάτων.
Τα πειθαρχικά παραπτώματα παραγράφονται μετά τριετίαν από της τελέσεως αυτών, πάσα όμως πράξις πειθαρχικής διαδικασίας, ως και η υποβολή εγκλήσεως και πάσα πράξις ποινικής διώξεως, διακόπτει την παραγραφήν.

Άρθρον 54
Αναστολή πειθαρχικής Διώξεως.

1. Το Πειθαρχικόν Συμβούλιον δύναται δι` αποφάσεως του να διατάξη την αναστολήν της πειθαρχικής διώξεως μέχρι πέρατος της εκκρεμούσης τυχόν ποινικής διώξεως, οπότε ο χρόνος της παραγραφής του πειθαρχικού παραπτώματος δεν συμπληρούνται προς της παρόδου ενός έτους από της εκδόσεως αμετακλήτου αποφάσεως του Ποινικού Δικαστηρίου.

2. Ο Γραμματεύς παντός Δικαστηρίου υποχρεούται να αποστέλλη προς τον οικείον Οδοντιατρικόν Σύλλογον αντίγραφα βουλευμάτων ή αποφάσεων αφορωσών παραβάσειςσ οδοντιάτρων εντός τριμήνου από της εκδόσεώς των.

Άρθρον 55
Σύστασις Πειθαρχικού Συμβουλίου.
Παρ` εκάστω των τριών Συλλόγων Αθηνών, Πειραιώς, και Θεσσαλονίκης συνιστάται Πειθαρχικον Συμβούλιον προς εκδίκασιν των πειθαρχικών Παραπτωμάτων των μελών των Συλλόγων τούτων. Δια τους υπολοίπους Οδοντιατρικούς Συλλόγους συνιστώνται δι` αποφάσεως του Α.Π.Σ.Ο, Πειθαρχικά Συμβούλια κατά περιφερείας. Δια της αυτής αποφάσεως καθορίζονται οι Σύλλογοι των οποίων τα μέλη υπάγονται εις έκαστον περιφερείακον Π.Σ., ως και η έδρα αυτού.

Άρθρον 56
Εκλογή Πειθαρχικών Συμβουλίων.

1. Τα αιρετά μελή των Πειθαρχικών Συμβουλίων εκλέγονται συγχρόνως μετά των μελών των Διοκητικών Συμβουλίων των Συλλόγων, κατά τας διατάξεις των άρθρων 20, 21, 22 και 24, παρ. 1 του παρόντος, αναλόγως εφαρμοζομένων και εν προκειμένω.

2. Τα Πειθαρχικά Συμβούλια αποτελούνται από επτά μέλη, μεταξύ των οποίων και ο Πρόεδρος. Ο Πρόεδρος είναι Πρωτοδίκης Διοικητικού Πρωτοδικείου της έδρας του Συμβουλίου. Αν στην έδρα του Συμβουλίου δεν υπάρχει Διοικητικό Πρωτοδικείο, ως Πρόεδρος ορίζεται Πρωτοδίκης του πλησιέστερου Διοικητικού Πρωτοδικείου. Τον Πρωτοδίκη και τον αναπληρωτή του ορίζει ο Προϊστάμενος του οικείου Πρωτοδικείου, κατ` αίτηση του Συλλόγου. Τα υπόλοιπα έξι μέλη είναι μέλη των Οδοντιατρικών Συλλόγων που εκλέγονται με ισάριθμους αναπληρωματικούς. Τον Πρόεδρο του Π.Σ. ελλείποντα, απόντα ή κωλυόμενο αναπληρώνει ο, κατά τα ανωτέρω οριζόμενα, αναπληρωτής του. Τα ελλείποντα, απόντα ή κωλυόμενα μέλη αναπληρώνουν ισάριθμα αναπληρωματικά μέλη, κατά τη σειρά της εκλογής τους.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.1 άρθρ.44 Ν.3370/2005, ΦΕΚ Α 176/11.7.2005

3. Τον Πρόεδρον του Π.Σ. ελλείποντα, απόντα ή κωλυόμενον, αναπληροί ο Αντιπρόεδρος. Ελλειπόντων, απόντων ή κωλυόμενων αμφοτέρων, προεδρεύει ο Πρωτοδίκης ή Ειρηνοδίκης. Τον Πρωτοδίκην ή Ειρηνοδίκην αναπληροί ο νόμιμος αναπληρωτής του. Τα ελλείποντα απόντα μέλη εκ των αναπληρωματικών, κατά την σειράν της εκλογής των).
Εάν δεν καθίστανται εφικτή η συγκρότησις Πειθαρχικού Συμβουλίου είτε διότι κωλύονται τα υπάρχοντα μέλη, είτε δι` άλλον τινά λόγον, η υπόθεσις παραπέμπεται υπό του Διοικητικού Συμβουλίου του οικείου Συλλόγου εις έτερον Πειθαρχικόν Συμβούλιον της Ε.Ο.Ο., κατά τας διατάξεις του άρθρου 59 του παρόντος , αναλόγως εφαρμοζομένων.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.2 άρθρ.44 Ν.3370/2005,ΦΕΚ Α 176/11.7.2005

4. Καθήκοντα γραμματέως του Π.Σ. εκτελεί ο γραμματεύς του Οδοντιατρικού Συλλόγου της έδρας του Π.Σ. και τούτου κωλυομένου ο νόμιμος αναπληρωτής αυτού. Κωλυομένων δε αμφοτέρων, διοικητικός υπάλληλος του Συλλόγου οριζόμενος υπό του Προέδρου αυτού.

Άρθρον 57
Δικαίωμα του εκλέγεσθαι.

1.Δικαιώμα εκλογής ως μελών αυτών, τα από 10ετίας ασκούντα το επάγγελμα των μέλη των Συλλόγων τούτων.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.3 άρθρ.44 Ν.3370/2005,ΦΕΚ Α 176/11.7.2005

2. Η ανακήρυξη των υποψήφιων μελών των Πειθαρχικών Συμβουλίων ενεργείται κατόπιν αιτήσεων των υποψηφίων, οι οποίες υποβάλλονται στον Πρόεδρο του Οδοντιατρικού Συλλόγου δεκαπέντε τουλάχιστον ημέρες πριν από την εκλογή. Τα ονόματα των υποψηφίων μελών του Π.Σ. αναγράφονται στο ίδιο ψηφοδέλτιο κατ` αλφαβητική σειρά. Ο αριθμός των υποψηφίων μπορεί να υπερβαίνει τον αριθμό των εκλεγομένων μέχρι το ήμισυ αυτού.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.3 άρθρ.45 Ν.3370/2005,ΦΕΚ Α 176/11.7.2005

Άρθρον 58
Συνεδρίασις Π.Σ.
Το Πειθαρχικόν Συμβούλιον συνεδριάζει παρισταμένων πέντε τουλάχιστον εκ των μελών αυτού, αποφασίζει δε δι` απολύτου πλειοψηφίας των παρόντων. Περί της συνεδριάσεως κρατούνται πρακτικά, τα οποία τηρούνται μυστικά.

Άρθρον 59
Αρμοδιότης Π.Σ.

1. Το Πειθαρχικόν Συμβούλιον του Οδοντιατρικού Συλλόγου εις τον οποίον ανήκεν ο εγκαλούμενος οδοντίατρος , καθ` ό χρόνον υπέπεσεν εις το δι` ό εγκαλείται παράπτωμα, είναι αρμόδιον προς εκδίκασιν του πειθαρχικού παραπτώματος.

2. Η Ε.Ο.Ο. παραπέμπει δι` αποφάσεως του Διοικητικού Συμβουλίου αυτής τα μέλη των Διοικητικών ή Πειθαρχικών Συμβολίων των τοπικών Οδοντιατρικών Συλλόγων, δι` εκδίκασιν των παραπτωμάτων αυτών εις Πειθαρχικόν Συμβούλιον ετέρου Οδοντιατρικού Συλλόγου, είτε αυτεπαγγέλτως είτε τη αιτήσει παντός ενδιαφερομένου.

Άρθρον 60
Εξαίρεσις μελών.

1. Αι περί εξαιρέσεως δικαστών διατάξεις του Κώδικος της Πολιτικής Δικονομίας εφαρμόζονται αναλόγως και δια τα μέλη του Πειθαρχικού Συμβουλίου, εφ` όσον δεν ορίζεται άλλως υπό του παρόντος νόμου.

2. Η περί εξαιρέσεως αίτησις επιδίδεται εις τον Πρόεδρον του Πειθαρχικού Συμβουλίου.
Ο πειθαρχικώς διωκόμενος δικαιούται άπαξ μόνον να ζητήση την εξαίρεσιν μελών εκ του Πειθαρχικού Συμβουλίου.

3. Η αίτησις περί εξαιρέσεως ολοκλήρου του Πειθαρχικού Συμβουλίου ή τόσων εκ των μελών αυτού, ώστε να μη δύναται να γίνη νόμιμος συγκρότησις αυτού κρίνεται υπό του Διοικητικού Συμβουλίου του τοπικού Συλλόγου της έδρας του Π.Σ. η δε πειθαρχική υπόθεσις παραπέμπέται, εφ` όσον γίνη αποδεκτή η ως άνω αίτησις εις το Πειθαρχικόν Συμβούλιον ετέρου Συλλόγου, δι` αποφάσεως της Ε.Ο.Ο.

Άρθρον 61
Ασκησις πειθαρχικής διώξεως.

1. Η πειθαρχική διώξις ασκείται υπό του Δ.σ. της Ε.Ο.Ο. ή υπό του οικείου Δ.Σ. του Συλλόγου αυτεπαγγέλτως ή επί τη εγγράφω ή προφορική αναφορά ή ανακοινώσει Δημοσίας Αρχής ή επί τη αιτήσει παντός ενδιαφερομένου. Τα αρμόδια ως άνω Δ.Σ. αποφαίνονται ητιολογημένως εντός 15 ημερών από της τυχόν κατά τα ανωτέρω αναφοράς ή αιτήσεως περί ασκήσεως ή μη πειθαρχικής διώξεως.
Εις περίπτωσιν ασκήσεως πειθαρχικής διώξεως, ο σχετικός φάκελος διαβιβάζεται υπό του οικείου Συμβουλίου εντός 15ημερών από της λήψεως της αποφάσεως εις το αρμόδιον Πειθαρχικόν Συμβούλιον, δια την εκδίκασιν της υποθέσεως.
Την αυτήν ως άνω διαδικασίαν τηρεί το Δ.Σ. της Ε.Ο.Ο. και δια τας εις αυτήν διαβιβαζομένας καταγγελίας, αναφοράς κ.λπ. κατά μελών των Διοικητικών Συμβουλίων ή Πειθαρχικών Συμβουλίων των Οδοντιατρικών Συλλόγων.

2. `Αμα τη διαβιβάσει του σχετικού φακέλου της διώξεως εις το Πειθαρχικόν Συμβούλιον , ο Πρόεδρος αυτού ορίζει δι` αποφάεως του ένα μέλος του Συμβουλίου ως εισηγητήν. Ο εισηγητής υποχρεούται να διενεργήση προκαταρκτικήν εξέτασιν, ως επίσης και να καλή και εξετάζη ενόρκως μάρτυρας περί της κατηγορίας και να ενεργή πάσαν αναγκαίαν κατά την κρίσιν του πράξιν, προς πλήρη διερεύνησιν της υποθέσεως.

3. Μετά το πέρας της προκαταρτικής εξετάσεως, ο εισηγητής συντάσσει και υποβάλλει εις το Π.Σ. το σχετικόν πόρισμα αυτού. Το Π.Σ. με` εκτίμησιν των στοιχείων του φακέλου, αποφαίνεται εάν προέκυψαν αποχρώσαι ενδείξεις, το Π.Σ. θέτει την υπόθεσιν εις το αρχείον δι` ητιολογημένης αποφάσεώς του, την οποίαν γνωστοποιεί εντός 15νθημέρου από της εκδόσεώς της εις το Δ.Σ. του Συλλόγου. Εάν όμως προέκυψαν ενδείξεεις, παραγγέλει εις τον εισηγητήν, ίνα συντάξη το κατηγορητήριον.

4. Ο Πρόεδρος του Π.Σ. υποχρεούται επί ποινή ακυρότητος της διώξεως και της τυχόν επιβληθησομένης ποινής, να καλή δια δικαστικού Επιμελητού τον διωκόμενον, ίνα λάβη γνώσιν ενυπογράφως του κατηγορητηρίου, ως και παντών των εγγράφων της δικογραφίας και ν` απολογηθή.

5. Η προθεσμία προς γνώσιν του κατηγορηρίου και απολογίαν δεν δύναται να είναι βραχυτέρα των 5 ή μεγαλυτέρα των 10 ημερών από της επιδόσεως της κλήσεως.

Άρθρον 62
Απολογία και εξέτασις μαρτύρων.

1. Ο διωκόμενος απολογείται εγγράφως δι` υπομνήματος, δύνανται δε να υποβάλη και έγγραφα, ως και να προτείνη προς εξέτασιν μάρτυρας υπερασπίσεως. Ο εισηγητής καλεί τους μάρτυρας προς εξέτασιν δι` εγγράφου επιδιδομένου δια δικαστικού επιμελητού 3 τουλάχιστον ημέρας προ της εξετάσεώς των.

2. Μετά την εξέτασιν των μαρτύρων ή την παρόδον της ημέρας εξετάσεώς των, εφ` όσον δεν ενεφανίσθησαν ούτοι, ο εισηγητής ανακοινοί την περάτωσιν της ανακρίσεως εις τον Πρόεδρον του Π.Σ., όστις ακολούθως ορίζει ημέραν και ώραν συνεδριάσεως, προς εκδίκασιν της υποθέσεως.

3. Ο διωκόμενος καλείται εις την συνεδρίασιν του Π.Σ. δια πράξεως του Προέδρου κοινοποιουμένης αυτώ 5 τουλάχιστον ημέρας προ της συνεδριάσεως. Δικαιούται δε να παρίσταται και μετά ή δια πληρεξουσίου δικηγόρου.

4. Το Π.Σ. κατά την συνεδρίασιν του, δύναται να εξετάζη μάρτυρας κατά την κρίσιν του. Μετά την απολογίαν του διωκόμενου η ακροαματική διαδικασία θεωρείται περατωθείσα.

Άρθρον 63
Εκδοσις αποφάσεως

1. Το Π.Σ. υποχρεούται να εκδώση απόφασιν εντός 8 ημερών από της συνεδριάσεως του και ουχί πέραν του εξαμήνου από της ασκήσεως της πειθαρχικής διώξεως. Κατ` εξαίρεσιν εάν συντρέχουν περιπτώσεις του άρθρου 54 του παρόντος, η προθεσμία άρχεται από της προς τον Πρόεδρον του Συλλόγου γνωστοποιήσεως της αποφάσεως της Ε.Ο.Ο. ή του Δικαστηρίου.

2. Εάν η εξάμηνος προθεσμία παρήλθεν άπρακτος, η υπόθεσις τίθεται εις το αρχείον, το δε Δ.Σ. του Συλλόγου της έδρας του Π.Σ. υποχρεούται να ασκήση πειθαρχικήν δίωξιν κατά των μελών του Π.Σ., δια την μη εμπρόθεσμον περάτωσιν της πειθαρχικής διαδικασίας.

3. Το Π.Σ. είτε αποφαίνεται επί της κατηγορίας οριστικώς ή διατάσσει περαιτέρω ανάκρισιν. Η απόφασις δεον να είναι ητιολογημένη και να μνημονεύη τας τυχόν μειοψηφούσας γνώμας. Αύτη συντάσσεται υπό του εισηγητού, υπογράφεται παρά του Προέδρου και του Γενικού Γραμματέως και κοινοποιείται εντός 15ημερών από της εκδόσεως της προς τον διωχθέντα, τον αιτησάμενον την διώξιν ή το ασκήσαν την δίωξιν Δ.Σ. του Συλλόγου.

Άρθρον 64
Επιβολή ποινής.

1. Πειθαρχική ποινή δεν επιβάλλεται πρίν ή απολογηθή ο διωκόμενος ή κληθή εμπροθέσμως προς απολογίαν.

2. Εις περίπτωσιν μη εμφανίσεως του διωκομένου εξετάζεται αυτεπαγγέλτως η νομιμότης γιά το εμπρόθεσμον της κλητευσεώς του. Εις περίπτωσιν μη νομίμου ή εκπροθέσμου κλητεύσεώς του, η διαδικασία επαναλαμβάνεται και διατάσσεται νεα κλήτευσις.

Άρθρον 65
Εκκρεμής ποινική δίωξις

1. Εάν η δικαστίκή αρχή επελήφθη ποινικής διώξεως κατά του οδοντιάτρου, το Πειθαρχικόν Συμβούλιον δεν κωλύεται να εξετάση την αυτήν πράξιν. Δύναται όμως να αναστείλη κατά τήν κρίσίν του, τήν πειθαρχικήν δίωξιν μέχρι πέρατος της ποινικής δίκης κατά τα εις άρθρον 54 οριζόμενα.
Η αθωωτική απόφασις του δικαστηρίου δεν κωλύει το πειθαρχικόν συμβούλιον εις την επιβολήν πειθαρχικής ποινής.

2. Περί της απονομής χάριτος εις καταδικασθέντα οδοντίατρον ή περί της αποκαταστάσεως τούτου, ειδοποιείται πάντοτε υπό του Υπουργείου Δικαιοσύνης ο Οδοντιατρικός Σύλλογος εις ον ανήκει ο καταδικασθείς.

Άρθρον 66
`Εφεσις

1. Αι αποφάσεις του Π.Σ. υπόκεινται εις έφεσιν. Δικαίωμα εφέσεως έχουν ο τιμωρηθείς, ο εγκαλών εις περίπτωσιν απαλλαγής του διωχθέντος και το ασκήσαν την δίωξιν Δ.Σ. του Συλλόγου ή της Ε.Ο.Ο.

2. Η `Εφεσις ασκείται ενώπιον του Α.Π.Σ.Ο. εντός 30 ημερώνω από της επιδόσεως της αποφάσεως εις τους ενδιαφερομένους δι` εγγράφου κατατιθεμένου εις τον Γραμματέα του εκδοθέντος την εκκαλουμένην απόφασιν Π.Σ. συντασσομένης σχετικής εκθέσεως.

3. Η έφεση πρέπει να συνοδεύεται, επί ποινή απαραδέκτου, από παράβολο είκοσι πέντε (25) ευρώ, εφόσον η εκκαλούμενη απόφαση επιβάλλει επίπληξη ή πρόστιμο, και πενήντα (50) ευρώ σε κάθε άλλη περίπτωση. Με απόφαση του Διοι κητικού Συμβουλίου του οικείου Συλλόγου μπορούν να αναπροσαρμόζονται τα ως άνω ποσά.” Το παράβολον κατατίθεται εις το Ταμείον του οικείου Οδοντιατρικού Συλλόγου.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 38 παρ.12 Ν.3418/2005,ΦΕΚ Α 287/28.11.2005

4. Η προθεσμία προς άσκησιν εφέσεως και η άσκησις αυτής αναστέλλει την εκτέλεσιν της αποφάσεως του Π.Σ.

5. Ο Γραμματέας του Π.Σ. υποχρεούται όπως διαβιβάση εις το Δ.Σ. της Ε.Ο.Ο. την έφεσιν μετά του σχετικού φακέλλου εντός 20 ημερών από της καταθέσεως της, το δε Δ.Σ. της Ε.Ο.Ο. υποχρεούται όπως εντός 20 ημερών διαβιβάση πάντα ταύτα εις τον Πρόεδρον του Α.Π.Σ.Ο.

ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ Β΄
ΑΝΩΤΑΤΟΝ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΝ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΩΝ (Α.Π.Σ.Ο.)

Άρθρον 67
Σύστασις, εκλογή μελών

1. Συνιστάται Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο Οδοντιάτρων (Α.Π.Σ.Ο.) που αποτελείται από πέντε μέλη, μεταξύ των οποίων και ο Πρόεδρος. Ο Πρόεδρος είναι εφέτης Διοικητικού Εφετείου και ορίζεται με τον αναπληρωτή του από τον Προϊστάμενο του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, μετά από αίτηση της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας. Τα υπόλοιπα μέλη είναι μέλη των Οδοντιατρικών Συλλόγων που εκλέγονται με ισάριθμους αναπληρωτές.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.4 άρθρ.45 Ν.3370/2005,ΦΕΚ Α 176/11.7.2005

2. Τον Πρόεδρο του Α.Π.Σ.Ο. απόντα, ελλείποντα ή κωλυόμενο αναπληρώνει ο, κατά την παράγραφο 1 οριζόμενος, αναπληρωτής του, τα δε λοιπά μέλη απόντα, ελλείποντα ή κωλυόμενα αναπληρώνονται από τα αναπληρωματικά, κατά τη σειρά της εκλογής τους.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.4 άρθρ.45 Ν.3370/2005,ΦΕΚ Α 176/11.7.2005

3. Η εκλογή των τακτικών και αναπληρωματικών μελών ενεργείται ταυτοχρόνως με την εκλογή του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας δια κοινού ψηφοδελτίου και δια θέσεως σταυρού προτιμήσεως παραπλεύρως του ονόματος του υποψηφίου.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.4 άρθρ.45 Ν.3370/2005,ΦΕΚ Α 176/11.7.2005

4. Δικαίωμα εκλογής για το αξίωμα των τακτικών και αναπληρωματικών μελών έχουν οι συμπληρώσαντες 10ετή άσκηση.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.4 άρθρ.45 Ν.3370/2005,ΦΕΚ Α 176/11.7.2005

5. Χρέη Γραμματέως εκτελεί ο Γραμματεύς της Ε.Ο.Ο., αναπληρούμενος εν κωλύματι παρά του νεωτέρου μέλους του Δ.Σ. της Ε.Ο.Ο.

6. Το Α.Π.Σ.Ο., συνεδριάζει παρισταμένων των τεσσάρων εκ των μελών αυτού και αποφασίζει δι` απολύτου πλειοψηφίας.

Άρθρον 68
Αρμοδιότητες του Α.Π.Σ.Ο.
Το Α.Π.Σ.Ο. εκδικάζει τας εφέσεις κατ`αποφάσεων των Πειθαρχικών Συμβουλίων των Οδοντιατρικών Συλλόγων.
Το Α.Π.Σ.Ο. εκδικάζει επίσης τα παραπτώματα των μελών της Γ.Σ. και του Δ.Σ. της Ε..Ο.Ο. Εις την προκειμένην περίπτωσιν, τούτο δικάζει εις πρώτον βαθμόν.

Άρθρον 69
Διαδικασία.

1. Ο Πρόεδρος του Α.Π.Σ.Ο. ή ο νομικός αυτού αναπληρωτής εντός 15 ημερών από της παραλαβής του φακέλλου της υποθέσεως, ορίζει εν εκ των μελών αυτού ως εισηγητήν, προς μελέτην της υποθέσεως και σύνταξιν της εκδοθησομένης αποφάσεως ώς δικάσιμο, ν` είς ήν καλούνται διά κλήσεως, επιδιδομένης παρά δικαστικού επιμελητού, ο εγκαλών, ο απαλλαγείς της κατηγορίας οδοντίατρος εάν ο εγκαλών, ο απαλλαγείς της κατηγορίας οδοντίατρος εάν ο εγκαλών, ο απαλλαγείς της κατηγορίας οδοντίατρος εάν ο εγκαλών είναι ο ασκήσας την δίωξιν Οδοντιατρικός Σύλλογος ή ο αιτήσας ταύτην τρίτος, καθώς και οι εξετασθέντες μάρτυρες εις την πρωτοβάθμιαν δίκην.

2. Η κλήσις επιδίδεται 15 τουλάχιστον ημέρας προ της δικασίμου.

3. Ο εγκαλών δικαιούται να καταθέση υπόμνημα επί της εφέσεως του 5 τουλάχιστον ημέρας προ της δικασίμου.

4. Κατά την δικάσιμον εξετάζονται άπαντες οι κληθέντες. Οι εκ τούτων μάρτυρες εξετάζονται ενόρκως. Τελευταίος λαμβάνει τον λόγον ο εγκαλούμενος, όστις δύναται να παρίσταται και μετά ή διά πληρεξουσίου δικηγόρου.

Άρθρον 70
Εκδοσις αποφάσεως.

1. Επιφυλασσομένης της διατάξεως του επομένου άρθρου, το Α.Π.Σ.Ο. αποφασίζει τελεσιδίκως εκδίδον την απόφασίν του εντός μηνός από της εκδικάσεως της εφέσεως. Δύναται δε να μεταρρυθμίζει ή και να εμφανίζη την εκκαλουμένην απόφασιν.

2. Η απόφασις διαβιβάζεται προς τον Πρόεδρον του οικείου Συλλόγου, όστις οφείλει να κοινοποιήση ταύτην αμελλητί εις άπαντας τους παράγοντας της δευτεροβαθμίου πειθαρχικής δίκης.

Άρθρον 71
Εφεσις
Αι αποφάσεις του Α.Π.Σ.Ο., προκειμένου περί παραπτωμάτων μελών της Γ.Σ. και του Δ.Σ. της Ε.Ο.Ο. υπόκεινται εις έφεσιν, ασκουμένην εντός προθεσμίας 30 ημερών από της επιδόσεώς της ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών εν τριμελεί συνθέσει, αποφαινομένου ως δευτεροβαθμίου Π.Σ. κατά τας διατάξεις περί Α.Π.Σ.Ο., του παρόντος νόμου.

Άρθρον 72
Εκτέλεσις αποφάσεως

1. Αι αποφάσεις του Α.Π.Σ.Ο και των Π.Σ. των Συλλόγων τελεσίδικοι καταστάσαι, εκτελούνται διά του Προέδρου του Συλλόγου ή της Ε.Ο.Ο.

2. Η επίπληξις ανακοινούται εγγράφως εις τον τιμωρηθέντα υπό του Προέδρου του Συλλόγου ή της Ε.Ο.Ο. Τα επιβαλλόμενα πρόστιμα και αι χρηματικαί, ποιναί, ως και τα έξοδα της διαδικασίας, εισπράττονται κατά τα περί εισπράξεως δημοσίων εσόδων κειμένας διατάξεις. Απασαι αι πράξεις αι σχετικαί προς την εκτέλεσιν των πειθαρχικών αποφάσεων διεξάγονται υπό του Προέδρου του Οδοντιατρικού Συλλόγου. Τα αυτά ως άνω ισχύουν προκειμένου και περί εκτελέσεως αποφάσεων υπό του Προέδρου της Ε.Ο.Ο.

3. Το Α.Π.Σ.Ο. δύναται ν` αποφασίση τη επιμελεία του Προέδρου αυτού, δημοσίευσιν των αποφάσεων αυτού εις το Δελτίον της Ε.Ο.Ο., εφ` όσον αύται καταγιγνώσκουν προσωρινώς παύσιν ασκήσεως του οδοντιατρικού επαγγέλματος και καταστούν αμετάκλητοι.
Η δαπάνη της δημοσιεύσεως βαρύνει τον τιμωρηθέντα οδοντίατρον και εισπράτεται κατά τας σχετικάς διατάξεις του παρόντος.

Άρθρον 73
Κυρώσεις – Παράστασις Πολιτικής Αγωγής.

1. Όποιος ασκεί το επάγγελμα του οδοντιάτρου, χωρίς να έχει πτυχίο Οδοντιατρικής Σχολής ημεδαπού Πανεπιστημίου ή Πανεπιστημίου κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή πτυχίο αλλοδαπής Οδοντιατρικής Σχολής, αναγνωρισμένο ως ισότιμο και αντίστοιχο, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι (6) μηνών και χρηματική ποινή τουλάχιστον δύο χιλιάδων (2.000,00) ευρώ.
Με τις ίδιες ποινές τιμωρούνται και οι οδοντοτεχνίτες ή οι συνταξιούχοι οδοντοτεχνίτες που διενεργούν οδοντιατρικές πράξεις. Με τις ίδιες ποινές τιμωρούνται και οι διαχειριστές ή νόμιμοι εκπρόσωποι νομικών προσώπων που παρέχουν πρωτοβάθμια οδοντιατρική περίθαλψη, χωρίς να έχουν συσταθεί νόμιμα, σύμφωνα με τις διατάξεις του προεδρικού διατάγματος 84/2001 (ΦΕΚ 70 Α΄), καθώς και οι οδοντίατροι που προσφέρουν με οποιονδήποτε τρόπο υπηρεσίες σε αυτά.

2. Με φυλάκιση μέχρι έξι (6) μηνών και με χρηματική ποινή μέχρι τριακόσια (300,00) ευρώ τιμωρείται ο πτυχιούχος Οδοντιατρικής Σχολής Ελληνικού Πανεπιστημίου ή Πανεπιστημίου κράτους?μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή άλλης ισότιμης και αντίστοιχης αλλοδαπής Οδοντιατρικής Σχολής, ο οποίος ασκεί την οδοντιατρική χωρίς την απαιτούμενη από την κείμενη νομοθεσία άδεια εξασκήσεως οδοντιατρικού επαγγέλματος, ή για όσο χρόνο η άδεια τελεί σε νόμιμη αναστολή ή έχει ανακληθεί, ή χωρίς να είναι εγγεγραμ? μένος στον οικείο Οδοντιατρικό Σύλλογο ή χωρίς να έχει λάβει την απαιτούμενη άδεια λειτουργίας οδοντιατρείου. Με τις ίδιες ποινές τιμωρούνται και οι διαχειριστές ή νόμιμοι εκπρόσωποι νομικών προσώπων που, ενώ έχουν συσταθεί νόμιμα, σύμφωνα με τις διατάξεις του π.δ. 84/2001 (ΦΕΚ 70 Α΄), δεν έχουν λάβει τις προβλεπόμενες άδειες λειτουργίας ή και ίδρυσης, καθώς και οι οδοντίατροι που προσφέρουν με οποιονδήποτε τρόπο υπηρεσίες σε αυτά.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 38 παρ.13 Ν.3418/2005,ΦΕΚ Α 287/28.11.2005

3. Οι Πρόεδροι των Οδοντιατρικών Συλλόγων ή οι νόμιμοι αναπληρωταί αυτών δύναται να παρίστανται επ` ακροατηρίω, ως πολιτικώς ενάγοντες κατά την εκδίκασιν των αδικημάτων των παραγράφων 1 και 2 του παρόντος, ανεξαρτήτως της συνδρομής των κατά τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας προϋποθέσεως νομιμοποιήσεως των.

ΜΕΡΟΣ 4ον
ΤΕΛΙΚΑΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΑΙ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ Α΄
ΤΕΛΙΚΑΙ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρον 74
Αρμοδιότης Υπουργού
Ο Υπουργός Κοινωνικών Υπηρεσίων δύναται να ελέγχη δια των αρμοδίων οργάνων του την νομιμότητα των αποφάσεων των Δ.Σ. των Οδοντιατρικών Συλλόγων και της Ε.Ο.Ο. Ομοίως δύναται να διατάξη έλεγχον της διαχειρίσεως αυτών.
Εις περίπτωσιν καθ` ην ήθελε διαπιστωθή παράβασις της ισχυούσης νομοθεσίας, ο Υπουργός δι` ητιολογημένης αποφάσεώς του, παραπέμπει τους κατά την κρίσιν του υπαιτίους απ` αυθείας εις το αρμόδιον Πειθαρχικόν Συμβούλιον.

Άρθρον 75
Παραίτησις ή έκπτωσις μελών

1. Εάν παραιτηθούν ή εκπέσουν του αξιώματός των δι` αποφάσεως του Πειθαρχικού Συμβουλίου άπαντα τα μέλη του Δ.Σ. Οδοντιατρικού τινός Συλλόγου ή της Ε.Ο.Ο, ο Υπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών αναθέτει την άσκησιν των αρμοδιοτήτων του Δ.Σ. εις πενταμελή Διοικούσαν Επιτροπήν, οριζομένην παρά του Α.Π.Σ.Ο. και περιλαμβάνουσαν μέλη του οικείου Συλλόγου εκ των εχόντων δικαίωμα του εκλέγεσθαι.

2. Η Διοικούσα Επιτροπή υποχρεούται, όπως εντός 3μήνου από του διορισμού της, προβή εις την διενέργειαν αρχαιρεσίων, προς ανάδειξιν νέου Διοικητικού Συμβουλίου. Κατά την 3μηνον θητείαν της περιορίζεται εις την αντιμετώπισιν των επειγόντων θεμάτων του Συλλόγου ή της Ε.Ο.Ο.

3. Η συμπλήρωσις χηρευουσών θέσεων των Δ.Σ. των Οδοντιατρικών Συλλόγων και της Ε.Ο.Ο. γίνεται είτε δια των αναπληρωματικών μελών, ή εν ελλείψει τούτων δια συμπληρωματικής εκλογής, εφαρμοζομένου αναλόγως του άρθρου 42 του παρόντος.

Άρθρον 76
Εκπρόσωπος της Πολιτείας
Εις τας Γενικάς Συνελεύσεις των Οδοντιατρικών Συλλόγων και της Ε.Ο.Ο. παρίσταται ως εκπρόσωπος της Πολιτείας, άνευ ψήφου, κατά προτίμησιν δικαστικός οριζόμενος μετά του αναπληρωτού του δια μεν τους Οδοντιατρικούς Συλλόγους υπό του οικείου Πρωτοδικείου, δια δε την Ε.Ο.Ο. υπό του Εφετείου, ή εις Ανώτατος ή Ανώτερος Υγειονομικός Υπάλληλος οριζόμενος μετά του αναπληρωτού του, δια μεν τους Οδοντιατρικούς Συλλόγους υπο του Νομάρχου, δια δε την Ε.Ο.Ο. υπό του Υπουργού Κοινωνικών Υπηρεσιών. Ούτος παρακολουθεί το νομότυπον των λαμβανομένων αποφάσεων.

Άρθρον 77
Αποστολή αντιγράφων συνταξιοδοτικών πράξεων.
Το Τ.Σ.Α.Υ. υποχρεούται να αποστέλλη αμελλητι εις τον οικείον Σύλλογον αντίγραφα της πράξεως ολικής ή μερικής συνταξιοδοτήσεων των Οδοντιάτρων.

Άρθρον 78
Είσπραξις εσόδων.
Πάντα τα έσοδα των Οδοντιατρικών Συλλόγων και της Ε.Ο.Ο. εισπράττονται συμφώνως προς τας διατάξεις περί εισπράξεως Δημοσίων Εσόδων.

ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ Β΄
ΕΞΟΔΑ ΚΙΝΗΣΕΩΣ ΚΑΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ

Άρθρον 79
Οδοιπορικά. Ημερησία αποζημίωσις
Τα μέλη της Γενικής Συνελεύσεως και του Διοικητικού Συμβουλίου της Ε.Ο.Ο, τα μη κατοικούντα εις Αθήνας και Πειραία, δικαιούνται οδοιπορικών και ημερησίας αποζημιώσεως δια την συμμετοχήν των εις τας συνεδριάσεις αυτών. Το ποσόν της αποζημιώσεως καθορίζει το Διοικητικόν Συμβούλιον της Ε.Ο.Ο. δι` αποφάσεώς του. Τα οδοιπορικά και η αποζημίωσις των μελών της Συνελεύσεως καταβάλλονται υπο του οικείου Οδοντιατρικού Συλλόγου, τα δε των μελών του Δ.Σ., οσάκις κληθούν δια συνεδρίασιν, υπό της Ε.Ο.Ο., εκτός αν άλλως αποφασίση η Γενική Συνέλευσις αυτής.

Άρθρον 80
Αποζημίωσις κατά συνεδρίασιν

1. Δι` αποφάσεως της Γενικής Συνελεύσεως της Ε.Ο.Ο. γνωστοποιουμένης εις τον Υπουργόν Κοινωνικών Υπηρεσιών, δύναται να παρέχεται αποζημίωσις κατά συνεδρίασιν εις τον Πρόεδρον και τα μέλη του Δ.Σ. των Οδοντιατρικών Συλλόγων και της Ε.Ο.Ο., ως και της Εξελεγκτικής Επιτροπής. Η ως άνω αποζημίωσις βαρύνει αντιστοίχως το Ταμείον του οικείου Συλλόγου και της Ε.Ο.Ο.

2. Εις τους Προέδρους και Γραμματείς των Οδοντιατρικών Συλλόγων καταβάλλονται κατά μήνα έξοδα παραστάσεως. Το ποσόν καθορίζεται δι` αποφάσεως του Δ.Σ. της Ε.Ο.Ο. καταβάλλονται κατά μήνα έξοδα παραστάσεως, του ποσού καθοριζομένου υπο της Γεν. Συνελεύσεως της Ε.Ο.Ο.

3. Εις το Δικαστικόν μέλος καταβάλλεται υπό του Οδοντιατρικού Συλλόγου αποζημίωσις, ήτις δεν δύνανται να υπερβαίνει κατά συνεδρίασιν τας ημερησίας αποδοχάς αυτού και καθορίζεται υπό του Δ.Σ. του Συλλόγου.

4. Η αποζημίωσις του Εφέτου, μη δυναμένη να υπερβή το διπλάσιον των ημερησίων αυτού αποδοχών, καθώς και η αποζημίωσις του Προέδρου και των λοιπών μελών του Α.Π.Σ.Ο. μη δυναμένη να υπερβή την τοιαύτην του Εφέτου, ορίζεται κατά συνεδρίασιν δι` αποφάσεως του Δ.Σ. της Ε.Ο.Ο. και καταβάλλεται εκ του Ταμείου της.

ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ Γ΄
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Άρθρον 81
Δι` ενιαίου δι` άπαντας τους Οδοντιατρικούς Συλλόγους και την Ε.Ο.Ο. εσωτερικού κανονισμού, καταρτιζομένου υπό του Διοικητικού Συμβουλίου της Ε.Ο.Ο., και κυρουμένου υπό του Υπουργού Κοινωνικών Υπηρεσιών, ρυθμίζονται εν ταις λεπτομέρειας τα της διεξαγωγής των εργασιών της Συνελεύσεως και του Διοικητικού Συμβουλίου, το της βεβαιώσεως της απαρτίας, του τρόπου της υποβολής των ζητημάτων προς συζήτησιν, τα των συζητήσεων, της τηρήσεως και επικυρώσεως των πρακτικών, τα των δικαιωμάτων του Προέδρου διά την τήρησιν της τάξεως, ο τρόπος της ψηφοφορίας , ως και πάν άλλο σχετικόν ζήτημα διά την εφαρμογήν των διατάξεων του παρόντος.

ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ Δ΄
ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΑΙ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρον 82
Συγχώνευσις Συλλόγων

1.Οι κατά την δημοσίευσιν του παρόντος νόμου λειτουργούντες εκτός της έδρας Νομών Οδοντιατρικοί Σύλλογοι, εξαιρέσει των Οδοντιατρικών Συλλόγων Πειραιώς και Αγρινίου, συγχωνεύινται αυτοδικαίως μετά του Συλλόγου της Πρωτευούσης του Νομού, εις τον οποίον περιέρχονται η περιουσία, τα Μητρώα και τα αρχεία αυτών.

2. Οδοντίατροι που ασκούν καθ` οιονδήποτε τρόπο και κατά την έννοια του ν. 1026/1980 το λειτούργημά τους στις περιοχές των δήμων και των κοινοτήτων που υπάγονται κατά το άρθρο 3 του ν.δ. 1147/1972 (ΦΕΚ 66 Α`) όπως τροποποιήθηκε με το π.δ. 225/1976, και το άρθρο 31 του ν. 1599/1986, στη Νομαρχία Πειραιά εγγράφονται και αποτελούν υποχρεωτικά μέλη του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιά.

Σημ.: όπως προστέθηκε με το άρθρο 151 του Ν.2071/1992 (ΦΕΚ Α 123)

3. Οι λοιποί οδοντίατροι που ασκούν το λειτούργημά τους κατά τη ανωτέρω έννοια στις περιοχές των λοιπών δήμων και κοινοτήτων του Νομού Αττικής (Νομαρχίες Αθηνών, Ανατολικής και Δυτικής Αττικής) εγγράφονται και αποτελούν υποχρεωτικά μέλη του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αττικής.

Σημ.: όπως προστέθηκε με το άρθρο 151 του Ν.2071/1992 (ΦΕΚ Α 123)

4. Όσοι οδοντίατροι κατά παρέκκλιση των ανωτέρω δεν είναι εγγεγραμμένοι μέχρι σήμερα στον οικείο κατά τα ανωτέρω Οδοντιατρικό Σύλλογο παραμένουν εφόσον το επιθυμούν, μέλη του Συλλόγου που ήδη ειναι εγγεγραμμένοι.
Σημ.: όπως προστέθηκε με το άρθρο 151 του Ν.2071/1992 (ΦΕΚ Α 123)

Άρθρον 83
Ανασύνταξις μητρώων Ο.Σ.
Οι Οδοντιατρικοί Σύλλογοι υποχρεούνται όπως εντός έτους από της δημοσιεύσεως του παρόντος, ανασυντάξουν τα μητρώα των, αντίγραφα δε τούτων υποβάλλουν εις την Διεύθυνσιν ή Τμήμα Υγιεινής της οικείας Νομαρχίας και εις την Ε.Ο.Ο.

Άρθρον 84
Χρόνος θητείας μελών Διοικητικών και Πειθαρχικών Συμβουλίων.
Η θητεία των κατά την δημοσίευσιν του παρόντος μελών των Δ.Σ. των Οδοντιατρικών Συλλόγων και του Πανελληνίου Οδοντιατρικού Συλλόγου, καθώς και των μελών των Πειθαρχικών Συμβουλίων και του Ανωτάτου Πειθαρχικού Συμβουλίου Οδοντιάτρων θα διαρκέση μέχρι της εξαντλήσεως του χρόνου διά τον οποίον εξελέγησαν.

ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ Ε΄
ΚΑΤΑΡΓΟΥΜΕΝΑΙ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρον 85
Καταργείται: α) Το από 7.11.1957 Β.Δ/γμα “περί τροποποιήσεως, συμπληρώσεως και κωδικοποιήσεως των “περί Ιατρικών Συλλόγων και Πειθαρχικών Συμβουλίων διατάξεων του Α.Ν. 1565/1939″, όπως ετροποποιήθη και συνεπληρώθη μεταγενεστέρως διά των Ν.Δ. 3895/1958 και 4111/1960” καθ`όσον αφορά εις τους Οδοντιατρικούς Συλλόγους και τον Πανελλήνιον Οδοντιατρικόν Σύλλογον και β) πάσα άλλη γενική ή ειδική διάταξις αντικειμένη εις τον παρόντα νόμον ή αφορώσα εις θέματα υπ` αυτού ρυθμιζόμενα.

Άρθρον 86
Εναρξις ισχύος.
Η ισχύς του παρόντος νόμου άρχεται από της δημοσιεύσεως του διά της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως.

Ο παρών νόμος ψηφισθείς υπό της Βουλής και παρ΄ Ημών σήμερον κυρωθείς, δημοσιευθήτω δια της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως και εκτελεσθήτω ως νόμος του Κράτους.

Εν Αθήναις τη 20 Φεβρουαρίου 1980

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Δ. ΤΣΑΤΣΟΣ

Εθεωρήθη και ετέθη η μεγάλη του Κράτους σφραγίς