Νόμος 1064 ΦΕΚ Α΄167/22.7.1980
Περί κυρώσεως της από 31 Μαρτιου 1980 Πράξεως Νομοθετικού Περιεχομένου του Προέδρου της Δημοκρατίας “περί τηρητέας διαδικασίας δια την παραγωγήν και πώλησιν υπό τρίτων πάσης φύσεως εκμαγείων, αντιγράφων, απομιμημάτων κ.λ.π. παντός έργου, αποτελούντος περιουσίαν των μουσείων και αρχαιολογικών χώρων του κράτους” και άλλων τινών διατάξεων.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Ψηφισάμενοι ομοφώνως μετά της Βουλής, απεφασίσαμεν:
Άρθρον πρώτον
Κυρούται και έχει ισχύν νόμου αφ` ης εξεδόθη η από 31 Μαρτίου 1980 πράξις νομοθετικού περιεχομένου, έχουσα ως ακολούθως:
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Εχοντες υπ` όψει :
1) Τας διατάξεις τον άρθρου 44 παράγραφος 1 του Συντάγματος.
2) Την ανακύψασαν έκτακτον, εξαιρετικώς επείγουσαν και απρόβλεπτον ανάγκην οικονομικής καλύψεως των αναγκαίων και απροβλέπτων εξόδων εκ της επικειμένης διοργανώσεως εκθέσεων έργων της αρχαιότητος εις Αμερικήν, Σοβιετικήν Ενωσιν και Ιαπωνίαν και πρόληψιν της διαφυγής εσόδων του Δημοσίον εκ της αιτίας ταύτης.
3) Την αδυναμίαν αμέσου επιψηφίσεως του κατατεθέντος ήδη εις την Βουλήν σχετικού σχεδίου νόμου, λόγω διακοπής των εργασιών της επί ταις εορταίς του Πάσχα, προτάσει του Υπουργικού Συμβουλίου, αποφασίζομεν :
Άρθρον μόνον.
1. Η παράγραφος 3 του άρθρου 14 του Α.Ν. 1947/1939 “περί οργανώσεως Υπηρεσίας Αρχαιοτήτων και Ιστορικών Μνημείων του Κράτους”, αντικαθίσταται ως εξής:
“Εις γλύπτας, ζωγράφους, φωτογράφους και καλλιτέχνας ειδικώς απασχολουμένους περί τα έργα της αρχαιότητος, δύναται, μετά γνώμην του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και εγκρίσει του Υπουργού Πολιτισμού και Επιστημών, να επιτραπή η παραγωγή πάσης φύσεως εκμαγείων, αχρώμων ή εγχρώμων, γαλβανοπλαστικών πανομοιοτύπων, ζωγραφικών ή ιχνογραφικών ή άλλων αντιγράφων, προπλασμάτων, φωτογραφικών, ζωγραφικών ή ιχνογραφικών λευκωμάτων, εικόνων και δελταρίων και εν γένει απομιμημάτων παντός έργου, αποτελούντος περιουσίαν των μουσείων και αρχαιολογικών χώρων του κράτους, ως και η πώλησις τούτων είτε δια των μουσείων του κράτους είτε και εκτός τούτων, εν τη ημεδαπή ή εν τη αλλοδαπή. Τοιαύτη άδεια δύναται να χορηγήται, κατά την ιδίαν διαδικασίαν και εις έτερα φυσικά ή και νομικά πρόσωπα, παρέχοντα πλήρη εχέγγυα δια την μετά πάσης επιμελείας και αρτιότητος εκτέλεσιν των ως άνω εργασιών. Η άδεια είναι τριετούς διαρκείας και δύναται να ανανεούται δι ίσον ή ελάσσονα χρόνον. Δια της αυτής, περί παροχής της αδείας, αποφάσεως καθορίζονται τα αντικείμενα δι` α η άδεια, ως και οι όροι και αι προϋποθέσεις, υφ` ας χορηγείται αύτη, ορίζονται δ` άμα τα εν γένει δικαιώματα του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ) εκ της κατασκευής και πωλήσεως των ως άνω αναφερομένων αντικειμένων. Αμα τη λήξει της χορηγηθείσης αδείας, τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα εις τα οποία εχορηγήθη αύτη υποχρεούνται να παραδώσουν εις την Αρχαιολογικήν Υπηρεσίαν τας τυχόν εις την κατοχήν των μήτρας και εκμαγεία, υπέχοντα, άλλως, εν παραβάσει της τοιαύτης υποχρεώσεώς των, τας υπό της προηγουμένης παραγράφου προβλεπομένας ποινικάς κυρώσεις”.
2. Η ισχύς της παρούσης άρχεται από της 1ης Απριλίου 1980, υποβληθήσεται δε εις την Βουλήν προς κύρωσιν.
Άρθρον δεύτερον
Αι παράγραφοι 1,2 και 4 του άρθρου 3 του Ν. 736/ 1977 “περί Οργανισμού Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων”, αντικαθίστανται ως εξής:
“1. Το Ταμείον Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων διοικείται υπό οκταμελούς Διοικητικού Συμβουλίου, απαρτιζομένου εκ των κάτωθι μελών:
α) Ενός (1) καθηγητού Πανεπιστημίου, Οικονομολόγου, ειδικευμένου εις τον Οικονομικόν Προγραμματισμόν ή την Επιχειρησιακήν Ερευναν, μετά του αναπληρωτού του, ως Προέδρου.
β) Τεσσάρων (4) υπαλλήλων του κλάδου ΑΤ2 Αρχαιολόγων του Υπουργείου Πολιτισμού και Επιστημών επί βαθμώ τουλάχιστον Εφόρου Αρχαιοτήτων α` τάξεως, μετά των αναπληρωτών των.
γ) Ενός (1) εκπροσώπου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, προτεινομένου μετά του αναπληρωτού του υπο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.
δ) Ενός (1) ανωτάτου ή ανωτέρου υπαλλήλου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, προτεινόμενον μετά του αναπληρωτού του υπό του Υπουργού Οικονομικών, και
ε) Ενός παρέδρου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, προτεινομένου μετά του αναπληρωτού του υπό του Προέδρου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.
2. Τα ανωτέρω μέλη διορίζονται επί τριετεί θητεία δι` αποφάσεως του Υπουργού Πολιτισμού και Επιστημών.
3. Το Διοικητικόν Συμβούλιον ευρίσκεται εν απαρτία παρόντος του προέδρου ή του νομίμου αναπληρωτού του και τεσσάρων (4) τουλάχιστον εκ των μελών αυτού. Αι αποφάσεις λαμβάνονται κατά πλειοψηφίαν των παρόντων υπερισχυούσης της ψήφου του προέδρου εν περιπτώσει ισοψηφίας”.
Άρθρον τρίτον
1. Εις την παράγραφον 1 του άρθρου 13 του Ν. 736/1977 “περί Οργανισμού Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων”, προστίθεται εδάφιον έχον ως ακολούθως :
“Κλάδος ΜΕ3 Σχεδιαστών : Μια (1) θέσις επί βαθμοίς 5ω-4ω. Τρείς (3) θέσεις επί βαθμοίς 9ω-6ω.
Ως προσόντα διορισμού εις τον εισαγωγικόν βαθμόν ένατον (9ον) ορίζονται: α) Απολυτήριον λυκείου ή εξαταξίου γυμνασίου ή άλλης ισοτίμου μέσης σχολής γενικής εκπαιδεύσεως και β) δίπλωμα ανεγνωρισμένης σχολής σχεδιαστών ή τριετής σχετική εμπειρία δεόντως αποδεικνυομένη”.
2. Αι υπό της παραγρ. 1 δημιουργούμεναι θέσεις μειούνται εκ των θέσεων των αντιστοίχων ειδικοτήτων των προβλεπομένων υπό της παραγρ.11 του άρθρου 13 του Ν. 736/1977.
3. Δια την κάλυψιν των υπό του άρθρου 1 δημιουργουμένων θέσεων κατά την πρώτην εφαρμογήν του παρόντος ισχύουν αι διατάξεις των παραγράφων 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 και 14 του άρθρου 19 του Ν. 736/1977.
Άρθρον τέταρτον
Μέτρα προστασίας προϊόντων πνευματικής ιδιοκτησίας
Σημ.: όπως το τέταρτο άρθρο καταργήθηκε με την παρ.1 του άρθρου 72 του Ν. 2121/1993 (ΦΕΚ Α 25)
Ο παρών νόμος ψηφισθείς υπό της Βουλής και παρ΄ Ημών σήμερον κυρωθείς, δημοσιευθήτω δια της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως και εκτελεσθήτω ως νόμος του Κράτους.
Εν Αθήναις τη 15 Ιουλίου 1980
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Γ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Εθεωρήθη και ετέθη η μεγάλη του Κράτους σφραγίς