Νόμος 1104 ΦΕΚ Α΄298/29.12.1980
Περί εκπροσωπήσεως της Ελλάδος στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες ιδρύσεως Διπλωματικών και Προξενικών ρυθμίσεως άλλων συναφών οργανωτικών θεμάτων.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Ψηφισάμενοι ομοφώνως μετά της Βουλής απεφασίσαμεν
Άρθρον 1
Πολιτική εκπροσώπηση της Ελλάδος.
1. Η Ελλάς εκπροσωπείται σε όλες τις διαπραγματεύσεις, συνεννοήσεις και επαφές με τις ευρωπαϊκές Κοινότητες η εντός του πλαισίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων από τον Υπουργό Εξωτερικών. Ο Πρωθυπουργός μπορεί, σε κάθε περίπτωση, να αναλαμβάνει ο ίδιος την εκπροσώπηση της Χώρας.
2. Εφ όσον σύμφωνα με όσα κρατούν στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες, γίνονται Σύνοδοι σε Υπουργικό επίπεδο η ειδικώτερες διαπραγματεύσεις η συνεννοήσεις μεταξύ Υπουργών άλλων Υπουργείων, τη χώρα εκπροσωπεί ο κατά περίπτωση αρμόδιος Υπουργός που ενεργεί από συμφώνου με τον Υπουργό των Εξωτερικών και μέσα στο πλαίσιο της πολιτικής που χαράσσεται πάνω στα σχετικά θέματα κατά τις διατάξεις του νόμου αυτού.
Άρθρον 2
Αρμοδιότητες Υπουργείου Εξωτερικών.
1. Στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Εξωτερικών υπάγονται ειδικώτερα :
α. Η εκπροσώπηση της χώρας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες και η διεξαγωγή συνεννοήσεων η διαπραγματεύσεων, μέσα στα πλαίσια των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, και καθώς και η χάραξη της ακολουθητέας κατά τις συνεννοήσεις η διαπραγματεύσεις αυτές τακτικής.
β. Η συμμετοχή στο Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και στα υπαγόμενα σ` αυτό όργανα και η παρουσίαση των ελληνικών θέσεων πάνω στα θέματα αρμοδιότητος του Συμβουλίου και των οργάνων του και η συμμετοχή στη λήψη των αποφάσεων πάνω στα κοινοτικά θέματα, σύμφωνα με όσα ορίζονται στα άρθρα 1 και 3 του παρόντος.
γ. Η διεξαγωγή συνεννοήσεων και διαπραγματεύσεων απ` ευθείας με τις κυβερνήσεις των χωρών – μελών σε θέματα συναφή με τις Ευρωπαϊκές Κοινότητες.
δ. Η χάραξη κατευθύνσεων και οι χειρισμοί σε πολιτικά θέματα που έχουν σχέση με τις Ευρωπαϊκές κοινότητες και ειδικώτερα η συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Συνεργασία.
ε. Η χάραξη κατευθύνσεων και οι χειρισμοί σε θέματα που αφορούν την τήρηση και τροποποίηση των συνθηκών των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, τους θεσμούς των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και τις σχέσεις με τις χώρες – μέλη.
ζ. Το Υπουργείο Εξωτερικών χειρίζεται σε συνεννόηση με τα λοιπά συναρμόδια Υπουργεία τα θέματα σχέσεων της Κοινότητος με τρίτες χώρες.
2. Για την ενάσκηση αυτών των καθηκόντων και υποβοήθηση του Υπουργού Εξωτερικών στα καθήκοντα του που απορρέουν από τη συμμετοχή της Χώρας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες, συνιστάται στο Υπουργείον Εξωτερικών Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, της οποίας προΐσταται υπάλληλος του διπλωματικού κλάδου. Διά κοινών αποφάσεων των Υπουργών Εξωτερικών και Προεδρίας Κυβερνήσεως ρυθμίζονται τα της οργανωτικής διαρθρώσεως της ανωτέρω Γενικής Διευθύνσεως και της κατανομής των αρμοδιοτήτων μεταξύ των υπηρεσιακών μονάδων αυτής.
Για την υποβοήθηση του έργου της Γενικής αυτής Διεθύνσεως εκτός των προβλεπομένων στα άρθρα 3 και 4 του Νόμου 992/1979 υπαλλήλων, μπορούν να αποσπώνται και υπάλληλοι επί συμβάσει ιδιωτικού δικαίου του Υπουργείου Συντονισμού ή άλλων Υπουργείων ή Ν.Π.Δ.Δ., σύμφωνα πρός το άρθρο 10 του ιδίου Νόμου 992/1979.
3. Συνιστάται παρά τω Υπουργείω Εξωτερικών Επιτροπή Κοινοτικών Υποθέσεων, καταργουμένης της Συμβουλευτικής Επιτροπής Σχέσεων μετά των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων της παραγράφου 1 του Άρθρου 4 του Ν. 445/1946.
Η ανωτέρω επιτροπή αποτελείται από ανωτάτους υπαλλήλους των Υπουργείων Συντονισμού, Εξωτερικών, Δικαιοσύνης, Οικονομικών, Γεωργίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας και Ενεργείας που ορίζονται μαζί με τους αναπληρωτές τους με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών μετά από πρόταση των αρμοδίων Υπουργών.
Κατά τη συζήτηση συγκεκριμένου θέματος της αρμοδιότητος άλλου Υπουργείου συμμετέχει καλούμενος πρός τούτο από τον Πρόεδρο της Επιτροπής και εκπρόσωπος του Υπουργείου αυτού. Τα σχετικά με την αμοιβή των μελών της ανωτέρω Επιτροπής θέματα ρυθμίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Συντονισμού, Εξωτερικών και Οικονομικών.
4.Ο Υπουργός Εξωτερικών στα πλαίσια της αρμοδιότητός του μπορεί να εγκρίνει την αποστολή την αλλοδαπή δημοσίων υπαλλήλων η ιδιωτών, της ημερησίας αποζημιώσεως τούτων καθοριζομένης διά κοινής αποφάσεως των Υπουργών Εξωτερικών και Οικονομικών. Οι δαπάνες της αποστολής τούτων βαρύνουν τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εξωτερικών.
5. Κυρούνται διά του παρόντος, από της εκδόσεώς των, οι αποφάσεις τον υπουργού Συντονισμού η άνευ χαρτοφυλακίου επί σχέσεων Ελλάδος μετά των Εύρωπαϊκών κοινοτήτων, διά των οποίων εχορηγήθησαν εις προσωπικό, υπηρετούν εις το Δημόσιο με συμβάτεις Ιδιωτικού Δικαίου, πρός μετάβαση στο εξωτερικό για την επεξεργασία και οριστικοποίηση του Παραγώγου Δικαίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στην ελληνική γλώσσα η άλλες εργασίες, σχετικές με την προσχώρηση της Ελλάδος στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες, αποζημιώσεις εξωτερικού μέχρι μισθολογικής αντιστοιχίας του βαθμού του Διευθυντού Β` εις επιστημονικό προσωπικό εκ Νομικών η Οικονομολόγων και μέχρι του βαθμού τμηματάρχου Β` εις διοικητικό προσωπικό γραμματειακής υποστηρίξεως.
Άρθρον 3
Αρμοδιότητες Υπουργείου Συντονισμού.
Ο συντονισμός των ενεργειών της Διοικήσεως στο εσωτερικό για την λήψη αποφάσεων που αναφέρονται στην οικονομική πολιτική της Κυβερνήσεως, μέσα στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και τη χάραξη σχετικής πολιτικής ανατίθεται στο Υπουργείο Συντονισμού που ασκεί τα καθήκοντα αυτά διά της Γενικής Διευθύνσεως Σχέσεων της Ελλάδος με τις Ευρωπαϊκές Κοινότητες.
Ειδικώτερα, οι αρμοδιότητες της Γενικής αυτής Διευθύνσεως του Υπουργείον Συντονισμού είναι :
α. Η μέριμνα για τη λήψη, από τα κατά περίπτωση αρμόδια Υπουργεία, των αναγκαίων μέτρων για την, προετοιμασία των συνεννοήσεων η διαπραγματεύσεων άρθρου, για την εφαρμογή των Συμφωνιών η Συνθηκών με τις Ευρωπαϊκές Κοινότητος και ο συντονισμός μέσα στα πλαίσια της γενικής οικονομικής πολιτικής των ενεργειών των συναρμοδίων Υπουργείων, καθώς και η μέριμνα για την προσαρμογή της ελληνικής οικονομίας και Διοικήσεως προς το Κοινοτικό καθεστώς που διαμορφώνεται κάθε φορά.
β. Η παρακολούθηση της εφαρμογής των μέτρων του προηγουμένου εδαφίου.
Για την υλοποίηση του συντονιστικού αυτού έργου συνιστάται στο Υπουργείο Συντονισμού δι αποφάσεως του Υπουργού Συντονισμού Διυπουργική Συντονιστική Επιτροπή. Τα σχετικά με την αμοιβή των μελών της Επιτροπής αυτής ρυθμίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Συντονισμού και Οικονομικών. Δι` αποφάσεων των αρμοδίων Υπουργών συνιστώνται σε όλα τα αρμόδια Υπουργεία ενδοϋπουργικές συντονιστικές Επιτροπές.
Τα σχετικά με τη συγκρότηση και λειτουργία των Επιτροπών αυτών καθορίζονται διά των ανωτέρω αποφάσεων με σύμπραξη και των Υπουργών Προεδρίας Κυβερνήσεως και Οικονομικών.
Άρθρον 4
Συντονισμός κυβερνητικής πολιτικής.
1. Ο συντονισμός του κυβερνητικού έργου για θέματα Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και η διαμόρφωση ενιαίας πολιτικής ανατίθεται στην Οικονομική Επιτροπή που προβλέπεται από το άρθρο 5 του Ν. 400/1976 “περί Υπουργικού Συμβουλίου και Υπουργείων”.
Στην Οικονομική Επιτροπή μετέχουν εφεξής, ως τακτικά μέλη και οι Υπουργοί Εξωτερικών και Συγκοινωνιών. Δι αποφάσεων του Προέδρου της Κυβερνήσεως, δημοσιευομένων στην εφημερίδα της Κυβερνήσεων, δύναται να τροποποιείται η σύνθεση της Οικονομικής Επιτροπής, να συνιστώνται Τμήματα αυτής, να καθορίζεται η σύνθεση αυτών ως και οι αρμοδιότητές των.
Άρθρον 5
Μόνιμος Ελληνική Αντιπροσωπεία στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες
1. Η Μόνιμος ελληνική Αντιπροσωπεία στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες, που συστήθηκε με το άρθρο 6 του Νόμου 422/1962, υπάγεται στο εξής στο Υπουργείο Εξωτερικών. Στον Υπουργό Εξωτερικών περιέρχονται στο εξής όλες οι αρμοδιότητες, τις οποίες ασκούσε μέχρι τώρα ο Υπουργός Συντονισμού, κατά τις διατάξεις του άρθρ. 6 του Νόμου 4226/1962 και των άρθρων 11 και 13 του Ν. 445/1976 και του άρθρ. 13 του Ν. 992/1979.
2. Ως πρός το προσωπικό που ανηκεί στην οργανική δύναμη του Υπουργείου Εξωτερικών, η σύνθεση της Μονίμου Αντιπροσωπείας που προβλέπεται στο άρθρ. 154 του Ν. 419/1976 και άρθρο 13 παρ. 2 του Ν. 992/1979 τροποποιείται και ορίζεται ως εξής :
1 Πρέσβυς – Μόνιμος αντιπρόσωπος 1 Πρεσβευτής Σύμβουλος 3 Σύμβουλοι Πρεσβείας Α` η Β` τάξεως 2 Γραμματείς Πρεσβείας Α` η Β` τάξεως 2 Γραμματείς Πρεσβςίας Γ` τάξεως 2 Θέσεις οικονομικών και τεχνικών Συμβούλων επί βαθμώ Εμπειρογνώμονος Α` η Β` τάξεως
3 Διοικητικοί υπάλληλοι Γενικών Καθηκόντων 6 Διοικητικοί Γραμματείς 1 Ιδιαιτέρα Γραμματεύς Πρέσβεως 3 Θέσεις βοηθητικού προσωπικού
1 Οδηγός 2 Φύλακες – θυρωροί Κατόπιν αυτού στις θέσεις Κλάδων του Υπουργείου εξωτερικών, που προβλέπονται στο άρθρ. 50 και επέκεινα του Ν. 419/1976, προστίθενται οι ακόλουθες:
1 Σύμβουλος Πρεσβείας Α` τάξεως 1 Σύμβουλος Πρεσβείας Β` τάξεως 1 Γραμματεύς Πρεσβείας Α` η Β` τάξεως 1 Γραμματεύς Πρεσβείας Γ` τάξεως 2 Θέσεις οικονομικών και τεχνικών Συμβούλων επί βαθμώ Εμπειρογνώμονος Α` η Β` τάξεως
2 Διοικητικοί υπάλληλοι Γενικών Καθηκόντων (Γραμματείς Α` η Β` τάξεως)
3 Διοικητικοί Γραμματείς
Η τοποθέτηση του ανωτέρω προσωπικού διενερείται στο εξής κατά τα οριζόμενα στο Ν. 419/1976 και το Π.Δ. 673 της 2.8.1980.
3. Για τον συντονισμό του έργου των οικονομικών τεχνικών Συμβούλων και υπαλλήλων των Οικονομικών Υπουργείων στη ΜΕΑ Βρυξελλών, συνιστάται θέσις Συμβούλου Οικονομολόγου επί συμβάσει ιδιωτικού Δικαίου, έχοντος τα υπό του άρθρου 87, παράγρ. α του Π. Διατάγματος 816/1977 οριζόμενα προσόντα αι με αποδοχές αντίστοιχες προς τον βαθμό του Πεσβευτού Συμβούλου της ΜΕΑ Βρυξελλών.
4. Η ανωτέρώ θέσις καθώς και οι οργανικές θέσεις ων Οικονομικών και Τεχνικών Συμβούλων η Γραμματέων της Μονίμου Αντιπροσωπείας που προβλέπονται από το άρθρο 6 παρ. 2 του Νόμου 4226/1962, όπως τροποποιήθηκε από το άρ9ρο 13 παρ. 2 του Ν. 445/976 και το άρθρο 13 παρ. 1 του Ν.992/1979, πληρούνται με απόφαση του Υπουργού Συντονισμού, είτε διά διορισμού υπαλλήλων ειδικώς προσλαμβανομένων για υπηρεσία στο εξωτερικό επί συμβάσει ιδιωτικού δικαίου διαρκείας μέχρι τριών ετών, είτε δι` αποσπάσεως υπαλλήλων άλλων δημοσίων υπηρεσιών κατά παρέκκλιση των σχετικών διατάξεων του Κώδικος Δημοσίων Υπαλλήλων η Δημοσίων Οργανισμών και Τραπεζών. Η τοποθέτηση τών εν λόγω υπαλλήλων τη ΜEΑ Βρυξελλών γίνεται με Κοινή Απόφαση των Υπουργών Συντονισμού και Εξωτερικών.
Για τους αποσπωμένους στην Αντιπροσωπεία από άλλες δημόσιες υπηρεσίες, Δημοσίους Οργανισμούς η Τράπεζες υπαλλήλους καθορίζεται στην απόφαση με ην οποία διενεργείται η απόσπαση, ο βαθμός της διπλωματικής ιεραρχίας που θα φέρουν οι υπάλληλοι αυτοί για τον χρόνο που διατηρείται η αποσπασή τους. Ο αποσπώμενος λαμβάνει το επίδομα αλλοδαπής ο καθοριζόμενο με την απόφαση περί αποσπάσεως βαθμού.
5. Στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες επιτρέπεται, πέραν των θέσεων των αναφερομένων στο εδάφιο 3 του παρόντος άρθρου, η τοποθέτηση κατ` απόσπαση δημοσίων υπαλλήλων και υπαλλήλων Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, Οργανισμών η Τραπεζών, η οποία ενεργείται με κοινή απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών και του κατά περίπτωση αρμοδίου Υπουργού.
Το πάσης φύσεως προσωπικόν της Μονίμου Αντιροσωπείας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες στις Βρυξέλλες, ανεξαρτήτως οργανικής ιδιότητος, τελεί υπό τον Μόνιμον Αντιπρόσωπον και ενεργεί σύμφωνα με τις οδηγίες του.
Οι τοποθετήσεις για την πλήρωση των θέσεων Εμπορικού Συμβούλου στην Αντιπροσωπεία Βρυξελλών και του προσωπικού της Υπηρεσίας του που προβλέπονται από το Ν.Δ. 37/1969 “περί οργανώσεως και λειτουργίας των εν τω εξωτερικώ υπηρεσιών του υπουργείου Εμπορίου” γίνονται με κοινή απόφαση ων Υπουργών Εξωτερικών και Εμπορίου.
Άρθρον 6
1. Επιτρέπεται η απόσπαση του τακτικού προσωπικού των δημοσίων υπηρεσιών, Ν.Π.Δ.Δ., των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού, καθώς και των φορέων του δημόσιου τομέα, όπως αυτός οριοθετείται με τις διατάξεις του άρθρου 51 του ν. 1892/1990, όπως ισχύει κάθε φορά είτε ως εθνικών εμπειρογνωμόνων είτε για απασχόλησή τους σε υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) ή των κρατών – μελών της Ε.Ε., άλλων χωρών, καθώς και σε Διεθνείς και Περιφερειακούς Οργανισμούς, ως και σε Γραμματείες Διεθνών Συμβάσεων στο πλαίσιο προγραμμάτων για την ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ:
α) των εθνικών διοικήσεων των κρατών – μελών ή άλλων χωρών και των υπηρεσιών της Ε.Ε.,
β) των εθνικών διοικήσεων των κρατών – μελών της Ε.Ε.,
γ) των εθνικών διοικήσεων των κρατών – μελών της Ε.Ε. και άλλων κρατών,
δ) των υπηρεσιών Διεθνών και Περιφερειακών Οργανισμών, ως και των Γραμματειών Διεθνών Συμβάσεων.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο τέταρτο Ν.4380/2016 ΦΕΚ Α 66/15.04.2016.
Η απόσπαση γίνεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Οικονομίας και Οικονομικών και του οικείου Υπουργού, ύστερα από γνώμη του υπηρεσιακού συμβουλίου της υπηρεσίας προέλευσης του υπαλλήλου, καθώς και του συλλογικού οργάνου διοίκησης, στις περιπτώσεις που αυτό υφίσταται.
Στους κατά τα ανωτέρω αποσπώμενους καταβάλλονται τα έξοδα διαμονής σε ξενοδοχείο και ημερήσια εκτός έδρας αποζημίωση μέχρι τριάντα (30) κατ` ανώτατο όριο διανυκτερεύσεις ή ημέρες αντίστοιχα, κατά το μέρος που δεν καλύπτονται από κοινοτική ή άλλη επιχορήγηση οποιασδήποτε μορφής.
Για το χρονικό διάστημα άνω των τριάντα (30) ημερών και μέχρι τη λήξη της απόσπασης καταβάλλεται στους ανωτέρω επίδομα αλλοδαπής, σε ποσοστό επί του επιδόματος αλλοδαπής του Έλληνα πρέσβη της χώρας, στην οποία αποσπώνται, κατά το μέρος που δεν καλύπτεται από κοινοτική ή άλλη επιχορήγηση οποιασδήποτε μορφής.
Το επίδομα αλλοδαπής, δαπάνες που προκύπτουν από την απόσπαση, κατά το μέρος που δεν καλύπτονται από κοινοτική ή άλλη επιχορήγηση οποιασδήποτε μορφής, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Εξωτερικών και Οικονομίας και Οικονομικών. Με την ίδια απόφαση καθορίζεται το επίδομα αλλοδαπής για τις περιπτώσεις που δεν υφίσταται διπλωματική ή προξενική αρχή στη χώρα όπου αποσπάται ο υπάλληλος.
Η διάρκεια της απόσπασης ορίζεται μέχρι δύο (2) έτη, με δυνατότητα παράτασης μέχρι τέσσερα (4) έτη ακόμη.
Ο χρόνος της απόσπασης λογίζεται για κάθε συνέπεια ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας στη θέση που κατέχουν οργανικά οι υπάλληλοι, οι οποίοι εξακολουθούν να λαμβάνουν τις μηνιαίες τους αποδοχές από την υπηρεσία, στην οποία ανήκουν οργανικά.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε από το άρθρο 87 του Ν. 1892/1990 (ΦΕΚ 101 Α΄), την παρ. 50 άρθρου 1 Ν. 2412/1996 (ΦΕΚ 123 Α΄), παρ. 13 άρθρου 26 Ν. 2085/1992 (ΦΕΚ 170 Α΄), άρθρο 14 Ν. 2790/2000 (ΦΕΚ 24 Α΄) και άρθρο 22 Ν. 3152/2003 (ΦΕΚ 152 Α΄),αντικαταστάθηκε ως άνω με το άρθρο 7 Ν.3320/2005, ΦΕΚ Α 48/23.2.2005 και με το άρθρο τέταρτο Ν.4420/2016,ΦΕΚ Α 175/20.9.2016.
2. Μονίμοι κάτοικοι Ελλάδος επιστρέφοντες μετά διετή υπηρεσία στα όργανα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, τυγχάνουν των αυτών φορολογικών και δασμολογικών απαλλαγών που ισχύουν για τους υπαλλήλους του Υπουργείου Εξωτερικών. Το αυτό ισχύει και για τους υπηρετήσαντες επί διετία στην Γραμματεία και των άλλων Διακρατικών Διεθνών Οργανισμών που μετέχει η Ελλάς.
3. Δικαστικοί λειτουργοί δύνανται να αποδέχωνται θέσιν εις τας Ευρωπαϊκάς Κοινότητας προς παροχήν αντιστοίχων προς το λειτούργημά των ή νομικών εν γένει υπηρεσιών εις την αλλοδαπήν, επί οιαδήποτε σχέσει, μετά προηγουμένην άδειαν τον Υπουργικού Συμβουλίου, κατόπιν γνώμης του αρμοδίου δι` έκαστον κλάδον Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρ. 9 παρ. 7 του Ν. 1160/1981, Α 147
4. Κατά την διάρκειαν της υπηρεσίας των εις την αλλοδαπήν, οι αποδεχθέντες τοιαύτην θέσιν δικαστικοί λειτουργοί, θεωρούνται ως διατελούντες εις κανονικήν άδειαν απουσίας άνευ αποδοχών. Ο χρόνος της υπηρεσίας ταύτης, μη δυνάμενος να διαρκέση οπωσδήποτε πέραν της εξαετίας, θεωρείται ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας δια πάσαν σννέπειαν.
Κατά την διάρκειαν της τοιαύτης υπηρεσίας των, οι δικαστικοί λειτουργοί, υπόκεινται εις όλας τας του μισθού κρατήσεις και προς Ασφαλιστικά Ταμεία εισφοράς, τας αντιστοιχούσας προς τον βαθμόν της κατεχομένης οργανικής θέσεως και τα έτη της υπηρεσίας των. Αι λεπτομέρειαι καταβολής τούτων καθορίζονται δι` αποφάσεως των αρμοδίων Υπουργών.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρ. 9 παρ. 7 του Ν. 1160/1981, Α 147
5. Αι, υπό των αποδεχθέντων τοιαύτην θέσιν εις την αλλοδαπήν δικαστικών λειτουργών, κατεχόμεναι οργανικαί θέσεις λογίζονται κεναί, δύνανται δε να πληρωθούν δια προαγωγής, εάν η υπηρεσία των εις τας Ευρωπαϊκάς Κοινότητας προβλέπεται ότι θα διαρκέση πέραν της διετίας. Μετά την, κατά την προηγουμένην διάταξίν, συμπλήρωσιν της οργανικής του θέσεως, ο δικαστικός λειτουργός θεωρείται ως κατέχων προσωρινήν υπεράριθμον ισόβαθμον θέσιν, ήτις καταργείται αυτοδικαίως άμα τη προαγωγή του εις ανώτερον βαθμόν ή τη αποχωρήσει του εκ της δικαστικής υπηρεσίας.
Σημ.: όπως προστέθηκε με το άρθρ. 9 παρ. 7 του Ν. 1160/1981, Α 147
6. Υστερα από προκήρυξη του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης επιτρέπεται η ανταλλαγή τακτικών υπαλλήλων φορέων της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 2190/1994, όπως έχει τροποποιηθεί με το άρθρο 1 του ν. 3812/2009, εξαιρούμενων των περιπτώσεων ζ΄ και θ΄, με υπαλλήλους των υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) ή των κρατών – μελών της Ε.Ε. ή άλλων χωρών στο πλαίσιο προγραμμάτων για τη μετάδοση τεχνογνωσίας σε θέματα δημόσιας διοίκησης,
Με την προκήρυξη προσδιορίζονται οι φορείς προέλευσης των συμμετεχόντων και καθορίζεται η διαδικασία, τα κριτήρια και ο τρόπος επιλογής των υποψηφίων για τη συμμετοχή τους στα ως άνω προγράμματα.
Σημ.: όπως η παράγραφος 6 προστέθηκε με το άρθρο 67 παρ.1 Ν.4316/2014,ΦΕΚ Α 270/24.12.2014.
Άρθρον 7
1. Στον Πίνακα Α` του άρθρου 154 του Νόμου 419/1976 προστίθενται οι εξής Διπλωματικές Αρχές με την κατωτέρω σύνθεση σε προσωπικό:
Πρεσβεία Λουξεμβούργου: Πρέσβυς Γραμματεύς Πρεσβείας Α` η Β` Τάξεως Διοικητικός Υπάλληλος Γενικών Καθηκόντων Διοικητικός Γραμματεύς Τεχνικός Επικοινωνιών Ιδιαιτέρα Γραμματεύς 1 θέση βοηθητικού προσωπικού Οδηγός 2 Φύλακες Θυρωροί.
Πρεσβεία Αμπού Ντάμπι : Πρέσβυς Γραμματεύς Πρεσβείας Α` η Β` Τάξεως Διοικητικός Υπάλληλος Γενικών Καθηκόντων Δύο (2) Διοικητικοί Γραμματείς Τεχνικός Επικοινωνιών Ιδιαιτέρα Γραμματεύς – Δύο (2) θέσεις βοηθητικού προσωπικού Οδηγός Φύλακας – Θυρωρός
Πρεσβεία HARARA της Ζιμπάμπουε :
Πρέσβυς Γραμματεύς Πρεσβείας Α` η Β` Τάξεως Διοικητικός Υπάλληλος Γενικών Καθηκόντων 2 Διοικητικοί Γραμματείς Τεχνικός Επικοινωνιών Ιδιαιτέρα Γραμματεύς 2 θέσεις Βοηθητικού Προσωπικού Οδηγός 2 Φύλακες – Θυρωροί.
2. Στις οργανικές θέσεις του Υπουργείου Εξωτερικών προστίθενται οι κάτωθι :
Τρεις (3) θέσεις Πληρεξουσίων Υπουργών Β`- Α` Τάξεως. Τρεις (3) θέσεις Γραμματέων Πρεσβείας Α` Τάξεως. Τρεις (3) θέσεις Γραμματέων Β` – Α` Τάξεως του Κλάδου Γενικών Καθηκόντων. Τρεις (3) θέσεις Γραμματέων Β`- Α` Τάξεως του Κλάδον Τεχνικών Επικοινωνιών. Πέντε (5) θέσεις Γραμματέων ΣΤ`- Α` Τάξεως του Κλάδου Διοικητικών Γραμματέων. Τρεις (3) θέσεις Ιδιαιτέρων Γραμματέων. Πέντε (5) θέσεις Βοηθητικού Προσωπικού Εξωτερικής υπηρεσίας. Τρεις (3) θέσεις Οδηγών. Πέντε (5) θέσεις φυλάκων – Θυρωρών Εξωτερικής Υπηρεσίας.
Άρθρον 8
Η παράγραφος 4 του άρθρου 24 του Νόμου 419/1976 αντικαθίσταται ως εξής:
“4. Αι έμμισθοι Προξενικαί Αρχαί συνιστώνται διά Νόμου κατόπιν γνώμης της οικείας Πρεσβείας, η εν ελλείψει Πρεσβείας, του Διευθυντού Προσωπικού. Διά του ιδίον Νόμου ορίζεται η έδρα, η περιφέρεια της δικαιοδοσίας και αι σννιστώμεναι θέσεις.
Αι έμμισθοι Προξενικαί Αρχαί προάγονται, υποβιβάζονται, μεταφέρονται εις την αυτήν η ετέρας χώρας και καταργοννται διά Προεδρικον Διατάγματος εκδιδομένου τη προτάσει του Υπουργού Εξωτερικών μετά γνώμην της οικείας Πρεσβείας η εν ελλείψει Πρεσβείας, του Διευθυντού Προσωπικού”.
Άρθρον 9
1. Στον Πίνακα Β` τον Άρθρου 154 του Νόμου 419/76 προστίθινται δέκα (10) έμμισθες Προξενικές Αρχες, η έδρα και η περιφέρεια δικαιοδοσίας των οποίων θα ορισθεί με Προεδρίκό Διάταγμα πον έκδιδεται μετά από πρόταση του Υπουργού Εξωτερικών.
2. Η κατανομή των θέσεων του προσωπικον στις ανωτέρω Προξενικές Αρχες θα γίνεται σύμφωνα με τη διαδικασία του εδαφίον β` της παραγράφον 5 του άρθρου 24 του Νόμου 419/1976.
3. Στις οργανικές θέσεις του προσωπικού του Υπουργείον Εξωτερικών προστίθενται οι εξής :
Πέντε (5) θέσεις Συμβούλων Πρεσβείας Β` – Α` Τάξεως. Δέκα (1Ο) θισεις Γραμματιων Πρεσβείας Α` Τάξεως.
Δέκα (10) θέσεις Γραμματέων Β` – Α` Τάξεως του Κλάδου Γενικών Καθηκόντων.
Τριάντα πέντε (35) θέσεις Διοικητικών Γραμματέων ΣΤ`- Α` Τάξεως του Κλάδου Διοικητικών Γραμματέων.
Δέκα πέντε (15) θέσεις Βοηθητικού Προσωπικού Εξωτερικής υπηρεσίας. Είκοσι πέντε (25) θέσεις φυλάκων – θυρωρών Εξωτερικής υπηρεσίας.
Άρθρον 10
Αι θέσεις των Πληρεξουσίων υπουργών Α` και Β` τάξεως και Συμβούλων Πρεσβείας Α` και Β` τάξεως του Υπουργείον Εξωτερικών είναι ενιαίαι.
Άρθρον 11
Η εποπτεία της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, μεταφέρεται από το Υπουργείο Συντονισμού και υπάγεται στο εξής στο Υπουργείο Εξωτερικών.
Άρθρον 12
Κάθε άλλη διάταξη που είναι αντίθετη με τις διατάξεις του Νόμου αυτού ή ρυθμίζει τα ίδια θέματα καταργείται.
Ειδικώτερα, καταργούνται οι διατάξεις των άρθρων 1, 2, 3, 4 πλην τον δευτέρου εδαφίου της παραγρ. 1 και 13 του 11. 445/1976 και του συναφούς άρθρου 12 του Ν. 992/1979, πλην της παρ. 3 τον αυτού άρθρου.
Άρθρον 13
Η ισχύς του παρόντος νόμου άρχεται από της της Ιανουαρίου 1981.
Ο παρών νόμος ψηφισθείς υπό της Βουλής και παρ΄Ημών σήμερον κυρωθείς , δημοσιευθήτω δια της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως και εκτελεσθήτω ως νόμος του Κράτους.
Εν Αθήναις τη 29 Δεκεμβρίου 1980
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Γ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ