Νόμος 1124 ΦΕΚ Α΄13/14.1.1981
Περί κυρώσεως της εις Αθήνας την 21ην Ιουλίου 1979 υπογραφείσης συμφωνίας μεταξύ των Κυβερνήσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Συριακής Αραβικής Δημοκρατίας περί συνεργασίας εις τον τομέα της Δημοσίας Υγείας.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Ψηφισάμενοι ομοφώνως μετά της Βουλής απεφασίσαμεν

Άρθρον πρώτον
Κυρούται και έχει ισχύν Νόμου η εις Αθήνας την 21ην Ιουλ. 1979 υπογραφείσα Συμφωνία μεταξύ των Κυβερνήσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Συριακής Αραβικής Δημοκρατίας “περί συνεργασίας εις τον τομέα της Δημοσίας Υγείας” της οποίας το κείμανον εις πρωτότυπον εις την Ελληνικήν και Αγγλικήν Γλώσσαν έχει ως ακολούθως:
ΣΥΜΦΩΝΙΑ
Μεταξύ των Κυβερνήσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Συριακής Αραβικής Δημοκραίας “περί συνεργασίας στον τομέα της Δημοσίας Υγείας”.
Η Κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση της Συριακής Αραβικής Δημοκρατίας ορμώμενος από την επιθυμία να ενισχύσουν και να επεκτείνουν τις φιλικές σχέσεις αμφοτέρων των χωρών τους και στον τομέα της δημοσίας υγείας με στενή συνεργασία.
Συνεφώνησαν τα ακόλουθα:
Άρθρο 1.
1. Τα Συμβαλλόμενα Μέρη προάγουν και αναπτύσσουν την συνεργασία στον τομέα της δημοσίας υγείας, ειδικώτερα στους ειδικούς τομείς οργανώσεως προστασίας της υγείας, ειδικής ιατρικής περιθάλψεως, εκπαιδεύσεως ιατρικού προσωπικού, καθώς και ιατρικής και υγειονομικής διαφωτίσεως του κοινού.
2. Τα Συμβαλλόμενα Μέρη υποστηρίζονται μεταξύ τους προασπίζοντας τα αμοιβαία συμφέροντά τους, σε Διεθνείς Κυβερνητικές και μη Οργανώσεις, ιδιαίτερα στην Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και τις Διεθνείς Ιατρικές και Επιστημονικές Οργανώσεις που συνεργάζονται μ` αυτήν επί συμβουλευτικής βάσεως.
Άρθρο 2.
Τα Συμβαλλόμενα Μέρη αναλαμβάνουν την εφαρμογή των μέτρων που ακολουθούν στους ειδικούς τομείς οργανώσεως υγειονομικής προστασίας και ειδικής ιατρικής μέριμνας.
α) Ανταλλαγή πείρας στην οργάνωση της υγειονομικής προστασίας του πληθυσμού ειδικώτερα προφύλαξη θεραπεία και αποκατάσταση.
β) Ανάπτυξη συνεργασίας στην ειδική ιατρική μέριμνα του πληθυσμού, ειδικώτερα σ` ότι αφορά την πρόληψη, ανίχνευση και θεραπεία τροπικών λοιμωδών νοσημάτων.
γ) Ανταλλαγή νομοθεσίας για την οργάνωση της υγειονομικής προστασίας καθώς και δυμοσιεύσεως για ειδικά ιατρικά προβλήματα.
Άρθρο 3.
Τα Συμβαλλόμενα Μέρη δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στον ειδικό τομέα εκπαιδεύσεως και μετεκπαιδεύσεως του ιατρικού προσωπικού προάγοντας τα μέτρα που ακολουθούν.
α) Ανταλλαγή εντύπου υλικού εκπαιδεύσεως ιατρικού προσωπικού, εξειδικεύσεως και μετεκπαιδεύσεως.
β) Μετεκπαίδευση Σύριων ιατρών στην Ελλάδα.
γ) Εκπαίδευση και απονομή τίτλων σπουδών παραϊατρικού προσωπικού της Συριακής Αραβικής Δημοκρατίας στην Ελληνική Δημοκρατία.
Άρθρο 4.
Τα Συμβαλλόμενα Μέρη θα δώσουν ιδιαίτερη έμφαση για την προαγωγή μέτρων αναπτύξεως ιατρικής επιμορφώσεως και υγειονομικής Διαφωτίσεως.
α) Ανάπτυξη αμέσως συνεργασίας μεταξύ των ιδρυμάτων εκπαιδεύσεως ιατρικού προσωπικού και υγειονομικής προστασίας.
β) Επιμόρφωση στελεχών που θα αναλάβουν την υγειονομικής διαφώτιση του κοινού.
γ) Προετοιμασία και οργάνωση συναντήσεων προς επίλυση προβλημάτων επιμορφώσεως ιατρών και υγειονομικής Διαφωτίσεως.
δ) Ανταλλαγή εικονογραφημένου υλικού και δημοσιεύσεων.
Άρθρο 5.
Η Ελληνική Δημοκρατία είναι πρετοιμασμένη να δέχεται ασθενείς από τη Συριακή Αραβική Δημοκρατία για ιατρική περίθαλψη, ειδικώτερα στους τομείς της καρδιοχειρουργικής, ορθοπεδικής, χειρουργικής, οφθαλμολογίας και νευροχειρουργικής. Λεπτομέρειες θα καθορίζωνται από τα καθ` ύληναρμόδια Υπουργεία, αμφοτέρων των χωρών στα πρωτόκολλά τους.
Άρθρο 6.
Τα Συμβαλλόμενα Μέρη αναθέτουν στα καθ` ύλην αρμόδια Υπουργεία τους την εφαρμογή της Συμφωνίας αυτής.
Για την υλοποίηση της Συμφωνίας αυτής θα υπογραφούν προτόκολλα διετούς ισχύος από τα προαναφερθέντα Υπουργεία. Τα Υπουργεία οργανώνουν συναντήσεις των εντεταλμένων αντιπροσώπων τους, εκ περιπτροπής σε μία έκαστη των Συμβαλλομένων χρών για την πρετοιμασία και κατάρτιση των πρωτοκόλλων.
Το αρμόδιο Υπουργείο της χώρας στην οποία θα πραγματοποηθή η συνάντηση θα είναι υπεύθυνο για την προετοιμασία και την πραγματοποίση της συναντήσεως.
Άρθρο 7.
Οι οικονομικοί όροι για την εφαρμογή της Συμφωνίας αυτής θα διατυπώνωνται στα πρωτόκολλα.
Οι δαπάνες που θα προκύψουν από την εφαρμογή της παρούσης Συμφωνίας και από τα πρωτόκολλα θα καλύπτωνται στα πλαίσια της συμφωνίας πληρωμών κατά την ημερομηνία αυτή μεταξύ των Κυβερνήσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Συριακής Αραβικής Δημοκρατίας.
Άρθρο 8.
1. Η Συμφωνία αυτλη είναι πενταετής. Η δε ισχύς της θα παρατείνεται αυτομάτως δι` ετέρας πενταετίας εκτός εάν το ένα των Συμβαλλομένων Μερών υποβάλη γραπτή προειδοποίηση περί τερματισμού της, τουλάχιστον εξ μήνες προ τη ημερομηνίας λήξεως.
2. Η Συμφωνία αυτή υπόκεινται σε έγκριση σύμφωνα προς τις αντίστοιχες συνταγματικές διαδικασίες και θα τεθή εν ισχύι κατά την ημέραν της ανταλλαγής των διακοινώσεων εμφαινουσών ότι αι ανωτέρω διαδικασία ετηρήθησαν.
Εγένετο εις Αθήνας την 21ην Ιουλ. 1979 εις την Ελληνικής, Αραβικήν και Αγγλικήν γλώσσαν, όλων των κειμένων όντων πρωτοτύπων και εξ ίσου αυθεντικών.
Εις περίπτωσιν διαφωνίας υερισχύει το Αγγλικόνκείμενον. (Ακολουθούν υπογραφές).

Άρθρον δεύτερον
Τα εις εκτέλεσιν της παρούσης Συμφωνίας καταρτιζόμενα, βάσει των άρθρ. 6 και 7 αυτής Πρωτόκολλα εγκρίνονται δια κοινής Πράξεως των αρμοδίων Υπουργών Εξωτερικών και Κοινωνικών Υπηρεσιών.

Άρθρον τρίτον
Η ισχύς του παρόντος άρχεται από της δημοσιεύσεώς του δια της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως.

Ο παρών νόμος ψηφισθείς υπό της Βουλής και παρ΄Ημών σήμερον κυρωθείς , δημοσιευθήτω δια της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως και εκτελεσθήτω ως νόμος του Κράτους.

Εν Αθήναις τη 07 Ιανουαρίου 1981

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Γ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ