Νόμος 1286 ΦΕΚ Α΄119/30.9.1982
Μετεγγραφές και κατατάξεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Κυρούμεν και εκδίδομεν τον κατωτέρω υπό της Βουλής ψηφισθέντα νόμον
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄
Γενικές διατάξεις.
Άρθρο 1
Έννοιες, περιεχόμενο.
1. Με τις διατάξεις αυτού του νόμου ρυθμίζονται.
α) Οι μετεγγραφές φοιτητών από ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) του εσωτερικού ή ομοταγή του εξωτερικού σε Α.Ε Ι. του εσωτερικού και σε αντίστοιχες σχολές.
β) Οι μετεγγραφές σπουδαστών από ανώτερες σχολές του εσωτερικού, αρμοδιότητας Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων ή ομοταγείς του εξωτερικού σε αντίστοιχες ανώτερες σχολές του εσωτερικού, αρμοδιότητας Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και
γ) Οι κατατάξεις πτυχιούχων ή φοιτητών Α.Ε.Ι. και πτυχιούχων ανώτερων σχολών του εσωτερικού ή ομοταγών του εξωτερικού ως και αποφοίτων ή σπουδαστών παραγωγικών σχολών αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, σε Α.Ε.Ι. ή ανώτερες σχολές του εσωτερικού, αρμοδιότητας Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.
2. Κατά τις διατάξεις αυτού του νόμου μετεγγραφή είναι η εγγραφή φοιτητών ή σπουδαστών μιας σχολής σε άλλη αντίστοιχη σχολή. Κατάταξη είναι η εγγραφή πτυχιούχων, φοιτητών ή σπουδαστών μιας σχολής σε άλλη.
3. Οι μετεγγραφές και οι κατατάξεις από και προς ανώτερες σχολές αρμοδιότητας άλλων υπουργείων, ρυθμίζονται με π.δ. που εκδίδονται ύστερα από πρόταση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και του αρμόδιου κατά περίπτωση Υπουργού.
4. Ως σχολή για την εφαρμογή αυτού του νόμου θεωρείται Α.Ε.Ι., ανώτατη ή ανώτερη Σχολή ή τμήμα Σχολής, για κάθε ένα από τα οποία προβλέπεται, κατά την ισχύουσα νομοθεσία, χωριστός αριθμός εισαγομένων, ανεξάρτητο πρόγραμμα και ιδιαίτερος τίτλος σπουδών. Όταν πρόκειται για ΚΑΤΕΕ ως σχολή θεωρείται και η κατεύθυνση τμήματος, ως προς το ποσοστό μετεγγραφομένων ή κατατασσομένων. Όταν πρόκειται για Α.Ε.Ι., όπου στο νόμο αναφέρεται απόφαση σχολής εννοείται απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου (Δ.Σ.) του οικείου τμήματος εκτός αν ορίζεται διαφορετικά σε επιμέρους διατάξεις.
5. Η σχολή στην οποία ζητείται μετεγγραφή ή κατάταξη αποκαλείται σχολή υποδοχής, ενώ η σχολή από την οποία προέρχεται ο υποψήφιος σχολή προέλευσης.
6. Όπου προβλέπεται ποσοστό μετεγγραφομένων ή κατασσομένων, εννοείται ποσοστό στον αριθμό των εισακτέων στη σχολή υποδοχής, όπως ο αριθμός αυτός ορίζεται κατά την ισχύουσα νομοθεσία για το ακαδημαϊκό έτος κατά το οποίο ζητείται η μετεγγραφή ή κατάταξη. Όταν πρόκειται για κατεύθυνση τμήματος ΚΑΤΕΕ και εφόσον δεν υπάρχει χωριστός αριθμός εισακτέων σε αυτή, το ποσοστό υπολογίζεται στον αριθμό των εισακτέων στο αντίστοιχο τμήμα της σχολής υποδοχής διαιρούμενο με τον αριθμό των κατευθύνσεων του τμήματος αυτού.
7. Όπου στις διατάξεις αυτού του νόμου αναφέρεται έτος σπουδών, εννοούνται τα αντίστοιχα εξάμηνα σπουδών όταν πρόκειται για σχολές που εφαρμόζουν το εξάμηνο, ως αυτοτελή χρονική ακαδημαϊκή μονάδα. Αν στη σχολή προέλευσης ισχύει το έτος σπουδών, αυτό αντιστοιχεί με δύο εξάμηνα της σχολής υποδοχής που εφαρμόζει εξάμηνο σπουδών. Όπου πρόκειται για Α.Ε.Ι ως εξάμηνα εννοούνται τα προβλεπόμενα από τις παραγράφους 2 και 4 του άρθρου 24 του Ν. 1268/1982, από το ακαδημαϊκό έτος 1983-84.
8. Όπου προβλέπεται γνώμη Δ.Σ ή Γενικής Συνέλευσης (Γ.Σ.) τμήματος ή Συγκλήτου Α.Ε.Ι. πρέπει να εκφραστεί σε αποκλειστική προθεσμία ενός μηνός από την υποβολή του σχετικού ερωτήματος. Αν παρέλθει η προθεσμία, η γνώμη δεν είναι απαραίτητη για την έκδοση της σχετικής πράξης.
9. Εφόσον πληρούνται οι όροι αυτού του νόμου για μετεγγραφή ή κατάταξη, η σχολή υποδοχής έχει υποχρέωση να την ενεργήσει.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄
Μετεγγραφές από σχολές εσωτερικού.
Άρθρο 2
`Έτη, ποσοστά, προϋποθέσεις, σειρά μετεγγραφής.
1. Οι μετεγγραφές από και προς σχολές οποιασδήποτε περιφέρειας εκτός της τέως Διοικήσεως Πρωτευούσης και Θεσσαλονίκης, επιτρέπονται σε όλα τα έτη σπουδών εκτός από το πρώτο και το τελευταίο και σε ποσοστό 10% για το δεύτερο έτος και 5%, για κάθε επόμενο έτος. Τα ποσοστά αυτά υπολογίζονται στο μισό για κάθε εξάμηνο όταν πρόκειται για σχολές στις οποίες εφαρμόζεται το εξάμηνο σπουδών ως αυτοτελής χρονική ακαδημαϊκή μονάδα. Ο υποψήφιος πρέπει να έχει εξετασθεί με επιτυχία στη σχολή προέλευσης σε όλα τα μαθήματα των προηγούμενων ετών ή εξαμήνων από εκείνο στο οποίο ζητεί μετεγγραφή.
2. Από το ακαδημαϊκό έτος 1984-85 επιτρέπονται οι μετεγγραφές από και προς Α.Ε.Ι. οποιασδήποτε περιφέρειας εκτός της τέως Διοικήσεως Πρωτευούσης και Θεσσαλονίκης και σε ποσοστό 10% για όσους έχουν εξετασθεί με επιτυχία σε όλα τα μαθήματα των δύο πρώτων εξαμήνων και ανά 5% για όσους έχουν εξετασθεί με επιτυχία σε όλα τα μαθήματα των πρώτων 4, 6 ή 8 εξαμήνων στη σχολή προέλευσης. Ειδικά για τους φοιτητές που οι σπουδές τους διέπονται από το σύστημα που ισχύει πριν από την εφαρμογή του Ν. 1268/1982 εξακολουθούν να εφαρμόζονται οι διατάξεις της παραγράφου 1.
3. Οι μετεγγραφές από σχολές της περιφέρειας τέως Διοικήσεως Πρωτευούσης σε σχολές οποιασδήποτε άλλης περιφέρειας εκτός της τέως Διοικήσεως Πρωτευούσης, επιτρέπονται χωρίς ποσοτικό περιορισμό και σε όλα τα έτη σπουδών.”
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την περ.ε`της παρ.17 του άρθρ.48 του ν.1404/1983 (ΦΕΚ Α 173)
4. Οι μετεγγραφές των παραγράφων 1 και 2 επιτρέπονται : α) `Όταν ο υποψήφιος ή ο σύζυγός του ή ένας από τους γονείς του: ι) διαμένει συνεχώς τα τρία προηγούμενα χρόνια στο νομό ή σε όμορο νομό όπου η έδρα της σχολής υποδοχής ή ιι) υπηρετεί στο δημόσιο, ν.π.δ.δ., οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και δημόσιες επιχειρήσεις ή οργανισμούς του νομού όπου η έδρα της σχολής υποδοχής, τον προηγούμενο τουλάχιστο χρόνο. β) Όταν για τον υποψήφιο συντρέχουν κατά την κρίση της σχολής υποδοχής ειδικοί λόγοι, όπως σοβαρού κινδύνου ή απειλής της υγείας ή της ζωής, κοινωνικοί οικογενειακοί ή οικονομικοί.
5. Η σειρά μετεγγραφής καθορίζεται με απόφαση της σχολής υποδοχής σε δεκαπέντε μέρες από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων μετεγγραφής με βάση το μέσο όρο βαθμολογίας στα μαθήματα των προηγουμένων ετών της σχολής προέλευσης. Για κάθε θέμα που προκύπτει σε σχέση με τη βαθμολογία αποφασίζει η σχολή υποδοχής. Οι μετεγγραφές γίνονται κατά φθίνουσα σειρά μέχρι να καλυφθεί το προβλεπόμενο ποσοστό. Οι υποψήφιοι που ισοβαθμούν με τον τελευταίο μετεγγραφόμενο στη σχολή υποδοχής μετεγγράφονται ως υπεράριθμοι.
6. Επιτρέπεται η μετεγγραφή σε όλες τις σχολές της χώρας και σε όλα τα έτη σπουδών: Α) χωρίς ποσοτικό περιορισμό σε όσους α) πάσχουν από κακοήθεις νεοπλασματικές νόσους (όπως καρκινώματα, λευχαιμίες, κακοήθη λεμφώματα) και μεσογειακή αναιμία. Για την απόδειξη της νόσου είναι απαραίτητη η προσκόμιση των ακόλουθων δικαιολογητικών. 1) βεβαίωση του θεράποντα γιατρού 2) πιστοποιητικό νοσηλείας σε νοσοκομείο αναγνωρισμένης επιστημονικής στάθμης και 3) ιστολογικές και αιματολογικές εξετάσεις από νοσηλευτικά ιδρύματα κρατικά ν.π δ.δ., κοινωφελών ν.π.ι.δ. ή οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης. Για την ύπαρξη της νόσου αποφαίνονται τα τμήματα ιατρικής των Α.Ε.Ι. B) Είναι τυφλοί ή κωφάλαλοι και, εφόσον δεν υπάρχει τέτοια σχολή στην έδρα που φοιτάει ο γονιός, ο αδελφός ή σύζυγος, σε αντίστοιχη σχολή που είναι πλησιέστερη στον τόπο μόνιμης κατοικίας αυτών ή των γονιών τους αντίστοιχα και γ) Είναι γονείς τριών τουλάχιστον παιδιών ή μητέρες παιδιών ηλικίας μέχρι 12 ετών ή τέκνα πολυτέκνων και μόνο γιά αντίστοιχη σχολή που εδρεύει ή είναι η πλησιέστερη στον τόπο της μόνιμης κατοικίας αυτών ή των γονέων τους αντίστοιχα Β) Σε ποσοστό 5% για κάθε σχολή υποδοχής σε όσους έχουν γονιό αδελφό ή σύζυγο φοιτητή ή σπουδαστή, ο οποίος φοιτά στη σχολή υποδοχής ή σε σχολή που έχει την ίδια έδρα με τη σχολή υποδοχής. Γ) . Οι προϋποθέσεις για επιτυχία σε όλα τα μαθήματα κατά τις παραγράφους 1 και 2 δεν ισχύουν για τις παραπάνω περιπτώσεις Α και Γ.
7. Τα ποσοστά των περιπτώσεων Β και Γ της προηγούμενης παραγράφου, είναι πέρα των ποσοστών των παραγράφων 1 και 2. Για τις ίδιες περιπτώσεις και όπου κατά την κρίση της σχολής υποδοχής υπάρχουν ισοδύναμοι λόγοι, λαμβάνεται υπόψη ως τελικό στοιχείο κρίσης η βαθμολογία όπως προβλέπεται στην παράγραφο 5, η οποία εφαρμόζεται ανάλογα. Όταν πρόκειται για πρωτοετείς λαμβάνεται υπόψη η βαθμολογία εισαγωγής, με αναγωγή σε κοινή κλίμακα βαθμολογίας όπου απαιτείται.
8. Επιτρέπεται η μετεγγραφή σε όλες τις σχολές και σε όλα τα έτη χωρίς ποσοτικό περιορισμό σπουδαστών της Εθνικής Ακαδημίας Σωματικής Αγωγής, οι οποίοι είναι αθλητές εθνικών ομάδων εφόσον η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού βεβαιώνει με έγγραφό της ότι έχουν εξαιρετική αθλητική επίδοση και είναι απαραίτητο να προετοιμάζονται στην περιφέρεια της σχολής υποδοχής για τη συμμετοχή τους σε αγώνες εθνικών ομάδων εντός ή εκτός της χώρας.
9. Δεν μπορούν να μετεγγραφούν κατά τις διατάξεις αυτού του κεφαλαίου, όσο, κατά το ίδιο ακαδημαϊκό έτος μετεγγράφησαν από το εξωτερικό ή κατετάγησαν ως πτυχιούχοι.
10. Αποκλείεται η μετεγγραφή όσων έχουν καταταγεί στη σχολή προέλευσης ως πτυχιούχοι και το πτυχίο τους είναι, ίδιας βαθμίδας με εκείνο της σχολής υποδοχής, εκτός εάν συντρέχει λόγος από τους αναφερόμενους στην περίπτωση Γ της παραγράφου 6.
11. Επιτρέπεται χωρίς ποσοτικό περιορισμό η μετεγγραφή σπουδαστών ανώτερων σχολών που γράφονται για πρώτη φορά στο πρώτο έτος ή εξάμηνο σπουδών εφόσον στη σχολή υποδοχής ή σε σχολή που έχει την ίδια έδρα με τη σχολή υποδοχής φοιτά ή εισήχθη κατά το ίδιο έτος αδελφός του ενδιαφερομένου. Οι αιτήσεις υποβάλλονται μέσα σε ένα (1) μήνα από τη λήξη της προθεσμίας των εγγραφών στη σχολή προέλευσης. Οποιοδήποτε σχετικό θέμα ήθελε προκύψει ρυθμίζεται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Σημ.: όπως η παρ. 11 προστέθηκε στο άρθρο 2 με το άρθρο 48 παρ. 18 του Ν. 1404/1983 (ΦΕΚ Α 173).
Άρθρο 3
Ζητήματα μετεγγραφών και σπουδών.
1. Η προϋπόθεση επιτυχίας σε όλα τα μαθήματα κατά τις διατάξεις του άρθρου 2 πρέπει να υπάρχει κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης μετεγγραφής.
2. Με απόφαση του Υπουργού εθνικής παιδείας και Θρησκευμάτων και ύστερα από γνώμη του Δ.Σ. του οικείου τμήματος όταν πρόκειται για Α.Ε.Ι. είναι δυνατόν να ορίζεται ο αριθμός φοιτητών ή σπουδαστών που μπορεί να ζητήσει μετεγγραφή από σχολή. Αν ο αριθμός των ενδιαφερομένων είναι μεγαλύτερος του αριθμού που ορίζεται, τότε με απόφαση της σχολής προέλευσης και με ανάλογη εφαρμογή των διατάξεων 4 και 5 του άρθρου 2, καθορίζεται ποιοι περιλαμβάνονται στον αριθμό αυτό. Η διάταξη αυτή δεν εφαρμόζεται για όσους εμπίπτουν στην περίπτωση Α της παραγράφου 6 του άρθρου 2.
3. Ο υποψήφιος που μετεγγράφεται απαλλάσσεται από την εξέταση σε μαθήματα ή ασκήσεις που εξετάσθηκε με επιτυχία στη σχολή προέλευσης. Με απόφαση της σχολής υποδοχής, ο μετεγγραφόμενος υποχρεώνεται να εξετασθεί σε μαθήματα ή ασκήσεις τα οποία σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών κρίνεται ότι δεν διδάχθηκε ή δεν ασκήθηκε πλήρως ή επαρκώς στη σχολή προέλευσης. Οι υποχρεώσεις των μετεγγραφομένων κατά την παράγραφο 2 του άρθρου 2 ως προς το πρόγραμμα σπουδών του τμήματος, καθορίζονται με απόφαση της σχολής υποδοχής.
4. Αμέσως μετά τη μεταγγραφή, η σχολή υποδοχής ενημερώνει τη σχολή προέλευσης.
5. Οι μετεγγραφές του κεφαλαίου αυτού διενεργούνται μια φορά το χρόνο στην αρχή του ακαδημαϊκού έτους. Στις περιπτώσεις Α υποπερίπτωση α και Γ της παραγράφου 6 του άρθρου 2, είναι δυνατόν να διενεργούνται ύστερα από απόφαση της σχολής υποδοχής και κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους. Εάν το ποσοστό της περίπτωσης Γ της παραγράφου 6 του άρθρου 2 εξαντληθεί, μπορεί κατά την κρίση της σχολής υποδοχής να επιτραπούν μετεγγραφές και πέρα του ποσοστού αυτού αν υπάρχουν λόγοι ανάγκης που να τις δικαιολογούν. Με αποφάσεις του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και ύστερα από γνώμη του Δ.Σ των τμημάτων όταν πρόκειται για Α.Ε.Ι καθορίζονται η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων μετεγγραφής, το είδος των απαιτούμενων δικαιολογητικών και γενικά η όλη διαδικασία για την εφαρμογή των διατάξεων αυτού του κεφαλαίου.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄
Μετεγγραφές από σχολές εξωτερικού.
Άρθρο 4
`Έτη ποσοστά προϋποθέσεις μετεγγραφής.
1. Με την επιφύλαξη της παραγράφου 4 οι μετεγγραφές Ελλήνων φοιτητών ή σπουδαστών από ομοταγείς ανώτατες ή ανώτερες σχολές του εξωτερικού σε αντίστοιχες σχολές του εσωτερικού επιτρέπονται.
Α. Για τα Α.Ε.Ι. σε όλα τα έτη σπουδών εκτός από το πρώτο και το τελευταίο και σε ποσοστό:
α) 15% για το δεύτερο έτος και 10% για κάθε επόμενο έτος κατά το ακαδημαϊκό έτος 1983-84.
β) 10% για το τρίτο και 5% για κάθε επόμενο έτος κατά το ακαδημαϊκό έτος 1984-85 και
γ) 5% για το τέταρτο και για κάθε επόμενο έτος κατά το ακαδημαϊκό έτος 1985-86
Β`. Για τις ανώτερες σχολές στο δεύτερο έτος σπουδών και σε ποσοστό:
α) 15% κατά το ακαδημαϊκό έτος 1983-84.
β) 10% από το ακαδημαϊκό, έτος 1984-85 και επόμενα.
Οι μετεγγραφές της παραγράφου αυτής επιτρέπονται εάν οι υποψήφιοι έχουν επιτύχει στη σχολή προέλευσης, σε όλα τα υποχρεωτικά και με επιλογή υποχρεωτικά μαθήματα των ετών σπουδών των προηγουμένων εκείνου, στο οποίο ζητούν μετεγγραφή.
2. Για τα Α.Ε.Ι. μετά την εφαρμογή του προγράμματος και του κανονισμού σπουδών του Ν. 1268/1982 οι μετεγγραφές επιτρέπονται. α) Κατά το ακαδημαϊκό έτος 1984-85 σε ποσοστό 10% σε όσους έχουν εξετασθεί με επιτυχία σε όλα τα μαθήματα του πρώτου έτους ή των δύο πρώτων εξαμήνων σπουδών στη σχολή προέλευσης. β) Κατά το ακαδημαϊκό έτος 1985-86 σε ποσοστό 10% σε όσους έχουν εξετασθεί με επιτυχία σε όλα τα μαθήματα του πρώτου έτους ή των δύο πρώτων εξαμήνων και 5% σε όσους έχουν εξετασθεί με επιτυχία σε όλα τα μαθήματα των δύο πρώτων ετών ή των τεσσάρων πρώτων εξαμήνων σπουδών στη σχολή προέλευσης και γ) Από το ακαδημαϊκό έτος 1986-87 και επόμενα σε ποσοστό 10% σε όσους έχουν εξετασθεί με επιτυχία σε όλα τα μαθήματα των δύο πρώτων ετών ή των τεσσάρων πρώτων εξαμήνων σπουδών στη σχολή προέλευσης.
3. Οι προϋποθέσεις επιτυχίας σε όλα τα μαθήματα κατά τις προηγούμενες παραγράφους πρέπει να υπάρχουν κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης μετεγγραφής.
4. Επιτρέπεται κατεξαίρεση της παραγράφου 1 του άρθρου 5 η μετεγγραφή σε κάθε σχολή υποδοχής:
Α) Χωρίς ποσοτικό περιορισμό: α) όσων εμπίπτουν στις διατάξεις της παραγράφου 6 περίπτωση Α του άρθρου 2 και
β) παιδιών Ελλήνων επιστημόνων μονίμων κατοίκων του εξωτερικού που διαμένουν συνεχώς τα δέκα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό και οι οποίοι έρχονται στη χώρα για μόνιμη εγκατάσταση και έχουν εξασφαλισμένη απασχόληση σε τομέα της επιστήμης τους.
Β) Σε ποσοστό 2% για όσους εμπίπτουν στις διατάξεις της παραγράφου 6 περίπτωση Β του άρθρου 2 .
Σημ.: όπως η περ. Β της παρ. 4 του άρθρου 4 τροποποιήθηκε με το άρθρο 48 παρ. 17 του Ν. 1404/1983 (ΦΕΚ Α 173).
Οι παράγραφοι 6, ως προς την απόδειξη της νόσου και 7 του άρθρου 2 και 5 του άρθρου 3 εφαρμόζονται ανάλογα. Όσο, εμπίπτουν στην παράγραφο αυτή, πλην των περιπτώσεων της παραγράφου 6 περιπτώσεις Α υποπεριπτώσεις α και β και Γ του άρθρου 2, πρέπει να έχουν εξετασθεί με επιτυχία σε όλα τα μαθήματα του πρώτου έτους ή των δύο πρώτων εξαμήνων σπουδών στη σχολή προέλευσης. 5. Ειδικά για την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (Α.Σ.Κ.Τ ) ισχύουν οι ακόλουθες ρυθμίσεις κατεξαίρεση των διατάξεων του κεφαλαίου αυτού: α) Το ποσοστό των μετεγγραφομένων ορίζεται σε 10%. β) Η Γενική Συνέλευση κάθε τμήματος ή ο Πρόεδρος του τμήματος εάν δεν υπάρχει Γενική Συνέλευση ή ο Κοσμήτορας της Σχολής σε κάθε άλλη περίπτωση αποφασίζουν για το έτος μετεγγραφής η εάν δεν υπάρχει έτος σπουδών μετά την εφαρμογή του Ν. 1268/1982, για τις υποχρεώσεις των μετεγγραφομένων στο πρόγραμμα σπουδών του τμήματος, με βάση τη φοιτητική κατάσταση των μετεγγραφομένων, όπως αυτή προκύπτει από το πιστοποιητικό σπουδών της σχολής προέλευσης και αντιστοιχεί στο πρόγραμμα σπουδών του τμήματος και τα προσκομιζόμενα έργα τους ή και με διαγωνισμό. γ) Οι αιτήσεις μετεγγραφής και τα σχετικά δικαιολογητικά υποβάλλονται από 1-30 Σεπτεμβρίου στην Α.Σ.Κ.Τ, η οποία διενεργεί τις μετεγγραφές. Η διαδικασία των μετεγγραφών λήγει την 31 Οκτωβρίου.
Άρθρο 5
Ζητήματα μετεγγραφών και σπουδών.
1. Με την επιφύλαξη της παραγράφου 4 του άρθρου 4 οι υποψήφιοι για μετεγγραφή υποβάλλονται σε γραπτές εξετάσεις σε τρία υποχρεωτικά μαθήματα του έτους ή εξαμήνου σπουδών του προηγούμενου εκείνου στο οποίο ζητούν μετεγγραφή. Εάν τα υποχρεωτικά αυτά μαθήματα είναι περισσότερα ή λιγότερα από τρία ή διαφέρουν μεταξύ σχολών ή τμημάτων ή σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών δεν υπάρχουν υποχρεωτικά μαθήματα, η σχολή που διενεργεί τις μετεγγραφές ή η Σύγκλητος όταν πρόκειται για Α.Ε.Ι., με απόφασή της ορίζει τα τρία μαθήματα και την ύλη εξέτασης σε κάθε περίπτωση.
2. Οι μετεγγραφές διενεργούνται από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης όταν πρόκειται για Α.Ε.Ι., το ΚΑΤΕΕ Αθηνών όταν πρόκειται για σχολές Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και τις σχολές υποδοχής όταν πρόκειται για άλλες ανώτερες σχολές. Οι αιτήσεις μετεγγραφής, στις οποίες ο ενδιαφερόμενος δηλώνει τα τμήματα ή τις σχολές στις οποίες επιθυμεί να μετεγγραφεί, υποβάλλονται ανάλογα στο Α.Ε.Ι. ή τις σχολές που διενεργούν τις εξετάσεις. Οι φορείς αυτοί ανακοινώνουν την ύλη τουλάχιστον έξι μήνες πριν από τις εξετάσεις και το πρόγραμμα τουλάχιστο δέκα μέρες πριν από την έναρξη των εξετάσεων. Με κοινές αποφάσεις των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Οικονομικών και ύστερα από γνώμη των Συγκλήτων όταν πρόκειται για Α.Ε.Ι., μπορεί να ανατίθεται και σε άλλο Α.Ε.Ι ή σχολή ή διαδικασία μετεγγραφής εκείνων που θέλουν να μετεγγραφούν στο αντίστοιχο ή άλλο Α.Ε.Ι. ή σχολή. Η σχετική δαπάνη αναγράφεται στον προϋπολογισμό εξόδων του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.
3. Το γραπτό του υποψήφιου, στο οποίο το ονοματεπώνυμό του είναι καλυμμένο, εξετάζεται από δύο εξεταστές από τους οποίους είτε και οι δύο διδάσκουν το οικείο μάθημα είτε ο ένας διδάσκει το οικείο και ο άλλος συγγενές μάθημα.
4. Η κλίμακα βαθμολογίας ορίζεται από μηδέν μέχρι δέκα (0-10) για κάθε εξεταστή. Βαθμός του μαθήματος είναι το άθροισμα της βαθμολογίας των δύο εξεταστών. Για να θεωρείται ο υποψήφιος επιτυχών στο μάθημα πρέπει να έχει βαθμό μαθήματος τουλάχιστο δέκα (10).
5. Η σειρά επιτυχίας των υποψήφιων καθορίζεται από το άθροισμα των βαθμών όλων των εξεταζόμενων μαθημάτων. Στη σειρά αυτή περιλαμβάνονται όσοι υποψήφιοι έχουν συγκεντρώσει συνολική βαθμολογία τουλάχιστον ίση προς το μισό του ανώτατου δυνατού βαθμού, ακόμα και αν έχουν σε ένα μάθημα βαθμό μαθήματος τουλάχιστο 5. Η μετεγγραφή γίνεται κατά φθίνουσα σειρά βαθμολογίας μέχρι να καλυφθεί το προβλεπόμενο ποσοστό και σύμφωνα με τη δήλωση προτίμησης που έχει κάνει ο υποψήφιος. Οι υποψήφιοι οι οποίοι ισοβαθμούν με τον τελευταίο μετεγγραφόμενο στη σχολή υποδοχής, μετεγγράφονται ως υπεράριθμοι.
6. Εάν στη σχολή προέλευσης δεν διενεργούνται τμηματικές εξετάσεις, οι υποψήφιοι για μετεγγραφή πρέπει να έχουν συμπληρώσει με επιτυχία τις σπουδές όλων των προηγούμενων ετών σπουδών στη σχολή αυτή. Εάν στη σχολή προέλευσης η φοιτητική επίδοση δεν αξιολογείται κατά έτος σπουδών, η σχολή υποδοχής με απόφασή της καθορίζει το έτος σπουδών μετεγγραφής του υποψήφιου.
7. Εάν στη σχολή προέλευσης ισχύει πρόγραμμα σπουδών με αυτοτελή εξάμηνα και στη σχολή υποδοχής έτος σπουδών, η μετεγγραφή επιτρέπεται μόνο εάν ο υποψήφιος έχει τελειώσει με επιτυχία αριθμό εξαμήνων διπλάσιο από τον αριθμό των ετών σπουδών των προηγουμένων του έτους στο οποίο ζητεί, μετεγγραφή.
8. Εάν στη σχολή προέλευσης ισχύει έτος σπουδών και στη σχολή υποδοχής πρόγραμμα σπουδών με αυτοτελή εξάμηνα, η μετεγγραφή επιτρέπεται μόνο εάν ο υποψήφιος έχει τελειώσει με επιτυχία αριθμό από έτη σπουδών, που αντιστοιχεί στο μισό αριθμό των εξαμήνων των προηγουμένων αυτού στο οποίο ζητεί μετεγγραφή.
9. Οι υποχρεώσεις των μετεγγραφομένων κατά την παράγραφο 2 του άρθρου 4 ως προς το πρόγραμμα σπουδών του τμήματος καθορίζονται με απόφαση της Γ.Σ. του οικείου τμήματος. Η λήψη πτυχίου από τους μετεγγραφομένους αυτούς δεν είναι δυνατή εάν δεν συμπληρωθεί ο αριθμός εξαμήνων που προβλέπεται για το οικείο τμήμα κατά τη διαδικασία των παραγράφων 2 και 4 του άρθρου 24 του Ν. 1268/1982, συνυπολογιζομένων των εξαμήνων σπουδών στη σχολή προέλευσης, της οποίας κάθε έτος ισοδυναμεί με δύο εξάμηνα της σχολής υποδοχής. Η παράγραφος 3 του άρθρου 3 εφαρμόζεται ανάλογα.
10. Η ανακοίνωση της σειράς μετεγγραφής γίνεται μέσα σε δεκαπέντε μέρες από τη λήξη των εξετάσεων. Η προθεσμία και η διαδικασία μετεγγραφής ορίζονται με απόφαση της σχολής υποδοχής. Η παράγραφος 3 του άρθρου 3 εφαρμόζεται ανάλογα.
11. Οι μετεγγραφές του κεφαλαίου αυτού διενεργούνται μια φορά το χρόνο και στην αρχή του ακαδημαϊκού έτους. Τα εδάφια β και γ της παραγράφου 5 του άρθρου 3 εφαρμόζονται ανάλογα. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και ύστερα από γνώμη της οικείας Συγκλήτου όταν πρόκειται για Α.Ε.Ι., καθορίζεται η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων μετεγγραφής, ο τρόπος ελέγχου και το είδος των απαιτούμενων δικαιολογητικών, η περίοδος που διεξάγονται οι εξετάσεις και γενικά ρυθμίζεται κάθε διαδικαστικό ή άλλο ζήτημα που αφορά την εφαρμογή των διατάξεων του κεφαλαίου αυτού.
12. Με κοινές αποφάσεις των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Οικονομικών καθορίζονται οι αμοιβές ή αποζημιώσεις που καταβάλλονται σύ όσους απασχολούνται με τη διαδικασία οργάνωσης, διεξαγωγής των εξετάσεων και έκδοσης των σχετικών αποτελεσμάτων.
13. Για το ομοταγές των σχολών του εξωτερικού εφαρμόζεται η παράγραφος 5 του άρθρου 45 του Ν. 1268/1982 όταν πρόκειται για Α.Ε.Ι., του άρθρου 74 του Ν. 576/1977 όταν πρόκειται για Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση και της παρ. 7 του άρθρου 2 της υπ’ αριθμόν ΣΤ5/5/26.4.1982 κοινής απόφασης των Υπουργών Προεδρίας Κυβερνήσεως και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (ΦΕΚ 213/26.4.1982 τ. Β `) όταν πρόκειται για Παιδαγωγικές Ακαδημίες και Σχολές Νηπιαγωγών.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ΄
Κατατάξεις.
Άρθρο 6
Υποχρεώσεις – δικαιώματα κατατασσομένων.
Οι κατατασσόμενοι κατά τις διατάξεις αυτού του κεφαλαίου, έχουν όλες τις υποχρεώσεις των φοιτητών ή σπουδαστών της σχολής υποδοχής και τα δικαιώματα των παραγράφων 2, 3 και 8 του άρθρου 29 του Ν. 1268/1982. Επίσης μπορούν να μετέχουν στους συνδικαλιστικούς φορείς και στα όργανα διοίκησης της σχολής υποδομής. Κατεξαίρεση δεν μπορούν να δημιουργήσουν προϋποθέσεις μετεγγραφής σε άλλους, κατά τις διατάξεις της παραγράφου 6 περίπτωση Β του άρθρου 2.
Άρθρο 7
Από ανώτατη σε ανώτατη σχολή. Πτυχιούχοι Α.Ε.Ι. του εσωτερικού ή ομοταγών του εξωτερικού ως και απόφοιτοι των παραγωγικών σχολών αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας κατατάσσονται σε τμήμα Α.Ε.Ι. ύστερα από απόφαση της Γ.Σ. του τμήματος και σε ποσοστό 15% για κάθε τμήμα, με την επιφύλαξη της παραγράφου 5 του άρθρου 9. Για τα Θεολογικά τμήματα το ποσοστό αυτό ορίζεται σε 40%. Οι διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 3 πλην του δεύτερου εδαφίου εφαρμόζονται ανάλογα.
Άρθρο 8
Από ανώτατη σε ανώτερη σχολή.
1. Πτυχιούχοι ή φοιτητές Α Ε.Ι. του εσωτερικού ή ομοταγών του εξωτερικού ως και απόφοιτοι ή σπουδαστές παραγωγικών σχολών αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας κατατάσσονται σε έτος σπουδών ανώτερης σχολής του εσωτερικού, ύστερα από απόφαση της σχολής υποδοχής και σε ποσοστό 10% για κάθε έτος σπουδών. Όταν πρόκειται για σχολή υποδοχής ΚΑΤΕΕ το ποσοστό αυτό υπολογίζεται για κάθε εξάμηνο σπουδών στο μισό του αριθμού των εισακτέων.
2. Οι φοιτητές ή σπουδαστές της προηγούμενης παραγράφου μπορούν να καταταγούν μόνο εάν έχουν τελειώσει με επιτυχία το πρώτο τουλάχιστον έτος σπουδών της σχολής προέλευσης. Ειδικά για τους φοιτητές Α.Ε.Ι. από το ακαδημαϊκό έτος 1984-85 και επόμενα, απαιτείται να έχουν εξετασθεί με επιτυχία σε όλα τα μαθήματα των δύο πρώτων εξαμήνων. Η παράγραφος 3 του άρθρου 3 εφαρμόζεται ανάλογα σε όσους υπάγονται στο άρθρο αυτό.
Άρθρο 9
Από ανώτερη σε ανώτατη σχολή.
1. Πτυχιούχοι ανώτερων Τεχνικών και Επαγγελματικών Σχολών και της Ανώτερης Σχολής Εκπαιδευτικών Τεχνολόγων Μηχανικών κατατάσσονται με απόφαση της Γ.Σ. του οικείου τμήματος σε τμήματα Α.Ε.Ι. αντίστοιχης ή συγγενούς ειδικότητας και σε ποσοστό 15% για κάθε τμήμα. Η παράγραφος 3 του άρθρου 3 εφαρμόζεται ανάλογα.
2. Πτυχιούχοι Παιδαγωγικών Ακαδημιών, Σχολών Νηπιαγωγών, Σχολών Οικιακής Οικονομίας και Εθνικής Ακαδημίας Σωματικής Αγωγής, ύστερα από απόφαση της Γ.Σ. του οικείου τμήματος και σε ποσοστό 10%, κατατάσσονται στο πρώτο έτος ή εξάμηνο των Θεολογικών, Φιλοσοφικών (εκτός των ξενόγλωσσων τμημάτων) και Φυσικομαθηματικών (εκτός φαρμακευτικών τμημάτων) σχολών των Α.Ε.Ι., όπως αυτές λειτουργούν κατά το ακαδημαϊκό έτος 1981-82 και θα αναδιαρθρωθούν με το Ν. 1268/1982 για τα επόμενα έτη.
3. Οι διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου εκτός των Θεολογικών Σχολών και σε ποσοστό 3% ισχύουν και για πτυχιούχους ανώτερων εκκλησιαστικών σχολών.
4. Ύστερα από απόφαση της Γ.Σ. του οικείου τμήματος, πτυχιούχοι ανώτερων εκκλησιαστικών σχολών κατατάσσονται σε ποσοστό 20% στα Θεολογικά τμήματα των Α.Ε.Ι. το ποσοστό αυτό κατανέμεται κατά 10% μεταξύ κληρικών και μοναχών και κατά 10% μεταξύ λαϊκών υποψηφίων. Αδιάθετο υπόλοιπο από τα ποσοστά αυτά καλύπτεται από υποψήφιους της άλλης κατηγορίας. Η σειρά της κατάταξης καθορίζεται από τη σχολή υποδοχής με βάση το βαθμό πτυχίου της σχολής προέλευσης. Οι διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 3 εφαρμόζονται ανάλογα. Η όλη διαδικασία καθορίζεται με απόφαση της σχολής υποδοχής.
5. Στους υποψήφιους του άρθρου 7 για κατάταξη στην Πάντειο Ανώτατη Σχολή Πολιτικών Επιστημών και μέσα στο ίδιο ποσοστό, περιλαμβάνονται και οι πτυχιούχοι των Παιδαγωγικών Ακαδημιών, των Σχολών Νηπιαγωγών και των Εκκλησιαστικών Παιδαγωγικών Ακαδημιών.
Άρθρο 10
Από ανώτερη σε ανώτερη σχολή
Πτυχιούχοι ανώτερων σχολών του εσωτερικού ή ομοταγών του εξωτερικού κατατάσσονται σε έτος ή εξάμηνο σπουδών ανώτερης σχολής, ύστερα από απόφαση της σχολής υποδοχής και σε ποσοστό 10% για κάθε έτος σπουδών. Όταν πρόκειται για σχολή υποδοχής ΚΑΤΕΕ, το ποσοστό αυτό υπολογίζεται για κάθε εξάμηνο σπουδών στο μισό του αριθμού των εισακτέων. Η παράγραφος 3 του άρθρου 3 εφαρμόζεται ανάλογα.
Άρθρο 11
Ζητήματα κατατάξεων και σπουδών
1. Οι κατατάξεις διενεργούνται μία φορά το χρόνο στην αρχή του ακαδημαϊκού έτους. Με αποφάσεις του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και ύστερα από γνώμη της Γ.Σ. του οικείου τμήματος όταν πρόκειται για Α.Ε.Ι., καθορίζεται η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων κατάταξης, το είδος των απαιτούμενων δικαιολογητικών, οι σχολές αντίστοιχης ή συγγενούς ειδικότητας, ο τρόπος επιλογής ο οποίος μπορεί να είναι με εξετάσεις, οπότε ορίζονται και τα εξεταζόμενα μαθήματα ή με διαγωνισμό ή με βάση το βαθμό πτυχίου ή με συνδυασμό αυτών, η κατανομή του ποσοστού των κατατασσομένων ανά έτος σπουδών εφόσον η κατάταξη γίνεται σε περισσότερα από ένα έτη και γενικά ρυθμίζεται κάθε διαδικαστικό ή άλλο ζήτημα που αφορά την εφαρμογή των διατάξεων αυτού του κεφαλαίου.
2. Για το ομοταγές των σχολών του εξωτερικού και τον καθορισμό ετών ή εξαμήνων κατάταξης των άρθρων 8 και 10, εφαρμόζεται ανάλογα η παράγραφος 13 του άρθρου 5.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε΄
Ειδικές ρυθμίσεις.
Άρθρο 12
Μεταβατικές διατάξεις.
1. Κατά το ακαδημαϊκό έτος 1982-83 οι μετεγγραφές φοιτητών ομοταγών ανώτατων σχολών του εξωτερικού σε αντίστοιχες σχολές του εσωτερικού θα διενεργηθούν από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με συντονισμό του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και ύστερα από εξετάσεις στα μαθήματα και την ύλη των ιδίων εξετάσεων του ακαδημαϊκού έτους 1981-82. Το ποσοστό των μετεγγραφομένων ορίζεται σε 30% και είναι πέρα από τα ποσοστά της παραγράφου 4 του άρθρου 4. Οι μετεγγραφόμενοι κατανέμονται ύστερα από απόφαση του Δ.Σ. του τμήματος στο οποίο μετεγγράφονται ή του Προέδρου του τμήματος εάν δεν υπάρχει Δ.Σ. ή του Κοσμήτορα της Σχολής σε κάθε άλλη περίπτωση, σε έτος ή εξάμηνο σπουδών ανάλογα με τη φοιτητική τους κατάσταση, όπως αυτή προκύπτει από το πιστοποιητικό σπουδών της σχολής προέλευσης και αντιστοιχεί στο πρόγραμμα σπουδών του τμήματος. Η παράγραφος 3 του άρθρου 3 εφαρμόζεται ανάλογα. Για τις προθεσμίες υποβολής αιτήσεων μετεγγραφής και διεξαγωγής των εξετάσεων, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, τα απαραίτητα μέτρα για τη διεξαγωγή των εξετάσεων και κάθε άλλο σχετικό ζήτημα, εφαρμόζονται ανάλογα οι διατάξεις που ίσχυαν για τις μετεγγραφές αυτές κατά το ακαδημαϊκό έτος 1981- 82. Για το ακαδημαϊκό έτος 1982-83 οι υποψήφιοι για μετεγγραφή από Α.Ε,Ι. του εξωτερικού, που παίρνουν μέρος στις εξετάσεις που διενεργεί το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, μπορούν να υποβάλουν το πιστοποιητικό σπουδών, από το οποίο θα προκύπτει ότι έχουν επιτύχει στις τμηματικές εξετάσεις όλων των υποχρεωτικών και κατ’ επιλογή υποχρεωτικών μαθημάτων του πρώτου έτους της σχολής προέλευσης, μέχρι την προηγούμενη της έκδοσης των αποτελεσμάτων. Η ημερομηνία αυτή θα καθορισθεί με ανακοίνωση της Πρυτανείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 36 του Ν. 1304/1982 (ΦΕΚ Α` 144).
2. Κατά το ακαδημαϊκό έτος 1982-83 οι μετεγγραφές σπουδαστών από ομοταγείς ανώτερες σχολές του εξωτερικού σε αντίστοιχες σχολές του εσωτερικού θα διενεργηθούν σύμφωνα με τις διατάξεις που ίσχυαν κατά το ακαδημαϊκό έτος 1981-82.
3. Κατά το ακαδημαϊκό έτος 1982-83 και μέχρι να εκδοθούν οι προβλεπόμενες στην παράγραφο 1 του άρθρου 11 αποφάσεις, οι κατατάξεις διενεργούνται σύμφωνα με τις διατάξεις που ίσχυαν κατά το ακαδημαϊκό έτος 1981-82 και εφαρμόζονται ανάλογα.
4. Στην ΑΣΕΤΕΜ της ΣΕΛΕΤΕ και τις σχολές των ΚΑΤΕΕ, εισάγονται κατεξαίρεση κατά το ακαδημαϊκό έτος 1982-83 και σε ποσοστό 10% του συνολικού αριθμού εισακτέων, απόφοιτοι των Μέσων Τεχνικών και Επαγγελματικών Σχολών που καταργήθηκαν με το Ν. 576/1977. Τα της εισαγωγής ρυθμίζονται από τις διατάξεις του Π.Δ. 726/1979. Με απόφαση της σχολής υποδοχής και με βάση τη βαθμολογία εισαγωγής, από τους εισαγομένους εγγράφονται οι μισοί στο χειμερινό και οι άλλοι μισοί στο εαρινό εξάμηνο.
5. Οι διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 51 του Ν. 576/1977 διατηρούνται κατεξαίρεση σε ισχύ κατά το ακαδημαϊκό έτος 1982-83 και μόνο για ό,τι αφορά την εγγραφή των δύο πρώτων πτυχιούχων κάθε τμήματος σε Α.Ε.Ι. Κατά το ίδιο ακαδημαϊκό έτος οι δύο πρώτοι πτυχιούχοι των τμημάτων Αδελφών Νοσοκόμων των ΚΑΤΕΕ και των Σχολών Αδελφών Νοσοκόμων αρμοδιότητας Υπουργείου Υγείας και Προνοίας μπορούν να εγγραφούν και στο νοσηλευτικό τμήμα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
6. Στο τέλος της παραγράφου 1 του άρθρου 7 του Ν. 741/1977 προστίθεται εδάφιο που έχει ως ακολούθως: “Με ίδιες αποφάσεις και ύστερα από γνώμη των οικείων Α.Ε.Ι. μπορεί να απαλλάσσεται ορισμένη κατηγορία αλλοδαπών, εάν συντρέχουν σοβαροί λόγοι αδυναμίας καταβολής των τελών αυτών”. Η ισχύς της διάταξης αυτής αρχίζει από το ακαδημαϊκό έτος 1981-82.
7. Οι διατάξεις των παραγράφων 1-3 του άρθρου 13 του Ν. 646/1977 διατηρούνται σε ισχύ μέχρι και το ακαδημαϊκό έτος 1983-84. Η παράγραφος 3 του άρθρου 3 του παρόντος εφαρμόζεται ανάλογα. Στο τέλος της παραγράφου 1 του άρθρου 13 του Ν. 646/1977 προστίθεται: “ή φοιτούν στο πρώτο έτος σπουδών και κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους λήγει η υπηρεσία του γονέα τους στο εξωτερικό ή διακόπτεται χωρίς αίτησή του. Στη τελευταία περίπτωση μετεγγράφονται στο πρώτο έτος χωρίς να απαιτείται η παραπάνω δεύτερη προϋπόθεση του στοιχείου αυτού”.
8. Όπου στο νόμο αυτό προβλέπεται απόφαση η γνώμη Γ.Σ. ή Δ.Σ. τμήματος Α.Ε.Ι., μέχρι τη συγκρότησή τους, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 1268/1982, οι αποφάσεις λαμβάνονται ή οι γνώμες εκφέρονται από τον Πρόεδρο του τμήματος και σε κάθε περίπτωση από τον Κοσμήτορα της Σχολής. 9. Κατά το ακαδημαϊκό έτος 1982-83 για τους σπουδαστές της Εθνικής Ακαδημίας Σωματικής Αγωγής, δεν εφαρμόζονται το τελευταίο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 2 και η παράγραφος 1 του άρθρου 3.
Άρθρο 13
1. Η διάταξη της παραγράφου 2 του άρθρου 2 του Ν. 4352/1964, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 13 του Ν. 1232/1982 δεν έχει εφαρμογή για
α) τις επιτροπές που συγκροτούνται για τη διενέργεια των μετεγγραφών κατά το άρθρο 5,
β) τα κάθε φύσης συμβούλια, επιτροπές και ομάδες, αρμοδιότητας Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, που συγκροτούνται για την οργάνωση, διεξαγωγή, εποπτεία, έκδοση αποτελεσμάτων κλπ. κάθε είδους εξετάσεων, όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, καθώς και την επιλογή, εισαγωγή, κατάταξη κλπ. μαθητών, σπουδαστών και φοιτητών στα σχολεία και στις σχολές όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης,
γ) τις εφορείες που προβλέπονται από το άρθρο 3 του Ν. 5019/1931, όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 2 του Α.Ν. 1297/1938, την παράγραφο 6 του άρθρου 50 του Ν. 576/1977, το άρθρο 16 του Π.Δ. 1025/1977 και
δ) τα συμβούλια και τις επιτροπές των εκκλησιαστικών Ν.Π.Δ.Δ. εκτός ΤΑΚΕ, ΟΔΕΠ, ΟΔΜΠ Κρήτης και Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου.
2. Η ισχύς του άρθρου αυτού ανατρέχει από 25.2.1982, ημέρα που άρχισε η ισχύς του Ν. 1232/1982.
Άρθρο 14
Κατάργηση διακρίσεων μεταξύ των φύλων.
1. Από το ακαδημαϊκό έτος 1983-84 ο αριθμός των εισακτέων σπουδαστών σύ όλες τις ανώτατες και ανώτερες σχολές και τα τμήματα αυτών καθορίζεται συνολικά και ανεξάρτητα από το φύλο των υποψηφίων. Από την ισχύ του παρόντος καταργούνται όλες οι διατάξεις που αναφέρονται στην εισαγωγή σπουδαστών σε ανώτατες ή ανώτερες σχολές από ένα μόνο φύλο ή σε ποσοστά από καθένα φύλο.
2. Από την ισχύ του παρόντος καταργούνται
α) Οι διατάξεις που προβλέπουν το διορισμό υποψηφίων από ένα μόνο φύλο ή σε ποσοστά από καθένα φύλο σε θέσεις εκπαιδευτικού προσωπικού των δημοσίων σχολείων δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης και των Σχολών Εκπαίδευσης Διδακτικού Προσωπικού. Εφεξής στις θέσεις αυτές διορίζονται υποψήφιοι με βάση τα γενικά προσόντα και κριτήρια και ανεξάρτητα από το φύλο τους.
β) Οι διατάξεις του άρθρου 12 παρ. 6 του Ν. 309/1976 “περί οργανώσεως και διοικήσεως της Γενικής Εκπαιδεύσεως” και το σε εκτέλεση αυτών εκδοθέν Π.Δ. 415/1980 “περί καθορισμού της κατά φύλον συνθέσεως των οργανικών θέσεων του διδακτικού προσωπικού των Δημοτικών Σχολείων”. Εφεξής οι διορισμοί στις κενές θέσεις δασκάλων γίνονται ανεξάρτητα από το φύλο τους και κατά σειρά όπως αυτή ορίζεται από τις διατάξεις του άρθρου 44 του Ν. 309/1976.
Άρθρο 15
Σειρά διορισμού στρατευθέντων κατά τη φοίτησή τους.
Το άρθρο 15 του Ν. 3997/1959 “περί Σχολής Νηπιαγωγών και άλλων τινών διατάξεων” αντικαθίσταται ως εξής: “Η σειρά διορισμού εκπαιδευτικών λειτουργών που διέκοψαν τη φοίτησή τους στις οικείες σχολές λόγω στράτευσής τους πριν κάμουν έναρξη των πτυχιακών τους εξετάσεων, καθορίζεται κατά τόσα έτη ενωρίτερα από το έτος αποφοίτησής τους, όσα τα έτη που υπηρέτησαν στις τάξεις του στρατεύματος, με την προϋπόθεση ότι υπέβαλαν ή θα υποβάλουν αίτηση διορισμού εντός έτους από την αποφοίτησή τους”.
Άρθρο 16
Διορισμός υποτρόφων
Η παράγραφος 2 του άρθρου 2 του Ν. 37/1975 “περί τροποποιήσεως, αντικαταστάσεως και καταργήσεως διατάξεών τίνων αφορωσών εις τας εισιτηρίους εξετάσεις διά τας Ανωτάτας και Ανωτέρας Σχολάς” αντικαθίσταται ως εξής:
“2. Οι διατελούντες ή διατελέσαντες υπότροφοι κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, σύμφωνα με τις διατάξεις του καταργηθέντος άρθρου 8 του Ν. 237/1969, υποχρεούνται να υπηρετήσουν επί τρία έτη στα σχολεία της δημόσιας μέσης εκπαίδευσης, προτιμώμενοι για διορισμό από τους λοιπούς υποψήφιους που υπέβαλαν αίτηση στο ίδιο έτος. Από τους υποτρόφους οι έχοντες διδακτορικό δίπλωμα μπορούν να υπηρετήσουν και σε θέσεις διδακτικού ερευνητικού προσωπικού των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Όσο, από τους παραπάνω υποτρόφους δεν εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους για οποιονδήποτε λόγο, υποχρεούνται να επιστρέψουν το χρηματικό ποσό της υποτροφίας με τη φροντίδα του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών”. Με απόφαση των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Οικονομικών ρυθμίζονται οι λεπτομέρειες εφαρμογής του παρόντος.
Άρθρο 17
1. Μέλη Πρυτανικών Αρχών, Συγκλητικοί ή Κοσμήτορες Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, που για οποιοδήποτε λόγο αδυνατούν να ασκήσουν τα καθήκοντά τους ως την ολοκλήρωση των διαδικασιών των παρ. 1-6 του άρθρου 30 του Ν. 1268/1982 “Για τη δομή και λειτουργία των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων”, αναπληρώνονται κατά σειρά από τα αρχαιότερα μέλη του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού της ανώτερης δυνατής βαθμίδας του οικείου Α.Ε.Ι. ή της οικείας Σχολής, τα οποία αποδέχονται την αναπλήρωση.
2. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που για οποιοδήποτε λόγο κενωθεί η αντίστοιχη θέση.
3. Η αρχαιότητα κρίνεται από την ημερομηνία διορισμού στις θέσεις που τα μέλη του Δ.Ε.Π. κατείχαν πριν από τις 16 Ιουλίου 1982.
4. Η ανάληψη των καθηκόντων των αναπληρωτών πιστοποιείται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Άρθρο 18
Φραστικές διορθώσεις διατάξεων του Ν. 1268/1982.
1. Στο άρθρο 5, παρ. 2 η φράση “Έναν εκπρόσωπο του Υπουργείου Συντονισμού” αντικαθίσταται από τη φράση “Έναν εκπρόσωπο του Υπουργείου Έρευνας και Τεχνολογίας”.
2. Στο άρθρο 5 παρ. 2 το τελευταίο εδάφιο αντικαθίσταται ως εξής: “Από έναν εκπρόσωπο της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας, της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ενώσεων Γεωργικών Συνεταιρισμών, του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών”.
3. Στο άρθρο 7 παρ. 1 και ανάμεσα στις λέξεις “του Καθηγητή” και “από Διοικητικό Συμβούλιο” προστίθεται η λέξη “ή”.
4. Στο άρθρο 15 παρ. 2 εδ. (γ) αντικαθίσταται οι λέξεις “Δόκιμου Καθηγητή” με τη λέξη “Λέκτορα”.
5. Στο άρθρο 30 παρ. 7 αντικαθίστανται η λέξη και ο αριθμός “παρ. 1 με την λέξη και αριθμό “παρ. 2”.
6. Στο άρθρο 31 παρ. 4 εδ. (β) και ανάμεσα στις λέξεις “μόλις” και “συμπληρώσουν”, η λέξη “τις” αντικαθίσταται με τη λέξη “τη”.
7. Στο άρθρο 32 Παρ. 5 η λέξη “Επικουρικού” αντικαθίσταται με τη λέξη “Επίκουρου”.
8. Στο άρθρο 45 παρ. 10 η λέξη και αριθμός “παρ. 9” αντικαθίσταται με τη λέξη και αριθμό “παρ. 8”.
Άρθρο 19
Τελικές διατάξεις.
1. Οι διατάξεις του άρθρου 3 του Ν. 287/1976, των παραγράφων 1 και 4 του άρθρου 7 του Ν. 646/1977 και του Π.Δ. 251/31.3.1982 διατηρούνται σε ισχύ.
2. Μέχρι να εκδοθούν τα π.δ. της παραγράφου 3 του άρθρου 1, η νομοθεσία για τις μετεγγραφές και κατατάξεις των σχολών αυτών εξακολουθεί να ισχύει.
3. Από την έναρξη της ισχύος του νόμου αυτού καταργούνται οι ειδικές ή γενικές διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας, οι οποίες είτε είναι αντίθετες με τις διατάξεις του νόμου αυτού είτε ρυθμίζουν θέματα μετεγγραφών ή κατατάξεων διαφορετικά από το νόμο αυτό.
Άρθρο 20
Έναρξη ισχύος.
Η ισχύς του νόμου αυτού αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εκτός αν ορίζεται άλλος χρόνος έναρξης σε επιμέρους διατάξεις.
Παραγγέλλομεν να δημοσιευθή στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το κείμενο του παρόντος και να εκτελεσθή ως νόμος του Κράτους.
Αθήνα, 30 Σεπτεμβρίου 1982
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Γ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ