Νόμος 1394 ΦΕΚ Α΄125 125/14.9.1983
Εκπαίδευση των Στελεχών του Στρατού Ξηράς.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Κυρούμεν και εκδίδομεν τον κατωτέρω υπό της Βουλής ψηφισθέντα νόμον

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄

Άρθρο 1
Σκοπός
Με αυτόν το νόμο καθορίζονται όσα αφορούν την εκπαίδευση των Στελεχών του Στρατού Ξηράς σε Σχολές , Κέντρα Εκπαιδεύσεως και Κέντρα Επιστημονικών – τεχνολογικών εφαρμογών , στο εσωτερικό και εξωτερικό , εκτός από τις παραγωγικές Σχολές.

Άρθρο 2
Ορισμοί
Όπου σ` αυτόν το νόμο αναφέρεται ο όρος Σχολές ή ΚΕ εννοούνται οι Στρατιωτικές Σχολές και τα Κέντρα Εκπαιδεύσεως , που υπάγονται στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (ΥΕΘΑ), δια μέσου του Γενικού Επιτελείου Στρατού εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄
Εκπαίδευση Στελεχών στο Εσωτερικό

Άρθρο 3
Προορισμός Σχολών

1 Προορισμός των Σχολών και των ΚΕ είναι να παρέχουν στρατιωτική, τεχνική και επιστημονική εκπαίδευση στο προσωπικό του Στρατεύματος.

2 Τον ειδικότερο προορισμό κάθε Σχολής ή ΚΕ καθορίζει ο οργανισμός λειτουργίας τους.

Άρθρο 4
Σχολές και Κέντρα Εκπαιδεύσεως

1 Στο Στρατό λειτουργούν οι εξής Σχολές και ΚΕ:
α) Σχολές Εκπαιδεύσεως Αξιωματικών Οπλών- Σωμάτων
1 ) Σχολή Πεζικού
2) Σχολή Ιππικού-Τεθωρακισμένων
3) Σχολή Πυροβολικού
4) Σχολή Μηχανικού
5) Σχολή Διαβιβάσεων
5Α) Σχολή Αεροπορίας Στρατού.
6) Σχολή Τεχνικού
7) Σχολή Εφοδιασμού-Μεταφορών
8) Σχολή Υλικού Πολέμου
9) Σχολή Υγειονομικού
10) Σχολή Οικονομικού
11) Σχολή Στρατολογικού
12) Σχολή Ελεγκτικού
13) Σχολή Ταχυδρομικού
14) Σχολή Στρατιωτικών Γραμματέων
β) Σχολές Γενικής Εκπαιδεύσεως:
1 ) Σχολής Επιτελών
2) Σχολή πτέρυγα Ψυχολογικών επιχειρήσεων Σχολής Πολέμου. 3) Σχολή Πληροφοριών.
4) ….
5) Στρατιωτική Σχολή Σωματικής Αγωγής (ΣΣΣΑ).
γ) Σχολές Ειδικής Εκπαιδεύσεως.
1 ) Σχολή Αλεξιπτωτιστών.
2) Σχολή Αεροπορίας Στρατού (ΣΑΣ).
3) Σχολή Στατιστικής
4) Σχολή Επιλογής.
5) Σχολή Εκπαιδεύσεως Τεχνικών Τηλεπικοινωνίας
6) Σχολή Στρατονομίας
δ) Κέντρα Εκπαιδεύσεως
1) Κέντρα Εκπαιδεύσεως Οπλών-Σωμάτων
2) Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ανορθοδόξου Πολέμου (ΚΕΑΠ)
3) Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ορεινού Αγώνος-Χιονοδρόμων (ΚΕΟΑΧ).
4) Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ειδικών Δυνάμεων (ΚΕΕΔ)
ε) Σχολές Ανώτατης Τεχνικής Εκπαιδεύσεως
1 ) Σχολή Τεχνικής Εκπαιδεύσεως Αξιωματικών Μηχανικού (ΣΤΕΑΜΧ)
2. Σχολή Τηλεπικοινωνιών – Ηλεκτρονικών Αξιωματικών Διαβιβάσεων (ΣΤΗΑΔ)
3) Σχολή Τεχνικής Εκπαιδεύσεως Αξιωματικών Τεχνικού (ΣΤΕΑΤΧ)
4) Σχολή Τοπογραφίας
στ) Σχολές Ανώτατης Στρατιωτικής Εκπαιδεύσεως: Σχολή Πολέμου
Όπως τροποποιήθηκε με το Άρθρο τέταρτο ΝΟΜΟΣ 4535/2018 και ισχύει από 30/4/2018

2. Με πρόταση των αρμόδιων φορέων του ΓΕΣ και με σκοπό την ενημέρωση, εκπαίδευση ή ανανέωση των γνώσεων των Αξιωματικών σε θέματα νέων οπλικών ή τηλεπικοινωνιακών ή άλλων συστημάτων είναι δυνατό να ιδρύονται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας νέα τμήματα στις Σχολές που λειτουργούν όπως ειδικότερα καθορίζεται από τον οργανισμό κάθε Σχολής.

Άρθρο 5
Έδρα-Υπαγωγή

1. Η έδρα και η υπαγωγή κάθε Σχολής ή ΚΕ καθορίζεται, με διαταγή του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

2. Οι Σχολές και τα ΚΕ υπάγονται στο Γενικό Επιτελείο Στρατού, δια μέσου των αντιστοίχων Διευθύνσεων ή άλλων αρμοδίων φορέων του.

3. Οι Σχολές και τα ΚΕ είναι μονάδες διοικητικώς ανεξάρτητες, που μπορούν να είναι και οικονομικώς ανεξάρτητες ή προσκολλούνται για διοικητική μέριμνα σε άλλες Διοικήσεις

Άρθρο 6
Συγκρότηση-Συνένωση Σχολών

1. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, ύστερα από εισήγηση του Αρχηγού ΓΕΣ, συγκροτούνται και άλλες Σχολές ή ΚΕ που λειτουργούν ως ανεξάρτητες ή υπάγονται, σε άλλες Σχολές.

2. Ο ΥΕΘΑ μπορεί με απόφασή του ύστερα από εισήγηση του Αρχηγού ΓΕΣ να συνενώσει, περισσότερες από μια Σχολές ή ΚΕ, χωρίς αλλαγή του σκοπού και της αποστολής κάθε Σχολής ή ΚΕ.

Άρθρο 7
Αναστολή-Λήξη Λειτουργίας Σχολών

1 Ο ΥΕΘΑ μπορεί με απόφασή του να αναστείλει τη λειτουργία Σχολών και ΚΕ ή τμημάτων αυτών, με πρόταση του Αρχηγού ΓΕΣ εάν οι ανάγκες της Υπηρεσίας το επιβάλλουν.

2. Σε περιπτώσεις εξαιρετικής ανάγκης, μπορεί ο ΥΕΘΑ, με πρόταση του Αρχηγού ΓΕΣ, να διατάξει τη διακοπή της εκπαιδεύσεως σε Σχολές και ΚΕ ή σε τμήματά τους, χωρίς να γίνουν εξετάσεις. Σε περίπτωση που η διάρκεια της φοιτήσεως στη Σχολή έχει υπερβεί τα τρία πέμπτα (3/5) του συνολικού χρόνου, η εκπαίδευση θεωρείται ότι έληξε και η επίδοση των σπουδαστών προσδιορίζεται από τη βαθμολογία που έλαβαν μέχρι την έξοδό τους. Σε περίπτωση διακοπής της εκπαιδεύσεως προ της συμπληρώσεως των 3/5 του προβλεπόμενου χρόνου, αυτή συνεχίζεται ή επαναλαμβάνεται με νεώτερη διαταγή, ανάλογα με τις συνθήκες.

Άρθρο 8
Φοίτηση-Επιπτώσεις

1. Οι Σχολές ή τα τμήματα Σχολών, Οπλων και Σωμάτων, στα οποία πρέπει να φοιτήσουν υποχρεωτικώς οι Αξιωματικοί για να αποκτήσουν τα τυπικά προσόντα για την προαγωγή τους καθορίζονται από τις ισχύουσες διατάξεις.

2. Η επιτυχημένη αποφοίτηση των Αξιωματικών από τις Σχολές του Όπλου ή Σώματός των θεωρείται απαραίτητο προσόν για την παραπέρα εξέλιξή τους.

Άρθρο 9
Περιορισμοί Φοιτήσεως
Οι Αξιωματικοί που αποφοιτούν από την ΣΤΕΑΜΧ- ΣΤΗΑΔ-ΣΤΕΑΤΧ ή σχολή πανεπιστημιακού επιπέδου εσωτερικού ή εξωτερικού δεν μπορούν να φοιτήσουν στη Σχολή Πολέμου, πριν περάσουν δύο χρόνια από την αποφοίτησή τους εκτός αν πρόκειται να καταληφθούν από το όριο ηλικίας για φοίτηση.

Άρθρο 10
Βαθμολογία-Πτυχίο

1. Η βαθμολογία που ισχύει στις Σχολές και τα ΚΕ καθορίζεται από ειδικό νόμο για όλους τους Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων.

2. Οι Αξιωματικοί που με επιτυχία αποφοιτούν από τις Σχολές ή τα ΚΕ, παίρνουν πτυχίο, όπως ορίζεται από τις ισχύουσες διατάξεις.

Άρθρο 11
Διάρκεια Λειτουργίας Σχολών

1. Η διάρκεια λειτουργίας των τμημάτων υποχρεωτικής φοιτήσεως των Σχολών Εκπαιδεύσεως Αξιωματικών Οπλων-Σωμάτων ορίζεται ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν, δεν μπορεί όμως να είναι μικρότερη των τριών ή μεγαλύτερη των δώδεκα μηνών. Σε περίπτωση Πολέμου ή γενικής επιστρατεύσεως η διάρκεια καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας μετά από εισήγηση του Αρχηγού του ΓΕΣ.

2. Η έναρξη και η λήξη του χρόνου εκπαιδεύσεως κάθε εκπαιδευτικής σειράς των Σχολών και ο αριθμός των Αξιωματικών που θα φοιτήσουν σε κάθε σειρά ορίζονται με το ετήσιο πρόγραμμα εκπαιδεύσεως.

Άρθρο 12
Προσκλήσεις για φοίτηση
Η πρόσκληση των Αξιωματικών για συμμετοχή στους διαγωνισμούς και η φοίτηση στις Στρατιωτικές σχολές γίνεται με διαταγή του ΓΕΣ, που προκαλείται από τους αρμόδιους φορείς του.

Άρθρο 13
Αναβολές Φοιτήσεως

1. Στις Σχολές, στις οποίες η επιλογή για φοίτηση γίνεται ύστερα από διαγωνισμό, επιτρέπεται η αναβολή φοιτήσεως μόνο για λόγους υγείας ή για υπηρεσιακούς λόγους που διαρκεί μέχρι δύο εκπαιδευτικές σειρές.

2. Οι Αξιωματικοί που προάγονται κατά την διάρκεια της φοιτήσεως συνεχίζουν μέχρι τέλους την εκπαίδευσή τους.

3. Οι Αξιωματικοί που για λόγους υγείας διακόπτουν τη φοίτησή τους, καλούνται σε μια από τις επόμενες εκπαιδευτικές σειρές, όπως ειδικότερα καθορίζεται από τον οργανισμό της κάθε Σχολής.

Άρθρο 14
Εκπαίδευση Αξιωματικών Υγειονομικού.

1. Οι Αξιωματικοί Ιατροί Υγειονομικού ειδικεύονται υποχρεωτικά με φροντίδα της Υπηρεσίας. Η ειδικότητα προτιμήσεως δηλώνεται από αυτούς κατά το τελευταίο δίμηνο της φοιτήσεώς τους στο Τμήμα Βασικής Εκπαιδεύσεως της Σχολής Υγειονομικού. Η ειδίκευση γίνεται στο εσωτερικό και, όταν δεν υπάρχει δυνατότητα, στο εξωτερικό, αφορά τη λήψη μιας από τις ιατρικές ειδικότητες κατά τις ανάγκες της υπηρεσίας και έχει ως επακόλουθο πρόσθετη υποχρέωση παραμονής στο Στράτευμα, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Ο τρόπος κατανομής των ιατρών σε ειδικότητες, η επιλογή, ο προγραμματισμός και η διαδικασία προσκλήσεως για έναρξη ειδικεύσεως ρυθμίζονται με διαταγές του ΓΕΣ, που προκαλούνται από τους αρμόδιους φορείς.

2. Η μετεκπαίδευση στη συνέχεια καθορίζεται με βάση τις ανάγκες της Υπηρεσίας και η επιλογή γίνεται με εξετάσεις. Οι λεπτομέρειες των εξετάσεων και ο τρόπος επιλογής καθορίζονται με διαταγές του ΓΕΣ.

3. Η ειδίκευση και μετεκπαίδευση των οδοντιάτρων, φαρμακοποιών και κτηνιάτρων του Υγειονομικού γίνεται όπως καθορίζεται στις παρ. 1 και 2 του άρθρου.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄
Προσωπικό Σχολών

Άρθρο 15
Διάκριση Προσωπικού

1. Το Προσωπικό των Σχολών και των ΚΕ διακρίνεται σε διοικητικό, εκπαιδευτικό, εκπαιδευομένο και βοηθητικό, ως κατωτέρω:
α) Το διοικητικό προσωπικό αποτελείται από Μονίμους σ` ενέργεια Αξιωματικούς του Στρατού Ξηράς τοποθετημένους στις Σχολές ή στα ΚΕ με διαταγές του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας/ΓΕΣ. Οι θέσεις και η σύνθεση του προσωπικού αυτού καθορίζονται, από τους Πίνακες Οργανώσεως.
β) Το εκπαιδευτικό προσωπικό αποτελείται από Μόνιμους Αξιωματικούς σ` ενέργεια. Αξιωματικούς σε αποστρατεία, καθηγητές μόνιμους υπαλλήλους και ιδιώτες που προσλαμβάνονται με τις διατάξεις του ν. 993/1979 (ΦΕΚ 281 Α`).
γ) Το εκπαιδευόμενο προσωπικό αποτελείται από τους Μονίμους Υπαξιωματικούς, Εφέδρους Αξιωματικούς και Πολιτικό Προσωπικό του ΥΕΘΑ που φοιτά στις Σχολές και στα ΚΕ. Στις Στρατιωτικές Σχολές και τα ΚΕ μπορεί να φοιτά και Προσωπικό των άλλων Κλάδων των ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και οποιουδήποτε Υπουργείου.
δ) Το βοηθητικό προσωπικό αποτελείται από Αξιωματικούς, οπλίτες και ιδιώτες υπαλλήλους μονίμους ή με σύμβαση διαφόρων ειδικοτήτων. Οι θέσεις και η σύνθεση του προσωπικού αυτού καθορίζονται από τους Πίνακες Οργανώσεως.

2. Στους Αξιωματικούς του Διοικητικού Προσωπικού της Σχολής ή του ΚΕ είναι δυνατό να ανατεθούν και καθήκοντα εκπαιδευτού.

Άρθρο 16
Διοίκηση Σχολών.
Κάθε σχολή και ΚΕ, που υπάγεται στη ρύθμιση του νόμου αυτού, διοικείται από Αξιωματικό, ο βαθμός του οποίου προβλέπεται από τους Πίνακες Οργανώσεως της κάθε Σχολής ή ΚΕ και η πειθαρχική του δικαιοδοσία καθορίζεται στον οργανισμό λειτουργίας της Σχολής ή του ΚΕ.

Άρθρο 17
Εκπαίδευση.

1. Τα μαθήματα που διδάσκονται σε κάθε Σχολή και ΚΕ και ο απαιτούμενος αριθμός καθηγητών ορίζονται από τον οργανισμό τους. Η διδασκαλία των μαθημάτων γίνεται από κατάλληλο και ειδικευμένο προσωπικό.

2. Για την εκπαίδευση στους κανονισμούς και τις ασκήσεις των Οπλων και Σωμάτων του Στρατού δεν απαιτείται ο διορισμός καθηγητών ή εκπαιδευτών. Η εκπαίδευση αυτή ανατίθεται στους τοποθετημένους στη Σχολή ή το ΚΕ Αξιωματικούς, εκτός αν αυτοί δεν επαρκούν, οπότε επιτρέπεται ο διορισμός Αξιωματικών, Ανθυπασπιστών και Υπαξιωματικών από άλλες μονάδες, με διαταγή του ΓΕΣ.

Άρθρο 18
Αποζημίωση Εκπαιδευτών.

1. Αξιωματικοί, Ανθυπασπιστές και Μόνιμοι Υπαξιωματικοί, που υπηρετούν σε μια μονάδα και διορίζονται με διαταγή του ΓΕΣ εκπαιδευτές σε Σχολή ή ΚΕ, που υπάγεται στη ρύθμιση αυτού του νόμου, λαμβάνουν την προβλεπόμενη από τις ισχύουσες διατάξεις αποζημίωση. Το υπόλοιπο προσωπικό που προσκαλείται να διδάξει στις Σχολές και στα ΚΕ λαμβάνει την προβλεπόμενη από τις ισχύουσες κάθε φορά διατάξεις, αποζημίωση ανά ώρα, που προσδιορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών.

2. Για τη διδασκαλία των Κανονισμών, ασκήσεων ή άλλων μαθημάτων, που ο Διοικητής της Σχολής ή του ΚΕ αναθέτει με την ημερήσια Διαταγή, στους τοποθετημένους Αξιωματικούς στη Σχολή ή στο ΚΕ, δεν παρέχεται αποζημίωση.

Άρθρο 19
Σπουδαστικό – Εποπτικό Συμβούλιο.

1. Σε κάθε Σχολή και ΚΕ προβλέπεται η συγκρότηση Σπουδαστικού ή Εποπτικού Συμβούλιου.

2. Η σύνθεση, τα καθήκοντα και οι αρμοδιότητες Σπουδαστικού ή Εποπτικού Συμβουλίου καθορίζονται από τους οργανισμούς των Σχολών και ΚΕ.

Άρθρο 20
Διαδικασία Προσλήψεως Διδακτικού Προσωπικού.

1. Το Σπουδαστικό ή Εποπτικό Συμβούλιο κάθε Σχολής ή ΚΕ καθορίζει τον αριθμό του απαιτούμενου για πρόσληψη εκπαιδευτικού προσωπικού και τις ώρες διδασκαλίας για κάθε μάθημα.

2. Με μέριμνα κάθε σχολής και ΚΕ.
α) Καλούνται με όλα τα μέσα ενημέρωσης οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν αίτηση με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.
β) Ζητούνται από τους αρμόδιους φορείς προτάσεις για το διορισμό στρατιωτικών ως εκπαιδευτικών.

3. Το Σπουδαστικό ή Εποπτικό Συμβούλιο συντάσσει, με αξιολογική σειρά, πίνακα αυτών που έχουν τις προϋποθέσεις προσλήψεως ο οποίος υποβάλλεται από τη σχολή με τη γνώση της, στον Υπουργό Εθνικής Αμύνης για την έκδοση της σχετικής απόφασης πρόσληψης.

4. Η απόφαση για την πρόσληψη ή το διορισμό του εκπαιδευτικού προσωπικού λαμβάνεται για τους στρατιωτικούς από το Αρχηγό του ΓΕΣ και για τους ιδιώτες από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας.

5. Η πρόσληψη του ιδιωτικού προσωπικού συντελείται με την υπογραφή ατομικής σύμβασης εργασίας, ορισμένου χρόνου, από τον Διοικητή της Σχολής και τον προσλαμβανόμενο, στην οποία ορίζονται και οι υποχρεώσεις των συμβαλλομένων. Παράταση της ορισμένου χρόνου σύμβασης απαγορεύεται. Σε περίπτωση διαδοχικής πρόσληψης υπογράφεται νέα σύμβαση ορισμένου χρόνου, ύστερα από πρόταση του Σπουδαστικού ή Εποπτικού Συμβουλίου και με σύμφωνη γνώμη της Σχολής και νέα απόφαση πρόσληψης από τον Αρχηγό του ΓΕΣ. Η υπογραφή διαδοχικών συμβάσεων πρόσληψης δεν μετατρέπει τη σύμβαση σε αορίστου χρόνου.

Άρθρο 21
Διορισμός Εκπαιδευτικών με θητεία.

1. Αξιωματικοί απόστρατοι και ιδιώτες μπορούν, μετά από πρόταση του Σπουδαστικού Συμβουλίου των Σχολών ή των ΚΕ και με σύμφωνη γνώμη της Σχολής ή του ΚΕ , να διορίζονται με θητεία για τρία έτη και μηνιαίες αποδοχές, που καθορίζονται σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.Δ. 1198/1972 (ΦΕΚ 109 Α`). Ο διορισμός γίνεται με Προεδρικό Διάταγμα που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας.

2. Ο τρόπος επιλογής και η διαδικασία πρόσληψης καθορίζονται από τον οργανισμό των Σχολών και των ΚΕ.

Άρθρο 22
Προσόντα διδακτικού Προσωπικού
Οι υποψήφιοι για πρόσληψη ιδιώτες και στρατιωτικοί πρέπει να έχουν τα προσόντα για κάθε μάθημα , που προβλέπονται από τον οργανισμό της Σχολής.

Άρθρο 23
Υποχρεώσεις Εκπαιδευτικού Προσωπικού
Οι Σχολές μπορούν να αναθέτουν στο εκπαιδευτικό προσωπικό που συνδέεται με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου , τη σύνταξη μελετών διατριβών όπως και κάθε άλλη δραστηριότητα που έχει σχέση με την εκπαίδευση. Η εκτέλεση των παραπάνω εργασιών είναι υποχρεωτική και η αμοιβή ορίζεται σε ώρες απασχόλησης.

Άρθρο 24
Πειθαρχικά Παραπτώματα – Ποινές – Πειθαρχική Διαδικασία για το Ιδιωτικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό.

1. Πειθαρχικό αδίκημα αποτελεί κάθε παράβαση υπηρεσιακού καθήκοντος που γίνεται με πράξη ή παράλειψη από τον υπαίτιο και μπορεί να καταλογισθεί σ` αυτόν.

2. Πειθαρχικά αδικήματα είναι ιδιαίτερα:
α) Η αυθαίρετη συστηματική απουσία του υπαλλήλου από τα καθήκοντα ή αδικαιολόγητη αργοπορία στην προσέλευση και η πρόωρη ή ενδιάμεσα αυθαίρετη αποχώρηση από τη θέση του.
β) Η δημοσιογραφία χωρίς άδεια , σε θέματα υπηρεσιακής φύσης, καθώς και η παράβαση της επιβαλλόμενης από την υπηρεσία εχεμύθειας και η παροχή πληροφορίων σε αναρμόδια πρόσωπα.
γ) Η ενεργός συμμετοχή ή η αφανής συνεργασία με οργανώσεις, που από το σκοπό και τη δράση τους βρίσκονται έξω από τα πλαίσια του Συντάγματος και των νόμων.
δ) Η δημόσια, προφορικά ή γραπτά, άσκηση κριτικής των πράξεων των προϊσταμένων και η δυσμενής σχολίαση πράξεων άλλων υπαλλήλων, εφόσον δεν έχουν το χαρακτήρα της καταγγελίας ιεραρχικά.
ε) Οι εκδηλώσεις πολιτικής φύσης μέσα στην υπηρεσία ή η προσπάθεια προσηλυτισμού οπαδών σε πολιτική παράταξη ή σε θρησκεία.
στ) Η εκδήλωση ραθυμίας για την εκπλήρωση των καθηκόντων ή η επίδειξη αναξιοπρεπούς συμπεριφοράς.

3. Τα πειθαρχικά παραπτώματα του διδακτικού προσωπικού τιμωρούνται με τις παρακάτω ποινές:
α) Προφορική ή έγγραφη παρατήρηση.
β) Έγγραφη επίπληξη.
γ) Πρόστιμο χρηματικό όχι κατώτερο από το ένα δέκατο (1/10) ούτε ανώτερο των αποδοχών του προηγουμένου μήνα της επιβολής της ποινής.

4. Οι παραπάνω ποινές επιβάλλονται ύστερα από έγγραφη απολογία του τιμωρουμένου από το Διοικητή της Σχολής ή το νόμιμο αναπληρωτή του.

Άρθρο 25
Λύση Εργασιακής Σχέσης και απόλυση ιδιωτικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού
Η λύση της εργασιακής σχέσης ρυθμίζεται από τις διατάξεις των άρθρων 669 και 672 του Αστικού Κώδικα. Η καταγγελία γίνεται με έγγραφο του Διοικητή της Σχολής ή του ΚΕ, που κοινοποιείται στον ενδιαφερόμενο.

Άρθρο 26
Παύση Στρατιωτικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού.
Οι Αξιωματικοί σε ενέργεια, που δεν ανήκουν στην οργανική δύναμη των Σχολών, παύονται, με διαταγή του ΓΕΣ, κατά την διάρκεια της θητείας τους ως καθηγητές των Σχολών:
α) Για παραπτώματα που κολάσθηκαν μία ή πολλές φορές, ύστερα από πρόταση της Σχολής.
β) Για λόγους μετάθεσής τους ή άλλης υπηρεσιακής ανάγκης ή μεταβολής της κατάστασής τους, όπως καθορίζεται στο νόμο “περί καταστάσεως Αξιωματικών”.

Άρθρο 27
Άλλες Διατάξεις για το Εκπαιδευτικό Προσωπικό.

1. Το ασυμβίβαστο προς την ιδιότητα του εκπαιδευτικού προσωπικού καθορίζεται με τον οργανισμό των Σχολών.

2. Τα καθήκοντα και οι υποχρεώσεις του εκπαιδευτικού προσωπικού, η διαδικασία επιλογής αυτού και κάθε άλλη λεπτομέρεια που έχει σχέση με το εκπαιδευτικό προσωπικό καθορίζονται με τον οργανισμό των Σχολών και των ΚΕ, εφόσον οι διατάξεις τους είναι σύμφωνες με τον παρόντα νόμο.

Άρθρο 28
Επίδομα εκπαιδεύσεως
Οι εκπαιδευόμενοι δικαιούνται επίδομα εκπαιδεύσεως, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Άρθρο 29
Φοίτηση σε Σχολές και ΚΕ άλλων Κλάδων.
Οι Αξιωματικοί και Ανθυπασπιστές του Στρατού Ξηράς μπορούν να φοιτούν σε Σχολές, και ΚΕ άλλων Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμενων και σε διακλαδικές Σχολές, σύμφωνα με τις ανάγκες που εκτιμά το ΓΕΣ.

Άρθρο 30
Εκπαίδευση σε μη Στρατιωτικές Σχολές.

1. Επιτρέπεται να στέλνεται, με δαπάνες του Κράτους αριθμός στρατιωτικού προσωπικού για φοίτηση σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και λοιπά κρατικά και ιδιωτικά επιμορφωτικά ιδρύματα για την απόκτηση, κατά τις ανάγκες της Υπηρεσίας, δεύτερου πτυχίου ή άλλης ειδικότητας.

2. Επιτρέπεται η εγγραφή και οι φοίτηση στρατιωτικού προσωπικού σε Σχολές ΑΕΙ, που δεν απαιτούν παρακολούθηση, για την απόκτηση δεύτερου πτυχίου, με δικές του δαπάνες. Στην περίπτωση αυτή, η Υπηρεσία δεν αναλαμβάνει υποχρέωση για την τοποθέτηση των Αξιωματικών σε Φρουρά κοντά στις Σχολές.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ΄
Εκπαίδευση Στελεχών εκτός του Κράτους. Προϋπόθεση Εκπαίδευσης εκτός Κράτους.

Άρθρο 31

1. Επιτρέπεται να στέλνεται, κάθε χρόνο, με δαπάνες του Κράτους, αριθμός στρατιωτικού προσωπικού για εκπαίδευση, στην αλλοδαπή, ύστερα από επιλογή και διαγωνισμό.

2. Η εκπαίδευση στο εξωτερικό καλύπτει τους παρακάτω τομείς:
α) Εκπαίδευση σε Σχολές Πολέμου και Εθνικής Άμυνας.
β) Εκπαίδευση σε Σχολές Οπλων-Σωμάτων.
γ) Εκπαίδευση σε γενικές και Ειδικές Στρατιωτικές Σχολές.
δ) Επιστημονική Εκπαίδευση και Έρευνα.
ε) Εκπαίδευση για:
1) Απόκτηση ειδικότητας, εφόσον δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα μέσα στο Κράτος.
2) Εξειδίκευση.
3) Μετεκπαίδευση.
στ) Απόκτηση γνώσεων χειρισμού, συντήρησης, επισκευής όπλων, μηχανημάτων και υλικών, που εισέρχονται πρώτη φορά στο Στρατό, είτε λόγω βελτίωσης αυτών, είτε λόγω αναγκών που έκτακτα δημιουργήθηκαν, σε διάφορες σχολές και εργοστάσια, βασικά των βιομηχανιών που παράγουν.
ζ) Εκπαίδευση σε Στρατιωτικές ή λοιπές Σχολές Τεχνικής Εκπαιδεύσεως.

3. Η εκπαίδευση των Αξιωματικών Υγειονομικού στο εξωτερικό μπορεί να γίνεται σε Νοσηλευτικά Ιδρύματα και επιστημονικά κέντρα.

Άρθρο 32
Προσόντα Υποψηφίων – Επιλογή – Διαγωνισμός.

1. Με Προεδρικό Διάταγμα που εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, καθορίζονται τα προσόντα, η διαδικασία επιλογής, οι διαγωνισμοί, ο τρόπος διενέργειας αυτών και λοιπά θέματα.

2. Οι θέσεις στις Σχολές του εξωτερικού εξασφαλίζονται με μέριμνα του ΓΕΣ.

Άρθρο 33
Περιορισμοί.

1. Στελέχη του Στρατού που στάλθηκαν με οποιοδήποτε τόπο σε Σχολές του εξωτερικού, για εκπαίδευση εκτός από τις τεχνικές, για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των έξη (6) μηνών, δεν δικαιούνται άλλη εκπαίδευση στο εξωτερικό πριν περάσει πενταετία από την επιστροφή τους. Αν ο χρόνος εκπαιδεύσεως ήταν μεταξύ δύο και έξη μηνών δεν δικαιούνται άλλη εκπαίδευση στο εξωτερικό πριν περάσει τριετία.

2. Για την αποστολή Στελεχών για εκπαίδευση στο εξωτερικό δεν υπάρχει περιορισμός σε περίπτωση που υπηρεσιακοί λόγοι υπαγορεύουν τη μεταβίβασή τους. Για την συνδρομή υπηρεσιακών λόγων αποφασίζει το ΑΣΣ.

Άρθρο 34
Ισοτιμία Σχολών.
Η ισοτιμία των Στρατιωτικών Σχολών του εξωτερικού με τις αντίστοιχες του εσωτερικού καθορίζεται με κανονισμό που κυρώνεται με απόφαση του ΥΕΘΑ, ύστερα από πρόταση του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ).

Άρθρο 35
Εκπαιδευτικές Άδειες.

1. Εκτός των Αξιωματικών που αποστέλλονται με δαπάνες του Κράτους για εκπαίδευση μπορεί ο ΥΕΘΑ να χορηγεί εκπαιδευτικές άδειες για το εσωτερικό και εξωτερικό σε Αξιωματικούς Οπλων και Σωμάτων, που τις ζητούν για εκπαίδευση με δικές τους δαπάνες, χωρίς να δικαιούνται άλλη αποζημίωση, επίδομα ή οδοιπορικά έξοδα, πέραν από τον μισθό τους σε αντάλλαγμα.

2. Οι αιτήσεις των Αξιωματικών που επιθυμούν να λάβουν εκπαιδευτική άδεια για εκπαίδευση διαβιβάζονται στις Δ/νσεις των Οπλων και Σωμάτων του ΓΕΣ, οι οποίες γνωματεύουν για αυτές.

3. Τα σχετικά με την εκπαίδευση, επίβλεψη, φοίτηση, και τις λοιπές λεπτομέρειες που αφορούν στους Αξιωματικούς, που αποστέλλονται στο εξωτερικό για εκπαίδευση με εκπαιδευτική άδεια ρυθμίζονται σε κάθε περίπτωση με διαταγή του ΓΕΣ.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε΄
Τελικές Διατάξεις

Άρθρο 36
Αναλαμβανόμενες Υποχρεώσεις.
Τα στελέχη, που με οποιοδήποτε τρόπο εκπαιδεύτηκαν στο εξωτερικό ή εσωτερικό σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, Τεχνικές Σχολές ή Ιατροί που ειδικεύθηκαν, αναλαμβάνουν τις προβλεπόμενες από το νόμο “περί Καταστάσεως Αξιωματικών”, υποχρεώσεις παραμονής στο Στράτευμα.

Άρθρο 37
Τοποθετήσεις μετά την Αποφοίτηση

1. Αξιωματικοί Οπλων και Σωμάτων που εκπαιδεύτηκαν σε εκπαιδευτικά Ιδρύματα εσωτερικού ή εξωτερικού με δαπάνες της Υπηρεσίας ή με εκπαιδευτική άδεια, τοποθετούνται υποχρεωτικά μετά το τέλος της φοίτησής τους, για δύο (2) χρόνια σε ανάλογες θέσεις για τη μετάδοση ή εφαρμογή των γνώσεων που απόκτησαν.

2. Παρέκκλιση από την παραπάνω διάταξη επιτρέπεται μόνο για τη απόκτηση χρόνου Διοικήσεως, οπότε η τοποθέτηση σύμφωνα με τα παραπάνω, πραγματοποιείται μετά την συμπλήρωση αυτού.

Άρθρο 38
Οργανισμοί Σχολών και ΚΕ.
Τα σχετικά με τον προορισμό, λειτουργία, εκπαιδευτικό και εκπαιδευόμενο προσωπικό, προσόντα, επιλογή, εξετάσεις, ίδρυση νέων τμημάτων και τα λοιπά συναφή αντικείμενα ρυθμίζονται με τον οργανισμό κάθε Σχολής ή ΚΕ, που εκδίδεται και κυρώνεται με απόφαση του ΥΕΘΑ. Οι Οργανισμοί των Σχολών Ανώτατης Στρατιωτικής Εκπαίδευσης κυρώνονται με Προεδρικά Διάταγμα.

Άρθρο 39
Λεπτομέρειες Εφαρμογής

1. Κάθε λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντα νόμου ρυθμίζεται με απόφαση του ΥΕΘΑ, που εκδίδεται μετά από γνωμάτευση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

2. Διοικητικές πράξεις, που αφορούν την εισαγωγή Αξιωματικών χωρίς εξετάσεις στην Ανωτέρα Σχολή Πολέμου και που εκδόθηκαν μέχρι την δημοσίευση του νόμου αυτού, παραμένουν έγκυρες από τότε που εκδόθηκαν.

3. Οργανισμοί Σχολών και Κέντρων Εκπαίδευσης που αναφέρονται στον παρόντα νόμο, εκδοθέντες με την ισχύ του Α.Ν. 2125/1939, εξακολουθούν να ισχύουν μέχρις εκδόσεως νέων.

Άρθρο 40
Καταργούμενες Διατάξεις
Ο Α.Ν. 2125/1939 (ΦΕΚ 529Α`) και κάθε άλλη διάταξη αντίθετη με τις διατάξεις του παρόντα νόμου καταργούνται.

Άρθρο 41
Έναρξη ισχύος
Η ισχύς του νόμου αυτού αρχίζει από το εκπαιδευτικό έτος 1983- 1984.

Παραγγέλλομεν να δημοσιευθή στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το κείμενο του παρόντος και να εκτελεσθή ως νόμος του Κράτους.
Αθήνα, 13 Σεπτεμβρίου 1983
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Γ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ