Νόμος 1401 ΦΕΚ Α΄159/4.11.1983
Τροποποίηση διατάξεων του Ν.Δ. 136/1946 “περί κυρώσεως, τροποποιήσεως και συμπληρώσεώς του από 10/11.5.1936 Ν.Δ. “περί Αγορανομικού Κώδικος” και άλλες διατάξεις.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Κυρούμεν και εκδίδομεν τον κατωτέρω υπό της Βουλής ψηφισθέντα νόμον

Άρθρο 1
Το άρθρο 57α του Ν.Δ. 136/1946 που προστέθηκε με το άρθρο 1 του Ν. 101/1975 και αντικαταστάθηκε με το άρθρο 5 του Ν.802/1978 αντικαθίσταται ως εξής:
“Άρθρο 57α
1. Σε περίπτωση παράβασης διατάξεων του νόμου αυτού και των διατάξεων που εκδίδονται σε εκτέλεση του και του αναφέρονται: α) στην είσπραξη τιμήματος υπερτέρου από αυτό που αναγράφεται στους τιμοκαταλόγους και τιμολόγια, ακόμα και αν δεν επιβάλλεται η τήρηση αυτών από το νόμο, ή στην είσπραξη τιμών ανώτερων από τις διατιμήσεις που ισχύουν κάθε φορά (ανώτατες τιμές), ή τιμών που περιέχουν ποσοστό κέρδους ανώτερο από αυτό που ορίζεται κάθε φορά σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου αυτού, β) σε νόθευση τροφίμων και ειδών που καλύπτουν γενικά βιοτικές ανάγκες, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 31 παρ. 4 και 5 του νόμου αυτού και του άρθρου 281 του Ποινικού Κώδικα και γ) σε διάθεση στην κατανάλωση τροφίμων και ποτών κατά οποιοδήποτε τρόπο επικίνδυνων στη δημόσια υγεία, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 32 παρ. 4 του νόμου αυτού, ο Υπουργός Εμπορίου μπορεί με απόφασή του, ανεξάρτητα από την άσκηση ποινικής δίωξης, να επιβάλλει στο φορέα της επιχείρησης πρόστιμο από 50.000 έως 1.000.000 δρχ., σε σοβαρές δε περιπτώσεις, ανάλογα με τις συνθήκες τέλεσης της πράξης, το είδος αυτής και τις συνέπειες που έχει για το κοινό και εφόσον έχει ήδη ασκηθεί ποινική δίωξη, να διατάσσει την απαγόρευση της λειτουργίας της επιχείρησης ή του κέντρου για διάστημα μέχρι τριάντα (30) ημερών.
2. Η απόφαση εκδίδεται μετά σύμφωνη γνώμη, για την ύπαρξη παράβασης των διατάξεων της παρ. 1, της αρμόδιας Αγορανομικής Επιτροπής, η οποία συνέρχεται και γνωμοδοτεί υποχρεωτικά μέσα στην προθεσμία που ορίζει ο Υπουργός σε κάθε περίπτωση και αφού προηγούμενα η Επιτροπή καλέσει εγγράφως προ σαράντα οκτώ ωρών τον ενδιαφερόμενο να εκθέσει τις απόψεις του.
3. Για τα κέντρα ή επιχειρήσεις που λειτουργούν εκτός της περιφέρειας του Νομού Αττικής την αρμοδιότητα αυτή, των παραγράφων 1 και 2, έχουν οι κατά τόπους αρμόδιοι κατά περίπτωση Νομάρχες και οι οικείες Αγορανομικές Επιτροπές.
4. Σε περίπτωση νέας παράβασης των διατάξεων που αναφέρονται στην παράγραφο 1 αυτού του άρθρου μέσα σε δεκαοχτώ (18) μήνες από την προηγούμενη παράβαση, τα ανώτατα όρια των κυρώσεων της παραγράφου 1 διπλασιάζονται, ώστε να μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο μέχρι 2.000.000 δρχ. ή να διαταχθεί η απαγόρευση λειτουργίας της επιχείρησης ή του κέντρου για διάστημα μέχρι εξήντα (60) ημερών.
5. Ο Υπουργός Εμπορίου ή ο κατά περίπτωση Νομάρχης αποφασίζει μετά σύμφωνη γνώμη της οικείας Αγορανομικής Επιτροπής για τη διατήρηση ή μη της απαγόρευσης λειτουργίας της επιχείρησης ή του κέντρου, όταν για την ίδια πράξη εκδοθεί αθωωτική απόφαση από τα ποινικά Δικαστήρια. Σε περίπτωση που η αθωωτική απόφαση στηρίζεται σε μη τέλεση αντικειμενικά της πράξης επέρχεται αυτοδίκαια ανάκληση της απαγόρευσης λειτουργίας της επιχείρησης ή του κέντρου.
6. Σε περίπτωση τελεσίδικης καταδίκης, σύμφωνα με το άρθρο 281 του Ποινικού Κώδικα και τα άρθρα 31 παράγρ. 4 και 5 και 32 παράγρ. 4 του νόμου αυτού για τα αδικήματα νόθευσης τροφίμων και ειδών που καλύπτουν γενικά βιοτικές ανάγκες και διάθεσης στην κατανάλωση τροφίμων ή ποτών κατά οποιονδήποτε τρόπο επικίνδυνων στη δημόσια υγεία, εφόσον η επιβληθείσα στερητική της ελευθερίας ποινή υπερβαίνει τους τρεις (3) μήνες, ο Υπουργός Εμπορίας ή ο κατά περίπτωση Νομάρχης μπορεί να διατάσσει, σύμφωνα με τις διατάξεις των παραγράφων 1, 2 και 3 αυτού του άρθρου, την απαγόρευση λειτουργίας της επιχείρησης ή του κέντρου για διάστημα μέχρι έξι (6) μηνών, σε περίπτωση δε υποτροπής μέσα σε μια τριετία μπορεί να διατάσσει το οριστικό κλείσιμο της επιχείρησης ή του κέντρου.
7. Οι αποφάσεις του Υπουργού Εμπορίου ή του Νομάρχη που προβλέπει το άρθρο αυτό δημοσιεύονται σε περίληψη σε δυο το πολύ εφημερίδες της έδρας της επιχείρησης ή εάν δεν εκδίδονται τοπικές εφημερίδες σε εκδιδόμενες στην πρωτεύουσα του νομού ή σε μεγαλύτερη του νομού περιφέρεια, με δαπάνες του παραβάτου που εισπράττονται, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου περί είσπραξης δημοσίων εσόδων.
8. Οι απαγορεύσεις λειτουργίας κέντρων ή επιχειρήσεων εν γένει που επιβάλλονται σε εφαρμογή του νόμου αυτού εκτελούνται από τις οικείες αστυνομικές αρχές. Η εκτέλεση των αποφάσεων αυτών δεν εμποδίζεται και αν ακόμη έγινε, με οποιοδήποτε τρόπο, μεταβίβαση της εκμετάλλευσης του κέντρου ή της επιχείρησης ή στοιχείων αυτής, ως και μεταβολή με οποιοδήποτε τρόπο του φορέα της επιχείρησης ή του κέντρου.
9. Οποιαδήποτε κατά την προηγούμενη παράγραφο μεταβίβαση ή μεταβολή του φορέα εκμετάλλευσης των κέντρων ή των επιχειρήσεων εν γένει είναι άκυρη, αν έγινε μετά την κίνηση της διαδικασίας επιβολής της απαγόρευσης λειτουργίας αυτών”.

Άρθρο 2
Το άρθρο 57β του Ν.Δ. 136/1946, όπως έχει προστεθεί με το άρθρο 5 του Ν. 802/1978, αντικαθίσταται ως εξής:
“Άρθρο 57β
1. Με τις αποφάσεις που εκδίδονται σύμφωνα με τις διατάξεις του προηγουμένου άρθρου 57α καθορίζονται η διαδικασία και ο χρόνος εφαρμογής της απαγόρευσης λειτουργίας της επιχείρησης ή του κέντρου και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.
2. Οι προϊστάμενοι της Γραμματείας των Δικαστηρίων που εξέδωσαν τελεσίδικες καταδικαστικές αποφάσεις για αδικήματα του άρθρου 57α παραγρ. 6 αυτού του νόμου έχουν υποχρέωση να υποβάλλουν μέσα σε προθεσμία σαράντα (40) ημερών από τη δημοσίευση ή την τελεσιδικία της απόφασης αντίγραφό της ή στην Κεντρική ή στις Περιφερειακές Υπηρεσίες του Υπουργείου Εμπορίου.
3. Ο Υπουργός Εμπορίου και οι κατά περίπτωση αρμόδιοι Νομάρχες, μετά την παραπομπή των κατηγορουμένων για αδικήματα της παραγράφου 1 του άρθρου 57α αυτού του νόμου στο ακροατήριο, μπορούν να ζητούν από τις αρμόδιες Αρχές αντίγραφα των σχετικών δικογραφιών για την τυχόν επιβολή των κυρώσεων του νόμου αυτού.
4. Η οικεία Αστυνομική Αρχή, προς την οποία κοινοποιείται σε δυο αντίγραφα η κατά το άρθρο 57α αυτού του νόμου απόφαση του Υπουργού Εμπορίου ή του Νομάρχη, φροντίζει για την εκτέλεση της, ενημερώνει δε χωρίς καθυστέρηση την αρμόδια Περιφερειακή Υπηρεσία και την Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Εμπορίου.
5. Για την παρακολούθηση των επιβαλλόμενων ποινών και την προστασία των συναλλασσόμενων θα τηρείται σε κάθε Νομαρχία και για την περιφέρεια Αττικής στις Κεντρικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Εμπορίου ειδικό βιβλίο, αριθμημένο και θεωρημένο, στο οποίο θα αναγράφονται τα στοιχεία της επιχείρησης, η διεύθυνση της, η απόφαση παραπομπής της υπόθεσης στην Αγορανομική Επιτροπή, η παράβαση, η ημερομηνία απόφασης της Αγορανομικής Επιτροπής, τα στοιχεία της απόφασης επιβολής κυρώσεων, το είδος των κυρώσεων και οποιοδήποτε άλλο στοιχείο ήθελε ορισθεί με απόφαση του Υπουργού Εμπορίου.

Άρθρο 3

1. Η παράγραφος 2 του άρθρου 36 του Ν.Δ. 136/1946 όπως έχει αντικατασταθεί με το άρθρο 11 του νόμου 802/1978, καταργείται.

2. Η παράγραφος 2 του άρθρου 37 του Ν.Δ. 136/1946 αντικαθίσταται ως εξής: “2. Οι διατάξεις της παραγράφου 1 στοιχ. β του άρθρου 36 που προβλέπουν απαλλαγή από την ευθύνη εφαρμόζονται και στις περιπτώσεις του άρθρου αυτού”.

Άρθρο 4

1. Συνιστώνται στο Υπουργείο Εμπορίου οι παρακάτω θέσεις υπαλλήλων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, ορισμένου χρόνου, διάρκειας δυο (2) ετών που μπορεί να ανανεώνεται:
α. Χειριστών εισαγωγής στοιχείων Ηλεκτρονικών Υπολογιστών (Η/Υ), τριάντα πέντε (35).
β. Χειριστών Συστημάτων Ηλεκτρονικών Υπολογιστών (Η/Υ), πέντε (5).
γ. Ειδικών Αγορανομικών Ελεγκτών, τριάντα (30).
δ. Οδηγών αυτοκινήτου, τέσσερις (4).

2. Για την κατάληψη των θέσεων της προηγούμενης παραγράφου απαιτούνται, εκτός από τα γενικά προσόντα διορισμού που προβλέπονται κάθε φορά για τους δημόσιους πολιτικούς διοικητικούς υπαλλήλους και κατά ειδικότητα τα εξής:
α. Για τις θέσεις χειριστών εισαγωγής στοιχείων Η/Υ:
Απολυτήριο Λυκείου ή εξαταξίου Γυμνασίου ή Απολυτήριο Τμήματος Χειριστού Διατρητικών Μηχανών Τεχνικής και Επαγγελματικής Σχολής (Ν.Τ.) και εμπειρία στην εισαγωγή στοιχείων σε μαγνητικά μέσα Η/Υ.
Η γνώση ξένης γλώσσας (Αγγλικής, Γαλλικής, Γερμανικής, Ιταλικής) και η προϋπηρεσία αποτελούν συνεκτιμώμενα στοιχεία κρίσης για την πρόσληψη.
β. Για τις θέσεις Χειριστών-Συστημάτων Η/Υ:
Απολυτήριο Λυκείου ή εξαταξίου Γυμνασίου, γνώση μιας ξένης γλώσσας (Αγγλικής, Γαλλικής, Γερμανικής, Ιταλικής) και αξιόλογη επαγγελματική εμπειρία στο χειρισμό Η/Υ.
Η ύπαρξη επαγγελματικής εκπαίδευσης στο χειρισμό Η/Υ και η προϋπηρεσία αποτελούν συνεκτιμώμενα στοιχεία κρίσης για την πρόσληψη.
γ. Για τις θέσεις Ειδικών Αγορανομικών Ελεγκτών.
Πτυχίο Ανώτατης Οικονομικής Σχολής του εσωτερικού (ΑΣΣΟΕΕ, Βιομηχανικών Σχολών, Παντείου και Οικονομικών Τμημάτων των Νομικών Σχολών) ή ισοτίμων Σχολών του εξωτερικού και ειδικές γνώσεις και πείρα σε θέματα οικονομικής και μελέτης των επιχειρήσεων, έρευνας αγοράς και ανάλυσης κόστους.
δ. Για τις θέσεις οδηγών αυτοκινήτου:
Απολυτήριο Δημοτικού Σχολείου και άδεια ικανότητας οδηγού αυτοκινήτου τουλάχιστον Β` κατηγορίας.

3. Η πλήρωση των θέσεων που συνιστώνται με την παράγραφο 1 αυτού του άρθρου θα γίνει σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 3 του Ν. 1057/1980.

Άρθρο 5

1. Καταργούνται το άρθρο 1 του Ν.Δ. 408/1947 “περί επιβολής αναγκαστικής εισφοράς των εις το Μητρώο του Ταμείου Συντάξεων Αυτοκινητιστών (ΤΣΑ) Ιδιοκτητών Αυτοκινήτων προς ενίσχυση της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Αυτοκινητιστών Ελλάδος κλπ.” και ο Ν. 196/1946 “περί επιβολής αναγκαστικής εισφοράς των ασφαλισμένων στο Ταμείο Συντάξεως Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Ελλάδος (ΤΕΒΕ) προς ενίσχυση της Γενικής Συνομοσπονδίας των Επαγγελματιών και Βιοτεχνών της Ελλάδος”.

2. Με απόφαση του Υπουργού Εμπορίου, το ποσό των ανωτέρω εισφορών που έχει εισπραχθεί από τα παραπάνω Ταμεία και δεν έχει διατεθεί νόμιμα μέχρι της 16ης Μαΐου 1983, καθώς και το ποσό των εισφορών που θα εισπραχθεί μέχρι την έναρξη της ισχύος του νόμου αυτού, αποδίδεται κατά ποσοστό 70% στις πρωτοβάθμιες Συνδικαλιστικές Οργανώσεις Αυτοκινητιστών και Επαγγελματοβιοτεχνών Ελλάδας αντίστοιχα, κύρια βάσει του αριθμού των ενεργών μελών τους, όπως αυτός θα προκύπτει από το επίσημο αντίγραφο των Πρακτικών της τελευταίας Καταστατικής Γενικής Συνέλευσης τους, κατά το υπόλοιπο δε 30% στις Δευτεροβάθμιες και Τριτοβάθμιες Συνδικαλιστικές Οργανώσεις των αντίστοιχων κλάδων.

Άρθρο 6
Στο άρθρο 13 του Ν.Δ. 3329/1955 “περί συστάσεως Σώματος Ορκωτών Λογιστών” προστίθεται παράγραφος 3 ως εξής:
“3. Σε περίπτωση που μέλος του Σώματος Ορκωτών Λογιστών γίνει Βουλευτής, Υπουργός, Υφυπουργός ή Γενικός Γραμματέας Υπουργείου ή τοποθετηθεί σε ανώτατη διοικητική θέση Δημοσίου Οργανισμού, Δημόσιας Επιχείρησης ή Τράπεζας, που η πλειοψηφία των μετοχών της ανήκει στο Δημόσιο, τελεί για το διάστημα αυτό σε αναστολή του λειτουργήματος του, ως ορκωτού λογιστή”.

Άρθρο 7
Η ισχύς του νόμου αυτού αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Παραγγέλλομεν να δημοσιευθή στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το κείμενο του παρόντος και να εκτελεσθή ως νόμος του Κράτους.

Αθήνα, 02 Noεμβρίου 1983

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Γ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ