Νόμος 1404 ΦΕΚ Α΄173/24.11.1983
Δομή και λειτουργία των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Κυρούμεν και εκδίδομεν τον κατωτέρω υπό της Βουλής ψηφισθέντα νόμον:
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ
ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Άρθρο 1
Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα – Αποστολή
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 81 του ν.4009/2011
1. Ιδρύονται Τεχνολογικά εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Τ.Ε.Ι.), τα οποία ανήκουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. “Τα Τ.Ε.Ι. είναι νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, πλήρως αυτοδιοικούμενα, σύμφωνα με το άρθρο 16 παρ. 5 του Συντάγματος. Η οργάνωση και η λειτουργία τους διέπονται από τις διατάξεις του νόμου, ενώ ειδικότερα θέματα ρυθμίζονται με τον εσωτερικό κανονισμό κάθε Τ.Ε.I..
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 5 παρ.8 Ν.2916/2001,ΦΕΚ Α 114/11.6.2001.
2. Τα Τ.Ε.Ι. διακρίνονται σαφώς ως προς το ρόλο και την κατεύθυνση των ίδιων και των αποφοίτων τους και ως προς το περιεχόμενο και τους τίτλους σπουδών από τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) και έχουν ειδικότερα ως αποστολή.
α) Να παρέχουν θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση, επαρκή για την εφαρμογή επιστημονικών, τεχνολογικών, καλλιτεχνικών ή άλλων γνώσεων και δεξιοτήτων στο επάγγελμα.
β) Να συμβάλλουν στη δημιουργία υπεύθυνων πολιτών, ικανών να συνεισφέρουν ως στελέχη εφαρμογής στα πλαίσια του δημοκρατικού προγραμματισμού, στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας.
γ) Να υλοποιήσουν το δικαίωμα δωρεάν παιδείας κάθε έλληνα πολίτη, ανάλογα με τις κλίσεις του και με όσα προβλέπουν οι σχετικοί νόμοι.
3. Στα πλαίσια της αποστολής τους τα Τ.Ε.Ι.:
α) Συμβάλλουν στον επαγγελματικό προσανατολισμό, τόσο των σπουδαστών τους όσο και των νέων γενικότερα.
β) Διατηρούν αμφίδρομη σχέση με τις αντίστοιχες παραγωγικές μονάδες και τους οργανωμένους κλάδους της οικονομίας της περιφέρειάς τους.
γ) Συνεργάζονται μεταξύ τους ή με άλλα εκπαιδευτικά ή τεχνολογικά ιδρύματα η φορείς ή υπηρεσίες του εσωτερικού ή του εξωτερικού για την επίτευξη της αποστολής τους.
δ) Υπηρετούν την ανάγκη για συνεχιζόμενη εκπαίδευση των αποφοίτων τους και για διαρκή επιμόρφωση του ελληνικού λαού.
ε) Ενημερώνουν την κοινή γνώμη για την πορεία πραγματοποίησης των στόχων τους.
στ) Συντονίζουν τις επιδιώξεις τους με εκείνες των Α.Ε.Ι. όπως προβλέπονται με το Ν. 1268/1982, στην κοινή προσπάθεια για μιά αυτοδύναμη οικονομική ανάπτυξη του τόπου.
ζ) Παίρνουν μέρος σε ερευνητικά προγράμματα πάνω σε θέματα εφαρμογής της τεχνολογίας.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ
Άρθρο 2
Ακαδημαϊκές ελευθερίες και άσυλο
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 3 παρ.8 Ν.3549/2007,ΦΕΚ Α 69/20.3.2007.
1. Η ακαδημαϊκή διδασκαλία στα πλαίσια του προγράμματος και του περιεχομένου σπουδών καθεμιάς ειδικότητας, καθώς και η διακίνηση ιδεών στα Τ.Ε.Ι. είναι ελεύθερες. Η επιβολή ορισμένων μόνο επιστημονικών απόψεων και ιδεών υπαγορεύεται.
2. Ολα τα μέλη του Τ.Ε.Ι. είναι ελεύθερα να εκφράζονται μέσα από τα συνδικαλιστικά τους όργανα στα πλαίσια των αρχών και κανόνων που διέπουν τη λειτουργία των Τ.Ε.Ι.
3. α) Ολοι οι χώροι του Τ.Ε.Ι. καλύπτονται από το ακαδημαϊκό άσυλο, το οποίο αποσκοπεί στην κατοχύρωση της ακαδημαϊκής ελευθερίας, της ελεύθερης επιστημονικής αναζήτησης και της διακίνησης των ιδεών και συνίσταται στην απαγόρευση επέμβασης της δημόσιας δύναμης στους χώρους αυτούς, χωρίς την πρόσκληση ή την άδεια του αρμόδιου οργάνου του Τ.Ε.Ι. που προβλέπεται από τα άρθρα 7 του νόμου αυτού.
β) Επέμβαση της δημόσιας δύναμης χωρίς την πρόσκληση ή την άδεια του αρμόδιου οργάνου, επιτρέπεται μόνο εφόσον στους χώρους του Τ.Ε.Ι. διαπράττονται αυτόφωρα κακουργήματα ή αυτόφωρα εγκλήματα κατά της ζωής.
γ) Οι παραβάτες των διατάξεων της παραγράφου αυτής τιμωρούνται με φυλάκιση τουλάχιστον 6 μηνών, μετά από έγκληση του αρμόδιου οργάνου του άρθρου 7 ή της συνέλευσης του Τ.Ε.Ι.
Άρθρο 3
Μέλη του Τ.Ε Ι.
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 81 παρ.4 του Ν.4009/2011 (ΦΕΚ Α 195/6-9-2011) με την επιφύλαξη των μεταβατικών διατάξεων των άρθρων 76 έως και 80 του ίδιου νόμου.
1. Τα μέλη του Τ.Ε.Ι. διακρίνονται σε τακτικά και έκτακτα:
α) Τακτικά είναι τα μέλη του Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Π.), τα μέλη του Ειδικού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.ΔΙ.Π.), το Διοικητικό Προσωπικό (Δ.Π.), το Ειδικό Τεχνικό Προσωπικό (Ε.Τ.Π.) και οι σπουδαστές.
β) Εκτακτα μέλη είναι οι επισκέπτες καθηγητές και εκείνα του προηγούμενου εδαφίου εκτός των σπουδαστών, που απασχολούνται στο Τ.Ε.Ι. με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 5 Ν.2916/2001,ΦΕΚ Α 114/11.6.2001.
2. Ολα τα μέλη του Τ.Ε.Ι. έχουν το δικαίωμα και το καθήκον:
α) Να συμβάλλουν στην εκπλήρωση της αποστολής του Τ.Ε.Ι. και να συμπεριφέρονται κατά τρόπο, που να μην εμποδίζεται κανείς στην άσκηση των δικαιωμάτων και υποχρεώσεών του.
β. Να συμπράττουν για την ομαλή λειτουργία των Τ.Ε.Ι., σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου αυτού και του εσωτερικού κανονισμού. Απαλλαγή τους από την υποχρέωση ανάληψης αξιώματος ή συμμετοχής σε συλλογικά όργανα ή εκλεκτορικά σώματα δικαιολογείται μόνον εάν υπάρχει σοβαρός λόγος, όπως εκπαιδευτική άδεια ή μακρά τους ασθένεια. Η μη συμμετοχή, χωρίς σοβαρό λόγο, αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα.
γ) Να χρησιμοποιούν όλες τις εγκαταστάσεις και τα μέσα, με τα οποία είναι εξοπλισμένο το Τ.Ε.Ι. σύμφωνα με τον εσωτερικό κανονισμό και τις αποφάσεις των αρμόδιων οργάνων του.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.1 άρθρ.1 Ν.2621/1998 Α 136/23.6.1998.
Άρθρο 4
Ίδρυση Τ.Ε.Ι, σχολών, τμημάτων και παραρτημάτων.
1. Τα Τ.Ε.Ι., τα οποία ιδρύονται με τις αντίστοιχες σχολές και παραρτήματά τους, είναι τα ακόλουθα:
Α. Τ.Ε.Ι. Αθήνας:
α) Σχολή γραφικών τεχνών και καλλιτεχνικών σπουδών
β) Σχολή διοίκησης και οικονομίας
γ) Σχολή επαγγελμάτων υγείας και πρόνοιας
δ) Σχολή τεχνολογικών εφαρμογών
ε) Σχολή τεχνολογίας τροφίμων
Β`. Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης:
α) Σχολή διοίκησης και οικονομίας
β) Σχολή επαγγελμάτων υγείας και πρόνοιας
γ) Σχολή τεχνολογικών εφαρμογών
δ) Σχολή τεχνολογίας γεωπονίας
ε) Σχολή τεχνολογίας τροφίμων
Γ. Τ.Ε.Ι. Πειραιά:
α) Σχολή διοίκησης και οικονομίας
β) Σχολή τεχνολογικών εφαρμογών
Δ`. Τ.Ε.Ι. Πάτρας:
α) Σχολή διοίκησης και οικονομίας
β) Σχολή επαγγελμάτων υγείας και πρόνοιας
γ) Σχολή τεχνολογικών εφαρμογών
δ) Σχολή τεχνολογίας γεωπονίας
Ε`. Τ.Ε.Ι. Λάρισας:
α) Σχολή διοίκησης και οικονομίας
β) Σχολή επαγγελμάτων υγείας και πρόνοιας
γ) Σχολή τεχνολογικών εφαρμογών
δ) Σχολή τεχνολογίας γεωπονίας
Παράρτημα Λαμίας, Καρδίτσας.
ΣΤ. Τ.Ε.Ι. Ηρακλείου.
α) Σχολή διοίκησης και οικονομίας
β) Σχολή επαγγελμάτων υγείας και πρόνοιας
γ) Σχολή τεχνολογικών εφαρμογών
δ) Σχολή τεχνολογίας γεωπονίας Παράρτημα Χανίων.
Ζ. Τ.Ε.Ι. Καβάλας:
α) Σχολή διοίκησης και οικονομίας
β) Σχολή τεχνολογικών εφαρμογών
Η. Τ.Ε.Ι. Κοζάνης.
α) Σχολή διοίκησης και οικονομίας
β) Σχολή τεχνολογικών εφαρμογών
γ) Σχολή τεχνολογίας γεωπονίας Παράρτημα Φλώρινας.
Θ`. Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας:
α) Σχολή διοίκησης και οικονομίας
β) Σχολή τεχνολογικών εφαρμογών
Ι. Τ.Ε.Ι. Σερρών:
α) Σχολή διοίκησης και οικονομίας
β) Σχολή τεχνολογικών εφαρμογών
ΙΑ. Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου:
α) Σχολή διοίκησης και οικονομίας
β) Σχολή τεχνολογίας γεωπονίας Παράρτημα Καρπενησίου.
Όπως τροποποιήθηκε με την Παρ.8 Άρθρο 7 ΝΟΜΟΣ 4521/2018 και ισχύει από 2/3/2018
2.Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και θρησκευμάτων και Οικονομίας και Οικονομικών και, όταν πρόκειται για σύσταση ή κατάργηση θέσεων, και του Υπουργού Εσωτερικών, ύστερα από γνώμη του Συμβουλίου Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΣΑΤΕ) και, εκτός των περιπτώσεων ίδρυσης ΤΕΙ, και της Συνέλευσης του οικείου ΤΕΙ, μπορεί να ιδρύονται, να καταργούνται ή να κατατέμνονται ΤΕΙ, Παραρτήματα, Σχολές ή Τμήματα ή να συγχωνεύονται ή να μετονομάζονται ΤΕΙ.
Οι ανωτέρω γνώμες πρέπει να υποβληθούν εντός αποκλειστικής προθεσμίας ενός μηνός από την υποβολή του σχετικού ερωτήματος. Αν παρέλθει άπρακτη η προθεσμία αυτή, η γνώμη δεν είναι απαραίτητη. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση των ανωτέρω Υπουργών, συνιστώνται ή αυξάνουν οι θέσεις προσωπικού των Τ.Ε.Ι..
Η πρόταση των οικείων Τ.Ε.Ι. συνοδεύεται απαραιτήτως από ειδικές μελέτες σκοπιμότητας και βιωσιμότητας και από οικονομοτεχνική μελέτη που ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές των αντίστοιχων πρότυπων μελετών που συντάσσει το αρμόδιο Συμβούλιο του Ε.Σ.ΥΠ.. Η πρόταση αναφέρεται ακόμη, προκειμένου για την ίδρυση νέας Σχολής ή Τμήματος, στην εξειδίκευση των γνωστικών τους αντικειμένων, των βασικών στοιχείων τους (Τμήματα, τομείς, γνωστικά αντικείμενα των τομέων), στα ενδεικτικά προγράμματα σπουδών και στις προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης των αποφοίτων τους.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.1 άρθρ.3 Ν.3027/2002,ΦΕΚ Α 152/28.6.2002, με το άρθρο 9 παρ.4 Ν.3549/2007,ΦΕΚ Α 69/20.3.2007 και με το άρθρο 17 Ν.3794/2009,ΦΕΚ Α 156/4.9.2009 ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 81 παρ.4 του Ν.4009/2011 (ΦΕΚ Α 195/6-9-2011) με την επιφύλαξη των μεταβατικών διατάξεων των άρθρων 76 έως και 80 του αυτού νόμου.
3. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και θρησκευμάτων, που εκδίδεται ύστερα από γνώμη του ΣΑΤΕ και απόφαση της Συνέλευσης του ΤΕΙ, μετά από εισήγηση των Συμβουλίων των οικείων Τμημάτων, μπορεί να αλλάζουν γνωστικό αντικείμενο, να μετονομάζονται ή να συγχωνεύονται Παραρτήματα, Σχολές ή Τμήματα του ΤΕΙ. Με την ίδια απόφαση μπορεί να καθορίζονται και οι προβλεπόμενες κατευθύνσεις των συγχωνευόμενων Τμημάτων, καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια που είναι αναγκαία για την εφαρμογή της διάταξης αυτής.
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 81 παρ.4 του Ν.4009/2011 (ΦΕΚ Α 195/6-9-2011) με την επιφύλαξη των μεταβατικών διατάξεων των άρθρων 76 έως και 80 του αυτού νόμου.
4. Με τη ίδια διαδικασία μπορεί Τμήματα των ΤΕΙ, στα οποία ο αριθμός των κατ` έτος εγγεγραμμένων σπουδαστών είναι μικρότερος του 10% του αριθμού των εισακτέων στο Τμήμα για πέντε (5) συνεχόμενα ακαδημαϊκά έτη, να αλλάζουν γνωστικό αντικείμενο, να μετονομάζονται ή να συγχωνεύονται υποχρεωτικά με άλλο Τμήμα συναφούς γνωστικού αντικειμένου που λειτουργεί στο ίδιο ΤΕΙ. Σε περίπτωση που δεν τηρηθεί για οποιονδήποτε λόγο η διαδικασία αυτή, μπορεί με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και θρησκευμάτων, που εκδίδεται ύστερα από γνώμη του ΣΑΤΕ, να διακόπτεται υποχρεωτικά η λειτουργία και να αναστέλλεται η εισαγωγή και εγγραφή νέων σπουδαστών στα Τμήματα αυτά. Στην περίπτωση αυτή, με την ίδια υπουργική απόφαση ρυθμίζονται τα θέματα των σπουδών, των εγγεγραμμένων σπουδαστών, του εκπαιδευτικού και διοικητικού προσωπικού και του ΕΤΠ των οικείων Τμημάτων και κάθε άλλη λεπτομέρεια που είναι αναγκαία για την εφαρμογή της διάταξης αυτής.
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ α με το άρθρο 81 παρ.4 του Ν.4009/2011 (ΦΕΚ Α 195/6-9-2011) με την επιφύλαξη των μεταβατικών διατάξεων των άρθρων 76 έως και 80 του αυτού νόμου.
5. Ιδρυση Τ.Ε.Ι., σχολών και τμημάτων γίνεται κατά προτεραιότητα σε τομείς που εντάσσονται στην προοπτική μιάς αυτοδύναμης και συνολικής ανάπτυξης και δημιουργίας ολοκληρωμένων συμπλεγμάτων δραστηριοτήτων όπως πληροφορική, μεταλλουργία, ενέργεια, αγροτική οικονομία, επισιτισμός, κατασκευές, διοίκησης, υγεία – πρόνοια, ασφαλίσεις, μεταφορικά μέσα, τουρισμός, αμυντικές ανάγκες, ναυπηγική, υφαντουργία.
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 81 παρ.4 του Ν.4009/2011 (ΦΕΚ Α 195/6-9-2011) με την επιφύλαξη των μεταβατικών διατάξεων των άρθρων 76 έως και 80 του αυτού νόμου.
6. Για να υπάρχει δυνατότητα απορρόφησης των απόφοιτων, για την ίδρυση Τ.Ε.Ι., σχολών και τμημάτων λαμβάνονται υπόψη επίσης οι άμεσες ανάγκες της παραγωγής και της ανάπτυξης, σε συνδυασμό με τα προβλήματα υποαπασχόλησης και ανεργίας που τυχόν υπάρχουν.
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 81 παρ.4 του Ν.4009/2011 (ΦΕΚ Α 195/6-9-2011) με την επιφύλαξη των μεταβατικών διατάξεων των άρθρων 76 έως και 80 του αυτού νόμου.
Άρθρο 5
Συγκρότηση Τ.Ε.Ι, σχολών και τμημάτων
Σημ.: όπως το άρθρο 5 ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ σύμφωνα με το άρθρο 81 παρ.4 του Ν.4009/2011 (ΦΕΚ Α 195/6-9-2011) με την επιφύλαξη των μεταβατικών διατάξεων των άρθρων 76 έως και 80 του ίδιου νόμου.
1. Κάθε Τ.Ε.Ι. αποτελείται από δύο (2) τουλάχιστο σχολές.
2. Κάθε σχολή συγκροτείται από δύο (2) τουλάχιστον τμήματα, που αντιστοιχούν σε συγγενείς ειδικότητες.
3. α) Σε περίπτωση που σε ένα Τ .Ε.Ι. υπάρχει μία Σχολή, το Τ.Ε.Ι. συνεχίζει τη λειτουργία του μέχρι την ίδρυση άλλης Σχολής. Κατά το μεταβατικό αυτό διάστημα τα όργανα του άρθρου 1 Ο και η Συνέλευση του άρθρου 11 δεν λειτουργούν, στο Συμβούλιο του άρθρου 11 μετέχουν οι Προϊστάμενοι των Τμημάτων, το Συμβούλιο του άρθρου 11 ασκεί και τις αρμοδιότητες του Συμβουλίου του άρθρου 1 Ο και της Συνέλευσης του άρθρου 11, ο Πρόεδρος του Τ.Ε.Ι. ασκεί και τις αρμοδιότητες του Διευθυντή Σχολής, όπου προβλέπεται Συμβούλιο Σχολής νοείται το Συμβούλιο του άρθρου 11 και όπου προβλέπεται Διευθυντής Σχολής νοείται ο Πρόεδρος του Τ. Ε.Ι., ενώ το Κέντρο Ξένων Γλωσσών και Φυσικής Αγωγής δεν λειτουργεί και τα μέλη του Ειδικού Διδακτικού Προσωπικού υπάγονται απευθείας στο Συμβούλιο του Τ.Ε.Ι., καλύπτουν τις ανάγκες του Τ.Ε.Ι. σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου και μετέχουν στο εκλεκτορικό σώμα εκλογής Προέδρου και Αντιπροέδρου.
β) Σε περίπτωση που σε ένα Τ. Ε.Ι. μία Σχολή παραμείνει με ένα Τμήμα, η Σχολή συνεχίζει τη λειτουργία της μέχρι την ίδρυση άλλου Τμήματος σε αυτή. Κατά το μεταβατικό αυτό διάστημα:
αα) ο Διευθυντής της Σχολής που συνεχίζει τη λειτουργία της διατηρεί τις αρμοδιότητές του, αλλά δεν εκλέγεται μετά τη λήξη της θητείας του άλλος Διευθυντής,
ββ) κατά το χρονικό διάστημα που δεν υπάρχει Σχολή και Διευθυντής, σύμφωνα με την παραπάνω υποπερίπτωση αα`, τα όργανα του άρθρου 1 Ο και η Συνέλευση του άρθρου 11 δεν λειτουργούν, στο Συμβούλιο του άρθρου 11 μετέχει ο Προϊστάμενος του μόνου αυτού Τμήματος, το Συμβούλιο του άρθρου 11 ασκεί και τις αρμοδιότητες του Συμβουλίου του άρθρου 1 Ο και της Συνέλευσης του άρθρου 11, ο Πρόεδρος του Τ .Ε.Ι. ασκεί και τις αρμοδιότητες του Διευθυντή Σχολής, όπου προβλέπεται Συμβούλιο Σχολής νοείται το Συμβούλιο του άρθρου 11 και όπου προβλέπεται Διευθυντής Σχολής νοείται ο Πρόεδρος του Τ.Ε.Ι.
γ) Σε Τ.Ε.Ι. που λειτουργούν με προσωρινή διοίκηση, τα θέματα σπουδών κατά την πρώτη διετία καθορίζονται με απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής.
δ) Με τον Εσωτερικό Κανονισμό του Τ.Ε.Ι. προβλέπονται ειδικότερα οι αποκλίσεις από τις διατάξεις του Ν. 1404/1983 και ρυθμίζονται θέματα που έχουν σχέση με την εν γένει οργάνωση και λειτουργία του Τ.Ε.Ι., κατά το χρονικό διάστημα που λειτουργεί το Τ.Ε.Ι. με μία μόνο Σχολή ή μία Σχολή με ένα μόνο Τμήμα. Οι αποκλίσεις και οι ρυθμίσεις μπορούν να επεκτείνονται και σε όσα αναφέρονται στις ανωτέρω περιπτώσεις α` και β`.”
ε) Ειδικά σε περίπτωση που σε ένα ΤΕΙ μία Σχολή παραμείνει με ένα Τμήμα μετά τη διαδικασία συγχώνευσης που προβλέπεται στην παράγραφο 3 του άρθρου 4 του ν. 1404/1983, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, το εναπομείναν Τμήμα συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία του με την ονομασία “Σχολή”. Ο Προϊστάμενος του Τμήματος ονομάζεται “Διευθυντής” και συμμετέχει στο Συμβούλιο του ΤΕΙ με τις αρμοδιότητες του Διευθυντή Σχολής. Εκτός από τον Προϊστάμενο του Τμήματος δεν εκλέγεται άλλος Διευθυντής Σχολής.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.10 άρθρ.7 Ν.3194/2003,ΦΕΚ Α 267/20.11.2003 και τροποποιήθηκε με την παρ.3 άρθρου 17 Ν.3794/2009,ΦΕΚ Α 156/4.9.2009.
4. Για το συντονισμό της διδασκαλίας μαθημάτων που διδάσκονται σε πολλά τμήματα μιάς ή περισσοτέρων σχολών ενός Τ.Ε.Ι. είναι δυνατή η ίδρυση γενικών τμημάτων, τα οποία δεν χορηγούν ιδιαίτερο πτυχίο. Τα τμήματα αυτά έχουν δικό τους Ε.Π. ή Ε.Ε.Π. κατά περίπτωση.
Οπου στο εξής γίνεται αναφορά σε τμήματα νοούνται και τα γενικά τμήματα, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά.
5. Το Τμήμα διαιρείται σε δύο (2) ή τρεις (3) κατ` ανώτατο όριο ομάδες μαθημάτων (Ο.Μ.). Κάθε Ο.Μ. αντιστοιχεί σε συγκεκριμένο επιστημονικό και τεχνολογικό πεδίο. Εάν η έκταση του γνωστικού αντικειμένου γενικού τμήματος είναι περιορισμένη, δεν απαιτείται η διαίρεσή του σε Ο.Μ.. Η σύσταση, συγχώνευση, κατάτμηση, κατάργηση, μετονομασία και τροποποίηση του γνωστικού αντικειμένου των ομάδων μαθημάτων γίνεται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, ύστερα από γνώμη της Γενικής Συνέλευσης του αντίστοιχου Τμήματος. Ομάδα μαθημάτων μπορεί να λειτουργεί εφόσον έχουν κατανεμηθεί σε αυτήν τουλάχιστον τρία τακτικά μέλη Ε.Π., από τα οποία το ένα τουλάχιστον να είναι της βαθμίδας του Καθηγητή ή Επίκουρου Καθηγητή.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.2 άρθρ.1 Ν.2621/1998 Α 136/23.6.1998. 6 5. Παράρτημα Τ.Ε.Ι. είναι η εκπαιδευτική μονάδα που:
α) έχει έδρα σε απόσταση μεγαλύτερη από τριάντα (30) χιλιόμετρα από την έδρα του Τ.Ε.Ι. και
β) περιλαμβάνει μόνο μία σχολή ή το πολύ τρία (3) ανεξάρτητα τμήματα.
Για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του παραρτήματος είναι δυνατή η εκχώρηση αυξημένων αρμοδιοτήτων στο διευθυντή του “ή στον προϊστάμενο του τμήματος, όταν το παράρτημα περιλαμβάνει ένα τμήμα” με ανάλογες ρυθμίσεις στον εσωτερικό κανονισμό του Τ.Ε.Ι.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 25 του Ν. 1824/1988 (ΦΕΚ Α 296).
6. Παράρτημα ΤΕΙ είναι η εκπαιδευτική μονάδα που:
α) έχει έδρα σε απόσταση μεγαλύτερη από τριάντα (30) χιλιόμετρα από την έδρα του ΤΕΙ και
β) περιλαμβάνει το πολύ δύο (2) Σχολές ή μέχρι τέσσερα (4) ανεξάρτητα Τμήματα.
Για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του Παραρτήματος είναι δυνατή η εκχώρηση αυξημένων αρμοδιοτήτων στον Διευθυντή του ή στον Προϊστάμενο του Τμήματος, όταν το Παράρτημα περιλαμβάνει ένα Τμήμα, με ανάλογες ρυθμίσεις στον εσωτερικό κανονισμό του ΤΕΙ.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 11 Ν.3794/2009,ΦΕΚ Α 156/4.9.2009.
Άρθρο 6
Υπηρεσίες διοικητικής μέριμνας.
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 81 του ν.4009/2011
1. Σε κάθε Τ.Ε.Ι., για την παροχή υποστήριξης του εκπαιδευτικού έργου, λειτουργεί υπηρεσία διοικητικής μέριμνας (Υ.Δ.Μ.) η οποία συγκροτείται από τα εξής τμήματα, γραφεία και υπηρεσίες: α) Τμήμα διοικητικών υποθέσεων
β) Τμήμα οικονομικών υποθέσεων
γ) Τμήμα γραμματείας και διεκπεραίωσης
δ) Τμήμα εκδόσεων και βιβλιοθήκης
ε) Γραφείο πληροφοριών και δημοσίων σχέσεων
στ) Τεχνική υπηρεσία
ζ) Υγειονομική υπηρεσία
η) Υπηρεσία μηχανογράφησης και στατιστικής θ) Γραμματείες σχολών
ι) Υπηρεσία εργοστασίου ή αγροκτήματος ή δασική ή κτηνοτροφική ή άλλη σχετική, ανάλογα με τα αντίστοιχα τμήματα που λειτουργούν στο Τ.Ε.Ι.
ια) Γραμματείες Τμημάτων.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.10 άρθρ.43 Ν.2413/1996 (Α 124).
2. Η εσωτερική διάρθρωση της Υ.Δ.Μ., η οργάνωση και λειτουργία της, ως και οι διάφορες διαδικασίες στελέχωσής της, καθορίζονται στον εσωτερικό κανονισμό κάθε Τ.Ε.Ι. Στον εσωτερικό κανονισμό ρυθμίζεται ακόμη η συγκρότηση από τακτικό προσωπικό διαφόρων επιτρόπων κατά σχολή ή τμήμα, για την παρακολούθηση συγκεκριμένων θεμάτων και η υποβολή εισηγήσεων στα οικεία διοικητικά όργανα.
3. Πόροι των Τ.Ε.Ι. είναι ιδίως η κρατική επιχορήγηση, δωρεές, κληρονομιές, κληροδοσίες και έσοδα από εκποίηση ή διαχείριση περιουσιακών στοιχείων “ως και έσοδα από την παροχή υπηρεσιών σε ιδιώτες και κάθε νομικής μορφής οργανισμούς. Οι προϋποθέσεις παροχής των υπηρεσιών αυτών καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων ύστερα από γνώμη των Τ.Ε.Ι.. Η ταμειακή διαχείριση των πόρων γίνεται από το τμήμα οικονομικών υποθέσεων,όπως ειδικότερα ορίζεται από τον εσωτερικό κανονισμό.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 71 παρ. 6 του Ν. 1566/1985 (ΦΕΚ Α 167).
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΡΙΤΟ
Άρθρο 7
Επιτροπή Ακαδημαϊκού Ασύλου
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 3 παρ.8 Ν.3549/2007,ΦΕΚ Α 69/20.3.2007.
1. Η Επιτροπή Ακαδημαϊκού Ασύλου (Ε.Α.Α.) είναι τριμελής και απαρτίζεται από τον πρόεδρο του Τ.Ε.Ι. ή το νόμιμο αναπληρωτή του, ως πρόεδρο έναν κοινό εκπρόσωπο του Ε.Π. και του Ε.Ε.Π. και έναν εκπρόσωπο των σπουδαστών.
Οι εκπρόσωποι του Ε.Π. και του Ε.Ε.Π. και των σπουδαστών, μαζί με τους αναπληρωτές τους εκλέγονται από τους εκπροσώπους του Ε.Π. και Ε.Ε.Π. και των σπουδαστών αντίστοιχα, που μετέχουν στη συνέλευση του Τ.Ε.Ι.
2. Η Επιτροπή Ακαδημαϊκού Ασύλου (Ε.Α.Α.) μπορεί να ζητήσει ή να επιτρέψει την επέμβαση της δημόσιας δύναμης στους χώρους του Τ.Ε.Ι.. Στις περιπτώσεις αυτές η Ε.Α.Α αποφασίζει μόνο με ομοφωνία των μελών της. Σε περίπτωση διαφωνίας ή μη απαρτίας συγκαλείται έκτακτα το Συμβούλιο Τ.Ε.Ι., προκειμένου να αποφασίσει οριστικά. Η τελική απόφαση λαμβάνεται με πλειοψηφία των δύο τρίτων (2/3) του συνόλου των παρόντων.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.3 άρθρ.1 Ν.2621/1998 Α 136/23.6.1998.
Άρθρο 8
Οργανα της Ομάδας Μαθημάτων
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 81 παρ.4 του Ν.4009/2011 (ΦΕΚ Α 195/6-9-2011) με την επιφύλαξη των μεταβατικών διατάξεων των άρθρων 76 έως και 80 του ίδιου νόμου.
1. Οργανα της Ο.Μ. είναι η γενική συνέλευση (Γ.Σ.) και ο υπεύθυνος.
2. Η Γ.Σ. απαρτίζεται από το Ε.Π. και δύο εκπροσώπους των σπουδαστών. Η Γ.Σ.:
α) Εκλέγει τον Υπεύθυνο του Τομέα και τον Αναπληρωτή του.
β) Αναθέτει καθήκοντα Υπεύθυνου Εργαστηρίου που τυχόν έχει ενταχθεί στον Τομέα κατά προτεραιότητα σε Καθηγητές, Αναπληρωτές Καθηγητές, Επίκουρους Καθηγητές ή Καθηγητές εφαρμογών του Τομέα.
γ) Κατανέμει το Διδακτικό έργο με βάση την ειδίκευση και καταλληλότητα, την εκπαιδευτική πείρα και τη βαθμίδα του Ε.Π..
δ) Υποβάλλει προτάσεις στη Γ.Σ. του Τμήματος σχετικά με το πρόγραμμα σπουδών.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 5 Ν.2916/2001,ΦΕΚ Α 114/11.6.2001.
3. Ο Υπεύθυνος του Τομέα έχει ως έργο, ιδίως, να συντονίζει γενικά το έργο του, να συγκαλεί τη Γ.Σ. του Τομέα, να καταρτίζει την ημερήσια διάταξη, να εισηγείται τα θέματα, να προεδρεύει στις εργασίες της και να μεριμνά για την εκτέλεση των αποφάσεών της.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 5 Ν.2916/2001,ΦΕΚ Α 114/11.6.2001.
4. Εάν στο Τμήμα λειτουργεί μια ομάδα μαθημάτων (Ο.Μ.) και οι υπόλοιπες αδρανούν, λόγω μη ύπαρξης του απαιτούμενου αριθμού εκπαιδευτικού προσωπικού (Ε.Π.), ως υπεύθυνοι των αδρανουσών Ο.Μ. ορίζονται με απόφαση του Συμβουλίου του Τ.Ε.Ι., μετά από εισήγηση του Διευθυντή της Σχολής, Καθηγητής ή Επίκουρος Καθηγητής ή Καθηγητής Εφαρμογών του οικείου Τμήματος. Στις περιπτώσεις αυτές τις αρμοδιότητες των Γ.Σ. των οικείων Ο.Μ. ασκεί το Συμβούλιο του Τμήματος.
Σημ.: όπως προστέθηκε με την παρ.4 άρθρ.1 Ν.2621/1998 Α 136/23.6.1998.
5. Εάν στο Τμήμα δεν λειτουργεί καμία ομάδα μαθημάτων (Ο.Μ.), τις αρμοδιότητες των Γενικών Συνελεύσεων των Ο.Μ. ασκεί η Γ.Σ. του Τμήματος και τις αρμοδιότητες των υπεύθυνων των Ο.Μ. ο προϊστάμενος το Τμήματος.
Σημ.: όπως προστέθηκε με την παρ.4 άρθρ.1 Ν.2621/1998 Α 136/23.6.1998.
Άρθρο 9
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 81 παρ.4 του Ν.4009/2011 (ΦΕΚ Α 195/6-9-2011) με την επιφύλαξη των μεταβατικών διατάξεων των άρθρων 76 έως και 80 του ίδιου νόμου.
1. `Οργανα του τμήματος είναι η γενική συνέλευση (Γ.Σ.) το συμβούλιο και ο προϊστάμενος.
2. Η Γ.Σ. απαρτίζεται από το Ε.Π. ή και το Ε.Ε.Π. του τμήματος και εκπροσώπους των σπουδαστών σε αριθμό ίσο προς το 40% του αριθμού των μελών του Ε.Π. ή και του Ε.Ε.Π. του τμήματος. Η Γ.Σ. έχει όλες τις αρμοδιότητες του τμήματος, που προβλέπονται από το νόμο και τον εσωτερικό κανονισμό του Τ.Ε.Ι., εκτός απο εκείνες που αναθέτονται σε άλλα όργανα. Συνέρχεται τακτικά δύο (2) φορές το εξάμηνο και έκτακτα όταν τη συγκάλεσε, ο προϊστάμενος του τμήματος ή ζητηθεί γραπτά από το ένα τρίτο (1/3) του συνόλου των μελών της, προκειμένου να αντιμετωπιστούν έκτακτα ή επείγοντα θέματα.
Αν παρά το γραπτό αίτημα ο Προϊστάμενος του Τμήματος δεν συγκαλεί τη Γ.Σ., ο Πρόεδρος του Τ.Ε.Ι. ή ο Αντιπρόεδρος που αυτός ορίζει καταρτίζει την ημερήσια διάταξη και ενεργεί όλες τις σχετικές πράξεις που ανήκουν στην αρμοδιότητα του Προϊσταμένου.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 5 Ν.2916/2001,ΦΕΚ Α 114/11.6.2001.
3. Το συμβούλιο απαρτίζεται από τον προϊστάμενο του τμήματος τους υπεύθυνους των Ο.Μ. έναν εκπρόσωπο των σπουδαστών και έναν εκπρόσωπο του Ε.Τ.Π. εφόσον συζητούνται θέματα που αφορούν μέλη του Ε.Τ.Π.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 5 Ν.2916/2001,ΦΕΚ Α 114/11.6.2001. Το συμβούλιο:
α) Συντονίζει τα εκπαιδευτικά και διοικητικά θέματα του τμήματος.
β. Αποφασίζει την κατανομή των πιστώσεων στις διάφορες δραστηριότητες του Τμήματος και την κατανομή των κενών θέσεων Ε.Π. ή Ε.Ε.Π. κατά Ο.Μ. και κατά βαθμίδες Ε.Π., σύμφωνα με τις ανάγκες του Τμήματος. Κατά την κατανομή καθορίζονται τα γνωστικά αντικείμενα των κενών θέσεων, οι τίτλοι των μαθημάτων που ανήκουν αυτά, στο πλαίσιο πλήρους ωραρίου απασχόλησης του Ε.Π., καθώς και οι τίτλοι των λοιπών μαθημάτων της Ομάδας”.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.5 άρθρ.1 Ν.2621/1998 Α 136/23.6.1998.
γ) Υποβάλλει διαμέσου της σχολής, στο συμβούλιο του Τ.Ε.Ι. προτάσεις για δημιουργία νέων θέσεων Ε.Ε.Π ή Ε.Τ.Π.
δ) ύΕχει πειθαρχική δικαιοδοσία σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις.
ε) Αποφασίζει για όλες τις ατομικές διοικητικές υποθέσεις των σπουδαστών ως και την τοποθέτηση του Ε.Τ.Π.
στ) Ασκεί όσες αρμοδιότητές της του αναθέτει η Γ.Σ. με ειδική απόφαση της.
ζ) Συντάσσει εκθέσεις κρίσης για όλα τα μέλη του Ε.Π. και Ε.Ε.Π. του τμήματος.
4. Ο προϊστάμενος:
α) Καταρτίζει την ημερήσια διάταξη της Γ.Σ. και του συμβουλίου συγκαλεί τα όργανα αυτά προεδρεύει στις εργασίες τους, εισηγείται τα διάφορα θέματα και μεριμνά για την εκτέλεση των αποφάσεών τους.
β) Τηρεί μητρώα επιστημονικής και εκπαιδευτικής δραστηριότητας κάθε μέλους του Ε.Π. και Ε.Ε.Π.
γ) Εχει πειθαρχική δικαιοδοσία σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις.
δ) Συγκροτεί επιτροπές για τη μελέτη και διεκπεραίωση συγκεκριμένων θεμάτων και προϊσταται των υπηρεσιών του τμήματος.
Ο προϊστάμενος αναπληρώνεται στα καθήκοντα του από έναν υπεύθυνο Ο.Μ. του τμήματος που ορίζεται, ως αναπληρωτής προϊστάμενος για ένα ακαδημαϊκό έτος, από το συμβούλιο του τμήματος.
5.Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρ.3 Ν.2621/1998 Α 136/23.6.1998.
Άρθρο 10
Οργανα της σχολής
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 81 παρ.4 του Ν.4009/2011 (ΦΕΚ Α 195/6-9-2011) με την επιφύλαξη των μεταβατικών διατάξεων των άρθρων 76 έως και 80 του ίδιου νόμου.
1. Οργανα της σχολής είναι το συμβούλιο και ο διευθυντής.
2.α) Το συμβούλιο της σχολής απαρτίζεται από το διευθυντή της σχολής, τους προϊσταμένους των τμημάτων και από εκπροσώπους των σπουδαστών σε ποσοστό 40% των μελών του συμβουλίου, πλην του διευθυντή, που είναι μέλη του Ε.Π. και Ε.Ε.Π. Ακόμη μετέχει και ένας εκπρόσωπος του Ε.Τ.Π. ή ένας εκπρόσωπος του Δ.Π. σε περιπτώσες που συζητούνται θέματα που αφορούν αντίστοιχα στα μέλη του Ε.Τ.Π. ή του Δ.Π. της σχολής, εκτός της υπηρεσιακής τους κατάστασης.
β) Το συμβούλιο της σχολής έχει όλες τις αρμοδιότητες που ο νόμος αυτός αναθέτει στη σχολή, εκτός εκείνων που ρητά αναθέτονται στο διευθυντή. Ειδικότερα :
ι) κατανέμει τις πιστώσεις στα τμήματα και στα εργαστήρια της σχολής.
ιι) επεξεργάζεται προτάσεις των τμημάτων για τη δημιουργία νέων θέσεων Ε.Π., Ε.Ε.Π. ή Ε.Τ.Π. και τις υποβάλλει στο συμβούλιο του Τ.Ε.Ι.
ιιι) αποφασίζει, με συμμετοχή του γενικού γραμματέα του Τ.Ε.Ι., για την οργάνωση των υπηρεσιών της σχολής καθώς και για την τοποθέτηση του Δ.Π. και Ε.Τ.Π. στα τμήματα, στις υπηρεσίες και στα εργαστήρια της σχολής και
ιν) συντονίζει κοινές εκπαιδευτικές δραστηριότητες τμημάτων της σχολής.
ν) γνωμοδοτεί για το τετραετές ακαδημαϊκό-αναπτυξιακό πρόγραμμα του Ιδρύματος ως προς το σκέλος που αφορά στη Σχολή.
Σημ.: όπως το στοιχείο ν) προστέθηκε με το άρθρο 20 παρ.3 Ν.3549/2007, ΦΕΚ Α 69/20.3.2007.
3. Ο διευθυντής της σχολής:
α) Προίσταται στις υπηρεσίες της σχολής.
β) Καταρτίζει την ημερησία διάταξη, συγκαλεί το συμβούλιο της σχολής, προεδρεύει στις συνεδριάσεις του και εισηγείται τα θέματα της ημερήσιας διάταξης.
γ) Συντονίζει και εναρμονίζει τη δραστηριότητα των τμημάτων της σχολής.
δ) Μεριμνά για την εκτέλεση των αποφάσεων του συμβουλίου της σχολής.
ε) ύΕχει πειθαρχική δικαιοδοσία σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις.
στ) Συγκροτεί επιτροπές για τη μελέτη και διεκπεραίωση συγκεκριμένων θεμάτων.
Ο διευθυντής της σχολής αναπληρώνεται στα καθήκοντα του από έναν προϊστάμενο τμήματος της σχολής που ορίζεται ως αναπληρωτής διευθυντής, από το συμβούλιο της σχολής για ένα ακαδημαϊκό έτος.
Άρθρο 11
Οργανα του Τ.Ε.Ι.
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 81 παρ.4 του Ν.4009/2011 (ΦΕΚ Α 195/6-9-2011) με την επιφύλαξη των μεταβατικών διατάξεων των άρθρων 76 έως και 80 του ίδιου νόμου.
1. Οργανα του Τ.Ε.Ι. είναι η συνέλευση, το συμβούλιο ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος.
2. Η συνέλευση απαρτίζεται από τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο του Τ.Ε.Ι., τους διευθυντές των σχολών, τους προϊσταμένους των τμημάτων” έναν εκπρόσωπο του Δ.Π. του Τ.Ε.Ι. έναν εκπρόσωπο του Ε.Τ.Π. του Τ.Ε.Ι. εκπροσώπους των σπουδαστών, σε αριθμό ίσο προς το 50% του αριθμού των υπολοίπων μελών της συνέλευσης, πλην του προέδρου και του αντιπροέδρου του Τ.Ε.Ι που είναι μέλη του Ε.Π. και του Ε.Ε.Π. και το γενικό γραμματέα του Τ.Ε.Ι. Χρέη γραμματέα της συνέλευσης ασκεί διοικητικός υπάλληλος του κλάδου Α.Τ. που ορίζεται με πράξη του προέδρου του Τ.Ε.Ι.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.7 του άρθρου 1 του Ν.2188/1994 (ΦΕΚ Α 18)
Η συνέλευση:
α) Εχει τη γενική εποπτεία της λειτουργίας του Τ.Ε.Ι. και της τήρησης του νόμου και του εσωτερικού κανονισμού.
β) Αποφασίζει για τις προτάσεις των σχολών σχετικά με την ίδρυση νέων τμημάτων και προτείνει στο συμβούλιο τεχνολογικής εκπαίδευσης και στον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.
γ) Συντονίζει τα θέματα διδασκαλίας, σπουδών, εξετάσεων κλπ των σχολών.
δ) Ο ετήσιος προϋπολογισμός του Τ.Ε.Ι. ψηφίζεται από τη Συνέλευση του Τ.Ε.Ι. και σε περίπτωση αδυναμίας της από το Συμβούλιο του Τ.Ε.Ι..
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.8 άρθρ.11 Ν.2817/2000,ΦΕΚ Α 78.
ε) Καταρτίζει, μετά από γνώμη των Συμβουλίων των Σχολών, τον εσωτερικό κανονισμό του Τ.Ε.Ι. και τον υποβάλλει στον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων για έλεγχο νομιμότητας και έγκριση. Ο εσωτερικός κανονισμός δεν περιορίζεται σε επαναλήψεις διατάξεων του νόμου, αλλά περιλαμβάνει τα επί μέρους θέματα που αναφέρονται στις οικείες διατάξεις του νόμου και ρυθμίζει ειδικότερα θέματα ακαδημαϊκής, διοικητικής και οικονομικής λειτουργίας, Οργανωτικής δομής, λειτουργίας Οργάνων, παροχών σε σπουδαστές, απονομής τιμητικών ακαδημαϊκών τίτλων, εθιμοτυπίας τελετουργικού χαρακτήρα, πειθαρχικού δικαίου και δημοσίων σχέσεων και διαδικασίας ελέγχου και τήρησης των θεσπισμένων κανόνων, καθώς και τις κυρώσεις σε περίπτωση παράβασής τους.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 5 παρ.6 Ν.2916/2001,ΦΕΚ Α 114/11.6.2001.
Τους κανόνες δεοντολογίας όλων των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας και τη διαδικασία και τα όργανα ελέγχου της τήρησης τους.
Τους κανόνες λειτουργίας των συλλογικών οργάνων και των κωλυμάτων συμμετοχής σε αυτά ή σε ερευνητικά ή άλλα προγράμματα.
Τη λειτουργία υπηρεσίας υποστήριξης φοιτητών και την άσκηση καθηκόντων Συμβούλων σπουδών από μέλη Δ.Ε.Π..
Τους γενικούς κανόνες λειτουργίας των Βιβλιοθηκών, Σπουδαστηρίων και Αναγνωστήριων του Ιδρύματος.
Την έκταση, τη διαδικασία και τις προϋποθέσεις χορήγησης ανταποδοτικών υποτροφιών στους φοιτητές.
Τη φύλαξη του Ιδρύματος και της περιουσίας του με τον προσφορότερο τρόπο.
Το ποσοστό αναλογίας μεταξύ υποχρεωτικών και επιλεγόμενων μαθημάτων στο πρόγραμμα σπουδών και τις προϋποθέσεις της δυνατότητας συμμετοχής των φοιτητών σε όλες τις εξεταστικές περιόδους.
Τη διαδικασία κατάρτισης και αναθεώρησης του τετραετούς ακαδημαϊκού- αναπτυξιακού προγράμματος και του ετήσιου απολογισμού.
Την εξειδίκευση προϋποθέσεων και διαδικασιών εκλογής, εξέλιξης ή μονιμοποίησης μέλους Δ.Ε.Π..
Τον τρόπο ορισμού εκπροσώπων μελών Δ.Ε.Π. κάθε Τομέα στη Γενική Συνέλευση Τμήματος.
Τη σύνθεση της γραμματείας υποστήριξης του Γραμματέα του Ιδρύματος.
Τα προσόντα, τις διαδικασίες επιλογής και τις αρμοδιότητες του Γραμματέα του Ιδρύματος.
Τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογικών διαδικασιών για ανάδειξη συλλογικών οργάνων του Ιδρύματος.
Την ενσωμάτωση της απόφασης του αρμόδιου οργάνου του Α.Ε.Ι. για τον καθορισμό των χώρων του Α.Ε.Ι. που καλύπτονται από το ακαδημαϊκό άσυλο.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 4 παρ.4 Ν.3549/2007,ΦΕΚ Α 69/20.3.2007, σύμφωνα με την οποία όπου στα εδάφια αυτά γίνεται αναφορά σε “μέλη Δ.Ε.Π.”, νοούνται αντίστοιχα “μέλη Ε.Π.”
στ) Επιλέγει ύστερα από κρίση των τυπικών και ουσιαστικών προσόντων των υποψηφίων, το γενικό γραμματέα του Τ.Ε.Ι. και εισηγείται τον προσωρινό διορισμό ή τη μονιμοποίηση και την προαγωγή του προς τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Η συνέλευση συγκαλείται τακτικά μία φορά το εξάμηνο και έκτακτα όταν τη συγκαλέσει ο πρόεδρος ή ζητηθεί γραπτά από το ένα τρίτο (1/3) του συνόλου των μελών της, προκειμένου να αντιμετωπιστούν έκτακτα ή επείγοντα θέματα.
3. Το Συμβούλιο του Τ.Ε.Ι. απαρτίζεται από τον Πρόεδρο, τον Αντιπρόεδρο ή τους Αντιπροέδρους, τους Διευθυντές των Σχολών και έναν εκπρόσωπο των σπουδαστών.
Στο Συμβούλιο μετέχει και ο Γενικός Γραμματέας του Τ.Ε.Ι., αλλά έχει δικαίωμα ψήφου μόνο επί διοικητικών και τεχνικών θεμάτων, καθώς και επί θεμάτων του διοικητικού προσωπικού. `Οταν γίνεται συζήτηση επί θεμάτων του διοικητικού προσωπικού μετέχει χωρίς δικαίωμα ψήφου και εκπρόσωπος του διοικητικού προσωπικού, που ορίζεται σύμφωνα με τη διαδικασία της παραγράφου 8 του άρθρου 12. Σε περίπτωση ισοψηφίας υπερισχύει η ψήφος του Προέδρου.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 5 Ν.2916/2001,ΦΕΚ Α 114/11.6.2001. To συμβούλιο: α) Μεριμνά για την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία του Τ.Ε.Ι. στα πλαίσια των αποφάσεων της συνέλευσης του εσωτερικού κανονισμού και του νόμου και ασκεί όλες τις αρμοδιότητες που του αναθέτει η συνέλευση με απόφασή της.
β) Εισηγείται στη συνέλευση τον προϋπολογισμό και το πρόγραμμα έργων του Τ.Ε.Ι. και μεριμνά για την εκτέλεση των σχετικών αποφάσεών της.
γ) Κατανέμει τις σχετικές πιστώσεις του προϋπολογισμού και εγκρίνει τις δαπάνες του ιδρύματος.
δ) Αποφασίζει για τις προτάσεις των σχολών σχετικά με τη μετατροπή ή τη σύσταση νέων θέσεων προσωπικού και εισηγείται στον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.
ε) Μεριμνά για την οργάνωση και λειτουργία των υπηρεσιών διοικητικής μέριμνας του Τ.Ε.Ι. καθώς και για την επιλογή, τοποθέτηση ή ανακατανομή μελών του Δ.Π. και Ε.Τ.Π. σε αυτές και τις σχολές.
στ) Αναπέμπει αποφάσεις των σχολών, τμημάτων ή Ο.Μ. ή τις παραπέμπει στη συνέλευση για δευτεροβάθμια κρίση ή τις τροποποιεί εφόσον πρόκειται για επείγοντα θέματα. Τα άλλα όργανα έχουν στην περίπτωση αυτή δικαίωμα προσφυγής στη συνέλευση, ενώ η αναπομπή έχει ανασταλτικό χαρακτήρα.
ζ) Απονέμει σε μέλη του Τ.Ε.Ι. ηθικές αμοιβές για εξαιρετικές πράξεις ή δραστηριότητες που μαρτυρούν εξαιρετικό ήθος ή συμβάλλουν αποφασιστικά στην εφαρμογή των τεχνολογικών δεδομένων σε κοινωνικούς και παραγωγικούς τομείς με ευεργετικές επιδράσεις για το κοινό και την εκπαίδευση.
η) Ασκεί πειθαρχική δικαιοδοσία σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις.
θ) Συγκροτεί επιτροπές και ομάδες εργασίας για τη μελέτη ή διεκπεραίωση συγκεκριμένων θεμάτων και
ι) Αποφασίζει για όλα τα τρέχοντα θέματα που δεν ανάγονται στην αρμοδιότητα άλλων οργάνων ή που του αναθέτει ο εσωτερικός κανονισμός.
4. Ο πρόεδρος εκπροσωπεί το Τ.Ε.Ι. και το διοικεί σε συνεργασία με το συμβούλιο. Ο πρόεδρος έχει ιδίως τις εξής αρμοδιότητες:
α) Καταρτίζει την ημερήσια διάταξη, συγκαλεί το συμβούλιο και τη συνέλευση του Τ.Ε.Ι., προεδρεύει στις συνεδριάσεις τους εισηγείται τα θέματα της ημερήσιας διάταξης και μεριμνά για την εκτέλεση των αποφάσεών τους.
β) Μπορεί να μετέχει και να προεδρεύει στις συνεδριάσεις των συλλογικών οργάνων των σχολών ή των επιτροπών του Τ.Ε.Ι.
γ) Κατευθύνει και εποπτεύει το έργο των υπηρεσιών διοικητικής μέριμνας του ιδρύματος.
δ) υπογράφει τα πτυχία των αποφοίτων του ιδρύματος.
ε) Εχει πειθαρχική δικαιοδοσία σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις και
στ) Υποβάλλει κάθε χρόνο στη συνέλευση έκθεση πεπραγμένων για το εκπαιδευτικό και διοικητικό έργο του ιδρύματος.
ζ) Μπορεί να προεδρεύει, χωρίς δικαίωμα ψήφου, οποιουδήποτε συλλογικού οργάνου, όταν αυτό παραλείπει, αν και υποχρεούται, να λάβει αποφάσεις ή να λαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα, ύστερα από απόφαση του Συμβουλίου του Τ.Ε.Ι., Υια την αντιμετώπιση επειγόντων ζητημάτων, όταν συλλογικά όργανα διοίκησης του Τ.Ε.Ι. αδυνατούν να λειτουργήσουν και να λάβουν αποφάσεις.
Σημ.: όπως το στοιχείο ζ` προστέθηκε με το άρθρο 5 παρ.7 Ν.2916/2001,ΦΕΚ Α 114/11.6.2001.
5. Ο Πρόεδρος κατά την άσκηση των καθηκόντων του επικουρείται από δύο Αντιπροέδρους. Στα ΤΕ.Ι, τα οποία είτε έχουν αριθμό Τμημάτων μεγαλύτερο των δεκαπέντε είτε έχουν Παραρτήματα περισσότερα του ενός εκτός της έδρας τους, εκλέγεται και τρίτος Αντιπρόεδρος. Η κατανομή των αρμοδιοτήτων των Αντιπροέδρων γίνεται από τον εσωτερικό κανονισμό του Τ.Ε.Ι και, αν δεν υπάρχει σχετική πρόβλεψη, με απόφαση του Συμβουλίου Τ.Ε.Ι. που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Στη Συνέλευση του Τ.Ε.Ι. μετέχουν και όλοι οι Αντιπρόεδροι.
Σημ.: όπως αναριθμήθηκε ως παρ.5 και αντικαταστάθηκε με την παρ.1 άρθρ.5 Ν.3404/2005, ΦΕΚ Α 260/17.10.2005
7. Σε περίπτωση που συλλογικά ή ατομικά όργανα διοίκησης του Τ.Ε.Ι. αδυνατούν ή παραλείπουν να λάβουν αποφασεις η να ενεργησουν συμψωνα με τις προβλεπόμενες αρμοδιότητές τους, υποκαθίστανται από το Συμβούλιο του Τ.Ε.Ι. ή τον Πρόεδρο του Τ.Ε.Ι. αντίστοιχα. Σε περίπτωση παράλειψης απαιτείται προηγούμενη έγγραφη προειδοποίηση του Συμβουλίου του Τ.Ε.Ι. προς το οικείο όργανο, με την οποία τάσσεται και σχετική προθεσμία, μέσα στην οποία οφείλει να ενεργήσει τα νόμιμα.
Σημ.: όπως ηπαρ.7 προστέθηκε με την παρ.25 άρθρ. 13 Ν.3149/2003, ΦΕΚ Α 141/10.6.2003.
Άρθρο 12
Ανάδειξη και λειτουργία οργάνων
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 81 παρ.4 του Ν.4009/2011 (ΦΕΚ Α 195/6-9-2011) με την επιφύλαξη των μεταβατικών διατάξεων των άρθρων 76 έως και 80 του ίδιου νόμου.
1. Ως Πρόεδροι, Αντιπρόεδροι, Διευθυντές Σχολών, Προϊστάμενοι Τμημάτων και Υπεύθυνοι Τομέα εκλέγονται μέλη Ε.Π. από τις βαθμίδες Καθηγητή ή Αναπληρωτή Καθηγητή. Αν δεν υπάρχουν μέλη των βαθμίδων αυτών, επιτρέπεται η εκλογή ως Προϊσταμένου Τμήματος ή Υπεύθυνου Τομέα Επίκουρου Καθηγητή. Η εκλογή γίνεται σύμφωνα με τις επόμενες παραγράφους και την περίπτωση α` της παραγράφου 2 του άρθρου 8 του παρόντος νόμου.
2. Το σώμα των εκλεκτόρων για την ανάδειξη του προϊσταμένου τμήματος (τώρα εκλεκτόρων τμήματος) απαρτίζεται από το σύνολο των μελών του Ε.Π. και του Ε.Ε.Π. του τμήματος, “το σύνολο των σπουδαστών του τμήματος” σε ποσοστό 50% του αριθμού των μελών του Ε.Π. και Ε.Ε.Π. του τμήματος και “το σύνολο του Ε.Τ.Π. του τμήματος”, σε ποσοστό 5% του αριθμού των μελών του Ε.Π. και Ε.Ε.Π. του τμήματος.
3. Τα σώματα των εκλεκτόρων προέδρου και αντιπροέδρου Τ.Ε.Ι. ή διευθυντή σχολής απαρτίζονται από τα σώματα εκλεκτόρων των τμημάτων του Τ.Ε.Ι. ή της σχολής αντίστοιχα και από το σύνολο του Δ.Π. του Τ.Ε.Ι. ή της Σχολής σε ποσοστό 5% στο σύνολο του Ε.Π. και Ε.Ε.Π. του Τ.Ε.Ι. ή της σχολής αντίστοιχα, τηρουμένων κατά τα λοιπά των συντελεστών βαρύτητας που αναλογούν στα ήδη προβλεπόμενα από τις παραγράφους 2 και 3 του άρθρου 12 του ν. 1404/1983 ποσοστά για κάθε κατηγορία εκλεκτόρων και ανεξάρτητα από το ποσοστό προσέλευσης καθεμιάς από αυτές.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε άρθρο 8 παρ.3 ν.3549/2007,ΦΕΚ Α 69/20.3.2007.
4. Την ευθύνη για τη σύγκληση των σωμάτων εκλεκτόρων και τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας έχουν : α) ο Προϊστάμενος του Τμήματος, για την ανάδειξη υπεύθυνου Ο.Μ., β) ο Διευθυντής της Σχολής, για την ανάδειξη Προϊσταμένου Τμήματος, γ) ο Πρόεδρος του Τ.Ε.Ι. για την ανάδειξη Διευθυντή της Σχολής, Προέδρου και Αντιπροέδρου Τ.Ε.Ι..” “Οι εκπρόσωποι των φοιτητών ή των σπουδαστών προσκαλούνται στις συνεδριάσεις των συλλογικών οργάνων των ιδρυμάτων με προσκλήσεις, οι οποίες είτε τους επιδίδονται είτε αναρτώνται σε πινακίδα της Γραμματείας του Τμήματος στο οποίο φοιτούν.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.6 άρθρ.1 Ν.2621/1998 Α 136/23.6.1998 και με την παρ.30 άρθρ.3 Ν.3027/2002,ΦΕΚ Α 152/28.6.2002
5. Η θητεία των προέδρων, αντιπροέδρων και διευθυντών σχολών είναι τετραετής. Δεν επιτρέπεται η εκλογή προέδρων, αντιπροέδρων και διευθυντών σχολών για δύο συνεχείς θητείες σε οποιοδήποτε από τα αξιώματα αυτά, καθώς και η εκλογή των παραπάνω για περισσότερες από δύο θητείες συνολικά.
Η θητεία των προϊσταμένων τμημάτων είναι διετής και μπορεί να ανανεωθεί ακόμη μια συνεχή φορά. Στην περίπτωση αυτή οι προϊστάμενοι τμημάτων δεν μπορούν να επανεκλεγούν πριν περάσουν δύο χρόνια από τη λήξη της τελευταίας θητείας τους. Δεν επιτρέπεται εκλογή των παραπάνω για περισσότερες από τέσσερις θητείες συνολικά.
Ως θητεία για την εφαρμογή της διατάξεως αυτής νοείται η χρονική περίοδος ανάμεσα σε δύο εκλογικές διαδικασίες.
Η θητεία των άλλων οργάνων και των μελών συλλογικών οργάνων είναι ετήσια.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την περ.α΄παρ. 2 του άρθρου 2 του ν. 2188/1994 (ΦΕΚ 18 Α΄) και με το άρθρ.9 παρ.1β Ν.3443/2006, ΦΕΚ Α 41/27.2.2006.
6. Οι διαδικασίες για την εκλογή των ατομικών και συλλογικών οργάνων διεξάγονται οπωσδήποτε από την 1η Μαϊου έως τη 15η Ιουνίου του ακαδημαϊκού έτους που λήγει η θητεία τους. Η ανάληψη καθηκόντων γίνεται την 1η Σεπτεμβρίου του επόμενου ακαδημαϊκού έτους. Σε περίπτωση που κενωθούν πρόωρα, για οποιονδήποτε λόγο, θέσεις, η διαδικασία εκλογής για το υπόλοιπο της θητείας διεξάγεται μέσα σε δεκαπένε (15) ημέρες από την κένωση των θέσεων. Το υπόλοιπο της θητείας αυτής υπολογίζεται ως πλήρης θητεία. Ειδικώς σε περίπτωση που κενωθεί θέση Προέδρου ή Αντιπροέδρου Τ.Ε.Ι., η διαδικασία εκλογής και ο υπολογισμός της θητείας γίνονται κατά τα ως άνω, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και με δυνατότητα υποβολής μεμονωμένης αντίστοιχης υποψηφιότητας. Η σύγκλιση του εκλεκτορικού σώματος για τη διαδικασία εκλογής του Προέδρου γίνεται από τον Αντιπρόεδρο του Τ.Ε.Ι..
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.7 άρθρ.1 Ν.2621/1998 Α 136/23.6.1998.
7. α) Για την εκλογή προέδρου και αντιπροέδρου ή αντιπροέδρων καταρτίζεται ενιαίο ψηφοδέλτιο για κάθε συνδυασμό, στο οποιο περιλαμβάνονται ο υποψήφιος πρόεδρος και ο υποψήφιος αντιπρόεδρος ή αντιπρόεδροι κατά περίπτωση, τόυς οποιους αυτός επιλέγει και προτεινει για εκλογή. Η σχετική πρόταση κατατίθεται από τον υποψήφιο πρόεδρο κάθε συνδυασμού ή το 1 / 10 τουλάχιστον των μελών του εκλεκτορικού σώματος στο Συμβούλιο του Τ.Ε.Ι. μια εβδομάδα πριν τη διεξαγωγή της ψηφοφοριας και συνοδεύεται από τις αιτήσεις των υποψηφίων. Η ψηφοφορία ειναι μυστική. “Εκλέγεται ο συνδυασμός που συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία των έγκυρων ψήφων των μελών του εκλεκτορικού σώματος που ψήφισαν. Λευκά ψηφοδέλτια δεν λαμβάνονται υπόψη για το σχηματισμό της πλειοψηφίας. Αν κανείς συνδυασμός δεν συγκεντρώνει κατά την πρώτη ψηφοφορία την απόλυτη αυτή πλειοψηφία ή αν υπάρχει ισοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μέσα σε τρεις ημέρες μεταξύ των δύο πρώτων συνδυασμών που πλειοψήφησαν. Κατά την επαναληπτική εκλογή εκλέγεται όποιος συνδυασμός λάβει τις περισσότερες ψήφους. Αν υπάρξει νέα ισοψηφία, γίνεται κλήρωση ενώπιον της Εφορευτικής Επιτροπής, κατά τη διάρκεια της οποίας μπορούν να παρίστανται εκπρόσωποι των υποψηφίων συνδυασμών. Αν οι υποψήφιοι συνδυασμοί είναι μόνον δύο, εκλέγεται κατά την πρώτη ψηφοφορία όποιος συνδυασμός λάβει τις περισσότερες ψήφους.
β) Για την εκλογή διευθυντών σχολών, προϊσταμένων τμημάτων και υπευθύνων Ο. Μ. εφαρμόζονται οι διατάξεις που ισχύουν.
γ) …..
δ. Δεν μπορεί να είναι υποψήφιος, για θέση που προβλέπεται στην παρ. 1 και να εκλεγεί εκείνος που αποχωρεί λόγω συμπλήρωσης του ανώτατου ορίου ηλικίας κατά τη διάρκεια της θητείας για την οποία γίνεται η εκλογή.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.1 του άρθρου 2 του Ν.2188/1994 (ΦΕΚ Α 18) , όπως η περ.δ` της παρ.7 αντικαταστάθηκε με την παρ.7 άρθρ.1 Ν.2621/1998, Α` 136/23.6.1998. και με την παρ. 6β άρθρ.7 Ν.3194/2003,ΦΕΚ Α 267.20.11.2003 και με την παρ.1 άρθρ.7 Ν.3194/2003,ΦΕΚ Α 20.11./2003,με το άρθρο 38 παρ.1 Ν.3794/2009,ΦΕΚ Α 156/4.9.2009.
8. Οι εκπρόσωποι του Δ.Π. και του Ε.Τ.Π. στα ειδικά σώματα εκλεκτόρων και στη συνέλευση του Τ.Ε.Ι. υποδεικνύονται, με τους αναπληρωτές τους από αντίστοιχες γενικές συνελεύσεις που συγκαλούνται, ανάλογα με την περίπτωση, από τον προϊστάμενο του τμήματος το διευθυντή της σχολής ή τον πρόεδρο του Τ.Ε.Ι.
Οι εκπρόσωποι του Ε.Π. και Ε.Ε.Π. των τμημάτων στη συνέλευση του Τ.Ε.Ι. εκλέγονται με τον αναπληρωτή τους, από το Ε.Π. και Ε.Ε.Π. κάθε τμήματος, μετά από πρόσκληση του προϊσταμένου του τμήματος.
Οι εκπρόσωποι των σπουδαστών ορίζονται από τους συλλόγους τους μέσα σε είκοσι (20) ημέρες από την πρόσκληση του υπευθύνου της Ο.Μ. του προϊσταμένου του τμήματος, του διευθυντή της σχολής ή του προέδρου του Τ.Ε.Ι. κατά περίπτωση.
9. Στις περιπτώσες που ο αριθμός εκπροσώπων, μιάς κατηγορίας μελών του Τ.Ε.Ι. σε συλλογικά όργανα ή εκλεκτορικά σώματα καθορίζεται ως ποσοστιαία αναλογία αριθμητικής δύναμης, τα κλάσματα στρογγυλοποιούνται στην πλησιέστερη μονάδα, ενώ το 0,5 γίνεται μονάδα.
10. α) Στις συνεδριάσεις των συλλογικών οργάνων συμμετέχουν τα μέλη τους και χωρίς ψήφο, όσοι κληθούν ειδικά από τον προεδρεύοντα των οργάνων αυτών ή από το όργανο και για όσο χρόνο κρίνεται από τον προεδρεύοντα αναγκαίο.
β) Τα συλλογικά όργανα των Τ.Ε.Ι. συγκροτούνται και λειτουργούν νόμιμα, έστω και αν δεν έχουν οριστεί οι εκπρόσωποι των λοιπών κατηγοριών μελών του Τ.Ε.Ι. πλην του Ε.Π. και του Ε.Ε.Π. εφόσον όμως έχουν κινηθεί έγκαιρα οι διαδικασίες για την ανάδειξη εκπροσώπων.
γ) Τα συλλογικά όργανα βρίσκονται σε απαρτία όταν παρίστανται τα μισά συν ένα τουλάχιστον από τα μέλη τους που έχουν δικαίωμα ψήφου. Αν δεν υπάρχει απαρτία, το όργανο συγκαλείται εκ νέου μέσα σε δέκα ημέρες από την πρώτη σύγκληση και ευρίσκεται σε απαρτία όσα μέλη και αν είναι παρόντα. Οι αποφάσεις λαμβάνονται με απόλυτη πλειοψηφία των έγκυρων ψήφων των παρόντων μελών τους, εκτός αν ρητώς προβλέπεται διαφορετικά στο νόμο. Οι λευκές ψήφοι και οι αποχές δεν λαμβάνονται υπόψη στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ούτε υπολογίζονται στον αριθμό των παρόντων όσοι ψήφισαν λευκό ή απείχαν, χωρίς αυτό να έχει καμία επίδραση σε θέματα απαρτίας. Τα μέλη των συλλογικών οργάνων ψηφίζουν ελεύθερα και κατά την κρίση τους, παίρνοντας υπόψη μόνο το νόμο, τον εσωτερικό κανονισμό και το συμφέρον του ιδρύματος.
δ) Στα εκλεκτορικά σώματα για εκλογή Προέδρων, Αντιπροέδρων, Διευθυντών Σχολών, Προϊσταμένων Τμημάτων και Υπεύθυνων Τομέα μπορούν να μετέχουν όσοι απουσιάζουν σε αναρρωτική, εκπαιδευτική ή άλλου είδους άδεια, εφόσον το δηλώσουν εγγράφως σε αυτόν που έχει την ευθύνη της σύγκλησης των σωμάτων εκλεκτόρων το αργότερο μέχρι την ανάδειξη των υποψηφίων, ενώ δεν μετέχουν όσοι τελούν σε αναστολή ή απαγόρευση άσκησης των καθηκόντων τους.
ε) Στον εσωτερικό κανονισμό ρυθμίζεται κάθε λεπτομέρεια σχετικά με την κίνηση των διαδικασιών εκλογής εκπροσώπων για τα διάφορα συλλογικά όργανα, τα απαιτούμενα ποσοστά εκλογής, τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών και γενικά τη λειτουργία των οργάνων αυτών ως και κάθε σχετικό θέμα που ήθελε προκύψει και δεν προβλέπεται από τις διατάξεις του παρόντος κεφαλαίου.
στ) Η Γ.Σ. της Ο.Μ. και το συμβούλιο τμήματος σχολής ή Τ.Ε.Ι. συγκαλούνται και λειτουργούν νόμιμα, αν το ζητήσει γραπτά το ένα δεύτερο (1/2) των μελών κάθε οργάνου.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.9 άρθρ.5 Ν.2916/2001,ΦΕΚ Α 114/11.6.2001.
11. Σε περίπτωση μη εκλογής Διευθυντή Σχολής Προϊσταμένου Τμήματος ή Υπεύθυνου Τομέα,για οποιονδήποτε λόγο, διορίζεται για ένα έτος, με απόφαση τουΣυμβουλίου του Τ.Ε.Ι. προσωρινός “Διευθυντής” Προϊστάμενος ή Υπεύθυνος, κατά περίπτωση, μέλος Ε.Π. μιας των τριών πρώτων βαθμίδων και επαναλαμβάνεται μέσα στο ίδιο έτος η εκλογή για την κάλυψη του υπολοίπου χρόνου της θητείας.
Σημ.: όπως η παρ.11 προστέθηκε με την παρ.10 άρθρ.11 Ν.2915/2001,ΦΕΚ Α 114/11.6.2001 και τροποποιήθηκε με την παρ.7 άρθρ.7 Ν.3194/2003,ΦΕΚ Α 267/20.11.2003.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΕΤΑΡΤΟ
ΑΣΚΗΣΗ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ – ΓΝΩΜΟΔΟΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΑ
Άρθρο 13
Η εποπτεία του κράτους στα Τ.Ε.Ι. ασκείται από τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, ο οποίος ελέγχει τη νομιμότητα των πράξεων των οργάνων των Τ.Ε.Ι., όπως ορίζεται από το νόμο.
Σημ.: όπως το άρθρο 13 αντικαταστάθηκε με την παρ.11 άρθρ.5 Ν.2916/2001,ΦΕΚ Α 114/11.6.2001 ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 81 παρ.4 του Ν.4009/2011 (ΦΕΚ Α 195/6-9-2011) με την επιφύλαξη των μεταβατικών διατάξεων των άρθρων 76 έως και 80 του ίδιου νόμου
Άρθρο 14
Γνωμοδοτικά όργανα
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 81 παρ.4 του Ν.4009/2011 (ΦΕΚ Α 195/6-9-2011) με την επιφύλαξη των μεταβατικών διατάξεων των άρθρων 76 έως και 80 του ίδιου νόμου.
Ι. Συμβούλιο Τεχνολογικής Εκπαίδευσης.
Σημ.: όπως το κεφάλαιο Ι` , περί του Συμβουλίου Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, καταργήθηκε με το άρθρο 23 παρ. 4 εδ. ζ` του Ν. 2327/ 1995 (Α` 156).
ΙΙ. Ινστιτούτο Τεχνολογικής Εκπαίδευσης.
1. Ιδρύεται δημόσια υπηρεσία που υπάγεται στον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και έχει τον τίτλο “Ινστιτούτο Τεχνολογικής Εκπαίδευσης” (Ι.Τ.Ε.).ύΕργο του Ι.Τ.Ε. είναι να εισηγείται στον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων για εκπαιδευτικά και επιστημονικά θέματα της τριτοβάθμιας τεχνολογικής εκπαίδευσης και ιδίως για:
α) Την οργάνωση και συνεχή βελτίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και την ουσιαστικοποίηση της παρεχομένης εκπαίδευσης με ανάλογα διδακτικά προγράμματα.
β) Τους εσωτερικούς κανονισμούς των Τ.Ε.Ι.
γ) Τα θέματα σπουδών που έχουν σχέση με τις μετεγγραφές και κατατάξεις σπουδαστών.
δ) Το περίγραμμα των προγραμμάτων σπουδών των διαφόρων ειδικοτήτων.
ε) Τα κριτήρια και τις διαδικασίες κρίσης διδακτικών βιβλίων.
στ) Προγράμματα μετεκπαίδευσης και υποτροφιών του Ε.Π. και Ε.Ε.Π. των Τ.Ε.Ι.
ζ) Θέματα τεχνολογικής παιδείας που του αναθέτει ο Υπουργός.
2. Το Ι.Τ.Ε. αποφαίνεται για: (α)………………………. β)……………………….. δ) την ισοδυναμία ή υπερκάλυψη των πιστοποιητικών σπουδών που προέρχονται από σχολές εξωτερικού τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με τα πιστοποιητικά εξειδίκευσης που χορηγούν τα Τ.Ε.Ι., στις περιπτώσεις που οι ενδιαφερόμενοι είναι υποψήφιοι για την πλήρωση θέσεων καθηγητών εφαρμογών των Τ.Ε.Ι. για τις οποίες απαιτείται και πιστοποιητικό εξειδίκευσης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 15 περίπτ. Γ` στοιχ. ι, ε)………………… και στ)…………….”
Σημ.: όπως η παρ. 2 της περίπτ. ΙΙ του άρθρου 14 αντικαταστάθηκε με το άρθρο 71, παρ. 5 του Ν. 1566/1985 (ΦΕΚ Α 167) και με το άρθρου 23 παρ. 4 εδ. η` του Ν. 2327/1995 (Α` 156), το οποίο τροποποίησε αντίστοιχα το άρθρο 71 παρ. 5 του Ν. 1566/1985 (Α` 167)
3. Γιά την εκπλήρωση της αποστολής του το Ι.Τ.Ε.:
α) Ακολουθεί τις κατευθυντήριες γραμμές ανάπτυξης της τεχνολογικής εκπαίδευσης, όπως αυτές κάθε φορά καθορίζονται.
β) Συνεργάζεται με τα Τ.Ε.Ι. γιά εκπαιδευτικά θέματα. Γιά το σκοπό αυτόν, εκτός των άλλων, συγκαλεί μια φορά κάθε διδακτικό εξάμηνο τους αντιπροέδρους των Τ.Ε.Ι. ή εκπροσώπους τους σε σύσκεψη, με σκοπό την εξέταση λειτουργικών προβλημάτων και την εκπόνηση προγράμματος γιά βελτίωση της εκπαίδευσης.
γ) Αναθέτει σε ομάδες εργασίας που συγκροτούνται και λειτουργούν με αποφάσεις του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, από ιδιώτες ή εκπαιδευτικούς που αποσπώνται σε αυτό, τη μελέτη και εισήγηση για εξειδικευμένα θέματα.
δ) Αναπτύσσει την κατάλληλη πληροφοριακή τεκμηρίωση των διαφορών στατιστικών και παραστατικών στοιχείων.
4.α) Το κύριο προσωπικό του Ι.Τ.Ε. αποτελείται από: ι) 7 συμβούλους με αποδοχές καθηγητή ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος και ιι) 10 εισηγητές με αποδοχές καθηγητή Τ.Ε.Ι.
β). Το κύριο προσωπικό του Ι.Τ.Ε. διορίζεται από τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων από πίνακες που του υποβάλλουντα Τ.Ε.Ι. μέσα σε 20 ημέρες από τη λήψη σχετικού ερωτήματος του υπουργείου, μετά γνώμη του Σ.Τ.Ε., για θητεία τριών (3) ετών, η οποία μπορεί να ανανεωθεί για άλλες δύο τριετίες. Αν δεν υποβληθούν οι πίνακες αυτοί εμπρόθεσμα, η διαδικασία συνεχίζεται από το υπουργείο και χωρίς αυτούς. Οι σύμβουλοι απαρτίζουν το επιστημονικό συμβούλιο του Ι.Τ.Ε.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 10 παρ. 6 του Ν. 1894/1990 (Α` 110).
γ) Κατά το διορισμό των συμβούλων λαμβάνεται μέριμνα, ώστε στο Ε.Σ. να περιλαμβάνεται τουλάχιστον ένας τεχνικός επιστήμονας και ένας επιστήμονας με ανθρωπιστικές ή κοινωνικές σπουδές. Κατά το διορισμό των εισηγητών λαμβάνεται μέριμνα ώστε με συνυπολογισμό και των συμβούλων να αντιπροσωπεύονται, αν είναι δυνατό, όλοι οι τομείς που αντιστοιχούν σε σχολές των ΤΕΙ. “Δεν διορίζεται Σύμβουλος του Ινστιτούτου Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Ι.Τ.Ε.) μέλος Ε.Π. των Τ.Ε.Ι., που αποχωρεί λόγω συμπλήρωσης του ανώτατου ορίου ηλικίας κατά τη διάρκεια της θητείας διορισμού.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.13 άρθρ.11 Ν.2817/2000,ΦΕΚ Α 78.
δ) Με γνώμη του Ε.Σ. και απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων διορίζεται ένας απο τους συμβούλους ως πρόεδρος του ΕΣ και προϊστάμενος του ΙΤΕ γιά 3 χρόνια. Οι θέσεις προέδρου συμβούλων και εισηγητών είναι θέσεις πλήρους απασχόλησης. Οι διοριζόμενοι μπορούν εφόσον συντρέχει περίπτωση να διατηρήσουν με δήλωση τους τη μόνιμη θέση τους στο δημόσιο τομέα, όπως αυτός προβλέπεται στο Ν. 1256/1982 (ΦΕΚ 65). Στην περίπτωση αυτή οι διοριζόμενοι θεωρούνται, ως προς την υπηρεσιακή τους κατάσταση και μέχρι να λήξει η θητεία τους ως αποσπασμένο, στο Ι.Τ.Ε. κατά παρέκκλιση των κειμένων διατάξεων. Με κοινές αποφάσεις των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Προεδρίας της Κυβέρνησης ρυθμίζονται οι σχετικές λεπτομέρειες γιά την εφαρμογή του εδαφίου αυτού.
5. Γιά το διορισμό στις συνιστώμενες θέσεις κύριου προσωπικού του ΙΤΕ απαιτούνται τα ακόλουθα προσόντα.
Α. Σύμβουλοι:
ι) Πτυχίο ανώτατης σχολής εσωτερικού ή ισότιμο εξωτερικού.
ιι) Διδακτορικό δίπλωμα.
ιιι) Εμπειρία στη διοίκηση και οργάνωση σε τριτοβάθμια εκπαίδευση τουλάχιστον 3 ετών ή ειδικές σπουδές και συγγραφική δραστηριότητα σε θέματα εκπαίδευσης.
ιν) Δωδεκαετής επαγγελματική εμπειρία απο τη λήψη του πτυχίου απο την οποία τουλάχιστον τριετής διδακτική εμπειρία.
ν) Αριστη γνώση μας απο τις ξένες γλώσσες αγγλική γαλλική, ιταλική, γερμανική, ρώσικη.
Β. Εισηγητές.
ι) Πτυχίο ανώτατης σχολής, σχετικό με ένα απο τα βασικά μαθήματα που διδάσκονται σε τμήματα των ΤΕΙ ή ισότιμο εξωτερικού.
ιι) Επταετής τουλάχιστον επαγγελματική και διδακτική εμπειρία απο τη λήψη του πτυχίου από την οποία τουλάχιστον τριετής επαγγελματική πείρα στην ειδικότητα και τουλάχιστον διετής διδακτική.
ιιι) Αριστη γνώση μιας απο τις ξένες γλώσσες αγγλική γαλλική, ιταλική, γερμανική, ρώσικη.
Κατά την επιλογή συνεκτιμάται η συγγαφική δραστηριότητα και μεταπτυχιακές σπουδές στην ειδικότητα ή στην εκπαίδευση.
6. Στο Ι.Τ.Ε. λειτουργεί γραμματεία με προϊστάμενο υπάλληλο κλάδου ΑΤ1 διοικητικού. Οι θέσεις, κατά κλάδους και βαθμούς, ορίζονται στην περιπτ. ΙΙΙ της παραγρ. 1 του άρθρου 23 του νόμου αυτού.
7. Τα προσόντα γιά το διορισμό στις θέσεις των κλάδων ΑΤ1 διοικητικού, ΑΤ4 στατιστικολόγων, ΑΡ3 διοικητικού, ΑΡ4 λογιστικού, ΑΡ5 βιβλιοθηκονόμων και ΑΡ6 αναλυτών-προγραμματιστών Η/Υ καθορίζονται κατά κλάδο ως εξής:
Κλάδος ΑΤ1 διοικητικός:
Πτυχίο τμήματος νομικής ή πολιτικής επιστήμης και δημόσιας διοίκησης Α.Ε.Ι. ή Π Α.Σ.Π.Ε. η ισότιμο του εξωτερικού, επταετής τουλάχιστον διοι κητική ή εκπαιδευτική εμπειρία, άριστη γνώση μιάς απο τις γλώσσες αγγλική γαλλική, ιταλική, γερμανική, ρώσικη. Προτιμώνται αυτοί που έχουν συγγραφική δραστηριότητα ή μετεκπαίδευση σε διοικητικά ή εκπαιδευτικά θέματα.
Κλάδος ΑΤ4 στατιστικολόγων:
Πτυχίο φυσικομαθηματικής σχολής ή πολυτεχνικής σχολής ή ανώτατης γεωπονικης ή δασολογικής σχολής ή της Α.Σ.Ο.Ε.Ε. ή της Π.Α.Σ.Π.Ε. ή τμήματος νομικής ή πολιτικού ή οικονομικού τμήματος Α.Ε.Ι. ή Α.Β.Σ ή ισότιμο του εξωτερικού, επαρκής στατιστική κατάρτιση, αποδεικνυόμενη με σχετικό τίτλο ανώτατου ιδρύματος εσωτερικού ή ομοταγούς εξωτερικού και άριστη γνώση της αγγλικής γαλλικής γερμανικής ιταλικής ή ρωσικής γλώσσας. Κλάδος ΑΡ3 διοικητικός: Πτυχίο τμήματος στελεχών διοικήσεως ανώτερης σχολής στελεχών επιχειρήσεων των Κ.Α.Τ.Ε.Ε. ή ισότιμο του εξωτερικού.
Κλάδος ΑΡ4 λογιστικός:
Πτυχίο τμήματος στελεχών λογιστηρίου ανώτερης σχολής στελεχών επιχειρήσεων των Κ.Α.Τ.Ε.Ε. ή ισότιμο του εσωτερικού ή εξωτερικού.
Κλάδος ΑΡ5 βιβλιοθηκονόμων:
Πτυχίο τμήματος βιβλιοθηκονομίας ανώτερης σχολής στελεχών επιχει- ρήσεων των Κ.Α.Τ.Ε.Ε. ή ισότιμο του εξωτερικού ή απασχόληση τουλάχιστον είκοσι (20) ετών σε βιβλιοθήκη, από τα οποία τουλάχιστο δέκα (10) πριν ιδρυθούν και λειτουργήσουν τα αντίστοιχα τμήματα των σχολών των ΚΑΤΕΕ
Κλάδος ΑΡ6 αναλυτών – προγραμματιστών Η/Υ:
Πτυχίο τμήματος τεχνολόγων αναλυτών – προγραμματιστών Η/Υ ανώτερης σχολής τεχνολόγων μηχανικών των Κ.Α.Τ.Ε.Ε. ή ισότιμο του εξωτερικού.
8. Με προεδρικά διατάγματα, που εκδίδονται με πρόταση των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Προεδρίας της Κυβέρνησης και Οικονομικων όταν πρόκειται γιά αποζημιώσεις ρυθμίζονται θέματα που έχουν σχέση με την προκήρυξη των θεσεων τις συνεδριάσεις του Ε.Σ. την εσωτερική λειτουργία του Ι.Τ.Ε. τις αποζημιώσεις των ομάδων εργασίας και κάθε άλλο σχετικό θέμα.
ΙΙΙ. Περιφερειακά συμβούλια τεχνολογικής εκπαίδευσης.
1. α) Στην έδρα κάθε Τ.Ε.Ι. ιδρύεται περιφερειακό συμβούλιο τεχνολογικής εκπαίδευσης (Π.Σ.Τ.Ε.) που συνεργάζεται.
ι) με το ΤΕΙ με σκοπό τη συμβολή των δραστηριοτήτων του στην ανάπτυξη της περιφέρειας και
ιι) με τις τοπικές αρχές οργανώσεις και επιχειρήσεις με σκοπό τη συμβολή τους στη βελτίωση των σπουδών και λειτουργίας του Τ.Ε.Ι. και στην επιτυχία της αποστολής του.
β) Το Π.Σ.Τ.Ε εισηγείται στο Τ.Ε.Ι για θέματα που αφορούν ιδίως:
ι) Ιδρυση ή τροποποίηση τμημάτων σύμφωνα με τις περιφερειακές ανάγκες.
ιι) Καθορισμό αναγκών σε τομείς εξειδίκευσης και εφαρμοσμένης έρευνας.
ιιι) Επιμόρφωση σύμφωνα με τους σκοπούς του Τ.Ε.Ι.
ιν) Απασχόληση αποφοίτων του Τ.Ε.Ι.
ν) Ασκηση στο επάγγελμα
2. Το Π.Σ.Τ.Ε. αποτελείται από:
α) Το νομάρχη ή εκπρόσωπο του, ως πρόεδρο.
β) Το συμβούλιο του Τ.Ε.Ι.
γ) Εναν εκπρόσωπο της τοπικής ένωσης δήμων και κοινοτήτων (Τ.Ε.Δ.Κ.).
δ) Από έναν εκπρόσωπο του εμπορικού και βιομηχανικού επιμελητηρίου, του επαγγελματικού και βιοτεχνικού επιμελητηρίου και του συνδέσμου ελληνικών βιομηχανιών, που λειτουργούν στην περιφέρεια του ΤΕΙ.
ε) Εναν εκπρόσωπο του περιφερειακού τμήματος Τ Ε.Ε και κάθε άλλου επιμελητηρίου ή τοπικής ή περιφερειακής επιστημονικής ή επαγγελματικής οργάνωσης.
στ) Εναν εκπρόσωπο των εργατικών και έναν εκπρόσωπο των αγροτικών συνδικαλιστικών οργανώσεων.
ζ) Εναν εκπρόσωπο των πολιτιστικών φορέων της περιοχής.
η) Εναν εκπρόσωπο της τοπικής Ε.Λ.Τ.Ε.Ε.
θ) Δύο (2) εκπροσώπους των σπουδαστών.
Στο περιφερειακό συμβούλιο τεχνολογικής εκπαιδεύσης και στη γραμματεία του μπορεί να προεδρεύει ο γενικός γραμματέας περιφέρειας στις περιπτώσεις που το Τ.Ε.Ι. έχει την έδρα της περιφέρειας.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 25, παρ. 9 του Ν. 1824/1988 (ΦΕΚ Α 296).
3. Ανάλογα με τις αρμοδιότητες των οργάνων οι εισηγήσεις του Π.Σ.Τ.Ε. συζητούνται σε όργανα του Τ Ε Ι και παίρνονται οι σχετικές αποφάσεις ή υποβάλλονται μέσω του προέδρου του Τ.Ε.Ι. στο Σ.Τ.Ε. προκειμένου να διαμορφωθεί η τελική εισήγηση του Σ Τ Ε του άρθρου 14, προς τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.
4. Η γραμματεία του Π.Σ.Τ.Ε απαρτίζεται απο το νομάρχη ή τον εκπρόσωπο του ως πρόεδρο, τον πρόεδρο του Τ.Ε.Ι. και έναν εκπρόσωπο των σπουδαστών. Το Π.Σ.Τ.Ε συγκαλείται σε συνεδρίαση από τον πρόεδρο του. 5. Την ευθύνη της διοικητικής μέριμνας και γραμματειακής εξυπηρέτησης του Π.Σ.Τ.Ε έχει το Τ.Ε.Ι. της έδρας.
6. Ο κανονισμός λειτουργίας του Π.Σ.Τ.Ε. καταρτίζεται από τη γραμματεία του και εγκρίνεται από την ολομέλεια του.
7. Αμφισβητήσεις γιά την ύπαρξη ή την αντιστοιχία οργανώσεων που προβλέπονται στην παράγραφο 2 λύνει με απόφασή του ο οικείος νομάρχης.
8. Με αποφάσεις του οικείου νομάρχη ρυθμίζεται ο τρόπος ορισμού των μελών του Π.Σ.Τ.Ε. και της γραμματείας του.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΕΜΠΤΟ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΩΝ Τ.Ε.Ι. Α` ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Άρθρο 15
Εκπαιδευτικό προσωπικό Τ.Ε.Ι.
Σημ.: όπως το άρθρο 15 τροποποιήθηκε με το άρθρο 2 Ν.2916/2001,ΦΕΚ Α 114/11.6.2001 ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 81 παρ.4 του Ν.4009/2011 (ΦΕΚ Α 195/6-9-2011) με την επιφύλαξη των μεταβατικών διατάξεων των άρθρων 76 έως και 80 του ίδιου νόμου.
1. Το κύριο διδακτικό και ερευνητικό έργο ασκείται από το Εκπαιδευτικό προσωπικό (Ε.Π.), το οποίο ανήκει σε μια από τις βαθμίδες Καθηγητή Τ.Ε.Ι., Αναπληρωτή Καθηγητή Τ.Ε.Ι., Επίκουρου Καθηγητή Τ.Ε.Ι. και Καθηγητή Εφαρμογών Τ.Ε.I..
2. Τα μέλη του Ε.Π. των Τ.Ε.Ι. είναι δημόσιοι λειτουργοί και απολαμβάνουν τις εγγυήσεις του άρθρου 16 παρ. 6 του Συντάγματος.
3. α) Τα μέλη του Ε.Π. των Τ.Ε.Ι., αναλόγως με τη βαθμίδα και το εκπαιδευτικό τους έργο, πρέπει να συνδυάζουν κατάλληλη θεωρητική κατάρτιση και βαθιά επαγγελματική εμπειρία στην παραγωγή και έχουν δυνατότητα συνεχούς επαφής με την παραγωγική πραγματικότητα, στην έκταση που αυτό επιβάλλεται από τα συγκεκριμένα εκπαιδευτικά τους καθήκοντα.
β)”Προϋπόθεση για εκλογή σε θέση μέλους ΕΠ είναι η κατοχή διδακτορικού διπλώματος.” Η διδακτορική διατριβή, ο τίτλος μεταπτυχιακών σπουδών και το όλο ερευνητικό ή επιστημονικό έργο των υποψηφίων πρέπει να είναι συναφή με το γνωστικό αντικείμενο ή την ειδικότητα, κατά περίπτωση, της θέσης που πρόκειται να πληρωθεί τη συνάφεια διαπιστώνει αρχικώς η τριμελής Εισηγητική Επιτροπή, που ορίζεται για κάθε εκλογή από μέλη του εκλεκτορικού σώματος, και τελικώς το οικείο εκλεκτορικό σώμα.
γ) Η κρίση για εκλογή μελών Ε.Π. βασίζεται στο συνολικό διδακτικό και επαγγελματικό έργο των κρινομένων και στη συνολική επιστημονική και ερευνητική τους δραστηριότητα.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.1 άρθρ.20 Ν.3794/2009,ΦΕΚ Α 156/4.9.2009.
4. Με την επιφύλαξη της διάταξης της παραγράφου 3, τα προσόντα που απαιτούνται για την εκλογή σε θέση βαθμίδας Ε.Π. των Τ.Ε.Ι. είναι τα ακόλουθα:
Α. Καθηγητή Εφαρμογών ΤΕΙ
α) Τρία (3) τουλάχιστον έτη επαγγελματικής δραστηριότητας αντίστοιχης του επιπέδου σπουδών σε αντικείμενο σχετικό με το γνωστικό αντικείμενο της θέσης που προκηρύσσεται ή ισόχρονης εργασίας σε αναγνωρισμένα ερευνητικά κέντρα ή συμμετοχής με αμοιβή σε οργανωμένα ερευνητικά προγράμματα ή συνδυασμός των ανωτέρω δραστηριοτήτων, αντίστοιχων σε κάθε περίπτωση, με το γνωστικό αντικείμενο της θέσης που προκηρύσσεται. Η ανωτέρω επαγγελματική δραστηριότητα μπορεί να περιλαμβάνει μέχρι ένα χρόνο Διδακτικό έργο σε Πανεπιστήμια ή ΤΕΙ ή ομοταγή Ιδρύματα του εξωτερικού.
β) Συναφή προς το αντικείμενο της θέσης που προκηρύσσεται επιστημονική δραστηριότητα που τεκμαίρεται από ικανότητα εφαρμογής επιστημονικών γνώσεων και τεχνολογικών μεθόδων ή εκτέλεση τμήματος ή ολοκληρωμένων ερευνητικών έργων, η οποία αποδεικνύεται από πρωτότυπες δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά αναγνωρισμένου κύρους.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.2 άρθρ.20 Ν.3794/2009,ΦΕΚ Α 156/4.9.2009.
Β. Επίκουρου Καθηγητή Τ.Ε.Ι.
α) Τέσσερα τουλάχιστον έτη επαγγελματικής δραστηριότητας κατάλληλου επιπέδου ή, αναλόγως με τη φύση της θέσης που προκηρύσσεται, ισόχρονη εργασία σε αναγνωρισμένα ερευνητικά κέντρα ή συμμετοχή με αμοιβή σε οργανωμένα ερευνητικά προγράμματα ή συνδυασμός των ανωτέρω δραστηριοτήτων, αντίστοιχων, σε κάθε περίπτωση, με το επιστημονικό επίπεδο και το γνωστικό αντικείμενο της θέσης που προκηρύσσεται Η ανωτέρω επαγγελματική δραστηριότητq μπορεί να περιλαμβάνει μέχρι δύο έτη αυτοδύναμη διδασκαλία στο γνωστικό αντικείμενο του Τομέα, σε Πανεπιστήμια ή Τ.Ε.Ι. ή ομοταγή ιδρύματα του εξωτερικού.
β) Συναφή προς το αντικείμενο της θέσης που προκηρύσσεται επιστημονική δραστηριότητα σχεδιασμού και εκτέλεσης ερευνητικών έργων, η οποία αποδεικνύεται από τρεις τουλάχιστον πρωτότυπες δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά αναγνωρισμένου κύρους.
Γ. Αναπληρωτή Καθηγητή Τ.Ε.Ι.
α) Πέντε τουλάχιστον έτη επαγγελματικής δραστηριότητας κατάλληλου υψηλού επιπέδου ή, αναλόγως με τη φύση της θέσης που προκηρύσσεται, ισόχρονη εργασία σε αναγνωρισμένα ερευνητικά κέντρα ή συμμετοχή με αμοιβή σε οργανωμένα ερευνητικά προγράμματα ή συνδυασμός των ανωτέρω δραστηριοτήτων, αντίστοιχων, σε κάθε περίπτωση, με το επιστημονικό επίπεδο και το γνωστικό αντικείμενο της θέσης που προκηρύσσεται Η ανωτέρω επαγγελματική δραστηριότητα μπορεί να περιλαμβάνει μέχρι δύο έτη αυτοδύναμη διδασκαλία μετά την απόκτηση του διδακτορικού διπλώματος στο γνωστικό αντικείμενο του Τομέα, σε Πανεπιστήμια ή Τ.Ε.Ι. ή ομοταγή ιδρύματα του εξωτερικού.
β) Πρωτότυπες δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά αναγνωρισμένου κύρους, από τις οποίες ένας αριθμός πρέπει να είναι αυτοδύναμος, ή πρωτότυπη επιστημονική μονογραφία, πέρα από τη διδακτορική διατριβή. `Ενα μέρος των δημοσιεύσεων αυτών μπορεί, κατά την κρίση του εκλεκτορικού σώματος, να αντικατασταθεί με διεθνές δίπλωμα ευρεσιτεχνίας ή καινοτομίες που έχουν εφαρμοστεί στην παραγωγή.
Το συνολικό ερευνητικό και εφαρμοσμένο έργο του υποψηφίου πρέπει να έχει συμβάλει στην πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας ή να αναγνωρίζεται από άλλους ερευνητές.
Δ. Καθηγητή Τ.Ε.Ι.
α) Επτά τουλάχιστον έτη επαγγελματικής δραστηριότητας, από τα οποία δύο τουλάχιστον να έχουν διανυθεί σε διευθυντικές θέσεις μεγάλων παραγωγικών μονάδων, ή, αναλόγως με τη φύση της θέσης που προκηρύσσεται, ισόχρονη εργασία σε αναγνωρισμένα ερευνητικά κέντρα ή συμμετοχή με αμοιβή σε οργανωμένα ερευνητικά προγράμματα ή συνδυασμός των ανωτέρω δραστηριοτήτων, αντίστοιχων, σε κάθε περίπτωση, με το επιστημονικό επίπεδο και το γνωστικό αντικείμενο της θέσης που προκηρύσσεται Η ανωτέρω επαγγελματική δραστηριότητα μπορεί να περιλαμβάνει μέχρι τρία έτη αυτοδύναμη διδασκαλία, στην οποία συμπεριλαμβάνεται τεκμηριωμένη συμβολή στη διαμόρφωση δύο τουλάχιστον μαθημάτων.
Η διδασκαλία αυτή πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί στο γνωστικό αντικείμενο του τομέα, μετά την απόκτηση του διδακτορικού διπλώματος και σε Πανεπιστήμια ή Τ.Ε.Ι. ή ομοταγή ιδρύματα του εξωτερικού.
β) Πρωτότυπες δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά αναγνωρισμένου κύρους, από τις οποίες ένας αριθμός πρέπει να είναι αυτοδύναμος, ή πρωτότυπες επιστημονικές μονογραφίες, πέρα από τη διδακτορική διατριβή. `Ενα μέρος των δημοσιεύσεων αυτών μπορεί, κατά την κρίση του εκλεκτορικού σώματος, να αντικατασταθεί με διεθνές δίπλωμα ευρεσιτεχνίας ή καινοτομίες που έχουν εφαρμοστεί στην παραγωγή.
Το συνολικό ερευνητικό έργο του υποψηφίου πρέπει να έχει αναγνωρισθεί διεθνώς για τη συμβολή του στην πρόοδο της επιστήμης ή το εφαρμοσμένο έργο του πρέπει να έχει αναγνωρισθεί και χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή.
5. Οι αναφερόμενες στις παραγράφους 3 και 4 προϋποθέσεις κατοχής διδακτορικού διπλώματος και δημοσιεύσεων, αντίστοιχα, για κατάληψη θέσης Ε.Π. δεν ισχύουν προκειμένου για γνωστικά αντικείμενα εξαιρετικής και αδιαμφισβήτητης ιδιαιτερότητας, για τα οποία δεν είναι δυνατή ή συνήθης η εκπόνηση διδακτορικής διατριβής ή δεν είναι συνήθεις οι δημοσιεύσεις. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, ύστερα από γνώμη των οικείων Τμημάτων, καθορίζονται, για τις περιπτώσεις αυτές, τα προσόντα και οι προϋποθέσεις για την εκλογή ή εξέλιξη σε θέσεις Ε.Π. που μπορούν να υποκαθιστούν το διδακτορικό δίπλωμα και τις δημοσιεύσεις.
6. α) `Οπου γίνεται αναφορά σε τίτλο μεταπτυχιακών σπουδών ή διδακτορικό δίπλωμα, αν πρόκειται για τίτλους ιδρυμάτων του εξωτερικού, πρέπει οι τίτλοι αυτοί να έχουν αναγνωριστεί ως ισότιμοι προς τους αντίστοιχους τίτλους του εσωτερικού.
β) Ως επαγγελματική δραστηριότητα που απαιτείται ως προσόν για την κατάληψη θέσης Ε.Π. δεν συνυπολογίζεται αυτή που τυχόν αποκτήθηκε κατά τη διάρκεια του χρόνου σπουδών για τη λήψη του απαιτούμενου μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών ή διδακτορικού διπλώματος και συνδέεται με σχετική υποχρέωση που επιβάλλουν τα σχετικά μεταπτυχιακά προγράμματα ή οι σπουδές.
γ) `Οπου προβλέπονται αυτοδύναμες δημοσιεύσεις, νοούνται και οι δημοσιεύσεις στις οποίες ο υποψήφιος είναι ο κύριος ερευνητής.
7. Οι θέσεις των μελών του Ε.Π. των Τ.Ε.Ι. ανήκουν οργανικά στο Τμήμα και κατανέμονται στους Τομείς με απόφαση της Γ.Σ. του Τμήματος, με την οποία καθορίζεται ταυτόχρονα και η βαθμίδα της θέσης. Οι κενές οργανικές θέσεις Ε.Π. των Τ.Ε.Ι. ανήκουν στο οικείο Τ.Ε.Ι. και κατανέμονται στα Τμήματα με πράξη του οικείου Προέδρου, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Η πράξη του Προέδρου εκδίδεται πριν από τη λήψη της απόφασης για την προκήρυξη των ανωτέρω θέσεων και ύστερα από εισήγηση του συλλογικού οργάνου που είναι αρμόδιο, κατά τις κείμενες διατάξεις, για την προκήρυξη των θέσεων και σύμφωνη γνώμη του Συμβουλίου του Τ.Ε.Ι..
Άρθρο 16
Εκλογή και πλήρωση θέσεων Ε.Π.
Σημ.: όπως το άρθρο 16 τροποποιήθηκε με το άρθρο 3 Ν.2916/2001,ΦΕΚ Α 114/11.6.2001 ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 81 παρ.4 του Ν.4009/2011 (ΦΕΚ Α 195/6-9-2011) με την επιφύλαξη των μεταβατικών διατάξεων των άρθρων 76 έως και 80 του ίδιου νόμου.
1. α) Για την εκλογή μελών Ε.Π. ενός Τμήματος δικαίωμα συμμετοχής με ψήφο στο σώμα εκλεκτόρων έχουν όλα τα μέλη Ε.Π. του Τμήματος, τα οποία ανήκουν στην ίδια ή σε ανώτερη βαθμίδα από αυτή στην οποία ανήκει η προς πλήρωση θέση. Για τη συγκρότηση του σώματος των εκλεκτόρων απαιτούνται τουλάχιστον επτά μέλη Ε.Π.. Η συγκρότηση του σώματος των εκλεκτόρων, είτε πρόκειται για εκλογή σε μία θέση είτε σε συνδυασμό θέσεων, γίνεται με απόφαση του Συμβουλίου του Τμήματος.
β) Εφόσον τα μέλη Ε.Π. ενός Τμήματος που πληρούν τις προϋποθέσεις της προηγούμενης περίπτωσης είναι λιγότερα από επτά, το σώμα εκλεκτόρων συγκροτείται ή συμπληρώνεται μέχρι τον αριθμό αυτόν από μέλη Ε.Π. άλλων Τμημάτων του ίδιου ή συγγενέστερου γνωστικού πεδίου του ίδιου ή άλλου Τ.Ε.Ι. και, αν δεν υπάρχουν, από μέλη Δ.Ε.Π. Πανεπιστημίων ή επιστήμονες αναγνωρισμένων ερευνητικών κέντρων αντίστοιχων προσόντων και αντίστοιχης ή συγγενούς ειδικότητας προς τη θέση που πρόκειται να πληρωθεί
Η συμπλήρωση του σώματος των εκλεκτόρων γίνεται με απόφαση του Συμβουλίου του Τ.Ε.Ι., αν πρόκειται για μέλη Ε.Π. Τμημάτων του ίδιου Τ.Ε.Ι., ή με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, αν πρόκειται για μέλη Ε.Π. Τμημάτων άλλου Τ.Ε.Ι., μέλη Δ.Ε.Π. Πανεπιστημίων ή επιστήμονες ερευνητικών κέντρων. Αν κανένα μέλος Ε.Π. του Τμήματος δεν πληροί τις προϋποθέσεις συμμετοχής στο οικείο εκλεκτορικό σώμα, η συγκρότησή του γίνεται όπως ορίζεται στο προηγούμενο εδάφιο, με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Σε κάθε περίπτωση απαιτείται εισήγηση του Συμβουλίου του οικείου Τμήματος.
`Οταν γίνεται συμπλήρωση του σώματος των εκλεκτόρων με μέλη Δ.Ε.Π. Πανεπιστημίων, αυτά είναι:
αα) της βαθμίδας Επίκουρου Καθηγητή, Αναπληρωτή Καθηγητή ή Καθηγητή, αν πρόκειται για θέση Επίκουρου Καθηγητή Τ.Ε.Ι.,
ββ) της βαθμίδας Αναπληρωτή Καθηγητή ή Καθηγητή, αν πρόκειται για θέση Αναπληρωτή Καθηγητή Τ.Ε.Ι.,
γγ) της βαθμίδας Καθηγητή, αν πρόκειται για θέση Καθηγητή Τ.Ε.Ι..
2. α) Για να εκλεγεί ο υποψήφιος απαιτείται να έχει λάβει την απόλυτη πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των εκλεκτόρων, που δεν μπορεί να είναι μικρότερη του πέντε. Αν οι υποψήφιοι είναι περισσότεροι από δύο και κανένας δεν λάβει την απόλυτη αυτή πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται κατά την ίδια συνεδρίαση μεταξύ των δύο που έλαβαν τις περισσότερες ψήφους και εκλέγεται αυτός που λαμβάνει την ανωτέρω απόλυτη πλειοψηφία. Αν υπάρχουν ισοψηφίες, για να προκύψουν οι δύο υποψήφιοι γίνεται επί μέρους ψηφοφορία. Εάν κανείς από τους υποψήφιους δεν εκλεγεί, η προκήρυξη, με την επιφύλαξη της περίπτωσης γ` της παραγράφου αυτής, θεωρείται άγονη.
β) Αν κατά την πρώτη συνεδρίαση δεν επιτευχθεί απαρτία του εκλεκτορικού σώματος, η συνεδρίαση επαναλαμβάνεται υποχρεωτικώς μέσα σε δεκαπέντε ημέρες από την πρώτη συνεδρίαση. Αν και πάλι δεν επιτευχθεί απαρτία, η συνεδρίαση επαναλαμβάνεται μέσα σε δεκαπέντε ημέρες, οπότε αρκεί για την ύπαρξη απαρτίας η παρουσία του ενός τρίτου (1/3) του συνολικού αριθμού των εκλεκτόρων. Για την εκλογή του υποψηφίου στην περίπτωση αυτή απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων, η οποία πλειοψηφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να σχηματίζεται με λιγότερους από πέντε εκλέκτορες. Οι εκλέκτορες είναι υποχρεωμένοι να αιτιολογούν την ψήφο τους. Η απόφαση του σώματος των εκλεκτόρων περιλαμβάνει οπωσδήποτε: κατάσταση των υποψηφίων με τα προσόντα τους, κατάσταση υποψηφίων οι οποίοι συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις για τη θέση που πρόκειται να πληρωθεί, την αιτιολογία της ψήφου κάθε εκλέκτορα, τον αριθμό των ψήφων κάθε υποψηφίου και το όνομα του υποψηφίου που τυχόν εκλέγεται
γ) Η προκήρυξη για την πλήρωση θέσης Ε.Π. Τ.Ε.Ι. επιτρέπεται να γίνεται σε συνδυασμό θέσεων είτε Καθηγητή ή Αναπληρωτή Καθηγητή είτε Αναπληρωτή Καθηγητή ή Επίκουρου Καθηγητή. Στις περιπτώσεις αυτές οι υποψήφιοι κρίνονται αρχικά από το αντίστοιχο σώμα εκλεκτόρων για τη θέση της ανώτερης από τις δύο βαθμίδες. Εάν κανείς από τους υποψηφίους δεν εκλεγεί στη θέση της ανώτερης βαθμίδας, μέσα σε αποκλειστική προθεσμία δεκαπέντε ημερών συνέρχεται το οικείο εκλεκτορικό σώμα για την εκλογή στη θέση της κατώτερης βαθμίδας. Στις περιπτώσεις αυτές, στο εκλεκτορικό σώμα για την εκλογή στην κατώτερη βαθμίδα συμμετέχουν και όλοι οι εκλέκτορες που απετέλεσαν το εκλεκτορικό σώμα για την ανώτερη βαθμίδα.
δ) Δεν μετέχουν στα εκλεκτορικά σώματα του παρόντος άρθρου ούτε υπολογίζονται στο συνολικό αριθμό των εκλεκτόρων όσοι απουσιάζουν σε αναρρωτική ή εκπαιδευτική άδεια ή τελούν σε αναστολή ή απαγόρευση άσκησης των καθηκόντών τους.
ε) Ο διορισμός, κατόπιν εκλογής ή εξέλιξης, και η μονιμοποίηση μελών Ε Π γίνονται με πράξη του Προέδρου του οικείου ΤΕΙ, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και κοινοποιείται στον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και θρησκευμάτων, μετά από έλεγχο νομιμότητας από τον Πρόεδρο του ΤΕΙ και έγγραφη παροχή της πίστωσης, κατά τις κείμενες διατάξεις. Κατά της πράξης του Προέδρου μπορεί να ασκηθεί προσφυγή ενώπιον του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και θρησκευμάτων, από οποιονδήποτε έχει έννομο συμφέρον, εντός εξήντα (60) ημερών από τη δημοσίευση της πράξης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ή από την κοινοποίηση της ή αφότου έλαβε γνώση αυτής, για τον έλεγχο της νομιμότητας της προσβαλλόμενης πράξης. Ο Υπουργός Εθνικής Παιδείας και θρησκευμάτων μπορεί επίσης, αυτεπαγγέλτως, εντός ενός (1) έτους, να ελέγξει τη νομιμότητα της πράξης του Προέδρου. Εάν διαπιστωθεί έλλειψη νομιμότητας σε οποιονδήποτε από τους ανωτέρω ελέγχους, ο Υπουργός Εθνικής Παιδείας και θρησκευμάτων ακυρώνει την πράξη του Προέδρου και αναπέμπει την υπόθεση στο οικείο ΤΕΙ, προκειμένου να συνεχιστεί η διαδικασία από το σημείο που παρουσιάζεται η έλλειψη νομιμότητας. Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις της 89650/Β2/13.8.2007 απόφασης της Υπουργού Εθνικής Παιδείας και θρησκευμάτων (ΦΕΚ 1466 Β`).
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.19 εδ.β άρθρ.3 Ν.3027/2002, ΦΕΚ Α 152,αντικαταστάθηκε με το άρθρο 9 παρ.1 Ν.3794/2009, ΦΕΚ Α 156/4.9.2009.
στ) Η μη συμμετοχή στα εκλεκτορικά σώματα χωρίς σοβαρό λόγο αποτελεί βαρύ πειθαρχικό παράπτωμα.
3. Μέλη του Ε.Π. δεν μπορούν να υποβάλλουν υποψηφιότητα για κατάληψη θέσης Ε.Π. της ίδιας ή ανώτερης βαθμίδας στο ίδιο ή άλλο Τ.Ε.Ι., εάν δεν περάσουν τρία έτη από το διορισμό τους στο Τ.Ε.Ι. που υπηρετούν.
4. Αν διοριστεί κάποιος σε θέση Ε.Π. των Τ.Ε.I. και δεν αποδέχεται το διορισμό, τότε η υπόθεση, μετά την εξάντληση της προθεσμίας ανάληψης υπηρεσίας που προβλέπεται και την ανάκληση και δημοσίευση της σχετικής πράξης διορισμού από τον Πρόεδρο του Τ.Ε.Ι., επανέρχεται στο εκλεκτορικό σώμα, εψόσον υπάρχουν υποψήφιοι που είχαν λάβει μέρος στη σχετική διαδικασία εκλογής και είχαν τα νόμιμα προσόντα. Στην περίπτωση αυτή θεωρείται ότι ο διορισμός αυτός δεν έλαβε χώρα και η διαδικασία συνεχίζεται χωρίς να είναι απαραίτητη άλλη έγκριση για την πλήρωση ή την πίστωση της θέσης.
5. α) Είναι δυνατή η μετάκληση επιστημόνων σε κενή θέση βαθμίδας Καθηγητή Τ .Ε.Ι., εφόσον ο μετακαλούμενος κατέχει θέση Καθηγητή σε Πανεπιστήμιο ή άλλο Τ.Ε.Ι. ή αντίστοιχου επιπέδου θέση σε ομοταγές εκπαιδευτικό ίδρυμα του εξωτερικού.
β) Η πρόταση για μετάκληση υποβάλλεται στη Γ.Σ. του Τμήματος από το ένα τέταρτο (1/4) τουλάχιστον των μελών του Ε.Π. του Τμήματος, πριν από τη λήψη απόφασης για την προκήρυξη της κενής θέσης. “Η πρόταση, συνοδευόμενη από τη γνώμη της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος, παραπέμπεται ακολούθως στο Συμβούλιο του Τμήματος, το οποίο αποφασίζει για την ενεργοποίηση ή όχι της διαδικασίας μετάκλησης.” Η απόφαση μετάκλησης λαμβάνεται από το σύνολο των Καθηγητών του Τμήματος με απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού τους, οι οποίοι συνέρχονται ως εκλεκτορικό σώμα και συνεδριάζουν παρουσία των μελών της Γ.Σ. του Τμήματος. Αν η απόφαση μετάκλησης είναι θετική, εκδίδεται διαπιστωτική πράξη του Προέδρου του Τ.Ε.Ι., η οποία επέχει θέση διορισμού. Για τη μετάκληση εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις που αναφέρονται στην εκλογή και τον διορισμό μελών Ε.Π..
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.15 άρθρ. 3 Ν.3027/2002,ΦΕΚ Α 152/28.6.2002.
γ) Αν για οποιονδήποτε λόγο η μετάκληση ανακληθεί ή ακυρωθεί και ο επιστήμονας που μετακλήθηκε προέρχεται από εκπαιδευτικό ίδρυμα της ημεδαπής, αυτός επανέρχεται αυτοδικαίως στο ίδρυμα από το οποίο προέρχεται και καταλαμβάνει τη θέση που κατείχε πριν από τη μετάκληση, αν η θέση αυτή είναι κενή. Αν η θέση έχει πληρωθεί ή καταργηθεί, καταλαμβάνει ομοιόβαθμη προσωποπαγή θέση που συνιστάται αυτοδικαίως με τη διαπιστωτική πράξη για την επάνοδό του.
6. Οι θέσεις μελών Ε.Π. των Τ.Ε.I. που κενώνονται για οποιαδήποτε αιτία προκηρύσσονται εκτός ετήσιου προγραμματισμού, σε οποιαδήποτε βαθμίδα και χωρίς να απαιτείται έγκριση από αρμόδιο όργανο για την πλήρωση των θέσεων αυτών.
Η προκήρυξη των ως άνω θέσεων γίνεται εντός ενός (1) ημερολογιακού έτους από την ημερομηνία που η θέση παρέμεινε κενή. Εντός ενός (1) ημερολογιακού έτους από την έγκριση της σχετικής πίστωσης προκηρύσσονται επίσης οι θέσεις που εγκρίνονται στο πλαίσιο του τετραετούς ακαδημαΐκού-αναπτυξιακού προγραμματισμού των ΤΕΙ. Μετά την παρέλευση του έτους, εάν δεν έχει πραγματοποιηθεί η προκήρυξη της θέσης, η σχετική πίστωση ακυρώνεται αυτοδικαίως. Οι θέσεις αυτές προκηρύσσονται σε Τμήμα και σε βαθμίδα και γνωστικό αντικείμενο που αποφασίζει το Συμβούλιο του οικείου ΤΕΙ, ύστερα από εισήγηση του Συμβουλίου του Τμήματος και γνώμη της ΓΣ του Τομέα Μαθημάτων.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 8 Ν.3794/2009,ΦΕΚ Α 156/4.9.2009.
7. Ο προγραμματισμός νέων θέσεων στα Τ.Ε.Ι. γίνεται σε ετήσια βάση. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων καθορίζονται οι προϋποθέσεις, οι όροι, οι διαδικασίες του ετήσιου αυτού προγραμματισμού και της υλοποίησής του και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια. οι σχετικές πιστώσεις που χορηγούνται κάθε φορά από το γπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κατανέμονται από το Συμβούλιο του Τ.Ε.I. στα Τμήματα και από τις Γενικές Συνελεύσεις (Γ.Σ.) των Τμημάτων στους Τομείς.
8. Η προκήρυξη των κενών θέσεων γίνεται από το Συμβούλιο του Τμήματος, ύστερα από εισήγηση της Γ.Σ. του Τομέα. Στην προκήρυξη ορίζονται το Τμήμα, ο Τομέας, το γνωστικό αντικείμενο της θέσης που πληρώνεται και η βαθμίδα ή, εάν η θέση ανήκει στη βαθμίδα του Καθηγητή Εφαρμογών, η ειδικότητα, που είναι σχετική με το γνωστικό αντικείμενο του Τομέα. Πριν από την προκήρυξη, το Συμβούλιο του Τμήματος αποφασίζει όσα προβλέπονται, σχετικώς με τη θέση που προκηρύσσεται, στις διατάξεις του άρθρου 9παρ. 3 στοιχείο β` του παρόντος νόμου. Η απόφαση αυτή μνημονεύεται στην απόφαση για προκήρυξη της θέσης και αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση της προκήρυξης.
9. Η προκήρυξη υπόγράφεται από τον Πρόεδρο του οικείου Τ.Ε.Ι. και υποβάλλεται στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μετά την άσκηση του ελέγχου νομιμότητας. Μέσα σε δέκα ημέρες από τη γνωστοποίηση του αντίστοιχου Φ.Ε.Κ. από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων στο οικείο Τ.Ε.Ι., η προκήρυξη δημοσιεύεται, με τη φροντίδα του Προέδρου του Τ.Ε.Ι., δύο τουλάχιστον φορές, με διαφορά δέκα τουλάχιστον ημέρες η μία δημοσίευση από την άλλη, σε δύο ημερήσιες εφημερίδες της Αθήνας και μία της Θεσσαλονίκης και σε μία ευρείας κυκλοφορίας της έδρας του αντίστοιχου Τ.Ε.Ι., εφόσον κυκλοφορεί. Η προκήρυξη γνωστοποιείται σε επιστημονικά ή επαγγελματικά έντυπα, σε όλα τα Πανεπιστήμια και Τ.Ε.Ι. και σε αναγνωρισμένα ερευνητικά κέντρα της χώρας, καθώς και στο Υπουργείο Εξωτερικών για ενημέρωση των Ελλήνων επιστημόνων του εξωτερικού.
10. α) Μέσα σε αποκλειστική προθεσμία τριάντα ημερών από την επομένη της ημερομηνίας της τελευταίας δημοσίευσης στον ημερήσιο τύπο, υποβάλλονται στη γραμματεία του Τμήματος οι αιτήσεις των υποψηφίων μαζί με όλα τα αναγκαία για την κρίση δικαιολογητικά. Τα δικαιολογητικά πρέπει να φέρουν αρίθμηση, να είναι τοποθετημένα μέσα σε ειδικό φάκελο και να συνοδεύονται από πλήρες βιογραφικό σημείωμα, συνοπτική ανάλυση του επιστημονικού έργου σε τρία αντίτυπα, καθώς και πίνακα των υποβαλλόμενων δικαιολογητικών. Τα δικαιολογητικά πρέπει να είναι θεωρημένα επίσημα από τις αρχές που τα εξέδωσαν. Το αυτό ισχύει και για τα ξενόγλωσσα δικαιολογητικά, τα οποία πρέπει να συνοδεύονται από νόμιμες μεταφράσεις. οι τίτλοι σπουδών του εξωτερικού πρέπει να συνοδεύονται από πράξη ή βεβαίωση του οικείου οργάνου, με την οποία αναγνωρίζονται ως ισότιμοι προς τους τίτλους που απονέμονται από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της ημεδαπής.
β) Για το διορισμό ή την εξέλιξη στο ίδιο ή άλλο Τ.Ε.Ι. μέλους Ε.Π. που ήδη υπηρετεί, δεν απαιτείται εκ νέου υποβολή νόμιμων δικαιολογητικών και αρκεί η υποβολή επικυρωμένων από την αρμόδια υπηρεσία του Τ.Ε.Ι. αντιγράφων τους, τα οποία βρίσκονται στον υπηρεσιακό φάκελό του και υπεύθυνης δήλωσης, σύμφωνα με το νόμο, ότι το περιεχόμενό τους ισχύει και δεν μεσολάβησε γεγονός που θα αποτελούσε λόγο εκπτώσεως από το λειτούργημα ή νόμιμο κώλυμα διορισμού.
11. Συμπλήρωση των δικαιολογητικών της προκήρυξης μετά την κατάθεση και πρωτοκόλληση των αιτήσεων υποψηφιότητας επιτρέπεται μόνο αν πρόκειται για διασαφηνιστικά στοιχεία που ζητήθηκαν συμπληρωματικά από την οικεία εισηγητική επιτροπή ή το εκλεκτορικό σώμα και αφορούν σε δικαιολογητικά που κατατέθηκαν εμπρόθεσμα.
12. α) Μέσα σε δεκαπέντε ημέρες από τη γνωστοποίηση του Φ.Ε.Κ. που αναφέρεται στην παράγραφο 9, συγκροτείται, με απόφαση του Συμβουλίου του Τμήματος, το εκλεκτορικό σώμα. Αν πρόκειται να γίνει εφαρμογή των διατάξεων του στοιχείου β` της παραγράφου 1 του άρθρου αυτού, σε σχετικές διαδικασίες αρχίζουν μέσα στην ίδια ως άνω προθεσμία. Το εκλεκτορικό σώμα, σε κάθε περίπτωση, συνέρχεται μέσα σε δεκαπέντε ημέρες από τη συγκρότησή του και ορίζει τριμελή Εισηγητική Επιτροπή, που αποτελείται από μέλη του, του ίδιου ή συγγενούς γνωστικού πεδίου. Αν δεν υπάρχουν δύο τουλάχιστον τέτοια μέλη, το εκλεκτορικό σώμα συγκροτεί Εισηγητική Επιτροπή και αναθέτει σε δύο μέλη Ε.Π. του ίδιου ή άλλου Τ.Ε.Ι. ή Δ.Ε.Π. Πανεπιστημίου, σε κάθε περίπτωση του ίδιου ή συγγενούς γνωστικού πεδίου, τη σύνταξη, ύστερα από μελέτη των φακέλων των υποψηφίων, υπομνήματος αξιολόγησης των υποψηφίων, το οποίο προσαρτάται στην έκθεση της Εισηγητικής Επιτροπής.
β) `Οταν προβλέπεται από ειδική διάταξη συγκρότηση πενταμελών εκλεκτορικών σωμάτων, δεν/συγκροτείται Εισηγητική Επιτροπή.
γ) `Οταν η προκήρυξη γίνεται για συνδυασμό θέσεων, το Συμβούλιο του Τμήματος υποχρεωτικώς εκδίδει ταυτόχρονα τις αποφάσεις συγκρότησης των εκλεκτορικών σωμάτων για την εκλογή και στις δύο βαθμίδες.
δ) Το εκλεκτορικό σώμα, σε κάθε περίπτωση, συνέρχεται για να ορίσει τριμελή εισηγητική επιτροπή, μέσα στις προθεσμίες που ορίζονται, ύστερα από πρόσκληση του Προϊσταμένου του Τμήματος.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.14 άρθρ. 3 Ν.3027/2002,ΦΕΚ Α 152/28.6.2002.
13. Η Εισηγητική Επιτροπή, μέσα σε αποκλειστική προθεσμία σαράντα ημερών από τον ορισμό της, η οποία μπορεί να παραταθεί για είκοσι ακόμη ημέρες με απόφαση του Συμβουλίου του Τμήματος, ύστερα από αιτιολογημένη πρόταση του Προϊσταμένου του Τμήματος, υποβάλλει στο Συμβούλιο του Τμήματος γραπτή έκθεση, στην οποία περιλαμβάνονται: α) πλήρης πίνακας των υποψηφίων κατ` αλφαβητική σειρά, στον οποίο καταγράφονται τα τυπικά μόνο προσόντα των υποψηφίων, β) πίνακας των εκλόγιμων υποψηφίων που περιλαμβάνει ουσιαστική κρίση για το βαθμό ανταπόκρισης αυτών στα απαιτούμενα νόμιμα προσόντα, γ) πίνακας με κατάταξη κατά αξιολογική σειρά των υποψηφίων που έχουν τα απαιτούμενα προσόντα σύμφωνα με το στοιχείο β`, ο οποίος προκύπτει από προηγούμενη σαφή αντιπαράθεση τφν τυπικών και ουσιαστικών τους προσόντων.
Η εισηγητική έκθεση διανέμεται στα μέλη του εκλεκτορικού σώματος και κοινοποιείται, μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα και με απόδειξη, στους υποψήφιους, οι οποίοι δικαιούνται να υποβάλλουν σχετικό υπόμνημα στο εκλεκτορικό σώμα.
14. Μετά πάροδο είκοσι ημερών και όχι αργότερα από τριάντα ημέρες από τη διανομή της εισηγητικής έκθεσης στα μέλη του σώματος των εκλεκτόρων, συγκαλείται, μετά από πρόσκληση του προϊσταμένου του Τμήματος, το εκλεκτορικό σώμα. Η συμμετοχή των μελών του εκλεκτορικού σώματος είναι υποχρεωτική. Στην αρχή της συνεδρίασης το εκλεκτορικό σώμα εκλέγει, με σχετική πλειοψηφία των παρόντων, ως Πρόεδρο, μέλος αυτού της ανώτερης βαθμίδας. Χρέη Γραμματέα για την τήρηση των πρακτικών ασκεί διοικητικός υπάλληλος, ο οποίος μαζί με τον αναπληρωτή του, ορίζεται, από τους διατεθειμένους στο Τμήμα υπαλλήλους, από τον Προϊστάμενο του Τμήματος με την πράξη σύγκλησης του εκλεκτορικού σώματος. Σε περίπτωση έλλειψης ή κωλύματος υπαλλήλων, ορίζονται με απόφαση του Διευθυντή της Σχολής, ύστερα από αίτημα του Προϊσταμένου του Τμήματος.
15. α) Τις προκαταρκτικές εργασίες του εκλεκτορικού σώματος, κατά τις οποίες γίνεται ανάγνωση της έκθεσης της Εισηγητικής Επιτροπής, καθώς και των τυχόν υπομνημάτων των υποψηφίων, μπορούν να παρακολουθήσουν οι υποψήφιοι και τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος. Στους υποψηφίους που παρίστανται και στα μέλη της Γενικής Συνέλευσης παρέχεται δικαίωμα λόγου, προκειμένου να εκθέσουν και προφορικά τις απόψεις τους.
β) Οι σπουδαστές, μέλη της Γενικής Συνέλευσης, εκθέτουν τις απόψεις τους μόνο ως προς τη διδακτική ικανότητα των υποψηφίων.
γ) Μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών αυτών τα μέλη του εκλεκτορικού σώματος αποσύρονται σε διάσκεψη και ψηφοφορία. Το εκλεκτορικό σώμα με απόφασή του, που λαμβάνεται με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών του, αποδέχεται ως έχουν ή τροποποιεί αιτιολογημένα τους πίνακες της ανωτέρω παραγράφου 13 στοιχεία α` και β`, που συνέταξε η Εισηγητική Επιτροπή. Αν δεν υπάρχουν ουσιαστικά ή διαδικαστικά θέματα που πρέπει να επιλυθούν με ψηφοφορία, ακολουθεί η ψηφοφορία των μελών επί της εκλογής.
δ) Σε περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία εκλογής, ο Πρόεδρος του εκλεκτορικού σώματος ορίζει την ημερομηνία και την ώρα της επόμενης σύγκλησης, η οποία μπορεί να γίνει την ίδια ημέρα και πάντως δεν μπορεί να απέχει περισσότερο από πέντε εργάσιμες ημέρες από την ημερομηνία της προηγουμένης.
ε) Οι εργασίες του εκλεκτορικού σώματος ολοκληρώνονται με τη σύνταξη πρακτικού, του οποίου αναπόσπαστο μέρος αποτελεί η εισηγητική έκθεση.
16. Ο διορισμός γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 2. Οι διοριζόμενοι οφείλουν να προσέλθουν για ορκωμοσία και ανάληψη καθηκόντων μέσα σε προθεσμία τριάντα ημερών από την ανακοίνωση του διορισμού τους. Παράταση της προθεσμίας αυτής για εύλογο χρονικό διάστημα επιτρέπεται για εξαιρετικούς λόγους, με απόφαση του Προέδρου του Τ.Ε.Ι.. Σε κάθε περίπτωση η προθεσμία αυτή δεν μπορεί να υπερβεί τους τρεις μήνες από την ημερομηνία δημοσίευσης του διορισμού.
Άρθρο 17
Μονιμοποίηση, εξέλιξη μελών Ε.Π.
Σημ.: όπως το άρθρο 17 τροποποιήθηκε με το άρθρο 4 Ν.2916/2001,ΦΕΚ Α 114/11.6.2001 ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 81 παρ.4 του Ν.4009/2011 (ΦΕΚ Α 195/6-9-2011) με την επιφύλαξη των μεταβατικών διατάξεων των άρθρων 76 έως και 80 του ίδιου νόμου.
1. Οι Καθηγητές και Αναπληρωτές Καθηγητές διορίζονται ως μόνιμοι Οι Επίκουροι Καθηγητές και οι Καθηγητές Εφαρμογών των Τ.Ε.Ι. διορίζονται με θητεία τριών ετών.
2. Οι Επίκουροι Καθηγητές και οι Καθηγητές Εφαρμογών, μετά τη συμπλήρωση τριών ετών παραμονής στη βαθμίδα, έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν με αίτησή τους τη μονιμοποίησή τους στη θέση της βαθμίδας που κατέχουν. Η αίτηση υποβάλλεται υποχρεωτικώς μέσα σε προθεσμία δύο μηνών από τη συμπλήρωση της τριετίας. Η κρίση για μονιμοποίηση γίνεται από το οικείο εκλεκτορικό σώμα κατ` ανάλογη εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 16. Στο εκλεκτορικό αυτό σώμα μετέχουν όσοι κατέχουν μόνιμη θέση στην ίδια με τον αιτούντα βαθμίδα και στις ανώτερες από αυτή βαθμίδες. Αν η κρίση είναι θετική, ο αιτών μονιμοποιείται στη θέση που κατέχει Αν η κρίση είναι αρνητική ή αν δεν υποβληθεί η σχετική αίτηση, λήγει αυτοδικαίως η θητεία του κρινομένου. Η κρίση για μονιμοποίηση βασίζεται κυρίως στο συνολικό διδακτικό, ερευνητικό, διοικητικό και γενικώς κάθε μορφής έργο του αιτούντα στο Τ.Ε.Ι., όπως ειδικότερα ορίζει ο εσωτερικός κανονισμός.
3. α) Οι Αναπληρωτές Καθηγητές, που έχουν διανύσει τριετή προύπηρεσία στη βαθμίδα που υπηρετούν, και οι Επίκουροι Καθηγητές μετά τη μονιμοποίηση τους έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν μέχρι δύο φορές, που απέχουν τουλάχιστον τρία έτη μεταξύ τους, την εξέλιξη τους στη βαθμίδα του Καθηγητή ή του Αναπληρωτή Καθηγητή αντίστοιχα.” Η εξέλιξη στη βαθμίδα του Καθηγητή και στη βαθμίδα του Αναπληρωτή Καθηγητή γίνεται με προκήρυξη της θέσης. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να έχουν αποκτήσει τα απαιτούμενα αντίστοιχα προσόντα, σύμφωνα με τις παραγράφους 3 και 4 του άρθρου 15, οι οποίες εφαρμόζονται αναλόγως,όπως και οι λοιπές διατάξεις του ίδιου αυτού άρθρου. Η έναρξη της διαδικασίας για εξέλιξη γίνεται από το Συμβούλιο του Τμήματος, εφόσον υπάρχει κενή θέση στην ανώτερη βαθμίδα.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 7 παρ.2 Ν.3794/2009,ΦΕΚ Α 156/4.9.2009.
β) Για την εξέλιξη σε επόμενη βαθμίδα εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις του άρθρου 16.
γ) Οι Καθηγητές Εφαρμογών που έχουν διανύσει τριετή προϋπηρεσία στη βαθμίδα που υπηρετούν, μετά τη μονιμοποίησή τους, έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν μέχρι δύο φορές, που απέχουν μεταξύ τους τουλάχιστον τρία έτη, την εξέλιξή τους στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή. Η εξέλιξη στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή γίνεται με προκήρυξη, εφόσον υπάρχει κενή θέση σε γνωστικό αντικείμενο το οποίο καθορίζεται από το Συμβούλιο του Τμήματος, ύστερα από εισήγηση της Γενικής Συνέλευσης του Τομέα. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να έχουν αποκτήσει τα προσόντα που απαιτούνται σύμφωνα με τις παραγράφους 3 και 4 του άρθρου 15, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 2 του ν. 2916/2001. Για τη διαδικασία της εξέλιξης εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 16, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 3 του ν. 2916/2001.
Σημ.: όπως η περ. γ΄προστέθηκε με την παρ.2 άρθρ.8 Ν.3404/2005, ΦΕΚ Α 260/17.10.2005.
4. Αν μέλος του Ε.Π. του ίδιου Τ.Ε.Ι. είναι υποψήφιο για κατάληψη, με οποιονδήποτε τρόπο, θέσης βαθμίδας ανώτερης από αυτήν που κατέχει, τότε κατά την κρίση συνεκτιμάται η προσφορά του σε αυτήν ή τις προηγούμενες βαθμίδες.
5. Οι διατάξεις του στοιχείου ε` της παραγράφου 2 του άρθρου 16 εφαρμόζονται αναλόγως και όταν πρόκειται για εξέλιξη, μονιμοποίηση ή μετάκληση. Η λήξη της θητείας των μελών Ε.Π. διαπιστώνεται με πράξη του Προέδρου του Τ.Ε.Ι., που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Με πράξη του Προέδρου του Τ.Ε.Ι. διαπιστώνονται επίσης και όσα αναφέρονται στην υπηρεσιακή κατάσταση των μελών Ε.Π., όπως τα έτη υπηρεσίας, η αναστολή άσκησης καθηκόντων, η χορήγηση αδειών κάθε μορφής και η χορήγηση επιδομάτων και παροχών.
Άρθρο 18
Ειδικό Διδακτικό προσωπικό
Σημ.: όπως το άρθρο 18 τροποποιήθηκε με το άρθρο 4 Ν.2916/2001,ΦΕΚ Α 114/11.6.2001 ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 81 παρ.4 του Ν.4009/2011 (ΦΕΚ Α 195/6-9-2011) με την επιφύλαξη των μεταβατικών διατάξεων των άρθρων 76 έως και 80 του ίδιου νόμου.
1. Τα μέλη του Ειδικού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.ΔΙ.Π.) των Τ.Ε.Ι. διορίζονται με θητεία τριών ετών και προσφέρουν ειδικό εκπαιδευτικό έργο, που συνίσταται στη διδασκαλία ξένων γλωσσών και φυσικής αγωγής στους σπουδαστές των Τ.Ε.Ι..
2. Σε κάθεΤ.Ε.Ι. συνιστάται Κέντρο Ξένων Γλωσσών και Φυσικής Αγωγής (Κ.Ξ.Γ.Φ.Α.), το οποίο αποτελεί εκπαιδευτική μονάδα επιπέδου τμήματος Τ.Ε.Ι. και υπάγεται στο Συμβούλιο του Τ.Ε.Ι.. Στο Κ.Ξ.Γ.Φ.Α. ανήκουν οι οργανικές θέσεις των μελών Ε.ΔΙ.Π.. Με απόφαση του Συμβουλίου του Κ.Ξ.Γ.Φ.Α. και ύστερα από συνεργασία με τα Τμήματα και το Συμβούλιο του Τ.Ε.Ι., τα μέλη Ε.ΔΙ.Π. καλύπτουν τις εκπαιδευτικές ανάγκες των Τμημάτων και του Τ.Ε.Ι. ανάλογα με τις ειδικότητές τους.
3. `Οργανα του Κ.Ξ.Γ.Φ.Α. είναι η Γενική Συνέλευση (Γ.Σ.), το Συμβούλιο και ο Διευθυντής.
4. Η Γ.Σ. απαρτίζεται από το σύνολο των μελών Ε.ΔΙ.Π. του Τ.Ε.Ι. και εκπροσώπους σπουδαστών του Τ.Ε.Ι. σε αριθμό ίσο προς το 40% του αριθμού των μελών του Ε.ΔΙ.Π.. Οι εκπρόσωποι των σπουδαστών ορίζονται μαζί με τους αναπληρωτές τους με αποφάσεις των σπουδαστικών συλλόγων.
5. Το Συμβούλιο απαρτίζεται από τον Διευθυντή, τρία μέλη Ε.ΔΙ.Π. διαφορετικής ειδικότητας το καθένα, εφόσον υπάρχουν, και έναν εκπρόσωπο σπουδαστών Τ.Ε.Ι., που ορίζεται με απόφαση των σπουδαστικών συλλόγων.
6. Ο Διευθυντής εκλέγεται για τριετή θητεία και τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου για ετήσια θητεία. Η εκλογή τους γίνεται από το σύνολο των μελών του Ε.ΔΙ.Π. και εκπροσώπους των σπουδαστών του Τ.Ε.Ι. σε αριθμό ίσο προς το 50% του αριθμού των μελών του Ε.ΔΙ.Π.. Αναπληρωτής Διευθυντής εκλέγεται από το Συμβούλιο ένα από τα τρία μέλη Ε.ΔΙ.Π., που είναι μέλη του.
7. α) Για τις αρμοδιότητες των ανωτέρω οργάνων εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις του άρθρου 9. Λεπτομέρειες ορίζονται με τον εσωτερικό κανονισμό του Τ.Ε.Ι..
β) Το εκλεκτορικό σώμα εκλογής Διευθυντή και μελών του Συμβουλίου λειτουργεί και ως εκλεκτορικό σώμα για την ανάδειξη Προέδρου και Αντιπροέδρου του Τ.Ε.Ι., σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.
γ) Την αρμοδιότητα για τη σύγκληση των εκλεκτόρων και τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας για την εφαρμογή της παραγράφου αυτής έχει ο Πρόεδρος του Τ.Ε.Ι. ή Αντιπρόεδρος του Τ.Ε.Ι. που αυτός ορίζει
8. Ο Διευθυντής του Κ.Ξ.Γ.Φ.Α. είναι μέλος της Συνέλευσης του Τ.Ε.Ι. και μετέχει συμβουλευτικά στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου του Τ. Ε.Ι., όταν συζητούνται θέματα αρμοδιότητας του Κ.Ξ.Γ.Φ.Α..
9. Για την προκήρυξη των θέσεων, τη διαδικασία εκλογής, το διορισμό, την ανάληψη καθηκόντων και τη μονιμοποίηση των μελών Ε.ΔΙ.Π: εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις των άρθρων 16 και 17. Το Κ.Ξ.Γ.Φ.Α. είναι αρμόδιο για την επιλογή και απασχόληση των Ε.Ε.Μ. σύμφωνα με το άρθρο 19. Για τα μέλη Ε.ΔΙ.Π. εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις του άρθρου 20.
10. Για την εκλογή σε θέση μέλους Ε.ΔΙ.Π. άπαιτούνται:
α) Πτυχίο ή δίπλωμα Α.Ε.Ι. αντίστοιχης ειδικότητας ή αναγνωρισμένος ισότιμος τίτλος Πανεπιστημίου της αλλοδαπής.
β) Πενταετής αξιόλογη διδακτική πείρα μετά τη λήψη του πτυχίου.
Οι αναγνωρισμένοι μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών, η επιστημονική δραστηριότητα, καθώς και το συγγραφικό έργο συνεκτιμώνται
11. Οι ώρες εβδομαδιαίας διδακτικής απασχόλησης των μελών Ε.ΔΙ. Π. ορίζονται σε δεκαέξι και του Διευθυντή σε οκτώ.
Άρθρο 18α
Σημ.: όπως το άρθρο 18α τροποποιήθηκε με το άρθρο 4 Ν.2916/2001,ΦΕΚ Α 114/11.6.2001 ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 81 παρ.4 του Ν.4009/2011 (ΦΕΚ Α 195/6-9-2011) με την επιφύλαξη των μεταβατικών διατάξεων των άρθρων 76 έως και 80 του ίδιου νόμου.
1. α) Δημιουργείται στα Τ.Ε.Ι. κλάδος Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (ΕΡ.ΔΙ.Π.), τα μέλη του οποίου επιτελούν εργαστηριακό εφαρμοσμένο Διδακτικό έργο, που συνίσταται στη διεξαγωγή εργαστηριακών και πρακτικών ασκήσεων στο πεδίο εφαρμογής του γνωστικού αντικειμένου του Τμήματος και, ειδικότερα, στους γνωστικούς τομείς της μουσικής τέχνης και τεχνολογίας και των εφαρμοσμένων τεχνών. Τα Τμήματα Τ.Ε.Ι. στα οποία συνιστώνται θέσεις κλάδου ΕΡ.ΔΙ.Π. και οι συγκεκριμένες ειδικότητες που Kαλύmονται σε κάθε Τμήμα καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, ύστερα από γνώμη των Συμβουλίων των οικείων Τ.Ε.Ι..
β) Για την κατάληψη θέσης ΕΡ.ΔΙ.Π. απαιτείται τουλάχιστον οκταετής, στο αντικείμενο της θέσης, καλλιτεχνική και επαγγελματική δραστηριότητα, η οποία έχει διακριθεί, αναγνωρισθεί, ή και βραβευθεί, και τουλάχιστον διετής διδακτική εμπειρία. Συνεκτιμώνται συναφείς τίτλοι ή πιστοποιητικά σπουδών.
γ) Οι θέσεις ΕΡ.ΔΙ.Π. κλιμακώνονται, ανάλογα με τα προσόντα, στις βαθμίδες Α`, Β` και Γ΄ με κατώτερη βαθμίδα την Γ. Τα ειδικότερα προσόντα κατά βαθμίδα, τα ζητήματα που αφορούντα μέλη ΕΡ.ΔΙ.Π., όπως διδακτική ή άλλη απασχόληση, ώρες απασχόλησης, προκήρυξη κάλυψηςτων θέσεων, πρόσληψη, μονιμοποίηση, εξέλιξη σε ανώτερη βαθμίδα και γενικώς τα ζητήματα που αφορούν στην υπηρεσιακή κατάσταση των μελών ΕΡ.ΔΙ.Π., καθορίζονται με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται ύστερα από πρόταση των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης.
δ) Τα θέματα που αφορούντα μέλη ΕΡ.ΔΙ.Π. υπάγονται στην αρμοδιότητα του Συμβουλίου του οικείου Τμήματος. Τα μέλη του ΕΡ .ΔΙ. Π. μετέχουν στη γενική συνέλευση του Τομέα στον οποίο ανήκουν και εκπροσωπούνται στο Σώμα Εκλεκτόρων του Τμήματος, σε ποσοστό 20% επί του συνόλου των μελών Ε.Π. του Τμήματος.
ε) αα) Ο βασικός μηνιαίος μισθός όλων των βαθμίδων των μελών ΕΡ.ΔΙ.Π. καθορίζεται με βάση το βασικό μισθό του Καθηγητή Εφαρμογών με τους συντελεστές 1,0,0,95 και 0,90 για τις βαθμίδες Α`, Β` και Γ΄ αντιστοίχως.
ββ) Στα μέλη ΕΡ.ΔΙ.Π. παρέχονται κατά μήνα το επίδομα χρόνου υπηρεσίας, υπολογιζόμενο επί του βασικού μισθού του μέλους ΕΡ.ΔΙ.Π. και οικογενειακή παροχή. Επίσης στα μέλη ΕΡ.ΔΙ.Π. χορηγείται και το επίδομα εορτών και άδειας. Τα ανωτέρω επιδόματα και η παροχή χορηγούνται σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν κάθε φορά για τους δημόσιους υπαλλήλους.
γγ) Στα μέλη ΕΡ .ΔΙ.Π. παρέχονται επίσης επίδομα διδακτικής προετοιμασίας και εξωδιδακτικής απασχόλησης στα Τ.Ε.Ι. και πάγια μηνιαία αποζημίωση για τη δημιουργία και ενημέρωση βιβλιοθήκης και συμμετοχή σε συνέδρια. Το ύψος του ανωτέρου επιδόματος και της ανωτέρω αποζημίωσης ανά βαθμίδα μελών ΕΡ.ΔΙ.Π. καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
στ) Συνιστώνται θέσεις μελών ΕΡ.ΔΙ.Π. ανά βαθμίδα ως ξής: 2 θέσεις στην Α` βαθμίδα, 3 θέσεις στη Β` βαθμίδα και 3 θέσεις στη Γ βαθμίδα. Οι θέσεις αυτές προστίθενται στις θέσεις της περίπ. Ι της παρ. 1 του άρθρου 23 του Ν. 1404/1983.
ζ) Για την κάλυψη διδακτικών ή άλλων αναγκών των Τ.Ε.Ι. σε γνωστικούς τομείς που αναφέρονται στην περίπτωση α` της παραγράφου αυτής, μπορεί να προσλαμβάνεται σε θέση Εργαστηριακού Συνεργάτη προσωπικό που έχει τα προσόντα μελών ΕΡ.ΔΙ.Π. Β` και Γ βαθμίδας. Οι διατάξεις των παρ. 1, 2, 4, 5, 6 και 9 του επόμενου άρθρου 19 του παρόντος νόμου” εφαρμόζονται αναλόγως και για το προσωπικό της κατηγορίας αυτής.
και ειδικότερα η παράγραφος 1 για όσους διαθέτουν τα προσόντα των τακτικών μελών ΕΡ.ΔΙ.Π. Β` και Γ` βαθμίδας και η παράγραφος 2 για όσους έχουν τουλάχιστον ένα από τα προσόντα αυτά ή τριετή τουλάχιστον επαγγελματική πείρα.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.8α άρθρ.7 Ν.3194/2003,ΦΕΚ Α 267/20.11.2003.
Άρθρο 19
Συνεργάτες, Εκπαιδευτικοί Ειδικών Μαθημάτων, Επισκέπτες Καθηγητές
Σημ.: όπως το άρθρο 19 τροποποιήθηκε με το άρθρο 4 Ν.2916/2001,ΦΕΚ Α 114/11.6.2001 ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 81 παρ.4 του Ν.4009/2011 (ΦΕΚ Α 195/6-9-2011) με την επιφύλαξη των μεταβατικών διατάξεων των άρθρων 76 έως και 80 του ίδιου νόμου.
1. α) Για την κάλυψη διδακτικών, ερευνητικών ή άλλων επιστημονικών αναγκών των Τ.Ε.Ι. μπορεί να προσλαμβάνεται Εκπαιδευτικό προσωπικό με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου. Η σύμβαση μπορεί να διαρκεί μέχρι ένα ακαδημαϊκό έτος και μπορεί να ανανεώνεται μέχρι δύο ακόμη ακαδημαϊκά έτη.
β) Το εκπαιδευτικό αυτό προσωπικό προσλαμβάνεται σε θέσεις Επιστημονικού Συνεργάτη και Εργαστηριακού Συνεργάτη, καθώς και στην κατηγορία Εκπαιδευτικού Ειδικών Μαθημάτων (Ε.Ε.Μ.), για τις οποίες ως ελάχιστα προσόντα ορίζονται τα ίδια με αυτά των βαθμίδων Επίκουρου Καθηγητή και Καθηγητή Εφαρμογών, καθώς και των μελών Ε.ΔΙ.Π. αντίστοιχα. Στο εκπαιδευτικό αυτό προσωπικό ανατίθεται η εκτέλεση όμοιου διδακτικού, ερευνητικού ή άλλου επιστημονικού και οργανωτικού έργου που έχει προβλεφθεί για το μόνιμο Ε.Π. της αντίστοιχης με τα προσόντα του βαθμίδας ή τα μέλη Ε.ΔΙ.Π..
γ) Η απασχόληση του εκπαιδευτικού αυτού προσωπικού μπορεί να είναι πλήρης ή μερική. Η μηνιαία αποζημίωσή του είναι ίση με τις κάθε είδους αποδοχές του μόνιμου προσωπικού της αντίστοιχης βαθμίδας Ε.Π. ή των μελών Ε.ΔΙ.Π., κατά περίπτωση, εφόσον η απασχόληση είναι πλήρης ή το ανάλογο ποσοστό των αποδοχών αυτών, εφόσον η απασχόληση είναι μερική.
δ) Για την προκήρυξη και την πρόσληψη ή την ανανέωση της σύμβασης αποφασίζει το Συμβούλιο του Τ.Ε.Ι. μετά από σχετική εισήγηση του Συμβουλίου του οικείου Τμήματος ή του Κ.Ξ.Γ.Φ.Α. κατά περίπτωση. Η προκήρυξη, στην οποία ορίζονται μεταξύ άλλων το γνωστικό αντικείμενο ή η ειδικότητα, κατά περίπτωση, της προς πλήρωση θέσης και η εβδομαδιαία απασχόληση, δημοσιεύεται το πρώτο δεκαήμερο του Μαιου για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος και η σύμβαση μεταξύ του Τ.Ε.Ι. και του προσλαμβανομένου υπογράφεται πριν από την έναρξη του διδακτικού έτους.
2. Σε περίπτωση προκηρύξεων που οι υποψήφιοι δεν διαθέτουν τα προσόντα της προηγούμενης παραγράφου, επιτρέπεται η ανάθεση, με ωριαία αντιμισθία, διδακτικού έργου σε υποψήφιους που κατέχουν τουλάχιστον τον αντίστοιχο βασικό τίτλο σπουδών και διδακτορικό δίπλωμα προκειμένου περί Επιστημονικών Συνεργατών. Η ωριαία αντιμισθία των Επιστημονικών και Εργαστηριακών Συνεργατών Τ.Ε.Ι. και των Ε.Ε.Μ. Τ.Ε.Ι. της παραγράφου αυτής καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Οικονομικών και εκκαθαρίζεται και καταβάλλεται στους δικαιούχους σε μηνιαία βάση. Ο συνολικός χρόνος απασχόλησης των Επιστημονικών Συνεργατών και των Εργαστηριακών Συνεργατών της παραγράφου αυτής δεν μπορεί να υπερβαίνει τις δεκατέσσερις και τις δεκαοκτώ ώρες εβδομαδιαίως αντίστοιχα. Ο αριθμός των ωρών διδασκαλίας που ανατίθεται σε Ε.Ε.Μ. δεν μπορεί να υπερβαίνει τις δεκαπέντε ώρες εβδομαδιαίως.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκεμε την παρ.16 του άρθρου 84 του ν.4485/2017
3. Δεν επιτρέπεται η πρόσληψη Επιστημονικών ή Εργαστηριακών Συνεργατών και Ε.Ε.Μ. που έχουν υπερβεί το εξηκοστό έτος της ηλικίας τους.
Σημ.: όπως η παρ.3 ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με την παρ.3 άρθρ.11 Ν.3404/2005, ΦΕΚ Α 260/17.10.2005.
4. Από τα αρμόδια όργανα πρόσληψης συνεκτιμάται η προηγούμενη εκπαιδευτική προϋπηρεσία στο ίδιο ή άλλο Τ.Ε.Ι..
5. α) Με απόφαση του Συμβουλίου Τ.Ε.Ι. και μετά από αιτιολογημένη εισήγηση του Συμβουλίου του Τμήματος, οι Επιστημονικοί Συνεργάτες Τ.Ε.Ι. μπορούν να αναλάβουν και τη διεξαγωγή εξειδικευμένων εργαστηρίων, καλύπτοντας για το λόγο αυτόν το μικρότερο μέρος της εβδομαδιαίας απασχόλησής τους.
β) Με απόφαση του Συμβουλίου Τ.Ε.Ι. και μετά από αιτιολογημένη εισήγηση του Συμβουλίου του Τμήματος, οι Εργαστηριακοί Συνεργάτες Τ.Ε.Ι. μπορούν να αναλάβουν και τη διδασκαλία θεωρητικών μαθημάτων, καλύπτοντας για το λόγο αυτόν ,το μικρότερο μέρος της εβδομαδιαίας απασχόλησής τους.
γ) Αν δεν υπάρχουν ή δεν επαρκούν οι Επιστημονικοί Συνεργάτες Τ.Ε.Ι., επιτρέπεται με απόφαση του Συμβουλίου Τ.Ε.Ι., ύστερα από αιτιολογημένη εισήγηση του Συμβουλίου του Τμήματος, η ανάθεση θεωρητικών μαθημάτων σε Εργαστηριακούς Συνεργάτες Τ.Ε.Ι.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.4 άρθρ.11 Ν.3404/2005, ΦΕΚ Α 260/17.10.2005
6. Με τους όρους του παρόντος άρθρου, που διέπουν την πρόσληψη και την ανάθεση διδακτικού έργου σε Επιστημονικούς ή Εργαστηριακούς Συνεργάτες ή Εκπαιδευτικούς Ειδικών Μαθημάτων (ΕΕΜ) ΤΕΙ, μπορεί να ανατεθεί διδακτικό έργο μόνο για εξειδικευμένα μαθήματα μέχρι τεσσάρων εβδομαδιαίων ωρών ως υπερωριακή απασχόληση σε μόνιμους ή συμβασιούχους υπαλλήλους του Δημοσίου ή του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ύστερα από άδεια της υπηρεσίας τους, καθώς και σε συνταξιούχους του Δημοσίου ή του ευρύτερου δημόσιου τομέα, μη θιγομένων των πολυτέκνων εκπαιδευτικών στους οποίους εφαρμόζονται οι περιορισμοί που θέτει το άρθρο 1 του ν.1256/1982 και το άρθρο 21 παράγραφος 3 του ν.1400/ 1983.
Η άδεια αυτή πρέπει να προσκομισθεί εντός διμήνου από την υπογραφή της σύμβασης.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.2 άρθρ.7 Ν.3194/2003,αντικαταστάθηκε πάλι με το άρθρο 15 Ν.3794/2009,ΦΕΚ Α 156/4.9.2009.
7. Με απόφαση του Συμβουλίου του Τ.Ε.Ι. ύστερα από αιτιολογημένη εισήγηση του Συμβουλίου του Τμήματος, μπορεί να καλούνται συγκεκριμένα πρόσωπα που είναι κάτοχοι τίτλου Πανεπιστημίου ή Τ.Ε.Ι. και κατέχουν διευθυντική θέση σε σημαντική παραγωγική μονάδα ή σε οργανισμό του ευρύτερου δημόσιου τομέα και να προσλαμβάνονται ως Ειδικοί Συνεργάτες Τ.Ε.Ι., με σύμβαση εργασίας ετήσιας διάρκειας, που μπορεί να ανανεώνεται, και με ωριαία αντιμισθία. Οι Ειδικοί Συνεργάτες πρέπει να διαθέτουν εξειδικευμένη εμπειρία και προωθημένη γνώση εφαρμογών, σε εξαετή τουλάχιστον, μετά τη λήψη του πτυχίου, επαγγελματική σταδιοδρομία σε χώρους παραγωγής. Στους Ειδικούς Συνεργάτες Τ.Ε.Ι. ανατίθεται κατά κύριο λόγο η διδασκαλία ενός ή δύο μαθημάτων εξειδίκευσης, με συνολική απασχόληση μέχρι πέντε ώρες εβδομαδιαίως. Ως προς την ωριαία αντιμισθία και τον τρόπο καταβολής εφαρμόζεται αναλόγως η διάταξη της παραγράφου 2.
8. Με απόφαση του Συμβουλίου του Τ.Ε.Ι., που εκδίδεται ύστερα από ειδικά αιτιολογημένη εισήγηση της Γ.Σ. του Τομέα και γνώμη της Γ.Σ. του Τμήματος, μπορούν να προσκαλούνται για ένα ακαδημαϊκό έτος, ως επισκέπτες, καθηγητές Τ. Ε.Ι., `Ελληνες ή ξένοι επιστήμονες που έχουν προσόντα Καθηγητή Τ.Ε.Ι. ή Αναπληρωτή Καθηγητή Τ.Ε.Ι. ή κατέχουν αντίστοιχη θέση σε ανώτατο ίδρυμα της ημεδαπής ή αλλοδαπής, για κάλυψη ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών, παροχή ειδικών τεχνικών υπηρεσιών και συμβολή σε χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα. Η πρόσκληση μπορεί να ανανεωθεί με την ίδια διαδικασία για άλλα δύο ακαδημα.ίκά έτη. Για τη μηνιαία αποζημίωσή τους εφαρμόζεται αναλόγως η διάταξη του στοιχείου γ` της παραγράφου 1. Προκειμένου για Καθηγητές ή Αναπληρωτές Καθηγητές Πανεπιστημίου ή Τ.Ε.Ι. απαιτείται προηγούμενη έγκριση εκπαιδευτικής άδειας από το Πανεπιστήμιο ή το Τ.Ε.Ι. που ανήκουν.
9. α) Οι κάθε είδους αποδοχές του προσωπικού του παρόντος άρθρου καλύπτονται από το οικείο Τ.Ε.Ι. με πιστώσεις που προέρχονται είτε από ειδική επιχορήγηση είτε από άλλους πόρους ειδικών λογαριασμών.
β) Με απόφαση του Συμβουλίου του Τμήματος οι εκπαιδευτικοί του παρόντος άρθρου μπορούν να κληθούν μετά τη λήξη της σύμβασής τους να διενεργήσουν τις εξετάσεις των μαθημάτων που δίδαξαν το εξάμηνο που έληξε ή να ορισθούν ως επιτηρητές στις εξετάσεις αυτές.
Στην περίπτωση αυτή καταβάλλεται αποζημίωση στους εξεταστές για πέντε ώρες συνολικά κάθε εξεταζόμενου μαθήματος και στους επιτηρητές αποζημίωση που αντιστοιχεί στις ώρες επιτήρησης, υπολογιζομένης για κάθε περίπτωση στις αποδοχές του τελευταίου μήνα της σύμβασής τους. Η αποζημίωση σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να υπερβαίνει το μισό των αποδοχών του προτελευταίου μήνα της σύμβασής τους.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.2 άρθρ.7 Ν.3194/2003, ΦΕΚ Α 267/20.11.2003.
10. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, ρυθμίζονται θέματα σχετικά με την προκήρυξη, τη διαδικασία επιλογής, τους όρους απασχόλησης, τη συμμετοχή στα συλλογικά όργανα και την πειθαρχική δικαιοδοσία.
11. α) Οι προσλαμβανόμενοι σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου αυτού εντάσσονται και προσφέρουν υπηρεσίες στο Τμήμα, το οποίο τους αναθέτει τις περισσότερες ώρες διδασκαλίας. Αν υπάρχουν ίσες ώρες διδασκαλίας σε δύοή παραπάνω Τμήματα, για την ένταξη αποφασίζει ο Διευθυντής της Σχολής ή, αν τα Τμήματα ανήκουν σε διαφορετικές Σχολές, ο Πρόεδρος του Τ.Ε.Ι..
β) Η ενδεχόμενη απασχόληση του προσωπικού του παρόντος άρθρου για ένα ή περισσότερα εξάμηνα στο ίδιο ή άλλο Τ.Ε.Ι., σε καμία περίπτωση δεν δημιουργεί δικαίωμα μετατροπής της σύμβασης σε αορίστου χρόνου ή άλλα δικαιώματα, μη προβλεπόμενα από το νόμο αυτόν, έναντι του Τ.Ε.Ι. ή του Δημοσίου.
Άρθρο 20
Καθήκοντα, δικαιώματα υποχρεώσεις των μελών του Ε.Π. και Ε.Ε.Π. Α. Διδακτικό έργο.
Σημ.: όπως το άρθρο 20 ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 81 παρ.4 του Ν.4009/2011 (ΦΕΚ Α 195/6-9-2011) με την επιφύλαξη των μεταβατικών διατάξεων των άρθρων 76 έως και 80 του ίδιου νόμου.
1. Ανάλογα με τη βαθμίδα που ανήκουν, τα μέλη του Ε.Π. έχουν κατά κύριο λόγο τις ακόλουθες αρμοδιότητες στην εκτέλεση του διδακτικού τους έργου.
α) “Οι Καθηγητές, Αναπληρωτές Καθηγητές και Επίκουροι Καθηγητές”. την ανάληψη διδακτικών δραστηριοτήτων που απαιτούν κυρίως και θεωρητικές γνώσεις, όπως διδασκαλία μαθημάτων υποδομής και εξειδίκευσης, συμμετοχή σε εργαστήρια προωθημένων γνώσεων, επίβλεψη εκπόνησης πτυχιακών εργασιών. β) Οι καθηγητές εφαρμογών, την εκτέλεση διδακτικού έργου που απαιτεί κυρίως πείρα εφαρμογών, όπως διδασκαλία εισαγωγικών πρακτικών μαθημάτων, διεξαγωγή φροντιστηριακών και εργαστηριακών ασκήσεων και επίβλεψη εκπόνησης πτυχιακών εργασιών.
2. Με εισήγηση του τμήματος και πρόταση του συμβουλίου του Τ.Ε.Ι. ο Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων μπορεί να απαλλάξει μερικώς απο τα διδακτικά τους καθήκοντα μέλη του Ε.Π. εαν μετέχουν σε ερευνητικά προγράμματα που διεξάγονται σε Α.Ε.Ι. ή Τ.Ε.Ι. ή άλλα δημόσια ερευνητικά κέντρα και συμβάλλουν στην ανάπτυξη της εφαρμοσμένης έρευνας και στην επίτευξη των στόχων των Τ.Ε.Ι.
Σημ.: όπως η παρ.2 του κεφ.Α ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 4 παρ.Δ Ν.2916/2001,ΦΕΚ Α 114/11.6.2001.
Β. Ωράριο διδακτικής απασχόλησης.
1. Οι ώρες εβδομαδιαίας διδακτικής απασχόλησης των μελών του Ε.Π. ορίζονται κατά βαθμίδα ως ακολούθως:
α) Καθηγητής 10 ώρες β) Αναπληρωτής Καθηγητής 12 ώρες γ) Επίκουρος Καθηγητής 14 ώρες δ) Καθηγητής Εφαρμογών 16 ώρες .
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 4 παρ.Δ Ν.2916/2001,ΦΕΚ Α 114/11.6.2001.
2. Ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του Τ.Ε.Ι. απαλλάσσονται απο τις διδακτικές τους υποχρεώσεις. Οι ώρες εβδομαδιαίας διδακτικής απασχόλησης των διευθυντών και προϊσταμένων τμημάτων μειώνονται στις μισές αυτών που αντιστοιχούν στη βαθμίδα τους, ενω των διευθυντών μειώνονται ακόμη κατά μια ή δυο ώρες εαν η σχολή έχει περισσότερα απο 3 ή 6 τμήματα αντίστοιχα.
Ανάλογη με τους διευθυντές ρύθμιση ισχύει και για τους διευθυντές παραρτημάτων, αν εφαρμοστεί η παράγρ. 5 εδάφ.β` του άρθρου 5 αυτού του νόμου. Οι υπεύθυνοι Ο.Μ. έχουν εβδομαδιαίο Διδακτικό έργο μειωμένο κατά δυο ώρες. Για μέλη του Ε.Π., που έχουν επιφορτισθεί με ειδικά (διοικητικά) καθήκοντα, μπορεί να εγκριθεί απο το Συμβούλιο του Τ.Ε.Ι., μετά απο εισήγηση του συμβουλίου του τμήματος, μερική απαλλαγή απο τις διδακτικές υποχρεώσεις τους, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. “Τα είδη των πρόσθετων καθηκόντων για τα οποία επιτρέπεται η μείωση του διδακτικού ωραρίου, που σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να υπερβαίνει το ήμισυ του υποχρεωτικού ωραρίου, καθορίζονται από τον εσωτερικό κανονισμό του Τ.Ε.Ι..
Το διδακτικό ωράριο των μελών Ε.Π. μερικής απασχόλησης ορίζεται στο μισό του διδακτικού ωραρίου των μελών Ε.Π. πλήρους απασχόλησης.” Τυχόν συμμετοχή μελών του Ε.Π. στα προγράμματα του άρθρου 28 αποτελεί κανονικό Διδακτικό έργο.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 4 παρ.Δ Ν.2916/2001,ΦΕΚ Α 114/11.6.2001.
Γ. Πρόσθετες υπηρεσίες.
Τα μέλη του Ε.Π. και Ε.Ε.Π. προσφέρουν το διδακτικό τους έργο και σε άλλα τμήματα ή σχολές του Τ.Ε.Ι. για συμπλήρωση του διδακτικού τους ωραρίου. Ακόμη έχουν υποχρέωση προσφοράς στο Τ.Ε.Ι. και άλλων συναφών προς την ειδικότητά τους υπηρεσιών όπως ειδικότερα προβλέπονται στον εσωτερικό κανονισμό του Τ.Ε.Ι. Γενικά έχουν υποχρέωση να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στο Τ.Ε.Ι. με πλήρη απασχόληση για όλες τις εργάσιμες ημέρες, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου αυτού και του εσωτερικού κανονισμού του ΤΕΙ.
Για την κάλυψη διδακτικών αναγκών των Τ.Ε.Ι. μπορεί μέχρι και το ακαδημαϊκό έτος 2007 – 2008 να ανατίθεται στα μέλη του Ε.Π. πλήρους απασχόλησης πρόσθετο Διδακτικό έργο, έως πέντε ώρες εβδομαδιαίως για τα μέλη της βαθμίδας του Καθηγητή Εφαρμογών και έως τρεις ώρες για τα μέλη των λοιπών βαθμίδων. Η σχετική δαπάνη βαρύνει τον προϋπολογισμό του Τ.Ε.Ι.. Με απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων καθορίζονται η διαδικασία και οι προϋποθέσεις ανάθεσης του πρόσθετου διδακτικού έργου, η αποζημίωση και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.1 άρθρ.10 Ν.3404/2005,ΦΕΚ Α 260/17.10.2005.
ΔΣημ.: όπως το κεφάλαιο Δ`καταργήθηκε και τα κεφάλαια Ε`,ΣΤ`Ζ`,Η`, Θ, έγιναν Δ`,Ε`,ΣΤ`,Ζ`και Η` αντίστοιχα με το άρθρο 4 παρ.Δ Ν.2916/2001,ΦΕΚ Α 114/11.6.2001.
Δ. Εκπαιδευτικές άδειες
Κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής τους υπηρεσίας τα μέλη ΕΠ των ΤΕΙ δικαιούνται να λαμβάνουν εκπαιδευτική άδεια ως ακολούθως:
1. Κάθε μέλος ΕΠ δικαιούται εκπαιδευτική άδεια με πλήρεις αποδοχές μέχρι δώδεκα (12) μήνες μετά τη συμπλήρωση έξι (6) χρόνων υπηρεσίας ή μέχρι έξι (6) μήνες μετά τη συμπλήρωση τριών (3) χρόνων υπηρεσίας σε ΤΕΙ. Η εκπαιδευτική άδεια δεν εγκρίνεται όταν περιορίζεται στο διάστημα των θερινών ή άλλων διακοπών, εγκρίνεται όμως όταν διάστημα διακοπών περιλαμβάνεται στο συνολικό πολύ μεγαλύτερης διάρκειας χρόνο της ζητούμενης άδειας ή όταν αναφέρεται σε συγκεκριμένο ερευνητικό ή άλλο εκπαιδευτικό έργο που γίνεται αποδεδειγμένα σε χρόνο διακοπών.
2. Σκοπός της εκπαιδευτικής άδειας είναι ο εμπλουτισμός των γνώσεων του αδειούχου με τη συμμετοχή του σε ερευνητικό ή εκπαιδευτικό έργο άλλου Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (ΑΕΙ) ή επιστημονικού φορέα της χώρας ή του εξωτερικού. Για το διάστημα παραμονής και εργασίας του σε ΑΕΙ ή επιστημονικό φορέα του εξωτερικού και κατά ανώτατο όριο για οκτώ (8) μήνες καταβάλλονται διπλές αποδοχές και εφόσον δεν μισθοδοτείται από το ΑΕΙ ή το ίδρυμα του εξωτερικού.
3. Η εκπαιδευτική άδεια χορηγείται, εφόσον:
α) το ενδιαφερόμενο μέλος ΕΠ έχει συμπληρώσει τουλάχιστον τρία έτη υπηρεσίας σε ΤΕΙ, από τα οποία τουλάχιστον δύο έτη στο ΤΕΙ που υπηρετεί κατά την υποβολή της σχετικής αίτησης, και
β) δεν παρακωλύεται η εκπαιδευτική διαδικασία του Τμήματος κατά τη διάρκεια της απουσίας του αδειούχου, λαμβανομένου υπόψη και του τετραετούς ακαδημαϊκού-αναπτυξιακού προγραμματισμού του ιδρύματος. Ο συνολικός αριθμός των μελών Ε Π του Τμήματος, τα οποία σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή απουσιάζουν με άδεια της οποίας η διάρκεια είναι μεγαλύτερη του ενός μήνα, δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1/7 του συνολικού αριθμού των μελών Ε Π του Τμήματος.
4. Η εκπαιδευτική άδεια χορηγείται, ύστερα από αίτηση του ενδιαφερόμενου μέλους ΕΠ, με απόφαση του Προέδρου του οικείου ΤΕΙ μετά από εισήγηση του Συμβουλίου του ΤΕΙ και γνώμη του Τμήματος στο οποίο ανήκει το μέλος αυτό. Το αργότερο δύο μήνες μετά τη λήξη της εκπαιδευτικής άδειας του, το μέλος ΕΠ υποβάλλει έκθεση για τις δραστηριότητες και τα αποτελέσματα της εκπαιδευτικής άδειας στη ΓΣ του οικείου Τμήματος, η οποία προβαίνει στην αξιολόγηση της. Οι αποφάσεις για τη χορήγηση της εκπαιδευτικής άδειας και για την αξιολόγηση της έκθεσης κοινοποιούνται στην αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Ειδικότερα θέματα σχετικά με τη χορήγηση εκπαιδευτικών αδειών και τις υποχρεώσεις των αδειούχων καθορίζονται σύμφωνα με τον εσωτερικό κανονισμό του οικείου ΤΕΙ.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.14 του άρθρου 1 και με την περ. ε`του άρθρου 3 ν.2621/1998 και με το Κεφάλαιο Δ` άρθρου 4 ν. 2916/2001,αντικαταστάθηκε πάλιμε το άρθρο 10 Ν.3794/2009,ΦΕΚ Α 156/4.9.2009.
Ε` . Συγγραφή διδακτικών βιβλίων.
1. Στα πλαίσια του διδακτικού τους έργου τα μέλη του Ε.Π. και του Ε.Ε.Π. συγγράφουν διδακτικά βιβλία ή άλλα βοηθήματα.
2. Με αποφάσεις του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων που δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και ύστερα απο εισήγηση του Ι.Τ.Ε. και γνώμη όλων των Ι.Τ.Ε., που δίνονται μέσα σε αποκλειστική προθεσμία 40 ημερών από την ημέρα που θα ζητηθούν, καθορίζονται οι όροι, οι διαδικασίες και οι λεπτομέρειες συγγραφής, εικονογράφησης, κοστολόγησης, έκδοσης, διάθεσης και διακίνησης των διδακτικών βιβλίων και βοηθημάτων των Τ.Ε.Ι. καθώς και οι όροι και οι διαδικασίες για την αποζημίωση των συγγραφέων και κάθε σχετική λεπτομέρεια.
ΣΤ`. Προϋπηρεσία.
1. Ως προϋπηρεσία, που κατά τις διατάξεις του νόμου αυτού παρέχει οποιαδήποτε οικονομικής φύσης δικαιώματα, δεν αναγνωρίζεται η πλασματική προϋπηρεσία που προβλέπεται στα άρθρα 12 του Ν. 815/1978 (ΦΕΚ 147) και 1 του Ν. 853/1978 (ΦΕΚ 236).
2. Οι διατάξεις του Ν. 978/1979 (ΦΕΚ 234) έχουν ανάλογη εφαρμογή και σε όλα τα μέλη του Ε.Π. και του Ε.Ε.Π. των Τ.Ε.Ι. και περιλαμβάνουν και την ερευνητική υπηρεσία στο εξωτερικό ή στο εσωτερικό, η οποία έχει πραγματοποιηθεί σε ΑΕΙ, ή σε κέντρα ερευνών διεθνούς κύρους. ***ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Κατά το άρθρο 18 παρ. 2 του Ν. 1845/1989 (Α 102): “Οι διατάξεις των εδαφίων β` και δ` της παραγράρου 6 του άρθρου 17 του ν. 1268/1982 (ΦΕΚ 87), της περίπτωσης Ζ2 του άρθρου 20 του ν. 1404/1983 (ΦΕΚ 173) και του άρθρου 16 του ν. 1505/1984 (ΦΕΚ 194) εφαρμόζονται ανάλογα και για το ερευνητικό προσωπικό του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.”.
Ζ . “Θέματα ασφάλισης, περίθαλψης και ηλικίας αποχώρησης”
1. Για θέματα υγειονομικής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης του Ε.Π. και Ε.ΔΙ.Π. των Τ.Ε.Ι ισχύουν οι αντίστοιχες ρυθμίσεις για τα μέλη Δ.Ε.Π. και Ε.Ε.ΔΙ.Π. αντίστοιχα των πανεπιστημίων.
2. Τα μέλη Ε.Π. και Ε.ΔΙ.Π. των Τ.Ε.Ι. αποχωρούν αυτοδικαίως από τη θέση τους όταν λήξει το ακαδημαϊκό έτος μέσα στο οποίο συμπληρώνουν το εξηκοστό έβδομο έτος της ηλικίας τους. Η διαπιστωτική πράξη συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας εκδίδεται από τον Πρόεδρο του οικείου Τ.Ε.Ι. το πρώτο τρίμηνο του ακαδημαϊκού έτους μέσα στο οποίο συμπληρώνεται το όριο αυτό, επιδίδεται στον ενδιαφερόμενο και γνωστοποιείται στο οικείο Τμήμα.
Μέλη ΕΠ των ΤΕΙ, που αποχωρούν λόγω συμπληρώσεως του ορίου ηλικίας, διατηρούν την ιδιότητα του μέλους τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής υποψήφιων διδακτόρων και την ιδιότητα του μέλους επταμελούς εξεταστικής επιτροπής για τελική αξιολόγηση και κρίση διδακτορικών διατριβών, τις οποίες έχουν πριν την αποχώρηση τους. Διατηρούν επίσης τις θέσεις σε διοικητικά συμβούλια Ν.Π.Δ.Δ. ή σε κάθε είδους επιτροπές, στις οποίες είχαν διορισθεί ως μέλη Ε Π πριν την αποχώρηση τους, συνεχίζουν να συμμετέχουν σε όσα ερευνητικά προγράμματα συμμετείχαν πριν από αυτή και μπορούν να ορίζονται ως μέλη εισηγητικών επιτροπών για την κρίση μελών ΕΠ. Τέλος μπορούν να παραδίδουν μεταπτυχιακά μαθήματα και να διδάσκουν σε ινστιτούτα δια βίου εκπαίδευσης.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 6 παρ.1 Ν.3794/2009,ΦΕΚ Α 156/4.9.2009.
3. Η Συνέλευση Ειδικής Σύνθεσης (ΣΕΣ), ύστερα από πρόταση τουλάχιστον τριών (3) μελών ΕΠ του οικείου ΤΕΙ, απονέμει τον τίτλο του ομότιμου καθηγητή σε όσα μέλη ΕΠ της βαθμίδας του καθηγητή εξέρχονται της υπηρεσίας, συνεκτιμώντας το έργο και την προσφορά τους.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 6 παρ.2 Ν.3794/2009,ΦΕΚ Α 156/4.9.2009.
Σημ.: όπως το κεφάλαιο Ζ΄μετονομάσθηκε και αντικαταστάθηκε με το άρθρο 4 παρ.Δ Ν.2916/2001,ΦΕΚ Α 114/11.6.2001.
Η`. Λοιπές υποχρεώσεις. “1. Η κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους υπαίτια απουσία πάνω από τριάντα εργάσιμες ημέρες, χωρίς την άδεια του Συμβουλίου του Τ.Ε.Ι., συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα. Για το παράπτωμα αυτό το αρμόδιο πειθαρχικό συμβούλιο μπορεί να επιβάλει την ποινή της οριστικής παύσης.
2. α) Το εκπαιδευτικό, διοικητικό και λοιπό προσωπικό των Τ.Ε.Ι. έχει την υποχρέωση μέσα σε τρεις μήνες από το διορισμό του να εγκατασταθεί και να διαμένει μόνιμα στον τόπο, όπου εδρεύει το Τ.Ε.Ι., η Σχολή, το Τμήμα ή το Παράρτημα που ανήκει η θέση του.
β) Η μη τήρηση των υποχρεώσεων του στοιχείου α` ή η μεταγενέστερη μεταβολή της μόνιμης διαμονής συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα, για το οποίο μπορεί να επιβληθεί η ποινή της οριστικής παύσης.
Σημ.: όπως το κεφάλαιο Η΄ αντικαταστάθηκε ως άνω με το άρθρο 4 παρ.Δ Ν.2916/2001, ΦΕΚ Α 114/11.6.2001.
Άρθρο 21
Ειδικό Τεχνικό Προσωπικό
Σημ.: όπως το άρθρο 21 ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 81 παρ.4 του Ν.4009/2011 (ΦΕΚ Α 195/6-9-2011) με την επιφύλαξη των μεταβατικών διατάξεων των άρθρων 76 έως και 80 του ίδιου νόμου.
1. α) Τα μέλη του ειδικού τεχνικού προσωπικού (Ε.Τ.Π.) είναι μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι και παρέχουν έργο υποδομής στη λειτουργία των Τ.Ε.Ι., προσφέροντας εξειδικευμένες τεχνικές υπηρεσίες για την αρτιότερη εκτέλεση του έργου τους.
β. Τα μέλη του Ε.Τ.Π.: Προετοιμάζουν τις ασκήσεις των σπουδαστών για την αποτελεσματικότερη οργάνωση και διεξαγωγή των φροντιστηριακών, πρακτικών και εργαστηριακών ασκήσεων, επικουρούν τα μέλη Ε.Π στην εκτέλεση των πρακτικών και εργαστηριακών ασκήσεων και είναι υπεύθυνα για τη φύλαξη και συντήρηση του εργαστηριακού εξοπλισμού. Για τη συμπλήρωση του υποχρεωτικού τους ωραρίου τα μέλη του ΕΤ.Π προσφέρουν έργο σε εργαστήρια του ίδιου ή συγγενούς γνωστικού χώρου άλλων τμημάτων του ίδιου Τ.Ε.Ι.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.1 άρθρ.9 Ν.3404/2005, ΦΕΚ Α 260/17.10.2005.
2. α) Οι θέσεις του Ε.Τ.Π. ανήκουν στα τμήματα και κατανέμονται στις ομάδες μαθημάτων και τα εργαστήρια, σύμφωνα με τις ανάγκες τους. Σε ειδικές περιπτώσεις που προβλέπονται απο τον εσωτερικό κανονισμό του Τ.Ε.Ι. είναι δυνατό να υπάρχουν θέσεις Ε.Τ.Π. που ανήκουν στις σχολές ή το Τ.Ε.Ι. “β) Ως προσόντα διορισμού για το Ε.Τ.Π. ορίζονται :
i) πτυχίο Τ.Ε.Ι. ή ισότιμο αυτού πτυχίο σχολής της ημεδαπής ή της αλλοδαπής και
ii) τετραετής εργαστηριακή ή επαγγελματική πείρα.
Τα παραπάνω προσόντα πρέπει να είναι αντίστοιχα της θέσης που πρόκειται να πληρωθεί.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.15 άρθρ.1 Ν.2621/1998 Α 136 και με την παρ.2 άρθρ.9 Ν.3404/2005,ΦΕΚ Α 260/17.10.2005.
γ) Το ανώτατο όριο διορισμού σε θέσεις Ε.Τ.Π., που ορίζεται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, μπορεί να αυξηθεί μέχρι το 45ο κατά ίσο αριθμό ετών προϋπηρεσίας του υποψηφίου από την κτήση του αντίστοιχου πτυχίου σε τριτοβάθμια ιδρύματα του εσωτερικού ή εξωτερικού.
Σημ.: όπως το εδάφ. γ`,το οποίο προστέθηκε με την παρ.15 άρθρ.1 Ν.2621/1998 Α 136,ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με την παρ.3 άρθρ.9 Ν.3404/2005,ΦΕΚ Α 260/17.10.2005.
3. Η προκήρυξη για την πλήρωση των θέσεων του Ε.Τ.Π., στην οποία αναφέρονται η ειδικότητα της θέσης και τα απαιτούμενα προσόντα, καθώς και η επιλογή γιο διορισμό γίνονται από το Συμβούλιο του Τ.Ε.Ι, ύστερα από σχετική πρόταση του Συμβουλίου του Τμήματος, όπου ανήκει η θέση. Ο διορισμός γίνεται με πράξη του Προέδρου του οικείου Τ.Ε.Ι., η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, αφού προηγουμένως ασκηθεί ο προβλεπόμενος από τις σχετικές διατάξεις έλεγχος νομιμότητας από τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.4 άρθρ.9 Ν.3404/2005,ΦΕΚ Α 260/17.10.2005.
4. α) Τα μέλη του Ε.Τ.Π. διορίζονται με διετή δοκιμαστική θητεία, μετά τη λήξη της οποίας κρίνονται για μονιμοποίηση. Σε περίπτωση αρνητικής κρίσης απολύονται.
β) Η κρίση για μονιμοποίηση των μελών του Ε.Τ.Π., γίνεται από το συμβούλιο του Τ.Ε.Ι. μετά απο έκθεση του υπευθύνου της ομάδας μαθημάτων ή εργαστηρίου ή του προϊσταμένου της λειτουργικής μονάδας ή υπηρεσίας και γνώμη του συμβουλίου, που κατά περίπτωση ανήκει ο κρινόμενος.
5. Τα μέλη του Ε.Τ.Π., προκειμένου να διεκδικήσουν θέσεις Ε.Π. στο Τ.Ε.Ι., διευκολύνονται απο τα αρμόδια όργανα του Τ.Ε.Ι. για απόκτηση των απαιτούμενων προσόντων,χωρίς να παρακωλύεται η υπηρεσία ή να παραβιάζεται ο εσωτερικός κανονισμός. Κατά την κρίση μελών του Ε.Τ.Π. για θέσεις Ε.Π. συνεκτιμάται και η προηγούμενη ευδόκιμη υπηρεσία τους στο Τ.Ε.Ι.
6. Για την κάλυψη απρόβλεπτων και επείγουσων αναγκών είναι δυνατή η πρόσληψη εκτάκτων μελών του Ε.Τ.Π. με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Προεδρίας της Κυβέρνησης, Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Οικονομικών καθορίζονται οι προϋποθέσεις και η διαδικασία πρόσληψης καθώς και η αποζημίωση του έκτακτου Ε.Τ.Π. και κάθε σχετική λεπτομέρεια.
7. Τα μέλη του Ε.Τ.Π. λαμβάνουν εκπαιδευτική άδεια σύμφωνα με τις διατάξεις του υπαλληλικού κώδικα.
8. Με προεδρικά διατάγματα που εκδίδονται με πρόταση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων καθορίζονται τα σχετικά με τις διαδικασίες και τις προϋποθέσεις πλήρωσης των θέσεων, μονιμοποίησης και κρίσης των μελών του Ε.Τ.Π., το ωράριο εργασίας καθώς και οποιοδήποτε άλλο σχετικό θέμα.
9. Οι διατάξεις της παραγράφου 7 του άρθρου 15 εφαρμόζονται αναλόγως και για τις κενές οργανικές θέσεις του Ειδικού Τεχνικού Προσωπικού (Ε.Τ.Π.) των Τ.Ε.Ι..
Σημ.: όπως η παρ.9 προστέθηκε με το άρθρο 4Ε Ν.2916/2001,ΦΕΚ Α 114/11.6.2001.
10. Για τις μητέρες μέλη Ε.Τ.Π. των Τ.Ε.Ι. ο χρόνος εργασίας μειώνεται κατά δύο ώρες εβδομαδιαίως, εφόσον έχουν τέκνα ηλικίας μέχρι δύο ετών. Οι μητέρες μέλη Ε.Τ.Π. δικαιούνται εννέα μήνες άδεια με αποδοχές για ανατροφή τέκνου, εφόσον δεν κάνουν χρήση του κατά το προηγούμενο εδάφιο μειωμένου ωραρίου.
Σημ.: όπως η παρ.10 προστέθηκε με την παρ.5 άρθρ.9 Ν.3404/2005,ΦΕΚ Α 260/17.10.2005.
Άρθρο 22
Διοικητικό προσωπικό των Τ. Ε. Ι.
Σημ.: όπως το άρθρο 22 ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 81 παρ.4 του Ν.4009/2011 (ΦΕΚ Α 195/6-9-2011) με την επιφύλαξη των μεταβατικών διατάξεων των άρθρων 76 έως και 80 του ίδιου νόμου.
1. Το διοικητικό προσωπικό (Δ Π ). των Τ. Ε. Ι αποτελείται από τους διοικητικούς τεχνικούς και βοηθητικούς υπαλλήλους που υπηρετούν στις διοικητικές, οικονομικές και τεχνικές υπηρεσίες του και συγκροτείται κατά κλάδους και ειδικότητες σύμφωνα με το άρθρο 23 του νόμου αυτού.
2. Τα μέλη του Δ.Π. είναι μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι και για όλα τα θέματα υπηρεσιακής τους κατάστασης όπως επίσης και για θέματα ασφαλιστικά και υγειονομικής περίθαλψης εφαρμόζονται οι κείμενες για τους δημοσίους διοικητικούς υπαλλήλους διατάξεις.
3. α) Προϊστάμενος των υπηρεσιών διοικητικής μέριμνας (Υ.Δ.Μ.) του άρθρου 6 είναι ο γενικός γραμματέας ο οποίος είναι ο ανώτερος διοικητικός υπάλληλος του Τ.Ε.Ι και διευθύνει τις διοικητικές, οικονομικές και τεχνικές υπηρεσίες του ιδρύματος. Εποπτεύει τις γραμματείες των σχολών σε θέματα διοικητικής και γραμματειακής λειτουργίας και οργάνωσης και ασκεί καθήκοντα εκκαθαριστή αποδοχών του προσωπικού.
β) Ο Γενικός Γραμματέας της Υπηρεσίας Διοικητικής Μέριμνας (Υ.Δ.Μ.) προέρχεται από το διοικητικό προσωπικό του οικείου Τ.Ε.Ι. και εκλέγεται για τριετή θητεία από τη συνέλευση του Τ.Ε.Ι..
Ο Γενικός Γραμματέας διατηρεί, κατά τη διάρκεια της θητείας του, την οργανική του θέση και εξελίσσεται βαθμολογικά σε αυτή, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. Αν αποχωρήσει από την υπηρεσία πριν από τη λήξη της θητείας του, συνταξιοδοτείται κατά τις κείμενες διατάξεις και με αποδοχές του βαθμού της οργανικής του θέσης. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων ρυθμίζονται θέματα υποβολής υποψηφιοτήτων, διαδικασίας εκλογής, διορισμού, ανάληψης καθηκόντων, ανανέωση θητείας, έκδοσης σχετικών πράξεων, κάθε σχετικό θέμα που αφορά την παραπάνω διαδικασία, καθώς και θέματα αναπλήρωσης του Γενικού Γραμματέα όταν δεν υπάρχει, κωλύεται ή απουσιάζει ή προσωρινής ανάθεσης καθηκόντων Γενικού Γραμματέα σε υπάλληλο του Τ.Ε.Ι., όταν στο Τ.Ε.Ι. δεν υπάρχει διοικητικός υπάλληλος με τα προσόντα αυτά.
γ) Προσόντα διορισμού σε θέση Γενικού Γραμματέα είναι :
i) Πτυχίο Τμήματος Νομικής ή Πολιτικής Επιστήμης ή Δημόσιας Διοίκησης Α.Ε.Ι. ή Οικονομικού Τμήματος Α.Ε.Ι. ή Διοίκησης Επιχειρήσεων ή Λογιστικής Τ.Ε.Ι., της ημεδαπής ή ισότιμο εξωτερικού.
ii) Τουλάχιστο δεκαετής επιτυχής διοικητική εμπειρία από την οποία η πενταετής να είναι σε θέση προϊσταμένου Υ.Δ.Μ. Τ.Ε.Ι..
Κατά την επιλογή συνεκτιμώνται μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών, ξένες γλώσσες και συγγραφική δραστηριότητα σε διοικητικά ή εκπαιδευτικά θέματα.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.16 άρθρ.1 Ν.2621/1998 Α 136
4. Ως προς τα προσόντα τον τρόπο και τη διαδικασία διορισμού και εξέλιξης των υπόλοιπων μελών του Δ.Π. και για κάθε άλλο σχετικό θέμα εφαρμόζονται οι κείμενες διατάξεις περί δημοσίων υπαλλήλων. Τα ειδικά τυπικά προσόντα καθορίζονται με προεδρικά διατάγματα που εκδίδονται με πρόταση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.
5. Τα μέλη του Δ.Π. που συμπληρώνουν πενταετή πραγματική υπηρεσία σε ένα Τ.Ε.Ι. μπορούν να μεταταγούν σε άλλο Τ.Ε.Ι. Η μετακίνηση τους στη νέα θέση πραγματοποιείται μόνον εφόσον πληρώθε η θέση που κατέχουν οι διατάξεις αυτές δεν ισχύουν για το γενικό γραμματέα των Υ.Δ.Μ.
6. Για την αντιμετώπιση απρόβλεπτων και επειγουσών αναγκών είναι δυνατή με απόφαση των Υπουργών Προεδρίας της Κυβέρνησης, Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Οικονομικών μετά από πρόταση του συμβουλίου του Τ.Ε.Ι. η πρόσληψη έκτακτου Δ.Π. με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
7. Για όσους προιστανται των γραμματειών των Σχολών και των Τμημάτων των Τ.Ε.I. εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 3 του Ν. 2083/1992, όπως αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 3 του άρθρου 13του Ν. 2817/2000.
Σημ.: όπως η παρ.7 προστέθηκε με το άρθρο 3 Ν.2916/2001,ΦΕΚ Α 114/11.6.2001.
Άρθρο 23
Σύσταση και κατανομή θέσεων προσωπικού
1. Για την κάλυψη των εκπαιδευτικών και διοικητικών αναγκών των Τ.Ε.Ι. και του Ι.Τ.Ε συνιστώνται ο παρακάτω θέσεις:
Ι. ΜΟΝΙΜΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
Α. Θέσεις Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Π.) α) Καθηγητών και β) Επίκουρων καθηγητών θέσεις 900 γ) Καθηγητών εφαρμογων ” 1100
Β. Θέσεις Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε Π.)
α) Ξένων γλωσσών θέσεις 150
β) Σωματικής αγωγής ” 20
Γ. Θέσεις Ειδικού Τεχνικού Προσωπικού (Ε.Τ Π.)
α) Με μισθ. κλιμάκιο 7ο θέσεις 50
β) Με μισθ. κλιμάκιο 5ο-6ο ” 150
γ) Με μισθ. κλιμάκιο 1ο-4ο ” 400 Σύνολο 600
Σχετικό: : Με το άρθρο 4 ΠΔ 105/2005,ΦΕΚ Α 142 ορίζεται ότι: “Συνιστώνται οι ακόλουθες θέσεις προσωπικού που προσαυξάνουν τις αντίστοιχες θέσεις του άρθρου 23 του ν. 1404/1983, όπως συμπληρώθηκε το άρθρο αυτό και ισχύει, οι οποίες κατανέμονται στο ΤΕΙ Χαλκίδας, καθώς και στα άλλα ΤΕΙ και την Ανωτάτη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.) με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, σύμφωνα με το άρθρο 23, παρ. 2 του ν. 1404/1983, καθώς και το άρθρο 4 του ν. 3027/2002 (Α 152):
Α. Θέσεις Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Π.)
α) Καθηγητών 6 θέσεις
β) Αναπληρωτών Καθηγητών 5 θέσεις
γ) Επίκουρων Καθηγητών 4 θέσεις
δ) Καθηγητών Εφαρμογών 4 θέσεις
Β. Θέσεις Διοικητικού Προσωπικού (Δ.Π.)
α) Κατηγορίας Π.Ε. Κλάδος Διοικητικός – Οικονομικός 2 θέσεις
β) Κατηγορίας Τ.Ε. Κλάδος Διοικητικός- Λογιστικός 2 θέσεις
γ) Κατηγορίας Δ.Ε. Κλάδος Διοικητικών – Γραμματέων 1 θέση
δ) Κατηγορίας Υ.Ε. Κλάδος Βοηθητικού Προσωπικού 2 θέσεις
Γ. Θέσεις Ειδικού Τεχνικού Προσωπικού: 2 θέσεις
Δ. Θέσεις Διοικητικού Προσωπικού (Δ Π.).
1. Κλάδος γενικών γραμματέων με βαθμό 3ο-2ο θέσεις 11 2. Κλάδος ΑΤΙ διευθυντών αγροκτημάτων
α) Με βαθμό 3ο-2ο θέσεις 1
β) Με βαθμό 7ο-4ο ” 3 Σύνολο 4 3. Κλάδος ΑΤ2 διοικητικός: α) Με βαθμο 3ο-2ο θέσεις 10 β) Με βαθμο 5ο-4ο ” 22 γ) Με βαθμο 8ο-6ο ” 43 Σύνολο 80 4. Κλάδος ΑΤ3 λογιστικός. α) Με βαθμό 3ο-2ο θέσεις 3 β) Με βαθμό 5ο-4ο ” 6 γ) Με βαθμό 8ο-6ο ” 11 Σύνολο 20 5. Κλάδος ΑΤ4 ιατρών α) Με βαθμό 2ο θέσεις 2 β) Με βαθμό 6ο-3ο ” 8 Σύνολο 10 6. Κλάδος ΑΤ5 αναλυτών-προγραμματιστών Η/Υ: α) Με βαθμό 3ο-2ο θέσεις 2 β) Με βαθμό 7ο-4ο ” 8 Σύνολο 10 7. Κλάδος ΑΡ1 διοικητικός. α) Με βαθμό 3ο-2ο θέσεις 14 β) Με βαθμό 5ο-4ο ” 43 γ) Με βαθμό 9ο-6ο ” 93 Σύνολο 150 8. Κλάδος ΑΡ2 λογιστικός. α) Με βαθμό 3ο-2ο θέσεις 4 β) Με βαθμό 5ο-4ο ” 12 γ) Με βαθμό 9ο-6ο ” 24 Σύνολο 46 9 Κλάδος ΑΡ3 νοσοκόμων: α) Με βαθμό 3ο-2ο θέσεις 2 β) Με βαθμό 5ο-4ο ” 6 γ) Με βαθμό 9ο-6ο ” 12 Σύνολο 20 10. Κλάδος ΑΡ4 εποπτών αγροκτήματος. α) Με βαθμό 3ο-2ο θέσεις 3 β) Με βαθμο 5ο-4ο ” 12 γ) Με βαθμο 9ο-6ο ” 30 Σύνολο 45 11. Κλάδος ΑΡ5 προϊσταμένων υπηρεσιών συντήρησης α) Με βαθμό 3ο-2ο θέσεις 1 β) Με βαθμό 5ο-4ο ” 3
γ) Με βαθμό 9ο-6ο ” 6 Σύνολο 10 12. Κλάδος ΑΡ6 βιβλιοθηκονόμων α) Με βαθμό 3ο-2ο θέσεις 2 β) Με βαθμό 5ο-4ο ” 6 γ) Με βαθμό 9ο-6ο ” 12 Σύνολο 20
13. Κλάδος ΑΡ7 αναλυτών-προγραμματιστών Η/Υ
α) Με βαθμό 3ο 2ο θέσεις 1
β) Με βαθμό 5ο-4ο ” 3
γ) Με βαθμό 9ο-6ο ” 6 Σύνολο 10
14. Κλάδος ΜΕ1 διοικητικός
α) Με βαθμό 5ο-4ο θέσεις 65
β) Με βαθμό 10ο-6ο ” 185 Σύνολο 250
15. Κλάδος ΜΕ2 λογιστικός
α) Με βαθμό 5ο-4ο θέσεις 12
β) Με βαθμό 10ο-6ο ” 38 Σύνολο 50
16. Κλάδος ΜΕ3 δακτυλογράφων.
α) Με βαθμό 5ο-4ο θέσεις 12
β) Με βαθμό 10ο-6ο ” 38
Σύνολο 50 17. Κλάδος ΜΕ4 τηλεφωνητών.
α) Με βαθμό 5ο-4ο θέσεις 5
β) Με βαθμό 10ο-6ο ” 15 Σύνολο 20
18. Κλάδος ΜΕ5 χειριστών μηχανημάτων αναπαραγωγής:
α) Με βαθμό 5ο-4ο θέσεις 5
β) Με βαθμό 10ο-6ο ” 25
Σύνολο 30
19. Κλάδος ΜΕ6 γεωργοτεχνιτών
α) Με βαθμό 5ο-4ο θέσεις 10
β) Με βαθμό 10ο-6ο ” 40 Σύνολο 50
Ε. Θέσεις Βοηθητικού Προσωπικού.
20. Κλάδος ΣΕ1 φυλάκων-επιστατών:
Με βαθμούς 12ο-7ο θέσεις 60
21. Κλάδος ΣΕ2 αποθηκαρίων.
Με βαθμούς 12ο-7ο θέσεις 10
22. Κλάδος ΣΕ3 νυκτοφυλάκων
Με βαθμούς 12ο-7ο θέσεις 45
ΙΙ. ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΜΕ ΣΧΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ
1. Κλάδος οδηγών-τεχνιτών συντήρησης διαφόρων ειδικοτήτων θέσεις 100
2. Κλάδος τεχνιτών και χειριστών γεωργικών μηχανημάτων και σταυλιτών θέσεις 30
3. Κλάδος κηπουρών θέσεις 20
4. Κλάδος καθαριστριών θέσεις 230.
Σχετικό: : Η παρ.9 του άρθρου 1 του Ν.2188/1994 (ΦΕΚ Α 18) ορίζει ότι: “Στις θέσεις της παρ. 1 περίπτ. ΙΙ του άρθρου 23 του ν. 1404/1983 προστιθενται και δύο (2) θέσεις δικηγόρων στον Αρειο Πάγο ή το Εφετείο, με σύμβαση αορίστου χρόνου και πάγια μηνιαία αμοιβή, κατά τις διατάξεις του Κώδικα περι Δικηγόρων. Οι θέσεις αυτές κατανέμονται, ανά μια, στο Τ.Ε.Ι. Αθήνας και το Τ.Ε.Ι. με πρόταση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, ρυθμίζονται τα θέματα που εχουν σχέση με τη διαδικασία και τους ορους προκήρυξης και πλήρωσης των θέσεων αυτών και κατά παρέκκλιση των κειμένων διατάξεων. Οι δικηγόροι που κατέχουν τις θέσεις αυτές γνωμοδοτούν ύστερα από ερώτημα του Συμβουλίου και εκπροσωπούν το οικείο Τ.Ε.Ι. ενώπιον παντός δικαστηρίου και αρχής, με έγγραφη εντολή του προέδρου, που υπέχει θέση πληρεξουσίου εγγράφου.
ΙΙΙ. ΘΕΣΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
Ι. Τ. Ε. Για την κάλυψη των αναγκών του Ι.Τ.Ε. συνιστώνται στην κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων οι ακόλουθες θέσεις που προσθέτονται στις ήδη υπάρχουσες: α. Συμβούλων Ι.Τ.Ε. θέσεις 7. β. Εισηγητών Ι.Τ.Ε. θέσεις 10.
γ. Κλάδου ΑΤ1 διοικητικού θέσεις 1 με βαθμό 3ο-2ο.
δ. Κλάδου ΑΤ4 στατιστοκολόγων θέσεις 1 με βαθμό 7ο-2ο.
ε. Κλάδου ΑΡ3 διοικητικού θέσεις 3 με βαθμό 9ο-6ο.
στ. Κλάδου ΑΡ4 λογιστικού θέσεις 1 με βαθμό 9ο-6ο.
ζ. Κλάδου ΑΡ5 βιβλιοθηκονόμων θέσεις 1 με βαθμό 9ο-4ο.
η. Κλάδου ΑΡ6 αναλυτών – προγραμματιστών Η/Υ θέσεις 1 με βαθμο 9ο-6ο.
θ. Κλάδου ΜΕΙ διοικητικού θέσεις 4 με βαθμό 10ο – 6ο.
ι. Κλάδου ΜΕ2 δακτυλογράφων θέσεις 3 με βαθμό 10ο -6ο.
ια. Κλάδου ΣΕ1 κλητήρων θέσεις 1 με βαθμό 12ο-7ο. *** ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Κατά την παρ.22 άρθρ.1 Ν.2621/1998 Α 136/23.6.1998: ” Οι θέσεις Καθηγητών – Επίκουρων Καθηγητών της παρ. 1 του άρθρου 23 του ν. 1404/1983 αυξάνονται κατά ενενήντα πέντε (95) με ισάριθμη αντίστοιχη μείωση των θέσεων των Καθηγητών Εφαρμογών του ίδιου άρθρου”.
Σχετικό: : Με την παρ.9 άρθρ.11 Ν.2817/2000,ΦΕΚ Α 78. ” Οι θέσεις καθηγητών εφαρμογών της παρ. 1 του άρθρου 23 του ν. 1404/1983 αυξάνονται κατά εκατόν εξήντα δύo (162) με ισάριθμη αντίστοιχη μείωση των θέσεων του ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού (Ε.Ε.Π.) του ίδιου άρθρου”.
2. Η ανά Τ.Ε.Ι. σχολή ή τμήμα μετατροπή κατανομή και ανακατανομή των παραπάνω θέσεων και αυτών που συνιστώνται κατά τη διαδικασία της παραγράφου 2 του άρθρου 4 του παρόντος νόμου ως και η διάρθρωση του προσωπικού κατά ειδικότητα και θέσεις γίνονται με αποφάσεις του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων με βάση τη δυναμικότητα και τις πραγματικές ανάγκες κάθε ιδρύματος.
Με τις ίδιες αποφάσεις μπορούν ορισμένες από τις ενιαίες θέσεις καθηγητή – επίκουρου καθηγητή της παραγράφου 1 του άρθρου αυτού να χαρακτηριστούν μόνο ως θέσεις καθηγητή.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΚΤΟ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ
Άρθρο 24
Διδακτικό έργο
Σημ.: όπως το άρθρο 24 ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 81 παρ.4 του Ν.4009/2011 (ΦΕΚ Α 195/6-9-2011) με την επιφύλαξη των μεταβατικών διατάξεων των άρθρων 76 έως και 80 του ίδιου νόμου.
1. Το Διδακτικό έργο κατανέμεται σε εξαμηνιαία μαθήματα και περιλαμβάνει:
α. θεωρητική διδασκαλία μαθημάτων.
β. πρακτικές φροντιστηριακές ή εργαστηριακές ασκήσεις ή ασκήσεις σε χώρους εργασίας που αποσκοπούν στην εμπέδωση και εφαρμογή της θεωρίας και την απόκτηση επαγγελματικών δεξιοτήτων.
γ. σεμινάρια επισκέψεις σε παραγωγικές εγκαταστάσεις και άλλες ανάλογες δραστηριότητες.
δ. πτυχιακές εργασίες και
ε. άσκηση στο επάγγελμα.
`Οπου στο εξής στο νόμο αυτόν γίνεται αναφορά σε μάθημα εννοείται Διδακτικό έργο προσφερόμενο σε μια ή περισσότερες από τις μορφές της παραγράφου αυτής εκτός από την άσκηση στο επάγγελμα.
2. Τα μέλη του Ε.Π. ή ειδικό γραφείο του τμήματος παρέχουν συμβουλές στους σπουδαστές για την κατάρτιση του προγράμματος σπουδών τους σε σχέση με τον κανονισμό σπουδών και τις ιδιαίτερες κλίσεις τους.
Ακόμη το τμήμα για την πρακτική άσκηση των σπουδαστών στο επάγγελμα προγραμματίζει την τοποθέτηση σε θέσεις του δημοσίου τομέα σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 12 του Ν.1351 /1983 (ΦΕΚ 56) και σε θέσεις του ιδιωτικού τομέα που δημουργούνται με πρωτοβουλία είτε ιδιωτικών φορέων είτε της πολιτείας.
Με προεδρικά διατάγματα που εκδίδονται με πρόταση των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Προεδρίας της Κυβέρνησης και Εργασίας καθορίζονται οι όροι απασχόλησης των ασκούμενων σπουδαστών και τα λοιπά δικαιώματα και υποχρεώσεις των ίδιων και των εργοδοτών και οι συνέπειες της μη τήρησης των υποχρεώσεων ως και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την άσκηση στο επάγγελμα.
Άρθρο 25
Περιεχόμενο σπουδών – Επαγγελματικά και ακαδημαϊκά δικαιώματα.
Σημ.: όπως το άρθρο 25 τροποποιήθηκε με την παρ.12 άρθρ.5 Ν.2916/2001,ΦΕΚ Α 114/11.6.2001.
1.α. Με το προεδρικό διάταγμα ίδρυσης νέων Τμημάτων Τ.Ε.Ι. καθορίζεται και το περιεχόμενο σπουδών ύστερα από γνώμη του αρμόδιου Συμβουλίου του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (Ε.ΣΥ.Π.). Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με την ίδια διαδικασία, καθορίζεται το περιεχόμενο σπουδών και σε περίπτωση αλλαγής του γνωστικού αντικειμένου υπάρχοντος Τμήματος Τ.Ε.Ι. ή όταν το επιβάλλουν οι εξελίξεις του αντίστοιχου επιστημονικού ή επαγγελματικού τομέα. Προκειμένου για Τμήματα που ήδη λειτουργούν, χωρίς να διαθέτουν περιεχόμενο σπουδών. Το περιεχόμενο σπουδών καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, ύστερα από εισήγηση του Συμβουλίου του οικείου Τμήματος και γνώμη του αρμόδιου Συμβουλίου του Ε.ΣΥ.Π..
Σημ.: όπως η περ.α` αντικαταστάθηκε με την παρ.1 άρθρ.1 Ν.3404/2005,ΦΕΚ Α 260/17.10.2005.
β) Το περιεχόμενο σπουδών κάθε Τμήματος Τ.Ε.Ι. περιλαμβάνει κυρίως την αποστολή και το αντικείμενο σπουδών του Τμήματος, τους γνωστικούς στόχους που ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του αντίστοιχου προς το Τμήμα επαγγέλματος, καθώς και τη δομή των σπουδών.
γ) Η διάρκεια σπουδών στα Τμήματα των Τ.Ε.I. είναι κατά κανόνα οκτώ εξάμηνα και περιλαμβάνει τον αριθμό των εξαμηνιαίων προγραμμάτων διδασκαλίας και το εξάμηνο εκπόνησης της πτυχιακής εργασίας, κατά τη διάρκεια του οποίου μπορεί να πραγματοποιείται και η καθοδηγούμενη και αξιολογούμενη άσκηση στο επάγγελμα. Επιτρέπεται, ανάλογα με τη φύση και την έκταση του γνωστικού αντικειμένου ενός Τμήματος Τ.Ε.Ι., να καθοριστεί, με το προεδρικό διάταγμα του εδαφίου α`, η διάρκεια σπουδών στο Τμήμα αυτό σε επτά εξάμηνα.
2.α) Οι σπουδές σε κάθε τμήμα καταλήγουν στην απόκτηση πτυχίου που δίνει τη δυνατότητα άσκησης ενός επαγγέλματος.
β)Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, που εκδίδεται ύστερα από σύμφωνη γνώμη της Γενικής Συνέλευσης του αντίστοιχου Τμήματος και του αρμόδιου οργάνου του Ε.ΣΥ.Π., είναι δυνατόν να καθορίζονται κατευθύνσεις ή ειδικεύσεις του ενιαίου πτυχίου που χορηγεί ένα Τμήμα.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.22 εδ.β άρθρ. 13 Ν.3149/2003,ΦΕΚ Α 141/10.6.2003.
γ) Στους πτυχιούχους των Τ.Ε.Ι αναγνωρίζονται επαγγελματικά δικαιώματα που καθορίζονται με προεδρικά διατάγματα τα οποία εκδίδονται με πρόταση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και του κατά περίπτωση αρμοδίου Υπουργού μετά από γνώμη του Σ.Τ.Ε. το αργότερο έξι μήνες πριν από την αποφοίτηση των πρώτων σπουδαστών Τ.Ε.Ι. για τις υπάρχουσες ειδικότητες και προκειμένου για νέες ειδικότητες ταυτόχρονα με τη δημιουργία τους ή με την ίδρυση αντίστοιχων τμημάτων.
Με προεδρικά διάταγματα καθορίζονται οι προϋποθέσεις και κάθε άλλη λεπτομέρεια για τη χορήγηση άδειας άσκησης επαγγέλματος όπου αυτή απαιτείται.
3. Το πτυχίο που χορηγείται από Τμήματα Τ.Ε.Ι. είναι βασικός τίτλος σπουδών ανώτατης εκπαίδευσης, ο οποίος δίνει τη δυνατότητα πρόσβασης σε προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών σε ελληνικά ή ξένα Πανεπιστήμια, με τις προϋποθέσεις που εκάστοτε ισχύουν για τους πτυχιούχους ανώτατης εκπαίδευσης.
Άρθρο 26
Πρόγραμμα σπουδών.
Σημ.: όπως το άρθρο 26 ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 81 παρ.4 του Ν.4009/2011 (ΦΕΚ Α 195/6-9-2011) με την επιφύλαξη των μεταβατικών διατάξεων των άρθρων 76 έως και 80 του ίδιου νόμου.
1 α) Τα μαθήματα που διδάσκονται σε κάθε τμήμα των Τ.Ε.Ι διακρίνονται σε γενικά υποχρεωτικά κατεπιλογή υποχρεωτικά και προαιρετικά. Εάν στο τμάμα έχει οριστεί κατεύθυνσηι αυτή χαρακτηρίζεται από την αντίστοιχη ομάδα κατ` επιλογή υποχρεωτικών μαθημάτων.
β) Η πτυχιακή εργοσία που εκπονούν οι σπουδαστές βαθμολογείται ιδιαίτερα. Τα θέματα των πτυχιακών εργασιών πρέπει να έχουν άμεση σχέση με τα πραγματικά προβλήματα της παραγωγής και των υπηρεσιών.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 18 άρθρ.1 Ν.2621/1998 Α 136/23.6.1998
2. α) Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, που εκδίδεται ύστερα από γνώμη του αρμόδιου Συμβουλίου του Ε.ΣΥ.Π., καθορίζονται ενιαία για όλα τα Τ.Ε.Ι. οι γενικοί κανόνες σχετικά με τη σύνταξη των προγραμμάτων σπουδών, τις διδακτικές μονάδες, το ποσοστό μαθημάτων επιλογής, το συνολικό αριθμό μαθημάτων για λήψη πτυχίου και κάθε άλλο σχετικό θέμα.
β) Το πρόγραμμα σπουδών καταρτίζεται από τη Γενική Συνέλευση του Τμήματος με βάση το αντίστοιχο περιεχόμενο σπουδών ύστερα από εισήγηση επιτροπής, που συγκροτείται με απόφαση του Συμβουλίου του Τμήματος και αποτελείται από τρία μέλη Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε. Π.) κατά προτίμηση βαθμίδας Καθηγητή II Αναπληρωτή Καθηγητή, ένα εκ των οποίων προέρχεται από Γενικό Τμήμα, εφόσον στο ίδρυμα λειτουργεί Γενικό Τμήμα. Το πρόγραμμα σπουδών που έχει καταρτίσει η Γενική Συνέλευση του Τμήματος διαβιβάζεται στο Συμβούλιο του Τ.Ε.Ι.. Το Συμβούλιο, ύστερα από γνώμη της Επιστημονικής Επιτροπής Σπουδών, εγκρίνει το πρόγραμμα ή, αν διαφωνεί, το αναπέμπει στο Τμήμα. Σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας του Τμήματος το πρόγραμμα σπουδών καταρτίζεται από το Συμβούλιο ή τη Διοικούσα Επιτροπή του Τ.Ε.Ι..
γ) Η Επιστημονική Επιτροπή Σπουδών είναι πενταμελής, συγκροτείται με απόφαση του Συμβουλίου ή της Διοικούσας Επιτροπής κάθε Τ.Ε.Ι. για θητεία τριών ετών και αποτελείται από τρία τακτικά μέλη του Ε.Π. βαθμίδας Καθηγητή ή Αναπληρωτή Καθηγητή διαφορετικών ειδικοτήτων και από δύο τακτικά μέλη Ε.Π. βαθμίδας Καθηγητή ή Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος στο οποίο αφορά το καταρτιζόμενο πρόγραμμα.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε άνω με την παρ.1 άρθρ.2 Ν.3404/2005,ΦΕΚ Α 260/17.10.2005.
3. Το πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει τους τίτλους των υποχρεωτικών, των κατ` επιλογή υποχρεωτικών μαθημάτων, το περίγραμμά τους, έναν ενδεικτικό αριθμό εβδομαδιαίων ωρών διδασκαλίας ανά μάθημα στον οποίο περιλαμβάνεται κάθε μορφής Διδακτικό έργο, όπως ορίζεται στην παράγραφο 1 του άρθρου 24 του ν. 1404/1983, καθώς κοι τη χρονική αλληλουχία ή αλληλεξάρτηση των μαθημάτων. Σε κάθε εξάμηνο σπουδών ειπτρέπονται μέχρι δύο (2) προαιρετικά μαθήματα.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.1 άρθρ.2 Ν.3404/2005,ΦΕΚ Α 260/17.10.2005.
Για τη διευκόλυνση της εκάστοτε επιτροπής προγράμματος και των μελών της ΓΣ. του Τμήματος είναι δυνατόν να δημιουργηθεί στη Σχολή Τράπεζα Πληροφοριών σχετικών με στοιχεία ή δεδομένα που αφορούν στην κατάσταση και την εξέλιξη των επιστημονικών και επαγγελματικών τομέων των Τμημάτων της Σχολής.
4. Με απόφαση της Γ.Σ του τμήματος καθορίζεται η Ο.Μ. του τμήματος που έχει αρμοδιότητα για τη διδασκαλία κάθε μαθήματος. Εάν το πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνονται και μαθήματα που ανήκουν στο γνωστικό πεδίο της Ο.Μ. άλλων τμημάτων της ίδιας σχολής ή άλλων σχολών ή ανάθεση του αντίστοιχου διδακτικού έργου σε μέλη του Ε.Π της Ο.Μ. αυτού γίνεται με απόφαση του συμβουλίου της σχολής ή του Τ.Ε.Ι ανάλογα με την περίπτωση.
5. Εάν είναι περιορισμένος ο αριθμός των σπουδαστών που παρακολουθούν τα μαθήματα μιας κατεύθυνσης ή ένα κατεπιλογή υποχρεωτικό ή προαιρετικό μάθημα είναι δυνατό με απόφαση του συμβουλίου του Τ.Ε.Ι. μετά από πρόταση της Γ.Σ του τμήματος να ανασταλεί η διοργάνωση των μαθημάτων αυτών.
6. Με την επιφύλαξη της προηγουμένης παραγράφου το τμήμα μεριμνά ώστε όλα τα υποχρεωτικά και κατεπιλογή υποχρεωτικά μαθήματα μιας κατεύθυνσης να διδάσκονται σε κάθε διδακτικό εξάμηνο.
Άρθρο 27
Κανονισμός σπουδών.
Σημ.: όπως το άρθρο 27 ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 81 παρ.4 του Ν.4009/2011 (ΦΕΚ Α 195/6-9-2011) με την επιφύλαξη των μεταβατικών διατάξεων των άρθρων 76 έως και 80 του ίδιου νόμου.
1. Για την εισαγωγή σπουδαστών στα Τ.Ε.Ι. εφαρμόζονται οι διατάξεις που κάθε φορά ισχυουν για την εισαγωγή σπουδαστών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
2. Το ακαδημαϊκό έτος αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου κάθε έτους και λήγει την 31 η Αυγούστου του επομένου. Το διδακτικό έτος αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου κάθε έτους και λήγει την 5η Ιουλίου του επομένου και περιλαμβάνει δύο αυτοτελείς διδακτικές περιόδους. Τα διδακτικά εξάμηνα από τα οποία το πρώτο ονομάζεται χειμερινό και το δεύτερο εαρινό εξάμηνο. Το χειμερινό εξάμηνο αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου και το εαρινό λήγει το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουνίου.
3.α) Κάθε διδακτικό εξάμηνο περιλαμβάνει 15 πλήρες εβδομάδες για διδασκαλία και από δύο εξεταστικές περιόδους διάρκειας δύο εβδομάδων η καθεμιά. Η δεύτερη εξεταστική περίοδος για το εαρινό εξάμηνο γίνεται το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου του επόμενου διδακτικού έτους.
β) Η φοίτηση είναι υποχρεωτική για όλα τα μαθήματα. Σε περίπτωση αποτυχίας το μάαθημα επαναλαμβάνεται.
γ) Απόκλιση από τις ρυθμίσεις του προηγουμένου εδαφίου α) είναι δυνατή σε εξαιρετικές περπτώσεις και μόνο με απόφαση του συμβουλίου του Τ.Ε.Ι. και έγκριση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Σε κάθε περίπτωση εάν ο αριθμός των ωρών διδασκαλίας που πραγματοποιήθηκαν σε ένα μάθημα είναι για οποιονδήποτε λόγο μικρότερος από τα δύο τρίτα (2/3) του προβλεπόμενου στο πρόγραμμα σπουδών για όλο το διδακτικό εξάμηνο το μάθημα αυτό θεωρείται ότι δε διδάχθηκε. Με αποφάσεις του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων μετά από πρόταση του συμβουλίου του Τ.Ε.Ι. είναι δυνατή η οργάνωση και λειτουργία θερινών ή πέρα από το κανονικό ωράριο προγραμμάτων για ταχύρρυθμη διδασκαλία ή συμπλήρωση ύλης εξαμήνου.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 71, παρ. 16 του Ν. 1566/1985 (ΦΕΚ Α 167) και ισχύει από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του ν.1404/1983.
4. Κάθε Τ.Ε.Ι. καταρτίζει, εντός προθεσμίας έξι (6) μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, νέο Κανονισμό Σπουδών με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του κάθε Τ.Ε.Ι., η οποία λαμβάνεται με πλειοψηφία των 2/3 του συνόλου των μελών που τη συγκροτούν και η οποία εγκρίνεται ως προς τη νομιμότητά της και την πληρότητά της από τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 19 άρθρ.1 Ν.2621/1998 Α 136/23.6.1998
5. Σπουδαστής ενός τμήματος γίνεται πτυχιούχος όταν: ι)έχει παρακολουθήσει με επιτυχία όλα τα υποχρεωτικά κατεπιλογή υποχρεωτικά και τα τυχόν προαιρετικά μαθήματα σύμφωνα με τις διατάξεις του κανονισμού σπουδών και του εσωτερικού κανονισμού ιι)έχει εγκριθεί η πτυχιακή του εργασία και ιιι) έχει περατώσει την πρακτική άσκηση στο επάγγελμα.
6. Κάθε σπουδαστής μπορεί να ζητήσει την προσωρινή αναστολή των σπουδών του για ένα ή δύο εξάμηνα. Η διαδικασία αυτή μπορεί να επαναληφθεί για μία ακόμη φορά αφού ο σπουδαστής έχει φοιτήσει τουλάχιστον για ένα έτος στο τμήμα. Κατά τη διάρκεια της αναστολής των σπουδών ο σπουδαστής δεν απολαμβάνει τις παροχές του άρθρου 31 του νόμου αυτού μπορεί όμως να κάνει χρήση των εκπαιδευτικών εγκαταστάσεων.
7. Ειδικά για τους εργαζομένους σπουδαστές είναι δυνατή η διοργάνωση και λειτουργία τμημάτων πέρα από το κανονικό ωράριο σπουδών. Η διάρκεια οι προϋποθέσεις φοίτησης και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια για τα τμήματα αυτά ρυθμίζονται με αποφάσεις του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων ύστερα από γνώμη ή πρόταση του συμβουλίου του τμήματος και του Ι.Τ.Ε.
8. Η διαβεβαίωση των πρωτοετών σπουδαστών η καθομολόγηση των πτυχιούχων και ο τύπος των χορηγουμένων πτυχίων καθορίζονται με προεδρικά διατάγματα που εκδίδονται με πρόταση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Άρθρο 28
Ειδικά προγράμματα
Σημ.: όπως το άρθρο 28 ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 81 παρ.4 του Ν.4009/2011 (ΦΕΚ Α 195/6-9-2011) με την επιφύλαξη των μεταβατικών διατάξεων των άρθρων 76 έως και 80 του ίδιου νόμου.
1. Στα πλαίσια της αποστολής τους τα Τ.Ε.Ι. μπορούν να αναλαμβάνουν τη διοργάνωση και λειτουργία ειδικών προγραμμάτων επιμόρφωσης μετεκπαίδευσης και εξειδίκευσης σπουδών σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου αυτού.
2. α) Τα προγράμματα επιμόρφωσης και μετεκπαίδευσης απευθύνονται σε απόφοιτους δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και έχουν σκοπό την επιμόρφωση και την ενημέρωση πάνω σε θέματα που προκύπτουν από την εξέλιξη της επιστήμηςι της τεχνολογίας και της κοινωνίας. Τα προγράματα αυτά έχουν διάρκεια έως είκοσι (20) εβδομάδες.
β) Η οργάνωση των προγραμμάτων επιμόρφωσης και μετεκπαίδευσης το περιεχόμενο σπουδών και η διάρκειά τους, οι προϋποθέσεις φοίτησης σε αυτά, ο τρόπος αξιολόγησης της επίδοσης των σπουδαστών, ο τύπος των πιστοποιητικών που χορηγούνται στους απόφοιτους των προγραμμάτων αυτών καθώς και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια ρυθμίζονται με αποφάσεις του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, που εκδίδονται μετά από γνώμη ή πρόταση του αντίστοιχου Τ.Ε.Ι και του Σ.Τ.Ε.
3. α) Τμήματα Τ.Ε.Ι. μπορούν να συμπράττουν στη λειτουργία Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) που διοργανώνονται σε Πανεπιστήμια εσωτερικού ή ομοταγή εξωτερικού, με τη συμμετοχή σε αυτά μελών Ε.Π. ή τη διάθεση χώρων και εγκαταστάσεων.
β) Τμήματα Τ.Ε.Ι. τα οποία πληρούν τα κριτήρια που καθορίζονται από τα οικεία όργανα αξιολόγησης των ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης μπορούν, με εφαρμογή των σχετικών διατάξεων που ισχύουν κάθε φορά για τη διεξαγωγή των Π.Μ.Σ., να συνδιοργανώσουν διατμηματικά Π.Μ.Σ. με Πανεπιστήμια εσωτερικού ή ομοταγή εξωτερικού.
γ) Οι τίτλοι σπουδών, στις παραπάνω περιπτώσεις, χορηγούνται από τα Πανεπιστήμια. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων καθορίζονται οι λεπτομέρειες εφαρμογής της παραγράφου αυτής.”
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.13 άρθρ.5 Ν.2916/2001,ΦΕΚ Α 114/11.6.2001.
4. Τα πιστοποιητικά που χορηγούνται στους αποφοίτους των προγραμμάτων επιμόρφωσης και μετεκπαίδευσης κατά το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 2 και τα πιστοποιητικά των προγραμμάτων εξειδίκευσης που έχουν χορηγηθεί ή χορηγούνται στα προγράμματα που συνεχίζουν να εκτελούνται, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 10 του άρθρου 6 του ν. 2916/2001, δεν αποτελούν τίτλους σπουδών.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.2 άρθρ.4 Ν.3404/2005, ΦΕΚ Α 260/17.10.2005.
5. Με κοινές αποφάσεις των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Ερευνας και Τεχνολογίας μετά από γνώμη των οικείων Τ.Ε.Ι. εγκρίνονται προγράμματα εφαρμοσμένης έρευνας σε Τ.Ε.Ι. χωριστά ή από κοινού με άλλα Τ.Ε.Ι. και κατανέμονται σχετικές πιστώσεις.
Άρθρο 28α
θέματα Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα
Σημ.: όπως το άρθρο 28α προστέθηκε με το άρθρο 22 Ν.3794/2009, ΦΕΚ Α 156/4.9.2009 ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 81 παρ.4 του Ν.4009/2011 (ΦΕΚ Α 195/6-9-2011) με την επιφύλαξη των μεταβατικών διατάξεων των άρθρων 76 έως και 80 του ίδιου νόμου.
1. Στις περιπτώσεις υπαγωγής του έργου της υλοποίησης ανέγερσης και λειτουργίας κτιριακών έργων και υποδομών, μονάδων των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΤΕΙ) στις διατάξεις του ν. 3389/2005 (ΦΕΚ 232 Α), η ανώνυμη εταιρία Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ ΑΕ) ή ο εκάστοτε αρμόδιος Δημόσιος Φορέας ασκούν στην Επικράτεια τις αρμοδιότητες της μελέτης, κατασκευής, χρηματοδότησης, πάσης φύσεως συντήρησης, τεχνικής και κάθε άλλης διαχείρισης και διάθεσης των ανεγερθέντων κτιρίων, φύλαξης, ασφάλισης και λειτουργίας των εν λόγω κτιριακών μονάδων, τις οποίες δύναται να αναθέτουν περαιτέρω στην Εταιρεία Ειδικού Σκοπού που προβλέπεται από το άρθρο 1 του παραπάνω νόμου.
2. Στις περιπτώσεις υπαγωγής του έργου της υλοποίησης κτιριακών μονάδων των ΤΕΙ στις άνω διατάξεις του ν. 3389/2005, και καθ` όλη τη διάρκεια ισχύος των συμβάσεων σύμπραξης και των παρεπόμενων αυτών συμφώνων, αναστέλλεται η εφαρμογή κάθε διάταξης νόμου, με την οποία παραχωρούνται σε άλλα πρόσωπα ή φορείς, πλην της ΟΣΚ ΑΕ ή του εκάστοτε αρμόδιου Δημόσιου Φορέα, αρμοδιότητες που παρέχουν στα πρόσωπα αυτά τη δυνατότητα να παρεμβαίνουν στην υλοποίηση του έργου ή να τροποποιούν τη σκοπούμενη λειτουργία και χρήση του, όπως αυτές προβλέπονται στις συμβάσεις σύμπραξης και τα παρεπόμενα αυτών σύμφωνα. Τα κτηριολογικά προγράμματα και κτηριοδομικά πρότυπα των υπό ανέγερση μονάδων της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου εγκρίνονται από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και θρησκευμάτων σύμφωνα με τις υποβαλλόμενες κάθε φορά προτάσεις της ΟΣΚ ΑΕ. Επίσης το πολεοδομικό γραφείο της ΟΣΚ ΑΕ έχει αποκλειστικό δικαίωμα έκδοσης της κατά νόμο απαραίτητης οικοδομικής άδειας για τις ως άνω περιπτώσεις.
3. Κατά το χρόνο ισχύος των συμβάσεων σύμπραξης και των, τυχόν, παρεπόμενων συμφώνων του ν. 3389/2005, δεν θίγονται οι αρμοδιότητες σχετικά με τη στήριξη της εκπαιδευτικής και διοικητικής λειτουργίας των κτιριακών αυτών μονάδων που προβλέπονται στις κείμενες διατάξεις, καθώς και η τυχόν, προβλεπόμενη σε αυτές παροχή λοιπών υπηρεσιών, οι οποίες δεν περιλαμβάνονται στις παραπάνω συμβάσεις σύμπραξης και στα παρεπόμενα σύμφωνα.
4. Στις παραπάνω περιπτώσεις, η κυριότητα των ακινήτων δεν δύναται να μεταβληθεί για όσο χρόνο ισχύει η οικεία σύμβαση σύμπραξης και τα παρεπόμενα αυτής σύμφωνα. Για την υπαγωγή ενός τέτοιου έργου στις διατάξεις του ν. 3389/2005 με φορέα υλοποίησης την ΟΣΚ ΑΕ, απαιτείται η υποβολή του σχετικού αιτήματος προς τη Διυπουργική Επιτροπή Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα να συνοδεύεται από απόφαση του Συμβουλίου του ΤΕΙ περί ανάθεσης της αρμοδιότητας στην ΟΣΚ ΑΕ, καθώς επίσης υποχρεωτικώς αναφέρεται το ακίνητο επί του οποίου θα ανεγερθούν οι κτιριακές υποδομές. Η ΟΣΚ ΑΕ προγραμματίζει, κατανέμει και ομαδοποιεί τις υποβληθείσες αιτήσεις των ΤΕΙ και καθορίζει την προτεραιότητα υλοποίησης αυτών.
5. Η ισχύς κάθε άλλης διάταξης νόμου προβλέπουσα αντίθετα των ανωτέρω δεν εφαρμόζεται από της δημοσιεύσεως του παρόντος καθ` όλη τη διάρκεια της περιόδου ισχύος των συμβάσεων σύμπραξης και των παρεπόμενων αυτών συμφώνων.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΒΔΟΜΟ
ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Άρθρο 29
Σπουδαστικοί σύλλογοι
Σημ.: όπως το άρθρο 29 ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 81 παρ.4 του Ν.4009/2011 (ΦΕΚ Α 195/6-9-2011) με την επιφύλαξη των μεταβατικών διατάξεων των άρθρων 76 έως και 80 του ίδιου νόμου.
1. Σε κάθε σχολή των Τ.Ε.Ι. λειτουργεί ένας σπουδαστικός σύλλογος ως νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου. “Ενας σπουδαστικός σύλλογος λειτουργεί και σε κάθε Παράρτημα.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 25, παρ. 6 του Ν. 1824/1988 (ΦΕΚ Α 296) και με την παρ.3 άρθρ.4 Ν.3404/2005,ΦΕΚ Α 260/17.10.2005.
2. Οι εκπρόσωποι των σπουδαστών στα συλλογικά οργανα που προβλέπονται από το νόμο αυτόν εκλέγονται αναλογικά από τα μέλη των συλλόγων που ανήκουν κατά τις ετήσιες εκλογές τους. Προκειμένου για εκπροσώπηση σε επίπεδο Ο.Μ. ή τμήματος η εκλογή των εκπροσώπων γίνεται μεταξύ των σπουδαστών των τμημάτων ή των Ο.Μ. Η διαδικασία εκλογής και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια ρυθμίζονται από τον εσωτερικό κανονισμό του Τ.Ε.Ι ύστερα από γνώμη των σπουδαστικών συλλόγων και της Ε.Σ.Ε.Ε.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 22 παρ.2β Ν.3549/2007,ΦΕΚ Α 69/20.3.2007.
3. Τα διοικητικά συμβούλια των σπουδαστικών συλλόγων των σχολών υποχρεούνται να καταθέτουν στην οικεία σχολή αντίγραφο και κάθε τροποποίηση του καταστατικού του συλλόγου τους και ακόμα να γνωρίζουν έγγραφα στους οικείους φορείς ονομαστικό κατάλογο των εκπροσώπων τους στα διάφορα συλλογικά όργανα κατά τις διατάξεις του νόμου αυτού.
Άρθρο 30
Εκπαιδευτικά βοηθήματα
Σημ.: όπως το άρθρο 30 ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 81 παρ.4 του Ν.4009/2011 (ΦΕΚ Α 195/6-9-2011) με την επιφύλαξη των μεταβατικών διατάξεων των άρθρων 76 έως και 80 του ίδιου νόμου.
1. Οι σπουδαστές έχουν δικαίωμα να κάνουν χρήση όλων των εκπαιδευτικών εγκαταστάσεων και μέσων με τα οποία είναι εξοπλισμένο το Τ.Ε.Ι. σύμφωνα με τον εσωτερικό κανονισμό και τις αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων του Τ.Ε.Ι.
2. Στους σπουδαστές των Τ.Ε.Ι. χορηγούνται δωρεάν τα διδακτικά βιβλία και οι διδακτικές σημειώσεις για τα μαθήματα που παρακολουθούν. Δεν χορηγούνται δωρεάν διδακτικά βιβλία σε σπουδαστές: ι ) που παρακολουθούν ένα πρόγραμμα σπουδών για λήψη δευτέρου πτυχίου και ιι) για μαθήματα που παρακολουθούν για δεύτερη φορά και για τα οποία τους έχουν ήδη χορηγηθεί δωρεάν βιβλία. Στους σπουδαστές της περίπτωσης ι` της παραγράφου αυτής χορηγούνται τα διδακτικά βιβλία σε τιμή κόστους όπως αυτή καθορίζεται κάθε φορά από τις ισχύουσες διατάξεις.
Άρθρο 31
Σπουδαστική μέριμνα
1.α) Σε κάθε Τ.Ε.Ι. ιδρύεται νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου με την επωνυμία “σπουδαστική λέσχη” που έχει σκοπό την υλοποίηση των σπουδαστικών παροχών και διευκολύνσεων του άρθρου αυτού και γενικότερα τη μέριμνα για τη διαβίωση την πολιτιστική καλλιέργεια την ψυχαγωγία και την άθληση των σπουδαστών.
β) Για την εκπλήρωση της αποστολής της η σπουδαστική λέσχη: ι) επιχορηγείται κάθε χρόνο από το κράτος ιι) αξιοποιεί περιουσιακά στοιχεία και εγκαταστάσεις που εκχωρούνται σε αυτή από το Τ.Ε.Ι. ή άλλες υπηρεσίες ιιι) αναλαμβάνει επιχειρηματικές δραστηριότητες ιιν) δέχεται δωρεές κληρονομίες κληροδοσίες και λοιπές κάθε φύσης εισφορές και ν) συνεργάζεται με άλλες υπηρεσίες και ειδικότερα με το εθνικό ίδρυμα νεότητας.
Σημ.: όπως από το στοιχείο ιιι) διαγράφηκε η φράση “και με την μορφή της αυτοδιαχείρισης” με το άρθρο 71, παρ.11 του ν.1566/1985 (ΦΕΚ Α 167). γ) Το Δ.Σ. της σπουδαστικής λέσχης απαρτίζεται από τον πρόεδρο του Τ.Ε.Ι. ή το νόμιμο αναπληρωτή του ως πρόεδρο και από ίσο αριθμό μελών Ε.Π. και σπουδαστών.
Με προεδρικά διατάγμαται που εκδίδονται με πρόταση των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Οικονομικών καθορίζονται οι λεπτομέρειες για τη συγκρότηση του Δ.Σ. τη διοίκηση, οργάνωση, λειτουργία και διαχείρηση των πόρων των σπουδαστικών λεσχών.
δ) Με προεδρικό διάταγμα, το οποίο εκδίδεται με πρόταση των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Προεδρίας της Κυβέρνησης και Οικονομικών, ύστερα από γνώμη του Δ.Σ. της οικείας σπουδαστικής λέσχης καθορίζονται:
ι) Η σύσταση, κατάργηση, διάρθρωση και συγχώνευση κλάδων και θέσεων κάθε κατηγορίας, βαθμού ή ειδικότητας μόνιμου ή με οποιαδήποτε σχέση εργασίας προσωπικού.
ιι) Τα τυπικά και ειδικά προσόντα διορισμού, καθώς και ο εισαγωγικός βαθμός των θέσεων κάθε κατηγορίας, κλάδου ή ειδικότητας.
ιιι) Η κατηγορία, ο κλάδος ή η ειδικότητα, ο βαθμός και τα τυχόν απαιτούμενα ειδικά προσόντα των προϊσταμένων των οργανικών μονάδων καθώς και οι οργανικές μονάδες για τις οποίες, λόγω της ειδικής φύσης του έργου τους, καθήκοντα προϊσταμένων μπορούν να ανατίθενται σε προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου.
ιν) Το αρμόδιο για τα θέματα υπηρεσιακής κατάστασης του προσωπικού υπηρεσιακό και πειθαρχικό συμβούλιο.
ε) Για την αντιμετώπιση εποχιακών ή περιοδικών ή πρόσκαιρων αναγκών είναι δυνατή, με απόφαση των Υπουργών Προεδρίας της Κυβέρνησης, Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Οικονομικών, ύστερα από πρόταση του Δ.Σ. της σπουδαστικής λέσχης, η πρόσληψη έκτακτου διοικητικού προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
στ) Η διάταξη της παραγράφου 2 του άρθρου 22 του νόμου αυτού ισχύει και για το μόνιμο προσωπικό των “σπουδαστικών λεσχών.
ζ) Η διάρθρωση των υπηρεσιών της λέσχης, ο τρόπος οργάνωσης και λειτουργίας εστιατορίων, κυλικείων, εντευκτηρίων και κάθε σχετική λεπτομέρεια ρυθμίζονται με τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας, που εκδίδεται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων ύστερα από πρόταση του Δ.Σ. των λεσχών.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 71, παρ. 10 του Ν. 1566/1985 (ΦΕΚ Α 167).
2. α) Η “σπουδαστική λέσχη” κάθε Τ.Ε.Ι. αναλαμβάνει επιχειρηματικές δραστηριότητες είτε με τη μορφή της αυτοδιαχείρισης είτε με τη μορφή αμιγούς δημόσιας επιχείρισης είτε με τη μορφή μεικτής οικονομίας, ανώνυμης εταιρείας ή συνεταιρισμού , που λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Οι διατάξεις των άρθρων 35, 36 (πλην της παραγράφου 3), 37, 38, 39, 41, 43 και 46 (μόνο η παράγραφος 2) του ν. 1416/1984 (ΦΕΚ 18) έχουν ανάλογη εφαρμογή και για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες των “σπουδαστικών λεσχών” των Τ.Ε.Ι. με τις εξής προσαρμογές: όπου αναφέρεται:
ι) δημοτικό και κοινοτικό συμβούλιο νοείται το Δ.Σ. της λέσχης,
ιι) Υπουργός Εσωτερικών νοείται ο Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων,
ιιι) διάθεση πόρων για κοινωφελή έργα, νοείται η διάθεση των πόρων για την επίτευξη των σκοπών της λέσχης και
ιν) γνώμη της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας δεν απαιτείται.
β) Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και των Υπουργών Εμπορίου και Οικονομικών, όπου απαιτείται, ρυθμίζονται ειδικότερα θέματα σχετικά με τη σύνθεση και συγκρότηση των συμβουλίων των επιχειρήσεων, καθώς και τα μέλη του Ε.Π. και Ε.Ε.Π. του Τ.Ε.Ι. ή φορείς που θα εκπροσωπούνται σε αυτά, η πλειοψηφία των Δ.Σ. των λεσχών που απαιτείται για τη λήψη αποφάσεων ίδρυσης επιχειρήσεων, τις μορφές, τις προϋποθέσεις και τον τρόπο ανάπτυξης της επιχειρηματικής δραστηριότητας, τη διάθεση των κερδών ή άλλων περιουσιακών στοιχείων καθώς επίσης και κάθε άλλο ζήτημα ή προϋπόθεση αποτελεσματικότερης προσαρμογής της επιχειρηματικής δραστηριότητας στους σκοπούς και τις επιδιώξεις των λεσχών που δεν ρυθμίζεται από τις κείμενες διατάξεις.
Σημ.: όπως η παρ. 2 προστέθηκε στο άρθρο 31 με το άρθρο 71, παρ. 11 του Ν. 1566/1985 (ΦΕΚ Α 167).
3. Στα πλαίσια της αποστολής τους οι σπουδαστικές λέσχες μεριμνούν για σίτιση και στέγαση, τη χορήγηση υποτροφιών άτοκων δανείων και άλλων οικονομικών ενισχύσεων προς τους σπουδαστές με κριτήρια την οικονομική τους κατάσταση σε συνδυασμό με την επίδοσή τους στις σπουδές. Η παροχή στέγασης προς τους σπουδαστές είναι δυνατό να πραγματοποιείται και με επιδότηση του μισθώματος στο πλαίσιο των πιστώσεων που διατίθενται για το σκοπό αυτόν. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων καθορίζονται οι λεπτομέρειες της διαδικασίας χορήγησης της επιδότησης αυτής. Με αποφάσεις του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, που εκδίδονται μετά από γνώμη των Τ.Ε.Ι. και των σπουδαστικών λεσχών, ρυθμίζονται οι λεπτομέρειες και προϋποθέσεις για τις παροχές αυτές. Επίσης, οι σπουδαστικές λέσχες μεριμνούν για την κοινωνική πρόνοια, την επαγγελματική αποκατάσταση και τον επαγγελματικό προσανατολισμό των σπουδαστών. Οι αποφάσεις της παρούσας παραγράφου εκδίδονται με σύμπραξη και του Υπουργού Οικονομικών.
Σημ.: όπως αναριθμήθηκε με το άρθρο 71, παρ.11 του Ν.1566/ 1985 (Α 167), τροποποιήθηκε με την παρ.20 άρθρ.1 Ν.2621/1998 Α 136/23.6.1998
4. Στους σπουδαστές των Τ.Ε.Ι. παρέχονται: ι)πλήρης ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη ιι) διευκολύνσεις για τις μετακινήσεις τους σε όλη τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους. Οι λεπτομέρειες και οι προϋποθέσεις σχετικά με τις παροχές αυτές ρυθμίζονται με προεδρικά διατάγματα που εκδίδονται μετά από πρόταση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και των Υπουργών Υγείας και Πρόνοιας ή Συγκοινωνιών κατά περίπτωση.
Σημ.: όπως αναριθμήθηκε με το άρθρο 71, παρ.11 του Ν.1566/ 1985 (Α 167).
5. Με προεδρικά διατάγματα που εκδίδονται με πρόταση των Υπουργών Εθνικής Παιδείας κα Θρησκευμάτων Προεδρίας της Κυβέρνησης και Εργασίας ρυθμίζονται θέματα που αφορούν στη διευκόλυνση των σπουδών των εργαζομένων σπουδαστών.
Σημ.: όπως αναριθμήθηκε με το άρθρο 71, παρ.11 του Ν.1566/ 1985 (Α 167).
6. Οι προβλεπόμενες από το άρθρο αυτό παροχές προς τους σπουδαστές των κανονικών προγραμμάτων σπουδών δεν χορηγούνται εάν η διάρκεια φοίτησης του σπουδαστή υπερβεί την κανονική διάρκεα σπουδών κατά 50% .
Σημ.: όπως αναριθμήθηκε με το άρθρο 71, παρ.11 του Ν.1566/ 1985 (Α 167).
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΟΓΔΟΟ
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Άρθρο 32
Πειθαρχικά θέματα
Σημ.: όπως το άρθρο 32 αντικαταστάθηκε με το άρθρο 3 Ν.2916/2001,ΦΕΚ Α 114/11.6.2001.
1. Με τον εσωτερικό κανονισμό κάθε Τ.Ε.Ι. ρυθμίζονται τα πειθαρχικά αδικήματα, οι επιβαλλόμενες ποινές και η πειθαρχική δικαιοδοσία για τα μέλη του Τ.Ε.Ι. και κάθε σχετική λεπτομέρεια.
2. Τα μέλη Ε.Π. των Τ.Ε.I. μπορούν να παυθούν για τους λόγους και με τη διαδικασία που προβλέπεται για τα μέλη Δ.Ε.Π. των Πανεπιστημίων. Στις περιπτώσεις αυτές, όπου στις διατάξεις συγκρότησης του οικείου Συμβουλίου προβλέπεται Αντιπρύτανης του Α.Ε.Ι., νοείται ο αντίστοιχος Αντιπρόεδρος του Τ.Ε.Ι. και όπου προβλέπεται Πρύτανης, νοείται Πρόεδρος Τ.Ε.Ι..
Άρθρο 33
Προθεσμίες – Εσωτερικός κανονισμός
Σημ.: όπως το άρθρο 33 ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 81 παρ.4 του Ν.4009/2011 (ΦΕΚ Α 195/6-9-2011) με την επιφύλαξη των μεταβατικών διατάξεων των άρθρων 76 έως και 80 του ίδιου νόμου.
1. Οπου στις διατάξεις του νόμου αυτού απαιτείται γνώμη οργάνων και οι σχετικές προθεσμίες δεν ρυθμίζονται ειδικά, η γνώμη αυτή πρέπει να εκφραστεί μέσα σε αποκλειστική προθεσμία ενός μηνός από την υποβολή του σχετικού ερωτήματος. Εάν περάσει άπρακτη η προθεσμία αυτή η σχετική διοικητική πράξη μπορεί να εκδοθεί χωρίς την παραπάνω γνώμη. Εάν το όργανο δεν έχει ακόμη συγκροτηθεί , δεν είναι απαραίτητη η διατύπωση γνώμης.
2. Εκτός από τα θέματα που αναφέρονται ειδικά στο νόμο αυτόν οι εσωτερικοί κανονισμοί των Τ.Ε.Ι. ρυθμίζουν και θέματα σχετικά με θερινές διακοπές , αργίες , εορτολόγιο , ως και θέματα εθιμοτυπικού και τελετουργικού χαρακτήρα.
Άρθρο 34
Αλλαγή Τμήματος
Σημ.: όπως το άρθρο 34 αντικαταστάθηκε με το άρθρο 3 Ν.2916/2001, ΦΕΚ Α 114/11.6.2001,ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 81 παρ.4 του Ν.4009/2011 (ΦΕΚ Α 195/6-9-2011) με την επιφύλαξη των μεταβατικών διατάξεων των άρθρων 76 έως και 80 του ίδιου νόμου.
1. Μέλη του Ε.Π. και του Ε.Τ.Π. ενός Τμήματος Τ.Ε.Ι. επιτρέπεται να τοποθετηθούν σε αντίστοιχες θέσεις και ειδικότητες άλλου Τμήματος του ίδιου Τ.Ε.Ι. μόνο με τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
α) Για την κάλυψη εκπαιδευτικών αναγκών σε νεοϊδρυόμενο Τμήμα ή Παράρτημα του Τ.Ε.Ι..
β) Σε περίπτωση κατάργησης των θέσεών τους λόγω κατάργησης του Τμήματος στο οποίο ανήκουν οι Οργανικές τους θέσεις.
Οι τοποθετήσεις αυτές διενεργούνται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μετά από πρόταση του Συμβουλίου του οικείου Τ. Ε.Ι. και αίτηση των ενδιαφερομένων, που υποβάλλεται “έως την αυτοδύναμη λειτουργία του Τμήματος ή του Παραρτήματος ή εντός τριών μηνών από την κατάργηση του Τμήματος ή του Παραρτήματος, κατά περίπτωση.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 2 άρθρ.10 Ν.3404/2005,ΦΕΚ Α 260/17.10.2005.
2. Τοποθέτηση μέλους Ε.Π. σε θέση αντίστοιχης βαθμίδας και ειδικότητας σε Τμήμα άλλου Τ.Ε.Ι., λόγω κατάργησης της κατεχόμενης θέσης σε καταργούμενο Τμήμα, επιτρέπεται να πραγματοποιηθεί μόνο εφόσον δεν είναι δυνατή η τοποθέτηση σε άλλο Τμήμα του ίδιου Τ.Ε.Ι., σε εφαρμογή των διατάξεων της προηγούμενης παραγράφου. Οι τοποθετήσεις της περίπτωσης αυτής διενεργούνται με αποφάσεις του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, που δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μετά από αίτηση των ενδιαφερομένων που περιλαμβάνει τρεις προτιμήσεις και γνώμη των Συμβουλίων των αντίστοιχων Τ.Ε.Ι..
3.α) Η παράγραφος 1 εφαρμόζεται αναλόγως και για την τοποθέτηση για κάλυψη εκπαιδευτικών αναγκών σε νεοϊδρυόμενο ή νεολειτουργούν Τμήμα ή παράρτημα άλλου Τ.Ε.Ι..
“Το προηγούμενο εδάφιο δεν εφαρμόζεται για νεοϊδρυόμενο ή νεολειτουργούν Τμήμα ή Παράρτημα των Τ.Ε.Ι. Αθήνας, Πειραιώς και Θεσσαλονίκης.
Σημ.: όπως το δεύτερο εδάφιο της περ.α` προστέθηκε με την παρ.3 άρθρ.10 Ν.3404/2005,ΦΕΚ Α 260/17.10.2005.
β) Μέλη του διοικητικού προσωπικού (Δ.Π.) ενός Τ.Ε.Ι. επιτρέπεται να μεταταγούν για κάλυψη διοικητικών αναγκών νεοϊδρυόμενου ή νεολειτουργούντος Τμήματος ή παραρτήματος άλλου Τ.Ε.Ι.. Η αίτηση των ενδιαφερομένων υποβάλλεται στο Τ.Ε.Ι. που υπηρετούν “έως την αυτοδύναμη λειτουργία του Τμήματος ή Παραρτήματος του άλλου Τ.ΕΙ.”Η μετάταξη γίνεται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και ύστερα από γνώμη των οικείων υπηρεσιακών συμβουλίων ή, σε περίπτωση νεοϊδρυθέντος Τ.Ε.Ι., από γνώμη της Διοικούσας Επιτροπής του Ιδρύματος. Η μετάταξη αυτή δεν υπόκειται στους περιορισμούς της παρ. 5 του άρθρου 22 του Ν. 1404/1983 (ΦΕΚ 173 Α).
Σημ.: όπως προστέθηκε η παρ.3 με την παρ.8 άρθρ. 3 Ν.3255/2004,ΦΕΚ Α 138/22.7.2004τροποποιήθηκε με την παρ.4 άρθρ.10 Ν.3404/2005,ΦΕΚ Α 260/17.10.2005.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΝΑΤΟ
ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Άρθρο 35
Κατάργηση των Κ.Α.Τ.Ε.Ε.
1. Από τη δημοσίευση του νόμου αυτού καταργούνται τα “Κέντρα Ανωτέρας Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαιδεύσεως (Κ.Α.Τ.Ε.Ε.).
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 81 παρ.4 του Ν.4009/2011 (ΦΕΚ Α 195/6-9-2011) με την επιφύλαξη των μεταβατικών διατάξεων των άρθρων 76 έως και 80
2. Κατά την πρώτη εφαρμογή του παρόντος και κατά παρέκκλιση των οικείων διατάξεων, με αποφάσεις του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων που εκδίδονται μέσα σε έξι (6) μήνες από την ισχύ του νόμου αυτού: ι) Ιδρύονται τμήματα και κατευθύνσεις των Τ.Ε.Ι. που οι ειδικότητές τους αντιστοιχούν με τμήματα των Κ.Α.Τ.Ε.Ε. και ορίζεται το Πρόγραμμα σπουδών. ιι) Καθορίζονται τα τμήματα και οι κατευθύνσεις τους που συγκροτούν τις σχολές και τα παραρτήματα των Τ.Ε.Ι. που ιδρύονται και ιιι) Γίνεται κατανομή θέσεων Ε.Π. και Ε.Ε.Π σε κάθε τμήμα των σχολών των Τ.Ε.Ι. ύστερα από γνώμη του οικείου Τ.Ε.Ι.
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 81 παρ.4 του Ν.4009/2011 (ΦΕΚ Α 195/6-9-2011) με την επιφύλαξη των μεταβατικών διατάξεων των άρθρων 76 έως και 80
3. `Ολη η κινητή και ακίνητη περιουσία καθώς και τα αρχεία των Κ.Α.Τ.Ε.Ε που καταργούνται μεταβιβάζονται αυτοδίκαια στην κυριότητα των Τ.Ε.Ι. που έχουν την ίδια έδρα ή παράρτημα σε έδρα ή παράρτημα Κ.Α.Τ.Ε.Ε που καταργείται. Το ίδιο ισχύει και για τους πόρους και για τις προς τους τρίτους υποχρεώσεις του “Ταμείου” κάθε Κ.Α.Τ.Ε.Ε.
4. Τυχόν εκκρεμείς δίκες, στις οποίες διάδικος είναι “Ταμείο” Κ.Α.Τ. Ε.Ε. συνεχίζονται από το οικείο κατά περίπτωση Τ.Ε.Ι.
Άρθρο 36
Πρώτη συγκρότηση οργάνων
Σημ.: όπως το άρθρο 36 ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 81 παρ.4 του Ν.4009/2011 (ΦΕΚ Α 195/6-9-2011) με την επιφύλαξη των μεταβατικών διατάξεων των άρθρων 76 έως και 80 του ίδιου νόμου.
1. Κατά την πρώτη εφαρμογή του παρόντος και κατά παρέκκλιση των διατάξεων του τρίτου κεφαλαίου με αποφάσεις του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και με θητεία μέχρι 31 Αυγούστου 1984 διορίζονται οι πρόεδροι και αντιπρόεδροι των Τ.Ε.Ι. και οι διευθυντές των σχολών και παραρτημάτων τους από μέλη του Ε.Π. κάθε Τ.Ε.Ι. και σχολής αντιστοίχως, που έχουν την ιδιότητα, που προβλέπεται από την παρ. 1 του άρθρου 12 του νόμου αυτού. Κατεξαίρεση μπορούν να διοριστούν στις θέσεις αυτές μέλη Ε.Π. άλλων Τ.Ε.Ι. που έχουν την ανάλογη ιδιότητα εφόσον το υπαγορεύουν οι υπηρεσιακές ανάγκες. Οι διοριζόμενοι συγκροτούν το συμβούλιο του Τ.Ε.Ι. και ασκούν τις προβλεπόμενες αρμοδιότητες.
2. α) Μέχρι τη συγκρότηση των άλλων οργάνων διοίκησης που προβλέπονται, ασκούν τις αρμοδιότητες, α) της συνέλευσης του Τ.Ε.Ι. το συμβούλιο του Τ.Ε.Ι. β) των οργάνων διοίκησης σχολής, τμημάτων και Ο.Μ. το συμβούλιο της σχολής που απαρτίζεται προσωρινά από το διευθυντή της σχολής ως πρόεδροι ανά ένα μέλος κάθε βαθμίδας του Ε.Π. της σχολής συμπεριλαμβανομένης και της προσωρινής βαθμίδας επιμελητών, που εκλέγεται από τα μέλη κάθε βαθμίδας και δύο σπουδαστές. Η εκλογή των εκπροσώπων κάθε βαθμίδας και ο ορισμός των εκπροσώπων των σπουδαστών, σύμφωψα με την παραγρ. 4 αυτού του άρθρου, γίνεται με επιμέλεια και φροντίδα του διευθυντή της σχολής μέσα σε είκοσι (20) μέρες από το διορισμό του. Μετά την πάροδο της προθεσμίας αυτής και μέχρι την ολοκλήρωση της συγκρότησής του, το συμβούλιο της σχολής λειτουργεί με όσα μέλη του έχουν οριστεί. Τα μέλη του Ε.Ε.Π. μετέχουν στη διαδικασία εκλογής εκπροσώπων της βαθμίδας καθηγητών εφαρμογών. Τη σχετική πράξη διορισμού των μελών των συμβουλίων των σχολών εκδίδει ο πρόεδρος του Τ.Ε.Ι.
β) Το συμβούλιο της σχολής ορίζει καθηγητές επίκουρους καθηγητές και σε περίπτωση έλλειψης, καθηγητές εφαρμογών ως υπεύθυνους των τμημάτων της σχολής.
γ) Ο εκπρόσωπος του Ε.Π. στην Ε.Α.Α. εκλέγεται από τα μέλη του Ε.Π. και του Ε.Ε.Π. του Τ.Ε.Ι.
3. Εως την εκλογή του γενικού γραμματέα, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 22 του νόμου αυτού, καθήκοντα ασκεί ένας από τους τρεις αρχαιότερους διοικητικούς υπαλλήλους ΑΤ κατηγορίας του Τ.Ε.Ι. που ορίζεται με πράξη του προέδρου του Τ.Ε.Ι. Εάν αυτοί που υπηρετούν είναι λιγότεροι από τρεις, μπορεί να οριστεί διοικητικός υπάλληλος άλλου Τ.Ε.Ι. που αποσπάται για το σκοπό αυτόν.
4. Εως την έγκριση του εσωτερικού κανονισμού του Τ.Ε.Ι. οι εκπρόσωποι των σπουδαστών στα συλλογικά όργανα του άρθρου αυτού ορίζονται από το διοικητικό συμβούλιο του οικείου σπουδαστικού συλλόγου.
5. Μέχρι να τεθούν σε ισχύ οι εσωτερικοί κανονισμοί των Τ.Ε.Ι., θέματα λειτουργίας και διοίκησής τους ρυθμίζονται με αποφάσεις του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων).
Σημ.: όπως η παρ.5 ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 4 παρ.1β Ν.3549/2007, ΦΕΚ Α 69/20.3.2007.
6. Εάν έως τη λήξη της θητείας των προέδρων, αντιπροέδρων και διευθυντών σχολών και παραρτημάτων της παραγρ. 1 του άρθρου αυτού, δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες συγκρότησης των συλογικών οργάνων και της έγκρισης του εσωτερικού κανονισμού ενός Τ.Ε.Ι., σύμφωνα με την παραγρ. 8 του άρθρου αυτού, είναι δυνατή παράταση ισχύος των παραγρ. 1 έως 5 του παρόντος άρθρου με αποφάσεις του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.
7. Τα Π.Σ.Τ.Ε. και το Σ.Τ.Ε. συγκαλούνται και λειτουργούν νόμιμα με τη συμμετοχή των οργάνων που έχουν διοριστεί κατά τη διαδικασία της παραγρ. 1 του άρθρου αυτού. Κατά την πρώτη εφαρμογή του νόμου αυτού, το κύριο προσωπικό του Ι.Τ.Ε. διορίζεται χωρίς γνώμη του Σ.Τ.Ε. μέχρι να εκδοθεί προεδρικό διάταγμα σύμφωνα με την περίπτ. ΙΙ παράγρ. 8 του άρθρου 14 και να συνέλθει το Σ.Τ.Ε. Το χρονικό αυτό διάστημα δεν μπορεί να υπερβεί το ένα έτος. Στη σύνθεση του Σ.Τ.Ε. μέχρι τη συγκρότηση οργανώσεων αποφοίτων Τ.Ε.Ι. συμμετέχουν αναλογικά οι αντίστοιχες οργανώσεις αποφοίτων Κ.Α.Τ.Ε.Ε.
8. α) Η διαδικασία οριστικής συγκρότησης των οργάνων διοίκησης στα Τ.Ε.Ι. αρχίζει τρεις (3) μήνες μετά τη δημοσίευση του νόμου αυτού και ακολουθεί την εξής σειρά:
ι) Σύγκληση της Γ.Σ. του τμήματος και ανάδειξη προϊσταμένου τμήματος,
ιι) Κατανομή Ε.Π. σε ομάδες μαθηματών και ανάδειξη προϊσταμένου τμήματος
ιιι) Ανάδειξη διευθυντή της σχολής,
ιν) Ανάδειξη εκπροσώπων για τη συνέλευση του Τ.Ε.Ι. ν) Σύγκληση της συνέλευσης με σκοπό την ψήφιση του εσωτερικού κανονισμού, την ανάδειξη εκπροσώπων για την Ε.Α.Α. και την εκλογή γενικού γραμματέα και νι) Ανάδειξη προέδρου και αντιπροέδρου ή αντιπροέδρων.
β) Η ανάληψη καθηκόντων από τους προϊσταμένους τμημάτων και τους υπεύθυνους Ο.Μ. γίνεται αμέσως μετά την εκλογή τους οπότε και πραγματοποιείται η οριστική συγκρότηση των συμβουλίων τμήματος και σχολής. Η θητεία των οργάνων αυτών θεωρείται ότι άρχισε την 1η Σεπτεμβρίου 1984. Οι πρόεδροι αντιπρόεδροι και διευθυντές που θα εκλεγούν αναλαμβάνουν καθήκοντα την 1η Σεπτεμβρίου 1984. Η πρώτη θητεία των εκπροσώπων στη συνέλευση και την Ε.Α.Α. λήγει την 31η Αυγούστου 1985.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 71, παρ. 16 του Ν. 1566/1985 (ΦΕΚ Α 167). Η τροποποίηση αρχίζει να ισχύει από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του Ν.1404/1983 σύμφωνα με το ίδιο άρθρο.
Άρθρο 37
Ρύθμιση σπουδαστικών θεμάτων
Σημ.: όπως το άρθρο 37 ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 81 παρ.4 του Ν.4009/2011 (ΦΕΚ Α 195/6-9-2011) με την επιφύλαξη των μεταβατικών διατάξεων των άρθρων 76 έως και 80 του ίδιου νόμου.
1. α) Οι σπουδαστές των σχολών των Κ.Α.Τ.Ε. που δικαιούνται να εγγραφούν, σύμφωνα με τις διατάξεις για τους σπουδαστές των Κ.Α.Τ.Ε.Ε. κατά το χειμερινό εξάμηνο 1983-84, μέχρι το Γ’ εξάμηνο σπουδών για τμήματα τριετούς φοίτησης ή στο Αύ εξάμηνο σπουδών για τμήματα διετούς φοίτησης θεωρούνται στο εξής σπουδαστές των συναφών σχολών των αντίστοιχων Τ.Ε.Ι. ή παραρτημάτων που ιδρύονται στις έδρες των καταργούμενων Κ.Α.Τ.Ε.Ε. ή παραρτημάτων τους. Με αποφάσεις του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, που εκδίδονται μετά από γνώμη του Ι. Τ.Ε. ορίζονται οι διαδικασίες ένταξής τους σε τμήματα και κατευθύνσεις των Τ.Ε.Ι. που θα ιδρυθούν σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 35 του νόμου αυτού, καθώς και οι τυχόν πρόσθετες εκπαιδευτικές τους υποχρεώσεις που επιβάλλονται για την προσαρμογή των σπουδών τους σε πρόγραμμα Τ.Ε.Ι.
β) Εως την έκδοση των παραπάνω αποφάσεων οι σπουδαστές του προηγούμενου εδαφίου παρακολουθούν το ισχύον πρόγραμμα των Κ.Α.Τ.Ε.Ε.
γ) Από το ακαδημαϊκό έτος 1984-85, οι σπουδές των εντασσομένων σπουδαστών κατά το εδάφιο αύ της παραγράφου αυτής διέπονται από τον κανονισμό σπουδών που προβλέπεται από τις διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 27 του νόμου αυτού.
2. Για τους άλλους εκτός από τους αναφερόμενους στο εδάφιο αύ της προηγούμενης παραγράφου, σπουδαστές εξακολουθούν να ισχύουν οι κείμενες διατάξεις για τους σπουδαστές των Κ.Α.Τ.Ε.Ε. Στους σπουδαστές αυτούς θα χορηγείται, μετά την αποπεράτωση των σπουδών τους, πτυχίο Κ.Α.Τ.Ε.Ε. Για το σκοπό αυτόν εξουσιοδοτούνται τα Τ.Ε.Ι. και τα παραρτήματά τους στις έδρες των οποίων λειτουργούσαν Κ.Α.Τ.Ε.Ε. ή παραρτήματά τους να χορηγούν πτυχία Κ.Α.Τ.Ε.Ε., να εκδίδουν κάθε φύσης πιστοποιητικά και βεβαιώσεις για σπουδαστές ή απόφοιτους των αντίστοιχων Κ.Α.Τ.Ε.Ε. να ασκούν το Διδακτικό έργο και να διενεργούν εξετάσεις σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις για σπουδαστές των Κ.Α. Τ.Ε.Ε. Λεπτομέρειες για την εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου αυτής ρυθμίζονται με αποφάσεις του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.
3. Σημ.: όπως η παρ. 3 καταργήθηκε με το άρθρο 5, παρ. 3 του Ν. 1865/1989 (Α 210).
4. Με προεδρικά διατάγματα που εκδίδονται με πρόταση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού μετά από γνώμη του Σ.Τ.Ε., καθορίζονται τα επαγγελματικά δικαιώματα πτυχιούχων Κ.Α.Τ.Ε.Ε. ή σχολών ισότιμων των ειδικοτήτων για τις οποίες δεν έχουν εκδοθεί ακόμη τα αντίστοιχα προεδρικά διατάγματα του Ν. 576/1977. Κατά τη συζήτηση των περιπτώσεων αυτών μετέχει στο Σ.Τ.Ε. ένας εκπρόσωπος κάθε οργάνωσης αποφοίτων Κ.Α.Τ.Ε.Ε, κατά σχολή Κ.Α.Τ.Ε.Ε. εφόσον υπάρχει πανελλήνια εκπροσώπηση αντί των εκπροσώπων των οργανώσεων αποφοίτων Τ.Ε.Ι.
Άρθρο 38
Σημ.: όπως το άρθρο 38 ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 81 παρ.4 του Ν.4009/2011 (ΦΕΚ Α 195/6-9-2011) με την επιφύλαξη των μεταβατικών διατάξεων των άρθρων 76 έως και 80 του ίδιου νόμου.
1. Το πάσης φύσεως προσωπικό των Κ.Α.Τ.Ε.Ε. που κατέχει μόνιμη θέση σε αυτά κατά την έναρξη ισχύος του νόμου καθώς και το προσωπικό που κατέχει προσωρινές θέσεις σύμφωνα με το άρθρο 2 παρ. 6 του Ν. 1232/1982 εντάσσεται σε μόνιμες θέσεις προσωπικού του Τ.Ε.Ι. ή του παραρτήματός του που λειτουργεί στην έδρα του Κ.Α.Τ.Ε.Ε. ή του παραρτήματός του στο οποίο: ι) ανήκει η θέση του ή ιι) έχει εγκριθεί η μετάθεσή του από το υπηρεσιακό συμβούλιο των Κ.Α.Τ.Ε.Ε. ή ιιι) είναι αποσπασμένο επί ένα (1) τουλάχιστον έτος για κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών ή ιν) υπηρετεί ένας των συζύγων σε περίπτωση που ο άλλος σύζυγος υπηρετεί σε άλλο Κ.Α.Τ.Ε.Ε. Στην περίπτωση αυτή απαιτείται αίτηση των συζύγων για το Τ.Ε.Ι. της προτίμησής τους. Για την ένταξη λαμβάνονται υπόψη οι υπηρεσιακές ανάγκες. Σε περίπτωση απόσπασης απαιτείται δήλωση του ενδιαφερομένου για την προτιμούμενη θέση ένταξης.
2. Το προσωπικό των Κ.Α.Τ.Ε.Ε. της προηγούμενης παραγράφου εντάσσεται σε θέσεις προσωπικού Τ.Ε.Ι. ως εξής:
Α. Καθηγητές ανώτερων σχολών, κλάδος 22.
α) Στη βαθμίδα του καθηγητή εφόσον έχουν πτυχίο ή δίπλωμα Α.Ε.Ι. του εσωτερικού ή ισότιμο εξωτερικού:
ι) οι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος συναφούς ειδικότητας, οι οποίοι έχουν τουλάχιστον τρία (3) έτη εκπαιδευτική προϋπηρεσία,
ιι) οι κάτοχοι αναγνωρισμένου τίτλου μεταπτυχιακών σπουδών συναφούς ειδικότητας, οι οποίοι έχουν τουλάχιστον πέντε (5) έτη εκπαιδευτική προϋπηρεσία,
ιιι) όσοι έχουν κάθε μετεκπαίδευση σε συναφές προς την ειδικότητα αντικειμένου τουλάχιστον δύο (2) έτη σε Α.Ε.Ι. του εσωτερικού ή ομοταγούς του εξωτερικού και έχουν τουλάχιστον έξι (6) έτη εκπαιδευτική προϋπηρεσία και
ιν) όσοι έχουν τουλάχιστον δέκα (10) έτη εκπαιδευτική προϋπηρεσία. β) Στη βαθμίδα του επίκουρου καθηγητή, το προσωπικό που δεν εντάσσεται στην κατηγορία του προηγούμενου εδαφίου.
Β. Καθηγητές εργαστηρίων κλάδος 23.
α) Στη βαθμίδα του καθηγητή εφόσον έχουν πτυχίο ή δίπλωμα Α.Ε.Ι. του εσωτερικού ή ισότιμο εξωτερικού: ι) οι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος συναφούς ειδικότητας, οι οποίοι έχουν τουλάχιστον πέντε (5) έτη εκπαιδευτική προϋπηρεσία, ιι) οι κάτοχοι αναγνωρισμένου τίτλου μεταπτυχιακών σπουδών συναφούς ειδικότητας οι οποίοι έχουν τουλάχιστον επτά (7) έτη εκπαιδευτική προϋπηρεσία και ιιι) όσοι έχουν κάνει μετεκπαίδευση σε συναφές προς την ειδικότητα αντικειμένου τουλάχιστον δύο (2) έτη σε Α.Ε. του εσωτερικού ή ομοταγούς του εξωτερικού και έχουν τουλάχιστον εννέα (9) έτη εκπαιδευτική προϋπηρεσία.
β) Στη βαθμίδα του επίκουρου καθηγητή: ι) οι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος συναφούς ειδικότητας, οι οποίοι έχουν τουλάχιστο δύο (2) έτη εκπαιδευτική προϋπηρεσία, ιι) οι κάτοχοι αναγνωρισμένου τίτλου μεταπτυχιακών σπουδών συναφούς ειδικότητας οι οποίοι έχουν τουλάχιστον τέσσερα (4) έτη εκπαιδευτική προϋπηρεσία, ιιι) όσοι έχουν κάνει μετεκπαίδευση σε συναφές προς την ειδικότητα αντικείμενο τουλάχιστον δύο (2) έτη σε Α.Ε.Ι. του εσωτερικού ή ομοταγούς του εξωτερικού και έχουν τουλάχιστον πέντε (5) έτη εκπαιδευτική προϋπηρεσία και ιν) όσοι έχουν τουλάχιστον έξι (6) έτη εκπαιδευτική προϋπηρεσία.
γ) Στη βαθμίδα του καθηγητή εφαρμογών το προσωπικό που δεν εντάσσεται στην κατηγορία του προηγούμενου εδαφίου.
Γ. Καθηγητές ξένων γλωσσών και φυσικής αγωγής κλαδοι 24-25.
α) Σε θέσεις Γ.Ε.Ε.Π. αντίστοιχης ειδικότητας.
β)Σημ.: όπως το εδάφ. β` καταργήθηκε με το άρθρ.3 Ν.2621/1998 Α 136/23.6.1998.
Δ. Βοηθοί εργαστηρίων, κλάδος 26.
α) Στη βαθμίδα καθηγητή εφαρμογών όσοι έχουν πτυχίο Α.Ε.Ι. εσωτερικού ή ομοταγούς εξωτερικού συναφούς ειδικότητας, επαρκή γνώση ξένης γλώσσας και τουλάχιστον τρία (3) έτη προϋπηρεσία στα Κ.Α.Τ.Ε.Ε. από τη λήψη του πτυχίου.
β) `Οσοι έχουν πτυχίο ανώτερης σχολής και τουλάχιστο δύο (2) έτη προϋπηρεσία αντίστοιχης ειδικότητας από τη λήψη του πτυχίου ή πτυχίο Α. Ε.Ι. με λιγότερη από τριετή προϋπηρεσία από τη λήψη του πτυχίου ή χωρίς γνώση ξένης γλώσσας στην προσωρινή βαθμίδα επιμελητών, που συνιστάται με το νόμο αυτόν για μία πενταετία και αποτελεί για το διάστημα αυτό βαθμίδα του Ε.Π. η οποία καταλαμβάνει αριθμό θέσεων της βαθμίδας καθηγητών εφαρμογών, που προβλέπονται στο άρθρο 23, ίσο με τον αριθμό των εκπαιδευτικών που εντάσσονται στην προσωρινή αυτή βαθμίδα. Σε όσους έχουν ή συμπληρώνουν σε μια τριετία από την εφαρμογή του παρόντος εκπαιδευτική προϋπηρεσία δέκα (10) ετών απονέμεται επιπλέον ο τίτλος του καθηγητή εφαρμογών. Ως εκπαιδευτική προϋπηρεσία θεωρείται αυτή που διανύθηκε σε θέση βοηθού εργαστηρίων (κλάδος 26 του Ν. 576/1977) ή σε θέση επιμελητή ή βοηθού εργαστηρίων ανωτέρων σχολών ή σε θέση της προσωρινής βαθμίδας επιμελητών του παρόντος νόμου. Οσοι εντάσσονται στη βαθμίδα αυτή κατέχουν τις θέσεις προσωποπαγώς. Μετά την αποχώρησή τους με οιονδήποτε τρόπο από τη βαθμίδα αυτή και πάντως μόλις περάσει η πενταετία, οι θέσεις αυτές παραμένουν ως θέσεις καθηγητών εφαρμογών. Για τους παραπάνω εντασσομένους εφαρμόζονται οι διατάξεις της περίπτ. γύ της παραγρ. 3 αυτού του άρθρου. Η ένταξη στην προσωρινή βαθμίδα αυτή γίνεται με τα ίδια μισθολογικά κλιμάκια που κατέχουν όσοι εντάσσονται με την ίδια εξέλιξη και με τα ίδια επιδόματα, κατά τις διατάξεις των άρθρων 38 και 39 του Ν. 576/1977 (ΦΕΚ 102).
γ) `Οσοι δεν υπάγονται στα προηγούμενα εδάφια με το βαθμό που κατέχουν σε θέσεις προσωρινού κλάδου τεχνικών εργαστηρίων, που συνιστώνται με το νόμο αυτόν και διαρθρώνονται ως εξής:
ι) Με Μ.Κ. 8 θέσεις μία (1). ιι) Με Μ.Κ. 7 θέσεις μία (1). ιιι) Με Μ.Κ. 3-6 θέσεις δεκατέσσερις (14).
Καθε θέση που κενώνεται για οποιοδήποτε λόγο, στα μισθολογικά κλιμάκια 3-6, μεταφέρεται στις θέσεις του Ε.Τ.Π. Μετά την αποχώρηση από την υπηρεσία όσων εντάσσονται στον προσωρινό αυτόν κλάδο, μεταφέρονται όμοια και οι υπόλοιπες θέσεις. Η εξέλιξη του προσωπικού του προσωρινού αυτού κλάδου μεταφέρονται όμοια και οι υπόλοιπες θέσεις. Η εξέλιξη του προσωπικού του προσωρινού αυτού κλάδου γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν για τους δημόσιους υπαλλήλους. Κατεξαίρεση, για την προαγωγή στο Μ.Κ. 8 απαιτείται πενταετής ευδόκιμη υπηρεσία στο Μ.Κ. 7. Μέχρι να συσταθούν τα υπηρεσιακά συμβούλια του νόμου αυτού, αρμόδιο είναι το συμβούλιο του άρθρου 31 του Ν. 576/1977. Τα καθήκοντα όσων ανήκουν στον προσωρινό αυτόν κλάδο είναι ανάλογα των μελών του Ε.Τ.Π. και καθορίζονται ειδικότερα από το συμβούλιο του τμήματος το οποίο τους τοποθετεί.
δ) Το Διδακτικό έργο του προηγούμενου προσωρινού κλάδου περιλαμβάνει συμμετοχή στις εργαστηριακές και φροντιστηριακές ασκήσεις σε συνεργασία με τα άλλα μέλη του Ε.Π., σε εβδομαδιαίο υποχρεωτικό ωράριο είκοσι δύο (22) ωρών.
Ε. Βοηθητικό εργαστηριακό προσωπικό κλάδοι 27-28-29.
Σε θέσεις Ε.Τ.Π. με τα ίδια μισθολογικά κλιμάκια που κατέχουν όσοι εντάσσονται και την ίδια εξέλιξη με το Ε.Τ.Π. σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 21. Η παρ. 1 του άρθρου 38 του Ν. 576/1977 διατηρείται σε ισχύ ως προς τους εντασσόμενους του κλάδου 27.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 71, παρ. 16 του Ν.1566/1985 (ΦΕΚ Α 167), και ισχύει από την ημερομηνία ισχύος του Ν.1404/1983.
ΣΤ. Μόνιμο διοικητικό προσωπικό.
Σε θέσεις αντίστοιχων σε ονομασία κλάδων Δ.Π., με τους ίδιους βαθμούς. Ειδικά: του κλάδου ΜΕ2 τηλεφωνητών στον κλάδο ΜΕ4 τηλεφωνητών του κλάδου ΜΕ1 διοικητικού στους κλάδους ΜΕ1 διοικητικού και ΜΕ3 δακτυλογράφων με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων ύστερα από πρόταση του οικείου υπηρεσιακού συμβουλίου του κλάδου ΣΕ2 νυκτοφυλάκων – επιστατών – αποθηκάριων στους κλάδους ΣΕ1 φυλάκων – επιστατών, ΣΕ2 αποθηκαρίων και ΣΕ3 νυκτοφυλάκων με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας κα Θρησκευμάτων ύστερα από πρόταση του οικείου υπηρεσιακού συμβουλίου και του κλάδου ΣΕ1 γεωργοτεχνιτών στον κλάδο ΜΕ6 γεωργοτεχνιτών.
Το επί συμβάσει προσωπικό διέπεται από το ίδιο καθεστώς με το οποίο έχει προσληφθεί. Ζ. Ωρομίσθιο προσωπικό.
Το ωρομίσθιο Εκπαιδευτικό προσωπικό και το ωρομίσθιο βοηθητικό εργαστηριακό προσωπικό, που απασχολήθηκε στα Κ.Α.Τ.Ε.Ε. το ακαδημαϊκό έτος 1982-1983, μπορεί ύστερα από αίτησή του που υποβάλλεται μέσα σε αποκλειστική προθεσμία τεσσάρων (4) μηνών από τη δημοσίευση του νόμου αυτού να διοριστεί σε μόνιμες θέσεις Ε.Π. ή Ε.Ε.Π. ή Ε.Τ.Π. ή σε θέσεις της προσωρινής βαθμίδας επιμελητών, με διετή δοκιμαστική θητεία, ως εξής:
α) Οσοι έχουν κύρια και πλήρη ή μερική απασχόληση ως ωρομίσθιο ή έκτακτοι σε Κ.Α.Τ.Ε.Ε. ή Τ.Ε.Ι. ή Α.Σ.Ε.Τ.Ε.Μ. της Σ.Ε.Λ.Ε.Τ.Ε. με προσόντα των κλάδων 26 ή 27, συνολικά τουλάχιστον 2 ετών σε θέσεις της προσωρινής βαθμίδας επιμελητών ή του Ε.Τ.Π. αντίστοιχα.
β) Οσοι έχουν κύρια και πλήρη ή μερική απασχόληση ως ωρομίσθιοι ή έκτακτοι σε Κ.Α.Τ.Ε.Ε. ή Τ.Ε.Ι. ή Α.Σ.Ε.Τ.Ε.Μ. της Σ.Ε.Λ.Ε.Τ.Ε. με προσόντα, των κλάδων 22 και 23, συνολικά τουλάχιστον 3 ετών σε θέσεις καθηγητών εφαρμογών. Εάν οι παραπάνω συμπληρώνουν τα προσόντα που προβλέπονται από το νόμο αυτόν για τις βαθμίδες καθηγητή ή επίκουρου καθηγητή, μπορούν να ζητήσουν να διοριστούν σε θέσεις των βαθμίδων αυτών,
γ) Οσοι έχουν κύρια και πλήρη ή μερική απασχόληση ως ωρομίσθιοι ή έκτακτοι σε Κ.Α.Τ.Ε.Ε. ή Τ.Ε.Ι ή Α.Σ Ε.Τ.Ε.Μ. της Σ.Ε.Λ.Ε.Τ.Ε. με προσόντα των κλάδων 24 και 25, συνολικά τουλάχιστον 3 ετών, σε θέσεις Ε.Ε.Π. αντίστοιχης ειδικότητας.
Η αξιολόγηση των προϋποθέσεων και των προσόντων των ενδιαφερομένων για διορισμό γίνεται από το υπηρεσιακό συμβούλιο των Κ.Α.Τ.Ε.Ε. Η απασχόληση σε Κ.Α.Τ.Ε.Ε. ή Τ.Ε.Ι. θεωρείται πλήρης εάν σε τέσσερα ή έξι, ανάλογα με την περίπτωση, εξάμηνα καλύπτεται κατά μέσο όρο τουλάχιστον το ωράριο που προβλέπει η σχετική νομοθεσία για τον αντίστοιχο κλάδο ή την αντίστοιχη βαθμίδα. Η μερική απασχόληση ανάγεται σε χρόνο πλήρους απασχόλησης για τον υπολογισμό του απαιτούμενου χρόνου συνολικής απασχόλησης με προσμέτρηση υπηρεσίας που διανύθηκε σε μεγαλύτερο αριθμό εξαμήνων. Η αναγωγή γίνεται, για κάθε εξάμηνο με κλάσμα του οποίου ο αριθμητής είναι ο αριθμός των εβδομαδιαίων ωρών που ανατέθηκαν και παρονομαστής ο προβλεπόμενος αριθμός των ωρών εβδομαδιαίας διδακτικής απασχόλησης κατά κλάδο ή βαθμίδα. Συνυπολογίζεται και τυχόν απασχόληση στο Τ.Ε.Ι., το χειμερινό εξάμηνο 1983-84, σε ώρες όχι περισσότερες από τις ώρες που δίδαξαν το τελευταίο εξάμηνο κατά το ακαδημαϊκό έτος 1982-1983.
Η. Εκπαιδευτικό προσωπικό με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου αόριστου χρόνου.
Οι εκπαιδευτικοί της ανώτερης τεχνικής εκπαίδευσης, που προσλήφθηκαν με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, σύμφωνα με τα άρθρα 47 του Ν. 1143/1981 (ΦΕΚ 80) και 48 του Ν. 1268/1982 (ΦΕΚ 87) καταλαμβάνουν, μετά από αίτησή τους στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, μόνιμες θέσεις σε βαθμίδες Ε.Π. ή της προσωρινής βαθμίδας επιμελητών ή Ε.Τ.Π. ανάλογα με τις ρυθμίσεις των περιπτώσεων Α,Β,Γ,Δ, και Ε της παραγράφου αυτής. Η αρχική τους πρόσληψη θεωρείται πρώτος διορισμός και κρίνονται μετά την πάροδο της διετούς δοκιμαστικής θητείας για μονιμοποίηση σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις του παρόντος νόμου. Η παραπάνω αίτηση υποβάλλεται μέσα σε δύο μήνες από την έναρξη της ισχύος του παρόντος νόμου.
3. α) Ως εκπαιδευτική προϋπηρεσία, στις περιπτώσεις Α,Β και Γ της προηγούμενης παραγράφου, θεωρείται αυτή που διανύθηκε:
ι) για την περίπτωση Α, σε θέση ή βαθμό γενικού διευθυντή (κλάδος 22 ) ή καθηγητή (κλάδος 22) ή καθηγητή σχολής υπομηχανικών ή καθηγητή βοηθού ή επίκουρου καθηγητή. Ενδεχόμενη προϋπηρεσία σε θέση καθηγητή εργαστηρίων (κλάδος 23) ή επιμελητή του Ν.Δ. 652/1970 συνυπολογίζεται, εάν μειωθεί κατά τρία έτη,
ιι) για την περίπτωση Β σε θέση καθηγητή εργαστηρίων (κλάδος 23) ή επιμελητή ή καθηγητή ή καθηγητή εφαρμογών ή επίκουρου καθηγητή και
ιιι) για την περίπτωση Γ σε θέση καθηγητή ξένων γλωσσών (κλάδος 24) ή φυσικής αγωγής (κλάδος 25) ή ειδικού καθηγητή ξένων γλωσσών και σωματικής αγωγής του Ν.Δ. 652/1970. β) Οι εντασσόμενοι των περιπτώσεων Α, Β και Γ της προηγούμενης παραγράφου μπορούν να εξελιχθούν, μέσα σε μια τετραετία από την εφαρμογή του νόμου αυτού, σε ανώτερη βαθμίδα, εφόσον αποκτήσουν τα προσόντα ή συμπληρώσουν τα έτη προϋπηρεσίας που προβλέπονται για την εξέλιξη αυτή στις παραπάνω περιπτώσεις ή να ζητήσουν μέσα σε έξι (6) μήνες από την ισχύ του παρόντος να κριθούν σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγρ. 1 του άρθρου 39 για να ενταχθούν σε ανώτερη βαθμίδα εφόσον έχουν τα προσόντα της βαθμίδας αυτής κατά τις διατάξεις του άρθρου 15. Σε κάθε περίπτωση εφαρμόζονται τα εδάφια α` και γ` της παραγρ. 5 του άρθρου 15. Μετά την πάροδο της τετρατίας αυτής εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 16 του νόμου αυτού. Η τετραετία αυτή παρατείνεται για δύο (2) έτη ακόμη όταν πρόκειται για απόκτηση προσόντων
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 71, παρ. 16,εδάφ δ` του Ν. 1566/1985 (ΦΕΚ Α 167) και ισχύει από την ημερομηνία ισχύος του ν.1404/1983.
γ) Οι εντασσόμενοι της περίπτωσης Δ, εδάφ. β` της προηγούμενης παραγράφου μπορούν να εξελιχθούν στη βαθμίδα του καθηγητή εφαρμογών εφόσον μέσα σε μία πενταετία από τη δημοσίευση του νόμου αυτού ι) κάνουν μετεκπαίδευση διαρκείας τουλάχιστον έξι (6) μηνών σε χώρους εργασίας ή παρακολουθήσουν με επιτυχία επιμορφωτικά σεμινάρια και ιι) αποδείξουν επαρκή γνώση ξένης γλώσσας ή εφόσον σε μία πενταετία αποκτήσουν τα προσόντα του εδαφίου α` της περίπτωσης Δ της προηγούμενης παραγράφου. Κάθε σχετική λεπτομέρεια που ήθελε προκύψει ρυθμίζεται με αποφάσεις του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. “Σεμινάρια ή μετεκπαιδεύσεις που έχουν πραγματοποιήσει οι εντασσόμενοι μπορούν να ισοτιμηθούν με τα σεμινάρια ή τις μετεκπαιδεύσεις του παρόντος εδαφίου με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων μετά από πρόταση του ΤΕΙ και σύμφωνη γνώμη του Ινστιτούτου Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΙΤΕ)”. Αν περάσει άπρακτη η πενταετία, οι εκπαιδευτικοί αυτοί μετατάσσονται σε δημόσια υπηρεσία ή Ν.Π.Δ.Δ.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρου μόνου της Υ.Α. Ε5/7555 (ΠΑΙΔ) της 29.10/10.11.87 (Β` 607),
δ) Οι εντασσόμενοι των περιπτώσεων Δ εδ. γ και Ε της προηγούμενης παραγράφου μπορούν σε μία πενταετία από την ισχύ του νόμου αυτού, να ζητήσουν την εξέλιξή τους σε θέση της βαθμίδας καθηγητή εφαρμογών, εφόσον ι) αποκτήσουν τα προσόντα του προηγούμενου εδαφίου, ιι ) υπάρχει κενή θέση στην ειδικότητα και ιιι) κριθούν θετικά σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 17 του νόμου αυτού. Εάν δεν υπάρχει κενή θέση εντάσσονται σε άλλο τμήμα στο ίδιο ή σε άλλο Τ.Ε.Ι. όπου υπάρχει κενή θέση ίδιας ειδικότητας.
ε) για τους διοριζόμενους των περιπτώσεων Ζ` και Η` της προηγούμενης παραγράφου εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις των παραπάνω εδαφίων.
Σημ.: όπως το εδάφιο ε` προστέθηκε στην παρ. 3 του άρθρου 38 με το άρθρο 71, παρ. 16 του ν. 1566/1985 (ΦΕΚ Α 167) και ισχύει από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του ν.1404/1983.
4. Οι εντάξεις ή οι διορισμοί που προβλέπονται από το άρθρο αυτό διενεργούνται με αποφάσεις του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων μετά από γνώμη του συμβουλίου του οικείου Τ.Ε.Ι. ή του υπηρεσιακού συμβουλίου των Κ.Α.Τ.Ε.Ε. αντίστοιχα. “Η γνώμη αυτή μπορεί να αφορά και την κρίση της τριμελούς επιτροπής που προβλέπεται στην περίπτ. β` της προηγούμενης παραγράφου.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 71, παρ. 15 του Ν. 1566/1985 (ΦΕΚ Α 167) και ισχύει από τον χρόνο ισχύος της παραγράφου 4.
5. Οσοι εντάσσονται κατά τη διαδικασία του άρθρου αυτού και δεν έχει λήξει κατά την ένταξή τους η δοκιμαστική τους θητεία κρίνονται για μονιμοποίηση κατά τις διατάξεις του νομού αυτού και ο χρόνος που διανύθηκε στο Κ.Α.Τ.Ε.Ε. θεωρείται χρόνος που διανύθηκε στο Τ.Ε.Ι.. Κάθε διαδικαστικό η άλλο σχετικό ζήτημα ρυθμίζεται με αποφάσεις του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.
6. Οι θέσεις του Ε.Π. που καλύπτονται με εντάξεις ή διορισμούς του άρθρου αυτού ανήκουν στη σχολή Τ.Ε.Ι., που είναι συναφής προς τη σχολή Κ.Α.Τ.Ε.Ε. στην οποία ανήκουν οι εντασσόμενοι ή διοριζόμενοι. Το ίδιο ίσχυε και για τα μέλη του Ε.Τ.Π. Τα μέλη του Ε.Ε.Π. κάθε Τ.Ε.Ι. τοποθετούνται ανάλογα με την αριθμητική τους δύναμη σε μία ή περισσότερες σχολές του με απόφαση του συμβουλίου του Τ.Ε.Ι. Μετά την ίδρυση των τμημάτων, με τη διαδικασία της παρ. 2 του άρθρου 35, τα μέλη του Ε.Π. και του Ε.Ε.Π. κατανέμονται και τοποθετούνται ανάλογα με τα προσόντα τους στα τμήματα αυτά ή τα γενικά τμήματα με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, που εκδίδεται μετά από πρόταση του συμβουλίου του Τ.Ε.Ι. και δήλωση των ενδιαφερομένων, η οποία συνεκτιμάται.
7. α) Ολοι οι εντασσόμενοι, σε περίπτωση που οι μηνιαίες αποδοχές της θέσης, βαθμίδας ή κλάδου ένταξης ή απονομής είναι μικρότερες από αυτές που λαμβάνουν κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, διατηρούν τις αποδοχές τους έως την εξίσωσή τους, με οποιοδήποτε τρόπο με τις αποδοχές της βαθμίδας ένταξης, όπως αυτές προβλέπονται στην περίπτωση Η του άρθρου 20 αυτού του νόμου. Μετά την εξίσωση αυτή καταβάλλονται μόνο τα επιδόματα της παραπάνω περίπτωσης και καταργούνται το προσωρινό επίδομα και το προσωρινό προσωπικό επίδομα.
β) Το επίδομα σπουδών που χορηγείται στο εντασσόμενο Ε.Π. και Ε.Ε.Π. του άρθρου αυτού, εκτός από την προσωρινή βαθμίδα επιμελητή, υπολογίζεται σε ποσοστό του βασικού μισθού της βαθμίδας καθηγητή εφαρμογών, σύμφωνα με τις διατάξεις του εδαφίου α παρ. 2 του άρθρου 3 του Ν. 754/1978, μειούμενο κατά το ένα τρίτο (1/3) και κατά παρέκκλιση των σχετικών διατάξεων του άρθρου 20 του νόμου αυτού.
γ) Οι εντασσόμενοι σε θέσεις Τ.Ε.Ι. που προέρχονται από τους κλάδους ΑΤ1 και ΑΡ3 του Ν.576/1977, διατηρούν τα επιδόματα της παρ. 2 του άρθρου 60 του Ν. 576/1977.
8. Οι εντασσόμενοι του άρθρου αυτού προκειμένου να αποκτήσουν τα προσόντα για την υπηρεσιακή τους εξέλιξη, διευκολύνονται όσο είναι δυνατό και ιδίως με τη χορήγηση εκπαιδευτικών αδειών και κατά παρέκκλιση των διατάξεων του άρθρου 20 περ. Ε. Οι προϋποθέσεις και οι λεπτομέρειες για την παροχή των διευκολύνσεων αυτών ρυθμίζονται με αποφάσεις του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.
9. Οι διατάξεις της παρ. Η του άρθρου 20 ισχύουν για τους εντασσόμενους του παρόντος άρθρου από 1.1.1984.
Άρθρο 39
Πρώτη πλήρωση θέσεων Ε.Π. και Ε.Ε.Π – Μετατάξεις προσωπικού Α.Ε.Ι.
Σημ.: όπως το άρθρο 39 ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 81 παρ.4 του Ν.4009/2011 (ΦΕΚ Α 195/6-9-2011) με την επιφύλαξη των μεταβατικών διατάξεων των άρθρων 76 έως και 80 του ίδιου νόμου.
1.α) Σε πρώτη εφαρμογή του νόμου αυτού και μέχρι την ανάδειξη και συγκρότηση των οικείων οργάνων, η επιλογή για πλήρωση θέσεων Ε.Π. και Ε.Ε.Π., εκτός των περιπτώσεων των εντασσομένων του άρθρου 38 γίνεται, κατά παρέκκλιση των διατάξεων του άρθρου 16 του νόμου αυτού, από ειδικά και κατά ειδικότητα πενταμελή εκλεκτορικά σώματα, που ορίζονται, για όλα τα Τ.Ε.Ι., με αποφάσεις του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Τα εκλεκτορικά αυτά σώματα συγκροτούνται από μέλη Ε.Π. ή Ε.Ε.Π. των Τ.Ε.Ι. ανάλογης βαθμίδας και ειδικότητας ή και από άλλους ειδικούς επιστήμονες ύστερα από γνώμη των συμβουλίων των οικείων σχολών των Τ.Ε.Ι.
β) Σε κάθε εκλεκτορικό σώμα συμμετέχουν και δύο σπουδαστές, χωρίς δικαίωμα ψήφου που ορίζονται από την εθνική σπουδαστική ένωση Ελλάδας (Ε.Σ.Ε.Ε.), σε αποκλειστική προθεσμία είκοσι (20) ημερών από την κοινοποίηση του σχετικού εγγράφου του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.
2. Κατ` εξαίρεση από τις διατάξεις των παρ. 2 και 3 του άρθρου 16 και με την επιφύλαξη των διατάξεων της προηγούμενης παραγράφου για δύο (2) έτη από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου ο Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων μπορεί με απαιτιολογημένη απόφαση του να αναπέμψει απόφαση του σώματος εκλεκτόρων για εκλογή μελων Ε.Π. και Ε.Ε.Π., αν κριθεί αν έχουν παραλειφθεί υπόψηφιοι με αξιόλογα προσόντα. Η αναπομπή γίνεται σε δευτεροβάθμιο πενταμελές εκλεκτορικό σώμα ανά ειδικότητα, το οποίο συγκροτείται σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 1α του παρόντος άρθρου.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.4 του άρθρου 18 του Ν. 1771/1988 (ΦΕΚ Α 71).
3.α) Μέλη του Δ.Ε.Π. ή Ε.Ε.Π. των Α.Ε.Ι. είναι δυνατό να μεταταγούν, ύστερα από αίτησή τους που υποβάλλεται μέσα σε έξι μήνες από την εφαρμογή του νόμου αυτού, σε Τ.Ε.Ι., όπου λειτουργεί τμήμα στο γνωστικό αντικείμενο του οποίου υπάγεται η ειδικότητά τους. Η μετάταξη πραγματοποιείται σε θέση βαθμίδας του Ε.Π. ή Ε.Ε.Π. αντίστοιχης με τα προσόντα του μετατασσομένου, με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, ύστερα από εισήγηση τριμελούς επιτροπής, η οποία συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και απαρτίζεται από μέλη Δ.Ε.Π. ή Ε.Ε.Π. των Α.Ε.Ι. και μέλη Ε.Π. ή Ε.Ε.Π. των Τ.Ε.Ι. αντίστοιχης ειδικότητας. Με την ίδια απόφαση καταργείται η θέση στο Α.Ε.Ι. και συνιστάται προσωποπαγής θέση στο Τ.Ε.Ι. στο οποίο γίνεται η μετάταξη. Η θέση αυτή καταργείται μετά την κένωσή της με οποιοδήποτε τρόπο.
β) Από τη δημοσίευση της υπουργικής απόφασης για τη μετάταξη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, οι μετατασσόμενοι αποκτούν όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των μελών των αντίστοιχων βαθμίδων του Ε.Π. ή Ε.Ε.Π.
4. Η διαδικασία μετάταξης σε θέσεις εκπαιδευτικού προσωπικού Κ.Α.Τ. Ε.Ε., που άρχισε σύμφωνα με το άρθρο 37 του Ν. 1268/1982, συνεχίζεται, και μπορεί να ολοκληρωθεί και μετά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου. Για τους μετατασσόμενους στις θέσεις αυτές εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 38 του παρόντος κατά περίπτωση. Ως εκπαιδευτική προϋπηρεσία των μετατασσομένων αναγνωρίζεται ο χρόνος από την έναρξη εφαρμογής του νόμου αυτού μέχρι τη μετάταξή τους.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 71, παρ. 16, εδάφ. η` του Ν. 1566/1985 (ΦΕΚ Α 167) και ισχύει από την έναρξη ισχύος του ν.1404/1983.
Άρθρο 40
Ειδική υπηρεσία Τ.Ε.Ι.
1. Για την ενεργοποίηση των διαδικασιών του νόμου αυτού και το συντονισμό όλων των δραστηριοτήτων, που είναι απαραίτητες για την ταχεία και ισόρροπη ανάπτυξη των Τ.Ε.Ι., συνιστάται προσωρινά στην κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων ειδική υπηρεσία Τ.Ε.Ι. (Ε.Υ./Τ.Ε.Ι.).
2.α) Η Ε.Υ./Τ.Ε.Ι. συγκροτείται από τα εξής τμήματα και γραφεία με τις αντίστοιχες αρμοδιότητες:
ι) Γραφείο νομικής υποστήριξης και οργανωτικού σχεδιασμού, που υπάγεται απευθείας στον προϊστάμενο της Ε.Υ./Τ.Ε.Ι., με συμβουλευτικές αρμοδιότητες σε οργανωτικά, νομικά και θέματα εκπαιδευτικών διαδικασιών.
ιι) Τμήμα προγραμμάτων και μελετών, με αρμοδιότητες: ίδρυση τμημάτων Τ.Ε.Ι. και χωροταξική κατανομή τους, προγράμματα σπουδών, επαγγελματικά δικαιώματα, διδακτικά βιβλία.
ιιι) Τμήμα διοικητικών υποθέσεων με αρμοδιότητες: κανονισμός σπουδών, εγγραφές, μετεγγραφές, εσωτερικός κανονισμός Τ.Ε.Ι. διοικητικά θέματα Τ.Ε.Ι. Σπουδαστική μέριμνα.
ιν) Τμήμα προσωπικού, με αρμοδιότητες: επιλογή και διορισμός προσωπικού Τ.Ε.Ι. υπηρεσιακή κατάσταση προσωπικού, αποσπάσεις, Μετατάξεις, εντάξεις, μετεκπαίδευση προσωπικού.
ν) Τμήμα οικονομικών υποθέσεων, με αρμοδιότητες: οικονομικός σχεδιασμός, προτάσεις για επιχορήγηση Τ.Ε.Ι., προδιαγραφές και προμήθεια εξοπλισμού και θέματα κτιριακών εγκαταστάσεων.
β) Με αποφάσεις του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων μπορούν να δοθούν στα παραπάνω τμήματα και άλλες αρμοδιότητες σχετικές με την αποστολή της Ε.Υ./Τ.Ε.Ι.
3. Ως προϊστάμενος της Ε.Υ./Τ.Ε.Ι. ορίζεται, με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, καθηγητής ή επίκουρος καθηγητής Τ. Ε.Ι.. Με αποφάσεις του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και του κατά περίπτωση συναρμόδιου Υπουργού μπορούν για τη στελέχωση της Ε.Υ./Τ.Ε.Ι. να αποσπώνται στην Κ.Υ. του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων μέλη του Ε.Π. των Τ.Ε.Ι. ή Δ.Ε.Π. των Α.Ε.Ι. ή υπάλληλοι οποιασδήποτε άλλης δημόσιας υπηρεσίας ή Ν.Π.Δ.Δ. Ο Προϊστάμενος της ΕΥ/ΤΕΙ επικουρείται στο έργο του από Αναπληρωτή Προϊστάμενο, προερχόμενο από αντίστοιχα με τα προβλεπόμενα για τον προϊστάμενο εκπαιδευτικά ιδρύματα και από αντίστοιχες βαθμίδες ή από αντίστοιχες υπηρεσίες. Με αποφάσεις του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων γίνεται ο ορισμός του Αναπληρωτή Προϊσταμένου της ΕΥ/ΤΕΙ και καθορίζονται οι αρμοδιότητές τους.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την υπ`αρ.Ε5/6701 (ΦΕΚ Β 625) η οποία κυρώθηκε από το Ν.1674/1986 (ΦΕΚ Α`203) άρθρο 7.
4. Αντίστοιχες ή συναφείς αρμοδιότητες, που ασκούνται σύμφωνα με τον ισχύοντα οργανισμό από διευθύνσεις και τμήματα της κεντρικής υπηρεσίας του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων μεταφέρονται και υπάγονται από τη δημοσίευση του νόμου αυτού στην Ε.Υ./Τ.Ε.Ι. Οι αρμοδιότητες αυτές της Ε.Υ./Τ.Ε.Ι., επαναφέρονται στις αντίστοιχες διευθύνσεις και τα αντίστοιχα τμήματα της κεντρικής υπηρεσίας την 1η Σεπτεμβρίου 1984. Με αποφάσεις του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων είναι δυνατή παράταση της προθεσμίας αυτής μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου 1985, εφόσον αυτό επιβάλλεται για την ολοκλήρωση των σκοπών της Ε.Υ./Τ.Ε.Ι.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΚΑΤΟ
ΕΙΔΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ – ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Άρθρο 41
Σχολές Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας
1. Οι σπουδαστές των ανωτέρων σχολών αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας, εντάσσονται σύμφωνα με τις διατάξες του άρθρου 37 αυτού του νόμου σε αντίστοιχα τμήματα και κατευθύνσεις Τ.Ε.Ι. ή παραρτημάτων τους με κοινές αποφάσεις των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας και Πρόνοιας που εκδίδονται μετά έξι (6) μήνες από τη δημοσίευση αυτού του νόμου.
Με όμοιες αποφάσεις θα καθοριστούν μετά γνώμη του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας:
α) Τα προγράμματα σπουδών των σχολών επαγγελμάτων υγείας και πρόνοιας ανάλογα με τα οριζόμενα στην παρ. 2 του άρθρου 35 του νόμου αυτού.
β) Ολα τα σπουδαστικά θέματα που προκύπτουν από την ένταξη αυτή κατά αναλογία των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 37 αυτού του νόμου και κάθε άλλη διαδικαστική λεπτομέρεια. γ) Οι προϋποθέσεις και διαδικασίες ένταξης του εκπαιδευτικού προσωπικού, που υπηρετεί με κάθε σχέση εργασίας στις παραπάνω σχολές αρμοδιότητας Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας, σε κενές θέσεις μόνιμου προσωπικού του άρθρου 23 αυτού του νόμου κατά ανάλογη εφαρμογή του άρθρου 38 αυτού.
Σε περίπτωση ανεπάρκειας των θέσεων αυτών για την ένταξη του εκπαιδευτικού προσωπικού συνιστώνται νέες θέσεις με προεδρικά διατάγματα, που εκδίδονται ύστερα από πρόταση των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Προεδρίας της Κυβέρνησης, Υγείας και Πρόνοιας και Οικονομικών, που προσαυξάνουν τις αντίστοιχες θέσεις του άρθρου 23 αυτού του νόμου.
δ) Οι προϋποθέσεις και οι όροι λειτουργίας των κέντρων πρακτικής άσκησης για τους σπουδαστές των σχολών επαγγελμάτων υγείας και πρόνοιας των Τ.Ε.Ι.
2. Θέματα που ενδέχεται να προκύψουν κατά την εφαρμογή του άρθρου αυτού ρυθμίζονται με κοινές αποφάσεις των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υγείας και Πρόνοιας και του τυχόν συναρμόδιου υπουργού.
3. Οι σχετικές πιστώσεις που είναι γραμμένες στον προυπολογισμό του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας μεταφέρονται αντίστοιχα στον προϋπολογσμό του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Άρθρο 42
Θέματα τεχνικής εκπαίδευσης
1. Οι εκπαιδευτικοί της μέσης τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης (Τ.Ε.Ε.) που έχουν υποβάλει αίτηση μετάταξης σε ανώτερο κλάδο της μέσης Τ.Ε.Ε. μέχρι την 20η Σεπτεμβρίου 1983 μπορεί να μεταταγούν, εφόσον κατά το χρόνο υποβολής της σχετικής αίτησής τους είχαν το βαθμό και τα τυπικά προσόντα που προβλέπονται από τις ισχύουσες διατάξεις για τις Μετατάξεις των δημόσιων υπαλλήλων έστω και αν στο μεταξύ έχει μεταβληθεί η υπηρεσιακή τους κατάσταση. Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται οι ισχύουσες διατάξεις.
2. Για την αντιμετώπιση των δαπανών λειτουργίας των οικοτροφείων που παρέχουν κατοικία, τροφή, δίαιτα γενικά καθώς και αγωγή στους υποτρόφους μαθητές της γενικής και τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης παρέχεται χρηματική ενίσχυση του δημοσίου κάθε έτος.
Για το σκοπό αυτόν εγγράφονται σχετικές πιστώσεις στον προυπολογισμό εξόδων του Υπουργείου Εθνικής παιδείας και Θρησκευμάτων.
Η χρηματική ενίσχυση παρέχεται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.
3. Η συγγραφή, έκδοση, προμήθεια, διάθεση και κάθε σχετικό θέμα που αφορά στα βιβλία της μέσης τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης μπορεί να ρυθμίζεται και σύμφωνα με τις διατάξεις που κάθε φορά ισχύουν για τα διδακτικά βιβλία της γενικής εκπαίδευσης μπορεί να ρυθμίζεται και σύμφωνα με τις διατάξεις που κάθε φορά ισχύουν για τα διδακτικά βιβλία της γενικής εκπαίδευσης. Στα διδακτικά βιβλία της μέσης τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης περιλαμβάνονται και τα βιβλία διδασκόντων, τα φύλλα έργου για τις εργαστηριακές ασκήσεις καθώς και τα ενημερωτικά φυλλάδια περιγραφής νέων τεχνολογικών επιτευγμάτων.
4. Οι αποφάσεις με αριθμούς: α) 100744/7.9.1978, β) Ε/3870/12.3.1979, γ) 142542/24.11.1978, δ) Ε/ 5011, 3253/21.5.1979, ε) Ε/15227/3.11.1979, στ) Ε/4170/30.4.1980 ζ) Ε/11070/10.10.1980, η) Ε/14494 /12.12.1980, Θ) Ε/5486/25.5.1981, ι) Ε/5097/29.6. 1981, ια) Ε/6835/30.6.1981 ,β) Ε/7813/24.7.1981, ιγ) Ε/9716/21.9.1981, ιδ) Ε2/2264/1.6.1982, ιε) Ε2/ 4755/13.9.1982, ιστ) Ε2/9876/26.11.1982 και ιζ) Ε2/2601/7.4.1983 του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, με τις οποίες έχει προκηρυχθεί η πλήρωση θέσεων εκπαιδευτικού προσωπικού των Κ.Α.Τ.Ε.Ε. παύουν να ισχύουν. Κατεξαίρεση στις περιπτώσεις των προηγουμένων προκηρύξεων με τα στοιχεία από θ` εως ιζ` που μέχρι τη δημοσίευση του νόμου αυτού έχει διατυπωθεί η γνώμη του οικείου συλλογικού οργάνου, σύμφωνα με τις διατάξεις του πρώτου εδαφίου της παραγρ. 8 και της παραγρ. 11 του άρθρου 34 του Ν. 576/1977, η σχετική διαδικασία διορισμού συνεχίζεται κατά τις διατάξεις του πιο πάνω νόμου και ολοκληρώνεται μέσα σε έξι (6) μήνες από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου. Για τους διοριζόμενους εφαρμόζονται οι οικείες διατάξεις του άρθρου 38 του παρόντος.
5. Για τις περιπτώσεις εκπαιδευτικού προσωπικού Κ.Α.Τ.Ε.Ε. που εκκρεμούν στα διοικητικά δικαστήρια εξακολουθούν να εφαρμόζονται οι οικείες διατάξεις του Ν. 576/1977.
Άρθρο 43
Θέματα ΚΕ.ΜΕ.ΔΙ.
1. Το Εκπαιδευτικό προσωπικό του ΚΕ.ΜΕ.ΔΙ. υπάγεται υπηρεσιακά και πειθαρχικά στο συμβούλιο που προβλέπεται στην παράγραφο 1 του άρθρου 32 του παρόντος. Αντί καθηγητή Τ.Ε.Ι. που προβλέπεται στο στοιχείο γ` μετέχει μέλος του εκπαιδευτικού προσωπικού του ΚΕ.ΜΕ ΔΙ. που εκλέγεται με τον αναπληρωτή του από το Εκπαιδευτικό προσωπικό του ΚΕ.ΜΕ.ΔΙ. Η παράγραφος 2 του άρθρου 32 εφαρμόζεται ανάλογα.
2. Οι σπουδαστές του ΚΕ.ΜΕ.ΔΙ που παρακολουθούν τα ειδικά τμήματα διετούς φοίτησης του Π.Δ. 664/1982, έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις και σπουδαστικές παροχές με τους κανονικούς σπουδαστές των Τ.Ε.Ι.
Άρθρο 44
Σχολή ξένων σπουδαστών
1. Ιδρύεται στη Σχολή Εκπαιδευτικών Λειτουργών Επαγγελματικής και Τεχνικής Εκπαίδευσης (Σ.Ε.Λ.Ε.Τ.Ε) Σχολή Ξένων Σπουδαστών (Σ.Ξ.Σ) με σκοπό την εκτέλεση προγραμμάτων εκπαίδευοης, τα οποία προβλέπονται από εκπαιδευτικές συμβάσεις της Ελλάδας με άλλες χώρες.
2. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων ρυθμίζονται θέματα που έχουν σχέση με τη λειτουργία και τη διεύθυνση της Σ.Ξ.Σ., την εισαγωγή σπουδαστών, τα προσόντα εισαγωγής τους, τη διάρκεια φοίτησης, τα προγράμματα σπουδών τη γλώσσα διδασκαλίας, τους τίτλους σπουδών, τη γλώσσα διδασκαλίας, τους τίτλους σπουδών, τα δίδακτρα τις εξετάσεις, τα διδακτικά βιβλία τη σίτηση, τη διαμονή και κάθε άλλο θέμα σπουδών και σπουδαστικής μέριμνας.
3. Η διδασκαλία των μαθημάτων και εργαστηριακών ασκήσεων, η διεύθυνση και η εποπτεία και γενικά η αντιμετώπιση αναγκών της Σ.Ξ.Σ. γίνεται από το τακτικό και το προσλαμβανόμενο κατά τις ισχύουσες διατάξεις έκτακο γενικά προσωπικό της Σ.Ε.Λ.Ε.Τ.Ε. ή άλλων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων ή φορέων με τους οποίους δύναται να συνεργάζεται η Σ.Ε.Λ.Ε.Τ.Ε. για την πραγματοποίηση των προγραμμάτων αυτών εκπαίδευσης σε εκτέλεση των σχετικών συμβάσεων.
4. Με κοινές αποφάσεις των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Οικονομικών ρυθμίζονται θέματα που αφορούν στην ωριαία αντιμισθία και γενικά στην αποζημίωση του μόνιμου, ωρομίσθιου και εκτάκτου γενικά προσωπικού που χρησιμοποιείται για την εκτέλεση των παραπάνω προγραμμάτων εκπαίδευσης καθώς επίσης και η αποζημίωση των διδασκόντων συγγραφέων των βιβλίων και διδακτικών σημειώσεων που χορηγούνται στους σπουδαστές.
5. Για κάθε άλλο θέμα που αναφέρεται στην πραγμτοποίηση των προγραμμάτων αυτών εκπαίδευσης και δεν προβλέπεται η ρύθμιση του από τις διατάξεις του παρόντος άρθρου και τις διατάξεις των διμερών συμβάσεων εφαρμόζονται αναλόγως οι σχετικές περί των άλλων σχολών της Σ.Ε.Λ.Ε.Τ.Ε. διατάξεις.
6. Τα τμήματα που παρακολουθούν λίβυοι σπουδαστές στη Σ.Ε.Λ.Ε.Τ.Ε. σύμφωνα με την από 20.1.1981 σύμβαση εκπαίδευσης μεταξύ της Ελλάδας και της Λιβυκής Αραβικής Σοσιαλιστικής Λαϊκής Τζαμαχιρίας (JΑΜΑΗΙRΙΑ) εντάσσονται στη Σ.Ξ.Σ. από την έναρξη της ισχύος του παρόντος νόμου.
7. Οπου ανωτέρω προβλέπεται κατεξουσιοδότηση του παρόντος η έκδοση κανονιστικών πράξεων για τη ρύθμιση των αντιστοίχων θεμάτων, αυτή πραγματοποιείται μετά γνώμη του Δ.Σ. της Σ.Ε.Λ.Ε.Τ.Ε. Μέχρι την έκδοση των πράξεων αυτών που προβλέπονται από το παρόν για τη ρύθμιση των συναφών θεμάτων, εξακολουθούν να εφαρμόζονται οι μέχρι σήμερα ισχύουσες σχετικές διατάξεις.
Άρθρο 45
Τάξεις υποδοχής και φροντιστηριακά τμήματα
Σημ.: όπως το άρθρο 45 αντικαταστάθηκε με το άρθρο 2 παρ. 3 του Ν. 1894/1990 (Α` 110).
1. Σε δημόσια σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης μπορεί να ιδρύονται, με αποφάσεις του οικείου νομάρχη, Τάξεις υποδοχής και φροντιστηριακά τμήματα για την ομαλή προσαρμογή στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας παλιννοστούντων μαθητών, τέκνων Ελλήνων μεταναστών ή τέκνων επαναπατριζομένων Ελλήνων.
2. Με αποφάσεις του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, που δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μπορεί να ρυθμίζονται θέματα οργάνωσης και λειτουργίας των τάξεων υποδοχής και φροντιστηριακών τμημάτων, τα εφαρμοζόμενα προγράμματα σπουδών, τα προσόντα του προσωπικού που διδάσκουν σ` αυτά, τα χρησιμοποιούμενα βιβλία καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.
3. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και για την κάλυψη ειδικών αναγκών μπορεί να προσλαμβάνονται με σύμβαση ορισμένου χρόνου και ωριαία αντιμισθία, μετά από απόφαση του οικείου νομάρχη ύστερα από πρόταση του αρμόδιου υπηρεσιακού συμβουλίου, ιδιώτες που μπορούν να ανταποκριθούν στις ειδικές διδακτικές ανάγκες των τάξεων των τμημάτων του παρόντος άρθρου ή να ανατίθενται η διδασκαλία σε δημόσιους υπαλλήλους με ωριαία αποζημίωση. Το ύψος της ωριαίας αυτής αντιμισθίας ή αποζημίωσης καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Οικονομικών.
Άρθρο 46
Προθεσμία κοινοποίησης διορισμού εκπαιδευτικών
1 Ο διορισμός των εκπαιδευτικών δημοτικής, μέσης γενικής και μέσης τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης κοινοποιείται μέσα σε δέκα το πολύ ημέρες από τη δημοσίευση του με έγγραφο της αρμοδίας αρχής που επιδίδεται στο διοριζόμενο.
2. Με το έγγραφο αυτό τάσσεται και προθεσμία δέκα το πολύ ημερών για ορκωμοσία του διορζόμενου και ανάληψη υπηρεσίας.
3. Οπωσδήποτε ο διορισμός θεωρείται ότι κοινοποιήθηκε την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευση του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και από την ημέρα αυτή αρχίζει η δεκαήμερη προθεσμία για ορκωμοσία του διοριζόμενου και ανάληψη υπηρεσίας.
Άρθρο 47
Θέματα Λαϊκής Επιμόρφωσης.
1. Το στοιχείο β της παρ. 6 που προστέθηκε στο άρθρο 25 του Ν. 400/1976 “περί Υπουργικού Συμβουλίου και Υπουργείων” με το άρθρο 18 του νόμου 1320/1983 “Πρόσληψη στο Δημόσιο Τομέα και άλλες διατάξεις” αντικαθίσταται ως εξής:
“β) συνιστώνται μέχρι 60 θέσεις μονίμων υπαλλήλων νομικών συνεργατών με σχέση έμμισθης εντολής επιστημονικών συνεργατών και τεχνικού και βοηθητικού προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου και προσδιορίζονται τα προσόντα των μονίμων υπαλλήλων και η κατανομή τους κατά κλάδους, βαθμούς και ειδικότητες καθώς και τα ειδικά προσόντα του προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου και ο τρόπος πρόσληψής του, η αντιμισθία των νομικών συνεργατών, των επιστημονικών συνεργατών και του τεχνικού και βοηθητικού προσωπικού και ο τρόπος καταβολής της καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια σχετική με τη λειτουργία της υπηρεσίας αυτής”.
2. Κατά την πρώτη εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο θα διαρθρωθούν οι θέσεις μονίμων υπαλλήλων της Γενικής Γραμματέας Λαϊκής Επιμόρφωσης, που συστάθηκαν με το άρθρο 18 του Ν 1320/1983 μπορεί να πληρωθούν οι θέσεις αυτές και με μετάταξη υπαλλήλων του δημοσίου και νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου.
3. Στην παράγραφο 2 του άρθρου 10 του Ν.1351/1983 διορθώνεται η λέξη “διαδικασία” στο ορθό “διδασκαλία” από την ημερομηνία που άρχισε η ισχύς του νόμου αυτού.
Άρθρο 48
Θέματα συλλογικών οργάνων, σπουδών και προσωπικού ΑΕΙ.
1.α) Στην παραγρ. 6 του άρθρου 6 του Ν 1268/1982 οι λέξεις “να ιδρύονται να συγχωνεύονται ή να κατανέμονται” αντικαθίστανται από τις λέξεις “να ιδρύονται να καταργούνται να συγχωνεύονται, να κατανέμονται ή να μετονομάζονται”.
β) Στο Προεδρικό Διάταγμα που εκδίδεται σύμφωνα με την παρ 6 του άρθρου 6 του Ν 1268/1982 με το οποίο ιδρύονται Α.Ε.Ι. σχολές ή τμήματα καθορίζονται τα εξής:
ι) Η διαδικασία πλήρωσης των πρώτων θέσεων Δ.Ε.Π.
ιι) Ο ελάχιστος αριθμός μελών Δ.Ε.Π κατά τμήμα και οι λοιπές προυποθέσεις που απαιτούνται για την αυτοδύναμη λειτουργία των τμημάτων, των σχολών και του Α.Ε.Ι. με εκλεγμένα όργανα διοίκησης σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν 1268/1982.
ιιι) Οι λεπτομέρειες σχετικά με την προσωρινή διοίκηση του Α.Ε.Ι των σχολών και των τμημάτων μέχρι την έναρξη της αυτοδύναμης λειτουργίας τους.
ιν) Η διαδικασία και οι προυποθέσεις διορισμού πρόσληψης, απόσπασης η μετάταξης κάθε είδους προσωπικού μέχρι την έναρξη της αυτοδύναμης λειτουργίας του Α.Ε.Ι των σχολών και των τμημάτων.
ν) Τα σχετικά με τους πόρους του Α.Ε.Ι.
νι) Η διαδικασία και οι προϋποθέσεις ρύθμισης γενικοτέρων οικονομικών θεμάτων, όπως απαλλοτριώσεις, παραχωρήσεις, διαγωνισμοί και δημοπρασίες.
νιι) Η διαδικασία καθορισμού του ακαδημαικού έτους έναρξης της λειτουργίας του Α.Ε.Ι. των σχολών και των τμημάτων.
νιιι) Ο σκοπός και η αποστολή του Α.Ε.Ι των σχολών και των τμημάτων και τα σχετικά με την επαγγελματική κατοχύρωση των πτυχιούχων.
“Ειδικότερα για την επαγγελματική κατοχύρωση των αποφοίτων Πανεπιστημίων απαιτείται η γνώμη του ΣΑΠΕ και του ΣΑΤΕ.”
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.3 άρθρου 18 Ν.3794/2009,ΦΕΚ Α 156/4.9.2009.
ιχ) Η έδρα του Α.Ε.Ι. και η διαδικασία καθορισμού της έδρας επιμέρους πανεπιστημιακών μονάδων και λειτουργιών σε άλλες πόλεις.
χ) Οι ειδικεύσεις των πτυχίων που χορηγούνται από τα τμήματα.
χι) Η ρύθμιση θεμάτων που τυχόν θα προκύψουν σχετικά με τη λειτουργία του Α.Ε.Ι. των σχολών και των τμημάτων και τα οποία δεν προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία.
χιι) Η διαδικασία καθορισμού του προγράμματος σπουδών που θα ισχύει κατά το πρώτο ακαδημαικό έτος της αυτοδύναμης λειτουργίας κάθε τμήματος.
χιιι) Η διαδικασία σύστασης Τομέων στα τμήματα και κατανομής προοωπικού και μονάδων σε αυτούς.
χιν) Η διαδικασία εκλογής ή συγκρότησης των οργάνων διοίκησης των νέων μονάδων και τα σχετικά με την έναρξη της θητείας τους.
γ) Στο προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται σύμφωνα με την παρ.6 του Ν. 1268/1982 με το οποίο κατανέμονται ή συγχωνεύονται Α.Ε.Ι. σχολές ή τμήματα καθορίζονται τα εξής:
ι) Το ακαδημαϊκό έτος έναρξης της λειτουργίας των νέων μονάδων και παύσης της λειτουργίας των παλιών.
ιι) Οι ειδικεύσεις των πτυχίων που χορηγούνται από τα νέα τμήματα
ιιι) Η διαδικασία και οι προϋποθέσεις κατανομής και ένταξης του υπηρετούντος προσωπικού και των Εργαστηρίων, Κλινικών, Σπουδαστηρίων Μουσείων κλπ στις νέες μονάδες.
ιν) Η διαδικασία και οι προυποθέσεις κατάταξης των φοιτητών στις νέες μονάδες και η ρύθμιση θεμάτων σχετικών με τις σπουδές τους που προκύπτουν από την κατάταξή τους.
ν) Τα σχετικά με την ισοτιμία των πτυχίων που χορηγούν οι νέες μονάδες και τα σχετικά με την επαγγελματική κατοχύρωση των πτυχιούχων.
νι) Η διαδικασία εκλογής ή συγκρότησης των οργάνων διοίκησης των νέων μονάδων και τα σχετικά με την έναρξη της θητείας τους. νιι) Η διαδικασία καθορισμού του προγράμματος σπουδών που θα ισχύει κατά το πρώτο ακαδημαικό έτος λετουργίας των τμήματων που προκύπτουν από την κατάτμηση και στα οποία δεν κατατάσσονται φοιτητές.
νιιι) Τα σχετικά με περιουσιακά θέματα όπως και με οικονομικές εκκρεμότητες που τυχόν θα προκύψουν από τη διαδικασία κατάτμησης ή συγχώνευσης.
ιχ) Τα σχετικά με φοιτητικές, εκπαιδευτικές και διοικητικές εκκρεμότητες που τυχόν θα υπάρξουν μετά την παύση της λειτουργίας των παλιών μονάδων.
χ) Η ρύθμιση θεμάτων που τυχόν θα προκύψουν σχετικά με τη λειτουργία των νέων μονάδων και τα οποία δεν προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία.
χι ) Η διαδικασία σύστασης Τομέων στα τμήματα και κατανομής προσωπικού και μονάδων σε αυτούς.
δ) Η αληθινή έννοια του πρώτου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 6 του Ν. 1268/1982 είναι πως τα Α.Ε.Ι. αποτελούνται από σχολές και τμήματα ή από ανεξάρτητα τμήματα.
ε) Στο τέλος της παρ 2 του άρθρου 6 του Ν 1268/1982 προστίθενται τα εξής:
“Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων ύστερα από γνώμη της Γενικής Συνέλευσης του αντίστοιχου τμήματος και του Ε.Σ.Α.Π. είναι δυνατό να καθορίζονται κατευθύνσεις ή ειδικεύσεις του ενιαίου πτυχίου που χορηγεί ένα τμήμα.
στ) Προστίθεται εδάφιο ε στην παράγραφο 4 του άρθρου 6 του Ν 1268/1982 ως εξής:
“ε) Η σύσταση, συγχώνευση, κατάτμηση, κατάργηση των Τομέων γίνεται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων μετά από γνώμη της Γ.Σ του αντιστοίχου τμήματος. Αμέσως μετά τη σύστασή τους η Γ.Σ. τμήματος αποφασίζει για την κατανομή του υπηρετούντος προσωπικού, καθώς και των Εργαστηρίων Σπουδαστηρίων Κλινικών και λοιπών μονάδων στους Τομείς ή και για τη διατήρηση των Εργαστηρίων, Σπουδαστηρίων,Κλινικών και λοιπών μονάδων στο τμήμα.
Με την ίδια διαδικασία αλλάζει η ονομασία ενός Τομέα και τροποποιεί ται το γνωστικό του αντικείμενο ενώ με απόφαση της Γ.Σ. Τμήματος μπορεί να αλλάξει Τομέα ένα μέλος προσωπικού”.
2. Η παράγραφος 5 του άρθρου 7 του Ν. 1268/1982 τροποποιείται ως εξής:
“5. Η ίδρυση Εργαστηρίου ή Κλινικής γίνεται με προεδρικό διάταγμα ύστερα από γνώμη του οικείου τμήματος ή σχολής. Στο προεδρικό διάταγμα καθορίζεται και ο εσωτερικός κανονισμός τους.
Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων μετά από πρόταση της Γ.Σ. του οικείου τμήματος ή της οικείας σχολής είναι δυνατή η κατάργηση, συγχώνευση ή μετονομασία των υφισταμένων Εργαστηρίων, Σπουδαστηρίων, Κλινικών, Μουσείων και λοιπών μονάδων.Σε περίπτωση κατάργησης τα όργανα και ο εξοπλισμός κατανέμονται με απόφαση της οικείας Γ.Σ. τμήματος ή σχολής σε αντίστοιχες μονάδες που λειτουργούν στο τμήμα ή τη σχολή”.
Η παράγραφος 14 του άρθρου 45 του Ν 1268/1982 καταργείται.
3. Στο εδ. αύ της παρ. 2 του άρθρου 8 του Ν. 1268/1982 προστίθεται τρίτο υπεδάφιο ως εξής: “Στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού συμμετέχουν και εκπρόσωποι του Ε.Ε.Π σε ποσοστό 10% του αριθμού των μελών του Δ.Ε.Π του τμήματος.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.6 άρθρ.77 Ν.2413/1996 (Α 124).
4.α) Στο εδάφιο γ΄ της παραγρ. 1 του άρθρου 11 του Ν. 1268/1982 προστίθεται περίπτωση χ΄ η οποία έχει ως εξής:
“χ) αποφασίζει για κάθε θέμα που αναφέρεται στην οργάνωση και λειτουργία του οικείου Α.Ε.Ι. στη διεξαγωγή και βελτίωση του διδακτικού, ερευνητικού, εκπαιδευτικού και επιμορφωτικού έργου του Ιδρύματος, στην ανάληψη πρωτοβουλιών σύνδεσης του Α.Ε.Ι. με την κοινότητα και συμβολής του στην περφερειακή ανάπτυξη, καθώς και στην επίλυση όλων των προβλημάτων – μετά από γνώμη των αρμόδιων συλλογικών οργάνων όπου απαιτείται – τα οποία ανακύπτουν τόσο κατά την εφαρμογή των διατάξεων της κείμενης νομοθεσίας όσο και κατά την πορεία και εξέλιξη της πανεπιστημακής ζωής”.
β) Η αληθινή έννοια του εδαφ. δύ της παραγρ. 3 του άρθρο 11 του Ν. 1268/1982 είναι ότι απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών του σώματος των εκλεκτόρων.
γ) Το δεύτερο υποεδάφιο του εδ. βύ της παρ. 1 του άρθρου 11 του Ν. 1268/1982 αντικαθίσταται ως εξής:
“Κάθε τμήμα εκλέγει τον εκπρόσωπο του Δ.Ε.Π. στη Σύγκλητο κάθε φορά και από άλλη βαθμίδα η οποία καθορίζεται από τον Πρύτανη”.
5. Η παρ. 5 του άρθρου 12 του Ν. 1268/1982 αντικαθίσταται ως εξής:
“5. α) Τα συλλογικά πανεπιστημιακά όργανα βρίσκονται σε απαρτία, όταν είναι παρόντα τα μισά τουλάχιστον από τα μέλη τους που έχουν δικαίωμα ψήφου. Σε περίπτωση έλλειψης απαρτίας, το όργανο συγκαλείται εκ νέου μέσα σε δέκα ημέρες από την πρώτη σύγκληση και ευρίσκεται σε απαρτία οσαδήποτε μέλη και αν είναι παρόντα.
β) Οι αποφάσεις των συλλογικών πανεπιστημακών οργάνων λαμβάνονται με απόλυτη πλειοψηφία των έγκυρων ψήφων των παρόντων μελών τους εκτός εάν ρητά προβλέπεται διαφορετικά στο νόμο αυτόν. Οι λευκές ψήφοι και οι αποχές δεν λαμβάνονται υπόψη στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Οσοι χρησιμοποίησαν λευκή ψήφο ή απείχαν σε μία ψηφοφορία δεν υπολογίζονται στον αριθμό των παρόντων, χωρίς αυτό να έχει καμία επίπτωση σε θέματα απαρτίας.
γ) Οι διατάξεις των προηγουμένων εδαφίων της παραγράφου αυτής ισχύουν και για τα εκλεκτορικά σώματα που είναι αρμόδια για την εκλογή Πρυτανικών Αρχών, Κοσμητόρων και Προέδρων ή για την εκλογή εκπροσώπων Δ.Ε.Π. στις Γ.Σ. Τμημάτων ή στις Συγκλήτους”.
6. Η αληθινή έννοια της παραγρ. 9 του άρθρου 13 του Ν. 1268/1982 είναι ότι καθορίζονται και οι προϋποθέσεις και η διαδικασία χορήγησης της σχετικής πρόσθετης αμοιβής.
7. Στην παρ. 8 του άρθρου 14 του Ν. 1268/1982 τίθεται προσθήκη:
“Με Προεδρικά Διατάγματα καθορίζονται τα προσόντα, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία ένταξης, μονιμοποίησης, εξέλιξης των μη διδακτόρων επιμελητών βοηθών επιστημονικών συνεργατών που υπηρετούν κατά την έναρξη ισχύος του Ν. 1268/1982, εφόσον εμπίπτουν στις διατάξεις της παρ. 8 του άρθρου 14 του νόμου αυτού”.
8.Σημ.: όπως η παρ. 8 του άρθρου 48 καταργήθηκε με το άρθρο 80 παρ. 8 περ. βιι) του Ν. 1566/1985 (ΦΕΚ Α 167).
9. Η αληθινή έννοια της παρ. 12 του άρθρου 24 του Ν. 1268/1982 είναι ότι όπου γίνεται αναφορά σε διασχολικά προγράμματα εννοείται ότι πρόκειται για διασχολικά ή διατμηματικά προγράμματα.
10. Στο άρθρο 15 του Α.Ν. 1825/1951 “περί συστάσεως Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών”, όπως συμπληρώθηκε με το άρθρο 51 του Ν.Δ. 3971/1959, προστίθενται τα εξής:
“α) Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων που εκδίδεται ύστερα απο γνώμη του Δ.Σ. του Ι.Κ.Υ και του ΕΣΑΠ, ως προς τον προγραμματισμό των κατευθύνσεων, ορίζεται κάθε χρόνο το ύψος των πιστώσεων που χορηγούνται στα Τμήματα των Α.Ε.Ι. της χώρας για την παροχή των μεταπτυχιακών υποτροφιών του προγράμματος εσωτερικού, που προβλέπει ο προϋπολογισμός του Ι.Κ.Υ. σε πτυχιούχους, που θα εκπονούν διδακτορική διατριβή στα τήμηματα αυτά έτσι ώστε να χορηγείται τουλάχιστον μια νέα υποτροφία κάθε ακαδημαϊκό έτος σε κάθε τμήμα. β) Η επιλογή των υποτρόφων γίνεται με απόφαση της Γ.Σ. τμήματος μετά από προκήρυξη που δημοσιεύεται στον ημερήσιο τύπο.
γ) Η Γ.Σ. του τμήματος αποφασίζει για το επιστημονικό πεδίο κάθε υποτροφίας, για τη διαδικασία επιλογής των υποτρόφων τα προσόντα των υποψηφίων και κάθε άλλο διαδικαστικό ζήτημα.
δ) Η διάρκεια της υποτροφίας είναι ετήσια και μπορεί να ανανεωθεί για δύο ακόμη φορές με αιτιολογημένη απόφαση της Γ.Σ. τμήματος.
ε) Οι υποχρεώσεις των υποτρόφων που καθορίζονται σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 8 παρ. 3 εδ. γύ περίπτ. (ιιι) του Ν. 1268/1982.
στ) Μέχρι τη δημιουργία και λειτουργία Μεταπτυχιακού Κύκλου Σπουδών στο αντίστοιχο τμήμα και την πρόσληψη Ε.Μ.Υ. για τους παραπάνω υποτρόφους ισχύουν όλες οι διατάξεις που προβλέπει ο Ν. 1268/1982.
ζ) Οι διατάξεις των παραπάνω εδαφ. αύ εισχύουν ανάλογα και για όλα τα κληροδοτήματα τα οποία προσφέρουν υποτροφίες και εφόσον δεν υπάρχει αντίθετη βούληση του διαθέτη, όπως και για όλους τους φορείς ή οργανισμούς που χορηγούν μεταπτυχιακές υποτροφίες.
Στις περιπτώσεις αυτές το Δ.Σ. του αντίστοιχου ιδρύματος ή φορέα γνωρίζει στην αρχή κάθε ακαδημαϊκού έτους στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, σε όλα τα Α.Ε.Ι. και στο Ι.Κ.Υ. τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία που θα επιτρέψουν την ένταξη των χορηγούμενων υποτροφιών στον προγραμματισμό και το συντονισμό του ερευνητικού έργου στον οποίο προβαίνουν τα Τμήματα των Α.Ε.Ι. Το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων ύστερα από πρόταση του Δ.Σ. των ιδρυμάτων ή φορέων προβαίνει σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για την εναρμόνιση των διατάξεων αυτών με τη βούληση του διαθέτη”.
11. Οι υπηρεσιακές μεταβολές στα μέλη Ε.Ε.Π., Ε.Δ.Τ.Π. διοικητικού προσωπικού όπως και στα μέλη άλλων κατηγοριών προσωπικού συντελούνται με πράξη του Πρύτανη που δημοσιεύεται στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 81 παρ.4 του Ν. 4009/2011 (ΦΕΚ Α 195/6-9-20110 με την επιφύλαξη των μεταβατικών διατάξεων των άρθρων 76 έως και 80 του αυτού νόμου.
12. Στον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας των Α.Ε.Ι. καθορίζονται τα σχετικά με τις υποχρεώσεις, τα καθήκοντα και τις παρεχόμενες υπηρεσίες των μελών Ε.Ε.Π., Ε.Δ.Τ.Π. και του διοικητικού προσωπικού. Στα μέλη Ε.Δ.Τ.Π. με ειδικά προσόντα μπορεί να ανατεθεί εκπαιδευτικό εργαστηριακό έργο.
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 81 παρ.4 του Ν. 4009/2011 (ΦΕΚ Α 195/6-9-20110 με την επιφύλαξη των μεταβατικών διατάξεων των άρθρων 76 έως και 80 του αυτού νόμου.
13. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων ύστερα από γνώμη της Συγκλήτου του Α.Ε.Ι. είναι δυνατή η ίδρυση Παραρτήματος Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού σε άλλη πόλη της ευρύτερης περιφέρειας στην οποία βρίσκεται η έδρα του αντίστοιχου Τμήματος.]
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 81 παρ.4 του Ν. 4009/2011 (ΦΕΚ Α 195/6-9-20110 με την επιφύλαξη των μεταβατικών διατάξεων των άρθρων 76 έως και 80 του αυτού νόμου.
14. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων καθορίζεται η απόδοση στις ξένες γλώσσες των όρων, τίτλων, βαθμίδων και θέσεων που προβλέπονται στο Ν. 1268/1982. Η ανακριβής, παραποιημένη ή μη πλήρης χρήση των παραπάνω ξενόγλωσσων όρων αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα.
15. Για το διορισμό σε θέση Δ.Ε.Π. του ίδιου ή άλλου Α.Ε.Ι. των ήδη υπηρετούντων μελών των Δ.Ε.Π. δεν απαιτείται η εκ νέου υποβολή κανενός από τα νόμιμα πιστοποιητικά. Αντί για αυτή αρκεί η υποβολή επικυρωμένων αντιγράφων των πιο πάνω πιστοποιητικών που βρίσκονται στον υπηρεσιακό φάκελλο του διοριζομένου καθώς και υπεύθυνη δήλωσή του, σύμφωνα με το νόμο, ότι δε μεσολάβησε γεγονός που θα αποτελούσε λόγο εκπτώσεως από το λειτούργημά του ή νόμιμο κώλυμα διορισμού.
16. Στην παραγρ. 7 του άρθρου 20 του Ν. 1268/1982 προστίθεται η εξής περίοδος:
“Στο ίδιο προεδρικό διάταγμα καθορίζονται οι προϋποθέσεις και η διαδικασία μετάταξης μελών Ε.Δ.Τ.Π. από μια ακαδημαϊκή μονάδα σε άλλη ακαδημαϊκή μονάδα του ίδιου Α.Ε.Ι. ή από ένα Α.Ε.Ι. σε άλλο”.
17.α) Στην περίπτωση Β της παρ. 4 του άρθρου 4 του Ν. 1286/1982 διαγράφονται οι λέξεις και ο αριθμός “και 4% για όσους εμπίπτουν στην περίπτωση Γ της ίδιας παραγράφου”.
β) Στα ποσοστά που προβλέπονται στις παρ. 1 και 2 του άρθρου 4 του Ν. 1286/1982 προστίθεται ποσοστό 2% σε όσα αναφέρονται στο δεύτερο έτος και ανά 1% σε όσα αναφέρονται στο τρίτο και τέταρτο έτος σπουδών.
γ) Στην περίπτωση Γ της παρ. 6 του άρθρου 2 του Ν. 1286/1982 διαγράφονται οι λέξεις και ο αριθμός “Σε ποσοστό 4% για κάθε σχολή υποδοχής για όσους συντρέχουν κατά την κρίση της σχολής, οι ειδικοί λόγοι που αναφέρονται στο β` εδάφιο της παραγρ. 4”.
δ) Στο ποσοστό που προβλέπεται στην περίπτωση Β της παραγρ. 6 του άρθρου 2 του Ν. 1286/1982 προστίθεται ποσοστό 4%, καθώς και στο τέλος της περίπτωσης Β της παραγράφου 6 του άρθρου 2 του Ν. 1286/1982 προστίθενται οι λέξεις “και, εφόσον δεν υπάρχει τέτοια σχολή στην έδρα που φοιτά ο γονιός, ο αδελφός ή σύζυγος, σε αντίστοιχη σχολή που είναι πλησιέστερη στον τόπο μόνιμης κατοικίας αυτών ή των γονιών τους αντίστοιχα”.
ε) Στην παρ. 3 του άρθρου 2 του Ν. 1286/1982 διάγραφονται ο λέξεις “με την προϋπόθεση ότι οι υποψήφιοι έχουν εξετασθεί με επιτυχία στα μαθήματα, όπως ειδικότερα αναφέρεται στις διατάξεις των προηγούμενων παραγράφων” και προστίθενται οι λέξεις “και σε όλα τα έτη σπουδών”.
στ) Η ισχύς της παραγράφου αυτής αρχίζει από το ακαδημαϊκό έτος 1983-84. Εκκρεμείς αιτήσεις ή ενστάσεις κατά αποφάσεων που υποβλήθηκαν και αφορούν το προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος 1982-1983 κρίνονται από τα αρμόδια όργανα του τμήματος εντός δύο (2) μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος.
18. Στο άρθρο 2 του Ν. 1286/1982 προστίθεται παράγραφος με τον αριθμό 11 που έχει ως ακολούθως:
” 11. Επιτρέπεται χωρίς ποσοτικό περιορισμό η μετεγγραφή σπουδαστών ανώτερων σχολών που γράφονται για πρώτη φορά στο πρώτο έτος ή εξάμηνο σπουδών εφόσον στη σχολή υποδοχής ή σε σχολή που έχει την ίδια έδρα με τη σχολή υποδοχής φοιτά ή εισήχθη κατά το ίδιο έτος αδελφός του ενδιαφερομένου. Οι αιτήσεις υποβάλλονται μέσα σε ένα (1) μήνα από τη λήξη της προθεσμίας των εγγραφών στη σχολή προέλευσης. Οποιοδήποτε σχετικό θέμα ήθελε προκύψει ρυθμίζεται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων”.
19.α) Στην παράγραφο 2 του άρθρου 16 του Ν. 1268/1982 προστίθενται οι εξής διατάξεις:
“Η σχετική απόφαση λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των καθηγητών του τμήματος “που συνέρχονται σε κοινή συνεδρίαση με την Γ.Σ. του τμήματος”. Σε περίπτωση που οι εκλέκτορες καθηγητές είναι λιγότεροι από επτά, η Γ.Σ. του τμήματος καταρτίζει πίνακα στον οποίο περιλαμβάνονται όλοι οι Καθηγητές των Α.Ε.Ι. της χώρας που κατέχουν θέσεις του ίδιου και του συγγενέστερου γνωστικού αντικειμένου με εκείνο της θέσης που αφορά η μετάκληση. Από τον πίνακα αυτόν ο Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων ορίζει τους εκλέκτορες που απαιτούνται για τη συμπλήρωση του επταμελούς εκλεκτορικού σώματος. Οι διατάξεις αυτές εφαρμόζονται και στις περιπτώσεις εκείνες που η διαδικασία μετάκλησης έχει αρχίσει αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί κατά τη δημοσίευση αυτού του νόμου”.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 71 παρ. 22 περ. 1 του ν. 1566/1985 (ΦΕΚ Α 167).
β) Οι παράγραφοι 3 κα 4 του άρθρου 16 του Ν. 1268/1982 καταργούνται και η παράγραφος 5 του ίδιου άρθρου παίρνει τον αριθμό 3.
Άρθρο 49
Θέματα Α.Ε.Ι.
1. α) Σε κάθε Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ιδρυμα ιδρύεται Φοιτητική Λέσχη ως Παράρτημα αυτού και αποτελεί νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου με έδρα την έδρα του Α.Ε.Ι. και σκοπό τη βελτίωση των βιοτικών συνθηκών των φοιτητών του Ιδρύματος, την ψυχαγωγία και την προαγωγή της κοινωνικής και πνευματικής τους μόρφωσης με διαδικασίες και πρωτοβουλίες συμμετοχής, κοινωνικοποίησης και αυτοδιαχείρισης.
β) Η Φοιτητική Λέσχη διοικείται από Διοικητικό Συμβούλιο που αποτελείται από τον Πρύτανη του οικείου Α.Ε.Ι. ή μέλος του Δ.Ε.Π. εκλεγόμενο από τη Σύγκλητο ως Πρόεδρο και τους Κοσμήτορες των σχολών για τα Α.Ε.Ι. με τρεις ή περισσότερες σχολές, άλλως από τους προέδρους των τμημάτων και κατά αντίστοιχο τρόπο από έναν εκπρόσωπο των φοιτητών κάθε Σχολής ή Τμήματος που ορίζεται με τον αναπληρωτή του με ευθύνη των φοιτητικών συλλόγων. Η διάρκεια θητείας του Προέδρου και των μελών του Δ.Ε.Π. είναι διετής. Η διάρκεια της θητείας των εκπροσώπων των φοιτητών είναι ένα έτος.
γ) Οι Φοιτητικές Λέσχες που υφίστανται και λειτουργούν ως Παραρτήματα των οικείων Α.Ε.Ι. κατά τη δημοσίευση του νόμου αυτού, μετατρέπονται σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου εφαρμοζομένων κατά τα λοιπά των διατάξεων του άρθρου αυτού, το δε κάθε φύσης και σχέσης εργασίας προσωπικό τους, με εξαίρεση τα μέλη του διοικητικού προσωπικού τα οποία παραμένουν στο Α.Ε.Ι., εντάσσεται στο προσωπικό του νομικού προσώπου της Φοιτητικής Λέσχης μεταφερομένων αυτοδίκαια σε αυτό των αντίστοιχων κλάδων και οργανικών θέσεων προσωπικού.
Μέχρι την έκδοση των απαιτούμενων και προβλεπόμενων από τις διατάξεις του άρθρου αυτού προεδρικών διαταγμάτων και αποφάσεων οι Φοιτητικές Λέσχες που αναφέρονται στο προηγούμενο εδάφιο εξακολουθούν να λειτουργούν σύμφωνα με τις διατάξεις που ίσχυαν κατά τη δημοσίευση του νόμου αυτού.
Η Φοιτητική Λέσχη του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης εξακολουθεί να αποτελεί Ν.Π.Δ.Δ. εφαρμοζομένου κατά τα λοιπά των διατάξεων του παρόντος άρθρου.
δ) Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον παρακωλύεται ή δυσχεραίνεται η σίτιση των φοιτητών συγκεκριμένης Λέσχης, με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, ύστερα από γνώμη του οικείου Α.Ε.Ι., ρυθμίζεται η διαδικασία δωρεάν σίτισης με τρόπο διαφορετικό από τις κείμενες διατάξεις.
ε) Με προεδρικά διατάγματα, που εκδίδονται με πρόταση των Υπουργών Προεδρίας της Κυβέρνησης, Οικονομικών και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, ύστερα από γνώμη του Διοικητικού Συμβουλίου της Λέσχης και της Συγκλήτου του οικείου Α.Ε.Ι., καθορίζονται:
ι) Η σύσταση, η διάρθρωση και οι αρμοδιότητες των υπηρεσιών της Φοιτητικής Λέσχης, όπως και οι διαδικασίες και προϋποθέσεις τοποθέτησης προσωπικού του Α.Ε.Ι. στις υπηρεσίες αυτές.
ιι) Η σύσταση, κατάργηση, διάρθρωση και συγχώνευση κλάδων και θέσεων προσωπικού κάθε κατηγορίας, βαθμού ή ειδικότητας μονίμου ή με οποιαδήποτε φύση και σχέση εργασίας.
ιιι) Τα ειδικά τυπικά προσόντα διορσμού κάθε κλάδου ή ειδικότητας καθώς και ο εισαγωγικός βαθμός των θέσεων κάθε κλάδου.
ιν) Οι κλάδοι οι βαθμοί και τα τυχόν απαιτούμενα προσόντα των προϊσταμένων των οργανικών μονάδων καθώς και οι οργανικές μονάδες στις οποίες λόγω της ειδικής φύσης του έργου τους μπορεί να ανατίθενται καθήκοντα προϊσταμένου σε προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου.
στ) Πόροι της Φοιτητικής Λέσχης είναι:
ι) Η επιχορήγηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και από πόρους του Α.Ε.Ι.
ιι) Οι πρόσοδοι από τη μίσθωση ή άλλη εκμετάλλευση των εγκαταστάσεων και της περιουσίας της Λέσχης.
ιιι) Τα έσοδα από δωρεές, κληρονομιές και κληροδοτήματα φυσικών ή νομικών προσώπων.
ιν) Οι πρόσοδοι από τυχόν αντίτιμο που καταβάλλεται από τους φοιτητές για την προσφορά σε αυτούς διάφορων παροχών και της διδασκαλίας ξένων γλωσσών και της νεοελληνικής ως ξένης γλώσσας.
2. Η αληθινή έννοια του εδαφ. β` της παραγρ. 3 του άρθρου 17 του Ν. 1268/1982 είναι ότι οι καταβαλλόμενες σε μέλη Δ.Ε.Π. διπλές αποδοχές δεν υπόκεινται στον περιορισμό του ανώτατου επιτρεπόμενου από την ισχύουσα νομοθεσία ορίου, διότι δεν πρόκειται για μισθό αλλά για αποζημίωση.
3. Οι τεχνίτες και το λοιπό προσωπικό που υπηρετούσε στα Α.Ε.Ι κατά την έναρξη ισχύος του Ν. 1268/1982 και εντάχθηκε σε θέσεις Ε.Ε.Π. ή Ε.Δ.Τ.Π. με απόφαση των οικείων Συγκλήτων, καταλαμβάνουν αυτοδίκαια ιδρυόμενες ισάριθμες θέσεις και ακολουθούν τη μισθολογική και βαθμολογική επανένταξη των άλλων μελών της αντίστοιχης κατηγορίας των ίδιων προσόντων.
4. α) Η αληθινή έννοια της παρ. 9 του άρθρου 45 του Ν. 1268/1982 είναι ότι στη ρύθμιση αυτή υπάγεται και το προσωπικό των πανεπιστημιακών νοσοκομείων “Αρεταίειο” και “Αιγινήτειο”, το οποίο κατά τις διατάξεις του νόμου αυτού εντάσσεται σε αυτοδίκαια ιδρυόμενες ισάριθμες θέσεις Ε.Δ.Τ.Π. β) Στην παράγρ. 19 του άρθρου 45 του Ν. 1268/1982 οι λέξεις “που θα ενταχθεί” αντικαθίστανται από τις λέξεις “που θα ενταχθεί και θα επανενταχθεί ή θα προσληφθεί”.
5. α) Η παρ. 7 του άρθρου 7 του Ν. 1268/1982 τροποποιείται ως εξής:
“7. Σε κάθε Α.Ε.Ι. ιδρύεται ενιαία βιβλιοθήκη για την εξυπηρέτηση των σκοπών της έρευνας και της διδασκαλίας που λειτουργεί ως αυτοτελής και αποκεντρωμένη υπηρεσία και αποτελείται από: α) την κεντρική βιβλιοθήκη του Α.Ε.Ι. β) τις βιβλιοθήκες τμημάτων. Οι βιβλιοθήκες των πρώην σπουδαστηρίων καθώς και οι βιβλιοθήκες που έχουν τυχόν σχηματισθεί από πιστώσεις των πρώην εδρών ανήκουν από τη δημοσίευση του νόμου αυτού στις βιβλιοθήκες των τμημάτων όπου εντάχθηκαν. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση των αρμοδίων Υπουργών μέσα σε έξι μήνες από τη δημοσίευση αυτού του νόμου ρυθμίζονται στις λεπτομέρειές τους τα σχετικά με τις αρμοδιότητες των κεντρικών βιβλιοθηκών και των βιβλιοθηκών τμημάτων των Α.Ε.Ι., τη διοίκησή τους, καθώς και το διοικητικό και τεχνικό προσωπικό που υπηρετεί σε αυτές και ιδίως την κατανομή του κατά κατηγορίες και ειδικότητες, τα προσόντα που απαιτούνται για την καθεμιά από τις κατηγορίες και τις ειδικότητες αυτές, τον τρόπο πλήρωσης των αντίστοιχων θέσεων και την εν γένει εξέλιξη του προσωπικού. Με προεδρικά διατάγματα, που εκδίδονται επίσης μέσα σε έξι μήνες από τη δημοσίευση αυτού του νόμου: α) καθορίζεται ο αριθμός των απαιτουμένων θέσεων για την κεντρική βιβλιοθήκη και τις βιβλιοθήκες τμημάτων κάθε Α.Ε.Ι. ανάλογα με τις ανάγκες τους και με βάση σχετική πρόταση των οικίων συλλογικών οργάνων διοίκησης των βιβλιοθηκών αυτών, εφόσον έχουν συσταθεί που εγκρίνεται από την οικεία Σύγκλητο και, αν δεν έχουν ακόμα συσταθεί αυτά τα όργανα, των Διοικητικών Συμβουλίων των Τμημάτων και της Συγκλήτου του κάθε Α.Ε.Ι. και β) ιδρύονται οι παραπάνω θέσεις.
`Ολοι οι υπάλληλοι των βιβλιοθπηκών και των πρώην σπουδαστηρίων που υπηρετούν κατά τη δημοσίευση αυτού του νόμου στα Α.Ε.Ι. παραμένουν στις θέσεις τους, για την εξέλιξή τους όμως συνεκτιμάται υποχρεωτικά και η μετεκπαίδευσή τους στη βιβλιοθηκονομία.
ύΟταν οι θέσεις αυτών των υπαλλήλων κενωθούν με οποιοδήποτε τρόπο, διατηρούνται και η πλήρωσή τους γίνεται σύμφωνα με τους ορισμούς των προεδρικών διαταγμάτων που η έκδοσή τους προβλέπεται παραπάνω. Επιτρέπεται η ένταξη και τοποθέτηση στο προσωπικό της κεντρικής βιβλιοθήκης ή των βιβλιοθηκών τμημάτων κάθε Α.Ε.Ι., ως βιβλιοθηκονόμων, σύμφωνα με τους όρους αυτού του νόμου, των πανεπιστημιακών βοηθών με τους όρους αυτού του νόμου, των πανεπιστημιακών βοηθών που κάνουν χρήση της δυνατότητας των εδ. αύ και βύ της παρ. 1 του άρθρου 35 του παρόντος. Με προεδρικά διατάγματα που εκδίδονται με πρόταση των αρμόδιων Υπουργών μέσα σε έξι μήνες από τη δημοσίευση αυτού του νόμου, ύστερα από πρόταση των Διοικητικών Συμβουλίων των οικείων τμημάτων και της Συγκλήτου, ιδρύονται θέσεις ειδικού διοικητικού τεχνικού προσωπικού σε κάθε τμήμα για την εξυπηρέτηση των πανεπιστημακών βιβλιοθηκών. Μετά τη σύσταση και την πλήρωση όμως των θέσεων που προβλέπεται να συσταθούν για τις βιβλιοθήκες με αυτή τη διάταξη, το προσωπικό του προηγούμενου εδαφίου διατίθεται για την κάλυψη άλλων αναγκών των τμημάτων. β) Στο άρθρο 7 του Ν. 1268/1982 προστίθεται παράγραφος 8 που έχει το ακόλουθο περιεχόμενο:
“8. Σε κάθε κεντρική βιβλιοθήκη Α.Ε.Ι. ιδρύεται μονάδα μηχανογράφησης που αντιμετωπίζει τα μηχανογραφικά προβλήματα της βιβλιοθήκης του Α.Ε.Ι. Η μονάδα αυτή συνεργάζεται με το Κέντρο Τεκμηρίωσης του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (Ε.Ι.Ε.), το οποίο έχει την ευθύνη να παρέχει στις μονάδες αυτές αυτοματισμό, νέες τεχνολογίες, πρόσβαση και διασύνδεση με τράπεζες επιστημονικών και τεχνολογικών πληροφοριών, εσωτερικού και εξωτερικού, μέσω καταλλήλων εθνικών και διεθνών δικτύων.
Οι κεντρικές βιβλιοθήκες των Α.Ε.Ι. συνδέονται σε κοινό αυτοματισμένο δίκτυο συνεργαζόμενων ειδικών επιστημονικών βιβλιοθηκών των Α.Ε.Ι., και των ερευνητικών ιδρυμάτων, που θα εγκατασταθεί με ευθύνη του Υπουργείου ύΕρευνας και Τεχνολογίας και υποχρεούται να παρέχουν στο Κέντρο Τεκμηρίωσης του Ε.Ι.Ε τις απαραίτητες πληροφορίες και στοιχεία.
Η λειτουργία των μονάδων μηχανογράφησης των κεντρικών βιβλιοθηκών διέπεται από κανονισμούς που συντάσσονται από επιτροπή ειδικών. Η συγκρότηση της επιτροπής και η κύρωση των κανονισμών γίνονται με κοινές αποφάσεις του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και του Υπουργού Ερευνας και Τεχνολογίας.
Η μονάδα μηχανογράφησης κάθε Κεντρικής Βιβλιοθήκης στελεχώνεται σύμφωνα με τα οριζόμενα στα εδάφια γύ και δ` της πρώτης περιόδου της προηγούμενης παραγράφου”.
6. Η μισθοδοσία του προσωπικού και κάθε άλλη δαπάνη που έχει γίνει ή θα γίνει μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1983 και αφορά την τέως Ε.Α.Σ.Α. και το παράρτημά της, θα εξακολουθεί να βαρύνει μέχρι τη λήξη του οικονομικού έτους τις πιστώσεις του εγκεκριμένου προυπολογισμού της και του ειδικού φορέα του Κρατικού Προϋπολογισμού.
Από την 1η Ιανουαρίου 1984 οι παραπάνω δαπάνες θα βαρύνουν τους προϋπολογισμούς των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων στα οποία Ιδρύθηκαν Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού και τους ειδικούς φορείς του Κρατικού Προϋπολογισμού.
Η θεώρηση και υπογραφή των μισθοδοτικών καταστάσεων και των διάφορων ενταλμάτων πληρωμής θα γίνεται από την Εφορεία Ταμείου της τέως Ε.Α.Σ.Α. ή σε κάθε περίπτωση από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Α.Ε.Ι.
7. Η παράγραφος 3 του άρθρου 22 του Ν. 1268/1982 αντικαθίσταται ως εξής:
“3. Τα μέλη του διοικητικού προσωπικού που συμπληρώνουν εξαετή πραγματική υπηρεσία σε Α.Ε.Ι. έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν μετάταξη σε άλλο Α.Ε.Ι. πέραν των οργανικών θέσεων”.
8. Η διάταξη του εδαφίου β` της παρ. 4 του Άρθρου 11 του Ν. 1351/1983 ισχύει και για το αντίστοιχο προσωπικό των άλλων Α.Ε.Ι.
9.α) Η παράγραφος δ` του Άρθρου 2 του Ν. 1070/1980 “περί λήψεως μέτρων αναπτύξεως του αθλητισμού και ρυθμίσεως συναφών θεμάτων αντικαθιστάται ως εξής:
“9. Η Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων δύναται να παραχωρήσει δωρεάν έκταση μέχρι ογδόντα και όχι μικρότερη των εξήντα στρεμμάτων, που βρίσκεται στην Καλογρέζα Αττικής και είναι ιδιοκτησία της, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, προκειμένου το Πανεπιστήμιο να οικοδομήσει, σύμφωνα με τη διέπουσα αυτό νομοθεσία, τις εγκαταστάσεις της τέως Εθνικής Ακαδημίας Σωματικής Αγωγής Αθηνών, η οποία με το άρθρο 47 του Ν. 1268/1982 “για τη δομή και λειτουργία των Α.Ε.Ι.” και το Π.Δ. 107/1983 “Οργάνωση και λειτουργία των Τμημάτων Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού των Πανεπιστημίων Αθηνών και Θεσσαλονίκης” έχει γίνει Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών”. β) Το άρθρο 4 του Ν. 513/1976 “περί τροποποιήσεως και συμπληρώσεως της περί του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων Νομοθεσίας” συμπληρώνεται ως εξής: Μετά την παράγραφο 3 του άρθρου 4 προστίθεται παράγραφος 4 που έχει ως εξής:
“4. Ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων δύναται να παραχωρεί τη χρήση ή την κυριότητα εκτάσεων, που περιήλθαν σ` αυτόν με οποιοδήποτε τρόπο, με ή χωρίς αντάλλαγμα, σε Α.Ε.Ι. ή Τ.Ε.Ι. της χώρας για την πραγματοποίηση των σκοπών τους”.
10. Λέκτορες των Α.Ε.Ι. οι οποίοι κατείχαν τίτλο υφηγητή κατά την έναρξη ισχύος του Ν. 1268/1982 ή απέκτησαν τον τίτλο αυτόν μέχρι 20.9.1983 ή εκκρεμούν προς κρίση οι διατριβές τους και εφόσον γίνουν δεκτές, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 45 παρ. 7 του Ν. 1268/1982, εντάσσονται αυτοδίκαια στη θέση του Επίκουρου Καθηγητή.]
Σημ.: όπως η παρ.10 ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ σύμφωνα με το άρθρο 81 παρ.4 του Ν.4009/2011 (ΦΕΚ Α 195/6-9-2011)με την επιφύλαξη των μεταβατικών διατάξεων των άρθρων 76 έως και 80 του αυτού νόμου.
11. Το άρθρο 32 παρ. 2 εδαφ. βύ του Ν. 1268/1982 αντικαθίσταται αφότου ίσχυσε ως εξής:
“Οσοι από τους παραπάνω έχουν συμπληρώσει κατά την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού τουλάχιστον ένα χρόνο από τότε που τους δόθηκε η πρώτη εντολή διδασκαλίας ή μόλις τον συμπληρώσουν κρίνονται αμέσως για μονιμοποίηση σε προσωποπαγείς μόνιμες θέσεις Επίκουρων Καθηγητών. Η κρίση για μονιμοποίηση γίνεται από τη Γ.Σ. τμήματος, στην οποία μετέχουν με δικαίωμα ψήφου τα μέλη Δ.Ε.Π. των ανωτέρων βαθμίδων, ύστερα από εισήγηση τριμελούς επιτροπής”.
Άρθρο 50
Προγράμματα Εκπαιδευτικών μονάδων Ο.Α.Ε.Δ.
1. Στο άρθρο 15 του Ν. 1346/1983 (ΦΕΚ 46) προστίθεται παράγραφος 4 ως εξής:
“4. Οι διατάξεις των προηγούμενων παραγράφων 1 και 3 εφαρμόζονται και για την επιδότηση γυναικών άνω των 18 ετών, ως και αναπήρων που παρακολουθούν στις εκπαιδευτικές μονάδες του Ο.Α.Ε.Δ. προγράμματα ενεργού επαγγελματικού προσανατολισμού. Το ύψος του επιδόματος που καταβάλλεται από τον Ο.Α.Ε.Δ. μπορεί να ορίζεται μέχρι το ποσό του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη που ισχύει κάθε φορά”.
2. Στην παράγραφο 1 του άρθρου 2 του Ν. 709/1977 (ΦΕΚ 282) προστίθενται δεύτερο και τρίτο εδάφιο ως εξής:
“Το επίδομα αυτό καταβάλλεται και σε ανέργους που παρακολουθούν προγράμματα ταχύρρυθμης επαγγελματικής κατάρτισης τα οποία εφαρμόζονται κατά το σύνολό τους ή μόνο κατά το θεωρητικό ή πρακτικό τους μέρος σε εργοτάξια του δημοσίου ή φορέων του δημόσιου τομέα ή οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης ή ιδιωτικών επιχειρήσεων.
Με σύμβαση που καταρτίζεται μεταξύ Ο.Α.Ε.Δ. και του δημοσίου ή των οικείων φορέων ή Ο.Τ.Α. ή επιχειρήσεων, ρυθμίζονται οι ειδικοί όροι και ο τρόπος εφαρμογής των παραπάνω προγραμμάτων.
Άρθρο 51
Τροποποιούμενες καταργούμενες μεταβατικές και τελικές διατάξεις
1. α) Με την επιφύλαξη των διατάξεων των άρθρ. 37, 38 παρ. 2 περίπτ.Δ και Ε και παρ. 7 εδ. γύ και 42 αυτού του νόμου, των επόμενων εδαφίων και της παραγρ. 8 του παρόντος άρθρου καταργείται από την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού ο Ν. 576/1977, όπως τροποποιήθηκε μεταγενέστερα, μόνο σε ό,τι αφορά στην ανώτερη τεχνική επαγγελματική εκπαίδευση αρμοδιότητας Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, εκτός από τα άρθρα του 39,51 παρ. 1 και 69 παρ. 10 και των διατάξεων περί Σ.Ε.Λ.Ε.Τ.Ε.
β) Κατ`εξαίρεση διατηρείται το υπηρεσιακό και πειθαρχικό συμβούλιο των Κ.Α.Τ.Ε.Ε. που προβλέπεται από το άρθρο 31 του Ν. 576/1977, όπως τροποποιήθηκε μεταγενέστερα, ειδικά για την κρίση εκκρεμών θεμάτων της παραγράφου 2 του άρθρου 64 του Ν. 576/1977 ή μονιμοποίησης και προαγωγής προσωπικού Κ.Α.Τ.Ε.Ε. ως και πειθαρχικών διαδικασιών μέχρι τη συγκρότηση των αρμόδιων οργάνων και για την αξιολόγηση του ωρομίσθιου προσωπικού των Κ.Α.Τ.Ε.Ε. σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 38 παρ. 2 περίπτ. Ζ.
γ) Οπου από την κείμενη νομοθεσία γίνεται παραπομπή στο συμβούλιο ισοτιμιών του άρθρου 74 του Ν. 576/1977, όπως τροποποιήθηκε μεταγενέστερα, νοείται στο εξής το ινστιτούτο τεχνολογικής εκπαίδευσης (Ι.Τ.Ε.) του παρόντος νόμου, εκτός από τις περιπτώσεις που εκκρεμούν σε αυτό και μέχρι να περαιωθούν.
δ) Το ωράριο διδασκαλίας του εκπαιδευτικού προσωπικού ως και οι όροι απασχόλησης του ωρομισθίου προσωπικού των Κ.Α.Τ.Ε.Ε. κατά το χειμερινό και εαρινό εξάμηνο 1983-1984 εξακολουθούν να διέπονται από τις διατάξεις που ίσχυαν κατά την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 1983-84, με την επιφύλαξη της παρ. 2 της περίπτωσης Β του άρθρου 20 του νόμου αυτού.
2.α) Από τη δημοσίευση του νόμου αυτού καταργούνται οι διατάξεις του Ν. 648/1977 (ΦΕΚ 205), που αφορούν στα Κ.Α.Τ.Ε.Ε.
β) Μέχρι την έκδοση των υπουργικών αποφάσεων που προβλέπονται από την περίπτ. ΣΤ της παρ. 2 του άρθρου 20 του νόμου αυτού ισχύουν οι εξής ρυθμίσεις: ι) κείμενα διδακτικών βιβλίων Κ.Α.Τ.Ε.Ε. που έχουν αξιολογηθεί και διαβιβαστεί στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, και δεν έχουν εγκριθεί κατά τη δημοσίευση του νόμου αυτού, εγκρίνονται ή απορρίπτονται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων,
ιι) τα εγκεκριμένα διδακτικά βιβλία εκδίδονται είτε από το δημόσιο με τον οργανισμό εκδόσεως διδακτικών βιβλίων (Ο.Ε.Δ.Β.) είτε από τους συγγραφείς τους με δαπάνες τους,
ιιι ) η παραλαβή η αποθήκευση, η συσκευασία, οι αποστολές στα Τ.Ε.Ι. και σε βιβλιοθήκες και γενικά η διαχείριση των βιβλίων αυτών γίνεται αποκλειστικά από τον Ο.Ε.Δ.Β. που για το σκοπό αυτόν καθώς και για τις τυχόν εκδόσεις του σε βιβλία αυτής της κατηγορίας επιχορηγείται με σχετικές πιστώσεις, που εγγράφονται στον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, ιν) ο τρόπος και τα ποσοστά αποζημίωσης των συγγραφέων, η διαδικασία κοστολόγησης ο τρόπος διάθεσης στους σπουδαστές καθώς και ο προϋποθέσεις και η διαδικασία διαχείρισης και διανομής τους και κάθε σχετική λεπτομέρεια ρυθμίζονται με αποφάσεις του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.
3.α) Οι διατάξεις του Ν. 1286/1982 (ΦΕΚ 119) διατηρούνται σε ισχύ και όπου στο κείμενο των διατάξεων αυτών γίνεται αναφορά στα Κ.Α.Τ.Ε.Ε ή σε σπουδαστές και πτυχιούχους ανώτερων τεχνικών και επαγγελματικών σχολών νοούνται στο εξής:
ι) τα Τ.Ε.Ι.,
ιι) οι σπουδαστές των Τ.Ε.Ι. ως και οι σπουδαστές της παρ. 2 του άρθρου 37 του παρόντος νόμου και
ιιι) οι πτυχιούχοι Κ.Α.Τ.Ε.Ε. και Τ.Ε.Ι.
β) Τις αρμοδιότητες της παραγράφου 2 του άρθρου 5 του παραπάνω νόμου ασκεί το εξής το Τ.Ε.Ι. Αθηνών.
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 7 Ν.2916/2001,ΦΕΚ Α 114/11.6.2001.
4. Οπου στις διατάξεις του Ν. 1351/1983 αναφέρονται ανώτερες σχολές αρμοδιότητας του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων ή σπουδαστές της τριτοβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης νοούνται στο εξής τα Τ.Ε.Ι. και οι σπουδαστές τους για την εφαρμογή των διατάξεων αυτών εκτός της Σ.Ε.Λ.Ε.Τ.Ε.
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 7 Ν.2916/2001,ΦΕΚ Α 114/11.6.2001.
5. Το άρθρο 33 του Ν. 1304/1982 (ΦΕΚ 144) τροποποιείται ως εξής: “Άρθρο 33 Με αποφάσεις του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και ύστερα από γνώμη του συμβουλίου του οικείου Τ.Ε.Ι. ή του Δ.Σ. της Σ.Ε.Λ.Ε.Τ.Ε. κατά περίπτωση, μπορεί να ανατεθούν σε Τ.Ε.Ι. ή στη Σ.Ε.Λ.Ε.Τ.Ε.:
α) η διοργάνωση επιμορφωτικών σεμιναρίων για απόφοιτους λυκείων ή ανωτέρων σχολών ή ανωτάτων σχολών και
β) η εκπόνηση μελετών για θέματα τεχνικής-επαγγελματικής εκπαίδευσης.
Με ίδιες αποφάσεις καθορίζονται 1) Στην περίπτωση αύ η διάρκεια κάθε σεμιναρίου που μπορεί να είναι μέχρι πέντε (5) μήνες, ο αριθμός αυτών που θα συμμετέχουν, ο τρόπος επιλογής τους και η αξιολόγηση της αποδόσής τους, το πρόγραμμα και ο χρόνος έναρξης του σεμιναρίου, ο τύπος της απλής βεβαίωσης ευδόκιμης παρακολούθησης και οποιοδήποτε διαδικαστικό ή άλλο ζήτημα αφορά σε κάθε σεμινάριο. 2) Στην περίπτωση β ή αντιστοιχία του χρόνου απασχόλησης με ώρες διδακτικού έργου”.
6.α) Η απασχόληση του μονίμου ή έκτακτου εκπαιδευτικού ή εργαστηριακού προσωπικού σε επιμορφωτικά σεμινάρια ή εκπόνηση μελετών κατά το άρθρο 33 του Ν. 1304/1982 όπως τροποποιήθηκε κατά την προηγούμενη παράγραφο θεωρείται κανονική διδακτική απασχόληση και θα πραγματοποιείται κατά τις διατάξεις του άρθρου 20 περιπτ. Β του παρόντος νόμου.
β)`Οσοι μετέχουν σε αυτά τα σεμινάρια επιμόρφωσης: ) αν είναι απόφοιτοι λυκείου, έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις και δικαιούνται τις ίδιες σπουδαστικές παροχές με τους κανονικούς σπουδαστές για το διάστημα της επιμόρφωσής τους. ιι) αν είναι εκπαιδευτικοί ή δημόσιοι υπάλληλοι ή υπάλληλοι Ν.Π.Δ.Δ. και επιχειρήσεων του δημοσίου, δικαιούνται σπουδαστικό βοήθημα, το ύψος του οποίου καθορίζεται με κοινές αποφάσεις των Υπουργών Εθνικής Παιδείας κα Θρησκευμάτων και Οικονομικών.
7. Οι διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 1 του Ν. 1238/1982 εφαρμόζονται ανάλογα και για το εκπαιδευτικό, διοικητικό και λοιπό προσωπικό των Τ.Ε.Ι. “εκτός από το Εκπαιδευτικό προσωπικό με ωριαία αντιμισθία, η δαπάνη αποδοχών του οποίου βαρύνει τον προϋπολογισμό του οικείου Τ.Ε.Ι..
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 3, παρ. 4 του Ν. 1894/1990 (Α 110).
8. Μέχρι την έκδοση των προεδρικών διαταγμάτων που προβλέπονται από το άρθρο 31 του νόμου αυτού, οι διατάξεις που ισχύουν για την ιατροφαρμακευτική, νοσοκομειακή περίθαλψη, ασφάλιση, σίτιση διακίνηση “και λοιπές οικονομικές διευκολύνσεις “των σπουδαστών Κ.Α.Τ.Ε.Ε. εφαρμόζονται ανάλογα και για τους σπουδαστές των Τ.Ε.Ι.Οι διατάξεις του άρθρου 31 εφαρμόζονται αναλόγως και για τους σπουδαστές της παρ. 2 του Άρθρου 37.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 71, παρ.16, εδάφ. στ` του Ν.1566/1985 (Α 167).
9. Εάν κατά τη συγκρότηση των σχολών κατά την παρ. 2 του άρθρου 35 του νόμου αυτού υπάρχει σχολή με ένα μόνο τμήμα, μέχρι την ίδρυση δεύτερου τμήματος δεν λειτουργεί η σχολή και τα όργανά της και το τμήμα προσαρτάται προσωρινά σε άλλη σχολή και λειτουργεί ως τμήμα αυτής με απόφαση του συμβουλίου του Τ.Ε.Ι.
10.α) Από τις θέσεις διοικητικού και βοηθητικού προσωπικού που προβλέπονται από τα άρθρα 56 κα 57 του Ν. 576/1977 καταργούνται: ι) όλες οι θέσεις των κλάδων ΑΤ1, ΑΤ2, ΑΤ3, ΑΤ4, ΑΡ3, ΑΡ4, ΑΡ5, ΑΡ6, ΜΕ2, ΣΕ1 και κηπουρών. ιι) από τον κλάδο ΑΡ1 θέσεις 11 στους βαθμούς 3ο-2ο θέσεις 26 στους βαθμούς 5ο-4ο και θέσεις 73 στους βαθμούς 9ο-6ο. ιιι) από τον κλάδο ΑΡ2 θέσεις 4 στους βαθμούς 3ο-2ο, θέσεις 10 στους βαθμούς 5ο-4ο και θέσεις 30 στους βαθμούς 9ο-6ο, ιν) από τον κλάδο ΜΕ1 θέσεις 21 στους βαθμούς 5ο-4ο και θέσεις 155 στους βαθμούς 10ο-6ο. ν) από τον κλάδο ΣΕ2 θέσεις 13 στο βαθμό 7ο και θέσεις 65 στους βαθμούς 12ο-8ο νι) από τον κλάδο τεχνιτών συντήρησης θέσεις 115, νιι) από τον κλάδο καθαριστριών θέσεις 223.
β) Ολες οι θέσεις εκπαιδευτικού, διοικητικού και βοηθητικού προσωπικού που προβλέπονται από το Π.Δ. 689/1979 (ΦΕΚ 201 ) καταργούνται.
Άρθρο 52
`Εναρξη ισχύος
Η ισχύς του νόμου αυτού αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην εφημερίδα της κυβερνήσεως, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά σε επιμέρους διατάξεις.
Παραγγέλλομεν να δημοσιευθή στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το κείμενο του παρόντος και να εκτελεσθή ως νόμος του Κράτους.
Αθήνα, 22 Noεμβρίου 1983
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Γ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ