Νόμος 1474 ΦΕΚ Α΄128/7.9.1984
Τροποποίηση του ιδρυτικού νόμου του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και άλλες διατάξεις.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Κυρούμεν και εκδίδομεν τον κατωτέρω υπό της Βουλής ψηφισθέντα νόμον:
Άρθρο 1
Έδρα – Τίτλος του Επιμελητηρίου
1. Έδρα του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας ορίζεται η πόλη της Θεσσαλονίκης.
2. Το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας έχει διακριτικό τίτλο ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Απαγορεύεται η χρησιμοποίηση αυτού του τίτλου ως εταιρικής επωνυμίας ή σήματος ή διακριτικού τίτλου από οποιοδήποτε άλλο φυσικό ή νομικό πρόσωπο.
3. Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου δύναται να καθορίζεται κατά κλάδο ειδικό σήμα.
Άρθρο 2
Σκοποί του Επιμελητηρίου
1. Το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. είναι σύμβουλος της Κυβέρνησης στα γεωτεχνικά θέματα που αναφέρονται στις επόμενες παραγράφους.
2. Το ΓΕΩΤ.Ε.Ε.:
α) Μελετά με πρωτοβουλία δική του ή των αρμόδιων αρχών κάθε θέμα που αφορά τους τομείς της γεωργίας, κτηνοτροφίας, αλιείας, των δασικών πόρων, των ορυκτών και υδατικών πόρων, την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής γεωργίας, την ποσοτική και ποιοτική βελτίωση της παραγωγής, τον έλεγχο, την επεξεργασία, την μεταποίηση, τη διακίνηση και την εμπορία των προϊόντων των τομέων αυτών.
β) Γνωμοδοτεί με πρωτοβουλία δική του ή των αρμόδιων αρχών για κάθε νομοσχέδιο, προεδρικό διάταγμα και γενικό μέτρο που έχουν σχέση με:
αα) τη γεωργική, δασική, κτηνοτροφική, αλιευτική πολιτική του κράτους,
ββ) τους φυσικούς πόρους και ειδικότερα τους εδαφικούς δασικούς. αλιευτικούς, ορυκτούς και υδάτινους πόρους της χώρας,
γγ) τη γεωτεχνική παιδεία και έρευνα,
δδ) την προστασία του περιβάλλοντος και την αποκατάστασή του,
εε) τις εδαφικές και υπεδαφικές συνθήκες θεμελίωσης και κατασκευής των διάφορων τεχνικών έργων.
γ) Παρέχει τη συνδρομή του για την άρτια κατάρτιση και εφαρμογή των αναπτυξιακών προγραμμάτων και για μελέτες που αναφέρονται σε θέματα γεωπονικά, δασοπονικά, ζωοτεχνικά, κτηνιατρικά, ιχθυοπονικά και γεωλογικά.
δ) Ενισχύει κάθε προσπάθεια που προέρχεται από το κράτος, τους οργανισμούς του δημόσιου τομέα, την Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδας, τους αγροτικούς, δασικούς, κτηνοτροφικούς και αλιευτικούς συνεταιρισμούς και συλλόγους και κάθε άλλο φυσικό ή νομικό πρόσωπο ιδιωτικού ή δημοσίου δικαίου εφόσον αποβλέπει στην ανάπτυξη του βιοτικού και πολιτιστικού επιπέδου του πληθυσμού της υπαίθρου και την καλύτερη χρησιμοποίηση των διατιθεμένων φυσικών πόρων και μέσων.
ε) Οργανώνει και συμμετέχει σε συνέδρια με θέματα κύρια αναπτυξιακά και περιβαλλοντολογικά. Μετέχει σε εκθέσεις γεωργικές, δασικές, κτηνοτροφικές, αλιευτικές και φυσικών πόρων.
στ) Συνεργάζεται με τα επιμελητήρια και τις οργανώσεις των άλλων επαγγελματικών τάξεων της χώρας σε θέματα που σχετίζονται με την προστασία του περιβάλλοντος, την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη της υπαίθρου.
ζ) Μπορεί να συμμετέχει σε διεθνείς οργανισμούς και σε ενώσεις επιμελητηρίων που σχετίζονται με τις δραστηριότητές του.
η) Προασπίζει τα επιστημονικά, επαγγελματικά, οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά συμφέροντα των γεωτεχνικών και μεριμνά για την προαγωγή και την προστασία των επαγγελματικών συμφερόντων των μελών του και για την τήρηση από αυτά των κανόνων της δεοντολογίας και αξιοπρέπειας, ασκώντας και πειθαρχική εξουσία σ` συτά.
θ) Εκδίδει σχετικά περιοδικά και συγγράμματα, οργανώνει διαλέξεις και δημόσιες συζητήσεις και λαμβάνει κάθε μέτρο που συμβάλλει στη μόρφωση των μελών του και την ενημέρωση του αγροτικού πληθυσμού.
«ι) Το ΓΕΩΤΕΕ, μπορεί είτε αυτοτελώς είτε συνάπτοντας προγραμματικές συμβάσεις με φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, να παρέχει τη συνδρομή και υπηρεσίες του σε οργανισμούς, επιχειρήσεις, ιδιώτες και μέλη του, για την επίλυση ζητημάτων του αντικειμένου του και προώθηση του σκοπού του, μέσω μελετών, γνωμοδοτήσεων και συμβουλευτικών δραστηριοτήτων και να παρέχει τη συνδρομή του σε εκπαιδευτικούς φορείς για παροχή υπηρεσιών εκπαίδευσης, επιμόρφωσης και κατάρτισης, μεταπτυχιακών προγραμμάτων και λοιπών προγραμμάτων, έναντι αμοιβής, το ύψος της οποίας καθορίζεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΓΕΩΤΕΕ. Επιπλέον μπορεί να υλοποιεί και να συμμετέχει στην υλοποίηση προγραμμάτων και δράσεων που χρηματοδοτούνται από εθνικούς πόρους, από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή από διεθνείς οργανισμούς. Τα προκύπτοντα έσοδα κατατίθενται σε διακεκριμένο κωδικό εσόδων του ΓΕΩΤΕΕ και διατίθενται αποκλειστικά για την κάλυψη των νομοθετημένων σκοπών του, όπως αυτοί καθορίζονται με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου. Για την αποτελεσματικότερη παροχή των ως άνω υπηρεσιών του, το ΓΕΩΤΕΕ μπορεί να συστήνει αμειβόμενες επιτροπές.»
Σημ.: όπως η περίπτωση ι΄προστέθηκε με το άρθρο 59 παρ.1 Ν.4384/2016, ΦΕΚ Α 78/26.4.2016.
3. Οι δημόσιες, δημοτικές και κοινοτικές αρχές, τα επιμελητήρια, τα ανώτατα και ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις που έχουν ως αντικείμενο την παραγωγή, επεξεργασία, μεταποίηση και εμπορία γεωργικών, κτηνοτροφικών, δασικών και αλιευτικών προϊόντων, καθώς και τους φυσικούς πόρους, χορηγούν στο γεωτεχνικό επιμελητήριο, μετά από αίτηση του, κάθε αναγκαία για την εκπλήρωση των σκοπών του πληροφορία.
Άρθρο 3
1. Μέλη του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. είναι όλοι οι γεωτεχνικοί, ως εξής:
α) γεωπόνοι, δασολόγοι, γεωλόγοι και υποχρεωτικά οι κτηνίατροι, εφόσον είναι πτυχιούχοι:»
αα) της Ανωτάτης Γεωπονικής Σχολής Αθηνών.
ββ) Των τμημάτων Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος και Κτηνιατρικής της Σχολής Γεωτεχνικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
γγ) των τμημάτων Γεωλογίας των Σχολών Θετικών Επιστημών των Ελληνικών Πανεπιστημίων.
δδ) Των τμημάτων Φυσιογνωσίας και Γεωγραφίας ή του Φυσιογνωστικού τμήματος των Φυσικομαθηματικών Σχολών της χώρας, με έτος εγγραφής πριν το 1969, που αποδεδειγμένα ασκούν το επάγγελμα του γεωλόγου.
εε) Των αντίστοιχων Πανεπιστημιακών Σχολών και τμημάτων που προϋπήρξαν ή άλλων ισότιμων που τυχόν θα δημιουργηθούν.
στ) Αναγνωρισμένων ισότιμων Σχολών της αλλοδαπής.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο πρώτο υποπαρ.Β.5 Ν.4254/2014, ΦΕΚ Α 85/7.4.2014.
β) Ιχθυολόγοι πτυχιούχοι των τμημάτων Φυσικής ή Βιολογίας των Σχολών Θετικών Επιστημών ή του Φυσιογνωστικού τμήματος των Φυσικομαθηματικών Σχολών της ημεδαπής καθώς και πτυχιούχοι αναγνωρισμένων ισότιμων τμημάτων και Σχολών της αλλοδαπής που υπηρετούν ή έχουν υπηρετήσει με την ειδικότητα του ιχθυολόγου στο δημόσιο ή τα ΝΠΔΔ.
Γίνονται επίσης μέλη, έπειτα από αίτηση τους, πτυχιούχοι Ανώτατων Σχολών εφόσον ασκούν, μετά σχετική ειδίκευση, το επάγγελμα του ιχθυολόγου. Η ειδίκευση αποδεικνύεται με πιστοποιητικό σπουδών ετήσιας τουλάχιστον διάρκειας σε θέματα υδροβιολογίας, ιχθυολογίας, ιχθυοπαθολογίας ή αλιείας, σε Πανεπιστήμια ή ισότιμες με αυτά σχολές ή επιστημονικά εργαστήρια εφαρμοσμένης υδροβιολογίας της ημεδαπής ή της αλλοδαπής.
γ) Μέλη που έπαυσαν ή παύουν να ασκούν το επάγγελμα ή συνταξιοδοτούνται παραμένουν μέλη, μπορούν όμως να διαγραφούν με αίτησή τους.
2. Τα μέλη του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. διακρίνονται σε τακτικά, ομότιμα και επίτιμα. Τακτικά μέλη είναι όσα πληρούν τους όρους της προηγούμενης παραγράφου. Τακτικά μέλη που έπαυσαν, παύουν να ασκούν το επάγγελμα ή συνταξιοδοτούνται μετά τη συμπλήρωση τριάντα (30) ετών συνολικής υπηρεσίας γίνονται ομότιμα.
Τα ομότιμα μέλη απαλλάσσονται από τις οικονομικές τους υποχρεώσεις απέναντι στο ΓΕΩΤ.Ε.Ε., δεν εκλέγουν ούτε εκλέγονται στα όργανα και δεν λαμβάνουν μέρος στις λοιπές διοικητικές και λειτουργικές δραστηριότητες του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Αν επιθυμούν να διατηρήσουν τα δικαιώματα αυτά, οφείλουν να το γνωστοποιήσουν εγγράφως στο Διοικητικό Συμβούλιο, οπότε και βαρύνονται με τις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς το ΓΕΩΤ.Ε.Ε.
Επίτιμα μέλη ανακηρύσσονται εξέχουσες προσωπικότητες που διακρίθηκαν για την προσφορά τους στην πρόοδο των γεωτεχνικών επιστημών και την ευόδωση των σκοπών του Επιμελητηρίου.
Τακτικά, ομότιμα και επίτιμα μέλη εγγράφονται σε χωριστούς καταλόγους μελών.
3. Για να εγγραφεί κάποιος μέλος στο ΓΕΩΤ.Ε.Ε. πρέπει:
α) να έχει την Ελληνική ιθαγένεια ή την ιθαγένεια άλλου κράτους μέλους των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο μόνου του Π.Δ. 454/1991 (Α` 166).
β) να μην έχει στερηθεί την ελεύθερη διαχείριση της περιουσίας του, γ) να μην έχει καταδικασθεί αμετάκλητα για ένα από τα εγκλήματα που αναφέρονται στη διάταξη του άρθρ. 18 παρ. 2 του Ν. 1811/1951, όπως κωδικοποιήθηκε με το Π.Δ. 611/1977 (ΦΕΚ 198 Αύ).
Δεν εγγράφεται κάποιος μέλος στο ΓΕΩΤ.Ε.Ε., αν έχει στερηθεί τα πολιτικά του δικαιώματα, κατά το χρόνο που ισχύει η στέρηση.
4. Όποιος στερηθεί έστω και ένα από τα προσόντα ή μια από τις προϋποθέσεις που αναφέρονται σε αυτό το άρθρο, διαγράφεται από τους καταλόγους του Επιμελητηρίου με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου δικαιούμενος την επανεγγραφή μετά την εξάλειψη του κωλύματος.
Άρθρο 4
Κλάδοι του ΓΕΩΤ.Ε.Ε.
Το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας περιλαμβάνει τους κλάδους:
α) γεωπόνων,
β) δασολόγων,
γ) κτηνιάτρων,
δ) γεωλόγων και
ε) ιχθυολόγων.
Άρθρο 5
Περιφερειακά παραρτήματα
1.Στις πόλεις Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Πάτρα, Λάρισα, Ηράκλειο, Σύρο, Καβάλα, Αλεξανδρούπολη και Γιάννενα ιδρύονται περιφερειακά παραρτήματα του ΓΕΩΤ.Ε.Ε., η εδαφική δικαιοδοσία των οποίων καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας, που εκδίδεται ύστερα από εισήγηση του ΓΕΩΤ.Ε.Ε.
2. Η έναρξη της λειτουργίας του κάθε παραρτήματος καθορίζεται ειδικότερα με την απόφαση του Υπουργού Γεωργίας της παραγράφου 1 του άρθρου αυτού, μετά από εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΓΕΩΤ. Ε.Ε. μέσα σε πέντε (5) μήνες.
3. Οι εκλογές για την ανάδειξη των οργάνων διοίκησης του ΓΕΩΤ. Ε.Π. πρέπει να πραγματοποιηθούν μέχρι 31.12.1986. Η θητεία των οργάνων διοίκησης που υφίσταται κατά τη δημοσίευση του νόμου αυτού παρατείνεται μέχρι τη διενέργεια των εκλογών για την ανάδειξη νέων οργάνων.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 2 της υπ` αριθμ. 90/20.6.1986 Π.Υ.Σ. που κυρώθηκε με το άρθρο 32 του Ν. 1644/1986 (Α` 131).
Άρθρο 6
Οργανα του Επιμελητηρίου
1. Όργανα του Επιμελητηρίου είναι:
α) Η Γενική Συνέλευση των Αντιπροσώπων των κλάδων.
β) Το Διοικητικό Συμβούλιο και
γ) Το Συντονιστικό Συμβούλιο.
2. Όργανα των περιφερειακών παραρτημάτων του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. είναι:
α) Η Συνέλευση των αντιπροσώπων των κλάδων του παραρτήματος.
β) Η Διοικούσα Επιτροπή του παραρτήματος.
γ) Οι επιτροπές των κλάδων του παραρτήματος.
3. Οι εκλογές για την ανάδειξη όλων των οργάνων του Επιμελητηρίου διενεργούνται με μυστική ψηφοφορία, κάθε τρία (3) χρόνια, ταυτόχρονα σε ολόκληρη την Επικράτεια, με την επιφύλαξη της ισχύος του άρθρου 7 του π.δ/τος 334/1985, για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος με αλληλογραφία. Η ημέρα διεξαγωγής τους προσδιορίζεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, το οποίο ορίζει, επίσης, την ημέρα διεξαγωγής ολικής ή μερικής επαναληπτικής εκλογής, είτε σε εκτέλεση δικαστικής απόφασης είτε στην περίπτωση ματαίωσης της ψηφοφορίας, σε ορισμένο εκλογικό τμήμα, για οποιονδήποτε σοβαρό λόγο. Ως αφετηρία της τριετούς θητείας των οργάνων λογίζεται η ημέρα εγκατάστασης του Διοικητικού Συμβουλίου, το οποίο υποχρεούται να προκηρύξει εγκαίρως τις εκλογές, ώστε αυτές να διεξαχθούν εντός του τελευταίου μήνα της θητείας του.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.1 του άρθρου 21 του Ν. 2458/1997 (Α 15)
4. Ο χρόνος διενέργειας των εκλογών που ορίζεται στην προηγούμενη παράγραφο μπορεί να μετατίθεται μέχρι πέντε (5) μήνες κατ` ανώτατο όριο είτε σε περιπτώσεις που ο χρόνος αυτός ή το προηγούμενο απ` αυτόν δίμηνο συμπίπτει με το χρόνο διενέργειας βουλευτικών εκλογών είτε σε περιπτώσεις που συντρέχουν άλλοι σοβαροί λόγοι καθιστώντες αδύνατη ή δυσχερέστατη τη διεξαγωγή των εκλογών. Για τη μετάθεση αυτή του χρόνου των εκλογών απαιτείται απόφαση του Υπουργού Γεωργίας, ύστερα από σχετική εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου. Με την ίδια υπουργική απόφαση μετατίθενται ανάλογα και όλες οι προθεσμίες οι σχετικές με τις εκλογές και ρυθμίζονται όλες οι αναγκαίες λεπτομέρειες εφαρμογής της.
Σημ.: όπως προστέθηκε με την παρ.2 του άρθρου 21 του Ν. 2458/1997 (Α 15)
5. Η θητεία των οργάνων του Επιμελητηρίου που αναδείχθηκαν από τις εκλογές της 11ης Ιουνίου 1993 παρατείνεται μέχρι την εγκατάσταση των νέων οργάνων του, που θα αναδειχθούν από τις επικείμενες εκλογές, των οποίων ως ημέρα διεξαγωγής ορίζεται η 11.5.1997. Όλες οι πράξεις των προαναφερόμενων οργάνων, οι οποίες ενεργούνται εντός της ως άνω παράτασης, λογίζονται ως γενόμενες εντός της θητείας τους.
Σημ.: όπως προστέθηκε με την παρ.2 του άρθρου 21 του Ν. 2458/1997 (Α 15)
Άρθρο 7
Γενική Συνέλευση των Αντιπροσώπων
1. Η Γενική Συνέλευση των Αντιπροσώπων αποτελείται από τους αντιπροσώπους των κλάδων που εκλέγονται σε κάθε περιφέρεια του άρθρου 5 παρ. 1 με άμεση εκλογή, χωριστά για κάθε κλάδο.
Η Γενική Συνέλευση αποτελείται από τόσους αντιπροσώπους κατά περιφέρεια και κλάδο, όσο είναι το πηλίκο της διαιρέσεως του αριθμού των εγγεγραμμένων μελών του κλάδου δια του αριθμού τριάντα (30). Αν απομένει υπόλοιπο μεγαλύτερο από δεκαπέντε (15), προστίθεται ένας επιπλέον αντιπρόσωπος.
Αν κλάδος περιφερειακού παραρτήματος έχει δεκαπέντε (15) ή λιγότερα μέλη, εκλέγει έναν αντιπρόσωπο.
2. Η θητεία των αντιπροσώπων είναι τριετής. Οι αντιπρόσωποι εκλέγονται όπως προβλέπεται στο άρθρο 10 παρ. 2.
3. Η Γενική Συνέλευση των Αντιπροσώπων είναι κυρίαρχο όργανο και συνέρχεται το πρώτο τρίμηνο κάθε έτους στην έδρα του επιμελητηρίου ή στην έδρα περιφερειακού παραρτήματος, που ορίζεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΓΕΩΤ.Ε.Ε.
4. Η Γενική Συνέλευση των Αντιπροσώπων:
α) συζητεί και λαμβάνει αποφάσεις σε θέματα προϋπολογισμού, σύμφωνα με το άρθρο 15,
β) ανακαλεί τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ή των Διοικουσών Επιτροπών, όταν βαρύνονται με διαχειριστικές ανωμαλίες ή με παραβίαση των διατάξεων που διέπουν τη διοίκηση και λειτουργία του επιμελητηρίου. Οι σχετικές με την ανάκληση αποφάσεις λαμβάνονται με πλειοψηφία των δύο τρίτων (2/3) του συνολικού αριθμού των αντιπροσώπων. Όταν ανακληθούν περισσότερα από τα μισά μέλη του οργάνου, καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του σαν σύνολο, ο Υπουργός Γεωργίας, μετά από πρόταση της Γενικής Συνέλευσης, διορίζει νέο Διοικητικό Συμβούλιο ή Διοικούσα Επιτροπή, που έχει κύριο σκοπό τη διεξαγωγή εκλογών για την ανάδειξη νέου οργάνου σε προθεσμία εκατόν είκοσι (120) ημερών από την ημέρα του διορισμού του. Αν ανακληθούν επτά (7) ή λιγότερα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ή τέσσερα (4) ή λιγότερα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής, εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 8 παρ. 4.
γ) αποφασίζει για κάθε θέμα που ανήκει, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου αυτού και των εκτελεστικών του διαταγμάτων και αποφάσεων, στην αρμοδιότητά της ή που εισάγεται σύ αυτήν από το Διοικητικό Συμβούλιο, καθώς επίσης και για κάθε θέμα που υποβάλλεται σύ αυτήν από το ένα πέμπτο (1/5) του συνολικού αριθμού των αντιπροσώπων και εγκρίνεται από την πλειοψηφία της Γενικής Συνέλευσης ή που υποβάλλεται από την πλειοψηφία των αντιπροσώπων ενός κλάδου.
Άρθρο 8
Διοικητικό Συμβούλιο
1. Το Επιμελητήριο διοικείται από το Διοικητικό Συμβούλιο (Δ.Σ.).
Το Δ.Σ. απαρτίζεται από δεκαπέντε μέλη, ήτοι τον Πρόεδρο, τους Αντιπροέδρους Α` και Β`, το Γενικό Γραμματέα, τον Οργανωτικό Γραμματέα, τον Ταμία και εννέα (9) συμβούλους με την ακόλουθη για κάθε κλάδο συμμετοχή:
α) Γεωπονικός κλάδος, μέλη 5.
β) Δασολογικός κλάδος, μέλη 3.
γ) Κτηνιατρικός κλάδος, μέλη 3.
δ) Γεωλογικός κλάδος, μέλη 3.
ε) Ιχθυολογικός κλάδος, μέλη 1.
2. Η θητεία των μελών του Δ.Σ. είναι τριετής και δεν αποκλείεται η επανεκλογή τους.
3. Τα αξιώματα του Προέδρου, του Α` Αντιπροέδρου, του Γενικού Γραμματέα, του Οργανωτικού Γραμματέα και του Ταμία, κατανέμονται ανά ένα μεταξύ των κλάδων (ανεξαρτήτως κλάδου) με μυστική ψηφοφορία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου. Τα λοιπά αξιώματα κατανέμονται με την ψηφοφορία αυτή χωρίς περιορισμό.
Εάν μετά την κατανομή των αξιωμάτων παραμένει κλάδος ή κλάδοι χωρίς αξιώματα, επειδή το μέλος ή τα μέλη των κλάδων αυτών δεν τα αποδέχτηκαν, τότε τα αξιώματα αυτά κατανέμονται μεταξύ των άλλων κλάδων με ψηφοφορία και χωρίς περιορισμό.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε από το εδάφ.α` της παρ. 1 του άρθρου 2 του Ν. 2332/31.8.1995 (ΦΕΚ Α`181).
4. Σε περίπτωση παραίτησης ή θανάτου του Προέδρου, των Αντιπροέδρων, του Γενικού Γραμματέα, του Οργανωτικού Γραμματέα, του Ταμία ή των συμβούλων του Δ.Σ. τις θέσεις τους ως μελών του Δ.Σ. καταλαμβάνουν οι επιλαχόντες υποψήφιοι του αντίστοιχου κλάδου και συνδυασμού. Αν το μέλος που παραιτήθηκε ή πέθανε κατείχε ένα από τα παραπάνω αξιώματα, το Δ.Σ. συνέρχεται αμέσως και αποφασίζει την αναγκαία ανασύνθεση (κατανομή αξιωμάτων) κατά τις διατάξεις της παραγράφου 3.
5. Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, που απέχει αδικαιολόγητα από τα καθήκοντά του από πέντε (5) συνεχείς συνεδριάσεις, θεωρείται ότι παραιτήθηκε και κηρύσσεται έκπτωτο με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου.
6. Το Διοικητικό Συμβούλιο αναδεικνύεται με καθολικές εκλογές ανά τριετία. Οι εκλογές, στις οποίες ο κάθε ψηφοφόρος μπορεί να ψηφίζει τους υποψηφίους και των πέντε κλάδων, γίνονται με το σύστημα της απλής αναλογικής. Κάθε ψηφοφόρος μπορεί να ψηφίσει μέχρι πέντε (5) γεωπόνους, τρεις (3) δασολόγους, τρεις (3) κτηνιάτρους, τρεις (3) γεωλόγους και έναν (1)ιχθυολόγο. Η κατανομή των εδρών κατά συνδυασμό γίνεται με βάση τον αριθμό των ψηφοδελτίων. Η ανάδειξη των εκλεγομένων γίνεται χωριστά για κάθε κλάδο με εκλογικό μέτρο για το γεωπονικό κλάδο το πηλίκο της διαίρεσης του συνολικού αριθμού των έγκυρων ψηφοδελτίων δια του πέντε (5), για το δασολογικό, κτηνιατρικό και γεωλογικό κλάδο το πηλίκο του συνολικού αριθμού των έγκυρων ψηφοδελτίων δια τρία (3) και για τον ιχθυολογικό κλάδο το πηλίκο του συνολικού αριθμού των έγκυρων ψηφοδελτίων δια ένα (1).
7. Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφασίζει κατά πλειοψηφία των παρόντων. Η μη εκτέλεση των αποφάσεών του συνιστά παράβαση κατά την έννοια της περίπτωσης β ` της παραγράφου 4 του άρθρου 7.
8. Το Διοικητικό Συμβούλιο συνέρχεται τουλάχιστο μια φορά κάθε μήνα στην έδρα του Επιμελητηρίου ή στην έδρα περιφερειακού παραρτήματος.
9. Το Διοικητικό Συμβούλιο μπορεί να συγκροτεί επιστημονικές επιτροπές και ομάδες εργασίας του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. για την εξέταση ειδικών θεμάτων ή για την εκτέλεση επιστημονικού έργου, στις οποίες μπορεί να συμμετέχουν μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, μέλη των Διοικουσών Επιτροπών και των πενταμελών επιτροπών κλάδων των περιφερειακών παραρτημάτων, επιστήμονες μέλη του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. ή επιστήμονες άλλων ειδικοτήτων που δεν είναι μέλη του ΓΕΩΤ.Ε.Ε..
Στους επιστήμονες μέλη του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. και στους επιστήμονες άλλων ειδικοτήτων που δεν είναι μέλη του ΓΕΩΤ.Ε.Ε καταβάλλεται αμοιβή. Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, των Διοικουσών Επιτροπών και των πενταμελών επιτροπών δεν αμείβονται. Το έργο των επιστημονικών επιτροπών ή ομάδων εργασίας κατευθύνεται από το Διοικητικό Συμβούλιο ή από τις Διοικούσες Επιτροπές των περιφερειακών παραρτημάτων και εφόσον συντρέχει λόγος από τις συγγενέστερες, ως προς το αντικείμενό τους, πενταμελείς επιτροπές κλάδων.
Σημ.: όπως προστέθηκε από το εδάφ. β` της παρ. 1 του άρθρου 2 του Ν. 2332/31.8.1995 (ΦΕΚ Α`181).
10. Στα περιφερειακά παραρτήματα μπορεί να συγκροτούνται επιστημονικές επιτροπές και ομάδες εργασίας για την εξέταση τοπικής σημασίας θεμάτων. Για τη συμμετοχή σ` αυτές, την αμοιβή των μελών και την κατεύθυνση του έργου τους εφαρμόζονται ανάλογα τα όσα ορίζονται στην προηγούμενη παράγραφο.
Σημ.: όπως προστέθηκε από το εδάφ. β` της παρ. 1 του άρθρου 2 του Ν. 2332/31.8.1995 (ΦΕΚ Α`181).
11. Το αντικείμενο των επιστημονικών επιτροπών και ομάδων εργασίας των παραγράφων 9 και 1Ο του παρόντος Άρθρου καθορίζεται από το Διοικητικό Συμβούλιο, προκειμένου δε για τις επιστημονικές επιτροπές και ομάδες εργασίας των περιφερειακών παραρτημάτων μετά από εισήγηση της Διοικούσας Επιτροπής του οικείου περιφερειακού παραρτήματος. Η σύσταση και συγκράτηση των εν λόγω επιστημονικών επιτροπών και ομάδων εργασίας ενεργείται με αιτιολογημένη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΓΕΩΤ.Ε.Ε., η οποία προκειμένου για τη σύσταση και συγκρότηση επιστημονικών επιτροπών και ομάδων εργασίας των περιφερειακών παραρτημάτων, λαμβάνεται μετά από εισήγηση της Διοικούσας Επιτροπής του οικείου περιφερειακού παραρτήματος.
Σημ.: όπως προστέθηκε από το εδάφ. β` της παρ. 1 του άρθρου 2 του Ν. 2332/31.8.1995 (ΦΕΚ Α`181).
12. Οι εισηγήσεις και γνωμοδοτήσεις των επιστημονικών επιτροπών και ομάδων εργασίας των παραγράφων 9 και 10 του παρόντος άρθρου υποβάλλονται κατά περίπτωση στα αρμόδια όργανα του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. (Διοικητικό Συμβούλιο ή Διοικούσα Επιτροπή του περιφερειακού παραρτήματος). Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. αποφασίζει για τη δημόσια ανακοίνωση αυτών.
Σημ.: όπως προστέθηκε από το εδάφ. β` της παρ. 1 του άρθρου 2 του Ν. 2332/31.8.1995 (ΦΕΚ Α`181).
13. Στον προϋπολογισμό του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. και των περιφερειακών παραρτημάτων εγγράφεται κάθε χρόνο ειδική πίστωση για την κάλυψη των δαπανών των ημερήσιων αποζημιώσεων εκτός έδρας, των οδοιπορικών εξόδων, των αμοιβών των μελών των επιστημονικών επιτροπών και ομάδων εργασίας των παραγράφων 9 και 10 του παρόντος άρθρου και των λοιπών εξόδων για την εκτέλεση του έργου τους. Η αμοιβή των μελών των ως άνω επιστημονικών επιτροπών και ομάδων εργασίας και οι λοιποί όροι προσφοράς των υπηρεσιών τους καθορίζονται με απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Γεωργίας, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Σημ.: όπως προστέθηκε από το εδάφ. β` της παρ. 1 του άρθρου 2 του Ν. 2332/31.8.1995 (ΦΕΚ Α`181).
14. Το Επιμελητήριο μπορεί να συνιστά με νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που δεν υπάγονται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, αστικές, μη κερδοσκοπικές εταιρείες υπό τον όρο ότι οι σκοποί των εταιρειών αυτών θα ανάγονται στους οριζόμενους από τις διατάξεις του άρθρου 2 του παρόντος νόμου σκοπούς του ΓΕΩΤ.Ε.Ε., όπως αυτοί μπορεί να υπηρετηθούν, ιδίως με την ανάπτυξη της πληροφορικής, την εκπαίδευση, την επιμόρφωση των μελών του Επιμελητηρίου ή και τρίτων και την εφαρμογή σχετικών προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από εθνικούς πόρους, από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή από διεθνείς οργανισμούς. Η διαχείριση των εταιρικών υποθέσεων των εταιρειών αυτών ασκείται πάντοτε από τους νόμιμους εκπροσώπους των συμβαλλόμενων για τη σύστασή τους νομικών προσώπων, με τον πρόσθετο όρο ότι για τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης κατά πλειοψηφία απαιτείται στην πλειοψηφία αυτή να περιλαμβάνεται και η ψήφος του εκπροσώπου του Επιμελητηρίου. Η ευθύνη του Επιμελητηρίου από τη συμμετοχή του στις παραπάνω εταιρείες περιορίζεται στο ποσό των κατά το άρθρο 741 του Αστικού Κώδικα εισφορών του στις εταιρείες αυτές.
Σημ.: όπως προστέθηκε από το εδάφ. β` της παρ. 1 του άρθρου 2 του Ν. 2332/31.8.1995 (ΦΕΚ Α`181).
15. Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Ν.Π.Δ.Δ. μπορεί με απόφασή του να μεταβιβάζει στον Πρόεδρό του ή/και άλλο μέλος του την αρμοδιότητα λήψης αποφάσεων επί των τρεχόντων ζητημάτων λειτουργίας του ΓΕΩΤ.Ε.Ε., όπως ιδίως την υπογραφή εντολών μετακίνησης. Με όμοια απόφαση, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. μπορεί να μεταβιβάζει και άλλες αρμοδιότητές του στον Πρόεδρο ή μέλη του ή υπαλλήλους του. Οι σχετικές αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου αναρτώνται στην ιστοσελίδα του ΓΕΩΤ.Ε.Ε..
Σημ.: όπως η παρ.15 προστέθηκε με τη παρ.1 του άρθρου 30 του Ν.4282/2014 (ΦΕΚ Α` 182/29/08/2014)
Άρθρο 9
Συντονιστικό Συμβούλιο
1. Το Συντονιστικό Συμβούλιο απαρτίζεται από το σύνολο των μελών του Διοικητικού συμβουλίου, από τους Προέδρους και Γενικούς Γραμματείς των Διοικουσών Επιτροπών των περιφερειακών παραρτημάτων που βρίσκονται σε λειτουργία και από ένα μέλος κάθε Διοικούσας Επιτροπής, εκλεγόμενο από αυτή και από τους κλάδους που δεν συμμετέχουν στα αξιώματα του Προέδρου και του Γενικού Γραμματέα.
2. `Έργο του Συντονιστικού Συμβουλίου είναι:
α) Η εναρμόνιση των ενεργειών και των δραστηριοτήτων των παραρτημάτων που έχουν σχέση με προβλήματα αποκλειστικά τοπικού ενδιαφέροντος, με τις γενικές κατευθύνσεις του Διοικητικού Συμβουλίου πάνω στα ίδια προβλήματα.
β) Ο επιμερισμός των ενεργειών για την πραγματοποίηση των στόχων του ΓΕΩΤ.Ε.Ε.
3. Το Συντονιστικό Συμβούλιο συνέρχεται, τακτικά δύο φορές το χρόνο τους μήνες Ιανουάριο και Ιούλιο, μετά από πρόσκληση του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. και έκτακτα, όταν το Διοικητικό Συμβούλιο κρίνει ότι συντρέχουν σπουδαίοι λόγοι.
Άρθρο 10
Συνέλευση των αντιπροσώπων περιφερειακών παραρτημάτων.
1. Σε κάθε περιφερειακό παράρτημα του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. εκλέγεται Συνέλευση των αντιπροσώπων των κλάδων, για τριετή θητεία, χωριστά για κάθε κλάδο.
Ο αριθμός των αντιπροσώπων του κάθε κλάδου στη Συνέλευση προσδιορίζεται από τον αριθμό των εγγεγραμμένων και ταμιακά τακτοποιημένων μελών του κλάδου στο περιφερειακό παράρτημα σύμφωνα με την παρακάτω αναλογία:
α) Για εγγεγραμμένα μέλη μέχρι πενήντα (50), αντιπρόσωποι επτά (7)
β) Για τα πέρα των 50 και μέχρι 100 εγγεγραμμένα μέλη υπολογίζεται ένας (1) αντιπρόσωπος ανά δέκα (10) μέλη και
γ) Για τα πέρα των εκατό (100) εγγεγραμμένα μέλη υπολογίζεται ένας αντιπρόσωπος ανά είκοσι (20) μέλη.
Υπόλοιπα μεγαλύτερα από πέντε (5) και δέκα (10) για τη β και γ περίπτωση αντίστοιχα προσαυξάνουν τους αντιπροσώπους κατά έναν.
2. Οι αντιπρόσωποι εκλέγονται ανά τριετία με άμεση εκλογή, με το σύστημα της απλής αναλογικής. Το εκλογικό μέτρο που ισχύει σε κάθε περιφερειακό παράρτημα είναι το πηλίκο της διαίρεσης των έγκυρων ψηφοδελτίων κάθε κλάδου διά του αριθμού των αντιπροσώπων του κλάδου.
3. Η Συνέλευση των αντιπροσώπων κάθε περιφερειακού παραρτήματος είναι αρμόδια να αποφασίζει για κάθε θέμα που ανήκει, σύμφωνα με τις διατάξεις αυτού του νόμου και των εκτελεστικών του διαταγμάτων και αποφάσεων, στην αρμοδιότητά της ή εισάγεται σύ αυτήν από τη Διοικούσα Επιτροπή του παραρτήματος ή από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. καθώς επίσης και για κάθε θέμα που υποβάλλεται σύ αυτήν από το ένα πέμπτο (1/5) του συνολικού αριθμού των αντιπροσώπων ή από την πλειοψηφία των αντιπροσώπων ενός κλάδου.
Άρθρο 11
Διοικούσες Επιτροπές
1. Κάθε περιφερειακό παράρτημα διοικείται από τη Διοικούσα Επιτροπή. Η Διοικούσα Επιτροπή απαρτίζεται από έντεκα (11) μέλη, ήτοι τον Πρόεδρο, του Αντιπρόεδρο, το Γενικό Γραμματέα, τον Οργανωτικό Γραμματέα, τον Ταμία και έξι (6) ακόμα συμβούλους, με την ακόλουθη για κάθε κλάδο συμμετοχή:
α) Γεωπονικός κλάδος, μέλη 4.
β) Δασολογικός κλάδος, μέλη 2.
γ) Κτηνιατρικός κλάδος, μέλη 2.
δ) Γεωλογικός κλάδος, μέλη 2.
ε) Ιχθυολογικός κλάδος, μέλη 1.
2. Για τη θητεία, τη συγκρότηση σε σώμα, την αναπλήρωση και τη λειτουργία των Διοικουσών Επιτροπών, εφαρμόζονται αναλογικά οι διατάξεις των παραγράφων 2, 3, 4 και 5 του άρθρου 8.
3. Η Διοικούσα Επιτροπή κάθε περιφερειακού παραρτήματος αναδεικνύεται με καθολικές εκλογές ανά τριετία.
Οι εκλογές στις οποίες ο κάθε ψηφοφόρος ψηφίζει τους υποψηφίους και των τεσσάρων κλάδων γίνονται με το σύστημα της απλής αναλογικής. Κάθε ψηφοφόρος μπορεί να ψηφίσει μέχρι τέσσερις (4) γεωπόνους, δύο (2) δασολόγους, δύο (2) κτηνιάτρους, δύο (2) γεωλόγους, και έναν (1) ιχθυολόγο. Η κατανομή των εδρών κατά συνδυασμό γίνεται με βάση τον αριθμό των ψηφοδελτίων. Η ανάδειξη των εκλεγομένων γίνεται χωριστά για κάθε κλάδο, με εκλογικό μέτρο, για το γεωπονικό κλάδο το πηλίκο της διαιρέσεως του συνολικού αριθμού των εγκύρων ψηφοδελτίων του παραρτήματος διά τέσσερα (4), για το δασολογικό, κτηνιατρικό και γεωλογικό κλάδο το πηλίκο του συνολικού αριθμού των εγκύρων ψηφοδελτίων του παραρτήματος διά δύο (2) και για τον ιχθυολογικό κλάδο το πηλίκο του συνολικού αριθμού των εγκύρων ψηφοδελτίων του παραρτήματος διά ένα (1).
Άρθρο 12
Επιτροπές κλάδων των περιφερειακών παραρτημάτων
1. Οι επιτροπές των περιφερειακών παραρτημάτων είναι πενταμελείς, μια για κάθε κλάδο και ονομάζονται επιτροπές κλάδων. Κάθε επιτροπή εκλέγεται ανά τριετία από τον αντίστοιχο κλάδο της Συνέλευσης των αντιπροσώπων κάθε παραρτήματος με το σύστημα της απλής αναλογικής.
Η εκλογή της πενταμελούς επιτροπής γίνεται με μυστική ψηφοφορία κατά την πρώτη συνέλευση των αντιπροσώπων.
2. Κάθε Επιτροπή, μέσα σε δέκα (10) μέρες από την εκλογή της, εκλέγει με μυστική ψηφοφορία τον πρόεδρο και το γραμματέα της, συγκαλούμενη από τον πλειοψηφίσαντα σύμβουλο.
3. Οι επιτροπές είναι εσωτερικά όργανα της Διοικούσας Επιτροπής του περιφερειακού παραρτήματος στο οποίο ανήκουν.
Κάθε επιτροπή επιλαμβάνεται με δική της πρωτοβουλία ή ύστερα από ανάθεση από την αντίστοιχη Διοικούσα επιτροπή, της μελέτης θεμάτων που αφορούν τον κλάδο που εκπροσωπεί ή γενικότερων θεμάτων του παραρτήματος και υποβάλλει τις εισηγήσεις και τα πορίσματά της στη Διοικούσα Επιτροπή του παραρτήματος το οποίο ανήκει.
Άρθρο 13
1. Πόροι του Επιμελητηρίου είναι:
α) Το δικαίωμα εγγραφής των μελών ορίζεται σε 1.000 δραχμές.
β) Η ετήσια συνδρομή των μελών ορίζεται σε 1.000 δραχμές. Το δικαίωμα εγγραφής και η ετήσια συνδρομή αναπροσαρμόζεται με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των Αντιπροσώπων του ΓΕΩΤ.Ε.Ε.
γ) Έσοδα από τις επιβαλλόμενες στα μέλη χρηματικές ποινές.
δ) Χορηγήσεις και δωρεές των μελών, του κράτους, τραπεζών, γεωργικών οργανισμών, γεωργικών, δασικών κτηνοτροφικών και αλιευτικών συνεταιρισμών και συλλόγων και των κοινοπραξιών ή εταιρειών τους, καθώς και από οποιοδήποτε τρίτο.
ε) Δικαιώματα για τα εκδιδόμενα από το Επιμελητήριο πιστοποιητικά ή βεβαιώσεις, που καθαρίζονται με προεδρικό διάταγμα, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 20 παρ. 4.
στ) πέντε εκατοστά (5%) στις αμοιβές για πραγματογνωμοσύνες από μέλη του Επιμελητηρίου.
ζ) Δύο εκατοστά (2%) στις αμοιβές για μελέτες και επιβλέψεις από ιδιώτες μέλη του Επιμελητηρίου, εφόσον έχουν ανατεθεί σύ αυτούς από το Δημόσιο, νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, οργανισμούς ή φυσικά πρόσωπα και αφορούν έργο γεωργικής, δασικής, κτηνοτροφικής, γεωλογικής, αλιευτικής ή περιβαλλοντολογικής χρησιμότητας.
η) Πέντε εκατοστά (5%) στις κάθε είδους πρόσθετες αμοιβές και αποζημιώσεις δημοσίων υπαλλήλων νομικών προσώπων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, μελών του επιμελητηρίου, εκτός των μηνιαίων αποδοχών τους.
θ) Έσοδα από την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών, υπηρεσιών εκπαίδευσης, επιμόρφωσης και κατάρτισης προς οργανισμούς, επιχειρήσεις, ιδιώτες και μέλη του ΓΕΩΤΕΕ.
ι) Έσοδα από την υλοποίηση και συμμετοχή σε προγράμματα και δράσεις που χρηματοδοτούνται από εθνικούς πόρους, την Ευρωπαϊκή Ένωση ή διεθνείς οργανισμούς.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 59 παρ.2 Ν.4384/2016, ΦΕΚ Α 78/26.4.2016.
2. Οι πόροι που αναφέρονται στην προηγούμενη παράγραφο, εκτός από την περίπτωση δ, μπορούν να εισπράττονται αναγκαστικά κατά τις διατάξεις για την είσπραξη των δημοσίων εσόδων.
3. Η εκπλήρωση των οικονομικών υποχρεώσεων των μελών προς το Επιμελητήριο γίνεται το αργότερο έως το τέλος του έτους μέσα στο οποίο γεννήθηκαν.
4. Δημόσιες αρχές, νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, οργανισμοί, επιχειρήσεις, εκπαιδευτικά, ιδρύματα και ιδιώτες, υποχρεούνται να παρέχουν όλα τα απαιτούμενα για την είσπραξη των πόρων του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. στοιχεία.
5. Η κατανομή των πόρων του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. γίνεται από το Διοικητικό Συμβούλιο με γνώμονα τις λειτουργικές ανάγκες του Επιμελητηρίου και των περιφερειακών παραρτημάτων του. Σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να διατεθεί για τις ανάγκες των περιφερειακών παραρτημάτων ποσοστό μικρότερο από τα πενήντα εκατοστά (50%) των συνολικών ετησίων πόρων του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Στα περιφερειακά παραρτήματα διατίθενται πόροι ανάλογοι με τον αριθμό των μελών του κάθε παραρτήματος.
Άρθρο 14
Διαχείριση
1. Οι διατάξεις του Ν.Δ. 496/1974 (ΦΕΚ 204 Α`) εφαρμόζονται και στο ΓΕΩΤ.Ε.Ε.
2. Τον απολογισμό του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. μετά τον έλεγχο του από το Ελεγκτικό Συνέδριο, μαζί με τις τυχόν παρατηρήσεις του, υποχρεούται το Διοικητικό Συμβούλιο να εισαγάγει στην πρώτη τακτική Γενική Συνέλευση των Αντιπροσώπων για πλήρη ενημέρωσή της.
3. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Γεωργίας καθορίζεται ο τρόπος με τον οποίο οι Διοικούσες Επιτροπές των περιφερειακών παραρτημάτων του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. μπορεί να αποφασίζουν και να εκτελούν μόνες τους τις δαπάνες των περιφερειακών παραρτημάτων τους μέσα στα πλαίσια του εγκεκριμένου προϋπολογισμού του ΓΕΩΤ.Ε.Ε.
Σημ.: όπως η παράγραφος 3 προστέθηκε από την παρ. 2 του άρθρου 2 του Ν. 2332/31.8.1995 (ΦΕΚ Α`181).
Άρθρο 15
Προϋπολογισμός
1. Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου κάθε έτους υποβάλλεται από κάθε Διοικούσα Επιτροπή στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. πρόταση προϋπολογισμού του περιφερειακού παραρτήματος, ισοσκελισμένου στο ύψος των διαθέσιμων πόρων του. Τις προτάσεις αυτές εξετάζει το Διοικητικό Συμβούλιο και τις εντάσσει, μετά από τις απαραίτητες τροποποιήσεις στον προϋπολογισμό του ΓΕΩΤ.Ε.Ε.
2. Το μήνα Οκτώβριο κάθε έτους συντάσσεται ο προϋπολογισμός εσόδων και δαπανών του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. για το επόμενο οικονομικό έτος. Για τη σύνταξή του λαμβάνονται υπόψη και οι προτάσεις της προηγούμενης παραγράφου. Αφού εγκριθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο, ο προϋπολογισμός υποβάλλεται στους Υπουργούς Γεωργίας και Οικονομικών για έγκριση. Ο προϋπολογισμός ανεξάρτητα από τη φάση της εγκριτικής διαδικασίας στην οποία βρίσκεται, φέρεται υποχρεωτικά από το Διοικητικό Συμβούλιο στην πρώτη τακτική Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Αντιπροσώπων, για να ενημερωθεί και να αποφασίσει τυχόν απαιτούμενες τροποποιήσεις, που υποβάλλονται επίσης για έγκριση στους Υπουργούς Γεωργίας και Οικονομικών.
Άρθρο 16
Υποχρεώσεις των μελών-Πειθαρχικά παραπτώματα
1. Τα μέλη του επιμελητηρίου έχουν τις ακόλουθες υποχρεώσεις:
α) να συμμετέχουν στις εκλογές του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. για την ανάδειξη των οργάνων του,
β) να προσέρχονται στις συνελεύσεις, εφόσον εκλέγουν αντιπρόσωποι,
γ) να συμμορφώνονται με τις νόμιμες αποφάσεις των οργάνων του Επιμελητηρίου,
δ) να καταβάλλουν εμπρόθεσμα τις συνδρομές τους και να τακτοποιούν έγκαιρα κάθε άλλη οικονομική τους υποχρέωση προς το Επιμελητήριο,
ε) να εμφανίζονται όταν κληθούν και να δώσουν προς τα όργανα του Επιμελητηρίου κάθε σχετική πληροφορία ή εξήγηση που θα ζητηθεί,
στ) να γνωστοποιούν στο Περιφερειακό Παράρτημα που ανήκουν και στο Επιμελητήριο τη διεύθυνση του επαγγέλματος και της κατοικίας τους, καθώς και κάθε μεταβολή της.
2. Πειθαρχία παραπτώματα των μελών είναι κάθε παράβαση των νόμων που διέπουν τη λειτουργία του ΓΕΩΤ.Ε.Ε., η παράβαση των αποφάσεων των οργάνων του, κάθε διαγωγή ασυμβίβαστη με την επιστημονική αξιοπρέπεια και τους κανόνες της επαγγελματικής δεοντολογίας.
3. Πειθαρχικές ποινές είναι οι ακόλουθες:
α) Επίπληξη
β) Χρηματική ποινή μέχρι 20.000 δραχμές.
γ) Προσωρινή μέχρι ενός εξαμήνου διαγραφή και
δ) Οριστική διαγραφή.
4. Οι χρηματικές ποινές εισπράττονται σύμφωνα με τις διατάξεις για είσπραξη δημοσίων εσόδων.
5. Η πειθαρχική δίωξη και διαδικασία αναστέλλεται εφόσον για την ίδια πράξη εκκρεμεί ποινική δίωξη. Μετά το πέρας της ποινικής δίωξης και ανεξάρτητα από το αποτέλεσμά της η πειθαρχική δίωξη και διαδικασία εξακολουθεί.
Τα πειθαρχικά παραπτώματα παραγράφονται μετά τριετία από την τέλεσή τους. Ο χρόνος της παραγραφής αναστέλλεται αν ασκηθεί ποινική δίωξη, για την πράξη που αποτελεί το πειθαρχικό παράπτωμα, για όσο χρόνο διαρκεί η ποινική διαδικασία έως την αμετάκλητη απόφαση. Οπωσδήποτε όμως ο χρόνος της παραγραφής δεν μπορεί να υπερβεί τα πέντε έτη από την τέλεση του παραπτώματος.
Άρθρο 17
Πειθαρχικά όργανα
1. Συνιστώνται Πρωτοβάθμιο και Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο για την εκδίκαση των πειθαρχικών παραπτωμάτων των μελών του Επιμελητηρίου.
2. Τα πειθαρχικά συμβούλια απαρτίζονται από πέντε (5) αιρετά μέλη, ένα από κάθε κλάδο, εκλεγμένα με ισάριθμα αναπληρωματικά μέλη από το Συντονιστικό Συμβούλιο κατά την πρώτη, μετά τις εκλογές σύγκλησή του. Σε περίπτωση έλλειψης τακτικού ή αναπληρωματικού μέλους, λόγω θανάτου ή παραίτησής του ή άλλου κωλύματος, εκλέγεται νέο μέλος σε αντικατάσταση του, κατά την αμέσως επόμενη συνεδρίαση του Συντονιστικού Συμβουλίου.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.11 του άρθρου 14 του ν.4492/2017
3. Η θητεία των μελών των πειθαρχικών συμβουλίων είναι τριετής και παρατείνεται μέχρι τον ορισμό εκλογή νέων οργάνων.
Υποψήφιοι για το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο μπορούν να είναι όλα τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης των Αντιπροσώπων και για το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο τα μέλη, εκ των Αντιπροσώπων, που έλαβαν το πτυχίο τους πριν από δέκα (10) τουλάχιστον χρόνια. Από τους υποψηφίους εκλέγονται όσοι συγκεντρώνουν την απόλυτη πλειοψηφία, επί των εγκύρων ψήφων, σε κάθε κλάδο.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.11 του άρθρου 14 του ν.4492/2017
4. Ο πρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβουλίου εκλέγεται μεταξύ των μελών του.
5. Καθήκοντα γραμματέα στα πειθαρχικά συμβούλια εκτελεί ο διευθυντής των διοικητικών υπηρεσιών του Επιμελητηρίου ή ο νόμιμος αναπληρωτής του.
6. Η ποινή της οριστικής διαγραφής ισχύει μόνο αν επικυρωθεί από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των Αντιπροσώπων, η οποία δικαιούται να τη μετατρέψει σε άλλη μικρότερη ποινή.
7. Με πειθαρχικό κανονισμό, που καταρτίζεται από το διοικητικό συμβούλιο του ΓΕΩΤ.Ε.Ε., ψηφίζεται από τη Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων των κλάδων του Επιμελητηρίου αυτού και εγκρίνεται με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ρυθμίζονται θέματα σχετικά με την εξαίρεση των μελών των πειθαρχικών συμβουλίων του άρθρου 17 του νόμου αυτού, την κλήση σε απολογία, την έγγραφη απολογία και την προσωπική παράσταση των πειθαρχικώς διωκομένων ενώπιον των συμβουλίων αυτών, την εκδίκαση της πειθαρχικής υπόθεσης, καθώς και κάθε άλλο θέμα πειθαρχικής διαδικασίας.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε από την παρ.2 του άρθρου 29 του Ν.2945/2001 (Α` 223).
Άρθρο 18
Αποζημιώσεις οργάνων
Σημ.: όπως το άρθρο 18 τροποποιήθηκε από την παρ. 3 του άρθρου 2 του Ν. 2332/31.8.1995 (ΦΕΚ Α`181).
1. Στον Πρόεδρο, τους Αντιπροέδρους και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. καταβάλλονται κατά μήνα έξοδα παράστασης, το ποσό των οποίων καθορίζεται με απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Γεωργίας, ύστερα από πρόταση της Γενικής Συνέλευσης των Αντιπροσώπων των Κλάδων του ΓΕΩΤ.Ε.Ε..
2. Στους προέδρους των Διοικουσών Επιτροπών των περιφερειακών παραρτημάτων του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. καταβάλλεται κατά μήνα για έξοδα παράστασης το μισό (1/2) των εξόδων παράστασης του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. της προηγούμενης παραγράφου. Στους αντιπροέδρους των Διοικουσών Επιτροπών των περιφερειακών παραρτημάτων του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. καταβάλλεται κατά μήνα για έξοδα παράστασης το μισό (1/2) των εξόδων παράστασης των προέδρων των Διοικουσών Επιτροπών των περιφερειακών παραρτημάτων της παρούσας παραγράφου. Στα λοιπά μέλη των Διοικουσών Επιτροπών των περιφερειακών παραρτημάτων του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. καταβάλλεται κατά μήνα Μα έξοδα παράστασης το ένα τέταρτο (1/4) των εξόδων παράστασης των προέδρων των Διοικουσών Επιτροπών των περιφερειακών παραρτημάτων του ΓΕΩΤ.Ε.Ε..
3. Στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, των Διοικουσών Επιτροπών των περιφερειακών παραρτημάτων και των πειθαρχικών συμβουλίων καταβάλλεται αποζημίωση κατά συνεδρίαση, που ορίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις του Άρθρου 18 του ν. 1505/1984 (ΦΕΚ 194 Α`), όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 1 του Άρθρου 8 του ν. 1810/1988 (ΦΕΚ 223 Α`) και ισχύει κάθε φορά.
4. Στα μέλη και μη μέλη του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. που μετακινούνται από τον τόπο κατοικίας ή διαμονής τους για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις των συλλογικών οργάνων του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. ή για τη συμμετοχή τους στις επιστημονικές επιτροπές και ομάδες εργασίας των παραγράφων 9 και 10 του Άρθρου 8 του παρόντος νόμου ή για την εκτέλεση εντολής ή εργασίας που δόθηκε ή ανατέθηκε σ αυτά από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. ή από τις Διοικούσες Επιτροπές των περιφερειακών παραρτημάτων, ανεξάρτητα από τυχόν άλλη αμοιβή τους, καταβάλλονται τα οδοιπορικά έξοδα που πραγματοποιήθηκαν για τη μετακίνησή τους με οποιοδήποτε μεταφορικό μέσο και ημερήσια εκτός έδρας αποζημίωση για τις ημέρες απουσίας από τον τόπο της κατοικίας ή διαμονής τους. Το ποσό της ημερήσιας εκτός έδρας αποζημίωσης και των οδοιπορικών εξόδων, που καταβάλλεται στα πρόσωπα του προηγούμενου εδαφίου, καθορίζεται με βάση τις διατάξεις που κάθε φορά ισχύουν για τους μόνιμους δημόσιους υπάλληλους.
Άρθρο 19
Άσκηση επαγγέλματος
1. Οι γεωπόνοι, δασολόγοι, κτηνίατροι, γεωλόγοι και ιχθυολόγοι, που είναι τακτικά μέλη του Επιμελητηρίου, δικαιούνται αμοιβής για την εκπόνηση μελετών, την επίβλεψη της εκτέλεσής τους, την εκτέλεση έργων, τη σύνταξη πραγματογνωμοσύνης και γνωμοδότησης, την εκπροσώπηση και παράσταση ενώπιον αρχών ή τρίτου σε κάθε γεωργική, δασοπονική, κτηνιατρική, κτηνοτροφική, γεωλογική και αλιευτική υπηρεσία και σε κάθε σχετική επιχείρηση πρωτογενούς ή δευτερογενούς παραγωγής, καθώς και σε κάθε υπηρεσία ή επιχείρηση ανάπτυξης, αξιοποίησης, εκμετάλλευσης και προστασίας των φυσικών πόρων και του περιβάλλοντος. Από την παροχή των υπηρεσιών αυτών αποκλείονται όσοι υπηρετούν στον κατά το Ν. 1256/1982 δημόσιο τομέα με οποιαδήποτε σχέση.
2. Με προεδρικά διατάγματα, που εκδίδονται σύμφωνα με το άρθρο 20 παρ. 2 του νόμου αυτού, καθορίζονται: α) οι λεπτομέρειες εφαρμογής της διάταξης της προηγούμενης παραγράφου, β) οι υπόχρεοι για την αποδοχή των κατά την προηγούμενη παράγραφο υπηρεσιών ή συμβουλών.
Άρθρο 20
Εξουσιοδοτήσεις
1. Με προεδρικά διατάγματα, άπαξ εκδιδόμενα με πρόταση του Υπουργού Γεωργίας, ύστερα από εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. καθορίζονται:
α) Τα δικαιούμενα να μετάσχουν στις εκλογές μέλη, η υποβολή υποψηφιοτήτων και η ανακήρυξη των υποψηφίων, η διαδικασία διενέργειας των εκλογών, το αρμόδιο να εκδικάζει όλες τις εκλογικές αμφισβητήσεις δικαστήριο, η υποβολή ενστάσεων κατά του κύρους των εκλογών και η διαδικασία εκδίκασής τους, η οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων και γενικά κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για τη διεξαγωγή των εκλογών για την ανάδειξη των οργάνων του ΓΕΩΤ.Ε.Ε.
β) Η συζήτηση για τακτική ή έκτακτη συνέλευση, η απαρτία, η λήψη αποφάσεων καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για τη λειτουργία του Διοικητικού Συμβουλίου, του Συντονιστικού Συμβουλίου και της Γενικής Συνέλευσης των αντιπροσώπων του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. και των Διοικουσών επιτροπών, των Συνελεύσεων των Αντιπροσώπων και των πενταμελών επιτροπών των περιφερειακών παραρτημάτων.
γ) Τα θέματα τα σχετικά προς τη σύγκληση, απαρτία, λειτουργία, διαδικασία και εκτέλεση των αποφάσεων των πειθαρχικών συμβουλίων που προβλέπονται στο άρθρο 17.
2. Με προεδρικά διατάγματα, που εκδίδονται με πρόταση του Υπουργού Γεωργίας, ύστερα από εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΓΕΩΤ.Ε.Ε., καθορίζονται:
α) Τα προσόντα, οι προϋποθέσεις, οι όροι και η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος των γεωτεχνικών και παροχής των υπηρεσιών που αναφέρονται στο άρθρο 19.
β) Οι κατά είδος, περίπτωση και απασχόληση αμοιβές, για την προσφορά των υπηρεσιών που αναφέρονται στο άρθρο 19 και
γ) ο εφοδιασμός των μελών του επιμελητηρίου με δελτία αποδεικτικά της ιδιότητάς τους ως γεωτεχνικών και της ειδικότητάς τους.
3. Με προεδρικά διατάγματα, που εκδίδονται με πρόταση των Υπουργών Προεδρίας της Κυβέρνησης, Οικονομικών και Γεωργίας, ύστερα από εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΓΕΩΤ.Ε.Ε., καθορίζονται:
α) η οργάνωση και διάρθρωση των υπηρεσιών του Επιμελητηρίου και των περιφερειακών παραρτημάτων του καθώς και οι αρμοδιότητές τους.
β) Οι οργανικές θέσεις μόνιμου προσωπικού των παραπάνω υπηρεσιών, ο αριθμός τους κατά κλάδο και βαθμό, ο αριθμός των θέσεων που από τη φύση τους μπορούν να καλύπτονται από υπαλλήλους που προσλαμβάνονται με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, ορισμένου ή αορίστου χρόνου, τα προσόντα διορισμού ή πρόσληψης προσωπικού καθώς και ο κλάδος και βαθμός των προϊσταμένων των υπηρεσιών και της αναπλήρωσής τους.
γ) Η κατανομή των θέσεων προσωπικού στην κεντρική και στις περιφερειακές υπηρεσίες.
δ) Η κατάταξη του προσωπικού που υπηρετεί σε κλάδους, βαθμούς ή ειδικότητες.
4.Με προεδρικά διατάγματα, που εκδίδονται με πρόταση των Υπουργών Οικονομικών και Γεωργίας, ύστερα από εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. καθορίζονται:
α) τα ανταποδοτικά τέλη και λοιπά δικαιώματα για τα πιστοποιητικά και βεβαιώσεις που εκδίδονται από το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. καθώς και τα τέλη και δικαιώματα για την έκδοση άδειας άσκησης επαγγέλματος.
β) Ο τρόπος είσπραξης και βεβαίωσης δικαιωμάτων εγγραφής, συνδρομών και λοιπών πόρων του ΓΕΩ.Τ.Ε.Ε. που αναφέρονται στις διατάξεις του άρθρου 13.
γ) Ο τρόπος διαχείρισης και εκτέλεσης των δαπανών του Επιμελητηρίου και των παραρτημάτων του.
δ) Οι διαδικασίες και οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 13 παρ. 4 σχετικά με την υποχρέωση παροχής των απαραίτητων στοιχείων στο ΓΕΩΤ.Ε.Ε. για την είσπραξη των πόρων του.
5. Με αποφάσεις του Υπουργού Γεωργίας, ύστερα από εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΓΕΩΤ.Ε.Ε., καθορίζεται η διάρθρωση των τμημάτων, κατανέμονται οι αρμοδιότητές τους σε γραφεία και καθορίζονται τα καθήκοντα του προσωπικού του ΓΕΩΤ.Ε.Ε.
Άρθρο 21
Οι υπάλληλοι των υπηρεσιών του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. και των παραρτημάτων του λαμβάνουν τις εκάστοτε αποδοχές (μισθούς, επιδόματα, προσωρινά επιδόματα, προσωρινά προσωπικά επιδόματα και κάθε φύσης απολαβές) των υπαλλήλων του ίδιου κλάδου και βαθμού του Υπουργείου Γεωργίας.
Άρθρο 22
Μεταβατικές Διατάξεις.
1. Από τη δημοσίευση του νόμου αυτού η Διοικούσα Επιτροπή του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. μετονομάζεται σε Διοικητικό Συμβούλιο.
2. α) Οι θέσεις προσωπικού που συστήθηκαν με τη διάταξη του άρθρου 3 του ΒΔ 461 /1972 και έχουν πληρωθεί διατηρούνται.
β) Μέχρι την έκδοση των προβλεπόμενων από τη διάταξη του άρθρου 20 παρ. 3 διαταγμάτων συνιστώνται οι παρακάτω νέες θέσεις προσωπικού: Έξι θέσεις μόνιμου προσωπικού. Μία θέση καθαρίστριας με σχέση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Οι θέσεις του μόνιμου προσωπικού κατανέμονται ως εξής:
Στον Κλάδο ΑΤ θέσεις δύο (2) τεχνικού προσωπικού με βαθμούς 7ο έως 2ο.
Στον Κλάδο ΜΕ Διοικητικού Λογιστικού θέσεις τρείς (3) με βαθμούς 100 έως 6ο.
Στον Κλάδο ΣΕ κλητήρων θέση μία (1) με βαθμούς 12ο έως 7ο.
3. Με τα προεδρικά διατάγματα, των οποίων η έκδοση προβλέπεται από τη διάταξη του άρθρου 20 παρ. 3, που θα καθορίσουν την οριστική οργάνωση, διάρθρωση και λειτουργία των Υπηρεσιών του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. δεν επιτρέπεται να μειωθεί ο αριθμός των θέσεων της παραπάνω παραγράφου.
4. Τα προεδρικά διατάγματα, οι αποφάσεις και οι κανονισμοί, που εκδόθηκαν με εξουσιοδότηση του Ν.Δ. 943/1971 (ΦΕΚ 141 Α), διατηρούνται μέχρις ότου εκδοθούν και ισχύσουν τα προεδρικά διατάγματα, οι αποφάσεις και οι κανονισμοί που προβλέπονται από το νόμο αυτόν.
5. Καταργείται από τη δημοσίευση του νόμου αυτού, το Ν.Δ. 943/1971, εκτός από τις διατάξεις των παρ. 1 και 3 του άρθρου 1 αυτού.
Άρθρο 23
Παράταση προθεσμιών του Ν. 1361/1983.
Οι προθεσμίες των παρ. 1 και 5 του άρθρου 24 του Ν. 1361/1983 “Αγροτικές Συνδικαλιστικές Οργανώσεις” παρατείνεται για ένα (1) χρόνο από τη λήξη τους.
Άρθρο 24
1. Για την αντιμετώπιση εποχιακών αναγκών κατά την εφαρμογή κτηνιατρικών προγραμμάτων καταπολέμησης νοσημάτων των ζώων και προστασίας της δημόσιας υγείας, επιτρέπεται η πρόσληψη από το Υπουργείο Γεωργίας μέχρι τριακοσίων (300) εργατοτεχνιτών με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου.
2. Με απόφαση των Υπουργών Προεδρίας της Κυβέρνησης και Γεωργίας καθορίζονται οι ειδικότητες και τα προσόντα του παραπάνω προσωπικού.
3. Ο χρόνος διάρκειας της σύμβασης εργασίας ορίζεται με την πράξη προσλήψεως και δεν μπορεί να υπερβαίνει τους πέντε (5) μήνες, επιτρέπεται όμως με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας να παρατείνεται η χρονική αυτή διάρκεια μέχρι (3) μήνες ακόμη, εφόσον υπηρεσιακές ανάγκες επιβάλουν τη παράταση αυτή.
Η πρόσληψη και η υπηρεσιακή γενικά κατάσταση του προσωπικού αυτού διέπονται από τις διατάξεις του Κεφαλαίου Δ` του Ν. 993/1979 (ΦΕΚ 281 τ.Α/21.12.1979) όπως ισχύει κάθε φορά.
Άρθρο 25
1.Αμοιβή φοιτητών γεωτεχνικών σχολών Α.Ε.Ι. 1. Οι δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμοί, τα ΝΠΔΔ καθώς και οι Επιχειρήσεις και Οργανισμοί, όπως ορίζονται στο άρθρο 1 παρ.6 του Ν.1256/ 1982 “για την πολυθεσία, την πολυαπασχόληση κλπ.”, μπορούν να απασχολούν φοιτητές της Ανώτατης Γεωπονικής Σχολής Αθηνών και της Σχολής Γεωτεχνικών Επιστημών (Τμήματα Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος και Κτηνιατρικής) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που θέλουν να πραγματοποιήσουν την πρακτική εξάσκηση σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. Επίσης μπορούν να απασχολούν φοιτητές των τμημάτων Βιολογίας Πανεπιστημίων της ημεδαπής εφόσον επιθυμούν να πραγματοποιήσουν πρακτική εξάσκηση σε θέματα αλιείας-ιχθυολογίας, οι φοιτητές αυτοί κατά την διάρκεια της άσκησής τους εκτός από το δικαίωμα αποζημίωσης και ασφάλισης τους εκτός από το δικαίωμα αποζημίωσης και ασφάλισης τους, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου αυτού, δεν αποκτούν κανένα άλλο δικαίωμα εργασιακής ή συνταξιοδοτικής μορφής.
2.Σημ.: όπως η παρ.2 καταργήθηκε με το άρθρο 71 παρ. 4 περ.β` του Ν. 1566/1985 (ΦΕΚ Α 167).
3. Οι ασφαλιστικές εισφορές και η αποζημίωση των φοιτητών της προηγούμενης παραγράφου βαρύνουν εξ ολοκλήρου τις υπηρεσίες απασχόλησης ή τα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα που σπουδάζει ο φοιτητής και καταβάλλονται ύστερα από σχετική βεβαίωση της υπηρεσίας απασχόλησης.
Ο αριθμός των ασκουμένων φοιτητών, η υπηρεσία άσκησής τους, καθώς και η υπηρεσία ή το Εκπαιδευτικό Ίδρυμα που βαρύνεται με τις δαπάνες αποζημίωσης και υγειονομικής περίθαλψης αυτών καθορίζονται με κοινές αποφάσεις των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού. Επίσης με κοινές αποφάσεις των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Κοινωνικών Ασφαλίσεων καθορίζονται το ύψος του ασφάλιστρου καθώς και η διαδικασία και κάθε άλλη λεπτομέρεια ασφάλισης των ασκούμενων σπουδαστών.
Άρθρο 26
1. Στο Υπουργείο Γεωργίας συνιστώνται οκτακόσιες τριάντα εννέα (839) θέσεις μονίμου προσωπικού, οι οποίες κατανέμονται κατά κλάδο ως εξής:
α) Στον κλάδο ΑΤΙ Γεωπονικό 484 θέσεις
β) Στον κλάδο ΑΤ2 Δασολογικό 57 θέσεις
γ) Στον κλάδο ΑΤ3 Κτηνιατρικό 269 θέσεις
δ) Στον κλάδο ΑΤ9 Ιχθυολόγων 29 θέσεις
2. Οι συνιστώμενες με την παράγραφο 1 θέσεις προστίθενται στις θέσεις των αντιστοίχων κλάδων και διαβαθμίζονται σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 2 του άρθρου 10 του Ν. 1409/1983 (ΦΕΚ 199 τ.Α`/30.12.1983), κατανέμονται δε μεταξύ της κεντρικής και των περιφερειακών υπηρεσιών του Υπουργείου Γεωργίας, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις του άρθρου 13 του ιδίου νόμου.
Άρθρο 27
Ενίσχυση των αγροτικών συνεταιριστικών οργανώσεων με γεωτεχνικούς υπαλλήλους.
1. Υπάλληλοι του δημόσιου τομέα, όπως ορίζεται στο άρθρο 1 παρ. 6 του Ν. 1256/1982, είναι δυνατό να αποσπώνται στο Υπουργείο Γεωργίας προκειμένου να διατεθούν για αποκλειστική και πλήρη απασχόληση σε αγροτικές συνεταιριστικές οργανώσεις. Η απόσπαση γίνεται με κοινή απόφαση του Υπουργού Γεωργίας και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού, έπειτα από σύμφωνη γνώμη του υπηρεσιακού συμβουλίου της υπηρεσίας όπου ανήκει ο υπάλληλος.
Ο χρόνος της απόσπασης καθορίζεται με την απόφαση της απόσπασης και δεν μπορεί να υπερβαίνει τα τρία χρόνια.
2. Η διάθεση των υπαλλήλων που αποσπώνται σύμφωνα με την παράγραφο 1 και των γεωτεχνικών υπαλλήλων του Υπουργείου Γεωργίας και των νομικών προσώπων που εποπτεύονται από τον Υπουργό Γεωργίας γίνεται με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας, έπειτα από αίτηση της ΠΑΣΕΓΕΣ και προηγούμενη πρόταση της ενδιαφερόμενης συνεταιριστικής οργάνωσης.
3. Η υπηρεσιακή κατάσταση και εξέλιξη καθώς και το πειθαρχικό καθεστώς των υπαλλήλων που αποσπώνται σύμφωνα με την παράγραφο 1 ρυθμίζεται από τις διατάξεις που διέπουν το νομικό καθεστώς της θέσης από την οποία αποσπάσθηκε. Η πειθαρχική δίωξη των υπαλλήλων γίνεται από τα αρμόδια όργανα της υπηρεσίας στην οποία ανήκουν οργανικά.
4. Οι κάθε είδους αποδοχές και τυχόν έξοδα μετακινήσεως των αποσπώμενων υπαλλήλων καταβάλλονται από τις υπηρεσίες στις οποίες οι υπάλληλοι αυτοί ανήκουν οργανικά.
Άρθρο 28
Κυρώνεται και έχει ισχύ νόμου από τότε που εκδόθηκε η παρακάτω απόφαση του Υπουργού Δημοσίων Έργων.
“Αθήνα, 2 Αυγούστου 1984
Αριθ. πρωτ. ΕΔ2α/01/89/Φ.Ν. 189.
ΑΠΟΦΑΣΗ
Θέμα: Μετάθεση χρόνου διεξαγωγής εκλογών Τ.Ε.Ε.
Έχοντας υπόψη:
1) Τις διατάξεις του Π.Δ. 27 Νοεμβρίου/14 Δεκ. 1926 “περί κωδικοποιήσεως των περί συστάσεως του Τεχνικού Επιμελητηρίου κειμένων διατάξεων” και ιδιαίτερα την παρ. 9 του άρθρου 9, που προστέθηκε με την παρ. 2 του άρθρου έκτου του Ν. 1190/1981 (ΦΕΚ 203 Α`).
2) Το γεγονός ότι το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδος έχει καταλήξει στην τροποποίηση των διατάξεων που ισχύουν για το Τ.Ε.Ε. και ειδικότερα του εκλογικού συστήματος ανάδειξης των αιρετών οργάνων του και ότι αυτό απαιτεί τη λήψη νομοθετικών μέτρων, με συνέπεια την αδυναμία της νόμιμης προετοιμασίας για τη διεξαγωγή των εκλογών κατά την πρώτη Κυριακή του προσεχούς Οκτωβρίου (7.10.1984).
Αποφασίζουμε
1) Μεταθέτουμε τη διεξαγωγή των εκλογών για την ανάδειξη των αιρετών οργάνων του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος για την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 1984.
2) Η θητεία των οργάνων του Τ.Ε.Ε. και οι σχετικές με τη διεξαγωγή των εκλογών προθεσμίες παρατείνονται ανάλογα, η δε προβλεπόμενη από τη διάταξη του άρθρου 3 παρ. 2 του Π.Δ. 612/1978 προθεσμία για την υποβολή υποψηφιοτήτων λήγει το μεσημέρι της 7 Νοεμβρίου 1984.
Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Ο Υπουργός
Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ”
Άρθρο 29
Η ισχύς αυτού του νόμου αρχίζει την 1η Φεβρουαρίου 1985, εκτός από τις διατάξεις των άρθρων 5 παρ. 3, 20, 21, 22 παρ. 1, 2 και 3, 23, 24, 25, 26, 27 και 28 που ισχύς τους αρχίζει από τη δημοσίευση του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Παραγγέλλομεν να δημοσιευθή στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το κείμενο του παρόντος και να εκτελεσθή ως νόμος του Κράτους.
Αθήνα, 07 Σεπτεμβρίου 1984
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Γ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ