Νόμος 1485 ΦΕΚ Α΄159/18.10.1984
Τροποποίηση της παραγράφου 1 του άρθρου 18 του Ν.Δ. 674/1970 “περί ιδρύσεως Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος” και άλλες διατάξεις.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Κυρούμεν και εκδίδομεν τον κατωτέρω υπό της Βουλής ψηφισθέντα νόμον:
Άρθρο 1
Η παρ. 1 του άρθρου 18 του Π.Δ. 674/1970 (παρ. 1 άρθρου 18 κωδικοποιητικού Β.Δ. 532/1970) αντικαθίσταται, από τότε που ίσχυσε, ως εξής:
“1. Οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ του Ο.Σ.Ε. και του Ελληνικού Δημοσίου ρυθμίζονται με ειδική “Οικονομική Συμφωνία” που θα καταρτισθεί για το σκοπό αυτό και θα κυρωθεί με νόμο. Στη Συμφωνία αυτή περιλαμβάνονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία για την αντιμετώπιση εκκρεμών και μη οικονομικών θεμάτων μεταξύ του Ο.Σ.Ε. και του Ελληνικού Δημοσίου, καθώς και πρόβλεψη για ειδική οικονομική ενίσχυση του Ο.Σ.Ε. από το Ελληνικό Δημόσιο που θα δοθεί για να καλύψει τα τυχόν ελλείμματα της εκμετάλλευσης για χρονική περίοδο όχι μεγαλύτερη των δεκατριών ετών από την κύρωση της Οικονομικής Συμφωνίας”.
Άρθρο 2
Η παράγραφος 3 του άρθρου 17 του Ν. 1437/1984 παίρνει αριθμό 4 και στο ίδιο άρθρο προστίθεται παράγραφος 3 που το κείμενό της έχει όπως παρακάτω:
“3. Αν ο ένας της, κατά την παρ. 1 του άρθρου αυτού, δυάδας έχει μεταβιβάσει το ιδανικό μερίδιο (1/2) της άδειας κυκλοφορίας δημόσιας χρήσης που του χορηγήθηκε στο όνομά του, οι διατάξεις του άρθρου αυτού εφαρμόζονται μόνο για τον άλλο της δυάδας ο οποίος διατηρεί στο όνομά του την άδεια αυτή. Η προθεσμία της περίπτ. α` της παρ. 1 του άρθρου αυτού για την εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου αυτής αρχίζει από την ισχύ του άρθρου με το οποίο γίνεται προσθήκη της παρούσας παραγράφου. Το δικαίωμα της μισής άδειας κυκλοφορίας, που ανακαλείται σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας παραγράφου, παραχωρείται σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 4, 5 και 6 του Ν.Δ. 1061/1971 (ΦΕΚ 270 Α)”.
Άρθρο 3
Οι ώρες εργασίας του προσωπικού της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, που εργάζεται με το σύστημα 24ωρης απασχόλησης (φυλακές), μειώνεται από τριάντα επτά και μισή (37 1/2) εβδομαδιαία, σε τριάντα τρεις (33). Οι διατάξεις του άρθρου αυτού θα ισχύουν από 1 Νοέμβρη 1984.
Άρθρο 4
Η παρ. 2 του άρθρου 16 του Ν.Δ. 496/1970 αντικαθίσταται ως εξής:
“2. Η απλή ιδιωτική αλληλογραφία των εθελοντών, κληρωτών και εφέδρων υπαξιωματικών και οπλιτών των Ενόπλων Δυνάμεων, τα ταχυδρομικά δέματα που στέλνονται σ` αυτούς μέχρι βάρους δύο χιλιογράμμων, καθώς και τα δέματα που στέλνονται από στρατευόμενους (νεοσύλλεκτους) και περιέχουν την πολιτική ενδυμασία τους, μέχρι βάρους πέντε χιλιογράμμων, δεν υπόκεινται σε ταχυδρομικά τέλη. Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου των ΕΛΤΑ, που εγκρίνεται από τον Υπουργό Συγκοινωνιών, καθορίζεται το ανώτατο χρηματικό ποσό των ταχυδρομικών επιταγών, που στέλνονται σε εθελοντές, κληρωτούς και έφεδρους υπαξιωματικούς και οπλίτες των Ενόπλων Δυνάμεων και δεν υπόκεινται σε ταχυδρομικά τέλη. Για επιταγές ανώτερου ποσού καταβάλλονται ταχυδρομικά τέλη στο ακέραιο”.
Άρθρο 5
Με εξαίρεση από τις διατάξεις του άρθρου 7 του Ν.Δ. 4246/1962 (ΦΕΚ 152Α), επιτρέπεται η μεταφορά των σορών των νεκρών, το κόμιστρο της οποίας βαρύνει το δημόσιο, να γίνεται και αεροπορικώς μετά από έγκριση της αρμόδιας για την καταβολή των εξόδων μεταφοράς κρατικής αρχής. Όπου υπάρχει γραμμή της Α.Ε. Ολυμπιακής Αεροπορίας, συνδέουσα την Ελλάδα με τη χώρα προέλευσης, οι μεταφορές αυτές γίνονται υποχρεωτικά με αεροπλάνα της ελληνικής αυτής εταιρείας. Οι διατάξεις του άρθρου αυτού ισχύουν από 1.1.1982.
Άρθρο 6
1. Η περίπτωση ιε’ της παρ. 1 του άρθρου 1 του Ν.Δ. 634/1970 (ΦΕΚ 173 Α) (περίπτωση ιε’ της παρ. 1 του άρθρου 1 του κωδικοποιητικού Β.Δ. 306/1973) αντικαθίσταται ως εξής:
“ιε) Τους υπαξιωματικούς και οπλίτες των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας και τους μαθητές των Σχολών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας με τα αστικά λεωφορεία, είτε με στολή είτε χωρίς στολή (με πολιτική περιβολή), με επίδειξη της στρατιωτικής ταυτότητας στην τελευταία περίπτωση”.
2. Η περίπτωση γ’ της παρ. 1 του άρθρου 2 του ίδιου Ν.Δ. 634/1970 (περίπτωση γ της παρ. 1 του άρθρου 2 του κωδικοποιητικού Β.Δ. 306/1973) αντικαθίσταται ως εξής:
“γ) Τους υπαξιωματικούς και οπλίτες των Ενόπλων Δυνάμεων της Χώρας και τους μαθητές των Σχολών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων ασφαλείας με τα υπεραστικά λεωφορεία των ΚΤΕΛ και ΟΣΕ, όταν διακινούνται ιδιωτικά (όχι για υπηρεσιακούς λόγους), είτε με στολή είτε χωρίς στολή (με πολιτική περιβολή), με επίδειξη της στρατιωτικής ταυτότητας στην τελευταία περίπτωση”.
Άρθρο 7
Σημ.: το άρθρο 7 καταργήθηκε με το άρθρο 112 παρ. 5 του Ν. 2094/1992 (ΦΕΚ Α 182).
Άρθρο 8
Σημ.: το άρθρο 7 καταργήθηκε με το άρθρο 112 παρ. 5 του Ν. 2094/1992 (ΦΕΚ Α 182).
Άρθρο 9
Η παρ. 5 του άρθρου 8 του Ν. 588/1977 (ΦΕΚ 148 Α) αντικαθίσταται, αφότου ίσχυσε, όπως παρακάτω:
“5. Οι μεταφερόμενοι όπως παραπάνω υπάλληλοι μπορούν να εξακολουθήσουν να υπάγονται στα ταμεία επικουρικής ασφάλισης στα οποία υπαγόντουσαν σαν υπάλληλοι του ΟΕΑΣ. Οι ίδιοι κατά το παρόν Άρθρο υπάλληλοι του OEΑΣ, όταν αποχωρήσουν από τη δημόσια υπηρεσία σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και οπωσδήποτε συνταξιοδοτηθούν, δικαιούνται να πάρουν από τον, κατά την παράγραφο 6 του παρόντος άρθρου οριζόμενο φορέα (ΟΑΣ), καθολικό διάδοχό του με το παρόν άρθρο καταργούμενου ΟΕΑΣ, το από τις διατάξεις του άρθρου 25 του Β.Δ. 14/29.8.1946 (ΦΕΚ 255 Α), όπως αυτό αντικαταστάθηκε με το άρθρο δεύτερο του Β.Δ. 447/1963 (ΦΕΚ 129 Α/26.8.1963) και παραπέρα τροποποιήθηκε με το άρθρο 19 του Ν.Δ. 4354/1964 (ΦΕΚ 145 Α/28.8.1964), οριζόμενο βοήθημα, για τον με οποιαδήποτε σχέση εργασίας διανυθέντα στον ΟΕΑΣ ή αναγνωρισθέντα από αυτόν, στο Δημόσιο ή άλλα νομικά πρόσωπα και οργανισμούς, χρόνο προϋπηρεσίας τους. Το παραπάνω βοήθημα δικαιούνται να πάρουν, σε περίπτωση θανάτου του υπαλλήλου, κατά τη διάρκεια της υπαλληλικής σχέσης, η χήρα και τα παιδιά αυτού, καθένας κατά ποσοστό του κληρονομικού δικαιώματος αυτών, εφόσον ο αποθανών εδικαιούτο συνταξιοδότησης από το Δημόσιο ή άλλο αρμόδιο κατά νόμο φορέα παροχής κύριας ασφάλισης. Το παραπάνω παρεχόμενο από τον ΟΑΣ ποσό εφάπαξ βοηθήματος, καθώς και το ίδιο που αναλογεί και καταβάλλεται από το Ταμείο Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων ή άλλο αρμόδιο φορέα σε καθένα υπάλληλο της παρούσας παραγράφου, αθροιστικά λαμβανόμενο, δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να είναι ανώτερο από το εφάπαξ βοήθημα που καταβάλλεται από το Ταμείο Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων ή άλλο αρμόδιο φορέα, με βάση τις διατάξεις που ισχύουν κάθε φορά, σε ομοιόβαθμο του ίδιου κλάδου ή της ίδιας ειδικότητας και με τα έτη υπηρεσίας εξ υπαρχής υπάλληλο. Το τυχόν επιπλέον από το παραπάνω ποσό περικόπτεται από το ποσό του βοηθήματος που αναλογεί από τον ΟΑΣ.
Άρθρο 10
Η ισχύς του νόμου αυτού αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εκτός αν διαφορετικά ορίζεται στις επιμέρους διατάξεις.
Παραγγέλλομεν να δημοσιευθή στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το κείμενο του παρόντος και να εκτελεσθή ως νόμος του Κράτους.
Αθήνα, 10 Οκτωβρίου 1984
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Γ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ