Νόμος 1537 ΦΕΚ Α΄48/19.3.1985
Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Διεθνούς Κέντρου Ανώτατων Μεσογειακών Γεωπονικών Σπουδών (C.Ι.Η.Ε.Α.Μ.) και ρύθμιση θεμάτων σχετικών με το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (Μ.Α.Ι.Χ.).
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:
Άρθρο πρώτο
Κυρώνεται και έχει την ισχύ που ορίζει το άρθρο 28 παράγραφος 1 του Συντάγματος η Συμφωνία, που υπογράφτηκε στην Αθήνα στην ελληνική, γαλλική και αγγλική γλώσσα στις 21 Ιανουαρίου 1983, μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Διεθνούς Κέντρου Ανώτατων Μεσογειακών Γεωπονικών Σπουδών (C.Ι.Η.Ε.Α.Ν. – ΔΙΚΑΜΓΣ), και ρυθμίζονται θέματα σχετικά με το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (Μ.Α.Ι.Χ.) και τα παραρτήματά της, το κείμενο των οποίων παρατίθεται κατωτέρω:
Συμφωνία μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Διεθνούς κέντρου ανώτατων Μεσογειακών Γεωπονικών σπουδών (CΙΗΕΑΜ)
Η Κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας αφενός, και ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΩΝ ΓΕΩΠΟΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ (CΙΗΕΑΜ), αφετέρου έχοντας υπόψη τη Συμφωνία της 21ης Μαΐου 1962 για την Ίδρυση Διεθνούς Κέντρου Ανώτατων Μεσογειακών Γεωπονικών Σπουδών και ειδικότερα το άρθρο της 3/1 γ.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του Διεθνούς Κέντρου Ανώτατων Μεσογειακών Γεωπονικών Σπουδών, με απόφαση της 10ης Δεκεμβρίου 1982, αποφάσισε την ίδρυση του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων (Ελλάς) ότι το Ινστιτούτο αυτό έχει την ιδιότητα Ινστιτούτου του ΕΙΗΕΑΜ και κατά συνέπεια απολαύει με ίσους όρους όλων των πλεονεκτημάτων που παρέχονται από το CΙΗΕΑΜ στα διάφορα Ινστιτούτα του.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι η Κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας συναινεί να λάβει τα αναγκαία μέτρα για την λειτουργία του Ινστιτούτου Χανίων ότι τα δύο Μέρη επιβεβαιώνουν τη θέλησή τους να διασφαλίσουν μία στενή συνεργασία μεταξύ των διαφόρων φορέων στην Κρήτη, και ιδίως του Κέντρου Γεωργικής Έρευνας Κρήτης και του Πολυτεχνείου Κρήτης αφενός, και του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων αφετέρου, ιδιαίτερα προκειμένου ν’ αποφευχθεί οποιαδήποτε περιττή επικάλυψη μεταξύ των εγκαταστάσεών τους συμφώνησαν τα ακόλουθα:
1ο Μέρος:
ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Άρθρο 1.
Τοι Ινστιτούτο οργανώνει κύκλους μαθημάτων και εργασίες έρευνας στους τομείς που καθορίζονται στο άρθρο 1 της Συμφωνίας της 21ης Μαΐου 1962 που προαναφέρθηκε. Το Ινστιτούτο θα έχει ειδικότερα για στόχο:
1. Την κατάρτιση στελεχών ικανών να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της γεωργικής παραγωγής, σε όλα τα στάδια και μέχρι την άφιξη στον καταναλωτή, των εξής καλλιεργειών:
α) μεσογειακές καλλιέργειες
β) υποτροπικές καλλιέργειες
γ) οπωροκηπευτικές καλλιέργειες
δ) καλλιέργειες αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών.
2. Κατάρτιση στελεχών για τον προγραμματισμό, την αναδιάρθρωση και μετατροπή των ανωτέρω καλλιεργειών.
3. Κατάρτιση στελεχών για την εφαρμογή και την υλοποίηση της αγροτικής πολιτικής της Ελλάδος και των άλλων μεσογειακών χωρών σε σχέση με την αγροτική πολιτική της ΕΟΚ.
4. Κατάρτιση στελεχών γεωργικών εφαρμογών.
Άρθρο 2.
Συνιστάται μία Συντονιστική Επιτροπή. Η Επιτροπή αυτή αποτελεί ως προς το Ινστιτούτο το πλαίσιο συντονισμού των Ελληνικών Δημόσιων Υπηρεσιών και Δημόσιων Φορέων, όπως επίσης και του Κέντρου Γεωργικής `Έρευνας Κρήτης και των λοιπών ελληνικών φορέων που οι δραστηριότητές τους είναι συναφείς μ’ εκείνες του Ινστιτούτου.
Η Συντονιστική Επιτροπή δίνει τη γνώμη της στο Διεύθυνση του Ινστιτούτου ως προς τις μεθόδους διδασκαλίας και τους όρους διεξαγωγής των σπουδών και συμμετέχει στην κατάρτιση του προγράμματος σπουδών και ερευνών.
Η σύνθεση της εγκρίνεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου που λαμβάνεται μετά από πρόταση των Ελληνικών Αρχών οι οποίες καθορίζουν και τους όρους λειτουργίας της.
Άρθρο 3.
Ο Διευθυντής του Ινστιτούτου διορίζεται από το Διοικητικό Συμβούλιο του CΙΗΕΑΜ βάσει πίνακα που καταρτίζεται από την Κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Άρθρο 4.
Η μετάφραση και η διερμηνεία των μαθημάτων του Ινστιτούτου Χανίων εξασφαλίζονται στις επίσημες γλώσσες του Διεθνούς Κέντρου.
2ο Μέρος:
ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
Άρθρο 5.
Η Κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας θέτει δωρεά στη διάθεση του CΙΗΕΑΜ τα γήπεδα, κτίρια, εγκαταστάσεις και εξοπλισμούς που είναι αναγκαίοι για τη δραστηριότητα του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων.
Αυτά τα γήπεδα, κτίρια, εγκαταστάσεις και εξοπλισμοί θα περιγραφούν σε έγγραφο που θ` αποτελέσει παράρτημα στην παρούσα Συμφωνία.
Η Κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας θ` αναλάβει σύμφωνα με όρους που θα συμφωνηθούν μεταξύ των δύο Μερών τις επεκτάσεις και βελτιώσεις που τυχόν θα κριθούν αναγκαίες για την αντιμετώπιση μεταγενέστερης ανάπτυξης της δραστηριότητας του Ινστιτούτου.
Άρθρο 6.
Για να καταστεί δυνατή η πραγματική έναρξη λειτουργίας του Ινστιτούτου στις αρχές του ακαδημαϊκού έτους 1983 – 1984, και μέχρι την αποπεράτωση των προβλεπόμενων εργασιών και κατασκευών, η Κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας θα πάρει τ’ αναγκαία προσωρινά μέτρα.
Άρθρο 7.
Τα γήπεδα, κτίρια, εγκαταστάσεις και εξοπλισμοί που αναφέρονται στο άρθρο 5 παραμένουν στην κυριότητα της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας, η οποία αναλαμβάνει τα έξοδα συντήρησης ανακαίνισης και διαχείρισης.
Καμία τροποποίηση αυτών των γηπέδων, κτιρίων, εγκαταστάσεων και εξοπλισμών δεν είναι δυνατή χωρίς την προηγούμενη συγκατάθεση της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Σε περίπτωση διακοπής των δραστηριοτήτων του Ινστιτούτου, τα γήπεδα, κτίρια, εγκαταστάσεις και εξοπλισμοί επαναφέρονται αυτοδικαίως και χωρίς έξοδα στη διάθεση της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Άρθρο 8.
Τα δύο Μέρη θα λάβουν τα προσήκοντα μέτρα για τη διασφάλιση μεταξύ των φορέων στην Κρήτη, και κυρίως του Κέντρου Γεωργικής Έρευνας Κρήτης και του Πολυτεχνείου Κρήτης αφενός και του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων αφετέρου, της αναγκαίας συνεργασίας για την καλή λειτουργία αυτών των ιδρυμάτων προκειμένου κυρίως ν’ αποφευχθεί κάθε περιττή επικάλυψη μεταξύ των εγκαταστάσεών τους.
3ο μέρος:
ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Άρθρο 9.
Κάθε συμβαλλόμενο Μέρος μπορεί να ζητήσει την έναρξη διαβουλεύσεων όσον αφορά την εφαρμογή και ερμηνεία των διατάξεων της παρούσας Συμφωνίας.
Άρθρο 10.
Η παρούσα Συμφωνία αρχίζει να ισχύει μετά από την γνωστοποίηση από τις Ελληνικές Αρχές της ολοκλήρωσης των διαδικασιών που απαιτούνται από την εθνική τους νομοθεσία. Οι διατάξεις της Συμφωνίας εφαρμόζονται προσωρινά από την υπογραφή της.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ
Αθήνα, 29 Φεβρουαρίου, 1984
Α.Π. 1442 Κύριο Georges Estievenart
Γενικό Γραμματέα Διεθνούς Κέντρου Ανώτατων Μεσογειακών Γεωπονικών Σπουδών 11 rye Newton 75116 Paris – FRANCE
Κύριε Γενικέ Γραμματέα,
Ευχαρίστως σας αναγγέλλω ότι η Ελληνική Κυβέρνηση, σύμφωνα με το άρθρο 5 της Συμφωνίας της 21.1.1983 μεταξύ Ελλάδας και CΙΗΕΑΜ, ολοκλήρωσε τις απαιτούμενες διαδικασίες και είναι σε θέση να διαθέσει στο CIΗΕΑΜ τα γήπεδα, κτίρια, εγκαταστάσεις και εξοπλισμούς που είναι απαραίτητοι στις δραστηριότητες του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων, για μια περίοδο 30 ετών δυναμένης να ανανεωθεί. Σύμφωνα με το προμνησθέν άρθρο σας επισυνάπτω το έγγραφο που περιγράφει αυτά τα γήπεδα, κτίρια, εγκαταστάσεις και εξοπλισμούς και το οποίο θ` αποτελέσει παράρτημα, μετά από επίσημη έγκρισή σας, στη Συμφωνία της 21.1.1983. Ευαρεστηθείτε να δεχθείτε, Κύριε Γενικέ Γραμματέα, τη διαβεβαίωση της υψηλής εκτίμησής μου.
(υπογραφή) Κ. ΒΑ`Ι`ΤΣΟΣ
CΕΝΤRΕ ΙΝΤΕRΝΑΤΙΟΝΑL DE HAUTES ETUDES ΑCRΟΝΟΜΙQUΕS ΜΕDΙΤΕRRΑΝΕΕΝΝΕS
ΙΝΤΕΜΝΑΤΙΟΝΑΙ
CΕΝΤRΕ ΑDVΑΝCΕD
ΜΕDΙΤΕRRΑΝΕΑΝ
ΑGROΝΟΜΙC STUDIES
11, RUΕ ΝΕWΤΟΝ – 75116 ΡΑRIS
ΤΕL. 720-70-03 ΤΕLΕΧ CΙΜΕD 620130 F
Le Secretaire General
The Secretary General
Κύριε Υπουργέ,
Με επιστολή της 29ης Φεβρουαρίου 1984, είχατε την καλωσύνη να με πληροφορήσετε ότι η ελληνική Κυβέρνηση εκπλήρωσε τις προσήκουσες διατυπώσεις, διά να βάλη εις την διάθεσιν του CΙΗΕΑΜ, σύμφωνα με το άρθρο 5 της συμβάσεως της 21ης Ιανουαρίου 1983 μεταξύ Ελλάδος και του CΙΗΕΑΜ, τα οικόπεδα και τα κτίρια τα απαραίτητα διά τις δραστηριότητες του Αγρονομικού Μεσογειακού Ινστιτούτου Χανίων, διά περίοδον 30 ετών ανανεώσιμον. Επ ύονόματι του Κέντρου, έχωμε την ευχαρίστηση να σας γνωρίσω τα κτίρια και οικόπεδα που προορίζονται διά τις δραστηριότητες του Μ.Α.Ι. Χανίων, είναι τα ίδια με τα σχέδια που θελήσατε να μου παραδώσετε, ομοίως αναγραφόμενα εις το παράρτημα 5 παράγραφος 2η της Συμβάσεως της 21ης Ιανουαρίου 1983. Χαίρομαι προσωπικά με την προοπτική να δω το ΜΑΙ Χανίων να αρχίσει ούτως να λειτουργεί σε κοντινή προθεσμία, και σας παρακαλώ, Κύριε Υπουργέ, να πιστέψετε εις την ιδιαίτερη εκτίμησή μου.
GEORGES ESTIEVENART
Γενικός Γραμματέας
Κύριος Κωνσταντίνος ΒΑ`Ι`ΤΣΟΣ Υπουργός Οικονομικών Πλατεία Συντάγματος Αθήναι CRECE
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ
στη Συμφωνία της 21.1.1983 μεταξύ
Ελλάδας και CΙΗΕΑΜ (άρθρο 5).
ΓΕΝΙΚΟ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΟ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ.
ΣΧΕΔΙΟ 2Α.
Α. Αίθουσες διδασκαλίας
Β. Κύριο κτιριακό συγκρότημα
Γ. Οικία Διευθυντή
Α. ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ
Σχέδιο 17Α: Αίθουσες διδασκαλίας Α και Β (αριθ. 4 και 5). Γραφείο καθηγητών, γραφείο μεταφραστών (αριθ. 2β και 2γ). Β. ΚΥΡΙΟ ΚΤΙΡΙΑΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ.
Σχέδιο 21 Α: Γραφεία καθηγητών ΜΑΙΧ (αριθ. 8, 9, 13, 14 και 15), αίθουσες ηλεκτρονικού υπολογιστή, τέλεξ, βοηθητικός και αποθηκευτικός χώρος (αριθ. 11, 10, 12 και 16).
Σχέδιο 22Α: Αίθουσες διδασκαλίας και βιβλιοθήκης, χώρος αποθήκης βιβλίων, φωτοτυπικών μηχανημάτων και πολυγράφου, Γραμματείας ΜΑΙΧ, Συμβουλίου καθηγητών, Γραφείο Δ/ντη ΜΑΙΧ με όλους τους βοηθητικούς χώρους, Διευθυντή Σπουδών, χώρος υποδοχής, λογιστηρίου, τραπεζαρία, μαγειρείο, αίθουσα ψυχαγωγίας και το οικοτροφείο, που εμφαίνονται αντίστοιχα με τα στοιχεία 11α, 11β, 8, 8α, 21, 9γ, 22, 10β, και 10γ και 9β, 10δ, 10α, 10ε και 10στ, 5, 6 (δηλ. 6α, 6β, 6γ, 6δ, 6ε, 6στ), 3, 7 (δηλ. 7α, 7β, 7γ) και τα εργαστήρια που εμφαίνονται με τους αριθ. 12 (α, β, γ), 14 (α, β) και 16 (α, β, γ). Σχέδιο 6Α: Δωμάτιο Καθηγητή ΜΑΙΧ και ο βοηθητικός χώρος (αριθ. 2 και 5). Σχέδιο 7Α: Ολόκληρος ο Β` όροφος. Γ. ΚΑΤΟΙΚΙΑ Δ/ΝΤΟΥ ΜΑΙΧ. Το κτίριο που εμφαίνεται με το στοιχείο Γ στο Γενικό τοπογραφικό διάγραμμα (σχέδιο 2Α).
Άρθρο δεύτερο
1. Η εφαρμογή και η υλοποίηση της Συμφωνίας ανατίθεται στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, τον Προϋπολογισμό του οποίου βαρύνουν οι δαπάνες συνεισφοράς της Χώρας μας στο ΔΙΚΑΜΓΣ. Οι δαπάνες για την προμήθεια εξοπλισμού, υλικών καθώς και οι πάσης φύσεως λειτουργικές και λοιπές ανάγκες του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων καλύπτονται με ετήσια επιχορήγηση, που βαρύνει τον Τακτικό Προϋπολογισμό του ΥΠΕΘΟ και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
2. Στις δαπάνες του ΜΑΙΧ ασκείται έλεγχος από την Ελεγκτική Επιτροπή του ΔΙΚΑΜΓΣ. Ο Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ορίζει Πάρεδρο, ο οποίος προτείνεται από τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας, ως μέλος της Ελεγκτικής Επιτροπής του ΔΙΚΑΜΓΣ. Τα έξοδα συμμετοχής του καθώς και η αποζημίωση για την εκτέλεση των καθηκόντων του στην παραπάνω Επιτροπή καλύπτονται από το ΔΙΚΑΜΓΣ.
Άρθρο τρίτο
1. Η Συντονιστική Επιτροπή του άρθρου 2 της Συμφωνίας εδρεύει στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας κατά τη διαδικασία που καθορίζεται στο άρθρο 2 της Συμφωνίας. Η Συντονιστική Επιτροπή αποτελείται από τα εξής τακτικά και αναπληρωματικά μέλη: α) Τον Αντιπρόσωπο της Ελλάδας στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΙΚΑΜΓΣ,
β) Τον Αναπληρωτή του Αντιπροσώπου της Ελλάδας στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΙΚΑΜΓΣ,
γ) Τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών ή τον αναπληρωτή του,
δ) Τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας ή τον αναπληρωτή του,
ε) Τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Γεωργίας ή τον αναπληρωτή του, στ) Τον εκπρόσωπο του Υπουργείου εθνικής παιδείας και Θρησκευμάτων ή τον αναπληρωτή του,
ζ) Τον εκπρόσωπο του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας ή τον αναπληρωτή του,
η) Τον εκπρόσωπο του Πολυτεχνείου Κρήτης ή τον αναπληρωτή του,
θ) Τον εκπρόσωπο της ΠΑΣΕΓΕΣ ή τον αναπληρωτή του.
2. Με απόφαση του Υπουργού εθνικής οικονομίας, που δημοσιεύεται στην εφημερίδα της κυβερνήσεως, καθορίζονται οι όροι λειτουργίας της Συντονιστικής επιτροπής. Ο Πρόεδρος και τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής παρέχουν τις υπηρεσίες τους χωρίς αμοιβή. Οι πάσης φύσεως αποζημιώσεις, που αφορούν μετακινήσεις του Προέδρου και των μελών της Συντονιστικής Επιτροπής, βαρύνουν τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και καθορίζονται με απόφαση του ίδιου Υπουργού.
Άρθρο τέταρτο
1. Για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων, που δημιουργούνται από τις σχέσεις της Ελλάδας με το ΔΙΚΑΜΓΣ και τη λειτουργία του ΜΑΙΧ καθώς και την υλοποίηση του έργου και τη γραμματειακή εξυπηρέτηση της Συντονιστικής Επιτροπής, συνιστάται στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, Γραμματεία με τον τίτλο ” Γραμματεία Συντονιστικής Επιτροπής Ελλάδας – ΜΑΙΧ – ΔΙΚΑΜΓΣ”.
2. Τα θέματα οργάνωσης, λειτουργίας και στελέχωσης σε προσωπικό της Γραμματείας ρυθμίζονται εκάστοτε με αποφάσεις του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
Άρθρο πέμπτο
1. Με την έναρξη της ισχύος του παρόντος νόμου εγκρίνονται αναδρομικά πράξεις ή δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν βάσει των άρθρων 5,6 και 10 εδάφ. 2 της Συμφωνίας.
2. Η ισχύς του παρόντος αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην εφημερίδα της κυβερνήσεως.
Παραγγέλλουμε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως νόμου του Κράτους.
Αθήνα, 19 Μαρτίου 1985
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΝΤ. ΣΑΡΤΖΕΤΑΚΗΣ