Νόμος 1545 ΦΕΚ Α΄91/20.5.1985
Εθνικό σύστημα προστασίας από την ανεργία και άλλες διατάξεις .

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

Άρθρο 1
Γενικές Διατάξεις.
Στον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) ανατίθεται η εφαρμογή και λειτουργία εθνικού συστήματος προστασίας από την ανεργία (ΕΣΠΑ) με σκοπό την προστασία των εργαζομένων από τις συνέπειες που δημιουργεί η ανεργία και την απόκτηση κρατικού χρέους σύμφωνα με τις επόμενες διατάξεις.

Άρθρο 2
Επιδότηση νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας.
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με την παρ. 1 του άρθρου 57 του ν.4472/2017

1.Ο ΟΑΕΔ καταβάλλει ειδικό επίδομα σε άνεργους νέους ηλικίας μέχρι 29 ετών συμπληρωμένων, εφόσον:
α) έχουν συμπληρώσει το 20ό έτος της ηλικίας τους και οι άνδρες έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις ή έχουν απαλλαγεί νόμιμα,
β) εγγραφούν στα ειδικά μητρώα άνεργων νέων που τηρεί ο ΟΑΕΔ, μέσα σε τρεις μήνες από τη συμπλήρωση του 20ού έτους της ηλικίας τους ή από την απόλυσή τους από το στρατό ή την απαλλαγή τους από τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις. Οι μαθητές, σπουδαστές ή φοιτητές οποιασδήποτε εκπαιδευτικής βαθμίδας πρέπει να εγγραφούν στα ίδια μητρώα μέσα σε 3 μήνες αφότου λάβουν τον τίτλο σπουδών τους. Αν διακόψουν τις σπουδές, η εγγραφή πρέπει να γίνει μέσα σε 3 μήνες από τη διακοπή ή το αργότερο μέσα σε 2 μήνες από τη λήξη του σπουδαστικού έτους στο οποίο φοιτούσαν όταν διέκοψαν τις σπουδές τους. Για Έλληνες μαθητές, σπουδαστές ή φοιτητές του εξωτερικού η προθεσμία ορίζεται τετράμηνη για όλες τις περιπτώσεις και αρχίζει από την ημέρα επανόδου τους στην Ελλάδα,
γ) παραμείνουν άνεργοι για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 12 μηνών από την ημέρα εγγραφής τους στα ειδικά μητρώα, χωρίς να υπολογίζεται τυχόν χρόνος ασθένειας του ανέργου ή ευκαιριακής και μέχρι 2 μήνες απασχόλησης τους. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, ύστερα από πρόταση του Δ.Σ. του ΟΑΕΔ, η χρονική περίοδος παραμονής στην κατάσταση ανεργίας μπορεί να μειωθεί σε 6 μήνες.

2. Το επίδομα καταβάλλεται για χρονικό διάστημα 5 μηνών κατά ανώτατο όριο από την ημέρα που θεμελιώνεται το δικαίωμα για επιδότηση, το ποσό δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από 20 ούτε μικρότερο από ημερήσια βασικά επιδόματα ανεργίας το μήνα.

3. Δεν δικαιούνται το επίδομα:
α) όσοι μετά την παραπάνω εγγραφή τους στα μητρώα ανέργων πραγματοποίησαν 80 ημερομίσθια σε συνεχή ή διαλείπουσα απασχόληση ή ασκούν οποιοδήποτε ελευθέριο ή άλλο επάγγελμα,
β ) οι σύζυγοι ή τα παιδιά που απασχολούνται σε επιχείρηση του ή της συζύγου, του πατέρα ή της μητέρας,
γ) όσοι συνταξιοδοτούνται ή έχουν σύζυγο που εργάζεται ή συνταξιοδοτείται ή λαμβάνει το παραπάνω ειδικό επίδομα,
δ) όσοι έχουν επιδοτηθεί για ανεργία, ε) όσοι απασχολούνται σε γεωργικές, δασικές ή κτηνοτροφικές εργασίες

4. Ο άνεργος που δεν αποδέχεται απασχόληση που του προσφέρεται και ιδίως σε βραχυχρόνια προγράμματα κοινωφελών έργων του δημοσίου, των Ο.Τ.Α. ή επιχειρήσεων που εποπτεύονται από ΟΤΑ ή αρνείται να υποβληθεί σε επαγγελματική κατάρτιση ή μετεκπαίδευση σε εκπαιδευτική μονάδα του Ο.Α.Ε.Δ. ή φορέα που συνεργάζεται με τον Ο.Α.Ε.Δ., στερείται το δικαίωμα επιδότησης.

5.Με αποφάσεις του Υπουργού Εργασίας, που εκδίδονται με πρόταση του Δ.Σ. του ΟΑΕΔ, καθορίζονται:
α) το ύψος του επιδόματος που καταβάλλεται κάθε φορά σύμφωνα με όσα ορίζονται στην παράγραφο 2, καθώς και η διάρκεια καταβολής του. Το επίδομα αυτό μπορεί να ορίζεται γενικά για όλους ή για ορισμένες κατηγορίες δικαιούχων ανάλογα με την ηλικία τους, την οικογενειακή ή οικονομική τους κατάσταση ή κατά περιοχές της Χώρας,
β) η διαδικασία και τα κατά περίπτωση δικαιολογητικά που απαιτούνται για την καταβολή του επιδόματος,
γ) ο έλεγχος ανεργίας, αναστολής ή διακοπής της επιδότησης και ο χρόνος παραγραφής του δικαιώματος για την είσπραξη του επιδόματος,
δ) κάθε άλλη λεπτομέρεια αναγκαία για την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος.

6. Τα επιδόματα που καταβάλλονται σύμφωνα με τις διατάξεις αυτού του άρθρου απαλλάσσονται από κάθε φόρο, τέλη χαρτοσήμου και γενικά από κρατήσεις για το δημόσιο και τρίτους, δεν εκχωρούνται και δεν κατάσχονται.

Άρθρο 3
Τακτική επιδότηση ανεργίας.

1. Άνεργος θεωρείται εκείνος που μετά τη λύση ή τη λήξη της εργασιακής σχέσης αναζητεί εργασία, αποδέχεται να απασχοληθεί σε εργασία που του προσφέρεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Ο.Α.Ε.Δ. στον ευρύτερο επαγγελματικό του κλάδο ή δέχεται να παρακολουθήσει προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή μετεκπαίδευσης και γενικά επωφελείται από κάθε περίπτωση δυνατότητας για απασχόληση.

2. Δεν θεωρούνται άνεργοι:
α) όσοι απασχολούνται ή ασκούν οποιοδήποτε ελευθέριο ή άλλο επάγγελμα ή είναι επιχειρηματίες ή η κύρια απασχόλησή τους είναι οι γεωργικές, δασικές ή κτηνοτροφικές εργασίες, εκτός από τους υπαγόμενους στην ασφάλιση του ΙΚΑ,
β) οι σύζυγοι ή τα παιδιά που απασχολούνται σε επιχείρηση ή εκμετάλλευση του ή της συζύγου, του πατέρα ή της μητέρας,
γ)…..
Σημ.: όπως η περίπτωση γ΄ ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 30 παρ.4 του Ν.4144/2013 (ΦΕΚ Α 88/18.4.2013),όπως αυτό αντικαταστάθηκε με το άρθρο 56 Ν.4430/2016,ΦΕΚ Α 205/31.10.2016.
δ)Όσοι συνταξιοδοτούνται από το Δημόσιο ή από οποιοδήποτε συνταξιοδοτικό οργανισμό κύριας ή επικουρικής ασφάλισης με ποσό ίσο ή μεγαλύτερο από το κάθε φορά κατώτερο όριο σύνταξης που καταβάλει το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων (Ι.Κ.Α.) στους ασφαλισμένους με εξαίρεση όσους λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.6 του άρθρου 1 του Ν. 3227/2004 (ΦΕΚ Α 31)
ε) όσοι υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις,
στ) όσοι εκτίουν ποινή στερητική της ελευθερίας ή υποβάλλονται σε μέτρα ασφαλείας ή σε ποινικό σωφρονισμό με αναμορφωτικά ή θεραπευτικά μέτρα, μέσα σε σωφρονιστικά ή αναμορφωτικά ή θεραπευτικά καταστήματα.

Άρθρο 4
Προϋποθέσεις επιδότησης.

1. Για να δικαιούται επίδομα ο άνεργος πρέπει να έχει πραγματοποιήσει 125 ημέρες εργασίας στην ασφάλιση κλάδου ανεργίας του Ο.Α.Ε.Δ. Τα ημερομίσθια αυτά πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί μέσα στους τελευταίους 14 μήνες πριν από τη λύση της εργασιακής σχέσης. Δεν λαμβάνονται υπόψη τα ημερομίσθια του τελευταίου δίμηνου.

2. Αρκούν 100 ημερομίσθια προκειμένου για:
α) οικοδόμους των νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης.
“β) απασχολούμενους σε τουριστικά και άλλα εποχιακά επαγγέλματα, για τους οποίους μετά τη δεύτερη περίοδο απασχόλησης ως χρονικό διάστημα υπολογισμού των ημερομισθίων λαμβάνεται το δωδεκάμηνο πριν από τη λύση της σχέσης εργασίας, χωρίς να αφαιρούνται τα ημερομίσθια του τελευταίου διμήνου. Για την απασχόληση στο δίμηνο αυτό οι εργοδότες υποχρεούνται να χορηγούν βεβαίωση, ο τύπος και το περιεχόμενο της οποίας καθορίζονται με απόφαση του Δ.Σ. του Ο.Α.Ε.Δ.. Για την εφαρμογή της διάταξης αυτής, ως εποχιακή θεωρείται η εργασία που παρέχεται σε επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις, υποκαταστήματα ή παραρτήματα επιχειρήσεων οι οποίες από τη φύση τους, τις καιρικές ή ιδιαίτερες συνθήκες ή λόγω των χρησιμοποιούμενων πρώτων υλών λειτουργούν κατά ημερολογιακό έτος για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από δύο και μικρότερο από εννέα μήνες, κατά το υπόλοιπο δε χρονικό διάστημα του ημερολογιακού έτους δεν απασχολούν προσωπικό που υπερβαίνει το 25% του μέσου όρου του προσωπικού, το οποίο απασχολούν κατά την περίοδο αιχμής της δραστηριότητας τους
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 24 του Ν. 1836/1989 (ΦΕΚ Α 89), αντικαταστάθηκε πάλι με το άρθρο 31 παρ.1 του Ν.4144/2013 (ΦΕΚ Α 88/18.4.2013)
γ) εργάτες που απασχολούνται στα μηχανοκίνητα μέσα αλιείας (μηχανότρατες, πεζότρατες, γρι γρι) και στα σμυριδορυχεία.
Τα ημερομίσθια αυτά πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί μέσα στο χρονικό διάστημα που ορίζεται από την προηγούμενη παράγραφο και στην αντίστοιχη επαγγελματική κατηγορία.

3. Με αποφάσεις του Υπουργού Εργασίας μετά πρόταση του Δ.Σ. του ΟΑΕΔ μπορούν:
α) τα ημερομίσθια που αναφέρονται στην παράγραφο 1 να μειωθούν μέχρι 100 για όλους ή για ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων,
β) η προϋπόθεση των 100 ημερομισθίων για την επιδότηση των άνεργων οικοδόμων της προηγούμενης παραγράφου να επεκτείνεται σε όλες ή σε ορισμένες περιοχές της Χώρας.
Με τον ίδιο τρόπο είναι δυνατή η τροποποίηση ή κατάργηση αυτών των αποφάσεων, αν ο κλάδος ανεργίας δεν μπορεί να ανταποκριθεί οικονομικά στην πρόσθετη επιβάρυνση που προκαλείται από την παραπάνω μείωση των προϋποθέσεων.

4. Σημ.: όπως η παρ. 4 του άρθρου 4 καταργήθηκε με το άρθρο 22 παρ. 8 του Ν. 1836/1989 (ΦΕΚ Α 89).

5. Κατ` εξαίρεση για τους εποχιακά απασχολούμενους στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις του Νομού Λευκάδος κατά το έτος 2003, αρκούν εβδομήντα πέντε ημερομίσθια για τη χορήγηση του τακτικού επιδόματος ανεργίας.
Σημ.: όπως η παρ.5 προστέθηκε με την παρ.7 του Ν. 3227/2004 (ΦΕΚ Α 31)

Άρθρο 5
Προϋποθέσεις πρώτης επιδότησης.

1. Ο ασφαλισμένος άνεργος που επιδοτείται για πρώτη φορά, εκτός από τις κατά περίπτωση προϋποθέσεις του προηγούμενου άρθρου, πρέπει να έχει πραγματοποιήσει και ανά 80 ημερομίσθια κατ’ έτος, στο αμέσως προηγούμενα από την έναρξη της επιδότησης 2 έτη. Η προϋπόθεση αυτή δεν ισχύει για τους εφέδρους, που απολύονται από τις τάξεις του στρατεύματος.

2. Ο ασφαλισμένος άνεργος που επιδοτείται για πρώτη φορά δικαιούται επίδομα και στην περίπτωση που έχει πραγματοποιήσει μέσα στα τελευταία 2 έτη πριν από τη λύση της εργασιακής του σχέσης 200 τουλάχιστον ημέρες εργασίας από τις οποίες ανά 80 τουλάχιστον κατ` έτος. Τα ημερομίσθια των 2 τελευταίων μηνών δεν υπολογίζονται.

Άρθρο 6
Διάρκεια επιδότησης.

1. Η διάρκεια καταβολής του επιδόματος ανεργίας, ανάλογα με τον αριθμό των ημερομισθίων που έχει πραγματοποιήσει ο ασφαλισμένος, σύμφωνα με τις διατάξεις των παρ. 1 και 2 του άρθρου 4, ορίζεται ως εξής:
α) Για 125 τουλάχιστον ημέρες εργασίας ή 100 στις περιπτώσεις των παραγράφων 2 και 3 του άρθρου 4, επίδομα τεσσάρων (4) μηνών.
β) Για 150 τουλάχιστον ημέρες εργασίας, επίδομα πέντε (5) μηνών.
γ) Για 180 τουλάχιστον ημέρες εργασίας, επίδομα επτά (7) μηνών.
δ) για 220 ημέρες εργασίας επίδομα δέκα (10) μηνών
ε) για 250 ημέρες εργασίας επίδομα δώδεκα (12) μηνών.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 37 παρ. 2 του Ν. 1892/1990 (Α` 101)

2. Για όσους δικαιούνται επίδομα σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 5 η διάρκεια είναι:
α) Για 200 τουλάχιστον ημέρες εργασίας, επίδομα τεσσάρων (4) μηνών.
β) Για 250 τουλάχιστον ημέρες εργασίας, επίδομα πέντε (5) μηνών.
γ) Για 300 τουλάχιστον ημέρες εργασίας, επίδομα επτά (7) μηνών”.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 26 του ν. 1836/1989 (ΦΕΚ Α 89), αντικαταστάθηκε πάλι με την παρ. 1 του άρθρου 2 του Ν. 1874/1990 (ΦΕΚ Α 18).

3. Προκειμένου για οικοδόμους του εδαφίου α της παρ. 2 του άρθρου 4, οι αναφερόμενες στα εδάφια β` και γ` της παρ. 1 και στα εδάφια α`, β` και γ` της παρ. 2 του άρθρου αυτού προϋποθέσεις ημερών εργασίας μειώνονται αντίστοιχα κατά 20 ημέρες.

4. Οι παραπάνω ασφαλισμένοι δικαιούνται επίδομα για δέκα (10) μήνες, εφ` όσον κατά το χρονικό διάστημα των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 4 ή των δύο (2) ετών της παραγράφου 2 του άρθρου 5 έχουν πραγματοποιήσει 210 ή 350 ημερομίσθια αντίστοιχα και έχουν συμπληρώσει το 49ο έτος της ηλικίας τους κατά την έναρξη της επιδότησης”.

5. Αν ο ασφαλισμένος εξακολουθεί να είναι άνεργος και μετά τη λήξη των παραπάνω χρονικών διαστημάτων μπορεί ύστερα από απόφαση του Δ.Σ. του Ο.Α.Ε.Δ. να λάβει ειδικό επίδομα μέχρι 15 ημερήσια επιδόματα ανεργίας το μήνα και για 3 το πολύ μήνες.

6. Για κάθε μήνα επιδότησης καταβάλλονται 25 ημερήσια επιδόματα.

7. Μετά τη συμπλήρωση των ορίων επιδότησης των προηγούμενων παραγράφων για νέα επιδότηση, ο ασφαλισμένος απαιτείται να πραγματοποιήσει και πάλι τις ημέρες εργασίας των παραγράφων 1-3 του άρθρου 4.

Ημέρες εργασίας, που προηγούνται της λήξης, της πρώτης αναστολής ή διακοπής της επιδότησης, δεν λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό νέας επιδότησης
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 31 παρ.2 του Ν.4144/2013 (ΦΕΚ Α 88/18.4.2013)

8. Από 1.1.2013, σε κάθε περίπτωση τα ημερήσια επιδόματα ανεργίας, εντός της προηγούμενης από την εκάστοτε έναρξη της επιδότησης λόγω ανεργίας, τετραετίας, δεν είναι δυνατόν να είναι περισσότερα των τετρακοσίων πενήντα (450). Εάν εντός της τετραετίας ο άνεργος έχει επιδοτηθεί για χρονικό διάστημα μικρότερο των τετρακοσίων πενήντα (450) ημερήσιων επιδομάτων, δικαιούται να επιδοτηθεί λόγω ανεργίας για τον υπόλοιπο αριθμό ημερήσιων επιδομάτων, μέχρι τη συμπλήρωση του ανώτατου ορίου των τετρακοσίων πενήντα (450) ημερήσιων επιδομάτων. Από 1.1.2014 τα ημερήσια επιδόματα ανεργίας στην τετραετία δεν είναι δυνατόν να είναι περισσότερα των τετρακοσίων (400)

Σημ.: όπως η παράγραφος 8 προστέθηκε με το άρθρο 39 παρ.1 Ν.3986/2011, ΦΕΚ Α 152/1.7.2011.

9. Οι δικαιούχοι τακτικής επιδότησης ανεργίας, με βάση τη διάταξη της περίπτωσης β` της παρ. 2 του άρθρου 4 του ν. 1545/1985 (Α` 91) όπως ισχύει, οι οποίοι στα κρίσιμα χρονικά διαστήματα, που προβλέπονται από τις διατάξεις των παραγράφων 1 και 2 περίπτωση β` εδάφιο πρώτο, του άρθρου 4 του ν. 1545/1985, έχουν πραγματοποιήσει από 100 έως 149 ημέρες εργασίας, δικαιούνται επίδομα τακτικής ανεργίας διάρκειας 3 μηνών και 5 ημερών.
Οι διατάξεις της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου, του άρθρου 2 του ν. 1874/1990 (Α` 18) και της παρ. 1 του άρθρου 37 του ν. 1892/1990 (Α` 101) δεν ισχύουν για τους δικαιούχους του πρώτου εδαφίου της παρούσας παραγράφου.
Η πρώτη, από την ισχύ της παρούσας, επιδότηση των δικαιούχων του πρώτου εδαφίου δεν εμπίπτει στον περιορισμό της προηγούμενης παραγράφου 8.
Ομοίως δεν εμπίπτουν στον ανωτέρω περιορισμό, επόμενες επιδοτήσεις για τους δικαιούχους τακτικής ανεργίας, που θεμελιώνονται με βάση την παρούσα και μόνο παράγραφο.
Οι διατάξεις της παρούσας παραγράφου δύνανται να εφαρμοστούν και σε δικαιούχους του ανωτέρω πρώτου εδαφίου, οι οποίοι έχουν πραγματοποιήσει από 150 έως 230 ημέρες εργασίας. Το δικαίωμα αυτό ασκείται ύστερα από αμετάκλητη, έγγραφη δήλωση των ενδιαφερομένων προς τον ΟΑΕΔ.
Στις ρυθμίσεις της παρούσας εντάσσονται οι δικαιούχοι που η εργασιακή τους σχέση λύθηκε από 31.8.2013 και μετά.
Σημ.: όπως η παράγραφος 9 προστέθηκε με το άρθρο 26 Ν.4203/2013,ΦΕΚ Α 235/1.11.2013,και τροποποιήθηκε με το άρθρο 54 Ν.4301/2014,ΦΕΚ Α 223/7.10.2014.

Άρθρο 7
Προϋποθέσεις επιδότησης, ύψος επιδόματος ανεργίας, παραγραφή αξιώσεων.

1. Ο άνεργος που δεν αποδέχεται να απασχοληθεί σε εργασία που του προσφέρεται στον ευρύτερο επαγγελματικό του κλάδο ή δεν δέχεται να παρακολουθήσει προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης του Ο.Α.Ε.Δ. ή άλλων φορέων που συνεργάζονται με τον Ο.Α.Ε.Δ. για την ταχύρρυθμη κατάρτιση του εργατικού δυναμικού χάνει την αξίωση για επιδότηση.
Ως εργασία στον ευρύτερο επαγγελματικό κλάδο θεωρείται εκείνη που εμπίπτει στην ομάδα επαγγελμάτων ή ειδικοτήτων ή εργασιών που ανάγονται στην τελευταία απασχόληση ή στην επαγγελματική κατάρτιση, γνώση ή εμπειρία του ασφαλισμένου.
Με αποφάσεις του Υπουργού Εργασίας που εκδίδονται με γνώμη του ΔΣ. του Ο.Α.Ε.Δ. καθορίζονται σε ευρείες ομάδες τα συναφή επαγγέλματα, οι ειδικότητες ή οι εργασίες που συναπαρτίζουν τους ευρύτερους επαγγελματικούς κλάδους.

2. Ο άνεργος, του οποίου η εργασιακή σχέση τερματίζεται με εκούσια αποχώρηση, δεν αποκτά δικαίωμα επιδότησης.

3. Ο άνεργος του οποίου η εργασιακή σχέση καταγγέλεται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5 του ν. 2112/1920 ή της παραγράφου 2 του άρθρου 6 του β.δ. 16.11.1.20 στερείται το δικαίωμα επιδότησης ανεργίας, εκτός αν απαλλαγεί από την κατηγορία με βούλευμα ή δικαστική απόφαση. Η επιδότηση καταβάλλεται ύστερα από δήλωση του ανέργου, που υποβάλλεται μέσα σε 30 μέρες από τη δημοσίευση του βουλεύματος ή της απόφασης.

4. Η παράγραφος 1 του άρθρου 27 του ν.δ. 2961/1954 αντικαθίσταται ως εξής:
“1. Για να επιδοτηθεί ο άνεργος, πρέπει να εμφανιστεί ο ίδιος στην υπηρεσία του ΟΑΕΔ της κατοικίας του ή του τόπου της τελευταίας απασχόλησής του και να υποβάλει αίτηση για επιδότηση μέσα σε 60 ημέρες από τη λύση της σχέσης εργασίας”.

5. Οι παράγραφοι 9 και 10 του άρθρου 27 του ν.δ. 2981/1954 αντικαθίστανται ως εξής:
“9, Μετά πάροδο 60 ημερών από τη λύση της εργασιακής σχέσης, επέρχεται απόσβεση του δικαιώματος για επιδότηση”.
” 10. Η αξίωση για το επίδομα ανεργίας παραγράφεται μετά 60 ημέρες από τότε που είναι απαιτητό”.

6.α) Ο άνεργος, ο οποίος έχει ασκήσει το δικαίωμα που του παρέχει το άρθρο 7 του ν. 2112/1920 (Α΄ 67) και έχει θεωρήσει τη μονομερή βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας του ως καταγγελία της σχέσης εργασίας από τον εργοδότη, επιδοτείται εάν, μαζί με την αίτηση για επιδότηση, προσκομίσει στον ΟΑΕΔ την εξώδικη δήλωση με την οποία άσκησε το εν λόγω δικαίωμα, καθώς και αποδεικτικό της κοινοποίησής της στον εργοδότη, έγγραφο. Στην περίπτωση αυτή, η προθεσμία για την υποβολή αίτησης για επιδότηση ξεκινά από την κοινοποίηση της εξώδικης δήλωσης στον εργοδότη.
β) Εντός έξι (6) μηνών από την υποβολή της αίτησης για επιδότηση, ο άνεργος οφείλει να προσκομίσει στην αρμόδια υπηρεσία του ΟΑΕΔ είτε έγγραφα που αποδεικνύουν την εξόφληση της αποζημίωσης απόλυσης από τον εργοδότη είτε την αγωγή που άσκησε κατά του εργοδότη με βάση το ασκηθέν δικαίωμα που του παρέχει το άρθρο 7 του ν. 2112/1920. Σε περίπτωση παράβασης της υποχρέωσης του προηγούμενου εδαφίου, καθώς και εάν η ασκηθείσα αγωγή δεν γίνει τελεσίδικα δεκτή, η επιδότηση ανεργίας διακόπτεται και τα ήδη καταβληθέντα ποσά επιστρέφονται αναδρομικά. Εντός προθεσμίας εξήντα (60) ημερών από την τελεσιδικία της απόφασης που θα εκδοθεί επί της αγωγής, τόσο ο άνεργος όσο και ο εναγόμενος εργοδότης, εφόσον έχει ενημερωθεί από
τον ΟΑΕΔ για την επιδότηση του ανέργου, υποχρεούνται να προσκομίσουν στον ΟΑΕΔ την εκδοθείσα απόφαση, ειδάλλως επιβάλλεται πρόστιμο ύψους τριακοσίων (300) ευρώ σε βάρος καθενός από τους υπόχρεους.
γ) Αντί να λάβει το επίδομα ανεργίας, κατά τα ανωτέρω, ο άνεργος, με σχετική αίτησή του προς τον ΟΑΕΔ, η οποία κατατίθεται ταυτόχρονα με την προσκόμιση της εξώδικης δήλωσης της περίπτωση α΄, μπορεί να επιλέξει να λάβει αναδρομικά το σύνολο της επιδότησης ανεργίας που δικαιούται, εφόσον προσκομίσει στον ΟΑΕΔ δικαστική απόφαση που κάνει τελεσίδικα δεκτή την αγωγή που άσκησε κατά του εργοδότη με βάση το ασκηθέν δικαίωμα που του παρέχει το άρθρο 7 του ν. 2112/1920.

Σημ.: όπως προστέθηκεμε το άρθρο 51 του ν.4488/2017

Άρθρο 8
Επιδότηση για τη δημιουργία και διατήρηση θέσεων εργασίας.

1. Ο ΟΑΕΔ μπορεί να επιδοτεί νέες θέσεις εργασίας σε επιχειρήσεις των ΟΤΑ σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις του άρθρου 29 του ν. 1262/1982 (ΦΕΚ 70).

2. Ο Ο.Α.Ε.Δ. μπορεί να επιχορηγεί ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που λειτουργούν εποχιακά, εφόσον συνεχίζουν την απασχόληση εργαζομένων και κατά την περίοδο περιορισμού ή αναστολής της δραστηριότητάς τους.
Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που εκδίδεται μετά από γνώμη του Δ.Σ. του Ο.Α.Ε.Δ., καθορίζονται οι δικαιούχοι, οι όροι και οι προϋποθέσεις, η διαδικασία, το ποσό της επιχορήγησης, και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την επιχορήγηση.
Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις υποβάλλουν σχετική αίτηση στον Ο.Α.Ε.Δ., ο οποίος ανάλογα με την περιοχή που λειτουργούν, τον αριθμό του προσωπικού που απασχολούν, την κατηγορία στην οποία υπάγονται και άλλα συναφή κριτήρια, συμπεριλαμβανομένων και των αναγκών της αγοράς εργασίας, καταρτίζει πίνακα των επιχειρήσεων που κρίνει ότι πρέπει να επιχορηγηθούν. Η αρμόδια Υπηρεσία/Όργανο του Ο.Α.Ε.Δ., με βάση την ανωτέρω υπουργική απόφαση και ύστερα από σχετικό έλεγχο προβαίνει στην έκδοση σχετικής εγκριτικής απόφασης για την καταβολή της επιχορήγησης.
Το ύψος της επιχορήγησης δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από τα ποσά των επιδομάτων ανεργίας που θα κατέβαλλε ο Ο.Α.Ε.Δ. στους εργαζόμενους στην επιχείρηση, αν έπαυαν να απασχολούνται κατά τη διάρκεια του περιορισμού ή της αναστολής της δραστηριότητας της επιχείρησης.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 55 Ν.4430/2016,ΦΕΚ Α 205/31.10.2016.

3. Οι επιδοτήσεις προς τις επιχειρήσεις της παραγράφου 2 του άρθρου αυτού απαλλάσσονται από κάθε φόρο, τέλη χαρτοσήμου και γενικά από κρατήσεις για το δημόσιο και τρίτους.

Άρθρο 9
Οικονομική ενίσχυση ειδικών κατηγοριών προσώπων.
Ο ΟΑΕΔ μπορεί να παρέχει έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε Έλληνες πρόσφυγες που έρχονται για μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα. Οι όροι της χορήγησης της οικονομικής αυτής ενίσχυσης, οι προϋποθέσεις, το ποσό, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και λοιπές λεπτομέρειες, καθορίζονται με αποφάσεις του Υπουργού Εργασίας μετά πρόταση του διοικητικού συμβουλίου του ΟΑΕΔ. Στους όρους μπορεί να περιλαμβάνεται και ο καταλογισμός της οικονομικής ενίσχυσης με μελλοντικές παροχές του ΟΑΕΔ προς τους δικαιούχους. Το 1/2 των ποσών που καταβάλλονται από τον ΟΑΕΔ αποδίδονται στον Οργανισμό από το δημόσιο μέσα στο επόμενο έτος από την πραγματοποίηση της σχετικής δαπάνης από ειδική πίστωση που εγγράφεται στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εργασίας.

Άρθρο 10
Επιδόματα σε μαθητές εκπαιδευτικών μονάδων του ΟΑΕΔ.

1. Ο ΟΑΕΔ μπορεί να καταβάλει στους μαθητές των εκπαιδευτικών του μονάδων μαθητείας επίδομα μέχρι 50% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη που ισχύει κάθε φορά. Το επίδομα αυτό χορηγείται για κάθε μέρα εκπαίδευσης στη μονάδα της πρακτικής εξάσκησης του μαθητή σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού ή του δημόσιου τομέα, όπως αυτός ορίζεται στην παράγραφο 6 του άρθρου 1 του ν. 1256/1982 (ΦΕΚ 46).

2. Με αποφάσεις του Υπουργού Εργασίας, που εκδίδονται μετά γνώμη του διοικητικού συμβουλίου του ΟΑΕΔ, καθορίζονται το ύψος του επιδόματος γενικά ή κατά κατηγορία εκπαιδευτικών μονάδων ή ειδικότητα, οι όροι, οι προϋποθέσεις καταβολής του, τα τυχόν απαιτούμενα δικαιολογητικά και κάθε άλλη λεπτομέρεια για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου αυτού. Το ύψος του επιδόματος καθορίζεται σε συνάρτηση με το ημερομίσθιο που καταβάλλεται στους μαθητές. Την ημερήσια διάρκεια των προγραμμάτων μαθητείας ή πρακτικής εξάσκησης και άλλα συναφή κριτήρια.

3. Τα επιδόματα που καταβάλλονται σύμφωνα με τις διατάξεις των προηγούμενων παραγράφων απαλλάσσονται από κάθε φόρο, τέλη χαρτοσήμου και γενικά κρατήσεις για το δημόσιο και για τρίτους.

Άρθρο 11
Διάθεση προϊόντων ειδικών εκπαιδευτικών μονάδων ΟΑΕΔ.

1. Ο ΟΑΕΔ μπορεί να παραχωρεί κατά χρήση ή κατά κυριότητα και γενικά να διαθέτει σε φορείς του δημόσιου τομέα σε ΟΤΑ ή συνεταιρισμούς προϊόντα που παράγονται στα κέντρα εκπαίδευσης και εφαρμοσμένης τεχνολογίας του Οργανισμού.

2. Με αποφάσεις του Υπουργού Εργασίας, που εκδίδονται μετά πρόταση του διοικητικού συμβουλίου του ΟΑΕΔ, καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις για την παραχώρηση ή διάθεση των παραπάνω προϊόντων, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια. Η διάθεση των προϊόντων μπορεί να γίνεται με οποιουσδήποτε όρους, με καθορισμένο τίμημα ή και δωρεάν.

Άρθρο 12
Αποζημίωση εκπαιδευτικού προσωπικού ΟΑΕΔ.
Σε όσους παρέχουν διδακτικό έργο με ωριαία αποζημίωση στις εκπαιδευτικές μονάδες του ΟΑΕΔ σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 4 του ν.δ. 1221 /1972 (ΦΕΚ 147) καταβάλλεται πρόσθετη αποζημίωση για τις γιορτές του Πάσχα και Χριστουγέννων. Το ποσό καθορίζεται με βάση το ωρομίσθιο και τον αριθμό των ωρών διδασκαλίας ή πρακτικών ασκήσεων που κατά περίπτωση πραγματοποιεί ο δικαιούχος κατά μήνα. Η αποζημίωση αυτή είναι ίση προς την αντίστοιχη αμοιβή 15 ημερών για τις γιορτές του Πάσχα και 1 μήνα για τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Άρθρο 13
Σύσταση θέσεων προσωπικού στον ΟΑΕΔ.

1. Οι οργανικές θέσεις του τακτικού προσωπικού του ΟΑΕΔ αυξάνονται κατά κλάδους ως εξής:
α) κλάδος ΑΤ5 αναλυτών προγραμματιστών ηλεκτρονικών υπολογιστών, θέσεις εννέα (9).
β) κλάδος ΑΡ5 κοινωνικών λειτουργών, θέσεις είκοσι (20Ο),
γ) κλάδος ΑΡ7 προγραμματιστών συστημάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών, θέσεις τρεις (3),
δ) κλάδος ΑΡΒ χειριστών ηλεκτρονικών υπολογιστών, θέσεις δύο (2),
ε) κλάδος ΜΕ11 προγραμματιστών συστημάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών, θέσεις τέσσερις (4),
στ) κλάδος ΜΕ12 χειριστών ηλεκτρονικών υπολογιστών, θέσεις δύο (2),
ζ) κλάδος ΜΕ13 χειριστών μηχανών εισαγωγής στοιχείων (DATA ENTRY SYSTEM),θέσεις δώδεκα (12),
η) κλάδος δημοσιογράφων, θέση μία (1).

2. Τα ειδικά προσόντα διορισμού και η κατά βαθμούς κατανομή των παραπάνω θέσεων καθορίζονται με αποφάσεις των Υπουργών Προεδρίας της Κυβέρνησης και Εργασίας, που εκδίδονται μετά πρόταση του διοικητικού συμβουλίου του ΟΑΕΔ και δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Η κατανομή των θέσεων αυτών κατά υπηρεσία γίνεται με αποφάσεις του διοικητή του ΟΑΕΔ που δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Άρθρο 14
Ατέλειες υπέρ του ΟΑΕΔ.

1. Ο ΟΑΕΔ απαλλάσσεται από κάθε άμεσο ή έμμεσο φόρο, τέλος, δασμό ή εισφορά υπερ του δημοσίου καθώς και από τα δικαστικά τέλη και έχει όλες ανεξαίρετα τις ατέλειες και τα δικαστικά, διοικητικά και οικονομικά προνόμια που ισχύουν κάθε φορά για το δημόσιο.

2. Οι προμήθειες του ΟΑΕΔ, τα έργα που εκτελούνται για λογαριασμό του, οι μισθώσεις και οι κάθε είδους πληρωμές του απαλλάσσονται από τις εισφορές που ισχύουν κάθε φορά υπέρ του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων ή άλλου οργανισμού ή λογαριασμού.

3. Η αληθινή έννοια της παραγράφου 5 του άρθρου 58 του ν. 542/1977 (ΦΕΚ 41) είναι ότι επαναφέρονται σε ισχύ οι διατάξεις του άρθρου 13 του ν. 3464/1955 (ΦΕΚ 350) με τις οποίες απαλλάσσονται από κάθε φόρο ή τέλη χαρτοσήμου και γενικά από κρατήσεις για το δημόσιο και για τρίτους οι κάθε φύσης παροχές του ΟΑΕΔ, οι αιτήσεις που υποβάλλονται για την απονομή των παροχών αυτών, καθώς και οι διοικητικές ή δικαστικές και εξώδικες πράξεις για την αναγνώριση ή πραγματοποίησή τους.

Άρθρο 15
Τελικές – μεταβατικές διατάξεις.

1. Το εδάφιο β ` της παραγράφου 2 του άρθρου 1 του ν. 2054/1952 (ΦΕΚ 96) αντικαθίσταται ως εξής:
“β) Για βιομηχανικές επιχειρήσεις που λειτουργούν μέσα στα όρια της περιοχής τέως διοίκησης της πρωτεύουσας σε 2%.
Με αποφάσεις του Υπουργού Εργασίας, που εκδίδονται μετά γνώμη του διοικητικού συμβουλίου του ΟΑΕΔ, μπορούν στην υποχρέωση καταβολής εισφοράς 2% να υπάγονται και επιχειρήσεις της παραπάνω περιοχής που απασχολούν πάνω από 20 άτομα, εφόσον συμμετέχουν κατά τρόπο παρεπόμενο στον κύκλο παραγωγής βιομηχανικών προϊόντων”.

2. Η αληθινή έννοια της παρ. 3 του άρθρου 17 του ν.δ. 2961 / 1954 είναι ότι άνεργοι που δικαιούνται βοηθήματα ανεργίας είναι όσοι έχουν εγγραφεί στα οικεία μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά από ειδικές διατάξεις.

3. Για το έτος 1985, από τις πιστώσεις του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων έτους 1985 μεταφέρεται, σε πίστωση του ΟΑΕΔ, ποσό έξι δισεκατομμυρίων δραχμών για την ενίσχυση των αποθεματικών του κλάδου ανεργίας – στράτευσης. Ειδικά για το έτος 1985 και για τον παραπάνω σκοπό μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα αποθεματικά του ΟΑΕΔ που είναι στην Τράπεζα της Ελλάδος. Για την ενίσχυση του παραπάνω ασφαλιστικού κλάδου του ΟΑΕΔ εγγράφεται κάθε χρόνο στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εργασίας ποσό δραχμών έξι δισεκατομμυρίων που μεταφέρεται σε πίστωση του ΟΑΕΔ από τον κρατικό προϋπολογισμό ή τον προϋπολογισμό των δημόσιων επενδύσεων. Με αποφάσεις των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας το παραπάνω ποσό μπορεί να αναπροσαρμόζεται κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους με επιβάρυνση του προϋπολογισμού των δημοσίων επενδύσεων του αντίστοιχου έτους.

4. Η προθεσμία εγγραφής στα ειδικά μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας νέους που έχουν κατά τη δημοσίευση του παρόντος τις προϋποθέσεις των περιπτώσεων α`και β ` της παραγράφου 1 του άρθρου 2 αρχίζει από την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού.

5. Η ισχύς των διατάξεων του άρθρου 2 αρχίζει από τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως για τους νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης. Με αποφάσεις του Υπουργού Εργασίας, που εκδίδονται μετά γνώμη του διοικητικού συμβουλίου του ΟΑΕΔ, μπορεί να εκτείνεται η εφαρμογή του σε όλους ή σταδιακά σε ορισμένους νομούς της Χώρας.

Άρθρο 16
Καταργούμενες διατάξεις.
Οι διατάξεις των παραγράφων 4 και 6 του άρθρου 17 και το άρθρο 19, εκτός από τις παραγρ. 5 και 6 του ν. 2961/1954, όπως αντικαταστάθηκε, συμπληρώθηκε και ισχύει κατά τη δημοσίευση του παρόντος, καθώς και κάθε άλλη διάταξη που αντιβαίνει στις διατάξεις αυτού του νόμου, καταργούνται.

Άρθρο 17

1. Το προσωπικό που υπηρετεί με οποιαδήποτε σχέση ιδιωτικού δικαίου στο Υπουργείο Εργασίας, όπως και στα εποπτευόμενα από αυτό Ν.Π.Δ.Δ., περιλαμβανομένου και του εκπαιδευτικού ή διδακτικού προσωπικού του Οργανισμού Εργατικής εστίας, μονιμοποιείται, εφόσον το ζητήσει μέσα σ` ένα μήνα από τη δημοσίευση του νόμου αυτού, κατά τις διατάξεις του ν. 1476/1984, ο οποίος εφαρμόζεται κατά τα λοιπά.

2. Οι υπάλληλοι του Οργανισμού Εργατικής Εστίας (ΟΕΕ) που μονιμοποιήθηκαν σε Κλάδους ΣΕ κατά τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 13 του ν. 1082/1980 “περί τροποποιήσεως, αντικαταστάσεως και συμπληρώσεως διατάξεών τινών ενιαίων εργατικών νόμων και ρυθμίσεως συναφών θεμάτων” εντάσσονται από 1.1.1981, εφαρμοζόμενων αναλόγως των διατάξεων του άρθρου 5 του ν. 1199/1981 “περί ρυθμίσεως θεμάτων καταστάσεως υπαλλήλων του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ, των ΟΤΑ και άλλων τινών συναφών διατάξεων”.

3.Υπάλληλοι των εποπτευομένων από το Υπουργείο Εργασίας Οργανισμών (ΟΑΕΔ, ΟΕΚ, ΟΕΕ), που υπηρετούν κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος στον Κλάδο ΑΤ και μετατάγησαν από τον κλάδο ΜΕ, έχουν δε χρόνο πραγματικής υπηρεσίας ανώτερο του απαιτούμενου για την προαγωγική τους εξέλιξη μέχρι και τον κατεχόμενο βαθμό, καθώς και υπερδεκαπενταετή συνολική πραγματική υπηρεσία, εντάσσονται ύστερα από σύμφωνη γνώμη των οικείων υπηρεσιακών συμβουλίων, σε βαθμό ανάλογο προς το χρόνο της συνολικής πραγματικής υπηρεσίας τους, όχι πάντως ανώτερο του 5ου και στον Κλάδο όπου σήμερα υπηρετούν.
Οι εντασσόμενοι στον 5ο βαθμό καταλαμβάνουν αντίστοιχες προσωρινές θέσεις 5ου – 4ου βαθμού του οικείου Κλάδου που συνιστώνται αυτοδίκαια με την ένταξή τους και καταργούνται, όταν με οποιοδήποτε τρόπο κενωθούν.
Ο πέραν του απαιτούμενου, για την κατά βαθμό ένταξη, χρόνος υπηρεσίας λογίζεται για κάθε συνέπεια ότι διανύθηκε στο βαθμό που εντάσσεται.

Άρθρο 18

1. Καθιερώνεται επαγγελματική ταυτότητα για τους Έλληνες και Κύπριους υπηκόους τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία πλην των Δ` και Ε` κατηγορίας κάτω των 4Ο κλινών και στα εστιατόρια, κέντρα διασκεδάσεως, μπαρ και λοιπά συναφή καταστήματα Γ` κατηγορίας και άνω.

2. Η παραπάνω ταυτότητα χορηγείται:
α) Στους πτυχιούχους των Σχολών Τουριστικών Επαγγελμάτων, των τεχνολογικών εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Τ.Ε.Ι.) και των πρώην Κέντρων Ανωτέρας Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΚΑΤΕΕ), ανεξαρτήτως προϋπηρεσίας.
β) Στους εργαζόμενους που έχουν πραγματοποιήσει, ή θα πραγματοποιήσουν, υπηρεσία στις επιχειρήσεις ανεξαρτήτως κατηγορίας τουλάχιστον τριάντα (30) μηνών, μέσα σε πέντε (5) τουλάχιστον συναπτά ημερολογιακά έτη.

3. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας καθορίζεται η διαδικασία, τα δικαιολογητικά και κάθε άλλη λεπτομέρεια για την έκδοση της επαγγελματικής ταυτότητας των προηγούμενων παραγράφων.

4. Οι κάτοχοι επαγγελματικής ταυτότητας, όταν είναι άνεργοι, εγγράφονται σε ιδιαίτερο κατάλογο ανέργων της οικείας Τοπικής Υπηρεσίας του ΟΑΕΔ.
α) Οι επιχειρήσεις της παρ. 1 υποχρεούνται να προσλαμβάνουν εργαζόμενους εφοδιασμένους με επαγγελματική ταυτότητα μέχρις ότου οι άνεργοι κάθε ειδικότητας περιοριστούν σ έναν ελάχιστο αριθμό, που σε καμιά περίπτωση να μην υπερβαίνει το 5% των κατόχων επαγγελματικής ταυτότητας.
β) Στο έντυπο της αναγγελίας προσλήψεως προς την τοπική υπηρεσία του ΟΑΕΔ, πρέπει να αναγράφεται υποχρεωτικά για τον εργοδότη ο αριθμός επαγγελματικής ταυτότητας του εργαζόμενου και η εκδούσα αρχή.

5. Κατά των εργοδοτών που προσλαμβάνουν ή απασχολούν εργαζόμενους κατά παράβαση των διατάξεων του παρόντος ή που αρνούνται να χορηγήσουν ή χορηγούν ψευδή ή ανακριβή πιστοποιητικά υπηρεσίας των εργαζομένων εφαρμόζονται οι διοικητικές ποινές όπως αυτές περιγράφονται στην παρ. 8 του άρθρου 16 του ν. 1 264/1982.
Οι ποινές που αναφέρονται στην προηγούμενη παράγραφο επιβάλλονται και στους εργοδότες που παραβαίνουν τις διατάξεις του άρθρου 8 του ν. 1346/1983, όπως αυτές τροποποιούνται και επεκτείνονται με τον παρόντα νόμο.

6. Με επιφύλαξη της εφαρμογής των διατάξεων του παρόντος νόμου, οι διατάξεις του Άρθρου 8 του ν. 1346/1983 έχουν εφαρμογή στους εποχιακά εργαζόμενους σε επιχειρήσεις και εργασίες του Άρθρου 1 του παρόντος νόμου, καθώς και σε συναφείς τουριστικές επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως εποχιακής ή πλήρους λειτουργίας.

Άρθρο 19

1. Η παρ. 3 του άρθρου 2 του ν. 1542/1985 “Τροποποίηση διατάξεων του ν. 1798/1951 “περί συστάσεως και οργανώσεως Ενώσεως ιδιοκτητών Ημερησίων εφημερίδων Αθηνών” συμπληρώνεται με τη φράση “εκτός από εκείνες που αναφέρονται στις εργασιακές σχέσεις”.

2. Η διάταξη της παραγράφου 3 του άρθρου 9 του ν. 1542/1985 τροποποίηση διατάξεων του ν. 1798/1951 “περί συστάσεως και οργανώσεως Ενώσεως Ιδιοκτητών Ημερησίων εφημερίδων Αθηνών” καταργείται από την ημέρα που ίσχυσε και η παράγραφος 4 αριθμείται σε 3.

Άρθρο 20

1. Η παράγραφος 1 του άρθρου 11 του ν. 1447/1984 (ΦΕΚ 85/1.5.84) ” τροποποίηση και συμπλήρωση των διατάξεων του ν.δ. 197/1974 “περί κρίσεως των στρατιωτικών των Ενόπλων Δυνάμεων των εξελθόντων της Υπηρεσίας από 21.4.67 μέχρι 23.7.74” (ΦΕΚ Α 361), όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε από το ν. 322/1976 (ΦΕΚ Α 114) και άλλες διατάξεις αντικαθίσταται από τότε που ίσχυσε ως εξής:
“1. Οι αποκαθιστάμενοι βάσει των διατάξεων του παρόντος νόμου δεν έχουν κανένα δικαίωμα για απόληψη συμπληρωματικού εφάπαξ βοηθήματος εκ των Ταμείων Αλληλοβοηθείας. Σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις προς τα Μετοχικά Ταμεία Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας, έχουν εφαρμογή οι σχετικές διατάξεις του ν. 608/1077 και ν. 788/1978”.

2. Στο άρθρο 16 του ν.δ. 398/1974 “περί ταμείων αλλληλοβοηθείας Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας” προστίθεται παράγραφος 8 ως κατωτέρω:
“8. Όσοι αποκαθίστανται διοικητικώς καθ` οιονδήποτε τρόπο δεν δικαιούνται συμπληρωματικού μερίσματος ή εφάπαξ βοηθήματος από τα οικεία Μετοχικά Ταμεία και Ταμεία Αλληλοβοηθείας. Γι` αυτούς που επανέρχονται πράγματι στην ενέργεια εξακολουθεί να εφαρμόζεται το άρθρο 11 του παραπάνω νομοθετικού διατάγματος όπως ισχύει σήμερα”.

Άρθρο 21
Κύρωση αποφάσεων.
Κυρώνονται από τότε που εκδόθηκαν:
1. Η απόφαση του Υπουργού Εργασίας αριθ. 30015/3.1.1985 “Καθορισμός καταβολής οικογενειακού επιδόματος σε εποχιακώς απασχολούμενους εργαζόμενους” που δημοσιεύτηκε στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως αριθμ. 3 τ. Β` της 7.1.1985 και της οποίας το κείμενο έχει ως εξής:
“ΑΠΟΦΑΣΗ
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Έχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις του άρθρου 8 παρ. γ`του Ν.Δ. 3868/58.
2. Τις διατάξεις του Π.Δ. 527/84.
3. Τις διατάξεις της αριθμ. 31877/25.6.84 απόφασής μας.
4. Την αριθμ. 3822/1984 απόφαση του Δ.Σ. του ΟΑΕΔ (αριθμ. συνεδρίασης 130/20.12.84) που μας υποβλήθηκε με το αριθμ. 92084/84 έγγραφο του Οργανισμού.
5. Το γεγονός ότι ορισμένες κατηγορίες δικαιούχων για την είσπραξη επιδόματος παιδιών έτους 1984, λόγω του εποχιακού χαρακτήρα της απασχόλησής τους αλλά και των συνθηκών απασχόλησης τους, το έτος 1983 έχουν συγκεντρώσει 50 ημέρες εργασίας και όχι τις απαιτούμενες 75.
Αποφασίζουμε:
Εγκρίνουμε την αριθμ. 5822/1984 απόφαση του Δ.Σ. του ΟΑΕΔ (αριθμ. συνεδρίασης 130/20.12.84), με την οποία καθορίστηκε όπως το προβλεπόμενο από το π.δ. 527/84 επίδομα παιδιών, για το έτος 1984 ή η διαφορά στην περίπτωση που έχει ήδη εισπραχθεί το οριζόμενο από το π.δ. 1178/1980 επίδομα, χορηγηθεί στις εξής κατηγορίες δικαιούχων.
α) οικοδόμων,
β) Ασβεστοποιών,
γ) Λατόμων,
δ) Κεραμοποιών,
ε) Απασχολούμενων σε Τουριστικά και άλλα εποχιακά επαγγέλματα περί των οποίων η υπ`αριθμ. 31877/25.6.1984 απόφασή μας και
στ)Αλιεργατών, εφόσον οι ανωτέρω έχουν πραγματοποιήσει κατά το ημερολογιακό έτος 1983 πενήντα (50) ημέρες εργασίας στην ασφάλιση του ΔΛΟΕΜ και στην αντίστοιχη επαγγελματική κατηγορία.
Η απόφαση αυτή που κοινοποιείται για εκτέλεση να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και θα επικυρωθεί με νομοθετική διάταξη.
2. Η απόφαση του Υπουργού Εργασίας αριθμ. 30543/6.3.1985 “Συμπλήρωση της αριθμ. 300 15/3.1.85 απόφασης”, που δημοσιεύτηκε στο Φύλλο εφημερίδας της Κυβερνήσεως αριθμ. 132 τ. Β` της 14.3.85 και της οποίας το κείμενο έχει ως εξής:
“ΑΠΟΦΑΣΗ
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Έχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις που αναφέρονται στο προοίμιο της αριθμ. 30015/ 3.1.85 απόφασης μας ακαθορισμός καταβολής οικογενειακού επιδόματος σε εποχιακώς απασχολούμενους εργαζόμενους”.
2. Την αριθμ. 6234/85 απόφαση του Δ.Σ. του ΟΑΕΔ (αριθμ. συνεδριάσεως 138/19.2.85), που μας υποβλήθηκε με το αριθμ. 84285/27.2.85 έγγραφο του Οργανισμού.
3. Το γεγονός, ότι οι δασεργάτες της χώρας και οι σμυριδεργάτες της Νάξου, λόγω του εποχιακού χαρακτήρα της απασχόλησής τους το έτος 1983 έχουν συγκεντρώσει πενήντα (50) περίπου ημέρες εργασίας και όχι τις απαιτούμενες εβδομήντα πέντε (75), για την είσπραξη επιδόματος παιδιών έτους 1984.
Αποφασίζουμε
Συμπληρώνουμε την αριθμ. 30015/3.1.1985 απόφασή μας ” Καθορισμός καταβολής οικογενειακού επιδόματος σε εποχιακώς απασχολούμενους” και ορίζουμε, όπως το προβλεπόμενο από το Π.Δ. 527/84 επίδομα παιδιών έτους 1984 ή η διαφορά στην περίπτωση που έχει ήδη εισπραχθεί το οριζόμενο από το Π.Δ. 1178/1980 επίδομα παιδιών χορηγηθεί και στους δασεργάτες της χώρας, καθώς και στους σμυριδεργάτες της Νάξου, με τις προϋποθέσεις και τους όρους της παραπάνω απόφασής μας.
Η απόφαση αυτή που κοινοποιείται για εκτέλεση να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και θα επικυρωθεί με νομοθετική διάταξη.

Άρθρο 22
Οι δημόσιες υπηρεσίες, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, οι Ο.Τ.Α., οι Οργανισμοί κοινής ωφέλειας, οι Τράπεζες και οι λοιποί φορείς του δημόσιου τομέα κατά το άρθρο 1 παρ. 6 του ν. 1256/82 υποχρεούνται να συμπληρώνουν τις κενές θέσεις των τηλεφωνητών οικιακών τηλεφωνικών κέντρων με τυφλούς πτυχιούχους των σχολών εκπαίδευσης τυφλών τηλεφωνητών, οι οποίοι εποπτεύονται από το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας, σε ποσοστό 80%.

Άρθρο 23
Στο πρώτο εδάφιο του άρθρου 24 του ν.1346/1983 “τροποποίηση και συμπλήρωση διατάξεων της Εργατικής Νομοθεσίας και ρύθμιση διαφόρων θεμάτων” προστίθεται διάταξη ως εξής:
Καθώς και ποσοστό  1% υπέρ του Ελληνικού θεατρικού μουσείου.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ!!: Το ποσοστό 1 % υπέρ του ελληνικού θεατρικού μουσείου, αυξήθηκε σε 4% από 1.1.1994 με την παρ.8 άρθρ.20 του Ν.2224/1994 (Α 112).

Άρθρο 24
Το οριζόμενο από το άρθρο 24 του ν. 1082/1980 (ΦΕΚ 250/Α/της 29.10.1980) ανώτατο όριο αποζημίωσης αυξάνεται από την ισχύ του παρόντος νόμου στο ποσό του ενός εκατομμυρίου εκατόν πενήντα χιλιάδων (1.150.000) δραχμών.

Άρθρο 25
Το άρθρο 15 του ν. 1264/1982 αντικαθίσταται ως ακολούθως:
Άρθρο 15.
Επιτροπές Προστασίας Συνδικαλιστικών Στελεχών.
1. Για την ύπαρξη ενός από τους λόγους του άρθρου 14 παρ. 10 πριν από την καταγγελία της σχέσης εργασίας αποφασίζει, κατά πλειοψηφία, επιτροπή, της οποίας η απόφαση υπόκειται σε έφεση και η οποία αποτελείται:
α) Από τον πρόεδρο πρωτοδικών της περιφέρειας που παρέχει την εργασία του ο εργαζόμενος, εφόσον στο Πρωτοδικείο υπηρετούν δύο τουλάχιστον πρόεδροι, ή άλλως από πρωτοδίκη που ορίζεται από τον πρόεδρο με τη σειρά του άρθρου 11 παρ. 3 εδάφ. β ` του νόμου αυτού και για ένα χρόνο.
β) Από έναν αντιπρόσωπο του εμποροβιομηχανικού επιμελητηρίου της περιφέρειας και αν δεν λειτουργεί επιμελητήριο του εμπορικού συλλόγου. Όταν εκδικάζεται υπόθεση του αφορά μισθωτό βιομηχανίας, ο σύνδεσμος βιομηχάνων, όπου υπάρχει, υποδείχνει έναν εκπρόσωπό του που συμμετέχει στην επιτροπή αντί του εκπροσώπου του επιμελητηρίου.
γ) Από έναν εκπρόσωπο των εργαζομένων που υποδείχνει η πιο αντιπροσωπευτική τριτοβάθμια οργάνωση.
2. Η έφεση απευθύνεται σε δευτεροβάθμια επιτροπή που είναι και αυτή τριμελής και αποτελείται:
α) Από τον αρχαιότερο πρόεδρο πρωτοδικών, αναπληρούμενο από άλλον Πρόεδρο, σε περίπτωση απουσίας, ελλείψεως ή κωλύματός του και μόνο σε περίπτωση που δεν υπηρετεί άλλος Πρόεδρος προεδρεύει ο αρχαιότερος πρωτοδίκης, που δεν συμμετέσχε στην πρωτοβάθμια επιτροπή, όταν αυτή έλαβε την προσβαλλόμενη απόφαση.
β) Από έναν αντιπρόσωπο του εμποροβιομηχανικού επιμελητηρίου με τις πιο πάνω διακρίσεις, υποδεικνυόμενο όπως και στην παρ. 1 εδάφ. β` του άρθρου αυτού.
γ) Από έναν εκπρόσωπο των εργαζομένων, υποδεικνυόμενο όπως και στην παρ. 1 εδάφ. γ του άρθρου αυτού.
3. Τακτικά ή αναπληρωματικά μέλη της πρωτοβάθμιας επιτροπής δεν μπορούν, για τον ίδιο χρόνο, να ορίζονται ή να συμμετέχουν στη δευτεροβάθμια επιτροπή. Κατά τα λοιπά και για τις δύο επιτροπές εφαρμόζεται το άρθρο 11 παρ. 3 εδάφ. β` του νόμου αυτού, και στην πρώτη εφαρμογή της διάταξης αυτής, η θητεία και των δευτεροβαθμίων επιτροπών λήγει ταυτόχρονα με τις πρωτοβάθμιες. Η απαρτία και στις δύο επιτροπές σχηματίζεται από τον πρόεδρό της και ένα τουλάχιστο μέλος της επιτροπής.
4. Η δευτεροβάθμια επιτροπή επιλαμβάνεται ύστερα από έφεση διαδίκου, που ασκείται μέσα σε πέντε εργάσιμες μέρες από την κοινοποίηση σ` αυτόν της πρωτοβάθμιας απόφασης. 5. Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου, κάθε χρόνο, ο πρόεδρος κάθε πρωτοδικείου που θ` αναλάβει τη δευτεροβάθμια επιτροπή καλεί τις παραπάνω οργανώσεις να υποδείξουν μέσα στον Ιανουάριο έναν τακτικό και έναν αναπληρωματικό εκπρόσωπο για το ερχόμενο ημερολογιακό έτος και για κάθε μια επιτροπή.
Εάν οι παραπάνω οργανώσεις δεν υποδείξουν εκπροσώπους, ο πρόεδρος ορίζει μέσα στο πρώτο 10ήμερο του Φεβρουαρίου έναν εργοδότη και έναν αναπληρωματικό του καθώς και έναν εργαζόμενο και έναν αναπληρωτικό του και με απόφασή του συγκροτεί και τις δύο Επιτροπές Προστασίας Συνδικαλιστικών Στελεχών της περιφέρειάς του. Ένας από τους υπαλλήλους της δικαστικής γραμματείας ορίζεται γραμματέας για κάθε επιτροπή. Η κάθε επιτροπή συγκαλείται από τον πρόεδρό της, ύστερα από αίτηση του εργοδότη ή έφεση του ενδιαφερόμενου που κατατίθεται στη γραμματεία της, μέσα σε οκτώ (8) μέρες από την υποβολή της αίτησης ή της έφεσης και συζητεί την υπόθεση, εφαρμόζοντας ανάλογα τις διατάξεις των άρθρων 73, έως 75, του κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.
Οι επιτροπές έχουν υποχρέωση να εκδώσουν την απόφαση τους μέσα σε δέκα (10) μέρες από τη μέρα της συζήτησης της υπόθεσης”.

Άρθρο 26

1. Το λιμενεργατικό προσωπικό του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, οι αρχιεργάτες και οι σημειωτές αυτού δικαιούνται αποζημίωση, την οποία λαμβάνουν από τον Ο.Λ.Θ. κατά την έξοδό τους από την ενεργό υπηρεσία στις εξής περιπτώσεις:
α. Απόλυσης λόγω συμπλήρωσης του νόμιμου ορίου ηλικίας, σε εφαρμογή του άρθρου 16 παρ. 1 εδάφ. β` του Ειδικού Κανονισμού Καταστάσεως Λιμενεργατών, Αρχιεργατών και Σημειωτών Ο.Λ.Θ., εφόσον κατά το χρόνο της απόλυσης του δικαιούνται σύνταξη εξ’ ιδίας υπηρεσίας.
β. Καταγγελίας της σύμβασης εργασίας:
-Για σωματική ή πνευματική ανεπάρκεια, που αποφασίζεται από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ο.Λ.Θ., ύστερα από γνώμη της Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής και σε περίπτωση έφεσης της Δευτεροβάθμιας υγειονομικής επιτροπής του οικείου ασφαλιστικού οργανισμού.
– Για υπηρεσιακή ανεπάρκεια, που αποφασίζεται από το διοικητικό συμβούλιο του Ο.Λ.Θ., ύστερα από αιτιολογημένη εισήγηση της Υπηρεσίας.
γ. Αποχώρησης από την υπηρεσία, λόγω συμπλήρωσης των προϋποθέσεων για τη λήψη πλήρους σύνταξης γήρατος από τον οικείο ασφαλιστικό φορέα.
δ) Θανάτου του εργαζομένου.
Στην περίπτωση αυτή η αποζημίωση καταβάλλεται μόνο στη σύζυγο και τα ανήλικα τέκνα, σύμφωνα με τις διατάξεις του Α.Κ. Κατεξαίρεση καταβάλλεται και στα ενήλικα τέκνα στην περίπτωση που φοιτούν σε δημόσια ή αναγνωρισμένη σχολή ή ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα και δεν έχουν υπερβεί το 25ο έτος της ηλικίας.

2.Σε περίπτωση που συντρέχει λόγος διαγραφής του εν λόγω προσωπικού από τα οικεία μητρώα συνεπαγόμενη την απώλεια της ιδιότητάς του και συγκεκριμένα στις περιπτώσεις εφαρμογής των εδαφίων γ`,ε`, στ`, ζ`, η και θ` του άρθρου 16 του ισχύοντος Ειδικού Κανονισμού Καταστάσεως Λιμενεργατών, Αρχιεργατών και Σημειωτών Ο.Λ.Θ., καθώς και σε κάθε άλλη, πέρα από τις παραπάνω, περίπτωση καταγγελίας της σύμβασης εργασίας, για σπουδαίο υπαίτιο λόγο, δεν καταβάλλεται στο προσωπικό αυτό καμιά αποζημίωση.

3. Το ποσό της αποζημίωσης που καταβάλλει ο Ο.Λ.Θ. στις περιπτώσεις της παρ. 1 του άρθρου αυτού, ορίζεται:
α.Για όσους συμπλήρωσαν συνεχή υπηρεσία στον Ο.Λ.Θ. τριάντα πέντε (35) χρόνων, επτακόσιες χιλιάδες (700.000) δραχμές.
β. Για όσους συμπλήρωσαν συνεχή υπηρεσία στον Ο.Λ.Θ. λιγότερη από τριάντα πέντε (35) χρόνια, το παραπάνω ποσό των επτακοσίων χιλιάδων (700.000) δραχμών μειώνεται κατά είκοσι χιλιάδες (20.000) δραχμές για κάθε χρόνο.
Ως χρόνος υπηρεσίας στις περιπτώσεις καταγγελίας της σύμβασης λόγω σωματικής ή πνευματικής ανικανότητας ή αποχώρησης μετά από μακροχρόνια ασθένεια, παίρνονται υπόψη ο χρόνος πραγματικής υπηρεσίας στον Ο.Λ.Θ.

4. Τα ανωτέρω ποσά των 700.000 δρχ. και 20.000 δρχ., θα αναπροσαρμόζονται με τις εκάστοτε χορηγούμενες αυξήσεις του τιμολογίου πληρωμής φορτοεκφορτωτικών και κομιστικών δικαιωμάτων, που αφορούν και δίνονται αποκλειστικά για εργατικά δικαιώματα.
Το συμβολικό ποσό της οφειλόμενης αποζημίωσης σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να υπερβεί το ποσό που προβλέπει το άρθρο 24 του παρόντος νόμου.

5. Κάθε διάταξη γενική η ειδική, που είναι αντίθετη προς το περιεχόμενο του άρθρου αυτού ή ρυθμίζει κατά τρόπο διαφορετικό θέματα του παρόντος, καταργείται από την έναρξη της ισχύος του νόμου αυτού.

6. Η ισχύς του άρθρου αυτού αρχίζει από τη δημοσίευση του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Άρθρο 27

1. Από την έναρξη της ισχύος του νόμου αυτού αυξάνονται οι οργανικές θέσεις των:
α. εισαγγελέων εφετών κατά πέντε (5) και ο συνολικός αριθμός τους ορίζεται σε είκοσι οκτώ (28), και
β. αντεισαγγελέων εφετών κατά εννέα (9) και ο συνολικός αριθμός τους ορίζεται σε εξήντα πέντε (65).

2. Η αύξηση των παραπάνω οργανικών θέσεων θα γίνει με αντίστοιχη μείωση των οργανικών θέσεων των αντεισαγγελέων πρωτοδικών των οποίων ο συνολικός αριθμός περιορίζεται σε εκατόν εξήντα ένα (161).

3. Οι θέσεις των εισαγγελικών λειτουργών που συνιστώνται με το νόμο αυτόν κατανέμονται στις εισαγγελίες εφετών με προεδρικά διατάγματα που εκδίδονται με πρόταση του Υπουργού Δικαιοσύνης. Με τα αυτό επίσης προεδρικά διατάγματα θα καθοριστούν οι εισαγγελίες πρωτοδικών από τις οποίες θα γίνει η αντίστοιχη μείωση των οργανικών θέσεων των αντεισαγγελέων πρωτοδικών που υπηρετούν σ` αυτές.

Άρθρο 28

1. Η σειρά των έμμισθων παρέδρων, που μετατάσσονται από πρωτοδικεία σε εισαγγελίες ή και αντίστροφα, καθορίζεται από τη σειρά που έχουν στο γενικό πίνακα των επιτυχόντων του διαγωνισμού στον οποίο είχαν λάβει μέρος.

2. Έμμισθοι πάρεδροι που υπηρετούν στον κλάδο τους ύστερα από μετάταξη και που έχουν χάσει, εξαιτίας της μετάταξης, την κατά την προηγούμενη παράγραφο σειρά αρχαιότητάς τους, ξαναποκτούν τη σειρά αυτή κατά το χρόνο του διορισμού των ως πρωτοδικών ή αντεισαγγελέων πρωτοδικών με την ίδια απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου με την οποία γίνεται ο διορισμός αυτός.

Άρθρο 29
Ο αριθμός των οργανικών θέσεων του κλάδου των υπαλλήλων των πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων και εισαγγελιών με βαθμούς δικαστικού γραφέα ως και δικαστικού γραμματέα α`τάξης, αυξάνεται κατά τετρακόσιες (400) θέσεις από 1.7.1985 και κατά (400) θέσεις ακόμη από 1.1.1986.

Άρθρο 30
Η έννοια των διατάξεων του άρθρου 13 του ν. 1418/1984 (ΦΕΚ 23Α) είναι ότι η προβλεπόμενη από αυτές διαδικασία δικαστικής επίλυσης των διαφορών ισχύει, ως προς τις διοικητικές διαφορές ουσίας που δημιουργούνται από διοικητικές συμβάσεις, ωσότου αρχίσει, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 1 και 9 του ν. 1406/1983 (ΦΕΚ 182Α), η εκδίκαση των διαφορών αυτών από τα τακτικά διοικητικά δικαστήρια.

Άρθρο 31
Στην τρίτη τάξη των προνομίων του άρθρου 975 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας κατατάσσονται οι απαιτήσεις που έχουν σαν βάση τους την παροχή εξαρτημένης εργασίας, καθώς και οι απαιτήσεις των διδασκάλων, εφόσον προέκυψαν μέσα στην τελευταία διετία πριν από την ημερομηνία ορισμού του πρώτου πλειστηριασμού ή της κήρυξης της πτώχευσης. Αποζημιώσεις λόγω καταγγελίας της σχέσης εργασίας κατατάσσονται ανεξάρτητα από το χρόνο που προέκυψαν, στην τάξη αυτή. Η διαίρεση του εκπλειστηριάσματος σε ποσοστά, κατά το άρθρο977 Κ. Πολ. Δ., γίνεται μετά την ικανοποίηση των απαιτήσεων της τάξης αυτής.

Άρθρο 32
1) Στις εργατικές διαφορές του άρθρου 663 περιπτ. 1, 2 και 3 του Κώδικα πολιτικής Δικονομίας, ορίζεται υποχρεωτικώς δικάσιμη που να μην απέχει περισσότερο από 15 ημέρες από την κατάθεση του δικογράφου στο δικαστηριο ή τη σύνταξη της έκθεσης, η δε απόφαση να δημοσιεύεται μέσα σε ένα μήνα από τη συζήτηση της διαφοράς.
2) Η επίδοση της αγωγής ή της έκθεσης στον εναγόμενο γίνεται εντός πέντε (5) ημερών.
3) Οι διατάξεις αυτές εφαρμόζονται ανάλογα και στην περίπτωση της έφεσης και της αναίρεσης.

Άρθρο 33
Οι διατάξεις των παραγράφων Γ` και Δ` της 95015/2045/20.8.1984 κοινής υπουργικής απόφασης (ΦΕΚ 585/τ. Β `/24.8.1984), που κυρώθηκε με το άρθρο 20 του ν. 1505/1984 (ΦΕΚ 194/τ. Α ` /3.12.1984), εφαρμόζονται ανάλογα και για τους υπαλλήλους (πλην των κλάδων Διοικητικού και Οικονομικού) του Εθνικού Οργανισμού Καπνού.

Άρθρο 34
Η παράγραφος 3 του άρθρου 1 του ν. 765/1978 αντικαθίσταται ως εξής: “3. Κατά την παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου διορισμός και ένταξη ενεργείται κατά τις διατάξεις του άρθρου 2 του ν.δ. 169/1969 και με τους εν αυτώ όρους και προϋποθέσεις εφαρμοζομένων αναλόγως και των λοιπών διατάξεων αυτού, εφόσον αφορούν εις το δια του παρόντος ρυθμιζόμενο θέμα ως και εις το θέμα της επικουρικής τους ασφάλισης.
Ειδικώς τα εις την παρ. 1 του άρθρου 2 του νομοθετικού αυτού διατάγματος ανώτατα όρια ηλικίας παύουν να ισχύουν”.

Άρθρο 35
Η παράγραφος 4 του άρθρου 42 του ν. 1337/1983 αντικαθίσταται ως εξής:
“4. Με π. δ/γμα. που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Χωροταξίας, Οικισμού και Περιβάλλοντος, κανονίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και οι διαδικασίες με τις οποίες μπορεί να εγκρίνεται η πολεοδόμηση περιοχών δεύτερης κατοικίας μέσα στις Ζ.Ο.Ε. και στα τμήματα που έχει προσδιοριστεί η χρήση της δεύτερης κατοικίας. Με το πιο πάνω π. δ/γμα κανονίζονται για τις περιπτώσεις της παραγράφου αυτής ειδικότεροι όροι και περιορισμός και ποσοστό εισφοράς σε γη και σε χρήμα που μπορεί να είναι διαφορετικά από τα αντίστοιχα των επεκτάσεων του κεφαλαίου Α` του νόμου αυτού και ρυθμίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παραγράφου αυτής”.

Άρθρο 36
Οι προθεσμίες της παρ. 1 του άρθρου 12 του ν. 1232/1982 “επαναφορά σε ισχύ, τροποποίηση κ.λπ. του ν.δ. 4352/1964 και άλλες διατάξεις”, όπως παρατάθηκαν και με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 19 του ν. 1476/1984 παρατείνεται από τη δημοσίευση του νόμου αυτού για δύο μήνες.

Άρθρο 37
Ξεναγοί που έχουν την προβλεπόμενη άδεια εξασκήσεως του επαγγέλματος του ξεναγού και συμβάλλονται με τουριστικά – ταξιδιωτικά γραφεία, με μέλη της ένωσης εφοπλιστών επιβατηγών πλοίων και με τουριστικά γραφεία του εξωτερικού άμεσα ή με τα παραρτήματα – πρακτορεία τους στην Ελλάδα, για την πραγματοποίηση τουριστικών προγραμμάτων, που εκείνα οργανώνουν, συνδέονται με σχέση εξαρτημένης εργασίας και υπάγονται στις σχετικές διατάξεις της ελληνικής εργατικής νομοθεσίας ως προς τις σχέσεις τους με τους εργοδότες τους.
Η διάταξη αυτή ισχύει από 1ης Μαΐου 1985.

Άρθρο 38

1. Οι διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 22 του ν. 1400/1983 εφαρμόζονται και στο προσωπικό που υπηρετεί κατά τη δημοσίευση του νόμου αυτού στη Γ.Γ.Α. με απόσπαση από εποπτευόμενα απ’ αυτή Ν.Π.Ι.Δ., εφόσον έχουν διανύσει ένα (1) χρόνο συνεχή υπηρεσία στη Γ.Γ.Α. και ανεξάρτητα από όριο ηλικίας. Οι ενδιαφερόμενοι για διορισμό πρέπει να υποβάλουν σχετική αίτηση μέσα σ ένα μήνα από τη δημοσίευση του νόμου αυτού.

2. Οι διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 3 του ν. 1476/1984 εφαρμόζονται και για το διορισμό σε μόνιμες θέσεις σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 22 του ν. 1400/1983 ή της παρ. 1 του άρθρου αυτού.

3. Οι διατάξεις των παρ. 2, 3, 4 και 5 του άρθρου 5 του ν. 1476/1984 έχουν ανάλογη εφαρμογή και για τους υπαλλήλους της παρ. 4 του άρθρου 22 του ν. 1400/1983 και της παρ. 1 του άρθρου αυτού που για οποιονδήποτε λόγο δεν διορίζονται σε μόνιμες θέσεις.

4. Η προθεσμία που προβλέπεται από την παρ. 1 του άρθρου 4 του ν. 1070/1980 παρατείνεται για τρεις (3) ακόμη μήνες από τη δημοσίευση του νόμου αυτού.

Άρθρο 39
Αντικαθίσταται το τρίτο εδάφιο του άρθρου 5 του ν. 4778/1930 ως εξής:
“Η ιδιότητα του γηπέδου τούτου ως εκτός συναλλαγής παύει στην περίπτωση που η κυριότητα τούτου ήθελε περιέλθει στο Δημόσιο, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο επόμενο άρθρο, καθώς επίσης και στην περίπτωση μεταβίβασης του στο Δημόσιο από την Πανελλήνια Σκοπευτική εταιρεία. Η μεταβίβαση αυτή επιτρέπεται να γίνει με αντάλλαγμα ή και χωρίς αντάλλαγμα”.

Άρθρο 40
Έναρξη ισχύος.
Ο νόμος αυτός ισχύει από τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως εκτός αν διαφορετικά ορίζεται στις επιμέρους διατάξεις.

Παραγγέλλουμε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως νόμου του Κράτους.

Αθήνα, 16 Mαίου 1985

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΝΤ. ΣΑΡΤΖΕΤΑΚΗΣ