Νόμος 1547 ΦΕΚ Α΄94/22.5.1985
Κύρωση συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γιουγκοσλαβία για συνεργασία και αμοιβαία συνδρομή σε τελωνειακά θέματα.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:
Άρθρο πρώτο
Κυρώνεται και έχει την ισχύ που ορίζει το άρθρο 28 παρ. 1 του Συντάγματος η συμφωνία που υπογράφτηκε στην Αθήνα στις 4 Οκτωβρίου 1983 μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Ομοσπονδιακού Εκτελεστικού Συμβουλίου της Συνέλευσης της Σοσιαλιστικής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας για συνεργασία και αμοιβαία συνδρομή σε τελωνειακά θέματα, της οποίας το κείμενο σε πρωτότυπο στην ελληνική γλώσσα έχει ως εξής:
ΣΥΜΦΩΝΙΑ
Μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Ομοσπονδιακού Εκτελεστικού Συμβουλίου της Συνέλευσης της Σοσιαλιστικής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας για συνεργασία και αμοιβαία συνδρομή σε τελωνειακά θέματα.
Η Κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας και το Ομοσπονδιακό Εκτελεστικό Συμβούλιο της Συνέλευσης της Σοσιαλιστικής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας
ΕΠΙΘΥΜΩΝΤΑΣ
να διευκολύνουν τη διακίνηση των επιβατών και εμπορευμάτων από τα κοινά τους σύνορα με την περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των Τελωνειακών Διοικήσεων των δύο χωρών.
ΕΚΤΙΜΩΝΤΑΣ
ότι οι παραβάσεις των Τελωνειακών Νόμων και Κανονισμών είναι επιζήμιες στα οικονομικά, δημοσιονομικά και εμπορικά συμφέροντά τους,
ΠΕΠΕΙΣΜΕΝΕΣ
ότι η καταστολή τέτοιων παραβάσεων θα μπορούσε να καταστεί περισσότερο αποτελεσματική με τη συνεργασία μεταξύ των Τελωνειακών τους Διοικήσεων,
ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΤΑ ΑΚΟΛΟΥΘΑ:
Άρθρο 1.
Οι Τελωνειακές Διοικήσεις των Συμβαλλόμενων Μερών με στενή συνεργασία εντός των πλαισίων της παρούσας Συμφωνίας θα διευκολύνουν στο μέγιστο δυνατό βαθμό τη διακίνηση επιβατών και εμπορευμάτων στα κοινά τους σύνορα, θα παρέχουν η μία στην άλλη συνδρομή για την καταστολή των παραβάσεων των Τελωνειακών Νόμων και Κανονισμών.
Άρθρο 2.
Κατά την έννοια της παρούσας Συμφωνίας:
(1) Με τον όρο “τελωνειακοί Νόμοι και Κανονισμοί” νοούνται οι διατάξεις για εισαγωγή, εξαγωγή, διαμετακόμιση και αποθήκευση των εμπορευμάτων που εφαρμόζονται από τις Τελωνειακές Διοικήσεις των Συμβαλλόμενων Μερών, σε σχέση με τους τελωνειακούς δασμούς ή άλλες επιβαρύνσεις κατά την εισαγωγή ή εξαγωγή.
(2) Με τον όρο “τελωνειακές Διοικήσεις” νοούνται ως προς την ελληνική Δημοκρατία, η Ελληνική Τελωνειακή Διοίκηση, ως προς τη Σοσιαλιστική ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας η Ομοσπονδιακή Τελωνειακή Διοίκηση.
Άρθρο 3.
Οι Τελωνειακές Διοικήσεις των Συμβαλλόμενων Μερών βάσει αμοιβαίας συμφωνίας και στο πλαίσιο των εθνικών τελωνειακών νόμων και κανονισμών τους θα λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα για τη διευκόλυνση και επίσπευση της διακίνησης επιβατών και εμπορευμάτων στα κοινά τους σύνορα. Για την εφαρμογή των ανωτέρω οι Τελωνειακές Διοικήσεις συντονίζουν τις ώρες εργασίας των παρακείμενων συνοριακών τελωνειακών αρχών.
Άρθρο 4.
Οι Τελωνειακές Διοικήσεις των Συμβαλλόμενων μερών κατόπιν αιτήσεως παρέχουν η μία στην άλλη συνδρομή κατά την έννοια του Άρθρου 1 με σκοπό την πρόληψη, διερεύνηση και καταστολή παραβάσεων των Τελωνειακών Νόμων και Κανονισμών. Οι συλλήψεις προσώπων και έρευνας χώρων και κτιρίων ή προσώπων, καθώς και η είσπραξη δασμών ή άλλων εισαγωγικών ή εξαγωγικών επιβαρύνσεων, προστίμων ή άλλων οφειλών εξαιρούνται από τη συνδρομή. Για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων βάσει της παρούσας Συμφωνίας εφαρμόζονται οι διατάξεις της εθνικής νομοθεσίας του Συμβαλλόμενου Μέρους προς το οποίο απευθύνεται η αίτηση.
Άρθρο 5.
Με αίτηση της τελωνειακής Διοικήσεως ενός Συμβαλλόμενου Μέρους, η τελωνειακή Διοίκηση του άλλου Συμβαλλόμενου Μέρους θα παρέχει επίσης:
(1) Πληροφορίες για την αυθεντικότητα των τιθέμενων τελωνειακών σφραγίδων, των διακρατικών σημείων ταυτότητας ή των επίσημων εγγράφων που υποβάλλονται στις Τελωνειακές Αρχές.
(2) Όλες τις διαθέσιμες σ’ αυτή πληροφορίες από τελωνειακά έγγραφα ή πληροφορίες που μπορούν να αποκτηθούν μέσω άλλων εγγράφων σχετικών με την εμπορική διακίνηση, για την οποία υπάρχει υπόνοια ότι διενεργήθηκε με τη διάπραξη τελωνειακών παραβάσεων σε βάρος του άλλου Συμβαλλόμενου Μέρους και ιδιαίτερα σχετικά με τη φύση, την ποσότητα και την αξία των εμπορευμάτων. Η Τελωνειακή Διακίνηση ενός Συμβαλλόμενου Μέρους αυτοβούλως και το συντομότερο δυνατό θα παρέχει προς την Τελωνειακή Διοίκηση του άλλου Συμβαλλόμενου Μέρους Πληροφορίες:
(1) Για παρατηρήσεις που δίνουν αφορμή υπονοιών ότι διαπράχθηκε ή σχεδιάζεται η διάπραξη τελωνειακής παράβασης στην επικράτεια του άλλου Συμβαλλόμενου Μέρους.
(2) Για την ανακάλυψη νέων μέσων και μεθόδων διάπραξης παραβάσεων των Τελωνειακών Νόμων και Κανονισμών.
Άρθρο 6.
Η Τελωνειακή Διοίκηση ενός Συμβαλλόμενου Μέρους μετά από αίτηση της τελωνειακής Διοίκησης του άλλου Συμβαλλόμενου Μέρους θα ασκεί στο μέτρο των δυνατοτήτων της επιτήρηση πάνω:
(1) Στην είσοδο και έξοδο από το έδαφός της συγκεκριμένων προσώπων, που είναι ύποπτα ότι εμπλέκονται συστηματικά σε παραβάσεις των Τελωνειακών Νόμων και Κανονισμών του άλλου Συμβαλλόμενου Μέρους.
(2) Σε διακινήσεις συγκεκριμένων εμπορευμάτων, οι οποίες σύμφωνα με τη γνωστοποίηση του άλλου Συμβαλλόμενου Μέρους αποτελούν αντικείμενο παράνομων δραστηριοτήτων.
(3) Σε συγκεκριμένα οχήματα, σκάφη και αεροσκάφη, για τα οποία υπάρχουν υπόνοιες ότι χρησιμοποιούνται για τη διάπραξη παραβάσεων των Τελωνειακών Νόμων και Κανονισμών στην επικράτεια του αιτούντος Συμβαλλόμενου Μέρους. Τα αποτελέσματα της επιτήρησης να γνωστοποιούνται στην αιτούσα Τελωνειακή Διοίκηση.
Άρθρο 7.
Οι Τελωνειακές Διοικήσεις των Συμβαλλόμενων Μερών αυτόβουλα ή ύστερα από αίτηση και όσο το δυνατό συντομότερα θα ανακοινώνουν όλες τις πληροφορίες σχετικά με παραβάσεις των Τελωνειακών Νόμων και Κανονισμών στις περιπτώσεις όπου η καταστολή τους αποτελεί αντικείμενο αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Αυτό ιδιαίτερα αναφέρεται στη διακίνηση ναρκωτικών και ψυχοτροπικών ουσιών, όπλων, πυρομαχικών και εκρηκτικών αντικειμένων ιστορικής, καλλιτεχνικής, αρχαιολογικής ή πολιτιστικής αξίας, καθώς και εμπορευμάτων υποκείμενων σε υψηλούς δασμούς, όπως τα οινοπνευματώδη και ο καπνός.
Άρθρο 8.
Επιτρέπεται η αναστολή παροχής διοικητικής συνδρομής εάν το Συμβαλλόμενο Μέρος προς το οποίο απευθύνεται η αίτηση θεωρεί ότι τέτοια συνδρομή θα μπορούσε να παραβλάψει την κυριαρχία του, την ασφάλεια, τη δημόσια τάξη ή άλλα ουσιώδη συμφέροντα. Όταν γίνεται αίτηση για διοικητική συνδρομή από Συμβαλλόμενο Μέρος, το οποίο αντιστρόφως αν του υπεβάλλετο αίτηση δεν θα είχε τη δυνατότητα να συμμορφωθεί με αυτή, η Τελωνειακή Διοίκηση του αιτούντος Συμβαλλόμενου Μέρους στην αίτηση της θα εφιστά την προσοχή στο γεγονός αυτό. Σε τέτοια περίπτωση η συμμόρφωση με την αίτηση θα υπόκειται στη διακριτική ευχέρεια του Συμβαλλόμενου Μέρους προς το οποίο απευθύνεται η αίτηση. Όταν δεν υπάρχει δυνατότητα συμμόρφωσης προς μία αίτηση στο σύνολό της ή εν μέρει θα γίνεται σχετική πληροφόρηση του αιτούντος Συμβαλλόμενου Μέρους.
Άρθρο 9.
Πληροφορίες, έγγραφα και άλλες γνωστοποιήσεις που αποκτώνται μέσα στα πλαίσια της διοικητικής συνδρομής επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται μόνο για σκοπούς εφαρμογής της παρούσας Συμφωνίας ή υπό όρους που ενδέχεται να τίθενται από την Τελωνειακή Διοίκηση που τις έδωσε. Επιτρέπεται επίσης να παρέχονται σε πρόσωπα, αρχές ή υπηρεσίες, άλλες από εκείνες στις οποίες κατά τα άλλα είναι εμπεπιστευμένη η χρήση τους για το σκοπό αυτόν, αλλά μόνο με τη ρητή συναίνεση της Τελωνειακής Διοίκησης που τις έδωσε. Αυτό δεν αναφέρεται σε πληροφορίες, έγγραφα και άλλες γνωστοποιήσεις σχετικά με παραβάσεις Τελωνειακών Νόμων και Κανονισμών στη διακίνηση ναρκωτικών και ψυχοτροπικών ουσιών, όπλων, πυρομαχικών και εκρηκτικών. Πληροφορίες, έγγραφα και άλλες γνωστοποιήσεις θα έχουν τη μεταχείριση επίσημου απορρήτου στην επικράτεια του λαμβάνοντος Συμβαλλόμενου Μέρους και θα προστατεύονται σύμφωνα με τους νόμους και κανονισμούς του Συμβαλλόμενου Μέρους.
Άρθρο 10.
Πληροφορίες, έγγραφα και άλλες γνωστοποιήσεις που αποκτώνται βάσει της παρούσας Συμφωνίας επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται σαν αποδεικτικά μέσα σε τελωνειακές ή δικαστικές διαδικασίες. Η χρησιμοποίησή τους και η ισχύς τους ως αποδεικτικών μέσων σε τέτοιες διαδικασίες θα διέπονται από την εθνική νομοθεσία του λαμβάνοντος Συμβαλλόμενου Μέρους.
Άρθρο 11.
Η παροχή δημόσιων και άλλων εγγράφων, κατά κανόνα, θα γίνεται σε αντίγραφα. Αν η παροχή αντιγράφου δεν εξυπηρετεί το σκοπό μπορεί να ζητηθεί πρωτότυπο. Το Συμβαλλόμενο Μέρος προς το οποίο υποβάλλεται η αίτηση θα ανταποκρίνεται θετικά σε μια τέτοια αίτηση εφόσον είναι δυνατό. Παρεχόμενα πρωτότυπα δημόσιων και άλλων εγγράφων, όπως επίσης και άλλα γραπτά κείμενα θα επιστρέφονται στην Τελωνειακή Διοίκηση προς την οποία απευθύνεται η αίτηση σε περίπτωση που δεν το αποκλείει η εθνική νομοθεσία.
Άρθρο 12.
Οι Τελωνειακές Διοικήσεις των Συμβαλλόμενων Μερών θα ανταλλάσσουν αμοιβαία: (1) Εμπειρίες σχετικά με την οργάνωση των αντίστοιχων Τελωνειακών Υπηρεσιών, την εκπαίδευση και την επιμόρφωση του προσωπικού τους, την αξιοποίηση τεχνικών μέσων, καθώς και από άλλους τεχνικούς τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος και (2) τους εθνικούς Τελωνειακούς Νόμους και Κανονισμούς και τεχνική βιβλιογραφία.
Άρθρο 13.
Τα Συμβαλλόμενα Μέρη παραιτούνται από κάθε αξίωση για την αποκατάσταση δαπανών που προκύπτουν από την εφαρμογή της παρούσας Συμφωνίας.
Άρθρο 14.
Η προβλεπόμενη από την παρούσα Συμφωνία συνδρομή θα παρέχεται μεταξύ των Τελωνειακών Διοικήσεων των Συμβαλλόμενων Μερών κατά τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο.
Οι Τελωνειακές Διοικήσεις των Συμβαλλόμενων Μερών, επικοινωνούν απευθείας μεταξύ τους όταν χειρίζονται θέματα που απορρέουν από την παρούσα Συμφωνία. Η Ελληνική Τελωνειακή Διοίκηση και η Ομοσπονδιακή Τελωνειακή Διοίκηση της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, με βάση αμοιβαίες εκτιμήσεις θα λαμβάνουν τα μέτρα, που είναι αναγκαία για την εφαρμογή της παρούσας Συμφωνίας. Αν είναι αναγκαίο για την εφαρμογή της παρούσας Συμφωνίας οι Τελωνειακές Διοικήσεις των Συμβαλλόμενων Χωρών εντός του πλαισίου των σχετικών εξουσιοδοτήσεών τους και με προηγούμενες διαβουλεύσεις, συνομολογούν τις κατάλληλες κανονιστικές διατάξεις. Οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Τελωνειακής Διοίκησης και της Ομοσπονδιακής Τελωνειακής Διοίκησης της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας θα συναντώνται μια φορά το έτος για να εξετάζουν τα θέματα που προκύπτουν από αυτή τη Συμφωνία.
Άρθρο 15.
(1) Η παρούσα Συμφωνία υπόκειται σε επικύρωση και τίθεται σε ισχύ την πρώτη ημέρα του τρίτου μήνα μετά την ανταλλαγή των οργάνων επικύρωσης. (2) Η παρούσα Συμφωνία μπορεί να καταγγελθεί γραπτώς μέσω της διπλωματικής οδού, θα παύσει δε να ισχύει ένα έτος μετά την καταγγελία της. Έγινε την 4η Οκτωβρίου 1983 στην Αθήνα σε δύο πρωτότυπα στην ελληνική και στη σερβοκροατική γλώσσα. Και τα δύο κείμενα είναι εξίσου αυθεντικά.
Άρθρο δεύτερο
Η ισχύς του νόμου αυτού αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Παραγγέλλουμε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως νόμου του Κράτους.
Αθήνα, 16 Mαίου 1985
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΝΤ. ΣΑΡΤΖΕΤΑΚΗΣ