Νόμος 1558 ΦΕΚ Α΄137/26.7.1985
Κυβέρνηση Και Κυβερνητικά όργανα.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄
ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ
Άρθρο 1
Σύνθεση και λειτουργία του Υπουργικού Συμβουλίου.
1. Το Υπουργικό Συμβούλιο αποτελείται, σύμφωνα με το άρθρο 81 παρ. 1 του Συντάγματος, από τον Πρωθυπουργό και τους υπουργούς, στους οποίους περιλαμβάνονται και οι αναπληρωτές και οι χωρίς χαρτοφυλάκιο υπουργοί. Οι αντιπρόεδροι της Κυβέρνησης είναι μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου και όταν απαλλάσσονται από τα καθήκοντα υπουργού, σύμφωνα με το άρθρο 15 παρ. 4.
2. Οι υφυπουργοί δεν αποτελούν μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου.
3. Το Υπουργικό Συμβούλιο συγκαλείται από τον πρωθυπουργό ή τον αναπληρωτή του και βρίσκεται σε απαρτία όταν είναι παρόντα τουλάχιστον τα μισά μέλη. Οι αποφάσεις λαμβάνονται με την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών. Σε περίπτωση ισοψηφίας υπερισχύει η γνώμη υπέρ της οποίας ψήφισε ο Πρωθυπουργός.
4. Ο Πρωθυπουργός μπορεί να προσκαλέσει να συμμετάσχουν σε συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου χωρίς δικαίωμα ψήφου υφυπουργοί ή να παραβρίσκονται άλλοι δημόσιοι λειτουργοί.
Άρθρο 2
Αρμοδιότητες του Υπουργικού Συμβουλίου.
Το Υπουργικό Συμβούλιο:
α. Καθορίζει και κατευθύνει, κατά το άρθρο 82 παρ. 1 του Συντάγματος, τη γενική πολιτική της χώρας σύμφωνα με τους ορισμούς του Συντάγματος και των νόμων.
β. Αποφασίζει για πολιτικά θέματα γενικότερης σημασίας.
γ. Αποφασίζει για κάθε θέμα αρμοδιότητας συλλογικών κυβερνητικών οργάνων ή για κάθε θέμα αρμοδιότητας ενός ή περισσότερων υπουργών που παραπέμπει σύ αυτό ο πρωθυπουργός.
Οι σχετικές αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου υποκαθιστούν τις αποφάσεις των αρμόδιων οργάνων. δ. Ασκεί κάθε άλλη αρμοδιότητα που προβλέπει το Σύνταγμα και οι νόμοι.
Άρθρο 3
Κυβερνητική Επιτροπή
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 1 παρ.1 Ν.3242/2004, ΦΕΚ Α 102/24.5.2004
1. Στην Κυβερνητική Επιτροπή μετέχουν ο Πρωθυπουργός, ως πρόεδρος και οι Υπουργοί:
α. Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης,
β. Οικονομίας και Οικονομικών,
γ. Εξωτερικών,
δ. Εθνικής `Άμυνας,
ε. Ανάπτυξης,
στ. Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων `Έργων, και
ζ. Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, ως τακτικά μέλη.
2. Στην Κυβερνητική Επιτροπή μπορεί να μετέχουν, χωρίς δικαίωμα ψήφου, οι Προϊστάμενοι των Γραφείων Οικονομικού και Σχεδιασμού Στρατηγικής του Πολιτικού Γραφείου του Πρωθυπουργού και ο Ειδικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού για νομικά θέματα.
3. Καθήκοντα Γραμματέα της Κυβερνητικής Επιτροπής ασκεί ο Γενικός Γραμματέας της Κυβέρνησης.
4. Η Κυβερνητική Επιτροπή, ενεργώντας στο πλαίσιο των αποφάσεων και κατευθύνσεων του Πρωθυπουργού και του Υπουργικού Συμβουλίου, λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα για την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής, παρακολουθεί και συντονίζει την εφαρμογή των αποφάσεών της και των αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου από τα μέλη της Κυβέρνησης και συζητά και λαμβάνει αποφάσεις για τα θέματα που παραπέμπει σ` αυτήν ο Πρωθυπουργός.
Άρθρο 4
Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥ.Σ.Ε.Α.)
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 1 παρ.2 Ν.3242/2004, ΦΕΚ Α 102/24.5.2004
1. Στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥ.Σ.Ε.Α.) μετέχουν ο Πρωθυπουργός, ως πρόεδρος και οι Υπουργοί:
α. Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης,
β. Οικονομίας και Οικονομικών,
γ. Εξωτερικών,
δ. Εθνικής Άμυνας,
ε. Ανάπτυξης,
στ. Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων `Έργων, και
ζ. Δημόσιας Τάξης. Επίσης μετέχουν ως τακτικά μέλη: η. ο Υπουργός Μακεδονίας Θράκης και
θ. ο Υπουργός Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, εφόσον συζητούνται θέματα που ανήκουν στην αρμοδιότητά τους,
ι ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, όταν πρόκειται για την επιλογή του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος και
ια. ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, χωρίς δικαίωμα ψήφου, όταν λαμβάνονται αποφάσεις για θέματα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
2. Στο ΚΥ.Σ.Ε.Α. μετέχουν, χωρίς δικαίωμα ψήφου, οι Προϊστάμενοι του Γραφείου Σχεδιασμού Στρατηγικής και του Διπλωματικού Γραφείου του Πολιτικού Γραφείου του Πρωθυπουργού και ο Σύμβουλος του Πρωθυπουργού για αμυντικά θέματα.
3. Καθήκοντα Γραμματέα του ΚΥ.Σ.Ε.Α. ασκεί ο Γενικός Γραμματέας της Κυβέρνησης. Εφόσον συζητούνται θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας του άρθρου 3 του Ν. 2292/1995 (ΦΕΚ 35/Α), επικουρεί τον Γενικό Γραμματέα της Κυβέρνησης στα καθήκοντα του Γραμματέα του ΚΥ.Σ.Ε.Α. ανώτατος ή ανώτερος αξιωματικός της Γραμματείας του ΚΥ.Σ.Ε.Α.. 4. Το ΚΥ .Σ.Ε.Α. έχει τις αρμοδιότητες που προβλέπονται από την ΠΥΣ 31 της 26.5.2000 (ΦΕΚ 134/Α) και τις λοιπές κείμενες διατάξεις.
Άρθρο 5
Ανώτατο Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής.
1. Συνιστάται Ανώτατο Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΑΣΟΠ), που αποτελείται από:
α) τον Πρωθυπουργό, ως πρόεδρο,
β) τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας,
γ) τον Υπουργό Γεωργίας,
δ) τον Υπουργό Εργασίας,
ε) τον Υπουργό Βιομηχανίας, Ενέργειας και τεχνολογίας, Ελλάδος.
στ) το Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.
Τον Πρωθυπουργό αναπληρώνει, σε περίπτωση απουσίας ή κωλύματός του, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας.
Με την Π.Υ.Σ. 26/6-11 Φεβρ. 1987 (ΦΕΚ Α`13) η σύνθεση του ΑΣΟΠ μεταβλήθηκε ως εξής:
“Πρωθυπουργός ως Πρόεδρος Υπουργός Εθνικής Οικονομίας Υπουργός Οικονομικών Υπουργός Γεωργίας Υπουργός Εργασίας Υπουργός Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας Υπουργός Εμπορίου Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Διοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος”.
Με την Π.Υ.Σ. 123/28 Αυγ. -17 Σεπτ. 1987 (ΦΕΚ Α`166) η σύνθεση του ΑΣΟΠ μεταβλήθηκε ως εξής:
Πρωθυπουργός, ως Πρόεδρος Υπουργός Εθνικής Οικονομίας Υπουργός Οικονομικών Υπουργός Γεωργίας Υπουργός Εργασίας Υπουργός Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας Υπουργός Εμπορίου Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου μπορεί να συμμετέχουν σε AD HOC βάση και άλλα κυβερνητικά στελέχη.
Καθήκοντα Γραμματέα του Συμβουλίου ασκεί ο Οικονομικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού.
Με την Π.Υ.Σ. 128/24-25 Σεπτ. 1987 (ΦΕΚ Α`177) η σύνθεση του ΑΣΟΠ μεταβλήθηκε ως εξής:
Πρωθυπουργός, ως Πρόεδρος Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Δικαιοσύνης Υπουργός Εθνικής Οικονομίας Υπουργός Οικονομικών Υπουργός Γεωργίας Υπουργός Εργασίας Υπουργός Βιομηχανίας Ενέργειας και Τεχνολογίας Υπουργός Εμπορίου Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Αναπληρωτής Υπουργός Βιομηχανίας Ενέργειας και Τεχνολογίας
Με την Π.Υ.Σ. 44/7-8 Μαΐου 1990 (ΦΕΚ Α`74) ορίστηκε ότι στη σύνθεση του ΑΣΟΠ μετέχει και ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας.
Διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος. Στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου μπορεί να συμμετέχουν σε AD HOC βάση και άλλα κυβερνητικά στελέχη. Καθήκοντα Γραμματέα του Συμβουλίου ασκεί ο σύνδεσμος του Πρωθυπουργού με το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας.
2. Το ΑΣΟΠ, αποφασίζει, στα πλαίσια των αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου και του ΚΥΣΥΜ, για κάθε θέμα οικονομικής πολιτικής γενικότερης σημασίας, παίρνει τα μέτρα που είναι αναγκαία για την εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος της Κυβέρνησης και παρακολουθεί, εποπτεύει και συντονίζει την εφαρμογή του προγράμματος αυτού και των αποφάσεών του.
3. Το ΑΣΟΠ εξυπηρετείται από γραμματεία, η οποία αποτελεί υπηρεσία του Πολιτικού Γραφείου Πρωθυπουργού και της οποίας προΐσταται ο προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου Πρωθυπουργού. Κατά τα λοιπά ισχύουν οι διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 3.
Άρθρο 6
Επιτροπή Τιμών και Εισοδημάτων.
1. Η Επιτροπή Τιμών και Εισοδημάτων αποτελείται από:
α) τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας, ως πρόεδρο,
β) τον Υπουργό Οικονομικών,
γ) τον Υπουργό Γεωργίας,
δ) τον Υπουργό Εργασίας,
ε) τον Υπουργό Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας,
στ) τον Υπουργό Εμπορίου.
2. Η Επιτροπή επεξεργάζεται και αποφασίζει, στο πλαίσιο των αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου, του ΚΥΣΥΜ και του ΑΣΟΠ, μέτρα που αναφέρονται στις τιμές, στα εισοδήματα και γενικά στην εισοδηματική πολιτική και παρακολουθεί και συντονίζει την εφαρμογή τους.
3. Οι διατάξεις του άρθρου 14 παρ. 3 του ν. 1299/1982 εξακολουθούν να ισχύουν.
4. Η Επιτροπή Τιμών και Εισοδημάτων εξυπηρετείται από τη Γραμματεία του ΑΣΟΠ, που ορίζεται στο άρθρο 56 παρ. 3.
Άρθρο 7
Γραμματεία Υπουργικού Συμβουλίου.
1. Η γραμματεία του Υπουργικού Συμβουλίου αποτελεί αυτοτελή δημόσια υπηρεσία και υπάγεται απευθείας στον Πρωθυπουργό.
2. Στη Γραμματεία του Υπουργικού Συμβουλίου προΐσταται μετακλητός υπάλληλος της κατηγορίας αύ ειδικών θέσεων, ο οποίος φέρει τον τίτλο του Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου. Ο διορισμός και η παύση του Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου γίνεται με απόφαση του πρωθυπουργού, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. “Τα καθήκοντα του γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου μπορεί να ανατίθενται με όμοια απόφαση και σε ανώτατο δημόσιο λειτουργό, παράλληλα ή μη με την άσκηση των κυρίων καθηκόντων του.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 37 παρ. 1 του Ν. 1968/1991 (Α` 150).
3. Με διάταγμα, που αποτελεί τον Οργανισμό της Γραμματείας του Υπουργικού Συμβουλίου και εκδίδεται” μετά από πρόταση του Πρωθυπουργού και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ρυθμίζεται χωρίς κανένα περιορισμό από τις ισχύουσες διατάξεις κάθε θέμα σχετικό με την οργάνωση, τη σύνθεση, τη λειτουργία και τις αρμοδιότητες της Γραμματείας του Υπουργικού Συμβουλίου, καθώς και η σύσταση για τις ανάγκες της, σε οποιαδήποτε κατηγορία και βαθμό θέσεων, “η ανάθεση καθηκόντων σε πανεπιστημιακούς και δικαστικούς λειτουργούς ή στο κύριο προσωπικό του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους παράλληλα ή μη με την άσκηση των κυρίων καθηκόντων τους, και η υπηρεσιακή-μισθολογική κατάσταση του προσωπικού της εν γένει.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 37 παρ. 2 & 3 του Ν. 1968/1991 (Α` 150).
4. Με το ίδιο ή διαφορετικό διάταγμα είναι δυνατόν:
α) να μεταβάλλεται ο τίτλος της Γραμματείας του Υπουργικού Συμβουλίου,
β) να ρυθμίζεται η μεταφορά αρμοδιοτήτων και υπηρεσιών προς τη Γραμματεία του Υπουργικού Συμβουλίου, κατ` ανάλογη εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 24 παρ. 4 εδάφιο β` του ν. 1558/1985,
γ) να προβλέπεται η μεταβίβαση αρμοδιοτήτων και δικαιώματος υπογραφής σε διοικητικής και οικονομικής φύσης θέματα από τον Πρωθυπουργό στο Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου και από τον τελευταίο στους προϊσταμένους των Διευθύνσεων και των Τμημάτων, κατ` ανάλογη εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 29 του ν. 1558/1985 και
δ) να παρέχεται εξουσιοδότηση στο Υπουργικό Συμβούλιο, στον Πρωθυπουργό ή στο Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου για την ειδικότερη ρύθμιση των Θεμάτων που αναφέρονται στις παραγράφους 3 και 4 του άρθρου 7 του ν. 1558/1Θ85, όπως διαμορφώθηκαν από τις διατάξεις αυτού του άρθρου”.
Σημ.: όπως η παρ. 4 προστέθηκε με το άρθρο 37 παρ.4 του Ν. 1968/1991 (Α`150)
5. Ο διορισμός και η παύση του προσωπικού της Γραμματείας του Υπουργικού Συμβουλίου γίνεται μετά από απόφαση του Πρωθυπουργού, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Σημ.: όπως αναριθμήθηκε με το άρθρο 37 παρ.4 του Ν. 1968/1991 (Α`150)
6. Με απόφαση του Πρωθυπουργού ανατίθενται καθήκοντα αρμοδιότητας Γραμματείας Υπουργικού Συμβουλίου σε πανεπιστημιακούς λειτουργούς ή στο κύριο προσωπικό του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, παράλληλα ή μη με την άσκηση των κύριων καθηκόντων τους. Με ίδια απόφαση ανατίθενται παρόμοια καθήκοντα σε δικαστικούς λειτουργούς παράλληλα με την άσκηση των κύριων καθηκόντων τους. Με την απόφαση ανάθεσης καθορίζεται και επιμίσθιο που δεν μπορεί να υπερβαίνει το 40% των αποδοχών τους.
Σημ.: όπως προστέθηκε με την παρ.2 του άρθρου 30 του Ν.2190/1994 (ΦΕΚ Α 28),
7. Με όμοια απόφαση το προσωπικό της Γραμματείας του Υπουργικού Συμβουλίου οποιασδήποτε κατηγορίας, βαθμού ή σχέσης δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου αποσπάται και κατανέμεται κατά παρέκκλιση κάθε ισχύουσας διάταξης σε υπηρεσίες του Δημοσίου ή δημοσίων νομικών προσώπων του δημόσιου τομέα, όπως αυτός οριοθετείτο πριν την ισχύ του άρθρου 51 παρ. 1 του ν. 1892/1990 (ΦΕΚ 101 τ.Α`/31-7-1990). Η μισθοδοσία του προσωπικού, που αποσπάται σύμφωνα με τις διατάξεις του προηγούμενου εδαφίου, βαρύνει τους φορείς προς τους οποίους γίνεται η απόσπαση.
Σημ.: όπως προστέθηκε με την παρ.2 του άρθρου 30 του Ν.2190/1994 (ΦΕΚ Α 28),
8. Η παρ. 1 του άρθρου 71 του ν. 1943/1991 ισχύει και για τη Γραμματεία του Υπουργικού Συμβουλίου
Σημ.: όπως προστέθηκε με την παρ.2 του άρθρου 30 του Ν.2190/1994 (ΦΕΚ Α 28)
9. Με απόφαση του Πρωθυπουργού μπορεί να μεταβιβάζονται στον Γενικό Γραμματέα της Κυβέρνησης οι αρμοδιότητες που προβλέπονται στις παραγράφους 2 και 3 του άρθρου 10 του Π.Δ. 32/2004 (ΦΕΚ 28/Α).
Με όμοια απόφαση, μπορεί να μεταβιβάζονται στον Γενικό Γραμματέα της Κυβέρνησης οι αρμοδιότητες της περίπτωσης ε΄του άρθρου 12 του ν. 1299/1982 (Α΄ 129) και της παρ. 3 του άρθρου 1 του ν. 3133/2003 (Α΄ 85) με εξαίρεση τον τρόπο και το ύψος της αμοιβής των μελών και των επιστημονικών συνεργατών.
Σημ.: όπως προστέθηκε με το άρθρο 1 παρ.3 Ν.3242/2004,ΦΕΚ Α 102/24.5.2004 και τροποποιήθηκε με το άρθρο 19 Ν.4320/2015, ΦΕΚ Α Α 29/19.3.2015
Άρθρο 8
Γενικές διατάξεις για τα συλλογικά κυβερνητικά όργανα.
1. Το Υπουργικό Συμβούλιο και ο πρωθυπουργός μπορούν να παραπέμπουν για επεξεργασία και λήψη αποφάσεων στα συλλογικά όργανα που προβλέπονται στα άρθρα 3, 4, 5 και 6 κάθε θέμα της κυβερνητικής πολιτικής, του οποίου, κατά την κρίση τους, είναι ανάγκη να επιληφθούν.
2. Το Υπουργικό Συμβούλιο, με πρόταση του Πρωθυπουργού, μπορεί να αποφασίζει για οποιοδήποτε θέμα της αρμοδιότητας των άλλων συλλογικών κυβερνητικών οργάνων και να καταργήσει οποιαδήποτε απόφαση τους.
3. Για τη λήψη των αποφάσεων από τα συλλογικά κυβερνητικά όργανα ισχύουν οι αρχές της συζήτησης, της φανερής ψηφοφορίας και της πλειοψηφίας. Σε περίπτωση ισοψηφίας υπερτερεί η γνώμη υπέρ της οποίας εψήφισε ο πρόεδρος του οργάνου.
4. Το Υπουργικό Συμβούλιο, με απόφασή του, που εκδίδεται μετά από πρόταση του Πρωθυπουργού και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μπορεί:
α) Να καταργεί τα προβλεπόμενα από τα άρθρα 3, 4, 5 και 6 ή με οποιοδήποτε τρόπο συνιστώμενα συλλογικά κυβερνητικά όργανα ή να μεταβάλλει τη σύνθεση και τις αρμοδιότητές τους.
β) Να συνιστά νέα συλλογικά όργανα από μέλη του η και με τη συμμετοχή υφυπουργών, βουλευτών, δημόσιων λειτουργών και λειτουργών του δημόσιου τομέα ορίζοντας τις αρμοδιότητές τους και τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας τους.
γ) Να συνιστά επιτροπές και ομάδες εργασίας από υπουργούς, υφυπουργούς, βουλευτές, δημόσιους λειτουργούς, και λειτουργούς του δημόσιου τομέα και ιδιώτες εμπειρογνώμονες για την επεξεργασία θεμάτων της κυβερνητικής πολιτικής, ορίζοντας τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας τους καθώς και την αμοιβή που ενδεχόμενα θα καταβληθεί για το έργο τους στους ιδιώτες και στους δημόσιους λειτουργούς και λειτουργούς του δημόσιου τομέα, κατά παρέκκλιση από κάθε άλλη διάταξη.
δ) Να καταργεί τις γραμματείες των συλλογικών κυβερνητικών οργάνων, να συνιστά νέες για την εξυπηρέτηση οποιουδήποτε συλλογικού οργάνου, συνιστώντας τις αναγκαίες θέσεις και ορίζοντας τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας τους, καθώς και να συγχωνεύει τις υφιστάμενες μεταξύ τους ή με τη Γραμματεία του Υπουργικού Συμβουλίου.
5. Στις συνεδριάσεις των πιο πάνω συνιστώμενων συλλογικών κυβερνητικών οργάνων μπορεί να μετέχουν χωρίς ψήφο ύστερα από πρόσκληση του Πρωθυπουργού και άλλα μέλη της Κυβέρνησης.
Με την Π.Υ.Σ. 32/6-10 Μαρτ. 1986 (ΦΕΚ Α`20) συστήθηκε Επιτροπή με αντικείμενο την εξέταση, μελέτη και εισήγηση σε θέματα που αφορούν τα αντισταθμιστικά ωφελήματα προμηθειών του δημοσίου τομέα.
Με την Π.Υ.Σ. 33/13-21 Μαρτ. 1986 (ΦΕΚ Α`29) συστήθηκε Κυβερνητικό Συμβούλιο Πληροφορικής (ΚΥΣΥΠ).
Η άνω Π.Υ.Σ. 33/13.3.1986 κυρώθηκε και έχει ισχύ νόμου από τότε που εκδόθηκε από την παρ. 6 άρθρ. 22 Νομ. 1735/4-11 Νοεμ. 1987 (ΦΕΚ Α`195), τομ. 2Α σελ 324,48.
Με την Π.Υ.Σ. 62/23 Μαΐου -5 Ιουν. 1986 (ΦΕΚ Α`70) συστήθηκε συλλογικό κυβερνητικό όργανο με το τίτλο “Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας” (Σ.Ε.Α.).
Με την Υ 178/25-27 Ιουν. 1986 (ΦΕΚ Β`428) απόφ. του Πρωθυπουργού ορίστηκαν τα εξής:
Ι. Οι θέσεις των μετακλητών υπαλλήλων για τις γραμματείες του Κυβερνητικού Συμβουλίου (ΚΥ.ΣΥΜ), του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής και Εθνικής Άμυνας (ΚΥ.Σ.Ε.Α.) και του Ανωτάτου Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (Α.Σ.Ο.Π.) είναι ενιαίες με βαθμούς Α έως Γ.
2. Οι βαθμοί Α έως Γ αντιστοιχούν στα ακόλουθα μισθολογικά κλιμάκια:
α) Βαθμό Α` μισθολογικό κλιμάκιο 6ο-1ο
β) ” Β` ” ” 16ο-7ο
γ) ” Γ` ” ” 24ο-9ο
“Ι. Συνιστά διϋπουργική επιτροπή που αποτελείται από τον Πρωθυπουργό και τους Υπουργούς Προεδρίας της Κυβέρνησης, Βόρειας Ελλάδας και Εμπορίου και τους Υφυπουργούς Εξωτερικών και Πολιτισμού, αρμόδια για θέματα Απόδημου Ελληνισμού και Λαϊκής Επιμόρφωσης.
2. Συνιστά εκτελεστική επιτροπή που αποτελείται από τον Πρόεδρο του Κέντρου Διαφύλαξης Αγιορίτικης Κληρονομιάς, το Διοικητή του Αγίου όρους, τον Πρόεδρο της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης και έναν εκπρόσωπο της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους.
3. Στη διυπουργική επιτροπή προεδρεύει ο Πρωθυπουργός και σε περίπτωση απουσίας του αναπληρώνεται από τον Υπουργό Προεδρίας της Κυβέρνησης.
Στην εκτελεστική επιτροπή προεδρεύει ο Πρόεδρος του Κέντρου Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς και σε περίπτωση απουσίας του αναπληρώνεται από τον Πρόεδρο της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης.
4. Η διυπουργική επιτροπή χαράσσει τις γενικές κατευθύνσεις για την οργάνωση της έκθεσης των θησαυρών του Αγίου Όρους μέσα στα πλαίσια της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης.
Λαμβάνει τις πολιτικές αποφάσεις, που απαιτούνται για την εκπλήρωση του σκοπού, μεριμνά για την εξεύρεση των οικονομικών μέσων για την κάλυψη των εξόδων της έκθεσης και εποπτεύει την εκτελεστική επιτροπή.
5. Η εκτελεστική επιτροπή έχει την ευθύνη της εκτέλεσης των αποφάσεων της διυπουργικής επιτροπής και αποφασίζει για κάθε λεπτομέρεια οικονομική τεχνική και ασφάλειας των θησαυρών και λαμβάνει οποιοδήποτε μέτρο κρίνει σκόπιμο προκειμένου να επιτευχθεί με τον αρτιότερο τρόπο η διοργάνωση της έκθεσης και η διεθνούς προβολή της.
6. Η συμμετοχή στις επιτροπές είναι άμισθη. Ο Πρόεδρος της διυπουργικής επιτροπής καθορίζει το χρηματικό ποσό που απαιτείται για τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής των μελών των επιτροπών σε περίπτωση μετακίνησής τους εκτός της έδρας της κύριας θέσης τους”.
Με την Π.Υ.Σ. 130/1-6 Οκτ. 1986 (ΦΕΚ Α`154) ορίστηκαν τα εξής:
“Ι. Συνιστά διϋπουργική Επιτροπή, από τους:
1. Υπουργό Εθν. Οικονομίας, ως Πρόεδρο.
2. Υπουργό Οικονομικών.
3. Υπουργό Γεωργίας.
4. Υπουργό Εμπορίου.
5. Υφυπουργό Εθν. Οικονομίας, αρμόδιο για θέματα επενδύσεων.
6. Υφυπουργό Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας.
7. Υφυπουργό Πολιτισμού, αρμόδιο για θέματα Απόδημου Ελληνισμού.
8. Οικονομικό Σύμβουλο Πρωθυπουργού, και
9. Εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών, οριζόμενον από τον Υπουργό Εξωτερικών.
ΙΙ. Έργο της Επιτροπής είναι η περιοδική καταγραφή και παρακολούθηση των επενδυτικών προσπαθειών, οι οποίες γίνονται από τα συμμετέχοντα Υπουργεία, ο συντονισμός των ενεργειών και η λήψη μέτρων για τον επίσπευση των επενδύσεων”.
Με την Π.Υ.Σ.Ι/2-8 Ιαν. 1987 (ΦΕΚ Α`Ι) ή άνω Π.Υ.Σ. 130/1-10-1986 συμπληρώθηκε και ορίστηκε ότι στην άνω Επιτροπή μετέχουν” και οι Υπουργοί Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας και η Αναπληρωτής Υπουργός Βιομηχανίας Ενέργειας και Τεχνολογίας, με τη σειρά προβαδίσματος που προβλέπει ο νόμος”. Με την Π.Υ.Σ. 37/13-19 Μαρτ. 1987 (ΦΕΚ Α`37) ορίστηκαν τα εξής:
“α) Συνιστάται συλλογικό κυβερνητικό όργανο με σκοπό την παρακολούθηση και το συντονισμό του έργου της ανασυγκρότησης της πόλης της Καλαμάτας και της επίλυσης των ιδιαιτέρων προβλημάτων της που συνδέονται με τους σεισμούς του 1986.
β) Στο συνιστώμενο σύμφωνα με την παράγραφο α κυβερνητικό συλλογικό όργανο μετέχουν:
α) Ο Υπουργός Άνευ Χαρτοφυλακίου αρμόδιος για τα θέματα της Καλαμάτας Αθ. Φιλιππόπουλος, ως Πρόεδρος.
β) Οι κατά περίπτωση αρμόδιοι Υφυπουργοί των Υπουργείων: Εθνικής Οικονομίας, Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Γεωργίας.
γ) Οι Υφυπουργοί Εσωτερικών και Μεταφορών και Επικοινωνιών.
δ) Οι Γενικοί Γραμματείας των Υπουργείων Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων και Εργασίας και όσων από τα πιο πάνω Υπουργεία δεν υπάρχουν διορισμένοι Υφυπουργοί, ως μέλη.
Όταν τα συζητούμενα θέματα είναι της αρμοδιότητας του Υπουργού του συλλογικού οργάνου μετέχει ο Υφυπουργό που ορίζεται από τον Υπουργό.
γ) Το συνιστώμενο σύμφωνα με την παρ. α όργανο συγκαλείται μετά από πρόσκληση του Προέδρου του, λειτουργεί κατά τους κανόνες των συλλογικών κυβερνητικών οργάνων και εξυπηρετείται γραμματειακά από το Πολιτικό Γραφείο του Υπουργού Άνευ Χαρτοφυλακίου Αθ. Φιλιππόπουλου”.
Με την Π.Υ.Σ. 46/27 Μαρτ. -8 Απρ. 1987 (ΦΕΚ Α`47) ορίστηκαν τα εξής:
“Ο. Συνιστάται Επιτελικό Συμβούλιο Εποπτείας Πενταετούς (ΕΣΕΠ), το οποίο θα εδρεύει στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, θα εποπτεύεται από τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και θα αποτελείται από εκπροσώπους:
α) Του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας
β) Του Υπουργού Εσωτερικών
γ) Του Υπουργού Προεδρίας της Κυβέρνησης
δ) Του Υπουργού Εθν. Παιδείας και Θρησκευμάτων
ε) Του Υπουργού Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων.
στ) Του Υπουργού Γεωργίας
ζ) Του Υπουργού Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας (Ανά ένας εκπρόσωπος των κλάδων Ενέργειας και Βιομηχανίας).
η) Του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών.
2.α) Η συγκρότηση του ΕΣΕΠ γίνεται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας, μετά από προτάσεις των αρμοδίων Υπουργών.
β) Του ΕΣΕΠ προεδρεύει ο εκπρόσωπος του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και της γραμματειακή του στήριξη παρέχει ειδικό Γραφείο Πενταετούς του ΥΠΕΘΟ.
γ) Το ΕΣΕΠ δύναται να καλεί κάθε φορά εκπροσώπους άλλων φορέων που από τη φύση του αντικειμένου τους μπορούν να συνδράμουν το έργο του.
δ) Το ΕΣΕΠ είναι δυνατόν να πλαισιώνεται με εμπειρογνώμονες που αποσπώνται με αποφάσεις του Υπουργού Εθν. Οικονομίας και του συναρμόδιου Υπουργού και για περιορισμένα χρονικά διαστήματα στο ειδικό Γραφείο Πενταετούς του ΥΠΕΘΟ.
ε) Η απόφαση του εδ. α παραπάνω θα ορίζει τις λοιπές λεπτομέρειες λειτουργίας του Συμβουλίου.
3. Έργο του ΕΣΕΠ είναι:
α) Ο συντονισμός τω συνολικών διαδικασιών κατάρτισης των Πενταετιών Προγραμμάτων Οικονομικής και Κοινωνικής Ανάπτυξης και η επιτελική εποπτεία της Τεχνικής Πυραμίδας του Προγραμματισμού.
β) Η εποπτεία του τρόπου και του βαθμού υλοποίησης των Πενταετιών Προγραμμάτων Οικονομικής και Κοινωνικής Ανάπτυξης, καθώς και η επισήμανση προβλημάτων για την άρση των οποίων απαιτείται κυβερνητική παρέμβαση.
γ) Η φροντίδα για την πληρέστερη προετοιμασία και στήριξη των διαδικασιών του μεσοχρόνιου προγραμματισμού και τη δημιουργία της απαραίτητης προς τούτο υποδομής.
δ) Η εισήγηση στον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας όλων των θεμάτων τα οποία αφορούν την κατάρτιση, υλοποίηση και προετοιμασία των Πενταετιών Προγραμμάτων.
ε) Η διαρκής ενημέρωση της Κυβέρνησης, μέσω του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας, για την πορεία όλων των φάσεων της Αναπτυξιακής διαδικασίας.
4. Ορίζει όπως οι απαραίτητοι πόροι για την αντιμετώπιση των δαπανών που συνεπάγεται η κατάρτιση του Πενταετούς διατεθούν από τον Προϋπολογισμό του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας”.
Με την Π.Υ.Σ. 153/14-20 Δεκ. 1989 (ΦΕΚ Α`246), αποφασίστηκε:
Ι. Η σύσταση Επιτροπής αποτελουμένης από τον Πρωθυπουργό ως Πρόεδρο, τους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και από τον αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Οικονομίας.
2. Στην Επιτροπή μπορούν να μετέχουν κατά περίπτωση, καλούμενοι κάθε φορά από τον Πρόεδρο, και άλλοι Υπουργοί ή Αναπληρωτές Υπουργοί, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, καθώς και οικονομικοί ή νομικοί σύμβουλοι του Πρωθυπουργού.
3. Έργο της επιτροπής είναι:
α) ο καθορισμός των οικονομικών μέτρων της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των ελλειμάτων του κρατικού προϋπολογισμού, των Δημόσιων Οργανισμών και των Οργανισμών του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα,
β) ο συντονισμός των ενεργειών της Κυβερνήσεως για την ταχεία εφαρμογή των οικονομικών μέτρων και γ) η παρακολούθηση της εφαρμογής και της αποτελεσματικότητας των οικονομικών μέτρων.
4. Ο Πρόεδρος συγκαλεί την Επιτροπή σε συνεδρία τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, καθορίζει τα θέματα που πρόκειται να συζητηθούν, αναθέτει στα μέλη της τη μελέτη θεμάτων που χρειάζονται περαιτέρω επεξεργασία και υπογράφει κάθε απόφαση ή έγγραφο της Επιτροπής.
5. Για τη γραμματειακή εξυπηρέτηση της Επιτροπής διατίθεται ανά ένας υπάλληλος των Υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, με αντίστοιχες αποφάσεις των οικείων Υπουργών.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄
Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
Άρθρο 9
Ορκωμοσία
Ο Πρωθυπουργός διοριζόμενος κατά το άρθρο 37 του Συντάγματος πριν αναλάβει τα καθήκοντά του δίνει ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας τον όρκο που προβλέπει το άρθρο 14 του παρόντος
Άρθρο 10
Αρμοδιότητες.
1. Ο Πρωθυπουργός:
α) Εξασφαλίζει, κατά το άρθρο 82 παρ. 2 του Συντάγματος, την ενότητα της Κυβέρνησης και κατευθύνει τις ενέργειές της και τις ενέργειες των δημόσιων γενικά υπηρεσιών για την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής.
β) Προσδιορίζει επακριβώς την κυβερνητική πολιτική στα πλαίσια των αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου.
γ) Συντονίζει την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής.
δ) Επιλύει τις διαφωνίες ανάμεσα στους υπουργούς.
ε) Εκπροσωπεί την Κυβέρνηση και προεδρεύει στο Υπουργικό Συμβούλιο.
στ) Εποπτεύει για την εφαρμογή των νόμων από τις υπηρεσίες του δημόσιου τομέα και για τη λειτουργία τους προς το συμφέρον του κράτους και των πολιτών.
ζ…Σημ.: ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 25 Ν.3469/2006,ΦΕΚ Α 131/28.6.2006.
η) Ασκεί κάθε άλλη αρμοδιότητα που προβλέπουν το Σύνταγμα και οι νόμοι.
2. Με απόφαση του πρωθυπουργού μπορεί να ανατίθεται η άσκηση μέρους ή όλων των παραπάνω υπό στοιχεία γ, δ, ε και στ αρμοδιοτήτων κατά τομείς σε αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης ή αναπληρωτή υπουργό του Πρωθυπουργού ή στον Υπουργό Προεδρίας της Κυβέρνησης.(Με όμοια απόφαση μπορεί να ανατεθεί η άσκηση της υπό στοιχείο ζ` αρμοδιότητας στα παραπάνω μέλη της Κυβέρνησης. Με την ίδια ή άλλη απόφαση του πρωθυπουργού μπορεί να ορισθεί ότι σε περίπτωση απουσίας ή κωλύματος εκείνου, προς το οποίο μεταβιβάστηκε η υπό στοιχείο ζ` αρμοδιότητα, αυτή ασκείται από υπάλληλο του Πολιτικού Γραφείου Πρωθυπουργού. Με όμοια απόφαση η άσκηση της υπό στοιχείο ζ` αρμοδιότητας μπορεί να ανατεθεί στον Γενικό Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε από την παρ.16 άρθρ.18 Ν.2503/1997 (ΦΕΚ Α`107) αντικαταστάθηκεμε την παρ.5 άρθρ.7 Ν.2880/2001,ΦΕΚ Α 9/30.1.2001.
3. Ο Πρωθυπουργός μπορεί για την υποβοήθηση του έργου του να συνιστά με αποφάσεις του επιτροπές ή ομάδες εργασίας, στις οποίες μπορεί να συμμετέχουν υπουργοί, υφυπουργοί, διοικητές τραπεζών ή άλλων νομικών προσώπων του δημόσιου τομέα, δημόσιοι λειτουργοί ή υπάλληλοι του δημόσιου τομέα γενικά, καθώς και ιδιώτες, για τη μελέτη ειδικών θεμάτων, τη συλλογή στοιχείων και πληροφοριών, τη σύνταξη προγραμμάτων ή νομοσχεδίων.
Με την Υ.ΙΙΙ/24-28 Αυγ. 1984 (ΦΕΚ Β`587) απόφ. του Πρωθυπουργού συστήθηκε Επιτροπή Οργάνωσης και Συντονισμού των διεθνών Οικονομικών σχέσεων της χώρας μας.
Με την Υ52/20-21 Ιαν. 1988 (ΦΕΚ Β`10) απόφ. του Πρωθυπουργού μεταβλήθηκε η σύνθεση της άνω Επιτροπής.
Με την Υ. 1503/23-23 Οκτ. 1987 (ΦΕΚ Β`553) απόφ. του Πρωθυπουργού ορίστηκε το εξής:
Ι. Συνιστάται διυπουργικό όργανο με σκοπό το συντονισμό της εφαρμογής της κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα του τουρισμού.
2. Στο διυπουργικό όργανο της παρ. Ι μετέχουν:
Ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας αρμόδιος για θέματα τουρισμού ως Πρόεδρος.
Οι Υφυπουργοί
Πολιτισμού αρμόδιος για θέματα νέας γενιάς και Αποδήμου Ελληνισμού
Πολιτισμού αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού
Οι Γενικοί Γραμματείς των Υπουργείων Πολιτισμού Δημόσιας Τάξης Γεωργίας Εμπορίου Μεταφορών Εμπορικής Ναυτιλίας
Ο Γενικός Γραμματέας της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων και
Ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, οριζόμενος από τον Υπουργό Εξωτερικών, ως μέλη.
Στο διυπουργικό όργανο της παρ. Ι μπορεί να μετέχουν ακόμη δημόσιοι λειτουργοί ή υπάλληλοι του δημόσιου τομέα καλούμενοι από τον Πρόεδρο για να το υποβοηθήσουν στο έργο του.
3. Το διυπουργικό όργανο της παρ. Ι συνεδριάζει με όλα ή με ορισμένα από τα μέλη του ανάλογα με τα συζητούμενα θέματα. Την κάθε φορά σύνθεση καθορίζει ο Πρόεδρος.
4. Σε περίπτωση που δεν είναι ανατεθειμένες αρμοδιότητες σε θέματα τουρισμού στους Υφυπουργούς της παρ. 2 στο πιο πάνω όργανο μετέχει ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού.
Με την Υ.1575/9-10 Νοεμ. 1987 (ΦΕΚ Β`593) απόφ. του Πρωθυπουργού η άνω απόφαση συμπληρώθηκε και ορίστηκε ότι εκτός από τα μέλη που ορίζονται σ` αυτήν μετέχουν:
Και οι Γενικοί Γραμματείς των Υπουργείων:
Εσωτερικών Οικονομικών Εργασίας Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων.
Με την Υ.776/8-13 Σεπτ. 1988 (ΦΕΚ Β`676) απόφ. Πρωθυπουργού συστήθηκε Επιτροπή προώθησης πολιτικής και προγραμμάτων πόλεων (ΕΠΠΠ).
Με την 4951/10-17 Ιαν. 1990 (ΦΕΚ Β`22) απόφ. Πρωθυπουργού συστήθηκε Επιτροπή Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων.
4. Με όμοια απόφαση καθορίζονται τα θέματα της λειτουργίας κάθε επιτροπής ή ομάδας εργασίας και της αμοιβής των μελών της, που είναι υπάλληλοι ή ιδιώτες, κατά παρέκκλιση από τις κείμενες διατάξεις.
5. `Όλες οι υπηρεσίες του δημόσιου τομέα έχουν υποχρέωση να παρέχουν στις επιτροπές ή ομάδες εργασίας, που συνιστώνται με βάση την παρ. 3 του άρθρου αυτού ή την παρ. 4 περίπτ. γ ` του άρθρου 8, καθώς και στις υπηρεσίες του Πολιτικού Γραφείου του Πρωθυπουργού κάθε πληροφορία και στοιχείο που τους ζητείται. Αν το θέμα χαρακτηρίζεται κρατικό απόρρητο ή εμπιστευτικό, η ύπαρξη της υποχρέωσης εξαρτάται από την προηγούμενη γραπτή έγκριση του Πρωθυπουργού.
Άρθρο 11
Ευθύνη, ασυμβίβαστα και δικαίωμα άσκησης μαρτυρικής κατάθεσης του πρωθυπουργού.
1. Οι διατάξεις των άρθρων 17 και 18 ισχύουν και για τον Πρωθυπουργό.
2. Ο Πρωθυπουργός μπορεί να αρνηθεί την κατάθεση ως μάρτυρας στην περίπτωση του άρθρου 19 παρ. 4.
Άρθρο 12
Αναπλήρωση.
1. Τον Πρωθυπουργό αναπληρώνει, σε περίπτωση απουσίας ή κωλύματός του, ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης. Αν έχουν διορισθεί περισσότεροι αντιπρόεδροι, η αναπλήρωση του πρωθυπουργού γίνεται κατά τη σειρά που ορίζεται στο άρθρο 21 παρ. 2.
2. Αν δεν υπάρχει αντιπρόεδρος και ο Πρωθυπουργός δεν έχει ορίσει αναπληρωτή του, σύμφωνα με το άρθρο 81 παρ. 5 του Συντάγματος, τον Πρωθυπουργό αναπληρώνει υπουργός κατά τη σειρά προβαδίσματος, όπως αυτή ορίζεται στο άρθρο 21 παρ. 3.
Άρθρο 13
Υπαγόμενες στον Πρωθυπουργό υπηρεσίες.
1. Στον Πρωθυπουργό υπάγονται, ως δημόσιες υπηρεσίες: α) το Πολιτικό Γραφείο του Πρωθυπουργού, β) η Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης, γ) η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και δ) η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.4 άρθρ.1 Ν.3242/2004 ΦΕΚ Α 102/24.5.2004.
2. Για τη διοικητική και οικονομική εξυπηρέτηση της λειτουργίας των υπηρεσιών που υπάγονται στον Πρωθυπουργό ή ορισμένων από αυτές, με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Οικονομικών, επιτρέπεται
α) να προβλέπεται η εγγραφή σε ιδιαίτερο φορέα του κρατικού προϋπολογισμού, κατά παρέκκλιση της παρ. 3 του άρθρου 2 του ν. 1299/1982 (ΦΕΚ 129), πιστώσεων λειτουργίας των παραπάνω υπηρεσιών,
β) να συνιστώνται υπηρεσία διοικητικής μέριμνας, υπαγόμενη στον Πρωθυπουργό, υπηρεσία εντελλομένων εξόδων για την εκκαθάριση και εντολή πληρωμής των δαπανών και γραφείο παρέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τον έλεγχο των δαπανών,
γ) να συνιστώνται οι αναγκαίες θέσεις προσωπικού, μόνιμου, μετακλητού ή με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, για την στελέχωση των ιδρυόμενων υπηρεσιών, να διαρθρώνονται οι θέσεις αυτές κατά κατηγορίες, κλάδους και βαθμούς να καθορίζονται τα ειδικά προσόντα διορισμού και
δ) να ρυθμίζεται κάθε θέμα σχετικό με την οργάνωση και λειτουργία των ιδρυόμενων υπηρεσιών, να καθορίζεται ο τίτλος και οι ειδικότερες αρμοδιότητες της υπηρεσίας διοικητικής μέριμνας και να ρυθμίζεται κάθε σχετική λεπτομέρεια.
Μέχρι την έκδοση των προεδρικών διαταγμάτων του προηγούμενου εδαφίου η διοικητική μέριμνα των υπηρεσιών που υπάγονται στον πρωθυπουργό εξακολουθεί να ανήκει, όπως ισχύει μέχρι σήμερα, στο Υπουργείο Προεδρίας της Κυβέρνησης.
3. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση του Πρωθυπουργού και με επιφύλαξη του Άρθρου 5 παρ. 2 του ν. 1299/1982, μπορούν να συνιστώνται στις υπηρεσίες που υπάγονται στον Πρωθυπουργό ή να καταργούνται θέσεις υπαλλήλων μόνιμων, μετακλητών και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου.
4. Με απόφαση του Πρωθυπουργού μπορούν να καθορίζονται οι σχέσεις των υπηρεσιών που υπάγονται σ αυτόν, να αναδιαρθρώνονται οι αρμοδιότητες και οι θέσεις προσωπικού των υπηρεσιών αυτών και να ρυθμίζεται κάθε θέμα σχετικό με την οργάνωση και λειτουργία τους.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄
Αντιπρόεδροι της Κυβέρνησης, υπουργοί, υφυπουργοί.
Άρθρο 14
Διορισμός και ορκωμοσία.
1. Οι αντιπρόεδροι της Κυβέρνησης, οι υπουργοί και οι υφυπουργοί διορίζονται και παύονται, σύμφωνα με τα άρθρα 37 παρ. 1 και 81 παρ. 1 του Συντάγματος, με προεδρικό διάταγμα ύστερα από πρόταση του Πρωθυπουργού και δίνουν ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας τον ακόλουθο όρκο:
“Ορκίζομαι στο όνομα της Αγίας Ομοούσιας και Αδιαίρετης Τριάδας να τηρώ το γενικό συμφέρον του ελληνικού λαού”. Η παράγραφος 2 του άρθρου 59 του Συντάγματος ισχύει αναλόγως. Μπορεί επίσης να δοθεί όρκος με διαβεβαίωση χωρίς θρησκευτικό περιεχόμενο.
2. Για το διορισμό αντιπροέδρου της Κυβέρνησης δεν απαιτείται προηγούμενη σύσταση θέσης.
Άρθρο 15
Αρμοδιότητες αντιπροέδρων της Κυβέρνησης.
1. Οι αντιπρόεδροι ασκούν:
α) Τις αρμοδιότητες που ορίζει ο Πρωθυπουργός με απόφαση του, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Στους αντιπροέδρους της Κυβέρνησης μπορεί να ανατεθούν και αρμοδιότητες, που ανήκουν σε υπουργείο άλλο από εκείνο που ενδεχομένως προΐστανται. Στην περίπτωση αυτή προΐστανται των υπηρεσιών και του προσωπικού που ασκούν τις αντίστοιχες αρμοδιότητες. Με όμοια απόφαση μπορεί επίσης να τους ανατεθεί η εποπτεία ορισμένων τομέων της κυβερνητικής δραστηριότητας.
β) Κάθε άλλη αρμοδιότητα, που ορίζει ο νόμος.
2. `Όπου, σύμφωνα με το νόμο, προβλέπεται η συμμετοχή αντιπροέδρου της Κυβέρνησης σε συμβούλια ή επιτροπές, συμμετέχει σύ αυτά κατά τη σειρά προβαδίσματος. Αν δεν υπάρχουν αντιπρόεδροι ή κωλύονται, στα παραπάνω συμβούλια μετέχει υπουργός κατά τη σειρά του άρθρου 21 παρ. 3. Με απόφαση του Πρωθυπουργού μπορεί να ορίζονται διαφορετικά τα θέματα της συμμετοχής στα παραπάνω συμβούλια και επιτροπές.
3. `Όπου στην ισχύουσα νομοθεσία προβλέπεται η άσκηση αποφασιστικής αρμοδιότητας από αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης ή πρόταση ή εισήγησή του, αν έχει διορισθεί αντιπρόεδρος, οι παραπάνω αρμοδιότητες ασκούνται κατά τη σειρά προβαδίσματος. Αν δεν έχει διορισθεί, ασκούνται από μόνο τον υπουργό, στον οποίο ανήκει η αρμοδιότητα αυτή, το τελευταίο εδάφιο της προηγούμενης παραγράφου έχει ανάλογη εφαρμογή και στην παράγραφο αυτή.
4. Ο διοριζόμενος υπουργός ως αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης μπορεί με προεδρικό διάταγμα, με πρόταση του Πρωθυπουργού, να απαλλαγεί των καθηκόντων του ως υπουργού.
Άρθρο 16
Αρμοδιότητες υπουργών και υφυπουργών.
1. Οι υπουργοί έχουν τις ακόλουθες αρμοδιότητες:
α) Έχουν την ανώτατη διεύθυνση των υπηρεσιών που υπάγονται στο υπουργείο του οποίου προΐστανται και κατευθύνουν, συντονίζουν, εποπτεύουν, και ελέγχουν τη δράση τους, καθώς και των υπαγομένων σύ αυτούς υπαλλήλων και δημόσιων λειτουργών.
β) Εποπτεύουν, συντονίζουν και κατευθύνουν τις ενέργειες των διορισμένων στο υπουργείο τους υφυπουργών.
γ) Ασκούν, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, τη νομοθετική πρωτοβουλία σε θέματα της αρμοδιότητάς τους.
δ) Προτείνουν την έκδοση των κατ` εξουσιοδότηση νόμου κανονιστικών και των αναγκαίων για την εκτέλεση των νόμων διαταγμάτων της αρμοδιότητάς τους και εκδίδουν τις κανονιστικές πράξεις που γίνονται με βάση εξουσιοδότηση νόμου.
ε) Ασκούν κάθε άλλη αρμοδιότητα που τους παρέχει το Σύνταγμα και ο νόμος ή τους αναθέτει ο πρωθυπουργός βάσει του Συντάγματος ή νόμου.
2. Οι αρμοδιότητες του αναπληρωτή υπουργού του Πρωθυπουργού και του υφυπουργού στον Πρωθυπουργό ορίζονται με απόφαση του Πρωθυπουργού, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Με την απόφαση αυτή μπορεί να ανατεθούν και αρμοδιότητες που ανήκουν σε υπουργείο.
3. Ο αναπληρωτής υπουργός διορίζεται σε θέση που εντάσσεται σε υπουργείο ή στον Πρωθυπουργό. Οι αρμοδιότητες του αναπληρωτή υπουργού ορίζονται με απόφαση του Πρωθυπουργού που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Με όμοια απόφαση μπορεί να ανατεθεί σε αναπληρωτή υπουργό η άσκηση συναφούς προς τις αρμοδιότητές του αρμοδιότητας που ανήκει σε άλλο υπουργείο.
4. Οι υπουργοί χωρίς χαρτοφυλάκιο ασκούν τις αρμοδιότητες που καθορίζει ο Πρωθυπουργός με απόφασή του, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Οι αρμοδιότητες αυτές μπορεί να ανήκουν είτε στον Πρωθυπουργό είτε σε υπουργό προϊστάμενο υπουργείου.
5. Οι υφυπουργοί διορίζονται σε θέσεις που προβλέπονται από το νόμο αυτόν σε ορισμένο υπουργείο και ασκούν τις αρμοδιότητες που ορίζονται με κοινή απόφαση του Πρωθυπουργού και του αρμόδιου υπουργού.
Αν δεν ορίζεται διαφορετικά στην κοινή απόφαση, η νομοθετική πρωτοβουλία και οι άλλες κοινοβουλευτικές αρμοδιότητες, καθώς και η κανονιστική εξουσία, όσον αφορά τις μεταβιβαζόμενες αρμοδιότητες παραμένουν στον υπουργό. Με την ίδια απόφαση μπορεί να προβλέπεται ότι ορισμένες από τις ανατιθέμενες στον υφυπουργό αρμοδιότητες ασκούνται παράλληλα και από τον υπουργό.
6. Στις περιπτώσεις, που μεταβιβάζονται σύμφωνα με τις διατάξεις των παρ. 2, 3 και 4 του άρθρου αυτού αρμοδιότητες που ανήκουν σε υπουργείο, μπορεί να υπαχθούν στον ίδιο υπουργό ή υφυπουργό και οι αντίστοιχες υπηρεσίες και προσωπικό.
Άρθρο 17
Ευθύνη των μελών της Κυβέρνησης και των υφυπουργών.
1. Οι υπουργοί υπέχουν κοινοβουλευτική ευθύνη για τις πράξεις ή παραλείψεις τους, καθώς ΦΦ επίσης και για πράξεις ή παραλείψεις των υφυπουργών του υπουργείου στο οποίο προΐστανται, ακόμα και αν στους υφυπουργούς αυτούς έχουν ανατεθεί κοινοβουλευτικές αρμοδιότητες και νομοθετική πρωτοβουλία.
2. Τα μέλη της Κυβέρνησης και οι υφυπουργοί υπέχουν αστική και ποινική ευθύνη, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 85 του Συντάγματος.
Άρθρο 18
Ασυμβίβαστο μελών της Κυβέρνησης και υφυπουργών.
1. Εκτός από την αναστολή οποιασδήποτε επαγγελματικής δραστηριότητας, που προβλέπει το άρθρο 81 παρ. 3 του Συντάγματος, αναστέλλεται και η άσκηση καθηκόντων οποιασδήποτε θέσης νομικού προσώπου του δημοσίου τομέα, που κατέχει μέλος της Κυβέρνησης ή υφυπουργός. Η αναστολή επέρχεται αυτοδικαίως από το διορισμό του μέλους της Κυβέρνησης ή του υφυπουργού.
2. Τα μέλη της Κυβέρνησης και οι υφυπουργοί δεν επιτρέπεται να συνάπτουν οποιασδήποτε μορφής σύμβαση με το Δημόσιο ή άλλα νομικά πρόσωπα του δημόσιου τομέα, από την οποία γεννάται οποιοδήποτε όφελος υπέρ αυτών ή τρίτων. Η απαγόρευση ισχύει και για οποιασδήποτε μορφής εταιρεία ή επιχείρηση, στην οποία συμμετέχει μέλος της Κυβέρνησης ή υφυπουργός ως κύριος μέτοχος, ή ως ομόρρυθμος, ετερόρρυθμος ή περιορισμένης ευθύνης εταίρος, ή διατηρεί την ιδιότητα ανώτατου διοικητικού στελέχους.
3. Η παράβαση των διατάξεων των προηγούμενων παραγράφων του άρθρου αυτού συνεπάγεται την ακυρότητα των πράξεων που ορίζονται στην παρ. 2 και την ευθύνη των μελών της Κυβέρνησης και των υφυπουργών κατά τις διατάξεις του νόμου περί ευθύνης υπουργών.
Άρθρο 19
Ειδικές υποχρεώσεις των μελών της Κυβέρνησης και των υφυπουργών.
1. `Όταν μέλος της κυβέρνησης ή υφυπουργός κωλύεται να ασκήσει τα καθήκοντά του, οφείλει να γνωστοποιήσει τούτο αμέσως στον Πρωθυπουργό. Οι υφυπουργοί οφείλουν να γνωστοποιήσουν το κώλυμά τους και στον υπουργό που προΐσταται του υπουργείου στο οποίο υπηρετούν.
2. Μέλος της Κυβέρνησης, που προτίθεται να απουσιάσει από την έδρα του, οφείλει να ζητήσει τη συγκατάθεση του Πρωθυπουργού.
3. Για την αποδοχή πρόσκλησης για μετάβαση στο εξωτερικό μέλους της Κυβέρνησης ή υφυπουργού για οποιοδήποτε λόγο καθώς και για συμμετοχή σε οποιασδήποτε μορφής διεθνές συνέδριο ή διεθνή διάσκεψη στο εσωτερικό απαιτείται προηγούμενη συγκατάθεση του Πρωθυπουργού.
4. Μέλος της Κυβέρνησης ή υφυπουργός, που καλείται να καταθέσει ως μάρτυρας στην προδικασία ή στην κύρια διαδικασία οποιασδήποτε δίκης για θέματα που αφορούν την ασφάλεια του κράτους ή την εξωτερική πολιτική της χώρας, οφείλει, να ζητήσει προηγουμένως την άδεια του Πρωθυπουργού. Η μη παροχή της άδειας απαλλάσσει το μέλος της Κυβέρνησης ή τον υφυπουργό από την υποχρέωση να καταθέσει ως μάρτυρας.
Άρθρο 20
Αναπλήρωση μελών της Κυβέρνησης και υφυπουργών.
1. Σε περίπτωση κωλύματος ή απουσίας αντιπροέδρου της Κυβέρνησης ο Πρωθυπουργός ορίζει με απόφασή του άλλον αντιπρόεδρο ως αναπληρωτή ή τον υπουργό, αρμοδιότητες του οποίου έχουν ανατεθεί στον αντιπρόεδρο. Αν δεν υπάρχει άλλος αντιπρόεδρος ή ο Πρωθυπουργός δεν ορίσει αναπληρωτή, οι αρμοδιότητες του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης ασκούνται από τον Πρωθυπουργό. Αν αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης παύσει να υπάρχει, οι αρμοδιότητές τους επανέρχονται αυτοδικαίως στον πρωθυπουργό ή στον καθ` ύλην αρμόδιο υπουργό.
2. Σε περίπτωση κωλύματος ή απουσίας του αναπληρωτή υπουργού του Πρωθυπουργού, ο Πρωθυπουργός με απόφασή του ορίζει ως αναπληρωτή άλλον υπουργό. Σε περίπτωση κωλύματος ή απουσίας του υφυπουργού στον Πρωθυπουργό, ο Πρωθυπουργός ορίζει με απόφασή του ως αναπληρωτή υπουργό ή άλλον υφυπουργό. Αν δεν ορισθεί αναπληρωτής κατά τις διατάξεις των προηγούμενων εδαφίων, τις αρμοδιότητες του υπουργού και του υφυπουργού ασκεί ο Πρωθυπουργός. Σε περίπτωση που παύει να υπάρχει ο αναπληρωτής υπουργός του Πρωθυπουργού ή ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, εφαρμόζεται η διάταξη του τελευταίου εδαφίου της προηγούμενης παραγράφου.
3. Σε περίπτωση απουσίας ή κωλύματος υπουργού, ο Πρωθυπουργός ορίζει με απόφαση του άλλον υπουργό ή υφυπουργό ως αναπληρωτή. Αν ο Πρωθυπουργός δεν ορίσει αναπληρωτή του υπουργού, τον υπουργό αυτόν αναπληρώνει αναπληρωτής υπουργός ή υφυπουργός του οικείου υπουργείου κατά τη σειρά του άρθρου 21 παρ. 1 και 4. Εφόσον δεν υπάρχει αναπληρωτής υπουργός ή υφυπουργός, αναπληρώνει τον υπουργό άλλος υπουργός κατά τη σειρά που ορίζει το άρθρο 21 παρ. 3. Αν υπουργός παύσει να υπάρχει, μέχρι το διορισμό νέου εφαρμόζονται οι διατάξεις των προηγούμενων εδαφίων της παραγράφου αυτής.
4. Σε περίπτωση κωλύματος ή απουσίας αναπληρωτή υπουργού ο Πρωθυπουργός, με απόφαση του, ορίζει άλλο μέλος της Κυβέρνησης ή υφυπουργό ως αναπληρωτή του. Αν δεν ορισθεί αναπληρωτής, τις αρμοδιότητες του αναπληρωτή υπουργού ασκεί ο υπουργός του οικείου υπουργείου. Εάν ο αναπληρωτής υπουργός παύσει να υπάρχει, οι αρμοδιότητές του επανέρχονται αυτοδικαίως στον υπουργό του οικείου υπουργείου.
5. Σε περίπτωση κωλύματος ή απουσίας υπουργού χωρίς χαρτοφυλάκιο ο Πρωθυπουργός, με απόφαση του, ορίζει ως αναπληρωτή άλλο μέλος της κυβέρνησης ή υφυπουργό. Αν δεν ορισθεί αναπληρωτής, οι αρμοδιότητες ασκούνται κατά περίπτωση από τον Πρωθυπουργό ή τον καθ` ύλην αρμόδιο υπουργό. Αν ο υπουργός χωρίς χαρτοφυλάκιο παύσει να υπάρχει, οι αρμοδιότητές του επανέρχονται αυτοδικαίως στον πρωθυπουργό ή στον καθ` ύλην αρμόδιο υπουργό.
6. Σε περίπτωση κωλύματος ή απουσίας υφυπουργού οι αρμοδιότητές του ασκούνται από τον οικείο υπουργό. Αν παύσει να υπάρχει υφυπουργός, οι αρμοδιότητές του επανέρχονται αυτοδικαίως στον οικείο υπουργό.
7. Οι αποφάσεις του Πρωθυπουργού, με τις οποίες ορίζονται αναπληρωτές μελών της Κυβέρνησης ή υφυπουργών, δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Άρθρο 21
Σειρά προβαδίσματος μελών της Κυβέρνησης και υφυπουργών.
1. Η σειρά προβαδίσματος των μελών της Κυβέρνησης και των υφυπουργών κατά κατηγορίες ορίζεται ως εξής: Πρωθυπουργός, αντιπρόεδροι της Κυβέρνησης, αναπληρωτής υπουργός του Πρωθυπουργού, υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί, υπουργοί χωρίς χαρτοφυλάκιο, υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, υφυπουργοί.
2. Η σειρά προβαδίσματος των αντιπροέδρων καθορίζεται από το χρόνο διορισμού τους και σε περίπτωση ταυτόχρονου διορισμού από τη σειρά του ονόματός τους στην πράξη διορισμού.
3. Η σειρά προβαδίσματος των υπουργών, καθορίζεται από τη σειρά τάξης των υπουργείων κατά το άρθρο 23.
4. Η σειρά προβαδίσματος των αναπληρωτών υπουργών και των υφυπουργών αντιστοιχεί με τη σειρά τάξης των υπουργείων στα οποία υπηρετούν. Μεταξύ περισσότερων αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών του ίδιου υπουργείου η σειρά προβαδίσματος καθορίζεται από το χρόνο διορισμού τους στο οικείο υπουργείο και σε περίπτωση ταυτόχρονου διορισμού από τη σειρά του ονόματός τους στην πράξη διορισμού.
5. Η σειρά προβαδίσματος των υπουργών χωρίς χαρτοφυλάκιο καθορίζεται από το χρόνο διορισμού τους και σε περίπτωση ταυτόχρονου διορισμού από τη σειρά του ονόματός τους στην πράξη διορισμού.
6. Με την επιφύλαξη της παρ. 1 του άρθρου αυτού και της υφιστάμενης κάθε φορά σειράς τάξης των υπουργείων κατά το άρθρο 23, ο πρωθυπουργός, με απόφασή του, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μπορεί να μεταβάλλει τη σειρά προβαδίσματος των αντιπροέδρων της κυβέρνησης, των αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών του ίδιου υπουργείου και των υπουργών χωρίς χαρτοφυλάκιο.
Άρθρο 22
Θέσεις υπουργών και υφυπουργών.
1. Σε κάθε υπουργείο προΐσταται υπουργός ή αναπληρωτής υπουργός του Πρωθυπουργού ή αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης ή ο Πρωθυπουργός. Σε κάθε μέλος της Κυβέρνησης του προηγούμενου εδαφίου μπορεί να ανατεθούν περισσότερα από ένα υπουργεία.
2. Συνιστώνται επιπλέον και οι εξής θέσεις μελών της Κυβέρνησης και υφυπουργών:
α) Δύο θέσεις αναπληρωτών υπουργών στο Υπουργείο Εξωτερικών και από μία θέση αναπληρωτή υπουργού στα υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών.
β) Τρεις θέσεις υπουργών χωρίς χαρτοφυλάκιο.
γ) Από δύο θέσεις υφυπουργών στα Υπουργεία Προεδρίας της Κυβέρνησης, Εθνικής Οικονομίας, Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης και Πολιτισμού και από μία θέση υφυπουργού στα Υπουργεία Εθνικής Άμυνας, Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Γεωργίας, Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων `Έργων, Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας, Εμπορίου και Μεταφορών και Επικοινωνιών.
3. Με απόφαση του Πρωθυπουργού, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μπορεί να συνιστώνται και άλλες θέσεις αναπληρωτών υπουργών, υπουργών χωρίς χαρτοφυλάκιο και υφυπουργών, να καταργούνται υφιστάμενες και να μεταφέρονται από υπουργείο σε υπουργείο. Με όμοια απόφαση μπορεί να συσταθεί μία θέση αναπληρωτή υπουργού του Πρωθυπουργού εφόσον καταργηθεί, σύμφωνα με το άρθρο 24 παρ. 4, το Υπουργείο Προεδρίας της Κυβέρνησης και δεν υπάρχει διορισμένος αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης καθώς και μία θέση υφυπουργού στον Πρωθυπουργού. Η θέση του αναπληρωτή υπουργού του Πρωθυπουργού καταργείται αυτοδικαίως όταν διοριστεί αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης ή ανασυσταθεί το Υπουργείο Προεδρίας της Κυβέρνησης.
4. Κανένα υπουργείο δεν μπορεί να έχει περισσότερες από τρεις συνολικά θέσεις αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών, από τις οποίες δεν μπορεί να είναι παραπάνω από δύο οι θέσεις των αναπληρωτών υπουργών.
Σημ.: όπως παρ.4 ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 21 Ν.4320/2015, ΦΕΚ Α Α 29/19.3.2015
5. Οι θέσεις υπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, αναπληρωτών υπουργών, υπουργών χωρίς χαρτοφυλάκιο και υφυπουργών, ηπου υφίστανται κατά την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού, καταργούνται. Η θέση αναπληρωτή υπουργού που έχει συσταθεί με το υπ` αριθμ. 1/1984 προεδρικό διάταγμα, λογίζεται ότι συνέχισε να υφίσταται αδιαλείπτως ως την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού.
Με την Υ43/26-26 Ιουλ. 1985 (ΦΕΚ Β`475) απόφ. του Πρωθυπουργού ορίστηκε ότι:
“Συνιστώνται από μία θέση Αναπληρωτή Υπουργού στα Υπουργεία Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης και Γεωργίας και μία θέση Υφυπουργού στο Υπουργείο Εξωτερικών.
Οι συσταθείσες με το άρθρ. 22 παρ. 2 εδάφ. α και γ του Νομ. 1558/85 δεύτερη θέση Αναπληρωτή Υπουργού στο Υπουργείο Εξωτερικών, δεύτερη θέση Υφυπουργού στο Υπουργείο Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης και μία θέση Υφυπουργού στο Υπουργείο Γεωργίας καταργούνται”.
Με τις παρ. Ι και 2 της Υ114/24-24 Απρ. 1986 (ΦΕΚ Β`247) απόφ. του Πρωθυπουργού ορίστηκε ότι:
“Ι. Συνιστώνται από δύο θέσεις Υφυπουργών στα Υπουργεία Εσωτερικών, Εθνικής Άμυνας και Γεωργίας και από μία θέση Υφυπουργού στα Υπουργεία Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Οικονομικών, Εργασίας και Μεταφορών και Επικοινωνιών.
2. Οι συσταθείσες, με το άρθρ. 22 παρ. 2 εδάφ. α και γ του Νομ. 1558/85 μία θέση Αναπληρωτή Υπουργού στο Υπουργείο Εθνικής Αμυνας και μία θέση Υφυπουργού στο Υπουργείο Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης, καθώς και με την Υ43 της 26.7.1985 απόφαση του Πρωθυπουργού “Σύσταση και κατάργηση θέσεων Αναπληρωτή Υπουργού και Υφυπουργού στα Υπουργεία Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης, Εξωτερικών και Γεωργίας” (ΦΕΚ Β`475) από μία θέση Αναπληρωτή Υπουργού στα Υπουργεία Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης και Γεωργίας, καταργούνται”.
Με την Υ.115/28-28 Απρ. 1986 (ΦΕΚ Β`313) απόφ. του Πρωθυπουργού συστήθηκε μία θέση Υφυπουργού στο Υπουργείο Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Με την παρ. Ι της Υ.292/30-31 Οκτ. 1986 (ΦΕΚ Β`735) απόφ. Πρωθυπουργού συστήθηκε θέση Αναπληρωτή Υπουργού στο Υπουργείο Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας.
Με την Υ.1291/23-23 Σεπτ. 1987 (ΦΕΚ Β`526) απόφ του Πρωθυπουργό συστήθηκε:
“Θέση Αναπληρωτή Υπουργού στα Υπουργεία Εξωτερικών, Εθνικής Άμυνας, Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, Μεταφορών και Επικοινωνιών, καθώς και θέση Υφυπουργού στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας”.
Με την Υ.212/17/17 Μαρτ. 1989 (ΦΕΚ Β`202) απόφ. Πρωθυπουργού συστήθηκε από μία θέση Αναπληρωτή Υπουργού στα Υπουργεία Υγείας, Πρόνοιας και Κοινων. Ασφαλίσεων και Βιομηχανίας, ενέργειας και Τεχνολογίας.
Με την 1013α/11-11 Απρ. 1990 (ΦΕΚ Β`283) απόφαση του Πρωθυπουργού συστήθηκε θέση Αναπληρωτή Υπουργού στο Υπουργείο Γεωργίας.
Με την 1014/11-11 Απρ. 1990 (ΦΕΚ Β`283) απόφ. Πρωθυπουργού συστήθηκε μία θέση Υφυπουργού στο Υπουργείο Οικονομικών.
Με την Υ. 1495/27-97 Αυγ. 1991 (ΦΕΚ Β`694) απ. του Πρωθυπουργού συστήθηκε μία θέση Υφυπουργού στο Υπουργείο Αιγαίου.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ΄
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ
Άρθρο 23
Τίτλος και τάξη υπουργείων.
1. Τα Υπουργεία ορίζονται ως εξής:
α) Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης,
β) Οικονομίας και Οικονομικών,
γ) Εξωτερικών,
δ) Εθνικής Άμυνας,
ε) Ανάπτυξης,
στ) Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων `Έργων,
ζ) Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων,
η) Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας,
θ) Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης,
ι) Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,
ια)Δικαιοσύνης,
ιβ) Πολιτισμού,
ιγ) Τουρισμού,
ιδ) Μεταφορών και Επικοινωνιών,
ιε) Δημόσιας Τάξης,
ιστ) Εμπορικής Ναυτιλίας,
ιζ) Μακεδονίας -Θράκης και
ιη) Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.
Στο κάθε Υπουργείο ανήκουν οι αρμοδιότητες που είναι ανατεθειμένες σ` αυτό από τις κείμενες διατάξεις.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.5 άρθρ.1 Ν.3242/2004 ΦΕΚ Α 102/24.5.2004.
2. Με απόφαση του Πρωθυπουργού, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μπορεί να μεταβάλλεται η σειρά τάξης και ο τίτλος των υπουργείων της προηγούμενης παραγράφου.
Άρθρο 24
Καθορισμός αρμοδιοτήτων.
1. Τα Υπουργεία Δημοσίων Έργων, Έρευνας και Τεχνολογίας, Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Δημόσιας Τάξης καταργούνται.
2. Τα κατά την προηγούμενη παράγραφο καταργούμενα υπουργεία, ως σύνολο υπηρεσιών, αρμοδιοτήτων και προσωπικού μεταφέρονται ως γενικές γραμματείες κατά το άρθρο 27 και εντάσσονται σε υπουργεία που συνιστώνται κατά το προηγούμενο άρθρο ως εξής:
α. Το Υπουργείο Δημοσίων Έργων στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων.
β. Το Υπουργείο Έρευνας και Τεχνολογίας στο Υπουργείο Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας.
γ. Το Υπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων στο Υπουργείο Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
δ. Το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης στο Υπουργείο Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης.
3. Από την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού οι ακόλουθες υφιστάμενες υπηρεσίες με το σύνολο των αρμοδιοτήτων τους, το προσωπικό που υπηρετεί σ` αυτές και τον τεχνικό εξοπλισμό υπάγονται σε υπουργεία του προηγούμενου άρθρου, ως εξής:
α. Ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού που παραμένει ν.π.δ.δ. στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας.
β. Η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού στο Υπουργείο Πολιτισμού.
γ. Η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού στο Υπουργείο Πολιτισμού.
δ. Οι υπηρεσίες της Νέας Γενιάς του Υπουργείου Προεδρίας της Κυβέρνησης στο Υπουργείο Πολιτισμού.
ε. Το Ελεγκτικό Συνέδριο στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.
στ. Οι Νομικές Υπηρεσίες Διοίκησης στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.
ζ. Η Γενική Γραμματεία Λαϊκής Επιμόρφωσης στο Υπουργείο Πολιτισμού.
η. Τα τμήματα ιστορικών αρχείων και βιβλιοθηκών της Διεύθυνσης Γραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Επιστημών μεταφέρονται στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.
θ. Το Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξίας και Περιβάλλοντος, η Γραμματεία του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξίας και Περιβάλλοντος και το Γραφείο Μελετητών του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων `Έργων.
4. Με προεδρικά διατάγματα, που εκδίδονται με πρόταση του Πρωθυπουργού, καθορίζονται οι αρμοδιότητες κάθε υπουργείου.
Με όμοια διατάγματα μπορεί να μεταφέρονται αρμοδιότητες από υπουργείο σε υπουργείο, να καταργούνται ή συγχωνεύονται υφιστάμενα και να ανασυνιστώνται υπουργεία που έχουν καταργηθεί ή συγχωνευθεί με το νόμο αυτόν ή δυνάμει της προβλεπόμενης από αυτόν εξουσιοδότησης και να συγκροτούνται υφιστάμενες υπηρεσιακές μονάδες υπουργείου ή αυτοτελείς δημόσιες υπηρεσίες σε νέο υπουργείο.
Με όμοια διατάγματα μεταφέρονται οι σχετικές υπηρεσίες και θέσεις προσωπικού και ρυθμίζονται όλα τα θέματα που αναφέρονται στο άρθρο 3 του ν. 51/1975 (ΦΕΚ 125).
Μέχρι τη λήξη του οικονομικού έτους 1985 οι δαπάνες που αφορούν τις υπηρεσίες που μεταφέρονται με τον παρόντα νόμο εξακολουθούν να πληρώνονται σε βάρος του προϋπολογισμού του υπουργείου, στο οποίο ήταν ενταγμένες οι μεταφερόμενες υπηρεσίες.
5. Με προεδρικά διατάγματα, που εκδίδονται με πρόταση των Υπουργών Προεδρίας της Κυβέρνησης, Οικονομικών και του αρμόδιου κατά περίπτωση υπουργού εγκρίνονται οι οργανισμοί των υπουργείων ή νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, ως προς το περιεχόμενο των οποίων έχει εφαρμογή το άρθρο 2 του ν. 51/1975 (ΦΕΚ 125). Οι οργανισμοί αυτοί μπορούν να τροποποιούνται με όμοιο διάταγμα].
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ!!: Οι διατάξεις της παραγράφου 5 ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ μετά την έκδοση των κατά την παράγραφο 1 Οργανισμών, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 6 παρ. 6 εδ. τελευταίο του Ν. 2026/1992 (Α 43).
6. Με προεδρικά διατάγματα, που εκδίδονται με πρόταση του Πρωθυπουργού και του αρμόδιου υπουργού, μπορεί να καθορίζονται και κατά τροποποίηση των ισχυουσών διατάξεων ο βαθμός της εποπτείας καθώς και ο τρόπος και η διαδικασία άσκησής της πάνω στα νομικά πρόσωπα του δημόσιου τομέα, εκτός των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, των δημοτικών και κοινοτικών νομικών προσώπων και των συνδέσμων δήμων και κοινοτήτων, είτε για καθένα από αυτά είτε κατά ομάδες.
7. Με απόφαση του Πρωθυπουργού, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ορίζεται η έδρα του Υπουργείου Αιγαίου.
Άρθρο 25
Γενικοί γραμματείς υπουργείων.
1. Σε κάθε υπουργείο συνιστάται μία θέση μετακλητού γενικού γραμματέα με βαθμό α` της κατηγορίας ειδικών θέσεων.
2. Οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων διορίζονται και παύονται με κοινή απόφαση του Πρωθυπουργού και του κατά περίπτωση αρμόδιου υπουργού, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
3. Ο γενικός γραμματέας υπουργείου προΐσταται αμέσως μετά τον υπουργό, τον αναπληρωτή υπουργό και τον υφυπουργό όλων των υπηρεσιών του υπουργείου, εκτός από τις υπηρεσίες που αποτελούν γενική γραμματεία κατά το άρθρο 27 ή υπάγονται στην αρμοδιότητα άλλου μέλους της Κυβέρνησης κατά τα άρθρα 15 και 16, έχει την ευθύνη για την εύρυθμη λειτουργία τους και ασκεί κάθε άλλη αρμοδιότητα που του παρέχει ο νόμος ή ανατίθεται σύ αυτόν βάσει νόμου. Μπορεί επίσης να συμμετέχει χωρίς ψήφο σε κάθε είδους συμβούλια ή επιτροπές του υπουργείου του, στα οποία δεν είναι μέλος εκτός από τα υπηρεσιακά και πειθαρχικά συμβούλια.
4. Ο γενικός γραμματέας υπουργείου προσυπογράφει όλα τα έγγραφα που υπογράφει ο υπουργός, ο αναπληρωτής υπουργός και ο υφυπουργός, εφόσον προέρχονται από τις υπαγόμενες σύ αυτόν υπηρεσίες κατά την προηγούμενη παράγραφο. Δεν απαιτείται προσυπογραφή των εγγράφων που προσυπογράφονται από ειδικό γραμματέα κατά το άρθρο 28. Σε περίπτωση που η θέση του γενικού γραμματέα είναι κενή ή αυτός κωλύεται ή απουσιάζει, το έγγραφο δεν χρειάζεται προσυπογραφή.
5. Επιτρέπεται η ανάθεση καθηκόντων γενικών γραμματέων υπουργείων, γενικών γραμματέων προϊσταμένων γενικών γραμματέων και γενικών γραμματέων περιφερειών σε υπαλλήλους και σε δικηγόρους με έμμισθη εντολή του δημοσίου τομέα για χρονικό διάστημα δυο ετών, που μπορεί να παρατείνεται. Για την ανάθεση των παραπάνω καθηκόντων εφαρμόζονται και οι διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 15 του ν. 1320/1983 (ΦΕΚ 6Α`).
Σημ.: όπως η παρ.5 προστέθηκε με την παρ.1 του άρθρου 41 του Ν.1828/1989 (Α 2).
Άρθρο 25Α
Αναπληρωτές Γενικοί Γραμματείς Υπουργείων
Σημ.: όπως το άρθρο 25Α προστέθηκε με το άρθρο 22 Ν.4320/2015, ΦΕΚ Α Α 29/19.3.2015
1. Σε κάθε Υπουργείο συνιστάται από μία (1) θέση μετακλητού Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα με βαθμό β΄ της κατηγορίας ειδικών θέσεων. Στα Υπουργεία που προέκυψαν από συγχώνευση με το π.δ. 24/2015 (Α΄ 20), συνιστώνται θέσεις μετακλητών αναπληρωτών γενικών γραμματέων, ιδίου βαθμού και κατηγορίας, αντίστοιχες του αριθμού των συγχωνευομένων Υπουργείων εκτός του Υπουργείου, το χαρτοφυλάκιο του οποίου κατέχει ο Υπουργός. Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας λαμβάνει το σύνολο των αποδοχών που προβλέπονται για τον Ειδικό Γραμματέα Υπουργείου, όπως ισχύουν κάθε φορά.
Οι Αναπληρωτές Γενικοί Γραμματείς διορίζονται και παύονται με κοινή απόφαση του αρμοδίου Υπουργού και Αναπληρωτή Υπουργού. Με ίδια απόφαση καθορίζονται και οι αρμοδιότητες των Αναπληρωτών Γενικών Γραμματέων, εκ των αρμοδιοτήτων των Γενικών Γραμματέων του Υπουργείου.
2. Στις θέσεις Αναπληρωτών Γενικών Γραμματέων επιτρέπεται, κατά τις κείμενες διατάξεις, ο διορισμός υπαλλήλων και λειτουργών του δημόσιου τομέα, όπως αυτός είχε οριοθετηθεί με τις διατάξεις του άρθρου 1 παρ. 6 του ν. 1256/1982 (Α΄ 65) και τις μεταγενέστερες συμπληρώσεις του, πριν από την τροποποίησή του με το άρθρο 51 του ν. 1892/1990 (Α΄ 101), ανεξάρτητα από τη σχέση με την οποία υπηρετούν σε αυτόν. Ο χρόνος υπηρεσίας τους που διανύεται στις θέσεις αυτές λογίζεται για όλες τις συνέπειες ως πραγματική υπηρεσία στην οργανική τους θέση. Σε περίπτωση αποχώρησής τους από τις παραπάνω θέσεις επανέρχονται αυτοδικαίως στη θέση που κατείχαν πριν από το διορισμό τους.
3. Για την εξυπηρέτηση των Αναπληρωτών Γενικών Γραμματέων Υπουργείων στην άσκηση των καθηκόντων τους συνιστάται για κάθε τέτοια θέση μία (1) θέση διοικητικού υπαλλήλου με απόσπαση από θέσεις του Δημοσίου ή νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου ή ιδιωτικού δικαίου του δημόσιου τομέα και μία (1) θέση ειδικού συμβούλου ή ειδικού συνεργάτη με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου.
Άρθρο 26
Γενικές γραμματείες.
1.Οι γενικές γραμματείες, υπαγόμενες απευθείας στον οικείο υπουργό, αποτελούν ενιαίο σύνολο υπηρεσιών του οικείου υπουργού, ενός ή περισσοτέρων συναφών τομέων δραστηριότητας αυτού. Σε κάθε γενική γραμματεία προΐσταται μετακλητός γενικός γραμματέας με βαθμό α’ της κατηγορίας των ειδικών θέσεων.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 8 παρ. 1 του Ν. 2026/1992 (Α 43).
2. Για τον διορισμό και τις αρμοδιότητες των προϊσταμένων των γενικών γραμματειών εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις των παρ. 2, 3 και 4 του προηγούμενου άρθρου.
Άρθρο 27
Σύσταση γενικών γραμματειών.
1. Στον Πρωθυπουργό συνιστώνται οι εξής γενικές γραμματείες και αντίστοιχες θέσεις των προϊσταμένων τους γενικών γραμματέων: ι. Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας. 11. Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης.
Σημ.: όπως η παρ.1 προστέθηκε με την παρ.6 άρθρ.1 Ν.3242/2004, ΦΕΚ Α 102/24.5.2004.
2. Συνιστώνται οι εξής γενικές γραμματείες και οι αντίστοιχες θέσεις των προϊσταμένων τους γενικών γραμματέων:
α. Στο Υπουργείο Προεδρίας της Κυβέρνησης:
ι. Γενική Γραμματεία Τύπου και Πληροφοριών.
ιι. Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων.
β. Στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας:
Γενική Γραμματεία Δημόσιων Επιχειρήσεων και Οργανισμών.
γ. Στο Υπουργείο Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης:
Γενική Γραμματεία Δημόσιας Τάξης.
δ. Στο Υπουργείο Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων:
Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
ε. Στο Υπουργείο πολιτισμού:
ι. Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού.
ιι. Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς.
ιιι. Γενική Γραμματεία Λαϊκής Επιμόρφωσης.
ιν. Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.
στ. Στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων:
Γενική Γραμματεία Δημοσίων `Έργων.
ζ. Στο Υπουργείο Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας:
Γενική Γραμματεία `Έρευνας και Τεχνολογίας.
η. Στο Υπουργείο Εμπορίου:
Γενική Γραμματεία Κρατικών Προμηθειών.
Σημ.: όπως αναριθμήθηκε με την παρ.6 άρθρ.1 Ν.3242/2004, ΦΕΚ Α 102/24.5.2004.
3. Με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Πολιτισμού, κατανέμονται οι αρμοδιότητες, υπηρεσίες, θέσεις και προσωπικό της πρώην Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και των υπηρεσιών Νέας Γενιάς στις Γενικές Γραμματείες Νέας Γενιάς και Αθλητισμού της προηγούμενης παραγράφου.
4. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση του Πρωθυπουργού και του κατά περίπτωση αρμόδιου υπουργού, μπορεί να καταργούνται οι υφιστάμενες γενικές γραμματείες, να συνιστώνται νέες, να μεταφέρονται από υπουργείο σε υπουργείο και να τροποποιούνται οι αρμοδιότητές τους. [Με όμοια διατάγματα ρυθμίζονται η οργάνωση και λειτουργία τους και συνιστώνται οι απαιτούμενες θέσεις προσωπικού.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 6 παρ. 6 εδ. γ` του Ν. 2026/1992 (Α 43)
Άρθρο 28
Διοικητικός τομέας και ειδικοί γραμματείς.
1. Για την εναρμόνιση και το συντονισμό της λειτουργίας τους, περισσότερες από μια συναφείς υπηρεσίες κάθε υπουργείου, με απόφαση του αρμόδιου υπουργού, συγκροτούνται σε ενιαίο διοικητικό τομέα, του οποίου προΐσταται μετακλητός ειδικός γραμματέας με βαθμό β` της κατηγορίας των ειδικών θέσεων. Με την υπουργική απόφαση σύστασης του διοικητικού τομέα συνιστάται η θέση του ειδικού γραμματέα και ορίζεται η αναγκαία αναδιάρθρωση των θέσεων και υπηρεσιών εντός του τομέα.
2. Ο ειδικός γραμματέας προΐσταται των υπηρεσιών του διοικητικού τομέα, συντονίζει τη λειτουργία τους και είναι υπεύθυνος για την ποιότητα του έργου τους και την αποδοτικότητά τους. Προσυπογράφει όλα τα έγγραφα, που προέρχονται από τις υπαγόμενες σε αυτόν υπηρεσίες και υπογράφονται από τον προϊστάμενό του υπουργό, αναπληρωτή υπουργό ή υφυπουργό και μπορεί να συμμετέχει χωρίς ψήφο σε οποιοδήποτε συμβούλιο ή επιτροπή, εκτός από τα υπηρεσιακά και πειθαρχικά.
3. Οι ειδικοί γραμματείς διορίζονται και παύονται με κοινή απόφαση του Πρωθυπουργού και του κατά περίπτωση αρμόδιου υπουργού, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Για το διορισμό σε θέση ειδικού γραμματέα απαιτείται η κατοχή τουλάχιστον πτυχίου ανώτατης σχολής της ημεδαπής ή ισότιμης της αλλοδαπής και διοικητική εμπειρία. Ως ειδικός γραμματέας μπορεί να διοριστεί και δημόσιος υπάλληλος ή λειτουργός ή υπάλληλος οποιουδήποτε νομικού προσώπου του δημόσιου τομέα εν ενεργεία ή συνταξιούχος.
4. Σε περίπτωση που διορίζεται σε θέση ειδικού γραμματέα δημόσιος υπάλληλος ή λειτουργός ή υπάλληλος νομικού προσώπου του δημόσιου τομέα αναστέλλεται η άσκηση καθηκόντων στην κύρια θέση του, στην οποία επανέρχεται αυτοδικαίως με την απαλλαγή των καθηκόντων του από τη θέση του ειδικού γραμματέα.
Αναστολή της άσκησης καθηκόντων της κύριας θέσης δεν επέρχεται για τους διοριζόμενους ως ειδικούς γραμματείς, που υπηρετούν ως μέλη διδακτικού ερευνητικού προσωπικού σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.
5. Οι θέσεις ειδικών γραμματέων, που προβλέπονται σε υπουργεία από τις ισχύουσες διατάξεις, διατηρούνται μέχρι να συγκροτηθούν στα αντίστοιχα υπουργεία ισάριθμοι διοικητικοί τομείς κατά την παρ. 1.
Άρθρο 29
Μεταβίβαση αρμοδιοτήτων.
1. Οι υπουργοί, αναπληρωτές και υφυπουργοί μπορούν με απόφασή τους, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, να μεταβιβάζουν στο γενικό γραμματέα του υπουργείου, σε γενικούς γραμματείς που προΐστανται γενικών γραμματειών, σε ειδικούς γραμματείς, σε διευθυντές και γενικά σε προϊσταμένους υπηρεσιακών μονάδων ορισμένες αρμοδιότητές τους ή το δικαίωμα να υπογράφουν κατά περίπτωση “με εντολή υπουργού” ή “με εντολή υφυπουργού”. Τη δυνατότητα μεταβίβασης προς τους προϊσταμένους υπηρεσιών που ενδεχόμενα υπάγονται σύ αυτούς ή στον προϊστάμενο του πολιτικού γραφείου τους έχουν και οι αντιπρόεδροι της Κυβέρνησης, ο αναπληρωτής υπουργός του Πρωθυπουργού και ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό, καθώς και οι υπουργοί χωρίς χαρτοφυλάκιο. Ως προϊστάμενοι υπηρεσιακών μονάδων, κατά το εδάφιο α ` αυτής της παραγράφου, θεωρούνται και οι αρχηγοί επιτελείων των ενόπλων δυνάμεων, της ελληνικής αστυνομίας, του λιμενικού και του πυροσβεστικού σώματος, καθώς και οι διοικητές μεγάλων μονάδων των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας.
2. Σε περίπτωση έκδοσης διοικητικής πράξης με βάση την προηγούμενη παράγραφο του άρθρου αυτού πρέπει να αναφέρεται στο προοίμιο η εξουσιοδοτική πράξη.
3. Σημ.: όπως η παρ. 3 καταργήθηκε με την παρ. 8 του άρθρου 7 του Ν. 1943/1991 (Α 50).
4. Η απόφαση μεταβίβασης αρμοδιότητας ή του δικαιώματος υπογραφής κατά την παράγραφο 1 αυτού του άρθρου εξακολουθεί να ισχύει μέχρι την ανάκλησή της από το αρμόδιο όργανο, και αν αυτός που την εξέδωσε παύσει να υπάρχει.
Άρθρο 29α
Έλεγχος των δαπανών που προκαλούν οι κανονιστικές διοικητικές πράξεις.
Σημ.: όπως το άρθρο 29Α προστέθηκε με το άρθρο 27 του Ν. 2081/1992 (ΦΕΚ Α 154)
1. Η κατά νομοθετική εξουσιοδότηση έκδοση από οποιουδήποτε διοικητικό όργανο κανονιστικών διοικητικών πράξεων που συνεπάγονται κάθε είδους δαπάνες σε βάρος του Δημοσίου επιτρέπεται εφεξής μόνο αν έχει εγγραφεί αντίστοιχη πίστωση στον προϋπολογισμό του Κράτους.
2.Στο κείμενο των κανονιστικών πράξεων και σε ιδιαίτερο ακροτελεύτιο άρθρο ή στο προοίμιο αναγράφεται υποχρεωτικά το μέγεθος της δαπάνης, η κατανομή της σε οικονομικά έτη, ο τρόπος αντιμετώπισής της για χρονικό διάστημα τουλάχιστον πέντε (5) ετών και αναφέρεται υποχρεωτικά από το αρμόδιο για την έκδοσή τους όργανο, ο ειδικός φορέας του Προϋπολογισμού και ο Κωδικός Αριθμός Εξόδου (Κ.Α.Ε.), από την εγγεγραμμένη πίστωση των οποίων πρόκειται να καλυφθεί η εν λόγω δαπάνη”.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.2α άρθρ.1 Ν.2469/1997 (Α 38).
Σε περίπτωση που δεν έχει εγγραφεί έχει εξαντληθεί ή είναι ανεπαρκής, αναγράφεται η απόφασή του Υπουργού Οικονομικών, η οποία τροποποιεί τον προϋπολογισμό με ισόποση της προκαλούμενης δαπάνης αυξομείωση, νέα εγγραφή, αύξηση ή μεταφορά πιστώσεων σύμφωνα με τα άρθρα 15 έως 18 του ν.δ. 321/1969 “Περί Κώδικος Δημοσίου Λογιστικού” ή εν πάση περιπτώσει η πηγή από την οποία θα καλυφθεί η σχετική δαπάνη.
3. Η παράγραφος 1 εφαρμόζεται αναλόγως στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, κοινωνικής ασφάλισης και σε όλα τα άλλα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου (ν.π.δ.δ), καθώς και στα κρατικά νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου (ν.π.ι.δ). Στην περίπτωση αυτή, στο κείμενο κάθε κανονιστικής πράξης σε ιδιαίτερο ακροτελεύτιο άρθρο ή σε ιδιαίτερη ακροτελεύτια διάταξη με τον τίτλο “κάλυψη δαπάνης” αναγράφεται υποχρεωτικά το μέγεθος της δαπάνης και η κατανομή της σε οικονομικά έτη και βεβαιώνεται επίσης υποχρεωτικά από το αρμόδιο για την έκδοση ή την έγκριση της πράξης όργανο, η πίστωση, αναγράφεται η πράξη των αρμοδίων οργάνων με την οποία τροποποιείται ο προϋπολογισμός του νομικού προσώπου για τη δημιουργία της αναγκαίας πίστωσης.
4. Η αναφορά των στοιχείων των προηγούμενων παραγράφων στο σώμα της κανονιστικής πράξης αποτελεί ουσιώδη τύπο για την έκδοσή της. Σε περίπτωση παράλειψης της αναφοράς αυτής η κανονιστική πράξη δεν δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
5. Η κοινή απόφαση αρ. 50148/542/24.6.92 (Ετκ, Β` 4720/1.7.92) των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών και Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας και Εμπορίου καταργείται από τότε που ίσχυσε.
6. Η ισχύς αυτού του άρθρου αρχίζει ένα μήνα από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Άρθρο 30
Πολιτικά γραφεία μελών της Κυβέρνησης και υφυπουργών και προσωπικό των γενικών γραμματέων.
1. Για τις θέσεις υπουργών, αναπληρωτών υπουργών, υπουργών χωρίς χαρτοφυλάκιο και υφυπουργών, που συνιστώνται με το νόμο αυτόν, συνιστώνται αντίστοιχα “πολιτικά γραφεία” υπουργών, αναπληρωτών υπουργών, υπουργών χωρίς χαρτοφυλάκιο και υφυπουργών. Για τις περιπτώσεις διορισμού αντιπροέδρων της Κυβέρνησης και σύστασης θέσεων μελών της Κυβέρνησης ή υφυπουργών βάσει εξουσιοδότησης του νόμου αυτού τα αντίστοιχα πολιτικά γραφεία συνιστώνται με απόφαση του κατά περίπτωση αρμόδιου αντιπροέδρου της κυβέρνησης ή υπουργού. Τα πολιτικά γραφεία των υφυπουργών συνιστώνται με απόφαση του πρωθυπουργού όταν πρόκειται για τον υφυπουργό στον Πρωθυπουργό ή του οικείου υπουργού.
2. Στα πολιτικά γραφεία, που συνιστώνται κατά την προηγούμενη παράγραφο, συνιστώνται οι εξής θέσεις:
α) Σε κάθε γραφείο Υπουργού και Αναπληρωτή Υπουργού τέσσερις (4) θέσεις μετακλητών διοικητικών υπαλλήλων και τρεις (3) ενιαίες θέσεις για ειδικούς συμβούλους και ειδικούς συνεργάτες.
β) Σε κάθε γραφείο Υφυπουργού τρεις (3) θέσεις μετακλητών διοικητικών υπαλλήλων και δύο (2) ενιαίες θέσεις ειδικών συμβούλων ή ειδικών συνεργατών.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 23 Ν.4320/2015, ΦΕΚ Α Α 29/19.3.2015
3. Στα πολιτικά γραφεία Αντιπροέδρων της Κυβέρνησης Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών επιτρέπεται κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων και χωρίς χρονικό περιορισμό, με απόφαση του μέλους της Κυβέρνησης στο οποίο υπάγεται το γραφείο και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού, η απόσπαση μέχρι δέκα (10) υπαλλήλων του Δημοσίου ή νομικού προσώπου του δημόσιου τομέα. Για τα πολιτικά γραφεία των Υφυπουργών την απόφαση υπογράφει ο οικείος Υπουργός.
Η απόσπαση γίνεται σε προσωρινές ομοιόβαθμες θέσεις που συνιστώνται κατά περίπτωση με την πράξη απόσπασης για όσο χρόνο ο υπάλληλος που αποσπάται προσφέρει τις υπηρεσίες του στο αντίστοιχο πολιτικό γραφείο.
Ο χρόνος απόσπασης λογίζεται για κάθε συνέπεια ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας στη θέση που ο αποσπώμενος υπάλληλος κατέχει οργανικά.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 23 Ν.4320/2015, ΦΕΚ Α Α 29/19.3.2015
4. Σε κάθε πολιτικό γραφείο αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, του αναπληρωτή υπουργού του Πρωθυπουργού και του υφυπουργού στον Πρωθυπουργό συνιστώνται με “την απόφαση” σύστασής τους μέχρι δέκα θέσεις μετακλητών διοικητικών υπαλλήλων και μέχρι πέντε ενιαίες θέσεις ειδικών συμβούλων και ειδικών συνεργατών. Σε κάθε πολιτικό γραφείο υπουργού, αναπληρωτή υπουργού, υπουργού χωρίς χαρτοφυλάκιο και υφυπουργού, που συνιστάται με την κατά την παράγραφο 1 απόφαση, με την ίδια απόφαση συνιστώνται και οι οριζόμενες αντίστοιχα στην παράγραφο 2 θέσεις.
Η σύσταση των πολιτικών γραφείων των Αντιπροέδρων της Κυβέρνησης, των Αναπληρωτών Υπουργών στον Πρωθυπουργό, των Υφυπουργών στον Πρωθυπουργό, καθώς και των πολιτικών γραφείων της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου δύναται να ανατρέχει στο χρόνο διορισμού των Αντιπροέδρων της Κυβέρνησης και στο χρόνο σύστασης των θέσεων των μελών της Κυβέρνησης και των Υφυπουργών της.
Στα πολιτικά γραφεία του Πρωθυπουργού, Αντιπροέδρων της Κυβέρνησης και Υπουργών επιτρέπεται η ανάθεση καθηκόντων ειδικού συμβούλου για ορισμένο χρονικό διάστημα και συγκεκριμένα αντικείμενα, καθ’ υπέρβαση του οριζόμενου ανώτατου αριθμού ειδικών συμβούλων και συνεργατών. Οι ειδικοί σύμβουλοι του προηγουμένου εδαφίου είναι διακεκριμένοι επιστήμονες ή εμπειρογνώμονες ειδικού αντικειμένου, υποστηρίζουν στο αντικείμενό τους τα διοικητικά όργανα, τις επιτροπές και τις αρμόδιες υπηρεσίες και προσλαμβάνονται με αντίστοιχες αποφάσεις του Πρωθυπουργού, Αντιπροέδρων της Κυβέρνησης ή των αρμοδίων Υπουργών και δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Οι ειδικοί αυτοί σύμβουλοι υπηρετούν εθελοντικά και δεν λαμβάνουν μισθό, αποζημίωση ή άλλη οικονομική απολαβή εκτός των οδοιπορικών τους.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 22, παρ.2 του Ν.1735/1987 (Α 195) και με το άρθρο 24 Ν.4320/2015, ΦΕΚ Α Α 29/19.3.2015
5. Ο αριθμός των θέσεων που προβλέπονται στις προηγούμενες παραγράφους μπορεί να αυξάνει κατά κατηγορία και γραφείο ανάλογα με τις ανάγκες του κατά περίπτωση μέλους της Κυβέρνησης ή υφυπουργού με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, που εκδίδεται με πρόταση του αρμόδιου κατά περίπτωση μέλους της Κυβέρνησης ή υφυπουργού και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησεως.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 22, παρ.2 του Ν.1735/1987 (Α 195).
6. Τα πολιτικά γραφεία επικουρούν στο έργο τους τα μέλη της Κυβέρνησης και τους υφυπουργούς, για τους οποίους συστάθηκαν. “Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης ρυθμίζονται, κατά παρέκκλιση από κάθε άλλη διάταξη, τα θέματα που αφορούν στην οργάνωση και λειτουργία τους, στον τρόπο πλήρωσης των θέσεων, στη μισθολογική και βαθμολογική διαβάθμιση, ένταξη και εξέλιξη, καθώς και στα ειδικότερα προσόντα διορισμού και στα καθήκοντα του προσωπικού των ανωτέρω γραφείων.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 22, παρ.2 Ν.1735/1987 (Α 195),αντικαταστάθηκε και πάλι με το άρθρο 23 Ν.3156/2003,ΦΕΚ Α 157/25.6.2003.
7. Το πολιτικό γραφείο αντιπροέδρου της Κυβέρνησης καταργείται αυτοδικαίως όταν παύσει να υπάρχει ο αντιπρόεδρος που επικουρεί. Τα άλλα πολιτικά γραφεία καταργούνται αυτοδικαίως με την κατάργηση των θέσεων των μελών της Κυβέρνησης και των υφυπουργών για τις οποίες συστάθηκαν.
8. Η υπηρεσία του προσωπικού των πολιτικών γραφείων λήγει αυτοδικαίως με την κατά οποιοδήποτε τρόπο λήξη της θητείας του προϊσταμένου μέλους της Κυβέρνησης ή υφυπουργού.
9. Για την εξυπηρέτηση των Γενικών Γραμματέων Υπουργείων και των Γενικών Γραμματέων που προΐστανται Γενικών Γραμματειών στην άσκηση των καθηκόντων τους συνιστώνται σε κάθε αντίστοιχη θέση δύο (2) θέσεις διοικητικών υπαλλήλων.
Για την πλήρωση των θέσεων αυτών αποσπώνται, με κοινή απόφαση των κατά περίπτωση αρμόδιων υπουργών και κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης, υπάλληλοι του Δημοσίου ή νομικών προσώπων του δημόσιου τομέα. Σε θέσεις γενικών γραμματέων και των δύο κατηγοριών, που συνιστώνται βάσει εξουσιοδότησης του νόμου αυτού, οι θέσεις του εδαφίου α’ αυτής της παραγράφου συνιστώνται με βάση την ίδια εξουσιοδότηση. Με απόφαση του οικείου υπουργού, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, διαβαθμίζονται οι συνιστώμενες κατά τα προηγούμενα εδάφια θέσεις και καθορίζονται τα ειδικότερα καθήκοντά τους.
Η διαβάθμιση των θέσεων των γραφείων των Γενικών Γραμματέων των Υπουργείων και οι αρμοδιότητες των υπαλλήλων που υπηρετούν σ` αυτές καθορίστηκαν με τις κατωτέρω αποφάσεις.
1) Οικ. 2703/26-26 Σεπτ. 1985 (ΦΕΚ Β`578) απόφ. Υπ. Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
2) ΕΙ.Φ. 23/3/26-26 Σεπτ. 1985 (ΦΕΚ Β`578)(Διόρθ. σφαλμ. στο ΦΕΚ Β`710/22 Νοεμ. 1985) απόφ. Υπ. Προεδρίας της Κυβέρνησης.
3) 5608/27 Σεπτ. -1 Οκτ. 1985 (ΦΕΚ Β`587) απόφ. Υπ. Γεωργίας.
4) ΑΙ/48114/30 Σεπτ. -2 Οκτ. 1985 (ΦΕΚ Β`588) Απόφ. Υπ. Πολιτισμού.
5) 9914/30 Σεπτ. -2 Οκτ. 1985 (ΦΕΚ Β`588) απόφ. Υπ. Προεδρίας της Κυβέρνησης.
6) 3317/18 Σεπτ. -16 Οκτ. 1985 (ΦΕΚ Β`623) απόφ. Υπ. Βόρειας Ελλάδας.
7) ΒΙ 8982/29 Αυγ. -29 Οκτ. 1985 (ΦΕΚ Β`646) απόφ. Υπ. Εμπορίου.
8) 14/2-17 Ιαν. 1986 (ΦΕΚ Β`15) απόφ. Υφ. Βιομ. Ενέργ. και Τεχνολ.
9) ΔΚ 4230/28 Φεβρ. -10 Απρ. 1986 (ΦΕΚ Β`168) απόφ. Υπ. Εθν. Οικονομίας.
10) Η/6679/29 Αυγ. -3 Σεπτ. 1986 (ΦΕΚ Β`563) απόφ. Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.
11) Απ. οικ. 1736/7 Νοεμ. -11 Δεκ. 1986 (ΦΕΚ Β`867) απόφαση Υπουργού Υγείας Πρόνοιας και Κοινων. Ασφαλίσεων.
12) Απ. οικ. 25768/313/22-28 Απρ. 1987 (ΦΕΚ Β`216), απόφ. Υπ. Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Εργων.
13) Απ. Φ. 908/Η/7404/3 Νοεμ. -8 Δεκ. 1987 (ΦΕΚ Β`705), απόφ. Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.
14) Απ. 6016/11/18/1-7 Νοεμ. 1988 (ΦΕΚ Β`809), απόφ. Υπουργού Δημόσιας Τάξης.
15) Απ. 2091/496/15-17 Ιαν. 1990 (ΦΕΚ Β`18), απόφ. Υπ. Μεταφορών και Επικοινωνιών.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 25 Ν.4320/2015, ΦΕΚ Α Α 29/19.3.2015.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε΄
ΓΕΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Άρθρο 31
Κατάργηση θέσεων συμβούλων και συνεργατών.
1. Οι θέσεις συμβούλων και συνεργατών κάθε κατηγορίας που έχουν συσταθεί με οποιοδήποτε τρόπο σε υπουργεία για τις ανάγκες των κεντρικών υπηρεσιών τους καταργούνται αυτοδικαίως δύο μήνες μετά την έναρξη ισχύος το νόμου αυτού.
2. Τα υφιστάμενα γραφεία υπουργών και υφυπουργών μετατρέπονται σε αντίστοιχα πολιτικά γραφεία και διέπονται από τις διατάξεις του νόμου αυτού. Οι υφιστάμενες θέσεις προσωπικού στα γραφεία αυτά συνυπολογίζονται στον επιτρεπόμενο κατά το άρθρο 30 αριθμό θέσεων για κάθε μετατρεπόμενο γραφείο.
Άρθρο 32
Αποσπάσεις σε θέσεις μετακλητών υπαλλήλων.
1. Η πλήρωση θέσεων του Πολιτικού Γραφείου Πρωθυπουργού, της Γενικής Γραμματείας του Υπουργικού Συμβουλίου, των πολιτικών γραφείων μελών της Κυβέρνησης και υφυπουργών και των γενικών γραμματέων υπουργείων και γενικών γραμματειών κατά το άρθρο 30 μπορεί να γίνει και με απόσπαση υπαλλήλων από θέση του Δημοσίου ή νομικού προσώπου του δημόσιου τομέα κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης και χωρίς χρονικό περιορισμό της απόσπασης.
Οι υπηρετούντες κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος με απόσπαση σε θέσεις που αναφέρονται στο προηγούμενο εδάφιο λογίζεται ότι αποσπάσθηκαν κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης και χωρίς χρονικό περιορισμό.
2. Οι αποσπάσεις που έγιναν στις μεταφερόμενες από το Υπουργείο Προεδρίας της Κυβέρνησης στο Υπουργείο Πολιτισμού υπηρεσίες και γενικές γραμματείες, σύμφωνα με το άρθρο 10 παρ. 2 του ν.δ. 216/1974, εξακολουθούν να ισχύουν με το ίδιο νομικό καθεστώς.
Άρθρο 33
Υπηρεσιακή κατάσταση και αποδοχές μετακλητών υπαλλήλων.
1. Η υπηρεσία σε θέση γενικού γραμματέα υπουργείου, γενικού γραμματέα προϊσταμένου γενικής γραμματείας και ειδικού γραμματέα, καθώς και σε θέσεις των πολιτικών γραφείων των μελών της Κυβέρνησης, των υφυπουργών και γενικών γραμματέων υπουργείων και γενικών γραμματειών, λογίζεται ως πραγματική υπηρεσία για όλες τις συνέπειες.
Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση των Υπουργών Προεδρίας της Κυβέρνησης και Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, καθορίζονται τα της ασφάλισης των προσλαμβανομένων στις πιο πάνω θέσεις μετακλητών υπαλλήλων σε υφιστάμενα ταμεία πρόνοιας, αρωγής και επικουρικής ασφάλισης, όπως επίσης τα της μεταφοράς των δικαιωμάτων τους σε άλλα ταμεία και προσμέτρησης του χρόνου ασφάλισης τους.
2. α) Για τους υπαλλήλους των πολιτικών γραφείων των μελών της Κυβέρνησης, των υφυπουργών και των γενικών γραμματέων υπουργείων και των γενικών γραμματειών εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις του άρθρου 14 παρ. 1, 2 και 3 του ν. 1320/1983 (ΦΕΚ 6).
β) Η μισθολογική ένταξη ή διαβάθμιση των υπαλλήλων του δημόσιου τομέα που αποσπώνται σε θέσεις μετακλητών υπαλλήλων του Πολιτικού Γραφείου Πρωθυπουργού και των άλλων μελών της Κυβέρνησης και των υφυπουργών διέπεται για όσο χρόνο διαρκεί η απόσπασή τους από τις διατάξεις για τη μισθολογική ένταξη και διαβάθμιση των υπαλλήλων των γραφείων αυτών.
γ) Η ισχύς της διάταξης αυτής ανατρέχει για τους ήδη υπηρετούντες κατ’ απόσπαση υπαλλήλους στην έναρξη ισχύος του ν. 1505/1984 “Αναδιάρθρωση μισθολογίου προσωπικού της Δημόσιας Διοίκησης και άλλες συναφείς διατάξεις”.
3. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών καθορίζονται και κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων οι κάθε είδους αποδοχές και επιδόματα ή προσαυξήσεις των βαθμών α’ και β` της κατηγορίας ειδικών θέσεων.
4. Η παύση των μετακλητών υπαλλήλων και λειτουργών, οι οποίοι υπηρετούν σε θέσεις που αναφέρονται στις προηγούμενες παραγράφους του άρθρου αυτού ή σε θέσεις των υπηρεσιών που υπάγονται στον Πρωθυπουργό, δε δημιουργεί δικαίωμα αποζημίωσης.
Άρθρο 34
Εξουσιοδοτήσεις.
1. Με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, εγκρίνεται εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας της Κυβέρνησης. Με τον κανονισμό αυτόν ρυθμίζονται όλα τα θέματα τα σχετικά με τη λειτουργία του Υπουργικού Συμβουλίου και των συλλογικών κυβερνητικών οργάνων, οι σχέσεις των μελών της Κυβέρνησης, των υφυπουργών και των συλλογικών κυβερνητικών οργάνων μεταξύ τους και με τις υπηρεσίες που υπάγονται στον Πρωθυπουργό για το συντονισμό της άσκησης των αρμοδιοτήτων τους καθώς και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια.
2. Με απόφαση του Πρωθυπουργού, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ρυθμίζεται κάθε λεπτομέρεια σχετική με την εφαρμογή του νόμου αυτού.
3. `Όπου στην κείμενη νομοθεσία ορίζεται ότι ο πρωθυπουργός μπορεί να μεταβιβάσει αρμοδιότητά του σε ορισμένο υπουργό, νοείται εφεξής ότι μπορεί να την μεταβιβάσει στον υπουργό στον οποίο περιέρχονται με βάση το νόμο αυτόν οι συναφείς αρμοδιότητες.
Άρθρο 35
Καταργούμενες διατάξεις.
Από την έναρξη της ισχύος του νόμου αυτού καταργείται ο ν. 400/1976 (ΦΕΚ 203) και κάθε άλλη διάταξη που αντίκειται ή ρυθμίζει διαφορετικά θέματα που ρυθμίζονται στο νόμο αυτόν.
Άρθρο 36
Η ισχύς του νόμου αυτού αρχίζει με τη δημοσίευση του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Παραγγέλλουμε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως νόμου του Κράτους.
Αθήνα, 17 Ιουλίου 1985
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΝΤ. ΣΑΡΤΖΕΤΑΚΗΣ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟI