Νόμος 1562 ΦΕΚ Α΄150/16.9.1985
Οικοδόμηση συνιδιόκτητων ακινήτων και τροποποίηση διατάξεων του κώδικα πολιτικής δικονομίας για τη διανομή και άλλες διατάξεις.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄
Οικοδόμηση συνιδιόκτητων ακινήτων.

Άρθρο 1

1. Συγκύριοι τουλάχιστον κατά εξήντα πέντε εκατοστά οικοπέδου ή γηπέδου που μπορεί να οικοδομηθεί σύμφωνα με το νόμο έχουν δικαίωμα να ζητήσουν δικαστικώς να επιτραπεί η οικοδόμησή του κατά το σύστημα της αντιπαροχής, αν συντρέχει αναπόφευκτη ανάγκη ή φανερή ωφέλεια για όλους τους συγκύριους. Την οικοδόμηση κατά το σύστημα της αντιπαροχής μπορεί να την αναλάβει και συγκύριος.

2. Αν στο οικόπεδο υπάρχει οικοδομή, η ανοικοδόμηση επιτρέπεται, υπό τους όρους της προηγούμενης παραγράφου, εφόσον η οικοδομή αυτή έχει νόμιμα χαρακτηριστεί ως κατεδαφιστέα, ως επικίνδυνη ή ως ετοιμόρροπη ή εφόσον, λόγω παλαιότητας ή σημαντικών ζημιών, η διατήρησή της είναι για όλους τους συγκύριους ασύμφορη. Το ίδιο ισχύει αν η διατήρηση της υφιστάμενης οικοδομής είναι ασύμφορη, επειδή δεν εξαντλεί τον επιτρεπόμενο συντελεστή δόμησης. Αν είναι δυνατή και συμφέρουσα η συμπληρωματική οικοδόμηση έως την εξάντληση του συντελεστή, μπορεί να ζητηθεί από το δικαστήριο, υπό τους ίδιους όρους, η συμπληρωματική αυτή οικοδόμηση.

Άρθρο 2
Αρμόδιο να αποφασίσει για την παροχή της άδειας οικοδόμησης ή ανοικοδόμησης, σύμφωνα με το προηγούμενο άρθρο, είναι το μονομελές πρωτοδικείο στην περιφέρεια του οποίου βρίσκεται το ακίνητο. Η διαφορά εκδικάζεται κατά τη διαδικασία των άρθρων 648 έως 650 και 652 έως 657 του κώδικα πολιτικής δικονομίας, με την επιφύλαξη των επόμενων διατάξεων.

Άρθρο 3

1. Η αγωγή ασκείται από τους συγκύριους που ζητούν την άδεια για οικοδόμηση και απευθύνεται προς όλους τους λοιπούς συγκύριους. Η επίδοσή της σ` αυτούς γίνεται εξήντα τουλάχιστον ημέρες πριν από τη δικάσιμο. Στη δίκη προσεπικαλούνται οι τρίτοι που έχουν εμπράγματα δικαιώματα στο ακίνητο ή που έχουν επιβάλει συντηρητική ή αναγκαστική κατάσχεση στο μερίδιο συγκυρίου. Η παράγραφος 2 του άρθρου 491 και οι διατάξεις των άρθρων 492 έως 494 του κώδικα πολιτικής δικονομίας εφαρμόζονται αναλόγως.

2. Στην αγωγή γίνεται μνεία ότι έχει τηρηθεί η προδικασία που προβλέπεται στο επόμενο άρθρο και αναφέρεται το όνομα και η διεύθυνση του συμβολαιογράφου στον οποίο έχουν κατατεθεί τα έγγραφα, καθώς και ο αριθμός της σχετικής με την κατάθεσή τους πράξης.

3. Η προθεσμία ανακοπής ερημοδικίας, έφεσης, αναψηλάφησης και αναίρεσης είναι οκτώ ημέρες, εάν ο δικαιούμενος στην άσκησή τους διαμένει στην ημεδαπή και δεκαπέντε ημέρες αν διαμένει στο εξωτερικό ή έχει άγνωστη διαμονή.
Η συζήτηση των ένδικων μέσων που έχουν ασκηθεί προσδιορίζεται μέσα σε προθεσμία τριάντα ημερών και δεν μπορεί να αναβληθεί παρά μόνο μία φορά και αν συντρέχει φανερά σπουδαίος λόγος. Σε κάθε περίπτωση ο χρόνος αναβολής δεν μπορεί να υπερβαίνει τις δεκαπέντε ημέρες.
Οι προθεσμίες επίδοσης των δικογράφων ορίζονται από τον πρόεδρο του δικαστηρίου.

Άρθρο 4

1. Πριν από την κατάθεση της αγωγής οι συγκύριοι που ζητούν την άδεια για οικοδόμηση καταθέτουν σε συμβολαιογράφο της έδρας του αρμόδιου δικαστηρίου τα ακόλουθα στοιχεία:
α) σχέδιο της προτεινόμενης εργολαβικής σύμβασης και της συγγραφής υποχρεώσεων, με προσύμφωνο για τη μεταβίβαση ποσοστών εξ’ αδιαιρέτου του ακινήτου και των αντίστοιχων χωριστών ιδιοκτησιών στον εργολάβο που πρόκειται να αναλάβει την οικοδόμηση με αντιπαροχή ή στους τρίτους που αυτός θα υποδείξει,
β) σχέδιο της πράξης σύστασης χωριστής κατ` ορόφους και διαμερίσματα ιδιοκτησίας, με περιγραφή των ιδιοκτησιών που θα δημιουργηθούν και μνεία αυτών που θα περιέλθουν στον κάθε συνιδιοκτήτη και εκείνων που θα μεταβιβαστούν στον εργολάβο ή στους τρίτους που αυτός θα υποδείξει,
γ) σχέδιο κανονισμού των σχέσεων των συνιδιοκτητών,
δ) τα αναγκαία κατασκευαστικά σχεδιαγράμματα, ιδίως τοπογραφικό, πρόσοψης και κάτοψης κάθε ορόφου από το υπόγειο έως το δώμα,
ε) σχέδιο του πίνακα κατανομής των ποσοστών εξ’ αδιαιρέτου του κοινού ακινήτου στις χωριστές ιδιοκτησίες που θα δημιουργηθούν με την οικοδόμηση, με μνεία της αναλογίας κοινόχρηστων δαπανών που θα βαρύνει κάθε χωριστή ιδιοκτησία,
στ) έκθεση σχετικά με την αξία κάθε ιδιοκτησίας που θα περιέλθει στους συγκύριους, συνολικά και για κάθε συγκύριο χωριστά, καθώς και την τρέχουσα στη συγκεκριμένη περιοχή ποσοστιαία αντιπαροχή,
ζ) πιστοποιητικό ιδιοκτησίας και βαρών του ακινήτου και
η) συμβολαιογραφική δήλωση του εργολάβου που πρόκειται να αναλάβει την οικοδόμηση, ότι δέχεται να οικοδομήσει το ακίνητο με την αντιπαροχή και τους όρους γενικά που περιέχονται στο εργολαβικό, στη συγγραφή υποχρεώσεων και στα λοιπά προαναφερόμενα έγγραφα και σχεδιαγράμματα.

2. Τα έγγραφα που αναφέρονται στην προηγούμενη παράγραφο πρέπει να είναι υπογεγραμμένα από όλους τους συγκυρίους που ζητούν την οικοδόμηση ή από πληρεξούσιό τους διορισμένο με συμβολαιογραφικό έγγραφο. Τα αναφερόμενα στα στοιχεία δ` έως στ` έγγραφα και σχεδιαγράμματα πρέπει επιπλέον να είναι υπογεγραμμένα από πολιτικό μηχανικό ή αρχιτέκτονα ή από υπομηχανικό, εφόσον έχει δικαίωμα υπογραφής. Αντίγραφα όλων των εγγράφων και σχεδιαγραμμάτων που έχουν κατατεθεί στο συμβολαιογράφο έχει το δικαίωμα να πάρει οποιοσδήποτε συγκύριος.

3. Οποιοσδήποτε από τους συγκύριους που περιλαμβάνονται στη μειοψηφία δικαιούται να προτείνει διάφορη λύση από αυτή που προτείνει η πλειοψηφία, καταθέτοντας στον ίδιο συμβολαιογράφο, δεκαπέντε τουλάχιστον ημέρες πριν από τη δικάσιμο, τα αναγκαία σχέδια συμβάσεων, έγγραφα και σχεδιαγράμματα, συντεταγμένα και υπογεγραμμένα, όπως προβλέπεται στην παράγραφο 2.

4. Αντίγραφα όλων των εγγράφων και σχεδιαγραμμάτων που έχουν κατατεθεί στο συμβολαιογράφο προσκομίζονται από τους διαδίκους στο δικαστήριο κατά τη συζήτηση.

Άρθρο 5
Κάθε συγκύριος που περιλαμβάνεται στη μειοψηφία δικαιούται, με δήλωσή του ενώπιον του ίδιου συμβολαιογράφου, δεκαπέντε τουλάχιστον ημέρες πριν από την δικάσιμο, να προτείνει τη μεταβίβαση στους ενάγοντες του ιδανικού μεριδίου του ή σε οποιονδήποτε τρίτο που οι ενάγοντες υποδεικνύουν, έναντι του τιμήματος που θα καθορίσει το δικαστήριο. Η δήλωση αυτή, μπορεί να γίνει και επικουρικώς για την περίπτωση που θα απορριφθεί πρόταση της παρ. 3 του άρθρου 4.
Αν η αγωγή γίνει δεκτή, η δικαστική απόφαση καθορίζει, με βάση τα στοιχεία της προδικασίας και τα αποδεικτικά μέσα που προσάγουν οι διάδικοι κατά τη συζήτηση, την αγοραία αξία του ιδανικού μεριδίου με την οποία θα γίνει η εξαγορά του.

Άρθρο 6

1. Το δικαστήριο, αν δεχτεί την αγωγή, καθορίζει τους όρους της εργολαβικής σύμβασης, προσδιορίζει τον εργολάβο και επιτρέπει στους κατά την κρίση του πιο κατάλληλους από τους διαδίκους συγκύριους:
α) να καταρτίσουν τις συμβάσεις που απαιτούνται για την ανάθεση στον εργολάβο της οικοδόμησης με αντιπαροχή, για τη σύσταση της χωριστής ιδιοκτησίας και την κατάρτιση του κανονισμού σύμφωνα με τα κατατεθειμένα σχέδια συμβάσεων, έγγραφα και σχεδιαγράμματα που αναφέρονται στις παραγράφους 1 και 4 του άρθρου 4, όπως αυτά τυχόν τροποποιήθηκαν με τις διατάξεις της απόφασης,
β) να μεταβιβάσουν με την πρόοδο των εργασιών στον εργολάβο ή στους τρίτους που αυτός θα υποδείξει τα ποσοστά εξ αδιαιρέτου του όλου ακινήτου, τα οποία αντιστοιχούν στις χωριστές ιδιοκτησίες που αποτελούν το εργολαβικό αντάλλαγμα και
γ) να προβούν σύμφωνα με τις αρχές της καλής πίστης σε κάθε άλλη αναγκαία για την πραγματοποίηση της οικοδόμησης και τη σύσταση της χωριστής ιδιοκτησίας και του κανονισμού δικαιοπραξία ή πράξη, έναντι των αρχών ή τρίτων. Οι συμβάσεις, δικαιοπραξίες και κάθε άλλη πράξη των συγκυρίων, που ορίστηκαν με την απόφαση, εφόσον έχουν επιτραπεί με τη δικαστική απόφαση που δέχεται την αγωγή και παρέχει την άδεια οικοδόμησης του κοινού ακίνητου, δεσμεύουν και τους λοιπούς συγκύριους και ενεργούν και έναντί τους κατά το λόγο των μερίδων τους στο ακίνητο.

2. Στην περίπτωση του άρθρου 5 η ισχύς της απόφασης τελεί υπό την αίρεση της προηγούμενης αποδοχής της μεταβιβαστικής δήλωσης με συμβολαιογραφικό έγγραφο, καταβολής του τιμήματος και μεταγραφής, που πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέσα σε 6 μήνες αφότου η δικαστική απόφαση έγινε αμετάκλητη.
Στην περίπτωση που ο συγκύριος, ο οποίος πρότεινε την εξαγορά του μεριδίου του, αρνηθεί να εισπράξει το προσφερόμενο τίμημα, τότε αυτό κατατίθεται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων στο όνομά του και το γραμμάτιο της παρακαταθήκης επισυνάπτεται στη δήλωση αποδοχής.

Άρθρο 7

1. Η κατά την παράγραφο 1 στοιχ. α` του προηγούμενου άρθρου σύμβαση εργολαβίας πρέπει να καταρτιστεί μέσα σε προθεσμία τριών μηνών, αφότου η δικαστική απόφαση γίνει αμετάκλητη.

2. Αν η σύμβαση που αναφέρεται στην προηγούμενη παράγραφο δεν καταρτιστεί μέσα στην προθεσμία που ορίζεται σ` αυτήν για λόγους που αναφέρονται στο πρόσωπο του εργολάβου, ανεξάρτητα από την τυχόν ευθύνη του εξαιτίας πταίσματος κατά τις διαπραγματεύσεις, οι συγκύριοι που απαρτίζουν την κατά το άρθρο 1 παρ. 1 πλειοψηφία δικαιούνται μέσα σε νέα πεντάμηνη προθεσμία, που αρχίζει αφότου εκδηλώθηκε ρητή άρνηση ή αφότου επήλθε θάνατος ή πτώχευση του εργολάβου, οπωσδήποτε όμως από τη λήξη του πρώτου τριμήνου, να καταρτίσουν αυτοί πια τις συμβάσεις και πράξεις που αναφέρονται στο προηγούμενο άρθρο με άλλον εργολάβο. Σε περίπτωση ασυμφωνίας των συγκυρίων αυτών ως προς το πρόσωπο ή την καταλληλότητα του προτεινόμενου άλλου εργολάβου, αποφασίζει, ύστερα από αίτηση οποιουδήποτε από αυτούς τους συγκυρίους, η οποία υποβάλλεται μέσα στην προθεσμία του πενταμήνου, το κατά το άρθρο 2 δικαστήριο, κατά τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων. Η κατάρτιση της παραπάνω σύμβασης εργολαβίας γίνεται μέσα σε προθεσμία τριάντα ημερών από την έκδοση της απόφασης των ασφαλιστικών μέτρων. Στις περιπτώσεις που προβλέπονται στην παράγραφο αυτή δεν επιτρέπεται να μεταβληθούν άλλοι όροι των σχεδίων συμβάσεων, εγγράφων και σχεδιαγραμμάτων, σύμφωνα με τους οποίους είχε επιτραπεί η οικοδόμηση.

3. Αν παρέλθουν άπρακτες οι προθεσμίες που προβλέπονται στην παράγραφο 2 του άρθρου 6 και στις προηγούμενες παραγράφους του άρθρου τούτου, η δικαστική απόφαση που επιτρέπει την οικοδόμηση ή καθορίζει το τίμημα εξαγοράς ιδανικού μεριδίου αποβάλλει την ισχύ της.

Άρθρο 8

1. Η κατά το άρθρο 3 αγωγή εγγράφεται στα βιβλία διεκδικήσεων κατ’ ανάλογη εφαρμογή του άρθρου 220 του κώδικα πολιτικής δικονομίας.

2. Μετά την εγγραφή, σύμφωνα με την προηγούμενη παράγραφο, είναι απαράδεκτη η συζήτηση κάθε αγωγής διανομής του κοινού ακινήτου και αναστέλλεται η διαδικασία και κάθε προθεσμία σε δίκη διανομής η οποία είχε αρχίσει προηγουμένως. Το απαράδεκτο και η αναστολή παύουν, αφότου παρέλθουν άπρακτες οι προθεσμίες που προβλέπονται στο προηγούμενο άρθρο.

3. Αν απορριφθεί η κατά το άρθρο 3 αγωγή ή αν αποβάλει την ισχύ της η απόφαση κατά την παράγραφο 3 του άρθρου 7, η συζήτηση νέας κατά το άρθρο 3 αγωγής είναι απαράδεκτη, εφόσον εκκρεμεί δίκη διανομής.

Άρθρο 9
Αν υπάρχει ήδη χωριστή κατ’ ορόφους ή διαμερίσματα ιδιοκτησία, δεν έχει όμως καταρτισθεί κανονισμός των σχέσεων των συνιδιοκτητών, η πλειοψηφία τουλάχιστον 60 % των συγκυρίων δικαιούται να ζητήσει δικαστικώς, κατ’ ανάλογη εφαρμογή των διατάξεων των προηγουμένων άρθρων, να καταρτιστεί κανονισμός, εφόσον είναι αναγκαίος για τον καθορισμό των σχέσεων των συνιδιοκτητών. Κατά τον ίδιο τρόπο και με πλειοψηφία τουλάχιστον 65 % των συγκυρίων μπορεί να επιτραπεί η συμπλήρωση ή και η τροποποίηση του κανονισμού, όπου εμφανίζει ελλείψεις που εμποδίζουν τη λειτουργία της συνιδιοκτησίας ή τη χρήση των χωριστών ιδιοκτησιών σύμφωνα με τον προορισμό του ακινήτου.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄
Τροποποίηση διατάξεων του κώδικα πολιτικής δικονομίας για τη διανομή.

Άρθρο 10
Το άρθρο 480 του Κ. Πολ. Δ. αντικαθίσταται ως εξής:
” Άρθρο 480.
1. Το δικαστήριο αποφασίζει την αυτούσια διανομή, αν είναι δυνατή η διαίρεση του διανεμητέου σε μέρη ανάλογα προς τις μερίδες των κοινωνών, δίχως να μειώνεται η αξία του.
2. Αν τα διανεμητέα αντικείμενα είναι περισσότερα και η αυτούσια διανομή όλων ή μερικών από αυτά είναι αδύνατη ή ασύμφορη, είναι όμως δυνατή η κατανομή τους σε μέρη ανάλογα προς τις μερίδες των κοινωνών, το δικαστήριο μπορεί να αποφασίσει την αυτούσια διανομή με τον τρόπο αυτόν.
3. Αν ορισμένοι κοινωνοί ζήτησαν να λάβουν κοινή μερίδα, η μερίδα αυτή λογίζεται ως ενιαία. Στο μέρος που περιέρχεται σύ αυτούς με την αυτούσια διανομή συνιστάται κοινωνία κατά το λόγο των μερίδων τους”.

Άρθρο 11
Μετά το άρθρο 480 του Κ. Πολ. Δ. προστίθεται άρθρο με τον αριθμό 480Α, που έχει ως εξής:
“Άρθρο 480Α.
1. Κάθε συγκύριος οικοπέδου στο οποίο υπάρχει οικοδομή έχει το δικαίωμα να ζητήσει την αυτούσια διανομή του με σύσταση χωριστής ιδιοκτησίας κατ’ ορόφους ή μέρη ορόφων. Το δικαστήριο αποφασίζει τη διανομή με τον τρόπο αυτόν, αν είναι εφικτή και δεν αντιβαίνει στο συμφέρον των λοιπών συγκυρίων. Η απόφαση που διατάζει τη διανομή κατά τον τρόπο αυτόν προσδιορίζει τα χωριστά μέρη της οικοδομής που αναλογούν στις μερίδες των συγκυρίων και τα επιδικάζει σύ αυτούς. Αν με τη διανομή αυτή περιέρχονται σε κάποιο συγκύριο περισσότερες αυτοτελείς ιδιοκτησίες, η απόφαση καθορίζει το ποσοστό της συγκυριότητας που αναλογεί σε καθεμιά από τις ιδιοκτησίες αυτές.
2. Αν πρόκειται για οικόπεδο ακάλυπτο και οικοδομήσιμο και η αυτούσια διαίρεσή του είναι ανέφικτη ή ασύμφορη, το δικαστήριο μπορεί να αποφασίσει την αυτούσια διανομή του με σύσταση χωριστής ιδιοκτησίας, σε διακεκριμένα μέρη του ενιαίου οικοπέδου στα οποία θα είναι δυνατή η ανέγερση χωριστών οικοδομημάτων, με την επιφύλαξη, των πολεοδομικών διατάξεων. Οι διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου εφαρμόζονται αναλόγως.
3. Η παράγραφος 3 του προηγούμενου άρθρου εφαρμόζεται αναλόγως και στην περίπτωση της διανομής με σύσταση χωριστών ιδιοκτησιών”.

Άρθρο 12
Το άρθρο 481 του Κ. Πολ. Δ. αντικαθίσταται ως εξής:
“Άρθρο 481.
Στις περιπτώσεις των άρθρων 480 και 480Α το δικαστήριο 1) δεν είναι υποχρεωμένο να διατάξει απόδειξη, αν κρίνει ότι η αυτούσια διανομή είναι προδήλως δυνατή, αδύνατη ή ασύμφορη και 2) μπορεί για την εξίσωση άνισων μερών να αποφασίσει ότι οι κοινωνοί που λαμβάνουν ορισμένα μέρη θα καταβάλουν σε άλλους κοινωνούς ορισμένο χρηματικό ποσό ή να συστήσει δουλεία σε ορισμένα μέρη υπέρ άλλων κοινωνών”.

Άρθρο 13
Η παράγραφος 1 του άρθρου 484 του Κ. Πολ. Δ. αντικαθίσταται ως εξής:
“1. Αν η κατά τα άρθρα 480 και 480Α διανομή είναι ανέφικτη ή ασύμφορη, το δικαστήριο διατάζει την πώληση με πλειστηριασμό”.

Άρθρο 14
Το άρθρο 486 του Κ. Πολ. Δ. αντικαθίσταται ως εξής:
” Άρθρο 486.
1. Αν τα μέρη που σχηματίστηκαν κατά τα άρθρα 480 ή 480Α είναι ίσα, η αυτούσια διανομή τους μεταξύ των κοινωνών γίνεται με κλήρωση. Αν όμως η διανομή με κλήρωση μπορεί να οδηγήσει σε τεμαχισμό της ιδιοκτησίας κάποιου από τους κοινωνούς ή είναι προδήλως αντίθετη προς το συμφέρον του, το δικαστήριο μπορεί, ύστερα από σχετική αίτηση, να επιδικάσει σε κάθε κοινωνό ή στις ομάδες των κοινωνών που ζήτησαν να λάβουν κοινή μερίδα ό,τι τους αναλογεί, δίχως κλήρωση.
2. Αν τα μέρη που σχηματίσθηκαν κατά τα άρθρα 480 ή 480Α είναι άνισα, η αυτούσια διανομή γίνεται με επιδίκασή τους στους συγκύριους ή στις ομάδες εκείνων που ζήτησαν κοινή μερίδα, κατά το λόγο των μερίδων τους”.

Άρθρο 15
Η παράγραφος 1 του άρθρου 487 του Κ. Πολ. Δ. αντικαθίσταται ως εξής:
“1. Η απόφαση του πολυμελούς δικαστηρίου, με την οποία διατάζεται αυτούσια διανομή με κλήρωση και σχηματίζονται τα μέρη, παραπέμπει την υπόθεση σε εντεταλμένο δικαστή για να γίνει η κλήρωση ενώπιόν του. Αν η απόφαση παρέλειψε την παραπομπή, μπορεί να ζητηθεί η συμπλήρωσή της”.

Άρθρο 16
Το άρθρο 489 του Κ. Πολ. Δ. αντικαθίσταται ως εξής:
” Άρθρο 489.
1. Με τη διανομή κάθε κοινωνός γίνεται δικαιούχος του μέρους που περιήλθε σύ αυτόν.
2. Για τη μεταβίβαση στους κοινωνούς της κυριότητας των διανεμόμενων ακινήτων, για τη σύσταση της χωριστής ιδιοκτησίας, σύμφωνα με το άρθρο 480Α, καθώς και για τη σύσταση υπέρ κοινωνού, τη μεταβίβαση σύ αυτόν ή την κατάργηση εμπράγματου δικαιώματος απαιτείται μεταγραφή της τελεσίδικης δικαστικής απόφασης που διατάζει την αυτούσια διανομή, και σε περίπτωση κλήρωσης και της σχετικής έκθεσης”.

Άρθρο 17
Το άρθρο 490 του Κ. Πολ. Δ. αντικαθίσταται ως εξής:
” Άρθρο 490.
Κάθε κοινωνός έχει δικαίωμα να ζητήσει και λάβει στην κατοχή του τα αποδεικτικά έγγραφα των δικαιωμάτων πάνω στα μέρη που περιήλθαν σύ αυτόν. Αν τα έγγραφα αυτά αφορούν περισσότερα μέρη, ανήκουν σύ εκείνον που έλαβε το μεγαλύτερο από αυτά. Οι άλλοι κοινωνοί έχουν δικαίωμα να λάβουν με έξοδά τους αντίγραφα επικυρωμένα από δημόσια αρχή. Σε περίπτωση διαφωνίας αποφασίζει το δικαστήριο”.

Άρθρο 18
Η παράγραφος 1 του άρθρου 492 του Κ. Πολ. Δ. αντικαθίσταται ως εξής:
“1. Από την τελεσιδικία της απόφασης που διατάζει τη διανομή, σύμφωνα με τα άρθρα 480, 480Α και 486, η υποθήκη ή το ενέχυρο περιορίζονται στα μέρη που περιήλθαν στον οφειλέτη. Ο περιορισμός της υποθήκης σημειώνεται στο βιβλίο υποθηκών. Ο περιορισμός του ενέχυρου σημειώνεται, εφόσον τηρούνται για τη σύστασή του δημόσια βιβλία”.

Άρθρο 19
Το άρθρο 493 του Κ. Πολ. Δ. αντικαθίσταται ως εξής:
” Άρθρο 493.
Από την τελεσιδικία της απόφασης που διατάζει τη διανομή, σύμφωνα με τα άρθρα 480, 480Α και 486, αντικείμενο επικαρπίας γίνονται όσα περιήλθαν στον ψιλό κύριο”.

Άρθρο 20
Η παράγραφος 2 του άρθρου 494 του Κ. Πολ. Δ. αντικαθίσταται ως εξής:
“2. Μετά την τελεσιδικία της απόφασης που διατάζει την αυτούσια διανομή, η συντηρητική ή η αναγκαστική κατάσχεση στη μερίδα ενός από τους κοινωνούς περιορίζεται στο μέρος που περιήλθε σ` αυτόν”.

Άρθρο 21

1. Οι διατάξεις του κεφαλαίου Β` του νόμου αυτού εφαρμόζονται και στις εκκρεμείς δίκες διανομής.

2. Αν κατά την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού έχει εκδοθεί δικαστική απόφαση που διατάζει τον πλειστηριασμό διανεμητέου ακινήτου, του οποίου η αυτούσια διανομή με σύσταση χωριστής ιδιοκτησίας επιτρέπεται σύμφωνα με το άρθρο 480Α του κώδικα πολιτικής δικονομίας, όπως προστίθεται με το άρθρο 11, κάθε συγκύριος δικαιούται, μέσα σε προθεσμία μηνός από την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού, να ζητήσει την αυτούσια διανομή κατά τη διάταξη αυτή. Η προθεσμία και η άσκηση της αγωγής αναστέλλουν τον πλειστηριασμό. Αν το δικαστήριο δεχθεί την αγωγή και διατάξει την αυτούσια διανομή, η υφιστάμενη δικαστική απόφαση αποβάλλει την ισχύ της.

3. Παραίτηση από την προστασία του νόμου αυτού, που έγινε πριν από τη δημοσίευσή του, είναι ανίσχυρη.

Άρθρο 22
Στους δικαστικούς λειτουργούς μπορεί μετά από αίτησή τους να χορηγείται ειδική κανονική άδεια, χωρίς αποδοχές και για το χρονικό διάστημα μέχρι οκτώ (8) ετών, προκειμένου να αναλάβουν θέση στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες για παροχή νομικών υπηρεσιών με οποιαδήποτε σχέση. Ο χρόνος της άδειας αυτής θεωρείται ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας για κάθε περίπτωση, ο δε δικαστικός λειτουργός διατηρείται στην υπηρεσία ως υπεράριθμος και η θέση θεωρείται κενή και συμπληρώνεται. Στη διάρκεια της άδειας αυτής οι δικαστικοί λειτουργοί υπόκεινται σε όλες τις κρατήσεις πάνω στο μισθό και στις εισφορές για τα ασφαλιστικά ταμεία που αντιστοιχούν κάθε φορά στο βαθμό της οργανικής τους θέσης. Ο,τι αφορά την καταβολή τους καθορίζεται με απόφαση του αρμόδιου υπουργού.

Άρθρο 23

1. Οι οργανικές θέσεις, των δικαστικών υπαλλήλων του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Ελεγκτικού Συνεδρίου, των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων και των έμμισθων υποθηκοφυλακείων του Κράτους, που είναι κενές κατά τη δημοσίευση αυτού του νόμου, καθώς και αυτές που θα κενωθούν μέχρι τις 31.5.1986, θα καλυφθούν από τον πίνακα επιτυχόντων των υποψηφίων δικαστικών υπαλλήλων του διαγωνισμού του έτους 1984, η ισχύς του οποίου λήγει στις 31.5.1986 και κατά σειρά βαθμού ολικής ικανότητάς τους, επιφυλασσομένων κατά τα λοιπά των διατάξεων του άρθρου 41 του ν. 1543/1985.

2. Συνιστάται ειδική επταμελής νομοπαρασκευαστική επιτροπή στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, για τη σύνταξη σχεδίου οργανισμού των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων, αποτελούμενη από έναν πρόεδρο εφετών ή εφέτη, ως πρόεδρο, δύο εφέτες και δύο προέδρους πρωτοδικών ή πρωτοδίκες των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων, έναν ανώτερο υπάλληλο της κεντρικής υπηρεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης και έναν υπάλληλο της γραμματείας των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων. Χρέη γραμματέα θα εκτελεί υπάλληλος των διοικητικών δικαστηρίων.
Η επιτροπή πρέπει να τελειώσει το έργο της μέσα σε ένα χρόνο από την έναρξη των εργασιών της.
Στον πρόεδρο, τα μέλη και το γραμματέα της επιτροπής θα καταβληθεί εφάπαξ αποζημίωση που θα ορίσει κοινή απόφαση των Υπουργών Δικαιοσύνης και Οικονομικών.

3. Οι διοικητικοί δικαστές που διορίζονται σε συμβούλια και επιτροπές δημόσιων υπηρεσιών ή νομικών προσώπων δημόσιου δικαίου γνωμοδοτικής ή αποφασιστικής αρμοδιότητας, σύμφωνα με το άρθρο 7 του ν. 1232/1982, προτείνονται από το Γενικό Επίτροπο της Επικρατείας των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων, κατόπιν προσκλήσεως του αρμόδιου κατά περίπτωση υπουργού.

4. Το στοιχείο γ’ της παρ. 1 του ν.δ. 135/1974 “περί ρυθμίσεως θεμάτων τινών του Ελληνικού Ινστιτούτου Διεθνούς και αλλοδαπού Δικαίου” αντικαθίσταται με το ακόλουθο:
“γ. Από τον κοσμήτορα της Σχολής Νομικών, Οικονομικών, Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών και, σε περίπτωση που δεν υπάρχει είτε απουσιάζει είτε κωλύεται, από τον πρόεδρο του Νομικού Τμήματος της Νομικής Σχολής αυτής και, σε περίπτωση που και τούτος δεν υπάρχει ή απουσιάζει ή κωλύεται, από τον αρχαιότερο καθηγητή του Νομικού Τμήματος.

Άρθρο 24
Στο άρθρο 8 του ν. 1386/1983 προστίθεται παράγραφος 10, που έχει ως εξής:
“10. Σε περίπτωση λήξης του χρόνου διάρκειας του νομικού προσώπου της επιχείρησης, ο αρμόδιος υπουργός αποφασίζει για την παράτασή του ύστερα από εισήγηση του ΟΑΕ”.

Άρθρο 25
Η ισχύς του νόμου αυτού αρχίζει από τη δημοσίευση του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Παραγγέλλουμε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως νόμου του Κράτους.

Αθήνα, 12 ΣΕπτεμβρίου 1985

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΝΤ. ΣΑΡΤΖΕΤΑΚΗΣ

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟI