Νόμος 1563 ΦΕΚ Α΄151/17.9.1985
Διαρρυθμίσεις στην άμεση και έμμεση φορολογία και άλλες διατάξεις.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄
ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
Ι.Φορολογία εισοδήματος.
Άρθρο 1
Μειώσεις του εισοδήματος.
1. Το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 2 του άρθρου 4 του ν.δ. 3323/1955 (ΦΕΚ Α ` 214) αντικαθίσταται ως εξής:
“Το εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες και από κάθε είδους συντάξεις μειώνεται κατά ποσοστό πενήντα τα εκατό (50 %) έως το ποσό καθαρού εισοδήματος πεντακοσίων δέκα χιλιάδων (510.000) δραχμών”.
2. Στην παράγραφο 2 του άρθρου 4 του ν.δ. 3323/1955 προσθέτεται μετά το δεύτερο εδάφιο νέο τρίτο εδάφιο, το οποίο έχει ως εξής:
“Η μείωση του προηγούμενου εδαφίου αυτής της παραγράφου υπολογίζεται και στο εισόδημα από εμπορικές επιχειρήσεις, εκτός από τα κέρδη μεριδίων εταιρειών περιορισμένης ευθύνης ή ετερόρρυθμων εταίρων”.
3. Τα τρία τελευταία εδάφια της παραγράφου 2 του άρθρου 4 του ν.δ. 3323/1955 αντικαθίστανται ως εξής:
“Επίσης η μείωση του πρώτου εδαφίου αυτής της παραγράφου υπολογίζεται και στα εισοδήματα από αμοιβές για την παροχή υπηρεσιών ελεύθερου επαγγέλματος που αποκτούν στα πρώτα πέντε χρόνια άσκησης του επαγγέλματός τους:
α) οι δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, ιατροί, οδοντίατροι, κτηνίατροι, διπλωματούχοι μηχανικοί όλων των κλάδων, χημικοί, γεωπόνοι και δασολόγοι,
β) οι πτυχιούχοι ανώτατης οικονομικής σχολής, οι οποίοι ασκούν το επάγγελμα του οικονομολόγου, ερευνητή ή συμβούλου επιχειρήσεων, ιδιοκτήτη ή διευθυντή φορολογικού ή λογιστικού γραφείου ή εμπειρογνώμονα,
γ) οι πτυχιούχοι των τμημάτων πολιτικών, τοπογραφίας, μηχανολογίας, ηλεκτρολογίας, ηλεκτρονικής, προγραμματισμού και ανάλυσης ηλεκτρονικών υπολογιστών, ζωικών προϊόντων, φυτικών προϊόντων, λογιστικής, διοίκησης επιχειρήσεων, ιατρικών εργαστηρίων, φυτικής παραγωγής, ζωικής παραγωγής, διοίκησης γεωργικών εκμεταλλεύσεων, γεωργικών μηχανών και αρδεύσεων, δασοπονίας και μαιευτικής, των κέντρων ανώτερης τεχνολογικής επαγγελματικής εκπαίδευσης ή των τεχνολογικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.
Για τον υπολογισμό της πενταετίας, ως πρώτο έτος θεωρείται αυτό που κατά τη διάρκειά του τα πρόσωπα της περίπτωσης α` γράφτηκαν στον οικείο επαγγελματικό σύλλογο ή το οικείο επαγγελματικό επιμελητήριο.
Προκειμένου για τα πρόσωπα των περιπτώσεων β` και γ`, ως πρώτο έτος θεωρείται το έτος μέσα στο οποίο αυτά απέκτησαν το πτυχίο τους, χωρίς να υπολογίζεται ο χρόνος της στρατιωτικής θητείας τους, που εκπληρώθηκε μετά τη λήψη του πτυχίου.
Η μείωση που προβλέπεται από την παράγραφο αυτή δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να είναι ανώτερη από το ποσό των διακοσίων πενήντα πέντε χιλιάδων (255.000) δραχμών το έτος, κατά φορολογούμενο, για τα εισοδήματα όλων των παραπάνω κατηγοριών”.
4. Οι παράγραφοι 3, 4 και 8 του άρθρου 4 του ν.δ. 3323/1955 αντικαθίστανται, προσθέτεται στο άρθρο αυτό νέα παράγραφος 10 και οι παράγραφοι 10, 11, 12 και 13 αυτού αναριθμούνται σε 11, 12, 13 και 14, ως εξής:
“3. Κατεξαίρεση, αντί για τη μείωση του πρώτου εδαφίου της προηγούμενης παραγράφου, ορίζεται μείωση σε ποσοστό εξήντα τα εκατό (6Ο%) για το ποσό των καθαρών αποδοχών έως τις οκτακόσιες χιλιάδες (800.000) δραχμές και τριάντα τα εκατό (30%) στο τμήμα των καθαρών αποδοχών από οκτακόσιες χιλιάδες μία (800.001 ) έως ένα εκατομμύριο τετρακόσιες χιλιάδες (1.400.000) δραχμές, προκειμένου για το καθαρό εισόδημα από κύριες αποδοχές που αποκτούν αποκλειστικά από την άσκηση του επαγγέλματός τους:
α) οι συντάκτες οι οποίοι είναι μέλη της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών, της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης, της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Πελοποννήσου – Ηπείρου – Νήσων, της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας – Εύβοιας και της Ένωσης Συντακτών Περιοδικού Τύπου, οι οποίοι εργάζονται στις εφημερίδες και στα περιοδικά, στη ραδιοφωνία και την τηλεόραση, στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, στη Γενική Γραμματεία Τύπου και Πληροφοριών και στα γραφεία τύπου των κρατικών υπηρεσιών και δεν έχουν την ιδιότητα του μόνιμου δημόσιου υπαλλήλου.
β) οι μισθωτοί, που είναι γραμμένοι στις αναγνωρισμένες επαγγελματικές Ενώσεις Προσωπικού Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλονίκης, Τεχνικών Ημερήσιου και Περιοδικού Τύπου Αθηνών και Θεσσαλονίκης, καθώς και στην Ένωση Προσωπικού Ημερήσιων Επαρχιακών Εφημερίδων,
γ) οι ηθοποιοί που προσφέρουν εξαρτημένη εργασία, δ) οι εκτελεστές μουσικών έργων των κρατικών ορχηστρών, των ορχηστρών της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Ελληνικής Ραδιοφωνίας – Τηλεόρασης.
4. Επίσης, κατεξαίρεση αντί για τη μείωση του δεύτερου εδαφίου της παραγράφου 2, ορίζεται μείωση σε ποσοστό εξήντα τα εκατό (60%) για το ποσό του καθαρού εισοδήματος έως τις οκτακόσιες χιλιάδες (800.000) δραχμές και τριάντα τα εκατό (30%) στο τμήμα του καθαρού εισοδήματος από οκτακόσιες χιλιάδες μία (800.001) έως ένα εκατομμύριο τετρακόσιες χιλιάδες (1.400.000) δραχμές, προκειμένου για το καθαρό εισόδημα από αμοιβές για υπηρεσίες ελευθέριου επαγγέλματος, που αποκτούν αποκλειστικά από την άσκηση του επαγγέλματός τους:
α) Οι δημοσιογράφοι, οι οποίοι είναι μέλη των επαγγελματικών ενώσεων της περίπτωσης α’ της προηγούμενης παραγράφου,
β) οι συγγραφείς, οι μουσουργοί και οι δικαιούχοι συγγραφικών γενικά δικαιωμάτων,
γ) οι ηθοποιοί, οι οποίοι συνδέονται με τον εργοδότη τους με σύμβαση μίσθωσης έργου.
8. Επίσης, κατεξαίρεση, αντί για τη μείωση του πρώτου εδαφίου της παραγράφου 2 του άρθρου αυτού, ορίζεται μείωση σε ποσοστό εξήντα τα εκατό (60 %) για το καθαρό ποσό της σύνταξης έως τις τετρακόσιες χιλιάδες (400.000) δραχμές και τριάντα τα εκατό (30 %) στο τμήμα του από τετρακόσιες χιλιάδες μία (400.001) έως ένα εκατομμύριο εκατό χιλιάδες (1.100.000) δραχμές, προκειμένου για το καθαρό εισόδημα από το ποσό της σύνταξης που καταβάλλεται:
α) στα πρόσωπα που αναφέρονται στην περίπτωση α` της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου, τα οποία συνταξιοδοτήθηκαν λόγω της ιδιότητάς τους ως διευθυντών σύνταξης, αρχισυντακτών, συντακτών της ύλης κ.τ.λ. και μόνο για τη σύνταξη που τους καταβάλλεται από αυτή την αιτία,
β) στα πρόσωπα που αναφέρονται στην περίπτωση β` της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου, τα οποία συνταξιοδοτήθηκαν λόγω της ιδιότητάς τους αυτής και είναι γραμμένα στις αναγνωρισμένες επαγγελματικές Ενώσεις προσωπικού Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλονίκης, καθώς και Τεχνικών Ημερήσιου και Περιοδικού Τύπου Αθηνών και Θεσσαλονίκης, και μόνο για τη σύνταξη που τους καταβάλλεται από αυτή την αιτία.
10. Επίσης, κατεξαίρεση, αντί για τη μείωση του πρώτου εδαφίου της παραγράφου 2 του άρθρου αυτού, ορίζεται μείωση σε ποσοστό πενήντα τα εκατό (50 %) για το ποσό των καθαρών αποδοχών ως τις οκτακόσιες χιλιάδες (800.000) δραχμές και είκοσι πέντε τα εκατό (25 % ) στο τμήμα των καθαρών αποδοχών από οκτακόσιες χιλιάδες μία (800.001) ως ένα εκατομμύριο εκατό χιλιάδες (1.100.000) δραχμές, προκειμένου για το καθαρό εισόδημα από κύριες αποδοχές που αποκτούν αποκλειστικά από την άσκηση του επαγγέλματός τους οι επαγγελματίες ποδοσφαιριστές, καθώς και οι αμειβόμενοι ποδοσφαιριστές και λοιποί αθλητές”.
5. Το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 12 του άρθρου 4 του ν.δ. 3323/1951, όπως αυτή αναριθμήθηκε, αντικαθίσταται ως εξής:
“Το συνολικό ποσό των μειώσεων, που προβλέπονται για τα εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες και από ελευθέρια επαγγέλματα από τις παραγράφους 3, 4, 5 περίπτωση α, 8 και 10 του άρθρου αυτού, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να είναι ανώτερο από εξακόσιες εξήντα χιλιάδες (660.000) δραχμές το έτος, κατά φορολογούμενο, για τα εισοδήματα από τις υπηρεσίες αυτές”.
6. Η ισχύς των διατάξεων των παραγράφων 4 και 5 του άρθρου αυτού αρχίζει από 1 Ιανουαρίου 1984, για τις αμοιβές που αποκτούν οι δικαιούχοι από την ημερομηνία αυτή και μετά.
7. Οι παράγραφοι 1 και 4 του άρθρου 64α, του ν. 1249/1982 (ΦΕΚ Α` – 43), καθώς και η περίπτωση ε’ της παραγράφου 5 του άρθρου 4 του ν.δ. 3323/1955, καταργούνται από την ημερομηνία έναρξης της ισχύος των διατάξεων των παραγράφων 1 και 5 του άρθρου αυτού.
8. Στην παράγραφο 1 του άρθρου 6 του ν.δ. 3323/1955 προσθέτεται τρίτο εδάφιο, το οποίο έχει ως εξής:
“Κατεξαίρεση, το αρνητικό στοιχείο του εισοδήματος από οικοδομές και από εκμίσθωση γαιών του ενός συζύγου που προκύπτει μετά την αφαίρεση του ποσού των τόκων των περιπτώσεων δ`, ε’ και στ’ της παραγράφου 1 του άρθρου 20 και της περίπτωσης ε’ της παραγράφου 1 του άρθρου 24, εφόσον δεν καλύπτεται από το συμψηφισμό με θετικό στοιχείο εισοδήματος άλλης πηγής μεταφέρεται για να εκπέσει από το συνολικό εισόδημα του άλλου συζύγου”.
Άρθρο 2
Απαλλαγές από το φόρο.
1. Η υποπερίπτωση β` της περίπτωσης Α` της παραγράφου 1 του άρθρου 7 του ν.δ. 3323/1955 αντικαθίσταται ως εξής:
“β) Από το ακαθάριστο τεκμαρτό εισόδημα από ιδιοκατοίκηση της κύριας κατοικίας του φορολογουμένου ποσό διακοσίων δέκα χιλιάδων (210.000) δραχμών το έτος. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά σαράντα πέντε χιλιάδες (45.000) δραχμές για καθένα από τα τέκνα του φορολογουμένου, τα οποία συνοικούν με αυτόν και τον βαρύνουν. Αν η ιδιοκατοικούμενη κύρια κατοικία ανήκει στη σύζυγο του φορολογούμενου, το συνολικό ποσό που απαλλάσσεται αφαιρείται από το δικό της ακαθάριστο τεκμαρτό εισόδημα από ιδιοκατοίκηση.
Σε περίπτωση συνιδιοκτησίας μεταξύ των συζύγων ή μεταξύ αυτών και των ανήλικων τέκνων τους, το συνολικό ποσό που απαλλάσσεται αφαιρείται αναλογικά από το ακαθάριστο τεκμαρτό εισόδημα από ιδιοκατοίκηση του καθενός, με βάση το ποσοστό συνιδιοκτησίας τους. Αν μέσα στο έτος που αποκτήθηκε το εισόδημα η κύρια κατοικία ιδιοκατοικήθηκε για διάστημα μικρότερο από δώδεκα (12) μήνες, το απαλλασσόμενο ποσό περιορίζεται ανάλογα.
Οι διατάξεις της υποπερίπτωσης αυτής εφαρμόζονται ανάλογα και για το τεκμαρτό εισόδημα, το οποίο αποκτούν ομογενείς ή Έλληνες μόνιμοι κάτοικοι του εξωτερικού, από ιδιοκατοίκηση μίας μόνο κατοικίας που βρίσκεται στην Ελλάδα”.
2. Το δεύτερο εδάφιο της περίπτωσης Δ` της παραγράφου 1 του άρθρου 7 του ν.δ. 3323/1955 αντικαθίσταται ως εξής:
“Το ποσό αυτό αυξάνεται σε ένα εκατομμύριο εξακόσιες πενήντα χιλιάδες (1.650.000) δραχμές για όσους ασχολούνται προσωπικά ή με τα μέλη της οικογένειάς τους και κατά κύριο επάγγελμα σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις, έστω και αν αυτοί χρησιμοποιούν εργάτες”.
3. Η υποπερίπτωση στ’ της περίπτωσης Ε` της παραγράφου 1 του άρθρου 7 του ν.δ. 3323/1955 αντικαθίσταται ως εξής:
“στ.) Τα μερίσματα και άλλα βοηθήματα, τα οποία παρέχονται στους συνταξιούχους από ταμεία μετοχικά αρωγής ή αλληλοβοηθείας, έως το ποσό των έξι χιλιάδων (6.000) δραχμών για κάθε μήνα, με την προϋπόθεση ότι το ποσό του ετήσιου συνολικού οικογενειακού εισοδήματος του συνταξιούχου δεν υπερβαίνει τις εξακόσιες χιλιάδες (600.000) δρχ.
4. Στην περίπτωση Ε` της παραγράφου 1 του άρθρου 7 του ν.δ. 3323/1955 προσθέτεται, μετά την υποπερίπτωση ζ`, υποπερίπτωση η’, που έχει ως εξής:
“η) Το εξωιδρυματικό επίδομα που καταβάλλεται στους δικαιούχους από το Δημόσιο ή άλλους ασφαλιστικούς φορείς”.
5. Οι διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου ισχύουν από το οικονομικό έτος 1981 και εφαρμόζονται για τις υποθέσεις που εκκρεμούν τις φορολογικές αρχές, στα διοικητικά δικαστήρια οποιουδήποτε βαθμού και στο Συμβούλιο της επικρατείας, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος.
6. Στην παράγραφο 3 του άρθρου 31 του ν.δ. 3323/1955 προσθέτεται τρίτο εδάφιο, ως εξής:
“Οι διατάξεις του πρώτου εδαφίου εφαρμόζονται ανάλογα και για τα καθαρά κέρδη που αποκτούν οι επιχειρηματίες θεάτρων σκιών από τη δική τους επιχείρηση, όταν οι ίδιοι εργάζονται κατ’ επάγγελμα σύ αυτή ως καλλιτέχνες θεάτρου σκιών”.
7. Η περίπτωση ζ` της παραγράφου 3 του άρθρου 40 του ν.δ. 3323/1955 αριθμείται ως ε’ και προσθέτεται σ` αυτή νέο εδάφιο, που έχει ως εξής: “Οι διατάξεις του προηγούμενου εδαφίου εφαρμόζονται ανάλογα και για το επίδομα ναρκαλιείας που καταβάλλεται σε ιδιώτες που παρέχουν υπηρεσίες ναρκαλιείας με οποιαδήποτε σχέση στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας”.
Άρθρο 3
Εκπτώσεις από το συνολικό εισόδημα.
1. Το τελευταίο εδάφιο της παραγράφου 2 του άρθρου 8 του ν.δ. 3323/1955 αντικαθίσταται ως εξής:
“Τα πρόσωπα που αναφέρονται στις πιο πάνω περιπτώσεις θεωρείται ότι βαρύνουν το φορολογούμενο μόνον εφόσον το ετήσιο εισόδημά τους δεν υπερβαίνει το ποσό των εκατόν τεσσάρων χιλιάδων (104.000) δραχμών ή το ποσό των διακοσίων πενήντα πέντε χιλιάδων (255.000) δραχμών, αν αυτά παρουσιάζουν αναπηρία εξήντα επτά τα εκατό (67 %) και πάνω, από διανοητική καθυστέρηση ή φυσική αναπηρία”.
2. Η περίπτωση στ’ της παραγράφου 4 του άρθρου 8 του ν.δ. 3323/1955 αντικαθίσταται ως εξής:
“στ) Η δαπάνη, η οποία καταβάλλεται από μισθωτό ή συνταξιούχο ως ετήσια συνδρομή ή ως δικαίωμα εγγραφής σε επαγγελματικούς συλλόγους και επιμελητήρια, καθώς και η δαπάνη η οποία καταβάλλεται ως συνδρομή σε επαγγελματικά περιοδικά, εκτός αν στην περίπτωση αυτή στο μισθωτό ή στο συνταξιούχο χορηγείται επίδομα βιβλιοθήκης. Η δαπάνη αυτή δεν μπορεί να υπερβεί συνολικά τις δέκα χιλιάδες (10.000) δραχμές το έτος”.
3. Η περίπτωση θ` της παραγράφου 4 του άρθρου 8 του ν.δ. 3323/1955 αντικαθίσταται ως εξής:
“θ) Από το ετήσιο συνολικό ποσό, που καταβάλλεται από το φορολογούμενο και τη φορολογούμενη σύζυγό τους για ενοίκιο της κύριας κατοικίας τους, ποσοστό τριάντα τα εκατό (30%) έως το ποσό ενοικίου εκατόν είκοσι χιλιάδων (120.000) δραχμών και ποσοστό δέκα τα εκατό (10%) για το πάνω από εκατόν είκοσι χιλιάδες (120.000) δραχμές ποσό αυτού. Όταν οι σύζυγοι από κοινού εκμισθώνουν κύρια κατοικία, το ποσό της έκπτωσης επιμερίζεται και εκπίπτει κατ` ίσα μέρη από το συνολικό καθαρό εισόδημα κάθε συζύγου. Ειδικά, προκειμένου για μισθωτούς ή συνταξιούχους, το πιο πάνω ποσοστό τριάντα τα εκατό (30%) για το μέχρι εκατόν είκοσι χιλιάδες (120.000) δραχμές ποσό ενοικίου προσαυξάνεται κατά πέντε (5) ποσοστιαίες μονάδες για κάθε ένα από τα δύο (2) πρώτα τέκνα τους και κατά δέκα (10) ποσοστιαίες μονάδες για κάθε τέκνο πέρα από το δεύτερο τέκνο, εφόσον τα τέκνα αυτά συνοικούν με το δικαιούχο της έκπτωσης αυτής και το ετήσιο εισόδημά τους δεν υπερβαίνει τις εκατόν τέσσερις χιλιάδες (104.000) δραχμές ή τις διακόσιες πενήντα πέντε χιλιάδες (255.000) δραχμές αν αυτά παρουσιάζουν αναπηρία εξήντα επτά τα εκατό (67 %) και πάνω, από διανοητική καθυστέρηση ή φυσική αναπηρία. Το πρόσθετο αυτό ποσοστό δικαιούνται εκείνοι που αποκτούν εισοδήματα από μισθούς ή συντάξεις ανεξάρτητα αν αποκτούν εισοδήματα και από άλλες πηγές. Το ποσό όμως που αντιστοιχεί στο πρόσθετο για τέκνα ποσοστό εκπίπτει από το συνολικό εισόδημα του συζύγου που το δικαιούται. Το συνολικό ποσό της πρόσθετης έκπτωσης σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να υπερβεί το ποσό του καθαρού εισοδήματος από μισθούς ή συντάξεις που απέκτησε ο δικαιούχος της. Δεν ενεργείται η έκπτωση αυτή όταν στο φορολογούμενο ή τη σύζυγό του χορηγείται στεγαστικό επίδομα. Επίσης από το συνολικό εισόδημα του φορολογουμένου εκπίπτει το ποσό που καταβάλλεται για ενοίκιο ακινήτου που μισθώνεται ως κατοικία, για την ικανοποίηση στεγαστικών αναγκών των τέκνων του που φοιτούν σε αναγνωρισμένα σχολεία ή σχολές του εσωτερικού, εφόσον αυτά τον βαρύνουν κατά τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 8. Η έκπτωση αυτή υπολογίζεται σε ποσοστό τριάντα τα εκατό (30%) για ποσό ενοικίου μέχρι εξήντα χιλιάδες (60.000) δραχμές το έτος, για κάθε κατοικία που μισθώνεται για το σκοπό αυτόν και ενεργείται εφόσον οι κατοικίες που μισθώνονται βρίσκονται στην πόλη ή το χωριό που έχει την έδρα της η σχολή ή το σχολείο που φοιτούν τα τέκνα του φορολογουμένου και αυτός ή τα τέκνα του αυτά δεν έχουν άλλη κατοικία σύ αυτή την περιοχή. Για την εφαρμογή αυτής της διάταξης η περιοχή της τέως διοίκησης πρωτεύουσας θεωρείται ως μία πόλη.
Οι εκπτώσεις που ορίζονται στην περίπτωση αυτή ενεργούνται εφόσον ο δικαιούχος αναγράψει στις οικείες ενδείξεις της ετήσιας φορολογικής του δήλωσης τον αριθμό φορολογικού μητρώου ή της ταυτότητας του εκμισθωτή”.
4. Οι διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου εφαρμόζονται από 1 Ιανουαρίου 1985, για το ποσό ενοικίου που καταβλήθηκε από την ημερομηνία αυτή και μετά.
5. Η παράγραφος 5 του άρθρου 8 του ν.δ. 3323/1955 αντικαθίσταται ως εξής:
“5. Από το συνολικό ποσό των εισοδημάτων, που αποκτά η φορολογουμένη από την παροχή εξαρτημένης εργασίας, από την άσκηση ατομικώς εμπορικής ή γεωργικής επιχείρησης ή επαγγέλματος από αυτά που αναφέρονται στην παράγραφο 1 του άρθρου 45 και από τη συμμετοχή της ως ομόρρυθμου μέλους σε ομόρρυθμη ή ετερόρρυθμη εταιρεία, αφαιρείται ποσό για δαπάνη χωρίς δικαιολογητικά για τη φύλαξη των τέκνων της που συνοικούν με αυτή, εφόσον τα τέκνα αυτά δεν έχουν υπερβεί το έκτο έτος της ηλικίας τους και το ετήσιο εισόδημά τους δεν υπερβαίνει το ποσό των εκατόν τεσσάρων χιλιάδων (104.000) δραχμών ή το ποσό των διακοσίων πενήντα πέντε χιλιάδων (255.000) δραχμών προκειμένου για τα τέκνα που παρουσιάζουν αναπηρία εξήντα επτά τα εκατό (67 %) και πάνω, από διανοητική καθυστέρηση ή φυσική αναπηρία. Το ποσό της δαπάνης ορίζεται σε ποσοστό δέκα τα εκατό (10 %) στο άθροισμα των εισοδημάτων αυτών των κατηγοριών και δεν μπορεί να υπερβεί τις σαράντα πέντε χιλιάδες (45.000) δραχμές το έτος για το πρώτο τέκνο για το οποίο δικαιούται αυτή την έκπτωση. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά επτά χιλιάδες πεντακόσιες (7.500) δραχμές το έτος, για καθένα τέκνο μετά το πρώτο.
Αντί για την έκπτωση της προηγούμενης δαπάνης από το συνολικό εισόδημα των πιο πάνω δικαιούχων εκπίπτει ποσοστό της πραγματικής δαπάνης που καταβάλλεται από αυτούς σε νηπιαγωγεία ή παιδικούς ή βρεφονηπιακούς σταθμούς, για τη φύλαξη των τέκνων τους, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις που ορίζονται στα προηγούμενα εδάφια αυτής της περίπτωσης. Η έκπτωση αυτή υπολογίζεται σε ποσοστό πενήντα τα εκατό (50%) αυτής της δαπάνης, για ποσό έως και εκατόν είκοσι χιλιάδες (120.000) δραχμές το έτος για το πρώτο τέκνο για το οποίο δικαιούνται αυτή την έκπτωση και σε ποσοστό πενήντα τα εκατό (50 %) αυτής έως και τις πενήντα χιλιάδες δραχμές (50.000) το έτος για καθένα από τα επόμενα τέκνα μετά το πρώτο. Για τη διενέργεια της πιο πάνω έκπτωσης υποβάλλονται μαζί με την ετήσια δήλωση φορολογίας εισοδήματος των δικαιούχων τα πρωτότυπα των αποδείξεων παροχής υπηρεσιών που εκδίδονται από τις πιο πάνω επιχειρήσεις, με βάση τις διατάξεις του κώδικα Φορολογικών Στοιχείων”.
Άρθρο 4
Φορολογική κλίμακα. Μειώσεις και εξαίρεση από το φόρο.
1. Η παράγραφος 1 του άρθρου 9 του ν.δ. 3323/1955 αντικαθίσταται ως εξής:
“1. Το εισόδημα που απομένει μετά τις μειώσεις και τις εκπτώσεις που ενεργούνται από το συνολικό εισόδημα του φορολογούμενου αποτελεί το φορολογητέο εισόδημά του, το οποίο υποβάλλεται σε φόρο με βάση την ακόλουθη κλίμακα:
Κλιμάκιο Φορολογικός Φόρος Σύνολο Σύνολο εισοδήματος συντελεστης κλιμακίου εισοδήματος φόρου ( %) 104.000 – – 104.000 – 47.000 10 4.700 151.000 4.700 52.000 12 6.240 203.000 10.940 58.000 14 8.120 261.000 19.060 64.000 16 10.240 325.000 29.300 70.000 18 12.600 395.000 41.900 93.000 20 18.600 488.000 60.500 116.000 23 26.680 604.000 87.180 116.000 26 30.160 720.000 117.340 116.000 29 33.640 836.000 150.980 139.000 33 45.870 975.000 196.850 139.000 37 51.430 1.114.000 248.280 139.000 41 56.990 1.253.000 305.270 174.000 45 78.300 1.427.000 383.570 232.000 49 113.680 1.659.000 497.250 464.000 53 245.920 2.123.000 743.170 930.000 57 530.100 3.053.000 1.273.270 1.620.000 61 988.200 4.673.000 2.261.470 Υπερβάλλον 63
Το ποσό του φόρου το οποίο προκύπτει με βάση την πιο πάνω κλίμακα μειώνεται ως εξής:
α) Για τον ίδιο το φορολογούμενο, κατά τρεις χιλιάδες (3.000) δραχμές. Προκειμένου για:
αα) ανάπηρους αξιωματικούς και οπλίτες, οι οποίοι με την ιδιότητα του ανάπηρου παίρνουν σύνταξη από το δημόσιο ταμείο, αξιωματικούς που εξαιτίας πολεμικού τραύματος ή νοσήματος βρίσκονται σε κατάσταση υπηρεσίας γραφείου ή πρόσωπα που έχουν υπαχθεί στις διατάξεις του ν. 1759/1950 (ΦΕΚ Α` 286) και ν.δ. 330/1947 (ΦΕΚ Α ` 84),
ββ) θύματα πολέμου. Θύματα πολέμου κατά την έννοια του παρόντος είναι τα πρόσωπα που λαμβάνουν σύνταξη από πολεμική αιτία. Με τα θύματα πολέμου εξομοιώνονται και τα πρόσωπα, τα οποία, ως μέλη οικογενειών αξιωματικών και οπλιτών οι οποίοι απεβίωσαν κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας σε ειρηνική περίοδο, δικαιούνται σύνταξη από το δημόσιο ταμείο
γγ) τυφλούς που είναι γραμμένοι στο γενικό μητρώο τυφλών, το οποίο τηρείται στην αρμόδια διεύθυνση της οικείας νομαρχίας και
δδ) πρόσωπα που παρουσιάζουν αναπηρία 67 % και πάνω από διανοητική καθυστέρηση ή φυσική αναπηρία, το πιο πάνω ποσό αυξάνεται στις τριάντα έξι χιλιάδες (36.000) δραχμές.
β) Για το πρώτο τέκνο, κατά δεκατέσσερις χιλιάδες (14.000) δραχμές, για το δεύτερο τέκνο κατά δεκαοκτώ χιλιάδες πεντακόσιες (18.500) δραχμές, για το τρίτο τέκνο κατά είκοσι πέντε χιλιάδες (25.000) δραχμές, για το τέταρτο τέκνο κατά πενήντα χιλιάδες (50.000) δραχμές, για το πέμπτο και για κάθε τέκνο μετά το πέμπτο κατά εξήντα χιλιάδες (6Ο.000) δραχμές.
γ) Για κάθε τέκνο, που υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία, κατά έξι χιλιάδες (6.000) δραχμές.
δ) Για καθένα από τα λοιπά πρόσωπα κατά έξι χιλιάδες (6.000) δραχμές.
ε) Για καθένα από τα πρόσωπα που αναφέρονται στις πιο πάνω περιπτώσεις β ` και δ`, εφόσον αυτά παρουσιάζουν αναπηρία 67 % και πάνω, από διανοητική καθυστέρηση ή φυσική αναπηρία, κατά τριάντα τρεις χιλιάδες (33.000) δραχμές, ως πρόσθετο ποσό μείωσης.
Η μείωση του φόρου που καθορίζεται στις πιο πάνω περιπτώσεις β`, γ`, δ` και ε`, ενεργείται, εφόσον τα πρόσωπα που αναφέρονται σ` αυτές βαρύνουν το φορολογούμενο, κατά τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 8.
Αν το ποσό του φόρου που προκύπτει στο εισόδημα του φορολογούμενου είναι μικρότερο από το συνολικό ποσό των μειώσεων που ορίζονται στις παραγράφους 1, 5, 6 και 7 του άρθρου αυτού, η διαφορά δεν επιστρέφεται ούτε συμψηφίζεται.
Από τις μειώσεις που ορίζονται στην παράγραφο αυτή μόνο αυτές που αφορούν τους ανιόντες της συζύγου, τα τέκνα της από προηγούμενο γάμο ή τα χωρίς γάμο τέκνα της, τους άγαμους αδελφούς και αδελφές της, καθώς και τους ανήλικους ορφανούς από πατέρα και μητέρα συγγενείς της έως τον τρίτο βαθμό, ενεργούνται από το ποσό του φόρου που προκύπτει στο εισόδημά της.
Στις περιπτώσεις εφαρμογής της διάταξης της παραγράφου 1 του άρθρου 6:
α) Αν ο ένας από τους συζύγους έχει φορολογητέο εισόδημα μέχρι εκατόν τέσσερις χιλιάδες (104.000) δραχμές, τότε ο φόρος που αναλογεί στο εισόδημα αυτό υπολογίζεται με συντελεστή οκτώ τα εκατό (8 %) και αφαιρείται από το ποσό των οκτώμισυ χιλιάδων (8.500) δραχμών. Στο υπόλοιπο που απομένει προσθέτεται το προσωπικό ποσό μείωσης του φόρου, καθώς και τα τυχόν άλλα ποσά των μειώσεων που ορίζονται στις παραγράφους 1, 5, 6 και 7 του άρθρου αυτού και το άθροισμά τους μεταφέρεται για να μειώσει το φόρο που αναλογεί στο εισόδημα του άλλου συζύγου.
β) Αν ο ένας από τους συζύγους έχει φορολογητέο εισόδημα πάνω από εκατόν τέσσερις χιλιάδες (104.000) δραχμές και το ποσό του φόρου που προκύπτει γι ` αυτό το εισόδημα είναι μικρότερο από το συνολικό ποσό των μειώσεων που ορίζονται στις παραγράφους 1, 5, 6 και 7 του άρθρου αυτού, η διαφορά μεταφέρεται για να μειώσει το φόρο που αναλογεί στο εισόδημα του άλλου συζύγου. Σ` αυτές τις περιπτώσεις, αν απομένει υπόλοιπο, δεν επιστρέφεται ούτε συμψηφίζεται”.
2. Η παράγραφος 7 του άρθρου 9 του ν.δ. 3323/1955 αντικαθίσταται ως εξής:
“7. Το ποσό του φόρου που προκύπτει, με βάση τις διατάξεις των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου αυτού, για το συνολικό εισόδημα του φορολογουμένου ο οποίος: α) διατελεί σε χηρεία,
β) έχει διαζευχθεί και δεν έχει συνάψει άλλο γάμο,
γ) έχει αποκτήσει τέκνα χωρίς να έχει συνάψει γάμο, μειώνεται με πρόσθετο ποσό δέκα χιλιάδων (10.000) δραχμών για κάθε τέκνο του οποίου έχει τη γονική μέριμνα ή, προκειμένου για διαζευγμένους, για κάθε τέκνο του οποίου έχει την επιμέλεια, εφόσον το τέκνο αυτό έχει ηλικία μέχρι δεκατέσσερα (14) έτη και βαρύνει το φορολογούμενο, κατά τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 8”.
3. Η περίπτωση α’ της παραγράφου 6 του άρθρου 12α του ν.δ. 3323/1955 αντικαθίσταται όπως παρακάτω και ισχύει μόνο για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν από 1.1.1984 έως και 31.12.1984:
“α) των ομόρρυθμων και περιορισμένης ευθύνης εταιρειών, οι οποίες προέρχονται από τη συγχώνευση αυτοτελών βιοτεχνικών ή εμπορικών επιχειρήσεων, ατομικών ή εταιρικών, ή από τη συγχώνευση τέτοιων επιχειρήσεων έστω και με συμμετοχή φυσικών προσώπων, τα οποία εργάζονταν ως μισθωτοί για δύο τουλάχιστο χρόνια σε επιχειρήσεις του αυτού αντικειμένου με εκείνο της νέας εταιρείας και με την προϋπόθεση ότι πέντε τουλάχιστο φυσικά πρόσωπα, από τα μέλη της νέας εταιρείας, ασκούσαν αυτοτελή βιοτεχνική ή εμπορική επιχείρηση, που λειτουργούσε συνεχώς για δύο τουλάχιστον έτη πριν από τη χρονολογία της συγχώνευσης και εφόσον το κεφάλαιο της νέας εταιρείας ανέρχεται στο ποσό του ενός εκατομμυρίου (1.000.000) δραχμών τουλάχιστον”.
Άρθρο 5
Διαδικαστικές διατάξεις.
1. Το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 11 του ν.δ. 3323/1955 αντικαθίσταται ως εξής:
“Κάθε φυσικό πρόσωπο, για το οποίο συντρέχουν οι προϋποθέσεις του άρθρου 3, έχει υποχρέωση να υποβάλλει δήλωση φόρου εισοδήματος, εφόσον μετά τις νόμιμες μειώσεις και εκπτώσεις απομένει φορολογητέο εισόδημα πάνω από εκατόν τέσσερις χιλιάδες (104.000) δραχμές”.
2. Το άρθρο 16α του ν.δ. 3323/1955 αντικαθίσταται ως εξής:
“Άρθρο 16α.
Δήλωση αποτελεσμάτων εταιρειών, κοινοπραξιών και κοινωνιών που ασκούν επιχείρηση.
1. Οι ομόρρυθμες, οι ετερόρρυθμες και οι περιορισμένης ευθύνης εταιρείες, καθώς και οι κοινοπραξίες της παραγράφου 2 του άρθρου 1 του Κώδικα Φορολογικών Στοιχείων (π.δ. 99/1977, ΦΕΚ Α ` 34) υποχρεούνται να υποβάλλουν, κάθε χρόνο, στον οικονομικό έφορο της έδρας τους δήλωση για τα αποτελέσματά τους, τα οποία προέκυψαν κατά τη διάρκεια της διαχειριστικής περιόδου που έληξε και για την κατανομή των κερδών ή ζημιών μεταξύ των εταίρων ή μελών της κοινοπραξίας.
2. Η πιο πάνω δήλωση υποβάλλεται:
α) μέχρι τις 25 Φεβρουαρίου του οικείου οικονομικού έτους, αν η εταιρεία ή η κοινοπραξία τηρεί βιβλία πρώτης ή δεύτερης κατηγορίας του Κώδικα Φορολογικών Στοιχείων,
β) μέχρι τις 10 Απριλίου του οικείου οικονομικού έτους, αν η εταιρεία έχει ως αντικείμενο εργασιών την αντιπροσώπευση ή πρακτόρευση ασφαλιστικών εταιρειών ή τη μεσιτεία ασφαλειών, καθώς και την πρακτόρευση ή αντιπροσώπευση τραπεζών ή αν αυτή συμμετέχει σύ εταιρεία ή κοινοπραξία που τηρεί βιβλία τρίτης ή τέταρτης κατηγορίας του Κώδικα Φορολογικών Στοιχείων και εφόσον η διαχειριστική περίοδός τους λήγει μέσα στους μήνες Νοέμβριο ή Δεκέμβριο του προηγούμενου ημερολογιακού ή διαχειριστικού έτους,
γ) μέσα σε τρεις μήνες από την ημερομηνία λήξης της διαχειριστικής περιόδου, αν η εταιρεία ή η κοινοπραξία τηρεί βιβλία τρίτης ή τέταρτης κατηγορίας του Κώδικα Φορολογικών Στοιχείων,
δ) μέσα σε ένα μήνα από την ημερομηνία έγκρισης του ισολογισμού της, προκειμένου για εταιρεία περιορισμένης ευθύνης,
ε) μέσα σε τρεις (3) μήνες από την ημερομηνία λύσης, μετατροπής ή συγχώνευσης της εταιρείας ή κοινοπραξίας, κατά περίπτωση και εφόσον η εταιρεία ή η κοινοπραξία τηρεί βιβλία πρώτης ή δεύτερης κατηγορίας του Κώδικα Φορολογικών Στοιχείων και η διαχειριστική περίοδός της λήγει μέχρι τις 30 Νοεμβρίου του οικείου οικονομικού έτους.
3. Ο οικονομικός έφορος της έδρας της εταιρείας ή της κοινοπραξίας ύστερα από σχετικό έλεγχο εκδίδει και κοινοποιεί στην εταιρεία ή στην κοινοπραξία πράξη προσδιορισμού των οικονομικών αποτελεσμάτων. Η πράξη προσδιορισμού αποτελεσμάτων της κοινοπραξίας κοινοποιείται στον εκπρόσωπό της, ο οποίος αναγράφεται στη δήλωση ή, σε περίπτωση μη ορισμού του, σύ οποιοδήποτε μέλος της κοινοπραξίας.
4. Τα οικονομικά αποτελέσματα που προσδιορίζονται με βάση την οριστική απόφαση του διοικητικού δικαστηρίου ή το πρακτικό διοικητικής επίλυσης της διαφοράς, καθώς και αυτά που οριστικοποιούνται λόγω μη άσκησης προσφυγής, δεν μπορεί να αμφισβητηθούν από τους εταίρους ή τα μέλη της κοινοπραξίας, τα αποτελέσματα αυτά ανακοινώνονται, χωρίς υπαίτια καθυστέρηση στους οικονομικούς εφόρους οι οποίοι είναι αρμόδιοι για την επιβολή του φόρου στα εισοδήματα των εταίρων ή των μελών της κοινοπραξίας.
5. Οι διατάξεις των άρθρων 15, 31 παράγραφοι 4 και 5, 49, 50, 51, 53, 59, 65, 68 και 69 του παρόντος καθώς και του άρθρου 8 του ν.δ. 4242/1962 (ΦΕΚ 135), εφαρμόζονται αναλόγως.
6. Οι διατάξεις των προηγούμενων παραγράφων αυτού του άρθρου εφαρμόζονται ανάλογα για:
α) τις κοινωνίες αστικού δικαίου, οι οποίες ασκούν επιχείρηση, εκτός από αυτές που εκμεταλλεύονται αυτοκίνητα δημόσιας χρήσης,
β) τις ομόρρυθμες, ετερόρρυθμες και περιορισμένης ευθύνης εταιρείες, καθώς και τις αστικές εταιρείες κερδοσκοπικού χαρακτήρα που έχουν ως αντικείμενο εργασιών την εκμετάλλευση ακινήτων ή την άσκηση γεωργικής επιχείρησης, ή ελευθέριου επαγγέλματος.
7. Σε περίπτωση μη υποβολής της δήλωσης αυτού του άρθρου επιβάλλεται με πράξη του οικονομικού εφόρου σε βάρος της εταιρείας ή της κοινοπραξίας ή της κοινωνίας πρόστιμο από είκοσι χιλιάδες (20.000) έως διακόσιες χιλιάδες (200.000) δραχμές και σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής της πρόστιμο από δέκα χιλιάδες (10.000) έως εκατό χιλιάδες (100.000) δραχμές.
8. Με αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών, που δημοσιεύονται στην εφημερίδα της κυβερνήσεως, καθορίζονται ο τύπος και το περιεχόμενο της δήλωσης αποτελεσμάτων και της πράξης προσδιορισμού αποτελεσμάτων, καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια που είναι αναγκαία για την εφαρμογή των διατάξεων αυτού του άρθρου”.
3. Το δεύτερο και το τρίτο εδάφια της παραγράφου 2 του άρθρου 59 του ν.δ. 3323/1955 αντικαθίστανται ως εξής:
“Επίσης, αμελείται η βεβαίωση και η καταβολή του ποσού της οφειλής, η οποία προκύπτει στο συνολικό εισόδημα του συνταξιούχου, εφόσον τούτο δεν υπερβαίνει το ποσό των τριακοσίων πενήντα χιλιάδων (350.000) δραχμών και ο φορολογούμενος έχει υπερβεί την ηλικία των εξήντα πέντε (65) ετών. Αν το συνολικό εισόδημα του συνταξιούχου υπερβαίνει τις τριακόσιες πενήντα χιλιάδες (350.000) δραχμές, το διαθέσιμο εισόδημα που απομένει σ` αυτόν, μετά την αφαίρεση της οφειλής η οποία προκύπτει από το εισόδημά του για κύριο και συμπληρωματικό φόρο, τέλη και εισφορές που συμβεβαιώνονται με το φόρο, δεν μπορεί να είναι κατώτερο από τις τριακόσιες πενήντα χιλιάδες (350.000) δραχμές”.
Άρθρο 6
Εισόδημα από οικοδομές.
1. Η περίπτωση α’ της παραγράφου 1 του άρθρου 20 του ν.δ. 3323/1955 αντικαθίσταται ως εξής:
“α) Πάγιο ποσοστό είκοσι πέντε τα εκατό (25%) για τους φόρους, τα τέλη ή δικαιώματα υπέρ του Δημοσίου ή οποιουδήποτε τρίτου που βαρύνουν την οικοδομή, για τα ασφάλιστρα κατά του κινδύνου πυρκαϊάς ή άλλων κινδύνων, καθώς και για αποσβέσεις και έξοδα επισκευής για τη συντήρηση οικοδομών, οι οποίες χρησιμοποιούνται ως κατοικίες, οικοτροφεία, σχολεία, φροντιστήρια, αίθουσες κινηματογράφων ή θεάτρων, σταθμοί αυτοκινήτων, ξενοδοχεία, κλινικές και σανατόρια.
Το ποσοστό του προηγούμενου εδαφίου περιορίζεται σε δέκα τα εκατό (10 %) προκειμένου για οικοδομές οι οποίες χρησιμοποιούνται για άλλες χρήσεις. Για το εισόδημα που προκύπτει από γήπεδα, σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 18, καθώς και την αξία της οικοδομής που αναγέρθηκε σε ξένο οικόπεδο, η οποία θεωρείται εισόδημα σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 18, το ποσοστό αυτό περιορίζεται σε πέντε τα εκατό (5 %).
Ειδικά, από το εισόδημα που προκύπτει από την παραχώρηση χώρων τοποθέτησης επιγραφών και κάθε είδους διαφημίσεων, κατά την παράγραφο 1 του άρθρου 17, δεν αναγνωρίζεται καμία έκπτωση.
Από το εισόδημα που προκύπτει από οικοδομές, οι οποίες υπεκμισθώνονται, εκπίπτει πάγιο ποσοστό δέκα τα εκατό (10%), το οποίο υπολογίζεται στη διαφορά μεταξύ του μισθώματος και του υπομισθώματος, ανεξάρτητα από τη χρήση του ακινήτου”.
2. Η ισχύς των διατάξεων του άρθρου αυτού αρχίζει από την 1η Ιανουαρίου 1984 και για τα εισοδήματα που αποκτώνται από την ημερομηνία αυτή και μετά.
Άρθρο 7
Παρακράτηση φόρου.
1. Το τελευταίο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 29 του ν.δ. 3323/1955 αντικαθίσταται ως εξής:
“Σε περίπτωση παρακράτησης φόρου στα εισοδήματα του προηγούμενου εδαφίου, με εξαίρεση τα μερίσματα από ονομαστικές μετοχές των ημεδαπών ανώνυμων εταιρειών, στο ποσό του κύριου και του συμπληρωματικού φόρου προσθέτεται και ο φόρος που προκύπτει από την εφαρμογή αναλογικού συντελεστή οκτώ τα εκατό (8 %), για το τμήμα του εισοδήματος μέχρι το ποσό των εκατόν τεσσάρων χιλιάδων (104.000) δραχμών”.
2. Η περίπτωση β` της παραγράφου 1 του άρθρου 43 του ν.δ. 3323/1955 αντικαθίσταται ως εξής:
“β) Για όσους αμείβονται με ημερομίσθιο, με συντελεστή που υπολογίζεται στο ακαθάριστο ποσό του ημερομίσθιου και ο οποίος ορίζεται σε δύο τα εκατό (2%) για τα ημερομίσθια από χίλιες τετρακόσιες πενήντα (1.450) έως χίλιες επτακόσιες πενήντα (1.750) δραχμές, σε τέσσερα τα εκατό (4 %) για τα ημερομίσθια από χίλιες επτακόσιες πενήντα μία (1751.) έως δύο χιλιάδες (2.000) δραχμές, σε έξι τα εκατό (6 %) για τα ημερομίσθια από δύο χιλιάδες μία (2.001) έως δύο χιλιάδες τριακόσιες (2.300) δραχμές και σε οκτώ τα εκατό (8%) για τα ημερομίσθια από δύο χιλιάδες τριακόσιες μία (2.301) δραχμές και πάνω. Για όσους αμείβονται με ημερομίσθιο και παρέχουν υπηρεσίες με σχέση μίσθωσης εργασίας διάρκειας πάνω από ένα χρόνο ή με σχέση μίσθωσης εργασίας αορίστου χρόνου, με βάση τις διατάξεις της περίπτωσης α ` της παραγράφου αυτής”.
3. Η παράγραφος 2 του άρθρου 5 του Ζ` Ψηφίσματος της Ε` Αναθεωρητικής Βουλής της 13/18.2.1975 (ΦΕΚ Α 23) αντικαθίσταται ως εξής:
“2. Η παρακράτηση του φόρου εισοδήματος, ο οποίος προβλέπεται από την προηγούμενη παράγραφο, ενεργείται κατά την καταβολή της βουλευτικής αποζημίωσης στους δικαιούχους. Με αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών, οι οποίες δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της κυβερνήσεως, καθορίζεται ο τρόπος υπολογισμού του φόρου που παρακρατείται από το ποσό αυτής της αποζημίωσης, καθώς και από χρηματικά ποσά που καταβάλλονται σε άλλες κατηγορίες δικαιούχων, τα οποία έχουν την ίδια φορολογική μεταχείριση με τη βουλευτική αποζημίωση, ή διαδικασία βεβαίωσης και απόδοσης του φόρου αυτού στο Δημόσιο, καθώς και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια για την εφαρμογή αυτών των διατάξεων”.
Άρθρο 8
Ακαθάριστο εισόδημα.
1. Στην περίπτωση β` της παραγράφου 2 του άρθρου 34 του ν.δ. 3323/1955 προσθέτονται δύο εδάφια μετά το δεύτερο εδάφιο ως εξής:
“Όταν το μικτό κέρδος καθορίζεται από το Υπουργείο Εμπορίου, προκειμένου να προσδιορισθούν τα ακαθάριστα έσοδα, ως ποσοστό μικτού κέρδους λαμβάνεται το ανώτατο όριο του συντελεστή που έχει καθοριστεί από το υπουργείο αυτό.
Αν το Υπουργείο Εμπορίου έχει καθορίσει δραχμικό μικτό κέρδος, γίνεται αναγωγή αυτού σε ποσοστιαίο”.
Άρθρο 9
Χρόνος απόσβεσης εξόδων πρώτης εγκατάστασης της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας.
Η απόσβεση των εξόδων πρώτης εγκατάστασης της ανώνυμης εταιρείας “Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία”, που αναφέρονται στην παράγραφο 31 του άρθρου 7 του ν. 1160/1981 (ΦΕΚ Α ` 147), όπως αυτά θα έχουν διαμορφωθεί μέχρι τις 31.12.1988, θα αρχίσει από τον ισολογισμό της χρήσης 1989, σύμφωνα με τις διατάξεις φορολογίας εισοδήματος.
Άρθρο 10
Εισόδημα τεχνικών επιχειρήσεων.
1. Οι περιπτώσεις α και β` του δεύτερου εδαφίου της παραγράφου 2 του άρθρου 36α του ν.δ. 3323/1955 αντικαθίστανται ως εξής:
“α) σε δέκα τα εκατό (10 %) για τα δημόσια τεχνικά έργα των πιο πάνω περιπτώσεων α` και γ’.
β) σε δώδεκα τα εκατό (12 %) για τα έργα της πιο πάνω περίπτωσης β`”.
2. Οι περιπτώσεις α’, β` και γ’ της παραγράφου 9 του άρθρου 15 του ν.δ. 3843/1958 (ΦΕΚ Α ` 148) αντικαθίστανται ως εξής:
“α) Πέντε τα εκατό (5%) στη συνολική ακαθάριστη αξία των έργων του Δημοσίου, δήμων και κοινοτήτων, δημόσιων επιχειρήσεων ή εκμεταλλεύσεων, οργανισμών ή επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας και νομικών προσώπων δημόσιου δικαίου γενικά. Στην περίπτωση που ο εργολήπτης δε χρησιμοποιεί δικά του υλικά, ο πιο πάνω συντελεστής υπολογίζεται στη συνολική ακαθάριστη αξία των έργων χωρίς την αξία των υλικών.
β) `Έξι τα εκατό (6%) στη συνολική ακαθάριστη αξία των ιδιωτικών έργων, γενικά.
γ) Δώδεκα τα εκατό (12%) στη συνολική ακαθάριστη αξία των έργων χωρίς την αξία των υλικών για έργα που αναφέρονται στην πιο πάνω περίπτωση β`, για τα οποία ο εργολήπτης δε χρησιμοποιεί δικά του υλικά”.
3. Οι συντελεστές που ορίζονται στις περιπτώσεις των προηγουμένων παραγράφων εφαρμόζονται από τη δημοσίευση του παρόντος για τεχνικά έργα που δημοπρατούνται ή αναθέτονται απευθείας σε εργοληπτικές επιχειρήσεις.
Άρθρο 11
Εισόδημα και κτήση αυτού.
1. Το πρώτο εδάφιο της περίπτωσης δ` της παραγράφου 3 του άρθρου 40 του ν.δ. 3323/1955 αντικαθίσταται ως εξής:
“Η αποζημίωση που καταβάλλεται σύμφωνα με το ν. 2112/1920 (ΦΕΚ Α` 67), το άρθρο 94 του ν.δ. 3026/1954 (ΦΕΚ Α ` 235) και το άρθρο 1 του β.δ. 16/18 Ιουλίου 1920 (ΦΕΚ Α` 158), όπως ισχύουν κατά το τμήμα αυτής το οποίο αντιστοιχεί στο πολλαπλάσιο των τριάντα χιλιάδων (30.000) δραχμών το μήνα ή των χιλίων διακοσίων (1.200) δραχμών για κάθε ημερομίσθιο κατά περίπτωση”.
2. Στην περίπτωση δ` της παραγράφου 3 του άρθρου 40 του ν.δ. 3323/1955 προσθέτεται τελευταίο εδάφιο ως εξής:
“Αν το ποσό που καταβάλλεται στο δικαιούχο της αποζημίωσης υπερβαίνει αυτό που ορίζεται από τις κείμενες διατάξεις, το ποσό της αποζημίωσης, μετά την αφαίρεση του ποσού που δε θεωρείται εισόδημα, ανάλογα με τους μήνες ή τις ημέρες που λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό της νόμιμης αποζημίωσης, υπόκειται σε φόρο με τους πιο πάνω συντελεστές”.
3. Η παράγραφος 2 του άρθρου 41 του ν.δ. 3323/1955 αντικαθίσταται ως εξής:
“2. Ειδικά προκειμένου για τις πρόσθετες αμοιβές και τις αποζημιώσεις που καταβάλλονται από το Δημόσιο και τα νομικά πρόσωπα δημόσιου δικαίου, χρόνος απόκτησής τους είναι αυτός κατά τον οποίο εισπράττονται από τους δικαιούχους.
Κατεξαίρεση, στην περίπτωση αυτή, αν οι πρόσθετες αμοιβές ή οι αποζημιώσεις καταβάλλονται στους δικαιούχους αναδρομικά, με βάση διάταξη νόμου ή συλλογική σύμβαση ή δικαστική απόφαση, χρόνος απόκτησής τους είναι αυτός στον οποίο ανάγονται”.
4. Οι διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου εφαρμόζονται από την 1η Ιανουαρίου 1984 για τα εισοδήματα που αποκτούν οι δικαιούχοι μετά την ημερομηνία αυτή.
Άρθρο 12
Εισόδημα από ελευθέρια επαγγέλματα.
Η παράγραφος 1 του άρθρου 45 του ν.δ. 3323/1955 αντικαθίσταται ως εξής:
“1. Εισόδημα από υπηρεσίες ελευθέριων επαγγελμάτων είναι οι αμοιβές από την άσκηση του ελευθέριου επαγγέλματος του ιατρού ή οδοντίατρου ή κτηνίατρου ή φυσιοθεραπευτή ή μαίας, δικηγόρου, δικολάβου, συμβολαιογράφου, άμισθου υποθηκοφύλακα, δικαστικού επιμελητή, αρχιτέκτονα, μηχανικού, τοπογράφου, χημικού, γεωπόνου, δασολόγου, σχεδιαστή, δημοσιογράφου, συγγραφέα, διερμηνέα, μεταφραστή, καθηγητή ή δασκάλου, καλλιτέχνη, γλύπτη ή ζωγράφου ή σκιτσογράφου ή χαράκτη, εκτελεστή μουσικών έργων ή μουσουργού, καλλιτεχνών των κέντρων διασκέδασης, χορευτή, χορογράφου, σκηνοθέτη, σκηνογράφου, ενδυματολόγου, διακοσμητή, οικονομολόγου, ερευνητή, ή συμβούλου επιχειρήσεων, ιδιοκτήτη ή διευθυντή φορολογικού ή λογιστικού γραφείου, ξεναγού και εμπειρογνώμονα”.
Άρθρο 13
Εξωλογιστικός προσδιορισμός εισοδήματος.
Οι παράγραφοι 2, 3 και 4 του άρθρου 36 του ν.δ. 3323/1955 αντικαθίστανται και προσθέτεται στο άρθρο αυτό παράγραφος 5, ως εξής:
“2. Για κάθε κατηγορία επιχειρήσεων προβλέπεται ένας μοναδικός συντελεστής καθαρού κέρδους ο οποίος εφαρμόζεται στα ακαθάριστα έσοδα.
Οι συντελεστές αυτοί καθαρού κέρδους περιλαμβάνονται σε ειδικό πίνακα ο οποίος καταρτίζεται με αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών που δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Ο συντελεστής καθαρού κέρδους που εφαρμόζεται στα ακαθάριστα έσοδα δεν μπορεί να είναι ανώτερος από τα 3/5 του συντελεστή μικτού κέρδους, που έχει καθορίσει το Υπουργείο Εμπορίου. Αν το Υπουργείο Εμπορίου, αντί για συντελεστές μικτού κέρδους, έχει καθορίσει συντελεστές καθαρού κέρδους, δεν εφαρμόζονται οι συντελεστές καθαρού κέρδους του πίνακα, αλλά οι συντελεστές καθαρού κέρδους του Υπουργείου Εμπορίου.
Για τις επιχειρήσεις που δεν τηρούν τα βιβλία και στοιχεία που προβλέπονται γι’ αυτές από τον Κώδικα Φορολογικών Στοιχείων (π.δ. 99/1977, ΦΕΚ 34 τ. Α` ) ή τηρούν ανακριβή βιβλία και στοιχεία, ο συντελεστής καθαρού κέρδους προσαυξάνεται κατά σαράντα τα εκατό (40%).
3. Αν από τα στοιχεία που προσκομίζει ο φορολογούμενος προκύπτει αποδεδειγμένα ότι από γεγονότα ανώτερης βίας το πραγματικό κέρδος είναι κατώτερο από αυτό που προσδιορίζεται με την εφαρμογή του μοναδικού συντελεστή, το κέρδος αυτό μπορεί να καθορίζεται με χρήση κατώτερου συντελεστή, όχι όμως κατώτερου από το μηδέν.
Για τις νέες επιχειρήσεις ο συντελεστής καθαρού κέρδους μειώνεται κατά είκοσι τα εκατό (20 %). Ο μειωμένος συντελεστής καθαρού κέρδους εφαρμόζεται στα ακαθάριστα έσοδα της χρήσης μέσα στην οποία έγινε έναρξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας και των δύο επόμενων ετών. Στις επιχειρήσεις που δεν τηρούν βιβλία και στοιχεία του Κώδικα Φορολογικών Στοιχείων, αν και έχουν υποχρέωση τήρησης ή τηρούν ανακριβή βιβλία και στοιχεία, δεν χορηγείται η πιο πάνω έκπτωση.
4. Κατεξαίρεση, για τις επιχειρήσεις που οφείλουν να τηρούν βιβλία και στοιχεία της πρώτης κατηγορίας του κώδικα Φορολογικών Στοιχείων και με την προϋπόθεση ότι αυτά κρίνονται ακριβή ή για τις επιχειρήσεις που δεν τηρούν βιβλία γιατί δεν έχουν τέτοια υποχρέωση, λόγω ύψους αγορών, εφόσον οι επιχειρήσεις αυτές περιέχονται στον Ειδικό πίνακα του επόμενου εδαφίου, τα καθαρά κέρδη τους προσδιορίζονται εξωλογιστικώς με πολλαπλασιασμό των αγορών με ένα μοναδικό συντελεστή καθαρού κέρδους, κατά γενικές κατηγορίες επιχειρήσεων.
Οι συντελεστές αυτοί καθαρού κέρδους περιέχονται σε ειδικό πίνακα που καταρτίζεται με αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών, οι οποίες δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Οι διατάξεις της παραγράφου 3 εφαρμόζονται ανάλογα.
5. Κατά την εφαρμογή των διατάξεων της προηγούμενης παραγράφου:
α) για τις επιχειρήσεις που τηρούν ακριβή βιβλία και στοιχεία της πρώτης κατηγορίας του Κώδικα Φορολογικών Στοιχείων οι αγορές λαμβάνονται όπως αυτές προκύπτουν από τα βιβλία και στοιχεία τους.
β) για τις επιχειρήσεις που δεν έχουν υποχρέωση τήρησης βιβλίων λόγω ύψους αγορών οι αγορές λαμβάνονται όπως αυτές προκύπτουν από τα τιμολόγια αγορών,
γ) σε περίπτωση αλλαγής της κατηγορίας των βιβλίων και στοιχείων που τηρούνται από την επιχείρηση, εφόσον η αλλαγή αυτή γίνεται:
αα) από την πρώτη κατηγορία στην τρίτη ή τέταρτη κατηγορία, οι αγορές της τελευταίας διαχειριστικής περιόδου πριν από την αλλαγή της κατηγορίας βιβλίων μειώνονται κατά την αξία των αγορών που εμφανίζεται στην απογραφή έναρξης της διαχειριστικής περιόδου κατά την οποία έγινε η αλλαγή της κατηγορίας των βιβλίων,
ββ) από τη δεύτερη κατηγορία στην πρώτη κατηγορία, οι αγορές που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διαχειριστική περίοδο στην οποία τηρήθηκαν για πρώτη φορά βιβλία πρώτης κατηγορίας προσαυξάνονται με την αξία των εμπορεύσιμων αγαθών που αποδειγμένα δε διατέθηκαν ή δε χρησιμοποιήθηκαν κατά τις διαχειριστικές περιόδους στις οποίες τηρήθηκαν βιβλία δεύτερης κατηγορίας.
γγ) από την τρίτη ή τέταρτη κατηγορία στην πρώτη κατηγορία, οι αγορές που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διαχειριστική περίοδο στην οποία τηρήθηκαν για πρώτη φορά βιβλία πρώτης κατηγορίας προσαυξάνονται με την αξία των εμπορεύσιμων αγαθών που εμφανίζονται στην τελευταία απογραφή λήξης”.
Άρθρο 14
Δειγματοληπτικός έλεγχος των φορολογικών δηλώσεων.
1. Στο άρθρο 50 του ν.δ. 3323/1955 προσθέτονται τέσσερις νέες παράγραφοι, με αριθμούς 2, 3, 4, 5 και οι παράγραφοι 2 και 3 αυτού αναριθμούνται σε 6 και 7, αντίστοιχα, ως εξής:
“2. Ο έλεγχος των δηλώσεων, ο οποίος προβλέπεται από το πρώτο εδάφιο της προηγούμενης παραγράφου, γίνεται δειγματοληπτικά και σε αριθμό υποθέσεων που απαιτούνται κάθε φορά, ώστε να είναι πλήρης και ουσιαστικός.
Επίσης, δειγματοληπτικά μπορεί να γίνεται και επανέλεγχος ορισμένων από τις δηλώσεις που έχουν ελεγχθεί με τη διαδικασία του προηγούμενου εδαφίου.
Για την επιλογή του δείγματος, που μπορεί να είναι τυχαίο, λαμβάνονται ιδιαίτερα υπόψη ο κλάδος ή η κατηγορία των επιχειρήσεων ή επαγγελμάτων και στοιχεία ή χαρακτηριστικά του αριθμού φορολογικού μητρώου ή της ταυτότητας των υποχρέων.
Κατεξαίρεση, προκειμένου για επιτηδευματίες των οποίων έχουν κατασχεθεί ανεπίσημα βιβλία και στοιχεία, καθώς και για υποθέσεις για τις οποίες υπάρχουν ουσιαστικές παραβάσεις του Κώδικα Φορολογικών Στοιχείων, οι οποίες έχουν οριστικοποιηθεί, ο φορολογικός έλεγχος διενεργείται υποχρεωτικά και κατά προτεραιότητα, για όλες τις χρήσεις που εκκρεμούν.
3. Με την επιφύλαξη των διατάξεων της προηγούμενης παραγράφου, ο οικονομικός έφορος δεν έχει υποχρέωση να ελέγχει όλες τις δηλώσεις που του επιδίδονται.
4. Με αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών, οι οποίες δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθορίζονται τα κριτήρια και οι λεπτομέρειες για την επιλογή του δείγματος, ο τρόπος διενέργειας αυτού του ελέγχου ή του επανελέγχου, τα οικονομικά έτη από τα ανέλεγκτα για τα οποία θα διενεργείται ο έλεγχος, καθώς και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια, που είναι αναγκαία για την εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου 2 αυτού του άρθρου.
5. Επίσης με αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών, οι οποίες δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μπορεί να συνιστώνται ειδικά ελεγκτικά κέντρα, στα οποία παρέχεται η αρμοδιότητα για το φορολογικό έλεγχο όλων ή ορισμένων από τις επιχειρήσεις οι οποίες τηρούν υποχρεωτικά βιβλία τέταρτης κατηγορίας του Κώδικα Φορολογικών Στοιχείων, ανεξάρτητα από τη μορφή ή τον τύπο με τον οποίο λειτουργούν ή το είδος τους.
Με τις ίδιες αποφάσεις καθορίζεται ο αριθμός αυτών των κέντρων, η τοπική τους αρμοδιότητα, η οργάνωση, η στελέχωση και ο τρόπος λειτουργίας τους, καθώς και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια που είναι αναγκαία για την εφαρμογή των διατάξεων αυτής της παραγράφου”.
2. Η παράγραφος 6 του άρθρου 50 του ν.δ. 3323/1955, όπως αυτή αναριθμήθηκε, αντικαθίσταται ως εξής:
“6. Τα δικαιώματα ελέγχου που αναφέρονται στις παραγράφους 1, 2 και 5 αυτού του άρθρου έχουν και οι επιθεωρητές οικονομικών εφοριών”.
3. Η παράγραφος 7 του άρθρου 50 του ν.δ. 3323/1955, όπως αυτή αναριθμήθηκε, καταργείται.
4. Οι διατάξεις της παραγράφου 1 αυτού του άρθρου εφαρμόζονται ανάλογα και για τις ανέλεγκτες δηλώσεις οικονομικού έτους 1985 και παλαιότερων οικονομικών ετών.
5. Οι διατάξεις του άρθρου 25 του ν. 820/1978 (ΦΕΚ Α 174) εξακολουθούν να ισχύουν.
6. Στο Υπουργείο Οικονομικών συνιστώνται τριακόσιες (300) νέες θέσεις του Κλάδου ΑΤ1 Εφοριακών. Οι θέσεις αυτές μετά τη δημοσίευση του οργανισμού, που προβλέπεται από το άρθρο 44 του ν. 1473/1984 (ΦΕΚ 127), θα ανήκουν στον κλάδο προσωπικού δημόσιων οικονομικών υπηρεσιών.
Άρθρο 15
Εφαρμογή του προσωρινού ελέγχου και σε άλλες περιπτώσεις.
1. Επιχειρήσεις, οι οποίες τηρούν υποχρεωτικά ή προαιρετικά βιβλία τρίτης ή τέταρτης κατηγορίας του Κώδικα Φορολογικών Στοιχείων και δεν έχουν υπαχθεί σε οριστικό έλεγχο, κατά το σύστημα του δειγματοληπτικού ελέγχου, υπόκεινται σε προσωρινό έλεγχο. Ο προσωρινός αυτός έλεγχος διατάσσεται από τον οικονομικό έφορο για ένα ή περισσότερα συγκεκριμένα θέματα και αντικείμενα του πλήρους και οριστικού φορολογικού ελέγχου. Ο προσωρινός έλεγχος διενεργείται μία μόνο φορά για κάθε οικονομικό έτος και δεν επιτρέπεται στη φορολογική αρχή να διενεργήσει και άλλον προσωρινό έλεγχο της ίδιας χρήσης, μέχρι τον οριστικό έλεγχο της επιχείρησης, για το ίδιο οικονομικό έτος.
2. Στις περιπτώσεις της προηγούμενης παραγράφου εφαρμόζονται ανάλογα οι διατάξεις των άρθρων 16α, 51 , 52, 53, 59, 67, 70 και 73 του ν.δ. 3323/1955, καθώς και των άρθρων 30, 31, 32, 33, 42 και 43 του ν. 820/1978.
3. Οι περιπτώσεις α’ και β` της παραγράφου 18 του άρθρου 7 του ν. 1160/1981 (ΦΕΚ 147) αντικαθίστανται ως εξής:
“α) που προκαταβάλλονται ή παρακρατούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.δ. 3323/1955, καθώς και του άρθρου 10 του α.ν. 148/1967, όπως αυτοί οι φόροι προκύπτουν από τα λογιστικά βιβλία και στοιχεία του υποχρέου ή, σε περίπτωση έλλειψης αυτών, από κάθε άλλο σχετικό στοιχείο,
β) των τελών χαρτοσήμου, που συνεισπράττονται με τους φόρους της προηγούμενης περίπτωσης”.
4. Οι διατάξεις του άρθρου 18 του ν.δ. 4242/1962 (ΦΕΚ 135), της παραγράφου 17 και του τελευταίου εδαφίου της παραγράφου 18 του άρθρου 7 του ν. 1160/1981 εφαρμόζονται ανάλογα και στους φόρους και την ειδική εισφορά που προβλέπονται από τους παρακάτω νόμους:
α. Φόροι κατανάλωσης που επιβάλλονται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 4 του ν. 3287/1955 (ΦΕΚ 169), του άρθρου 57 του ν. 12/1975 (ΦΕΚ 34), του άρθρου 10 του ν. 216/1975 (ΦΕΚ 260), του άρθρου 65 του ν. 542/1977 (ΦΕΚ 41), της παραγράφου 1 του άρθρου 58 του ν. 1249/82 (ΦΕΚ 43) και του άρθρου 3 του ν. 1477/84 (ΦΕΚ 144) στα είδη που παράγονται, κατασκευάζονται ή διασκευάζονται εγχωρίως, εκτός από εκείνα που παρακολουθούνται από τις ειδικές υπηρεσίες του Γενικού Χημείου του Κράτους.
β. Ειδική εισφορά για τον ΟΓΑ, που επιβάλλεται σύμφωνα με τις διατάξεις των περιπτώσεων Δ`, Ε`, ΣΤ` και Ζ` της παραγράφου 1 του άρθρου 11 του ν. 4169/1961 (ΦΕΚ 61 ).
5. Οι διατάξεις της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου εφαρμόζονται και για τις φορολογικές δηλώσεις που εκκρεμούν ενώπιον των φορολογικών αρχών κατά τη δημοσίευση του παρόντος.
Άρθρο 16
Πρόσθετοι φόροι.
1. Η παράγραφος 1 του άρθρου 31 του ν. 820/1978 αντικαθίσταται ως εξής:
“1. Τα ποσοστά πρόσθετων φόρων και προσαυξήσεων που προβλέπονται από τις ισχύουσες διατάξεις, λόγω υποβολής ανακριβούς δήλωσης της άμεσης και έμμεσης φορολογίας, εισφοράς υπέρ ΟΓΑ δήμων και κοινοτήτων του άρθρου 10 του ν. 4169/1961, καθώς και στην περίπτωση της ελλιπούς καταβολής τελών χαρτοσήμου, προσαυξάνονται κατά πενήντα τα εκατό (50%)”.
2. Η παράγραφος 3 του άρθρου 53 του ν.δ. 3323/1955 αντικαθίσταται ως εξής:
“3. Ο οικονομικός έφορος, αφού λάβει υπόψη όλα τα στοιχεία του φακέλλου της υπόθεσης, τα στοιχεία που προσκομίζονται από το φορολογούμενο και όσα αναπτύσσονται από αυτόν εγγράφως ή προφορικώς, καθώς και κάθε άλλο στοιχείο, δύναται, εφόσον κρίνει το αίτημα βάσιμο, να αποδεχθεί την ακύρωση του φύλλου ελέγχου ή τη διαγραφή των εισοδημάτων μερικών μόνο πηγών ή τον περιορισμό του συνόλου της φορολογητέας ύλης που αναφέρεται στο φύλλο ελέγχου ή μερικών μόνο πηγών ή της ίδιας πηγής ή του φόρου ή άλλου δικαιώματος, καθώς και τον περιορισμό του πρόσθετου φόρου, ο οποίος προβλέπεται από τις παραγράφους 2 και 3 του άρθρου 67, στο ένα τρίτο (1/3) του”.
3. Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου εφαρμόζονται για υποθέσεις οικονομικού έτους 1986 και εφεξής.
Άρθρο 17
Φορολογική αξιοποίηση των ελέγχων του Σ.Ο.Λ.
Σημ.: Το άρθρο 17 καταργήθηκε με το άρθρο 47 παρ. 2 του Ν. 2065/1992 (Α 113).
Άρθρο 18
Φορολογία μεταβίβασης ακινήτων – Απαλλαγή πρώτης κατοικίας.
1. Το τρίτο εδάφιο της παραγράφου 6 του άρθρου 2 του ν. 1587/1950 (ΦΕΚ – Α` 294), όπως προστέθηκε με την παράγραφο 1 του άρθρου 15 του ν. 1473/1984 (ΦΕΚ – Α` 127), αντικαθίσταται ως εξής:
“Οι διατάξεις των προηγούμενων εδαφίων δεν εφαρμόζονται για ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές δήμων και κοινοτήτων μέχρι 5.000 κατοίκων και εφόσον αυτά δεν είναι, στο σύνολό τους ή μερικώς, μέσα σε ζώνη ακτίνας 500 μέτρων από το χειμέριο κύμα. Οι διατάξεις της παραγράφου αυτής εφαρμόζονται και σε κτήση κυριότητας ή άλλου εμπράγματου δικαιώματος σε ακίνητο με χρησικτησία για την οποία έχει εκδοθεί δικαστική απόφαση, κατά τη διάταξη της περίπτωσης δ` της παραγράφου 3 του άρθρου 2”.
2. Το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 2 του άρθρου 1 του ν. 1078/1980 (ΦΕΚ – Α` 238), όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:
“2. Η απαλλαγή που προβλέπεται από την προηγούμενη παράγραφο παρέχεται για ποσό αγοραίας αξίας οικίας ή διαμερίσματος μέχρι δύο εκατομμύρια τετρακόσιες χιλιάδες (2.400.000) δραχμές. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά οκτακόσιες χιλιάδες (800.000) δραχμές για καθένα από τα τρία πρώτα παιδιά του αγοραστή, που αναφέρονται στην προηγούμενη παράγραφο και κατά ένα εκατομμύριο πεντακόσιες χιλιάδες ( 1.500.000) δραχμές για το τέταρτο και επόμενα παιδιά αυτού”.
3. Η διάταξη της παραγράφου 3 του άρθρου 1 του ν. 1078/1980, όπως ισχύει, καταργείται από 1.5.1985.
4. Οι διατάξεις του δεύτερου εδαφίου της παραγράφου 9 του άρθρου 1 του ν. 1078/1980, όπως ισχύουν, καταργούνται.
5. Οι διατάξεις της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου ισχύουν από 7 Σεπτεμβρίου 1984.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄
ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΜΜΕΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
Άρθρο 19
Φορολογία χαρτοσήμου.
1. Η παράγραφος 3 του άρθρου 11 του β.δ. 12/15.9.1949 (ΦΕΚ Α` – Α` 209), όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:
“3. Οι συμβάσεις και τα σε εκτέλεση αυτών εκδιδόμενα σχετικά τιμολόγια, εξοφλητικές αποδείξεις ή άλλα έγγραφα προμηθειών λιπασμάτων, σπόρων, μηχανημάτων, ζώων και άλλων γεωργικών εφοδίων, που ενεργούνται από το Δημ όσιο ή την Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος, με σκοπό τη διανομή αυτών σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα, που ασχολούνται με τη γεωργία, κτηνοτροφία, πτηνοτροφία, σηροτροφία, μελισσοκομία, αλιεία και γενικά με τη γεωργική εκμετάλλευση, απαλλάσσονται από τα τέλη χαρτοσήμου. Επίσης απαλλάσσονται από τα τέλη αυτά και όλα τα έγγραφα διανομής στα παραπάνω πρόσωπα των ως άνω ειδών και πληρωμής του τιμήματος αυτών, έστω και αν οι πιο πάνω συμβάσεις ενεργούνται μέσω των οικείων συνεταιριστικών οργανώσεων”.
2. Τα τιμολόγια, αποδείξεις ή άλλα έγγραφα, που εκδίδονται για τις αμοιβές, που καταβάλλονται από το Δημόσιο σε τρίτους για τη μεταφορά μαθητών, απαλλάσσονται από τα τέλη χαρτοσήμου.
3. Οι αποδείξεις πληρωμής επιδομάτων ή βοηθημάτων, τα οποία χορηγούνται με οποιαδήποτε μορφή, από το Υπουργείο Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, απαλλάσσονται από τα τέλη χαρτοσήμου.
4. Ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια, που χορηγούνται για την απόκτηση κατοικίας ή για την αγορά οικοπέδου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, των Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας και τις Τράπεζες σε όλους τους εργαζόμενους που παρέχουν εξαρτημένη εργασία με σχέση δημόσιου ή ιδιωτικού δικαίου, καθώς και στους συνταξιούχους αυτών, απολαύουν των φορολογικών απαλλαγών και διευκολύνσεων, που προβλέπονται για τα στεγαστικά δάνεια που χορηγούνται, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.δ. 3783/1957 (ΦΕΚ – Α`201), όπως ισχύει, με τους όρους και τις προϋποθέσεις του διατάγματος αυτού, πλην της προϋπόθεσης, που αφορά το χρόνο υπηρεσίας.
Η διάταξη της παραγράφου αυτής ισχύει για δανειακές συμβάσεις, που καταρτίζονται από 1 Μαΐου 1985.
Άρθρο 20
Φόρος κύκλου εργασιών.
1. Στην έννοια του άρτου, που ορίζεται από το εδάφιο ιβ` της παραγράφου 3 του άρθρου 3 του α.ν. 660/1937 (ΦΕΚ Α` 159), όπως αυτό ερμηνεύτηκε με τη διάταξη της παραγράφου 42 του άρθρου 7 του ν. 1160/1981 (ΦΕΚ Α ` 147), περιλαμβάνονται και οι πίτες για σουβλάκια.
2. Απαλλάσσονται από το φόρο κύκλου εργασιών των περιπτώσεων α’ και γ’ του άρθρου 1 του α.ν. 660/1937 αντίστοιχα τα ακαθάριστα έσοδα των βιομηχανικών και βιοτεχνικών επιχειρήσεων από την πώληση ζωοτροφών παραγόμενων από τα υπολείμματα χυμοποίησης εσπεριδοειδών και τα όμοια είδη που εισάγονται από το εξωτερικό.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄
ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Άρθρο 21
Ρύθμιση θεμάτων απαλλοτριώσεων.
Σε περίπτωση ανάκλησης της συντελεσμένης αναγκαστικής απαλλοτρίωσης, που κηρύχτηκε με την κοινή υπουργική απόφαση Υ. 1618/8703/17.9.70 (ΦΕΚ Δ ` 240), έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του ν.δ. 797/1971 (ΦΕΚ Α 1 ). Αποφάσεις που εκδόθηκαν για τον καθορισμό της αποζημίωσης που πρέπει να επιστρέψει ο ιδιοκτήτης ύστερα από τιμαριθμική αναπροσαρμογή καταργούνται, εφόσον δεν έχουν εκτελεσθεί. Τα ποσά των δόσεων που τυχόν έχουν ήδη καταβληθεί συμψηφίζονται με το σύνολο της οφειλόμενης, χωρίς την αναπροσαρμογή, αποζημίωσης. Η μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος τυχόν καταβληθείσα από τον ιδιοκτήτη αναπροσαρμοσμένη αποζημίωσης δεν επιστρέφεται
Άρθρο 22
Φορολογία εισοδήματος Α.Ε. “OLYMPIC CATERING”.
1. Οι διατάξεις των παραγράφων 5, 6 και 7 του άρθρου 18 της από 30 Ιουλίου 1956 σύμβασης ” περί Αεροπορικών Συγκοινωνιών”, που κυρώθηκε με το ν.δ. 3560/1955 (ΦΕΚ Α 222), εφαρμόζονται στα συνολικά ακαθάριστα έσοδα που πραγματοποιεί η Α.Ε. “OLYMPIC CATERING”, τα οποία προέρχονται είτε από δραστηριότητες που καλύπτονται από το προνομιακό δικαίωμα της παραγράφου 2 του άρθρου 1 της σύμβασης αυτής είτε από πωλήσεις προϊόντων παραγωγής της σε τρίτους γενικά.
2. Οι διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου έχουν εφαρμογή στα έσοδα που θα πραγματοποιήσει η πιο πάνω εταιρεία από 1 Ιανουαρίου 1985 και μετά.
Άρθρο 23
Κύρωση αποφάσεων.
Κύρωση αποφάσεων.
1. Κυρώνονται και έχουν ισχύ νόμου από τότε που εκδόθηκαν οι ακόλουθες αποφάσεις:
Οι αριθ. Ε. 9058/27.6.84, Ε. 9321/2.7.1984, Ε. 13880/15.10.84, Ε. 14541/30.10.84, Ε. 14575/31. 10.84, Ε. 16646/10.12.84, Ε. 17467/31.12.84, Ε. 505/14.1.85 και Ε. 2605/22.2.85 αποφάσεις και τηλεγραφικές διαταγές του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, οι οποίες έχουν ως εξής:
α) “Αριθ. Ε. 9058
Αθήνα, 27 Ιουνίου 1984 Θέμα: Παράταση ισχύος της Ε. 11350/31.8.83 απόφασης του Υπουργού Οικονομικών. ΑΠΟΦΑΣΗ
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
`Έχοντας υπόψη:
1. Την ανάγκη περιορισμού των φορολογικών υποθέσεων με μικρή σημασία, οι οποίες εκκρεμούν στις φορολογικές αρχές. 2. Την ανάγκη παράτασης της ισχύος της Ε. 11350/31.8.1983 απόφασής μας, όπως αυτή συμπληρώθηκε με την Ε. 3115/24.2.84 όμοια, για την ικανοποίηση σχετικών αιτημάτων των παραγωγικών τάξεων, Αποφασίζουμε
1. Η ισχύς της Ε. 11350/31.8.83 απόφασης του Υπουργού Οικονομικών, όπως αυτή συμπληρώθηκε με την Ε. 3115/24.2.84 όμοια, παρατείνεται μέχρι και τις 31 Οκτωβρίου 1984.
2. Η απόφαση αυτή να κυρωθεί με νόμο.
Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΒΟΛΑΣ”
β) “Αριθ. Ε. 9321
Αθήνα, 2 Ιουλίου 1984
ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ
Στη συνέχεια διαταγής μας Ε. 5075/ΠΟΛ. 68/30.3.84 με την οποία σας κοινοποιήσαμε την Ε. 4882/30.3.84 απόφαση Υπουργού Οικονομικών, σχετικά με απόδοση φόρου από αμοιβές για υπηρεσίες ελευθερίου επαγγέλματος και αμοιβές τρίτων (Κεφάλαιο Γ` παράγραφος 6) σας γνωρίζουμε ότι παρακρατηθέντα ποσά αποδίδονται ως εξής:
α) Για φόρο που παρακρατείται από αμοιβές υπηρεσιών ελευθερίου επαγγέλματος με έντυπο καρμπονιζέ δήλωσης που χρησιμοποιείται ήδη (Μισθ. Υπηρεσιών κλπ.) μέσα στις προθεσμίες που ορίζονται στην παράγραφο 3 του άρθρου 48 του Ν.Δ. 3323/55, δηλαδή μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο των μηνών Απριλίου, Ιουλίου, Οκτωβρίου και Ιανουαρίου κάθε χρόνου, για τα ποσά του φόρου που παρακρατήθηκαν το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο.
β) Για φόρο που παρακρατείται από αμοιβές τρίτων με το έντυπο της δήλωσης απόδοσης τελών χαρτοσήμου τιμολογίων, φορτωτικών κλπ. (Φ-09-007) κατάλληλα διαμορφούμενο ως ακολούθως:
αα) Η στήλη με τον τίτλο “Σύνολο δρχ.” θα γίνει “Φόρος 10 %”.
ββ) Η στήλη με τον τίτλο “Παρατηρήσεις” θα γίνει “Σύνολο δρχ.”.
γ) Η απόδοση του παρακρατούμενου φόρου για τις αμοιβές τρίτων Β ` τριμήνου 1984 θα γίνει μαζί με την απόδοση των τελών χαρτοσήμου, με την ίδια δήλωση μέσα στις προθεσμίες που ορίζονται στο άρθρο 30 του π.δ. 99/1977 (ΚΦΣ) για την απόδοση αυτών των τελών.
Αναπλ. Υπουργός
ΔΗΜ. ΤΣΟΒΟΛΑΣ”
γ) “Αριθ. Ε. 13880
Αθήνα, 15 Οκτωβρίου 1984
ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ
Παρακράτηση φόρου εισοδήματος στις με τη μορφή μισθού καταβαλλόμενες αμοιβές μελών διοικητικού συμβουλίου ανώνυμης εταιρείας συνεχιστεί μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1984. Τυχόν μη παρακρατηθείς και μη αποδοθείς φόρος για αμοιβές από 7 Σεπτεμβρίου 1984 και μετά αποδίνεται με δήλωση τελευταίου τριμήνου χωρίς προσαυξήσεις ή πρόστιμα. Ακολουθήσει νομοθετική ρύθμιση.
Αναπλ. Υπουργός ΔΗΜ. ΤΣΟΒΟΛΑΣ”
δ) “Αριθ. Ε. 14541 Αθήνα, 30 Οκτωβρίου 1984
Θέμα: Παράταση Ισχύος της Ε. 11350/31.8.83 απόφασης του Υπουργού Οικονομικών. ΑΠΟΦΑΣΗ
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
`Έχοντας υπόψη:
1. Την απόφαση του πρωθυπουργού αριθ. Υ79/21.6.84 (ΦΕΚ 413/84 τ. Β`).
2. Την ανάγκη περιορισμού των φορολογικών υποθέσεων μικρής σημασίας οι οποίες εκκρεμούν στις φορολογικές αρχές.
3. Την ανάγκη παράτασης της ισχύος της Ε. 11350/31.8.1983 απόφασης μας, όπως αυτή συμπληρώθηκε με τη Μ. 3115/24.2.81 όμοια, για την ικανοποίηση σχετικών αιτημάτων των παραγωγικών τάξεων,
Αποφασίζουμε
1. Η ισχύς της Ε. 11350/31.8.83 απόφασης του Υπουργού Οικονομικών, όπως αυτή συμπληρώθηκε με την Ε. 3115/24.2.84 όμοια, παρατείνεται μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 1984.
2. Η απόφαση αυτή να κυρωθεί με νόμο.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΒΟΛΑΣ”.
ε) “Αριθ. πρωτ. Ε. 14575/1281 Αθήνα, 31 Οκτωβρίου 1984
Θέμα: Παράταση ισχύος των διατάξεων του ν.δ. 1297/72.
ΑΠΟΦΑΣΗ
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Έχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις του ν.δ. 1297/72 “Περί παροχής φορολογικών κινήτρων διά την συγχώνευσιν ή μετατροπήν επιχειρήσεων προς δημιουργίαν μεγάλων Οικονομικών Μονάδων” η ισχύς των οποίων λήγει την 31 Δεκεμβρίου 1984.
2. Την ανάγκη δημιουργίας μεγάλων οικονομικών μονάδων.
3. Τα σχετικά αιτήματα των παραγωγικών τάξεων. Αποφασίζουμε
1. Παρατείνουμε την προθεσμία ισχύος των διατάξεων του ν.δ. 1297/1972, η οποία λήγει την 31 Δεκεμβρίου 1984, μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 1985. 2. Η απόφαση αυτή που θα κυρωθεί με νόμο να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Ο Υπουργός Οικονομικών
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ”
στ) “Αριθ. Ε. 16646
Αθήνα, 10 Δεκεμβρίου 1984
ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ
Στη συνέχεια διαταγής μας Ε. 5075/ΠΟΛ. 68/30.3.84 με την οποία σας κοινοποιήσαμε την Ε. 4882/30.3.84 απόφαση Υπουργού Οικονομικών, σχετικά με απόδοση φόρου από αμοιβές για υπηρεσίες ελευθερίου επαγγέλματος και αμοιβές τρίτων, σας γνωρίζουμε ότι παρακρατηθέντα ποσά φόρου από αμοιβές τρίτων θα αποδίδονται με το έντυπο της δήλωσης απόδοσης τελών χαρτοσήμου τιμολογίων, φορτωτικών κλπ. (Φ-09-007) κατάλληλα διαμορφούμενο ως ακολούθως:
α) Η στήλη με τον τίτλο “Σύνολο δρχ.” θα γίνει “Φόρος 10 % “.
β) Η στήλη με τον τίτλο “Παρατηρήσεις” θα γίνει “Σύνολο δρχ.”.
Η απόδοση του παρακρατούμενου φόρου για τις αμοιβές τρίτων θα γίνεται στο εξής μαζί με την απόδοση των τελών χαρτοσήμου, με την ίδια δήλωση μέσα στις προθεσμίες που ορίζονται στο άρθρο 30 του π.δ. 99/1977 (ΚΦΣ) για την απόδοση των τελών αυτών.
Αναπλ. Υπουργός Οικονομικών
ΔΗΜ. ΤΣΟΒΟΛΑΣ”
ζ) “Αριθ. πρωτ. Ε. 17467
Αθήνα, 31 Δεκεμβρίου 1984
Θέμα: Παράταση ισχύος της Ε. 11350/31.8.83 απόφασης του Υπουργού Οικονομικών.
ΑΠΟΦΑΣΗ
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
`Έχοντας υπόψη: 1. Την απόφαση του πρωθυπουργού αριθ. Υ79/21.6.84 (ΦΕΚ 413/84 τ. Β`).
2. Την ανάγκη περιορισμού των φορολογικών υποθέσεων μικρής σημασίας οι οποίες εκκρεμούν στις φορολογικές αρχές.
3. Την ανάγκη παράτασης της ισχύος της Ε. 11350/31.8.84 απόφασης μας, όπως αυτή συμπληρώθηκε με την Ε. 3115/24.2.84 όμοια, για την ικανοποίηση σχετικών αιτημάτων των παραγωγικών τάξεων,
Αποφασίζουμε
1. Η ισχύς της Ε. 11350/31.8.83 απόφασης του Υπουργού Οικονομικών, όπως αυτή συμπληρώθηκε με την Ε. 3115/24.2.84 όμοια, παρατείνεται μέχρι και τις 31 Μαρτίου 1985.
2. Η απόφαση αυτή να κυρωθεί με νόμο.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΒΟΛΑΣ”
η) “Αριθ. Πρωτ. Ε. 505
Αθήνα, 14 Ιανουαρίου 1985
ΑΠΟΦΑΣΗ
Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΘΕΜΑ: Παρακράτηση φόρου εισοδήματος.
`Έχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις του άρθρου 2 της Υ. 79/21.6.84 απόφασης του Πρωθυπουργού.
2. Τις διατάξεις των περιπτώσεων ε’ και στ’ της παραγράφου 2 του άρθρου 31 του ν.δ. 3323/1955, όπως αυτές προστέθηκαν με τη παράγραφο 3 του άρθρου 6 του Ν. 1473/1984.
3. Την ανάγκη παρακράτησης φόρου εισοδήματος κατά την καταβολή αμοιβών στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου ανώνυμης εταιρείας, καθώς και στα μέλη εταιρείας περιορισμένης ευθύνης, για λόγους ίσης μεταχείρισης αυτών των δικαιούχων, με τους δικαιούχους άλλων αμοιβών, από τις οποίες παρακρατείται ο φόρος εισοδήματος στην πηγή,
Αποφασίζουμε
1. Ορίζουμε όπως, από 1 Ιανουαρίου 1985 ενεργείται παρακράτηση φόρου εισοδήματος δέκα τα εκατό (10 %) στο ακαθάριστο ποσό που καταβάλλεται:
α) Για μισθούς, από ανώνυμη εταιρεία, στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της, τα οποία είναι ασφαλισμένα στο Ταμείο Ασφαλίσεως Εμπόρων ή στο Ταμείο Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Ελλάδος ή σε κάθε άλλη περίπτωση εφόσον κατά το χρόνο παροχής της εξαρτημένης εργασίας συμμετέχουν πάνω από τρία τα εκατό (3%) στο κεφάλαιο της ανώνυμης εταιρείας.
β) Για μισθούς ή οποιαδήποτε άλλη απολαβή σε χρήμα, από εταιρεία περιορισμένης ευθύνης, στους εταίρους της.
2. Ανώνυμες εταιρείες και εταιρείες περιορισμένης ευθύνης που παρακρατούν ποσά για φόρο εισοδήματος των πιο πάνω περιπτώσεων υποχρεούνται να τα αποδίδουν κάθε τρίμηνο με τις προσωρινές δηλώσεις της παραγράφου 4 του άρθρου 48 του ν.δ. 3323/1955, στις προθεσμίες που ορίζονται σ` αυτήν.
3. Οι δικαιούχοι των πιο πάνω αμοιβών μπορούν να ζητήσουν να παρακρατηθεί από τις αμοιβές αυτές φόρος με μεγαλύτερο συντελεστή.
4. Τα τέλη χαρτοσήμου που οφείλονται στους μισθούς ή τις άλλες σε χρήμα απολαβές της παραγράφου 1 της απόφασης αυτής, αποδίδονται στο Δημόσιο κατά τον ίδιο ως άνω τρόπο και χρόνο, που αποδίδεται και ο παρακρατούμενος επί των αμοιβών αυτών φόρος εισοδήματος.
Η απόφαση αυτή να κυρωθεί με νόμο.
Ο Αναπληρωτής
Υπουργός Οικονομικών
ΔΗΜ. ΤΣΟΒΟΛΑΣ
θ) “Αριθ. Πρωτ. Ε. 2605
Αθήνα, 22 Φεβρουαρίου 1985
ΑΠΟΦΑΣΗ
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΘΕΜΑ: Παράταση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος καθώς και των δηλώσεων ακίνητης περιουσίας οικον. έτους 1985.
`Έχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις του πρώτου εδαφίου της παραγράφου 1 του άρθρου 12 και της παραγράφου 1 του άρθρου 16α του ν.δ. 3323/1955.
2. Τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 25 του ν. 1249/1982.
3. Την κατάσταση που δημιουργήθηκε εξαιτίας της μη έγκαιρης αποστολής των βεβαιώσεων για τις αμοιβές, τις αποδοχές και τις συντάξεις που καταβλήθηκαν στους δικαιούχους, καθώς και τη μη έγκαιρη χορήγηση των βεβαιώσεων για τους τόκους ενυπόθηκων δανείων κλπ.
4. Σχετικά αιτήματα των ενδιαφερομένων.
Αποφασίζουμε
1. Παρατείνουμε μέχρι και τις 5 Μαρτίου 1985 την προθεσμία υποβολής στο οικονομικό έφορο των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 1985, η οποία ορίζεται από το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 12 και της παραγράφου 1 του άρθρου 16α του ν.δ. 3323/1955, καθώς και την προθεσμία υποβολής των δηλώσεων ακίνητης περιουσίας, οικονομικού έτους 1985, η οποία ορίζεται από τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 25 του ν. 1249/1982.
2. Η απόφαση αυτή να κυρωθεί με νόμο.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών
ΔΗΜ. ΤΣΟΒΟΛΑΣ”.
2. Κυρώνεται και έχει ισχύ νόμου από τότε που εκδόθηκε η ακόλουθη απόφαση:
” Αριθ. Πρωτ. 67700/38340
Αθήνα, 12 Ιούλη 1984
ΑΠΟΦΑΣΗ
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
`Έχοντας υπόψη:
1. Το γεγονός ότι επίκειται νομοθετική ρύθμιση για την απόφαση των περιουσιών στους πολιτικούς πρόσφυγες, οι οποίες έχουν δημευθεί.
2. Το ότι οφείλονται μισθώματα από την αυθαίρετη χρήση τους. 3. Την ανάγκη της μη λήψης αναγκαστικών μέτρων βάρος των υποχρέων για την είσπραξη των οφειλόμενων μισθωμάτων, ενόψει και της σχετικής ρύθμισης.
4. Την απόφαση του Πρωθυπουργού και Υπουργού Οικονομικών Υ 79/21.6.84,
Αποφασίζουμε
Αναστέλλουμε μέχρι τις 31.12.84 τη λήξη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης για τα βεβαιούμενα στα Δημόσια Ταμεία μισθώματα από αυθαίρετη χρήση δημευθεισών περιουσιών, εφόσον αυτά τα μισθώματα οφείλονται από τους αρχικούς ιδιοκτήτες (πολιτικούς πρόσφυγες), τις συζύγους τους, τα τέκνα τους, τους γονείς τους και τα αδέλφια τους.
Η απόφαση αυτή να κυρωθεί νομοθετικά.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΒΟΛΑΣ”.
Άρθρο 24
Διατάξεις που καταργούνται.
Από την έναρξη ισχύος των διατάξεων του παρόντος καταργείται κάθε άλλη γενική ή ειδική διάταξη που αντίκειται στις διατάξεις του παρόντος ή ρυθμίζει διαφορετικά τα θέματα που ρυθμίζονται από αυτές.
Άρθρο 25
Η περίπτωση Γ` της παραγράφου 1 του άρθρου 1 του ν. 3279/1955 “περί διαρρυθμίσεως της φορολογίας δημοσίων θεαμάτων”, όπως τέθηκε με την παρ. 2 του άρθρου 52 του ν. 1249/1982 (ΦΕΚ 43 Α/1982), αντικαθίσταται ως εξής: “Γ`. Για τους κινηματογράφους που λειτουργούν:
α) Στις περιφέρειες της πρώην Διοίκησης Πρωτεύουσας και Θεσσαλονίκης:
αα) Για τα πρώτα τριάντα χιλιάδες (30.000) εισιτήρια το χρόνο, σε ποσοστό είκοσι δύο τα εκατό (22 %).
αβ) Για τα εισιτήρια από τριάντα χιλιάδες ένα (30.001) και πάνω σε ποσοστό είκοσι πέντε τα εκατό (25 %).
β) Στις περιφέρειες της λοιπής χώρας
βα) Για τα πρώτα τριάντα χιλιάδες (30.000) εισιτήρια το χρόνο, σε ποσοστό δεκαοκτώ τα εκατό (18%).
ββ) Για τα εισιτήρια από τριάντα χιλιάδες ένα (30.001) και πάνω σε ποσοστό είκοσι τα εκατό (20 %).
Η διαφορά του φόρου που προκύπτει από την εφαρμογή των μειωμένων συντελεστών των περιπτώσεων α – αα και αβ, β – βα και ββ αποτελεί αποκλειστικό δικαίωμα των εκμεταλλευτών κινηματογραφικών αιθουσών και εμφανίζεται χωριστά σε κάθε εισιτήριο.
Ο φόρος δημόσιων θεμάτων υπολογίζεται στην τιμή του εισιτηρίου που απομένει μετά την αφαίρεση του αφορολόγητου ορίου και του αποκλειστικού δικαιώματος των εκμεταλλευτών κινηματογραφικών αιθουσών που αναφέρεται στην προηγούμενη περίπτωση, των εισφορών, τελών ή δικαιωμάτων υπέρ τρίτων που εισπράττονται μαζί με το φόρο και με βάση τους ονομαστικούς συντελεστές που ισχύουν”.
Άρθρο 26
Παράταση χρόνου παραγραφής δικαιώματος Δημοσίου.
Ο προβλεπόμενος από την παράγραφο 3 του άρθρου 12 του ν. 1587/1950 (ΦΕΚ – Α` 294), όπως ισχύει, χρόνος παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου για την επιβολή φόρου μεταβίβασης ακινήτων, που συμπληρώνεται μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος και μέχρι τις 31.12.1985, παρατείνεται για ένα έτος από τη λήξη του.
Άρθρο 27
Ασφαλιστικά θέματα υπαλλήλων Πεδίου Βολής Κρήτης.
1 . Επί των αποδοχών των υπαλλήλων του Πεδίου Βολής Κρήτης και άλλων παρεμφερών υπηρεσιών, των οποίων το προσωπικό δεν εργάζεται επωφελεία του Ελληνικού Δημοσίου, που μονιμοποιήθηκαν με βάση το ν. 1476/1984 (ΦΕΚ 136/Α) ή προσλαμβάνονται σε θέση τακτικού υπαλλήλου, καταβάλλεται εργοδοτική εισφορά υπέρ του Δημοσίου, λόγω συντάξεως, ίσης με την εισφορά που ισχύει κάθε φορά στον κλάδο συντάξεων του ΙΚΑ για τους ασφαλισμένους που διέπονται από τις διατάξεις του ν. 3163/1955 και του ν.δ. 4277/1962.
2. Οι διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου έχουν εφαρμογή και για το τακτικό προσωπικό των παραπάνω υπηρεσιών, που μονιμοποιήθηκε πριν από την ισχύ του ν. 1476/1984, καθώς και για το έκτακτο προσωπικό των πιο πάνω υπηρεσιών, που καλύπτεται συνταξιοδοτικά από το Δημόσιο με βάση το ν.δ. 874/1971 (ΦΕΚ 81/Α`).
3. Επι των αποδοχών των υπαλλήλων των προηγούμενων παραγράφων, εκτός του έκτακτου προσωπικού που καλύπτεται συνταξιοδοτικά από το Δημόσιο με βάση το ν.δ. 874/1971, επιβάλλεται επίσης εργοδοτική εισφορά, λόγω ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης, ίση με την εισφορά που ισχύει κάθε φορά στο κλάδο ασθένειας του Ι.Κ.Α. για τους ασφαλισμένους που διέπονται από τις διατάξεις του ν. 3163/1955 και του ν.δ. 4277/1962″.
Σημ.: όπως η παρ. 3 προστέθηκε ως άνω διά του άρθρου 58 του Ν. 1731/1987 (Α` 161).
Άρθρο 28
1. Οι διατάξεις του άρθρου 24 του ν. 820/1978 “Περί λήψεως μέτρων περιστολής της φοροδιαφυγής και άλλων τινών συναφών διατάξεων” εξακολουθούν να ισχύουν παράλληλα με τις διατάξεις των άρθρων 1, 2 και 3 του ν. 51/1975 “Περί αναδιοργανώσεως των δημοσίων πολιτικών υπηρεσιών”, όπως επαναφέρθηκαν σε ισχύ με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 12 του ν. 1256/1982 “Για την πολυθεσία, πολυαπασχόληση και την καθιέρωση ανωτάτου ορίου απολαβών στο δημόσιο τομέα καθώς και την τροποποίηση και συμπλήρωση των διατάξεων του Ελεγκτικού Συνεδρίου”.
2. Προεδρικά διατάγματα, που εκδόθηκαν κατ’ εξουσιοδότηση των κατά την προηγούμενη παράγραφο διατάξεων του άρθρου 24 του ν. 820/1978, θεωρούνται ότι εγκύρως εκδόθηκαν.
3. Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου εξακολουθούν να ισχύουν και μετά τη δημοσίευση του νέου οργανισμού του Υπουργείου Οικονομικών.
4. Για τη στελέχωση των κατά την παράγραφο 1 του άρθρου αυτού συνιστώμενων περιφερειακών υπηρεσιών, χωρίς ταυτόχρονη κατάργηση υφισταμένων υπηρεσιών, επιτρέπεται κατά την έκδοση των συστατικών αυτών προεδρικών διαταγμάτων, η αύξηση των οργανικών θέσεων προσωπικού το πολύ μέχρι είκοσι πέντε (25) θέσεων που με τα ίδια προεδρικά διατάγματα κατανέμονται κατά κλάδους.
Άρθρο 29
Στο τέλος της παραγράφου 1 του άρθρου 6 του ν. 1262/1982, όπως τροποποιήθηκε, προστίθεται εδάφιο που έχει ως εξής:
“Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας, με απόφασή του, δύναται να εκχωρεί το δικαίωμα υπογραφής των αποφάσεων υπαγωγής στο νόμο αυτόν των επενδύσεων εκείνων, που εξετάζονται από τις αρμόδιες περιφερειακές γνωμοδοτικές επιτροπές του άρθρου 8 ή του ΕΟΜΜΕΧ στους νομάρχες της έδρας των υπηρεσιών περιφερειακής ανάπτυξης ή στους κατά τόπους αρμόδιους νομάρχες, εφόσον οι επενδύσεις αυτές πραγματοποιούνται στα διοικητικά όρια των υπηρεσιών ή των νομαρχιών τους, ή τον πρόεδρο του ΕΟΜΜΕΧ αντίστοιχα, τηρουμένης της διαδικασίας που ορίζεται στο νόμο αυτόν”.
Άρθρο 30
Παράταση προθεσμιών και τροποποίηση εγκριτικών πράξεων υπαγωγής επενδύσεως στις διατάξεις των ν.δ. 1312/ 1972 (ΦΕΚ 232), ν.δ. 1313/ 1972 (ΦΕΚ 232), ν. 289/1976 (ΦΕΚ 76) και ν. 849/1978 (ΦΕΚ 232) είναι δυνατή και μετά την παρέλευση της προθεσμίας που ορίζεται στην παρ. 5 του άρθρου 25 του ν. 1262/1982 και μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1985. Μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1988 είναι δυνατή η τροποποίηση των εγκριτικών πράξεων που αναφέρονται στην προηγούμενη παράγραφο, μόνο κατά την έκδοση της απόφασης του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας για την ολοκλήρωση της επένδυσης, μετά την τελική έκθεση της αρμόδιας επιτροπής ελέγχου. Η τροποποίηση των αποφάσεων υπαγωγής επενδύσεων στις διατάξεις των παραπάνω νόμων, για αλλαγή επωνυμίας ή αλλαγή φορέα της επένδυσης, είναι δυνατή οποτεδήποτε και μετά την έκδοση της απόφασης του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας για την ολοκλήρωση της επένδυσης.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 3 παρ. 19 του Ν. 1682/1987 (Α 14).
Άρθρο 31
Η ισχύς των διατάξεων του άρθρου 23 του ν. 1116/1981 και της παραγράφου 9 του άρθρου 24 του ίδιου νόμου παρατείνεται, αφότου έληξε, μέχρι 31.12.85.
Άρθρο 32
Η παράγραφος 4 του άρθρου 23 του ν. 1262/1982, όπως τροποποιήθηκε, αντικαθίσταται ως εξής:
“4. Η ισχύς των διατάξεων των άρθρων 1-5 του ν. 4171/1961, όπως τροποποιήθηκαν και συμπληρώθηκαν από μεταγενέστερους νόμους, παρατείνεται, αφότου έληξε, μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1985, εφόσον οι αρχικές επενδύσεις έχουν υπαχθεί στις παραπάνω διατάξεις μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1981 και περιορίζεται μόνο για τροποποιήσεις εγκριθεισών επενδύσεων, εφόσον οι τροποποιητικές πράξεις έχουν υπογραφεί μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1983, ανεξάρτητα αν δημοσιεύθηκαν μεταγενέστερα, καθώς και για τροποποιήσεις εγκριθεισών επενδύσεων που δεν έχουν ολοκληρωθεί, χωρίς μεταβολή στο κόστος της επένδυσης, εφόσον οι σχετικές αποφάσεις θα δημοσιευθούν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1985”.
Άρθρο 33
1. Οι παράγραφοι 1, 2 και 4 του άρθρου 8 του ν. 1262/1982, όπως τροποποιήθηκε, αντικαθίστανται, αφότου ίσχυσαν, ως ακολούθως:
“1. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας συνιστάται στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας κεντρική γνωμοδοτική επιτροπή με έργο τον έλεγχο της ύπαρξης των προϋποθέσεων για την υπαγωγή στο νόμο αυτόν επενδύσεων πέραν ορισμένου ποσού, που καθορίζεται με την ίδια απόφαση, την αξιολόγηση των επενδύσεων αυτών καθώς και την αξιολόγηση, σε δεύτερο βαθμό, επενδύσεων, ανεξάρτητα ποσού, που έχουν απορριφθεί από τις περιφερειακές γνωμοδοτικές επιτροπές και τον ΕΟΜΜΕΧ. Με όμοια απόφαση συνιστώνται στις περιφερειακές υπηρεσίες περιφερειακές γνωμοδοτικές επιτροπές για τον έλεγχο της ύπαρξης των προϋποθέσεων υπαγωγής στο νόμο επενδύσεων, που θα πραγματοποιηθούν στο διοικητικό όριο των υπηρεσιών αυτών, ύψους κατώτερου από το ποσό που καθορίζεται σύμφωνα με τη διάταξη του προηγούμενου εδαφίου.
2. Με αποφάσεις του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας συνιστώνται κεντρικά και νομαρχιακά όργανα ελέγχου της προόδου των επενδυτικών έργων και γενικότερα των επενδύσεων, ανεξάρτητα αν βρίσκονται σε εκτέλεση ή έχουν περατωθεί. Ο έλεγχος γίνεται με βάση τους όρους και προϋποθέσεις των αναπτυξιακών νόμων αρμοδιότητας Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, καθώς και των σχετικών πράξεων και συμβάσεων υπαγωγής στους νόμους αυτούς. Με όμοια απόφαση ορίζεται ο γραμματέας του οργάνου ελέγχου, όπου κρίνεται αναγκαίο και η αποζημίωση των μελών και του γραμματέα των οργάνων ελέγχου, πέραν της ημερήσιας αποζημίωσης και οδοιπορικών εξόδων, σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις.
`Όμοια αποζημίωση με την παραπάνω μπορεί να παρασχεθεί με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και για ελέγχους που έχουν πραγματοποιηθεί ή έχουν αρχίσει σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου.
Στα μέλη των γνωμοδοτικών επιτροπών και των οργάνων ελέγχου που δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι παρέχεται αποζημίωση εκτός έδρας και οδοιπορικά έξοδα αντίστοιχα με τον 4ο βαθμό των δημόσιων υπαλλήλων.
Τα μέλη των οργάνων ελέγχου ορίζονται με αποφάσεις του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας από υπαλλήλους των αρμόδιων υπουργείων και υπηρεσιών και από εκπροσώπους τραπεζών και οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης.
Η παροχή των υπηρεσιών από τα μέλη των γνωμοδοτικών επιτροπών και των οργάνων ελέγχου που είναι δημόσιοι υπάλληλοι δύναται να γίνεται κατά παρέκκλιση του άρθρου 98 του π.δ. 611/1977.
Οι δαπάνες των πάσης φύσεως αποζημιώσεων των παραπάνω γνωμοδοτικών επιτροπών και οργάνων ελέγχου κεντρικών και νομαρχιακών βαρύνουν τον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας.
Ο έλεγχος της προόδου των επενδυτικών έργων των επενδύσεων του άρθρου 6 παρ. 7 αυτού του νόμου, με βάση τις προϋποθέσεις και όρους του νόμου και των εγκριτικών πράξεων, γίνεται από τον ΕΟΜΜΕΧ με όργανα που αυτός καθορίζει σε κάθε περίπτωση. Τα όργανα αυτά λειτουργούν σύμφωνα με τον οργανισμό λειτουργίας του ΕΟΜΜΕΧ.
4. Τα μέλη όλων των γνωμοδοτικών επιτροπών αυτού του νόμου ορίζονται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας, από υπαλλήλους των αρμόδιων υπουργείων και υπηρεσιών, από εκπροσώπους τραπεζών, οργανώσεων, επιμελητηρίων, παραγωγικών τάξεων και οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και από πρόσωπα που έχουν ειδική εμπειρία σε θέματα επενδύσεων. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας ορίζεται ο γραμματέας, ο αναπληρωτής βοηθός αυτού και οι εισηγητές, καθώς και η αποζημίωση του γραμματέα, του αναπληρωτή γραμματέα, των εισηγητών και των μελών των γνωμοδοτικών επιτροπών. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας είναι δυνατό να συσταθούν ειδικά τμήματα της Κεντρικής Γνωμοδοτικής Επιτροπής, στα οποία με την ίδια απόφαση μεταβιβάζεται μέρος των αρμοδιοτήτων της, που αναφέρονται στην παρ. 1 αυτού του άρθρου. Τα μέλη γνωμοδοτικών επιτροπών ή των οργάνων ελέγχου δεν μπορούν να είναι σύμβουλοι ή να συμμετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο ή στη διοίκηση επιχειρήσεων που έχουν υπαχθεί ή έχουν υποβάλει αίτηση για να υπαχθούν στις διατάξεις αυτού του νόμου”.
2. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας μπορεί να ορίζονται, κατά παρέκκλιση από τις ισχύουσες διατάξεις, οι αποδοχές των υπηρετούντων ή προσλαμβανομένων στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας σε θέσεις των άρθρων 8 παράγραφος 7 του ν. 1262/1982 και 27 παρ. 1 του ν. 1360/1983 και των προσλαμβανομένων σε συνιστώμενες θέσεις αξιολογητών ιδιωτικών επενδύσεων, κατά την έννοια του άρθρου 10 παράγρ. 1 του ν. 1476/1984.
Άρθρο 34
1. Στην παρ. 1 του άρθρου 2 του ν. 1262/1982 προστίθεται εδάφιο ιζ`, που έχει ως εξής:
“ιζ. Επιχειρήσεις που πραγματοποιούν επενδύσεις για τη ναυπήγηση τουριστικών επαγγελματικών πλοίων σε ελληνικά ναυπηγεία, με την προϋπόθεση ότι τα τουριστικά επαγγελματικά πλοία ανήκουν σε Έλληνες κατά ποσοστό 100 % “.
2. Στο τέλος της παρ. 3 του άρθρου 9 του ν. 1262/1982 προστίθεται εδάφιο που έχει ως εξής:
“Οι επενδύσεις του εδαφίου ιζ` της παραγράφου 1 του άρθρου 2 υπάγονται στους όρους επιχορήγησης και επιδότησης επιτοκίου που ισχύουν για τις επιχειρήσεις της περιοχής Β”.
Άρθρο 35
Φορολογικές απαλλαγές πρώτων υλών και άλλες ρυθμίσεις.
1. Νήματα από συνθετικές ή τεχνητές υφαντικές ίνες συνεχείς, της δασμολογικής κλάσης 51.01, που παραλαμβάνονται από εγχώριες βιομηχανίες για την παραγωγή ταπήτων και μοκετών ή υφαντικών προϊόντων για βιομηχανικά παρεμβύσματα, απαλλάσσονται από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης που προβλέπεται από το παρ/μα ΙΙΙ του ν. 1477/1984 (Φ.Ε.Κ. 144/Α` ).
2. Λιπαντικά λάδια, της δασμολογικής διάκρισης 27.10.ΓΙΙΙ, που παραλαμβάνονται από τις εγχώριες χημικές βιομηχανίες για την παραγωγή πολυστυρόλης, απαλλάσσονται από το φόρο κατανάλωσης που προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 57 του ν. 12/1975 (ΦΕΚ 334/Α).
3. Οι συντελεστές των στηλών 2, 3, 4 και 5 του παρ/τος IV του ν. 1477/1984 μειώνονται κατά 75%, προκειμένου περί πολυουραιθάνης της δασμολογικής διάκρισης 39.01 ΓVα 1ββ22 και λαμαρινών της δασμολιγικής διάκρισης 73.13.ΒΙVδ2, που εισάγονται από εγχώριες βιομηχανίες για να χρησιμοποιηθούν απ’ αυτές για την παραγωγή θερμομονωτικών πανώ.
Οι μειωμένοι συντελεστές, που προκύπτουν από την εφαρμογή του προηγούμενου εδαφίου, ισχύουν μέχρι την ημερομηνία που οι αντίστοιχοι συντελεστές κατέλθουν, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του άρθρου 6 του ν. 1477/1984, στο επίπεδο αυτών.
4. Οι όροι και διατυπώσεις εφαρμογής των διατάξεων των προηγούμενων παραγράφων 1, 2 και 3 καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών.
5. Το κείμενο της στήλης (1) της περίπτωσης (α) των δασμολογικών κλάσεων 09.10 και 40.11 του Παρ/τος ΙV του ν. 1477/1984 αντικαθίσταται, αντίστοιχα, ως εξής:
“α) Κανελλοπίπερο (Μπαχάρι)”.
“α) Επίσωτρα καινούργια των τύπων που χρησιμοποιούνται για επιβατικά αυτοκίνητα”.
Η ισχύς των διατάξεων της παρούσας παραγράφου αρχίζει από 2 Ιουλίου 1984.
6. Μετά το τέλος του κειμένου της δασμολογικής κλάσης ΕΧ 69.13 του Παρ/τος ΙΙΙ του ν. 1477/1984 να προστεθεί η ένδειξη “(1)”.
7. Κυρώνεται η απόφαση του Υπουργού των Οικονομικών αριθ. Δ. 58/27/14.1.1985 “Συνεδριάσεις της Ανώτατης Επιτροπής Τελωνειακών Αμφισβητήσων στην πόλη της Θεσσαλονίκης”.
“ΑΠΟΦΑΣΗ
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
`Έχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις των άρθρων 11 – 18 του κώδικα των Νόμων περί τελωνειακού δασμολογίου εισαγωγής (δ/γμα της 25.7.1920).
2. Τις διατάξεις των άρθρων 63 και 136 του π. δ/τος 636/1977 (ΦΕΚ Α` 209) “Περί διαρθρώσεως του Υπουργείου Οικονομικών και Οργανισμού των Υπηρεσιών αυτού”, με τις οποίες ορίζεται ο τρόπος λειτουργίας και η σύνθεση της Ανώτατης Επιτροπής Τελωνειακών Αμφισβητήσεων.
3. Την αριθ. Υ. 80/21.6.84 κοινή απόφαση του πρωθυπουργού και του Υπουργού Οικονομικών.
4. Την ανάγκη αφενός μεν της ταχύτερης εκδίκασης σε δεύτερο βαθμό των υποθέσεων που αφορούν εγειρόμενες αμφισβητήσεις κατά τον τελωνισμό εμπορευμάτων στη Βόρεια Ελλάδα και αφετέρου της εξυπηρέτησης του βιομηχανικού και εμπορικού κόσμου της περιοχής στην υποστήριξη των υποθέσεών του, χωρίς να υποβάλλεται σε δαπάνες μετακίνησης, απώλεια χρόνου, απομάκρυνση από τις εργασίες του κ.λ.π.
5. Σχετική εισήγηση της υπηρεσίας.
Αποφασίζουμε
1. Η Ανώτατη Επιτροπή Τελωνειακών Αμφισβητήσεων συνεδριάζει στην πόλη τη Θεσσαλονίκης για θέματα που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά της, σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 136 του π. δ/τος 636/1977 σε συνδυασμό με τις διατάξεις του ν. 1477/1984, εφόσον αυτά αφορούν εμπορεύματα που τελωνίζονται στις τελωνειακές αρχές της Βόρειας Ελλάδας (Μακεδονίας και Θράκης).
2. Οι συνεδριάσεις της Επιτροπής θα γίνονται στο Κατάστημα της Δ/νσης Χημικών Υπηρεσιών του Γ.Χ.Κ. Θεσ/νίκης και ο χρόνος (ημερομηνία και ώρα), καθώς και η συχνότητα πραγματοποίησης αυτών θα ορίζονται από τον πρόεδρο, ανάλογα με τον όγκο των προς εκδίκαση υποθέσεων.
3. Η σχετική δαπάνη για τη μετακίνηση του προέδρου, μελών και γραμματέα, στη Θεσ/νίκη για τις συνεδριάσεις της επιτροπής, θα καλύπτεται από τις πιστώσεις του ΚΑΕ 07.11 και του οικείου φορέα του προϋπολογισμού εξόδων του Υπουργείου στο οποίο ανήκει ο μετακινούμενος”.
8. Η ισχύς του παρόντος άρθρου αρχίζει από 6 Μαΐου 1985 εκτός από την παράγραφο 5 αυτού.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 4 του Ν. 1798/1988 (ΦΕΚ Α 166).
1
Άρθρο 36
Σημ.: όπως το άρθρο 36 αντικαταστάθηκε με το άρθρο 12 Ν.3220/2004, ΦΕΚ Α 15/8.1.2004.
Αυτοκίνητα για τη μεταφορά προσώπων, με κυλινδρισμό κινητήρα μέχρι και 2.000 κυβικά εκατοστά, που παραλαμβάνονται για προσωπική και οικογενειακή χρήση από πολύτεκνους γονείς, που έχουν κατά το χρόνο της παραλαβής τέσσερα (4) τουλάχιστον ανήλικα ή προστατευόμενα παιδιά, απαλλάσσονται από το προβλεπόμενο τέλος ταξινόμησης. Για αυτοκίνητα με κυλινδρισμό κινητήρα άνω των 2.000 κυβικών εκατοστών η απαλλαγή περιορίζεται στο 50% του τέλους ταξινόμησης. Η απαλλαγή αυτή παρέχεται μόνο για μία φορά και για ένα αυτοκίνητο κατά οικογένεια. Η ανωτέρω απαλλαγή παρέχεται για δεύτερη και τελευταία φορά μετά την πάροδο πέντε (5) ετών από την ημερομηνία χρήσης του δικαιώματος αυτού, εφόσον από το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης προκύπτει ότι οι ενδιαφερόμενοι πολύτεκνοι γονείς έχουν κατά τον τελωνισμό του αυτοκινήτου τουλάχιστον τέσσερα (4) ανήλικα παιδιά.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 2 παρ.11 Ν.3583/2007, ΦΕΚ Α 142/28.6.2007.
Η ανωτέρω απαλλαγή παρέχεται και στους γονείς, οι οποίοι προτού καταστούν πολύτεκνοι γονείς κατά την έννοια του παρόντος άρθρου είχαν υπαχθεί στις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 1 του ν. 3454/2006 (Α` 75).
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.2 άρθρου 20 Ν.4110/2013,ΦΕΚ Α 17/23.1.2013.
Σε περίπτωση μεταβίβασης, μίσθωσης, ενέχυρου, χρησιδανείου ή παραχώρησης με οποιονδήποτε άλλο τρόπο της χρήσης των παραπάνω αυτοκινήτων πριν από τη συμπλήρωση τριετίας από την παραλαβή, εισπράττεται το τέλος ταξινόμησης που αναλογεί κατά το χρόνο της μεταβίβασης ή η διαφορά μεταξύ του τέλους αυτού και του τέλους ταξινόμησης που έχει καταβληθεί.
Αν η μεταβίβαση, η μίσθωση, το ενέχυρο, το χρησιδάνειο ή η παραχώρηση με οποιονδήποτε άλλο τρόπο της χρήσης των αυτοκινήτων αυτών γίνεται χωρίς την άδεια της τελωνειακής αρχής εισπράπεται το τέλος ταξινόμησης της προηγούμενης
παραγράφου, καθώς και πρόσθετο τέλος ίσο με το 1/4 του ακέραιου συντελεστή του τέλους ταξινόμησης που αναλογεί στο αυτοκίνητο.
Σε περίπτωση ολικής καταστροφής των ως άνω παραλαμβανόμενων αυτοκινήτων θα επιτρέπεται η αντικατάσταση αυτών, με τη συνδρομή των προϋποθέσεων της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου.
Με απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών καθορίζονται οι λεπτομέρειες εφαρμογής του άρθρου αυτού.
Άρθρο 37
Στην παράγραφο 3 του άρθρου 1 του ν.δ. 254/1973 (ΦΕΚ Α` 335) προστίθεται εδάφιο δεύτερο, το οποίο έχει ως εξής:
“Δεν θεωρείται ότι παρέχεται ψυχαγωγία στα κέντρα ή καταστήματα της παραγράφου αυτής, όταν χρησιμοποιείται ένα μουσικό όργανο αποκλειστικά και μόνο, που θα παίζεται από έναν καλλιτέχνη εκτελεστή του οργάνου αυτού”.
Άρθρο 38
Κύρωση απόφασης.
Κυρώνεται και έχει ισχύ νόμου, από τότε που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως, η κατωτέρω κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Άμυνας, Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών και Δικαιοσύνης:
“Αριθ. Πρωτ. Κ. 5671/1487/9.8.1984
Μισθώσεις περιπτέρων και αδειών λιανικής πώλησης καπνοβιομηχανικών προϊόντων.
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ, ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
`Έχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις του ν.δ. 1044/1971 (ΦΕΚ 245/Α/ 1971 ) “περί τροποποίησης, συμπλήρωσης και αντικατάστασης διατάξεων του α.ν. 1324/49”, που κυρώθηκε με το Ν. 1487/50, όπως αυτός ισχύει.
2. Τις διατάξεις του ν. 1043/1980 (ΦΕΚ 87/Α/80), “περί τροποποίησης, συμπλήρωσης και αντικατάστασης διατάξεων της περί Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου ισχύουσας νομοθεσίας”.
3. Το άρθρο 10 του ν. 1416/1984 (ΦΕΚ 18/Α/1984), “τροποποίηση και συμπλήρωση διατάξεων της δημοτικής και κοινοτικής νομοθεσίας για την ενίσχυση της αποκέντρωσης και την ενδυνάμωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης”.
4. Σχετικά υπομνήματα της Εθνικής Γενικής Συνομοσπονδίας Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου Ελλάδος καθώς και ενώσεων επαγγελματιών καπνοπωλών περιπτερούχων.
Αποφασίζουμε
Άρθρο 1.
1. Οι μισθώσεις αδειών περιπτέρων και αδειών λιανικής πώλησης καπνοβιομηχανικών προϊόντων πραγματοποιούνται, ύστερα από έγκριση του οικείου νομάρχη, για χρονικό διάστημα δύο ετών με την κατάρτιση υπό των συμβαλλομένων συμβάσεων μίσθωσης, των οποίων οι γενικοί όροι και οι ειδικότερες συμφωνίες πρέπει να βρίσκονται μέσα στα πλαίσια, που διαγράφονται από τις διατάξεις της παρούσας απόφασης.
Οι έγγραφες συμφωνίες περί των εννόμων σχέσεων μίσθωσης, αναμίσθωσης, παράτασης της μίσθωσης κ.λπ., που αναφέρονται στην παρούσα απόφαση ισχύουν από την κοινοποίηση στον αρμόδιο κατά τοποθεσία λειτουργίας του περιπτέρου νομάρχη.
*** ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Με το άρθρο 25 Ν.1848/1989 ορίζεται ότι:
“Το άρθρο 38 του ν. 1563/1985 (ΦΕΚ 251) τροποποιείται και συμπληρώνεται ως εξής:
α. Οι μισθώσεις αδειών περιπτέρων και αδειών λιανικής πώλησης καπνοβιομηχανικών προϊόντων συνομολογούνται για διάστημα τριών ετών.
β. Οι υφιστάμενες κατά την έναρξη της ισχύος του νόμου αυτού μισθώσεις αδειών περιπτέρων και αδειών λιανικής πώλησης καπνοβιομηχανικών προϊόντων παρατείνονται μέχρι τη συμπλήρωση τριών ετών, οπωσδήποτε δε μέχρι 31.12 1990. Κατά το διάστημα της παράτασης οποιεσδήποτε αποφάσεις για τη λύση των μισθώσεων δεν εκτελούνται, εκτός από την περίπτωση της ιδιόχρησης που βεβαιώνεται με τελεσίδικη δικαστική απόφαση.
γ. Από 1.1.1989 οι μισθωτές καταβάλλουν για κάθε χρόνο μέχρι τη λήξη της μίσθωσης αύξηση του μισθώματος του προηγουμένου έτους ίση με το καθορισμένο κάθε φορά από την Τράπεζα της Ελλάδος ποσοστό πληθωρισμού για το προηγούμενο έτος. Ως μίσθωμα θεωρείται αυτό που έχει διαμορφωθεί το μήνα Δεκέμβριο κάθε έτους.
*** ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Με το άρθρο 22 παρ.2 Ν.3036/2002, ΦΕΚ Α 171/23.7.2002,ορίζεται ότι:
“Η υπ` αριθμ. Κ 5671/1487/9.8.1984 κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Άμυνας, Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών και Δικαιοσύνης, η οποία κυρώθηκε με το όρθρο 38 του ν. 156311985 (ΦΕΚ 151 ΑΊ17.9.1985), όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με τις παραγράφους 1 και 2 του άρθρου 25 του ν. 1848/1989 (ΦEΚ 112 Α/ 8.5.1989), τροποποιείται ως εξής:
“α. Οι μισθώσεις αδειών περιπτέρων και αδειών λιανικής πώλησης καπνοβιομηχανικών προϊόντων συνομολογούνται για διάστημα πέντε ετών.
β. Οι υφιστάμενες μισθώσεις αδειών περιπτέρων και αδειών λιανικής πώλησης καπνοβιομηχανικών προϊόντων παρατείνονται μέχρι τη συμπλήρωση πέντε ετών. Κατά το διάστημα της παράτασης οποιεσδήποτε αποφάσεις για τη λύση των μισθώσεων δεν εκτελούνται εκτός από την περίπτωση της ιδιόχρησης, που βεβαιώνεται με τελεσίδικη δικαστική απόφαση.”
*** ΠΡΟΣΟΧΗ: Με την παρ.3α άρθρου 6 Ν.3648/2008,ΦΕΚ Α 38/29.2.2008,ορίζεται ότι:
“3.α. Το εδάφιο α` της υπ` αριθμ. Κ.5671/1487/9.8.1984 κοινής απόφασης των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Εθνικής Άμυνας και Δικαιοσύνης, που κυρώθηκε με το άρθρο 38 του ν. 1563/1985 (ΦΕΚ 151 Α`), όπως συμπληρώθηκε με την παράγραφο 1 του άρθρου 22 του ν. 3036/2002 (ΦΕΚ 171 Α`), αντικαθίσταται ως εξής:
“α. Οι μισθώσεις αδειών περιπτέρων και αδειών λιανικής πώλησης καπνοβιομηχανιών προϊόντων συνομολογούνται για επτά (7) έτη.”
β. Η διάταξη ισχύει για συμβάσεις μισθώσεων αδειών περιπτέρων και αδειών λιανικής πώλησης καπνοβιομηχανιών προϊόντων που θα συναφθούν μετά τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως”.
2. Μετά την πάροδο διετίας επιτρέπεται η αναπροσαρμογή του μισθώματος στο ύψος, που προσδιορίζεται από την καλή πίστη, τα συναλλακτικά ήθη και ειδικότερα από τη θέση και τις ειδικές συνθήκες λειτουργίας, ύστερα από έγκριση του οικείου νομάρχη.
3. Ο μισθωτής είναι ελεύθερος να προμηθεύεται τα προϊόντα που διαθέτει από οποιονδήποτε προμηθευτή, ο δε εκμισθωτής δεν μπορεί να ορίσει πληρεξούσιο πρόσωπο που έχει σχέση με το κύκλωμα παραγωγής, διακίνησης και εμπορίας των ειδών του περιπτέρου.
Τυχόν υπάρχοντα ως άνω πληρεξούσια κατά την έναρξη εφαρμογής της παρούσας λογίζονται ως ανακληθέντα και ανίσχυρα.
Άρθρο 2.
“2. Σε περίπτωση θανάτου του εκμισθωτή η μίσθωση συνεχίζεται από τη σύζυγο και τα τέκνα αυτού. Σε περίπτωση μη υπάρξεως διαδόχων δικαιούχων αυτού η μίσθωση συνεχίζεται μέχρι τη λήξη της με το νέο δικαιούχο. Σε περίπτωση θανάτου του μισθωτή, η μίσθωση συνεχίζεται μεταξύ όποιων εκ του/της συζύγου και των τέκνων αυτού υποβάλουν τη δήλωση του αμέσως επόμενου εδαφίου, οι οποίοι και υπεισέρχονται από κοινού στη μισθωτική σχέση. Στην περίπτωση αυτή τα πρόσωπα του προηγούμενου εδαφίου εντός τεσσάρων μηνών από το θάνατο του μισθωτή και ανεξαρτήτως του αν αποποιήθηκαν την κληρονομιά του κληρονομούμενου μισθωτή δηλώνουν εγγράφως έκαστος εξ αυτών στην αρμόδια υπηρεσία τη βούληση τους για τη συνέχιση της μισθώσεως προσκομίζοντας πιστοποιητικό πλησιέστερων συγγενών. Παράλειψη της δήλωσης αυτής λογίζεται ως αρνητική δήλωση με συνέπεια τον αποκλεισμό από τη μισθωτική σχέση του παραλείψαντος τη δήλωση.”
*** Το άρθρο 2,όπως είχε συμπληρωθεί με το άρθρο 22 παρ.1 Ν.3036/2002, ΦΕΚ Α 171 και αντικατασταθεί με το άρθρο 6 παρ.4 Ν.3648/2008, ΦΕΚ Α 38/29.2.2008,αντικαταστάθηκε ως άνω με τη παρ.4 άρθρου 82 Ν.3883/2010,ΦΕΚ Α 167/24.9.2010.
Άρθρο 3.
1. Καταγγελία της σύμβασης μίσθωσης γίνεται τρεις μήνες προ της λήξης αυτής εγγράφως υπό του εκμισθωτού προς το μισθωτή, για ιδιόχρηση. Τα έννομα αποτελέσματα επέρχονται μετά τη λήξη του τριμήνου που μπορεί να επιμηκυνθεί επί ένα ακόμη τρίμηνο υπό του οικείου νομάρχη.
“2. Εάν ο εκμισθωτής εντός δύο (2) ετών από της αποδόσεως της χρήσης του περιπτέρου για οποιονδήποτε λόγο δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί τούτο ο ίδιος μετά των οικείων του, κατά το άρθρο 21 του ν. 1044/1971 και επιθυμεί την εκμίσθωση αυτού, υποχρεούται να ειδοποιήσει τον αποχωρήσαντα μισθωτή. Ο μισθωτής αυτός έχει το δικαίωμα προτίμησης με ίσους όρους έναντι παντός τρίτου υποψήφιου μισθωτή. Το δικαίωμα αυτό ασκείται κατά το άρθρο 6 της παρούσας απόφασης.”
*** Η παρ.2 του άρθρου 3 αντικαταστάθηκε ως άνω με το άρθρο 6 παρ.5 Ν.3648/2008,ΦΕΚ Α 38/29.2.2008.
3. `Όλα τα προβλεπόμενα από τον Κ.Φ.Σ. βιβλία και στοιχεία της κατηγορίας τους τηρούνται στο όνομα του μισθωτή απαγορευόμενης της έκδοσης στοιχείων (τιμολόγια κλπ.) στο όνομα του εκμισθωτή.
Άρθρο 4.
Επί λήξεως της σύμβασης ο μισθωτής έχει προτίμηση, με ίσους όρους, έναντι παντός τρίτου υποψήφιου μισθωτή.
Άρθρο 5.
Επί λήξεως της σύμβασης ο μισθωτής έχει προτίμηση, με ίσους όρους, έναντι παντός τρίτου υποψήφιου μισθωτή.
Άρθρο 5.
Το δικαίωμα παράτασης της μίσθωσης ασκείται επί ποινή έκπτωσης, προ τεσσάρων μηνών από τη λήξη της μίσθωσης, με έγγραφη δήλωση προς τον εκμισθωτή.
Άρθρο 6.
1. Ο εκμισθωτής δικαιούται να αρνηθεί τη μίσθωση αν τρίτος προσφέρει μείζον μίσθωμα του υπό του μισθωτού καταβαλλομένου ή συντρέχει περίπτωση ιδιόχρησης. Προσφορά μισθώματος πλέον του ποσοστού μέχρι 20% για μισθώματα από 20.001 δρχ. και άνω και ποσοστού μέχρι 30 % από 10.000 – 20.001 δρχ. δεν λαμβάνεται υπόψη. Για μισθώματα κάτω των 10.000 δρχ. με συμφωνία των ενδιαφερομένων και εκτίμηση του αρμόδιου νομάρχη κατά το άρθρο της παρούσας απόφασης.
2. Ο εκμισθωτής αποδεικνύει την προσφορά του μείζοντος μισθώματος, με δήλωση του ν.δ. 105/1969, περί ατομικής ευθύνης του δηλούντος, που θα περιλαμβάνει πλήρη στοιχεία του υποψήφιου μισθωτή και η οποία ακολούθως θα υποβάλλεται στον οικείο νομάρχη.
3. Εάν ο μισθωτής δηλώσει εγγράφως εντός μηνός από την επίδοση της ανωτέρω δήλωσης (παρ. 2) ότι αποδέχεται το μείζον μίσθωμα, παρατείνεται η μίσθωση κατά τη λήξη αυτής.
4. Εάν ο μισθωτής δεν αποδεχθεί το μείζον μίσθωμα που προσφέρει ο νέος μισθωτής και για οποιονδήποτε λόγο δεν πραγματοποιηθεί η νέα μίσθωση, επανέρχεται ο προηγούμενος μισθωτής και με το παλαιό μίσθωμα.
5. Σε περίπτωση ιδιόχρησης έχει υποχρέωση ο εκμισθωτής να παραλάβει τα καπνοβιομηχανικά προϊόντα, που υπάρχουν κατά τη μέρα της παράδοσης του περιπτέρου, εφόσον δεν είναι βεβλαμένα.
Άρθρο 7.
Για κάθε περίπτωση που μπορεί να υπαχθεί στις διατάξεις των άρθρων 1 έως και 6 της παρούσας απόφασης χωρεί ένσταση κατά της απόφασης του νομάρχη ενώπιον του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, η δε επ` αυτής κρίση γίνεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών. Η ένσταση κατά της απόφασης του νομάρχη και η εκδιδόμενη επ’ αυτής πράξη είναι απαραίτητη προϋπόθεση για το παραδεκτό της προσφυγής ενώπιον των αρμόδιων καθ` ύλην της διαφοράς δικαστηρίων και ασκείται τόσο από τους μισθωτές, όσο και από τους εκμισθωτές.
Άρθρο 8.
Κάθε άλλη απόφαση που ρυθμίζει διαφορετικά, εν όλω ή εν μέρει, τα ίδια θέματα παύει να έχει οποιαδήποτε ισχύ.
Η παρούσα απόφαση πρέπει να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και θα κυρωθεί με νόμο”.
***ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Κατά το άρθρο 25 του Ν. 1848/1989 (Α 112) ορίζονται τα ακόλουθα (παρατίθεται αυτούσιο το κείμενο, λόγω ασαφούς διατύπωσης):
“Το άρθρο 38 του ν. 1563/1985 (ΦΕΚ 251) τροποποιείται και συμπληρώνεται ως εξής:
α. Οι μισθώσεις αδειών περιπτέρων και αδειών λιανικής πώλησης καπνοβιομηχανικών προϊόντων συνομολογούνται για διάστημα τριών ετών.
β. Οι υφιστάμενες κατά την έναρξη της ισχύος του νόμου αυτού μισθώσεις αδειών περιπτέρων και αδειών λιανικής πώλησης καπνοβιομηχανικών προϊόντων παρατείνονται μέχρι τη συμπλήρωση τριών ετών, οπωσδήποτε δε μέχρι 31.12 1990. Κατά το διάστημα της παράτασης οποιεσδήποτε αποφάσεις για τη λύση των μισθώσεων δεν εκτελούνται, εκτός από την περίπτωση της ιδιόχρησης που βεβαιώνεται με τελεσίδικη δικαστική απόφαση.
γ. Από 1.1.1989 οι μισθωτές καταβάλλουν για κάθε χρόνο μέχρι τη λήξη της μίσθωσης αύξηση του μισθώματος του προηγουμένου έτους ίση με το καθορισμένο κάθε φορά από την Τράπεζα της Ελλάδος ποσοστό πληθωρισμού για το προηγούμενο έτος. Ως μίσθωμα θεωρείται αυτό που έχει διαμορφωθεί το μήνα Δεκέμβριο κάθε έτους”.
Άρθρο 39
Εκλογή σε νέους δήμους και νέες κοινότητες.
1. Η εκλογή για την ανάδειξη αρχών σε δήμους και κοινότητες που αναγνωρίστηκαν από το έτος 1984 ή πρόκειται να αναγνωριστούν μέχρι την 31 Αυγούστου 1985, θα γίνει την 12η Οκτωβρίου 1986, μαζί με τις γενικές δημοτικές και κοινοτικές εκλογές, κατά παρέκκλιση των διατάξεων της παρ. 1 του άρθρου 31 του ν. 1065/1980.
2. Τα αποτελέσματα των μεταβολών που επέρχονται από την αναγνώριση των νέων δήμων και κοινοτήτων της παραγράφου 1 του άρθρου αυτού αρχίζουν μετά τις γενικές δημοτικές και κοινοτικές εκλογές της 12ης Οκτωβρίου 1986, με την επιφύλαξη των διατάξεων της επόμενης παραγράφου.
3. Η αυξημένη οικονομική ενίσχυση σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 12 του ν. 1416/1984, που δικαιούνται οι νέοι Ο.Τ.Α., οι οποίοι έχουν αναγνωριστεί ή θα αναγνωριστούν μέχρι 31 Οκτωβρίου 1986, αποδίδεται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 1986 στους δήμους και τις κοινότητες, από την ένωση των οποίων προέρχονται οι νέοι Ο.Τ.Α.
Η απόδοση γίνεται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης ανάλογα με τον πληθυσμό της τελευταίας απογραφής.
Άρθρο 40
Η προθεσμία της παρ. 4 του άρθρου 2 του ν. 1476/1984 (ΦΕΚ 136) παρατείνεται για τρεις ακόμη μήνες από τη λήξη της. Επίσης, η προθεσμία της παρ. 2 του άρθρου 54 του Υπαλληλικού Κώδικα (π.δ. 611/1977, ΦΕΚ 198), ειδικώς για την ορκωμοσία των διοριζομένων με τις διατάξεις του ν. 1476/1984, μπορεί να ορίζεται μέχρι και τρεις μήνες το πολύ από την ανακοίνωση του διορισμού.
Άρθρο 41
Μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 1985 επιτρέπεται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών η εγγραφή πίστωσης υπό ίδιο φορέα στο Υπουργείο Προεδρίας της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των δαπανών του Υπουργείου Αιγαίου, που συστήθηκε με το ν. 1558/1985.
Διατάκτης των εγγραφόμενων πιστώσεων ορίζεται ο Υπουργός Αιγαίου και αρμόδια υπηρεσία για την εκκαθάριση των δαπανών η ΥΕΕ στον Υπουργό Προεδρίας της Κυβέρνησης.
Άρθρο 42
1. Το άρθρο 3 του ν. 1283/1982 (ΦΕΚ Α ` 114) αντικαθίσταται από τότε που ίσχυσε ως εξής:
“Άρθρο 3.
Με απόφαση των Υπουργών Προεδρίας της Κυβέρνησης Οικονομικών και Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων καθορίζεται η αμοιβή των ιδιωτών ή επιμελητών, βοηθών και επιστημονικών συνεργατών του άρθρου 35 του ν. 1268/1982 (ΦΕΚ Α` 87) που ορίζονται ως μέλη ή πρόεδροι των διοικητικών συμβουλίων των νομικών προσώπων δημόσιου δικαίου ή δημόσιων επιχειρήσεων, που εποπτεύονται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων `Έργων (Γενική Γραμματεία Δημόσιων Έργων), με πλήρη ή μερική απασχόληση σ` αυτά”.
2. Πράξεις καθορισμού αμοιβής που έχουν εκδοθεί με βάση τη διάταξη που αντικαθίσταται με την προηγούμενη παράγραφο είναι ισχυρές και οι σχετικές αμοιβές καταβάλλονται αναδρομικά.
Άρθρο 43
Σημ.: όπως το άρθρο 43 ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με την παρ.5 άρθρ.14 Ν.2601/1998 Α 81.
1. Επιχειρήσεις, που είναι εγκατεστημένες στους νομούς Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου, Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσου και στη ζώνη βάθους 20 χιλιομέτρων από την παραμεθόρια γραμμή στους νομούς Δράμας, Κιλκίς, Σερρών, Πέλλης, Φλώρινας, Καστοριάς, Θεσπρωτίας και Ιωαννίνων και έχουν πραγματοποιήσει επενδύσεις σύμφωνα με εγκριτική απόφαση υπαγωγής στις διατάξεις του ν. 289/1976, μπορούν με αίτησή τους στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας να ζητήσουν να υπαχθούν στις διατάξεις του ν. 1262/1982, με βάση τα στοιχεία που έγινε η υπαγωγή στις διατάξεις του ν. 289/1976, εφόσον οι επιχειρήσεις αυτές λειτουργούν παραγωγικά στο αντικείμενο για το οποίο έχουν υπαχθεί.
2. Από τη δημοσίευση της σχετικής απόφασης υπαγωγής στις διατάξεις του ν. 1262/1982 οι επιχειρήσεις σταματούν να απολαμβάνουν των κινήτρων του ν. 289/1976 και παίρνουν την επιχορήγηση και επιδότηση επιτοκίου του ν. 1262/1982. Από το ποσό της επιχορήγησης που δικαιούται η επιχείρηση με βάση το ν. 1262/1982 θα αφαιρείται η ενίσχυση των κτιριακών εγκαταστάσεων που έχει καταβληθεί με βάση το ν. 289/1976.
Η διαφορά που προκύπτει είτε θα καταβάλλεται στις τράπεζες που έχουν χρηματοδοτήσει την επένδυση με μακροπρόθεσμο δανεισμό, για μείωση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του φορέα προς αυτές, είτε θα καταβάλλεται στις επιχειρήσεις.
3. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας καθορίζεται ο τρόπος ικανοποίησης από το ποσό της επιχορήγησης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τις τράπεζες, εφόσον υπάρχουν, καθώς και η μορφή με την οποία θα εμφανίζεται η επιχορήγηση στα λογιστικά βιβλία της επιχείρησης.
4. Τα αφορολόγητα αποθεματικά, που έχουν δημιουργηθεί από την ισχύ του ν. 289/1976 και μέχρι τη δημοσίευση της απόφασης υπαγωγής στο ν. 1262/ 1982, παραμένουν χωρίς να φορολογηθούν.
Άρθρο 44
Επιδοτείται με ποσοστό 10% και μέχρι ανώτατο ύψος μηνιαίου μισθού 80-.000 δρχ. το κόστος μισθοδοσίας ενός εξειδικευμένου στελέχους πτυχιούχου ανώτερης ή ανώτατης σχολής για κάθε 10 εργαζόμενους σε βιομηχανικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις στους νομούς Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου, Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσου και στη ζώνη βάθους 20 χιλιομέτρων από την παραμεθόρια γραμμή στους νομούς Δράμας, Κιλκίς, Σερρών, Πέλλης, Φλώρινας, Καστοριάς, Θεσπρωτίας και Ιωαννίνων. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας θα καθορισθούν οι προϋποθέσεις, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και η διαδικασία χορήγησης της επιδότησης αυτής.
Άρθρο 45
Σημ.: όπως το άρθρο 45 καταργήθηκε με την περ.στ` της παρ.2 του άρθρου 10 του Ν.2286/1995, του οποίου η ισχύς αρχίζει την 1.1.1995.
Άρθρο 46
Στις διατάξεις του π.δ. 759/1976 (ΦΕΚ 274 Α`), όπως ισχύουν μετά την τροποποίησή τους με το ν. 1187/1981 (ΦΕΚ 201 Α`), επιφέρονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: 1. Η παράγραφος 3 του άρθρου 6 αντικαθίσταται ως εξής:
“3. Συνταξιούχοι κάθε κατηγορίας του Δημοσίου ή νομικών προσώπων δημόσιου δικαίου μπορεί να διορίζονται στις προβλεπόμενες θέσεις μετακλητών υπαλλήλων ή να προσλαμβάνονται με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου στην Προεδρία της Δημοκρατίας.
Αυτοί, εκτός από τη σύνταξή τους, λαμβάνουν και το σύνολο των αποδοχών της θέσης στην οποία διορίζονται ή προσλαμβάνονται. Οι απολαβές τους όμως από τη σύνταξη και την παραπάνω θέση σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να υπερβούν το ανώτατο όριο απολαβών του άρθρου 6 του ν. 1256/1982 (ΦΕΚ 65 Α`)”.
2. Στο άρθρο 6 προσθέτεται παράγραφος 4 που έχει ως εξής:
“4. Η διάταξη του άρθρου 30 του ν. 1505/1984 (ΦΕΚ 194 Α ` ) εφαρμόζεται από τότε που άρχισε να ισχύει και για τους μετακλητούς υπαλλήλους της Προεδρίας της Δημοκρατίας”.
3. Η περίπτωση δ` της παραγράφου 1 του άρθρου 7 αντικαθίσταται ως εξής:
“δ) Πέντε θέσεις πληρούμενες με ανάθεση καθηκόντων, είτε παράλληλα προς την άσκηση των κύριων καθηκόντων τους είτε αποκλειστικά, για ορισμένο χρονικό διάστημα, σε εφέτες, προέδρους πρωτοδικών ή πρωτοδίκες τακτικών πολιτικών ή διοικητικών δικαστηρίων ή πάρεδρους ή εισηγητές του Συμβουλίου της επικρατείας, καθώς και μία θέση πληρούμενη με ανάθεση καθηκόντων σε πάρεδρο διοικήσεως. Η ανάθεση καθηκόντων στους παραπάνω λειτουργούς και υπαλλήλους μπορεί να ανανεώνεται”.
4. Η περίπτωση ζ` της παραγράφου 1 του άρθρου 7 αντικαθίσταται ως εξής:
“ζ) Ενενήντα πέντε (95) θέσεις υπαλληλικού και εργατοτεχνικού ή βοηθητικού προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, που κατανέμονται σε ειδικότητες κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 10.
Κενές θέσεις του προσωπικού αυτού μπορεί να πληρούνται και με απόσπαση υπαλλήλων, όπως προβλέπεται στο άρθρο 6 παρ. 1 περίπτ. δ` του π.δ. 759/1976. Για όσο χρόνο διαρκεί η απόσπαση οι παραπάνω θέσεις λογίζονται ως θέσεις μόνιμων υπαλλήλων”.
5. Η παράγραφος 2 του άρθρου 8 αντικαθίσταται ως εξής:
“2. Η ανάθεση καθηκόντων στους κατά το άρθρο 7 παρ. ι στοιχ. β ` και δ ` λειτουργούς και υπαλλήλους και στον κατά το άρθρο 7 παρ. 1 στοιχ. γ υπάλληλο του Υπουργείου εξωτερικών γίνεται με προεδρικό διάταγμα”.
6. Οι περιπτώσεις α` και β` της παραγράφου 1 του άρθρου 9 αντικαθίστανται ως εξής:
“α) Του ιδιαίτερου γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας υπάλληλος με 1ο, 2ο ή 3ο βαθμό ή ένας από τους κατά το άρθρο 7 παρ. 1 στοιχ. δ` δικαστικούς λειτουργούς”.
“β) Του νομικού γραφείου ο κατά το άρθρο 7 παρ. 1 στοιχ. β` δικαστικός λειτουργός ή καθηγητής πανεπιστημίου ή ο αρχαιότερος από τους υπηρετούντες με ανάθεση καθηκόντων δικαστικός λειτουργός ή εκείνος από τους δικαστικούς λειτουργούς που ορίζεται με απόφαση του γενικού γραμματέα, με όμοια απόφαση ορίζεται και ο αναπληρωτής του Προϊσταμένου του νομικού γραφείου”.
7. Το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 2 του άρθρου 9 καταργείται.
8. Στις αναφερόμενες στην παρ. 2 του άρθρου 10 ειδικότητες εργατοτεχνικού και βοηθητικού προσωπικού προστίθεται και η ειδικότητα ψυκτικού.
9. Οι παράγραφοι 2 και 3 του άρθρου 11 συγχωνευόμενες αντικαθίστανται και αριθμούνται ως παρ. 2 ως εξής:
“2. Στους μετακλητούς υπαλλήλους της Προεδρίας της Δημοκρατίας καταβάλλονται οι αποδοχές που αντιστοιχούν στο μισθολογικό κλιμάκιο με το οποίο προσλαμβάνονται μαζί με τα κάθε είδους επιδόματα και προσαυξήσεις.
Στους υπαλλήλους αυτούς μπορεί να καταβάλλεται χρονοεπίδομα ανεξάρτητα από το χρόνο υπηρεσίας τους. Το ύψος του επιδόματος καθορίζεται με απόφαση του γενικού γραμματέα της Προεδρίας της Δημοκρατίας και δεν μπορεί να υπερβαίνει το προβλεπόμενο για το αντίστοιχο μισθολογικό κλιμάκιο ανώτατο όριο χρονοεπιδόματος”.
Οι παράγραφοι 4 και 5 του ίδιου άρθρου 11 αριθμούνται αντιστοίχως ως παράγραφοι 3 και 4.
10. Η παράγραφος 1 του άρθρου 12 αντικαθίσταται ως εξής:
“1. Στο γενικό γραμματέα της Προεδρίας της Δημοκρατίας καταβάλλεται το προβλεπόμενο για τους υπηρετούντες σε θέσεις διευθυντών των γραφείων της Προεδρίας της Δημοκρατίας ειδικό επίδομα για έξοδα παραστάσεως προσαυξημένο κατά 20% .
11. Το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 2 του άρθρου 12 αντικαθίσταται ως εξής:
“Το ίδιο επίδομα παρέχεται και στους κατά το άρθρο 7 παρ. 1 στοιχ. δ` υπηρετούντες δικαστικούς και πάρεδρο διοικήσεως”.
Άρθρο 47
Το άρθρο 14 του ν. 1476/1984 (ΦΕΚ 136 Α` ) αντικαθίσταται, από τότε που άρχισε να ισχύει, ως εξής:
“Άρθρο 14.
Οι διατάξεις των άρθρων 1 έως 3 του παρόντος νόμου εφαρμόζονται και για το προσωπικό της Προεδρίας της Δημοκρατίας με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, εκτός από τους επιστημονικούς συνεργάτες και τους δημοσιογράφους, με τις ακόλουθες αποκλίσεις:
`Όσοι υποβάλλουν αίτηση για διορισμό μπορεί να μετατάσσονται, ώσπου να διορισθούν, σε οποιαδήποτε άλλη δημόσια διαδικασία και τις προϋποθέσεις που ορίζονται στο άρθρο 6 παρ. 2 του π.δ. 759/1976 (ΦΕΚ 274 τ. Α` ), όπως η παράγραφος αυτή αντικαταστάθηκε με το άρθρο 1 του ν. 1187/1981 (ΦΕΚ 201 τ. Α`).
Ο διορισμός των μετατασσομένων σε οργανικές θέσεις μόνιμων υπαλλήλων, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 2 και 3 του παρόντος νόμου, γίνεται στις υπηρεσίες στις οποίες μετατάσσονται. Ειδικά για το προσωπικό του παρόντος άρθρου η προθεσμία, που προβλέπεται στο άρθρο 2 παρ. 4 για την έκδοση της πράξεως διορισμού, παρατείνεται έως τις 31.12.1985”.
Άρθρο 48
Ακύρωση του 10857/1981 συμβιβαστικού συμβολαίου του συμβολαιογράφου Αθηνών Σωτηρίου Π. Δραγωνέα.
1. `Όλες οι δηλώσεις του Ελληνικού Δημοσίου, που περιέχονται στο συμβόλαιο αριθ. 10857/1981 του συμβολαιογράφου Αθηνών Σωτηρίου Δραγωνέα, μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της Γαλλικής εταιρείας Μεταλλείων Λαυρίου, ανακαλούνται και δεν έχουν καμιά ισχύ, το συμβόλαιο δε αυτό κηρύσσεται άκυρο και ανίσχυρο.
2. Η εταιρεία υποχρεούται να μεταβιβάσει στο Δημόσιο τις εκτάσεις των 147.454 και 242.127 τετραγωνικών μέτρων, που περιγράφονται στο ανωτέρω συμβόλαιο, διατηρεί όμως και δύναται να ασκήσει όλες τις αξιώσεις, ενστάσεις και δικαιώματα, που τυχόν είχε στις εκτάσεις αυτές, καθώς και στην έκταση των 33.000 τετραγωνικών μέτρων (που περιγράφεται στο συμβιβαστικό συμβόλαιο) πριν από το συμβιβασμό και ύστερα από τις αποφάσεις αριθ. 3117 και 3172 του 1976 του Εφετείου Αθηνών. Αντιστοίχως το Δημόσιο υποχρεούται να μεταβιβάσει στην εταιρεία τα ανήκοντα σ` αυτήν, πριν από την κατάρτιση του μνημονευομένου στην παραγρ. 1 συμβολαίου, δικαιώματα, για την έκταση των 125.000 τετραγωνικών μέτρων. Για τις μεταβιβάσεις αυτές δεν θα καταβληθεί άλλος φόρος, τέλος, δικαιώματα, εισφορά ή οποιαδήποτε επιβάρυνση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου. Εάν η εταιρεία δεν στέρξει στην παραπάνω μεταβίβαση μέσα σε ένα μήνα από την ειδοποίησή της, η μεταβίβαση θα γίνει από το Δημόσιο με αυτοσύμβαση κατά τους όρους του άρθρου 235 του ΑΚ.
3. Καμιά αξίωση δεν μπορεί να δημιουργηθεί υπέρ της Γαλλικής Εταιρείας Μεταλλείων Λαυρίου ή οποιουδήποτε άλλου κατά του Ελληνικού Δημοσίου από τη ρύθμιση των προηγούμενων παραγράφων.
Άρθρο 49
`Έναρξη ισχύος.
Η ισχύς του παρόντος νόμου αρχίζει: α) των διατάξεων των άρθρων 1 παράγραφοι 1, 2, 3 και 8, 2 παράγραφοι 1, 2, 3, 6 και 7, 3 παράγραφος 1, 4 παράγραφοι 1 και 2, 5, 7 παράγραφος 1, από 1 Ιανουαρίου 1985, για τα εισοδήματα που αποκτούν οι δικαιούχοι από την ημερομηνία αυτή και μετά,
β) των διατάξεων του άρθρου 3 παράγραφοι 2 και 5, από 1 Ιανουαρίου 1984, για τις δαπάνες που καταβάλλονται από την ημερομηνία αυτή και μετά,
γ) των διατάξεων του άρθρου 4 παράγραφος 3, από 1 Ιανουαρίου 1984, για τα εισοδήματα που αποκτούν οι δικαιούχοι από την ημερομηνία αυτή και μετά,
δ) των διατάξεων του άρθρου 11 παράγραφος 2, αφότου ίσχυσαν οι διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 17 του ν. 1473/1984,
ε) των διατάξεων του άρθρου 14 παράγραφος 1 από το οικονομικό έτος 1986,
στ) των διατάξεων του άρθρου 13, για διαχειρίσεις που κλείνουν από τις 1 Δεκεμβρίου 1984 και μετά,
ζ) των λοιπών διατάξεων από τη δημοσίευσή τους στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά από αυτές.
Παραγγέλλουμε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως νόμου του Κράτους.
Αθήνα, 12 ΣΕπτεμβρίου 1985
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΝΤ. ΣΑΡΤΖΕΤΑΚΗΣ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟI