Νόμος 1573 ΦΕΚ Α΄201/27.11.1985
Τελωνειακή επίβλεψη και φορολογικό καθεστώς των αυτοκινήτων εγχώριας παραγωγής και άλλες διατάξεις .
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:
Άρθρο 1
Έννοια όρων.
Για την εφαρμογή του νόμου αυτού θεωρούνται:
α) Αυτοκινητοβιομηχανίες: οι εγχώριες βιομηχανίες που παράγουν αυτοκίνητα,
β) Αυτοκίνητα: τα οχήματα των δασμολογικών διακρίσεων 87.02 Α και 87.02 ΒΙΙ, με εξαίρεση τα λεωφορεία και τα αυτοκίνητα ψυγεία.
γ) Παραγωγή η κατασκευή ή η συναρμολόγηση των αυτοκινήτων της προηγούμενης περίπτωσης, καθώς και η διασκευή σε τέτοια αυτοκίνητα.
δ) Πρώτες ύλες: τα μέρη, εξαρτήματα και όλα γενικά τα υλικά (κύρια ή βοηθητικά), πλην καυσίμων, που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή των αυτοκινήτων, ανεξάρτητα αν ενσωματώνονται ή αναλίσκονται κατά το στάδιο της παραγωγικής διαδικασίας.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄
Καθεστώς τελωνειακής επίβλεψης.
Άρθρο 2
Θέση των αυτοκινητοβιομηχανιών σε τελωνειακή επίβλεψη.
1. Με απόφαση των Υπουργών Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας και Οικονομικών, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, οι χώροι λειτουργίας των αυτοκινητοβιομηχανιών τίθενται σε τελωνειακή επίβλεψη. Η τελωνειακή επίβλεψη σκοπό έχει τον έλεγχο και την παρακολούθηση της νόμιμης χρησιμοποίησης των πρώτων υλών που παραλαμβάνονται από τις αυτοκινητοβιομηχανίες, τον έλεγχο και την παρακολούθηση των παραγόμενων αυτοκινήτων, καθώς και τη βεβαίωση και είσπραξη των δασμολογικών και φορολογικών επιβαρύνσεων που προβλέπονται, κατά περίπτωση από τις παραγράφους 1 των άρθρων 3 και 4. Με την ίδια απόφαση ορίζονται: ο τρόπος άσκησης της τελωνειακής επίβλεψης, οι υποχρεώσεις των αυτοκινητοβιομηχανιών έναντι της τελωνειακής αρχής, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.
2. Επιτρέπεται η θέση των αυτοκινήτων που παράγονται από τις αυτοκινητοβιομηχανίες σε φορολογικές αποθήκες και η αποστολή τους σε άλλο κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή η εξαγωγή τους, με την τήρηση των σχετικών διατάξεων του Κοινοτικού και Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα. Επιτρέπεται ακόμη η μεταφορά τους σε χώρους των κατά τόπους αντιπροσωπειών των αυτοκινητοβιομηχανιών με όρους και διατυπώσεις που ορίζονται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 2 παρ.3 Ν.3583/2007,ΦΕΚ Α 142/28.6.2007.
3. Αρμόδια για την οριζόμενη στην παράγραφο 1 επίβλεψη είναι η τελωνειακή αρχή, στη χωρική δικαιοδοσία της οποίας βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της αυτοκινητοβιομηχανίας.
Άρθρο 3
Φορολογικές απαλλαγές.
1. Οι πρώτες ύλες που εισάγουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες από το εξωτερικό ή παραλαμβάνουν από το εσωτερικό απαλλάσσονται, με εξαίρεση τους δασμούς που ορίζονται από την κοινοτική νομοθεσία για τις προερχόμενες από τρίτες χώρες, από κάθε είδους φορολογική επιβάρυνση υπέρ Δημοσίου ή τρίτων. Επίσης οι ύλες αυτές επιτρέπεται να παραλαμβάνονται με το καθεστώς των διατάξεων του Κεφαλαίου Α` του ν. 1402/1983 (ΦΕΚ Α` 167), εφόσον τα παραγόμενα αυτοκίνητα προορίζονται για εξαγωγή.
2. Οι προβλεπόμενες από την παράγραφο 1 απαλλαγές εφαρμόζονται ανάλογα και στα είδη που εισάγουν από το εξωτερικό ή παραλαμβάνουν από το εσωτερικό οι βιομηχανίες για την κατασκευή μερών, εξαρτημάτων και λοιπών υλικών που προορίζονται να χρησιμοποιηθούν στην παραγωγή αυτοκινήτων.
3. Τα παραγόμενα αυτοκίνητα που υποβάλλονται στον ειδικό φόρο κατανάλωσης του επόμενου άρθρου απαλλάσσονται από κάθε άλλη φορολογική επιβάρυνση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτων μέχρι τη θέση τους σε κυκλοφορία, με εξαίρεση το εφάπαξ πρόσθετο ειδικό τέλος του άρθρου 3 του ν. 363/ 1976 (ΦΕΚ Α ` 152) και τα τέλη χαρτοσήμου για τις μετά τον τελωνισμό πωλήσεις.
Η απαλλαγή αυτή καλύπτει και τα πάγια τέλη χαρτοσήμου των παραστατικών που κατατίθενται για τον τελωνισμό των αυτοκινήτων.
4. Ομοίως απαλλάσσονται του φόρου κύκλου εργασιών του εδαφίου α του άρθρου 1 του α.ν. 660/1937 (ΦΕΚ Α` 159) τα ακαθάριστα έσοδα των αυτοκινητοβιομηχανιών που προέρχονται από την πώληση των αυτοκινήτων αυτών.
Η αυτή απαλλαγή ισχύει και για τα ακαθάριστο έσοδα των βιομηχανικών επιχειρήσεων, που προέρχονται από την πώληση, στις αυτοκινητοβιομηχανίες, μερών, εξαρτημάτων και λοιπών υλών για την παραγωγή των αυτοκινήτων.
5. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών καθορίζονται οι όροι και διατυπώσεις για την εφαρμογή των διατάξεων των παραγράφων 2 και 4 δεύτερο εδάφιο.
Άρθρο 4
Ειδικός φόρος κατανάλωσης παραγόμενων αυτοκινήτων.
1. Τα παραγόμενα αυτοκίνητα υπόκεινται στον ειδικό φόρο κατανάλωσης που προβλέπεται για τα εισαγόμενα από το εξωτερικό αντίστοιχα αυτοκίνητα.
2. Η φορολογητέα αξία για τα παραγόμενα οχήματα διαμορφώνεται σύμφωνα με τα κατά περίπτωση οριζόμενα στις διατάξεις του ν. 2960/2001 (Α΄ 265), για κάθε κατηγορία οχήματος. Ειδικά, στις περιπτώσεις παραγόμενων οχημάτων, για τα οποία η φορολογητέα αξία δεν διαμορφώνεται με βάση τη λιανική τιμή πώλησης προ φόρων, σύμφωνα με τις διατάξεις του ως άνω νόμου, για τη διαμόρφωση της φορολογητέας αξίας λαμβάνεται υπόψη η εργοστασιακή τιμή, όπως αυτή εμφανίζεταιστους υποβαλλόμενους από την αυτοκινητοβιομηχανία τιμοκαταλόγους στην αρμόδια υπηρεσία αξιών. Σε κάθε περίπτωση, δεν αποτελούν διαμορφωτικά στοιχεία είτε της λιανικής τιμής πώλησης προ φόρων είτε της εργοστασιακής τιμής οι κάθε είδους φορολογικού χαρακτήρα επιβαρύνσεις που έχουν ενσωματωθεί στο κόστος παραγωγής.
Όπως τροποποιήθηκε με την Παρ.1 Άρθρο 117 ΝΟΜΟΣ 4537/2018 και ισχύει από 16/5/2018
Δες την εξέλιξη της παραγράφου
3. Για τον έλεγχο των καταλόγων της παραπάνω παραγράφου, η επιτροπή λαμβάνει υπόψη τις τιμές πώλησης που διαμορφώνονται για τα αυτοκίνητα εγχώριας παραγωγής, σε συνδυασμό με τις τιμές εισαγωγής των αντίστοιχων αυτοκινήτων προέλευσης εξωτερικού.
Προκειμένου για επιβατικά ή μικτής μεταφοράς αυτοκίνητα, η καθοριζόμενη φορολογητέα αξία δεν μπορεί να είναι κατώτερη της μικρότερης αξίας που γίνεται αποδεκτή από την επιτροπή για τα αντίστοιχου ή παραπλήσιου κυλινδρισμού μηχανής αυτοκίνητα προέλευσης εξωτερικού.
Σημ.: όπως η παρ.3 ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 26 παρ.4 Ν.3763/2009, ΦΕΚ Α 80/27.5.2009.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄
Παραγωγή αυτοκινήτων σε χώρους εκτός τελωνειακής επίβλεψη
Άρθρο 5
1. Οι διατάξεις των παραγράφων 3 και 4, πρώτο εδάφιο, του άρθρου 3 και της παραγράφου 1 του άρθρου 4 εφαρμόζονται και για τα αυτοκίνητα που παράγονται κατά την έννοια της περίπτωσης γ` του άρθρου 1, από ιδιοκατασκευαστές, συνεργεία αυτοκινήτων ή άλλες μονάδες που δεν λειτουργούν με το καθεστώς της παραγράφου 1 του άρθρου 2.
2. Η φορολογητέα αξία για τα παραγόμενα οχήματα διαμορφώνεται σύμφωνα με τα κατά περίπτωση οριζόμενα στις διατάξεις του ν. 2960/2001, για κάθε κατηγορία οχήματος. Στις περιπτώσεις παραγόμενων οχημάτων, για τα οποία η φορολογητέα αξία δεν προσδιορίζεται με βάση τη λιανική τιμή πώλησης προ φόρων, το κόστος διασκευής του οχήματος προστίθεται στα κατά περίπτωση οριζόμενα στις διατάξεις του ν. 2960/2001.
Όπως τροποποιήθηκε με την Παρ.2 Άρθρο 117 ΝΟΜΟΣ 4537/2018 και ισχύει από 16/5/2018
Δες την εξέλιξη της παραγράφου
3. Προκειμένης της παραγωγής αυτοκινήτων από τα αναφερόμενα στην παράγραφο 1 φυσικά ή νομικά πρόσωπα υποβάλλεται, πριν από την έναρξη οποιασδήποτε εργασίας, αίτηση στην αρμόδια τελωνειακή αρχή για τη χορήγηση σχετικής εγκριτικής άδειας.
Η εγκριτική άδεια περιλαμβάνει: τα στοιχεία του παραγωγού ή και του ιδιοκτήτου, αν δεν συμπίπτει με τον παραγωγό, τις εργασίες παραγωγής και το χώρο που θα πραγματοποιηθούν, το είδος του αυτοκινήτου που θα παραχθεί, καθώς και το χρονικό διάστημα πραγματοποίησης των εργασιών.
4. Για τα αυτοκίνητα, τα οποία κατά την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού βρίσκονται στο στάδιο παραγωγής ή έχουν παραχθεί, υποβάλλεται το αργότερο εντός μηνός σχετική δήλωση στην αρμόδια τελωνειακή αρχή για την σύμφωνα με τις διατάξεις της παραπάνω παραγράφου 3 και του άρθρου 6, χορήγηση της εγκριτικής άδειας και καταβολή του οφειλόμενου ειδικού φόρου κατανάλωσης.
5. Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου εφαρμόζονται, ανεξάρτητα αν τα παραγόμενα αυτοκίνητα προέρχονται από οχήματα που είχαν ταξινομηθεί και τεθεί σε κυκλοφορία πριν τη διασκευή τους σε επιβατικά ή φορτηγά αυτοκίνητα.
6. Με κοινές αποφάσεις των υπουργών Οικονομικών, Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων και Μεταφορών και Επικοινωνιών, καθορίζονται οι διαδικασίες και τα απαραίτητα δικαιολογητικά για το χαρακτηρισμό των αυτοκινήτων του άρθρου αυτού ως αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου. Ο έλεγχος της κανονικότητος των αναγραφομένων τιμών επι των τιμοκαταλόγων των φορτηγών αυτοκινήτων και των λοιπών δικαιολογητικών στοιχείων, καθώς και ο προσδιορισμός της φορολογητέας αξίας των εγχωρίως παραγομένων, υπάγεται στην αρμοδιότητα της Επιτροπής της παραγράφου 3 του άρθρου 7 του παρόντος.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄
Βεβαίωση και είσπραξη του ειδικού φόρου κατανάλωσης Πιστοποιητικά τελωνισμού.
Άρθρο 6
Βεβαίωση και είσπραξη του ειδικού φόρου κατανάλωσης
1. Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης των αυτοκινήτων, που ρυθμίζονται με τις διατάξεις των Κεφαλαίων Α ` και Β`, βεβαιώνεται και εισπράττεται από τις τελωνειακές αρχές εφαρμοζομένων αναλόγως, κατά τον τελωνισμό τους, των διατάξεων που ισχύουν για τις αντίστοιχες φορολογίες εισαγωγής. Από τις ίδιες αρχές βεβαιώνεται και εισπράττεται, επίσης, οποιαδήποτε άλλη φορολογία που προβλέπεται, από τις διατάξεις που ισχύουν, κάθε φορά, για τα αυτοκίνητα αυτά.
2. Για τα αυτοκίνητα του κεφαλαίου Β`, ο οφειλόμενος ειδικός φόρος κατανάλωσης εισπράττεται πριν τη θέση του αυτοκινήτου σε κυκλοφορία, μειούμενος κατά το ποσό των φορολογικών επιβαρύνσεων που έχουν καταβληθεί για τις πρώτες ύλες που έχουν χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή του αυτοκινήτου, εφόσον αποδεικνύεται με παραστατικά εισαγωγής ή τιμολόγια αγοράς, τόσο οι επιβαρύνσεις που καταβλήθηκαν, όσο και οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιήθηκαν.
Μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης δεν παρέχεται στις περιπτώσεις διασκευής που προέρχεται από επιβατικό ή μικτής μεταφοράς αυτοκίνητο.
Άρθρο 7
Πιστοποιητικά τελωνισμού.
1. Για τα αυτοκίνητα που υπάγονται στις ρυθμίσεις των κεφαλαίων Α` και Β` εκδίδεται, από τις αρμόδιες τελωνειακές αρχές, πιστοποιητικό τελωνισμού σύμφωνα με τις αντίστοιχες διατάξεις που ισχύουν για τα αυτοκίνητα που εισάγονται από το εξωτερικό.
Στην περίπτωση που το αυτοκίνητο προέρχεται από διασκευή οχήματος, για το οποίο έχει χορηγηθεί άδεια κυκλοφορίας, στο πιστοποιητικό γίνεται μνεία και της άδειας αυτής.
2. Ταξινόμηση αυτοκινήτου, για τη λήψη άδειας κυκλοφορίας, με χαρακτηριστικά διάφορα από εκείνα που αναφέρονται στο πιστοποιητικό τελωνισμού, δεν επιτρέπεται χωρίς την προηγούμενη καταβολή τυχόν οφειλόμενης διαφοράς φόρου ή την προσκόμιση βεβαίωσης της τελωνειακής αρχής για μη οφειλή τέτοιας διαφοράς.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ΄
Μεταβατικές και άλλες διατάξεις.
Άρθρο 8
Μεταβατικές διατάξεις.
1. Οι διατάξεις του Κεφαλαίου Α ` εφαρμόζονται μετά 15 μέρες από την έκδοση της απόφασης της παραγράφου 1 του άρθρου 2, με την οποία τίθενται οι χώροι λειτουργίας της κάθε αυτοκινητοβιομηχανίας στο καθεστώς της ειδικής τελωνειακής επίβλεψης.
2. Τα αυτοκίνητα των αυτοκινητοβιομηχανιών, που βρίσκονται, κατά το χρόνο της θέσης τους στο καθεστώς της ειδικής τελωνειακής επίβλεψης, εκτός των χώρων λειτουργίας τους, διέπονται από τις μέχρι το χρόνο αυτό σχετικές διατάξεις.
Άρθρο 9
Οι διατάξεις περί τελωνειακών παραβάσεων του ν. 2960/2001 (Α` 265) εφαρμόζονται και για παραβάσεις του παρόντος νόμου.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο τρίτο υποπαρ.Δ.5 περ.4 Ν.4254/2014,ΦΕΚ Α 85/7.4.2014.
Άρθρο 10
Ειδικές ρυθμίσεις.
1. Η φορολογητέα αξία, που διαμορφώνεται σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 1 του ν. 363/1976(ΦΕΚ 152/Α`), όπως ισχύει, δεν μπορεί να είναι μικρότερη της πράγματι πληρωθείσας ή πληρωτέας τιμής (τιμής αγοράς) συνοπολογιζομένων των ναύλων και ασφαλίστρων μέχρι του πρώτου τόπου προορισμού στο εσωτερικό της Χώρας κατά το μέρος που δεν έχουν συμπεριληφθεί στην παραπάνω τιμή.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 4 παρ. 3 του Ν. 1798/1988 (Α` 166).
2. Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης που προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 1 του ν. 363/1976, προκειμένου για μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, δεν μπορεί να είναι μικρότερος από το ποσό που προκύπτει με συντελεστή φόρου 100 ανά κυβικό εκατοστό του κυλινδρισμού του κινητήρα τους.
3. Από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης των παραγράφων 1 του άρθρου 1 του ν. 363/1976 και των άρθρων 4 και 5 του παρόντος νόμου απαλλάσσονται, με όρους και διατυπώσεις που ορίζονται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, τα αυτοκίνητα που είναι κατάλληλα και προορίζονται να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά σε αυτοκινητιστικούς αγώνες.
Σημ.: Οι απαλλαγές από τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης και άλλες κατηγορίες φόρων και τελών που προβλέπονται από την ανωτέρω παράγραφο 3 καταργήθηκαν από την παρ. 10 του άρθρου 6 του Ν. 2459/1997 (ΦΕΚ Α`17). Έναρξη ισχύος από 1ης Ιανουαρίου 1997, με εξαίρεση για τα είδη και οχήματα, για τα οποία είχαν κατατεθεί παραστατικά τελωνισμού μέχρι 31.12.1996 και συνέτρεχαν κατά την ημερομηνία κατάθεσής τους οι προβλεπόμενες κατά περίπτωση όροι και προϋποθέσεις για τη χορήγηση της απαλλαγής.
Άρθρο 11
Καταργούμενες διατάξεις.
1. Με την επιφύλαξη των διατάξεων της παραγράφου 2 του άρθρου 8, από την έναρξη εφαρμογής του παρόντος νόμου καταργούνται οι ακόλουθες διατάξεις: Του άρθρου 2 του ν. 363/1976 και του άρθρου 5 του ν. 1223/1981, με εξαίρεση τις παραγράφους 3 και 2 αντίστοιχα, καθόσον αφορά τα ποσοστά που αναφέρονται σ` αυτές.
Του άρθρου 16 του ν. 827/1978 (ΦΕΚ Α` 194). Των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 17 του ν. 1382/1983 (ΦΕΚ Α` 105).
2. Διατάξεις άλλων νόμων που ρυθμίζουν αντικείμενα που περιλαμβάνονται στις ρυθμίσεις του νόμου αυτού θεωρούνται καταργούμενες ή ανάλογα τροποποιούμενες.
Άρθρο 12
Κυρώνεται και έχει ισχύ νόμου από 1.1.1985 η αριθ. 143029/1242/ 18.12.1984 απόφαση των Υπουργών Προεδρίας της Κυβέρνησης και Οικονομικών (ΦΕΚ 907/31.12.1984 τεύχος Β`) η οποία έχει ως εξής :
“ΘΕΜΑ: Διαδικασία εφαρμογής διατάξεων άρθρων 34 και 35 του ν. 1489/1984.
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
`Εχοντος υπόψη:
1. Τις διατάξεις του ν. 400/1976 “περί Υπουργικού Συμβουλίου και Υπουργείων”.
2. Τις διατάξεις του άρθρου 34 του ν. 1489/1984 “τροποποίηση και συμπλήρωση της κείμενης συνταξιοδοτικής νομοθεσίας”.
3. Την αριθ. Υ. 79/21.6.1984 απόφαση του πρωθυπουργού “Ανάθεση αρμοδιοτήτων στον Υπουργό Αναπληρωτή Οικονομικών Δημ. Τσοβόλα (ΦΕΚ413/1984 τ.Β`).
4. Την ανάγκη ρύθμισης ορισμένων θεμάτων που προκύπτουν από την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 34 του ν. 1489/1984 αποφασίζουμε:
1. Ορίζουμε όπως οι προβλεπόμενες από το άρθρο 34 του ν. 1489/ 1984 “τροποποίηση και συμπλήρωση της κείμενης συνταξιοδοτικής νομοθεσίας” αρμοδιότητες των Υπηρεσιών Εντελλομένων Εξόδων για άσκηση προληπτικού ελέγχου στις δαπάνες του Δημοσίου και τα Επιτροπικά εντάλματα ασκούνται, προκειμένου για το Υπουργείο Εθνικής `Άμυνας, από τα Ειδικά Λογιστήρια που λειτουργούν στα Αρχηγεία Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας.
2. Με τις αποφάσεις της παραγράφου 6 του ανωτέρω άρθρου και νόμου καθορίζεται το αρμόδιο κατά περίπτωση όργανο στο οποίο απευθύνεται ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Εντελλομένων Εξόδων ή του Ειδικού Λογιστηρίου ή προσφεύγει εκείνος που έχει έννομο συμφέρον κατά των πράξεων των παραπάνω Υπηρεσιών, σύμφωνα με τις παραγράφους 1 και 3 του ίδιου άρθρου.
3. Τα χρηματικά εντάλματα πληρωμής μισθοδοσίας του προσωπικού του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης εξαιρούνται του προληπτικού ελέγχου.
Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και να κυρωθεί με νόμο.
Αθήνα, 18 Δεκεμβρίου 1984
Οι Υπουργοί
Προεδρίας της Κυβ/σης Αναπλ. Υπουργ. Οικ/κών
ΑΠ. ΜΖΑΡΗΣ ΔΗΜ. ΤΣΟΒΟΛΑΣ”
Άρθρο 13
Ποσοστά προμήθειας.
Σημ.: όπως το άρθρο 13 καταργήθηκε διά του άρθρου 19 παρ. 1 εδ. α` του Ν. 2093/1992 (Α` 181).
Άρθρο 14
Μεταφορά αρμοδιοτήτων.
Με κοινές αποφάσεις των Υπουργών Οικονομικών και Γεωργίας μπορούν να μεταφέρονται σε υπηρεσίες του Υπουργείου Γεωργίας αρμοδιότητες που μέχρι την έκδοση των αποφάσεων αυτών ασκούνται, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις της καπνικής νομοθεσίας, από υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών και αφορούν σε θέματα καλλιέργειας – παραγωγής καπνού, ελέγχου καλλιέργειας καπνού και ελέγχου αποθηκών καπνού παραγωγών.
Άρθρο 15
1. Στο ΙΚΑ συνιστάται δεύτερη (2η) θέση υποδιοικητή και στον ΟΓΑ θέση υποδιοικητή, στις οποίες διορίζονται με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και με τριετή θητεία πρόσωπα που έχουν διοικητική πείρα και ειδική κατάρτιση σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης.
Οι πιο πάνω υποδιοικητές:
α) Αναλαμβάνουν καθήκοντα μετά την ορκωμοσία τους, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 59 του π.δ. 611/1977 ενώπιον του Υπουργού Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
β) Μετέχουν, όταν κρίνεται αναγκαίο, χωρίς ψήφο, στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. και στα λοιπά συλλογικά όργανα του IKA και ΟΓΑ, που προεδρεύει ο διοικητής τους αντίστοιχα.
2. Με αποφάσεις των διοικητών του ΙΚΑ και του ΟΓΑ κατανέμονται μεταξύ των δύο υποδιοικητών προκειμένου για το ΙΚΑ και του υποδιοικητή για τον ΟΓΑ οι αρμοδιότητες που ασκούνται από αυτούς, επίσης με τις ίδιες αποφάσεις καθορίζεται και η αναπλήρωση του διοικητή του ΙΚΑ και ΟΓΑ από τους υποδιοικητές.
3. Με απόφαση των Υπουργών Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Οικονομικών καθορίζονται οι μηνιαίες αποδοχές των υποδιοικητών, που δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερες από τα 9/10 των μηνιαίων αποδοχών και γενικά των κάθε φύσης απολαβών του διοικητή του ΙΚΑ και του ΟΓΑ αντίστοιχα.
Άρθρο 16
Έναρξη εφαρμογής.
Οι διατάξεις του παρόντος νόμου αρχίζουν από 5 Σεπτεμβρίου 1985, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στις επιμέρους διατάξεις.
Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως νόμου του Κράτους.
Αθήνα, 19 Νοεμβρίου 1985
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΝΤ. ΣΑΡΤΖΕΤΑΚΗΣ