Νόμος 1597 ΦΕΚ Α΄68/21.5.1986
Προστασία και ανάπτυξη της κινηματογραφικής τέχνης, ενίσχυση της ελληνικής κινηματογραφίας και άλλες διατάξεις
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ
Ορισμοί.
Άρθρο 1
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 50 περ.α Ν.3905/2010,ΦΕΚ Α 219/23.12.2010.
1. Η προστασία της κινηματογραφικής τέχνης αποτελεί υποχρέωση του Κράτους που μεριμνά για την ανάπτυξή της.
2. Το Κράτος οφείλει να παίρνει τα αναγκαία μέτρα για την ηθική και υλική ενίσχυση της παραγωγής, της διανομής και της προώθησης των ελληνικών κινηματογραφικών ταινιών και για τη βελτίωση της κινηματογραφικής παιδείας του λαού.
3. Ο Υπουργός Πολιτισμού έχει τη γενική αρμοδιότητα και εποπτεία για όσα θέματα αναφέρονται στις υποχρεώσεις του Κράτους, που ορίζονται στο νόμο αυτόν.
4. Με προεδρικά διατάγματα, που εκδίδονται με πρόταση του Υπουργού Πολιτισμού και των κατά περίπτωση αρμόδιων υπουργών, μεταβιβάζονται στο Υπουργείο Πολιτισμού αρμοδιότητες άλλων υπουργείων για θέματα κινηματογράφου. Με όμοιο προεδρικό διάταγμα συνιστάται διυπουργική επιτροπή αποτελούμενη από τον προϊστάμενο της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού και από τους προϊσταμένους υπηρεσιών άλλων υπουργείων, που ασχολούνται άμεσα ή έμμεσα με θέματα κινηματογράφου και οι αρμοδιότητές τους δεν υπάγονται στο Υπουργείο Πολιτισμού. Η γνώμη της διυπουργικής επιτροπής είναι αναγκαία για την έκδοση οποιασδήποτε σχετικής απόφασης από τα άλλα υπουργεία εκτός του Υπουργείου Πολιτισμού. Το προεδρικό διάταγμα που συνιστά αυτή την επιτροπή ορίζει τη σύνθεση, τη διαδικασία λειτουργίας της και κάθε απαραίτητη λεπτομέρεια.
5. Το προβλεπόμενο από τις ισχύουσες διατάξεις Γνωμοδοτικό Συμβούλιο Κινηματογραφίας γνωμοδοτεί ή αποφασίζει και για όσα θέματα ορίζει ο νόμος.
Άρθρο 2
Σημ.: όπως το άρθρο 3 Καταργήθηκε με την παρ.1 του άρθρου 72 του Ν.2121/1993 (ΦΕΚ Α 25)
1. Η κινηματογραφική τέχνη είναι ελεύθερη σύμφωνα με τους ορισμούς του Συντάγματος. Η λογοκρισία και κάθε άλλο προληπτικό μέτρο απαγορεύεται.
2. Συνιστάται επιτροπή νεότητας σύμφωνα με όσα ορίζονται στις διατάξεις του άρθρου 36 του νόμου αυτού. Η σύσταση και η λειτουργία αυτής της επιτροπής σκοπεύει να συμβάλλει στην ανάπτυξη της προσωπικότητας των νέων ως ελεύθερων και υπεύθυνων πολιτών χωρίς να θίγεται η ελευθερία έκφρασης και διάδοσης των κινηματογραφικών έργων.
3. Η κατάσχεση κινηματογραφικών ταινιών μετά την προβολή τους επιτρέπεται μόνο στις περιπτώσεις και υπό τις προϋποθέσεις που ορίζονται στο Σύνταγμα για την κατάσχεση εφημερίδων και άλλων εντύπων.
Άρθρο 3
Άρθρο 4
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 50 περ.α Ν.3905/2010,ΦΕΚ Α 219/23.12.2010.
1. Κινηματογραφικό έργο είναι εκείνο, που αποτυπώνεται σε υλικό φορέα εικόνας ή εικόνας και ήχου και προορίζεται για κινηματογραφική ή τηλεοπτική ή οποιαδήποτε άλλη οπτικοακουστική μετάδοση, όποιο και αν είναι το περιεχόμενο και η διάρκειά του και όποιες και αν είναι οι μέθοδοι, τα μέσα και τα υλικά, που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή, την αναπαραγωγή ή την προβολή του, είτε είναι ήδη γνωστά είτε θα εφευρεθούν στο μέλλον.
2. Κινηματογραφική ταινία είναι κάθε αντίτυπο ενός ολοκληρωμένου κινηματογραφικού έργου, που είναι όμοιο με το πρωτότυπο και προορίζεται για δημόσια ή ιδιωτική προβολή. Σε κάθε αντίτυπο διατηρούνται όλα τα δικαιώματα, σχετικά με την οικονομική εκμετάλλευσή του.
3. Κινηματογραφική ταινία μεγάλου μήκους είναι η ταινία των 35 χιλιοστομέτρων, που έχει μήκος ίσο ή μεγαλύτερο από 1.600 μέτρα, είτε έχει επινοημένο μύθο είτε είναι ταινία τεκμηρίωσης (ντοκιμαντέρ).
4. Κινηματογραφική ταινία μικρού μήκους είναι η ταινία των 35 χιλιοστομέτρων, που έχει μήκος μικρότερο από 1600 μέτρα, είτε έχει επινοημένο μύθο είτε είναι ταινία τεκμηρίωσης (ντοκιμαντέρ).
5. Κινηματογραφική ταινία επικαίρων είναι η ταινία των 35 χιλιοστομέτρων, που έχει μήκος ίσο ή μεγαλύτερο από 200 μέτρα και σκοπεύει να προβάλει πρόσφατα θέματα, γεγονότα και ειδήσεις.
6. Η διάκριση κινηματογραφικών ταινιών άλλου σχήματος σύμφωνα με τις προηγούμενες παραγράφους βασίζεται στην αντιστοιχία της διάρκειας προβολής τους με τη διάρκεια προβολής ταινιών μεγάλου ή μικρού μήκους ή επικαίρων.
Άρθρο 5
Σημ.: όπως το άρθρο 5 τροποποιήθηκε με την παρ.16 άρθρ.80 Ν.3057/2002,ΦΕΚ Α 239/10.10.2002 και ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 50 περ.α Ν.3905/2010,ΦΕΚ Α 219/23.12.2010.
1. Για το χαρακτηρισμό ταινίας μυθοπλασίας μεγάλου ή μικρού μήκους ως ελληνικής και τη χορήγηση πιστοποιητικού ελληνικής ιθαγένειας απαιτείται να συντρέχουν σωρευτικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
α) οι διάλογοι της ταινίας στην πρωτότυπη εκδοχή της να είναι κατά ποσοστό τουλάχιστον 51 % στην ελληνική γλώσσα, και
β) η ταινία να συγκεντρώνει συνολικά τουλάχιστον 51 μόρια, σύμφωνα με τα κριτήρια και τη μοριοδότηση της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου.
2. Τα κριτήρια που εκτιμώνται σύμφωνα με την παράγραφο 1β του παρόντος άρθρου και η αντίστοιχη μοριοδότηση καθορίζονται ως ακολούθως:
Α) 16 μόρια, εάν ο παραγωγός -φυσικό πρόσωπο της ταινίας είναι Έλληνας και σε περίπτωση που ο παραγωγός είναι νομικό πρόσωπο, η καταστατική του έδρα βρίσκεται στην Ελλάδα και ο νόμιμος εκπρόσωπος αυτού είναι Έλληνας με κατοικία στην Ελλάδα.
Β) 16 μόρια, εάν ο σκηνοθέτης της ταινίας είναι Έλληνας.
Γ) 14 μόρια, εάν ο σεναριογράφος του πρωτότυπου σεναρίου της ταινίας είναι Έλληνας.
Δ) Εάν το σενάριο της ταινίας αποτελεί διασκευή λογοτεχνικού έργου, 2 μόρια, εάν ο συγγραφέας του έργου είναι Έλληνας και ή 12 μόρια, εάν και ο σεναριογράφος του σεναρίου που βασίστηκε στο λογοτεχνικό έργο είναι Έλληνας.
Ε) 4 μόρια, εάν η μουσική επένδυση της ταινίας συνίσταται αποκλειστικώς σε πρωτότυπη μουσική που είναι έργο `Έλληνα μουσικοσυνθέτη.
ΣΤ) 2 μόρια, εάν στην ταινία έχει χρησιμοποιηθεί ως μουσική επένδυση έργο `Έλληνα συνθέτη και 3 μόρια, εάν στη μουσική επένδυση της ταινίας περιλαμβάνονται συνθέσεις που άλλες πληρούν τις προϋποθέσεις του παρόντος και άλλες του προηγούμενου (Ε) κριτηρίου.
Ζ) 8 μόρια, εάν οι ηθοποιοί που εμφανίζονται στους πρώτους ρόλους της ταινίας είναι `Έλληνες.
Η) 4 μόρια, εάν οι ηθοποιοί που εμφανίζονται στους δεύτερους ρόλους της ταινίας είναι `Έλληνες.
Θ) 4 μόρια, εάν ο διευθυντής φωτογραφίας της ταινίας είναι `Έλληνας.
Ι) 2 μόρια, εάν ο σκηνογράφος της ταινίας είναι `Έλληνας.
ΙΑ) 2 μόρια, εάν ο ενδυματολόγος της ταινίας είναι `Έλληνας.
ΙΒ) 5 μόρια, εάν το σύνολο του τεχνικού προσωπικού που εργάστηκε στην ταινία είναι `Έλληνες.
ΙΓ) 2 μόρια, εάν ο τεχνικός εξοπλισμός που χρησιμοποιείται για το γύρισμα της ταινίας ανήκει σε `Έλληνα ή σε νομικό πρόσωπο του οποίου η καταστατική έδρα βρίσκεται στην Ελλάδα και ο νόμιμος εκπρόσωπος αυτού είναι `Έλληνας με κατοικία στην Ελλάδα.
ΙΔ) 4 μόρια, εάν ο μοντέρ της ταινίας είναι `Έλληνας.
ΙΕ) 3 μόρια, εάν ο ηχολήπτη ς της ταινίας είναι `Έλληνας.
ΙΣΤ) 3 μόρια, εάν τα εργαστήρια όπου έγινε η επεξεργασία εικόνας της ταινίας βρίσκονται στην Ελλάδα.
ΙΖ) 2 μόρια, εάν τα εργαστήρια όπου έγινε η επεξεργασία του ήχου της ταινίας βρίσκονται στην Ελλάδα.
ΙΗ) 2 μόρια, εάν η μεταπαραγωγική διαδικασία της ταινίας ολοκληρώνεται στην Ελλάδα.
ΙΘ) 9 μόρια, εάν η ταινία έχει γυριστεί εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα. Σε περίπτωση που τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν κατά ορισμένο μόνο ποσοστό στην Ελλάδα, τα μόρια προσδιορίζονται με βάση το ποσοστό αυτό εφαρμοζόμενο επί του συνόλου των 9 μορίων.
3. Για το χαρακτηρισμό ταινίας τεκμηρίωσης (ντοκιμαντέρ) μεγάλου ή μικρού μήκους ως ελληνικής και τη χορήγηση πιστοποιητικού ελληνικής ιθαγένειας απαιτείται να συντρέχουν σωρευτικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
α) η γλώσσα όλων των σχολίων, των κειμένων και της αφηγήσεις της ταινίας, στην πρωτότυπη εκδοχή της, να είναι στην ελληνική γλώσσα κατά ποσοστό τουλάχιστον 51%, και
β) η ταινία να συγκεντρώνει συνολικά τουλάχιστον 51 μόρια, σύμφωνα με τα κριτήρια και τη μοριοδότηση της παραγράφου 4 του παρόντος άρθρου. Κατ` εξαίρεση, εφόσον η ταινία δεν περιλαμβάνει σχόλια ή και κείμενα ή και αφήγηση, για το χαρακτηρισμό της ταινίας λαμβάνεται υπόψη μόνο η προϋπόθεση του εδαφίου β` της παρούσας παραγράφου.
4. Τα κριτήρια και η μοριοδότηση που προβλέπονται στην παράγραφο 2 του παρόντος άρθρου για τις ταινίες μυθοπλασίας ισχύουν και για τις ταινίες τεκμηρίωσης με εξαίρεση τα κριτήρια (η, (Θ) και (ΙΘ) και τα αντίστοιχα μόρια, τα οποία καθορίζονται και ισχύουν αποκλειστικά για τις ταινίες τεκμηρίωσης ως εξής:
Γ.Γ. 8 μόρια, εάν ο σεναριογράφος της ταινίας είναι `Έλληνας και ή 6 μόρια, εάν υπάρχει επιστημονικός ή άλλος ειδικός σύμβουλος `Έλληνας. Σε περίπτωση που στους συντελεστές της ταινίας δεν συμπεριλαμβάνεται ειδικός σύμβουλος, αλλά μόνο σεναριογράφος και είναι `Έλληνας, 14 μόρια.
Θ.Θ. 1 Ο μόρια, εάν ο διευθυντής φωτογραφίας είναι `Έλληνας,
Ι.Θ.Θ. 3 μόρια, εάν η ταινία έχει γυριστεί εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα. Σε περίπτωση που τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν κατά ορισμένο μόνο ποσοστό στην Ελλάδα, τα μόρια προσδιορίζονται με βάση το ποσοστό αυτό εφαρμοζόμενο επί του συνόλου των 3 μορίων.
5. Για το χαρακτηρισμό ταινίας κινουμένου σχεδίου ως ελληνικής και τη χορήγηση πιστοποιητικού ελληνικότητας ισχύουν όσα ορίζονται στην παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου.
6. Τα κριτήρια και η μοριοδότηση που προβλέπονται στην παράγραφο 2 του παρόντος άρθρου για τις ταινίες μυθοπλασίας ισχύουν και για τις ταινίες κινουμένων σχεδίων, με εξαίρεση τα κριτήρια (Ζ), (Η), (Θ), (Ι), (ΙΑ) και (ΙΘ) και τα αντίστοιχα μόρια. Αντί αυτών εφαρμόζονται τα ακόλουθα κριτήρια και μόρια, που ισχύουν αποκλειστικά για τις ταινίες κινουμένων σχεδίων:
Ζ.Ζ.Ζ. 4 μόρια, εάν οι φωνές των πρώτων ρόλων της ταινίας αποδίδονται από `Έλληνες ηθοποιούς.
Η.Η.Η. 2 μόρια εάν ο δημιουργός -εμψυχωτής (animator) είναι `Έλληνας,
Θ.Θ.Θ. 6 μόρια, εάν ο καλλιτεχνικός διευθυντής (art director) είναι `Έλληνας
Ι.Ι.Ι. 5 μόρια, εάν ο δημιουργός -σκηνοθέτης (Iay out supervisor) είναι `Έλληνας,
Ι. Θ. Θ. 9 μόρια, εάν η ταινία έχει παραχθεί εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα. Σε περίπτωση που η ταινία παρήχθη κατά ορισμένο μόνο ποσοστό στην Ελλάδα, τα μόρια προσδιορίζονται με βάση το ποσοστό αυτό εφαρμοζόμενο επί του συνόλου των 9 μορίων.
7. Για την εφαρμογή των κριτηρίων των προηγούμενων παραγράφων στις περιπτώσεις κατά τις οποίες υπάρχουν περισσότεροι συντελεστές για κάθε κριτήριο, από τους οποίους δεν είναι όλοι `Έλληνες, τα αντιστοιχούντα στο κριτήριο μόρια διαιρούνται με τον αριθμό των συντελεστών και απονέμονται αναλόγως του αριθμού των συμμετεχόντων Ελλήνων.
8. Για την εφαρμογή των κριτηρίων των προηγούμενων παραγράφων οι πολίτες της Ευρωπαϊκής `Ένωσης και οι Κύπριοι πολίτες εξομοιώνονται με τους `Έλληνες πολίτες.
9. Σε περίπτωση διεθνούς συμπαραγωγής με συμμετοχή `Έλληνα παραγωγού, ο χαρακτηρισμός της ταινίας ως ελληνικής ή μη καθορίζεται από τις ισχύουσες διεθνείς συμφωνίες.
10. Με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού καθορίζονται η διαδικασία και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την έκδοση του πιστοποιητικού ελληνικής ιθαγένειας, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου.
Άρθρο 6
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 50 περ.α Ν.3905/2010,ΦΕΚ Α 219/23.12.2010.
1. Το Ελάχιστο όριο τεχνικού προσωπικού για την παραγωγή κινηματογραφικής ταινίας μεγάλου μήκους με επινοημένο μύθο είναι δεκατρία μέλη όταν η ταινία γυρίζεται σε 35ΜΜ και ένδεκα μέλη όταν η ταινία γυρίζεται σε 16ΜΜ. Οι ειδικότητες των μελών καθορίζονται από τον παραγωγό ή το διευθυντή παραγωγής, το σκηνοθέτη και το διευθυντή φωτογραφίας ανάλογα με τις ανάγκες της ταινίας.
2. Οι τεχνικοί πρέπει να διαθέτουν τα απαιτούμενα από το νόμο προσόντα για την άσκηση του επαγγέλματος στην ειδικότητά τους. Η προϋπόθεση αυτή ισχύει για κάθε τεχνικό που απασχολείται στην παραγωγή και πέρα από το παραπάνω ελάχιστο όριο.
3. Με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, έπειτα από σύμφωνη γνώμη του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Κινηματογραφίας μπορεί να εξαιρεθούν από τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου αυτού ταινίες με πειραματικό χαρακτήρα και ιδιάζουσες ανάγκες παραγωγής.
4. Δεν επιστρέφεται στον παραγωγό, κατά τις διατάξεις του επόμενου άρθρου, ο φόρος από ταινία που γυρίστηκε χωρίς να συντρέχουν οι προϋποθέσεις των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου αυτού. Η σχετική πιστοποίηση γίνεται από το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο Κινηματογραφίας.
5. Η σχέση των τεχνικών κινηματογράφου και τηλεόρασης με τις αντίστοιχες επιχειρήσεις παραγωγής είναι σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου με όλες τις συνέπειες που απορρέουν από τον χαρακτηρισμό αυτόν.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ
Ενίσχυση ελληνικής κινηματογραφίας.
Άρθρο 7
Σημ.: σύμφωνα με την παρ.2 του άρθρου 50 του ν. 3905/2010 το άρθρο 7 του ν. 1597/1986 καταργείται την 1.10.2011.
1. Ποσό ίσο με το 50% του φόρου δημόσιων θεαμάτων, που εισπράττεται κάθε χρόνο από την προβολή κινηματογραφικών ταινιών, διατίθεται για την ανάπτυξη της κινηματογραφικής τέχνης, την ενίσχυση της ελληνικής κινηματογραφίας καθώς και για τη μελέτη και την άσκηση της πολιτιστικής πολιτικής στον τομέα του κινηματογράφου. Με κοινές αποφάσεις των Υπουργών Οικονομικών και Πολιτισμού μπορεί να διατεθεί σταδιακά και μέσα σε τρία χρόνια από τη δημοσίευση του παρόντος και άλλο ποσοστό μέχρι το 100% του παραπάνω φόρου, αφαιρουμένων των εξόδων είσπραξης, για τον ίδιο σκοπό.
2. Το ποσό του φόρου αυτού εγγράφεται σε ειδικό άρθρο του προϋπολογισμού εσόδων του Κράτους. Ισόποση πίστωση εγγράφεται σε ειδικό άρθρο του προϋπολογισμού εξόδων του Υπουργείου Πολιτισμού.
3. Από την παραπάνω πίστωση καταβάλλεται κάθε χρόνο στον παραγωγό ελληνικής ταινίας μεγάλου μήκους το ισόποσο του φόρου, που εισπράχθηκε από την προβολή της ταινίας. Το ποσό αυτό συνυπολογίζεται με τα έσοδα από την εκμετάλλευση της ταινίας και όταν το σύνολο καλύψει, είτε στη διάρκεια του πρώτου είτε στα επόμενα χρόνια της προβολής της, τα βεβαιωμένα έξοδα παραγωγής της ταινίας, παύει η καταβολή του ποσού αυτού. Στον παραγωγό ελληνικής ταινίας μικρού μήκους καταβάλλεται υπό τους ίδιους όρους ποσό ίσο με το 10% του φόρου, που εισπράχθηκε από την προβολή της ταινίας ως μέρους προγράμματος.
4 “α. Κάθε χρόνο επιστρέφεται στις επιχειρήσεις χώρων προβολής ταινιών που προβάλλουν ελληνικές ταινίες ποσοστό του ειδικού φόρου που εισπράχθηκε από τα εισιτήρια που πραγματοποίησε η επιχείρηση στη διάρκεια του χρόνου, το ύψος του οποίου υπολογίζεται ανά οθόνη και αναλόγως του αριθμού και των εβδομάδων προβολής των ταινιών, σύμφωνα με τα παρακάτω εδάφια. Ως “επιχείρηση χώρων προβολής ταινιών” νοείται κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που έχει την εκμετάλλευση αίθουσας ή αιθουσών (χειμερινοί χώροι) ή υπαίθριου χώρου με μία ή περισσότερες οθόνες προβολής αντιστοίχως, οι οποίες βρίσκονται στον ίδιο τόπο και λειτουργούν υπό την επωνυμία ή και το σήμα της ίδιας επιχείρησης (“επιχείρηση”) . Ως “εβδομάδα προβολής” νοείται για τους χειμερινούς χώρους προβολής το σύνολο επτά συναπτών ημερών κατά τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο, Δεκέμβριο, Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο κάθε χρόνου και για τους υπαίθριους χώρους προβολής το σύνολο επτά συναπτών ή μη ημερών κατά τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο κάθε χρόνου. Θεωρούνται επίσης ως εβδομάδα προβολής για τους χειμερινούς χώρους προβολής το χρονικό διάστημα από 15 Δεκεμβρίου έως 15 Ιανουαρίου και το χρονικό διάστημα από τη Δευτέρα που προηγείται έως τη Δευτέρα που έπεται της Κυριακής του Πάσχα, εάν κατά τη διάρκειά τους προβάλλονται σε δύο κύριες βραδινές προβολές ελληνικές ταινίες και έχει προηγηθεί μέχρι 20ής ώρας προβολή ελληνικής ή ξένης παιδικής ταινίας.
β. Ως βάση υπολογισμού του αναλογούντος σε κάθε επιχείρηση ποσοστού του επιστρεφόμενου φόρου σύμφωνα με το παραπάνω εδάφιο α΄ ορίζονται τα εξής ποσοστά:
α.α. Για κάθε οθόνη χειμερινού χώρου προβολής το:
-30% για μια εβδομάδα προβολής ταινίας,
-40% για δύο εβδομάδες προβολής ταινίας,
-48% για τρεις εβδομάδες προβολής ταινίας,
-55% για τέσσερις εβδομάδες προβολής τουλάχιστον δύο ταινιών,
-60% για πέντε εβδομάδες προβολής τουλάχιστον δύο ταινιών,
-65% για έξι εβδομάδες προβολής τουλάχιστον δύο ταινιών,
-70% για επτά εβδομάδες προβολής τουλάχιστον τριών ταινιών,
-80% για οκτώ εβδομάδες προβολής τουλάχιστον τριών ταινιών.
β.β. Για κάθε οθόνη υπαίθριου χώρου προβολής το:
-30% για μια εβδομάδα προβολής ταινίας,
-45% για δύο εβδομάδες προβολής ταινίας,
-55% για τρεις εβδομάδες προβολής ταινίας,
-70% για τέσσερις εβδομάδες προβολής τουλάχιστον δύο ταινιών,
-80% για πέντε εβδομάδες προβολής δύο τουλάχιστον ταινιών.
γ.γ. Τ α αναλογούντα τελικώς σε κάθε επιχείρηση ποσά του επιστρεφόμενου φόρου, σύμφωνα με το παραπάνω εδάφιο α΄, διαμορφώνονται με βάση των παραπάνω υπό α.α. και β.β. ποσοστών αναλόγως του αριθμού των οθονών προβολής των οποίων την εκμετάλλευση έχει η επιχείρηση, ως εξής:
-επιχείρηση με μία έως δύο οθόνες δικαιούται ποσό που αντιστοιχεί στο 100% του υπό εδάφιο α.α. ή και β.β. ποσοστού ανά οθόνη,
-επιχείρηση με τρεις οθόνες δικαιούται ποσό που αντιστοιχεί στο 80% του υπό εδάφιο α.α. ή και β.β. ποσοστού ανά οθόνη,
-επιχείρηση με τέσσερις οθόνες δικαιούται ποσό που αντιστοιχεί στο 75% του υπό εδάφιο α.α. ή και β.β. ποσοστού ανά οθόνη,
-επιχείρηση με πέντε οθόνες δικαιούται ποσό που αντιστοιχεί στο 70% του υπό εδάφιο α.α. ή και β.β. ποσοστού ανά οθόνη,
-επιχείρηση με έξι οθόνες δικαιούται ποσό που αντιστοιχεί στο 65% του υπό εδάφιο α.α. ή και β.β. ποσοστού ανά οθόνη,
-επιχείρηση με επτά οθόνες δικαιούται ποσό που αντιστοιχεί στο 60% του υπό εδάφιο α.α. ή και β.β. ποσοστού ανά οθόνη,
-επιχείρηση με οκτώ οθόνες δικαιούται ποσό που αντιστοιχεί στο 55% του υπό εδάφιο α.α. ή και β.β. ποσοστού ανά οθόνη,
-επιχείρηση με εννέα οθόνες δικαιούται ποσό που αντιστοιχεί στο 50% του υπό εδάφιο α.α. ή και β.β. ποσοστού ανά οθόνη,
-επιχείρηση με δέκα οθόνες δικαιούται ποσό που αντιστοιχεί στο 46% του υπό εδάφιο α.α. ή και β.β. ποσοστού ανά οθόνη,
-επιχείρηση με έντεκα οθόνες δικαιούται ποσό που αντιστοιχεί στο 43% του υπό εδάφιο α.α. ή και β.β. ποσοστού ανά οθόνη,
-επιχείρηση με δώδεκα οθόνες και άνω δικαιούται ποσό που αντιστοιχεί στο 40% του υπό εδάφιο α.α. ή και β.β. ποσοστού ανά οθόνη. δ.δ. Προκειμένου να επιστραφεί το προβλεπόμενο στο προηγούμενο εδάφιο ποσό στις επιχειρήσεις χειμερινών χώρων προβολής, θα πρέπει η κάθε οθόνη να έχει συμπληρώσει κάθε χρόνο πλήρες δίωρο πρόγραμμα με ελληνική ταινία μικρού μήκους, η οποία θα συνοδεύει την προβολή των ελληνικών ταινιών μεγάλου μήκους και θα είναι διαφορετική για κάθε προβαλλόμενη ελληνική ταινία μεγάλου μήκους.”
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.8 άρθρ.4 Ν.2557/1997 αντικαταστάθηκε πάλι με την παρ.15 άρθρ.80
Ν.3057/2002,ΦΕΚ Α 239/10.10.2002.
γ. Τα ποσοστά του επιστρεφόμενου φόρου σύμφωνα με τις ως άνω περιπτώσεις α` και β` καταβάλλονται όταν η κάθε οθόνη πραγματοποίησε μέχρι 60.000 εισιτήρια.
Για τα εισιτήρια πάνω από 60.000 δεν καταβάλλεται οποιοδήποτε ποσό.
Σημ.: όπως η περ.γ΄ αντικαταστάθηκε με την παρ.15 β άρθρ.80 Ν.3057/2002,ΦΕΚ Α 239/10.10.2002.
δ. Ενισχύονται ειδικά τα γραφεία διανομής, τα οποία κάθε κινηματογραφική περίοδο και ειδικότερα από 1ης Οκτωβρίου μέχρι 30ής Απριλίου διανέμουν τρεις τουλάχιστον ταινίες ελληνικής παραγωγής, η καθεμία από τις οποίες προβάλλεται σε κινηματογράφους α` προβολής της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης τουλάχιστον για πέντε κινηματογραφικές εβδομάδες.
Στα γραφεία διανομής που εμπίπτουν στο προηγούμενο εδάφιο αποδίδεται το 50% του ειδικού φόρου από τα εισιτήρια που πραγματοποιούν οι ταινίες αυτές στην Ελλάδα και μέχρι του ποσοστού που αντιστοιχεί σε εκατό χιλιάδες (100.000) εισιτήρια ανά ταινία κατά μέγιστο.
Σημ.: όπως το εδάφιο δ` προστέθηκε με την παρ.9 άρθρ.4 Ν.2557/1997
ε. Η ισχύς των διατάξεων της παρούσας παραγράφου αρχίζει από την 1.1.2002.
Σημ.: όπως η περ.ε΄προστέθηκε με την παρ.15 γ άρθρ.80 Ν.3057/2002,ΦΕΚ Α 239/10.10.2002.
5. Τα ποσοστά που προβλέπονται στην παράγραφο 4 μπορούν να αναπροσαρμόζονται κάθε τρία χρόνια με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού”.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.3 άρθρ.29 Ν.1876/1990.
6. Με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού έπειτα από πρόταση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Κινηματογραφίας χάνουν το δικαίωμα στην είσπραξη των ποσών, που προβλέπονται στην παράγραφο 3 του άρθρου αυτού, οι παραγωγοί ελληνικών ταινιών εφόσον είναι καθαρά πορνογραφικές. Με όμοια απόφαση χάνουν το δικαίωμα στην είσπραξη των ποσών, που προβλέπονται στην παράγραφο 4 του άρθρου αυτού, οι επιχειρηματίες χώρων προβολής ταινιών που προβάλλουν συστηματικά ταινίες όπως αυτές ορίζονται στο προηγούμενο εδάφιο αυτής της παραγράφου, ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.15 δ άρθρ.80 Ν.3057/2002,ΦΕΚ Α 239/10.10.2002.
7. Όταν στις προηγούμενες παραγράφους αναφέρεται αίθουσα νοούνται και οι υπαίθριοι χώροι). 7 (8). Από την ίδια πίστωση και μετά την αφαίρεση των ποσών που καταβάλλονται σύμφωνα με τις προηγούμενες παραγράφους, ποσοστό 60% καταβάλλεται στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου για την επίτευξη των σκοπών του, ποσοστό 39% διατίθεται από το Υπουργείο Πολιτισμού με προορισμό τον αναφερόμενο στην παράγραφο 1 του άρθρου αυτού και το υπόλοιπο 1% διατίθεται στο Ταμείο Αρωγής Κινηματογραφιστών, από την ίδρυσή του.
8 .Οι όροι, η διαδικασία, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και κάθε λεπτομέρεια σχετική με την εφαρμογή του άρθρου αυτού, ρυθμίζονται με αποφάσεις του Υπουργού Πολιτισμού και όταν ρυθμίζονται οικονομικά θέματα και του Υπουργού Οικονομικών”. Σε περίπτωση ανειλικρίνειας των δικαιολογητικών, ανεξάρτητα από τις άλλες κυρώσεις και με την επιφύλαξη του άρθρου 38 παράγραφος 1 του νόμου αυτού, ο δικαιούχος χάνει το δικαίωμα στην είσπραξη των ποσών, που προβλέπονται στο άρθρο αυτό, για το χρόνο, στον οποίο αναφέρονται τα δικαιολογητικά καθώς και για τα επόμενα τρία χρόνια.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 60 παρ. 3 του Ν. 1731/1987 (Α` 161).
Άρθρο 8
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 50 περ.α Ν.3905/2010,ΦΕΚ Α 219/23.12.2010.
1. Με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, που εκδίδεται το Φεβρουάριο κάθε χρόνου, με τις προϋποθέσεις και κατά τη διαδικασία που ορίζονται στις επόμενες παραγράφους απονέμονται Χρηματικά βραβεία ποιότητας και διακρίσεις ποιότητας σε ελληνικές κινηματογραφικές ταινίες, που η παραγωγή τους έχει ολοκληρωθεί στη διάρκεια του προηγούμενου χρόνου.
2. Τα βραβεία ποιότητας είναι τρία για ταινίες μεγάλου μήκους και τρία για ταινίες μικρού μήκους. Το ποσό που χορηγείται σε κάθε βραβευόμενη ταινία μεγάλου μήκους καθορίζεται με την υπουργική απόφαση της προηγούμενης παραγράφου και διανέμεται κατά ποσοστό 60% στον παραγωγό και 40% στο σκηνοθέτη. Για τις ταινίες μικρού μήκους το ποσό είναι το 15% του βραβείου ταινίας μεγάλου μήκους και διανέμεται σε ίσα μέρη στον παραγωγό και στο σκηνοθέτη. Το βραβείο για ταινία τεκμηρίωσης (ντοκιμαντέρ) μεγάλου μήκους είναι ίσο με το ένα τρίτο του βραβείου ποιότητας ταινίας μεγάλου μήκους και διανέμεται σε ίσα μέρη στον παραγωγό και στο σκηνοθέτη.
3. Βραβεία ποιότητας απονέμονται και για τις καλύτερες επιτεύξεις στις επιμέρους δημιουργίες στους πιο κάτω τομείς και αντιστοιχούν στα εξής ποσοστά του ποσού βραβείου ταινίας μεγάλου μήκους:
– Ένα βραβείο σκηνοθεσίας πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη ύψους 25%.
– εάν βραβείο σεναρίου ύψους 25%.
– Τέσσερα βραβεία ερμηνείας. Δύο (ένα γυναικείο και ένα αντρικό) για ερμηνεία πρώτου ρόλου και δύο (ένα γυναικείο και ένα αντρικό) για ερμηνεία δεύτερου ρόλου. Για κάθε πρώτο ρόλο το ύφος είναι 20% και για κάθε δεύτερο 10%.
– Ένα βραβείο φωτογραφίας ύψους 15%.
– Ανά ένα βραβείο σκηνογραφίας, μουσικής, ήχου, μοντάζ και ενδυματολογίας, ύψους 12% το καθένα.
– εάν βραβείο μακιγιάζ και ένα τεχνικών επιτεύξεων ύψους 8% το καθένα.
4. Οι διακρίσεις ποιότητας είναι πέντε ως δέκα για ταινίες μεγάλου μήκους και πέντε ως δέκα για ταινίες μικρού μήκους και συνοδεύονται από χρηματικό ποσό ίσο με το ένα δεύτερο (1/2) του βραβείου ποιότητας ταινίας μεγάλου και μικρού μήκους αντίστοιχα, που διανέμεται μεταξύ παραγωγού και σκηνοθέτη κατά τον ίδιο λόγο με τα βραβεία ποιότητας. Οι διακρίσεις αυτές απονέμονται σε ταινίες που περιέχουν στοιχεία προσωπικής αναζήτησης και προωθούν την καλλιτεχνική κινηματογραφική έκφραση.
5. Η υπουργική απόφαση εκδίδεται ύστερα από πρόταση των μελών του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Κινηματογραφίας και της Κριτικής επιτροπής του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης που συνέρχονται ως τις 15 Ιανουαρίου κάθε χρόνου σε κοινή συνεδρίαση για το σκοπό αυτόν, στην οποία απαιτείται απαρτία των τριών τετάρτων του συνόλου των μελών. Η πρόταση διατυπώνεται έπειτα από μυστική ψηφοφορία, με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων και είναι υποχρεωτική για τον Υπουργό Πολιτισμού.
6. Όταν στην παραγωγή βραβευόμενης ταινίας μεγάλου ή μικρού μήκους μετέχει το Ε.Κ.Κ., το ποσοστό που αναλογεί σ` αυτό προσαυξάνει το ποσοστό του συμπαραγωγού.
7. Με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού ρυθμίζεται κάθε λεπτομέρεια της εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου αυτού.
Άρθρο 9
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 50 περ.α Ν.3905/2010,ΦΕΚ Α 219/23.12.2010.
1. α. Οι επιχειρήσεις επεξεργασίας κινηματογραφικών ταινιών υπάγονται στους όρους επιχορήγησης και επιδότησης επιτοκίου του ν. 1262/1982, που ισχύουν για τις μεταποιητικές επιχειρήσεις στην περιοχή Γ, για τις πραγματοποιούμενες σ` οποιαδήποτε περιοχή, συμπεριλαμβανομένης και της περιοχής Α, επενδύσεις τους, πλην εκείνων που πραγματοποιούνται στην περιοχή Δ, για τις οποίες ισχύουν οι όροι της περιοχής αυτής. β. Η προηγούμενη διάταξη εφαρμόζεται ανάλογα και για τις επιχειρήσεις παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών, με την προϋπόθεση ότι οι παραγόμενες κινηματογραφικές ταινίες προορίζονται για προβολή από κινηματογραφικές αίθουσες ή τηλεοπτικούς σταθμούς. γ. Με κοινές αποφάσεις των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Πολιτισμού μπορεί να ρυθμίζονται θέματα που έχουν σχέση με τις λεπτομέρειες και διαδικασίες εφαρμογής της παραγράφου αυτής.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 45 του Ν. 1731/ 1987 (Α` 161).
2. Με αποφάσεις του Υπουργού Πολιτισμού, που δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθορίζονται το αρμόδιο όργανο, τα δικαιολογητικά και η διαδικασία, που απαιτούνται για την αναγνώριση της επαγγελματικής ιδιότητας ορισμένου προσώπου ή επιχείρησης που ασχολούνται με την παραγωγή, επεξεργασία, διανομή ή προβολή κινηματογραφικών ταινιών, ώστε να έχουν την ευμενέστερη οικονομική, φορολογική, δασμολογική, πιστωτική και ανάλογου περιεχομένου μεταχείριση που ισχύει ή πρόκειται να ισχύσει.
Άρθρο 10
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 50 περ.α Ν.3905/2010,ΦΕΚ Α 219/23.12.2010.
1. Κατά την χορήγηση δανείων και οποιοσδήποτε μορφής πιστοδότησης, που παρέχεται από τράπεζες, για την παραγωγή ελληνικών κινηματογραφικών ταινιών ή για την ίδρυση ή λειτουργία εργαστηρίου παραγωγής και επεξεργασίας κινηματογραφικών ταινιών, καθώς και για τη δημιουργία νέων ή τη βελτίωση παλαιών κινηματογραφικών αιθουσών, το επιτόκιο δεν μπορεί να είναι ανώτερο από εκείνο, που ισχύει για τις βιοτεχνικές χρηματοδοτήσεις.
2. Για την εξασφάλιση των δανείων, που προβλέπει η προηγούμενη παράγραφος, επιτρέπεται η σύσταση του ειδικού κινηματογραφικού ενέχυρου πάνω στην ταινία ή το υλικό της παραγωγής της καθώς και στο δικαίωμα εκμετάλλευσής της και πάνω στα μηχανήματα παραγωγής. Το αντικείμενο του ενέχυρου, ο τρόπος παροχής της άδειας για τη σύσταση του, ο τύπος του ενεχυρόγραφου, η κατοχή του ενέχυρου και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια ρυθμίζονται με προεδρικό διάταγμα που θα εκδοθεί σε προθεσμία ενός έτους από τη δημοσίευση του νόμου αυτού ύστερα από πρόταση των Υπουργών Δικαιοσύνης, Οικονομικών και Πολιτισμού. Μέχρι την έκδοση των ανωτέρω προεδρικών διαταγμάτων διατηρείται η ισχύς των υφισταμένων περί ειδικού κινηματογραφικού ενέχυρου διατάξεων (β.δ. 188/ 1962).
Άρθρο 11
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 50 περ.α Ν.3905/2010,ΦΕΚ Α 219/23.12.2010.
1. Η εξαγωγή των ελληνικών κινηματογραφικών ταινιών είναι ελεύθερη και γίνεται χωρίς καταβολή οποιουδήποτε δασμού ή τέλους, σε οσαδήποτε αντίτυπα. Η διάταξη αυτή ισχύει και για την εξαγωγή ταινιών που έχουν παραχθεί στην Ελλάδα από επιχειρήσεις, που εδρεύουν στο εξωτερικό ή σε συνεργασία με τις επιχειρήσεις αυτές.
2. Κατά την εξαγωγή ελληνικών ταινιών επιστρέφονται οι δασμοί και λοιποί φόροι, που αναλογούν στις περιεχόμενες πρώτες ύλες (φιλμ), κάτ. ανάλογη εφαρμογή των διατάξεων του ν. 2861/1954, όπως ισχύει σήμερα. Οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή της διάταξης αυτής καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Πολιτισμού.
Άρθρο 12
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 50 περ.α Ν.3905/2010,ΦΕΚ Α 219/23.12.2010.
1. Κινηματογραφικά και τηλεοπτικά μηχανήματα λήψης, προβολής, ηχογράφησης, επεξεργασίας και όλα τα σχετικά ή βοηθητικά τους καθώς και τα εξαρτήματά τους και τα ανταλλακτικά τους, που προορίζονται αποδεδειγμένα για την επαγγελματική παραγωγή, εκμετάλλευση ή επεξεργασία κινηματογραφικών ταινιών απαλλάσσονται από κάθε δασμό, τέλος ή φόρο που εισπράττεται κατά την εισαγωγή τους.
2. Κινηματογραφικά μηχανήματα κάθε είδους, αρνητικά κινηματογραφικά φιλμ των 70, 35 και 16 χιλιοστομέτρων, έγχρωμα ή όχι ή θετικά κινηματογραφικά φιλμ, καθώς και οι πρώτες ύλες εγγραφής και αναπαραγωγής ήχου, εξαγόμενα από επιχειρήσεις παραγωγής ελληνικών ταινιών ή δημόσιες υπηρεσίες ή νομικά πρόσωπα του δημόσιου τομέα για επισκευή ή επεξεργασία, κατά την επανεισαγωγή τους απαλλάσσονται από κάθε δασμό, τέλος ή φόρο, σε περίπτωση που το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο Κινηματογραφίας αποφανθεί ότι η επισκευή ή η επεξεργασία δεν μπορεί να γίνει στην Ελλάδα.
3. Κινηματογράφος ταινίες ευαίσθητες, που δεν έχουν εκτεθεί στο φως (ΝΟΝ ΙΜΡRESSION- ΝΕΕS) διάτρητες, της δασμολογικής κλάσης 37.02 του ισχύοντος δασμολογίου εισαγωγής, εφόσον δεν παράγονται στην Ελλάδα και εισάγονται από επιχείρηση παραγωγής ή επεξεργασίας ή εισαγωγής ή κατασκευής ταινιών για να χρησιμοποιηθούν ως πρώτη ύλη για την παραγωγή ή την επεξεργασία κινηματογραφικών και τηλεοπτικών ταινιών, απαλλάσσονται των αναλογούντων δασμών, τελών και φόρων, καθώς και του φόρου κύκλου εργασιών, που εισπράττονται κατά την εισαγωγή. Οι λεπτομέρειες εφαρμογής της διάταξης αυτής ρυθμίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Πολιτισμού.
Άρθρο 13
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 50 περ.α Ν.3905/2010,ΦΕΚ Α 219/23.12.2010.
1. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Πολιτισμού και κατά περίπτωση των Υπουργών Εθνικής Άμυνας και Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης παρέχεται στους παραγωγούς ελληνικών ταινιών η δυνατότητα να χρησιμοποιούν σχηματισμούς των ενόπλων δυνάμεων ή των σωμάτων ασφαλείας, εφόσον κρίνεται ότι η ταινία έχει ιδιαίτερη καλλιτεχνική ή ιστορική σημασία.
2. Στην περίπτωση της προηγούμενης παραγράφου ο παραγωγός υποχρεούται να παραχωρήσει για προβολή την ταινία του στις αντίστοιχες στρατιωτικές ή αστυνομικές μονάδες. Οποιαδήποτε άλλη χρήση της ταινίας απαγορεύεται από τις μονάδες αυτές.
Άρθρο 14
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 50 περ.α Ν.3905/2010,ΦΕΚ Α 219/23.12.2010.
Το μίσθωμα των ελληνικών κινηματογραφικών ταινιών μεγάλου μήκους για την προβολή τους σε κινηματογραφική αίθουσα ή υπαίθριο κινηματογράφο δε μπορεί να είναι κατώτερο από 30% ούτε ανώτερο από 50% των ακαθάριστων εισπράξεων από την προβολή της ταινίας. Αντίθετη συμφωνία δεν επιτρέπεται.
Άρθρο 15
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 50 περ.α Ν.3905/2010,ΦΕΚ Α 219/23.12.2010.
1. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Πολιτισμού και Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων συνιστάται τεχνική επιτροπή αιθουσών και υπαίθριων κινηματογράφων κάθε είδους και καθορίζεται η σύνθεσή της και κάθε σχετική λεπτομέρεια. Η επιτροπή αυτή είναι αρμόδια για τη σύνταξη κανονισμού λειτουργίας αιθουσών και υπαίθριων κινηματογράφων, για την παρακολούθηση της εφαρμογής του και για την προσαρμογή του στις μεταβαλλόμενες τεχνικές συνθήκες. Η έκδοση και η τροποποίηση του κανονισμού λειτουργίας γίνεται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού. Με τον κανονισμό λειτουργίας επιδιώκεται η εξασφάλιση της προβολής των ταινιών με όρους ανταποκρινόμενους στους σύγχρονους τεχνικούς και αισθητικούς κανόνες.
2. Με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού ύστερα από σύμφωνη γνώμη του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Κινηματογραφίας, αναγνωρίζονται κάθε χρόνο ως αίθουσες τέχνης εκείνες οι αίθουσες προβολής, που το πρόγραμμά τους (ρεπερτόριο), η ποιότητα προβολής και οι συνθήκες λειτουργίας τους δικαιολογούν αυτόν τον χαρακτηρισμό. Στους επιχειρηματίες αυτών των αιθουσών παρέχεται ενίσχυση, σύμφωνα με τους όρους της απόφασης.
3. Ως την έκδοση του κανονισμού λειτουργίας αιθουσών και υπαίθριων κινηματογράφων, διατηρούνται σε ισχύ οι διατάξεις που ρυθμίζουν τη λειτουργία τους.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΡΙΤΟ
Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου
Άρθρο 16
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 50 περ.α Ν.3905/2010,ΦΕΚ Α 219/23.12.2010.
1. Η ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία “Ελληνικόν Κέντρον Κινηματογράφου Α.Β.Ε.Ε.”, το καταστατικό της οποίας εγκρίθηκε με την απόφαση του Υπουργού Εμπορίου 251594/1244/1.4.1970, δημοσιεύθηκε στο Δελτίο Ανωνύμων Εταιρειών και Εταιρειών Περιορισμένης Ευθύνης της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως 368/1970 και τροποποιήθηκε μεταγενέστερα, διέπεται εφεξής από τις διατάξεις του νόμου αυτού.
2. Η επωνυμία “Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου” (Ε.Κ.Κ.) ανήκει αποκλειστικά στην ανώνυμη εταιρεία Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (Ε.Κ.Κ.) και απαγορεύεται η χρησιμοποίησή της ως εταιρικής επωνυμίας, σήματος ή τίτλου από οποιοδήποτε άλλο φυσικό ή νομικό πρόσωπο.
3. Το Ε.Κ.Κ. αποτελεί ανώνυμη εταιρεία, η οποία ανήκει εξ ολοκλήρου στο Κράτος, έχει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και λειτουργεί για το δημόσιο συμφέρον σύμφωνα με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας και υπό την εποπτεία του Κράτους, όπως ορίζεται από τον νόμο αυτόν.
4. Στο ΕΚΚ, εφαρμόζονται οι διατάξεις, που ισχύουν για τις ανώνυμες εταιρείες, εκτός από τα άρθρα 3-17, 18 παρ. 3-5, 27-35α, 39-40α, 42δ, 47-52 του κωδικοποιημένου ν. 2190/1920 και όσες άλλες διατάξεις του νόμου αυτού δεν προσαρμόζονται στον χαρακτήρα του ως δημόσιας επιχείρησης.
5. Την εποπτεία στο ΕΚΚ ασκεί ο Υπουργός Πολιτισμού σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου αυτού και εκείνες που ισχύουν για τις ανώνυμες εταιρείες.
6. Με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού κυρώνεται το καταστατικό του ΕΚΚ, που θα συνταχθεί σε αντικατάσταση του ισχύοντος, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου και του άρθρου 2 του κωδικοποιημένου ν. 2190/1920.
Άρθρο 17
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 50 περ.α Ν.3905/2010,ΦΕΚ Α 219/23.12.2010.
1. Σκοποί του ΕΚΚ είναι
α) η προστασία και η ανάπτυξη της κινηματογραφικής τέχνης στην Ελλάδα και
β) η προβολή και η διάδοση της ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.
2. Για την επίτευξη των σκοπών του το ΕΚΚ :
α) Χρηματοδοτεί, επιδοτεί, συμμετέχει ή συνεργάζεται με οποιοδήποτε τρόπο στην παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών κάθε είδους, που έχουν ιδιαίτερη πολιτιστική αξία.
β) Κατά τον ίδιο τρόπο και με τις ίδιες προϋποθέσεις μετέχει στην παραγωγή ταινιών σε συνεργασία με αλλοδαπούς δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς.
γ) Προκηρύσσει κινηματογραφικούς διαγωνισμούς, απονέμει βραβεία και διακρίσεις και ενισχύει τη συγγραφή κειμένων (σεναρίων).
δ) Ιδρύει ειδικό τμήμα για την προβολή της ελληνικής κινηματογραφικής τέχνης και την προώθηση της εκμετάλλευσης των ελληνικών ταινιών στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 19.
ε) Μελετά τα προβλήματα του ελληνικού κινηματογράφου και οργανώνει ή χρηματοδοτεί σχετικές έρευνες.
Άρθρο 18
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 50 περ.α Ν.3905/2010,ΦΕΚ Α 219/23.12.2010.
1. Το ποσοστό συμμετοχής του ΕΚΚ στην παραγωγή ταινιών καθορίζεται από το Διοικητικό Συμβούλιο.
2. Σε περίπτωση συμμετοχής στην παραγωγή ταινίας μεγάλου μήκους κατά ποσοστό 50 % τα έσοδα από την εκμετάλλευσή της αποδίδονται κατά ποσοστό 75 % στον παραγωγό και κατά 25 % στο ΕΚΚ. Μετά την ολική απόσβεση των δαπανών του παραγωγού τα έσοδα από την εκμετάλλευση αποδίδονται κατά το λόγο συμμετοχής ΕΚΚ και παραγωγού στις δαπάνες παραγωγής. Η παραπάνω ποσοστιαία απόσβεση των εξόδων αυξομειώνεται κατά το λόγο συμμετοχής στις δαπάνες όταν αυτή είναι μεγαλύτερη ή μικρότερη του 50 %.
3. Από τη συμμετοχή του ΕΚΚ στα κέρδη εκμετάλλευσης κάθε είδους ταινιών ποσοστό 10 % θα αποτελέσει πόρο του Ταμείου Αρωγής Κινηματογραφιστών, από την ίδρυσή του.
4. Όλα τα έσοδα από την εκμετάλλευση ταινίας μικρού μήκους ή πειραματικής αποδίδονται στον παραγωγό της ως την ολική απόσβεση των δαπανών του. Μετά από αυτήν και ως την ολική απόσβεση των δαπανών του ΕΚΚ κατανέμονται ανάμεσα στον παραγωγό και στο ΕΚΚ κατά το λόγο συμμετοχής ΕΚΚ και παραγωγού στις δαπάνες παραγωγής. Κατά την ίδια αναλογία διανέμονται και τα κέρδη.
5. Το ΕΚΚ, μετά από γνώμη της Γνωμοδοτικής Επιτροπής, εγκρίνει τη χορήγηση οριζόμενου κατά περίπτωση ποσού σε συγγραφείς κειμένων (σεναρίων). Το ποσό συμψηφίζεται στην αμοιβή που θα συμφωνηθεί να λάβει ο συγγραφέας, όταν παραχθεί η ταινία με συμμετοχή του ΕΚΚ, που αποκτά και το δικαίωμα εκμετάλλευσης του σεναρίου. Η έγκριση του σχεδίου και η παραλαβή του σεναρίου δε δημιουργεί υποχρέωση για το ΕΚΚ να παραγάγει ταινία βασισμένη στο σενάριο. Αν η ταινία δεν παραχθεί σε προθεσμία δυο χρόνων από την παραλαβή του σεναρίου, το δικαίωμα εκμετάλλευσής του ανήκει στο συγγραφέα. Οι λεπτομέρειες εφαρμογής των παραπάνω διατάξεων καθορίζονται με απόφαση του Δ.Σ. του ΕΚΚ.
6. Σε περίπτωση συμμετοχής του ΕΚΚ στην παραγωγή ταινίας δεν απαιτείται η τήρηση από αυτό βιβλίων και στοιχείων, που απαιτούνται για την κοινοπραξία. Ο ιδιώτης συμπαραγωγός εμφανίζει τις εργασίες της κοινοπραξίας σε ιδιαίτερο χώρο ή σε ιδιαίτερη σειρά λογαριασμών των βιβλίων που τηρούνται απ` αυτόν σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Φορολογικών Στοιχείων και εκδίδει για κάθε είσπραξη ποσού από το ΕΚΚ ή για κάθε καταβολή προς αυτό απόδειξη εισπράξεως ή πληρωμής κατά περίπτωση. Κατά τα λοιπά ισχύει η συμφωνία των μερών.
7. Το ΕΚΚ μπορεί να χρηματοδοτήσει ταινίες χωρίς να συμμετέχει στην παραγωγή και στην εκμετάλλευσή τους. Η χρηματοδότηση αυτή δεν υπερβαίνει ποσοστό 25 % του προϋπολογισμού της ταινίας και επιστρέφεται από τα έσοδα εκμετάλλευσης της ταινίας σύμφωνα με τους όρους της σχετικής απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΚΚ.
Άρθρο 19
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 50 περ.α Ν.3905/2010,ΦΕΚ Α 219/23.12.2010.
1. Το ΕΚΚ με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου ιδρύει τμήμα με τον τίτλο “HELLAS FILM”. Ο τίτλος αυτός ανήκει αποκλειστικά στην ανώνυμη εταιρεία ΕΚΚ και απαγορεύεται η χρησιμοποίησή του ως εταιρικής επωνυμίας, σήματος ή τίτλου από οποιοδήποτε άλλο φυσικό ή νομικό πρόσωπο.
2. Το ΕΚΚ διαθέτει ποσοστό του ετήσιου προϋπολογισμού εξόδων του για τη λειτουργία του τμήματος “HELLAS FILM”.
3. Το ΕΚΚ για την πραγμάτωση του σκοπού του τμήματος “HELLAS FILM”, όπως προβλέπεται στο άρθρο 17 παρ. 2 εδ. δ` του νόμου αυτού :
α) Μετέχει με ελληνικές ταινίες σε διεθνή φεστιβάλ, επιδείξεις και αγορές κινηματογράφου, τηλεόρασης και άλλων οπτικοακουστικών μέσων ανεξάρτητα αν συμμετέχει ή όχι στην παραγωγή τους.
β) Εκδίδει ειδικά έντυπα, φυλλάδια και διαφημιστικό υλικό για την προβολή των ελληνικών ταινιών στο εξωτερικό.
γ) Οργανώνει περίπτερα ή αποστέλλει αντιπροσώπους στα κυριότερα διεθνώς αναγνωρισμένα φεστιβάλ κινηματογράφου και τηλεόρασης στο εξωτερικό.
δ) Ιδρύει γραφείο στο εξωτερικό με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΚΚ. ε) Προάγει με κάθε πρόσφορο μέσο την προβολή και διάδοση των ελληνικών ταινιών στο εσωτερικό και το εξωτερικό.
Άρθρο 20
Οι πόροι του ΕΚΚ είναι :
α) Το ποσοστό, που καταβάλλεται στο ΕΚΚ από το Υπουργείο Πολιτισμού από το συνολικό ποσό απόδοσης του φόρου δημοσίων θεαμάτων, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 7.
β) κρατική επιχορήγηση, που εγγράφεται κάθε έτος στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Πολιτισμού, καθώς και κρατικές επιχορηγήσεις και κάθε έσοδο που προκύπτει από την εκμετάλλευση ταινιών και των περιουσιακών του στοιχείων ή παρέχεται από ελευθεριότητα.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.1 του άρθρου 8 του Ν.1854/1989 (ΦΕΚ Α 140) και ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 50 περ.α Ν.3905/2010,ΦΕΚ Α 219/23.12.2010.
Άρθρο 21
Όργανα του ΕΚΚ είναι :
α) Η Γενική Συνέλευση,
β) το Διοικητικό Συμβούλιο,
γ) η Γνωμοδοτική Επιτροπή,
δ) οι Ελεγκτές.
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 50 περ.α Ν.3905/2010,ΦΕΚ Α 219/23.12.2010.
Άρθρο 22
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 50 περ.α Ν.3905/2010,ΦΕΚ Α 219/23.12.2010.
1. Η Γενική Συνέλευση συγκροτείται από τον Υπουργό Πολιτισμού και αποτελείται από αιρετά και διοριζόμενα μέλη. Τα αιρετά μέλη είναι δεκαοκτώ (18) και τα διοριζόμενα εννέα (9).
2. Αιρετά μέλη της Γ.Σ. είναι α) ανά δύο πρόσωπα προερχόμενα από καθένα από τους επτά κλάδους που ασχολούνται με την κινηματογράφο (σκηνοθετών – σεναριογράφων – τεχνικών – ηθοποιών – συνθετών μουσικής – κριτικών – παραγωγών) και εκλέγονται ειδικά από τις αντίστοιχες συνδικαλιστικές οργανώσεις, β) ένας σκηνοθέτης παραγωγός που εκλέγεται ειδικά από την αντίστοιχη συνδικαλιστική οργάνωση, γ) ένας εκπρόσωπος των επιχειρηματιών αιθουσών κινηματογράφου, που εκλέγεται ειδικά από την αντίστοιχη συνδικαλιστική οργάνωση, δ) ένας διανομέας ταινιών, που εκλέγεται από την αντίστοιχη επαγγελματική ένωση και ε) ένας εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας, που εκλέγεται ειδικά. Αν υπάρχουν σε ορισμένο κλάδο περισσότερες της μιας οργανώσεις, τα παραπάνω πρόσωπα εκλέγονται από την περισσότερο αντιπροσωπευτική από αυτές.
3. Διοριζόμενα μέλη της Γ.Σ. είναι
α) ένας ειδικός σύμβουλος ή ένας διευθυντής του Υπουργείου Πολιτισμού,
β) ο διευθυντής του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης,
γ) ανά ένας εκπρόσωπος της ΕΡΤ 1 και της ΕΡΤ 2, οριζόμενοι από τα διοικητικά συμβούλιά τους,
δ) ένας διευθυντής του Υπουργείου Εθνικής οικονομίας, ένας διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών και ένας εκπρόσωπος της Γενικής Γραμματείας της Νέας Γενιάς του Υπουργείου Πολιτισμού, διοριζόμενοι με απόφαση του οικείου υπουργού,
ε) ένας εκπρόσωπος της Κεντρικής Επιτροπής Δήμων και Κοινοτήτων της Ελλάδας, οριζόμενος με απόφαση του αρμόδιου οργάνου της και
στ) ένας εκπρόσωπος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, οριζόμενος με απόφαση του αρμόδιου οργάνου του.
4. Η θητεία των μελών της Γενικής Συνέλευσης είναι διετής. Τα αιρετά μέλη είναι επανεκλέξιμα και τα διοριζόμενα μπορούν να επαναδιοριστούν.
5. Για κάθε μέλος της Γενικής Συνέλευσης εκλέγεται ή διορίζεται αναπληρωματικό μέλος.
6. Η ιδιότητα του αιρετού μέλους της Γενικής Συνέλευσης είναι ασυμβίβαστη με την ιδιότητα του δημόσιου υπαλλήλου ή υπαλλήλου ν.π.δ.δ. και ο.τ.α. ή νομικού προσώπου του δημόσιου τομέα.
7. Δεν επιτρέπεται η εκλογή, ο διορισμός και η άσκηση καθηκόντων μέλους της Γενικής Συνέλευσης α) από πρόσωπο που βρίσκεται σε υπαλληλική σχέση με το ΕΚΚ ή β) από πρόσωπο που εξέπεσε από μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 8 περίπτωση ε` του άρθρου αυτού.
8. Η Γενική Συνέλευση έχει τις εξής αρμοδιότητες :
α) Εκλέγει τα έξι αιρετά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου με μυστική ψηφοφορία.
β) Εγκρίνει τον ισολογισμό και τη σχετική έκθεση του Διοικητικού Συμβουλίου και των ελεγκτών.
γ) Απαλλάσσει τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου από κάθε ευθύνη, σύμφωνα με τις διατάξεις για τις ανώνυμες εταιρίες.
δ) Διορίζει τους ελεγκτές κάθε ετήσιας χρήσης και τους απαλλάσσει από κάθε ευθύνη, σύμφωνα με τις διατάξεις για τις ανώνυμες εταιρίες.
ε) Αποφασίζει για την έκπτωση μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου μετά από πρόταση του Δ.Σ. Η απόφαση αυτή λαμβάνεται από τη Γ.Σ. με πλειοψηφία τεσσάρων πέμπτων των μελών της.
στ) Εισηγείται τη γενική πολιτική της δραστηριότητας του ΕΚΚ και κρίνει τα αποτελέσματά της.
9. Η Γενική Συνέλευση συνέρχεται συγκαλούμενη από τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου τακτικά κάθε Ιούνιο και έκτακτα, όταν αποφασίσει το Διοικητικό Συμβούλιο ή το ζητήσουν 13 μέλη της.
10. Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης εκλέγεται ένα από τα μέλη της με σχετική πλειοψηφία. Ως την εκλογή του προεδρεύει ο πρεσβύτερος.
11. Η Γενική Συνέλευση συνεδριάζει δημόσια και βρίσκεται σε απαρτία, όταν είναι παρόντα τουλάχιστον 18 μέλη της. Αν δεν υπάρξει απαρτία, η Γ.Σ. επαναλαμβάνεται την επόμενη εβδομάδα την ίδια ώρα, στον ίδιο χώρο και βρίσκεται σε απαρτία όσα και αν είναι τα παρόντα μέλη.
12. Η Γενική Συνέλευση αποφασίζει με φανερή ψηφοφορία και απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων, με την επιφύλαξη της περίπτωσης ε` της παρ. 8 του άρθρου αυτού.
Άρθρο 23
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 50 περ.α Ν.3905/2010,ΦΕΚ Α 219/23.12.2010.
1.Το Διοικητικό Συμβούλιο αποτελείται από εννέα μέλη. Έξι μέλη εκλέγονται από τη Γενική Συνέλευση χωρίς να απαιτείται να είναι μέλη της. Τρία μέλη διορίζονται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού. Από τα έξι αιρετά μέλη τα τέσσερα πρέπει να έχουν τις ιδιότητες : τα δυο του σκηνοθέτη, το τρίτο του κριτικού κινηματογράφου και το τέταρτο του διευθυντή παραγωγής ή παραγωγού. Τα διοριζόμενα μέλη επιλέγονται μεταξύ προσώπων αναγνωρισμένου κύρους, που έχουν ειδική ενασχόληση με τον Κινηματογράφο.
2. Η θητεία των μελών είναι διετής. Τα αιρετά μέλη είναι επανεκλέξιμα και τα διοριζόμενα μπορούν να επαναδιοριστούν. Ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. ορίζονται με την απόφαση διορισμού τους. Ο γραμματέας εκλέγεται μεταξύ των αιρετών μελών. Η εκλογή και ο διορισμός των μελών του Δ.Σ. γίνεται κάθε δεύτερο Ιούνιο. Για τα αιρετά μέλη του Δ.Σ. εκλέγονται ισάριθμα αναπληρωματικά.
3. Οι διατάξεις της παραγράφου 7 εδ. α` του άρθρου 22 εφαρμόζονται αναλόγως και για τα μέλη του Δ.Σ.
4. Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου μπορεί να εκπέσει μόνο για σπουδαίο λόγο και ιδιαίτερα για παράβαση καθηκόντων, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης μετά πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου με πλειοψηφία επτά μελών.
5. Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφασίζει για κάθε θέμα σχετικά με τη διοίκηση, λειτουργία και διαχείριση του ΕΚΚ και ασκεί τις αρμοδιότητες διοικητικού συμβουλίου ανώνυμης εταιρίας, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά με το νόμο αυτόν. Το Διοικητικό Συμβούλιο ιδίως :
α) Καθορίζει την πολιτική του ΕΚΚ μετά από εισήγηση της Γενικής Συνέλευσης.
β) Συντάσσει και αποφασίζει για τον οργανισμό και τους κανονισμούς λειτουργίας του ΕΚΚ και των τμημάτων του. Ο οργανισμός ισχύει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
γ) Αποφασίζει την σύναψη συμβάσεων με τρίτα πρόσωπα και αναθέτει την υπογραφή τους στον πρόεδρο του Δ.Σ.
δ) Αποφασίζει για τον ετήσιο προϋπολογισμό και καταρτίζει τον ισολογισμό και την έκθεση πεπραγμένων, που υποβάλλεται προς έγκριση στη Γενική Συνέλευση.
ε) Διορίζει τα μέλη της Γνωμοδοτικής Επιτροπής.
στ) Διορίζει και απολύει, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, το προσωπικό του ΕΚΚ. ζ) Αποφασίζει για την έκτακτη σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης και ορίζει τα θέματα της ημερήσιας διάταξης.
η) Προτείνει την έκπτωση μέλους του στην περίπτωση ε` της παραγράφου 8 του άρθρου 22 του νόμου αυτού.
θ) Καταρτίζει το Καταστατικό της Εταιρείας.
6. Ο πρόεδρος και σε περίπτωση έλλειψης, απουσίας ή κωλύματος, ο αντιπρόεδρος :
α) Συγκαλεί τη Γενική Συνέλευση, το Διοικητικό Συμβούλιο και τη Γνωμοδοτική Επιτροπή, καθορίζει τα θέματα της ημερήσιας διάταξης του Δ.Σ. και της Γνωμοδοτικής Επιτροπής και διευθύνει τις συνεδριάσεις του Δ.Σ.
β) Προΐσταται όλων των υπηρεσιών του ΕΚΚ και παίρνει τα αναγκαία μέτρα για την εφαρμογή των αποφάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου.
γ) Εκπροσωπεί το ΕΚΚ δικαστικώς και εξωδίκως.
7. Ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. δεν επιτρέπεται κατά τη διάρκεια της θητείας τους να έχουν άλλη τακτική επαγγελματική απασχόληση, εκτός από τις δραστηριότητές τους στον πνευματικό και ακαδημαϊκό τομέα.
8. Οι αποδοχές του προέδρου και του αντιπροέδρου και οι αποζημιώσεις των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού.
9. Το Διοικητικό Συμβούλιο συνεδριάζει τακτικά κάθε μήνα και έκτακτα όταν το ζητήσουν τρία μέλη του ή το κρίνει αναγκαίο ο πρόεδρος.
10. Το Διοικητικό Συμβούλιο βρίσκεται σε απαρτία όταν είναι παρόντα πέντε τουλάχιστον από τα μέλη του.
11. Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφασίζει με φανερή ψηφοφορία και απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων, με την επιφύλαξη εφαρμογής της παραγράφου 4 του άρθρου αυτού. Σε κάθε περίπτωση απαιτείται να έχει ψηφίσει υπέρ της πρότασης που συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία ο πρόεδρος και σε περίπτωση έλλειψης, απουσίας ή κωλύματός του ο αντιπρόεδρος. Η ψήφος του προέδρου ή αντιπροέδρου δεν απαιτείται όταν ορισμένη πρόταση συγκέντρωσε επτά ψήφους.
12. Σε περίπτωση που το Δ.Σ. αποφασίζει με πλειοψηφία μιας ψήφου να μη χρηματοδοτηθεί η παραγωγή ορισμένης ταινίας, ο πρόεδρος υποχρεούται, ύστερα από αίτηση του παραγωγού ή του σκηνοθέτη, να εισαγάγει το θέμα σε νέα συζήτηση, μετά την οποία μπορεί να ανακληθεί η απορριπτική απόφαση. Η αίτηση του παραγωγού ή του σκηνοθέτη μπορεί να υποβληθεί μόνο μετά την έναρξη της παραγωγής και πρέπει να συνοδεύεται από αποσπάσματα της ταινίας.
Άρθρο 24
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 50 περ.α Ν.3905/2010,ΦΕΚ Α 219/23.12.2010.
1. Η Γνωμοδοτική Επιτροπή αποτελείται από πέντε μέλη, που διορίζονται από το Διοικητικό Συμβούλιο και από τα οποία τα δυο είναι σκηνοθέτες, το τρίτο σεναριογράφος, το τέταρτο κριτικός και το πέμπτο τεχνικός ή παραγωγός. Για κάθε μέλος διορίζεται αναπληρωματικό μέλος με την ίδια ιδιότητα. Τα μέλη της Γνωμοδοτικής Επιτροπής δικαιούνται να λάβουν αποζημίωση κατά συνεδρίαση, το ποσό της οποίας ορίζει το Δ.Σ.
2. Η θητεία των μελών της Γνωμοδοτικής Επιτροπής είναι ετήσια και τα μέλη αυτά μπορούν να επαναδιορισθούν.
3. Οι διατάξεις του άρθρου 22 παρ. 7 του νόμου αυτού εφαρμόζονται ανάλογα και για τα μέλη της Γνωμοδοτικής Επιτροπής.
4. Η Γνωμοδοτική Επιτροπή έχει τις εξής αρμοδιότητες :
α) Γνωμοδοτεί για την καλλιτεχνική αξία των σεναρίων και των προτάσεων παραγωγής που υποβάλλονται στο ΕΚΚ και
β) γνωμοδοτεί για κάθε θέμα, που παραπέμπεται σ` αυτή από το Διοικητικό Συμβούλιο.
5. Η Γνωμοδοτική Επιτροπή συγκαλείται από τον πρόεδρο του Δ.Σ. και βρίσκεται σε απαρτία όταν είναι παρόντα τέσσερα τουλάχιστον μέλη της. Στις συνεδριάσεις προεδρεύει ο πρεσβύτερος από τους παρόντες. Σε περίπτωση ισοψηφίας υπερισχύει η γνώμη του προεδρεύοντα.
6. Απαγορεύεται να μετάσχει στη Γνωμοδοτική Επιτροπή πρόσωπο, που συμμετέχει κατά οποιοδήποτε τρόπο στη δημιουργία κρινόμενου έργου.
7. Η Γνωμοδοτική Επιτροπή αποφαίνεται με φανερή ψηφοφορία και με πλειοψηφία των παρόντων. Οι αποφάσεις της υποβάλλονται στο Διοικητικό Συμβούλιο συνοδευόμενες από έκθεση, στην οποία καταχωρίζεται λεπτομερώς και η γνώμη των μελών που μειοψήφησαν.
Άρθρο 25
Η Γενική Συνέλευση διορίζει κάθε χρόνο στην τακτική συνέλευση της ένα τακτικό και έναν αναπληρωματικό ελεγκτή που επιλέγονται από κατάλογο έξι τουλάχιστον ορκωτών λογιστών, που υποβάλλεται από το Εποπτικό Συμβούλιο του Σώματος Ορκωτών Λογιστών, το οποίο καθορίζει και την αμοιβή τους. Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται ανάλογα και εφόσον προσαρμόζονται στο χαρακτήρα του ΕΚΚ ως δημόσιας επιχείρησης οι διατάξεις για τους ελεγκτές του κωδικοποιημένου ν. 2190/1920.
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 50 περ.α Ν.3905/2010,ΦΕΚ Α 219/23.12.2010.
Άρθρο 26
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 50 περ.α Ν.3905/2010,ΦΕΚ Α 219/23.12.2010.
1. Η κατάρτιση του Καταστατικού και η έγκριση του υπηρεσιακού Οργανισμού και των εσωτερικών κανονισμών λειτουργίας του ΕΚΚ και των τμημάτων του, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων του νόμου αυτού, θα γίνουν μέσα σε προθεσμία ενός έτους από τη συγκρότηση του Διοικητικού Συμβουλίου, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 23 του νόμου αυτού. Στον ενδιάμεσο χρόνο ισχύουν οι διατάξεις του νόμου αυτού και συμπληρωματικά οι διατάξεις του υφιστάμενου Καταστατικού και οι αποφάσεις των κατά τη δημοσίευση του παρόντος οργάνων του ΕΚΚ, εφόσον δεν έρχονται σε αντίθεση με τις διατάξεις του νόμου αυτού.
2. Μέχρι τη συγκρότηση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΚΚ σύμφωνα με τη διαδικασία του νόμου αυτού, τη διοίκηση του ΕΚΚ ασκεί το κατά τη δημοσίευση του νόμου αυτού Διοικητικό Συμβούλιο. Το δεύτερο εδάφιο της προηγούμενης παραγράφου εφαρμόζεται ανάλογα και σ` αυτή την περίπτωση.
3. Η ισχύς του νόμου αυτού δεν επηρεάζει την υπηρεσιακή και εργασιακή σχέση και κατάσταση του προσωπικού του ΕΚΚ, που συνεχίζει την απασχόλησή του με την αυτή σχέση και τους ισχύοντες όρους.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΕΤΑΡΤΟ
Εθνικό Κινηματογραφικό Αρχείο, ταινιοθήκες και κινηματογραφικές λέσχες
Άρθρο 27
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 50 περ.α Ν.3905/2010,ΦΕΚ Α 219/23.12.2010.
1. Ιδρύεται Εθνικό Κινηματογραφικό Αρχείο με σκοπό τη συγκέντρωση, τη διαφύλαξη, την αρχειοθέτηση και τη συντήρηση κινηματογραφικών ταινιών καθώς και εντύπων κάθε είδους, φωτογραφιών και αντικειμένων που αναφέρονται στην τέχνη και στην ιστορία του κινηματογράφου, καθώς και την ενίσχυση της μελέτης και της έρευνας πάνω στον ελληνικό κινηματογράφο.
2. Το Εθνικό Κινηματογραφικό Αρχείο είναι αποκεντρωμένη δημόσια υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και διοικείται από Διοικητικό Συμβούλιο, που διορίζεται με απόφαση του Υπουργού. Με π.δ/γμα, ύστερα από πρόταση των υπουργών Προεδρίας της Κυβέρνησης και πολιτισμού, ρυθμίζονται η οργάνωση και η λειτουργία της υπηρεσίας. Με το ίδιο διάταγμα καθορίζονται οι αρμοδιότητες του Δ.Σ. και της Εκτελεστικής Επιτροπής, που προβλέπεται στην παράγραφο 4 του άρθρου αυτού και η αποζημίωση των μελών τους, η δημιουργία των αναγκαίων θέσεων κάθε είδους υπαλλήλων, η διαδικασία πρόσκλησης για την παράδοση ή παραλαβή αντιτύπων ταινιών και η διαδικασία καταβολής της αξίας τους και κάθε άλλο σχετικό θέμα.
3. Η θητεία του Δ.Σ. είναι διετής. Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ορίζονται δυο πρόσωπα με πνευματικό έργο και γενική αναγνώριση, ως πρόεδρος και αντιπρόεδρος, τρεις εκπρόσωποι του Υπουργείου Πολιτισμού εκ των οποίων ένας από τη Διεύθυνση Κινηματογραφίας, ένας από τη Γενική Γραμματεία Λαϊκής Επιμόρφωσης και ένας από τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, ένας εκπρόσωπος της τοπικής αυτοδιοίκησης οριζόμενος από την Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας, δυο εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών, δυο καθηγητές σχολών κινηματογράφου και από ένα πρόσωπο προερχόμενο από τον καθένα από τους επτά κλάδους που ασχολούνται με τον κινηματογράφο και αναφέρονται στη διάταξη της παραγράφου 2 περίπτωση α` του άρθρου 22.
4. Στην πρώτη συνεδρίασή του το Διοικητικό Συμβούλιο εκλέγει πενταμελή εκτελεστική επιτροπή, στην οποία μετέχουν ο πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος και τρία μέλη του Δ.Σ. που ορίζονται από αυτό. Η ΕΕ είναι αρμόδια για την εφαρμογή των αποφάσεων του Δ.Σ. και την εισήγηση των θεμάτων σ` αυτό καθώς και για όποιο ζήτημα οριστεί με το π.δ/γμα που προβλέπεται στην παράγραφο 2 του άρθρου αυτού.
5. Η αναπαραγωγή και χρησιμοποίηση των αντιτύπων των ταινιών καθώς και του άλλου υλικού του Αρχείου επιτρέπεται για τις πολιτιστικές δραστηριότητες που οργανώνει ή ενισχύει το Υπουργείο Πολιτισμού καθώς και για επιστημονικούς και ερευνητικούς σκοπούς, εφόσον δεν υπάρχει κίνδυνος για την κανονική διαφύλαξη και τη συντήρησή τους και εφόσον συναινεί ο πνευματικός δημιουργός του κινηματογραφικού έργου ή ο νόμιμος εκδοχέας των δικαιωμάτων του.
6. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Πολιτισμού και Τύπου και Μ.Μ.Ε. ρυθμίζονται οι λεπτομέρειες παράδοσης στο Υπουργείο Πολιτισμού για τις ανάγκες του Εθνικού Κινηματογραφικού Αρχείου, των κινηματογραφικών ταινιών με υπόθεση, καθώς και των ντοκιμαντέρ, που δεν είχαν κατά την εποχή της δημιουργίας τους ειδησεογραφικό χαρακτήρα και βρίσκονται στο αρχείο της Κρατικής Ταινιοθήκης, η οποία λειτουργεί στο Υπουργείο Τύπου και Μ.Μ.Ε..
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε από την παρ. 14 του άρθρου 14 του Ν. 2328/1995 (ΦΕΚ Α`159).
7. Ο παραγωγός ελληνικών κινηματογραφικών ταινιών και κάθε άλλος κάτοχος του αρνητικού ελληνικής ταινίας υποχρεούνται να παραδώσουν ένα αντίτυπο στο Αρχείο εφόσον ζητηθεί. Στους ανωτέρω παραγωγούς καταβάλλεται το κόστος παραγωγής του αντιτύπου. Αν ο παραγωγός δεν παραδώσει το αντίτυπο της ταινίας, στερείται του δικαιώματος να εισπράξει το ποσό που ορίζεται στη διάταξη της παραγράφου 3 του άρθρου 7. Η παράδοση του αντιτύπου της ταινίας δεν συνεπάγεται τη μεταβίβαση των ηθικών και περιουσιακών εξουσιών των δικαιούχων του έργου.
8. Το Εθνικό Κινηματογραφικό Αρχείο υποχρεούται να διαθέτει τα ανωτέρω αντίτυπα και για το αρχείο της Ταινιοθήκης της Ελλάδας και των κατά το επόμενο άρθρο αναγνωριζόμενων ταινιοθηκών, εφόσον σ` αυτό συμφωνεί ο πνευματικός δημιουργός του κινηματογραφικού έργου ή ο νόμιμος εκδοχέας των δικαιωμάτων του και η ταινιοθήκη καταβάλλει τα έξοδα αναπαραγωγής του αντιτύπου.
Άρθρο 28
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 50 περ.α Ν.3905/2010,ΦΕΚ Α 219/23.12.2010.
1. Με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, ύστερα από αίτηση του ιδιοκτήτη και γνώμη του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Κινηματογραφίας, συλλογή κινηματογραφικών ταινιών μπορεί να αναγνωρισθεί ως ταινιοθήκη. Για την αναγνώριση αυτή απαιτείται να υπάρχει σημαντικός αριθμός ταινιών, να εφαρμόζονται καλλιτεχνικά κριτήρια για τη συγκέντρωσή τους και να εξασφαλίζονται οι όροι για την κανονική φύλαξη και συντήρησή τους, καθώς και η συστηματική ενασχόληση με την προβολή της κινηματογραφικής τέχνης και την προαγωγή της κινηματογραφικής παιδείας.
2. Το κράτος ενισχύει ηθικά και υλικά τις αναγνωρισμένες ταινιοθήκες και έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί τις ταινίες της συλλογής σύμφωνα με τους όρους της παραπάνω υπουργικής απόφασης για μη κερδοσκοπικούς πολιτιστικούς σκοπούς, χωρίς να εμποδίζεται η ελεύθερη λειτουργία της ταινιοθήκης ή να βλάπτεται η κανονική φύλαξη και συντήρηση των ταινιών.
3. Αναγνωρισμένη κατά την έννοια του άρθρου αυτού είναι η ταινιοθήκη που διατηρεί το ίδρυμα “Ταινιοθήκη της Ελλάδος”.
Άρθρο 29
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 50 περ.α Ν.3905/2010,ΦΕΚ Α 219/23.12.2010.
1. Κινηματογραφική λέσχη είναι το σωματείο ή η ένωση προσώπων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που ασχολείται συστηματικά με την προβολή της κινηματογραφικής τέχνης και την προαγωγή της κινηματογραφικής παιδείας.
2. Με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, ύστερα από γνώμη του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Κινηματογραφίας, καθορίζεται ο τρόπος και οι όροι της ηθικής και υλικής ενίσχυσης του έργου των κινηματογραφικών λεσχών και της δευτεροβάθμιας οργάνωσής τους σε συνεργασία με τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των ασχολούμενων με την κινηματογραφική τέχνη.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΕΜΠΤΟ
Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Άρθρο 30
Άρθρο 31
Άρθρο 32
Άρθρο 33
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΚΤΟ
Αλλοδαπές επιχειρήσεις παραγωγής ταινιών
Άρθρο 34
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 50 περ.α Ν.3905/2010,ΦΕΚ Α 219/23.12.2010.
1. Κινηματογραφικά μηχανήματα κάθε είδους, τα εξαρτήματα και τα ανταλλακτικά τους, τα παρθένα φίλμς και γενικά όλα τα υλικά, που είναι απαραίτητα για την παραγωγή στην Ελλάδα ταινίας από επιχειρήσεις, που εδρεύουν στο εξωτερικό, παραδίδονται απευθείας από τις αρμόδιες τελωνειακές αρχές σε ελεύθερη χρήση, σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν.
2. Υλικά που κρίθηκαν απαραίτητα για την παραγωγή ταινιών, εφόσον αναλωθούν κατά τη λήψη της ταινίας και δεν μπορούν να επανεξαχθούν, απαλλάσσονται από την καταβολή δασμών και τελών ύστερα από διαπίστωση της αρμόδιας τελωνειακής αρχής.
Άρθρο 35
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 50 περ.α Ν.3905/2010,ΦΕΚ Α 219/23.12.2010.
1. Επιτρέπεται η ίδρυση ιδιωτικών γραφείων για την προσέλκυση και εξυπηρέτηση αλλοδαπών επιχειρήσεων προς παραγωγή ταινιών στην Ελλάδα.
2. Τα γραφεία αυτά τελούν υπό την εποπτεία των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Πολιτισμού και λειτουργούν με βάση τις διατάξεις, που διέπουν τις ιδιωτικές επιχειρήσεις.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΒΔΟΜΟ
Τελικές, ποινικές και μεταβατικές διατάξεις
Άρθρο 36
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 50 περ.α Ν.3905/2010,ΦΕΚ Α 219/23.12.2010.
1. Κάθε ταινία υποβάλλεται από τον παραγωγό ή τον εισαγωγέα της στην επιτροπή νεότητας που προβλέπεται στο άρθρο 2. Η επιτροπή κατατάσσει την ταινία σε μια από τις ακόλουθες κατηγορίες:
α) κατάλληλη για ανηλίκους
β) Περιορισμένης καταλληλότητας
γ) Ακατάλληλη για ανηλίκους
δ) Αυστηρά ακατάλληλη για ανηλίκους. Απαγορεύεται η παρακολούθηση ακατάλληλων ταινιών σε νέους που δε συμπλήρωσαν το 17ο έτος. Σε νέους που συμπλήρωσαν το 13 έτος, επιτρέπεται η παρακολούθηση ταινιών που η επιτροπή νεότητας κατέταξε στην κατηγορία των ταινιών περιορισμένης καταλληλότητας.
2. Η επιτροπή νεότητας υπάγεται στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Πολιτισμού και αποτελείται από έναν εκπρόσωπο του Υπουργείου ως πρόεδρο, έναν εκπρόσωπο της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς του Υπουργείου Πολιτισμού, δύο σκηνοθέτες, έναν κριτικό κινηματογράφου, έναν κοινωνιολόγο, έναν παιδοψυχολόγο και ανά ένα μέλος της Δ.Ο.Ε., της Ο.Λ.Μ.Ε., της Ε.Φ.Ε.Ε. και της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων, που υποδεικνύεται από τις οργανώσεις αυτές. Τα μέλη της επιτροπής, καθώς και οι αναπληρωτές τους ορίζονται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και η θητεία τους είναι ετήσια. Με την υπουργική απόφαση ρυθμίζεται η λειτουργία της επιτροπής, η αποζημίωση των μελών της και κάθε σχετικό θέμα. Μέχρι την έκδοση της υπουργικής απόφασης εξακολουθεί η λειτουργία των υφιστάμενων επιτροπών του Υπουργείου Προεδρίας, το έργο των οποίων διέπεται από τις διατάξεις εαυτού του νόμου.
3. Προκειμένου να εξασφαλισθεί η έγκαιρη κρίση των ταινιών, με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, μπορούν να συνιστώνται και άλλες επιτροπές νεότητας με τη σύνθεση και το αντικείμενο που προβλέπεται στο νόμο αυτόν.
Άρθρο 37
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 50 περ.α Ν.3905/2010,ΦΕΚ Α 219/23.12.2010.
1. Με αποφάσεις του Υπουργού Πολιτισμού, που δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ρυθμίζονται κατά περίπτωση θέματα παραγωγής επεξεργασίας, εισαγωγής, εξαγωγής και εκμετάλλευσης ταινιών, μίσθωσης κινηματογραφικών μηχανημάτων και μεταφορικών μέσων για την παραγωγή ταινιών, παροχής υπηρεσιών σχετικά με τις δραστηριότητες αυτές, λειτουργίας κινηματογραφικών εργαστηρίων και κάθε άλλη λεπτομέρεια εφαρμογής του νόμου αυτού.
2. Με κοινές αποφάσεις των Υπουργών Εξωτερικών και Πολιτισμού, ορίζονται οι προϋποθέσεις και οι περιορισμοί για το γύρισμα και την προβολή ταινιών σε παραμεθόριες περιοχές, εφόσον εξαιρετικοί λόγοι προστασίας των διεθνών σχέσεων της Χώρας επιβάλλουν ειδικές παρεκκλίσεις από τις ρυθμίσεις του νόμου αυτού.
Άρθρο 38
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 50 περ.α Ν.3905/2010,ΦΕΚ Α 219/23.12.2010.
1. Όποιος υποβάλλει ψευδείς δηλώσεις ή δικαιολογητικά για να εισπράξει τα ποσά που ορίζονται στις διατάξεις του άρθρου 7 του νόμου αυτού τιμωρείται με φυλάκιση τριών μηνών ως τριών ετών και με χρηματική ποινή είκοσι χιλιάδων ως πεντακοσίων χιλιάδων δραχμών. Η τέλεση από αμέλεια της πράξης αυτής τιμωρείται με χρηματική ποινή δέκα χιλιάδων ως εκατό χιλιάδων δραχμών.
2. Όποιος χρησιμοποιεί την επωνυμία “Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου” και τον τίτλο “HELLΑS FILM” κατά παράβαση των διατάξεων των άρθρων 16 παρ. 2 και 19 παρ. 1 του νόμου αυτού τιμωρείται με φυλάκιση ως ενός έτους και χρηματική ποινή πέντε χιλιάδων ως πενήντα χιλιάδων δραχμών. Η τέλεση από αμέλεια της πράξης αυτής τιμωρείται με χρηματική ποινή πέντε χιλιάδων ως πενήντα χιλιάδων δραχμών.
3. Όποιος επιτρέπει σε ανηλίκους να εισέλθουν σε αίθουσα ή υπαίθριο χώρο στους οποίους προβάλλεται ταινία ακατάλληλη για ανηλίκους, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρις ενός έτους και χρηματική ποινή τριάντα χιλιάδων ως τριακοσίων χιλιάδων δραχμών. Αν η ταινία είναι αυστηρά ακατάλληλη, επιβάλλεται φυλάκιση μέχρι δεκαοκτώ μηνών και χρηματική ποινή τουλάχιστον 50.000 δραχμών. Η τέλεση από αμέλεια των πράξεων που προβλέπει αυτή η παράγραφος τιμωρείται με χρηματική ποινή δέκα χιλιάδων έως εκατό χιλιάδων δραχμών.
4. Για την προβολή πορνογραφικών ταινιών εφαρμόζονται οι ισχύουσες κάθε φορά διατάξεις για τα άσεμνα.
5. Η παράβαση των υπουργικών αποφάσεων, που προβλέπονται στο άρθρο 37 παρ. 2 του νόμου αυτού, τιμωρείται με τις οριζόμενες στην παρ. 3 του παρόντος άρθρου ποινές και κατά τις διακρίσεις της διάταξης αυτής.
Άρθρο 39
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 50 περ.α Ν.3905/2010,ΦΕΚ Α 219/23.12.2010.
1. Όπου στο νόμο αυτόν προβλέπεται Συμμετοχή εκπροσώπων Ν.Π.Ι.Δ. σε κάποιο από τα συλλογικά όργανα, δεν κωλύεται η νόμιμη συγκρότηση του οργάνου αυτού εάν τα νομικά αυτά πρόσωπα εκλείψουν ή δε στείλουν αντιπροσώπους.
2. Κάθε διάταξη που περιορίζει την ίδρυση τη λειτουργία ιδιωτικών γραφείων για την Προσέλκυση και εξυπηρέτηση αλλοδαπών επιχειρήσεων προς παραγωγή ταινιών στην Ελλάδα καταργείται.
Άρθρο 40
Σημ.: όπως το άρθρο 40 Καταργήθηκε με την παρ.1 του άρθρου 72 του Ν.2121/1993 (ΦΕΚ Α 25)
Άρθρο 41
1. Προστίθενται τμήμα κλασσικής κιθάρας: α) στη σχολή ενόργανης μουσικής των ωδείων του άρθρου 9 παράγραφος 1 περίπτωση Α` γ και β) στις μουσικές σχολές του άρθρου 9 παρ. Ι περίπτωση Β` του β.δ. 16/1966 “περί ιδρύσεως ιδιωτικών μουσικών ιδρυμάτων”.
2. Στο εδάφ. α της παρ. 1 του άρθρου 15 του β.δ. 16/1966 (ΦΕΚ 7Α) και μετά τις λέξεις “αναγνωρισμένης Ανωτάτης” προστίθενται οι λέξεις “ή Ανωτέρας”.
3. Με αποφάσεις του Υπουργού Πολιτισμού, που δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ορίζονται τα έτη φοίτησης, τα απαιτούμενα προσόντα των σπουδαστών, τα διδασκόμενα μαθήματα κατά κύκλους σπουδών η διαίρεσή τους σε ειδικά και γενικά, η εξεταστέα ύλη, οι τίτλοι σπουδών και τα προσόντα του διδακτικού προσωπικού για τα τμήματα κλασσικής κιθάρας, κλαβικύμβαλου (τσέμπαλο) και κρουστών οργάνων.
4. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Πολιτισμού καθορίζονται οι προϋποθέσεις και η διαδικασία αναγνώρισης τίτλων σπουδών κλασικής κιθάρας, κλαβικύμβαλου (τσέμπαλου) και κρουστών οργάνων, που έχουν απονεμηθεί μέχρι την έναρξη ισχύος αυτού του νόμου από αναγνωρισμένα μουσικά εκπαιδευτήρια της ημεδαπής.
Άρθρο 42
1. Το διδακτικό προσωπικό του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, που υπηρετεί με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, μπορεί να διοριστεί σε οργανικές θέσεις μόνιμων υπαλλήλων, εφόσον συγκεντρώνει τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
α. Έχει τα τυπικά προσόντα διορισμού σε θέση μόνιμων δημόσιων υπαλλήλων, εκτός από το ανώτατο όριο ηλικίας.
β. Έχει τα ειδικά τυπικά προσόντα της κατηγορίας που διορίζεται.
γ. Έχει υπηρετήσει κατά το τελευταίο διδακτικό έτος στο Ωδείο. Κατά τα λοιπά έχουν εφαρμογή για το προσωπικό αυτό οι διατάξεις του ν. 1476/1984 (ΦΕΚ 136Α). Η εξαίρεση που προβλέπεται από τις διατάξεις του εδαφ. β` της παρ. 2 του άρθρου 3 του νόμου αυτού ισχύει και για το εκπαιδευτικό προσωπικό του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης.
2. Οι διατάξεις του άρθρου 6 του ν. 1476/1984 εφαρμόζονται και στο καλλιτεχνικό προσωπικό της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, που έχει συνάψει σύμβαση μίσθωσης έργου. Ως προϋπηρεσία κατά την έννοια της περ. δ` της παρ. 1 του άρθρου 2 του ν. 1476/1984, λογίζεται η συμμετοχή σε δώδεκα (12) τουλάχιστον συναυλίες της κάθε ορχήστρας κατά την τελευταία καλλιτεχνική περίοδο και στην περίπτωση που δεν έχουν ως τυπικό προσόν πτυχίο κρατικού ωδείου ή άλλου αναγνωρισμένου μουσικού εκπαιδευτηρίου σε 24 τουλάχιστον συναυλίες. Για την εφαρμογή αυτού του άρθρου η προθεσμία υποβολής των αναγκαίων αιτήσεων ορίζεται δύο (2) μήνες από τη δημοσίευση αυτού του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Άρθρο 43
Σημ.: όπως το άρθρο 43 Καταργήθηκε με την παρ.1 του άρθρου 72 του Ν.2121/1993 (ΦΕΚ Α 25).
Άρθρο 44
α. Συνιστάται στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (Τ.Α.Π.Α.) Κλάδος ΔΕ Ασφαλείας με πενήντα (50) θέσεις για τις ανάγκες ασφάλειας ή φρούρησης εγκαταστάσεων ή χώρων ή τη συνοδεία χρηματαποστολών του οργανισμού αυτού.
β. Τυπικό προσόν διορισμού στον εισαγωγικό βαθμό του Κλάδος αυτού ορίζεται απολυτήριος τίτλος λυκείου ή εξατάξιου γυμνασίου ή ισότιμου σχολείου ανεξάρτητα από ειδικότητα.
γ. Για την πρόσληψη του ως άνω προσωπικού, τα λοιπά προσόντα, την οπλοφορία, την εκπαίδευσή του, τη στολή που πρέπει να φέρει και τα πειθαρχικά αδικήματα, έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του άρθρου 19 του ν. 1339/1983, όπως ισχύει.
δ. Στις θέσεις που συνιστώνται εντάσσεται αυτοδίκαια το προσωπικό ασφαλείας που υπηρετεί κατά τη δημοσίευση του νόμου αυτού στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (Τ.Α.Π.Α.).
Άρθρο 45
Το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών δικαιούται να καταγγείλει για ιδιόχρηση τη μίσθωση καταστήματός του με την επωνυμία “Ξενώνας Ευρώπη”, που βρίσκεται στην περιοχή της έδρας του στους Δελφούς μετά τη λήξη του συμβατικού χρόνου, όχι όμως πριν από τη συμπλήρωση εξαετίας από την έναρξη της μίσθωσης και κατά παρέκκλιση από τις διατάξεις ν. 813/1978 “περί εμπορικών μισθώσεων”, όπως αυτές ισχύουν σήμερα. Το Ε.Π.Κε.Δ. δεν καταβάλλει αποζημίωση αλλά τα έννομα αποτελέσματα της καταγγελίας επέρχονται οκτώ (8) μήνες μετά την επίδοση της σχετικής δήλωσης. Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις του άρθρου 28 παρ. 6 του ν. 1419/1984.
Άρθρο 46
Συμβάσεις αποκλειστικής συνεργασίας δημιουργών, καλλιτεχνών – ερμηνευτών και παραγωγών.
Σημ.: όπως το άρθρο 46 Καταργήθηκε με την παρ.1 του άρθρου 72 του Ν.2121/1993 (ΦΕΚ Α 25)
Άρθρο 47
1. Οι ημέρες εργασίας των τεχνικών κινηματογράφου και τηλεόρασης για την ασφάλισή τους στο Ι.Κ.Α. βρίσκονται με τη διαίρεση του συνόλου των πάσης φύσεως ετήσιων αποδοχών τους διά του εκάστοτε τεκμαρτού ημερομισθίου της 12ης ασφαλιστικής κλάσης τους Ι.Κ.Α., εφαρμοζομένων κατά τα λοιπά αναλόγως των διατάξεων του άρθρου 4 του ν. 121Ο/1981 (ΦΕΚ 278), όπως τροποποιήθηκαν με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 10 του ν. 1296/1982 (ΦΕΚ 128).
2. Ο τρόπος υπολογισμού των ημερών εργασίας κατά την προηγούμενη παράγραφο εφαρμόζεται από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του ν. 121Ο/1981. Από την παραπάνω ημερομηνία και μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος άρθρου για τον υπολογισμό των ημερών ασφάλισης θα λαμβάνονται υπόψη μόνο οι αποδοχές επί των οποίων έχουν καταβληθεί ασφαλιστικές εισφορές στο Ι.Κ.Α.
3. Οι διατάξεις του άρθρου 13 του ν. 1554/1985 (ΦΕΚ 97) καταργούνται.
Άρθρο 48
1. Πτυχία ή διπλώματα μουσικών εκπαιδευτηρίων της ημεδαπής αναγνωρισμένων από το Κράτος ή ανώτερων σχολών της αλλοδαπής που κατέχουν οι μουσικοί της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών (Κ.Ο.Α.) και της κρατικής Ορχήστρας Θεσ/νίκης (Κ.Ο.Θ.), καθώς και το εκπαιδευτικό προσωπικό του Ωδείου Θεσσαλονίκης θεωρούνται ισοδύναμα με τίτλους σπουδών ανώτερης σχολής της ημεδαπής τριετούς φοιτήσεως.
2. Οι τίτλοι σπουδών, που έχουν χορηγηθεί στο ανωτέρω προσωπικό από ανώτατα μουσικά εκπαιδευτήρια της αλλοδαπής και έχουν τύχει ισοτιμίας από το “Διαπανεπιστημιακό Κέντρο Αναγνωρίσεως Τίτλων Σπουδών της Αλλοδαπής” (ΔΙ.Κ.Α.Τ.Σ.Α.), θεωρούνται ισοδύναμοι με τίτλους σπουδών ανώτερης σχολής της ημεδαπής τετραετούς φοιτήσεως.
3. Θεωρούνται νόμιμες οι δαπάνες που καταβλήθηκαν στους ως άνω υπαλλήλους, είτε ως επιδόματα σπουδών (ν. 754/1958, ΦΕΚ 17 Α) είτε ως μισθοί μετά από κατατάξεις σε μισθολογικά κλιμάκια (ν. 1505/1984).
4. Καταλογισμοί που έγιναν από οποιαδήποτε αρχή, για δαπάνες, που εμπίπτουν στις προηγούμενες παραγράφους, κατά το μέρος που δεν έχουν εκτελεστεί, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, δεν εκτελούνται, τα δε ποσά που βάσει αυτών έχουν βεβαιωθεί ως εισπρακτέα δημόσια έσοδα διαγράφονται, σύμφωνα με τις ισχύουσες για κάθε περίπτωση διαδικασίες. Ποσά, που σε εκτέλεση των καταλογισμών αυτών έχουν εισπραχθεί μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος, δεν επιστρέφονται.
5. Οι διατάξεις των παρ. 1, 3 και 4 του άρθρου αυτού εφαρμόζονται και στο προσωπικό εκείνο της κατηγορίας ΤΕ των Κρατικών Ορχηστρών (Κ.Ο.Α και Κ.Ο.Θ.) που προσλήφθηκε με την απόφαση αριθ., 18454/6.8.1970 (ΦΕΚ 5628).
Άρθρο 49
Η προθεσμία λειτουργίας και των τριών τάξεων των ιδιωτικών σχολών κινηματογράφου που ορίζει το άρθρο 13 του ν. 1348/1983 παρατείνεται μέχρι τη λήξη του σχολικού έτους 1987-1988.
Άρθρο 50
Η παράγραφος 1 του άρθρου 8 του ν.1348/1983 “Διάλυση του Ν.Π.Δ.Δ. με την επωνυμία “Άρμα Θεσπίδος” και άλλες διατάξεις” αντικαθίσταται ως εξής:
“1. Οι πρόσθετες ετήσιες αποδοχές των Διευθυντών του Εθνικού Θεάτρου, του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης για καλλιτεχνική εργασία στον οργανισμό που υπηρετούν δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 3Ο%, του συνόλου των τακτικών ετήσιων αποδοχών της οργανικής τους θέσης”.
Άρθρο 51
Η μισθοδοσία του προσωπικού που προβλέπεται στο άρθρο 13 παρ. 2, περίπτωση ΙΙΙ του ν. 736/1977 (ΦΕΚ 316Α) βαρύνει τον προϋπολογισμό του Τ.Α.Π.Α. Η πρόσληψη του προσωπικού αυτού διέπεται από τις διατάξεις του ν. 993/1979 “περί του επί συμβάσει εργασίας ιδιωτικού δικαίου προσωπικού του Δημοσίου, των Ο.Τ.Α. και λοιπών Ν.Π.Δ.Δ.” όπως αυτές ισχύουν κάθε φορά.
Άρθρο 52
1. Ο αριθμός του διδακτικού προσωπικού που μπορεί να προσλαμβάνει με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης για την κάλυψη πρόσκαιρων αναγκών λειτουργίας του (άρθρο 4 ν. 2870/1954 ΦΕΚΛ 124Α) ορίζεται σε είκοσι δύο (22) καθηγητές και δώδεκα (12) δασκάλους.
2. Για την πρόσληψη του ανωτέρω προσωπικού, έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του Κεφ. Δ` του ν. 993/1979 “περί του επί συμβάσει εργασίας ιδιωτικού δικαίου προσωπικού του Δημοσίου, των Ο.Τ.Α. και λοιπών Ν.Π.Δ.Δ.”, όπως αυτές ισχύουν κάθε φορά.
Άρθρο 53
1. Από την έναρξη της ισχύος του νόμου αυτού καταργούνται το ν.,δ., 4208/1961 και το ν.δ. 58/1973 καθώς και κάθε διάταξη του αντίκειται στο νόμο αυτόν ή αναφέρεται σε θέματα, που ρυθμίζονται με το νόμο αυτόν.
2. Διατηρούνται σε ισχύ όλες οι διατάξεις νόμων, που καθιερώνουν προστατευτικά μέτρα οικονομικού, φορολογικού, δασμολογικού, πιστωτικού και ανάλογου περιεχομένου υπέρ των επιχειρήσεων παραγωγής, επεξεργασίας, διανομής και προβολής κινηματογραφικών ταινιών και κάθε είδους κινηματογραφικής δραστηριότητας.
3. Η ισχύς του νόμου αυτού αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως νόμου του Κράτους.
Αθήνα, 31 Μαΐου 1986
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΝΤ. ΣΑΡΤΖΕΤΑΚΗΣ
Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους.