Νόμος 1600 ΦΕΚ Α΄76/13.6.1986
Μονιμοποίηση εκπαιδευτικών που υπηρετούν στη δημόσια εκπαίδευση με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αόριστου χρόνου.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:
Άρθρο 1
Προϋποθέσεις μονιμοποίησης – Διαδικασία.
1. Εκπαιδευτικοί, που υπηρετούν και έχουν προσληφθεί σε δημόσια σχολεία προσχολικής αγωγής, δημοτικής εκπαίδευσης, ειδικής αγωγής, μέσης γενικής και μέσης τεχνικής – επαγγελματικής εκπαίδευσης με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 30 του ν. 682/1977 (ΦΕΚ 244) και του άρθρου 9 του ν. 967/ 1979 (ΦΕΚ 213) “και των άρθρων 58 παράγραφος 2 στοιχεία α` και γ` και 62 του ν. 1566/1985 (ΦΕΚ 167 Α`)”, μπορούν να μονιμοποιηθούν σε οργανικές θέσεις μόνιμων εκπαιδευτικών της δημόσιας πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 10 παρ. 6 εδ. α` του Ν. 2327/1995 (Α` 156).
2. Όσοι επιθυμούν να μονιμοποιηθούν πρέπει:
α) Να υποβάλουν αίτηση μέσα σε προθεσμία που αρχίζει με τη δημοσίευση αυτού του νόμου και λήγει με τη συμπλήρωση δύο μηνών από τη δημοσίευση των προεδρικών διαταγμάτων του άρθρου 3 παρ. 2.
β) Να έχουν τα προβλεπόμενα από τις κείμενες, κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης, διατάξεις γενικά τυπικά προσόντα του κλάδου στον οποίο μονιμοποιούνται εκτός από το ανώτατο όριο ηλικίας. Δεν απαιτείται παιδαγωγικό πτυχίο της Σ.Ε.Λ.Ε.Τ.Ε. για όσους είχαν προσληφθεί στην ιδιωτική εκπαίδευση μέχρι τη λήξη της προθεσμίας του άρθρου 13 παρ. 6 του ν. 1351/1983 (ΦΕΚ 56).
3. Οι εκπαιδευτικοί της προηγούμενης παραγράφου μονιμοποιούνται εφόσον θα είχαν αποκτήσει δικαίωμα διορισμού στη δημόσια εκπαίδευση, αν είχαν υποβάλει σχετική αίτηση μετά τη λήψη του πτυχίου, το οποίο αποτελεί προσόν διορισμού.
4. Η μονιμοποίηση γίνεται σε θέση του κλάδου, του οποίου τα ειδικά τυπικά προσόντα έχει ο υποψήφιος και με το βαθμό και μισθολογικό κλιμάκιο που κατέχει. Αν τα τυπικά προσόντα δεν προβλέπονται για τους υφισταμένους κλάδους, η μονιμοποίηση γίνεται σε θέση προσωρινού κλάδου που συνιστάται για το σκοπό αυτόν με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Η σύσταση των οργανικών θέσεων γίνεται με αυτοδίκαιη μετατροπή των θέσεων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου που κατέχουν οι υποψήφιοι για μονιμοποίηση. Μέσα σε δύο μήνες από τη λήξη της προθεσμίας της παραγράφου 2 εκδίδεται διαπιστωτική πράξη του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, στην οποία αναφέρονται οι θέσεις που μετατρέπονται κατά κλάδους, ειδικότητες και βαθμούς και η οποία δημοσιεύεται στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
5. Οι μετατρεπόμενες θέσεις κατά τη διαδικασία της προηγούμενης παραγράφου προσαυξάνουν τις οργανικές θέσεις εκπαιδευτικού προσωπικού της δημόσιας εκπαίδευσης κατά κλάδους, ειδικότητες και βαθμούς.
6. Η μονιμοποίηση γίνεται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, που εκδίδεται ύστερα από γνωμοδότηση του αρμόδιου για τις προαγωγές εκπαιδευτικών του αντίστοιχου κλάδου κεντρικού υπηρεσιακού συμβουλίου, στο οποίο μετέχει, όταν εξετάζει θέματα αυτού του νόμου, επιπρόσθετα και εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος, που ορίζεται με τον αναπληρωτή του από το διοικητικό συμβούλιό της. Αν δεν οριστεί μέσα σε δεκαπέντε ημέρες από τη λήψη του σχετικού εγγράφου, το συμβούλιο συγκροτείται νόμιμα με τα υπόλοιπα μέλη.
7. Εκπαιδευτικοί που εξαιρούνται από τη μονιμοποίηση, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 3, μπορούν να υποβάλουν αίτηση για μονιμοποίηση μέσα σε ανατρεπτική προθεσμία δύο μηνών από τότε που αποκτούν δικαίωμα διορισμού σύμφωνα με την ίδια παράγραφο. Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται για τη μονιμοποίησή τους οι διατάξεις αυτού του νόμου.
Άρθρο 2
Τοποθέτηση – Υπηρεσιακή κατάσταση.
1. Οι εκπαιδευτικοί που μονιμοποιούνται, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 1, τοποθετούνται οργανικά στα σχολεία, στα οποία έχουν οριστικά τοποθετηθεί. Όσοι δεν έχουν οριστικά τοποθετηθεί τίθενται στη διάθεση του περιφερειακού υπηρεσιακού συμβουλίου, στην περιοχή του οποίου υπηρετούν και τοποθετούνται οργανικά, κατά προτίμηση, στο σχολείο που υπηρετούν αν υπάρχει κενή θέση. Διαφορετικά τοποθετούνται κατά προτίμηση σε σχολείο: α) της ίδιας ομάδας σχολείων, β) της περιοχής του ίδιου γραφείου εκπαίδευσης ή γ) της περιοχής του οικείου περιφερειακού υπηρεσιακού συμβουλίου.
2. Οι εκπαιδευτικοί που μονιμοποιούνται σύμφωνα με την παράγραφο 7 του άρθρου 1 τίθενται στη διάθεση του οικείου περιφερειακού υπηρεσιακού συμβουλίου, στην περιοχή του οποίου υπηρετούν και τοποθετούνται σύμφωνα με τις διατάξεις που ρυθμίζουν την τοποθέτηση των διοριζόμενων εκπαιδευτικών.
3. Οι εκπαιδευτικοί που μονιμοποιούνται εξελίσσονται βαθμολογικά και μισθολογικά σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν κάθε φορά για τους εκπαιδευτικούς των κλάδων, στους οποίους κατατάσσονται.
4. Η προϋπηρεσία στην ιδιωτική εκπαίδευση των εκπαιδευτικών που μονιμοποιούνται, καθώς και η υπηρεσία τους στη δημόσια εκπαίδευση με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, λογίζεται ως πραγματική δημόσια εκπαιδευτική υπηρεσία για κάθε περίπτωση.
5. Για τα λοιπά θέματα υπηρεσιακής κατάστασης των εκπαιδευτικών που μονιμοποιούνται εφαρμόζονται οι διατάξεις που ισχύουν κάθε φορά για τους μόνιμους δημόσιους εκπαιδευτικούς.
Άρθρο 3
Επικουρική ασφάλιση.
1. Η προϋπηρεσία στην ιδιωτική εκπαίδευση των εκπαιδευτικών που μονιμοποιούνται, καθώς και η υπηρεσία τους στη δημόσια εκπαίδευση με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, υπολογίζεται για την ασφάλιση στα ταμεία επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας, στα οποία ασφαλίζονται από τη μονιμοποίησή τους.
2. Οι προϋποθέσεις και η διαδικασία εξαγοράς της προϋπηρεσίας αυτής στα οικεία ταμεία καθορίζονται με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται με πρόταση των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Οικονομικών και Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων μέσα σε έξι μήνες από την έναρξη ισχύος αυτού του νόμου. Με όμοιο προεδρικό διάταγμα ρυθμίζονται και τα θέματα μεταφοράς στα οικεία ταμεία των ασφαλιστικών εισφορών που έχουν καταβληθεί στο ταμείο επικουρικής ασφάλισης του άρθρου 52 του ν. 682/1977, στο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών (Τ.Ε.Α.Μ.) και στον Ειδικό Λογαριασμό παροχών του Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε.
Άρθρο 4
Υπηρεσιακή κατάσταση εκπαιδευτικών που δεν μονιμοποιούνται.
1. Οι εκπαιδευτικοί, που δεν μονιμοποιούνται σύμφωνα με τις διατάξεις αυτού του νόμου, εξακολουθούν να υπηρετούν στη δημόσια εκπαίδευση με την ίδια σχέση εργασίας και εξελίσσονται βαθμολογικά και μισθολογικά κατά τα ισχύοντα για τους δημόσιους εκπαιδευτικούς. Η προϋπηρεσία των εκπαιδευτικών αυτών στην ιδιωτική εκπαίδευση, καθώς και η υπηρεσία τους στη δημόσια εκπαίδευση, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αόριστου χρόνου, λογίζεται ως πραγματική δημόσια εκπαιδευτική υπηρεσία για κάθε περίπτωση.
2. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Οικονομικών συνιστώνται οι αναγκαίες θέσεις κατά κλάδους, ειδικότητες και βαθμούς, τις οποίες κατέχουν οι παραπάνω εκπαιδευτικοί. Οι θέσεις αυτές καταργούνται με την αποχώρησή τους για οποιοδήποτε λόγο από την υπηρεσία.
3. Οι παραπάνω εκπαιδευτικοί τοποθετούνται σε σχολεία σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 2 αυτού του νόμου.
4. Μέσα σε πέντε έτη από την πρόσληψή τους ή μέσα σε ένα έτος από τη δημοσίευση αυτού του νόμου στις περιπτώσεις που έχει συμπληρωθεί η 5ετία μπορούν οι εκπαιδευτικοί αυτού του άρθρου να επιλέξουν ως φορέα συνταξιοδότησης είτε το Δημόσιο είτε το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Η επιλογή γίνεται με δήλωσή τους που υποβάλλεται στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και δεν ανακαλείται.
Άρθρο 5
Αύξηση της οργανικότητας δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων.
1. Μέσα σε ένα τρίμηνο από την ισχύ αυτού του νόμου αυξάνεται η οργανικότητα των δημόσιων σχολείων και νηπιαγωγείων είτε με προαγωγή, είτε με ίδρυση νέων, με προεδρικά διατάγματα που εκδίδονται με πρόταση των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Οικονομικών χωρίς αύξηση των οργανικών θέσεων διδακτικού προσωπικού. Η αύξηση της οργανικότητας των σχολείων αντιστοιχεί στον αριθμό δασκάλων και νηπιαγωγών που υπηρετούν στη δημόσια εκπαίδευση με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.
2. Εφεξής στην αύξηση της οργανικότητας των δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων λαμβάνεται υπόψη και ο αριθμός των δασκάλων και νηπιαγωγών που υπηρετούν στη δημόσια εκπαίδευση με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.
Άρθρο 6
Μονιμοποίηση εκπαιδευτικών που προσλαμβάνονται εφεξής.
1. Ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί, που προσλαμβάνονται εφεξής στη δημόσια εκπαίδευση με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αόριστου χρόνου σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, μονιμοποιούνται σε οργανικές θέσεις της δημόσιας εκπαίδευσης ύστερα από αίτησή τους που υποβάλλεται εντός δύο μηνών από την πρόσληψή τους. Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται οι διατάξεις αυτού του νόμου για τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία μονιμοποίησης, την τοποθέτηση, υπηρεσιακή κατάσταση και επικουρική ασφάλιση.
2. Οι διατάξεις του άρθρου 4 αυτού του νόμου εφαρμόζονται και για τους εκπαιδευτικούς της προηγούμενης παραγράφου μέχρι να μονιμοποιηθούν ή μέχρι να αποχωρήσουν από την υπηρεσία.
Άρθρο 7
Εκπαιδευτικοί ισότιμων σχολείων.
1. Καταργείται από τότε που ίσχυσε η παρ. 3 του άρθρου 39 του ν. 1143/1981 (ΦΕΚ 80).
2. Οι εκπαιδευτικοί που έχουν προσληφθεί στα αναγνωρισμένα ως ισότιμα με τα δημόσια σχολεία από την ισχύ της καταργούμενης παραγράφου, καθώς και όσοι υπηρετούσαν σ` αυτό στην ίδια χρονική περίοδο, υπάγονται στο καθεστώς των παραγράφων 1 έως και 3 του άρθρου 37 του ν. 682/1977, όπως αυτές τροποποιήθηκαν και συμπληρώθηκαν, εφόσον έχουν τα απαιτούμενα τυπικά προσόντα και το επιθυμούν.
3. Η ένταξη των εκπαιδευτικών της προηγούμενης παραγράφου σε οργανικές θέσεις των αναγνωρισμένων ως ισότιμων με τα δημόσια σχολεία και η μισθολογική τους κατάταξη γίνεται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, που εκδίδεται ύστερα από πρόταση του οικείου κεντρικού υπηρεσιακού συμβουλίου. `Όσοι δεν έχουν τα απαιτούμενα τυπικά προσόντα ή δεν επιθυμούν να ενταχθούν σε οργανικές θέσεις εξακολουθούν να διέπονται από τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 37 του ν. 682/1977.
Άρθρο 8
Τελική διάταξη.
Η ισχύς αυτού του νόμου αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως νόμου του Κράτους.
Αθήνα, 17 Ιουνίου 1986
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΝΤ. ΣΑΡΤΖΕΤΑΚΗΣ
Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους.