ΠΡΟΣΟΧΗ!! Έχει καταργηθεί από την 03/03/2008 με το Άρθρο 22 ΝΟΜΟΣ 3649/2008 !!!

Νόμος 1645 ΦΕΚ Α΄132/26.8.1986

Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

Άρθρο 1
Τίτλος – Υπαγωγή.
Η υπηρεσία με τον τίτλο “Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών” που ιδρύθηκε  με το άρθρο 1 του ν.δ. 2421/1953 “Περί ιδρύσεως Κεντρικής Υπηρεσίας  Πληροφοριών” μετονομάζεται σε “Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών” (Ε.Υ.Π.)  αποτελεί αυτοτελή πολιτική δημόσια υπηρεσία με αποστολή την ασφάλεια  της χώρας και υπάγεται απευθείας στον Πρωθυπουργό.

Άρθρο 2
Έργο.

1. Στην αρμοδιότητα της Ε.Υ.Π. ανήκει:

α. Η συλλογή, επεξεργασία και διανομή στις αρμόδιες αρχές των  πληροφοριών που αφορούν την εθνική ασφάλεια της χώρας.

β. Η αντιμετώπιση της κατασκοπευτικής σε βάρος της χώρας  δραστηριότητας ξένων οργάνων πληροφοριών.

γ. Ο συντονισμός, στα πλαίσια των αποφάσεων, του Εθνικού Συμβουλίου  Ασφαλείας, και του Πρωθυπουργού, των δραστηριοτήτων, όλων των  υπηρεσιών πληροφοριών και ασφαλείας του Κράτους στον τομέα της  συλλογής και διάθεσης των πληροφοριών που έχουν σχέση με τα  αντικείμενα αρμοδιότητάς της.

δ. Οποιαδήποτε άλλη συναφής με τις πιο πάνω αρμοδιότητες αποστολή  που της ανατίθεται από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας ή τον  Πρωθυπουργό.

2. Σε καιρό πολέμου ή επιστράτευσης, η Ε.Υ.Π. παράλληλα με τις πιο  πάνω αρμοδιότητες της καθίσταται και Επιτελείο Πληροφοριών της Χώρας.

3. Με αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, που δε  δημοσιεύονται ρυθμίζονται οι σχέσεις της Ε.Υ.Π. με άλλες κρατικές  υπηρεσίες του δημόσιου τομέα.

Άρθρο 3
Συγκρότηση – Διάρθρωση – Κατηγορίες προσωπικού.

1. Η Ε.Υ.Π. συγκροτείται από την Κεντρική Υπηρεσία και τις  περιφερειακές μονάδες υποστήριξης.

α. Η Κεντρική Υπηρεσία περιλαμβάνει:

– Γραμματείες

– Διευθύνσεις

– Ανεξάρτητα Τμήματα

β. Στις περιφερειακές μονάδες υποστήριξης ανήκουν οι υπηρεσίες και  τα όργανα που με βάση τον Οργανισμό της Ε.Υ Π. ή άλλες κανονιστικές  αποφάσεις που εκδίδονται κατ` εξουσιοδότηση του νόμου αυτού, ιδρύονται  σε διάφορες περιοχές της χώρας και στο εξωτερικό και ασκούν σε τοπικό  επίπεδο τις δραστηριότητές της.

2. Στην Ε.Υ.Π. υπηρετούν οι ακόλουθες κατηγορίες προσωπικού:

– Μόνιμο πολιτικό προσωπικό.

– Ειδικό επιστημονικό πολιτικό προσωπικό με σχέση εργασίας  ιδιωτικού δικαίου.

– Ορισμένος αριθμός εν ενεργεία αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων ή  του Λιμενικού Σώματος ή της Ελληνικής Αστυνομίας.

Άρθρο 4
Οργανισμός.

1. Με προεδρικά διατάγματα, που εκδίδονται με πρόταση του  Πρωθυπουργού, συντάσσεται Οργανισμός της Εθνικής Υπηρεσίας  Πληροφοριών. Με τα διατάγματα αυτά και κατά παρέκκλιση από κάθε  ισχύουσα διάταξη:

α. Αναδιαρθρώνονται, συγχωνεύονται ή καταργούνται οι υπηρεσίες της  Ε.Υ.Π. ή συνιστώνται νέες και καθορίζεται η οργανωτική τους διάρθρωση,  οι αρμοδιότητές τους και η σύνθεσή τους σε προσωπικό.

β. Συνιστώνται, καταργούνται ή αναμορφώνονται συλλογικά όργανα και  καθορίζονται, ανακαθορίζονται ή τροποποιούνται οι αρμοδιότητές τους  και ο τρόπος λειτουργίας τους.

γ. Συνιστώνται, αναδιαρθρώνονται, συγχωνεύονται ή καταργούνται  κλάδοι και θέσεις κάθε κατηγορίας, βαθμού και ειδικότητας, μόνιμου ή  με οποιαδήποτε σχέση προσωπικού και καθορίζεται η κατανομή τους κατά  κλάδο και ειδικότητα, τα απαιτούμενα για το διορισμό ή την πρόσληψη  ειδικά προσόντα, τα όργανα και η διαδικασία διορισμού και τοποθέτησης  και ρυθμίζεται κάθε σχετική λεπτομέρεια.

δ. Καθορίζεται ο κλάδος και ο τίτλος των προϊσταμένων υπηρεσιακών  μονάδων της Ε.Υ.Π., ο τρόπος της πλήρωσης των θέσεων αυτών, οι  προϋποθέσεις, τα απαιτούμενα προσόντα, τα όργανα και η διαδικασία  διορισμού ή τοποθέτησης των παραπάνω προσώπων, οι αρμοδιότητές τους,  τα ζητήματα που αφορούν την αναπλήρωσή τους και κάθε θέμα σχετικό με  τη διοίκηση της Ε.Υ.Π. και των υπηρεσιακών της μονάδων.

ε. Θεσπίζονται κίνητρα για την εξασφάλιση ικανού πολιτικού ή  στρατιωτικού προσωπικού για τη στελέχωση των υπηρεσιών της Ε.Υ.Π. και  καθορίζονται οι ιδιαίτερες υποχρεώσεις του προσωπικού αυτού. στ. Καθορίζεται ο αριθμός, ο κλάδος, ο βαθμός και η ειδικότητα των  αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, του Λιμενικού Σώματος και της  ελληνικής Αστυνομίας που απαιτείται για την κάλυψη των υπηρεσιακών και  λειτουργικών αναγκών της Ε.Υ.Π. και οι όροι και οι προϋποθέσεις  επιλογής ή παραμονής τους στην υπηρεσία αυτή και ρυθμίζεται γενικότερα  η υπηρεσιακή τους κατάσταση. Εκτός από τα παραπάνω στοιχεία που  καθορίζονται με τα προεδρικά διατάγματα μπορεί με την απόρρητη απόφαση  του Πρωθυπουργού της παρ. 2, εδάφιο δεύτερο να ορίζονται και πρόσθετοι  όροι ή προϋποθέσεις για την κάλυψη των υπηρεσιακών και λειτουργικών  αναγκών της Ε.Υ.Π. και για την επιλογή ή παραμονή των αξιωματικών στην  υπηρεσία αυτή.

ζ. Καθορίζονται οι θέσεις μόνιμου ή με σχέση εργασίας ιδιωτικού  δικαίου πολιτικού προσωπικού που επιτρέπεται να πληρώνονται με  απόσπαση ή παράλληλη άσκηση καθηκόντων προσωπικού από θέσεις του  δημόσιου τομέα, καθώς και κάθε θέμα σχετικό με την αμοιβή τους.

η. Καθορίζονται οι υπηρεσιακές σχέσεις μεταξύ πολιτικού και  στρατιωτικού προσωπικού και ρυθμίζεται το πειθαρχικό τους καθεστώς.

θ. Ρυθμίζονται όλα τα θέματα που ανακύπτουν από την εφαρμογή των  πιο πάνω προεδρικών διαταγμάτων και αναφέρονται στην υπηρεσιακή  κατάσταση των υπαλλήλων της Ε.Υ.Π. με την επιφύλαξη του άρθρου 10 παρ.  2.

2. Με τα προεδρικά διατάγματα της προηγούμενης παραγράφου μπορεί να  παρέχεται εξουσιοδότηση στον Πρωθυπουργό να ρυθμίζει με κανονιστικές  αποφάσεις του ειδικότερα θέματα μέσα στα όρια της πιο πάνω  εξουσιοδότησης. Με απόρρητη απόφαση του Πρωθυπουργού που δε  δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, κυρώνεται ο Εσωτερικός  Οργανισμός της Ε.Υ.Π. και ο σχετικός πίνακας σύνθεσης και κατανομής  του προσωπικού της. Με τον Οργανισμό αυτόν ρυθμίζονται και οι  λεπτομέρειες της περαιτέρω οργανωτικής διάρθρωσης των υπηρεσιών της  Ε.Υ.Π., η στελέχωση και οι ειδικότερες αρμοδιότητες, οι ειδικότερες  υποχρεώσεις και περιορισμοί του προσωπικού της Ε.Υ.Π., κα, οι  ειδικότερες κυρώσεις για παραβάσεις των πιο πάνω υποχρεώσεων ή  περιορισμών.

Άρθρο 5
Διοικητής – Υποδιοικητές.

1. Της Ε.Υ.Π. και του προσωπικού της προΐσταται ο Διοικητής η θέση  του οποίου συνιστάται με τον παρόντα νόμο. Ο Διοικητής είναι  μετακλητός υπάλληλος της κατηγορίας των ειδικών θέσεων με βαθμό 1ο και  διορίζεται και παύεται με απόφαση του Πρωθυπουργού. Καθήκοντα Διοικητή  της Ε.Υ.Π. μπορεί να ανατεθούν και σε ανώτατο εν ενεργεία αξιωματικό  των Ενόπλων Δυνάμεων, του Λιμενικού Σώματος ή της Ελληνικής Αστυνομίας  καθώς και σε δικαστικούς λειτουργούς, σε δημόσιους υπαλλήλους ή  λειτουργούς του δημόσιου τομέα. Οι αρμοδιότητες του Διοικητή και τα  απαιτούμενα για το διορισμό του προσόντα καθορίζονται με τα προεδρικά  διατάγματα της παρ. 1 του άρθρου 4.

2. Το Διοικητή στο έργο του επικουρούν δύο Υποδιοικητές, οι θέσεις  των οποίων συνιστώνται με τον παρόντα νόμο, οι αρμοδιότητες και τα  προσόντα διορισμού των οποίων καθορίζονται με τα προεδρικά διατάγματα  της παρ. 1 του άρθρου 4. Με τα ίδια διατάγματα καθορίζεται και η σειρά  με την οποία αναπληρώνουν στην άσκηση των καθηκόντων του το Διοικητή,  καθώς και θέματα αναπλήρωσης ενός από τους Υποδιοικητές σε περίπτωση  που αυτός δεν υπάρχει ή κωλύεται ή απουσιάζει. Οι Υποδιοικητές είναι  μετακλητοί υπάλληλοι της κατηγορίας των ειδικών θέσεων με βαθμό 2ο κα  διορίζονται και παύονται με απόφαση του Πρωθυπουργού. Δεν επιτρέπεται  διορισμός σε θέση Υποδιοικητή πριν από την έναρξη ισχύος του  Οργανισμού της Ε.Υ.Π.

3. Καθήκοντα Υποδιοικητή της Ε.Υ.Π. μπορεί να ανατεθούν και σε  ανώτατο εν ενεργεία αξιωματικό των Ενόπλων Δυνάμεων του Λιμενικού  Σώματος ή της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και σε δικαστικούς  λειτουργούς, σε δημόσιους υπαλλήλους ή λειτουργούς του δημόσιου τομέα.

4. Τα ειδικότερα καθήκοντα του Διοικητή και των Υποδιοικητών της  Ε.Υ.Π. καθορίζονται στην απόρρητη απόφαση του Πρωθυπουργού της παρ. 2  του άρθρου 4.

Άρθρο 6
Συμβούλιο Πληροφοριών.

1. Στην Ε.Υ.Π. λειτουργεί Συμβούλιο πληροφοριών, οι αρμοδιότητες και  ο τρόπος λειτουργίας του οποίου καθορίζονται σύμφωνα με το άρθρο 4.

2. Στο Συμβούλιο πληροφοριών μετέχουν:

α. Ο Διοικητής της Ε.Υ.Π. ως Πρόεδρος.

β. Ο Διευθυντής του Κλάδου Ασφαλείας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης.

γ. Ο Διευθυντής της Β` Μεικτής Επιτελικής Ομάδας του Γ.Ε.Ε.Θ.Α.

δ. Ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών που ορίζεται με τον  αναπληρωτή του από τον Υπουργό Εξωτερικών. ε. Ως δύο πρόσωπα που ορίζονται με ισάριθμους αναπληρωτές από τον  Πρωθυπουργό ανάλογα με την φύση των συζητούμενων θεμάτων.

3. Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Συμβουλίου Πληροφοριών των περιπτώσεων  β` και γ` της παραγράφου 2 αναπληρώνονται από τους νόμιμους  αναπληρωτές τους στην κύρια θέση.

4. Στο συμβούλιο πληροφοριών μπορούν να μετέχουν χωρίς δικαίωμα  ψήφου ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου και εκπρόσωποι άλλων δημόσιων  υπηρεσιών ή νομικών προσώπων του δημοσίου τομέα.

Άρθρο 7
Υπηρεσιακό Συμβούλιο.

1. Το Υπηρεσιακό Συμβούλιο των υπαλλήλων της Ε.Υ.Π είναι πενταμελές  και αποτελείται: – Από έναν από τους Υποδιοικητές της Ε.Υ.Π. που ορίζεται στον  Οργανισμό της, ως Πρόεδρος. – Από τέσσερις υπαλλήλους της Ε.Υ.Π. με βαθμό Α` που ορίζονται με  ισάριθμους αναπληρωματικούς από το Διοικητή της Ε.Υ.Π. ως μέλη. Τον  Πρόεδρο απόντα ή κωλυόμενο αναπληρώνει ο άλλος Υποδιοικητής της Ε.Υ.Π.

2. Το Συμβούλιο συγκαλείται από τον Πρόεδρο ή το νόμιμο αναπληρωτή  του και συνεδριάζει όταν παρευρίσκονται ο Πρόεδρος και τρία  τουλάχιστον από τα μέλη του. Στο συμβούλιο εισηγείται το μέλος που  ορίζει κάθε φορά ο Πρόεδρος. Χρέη εισηγητή μπορεί να ασκήσει και ο  ίδιος ο Πρόεδρος.

3. Καθήκοντα γραμματέα του συμβουλίου έκτοτε, υπάλληλος της Ε.Υ.Π.  με βαθμό Β` που ορίζεται από το Διοικητή της.

4. Το Υπηρεσιακό συμβούλιο ασκεί και χρέη υπηρεσιακού πειθαρχικού  συμβουλίου.

5. Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται οι διατάξεις για τα υπηρεσιακά ή  πειθαρχικά συμβούλια του Υπαλληλικού Κώδικα, (π.δ. 611/1977).

Άρθρο 8
Μεταβατικές διατάξεις

1. Ως το διορισμό ή την ανάθεση καθηκόντων Διοικητή σύμφωνα με το  άρθρο 5, καθήκοντα Διοικητή ασκεί ο κατά τη δημοσίευση αυτού του νόμου  αρχηγός της Κ.Υ.Π.

2. Ως την έκδοση των προβλεπόμενων στο άρθρο 4 παρ. 1 και 2  Οργανισμού και Εσωτερικού Οργανισμού οι εν ενεργεία αξιωματικοί των  Ενόπλων Δυνάμεων, του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας  εξακολουθούν να διέπονται από το πειθαρχικό καθεστώς στο οποίο  υπόκεινται κατά την έκδοση αυτού του νόμου. Μετά την έκδοση των πιο  πάνω κανονιστικών πράξεων υπόκεινται στο ενιαίο πειθαρχικό καθεστώς  των υπαλλήλων πολιτικών και στρατιωτικών της Ε.Υ.Π.

3. Οι εν ενεργεία αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων, του Λιμενικού  Σώματος και των Σωμάτων Ασφαλείας, που κατά την έκδοση των  κανονιστικών πράξεων, της προηγούμενης παραγράφου κατέχουν θέσεις οι  οποίες πρέπει να καλυφθούν εφεξής από πολιτικό προσωπικό παραμένουν  στις θέσεις αυτές ως την αντικατάστασής τους και το αργότερο μέχρι  τρία έτη από τη δημοσίευση αυτού του νόμου. Οι με οποιοδήποτε τρόπο  αποδεσμευόμενοι από την Ε.Υ.Π. αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων ή των  Σωμάτων Ασφαλείας τίθενται στη διάθεση των οικείων Αρχηγείων και  τοποθετούνται σε υπηρεσίες και θέσεις σύμφωνα με τις κείμενες  διατάξεις.

4. Κατά την πρώτη εφαρμογή του παρόντος, το υποδεικνυόμενο από τον  Υπουργό Εξωτερικών μέλος τού Συμβουλίου Πληροφοριών πρέπει να  υποδειχθεί μέσα σε διάστημα 15 ημερών από τη δημοσίευση αυτού του  νόμου. Μετά την πάροδο άπρακτης αυτής της προθεσμίας, και ωσότου  υποδειχθεί παρόμοιο μέλος, το Συμβούλιο Πληροφοριών συνεδριάζει έγκυρα  και χωρίς την παρουσία του.

5. Η κατά το άρθρο 5 παρ. 1 εδ. δεύτερο δυνατότητα ανάθεσης  καθηκόντων Διοικητή σε ανώτατο εν ενεργεία αξιωματικό των Ενόπλων  Δυνάμεων, του Λιμενικού Σώματος ή της Ελληνικής Αστυνομίας ισχύει για  τα πρώτα πέντε έτη από την έναρξη της ισχύος του νόμου αυτού.

6. Ως την έκδοση των προεδρικών διαταγμάτων που προβλέπονται στο  άρθρο 5 παρ. 1 του παρόντος, ο Διοικητής ασκεί τα καθήκοντα Αρχηγού  της Κ.Υ.Π. σύμφωνα με το άρθρο 4 του ν.δ. 380/1969, εφόσον δεν  αντίκεινται στις διατάξεις του παρόντος.

7. Ως την έκδοση των κανονιστικών αποφάσεων που προβλέπονται στο  άρθρο 4 παρ. 2 του παρόντος το Συμβούλιο Πληροφοριών ασκεί τις σύμφωνα  με τις κείμενες διατάξεις αρμοδιότητές του.

8. Ως την έκδοση των προεδρικών διαταγμάτων της παρ. 1 του άρθρου 4  και το διορισμό ή ανάληψη καθηκόντων Υποδιοικητή, σύμφωνα με το άρθρο  5, το Υπηρεσιακό Συμβούλιο των υπαλλήλων της Ε.Υ.Π. ασκεί τις κατά τις  κείμενες διατάξεις αρμοδιότητές του με τη σημερινή του σύνθεση.

Άρθρο 9
Ως την έκδοση των κανονιστικών πράξεων που προβλέπονται από τον  παρόντα νόμο και αναφέρονται σε θέματα οργάνωσης και λειτουργίας της Ε.Υ.Π. εξακολουθούν να εφαρμόζονται, εφόσον δεν αντίκεινται στις  διατάξεις του παρόντος οι ισχύουσες διατάξεις.

Άρθρο 10

1. Το προσωπικό που υπηρετεί στην Ε.Υ.Π. κατά τη δημοσίευση αυτού  του νόμου εντάσσεται στις προβλεπόμενες από τον Οργανισμό της  υπηρεσίας, θέσεις και κλάδους ανάλογα με τα προσόντα τους. Οι  προϋποθέσεις, οι διαδικασίες και οι όροι ένταξης καθορίζονται στα  προεδρικά διατάγματα της παρ. 1 του άρθρου 4.

2. Κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης, το προσωπικό που πλεονάζει με την κάθε φορά αναδιάρθρωση της Ε.Υ.Π. μετατάσσεται σε κενές ή συνιστώμενες με την πράξη μετάταξης προσωρινές θέσεις άλλων υπηρεσιών του Δημοσίου, ν.π.δ.δ., και ο.τ.α. α` και β` βαθμίδας, με βάση τα τυπικά και ουσιαστικά του προσόντα και τις ανάγκες της δημόσιας διοίκησης, με κοινές αποφάσεις του Υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και του αρμόδιου Υπουργού.

Με όμοιες αποφάσεις, ύστερα από γνώμη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου της Ε.Υ.Π., μπορεί να μετατάσσεται σε κενές ή συνιστώμενες με την πράξη της μετάταξης προσωρινές θέσεις άλλων υπηρεσιών του Δημοσίου, ν.π.δ.δ. και ο.τ.α. α` και β` βαθμίδας, προσωπικό του οποίου η παραμονή στην Ε.Υ.Π. δεν εξυπηρετεί το συμφέρον της δημόσιας αυτής υπηρεσίας. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ρυθμίζονται, αν απαιτείται, τα θέματα που αφορούν την ασφάλιση των μετατασσομένων σε υφιστάμενα ταμεία πρόνοιας, αρωγής ή επικουρικής ασφάλισης, τον καθορισμό του χρόνου ασφάλισης, καθώς και κάθε σχετική λεπτομέρεια.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.3 άρθρ.27  Ν.2738/1999 ΦΕΚ Α 180/9.9.1999.

3. Από τις διατάξεις του Υπαλληλικού Κώδικα (ν.3528/2007) εξαιρείται το πολιτικό προσωπικό τη Ε.ΥΠ.. Με τα προεδρικά διατάγματα της παρ. 1 του άρθρου 4 του ν.1645/1986 μπορεί να προβλέπεται και η επέκταση εφαρμογής, με τις τυχόν απαιτούμενες προσαρμογές που προσιδιάζουν στην ειδική φύση της δημόσιας αυτής υπηρεσίας, συγκεκριμένων διατάξεων του Υπαλληλικού Κώδικα και στο πολιτικό προσωπικό της Ε.ΥΠ.. Μέχρι την ως άνω επέκταση και προσαρμογή εφαρμόζονται οι διατάξεις που ίσχυαν μέχρι την έναρξη ισχύος του ν. 3528/2007.

Σημ.: όπως η παρ.3 που προστέθηκε με την παρ.4 άρθρ.27 Ν.2738/1999, ΦΕΚ Α 180,αντικαταστάθηκε  με το άρθρο 8 παρ.2 Ν.3613/2007, ΦΕΚ Α 263/23.11.2007.

Άρθρο 11
Τελικές διατάξεις.
Ατομικές διοικητικές πράξεις διορισμού, μετάταξης, μετάθεσης ή κάθε  άλλης υπηρεσιακής μεταβολής οποιασδήποτε φύσης ή κατηγορίας, που αφορά  το προσωπικό της Ε.Υ.Π. δε δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της  Κυβερνήσεως. Δεν δημοσιεύονται επίσης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως πράξεις  συγκρότησης συλλογικών οργάνων που λειτουργούν, στα πλαίσια της Ε.Υ.Π.

Άρθρο 12

1. Ο χρόνος υπηρεσίας των αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, του  Λιμενικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας, των δικαστικών  λειτουργών, των δημοσίων υπαλλήλων ή λειτουργών και υπαλλήλων του  δημόσιου τομέα γενικά στην Ε.Υ.Π. λογίζεται για κάθε συνέπεια χρόνος  πραγματικής υπηρεσίας στο Όπλο, Κλάδο, Σώμα ή υπηρεσία που ανήκουν,  καθώς επίσης χρόνος διοίκησης ή ειδικής υπηρεσίας αντίστοιχης στο  βαθμό τους.

2. Μεταθέσεις υπαλλήλων της Ε.Υ.Π. από την Κεντρική σε περιφερειακές  υπηρεσίες ή αντίστροφα ή από περιφερειακή υπηρεσία σε άλλη για λόγους  που αναφέρονται στο συμφέρον της υπηρεσίας διενεργούνται σε  οποιοδήποτε χρόνο και κατά παρέκκλιση από κάθε άλλη διάταξη ύστερα από  γνωμοδότηση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου.

3. Μετατάξεις προσωπικού της Ε.Υ.Π. σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες  γίνονται σε οποιοδήποτε χρόνο. Οι μετατάξεις αυτές πραγματοποιούνται  σύμφωνα με το άρθρο 10 παρ. 2.

4. Κατά παρέκκλιση από κάθε γενική ή ειδική διάταξη, απόσπαση του πάσης φύσεως προσωπικού από την Ε.Υ.Π. απαγορεύεται.

Υφιστάμενες αποσπάσεις λήγουν αυτοδικαίως τρεις (3) μήνες από την έναρξη ισχύος της παρούσας διάταξης.

Υπάλληλοι της Ε.Υ.Π., οι οποίοι κατά την έναρξη ισχύος της παρούσας διάταξης υπηρετούν με απόσπαση, μπορεί να μετατάσσονται σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου, σε ν.π.δ.δ. και σε ο.τ.α. α` και β` βαθμίδας, εφόσον υποβάλουν σχετική αίτηση στην Ε.Υ.Π. μέσα σε αποκλειστική προθεσμία ενός (1) μηνός από την έναρξη ισχύος της παρούσας διάταξης. Η μετάταξη διενεργείται σε κενές οργανικές ή συνιστώμενες με την πράξη της μετάταξης προσωρινές θέσεις με κοινή απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και του αρμόδιου Υπουργού, μετά από εισήγηση του Διοικητή της Ε.Υ.Π..

Σημ.: όπως η παρ.4 προστέθηκε με την παρ.5 άρθρ.27  Ν.2738/1999 ΦΕΚ Α 180/9.9.1999.

Άρθρο 13

1. Με την επιφύλαξη όσων ορίζονται στα προηγούμενα άρθρα, από την  έναρξη της ισχύος του νόμου αυτού καταργούνται, εφόσον ρυθμίζουν  θέματα που ρυθμίζονται από τον παρόντα νόμο, α) το ν.δ. 380/1969 “Περί της Κεντρικής υπηρεσίας Πληροφοριών” β) Ο ν. 1415/1984 “Υπαγωγή της Κ.Υ.Π. στον Πρωθυπουργό και άλλες  διατάξεις” και γ) κάθε άλλη σχετική με την Ε.Υ.Π. ή το προσωπικό της διάταξη.

2. Διατάξεις νόμου, που αναφέρονται στην Ε.Υ.Π. και παραμένουν σε  ισχύ κατά το μέρος που ρυθμίζουν θέματα οργάνωσης και λειτουργίας της  ή προσωπικού της που δε ρυθμίζονται με τον παρόντα νόμο, καταργούνται  ή τροποποιούνται με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται με πρόταση του  Πρωθυπουργού.

3. Οι διατάξεις του άρθρου 5 του ν.δ. 380/1969 εξακολουθούν να  ισχύουν ως έχουν. Οι αναφερόμενες στο άρθρο αυτό αποφάσεις  Πρωθυπουργού δε δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Άρθρο 14
Η ισχύς του νόμου αυτού αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην εφημερίδα  της Κυβερνήσεως.

Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως νόμου του Κράτους.

Αθήνα, 22 Αυγούστου 1986

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΧΡΗΣΤΟΣ Α. ΣΑΡΤΖΕΤΑΚΗΣ